Você está na página 1de 2

Az eper jtkony hatsai:

klnsen a magas vrnyomsban szenvedknek ajnlott a kszvnnyel kzdk szmra ajnlott segthet az zleti problmkon segthet az ekcmn a ltvnya is energetizl serkenti a vrkeringst fokozza a mregtelent folyamatokat kitn vrtisztt tpllk a bsges C- s E-vitamin tartalmval cskkenti a szvbetegsgek kialakulsnak eslyt cskkenti a ktszveti gyulladsok kialakulsnak eslyt cskkenti az agyr-elmeszeds kialakulsnak eslyt cskkenti a rk kialakulsnak eslyt fiatalt hatsa van a benne tallhat vegyletek miatt megvd a nap kros hatsaitl megszabadt az elhalt hmsejtektl, ha a brbe bedrzsld hsti brt napozs utn fogfehrtsre kivl, ha ppestett fldieperrel tdrzsld hetente egyszer a fogaid

Kevesen tudjk az eperrl, hogy:


Az eper tbb szz vvel ezeltt nem nyencsgknt, hanem gygynvnyknt kezdte plyafutst, ksbb dsznvnny avanzslt. Gymlcst csak a 14. szzadtl fogyasztjk. A rmaiak az intenzv illata miatt fragrans-nak hvtk. Napi 100g eper elfogyasztsa mr fedezi egy felntt ember szksglett. 100 g eper csupn 30 kalrit tartalma, mivel 90%-a vz. Tbb benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban. Meglltja a fertz mikroorganizmusok terjedst, vrusellenes. Ha nem adunk hozz cukrot, nagyon j szomjolt. A knnyebb emszts rdekben citromlevet adhatunk hozz, mely mg jobban fokozza az zt. Az eper levele a megfelel begyjts, tisztts s szrtst kveten vzhajt s tisztt gygynvny teaknt fogyaszthat.

Az epernek is ltezik rossz oldala:

Apr magvas gymlcs lvn csalnkitst idzhet el. Ez elssorban csecsemknl tapasztalhat. Aki nagyon ritkn fogyaszt friss epret, szintn brkitst kaphat. Legtbbszr azonban ez nem valdi allergis reakci. A gymlcsben lv specilis anyagok a sejtekben hasonl reakcit vltanak ki. rdemes ezrt meggyzdni, hogy tnyleg nem eper-allergirl van sz, s fogyaszd rendszeresen!