PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN

PJM3112

ISI KANDUNGAN
BIL. 1. 2. 3. 4. 5. 6. KANDUNGAN HALAMAN PENGAKUAN PROFIL PENGHARGAAN PENDAHULUAN PERMAINAN TRADISIONAL LAPORAN MUKA SURAT

PERMAINAN TRADISIONAL – “KONDA-KONDI”

mana-mana ahli hendaklah membalingkan kayu pendek masuk ke dalam lubang ataupun mengena kayu panjang. Dia diberi peluang sebanyak tiga kali jika pukulan pertama atau keduanya tidak kuat. NAMA AHLI Aaron Jim Jr James Nur Farhana Binti Sairin Kartika Binti Aron 2. CARA BERMAIN membentuk pasukan menetapkan pasukan mana yang harus memainkan terlebih dahulu. diletakkan ahli pasukan semula lawan melintang lubang sementara hendaklah cuba menyambut kayu pendek yang dikuis oleh pemain itu sebelum jatuh ke tanah. ALATAN PERMAINAN Kayu panjang 30cm x1 Kayu pendek 15cm x1 1. kemudian memukulnya kuat dengan kayu panjang. tetapi jika pasukan lawan gagal menyambutnya. pemain tersebut boleh mendapatkan mata dengan mengira jarak kayu itu jatuh dari lubang. Permainan Pertama Pemain pertama memulakan permainan dengan meletakkan kayu pendek melintang lubang. jika kayu yang dibaling oleh pemain lawan itu tidak mengenai lubang atau kayu panjang itu. cuma pemain itu sahaja yang dikira mati. semua pemain daripada kumpulan yang sedang bermain itu dikira mati. setelah itu kayu panjang itu. Undian secara 'wan to dan som' dijalankan bagi 3. Jika kayu itu masuk ke dalam lubang atau pun terkena kayu panjang yang diletakkan melintang tadi. Satu jarak kayu panjang dikira satu mata. Permainan akan diambil alih pula oleh pasukan lawan. kayu panjang digunakan untuk menguis kayu pendek itu supaya melambung ke udara. Jika pasukan lawan berjaya berbuat demikian. .PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 1. Sebaliknya. Permainan Kedua Pemain tadi akan mengambil kayu pendek dan melambungkan ke udara.

Permainan Ketiga Seterusnya. Tempat kayu pendek itu jatuh dikira mata. Mata yang diperoleh dicampur dengan mata daripada langkah pertama tadi. kayu pendek akan melentik ke udara. pemain beralih kepada langkah ketiga yang dipanggil patuk ular. kiraan mata tetap sama seperti sebelumnya. kemudian mengetuk hujung kayu pendek itu dengan kayu panjang. Pemain itu hendaklah bersedia untuk memukul kayu pendek itu sebelum jatuh ke tanah. PERATURAN MARKAH PEMENANG PELAN/KAWASAN PERMAINAN . Pemain tadi boleh mendapat mata. iaitu mengiranya dengan menggunakan kayu panjang. Jika pukulan dibuat dengan baik.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 Sekali bagi pemain lawan cuba menyambut jika tidak berjaya. Pemain menyandarkan kayu pendek di tepi lubang. dengan kiraan yang sama. Pasukan yang mempunyai mata tertinggi memenangi perlawanan ini. dengan menggunakan kayu panjang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful