PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN

PJM3112

ISI KANDUNGAN
BIL. 1. 2. 3. 4. 5. 6. KANDUNGAN HALAMAN PENGAKUAN PROFIL PENGHARGAAN PENDAHULUAN PERMAINAN TRADISIONAL LAPORAN MUKA SURAT

PERMAINAN TRADISIONAL – “KONDA-KONDI”

jika kayu yang dibaling oleh pemain lawan itu tidak mengenai lubang atau kayu panjang itu. ALATAN PERMAINAN Kayu panjang 30cm x1 Kayu pendek 15cm x1 1. mana-mana ahli hendaklah membalingkan kayu pendek masuk ke dalam lubang ataupun mengena kayu panjang. Dia diberi peluang sebanyak tiga kali jika pukulan pertama atau keduanya tidak kuat. Permainan Kedua Pemain tadi akan mengambil kayu pendek dan melambungkan ke udara. kayu panjang digunakan untuk menguis kayu pendek itu supaya melambung ke udara. Permainan akan diambil alih pula oleh pasukan lawan. Jika kayu itu masuk ke dalam lubang atau pun terkena kayu panjang yang diletakkan melintang tadi. Permainan Pertama Pemain pertama memulakan permainan dengan meletakkan kayu pendek melintang lubang. kemudian memukulnya kuat dengan kayu panjang. tetapi jika pasukan lawan gagal menyambutnya. Undian secara 'wan to dan som' dijalankan bagi 3. . Sebaliknya. diletakkan ahli pasukan semula lawan melintang lubang sementara hendaklah cuba menyambut kayu pendek yang dikuis oleh pemain itu sebelum jatuh ke tanah. Jika pasukan lawan berjaya berbuat demikian. NAMA AHLI Aaron Jim Jr James Nur Farhana Binti Sairin Kartika Binti Aron 2. pemain tersebut boleh mendapatkan mata dengan mengira jarak kayu itu jatuh dari lubang. setelah itu kayu panjang itu.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 1. Satu jarak kayu panjang dikira satu mata. CARA BERMAIN membentuk pasukan menetapkan pasukan mana yang harus memainkan terlebih dahulu. semua pemain daripada kumpulan yang sedang bermain itu dikira mati. cuma pemain itu sahaja yang dikira mati.

Pemain itu hendaklah bersedia untuk memukul kayu pendek itu sebelum jatuh ke tanah. kiraan mata tetap sama seperti sebelumnya. dengan menggunakan kayu panjang. Jika pukulan dibuat dengan baik. Pemain tadi boleh mendapat mata. Mata yang diperoleh dicampur dengan mata daripada langkah pertama tadi. dengan kiraan yang sama.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 Sekali bagi pemain lawan cuba menyambut jika tidak berjaya. kemudian mengetuk hujung kayu pendek itu dengan kayu panjang. Permainan Ketiga Seterusnya. iaitu mengiranya dengan menggunakan kayu panjang. Pasukan yang mempunyai mata tertinggi memenangi perlawanan ini. PERATURAN MARKAH PEMENANG PELAN/KAWASAN PERMAINAN . pemain beralih kepada langkah ketiga yang dipanggil patuk ular. kayu pendek akan melentik ke udara. Tempat kayu pendek itu jatuh dikira mata. Pemain menyandarkan kayu pendek di tepi lubang.