PERMAINAN TRADISIONAL LOMPAT GETAH Permainan ini dinamakan 'lompat getah' kerana bahan yang digunakan ialah getah

halus berbentuk gelang. Alatan yang digunakan ialah getah yang disambung panjang dan dimatikan hujungnya supaya tidak terburai ketika permainan berlangsung (rajah 1). Ia sesuai dimainkan oleh kanak-kanak lelaki atau perempuan dan biasanya mereka bermain di dalam rumah. Tempat bermain adalah di atas simen atau lantai papan yang tidak berlubang. Permainan lompat getah, juga disebut sebagai "zero point" oleh masyarakat segelintir tempat.ialah sejenis permainan tradisional di Malaysia.

Rajah 1

Kaedah undian yang dilakukan ialah melalui lai lai li tam plom dan diikuti oleh ow som (jika tiga pemain sahaja). Jika ramai pemain. pemain itu dikira mati. Kemudian. iaitu seorang yang memegang hujung kanan getah dan seorang di hujung kiri getah. Pemain boleh melompat dengan menyentuh getah. paras telinga paras kepala. kebiasaannya undian akan dilakukan.PEMAIN Memerlukan sekurang-kurangnya tiga orang pemain. Aras-arasnya ialah: i) ii) paras lutut. Jika tidak. dua pasukan perlu dibentuk dan tiap-tiap pasukan perlulah dilantik ketua atau "ibu" yang akan memulakan permainan apabila tiba giliran CARA BERMAIN Bagi menentukan giliran. iii) iv) v) vi) paras dada. Pemain perlu melompat tanpa mengenai getah. Lompatan tidak boleh mengenai getah. Permainan ini juga boleh dimainkan oleh ramain pemain. "ibu" kedua-dua pasukan perlulah ow som. Pemain tidak boleh menyentuh tali. Dua orang dari pasukan yang kalah akan memegang getah. Namun. Pada awal permainan. Jika terdapat lebih dari seorang pemain yang melepasi paras terakhir. sejengkal dari atas kepala. jadi pemain-pemain tersebut perlu melompat gelang getah tersebut dengan cara . paras paha. diikuti "anak-anak". getah dipegang tegang pada paras tapak kaki. manakala seorang lagi sebagai orang yang akan melompat. Semua yang melompat ketika ini perlu menyebut "zero point". paras ini boleh ditinggalkan dengan persetujuan kedua-dua pasukan. getah dipegang pada aras-aras tertentu dari bawah sehingga ke atas. paras pinggang. Jika ramai pemain. "Ibu" pasukan yang menang akan memulakan permainan.

Pemain yang dapat membuat lompatan pusingan getah yang terbanyak dikira sebagai pemenang. GAMBAR PERMAINAN LOMPAT GETAH .pemegang getah akan memusing getah tersebut dari atas ke bawah.

Disediakan oleh: y y y y Hanis Syazni binti Hasni Nur Izzati binti Mat Razi Rony Thomas Shahirah Izzati binti Shaik Osman .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful