PERMAINAN TRADISIONAL LOMPAT GETAH Permainan ini dinamakan 'lompat getah' kerana bahan yang digunakan ialah getah

halus berbentuk gelang. Alatan yang digunakan ialah getah yang disambung panjang dan dimatikan hujungnya supaya tidak terburai ketika permainan berlangsung (rajah 1). Ia sesuai dimainkan oleh kanak-kanak lelaki atau perempuan dan biasanya mereka bermain di dalam rumah. Tempat bermain adalah di atas simen atau lantai papan yang tidak berlubang. Permainan lompat getah, juga disebut sebagai "zero point" oleh masyarakat segelintir tempat.ialah sejenis permainan tradisional di Malaysia.

Rajah 1

pemain itu dikira mati. paras paha. Jika terdapat lebih dari seorang pemain yang melepasi paras terakhir. iii) iv) v) vi) paras dada. kebiasaannya undian akan dilakukan. iaitu seorang yang memegang hujung kanan getah dan seorang di hujung kiri getah. diikuti "anak-anak". paras telinga paras kepala. dua pasukan perlu dibentuk dan tiap-tiap pasukan perlulah dilantik ketua atau "ibu" yang akan memulakan permainan apabila tiba giliran CARA BERMAIN Bagi menentukan giliran. paras ini boleh ditinggalkan dengan persetujuan kedua-dua pasukan. sejengkal dari atas kepala. Kaedah undian yang dilakukan ialah melalui lai lai li tam plom dan diikuti oleh ow som (jika tiga pemain sahaja). "Ibu" pasukan yang menang akan memulakan permainan. Dua orang dari pasukan yang kalah akan memegang getah. getah dipegang tegang pada paras tapak kaki. jadi pemain-pemain tersebut perlu melompat gelang getah tersebut dengan cara . Jika ramai pemain. Jika tidak. manakala seorang lagi sebagai orang yang akan melompat. getah dipegang pada aras-aras tertentu dari bawah sehingga ke atas. Pada awal permainan. Aras-arasnya ialah: i) ii) paras lutut. Jika ramai pemain. Pemain tidak boleh menyentuh tali. Lompatan tidak boleh mengenai getah. Namun. Kemudian. Permainan ini juga boleh dimainkan oleh ramain pemain. Semua yang melompat ketika ini perlu menyebut "zero point".PEMAIN Memerlukan sekurang-kurangnya tiga orang pemain. "ibu" kedua-dua pasukan perlulah ow som. Pemain perlu melompat tanpa mengenai getah. Pemain boleh melompat dengan menyentuh getah. paras pinggang.

GAMBAR PERMAINAN LOMPAT GETAH . Pemain yang dapat membuat lompatan pusingan getah yang terbanyak dikira sebagai pemenang.pemegang getah akan memusing getah tersebut dari atas ke bawah.

Disediakan oleh: y y y y Hanis Syazni binti Hasni Nur Izzati binti Mat Razi Rony Thomas Shahirah Izzati binti Shaik Osman .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful