Você está na página 1de 2

ASAS PENTADBIRAN AWAM GMGA1013 AKTA AKTA KASTAM 1967 Seksyen 65 A (Gudang Pengilangan Berlesen)

PERANCANGAN a) Merangka dan mengeluarkan perintah-perintah kerja serta peraturan berkaitan Gudang Pengilangan Berlesen seperti Perintah Tetap Kastam Bilangan 65. b) Membuka kawasan Utama Kastam di bawah Akta Kastam 1967 bagi tujuan pembinaan kilang-kilang seperti di Sungai Way,Pelabuhan Klang dan Bayan Lepas. c) Mengenalpasti pelabur-pelabur yang berpotensi untuk melabur bagi pembinaan kilangkilang pembuatan seperti Panasonic,Western Digital dan sebagainya.

PROGRAM a) Menjalankan program-program latihan kepada Pegawai-Pegawai Kastam yang akan melaksanakan tugas-tugas berkaitan Gudang Pengilangan Berlesen seperti Knowledge Skills Abilities (KSA) dan kursus-kursus berkaitan di Akademi Kastam Diraja Malaysia. b) Menjalankan promosi kepada kilang-kilang yang berpotensi untuk melabur tentang

kebaikan dan kemudahan yang diberikan oleh kerajaan untuk pelabur-pelabur seperti Pengecualian Cukai Import dan sebagainya.

225054

Page 1

ASAS PENTADBIRAN AWAM GMGA1013 PROJEK a) Mewujudkan sistem-sistem komputer bagi memudahkan pegawai kastam menguruskan operasi berkaitan Gudang Pengilangan Berlesen seperti Sistem Maklumat Kastam (SMK). b) Mewujudkan projek-projek baru mengikut peredaran masa bagi tujuan pengawalan dan juga untuk memberikan kemudahan kepada pengilang-pengilang seperti projek Custom Golden Client,Sistem Smart Tag,Sistem Pelepasan Terus dan sebagainya.

225054

Page 2