PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN

PJM3112

ISI KANDUNGAN
BIL. 1. 2. 3. 4. 5. 6. KANDUNGAN HALAMAN PENGAKUAN PROFIL PENGHARGAAN PENDAHULUAN PERMAINAN TRADISIONAL LAPORAN MUKA SURAT

PERMAINAN TRADISIONAL – “KONDA-KONDI”

kemudian memukulnya kuat dengan kayu panjang. . Sebaliknya. cuma pemain itu sahaja yang dikira mati. Satu jarak kayu panjang dikira satu mata. ALATAN PERMAINAN Kayu panjang 30cm x1 Kayu pendek 15cm x1 1. Jika pasukan lawan berjaya berbuat demikian. semua pemain daripada kumpulan yang sedang bermain itu dikira mati. kayu panjang digunakan untuk menguis kayu pendek itu supaya melambung ke udara. CARA BERMAIN membentuk pasukan menetapkan pasukan mana yang harus memainkan terlebih dahulu.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 1. NAMA AHLI Aaron Jim Jr James Nur Farhana Binti Sairin Kartika Binti Aron 2. mana-mana ahli hendaklah membalingkan kayu pendek masuk ke dalam lubang ataupun mengena kayu panjang. diletakkan ahli pasukan semula lawan melintang lubang sementara hendaklah cuba menyambut kayu pendek yang dikuis oleh pemain itu sebelum jatuh ke tanah. Permainan Pertama Pemain pertama memulakan permainan dengan meletakkan kayu pendek melintang lubang. Dia diberi peluang sebanyak tiga kali jika pukulan pertama atau keduanya tidak kuat. tetapi jika pasukan lawan gagal menyambutnya. pemain tersebut boleh mendapatkan mata dengan mengira jarak kayu itu jatuh dari lubang. jika kayu yang dibaling oleh pemain lawan itu tidak mengenai lubang atau kayu panjang itu. Permainan akan diambil alih pula oleh pasukan lawan. setelah itu kayu panjang itu. Jika kayu itu masuk ke dalam lubang atau pun terkena kayu panjang yang diletakkan melintang tadi. Permainan Kedua Pemain tadi akan mengambil kayu pendek dan melambungkan ke udara. Undian secara 'wan to dan som' dijalankan bagi 3.

PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 Sekali bagi pemain lawan cuba menyambut jika tidak berjaya. dengan menggunakan kayu panjang. Pemain itu hendaklah bersedia untuk memukul kayu pendek itu sebelum jatuh ke tanah. kayu pendek akan melentik ke udara. Pemain tadi boleh mendapat mata. kiraan mata tetap sama seperti sebelumnya. Permainan Ketiga Seterusnya. dengan kiraan yang sama. Mata yang diperoleh dicampur dengan mata daripada langkah pertama tadi. Pasukan yang mempunyai mata tertinggi memenangi perlawanan ini. pemain beralih kepada langkah ketiga yang dipanggil patuk ular. iaitu mengiranya dengan menggunakan kayu panjang. kemudian mengetuk hujung kayu pendek itu dengan kayu panjang. PERATURAN MARKAH PEMENANG PELAN/KAWASAN PERMAINAN . Pemain menyandarkan kayu pendek di tepi lubang. Tempat kayu pendek itu jatuh dikira mata. Jika pukulan dibuat dengan baik.