P. 1
Implikasi Terhadap Pengajaran Dan Pembelajaran

Implikasi Terhadap Pengajaran Dan Pembelajaran

|Views: 32|Likes:
Publicado porFar Sha
implikasi
implikasi

More info:

Published by: Far Sha on Jul 15, 2013
Direitos Autorais:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/20/2013

pdf

text

original

IMPLIKASI TERHADAP GURU Sesuatu permainan yang dimainkan mempunyai implikasi tersendiri terhadap pengajaran dan pembelajaran.

Permainan yang telah dibincangkan ialah permainan tradisional masyarakat Melayu. Khususnya kepada teng-tengKesemua permainan tersebut mempunyai implikasinya yang tersendiri.

Antara implikasinya terhadap pengajaran dan pembelajaran ialah memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain.model sosial menerangkan bahawa terdapat tiga jenis iaitu pembelajaran koperatif,main peranan dan simulasi serta implikasi terhadap pengajaran dan pembelajaran.Hal ini kerana dalam sesuatu permainan kerjasama amatlah penting. Oleh yang demikian semangat kerjasama tersebut akan meresap dalam jiwa pelajar dan akan dapat diterapkan dalam setiap aktiviti pembelajaran seterusnya dapat mengembangkan minda pelajar.

Bahkan kemahiran koperatif menuntut fasilitator yang perlu ada pada guru.Ini bermaksud,cara guru ataupun gaya guru menyampaikan arahan mampu member impak positif kepada murid-murid seterusnya kepada permainan yang telah ditetapkan.Selain itu,apabila permainan di laksanakan proses dimana murid akan dilatih untuk bertanggungjawab ketika berada didalam kumpulan permainan tengteng.Semangat kerjasama antara satu sama lain ini mempunyai persamaan dalam model sosial dimana ia bersamaan aktiviti pembelajaran samada permainan atau proses pengajaran dan pembelajaran aktif akan membawa kepada komuniti

Setiap permainan yang diceburi oleh murid-murid juga dapat menggalakkan murid-murid meluahkan perasaan gembira dan keseronokan semasa bermain. .Dengan itu. Oleh yang demikian. proses pembelajaran murid-murid akan lebih menyeronokkan disamping dapat belajar kemahiran-kemahiran yang ada dalam permainan contohnya mengira dan berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah seperti bagaimana mahu melompat dengn baik kepada petang permainan tengteng seterusnya tanpa sebaran kegagalan dan seterusnya maraih kemenangan.guru dapat menarik perhatian murid-murid untuk member perhatian terhadap sebarang arahan yang diberikan. Murid-murid juga dapat mengembangkan aspek rohani dan moral dengan mengikuti dan memahami setiap peraturan permainan. Seterusnya permainan teng teng juga boleh dikaitkan dengan model behavioral di mana. Sesetengah permainan mereka juga perlu menunggu giliran di samping belajar bersabar.murid-murid tidak akan rasa terbebean akan ilmu yang dipelajarinya dan penguasaan terhadap ilu murid menjadi lebih kompleks.pembelajaran yang positif dan perkembangan interaksi yang lebih berintegrasi dan produktif.Seterusnya guru dapat mengukuhkan proses pemindahan pembelajaran yang berlaku dalam matapelajaran tertentu seperti Matematik serta dapat meningkatkan daya ingatan murid terhadap apa yang dipelajari.

Selain daripada itu. Disamping itu ia juga dapat melatih pelajar supaya dapat berfikir secara kreatif dan kritis.Ini dapat dirumuskan bahawa dalam aktiviti permainan juga terdapat proses pempelajaran yang positif yang dapat diterapkan dalam diri kanakkanak. . Ia juga amat berkesan dan dapat meningkatkan daya pemikiran yang kreatif. kritis serta inovatif di kalangan murid-murid. dalam aktiviti permainan ini juga dapat menggalakkan persaingan yang sihat antara satu sama lain dan dapat memupuk semangat juang yang tinggi seterusnya dapat meningkatkan tahap sosial kanak-kanak dan mewujudkan interaksi antara mereka.

You're Reading a Free Preview

Descarregar
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->