Você está na página 1de 6

Rheumatoid Arthritis, vagyis "sokizleti gyullads" A rheumatoid arthritis (rvidtve RA, vagy PCP), vagyis "sokzleti gyullads" betegsg

jelenlegi ismereteink szerint nem gygythat abban az rtelemben mint pldul egy mandulagyullads amit kt ht utn tbbnyire el lehet felejteni. Gygythat viszont abban az rtelemben mint a magasvrnyoms vagy szmos ms krnikus betegsg.

Megfelel kezelssel a betegek tbbsgnl el lehet rni, hogy az zleti gyullads visszaszoruljon, a panaszok nagymrtkben cskkenjenek vagy akr teljesen megsznjenek. Gygythat abban az rtelemben is, hogy tbbnyire megelzhet a megnyomorods, ami ebben a betegsgben minden beteg rme.

Mindebben a legfontosabb a hatkony, st agresszv gygyszeres kezels, enlkl minden csak nmts. Nem tagadhat, hogy a gygyszeres kezelsnek van bizonyos kockzata, de nzzk mit vllal a beteg a gygyszeres kezelssel s mit annak elmulasztsval:

Kezdjk az utbbival. Hatkony kezels nlkl a munkakpes betegek fele t ven bell elvesztheti munkakpessgt s kb. minden hetedik-nyolcadik beteg 10 ven bell elvesztheti az nellts, a mozgs, tisztlkods, ltzkds kpessgt. Rmszt adatok, melyek szerepelnek minden orvosi szakknyvben. Nagyszer rzs kimondani, hogy ez mr inkbb a mlt s a betegek tbbsgre nem igaz, azokra legalbbis ltalban nem igaz akik valban hatkony kezelst kapnak.

A gygyszeres kezels alapja az a gygyszercsoport, melyet "bzis terpinak" neveznek s valban ez a bzis, ez az alap! A Methotrexat, Arava, Salazopyrin, Delagil s mg nhny gygyszer valamint ezek kombincija igen hatkonynak bizonyult az zleti gyulladsok kezelsben. Tovbbi lehetsg az gynevezett biolgiai terpia amely azoknak is segthet, akik az elbbi szerekre nem avagy nem jl reaglnak. A biolgiai terpia egy j, nagyhats gygyszercsoport alkalmazst jelenti, mely azoknl a betegeknl is gygyulshoz vezethet, akik a hagyomnyos gygyszerekre nem reaglnak.

A biolgiai terpikat csak kijellt zleti gyulladsos centrumokban lehet alkalmazni - a Kecskemti Megyei Krhz is ilyen centrum.

Ezek nlkl a gygyszerek nlkl, st sokszor ezek nagy dzis kombincija nlkl nem vrhatk igazn j eredmnyek. Hogy van-e ezeknek a gygyszereknek kockzata? Igen, van. Szmos mellkhats jelentkezhet, ronthatja a mjmkdst, vrkpzst, idegrendszeri, vese s mg szmos szervet rint mellkhatsaik lehetnek. Nem az a krds, hogy lehetnek-e mellkhatsaik, hanem az hogy a potencilis mellkhatsok mennyire kockzatosak s milyen gyakorisggal fordulnak el! Minden tevkenysgnek van kockzata, gondoljunk bele, hny gpkocsi baleset trtnik vente! Mgis! Utazni kell, a kzti kzlekedst nem tiltjuk be, hanem igyeksznk biztonsgosabb utakat pteni, biztonsgosabb autkat gyrtani s szablyozzuk a kzlekedst annak rdekben, hogy kevesebb tragdia trtnjen az utakon. Ha mr a kzlekedsi hasonlatnl tartunk: Mi vezet gyakrabban balesethez, a jrmvek s utak mszaki llapota, vagy a kzlekedsi szablyok megszegse? Mindkett elfordulhat, de azrt az utbbi a gyakoribb. A gygyszeres kezelsre is igaz, lehetnek kivdhetetlen mellkhatsok, de a kockzat nagy mrtkben cskkenthet a szakmailag szksges ellenrzsek rendszeres vgzse rvn. A veszlyes mellkhatsok tbbnyire nem egyik naprl a msikra alakulnak ki. ltalban idben szlelhetk s ltalban megsznnek a kezels megszaktst kveten.

Az els alapigazsg teht, hogy egy relis kockzat/haszon elemzs eredmnyeknt lehet s kell a gygyszeres kezelst felvllalni.

Nhny sz a rheumatoid arthritis NEM GYGYSZERES kezelsrl. A tudomny a mai napig nem adott egyrtelm vlaszt arra vonatkozan, hogy a tpllkozsnak mekkora szerepe van az zleti gyullads kialakulsban s annak lefolysban. Ktsgtelen, hogy vannak sporadikus esetek, amikor a hsmentes tpllkozs nagymrtkben javtja egy adott beteg llapott, mgis gy ltszik, hogy a betegek tbbsgre nzve ez nem megolds.

Nzzk a fizikoterpit. A fizikoterpia tneti kezels, cskkentheti a panaszokat, segt megrizni az zletek mozgskpessgt, a gyulladsos folyamatot azonban nem lltja meg.

Mi segthet ezek utn azokon a betegeken, akiknl a gygyszeres kezels csak rszleges eredmnyt ad?

A krnikus zleti gyullads alapvet jellemzje az zleti belhrtya burjnzsa, mely a csont-porc hatron kzvetlenl is kimardsokhoz, roncsoldshoz vezet, emellett a burjnz szvet tele van klnbz, az immunrendszerhez tartoz sejtflesgekkel. Ezek olyan anyagokat termelnek, melyek szintn csont s porckrost hatsak s tvolhatsuk is van, gondoljunk olyan jelensgekre, mint a teljes csontrendszert rint fokozottabb csontritkuls, vagy pldul a megemelkedett vrsejtsllyeds, melynek oka a vr fehrjinek minsgi s mennyisgi megvltoztatsa.

Mit lehet tenni teht abban az esetben , ha a korrekt gygyszeres kezelst ksn kezdik el, vagy nem kielgt hats?

Ilyen esetben szksgessg vlhat egy-egy kivlasztott zlet esetn a burjnz gyulladsos szvetszaporulat eltvoltsnak szksgessge. Kzenfekv megolds a mtti kitakarts, szaknyelven a synovectomia mtte. Sajnos a betegek is nehezen adjk r a fejket s maguk az orvosok is tbbnyire akkor javasoljk, mikor mr jelents mrtk zleti krosods alakul ki. Nem csoda, hiszen a mtt kellemetlen s ltalban elhzd gygyulsi folyamat kveti. A msik ok, hogy egy-egy mttet mg felvllalnak a betegek (s a sebszek) de 5-8-10 mttet mr nemigen. Ennek e problmnak a megoldsra szletett az a megolds, hogy a kivlasztott zletekbe injekcis formban olyan anyagokat juttassunk, melyek kpesek a burjnz gyulladsos szvetet mtt nlkl is elpuszttani. Prblkoztak roncsol hats kmiai anyagokkal, ezek azonban nem vltak be, egyebek mellett azrt sem, mert ezek az anyagok magt az zletet is roncsolhatjk amit nyilvnvalan szeretnnk elkerlni.

Sokkal jobban bevlt az izotpos szvetpusztts mdszere, melynek sorn gynevezett bta sugrz izotpokat juttatunk az zletbe. Ezek az izotpok kolloid szemcskhez vannak ktve, melyek nem tudnak a nyirok- vagy kapillris ereken keresztl eltvozni az zletbl, hanem hozzktdnek a burjnz zleti belhrtyhoz s azt egy kicsiny tvolsgon bell puszttjk. A pusztul burjnz szvetet a szervezet lebontja, helyn sejtszegny rostos szvet kpzdik, mondhatni "az zleti belhrtya megjul".

Ezt az eljrst szoktk radiosynovectominak, vagy ms nven radiosynoviorthesisnek nevezni.

Hasonl eljrst rgta alkalmaznak egyes pajzsmirigy betegeknl, akiknek a pajzsmirigy mtt helyett Jd-131 izotpot adnak, ez a pajzsmirigyben feldsul s puszttja a pajzsmirigy sejtjeit, ezzel oldja meg a pajzsmirigyhormon tltermelsnek problmjt.

Az zletek izotpos "kitakartsa" termszetesen nem csodaszer, akkor sem, ha sok beteg a sajt tapasztalata alapjn annak rzi. Megfelel gygyszeres kezels nlkl nem igazn ad j eredmnyt s a j gygyszeres kezelsben rszesl betegeknl sokkal ritkbban kell alkalmazni. Ha azonban az zleti belhrtya burjnzs "kitakartsa" nem kerlhet el gy nagyon hasznos eljrs. Eredmnyessge lnyegben a sebszi megolds eredmnyessgvel egyezik, egyes zletek esetn hatkonyabb is annl, mikzben a beteg elkerli a mtttel jr kellemetlensget. Az izotp anyagot injekcis formban kell az zletbe juttatni, a szrs helyre nyomktst kell felhelyezni s a kezelt zletet kt napra nyugalomba kell helyezni. Ezt kveten a ktst el lehet tvoltani s a kezelt zlet hasznlhat. A teljes szvettpls hosszabb idt vesz ignybe, de a beteg ltalban mr kzvetlenl a kezelst kveten rzkeli a javulst. Szksg esetn a kezels megismtelhet.

Ezt az eljrst 2001-ben vezettk be Kecskemten, azta folyamatosan s egyre nagyobb szmban vgezzk. Ma mr vente mintegy msflezer zletet kezelnk. Szinte minden zlettpus kezelst el tudjuk vgezni, az llkapocs zlettl a cspn t a lbujjak legkisebb zletig.

Ma mg Kecskemt az egyetlen hely Magyarorszgon ahol valamennyi zlet kezelsre adottak a trgyi s szemlyi felttelek, gy ebbl a szempontbl az egsz orszgot Kecskemt ltja el. Bzzunk benne, hogy egyszer majd ez is megvltozik

Vgl nhny tveszmrl:

Mivel az orvosok errl az eljrsrl az egyetemeken mg nem tanulhattak, ezrt tbbnyire tjkozatlanok vele kapcsolatban. gy fordulhat el olyan vlekeds, hogy ez "... clbalvs gppuskval ..." s ms butasgok. Az izotpanyag minimlis mennyisge jut ki az zletbl, ezrt a szervezet tbbi rsze, a mj, vese, nyirokrendszer, csontvel s egyb szervek, szvetek nem tallkoznak vele, gy ott nem is okozhat semmifle krosodst.

Hogy kiknl alkalmazhat?

Rheumatoid arthritis (PCP), hemoflis zleti gyullads, Bechterew kr, psorizisos zleti gyullads s szmos egyb krnikus zleti gyullads esetn.

Hogy kiknl nem alkalmazhat?

Gerincbetegsgek, zleti kopsok s egyb olyan betegsgek esetn, amelyeknek nem egy-egy jl meghatrozott zlet gyulladsa a lnyege.