Você está na página 1de 28

Universitatea din Bucuresti Facultatea de Geografie Specializarea Geografia Turismului

AMERICA CENTRALA SI DE NORD

Bucuresti, Mai, 2013

America de Nord si Centrala

I.Date generale.

Tara

Suprafata( km)

Populatia(mil.loc)

Capitala

Canada

9 975 000

33,7

Ottawa

SUA

9 364 000

307

Washington

Mexic

1 958 000

107,4

Ciudad de Mexico

Costa Rica

51 000

4,6

San Jose

Guatemala

109 000

14

Guatemala City

Honduras

112 000

7,5

Tegucicalpa

Nicaragua

120 349

5,7

Managua

Panama

77 082

3,5

Panama City

Salvador

21 000

6,2

San Salvador

1.Specific geografic

Limitele regiunii geografice

Limitele regiunii geografice Sursa:www.infoturism.ro Cea mai mare parte din teritoriul sau se extinde in latitudini medii

Sursa:www.infoturism.ro

Cea mai mare parte din teritoriul sau se extinde in latitudini medii cu o remarcabila parte in Oceanul Arctic. Continentul se extinde de la est spre vest pe aproape 176 o longitudine si de la nord la sud pe 69 o latitudine.America de Nord este scaldata la nord de Oceanul Arctic, la est de Oceanul Atlantic, la sud de Golful Mexic si la vest de Oceanul Pacific. Suprafata continentului e de aproape 23,5 mil km 2 .Conturul Americii de nord si centrala este extrem de neregulat.Continentul are 3 mari golfuri : Hudson Bay, Golful Mexic, Golful Alaska. In nord se formeaza 2 mari peninsule,Labrador si Alaska si un imens arhipelag, Arhipelagul Arctic Canadian, principalele insule fiind Baffin, Victoria si Ellesmere.O alta insula importanta Newfoundland se afla in sud-estul peninsulei Labrador.Dar cea mai mare insula din regiune si totodata de pe intreaga planeta este Groenlanda care are o suprafata de peste 2000000 km 2 .

Relieful-caracteristici de ansamblu

America Centrala constituie de fapt o legatura istmica si insulara intre America de Nord si America de Sud.Insulele din America Centrala sunt in general muntoase si vulcanice si grupate in 2 arhipelaguri : Antilele Mari(Cuba,Haiti,Puerto Rico,Jamaica) si Antilele Mici (Virgine, Dominica, Grenada, Barbados,Trinidad, etc).

In ceea ce priveste cadrul natural,se disting 3 zone paralele, orientate nord- sud : doua lanturi

In ceea ce priveste cadrul natural,se disting 3 zone paralele, orientate nord- sud : doua lanturi muntoase care inchid in centru o zona de platouri si campii.In vest se afla marele zid muntos al Cordilierilor format din Muntii Coastei,Cascadelor,Sierra Nevada,Sierra Madre de Vest, in lungul tarmului Pacific si Muntii Stancosi cu altitudini ridicate, culminand la peste 6000 m. Muntii Stancosi inchid podisuri intinse si inalte (Yukon, Columbia, Marele Bazin,Colorado,etc.) si se continua in America Centrala istmica sub forma unui singur sir muntos care inchide platouri.In est, paralel cu tarmul Atlanticului se desfasoara Muntii Apalasi,munti vechi si erodati cu inaltime redusa culminand la numai 2000m.In partea centrala intre cele 2 mari lanturi muntoase se desfasoara o zona mai joasa formata din Scutul Canadian cel mai vechi nucleu al Americii de Nord si Marile Campii cu un relief jos si monoton.

In ceea ce priveste cadrul natural,se disting 3 zone paralele, orientate nord- sud : doua lanturi

Sursa:www.calatorie-in-jurul-lumii.blogspot.com Tara a tuturor posibilitatilor, asa cum este cunoscuta, SUA ofera o gama larga de atractii turistice: fascinatia marilor metropole ca New York si Washington, eleganta vechilor orase cu arhitectura coloniala din sud, stralucirea Las Vegas-ului, dar si frumusetea salbatica a Marelui Canion sau a cascadei Niagara.

Sursa:www.calatorie-in-jurul-lumii.blogspot.com Tara a tuturor posibilitatilor, asa cum este cunoscuta, SUA ofera o gama larga de atractii

Sursa: www.topsejur.ro Geografic, unul dintre cele mai intinse state din lume, prezinta o coplesitoare varietate si un mare contrast al conditiilor naturale. O destinatie fascinanta pentru orice turist, datorita pitorestilor obiective mexicane, a insulelor caraibiene, a stralucitoarelor orase americane si canadiene. De asemenea, plajele la Pacific si Atlantic, peisajele impunatoare americane si canadiene, dar si Alaska cea inghetata fac acest continent foarte interesant. Alte atractii sunt Marile Lacuri, cascada Niagara, dar si una dintre minunile lumii, Marele Canion.

Sursa:www.calatorie-in-jurul-lumii.blogspot.com Tara a tuturor posibilitatilor, asa cum este cunoscuta, SUA ofera o gama larga de atractii

www.funtur.ro/gallery/126

Sursa:

Salba de insule caraibiene face din aceasta zona una dintre cele mai frecventate din lume, la fel ca si Mexicul, care, pe langa plaje superbe, ofera si vestigii ale civilizatiei anterioare venirii spaniolilor. Sudul Statelor Unite este uscat, calduros si desertic, ceea ce nu i-a impiedicat pe americani sa construiasca o oaza de distractie care este Las Vegas. Los Angeles, New York, Chicago, New Orleans, Washington, Pittsburgh ori Hollywood sunt doar cateva orase in care s-a scris istorie de toate felurile, de la politica sau arta, pana la sport sau stiinta.

Aspecte climatice

Datorita marii desfasurari in latitudine,in aceasta regiune se intalnesc cu exceptia celui ecuatorial toate tipurile climatice.In ansamblu America de Nord si Centrala este o regiune foarte bogata in ape.Se remarca prezenta celui mai mare sistem lacustru, Marile Lacuri si a uneia dintre principalele sisteme fluviale de pe glob : Mississippi-Missouri (peste 6000 km lungime),precum si alte cursuri importante de apa : Mackenzie,Yukon,Sf. Laurentiu in nord, Columbia,Colorada si Rio Grande in vest. Zonele climatice din America de Nord sunt de la nord la sud: climatul rece arctic si subarctic (Peninsula Alaska, Arhipeleagul Nord-Canadian, Groenlanda si partea nordica a Canadei), temperat continental cu doua variante, temperat rece (Canada central-sudica)si temperat moderat (S.U.A), climat subtropical si tropical (Texas, Florida, Mexic si America Istmica).

www.funtur.ro/gallery/126 Sursa: Salba de insule caraibiene face din aceasta zona una dintre cele mai frecventate din

Sursa: www.scritube.ro

Lantul muntos pacific impune pe litoral un climat temperat umed, apoi un climat montan mai rece, avand in partea superioara un etaj periglaciar si chiar glaciar. In interiorul muntilor insa, climatul devine secetos pana la desertic. Pe de alta parte, in est, Muntii Apalasi, mult mai josi, dar dispusi tot nord-sud, impun la Atlantic un climat temperat oceanic, ceva mai rece. Motivul: in Atlantic "coboara" curentul rece al Labradorului, in timp ce pe coasta pacifica "urca" un curent cald, Curentul Alaska. Etajarea cea mai expresivaa climatului se intalneste in Mexic la Tropicul Racului: tierras calientes (pana la 1000 m), tierras templdes (intre 1000 si 2500 m), tierras frias (la peste 2500m). Climatul continental (rece si temperat) se extinde intre Muntii Stancosi si Apalasi. In America Centrala, la altitudini sub 1000 m, exista un climat tropical umed cu ploi abundente, dupa care urmeaza etajele amintite anterior.

Sursa: www.scritube.ro Lantul muntos pacific impune pe litoral un climat temperat umed, apoi un climat montan

Clima influenteaza in mare masura turismul. Astfel, nu putem afirma ca exista un anotimp in care acesta este dezvoltata mai mult, caci datorita multitudinii tipurilor climatice, orice perioada este propice unui sezonului turistic.

Resurse naturale

America de Nord detine numeroase depozite de minereuri importante. Petrolul si gazele naturale se gasesc in cantitate mare in partea nordica a Alaskai, vestul Canadei, sud-estul si vestul Statelor Unite (Umiat, Barrow, Baibow Lake, Oklahoma City, Ciudad Pemex) si deasemenea in estul Mexicului. Uriase depozite de carbune gasim in vestul si estul Canadei si al Statelor Unite (Foar Corners, Black Bute). Estul Canadei, nordul Statelor Unite

si partea centrala a Mexicului dispun de depozite importante de minereu de fier (Wabana, Birmirngham, Adirondack). In Canada gasim de asemenea si zacaminte de cupru (Kennicott, Butte, Morenci), nichel (Lynn Lucky Sodbury), uraniu (Echo Bay, Blind River, Blue Water), zinc, azbest si potasiu. Statele Unite dispun de mari cantitati de cupru, nichel, roci de fosfat si uraniu. Ca si celelalte, Mexicul dispune de rezerve importante de bariu, cupru, fluor, zinc, magneziu si sulf. Mentionam ca toate cele trei state detin depozite importante de aur si argint.

si partea centrala a Mexicului dispun de depozite importante de minereu de fier (Wabana, Birmirngham, Adirondack).

Sursa: www.marcaj-ce.ro

Extractia minereurilor reprezinta o crestere importanta a activitatii economice din Statele Unite, Canada si Mexico. Statele Unite a reprezentat unul dintre cei mai mari producatori de petrol ai lumii de-a lungul a multi ani, Canada a fost si ea un producator insemnat inca din anii 1940, iar Mexicul a devenit leader mondial in productia de petrol inca din 1970. Statele Unite este a doua tara din lume in productia de gaze naturale si prima in extragerea carbunelui, produs in special in minele din Muntii Appalasi. Minereul de fier a fost un produs major al Statelor Unite si Canadei, extras din depozitele din vestul Lacului Superior.

Elemente biopedogeografice

Vegetatia naturala a Americii de Nord si Centrala a fost foarte mult modificata de activitatea umana dar caracterele generale se mentin in cea mai mare parte a continentului.Cea mai intinsa padute este Taigaua sau Padurea Boreala, o enorma intindere de conifere care ocupa cea mai mare parte a Canadei de Sud si Centrala apo se extinde in Alaska.

In S.U.A se gasesc paduri amestecate dominate de cateva specii de pini galbeni in sud.In partea

In S.U.A se gasesc paduri amestecate dominate de cateva specii de pini galbeni in sud.In partea vestica a continentului padurile sunt dispuse pe inaltime si coniferele sunt dominante.Se mai gaseste si o mare varietate de specii adaptata la climatul variat de pe platourile din zonele de coasta caracterizand atmosfera tropicala a Mexicului.In vasta campie Mississippi formatiunea vegetala caracteristica si anume preria a fost inlocuita in cea mai mare parte de terenuri cultivate.In vest,indeosebi, unele platouri sunt acoperite de o vegetatie semidesertica si desertica in care predomina cactusii,agavele si yucca.

In S.U.A se gasesc paduri amestecate dominate de cateva specii de pini galbeni in sud.In partea

Sursa: www.ecosapiens.ro

Fauna este bogata si variata. In padurile de conifere caracteristice sunt elanul,ursul grizzly, zibelina, hermelina, lupul, vulpea, jderul, veverita, castorul si altele.

Sursa: www.ecosapiens.ro Mai spre nord, in tundra, traiesc renul,boul moscat,ursul alb,vulpea polara,iepurele alb si altele.In regiunea

Sursa: www.ecosapiens.ro

Mai spre nord, in tundra, traiesc renul,boul moscat,ursul alb,vulpea polara,iepurele alb si altele.In regiunea subtropicala specifice sunt mamiferele ca :jaguarul,puma,tapirul, opossum,furnicarul maimutele s.a.,reptilev(caiman,iguane,serpi),pasari (papagali,tucani,pelicani s.a.).

Sursa: www.ecosapiens.ro Mai spre nord, in tundra, traiesc renul,boul moscat,ursul alb,vulpea polara,iepurele alb si altele.In regiunea

Sursa: www.imperatortravel.ro

1.2 Indicatorii cadru ai dezvoltarii politico sociale

 

1.2.1

1.2.2

1.2.3

1.2.4

1.2.5

Tara

ran

scor

rang

scor

rang

scor

rang

scor

Ran

scor

g

g

Canada

4

5,4

35

5

24

5,7

52

5,4

40

4,9

SUA

16

5,2

105

4,2

62

5

45

5,6

33

5,1

Mexic

56

4.6

114

4,1

128

3,6

64

4.9

30

5.2

Costa Rica

66

4,4

25

5.1

63

4,9

74

4.5

19

5,5

Guatemala

57

4.5

118

4

131

3,5

94

3.9

78

4,4

Honduras

50

4,6

66

4,6

106

4,1

101

3,3

51

4,7

Nicaragua

105

3,8

55

4,8

92

4,4

109

2,9

99

4,1

Panama

24

5

38

4,9

71

4,7

8,5

4,2

24

5,4

Salvador

39

4,7

63

4,6

118

3,9

92

4

67

4,5

Indicatori ai cadrului politic

Tara ran scor rang scor rang scor rang scor Ran scor g g Canada 4 5,4

In ceea ce priveste indicatorii cadrului politic, putem afirma ca frecventa companiilor detinute de cetateni straini cunoaste cea mai mare dezvoltare in Salvador, dar si in state ca SUA sau Mexic. Alte state cum ar fi Costa Rica sau Guatemala se situeaza undeva la mijloc in ierarhie. Salvadorul este una dintre tarile care detine suprematia si la definirea si protejarea prin lege a dreptului de proprietate, dar si investitiile straine directe,

alaturi de Canada si SUA, influentand in mod pozitiv turismul, la o valoare destul de apropiata situand-se su Costa Rica si Guatemala.

Indicatori de mediu

alaturi de Canada si SUA, influentand in mod pozitiv turismul, la o valoare destul de apropiata

In privinta indicatorilor de mediu observam o strictete a legilor privind mediul inconjurator, mai ales in Slavador, Canada, SUA, dar si Costa Rica sau Guatemala. Acest lucru are o influenta benefica asupra turismului, deoarece orice persoana cauta un loc propice in care sa isi petreaca vacantele si care sa fie in acelasi timp si curat, dar si distractiv. In tarile care nu acorda o importanta mare acestui lucru se constata o valoare mai scazuta aactivitatilor turistice. Guvernul acorda o importanta deosebita protejarii si conservarii mediului pentru ca turismul sa cunoasca o dezvoltare durabila si stabila. Astfel se evidentiaza tari precum Salvador, Canada sau SUA care beneficiaza de acest avantaj.

Indicatori privind siguranta si securitatea

In ceea ce priveste siguranta si securitatea niciuna dintre tarile componente nu este amenintata in cel

In ceea ce priveste siguranta si securitatea niciuna dintre tarile componente nu este amenintata in cel mai inalt grad de atacurile teroriste si astfel nu este afectata economia si implicit turismul. Sunt insa tari care se confrunta intr-o oarecare masura cu aceasta problema, cum ar fi Guatemala sau Nicaragua. Una dintre tarile care ofera o siguranta mai mare este Canada, cunoscand astfel si o dezvoltare mai mare a turismului. De asemnea, Canada detine suprematia la eficienta fortelor de ordine, oferind o siguranta mai mare decat celelalte tari. In general, toate celelate tari detin organe eficiente care sa asigure paza si protectia, atat a afacerilor, dar si a turistilor si vizitatorilor acestori locuri.

Indicatori ai starii de sanatate si igiena

In ceea ce priveste siguranta si securitatea niciuna dintre tarile componente nu este amenintata in cel

Majoritatea tarilor incearca sa ia cat mai multe masuri pentru a minimaliza riscurile de sanatate ale turistilor sau calatorilor datorate unor eventuale pandemii. Astfel, Canada si SUA detin suprematia incercand sa previna cat mai mult orice pericole ar putea aparea. Guvernul acorda o importanta deosebita reducerii riscului de pandemii si de asemenea cresterii numarului de doctori la numarul de locuitori. Se urmareste si ca populatia sa aiba acces la instalatiile de apa potabila si la unitati sanitare imbunatatite. Se observa ca statele mai dezvoltate, inclusiv cele din America de Nord au acces foarte bun (100%) la instalatiile imbunatatite de apa potabila si la instalatiile sanitare.

Indicatori privind turismul ca prioritate

Majoritatea tarilor incearca sa ia cat mai multe masuri pentru a minimaliza riscurile de sanatate ale

Datorita faptului ca America de Nord si Centrala dispune de forme de relief variate, de deschidere la ocean si de tipuri variate de clima, sezonul turistic se intinde pe toata durata anului. Turismul cunoaste o dezvoltare importanta datorita structurilor de primire si conditiilor moderne de servire (se accepta plata cu cardul). Localnicii sunt deschisi spre a primi un numar cat mai mare de turisti si spre extinderea afacerilor privind calatoriile. Un alt factor care contriubuie la dezvoltarea turismului este prezenta numeroaselor companii care inchiriaza masini.

Infrastructura si mediul de afaceri

 

2.1

2.2

2.3

2.4

2.5

Tara

rang

scor

rang

scor

rang

scor

rang

scor

rang

scor

Canada

1

6,7

33

4,8

21

5,9

14

5,4

105

4,2

SUA

2

6,2

28

5

13

6,5

21

5,2

100

4,2

Mexic

47

3,7

79

3,3

43

4,6

75

3,1

45

4,9

Costa Rica

44

3,9

93

3,1

39

5

72

3,2

62

4,6

Guatemala

71

3

102

3

85

3

78

2,9

27

5,1

Honduras

69

3

85

3,2

80

3,1

92

2,7

32

5,1

Nicaragua

108

2,3

122

2,7

84

3

116

2

25

5,1

Panama

33

4,3

68

3,6

66

3,9

57

3,5

30

5,1

Salvador

79

2,8

70

3,5

79

3,1

77

2,9

34

5

Indicatori ai infrastructurii de transport aerian

Canada 1 6,7 33 4,8 21 5,9 14 5,4 105 4,2 SUA 2 6,2 28 5

Indicatori ai infrastructurii de transport terestru

Canada 1 6,7 33 4,8 21 5,9 14 5,4 105 4,2 SUA 2 6,2 28 5

Indicatori privind structura de primire turistica

Indicatori privind structura de primire turistica Indicatori IT-utilizatori si tranzactii pe Internet

Indicatori IT-utilizatori si tranzactii pe Internet

Indicatori privind pretul actiunilor turistice Fluxuri turistice/densitatea circulatiei turistice

Indicatori privind pretul actiunilor turistice

Indicatori privind pretul actiunilor turistice Fluxuri turistice/densitatea circulatiei turistice

Fluxuri turistice/densitatea circulatiei turistice

Tara

Populatia (mil.loc)

Sosiri turistice internationale

D.C.T. (%)

(mil.)

Canada

33,7

15,734

46,7

SUA

307

54,884

17,9

Mexic

107,4

21,454

20,0

Costa Rica

4,6

1,922

41,8

Guatemala

14

1,391

9,9

Honduras

7,5

0,869

11,6

Nicaragua

5,7

0,931

16,3

Panama

3,5

1,2

34,3

Salvador

6,2

1,09

17,6

Resurse turistice-indicatori de calitate si de valorificare

Tara

4.1.

4.2.

4.3

 

Rang

Scor

Rang

Scor

Rang

Scor

Canada

5

5,8

52

4,8

11

4,9

SUA

11

5,7

104

4,3

3

5,8

Mexic

73

4,9

73

4,6

10

4,9

Costa Rica

21

5,5

26

5,2

6

5,1

Guatemala

88

4,6

67

4,6

26

4,5

Honduras

94

4,6

64

4,7

50

3,7

Nicaragua

85

4,7

101

4,3

39

4

Panama

87

4,7

42

4,9

19

4,7

Salvador

67

4,9

115

4,2

130

2,1

Indicatori privind resursele umane din turism

Tara Populatia (mil.loc) Sosiri turistice internationale D.C.T. (%) (mil.) Canada 33,7 15,734 46,7 SUA 307 54,884

In ceea ce priveste resursele umane in turismul Americii de Nord si Centrale putem spune ca Statele Unite ale Americii detine primul loc fiind urmata de Canada,caracterizandu-se printr-un sistem de educatie primar,speranta de viata

ridicata,extinderea domeniilor de pregatire pentru anumite servicii,disponibilitate locala pentru cercetare si pregatire profesionala.

Indicatori privind turismul intern

ridicata,extinderea domeniilor de pregatire pentru anumite servicii,disponibilitate locala pentru cercetare si pregatire profesionala. Indicatori privind turismul

Prin regiunile muntoase,dar si prin turismul litoral bine dezvoltat,America de Nord si Centrala dispune de un turism intern bine dezvoltat,se remarca Costa Rica,o regiune vizitata anual de un numar important de turisti,Canada relevand foarte bine turismul montan practicat in Calgary,de asemenea acest tip de turism dispune si de conditii moderne,de cazare de servire influentand in mod pozitiv turismul cunoscand o mare amploare,Statele Unite ale Americii devenind prima tara a lumii ca venturi obtinute din turism.

Indicatori cantitativi si calitativi ai resurselor turistice

ridicata,extinderea domeniilor de pregatire pentru anumite servicii,disponibilitate locala pentru cercetare si pregatire profesionala. Indicatori privind turismul

America Centrala si de Nord cuprinde o larga varietate de resurse turistice avand un potential ridicat,infrastructura moderna,calitatea remarcandu-se prin multitudinea de produse turistice,obiective cu o importanta aparte.Statele Unite

ale Americii si Canada detin primele locuri in ceea ce priveste indicatorii calitativi si cantitativi ai turismului,turistii beneficiaza de o varietate de servicii,structuri de primire si de cazare dezvoltate,parteneriate cu diverse firme menite sa satisfaca cererea turistilor.

Lista monumentelor inscrise in patrimoniul mondial U.N.E.S.C.O

Honduras- Rio Platano este o una dintre zonele tropicale ramase intacte in America Centrala. Ea acopera o suprafata de 5250 km patrati in regiunea La Mosquitia, pe coasta Caraibelor. Aceasta este una dintre cele mai mari suprafete impadurite din Honduras, cu o biodiversitate bogata. Se spune ca Rio Platano contine aproximativ 200 de situri arheologice, inclusiv site-ul in care Cristofor Columb a pus pentru prima oara piciorul in America.Rio Platano a fost inscrisa in Patrimoniul Unesco in timpul celei de-a 6-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial la sediul UNESCO din Paris, la 17 decembrie 1982.

Golful California (cunoscut istoric și ca Marea Cortez ori Marea lui Cortés; în spaniolă, Mar de Cortés sau, rareori, Mar Bermejo sau Golfo de California) este o porțiune de apă sărată conectată de Oceanul Pacific, care separă Peninsula Baja California de Mexicul continental. Începând de la sud, din extremitatea sudică a Peninsulei Baja California, în sens orar, este mărginită de statele mexicane Baja California Sur, Baja California, Sonora și Sinaloa. Numele de "Golful California" este cel mai adesea folosit în hărți din diferite limbi, chiar dacă localnicii preferă "Mar de Cortés", pentru motive istorice. Golful s-a deschis aproximativ 5,3 milioane de ani în urmă, deschiderea sa fiind legată și de vărsarea fluviului Colorado în ocean. Golful California conține mai multe insule, dintre care doar două sunt semnificativ de mari, Isla Ángel de la Guarda și Isla Tiburón.

El Vizcaino este o rezervatie a balenelor situata in partea centrala a Peninsulei Baja California, sanctuar ce contine unele ecosisteme extrem de interesante. Lagunele de coasta sunt locuri importante de iernat pentru specii ca balena gri, leul de mare sau balena albastra. Lagunele sunt de asemenea casa pentru patru specii de broasca testoasa marine pe cale de disparitie.

Parcul National Coiba este un laborator de cercetare pe ape de adancime, care vizeaza specii cum ar fi pestele, mamifere marine, dar sunt

cercetate si padurile tropicale unde exista un numar mare de mamifere, pasari si plante. Pe lista UNESCO a intrat ca parc national in anul 2005.

Hawaii este al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii care este localizat în arhipelagul insulelor Hawaii în Oceanul Pacific, Admis în Uniune la 21 august 1959, ca al 50-lea stat al acesteia, Hawai se găsește geografic la 3.700 km depărtare de Statele Unite. Un arhipelag situat la 2,000 mi (3,200 km) sud-vest de pe continentul nord-american, Hawaii este statul sudic al Statelor Unite și al doilea stat vestic, după Alaska. Numai Hawaii și Alaska, nu împărtășesc o graniță cu un alt stat al SUA. Cel mai înalt munte Hawaii, Mauna Kea se ridică la 13796 ft (4205 m) [16], mai inalt decat Muntele Everest dacă este masurat de la baza muntelui, de pe fundul Oceanului Pacific, cu înălțimea totală de 10200 m. Cele opt insule principale, Hawaii, Maui, Oahu, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Kauai și Niihau sunt însoțite de multe altele. Kaala este o mică insulă în apropierea Niihau, care este adesea trecută cu vederea. Insulele Hawaii de Nord-Vest sunt o serie de 9 insule mici, insule mai mari situate la nord-vest de Kauai care se extind de la Nihoa la Kure care sunt rămășițe de munti vulcanici. Există, de asemenea ceva mai mult de 100 de stânci mici și insulițe, cum ar fi Molokini care sunt fie vulcanice,depuneri sedimentare marine sau eroziune la origine, in număr de 130.

Parcul Național Yellowstone a fost întemeiat la data de 1 martie 1872 fiind primul parc național din lume. El se află pe teritoriul a trei state federale nord americane iar 96 % din suprafața parcului se află pe teritoriul statului Wyoming, 3 % pe teritoriul statului Montana și numai 1 % pe teritoriul statului Idaho.

Yellowstone National Park este cel mai mare parc național din Statele

Unite și unul dintre cele mai mari din lume, având suprafața de 8.987 km², ceea ce corespunde aproximativ cu suprafața insulei Corsica. Pe direcția nord-sud parcul are o lungime de 102 km, iar pe direcția est-vest 87 km. Parcul cuprinde și o parte din munții Rocky Mountain, motiv pentru care are o altitudine medie de 2.440 m, punctul cel mai înalt fiind Eagle Peak cu altitudinea de 3462 m deasupra n.m., iar punctul cel de cea mai joasă altitudine

fiind în nord cu altitudinea de 1620 m deasupra n.m

Numele parcului provine

.. de la numele fluviului omonim, Yellowstone, care este apa curgătoare cea mai importantă de pe teritoriul parcului. Printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone se pot enumera, prezența frecventă izvoarelor termale și a geysirelor, precum și existența unor animale ca bizonul, urși grizzli, lupi. În anul 1978 a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Alberta este una din provinciile Canadei, având o suprafață de 661.190 km² și o populație totală de 3.236.906 de locuitori (2005). Capitala este orașul Edmonton, care este simultan și capitala provincială cea mai nordică din Canada. Cel mai mare oraș este Calgary, important centru economic, se află în sudul provinciei. Geografic, provincia se întinde între Munții Stâncoși, aflați în vest, la preeria canadiană din est, respectiv a zonei subarctice a taigalei din nord. Teritoriile care fac parte din provincia Alberta au fost locuite din cele mai îndepărtate timpuri. Cu 10.000 de ani în urmă, stăpânii acestor ținuturi erau amerindienii. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, provincia nu a fost practic administrată în nici un fel. Regiunea îi atrăgea mai ales pe vânătorii de bizoni și pe negustorii care, în schimbul blănurilor, îi plăteau pe amerindieni nu cu dolari ci cu whisky. Parcurile naționale Banff și Jasper din Munții Stâncoși sunt considerate unele dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din America de Nord. În aceasta zonă Munții Stâncoși ating peste 3000 m înălțime. Spre est de munți, dealurile piedmontului adăpostesc o faună diversă (căprioare, cerbi - elk,elani - moose, urs negru și grizzly, lupi, coioti, puma), precum și ferme pentru cresterea vitelor. În continuare spre est, preeria cu clima uscată temperat continentală excesivă este cultivată cu cereale, rapiță - canola și fân pentru industria de creștere a bovinelor. Nordul Albertei este acoperit de păduri boreale de conifere. Întreg peisajul Albertei este punctat de sonde de petrol și gaze naturale. Pe lângă resursele tradiționale de petrol si gaze, în nordul provinciei, în apropierea orașului Fort McMurray, au început să fie exploatate imensele rezerve de nisipuri petrolifere (oil sands). Rezervele de petrol aflate în aceste zăcăminte sunt comparabile cu cele ale Arabiei Saudite. Calgary, centrul industriei petroliere, este de asemenea orașul cu al doilea număr de sedii de companii în Canada, dupa Toronto. Astăzi orașul este un important centru în transporturi și distribuție de mărfuri, precum și în industria high-tech. Alberta este locul cu cea mai mare creștere economică anuală din America de Nord (4%), precum și locul cu cea mai educată forță de muncă din Canada.

Joya de Ceren este considerat ca un Pompei al Americii latine: către anul 600 e.n., erupţia vulcanului Lomo Caldera l-a acoperit cu un strat gros de cenuşă. Sub acesta, satul a fost protejat şi, de la descoperirea sa în 1978, au fost scoase la lumina zilei zeci de clădiri, cât şi rezerve de grâne, ţesături şi acoperişuri din paie, însă niciun rest uman. Un cutremur de pământ care a precedat erupţiei a dat alerta şi a lăsat timp sătenilor de a fugi, abandonând totul în urma lor. Dar în iunie 2006, o echipă de la University of Colorado at Boulder, SUA, „Payson Sheets”, a combinat ravarele şi forarea pentru a sonda solul sitului de la Joya de Ceren. Arheologii au pus astfel în evidenţă resturile unei plantaţii, cu

poziţiile şi găurile unde erau plantate tijele. Cenuşa a acoperit spaţiile lăsate de plantele în descompunere. Cercetătorii au putut realiza mulaje şi au descoperit că era vorba de planta numită manioc, plantată în aşa fel încât frunzele puteau să fie în aer liber şi mai multe rădăcini să se dezvolte sub pământ. Acest câmp de manioc vechi de 1400 de ani tocmai fusese replantat atunci când vulcanul a intrat în erupţie.

Situat in Izibal, Guatemala, la 2 kilometri de la soseaua principala la Puertos Barrios, se afla Quirigua, un oras Maya. Fondatorul site-ului a fost Tutum Yol Kinichm si construirea a durat intre anii 550-850 AD. In aceasta perioada de timp, Quirigua controla schimburile comerciale de la coasta Caraibelor si zonele munotoase din regiune. Aceasta a fost pe parcursul anilor cand orasul a avut o rivalitate acerba cu vecinul sau Copan, pe care la- cucerit in 738 d. Hr.

Copan (Copan Ruinas) este situat in departamentul cu acelasi nume din apropierea frontierei cu Guatemala. Ridicat intr-o vale fertila, orasul propriu zis construit pe una dintre fostele asezari mayase se gaseste la circa 1,6 km de situl arheologic. Stravechiul oras mayas Copan a fost un centru de influenta in partea de vest si centrala a teritoriului de astazi al Hondurasului influentand dezvoltarea religioasa, sociala si economica din aceasta zona pentru mai bine de 2000 de ani. Copan a fost abandonat dupa colonizarea spaniola din secolul al XVI-lea, ramanand doar o zona agricola. Primele marturii scrise despre Copan apar incepad cu 1576 insa primele cercetari arheologice au fost facute la inceputul secolului al XIX-lea de Jean Frederic Waldeck si mai apoi de Juan Galindo. Situl contine numeroase temple, alte constructii de cult, dar si amenajari urbane extrem de elaborate pentru acea vreme.

Xochimilco este o suburbie a capitalei Mexicului, Ciudad de Mexico, loc care se află la distanța de 25 de km de interiorul orașului. El este cunoscut azi sub denumirea de „Grădinile plutitoare”. Numele locului provine din limba nahuati:xochi(tl) = floare; mil(li) = câmp ceace tradus ar fi „Locul florilor de câmp”. „Grădinile plutitoare” sunt pentru locuitori ca și pentru turiști un loc atractiv. Grădinile constau de fapt dintr-o împletitură de canale artificiale cu apă, între care se află insulițe cu flori care se întind pe o lungime de 150 de km. Azi grădinile servesc ca loc de recreație pentru locuitori sau turiști, mâlul roditor de aici este însă utilizat și de agricultură care obține recolte bogate tot timpul anului. Locul este renumit și prin piața de flori sau bărcile colorate (trajineras), care pot fi închiriate.

Sierra de San Francisco

De la C. 100 î.Hr. în AD 1300, Sierra de San Francisco (în rezervă El Vizcaino, în Baja California) a fost acasă la un popor care acum au dispărut, dar care a părăsit una dintre cele mai remarcabile colectii de picturi de rock din lume. Ei sunt deosebit de bine conservate, din cauza climei uscate şi inaccesibilitatea a site-ului. Rezultate cifre umane şi multe specii de animale şi care ilustrează relaţia dintre om şi mediul lor, picturi dezvăluie o cultură extrem de sofisticat. Compoziţia şi mărimea lor, precum şi de precizie a contururilor si varietatea de culori, dar mai ales numărul de site-uri, fac din aceasta o mărturie impresionantă la o traditie artistica unica.

San Juan este capitala şi un port din Caraibe insula Puerto Rico. Orasul este situat în partea de nord a insulei, coasta atlantică şi în acelaşi Golful San Juan. Orasul este culturale, comerciale şi de centru turistic al ţării. Teritoriul de azi al oraşului a fost stabilit in 1508. În 1521 a fost construit în oraşul spaniol. City şi insula s-au numit San Juan Bautista Puerto Rico. Având în vedere acelaşi nume a oraşului şi de pe insula a fost împărţită în 1746 numele. Orasul a fost numit San Juan Bautista şi insula din Puerto Rico numai. San Juan este cel mai vechi oras din Puerto Rico. Orasul a fost un important port şi centru de afaceri. Datorită poziţiei sale în oraş cu care se confruntă o serie de atacuri de la mare si de coasta au fost construite de aparare putere. Fort San Felipe Fortãreaþã delta Morro în data de 16 Fort-lea San Cristobal în a 17 - lea, şi El Palacio de Santa Catalina sau La Fortaleza în data de 16 lea. La Fortaleza, guvernatorul a servit ca loc. În plus faţă de puterea în San Juan conservate şi alte monumente istorice din perioada colonială. Istorice de o parte din oraş sau veche San Juan este situat in partea de vest a insulei mici deSan Juan ostrov. Insula este legată de continent prin două poduri şi baraje. În jur de centrul istoric al perete s-au păstrat. Miercuri, istorice sunt parte a oraşului cu străzi înguste cobbled frumoase cladiri coloniale de la data de 16 şi 17 lea. Am găsit, guvernul a clădirilor, Primăria Alcaldiu, Biserica din San José de la 1523, de Covent hotel, casa, numit Casa Blanca, Teatrul Teatro Tapia, fostul spaniolă barăci azi Muzeul de Ballajá, fosta inchisoare, azi oraşul istoric muzeu La Princesa, CatedralaSan Juan Bautista mormânt a fondator al oraşului spaniol, etc istoric parte a oraşului şi a cetăţii sunt înscrise în lista de monumente UNESCO. La est de San Juan veche este de preferat şi popular Condado Beach. De cartier este un interesant ocean plaja parc. În partea de sud a orasului se afla licee şi universităţi. În această parte a oraşului este, de asemenea, o grădină botanică. În oraşul denumit Rio Piedras este cea mai veche universitate pe insula de la Universitatea din Puerto Rico a creat în 1903. În San Juan, există o serie de muzee si galerii.

Popocatépetl, uneori numit El Popo sau Don Goyo împreună cu așa numitul frate mai mic vulcanul Iztaccíhuatl 5.286 m alcătuiesc vulcanii gemeni din Mexic. Cu înălțimea actuală de 5.462 m, este în America de Nord vulcanul al doilea ca înălțlime, iar în Mexic al doilea munte după Citlaltépetl. Ultima erupție 21 decembrie 1994 a avut loc după o pauză de ca. 50 de ani. Pe limba indiană a aztecilor denumirea vulcanului tradusă ar fi „muntele ce fumegă“. După o legendă aztecă, vulcanul a fost soldat în slujba regelui, care se îndrăgostește de prințesa Iztaccíhuatl. Popocatépetl nu se mai reîntoarce dintr-o incursiune militară, Iztaccíhuatl se sinucide, crezându-l căzut pe câmpul de luptă. Reîntors victorios din incursiune găsește corpul neînsuflețit al iubitei sale. În durerea lui așează corpul iubitei sale pe un munte și veghează lângă ea cu o făclie fumegândă.

Sierra Gorda este o regiune ecologica care contine mai multe formatiuni datorate eroziunii in calcar, mai ales pesteri groapa cunoscute local sub numele de sotanos. Zona este de apreciat pentru diversitatea sa larga de plante si animale, care se datoreaza micromediilor diverse create devariatia larga de precipitatii.

Edzna oraş fost Mayan cunoscut pentru sistemul său inteligent de irigare si apeducte. Situat in Mexic, peninsula Yucatan, în Campechce de azi. Edzna a fost fondat în 400 î.Hr. În timp, a devenit centrul economic al acestei zone. În 1500 d.Hr., oraşul a fost deja pustiu. Până în prezent, doar un pătrat a fost conservat cu câteva clădiri. Este cel mai impresionant templu construit la 40 m pe un piedestal înalt de la care se admira panorama a întregului domeniu.

Fortificatiile din Caraibe –Panama Portobelo-San Lorenzo este un exemplu de arhitectura militara spaniolă datad din secolele 17 -18 si evidentiaza forţa de a proteja comerţul transatlantic. Pe lista UNESCO de fortificatii au fost înregistrate în 1980.

Statul Virginia, conform originalului din engleză, Commonwealth of Virginia (numit astfel după regina Elisabeta I, care a fost cunoscută sub numele de Regina virgină, Virgin Queen) este unul din cele 13 state originare ale Statelor Unite ale Americii care s-au revoltat în 1775 - 1776 contra regimului britanic. Virginia se găsește în partea zonei cunoscută ca Sudul Statelor Unite (conform, Southern United States), deși este uneori inclusă în rândul statelor care formează zona Mid-Atlantic. Este unul din cele patru state ale Statelor Unite care utilizează denumirea de commonwealth. Virginia a fost prima zonă a Americii de Nord care a fost permanent colonizată de Anglia.

Statul Virginia mai este cunoscut și sub denumirea de alint de Mamă al Președinților (conform originalului din limba engleză, "Mother of Presidents") întrucât este locul de naștere a opt din cei 43 de președinți ai Statelor Unite:

George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, James Monroe, William Henry Harrison, John Tyler, Zachary Taylor, și Woodrow Wilson, mai mult decât oricare din celelalte 49 de state. Virginia mai este de asemenea cunoscută și sub numele de Mamă a Statelor întrucât porțiunii ale coloniei originale, numită Colony and Dominion of Virginia, au stat la baza formării altor state ale Statelor Unite, Virginia de Vest și Kentucky, împreună cu porțiuni din statele Ohio și Indiana.

Statuia Libertății din New York este un monument în portul „Liberty Island” din orașul New York. A fost plasat în anul 1886 la intrarea portului de pe insulă cu scopul de a transmite călătorilor sosiți salutul de bun venit pe pământ american. Statuia este un cadou al Franței făcut Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Statelor Unite. Statuia are o înălțime fără soclu de 46,5 m, iar cu soclu 93 m. Ea are un înveliș de cupru care acoperă un schelet de fier. Monumentul are o greutate de 225 tone, culoarea statuii prin oxidarea cuprului a devenit verde. Soclul are o formă de stea fiind construit din piatră. În interiorul său se află un muzeu. Statuia reprezintă zeița libertății care stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei. Zeitța ține în mâna stângă o tablă cu inscripția "JULY IV MDCCLXXVI" (adică, 4 iulie 1776) data declarării independenței Statelor Unite. In mâna dreaptă zeița are o făclie cu flacăra aurită. Pe capul zeiței se află o coroană împodobită cu șapte fascicole de lumină care simbolizează cele șapte mări și continente, cele 25 de ferestre simbolizează cele 25 de nestemate ale lumii. Invelișul de cupru al statuii a fost proiectat de Frédéric Auguste Bartholdi din Alsacia, iar scheletul metalic de inginerul Gustave Eiffel, faimosul arhitect, inginer structural și constructor al Turnului Eiffel. Statuia libertatii a fost un cadou oferit Statelor Unite de către Franta, la sfârșitul secolului al 19-lea, fiind plasată pe fluviul Hudson, la gura de vărsare a acestuia în portul orașului New York. Statuia este un simbol de bun venit pentru toata lumea: americani care se intorc in tara, vizitatori si imigranti.

Antigua Guatemala este cel mai vizitat oras din Guatemala. Antigua a fost iniţial capitala ţării. Oraşul este situat într-o vale adanca, inconjurata de trei vulcani: Agua vulcan (3800 m), Fuego (3760 m) şi Acatenango (3970 m). Antigua Guatemala a fost fondată în 1527 şi 1541 Orasul este dezvoltat cu succes nefiind insa construite noi şcoli, biserici, manastiri si frumoase palate. În jumătate a18-lea lea a fost construită Universitatea. În 1773 cea mai mare parte a oraşului a fost distrusa de o serie de cutremure. Astăzi, Antigua este un paşnic oraş mic, cu o cantitate considerabilă de monumente in stil baroc. Oraşul a

menţinut vechile străzi înguste

Un important monument este fosta mănăstire

.. Casa Santo Domingo. Manastirea a fost aproape distrusă de cutremure. A fost

refacuta si azi e deschisă publicului gradina cu papagalii.

Pueblo de Taos este un vechi oras care apartine unor triburi de amerindieni, fiind situat la aproximativ 2 kilometri de orasul modern Taos. Prin mijlocul satului trece Rio de Taos Pueblo, un flux mic care dreneaza orasul. In acest oras traiesc aproximativ 1900 de persoane. Se crede ca a fost contruit intre 1000 si 1450 A.D.

Bibliografie

1. „Geografia turismului. Modele de analiza in turism”, autor:

Aurel Gheorghilas, Editura Universitara