PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN

PJM3112

ISI KANDUNGAN
BIL. 1. 2. 3. 4. 5. 6. KANDUNGAN HALAMAN PENGAKUAN PROFIL PENGHARGAAN PENDAHULUAN PERMAINAN TRADISIONAL LAPORAN MUKA SURAT

PERMAINAN TRADISIONAL – “KONDA-KONDI”

Sebaliknya. setelah itu kayu panjang itu. jika kayu yang dibaling oleh pemain lawan itu tidak mengenai lubang atau kayu panjang itu. pemain tersebut boleh mendapatkan mata dengan mengira jarak kayu itu jatuh dari lubang. CARA BERMAIN membentuk pasukan menetapkan pasukan mana yang harus memainkan terlebih dahulu. cuma pemain itu sahaja yang dikira mati. Permainan akan diambil alih pula oleh pasukan lawan. diletakkan ahli pasukan semula lawan melintang lubang sementara hendaklah cuba menyambut kayu pendek yang dikuis oleh pemain itu sebelum jatuh ke tanah. kayu panjang digunakan untuk menguis kayu pendek itu supaya melambung ke udara. Jika pasukan lawan berjaya berbuat demikian. ALATAN PERMAINAN Kayu panjang 30cm x1 Kayu pendek 15cm x1 1. Satu jarak kayu panjang dikira satu mata. kemudian memukulnya kuat dengan kayu panjang. Permainan Kedua Pemain tadi akan mengambil kayu pendek dan melambungkan ke udara. mana-mana ahli hendaklah membalingkan kayu pendek masuk ke dalam lubang ataupun mengena kayu panjang. Permainan Pertama Pemain pertama memulakan permainan dengan meletakkan kayu pendek melintang lubang. . semua pemain daripada kumpulan yang sedang bermain itu dikira mati. Undian secara 'wan to dan som' dijalankan bagi 3. NAMA AHLI Aaron Jim Jr James Nur Farhana Binti Sairin Kartika Binti Aron 2. tetapi jika pasukan lawan gagal menyambutnya.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 1. Dia diberi peluang sebanyak tiga kali jika pukulan pertama atau keduanya tidak kuat. Jika kayu itu masuk ke dalam lubang atau pun terkena kayu panjang yang diletakkan melintang tadi.

iaitu mengiranya dengan menggunakan kayu panjang. kiraan mata tetap sama seperti sebelumnya. Pemain menyandarkan kayu pendek di tepi lubang. kemudian mengetuk hujung kayu pendek itu dengan kayu panjang. Pemain itu hendaklah bersedia untuk memukul kayu pendek itu sebelum jatuh ke tanah. pemain beralih kepada langkah ketiga yang dipanggil patuk ular. Pemain tadi boleh mendapat mata. Mata yang diperoleh dicampur dengan mata daripada langkah pertama tadi. Pasukan yang mempunyai mata tertinggi memenangi perlawanan ini.PENGURUSAN & PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI & SUKAN PJM3112 Sekali bagi pemain lawan cuba menyambut jika tidak berjaya. Tempat kayu pendek itu jatuh dikira mata. kayu pendek akan melentik ke udara. dengan menggunakan kayu panjang. dengan kiraan yang sama. Jika pukulan dibuat dengan baik. Permainan Ketiga Seterusnya. PERATURAN MARKAH PEMENANG PELAN/KAWASAN PERMAINAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful