PERMAINAN TRADISIONAL LOMPAT GETAH Permainan ini dinamakan 'lompat getah' kerana bahan yang digunakan ialah getah

halus berbentuk gelang. Alatan yang digunakan ialah getah yang disambung panjang dan dimatikan hujungnya supaya tidak terburai ketika permainan berlangsung (rajah 1). Ia sesuai dimainkan oleh kanak-kanak lelaki atau perempuan dan biasanya mereka bermain di dalam rumah. Tempat bermain adalah di atas simen atau lantai papan yang tidak berlubang. Permainan lompat getah, juga disebut sebagai "zero point" oleh masyarakat segelintir tempat.ialah sejenis permainan tradisional di Malaysia.

Rajah 1

paras ini boleh ditinggalkan dengan persetujuan kedua-dua pasukan. Dua orang dari pasukan yang kalah akan memegang getah. Jika terdapat lebih dari seorang pemain yang melepasi paras terakhir. Permainan ini juga boleh dimainkan oleh ramain pemain. dua pasukan perlu dibentuk dan tiap-tiap pasukan perlulah dilantik ketua atau "ibu" yang akan memulakan permainan apabila tiba giliran CARA BERMAIN Bagi menentukan giliran. sejengkal dari atas kepala. Kaedah undian yang dilakukan ialah melalui lai lai li tam plom dan diikuti oleh ow som (jika tiga pemain sahaja). Pada awal permainan. pemain itu dikira mati. jadi pemain-pemain tersebut perlu melompat gelang getah tersebut dengan cara . paras telinga paras kepala. Pemain boleh melompat dengan menyentuh getah. Lompatan tidak boleh mengenai getah. paras pinggang. Jika ramai pemain. Jika ramai pemain.PEMAIN Memerlukan sekurang-kurangnya tiga orang pemain. "Ibu" pasukan yang menang akan memulakan permainan. getah dipegang tegang pada paras tapak kaki. Kemudian. Jika tidak. Pemain perlu melompat tanpa mengenai getah. iaitu seorang yang memegang hujung kanan getah dan seorang di hujung kiri getah. iii) iv) v) vi) paras dada. Namun. diikuti "anak-anak". Pemain tidak boleh menyentuh tali. paras paha. Semua yang melompat ketika ini perlu menyebut "zero point". manakala seorang lagi sebagai orang yang akan melompat. Aras-arasnya ialah: i) ii) paras lutut. getah dipegang pada aras-aras tertentu dari bawah sehingga ke atas. kebiasaannya undian akan dilakukan. "ibu" kedua-dua pasukan perlulah ow som.

Pemain yang dapat membuat lompatan pusingan getah yang terbanyak dikira sebagai pemenang.pemegang getah akan memusing getah tersebut dari atas ke bawah. GAMBAR PERMAINAN LOMPAT GETAH .

Disediakan oleh: y y y y Hanis Syazni binti Hasni Nur Izzati binti Mat Razi Rony Thomas Shahirah Izzati binti Shaik Osman .