PERMAINAN TRADISIONAL LOMPAT GETAH Permainan ini dinamakan 'lompat getah' kerana bahan yang digunakan ialah getah

halus berbentuk gelang. Alatan yang digunakan ialah getah yang disambung panjang dan dimatikan hujungnya supaya tidak terburai ketika permainan berlangsung (rajah 1). Ia sesuai dimainkan oleh kanak-kanak lelaki atau perempuan dan biasanya mereka bermain di dalam rumah. Tempat bermain adalah di atas simen atau lantai papan yang tidak berlubang. Permainan lompat getah, juga disebut sebagai "zero point" oleh masyarakat segelintir tempat.ialah sejenis permainan tradisional di Malaysia.

Rajah 1

pemain itu dikira mati. iii) iv) v) vi) paras dada. "Ibu" pasukan yang menang akan memulakan permainan. diikuti "anak-anak". Pemain boleh melompat dengan menyentuh getah. jadi pemain-pemain tersebut perlu melompat gelang getah tersebut dengan cara . Namun. Kaedah undian yang dilakukan ialah melalui lai lai li tam plom dan diikuti oleh ow som (jika tiga pemain sahaja). getah dipegang tegang pada paras tapak kaki. kebiasaannya undian akan dilakukan. Aras-arasnya ialah: i) ii) paras lutut. Lompatan tidak boleh mengenai getah. dua pasukan perlu dibentuk dan tiap-tiap pasukan perlulah dilantik ketua atau "ibu" yang akan memulakan permainan apabila tiba giliran CARA BERMAIN Bagi menentukan giliran. getah dipegang pada aras-aras tertentu dari bawah sehingga ke atas. "ibu" kedua-dua pasukan perlulah ow som. Semua yang melompat ketika ini perlu menyebut "zero point". sejengkal dari atas kepala. Jika tidak. paras ini boleh ditinggalkan dengan persetujuan kedua-dua pasukan. iaitu seorang yang memegang hujung kanan getah dan seorang di hujung kiri getah. paras paha. Pemain tidak boleh menyentuh tali. Jika terdapat lebih dari seorang pemain yang melepasi paras terakhir. Pemain perlu melompat tanpa mengenai getah. Kemudian. paras telinga paras kepala. Jika ramai pemain. manakala seorang lagi sebagai orang yang akan melompat. Permainan ini juga boleh dimainkan oleh ramain pemain. Jika ramai pemain.PEMAIN Memerlukan sekurang-kurangnya tiga orang pemain. paras pinggang. Dua orang dari pasukan yang kalah akan memegang getah. Pada awal permainan.

GAMBAR PERMAINAN LOMPAT GETAH . Pemain yang dapat membuat lompatan pusingan getah yang terbanyak dikira sebagai pemenang.pemegang getah akan memusing getah tersebut dari atas ke bawah.

Disediakan oleh: y y y y Hanis Syazni binti Hasni Nur Izzati binti Mat Razi Rony Thomas Shahirah Izzati binti Shaik Osman .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful