Você está na página 1de 8

A

Roma Filmiskolrl
rta: Forgcs dm (2012-12-03)

Egy trtnetet szeretnk elmondani, amely sokban fog hasonltani azon gondolatokhoz s ktsgekhez, melyek a Roma Filmiskola irnyban vannak. 2008- ban gy alakult a sorsom, letem, hogy kimentem Afrikba kzssgfejleszt munkra, s munkakrmbe tartozott, hogy tanrokat kellett tantanom, iskolkat ltestenem, fejlesztenem. Ezen v alatt volt alkalmam arra, hogy Eurpbl rkezett knyvekre tudtunk a szervezettel szert tenni, s hamarosan belevgtunk egy projectbe, mely ltal knyveket tudtunk biztostani az iskolknak, s gy knyvtrakat hoztunk ltre. Nagy vrakozsaink voltak, mivel hittk, hogy a tuds a kulcsfontossg eszkz, amelyekkel vltozsokat lehet ltrehozni, a tuds, hogy hlt adunk nekik, s nem halat, s ezltal egy jobb letet tudunk nekik adni. A knyvekbl tengernyi volt, a knyvtrakbl leselejtezett knyvek, amelyeket az id vasfoga mr elrgott, megronglt knyvek, vagy letnt korokat s idket dcsr (rengeteg szocialista-kommunista) m, de volt ott a lovagregnyektl kezdve szinte minden. Nagy vrakozsainkkal ellenttben azt vettk szre, hogy kezdetben lelkesedtek az emberek rte, jttek, nzegettk, elvittk, de ksbb mr csak azt tapasztaltuk, hogy a lapokat kitpkedtk, s tzgyjtshoz mint segdeszkzt alkalmaztk ket. A knyveket vastag por lepte be. Meg kell valljam, kudarcot vallottunk s egy j ideig nem rtettem, hogy mirt, mg utna nem jrtam a dolgoknak. Az els tny, amit megllaptottam, hogy a malawii lakosok nem rtik azt a vilgot, amely a knyvekben lerdik. Autk mennek, sietnek, idre mennek, cselekednek, st, furcsa, de itt a lnyoknak a fik kinyitjk az ajtt, s elre engedik ket. Itt tbbnyire el is vesztek az olvask, ezen rsznl, hiszen, az kulturjukban, ezen tnyezk nem optimlisak. Mifle zenetet akar a knyv mondani? Eslyegyenlsget? Hogy hogy viselkedik egy riember? Taln, de sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy hiba j a knyv zenete, egyszeren nem alkalmazhat Malawiban. Az emberek nem tudnak azonosulni a fehr emberek problmival, sem a knyveikkel. Ez, szerintem kulcsfontossg egy mondanival kzlsekor: az azonosuls. Itt mris egy kritikus elemhez rkeztnk, amely minden embernek a szubjektv

Kicsit gy ltom a Roma Filmiskolt, mintha az Eredet cm filmben lennnk: el akarok a kznsgben hinteni egy alapgondolatot, egy olyan rtkes mondatot, amely megvltoztatja az letket.

vlemnytl, letviteltl, korosztlytl, gondolatrendszertl fgg. A trsadalmak, a korosztlyok: eltrek, s ahogy ezek fejldnek, gy vltoznak a gondolatmenetek, trendek, irnyzatok is. gy gondolom, hogy az azonosuls kifejezdhet szimptiaknt, egy filmbeli lmny ltal, amelyhez viszonyulva a nz, magv tud tenni egy esemnyt, egy gondolatmenetet, amely szmra hasznos, s mondanivalt tartalmaz az lethez kapcsoltan. Ez egy kulcsfontossg elem. Amely nem tud neknk j informcival szolglni, vagy rdekldsnk trgyt nem kpezi, ott stani fogunk, s mson kezdnk gondolkodni, vacillni, mert nem kti le az embert a tmakr. Egy film persze lehet j, mondanivaltl mentesen, lehet lvezetes, szorakoztat, de eme dokumentum trgyt az foglalkoztatja inkbb, hogy mely s milyen filmek lehetnek azok, amelyek tnylegesen megvltoztatjk az ember lett. Egy szociolgiai felmrs kapcsn ssze kell elszr is gyjteni, hogy melyek azok a problmk, amelyek nagyobb szzalkban megfordulnak ezeken a roma teleplseken. Ha a tbbsgi problma a szegnysg, a kitasztottsg, a depresszi, a megvets, akkor olyan filmeket kell tallni, amely ezen problmkbl val kijutsra ad-prbl megoldst nyjtani. Mindazonltal, egy nagyon fontos megjegyzst kell itt tennem: taln pont ellenkezleg, az ket kitaszt embereknek kellene oktatst s olyan informcikat adni, amely elsegten ezeknek a rtegeknek a trsadalmi integrcijt, mert sokszor, ha teszem azt, munkakultrt akarunk tantani cignyoknak, ahhoz hozztartozik az is, hogy rengeteg esetben mr rassz jegyek alapjn trsadalmi eltlsnek vagyunk tani, hiszen a T-Mobile pultja mgtt, vagy mr csak a Westend takart szemlyzetben sem lehet tallni kisebbsgieket. Mirt? Mert egy profitorientlt vllalkozs az gyfelekkel val kapcsolatokat tartja szem eltt, s nem akarja, hogy olyan osztlyok lljanak a pultoknl, akiknl az a trsadalmi beidegzds, hogy lopnak vagy csalnak, mert cignyok. A trsadalom sajnos azt kell hogy mondjam egy nagy rsze eltletes, s egy vllalkozssal nem akarjk ezt az eltletet prostani A T-Mobile-ban cignyok dolgoznak. A cignyok lopnak. A T-Mobile lop. Egy trsadalmi kutats is ezt igazolta, amelyben azt vizsgltk, hogy az Obi jsgbl, amelyben fehrbr emberek toljk a fnyrt a foldalon a csaldi hz kertjben, ahol szke nk kk szemmel reklmozzk a festket kicserltk ezen kpeket roma szrmazs emberekre, s ezt adtk ki. Megfigyelhet volt, hogy hiba adtk szinte ingyen a termkeket, a trsadalmi ellentt sokkal nagyobb volt annl, mintsem hogy rdekelte volna az embereket a termk az rdekelte a tbbsget, hogy mirt van cigny a cmlapon, mr a szituci is elkpzelhetetlen szmukra, hogy egy csaldi hzban boldogan fvet nyr. Arra akarok kilyukadni, hogy a trsadalmi problmk orvoslshoz taln sokkal inkbb az integrcis politikval kell foglalkozni, s a rasszizmus eltrlst kell szem eltt tartani, de eme problma magjt nem a romk kpezik. k az elszenvedi a problmknak. Nlam prioritsi szinten ez a problma az, amely ellehetetlenti a romk munkakultrjt, ezltal taln a filmiskolt inkbb az ket kitaszt rtegeknek kell levetteni.

Pszicholgiailag gy gondolom, hogy rossz tapasztalataik vannak a munkval kapcsolatban, ha nem kapnak munkt, stegetik ket, lenzik ket, akkor elbb vagy utbb egy olyan tudatllapotba kerlnek, amely mr a trsadalmi munka ellen fog irnyulni, s inkbb olyan dolgokat fognak csinlni, amely biztos: lomizni, vasat gyjteni. Azon mestersgek, amiket k csinltak rgn, mint a lkupeckeds, muzsikls, mr nem kell senkinek. szrevehet, hogy az egyetemen sincsenek romk. Mirt? rdemes ezen elgondolkozni. Nem azrt, mert nincsenek kzttk olyan tehetsges emberek, mert vannak. Az apa ezltal azt mondja a finak, az iskolban kikzstenek, nem figyelnek rd oda, csak az orvos lnyt krdezi mindig a tanr, akkor minek ez az egsz? St, ha vgigjrod, nem lesz belled sem bolti elad, sem gyflszolglatos. Mindent flretve, trjnk vissza az eredeti gondolathoz, hogy mely filmekkel lehet hatst kivltani. Vizsglva azt, hogy amivel azonosulni tudunk, azt ami a problminkra gygyr lehet, mindenkppen megtalljuk olyan filmekben, amelyeknek trsadalmi fejldsi vonatkozsaik vannak. A fejlds is egy olyan kulcsfontossg sz, amelyet szerintem mindenkppen kzvetteni kell. Szerintem fontos zenet az, hogy a jobbra val trekvs s nem a rosszbl fakad pldartk elutastand kell hogy legyen az zenet. n azt tapasztalom, hogy egy pldartk jval, fejldssel sokkal inkbb tudnak azonosulni az emberek, mint egy depresszv gondokkal teli filmmel. Pldnak okrt Lars von Trier Antikrisztusnak mr a bemutatja is annyi borzalmat tarmazott a szmomra, olyan nyomaszt volt, amelyet nem akarok beengedni az letembe, mert van gy is elg bajom. Vizsgljuk meg, hogy mit ad ez a pozitv zenet a filmbl a nzk szmra: remnyt, azt, hogy ms is jrt ebben a cipben mint n, s ki tudok kerlni ebbl, mint a fhs. Egy kulcsot kap, egy mondatot, egy olyan vlaszreakcit a filmbl, amelyet magv tud tenni. Mg mindig emlkeznnk kell arra a fontos tnyezre, hogy a nz azonosulni tudjon a filmmel. A kapott rtkekbl dolgozva az derl ki, hogy borzaszt nagy a lemorzsoldsi arny, gy megkrdjelezhet a mdszer hatkonysgi rtja, hogy mennyire tudjk a filmeket a nzk magukv tenni, s azonosulni velk. Mi kell, mi az az extra esszencia, amitl mindez nem csak egy csalfa vak remny lesz, s megmozdul a nzben egy bels hang, indttats amely cselekvshez fogja vezetni a nzt? Az, aki ezt megmutatta: egy mentor, egy guide, aki utat mutat, s rvezeti a filmnzket arra, hogy mi van a sorok mgtt lerva. Ez a kzvett kzeg roppant fontos azltal, hogy hogyan vilgt r a filmbeli esemnyek tnyleges mivoltra, ugyanis a mentor egy sajt objektv vlemnnyel van a film fel, s mint azt a hatalom ltalban kpviseli, az az abszolt igazsg: amely elnyomhatja az egyn vlemnyt a filmrl. Ez ezrt fontos, mert egy-egy eternlis nevelsbeli problmhoz tkznk: a vita s a harmnia ltali nevels problmjhoz.

Krds, hogy mennyi szabadsgot adunk az egynnek a felemelkedshez, s az, hogy mennyire akarunk abban szerepet jtszani: hogy mi birtokuljuk az abszolt igazsgot a filmrl. A nzk ms s ms dolgot fedeznek fel, tartanak fontosnak a filmekben, s szokszor elfordul az is, hogy olyan dolgokat nem fedeznek fel, nem tartanak fontosnak, mint msok. Vajon fontos e, hogy ezeket elmagyarzzuk, kiegsztsk, s a mi kpnkkel lttassuk a jelenetet a nzvel? Vagy hagyni kell, hogy az sszkpet elemezze, s vonja le, szmra mely esemnyek miatt volt j a film. Bizonyos trsadalmakban, mint pldul Keleten, kerlik a vitt. Sokszor a vallsbl kifolylag, de trekednek arra, hogy vita mentesen, harmniban ljenek a tbbi emberrel, s gondolkodval, anlkl, hogy megbntank az nzeteit. Ezzel szemben a nyugati trsadalmakban szorgalmazzk a vitt, ugyanis csak vita ltal juthatunk el egy kzs llspontra, s ezt fontosnak is tartjuk, hogy a msikat meggyzzk a sajt igazunkrl. Itt a nevelsi krds az az, hogy n meg akarom-e gyzni a nzket, hogy a film zenete ez s ez volt, vagy bzom abban, hogy k le fogjk szrni a kell informcikat a filmrl. Ngy vet tltttem Dniban, egy kisegt iskolban dolgoztam olyan gyerekekkel, akik elvesztettk a szleiket vagy elszktek, vagy drogos-alkoholista addikcikkal kzdenek. A dn rendszerben, azt szorgalmazzk, hogy az emberek vitzzanak egymssal, mert csak gy juthatunk el a tkletes igazsghoz, szerintk a harmnia az egy rossz llapot, mert nincs benne fejlds. A legrosszabb dolog, az a harmnia. A problma szerintk az emberekkel van, mert a vitkat nem egy fejldsi szakaszknt fogjk fel, hanem egy olyan esemnynek titulljk, amikor valaki be akar trni az egyn njbe, s azt megtmadni valamifle alantas ideolgival. Amg ott ltem, teljesen trtkeldtt a vita szmomra. Ha valaki azt mondja az egynnek, hogy te rosszul ltod, tvesen szleled, szerintem meg kne vizsglnod a dolgot ebbl s ebbl a szempontbl mieltt tlkezel, az emberek ltalban ezt offenzvaknt lik meg, s sokszor inkbb kerlik a beszlgetst ezzel az egynnel. Az embereket meg kell tantani a vitra, arra, hogy poztvian rtkeljk a kritikt, az ellenvlemnyeket, egy olyan rszeknt, amellyel az embereket csak fejleszteni akarjk. Szerintem ennek Magyarorszgon mg nagyon gyerekcipben jr a kultrja. Mirt nem rtenek egyet a vilgon l emberek? Emberi termszet, nzsg, klnbz ideolgik, klnbz kultrk, a sajt boldogsg keresse, a csoportok klnbzsg, materializmus, politika, tanultsg, s mg sorolhatnm. Az utbbiakat figyelembe vve teht nagyon fontos az, hogy hogyan beszljk meg a filmet a vettsek utn, s az, hogy hogyan tudjuk bennk tudastani a film zenett, hogy teljes mrtkben tmenjen. A vltozs vgbemenethez teht nagyon nagyon fontos a mentor.

Itt azonban egy problmt vlek felfedezni, hogy a mentor ekkor taln taln, tl fog tenni az ltala teljestend szerepen, s fontosabb lesz, mint a film maga. Ha olyan hatst szeretnnk a film ltal kivltani, akkor a filmet magt, mint alap magot kell elltetni az emberekben, s az embernek a sajt rtelmnek fnytl fogva kell a filmet megoldani, nem pedig a mentor ltal. Amint a megvilgosodshoz a mentor lesz a kulcs, ezltal felteheten a mentor lesz az, aki a jelents hatst kivltja. Emltettk, hogy ezen falvakban sokszor szksg van egy mintra, valakire, aki apa meg anya lesz. A mentor eme pldakpkeressben segthet, mint a tuds birtoklja, mbr ha ezt a metdust kvetjk, amely ltal egy csapat kimegy a faluba, levett filmeket, s utna eljn, ezltal megsznik ez a kapcsolat, s az ember hajlamos visszazuhanni ha nem fogjk a kezt. Mgegyszer: az id kulcsfontossg elem, s egy komoly vltoztatsokat megemel gondolati mag elltetshez tekintlyes mennyisg idre van szksg. Fontos krds, hogy milyen kompetencikat vrunk el a mentortl, mindekppen megrt egy bekezdst az, hogy elgondolkodjunk azon, hogy milyen kihvsokkal kell megkzdenie annak a tanrnak, aki lemegy egy ilyen faluba. Tanrnak lenni s tantani sokflekppen lehet, de fontos, hogy aki lemegy egy roma faluba, akkor maximlisan igyekezzen odaadni magt annak a clnak, amirt lemegy: hogy minl nagyobb mrtkben vltoztasson emberi sorsokon, a lehet legtbb emberen s a leghatkonyabb mdszerrel. Elktelezettsg s elszntsg. A bizalom megszletse viszont egy roppant rdekes krdst vet, amely meghatrozsa ms ms embereknl ms ms idtartamokat vesz ignybe. A bizalom elnyersben ennek a pr ht-hnap leforgsa alatt kulcsfontossg szerepe kell hogy legyen. Egy j bart / apa / anya funkci kialaktshoz szksg van arra, hogy kulturlis antropolgushoz mltan a lehet legtbb idt tltsk el a faluban. A sportra, kzs programokra kzs vacsorra, kultrk s stlusok cserjre nagy szksg van, a bizalom minl elbb val megszerzshez. Egy nemrgiben napvilgot ltott kutats szerint a rohamosan gyorsul vilgban, a filmiparban is megjelentek olyan tnyezk, amely a trsadalom vltozsval egytt szksgszerv vltak. A rajzfilmekben is egyre gyorsabbak a vgsok, s az informcitartalmuk is sokkal srbb lett, mint a klasszikusok. Egy napjainkban l gyermek, sokszor unalmasnak tartja azokat a klasszikus rajzfilmeket (pl.: Hfehrke s a ht trpe / Bambi Walt Wisney), s ignylik a sokkal aktvabb, tbb informcitartalmat hordoz, srbb kpeket. A tanulmny kimutatta, hogy unalmass vltak a felgyorsult vilgunkban a modern trsadalom szmra azok a filmek, amelyekre jellemz a lasssg. Lnyegben az informci hatkonysga miatt lett a film a knyv meglsnek is az elsdleges eszkze. Eme kutats fontossgra mg visszatrek ksbb, hiszen nagyon fontos azoknak a filmeknek a kivlasztsa, amellyekkel a vltoztatst vghez akarjuk vinni. Az eddigieket sszefoglalva: beszltnk az azonosuls fontossgrl, a filmkivlaszts fontossgrl, a tantsi mdszer fontossgrl, a mentor szerepkrrl s attitdje fontossgrl, a bizalom fontossgrl.

Mi lehet az az alapvet gondolat, amely megvltoztatja az ember lett? Mi lehetne a film mondanivalja, amely ltalnossgban effektve sok emberre tud hatni? - a tbbre val vgyds, - a jobbra val trekvs, - a tudsra val hezs ignye, - a sajt akarat s ambcik megerstse, - az lmok kvetse, - a beteljesls szksge, - a komfort znbl trtn kilps szksge, - az igazsgrt val harc, Sok j rkrvny zenet van amelyeket a filmbeli trtns t tud adni, ezeket akr szakszval gy is mondjk, hogy empowerment, azazhogy az egyn felerstse. Egyik tapasztalatom az az, hogy az emberek a sajt hibjukbl kifolylag sokkal jobban tanulnak, mint msok hibjbl, ezrt azon cl, hogy filmekkel tantsunk, nem lesz oly mrtkben erteljes, mintha az egynnel trtnne meg egy lmny. Mit rtek ezalatt? A film az egy passzv kommunikcis eszkz. Az ember nzi, rtkeli, rtelmezi, de nem rakhat fel krdseket, nem tarthat sznetet, hanem a 90 perc elteltvel az sszekpet rtkeli s akkor teszi fel a krdseket amelyekre emlkszik a megannyi krdsbl. Egy teljes 90 perccel kell azonosulnia. A fik zme pldul rajong a hskrt, a hskpekrt, a klnleges kpessgekrt, s mg gyerekknt rengeteget lmodoznak rla, jtszk, hogy k a Jedik, a Pkember, s a tbbi. rdekes, de ezekben a filmekben a rossz elnyeri a mlt bntetst, s a kissrcok szeretnek azonosulni ezekkel a hskkel, s nem csak a hs kpessgeivel, hanem azok attitdjvel is. Persze rejtetten, nem olyan nyltan s egyszeren van a film megkomponlva, hogy Pkember olyan rendes, hogy mindig tvezeti a vak nnit a zebrn, de nmagban a jra val hajlam s az igazsgrt trtn vvds s keressi t benne van. A gyerekek fejben csak a j vdelme szokott megmaradni. Pkember a szupererejvel legyzi a bnzket. rdekes pldja az azonosulsnak. Milyen filmek hatnak s szerintem mirt? Szmkivetett Szerintem nagyon j pldja annak, hogy az ember hogyan tud boldogulni egy szigeten, egyedl, trs nlkl, magnyosan. A filmbl kiderl, hogy mirt marad letben, miben hisz, s ez egyfajta tmpontot ad az embernek, hogy mindig van remny, sohasem szabad feladni, brmilyen nehz is a feladat. Forrest Gump Egy rgebbi csoda, szintn Tom Hanks egyik remek jtkval. A filmes sszhang sokat szmt, hogy mennyire lopja be magt a szvnkbe: ez pedig

fgg a vgsoktl, sznektl, s a filmbeli zenktl ez a film mindent megtesz, hogy a nz teljes mrtkben azonosulni tudjon a jelenetekkel s az rzsekkel. Gettmilliomos Nem kedvenc filmem, de pldartk tanusgot tartalmaz.: vannak csodk, ha tesznk rtk, kellkpp kzdnk rtk. gy gondolom hogy van helye egy Roma Filmiskolban. Oroszlnkirly Ki ne emlkezne arra a jelenetre, amikor Simbt megmenti az apja a szurdokban? Sokunk szmra felejthetetlen knnyfacsar a jelenet. Mit tanulhat belle az ember fia? Bemutat egy idillt, amit a rossz megdnt, ebbe a fi beletrdik, de nem lehet lustasgbl vagy flelembl beletrdni a rosszba, azt kell kvetnnk amire vgyunk, amire teremtdtnk. Vissza kell menni s megkzdeni. Good Will Hunting Kvetni kell az lmokat, nem szabad flni, nem szabad lustnak lenni, trekedni kell arra, hogy elrjk azt, amire szvnk mlyn vgyunk. Esetleg: Amores Perros (Korcs szerelmek), 21 Grams, Felhatlasz, Boy in striped pajamas, Requiem for a dream, V for Vendetta. Az tlet, hogy filmet csinljunk a helybliekkel: tetszik. Amikor a roma gyerekek rendezik a sajt filmjket, akkor alkotnak, s az alkots gondolkodssal s tervezssel jr. A megvalstshoz szksg van felelssgteljes csapatmunkra is. A rendezs sorn vizualizlhatjk vgyaikat, s egy j formban prblhatjk ki vezeti kompetenciikat. mbr szmomra nehz elkpzelni, hogy hogyan fogjk tudni ezt az lmnyt elhelyezni az letkben, gy mint egy olyat, ami teljesen kihat az alapvet gondolkodsmdjukra. n a Roma Filmiskola jvjt gy tudom elkpzelni, hogyha intzmnyesl, s egy lland helyen egy bzisa van, ahol ez embereket tudja fogadni. Ezltal mindenki egynre szabottan, egyni rdekldshez s letkphez mrten veheti ignybe az iskola szolgltatsait. Ha ez megvalsulna, az id mint bonyolultsgi tnyez gyakorlatilag megsznne, s maximlisan lehetne koncentrlni az oktatsra, s az individuumokra egyarnt. Mi az eredmnyessg kulcsa? n gy ltom, hogy az idnek kulcsfontossg szerepe van, mert rossz beidegzdseket, hagyomnyokat, morlt jrartelmezni s jrateremteni nehz id kell, s kevsnek tartom azt, hogy pr ht alatt jelents vltozs menjen vgbe, mint az a korbbi fejtegetsembl kiderlt: a bizalom nem kt napos trtnet, s j munkhoz id kell. Finanszrozs gyannt persze tbb t is lehetsges, az iskola fenntartsra van lehetsg Eurpai Unis plyzatok tjn, illetve ha kell tmogatottsgot kap akr llamilag tmogatott intzmny is lehetne. n gy gondolom, hogy a Roma Filmiskola tlete j, s sohasem kr akr csak egy embernek is a sorst megvltoztatni, m gy rzem kiss, hogy hatkonysgi szempontok tekintetben sok krdst felvet ez a project ezrt is tmogatom azt, hogy intzmnyesljn. Kicsit szkeptikus vagyok atren, hogy alkoholizmust,

nyomort, erszak csaldon bell-kvl, egy csapsra egy filmmel megoldjunk, de hiszem azt, hogy lmnyekkel, beszlgetssel s persze tengernyi idvel lehet ezen vltoztatni.