Você está na página 1de 20

Comunicarea audiovizual

Conf. univ. dr. Gabriela Rusu Psrin Universitatea din Craiova

cursul nr.7

Fenomene mediatice: Fenomene ale producerii: tip, frecven, volum de producie Fenomene ale consumului: percepie artistic, gust estetic, volum de valorizare ntrebri-cadru : De ce grila de programe trebuie s se schimbe periodic? De ce grila de programe funcioneaz ca o sum de radiouri prefereniale? De ce exist mai multe radiouri private? De ce SRR are mai multe canale naionale?
2

Pentru creterea ratei de ascultare/vizionare se proiecteaz : - costurile de producie; - impactul asupra publicului; - implementarea noilor tehnologii; - schimbri graduale n stilul managerial.

Pentru ctigarea primatului audienei: - flexibilitatea tronsoanelor ; - convivialitate; - producerea cu preuri reduse. Atuurile televiziunii: - impactul vizual; - persuadarea emoional; - concurarea radioului prin secvene similare ca impact auditiv: dezbateri n platou, corespondene prin telefon

1.

2.

3.

Consecvena fluxurilor pe tronsoane-orare cu cicluriemisiuni sau programe difuzate la aceeai or de luni pn vineri, cu o tematic prestabilit i continu pe aceste spaii, cu animatori-realizatori planificai pe zile de emisie Consecvena fluxurilor de emisiuni dedicate unor categorii de asculttori/telespectatori sau categorii socio-profesionale, difuzate la aceeai or n anumite zile ale sptmnii Radioprogramele de actualiti cuprind fluxuri informaionale la ore fixe n fiecare zi, pe domenii diverse, reflectnd ntreaga arie geografic de recepie.

A. Realizarea n direct a unor programe ample, care s cuprind module variabile cu minutaj i tematic n funcie de prezenele n direct, corespondenele telefonice despre evenimentele de pe agenda social/agenda media B. Programele n direct s fie realizate de animatori-realizatori pentru a defini personalitatea radiofonic sau televizual C. Managerii i productorii trebuie s formuleze explicit: - misiunea radioului/televiziunii reprezentat; - strategia de programe cu inte comunicaionale; valorile comune; - viziunea managerial asupra tipului de radio/televiziune n sistemul media (zonal/naional/mondial)

Specialitii de la IMAS au stabilit ase niveluri ale prioritilor de ascultare: 1. populaia ntre 18-45 din marile orae, cu minimum un autoturism i o locuin; 2. populaia din urbanul mare; 3. populaia din urban; 4. populaia din urban i zonele limitrofe; 5. populaia total din rural; 6. populaia deintoare de receptoare sau asculttoare din ntmplare sau n grup.

Dilema managerilor din radio este:


-

s opteze pentru calitate sau pentru volum ((producii n prim audiie/ preluri, preluri)?
Indiferent de alegere succesul rezid n capacitatea de a se repoziiona n spectrul audienei pentru pstrarea statutului de radio ascultat ( cu funcii de informare, educare-culturalizare i divertisment, n procente care s configureze profilul tipului de radio).

Gabriela Rusu - Psrin ..v mulumete pentru atenie!

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20