Pra3106Teknik Boneka Definisi bonekaBoneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakukan oleh pemainsamaada secara

sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. Apa sahajaobjek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain. Pemain juga akan cubamenghidupkan watak menerusi dialog yang dpertuturkan atau aksi boneka tanpa sebarangdialog. Selain itu, boneka juga digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Melalui penggunaan boneka, pendengar dapat menghayati di samping melibatkan dirisecara tidak langsung dalam aktiviti tersebut.

b)Kelebihan teknik boneka
        

Pendedahan komunikasi Melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita Merangsang daya imaginasi Memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan.C)Jenis boneka Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobai

C)Jenis boneka
    

Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobail

d)Penggunaan Seni Boneka dalam kurikulum

burungTeks : ibu dan Aiman BABAK 1 Ibu telah membawa anaknya Aiman untuk bersiar-siar ke taman.K. comel lah!Aiman suka! Ibu : itu adalah kucing. bunga. Mari mengeja arnab bersama ibu.K.mari kita pergi bersiar-siar ke taman. itu adalah pokok.arnab Aiman : A.C.R. meaw!! Ibu : Aiman.K.U. A. Aiman tahu apakah haiwan itu.. kucing! Aiman : K. MEAW! Ibu : Aiman. pokok! Aiman : P. arnab.B.N.I.A. replika kucing. cuba kamu buat bunyi kucing.. Ibu.B.A.N. P.contoh aktiviti boneka Judul : Ibu dan Aiman Nilai : Jauh perjalanan luas pengalaman Objektif : kanak-kanak akan dapat Murid dapat belajar mengeja perkataan Menerapkan nilai-nilai murni dalam ji kanak-kanak Mendidik murid menuntut ilmu walau dimana mereka berada. Boleh kamu tolong ejakan arnab untuk ibu? Aiman : A.K. Bagaimana untuk mengeja pokok? Ibu : Mari kita eja sama-sama.K.R.Peralatan : boneka ular. pokok. Aiman : kawan-kawan mari ikut Aiman bunyikan bunyi kucing dengankuat. apakah itu? Atasnya berwarna hijau dan badanya berwarna coklat? Ibu : oohh.N.. Aiman tidak pastilah ibu bagaimana untuk mengeja arnab.I.O.. lihat itu. pokok! Ibu apa pula itu? Bulunya lembut.hmmm.R.R. MEAW. Apakah haiwan itu? Ibu : itu adalah arnab. Betulkah ibu? .. Aiman tahu tak untuk eja pokok? Aiman : maaf ibu.U. Aiman : ibu. Ibu : tidak mengapa.O.G.G kucing!Kucing : meaw.A. tak pasti lah ibu. saya tidak tahu.. mari kata sama-sama mengeja kucing. mari ibu! BABAK 2 Semasa mereka sedang dalam perjalanan ke taman. Sepenjang perjalanan untuk ketaman tersebut terdapat pelbagai haiwan dan tumbuhan yang mereka temui Ibu : Aiman.. Aiman : boleh juga.Itu adalah burung.O. gambar arnab.N.. cuba kamu lihat di sebelah pokok tadi itu.O. Kamu tahu tak apa haiwan itu? Aiman : errmmm.C.

sisa kain. Bagaimana untuk mengeja burung? Aiman : Aiman cuba ye ibu. a) Memilih cerita terlebih dahulu sebelum membuat skrip kemudian membina boneka berdasarkan watak dalam cerita. Pencerita . kehidupan. Skrip hanya dijadikan garis panduan dan boleh diubahsuai ketika penyampaian cerita. tuala mandi dan kertas kotak. Tandakan dan gunting.U. .G. b) Menggunakan sebarang boneka yang akan dijadikan dalam cerita Skrip . Mari kita balik!Aiman : mari! e)Proses dan peralatan : 1. Terima kasih ibu! Ibu : sama-sama.U. anak ibu sudah semakin pandai mengeja.N.R. Mari ibu belanja Aiman katak.pemilihan cerita Contoh cerita berkenaan haiwan.Menggunakan teknik menggerak lakonkan bonek Dialog ditutur selaras dengan gerak laku Menggunakan pelbagai variasi suara Boleh mendapatkan khidmat pembantu dalam menggerak lakonkan boneka Membina boneka mudah Boleh diperbuat daripada pelbagai jenis bahan Benda-benda yang ada disekeliling kita boleh dijadikan boneka seperti stoking. burung! Ibu : betul! Wah. Aiman : wah! Itu makanan kegemaran Aiman. pandai anak ibu.Tidak perlu menggunakan ayat yang panjang dan harus sesuai dengan kanak-kanak. keadaan semasa Terdapat dua pilihan dalam memilih cerita . B.Bahan yang digunakan Stokin Sarung tangan Kertas warna Benang dan jarum Kad manila Kotak Tisu Getah Reben Gam Cara membuat boneka ular: 1.Ibu : betul. Ratakan bahagian jahitan di hujung stoking dan ukur 6 cm.

Menggunakan tangan untuk menggerakkan boneka stokin dan sarung tangan yang dibentuk merupai arnab dan kuda. 12. 1. Kemudian memotong kotak dengan menggunakan kotak pada bahagian hadapan dan belakang kotak. 2.Menggunakan kotak. Masukkan ke dalam stoking. Kelebihan boneka yang dibuat.Menyediakan pentas yang dibuat. Hiaskan badan ular menggunakan reben yang telah digunting bulat-bulat. Gunting dan tampal pada strawboard 19 ½ cm x 6sm yang telah dibulatkan bahagian hujungnya 13. 2. 9. Bahagian atas 1 cm lebih dari bahagian bawah.Membuat hiasan pada kotak bertemakan hutan . Lipatkan kadbod nipis. Masukkan kapas / fiber di bahagian atas kepala iaitu dari hujung stoking (mulut) hingga ke bahagian lipatan kadbod sahaja. Pentas: 1. Bukakan bahagian yang digunting untuk mulut ular . Lipat dua kadbod yang telah dibalut sepan. 1. Bulatkan bucunya.Dapat menerapkan nilai murni dalam diri kanak-kanak yang ditonjolkan dalam cerita.16. 3. 7. 8.Menarik perhatian kanak-kanak dengan boneka binatang dan warna-warna yang dihasilkan. Gunting kadbod 19 ½ cm x 6 sm 5. 10. 6. 2. bahagian atas diukur 1 cm lebih 4. Ukur kain flannelette merah 20 cm x 7 sm. Bahagian atas di bahagian tumit / tapak kaki stoking. .Cara menggunakan. Jahit. 11. Gunting bulat bucu dan jahit kedua-dua hujungnya. Gamkan mata di bahagian atas kepala ular. Letakkan atas sepan dan lipat. 15. Cantumkan kadbod merah dengan kadbod mulut yang telah digamkan di stoking gamkan.3. Gunting serong tepi dan gamkan ke dalam bahagian yang digunting 14. 3.2.Mempunyai unsur-unsur tauladan dan sesuai dengan kanak-kanak.Memulakan cerita.

4.Boneka yang menarik menyebabkan kanak-kanak teruja untuk mengggunakan dan dikhuatiriakan dirosakkan. Jangkaan kelemahan.Mudah digunakan oleh kanak-kanak. 5. 1.Boneka yang dihasilkan tahan lama. .