PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN

PJM3112

ISI KANDUNGAN
BIL. 1. 2. 3. 4. 5. 6. KANDUNGAN HALAMAN PENGAKUAN PROFIL PENGHARGAAN PENDAHULUAN PERMAINAN TRADISIONAL LAPORAN MUKA SURAT

PERMAINAN TRADISIONAL – “KONDA-KONDI”

Undian secara 'wan to dan som' dijalankan bagi 3. ALATAN PERMAINAN Kayu panjang 30cm x1 Kayu pendek 15cm x1 1. kemudian memukulnya kuat dengan kayu panjang. jika kayu yang dibaling oleh pemain lawan itu tidak mengenai lubang atau kayu panjang itu. Jika kayu itu masuk ke dalam lubang atau pun terkena kayu panjang yang diletakkan melintang tadi. Jika pasukan lawan berjaya berbuat demikian. Dia diberi peluang sebanyak tiga kali jika pukulan pertama atau keduanya tidak kuat. kayu panjang digunakan untuk menguis kayu pendek itu supaya melambung ke udara. Sebaliknya. tetapi jika pasukan lawan gagal menyambutnya. pemain tersebut boleh mendapatkan mata dengan mengira jarak kayu itu jatuh dari lubang. Permainan Kedua Pemain tadi akan mengambil kayu pendek dan melambungkan ke udara. CARA BERMAIN membentuk pasukan menetapkan pasukan mana yang harus memainkan terlebih dahulu. mana-mana ahli hendaklah membalingkan kayu pendek masuk ke dalam lubang ataupun mengena kayu panjang. Satu jarak kayu panjang dikira satu mata. NAMA AHLI Aaron Jim Jr James Nur Farhana Binti Sairin Kartika Binti Aron 2. setelah itu kayu panjang itu. . semua pemain daripada kumpulan yang sedang bermain itu dikira mati.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 1. diletakkan ahli pasukan semula lawan melintang lubang sementara hendaklah cuba menyambut kayu pendek yang dikuis oleh pemain itu sebelum jatuh ke tanah. Permainan Pertama Pemain pertama memulakan permainan dengan meletakkan kayu pendek melintang lubang. Permainan akan diambil alih pula oleh pasukan lawan. cuma pemain itu sahaja yang dikira mati.

dengan menggunakan kayu panjang. Tempat kayu pendek itu jatuh dikira mata.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 Sekali bagi pemain lawan cuba menyambut jika tidak berjaya. Pemain itu hendaklah bersedia untuk memukul kayu pendek itu sebelum jatuh ke tanah. iaitu mengiranya dengan menggunakan kayu panjang. kiraan mata tetap sama seperti sebelumnya. Jika pukulan dibuat dengan baik. kayu pendek akan melentik ke udara. Mata yang diperoleh dicampur dengan mata daripada langkah pertama tadi. Pasukan yang mempunyai mata tertinggi memenangi perlawanan ini. PERATURAN MARKAH PEMENANG PELAN/KAWASAN PERMAINAN . pemain beralih kepada langkah ketiga yang dipanggil patuk ular. Permainan Ketiga Seterusnya. kemudian mengetuk hujung kayu pendek itu dengan kayu panjang. Pemain menyandarkan kayu pendek di tepi lubang. dengan kiraan yang sama. Pemain tadi boleh mendapat mata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful