PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN

PJM3112

ISI KANDUNGAN
BIL. 1. 2. 3. 4. 5. 6. KANDUNGAN HALAMAN PENGAKUAN PROFIL PENGHARGAAN PENDAHULUAN PERMAINAN TRADISIONAL LAPORAN MUKA SURAT

PERMAINAN TRADISIONAL – “KONDA-KONDI”

setelah itu kayu panjang itu. Permainan Kedua Pemain tadi akan mengambil kayu pendek dan melambungkan ke udara. CARA BERMAIN membentuk pasukan menetapkan pasukan mana yang harus memainkan terlebih dahulu. diletakkan ahli pasukan semula lawan melintang lubang sementara hendaklah cuba menyambut kayu pendek yang dikuis oleh pemain itu sebelum jatuh ke tanah. semua pemain daripada kumpulan yang sedang bermain itu dikira mati. ALATAN PERMAINAN Kayu panjang 30cm x1 Kayu pendek 15cm x1 1. . Permainan Pertama Pemain pertama memulakan permainan dengan meletakkan kayu pendek melintang lubang. Permainan akan diambil alih pula oleh pasukan lawan. Sebaliknya. Jika kayu itu masuk ke dalam lubang atau pun terkena kayu panjang yang diletakkan melintang tadi. Satu jarak kayu panjang dikira satu mata. Undian secara 'wan to dan som' dijalankan bagi 3. kemudian memukulnya kuat dengan kayu panjang.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 1. tetapi jika pasukan lawan gagal menyambutnya. cuma pemain itu sahaja yang dikira mati. NAMA AHLI Aaron Jim Jr James Nur Farhana Binti Sairin Kartika Binti Aron 2. mana-mana ahli hendaklah membalingkan kayu pendek masuk ke dalam lubang ataupun mengena kayu panjang. jika kayu yang dibaling oleh pemain lawan itu tidak mengenai lubang atau kayu panjang itu. kayu panjang digunakan untuk menguis kayu pendek itu supaya melambung ke udara. pemain tersebut boleh mendapatkan mata dengan mengira jarak kayu itu jatuh dari lubang. Jika pasukan lawan berjaya berbuat demikian. Dia diberi peluang sebanyak tiga kali jika pukulan pertama atau keduanya tidak kuat.

dengan menggunakan kayu panjang. Permainan Ketiga Seterusnya. Tempat kayu pendek itu jatuh dikira mata. iaitu mengiranya dengan menggunakan kayu panjang. pemain beralih kepada langkah ketiga yang dipanggil patuk ular. dengan kiraan yang sama. kayu pendek akan melentik ke udara.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 Sekali bagi pemain lawan cuba menyambut jika tidak berjaya. Pasukan yang mempunyai mata tertinggi memenangi perlawanan ini. Jika pukulan dibuat dengan baik. Mata yang diperoleh dicampur dengan mata daripada langkah pertama tadi. Pemain menyandarkan kayu pendek di tepi lubang. PERATURAN MARKAH PEMENANG PELAN/KAWASAN PERMAINAN . kemudian mengetuk hujung kayu pendek itu dengan kayu panjang. kiraan mata tetap sama seperti sebelumnya. Pemain tadi boleh mendapat mata. Pemain itu hendaklah bersedia untuk memukul kayu pendek itu sebelum jatuh ke tanah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful