Pra3106Teknik Boneka Definisi bonekaBoneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakukan oleh pemainsamaada secara

sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. Apa sahajaobjek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain. Pemain juga akan cubamenghidupkan watak menerusi dialog yang dpertuturkan atau aksi boneka tanpa sebarangdialog. Selain itu, boneka juga digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Melalui penggunaan boneka, pendengar dapat menghayati di samping melibatkan dirisecara tidak langsung dalam aktiviti tersebut.

b)Kelebihan teknik boneka
        

Pendedahan komunikasi Melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita Merangsang daya imaginasi Memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan.C)Jenis boneka Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobai

C)Jenis boneka
    

Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobail

d)Penggunaan Seni Boneka dalam kurikulum

meaw!! Ibu : Aiman.A.A. mari ibu! BABAK 2 Semasa mereka sedang dalam perjalanan ke taman. burungTeks : ibu dan Aiman BABAK 1 Ibu telah membawa anaknya Aiman untuk bersiar-siar ke taman. Aiman tahu tak untuk eja pokok? Aiman : maaf ibu. Ibu : tidak mengapa.N.Peralatan : boneka ular. Aiman : ibu. Betulkah ibu? .Itu adalah burung.B.. Boleh kamu tolong ejakan arnab untuk ibu? Aiman : A.. Mari mengeja arnab bersama ibu. cuba kamu buat bunyi kucing.O.R.O.C. Sepenjang perjalanan untuk ketaman tersebut terdapat pelbagai haiwan dan tumbuhan yang mereka temui Ibu : Aiman.N.C. itu adalah pokok. pokok! Ibu apa pula itu? Bulunya lembut.N... MEAW! Ibu : Aiman. gambar arnab.. bunga. lihat itu. pokok. Ibu.K. replika kucing. saya tidak tahu.B.R.I.K.K.. comel lah!Aiman suka! Ibu : itu adalah kucing. MEAW.K.A.R.U.U. tak pasti lah ibu.. Aiman tidak pastilah ibu bagaimana untuk mengeja arnab.I. cuba kamu lihat di sebelah pokok tadi itu.K.G. mari kata sama-sama mengeja kucing.N.O. arnab. pokok! Aiman : P. Aiman : kawan-kawan mari ikut Aiman bunyikan bunyi kucing dengankuat.contoh aktiviti boneka Judul : Ibu dan Aiman Nilai : Jauh perjalanan luas pengalaman Objektif : kanak-kanak akan dapat Murid dapat belajar mengeja perkataan Menerapkan nilai-nilai murni dalam ji kanak-kanak Mendidik murid menuntut ilmu walau dimana mereka berada.mari kita pergi bersiar-siar ke taman.. kucing! Aiman : K. Kamu tahu tak apa haiwan itu? Aiman : errmmm.R. apakah itu? Atasnya berwarna hijau dan badanya berwarna coklat? Ibu : oohh. Aiman : boleh juga. P. A. Apakah haiwan itu? Ibu : itu adalah arnab.arnab Aiman : A. Bagaimana untuk mengeja pokok? Ibu : Mari kita eja sama-sama.G kucing!Kucing : meaw. Aiman tahu apakah haiwan itu.O.hmmm.

B. anak ibu sudah semakin pandai mengeja. Tandakan dan gunting. a) Memilih cerita terlebih dahulu sebelum membuat skrip kemudian membina boneka berdasarkan watak dalam cerita. keadaan semasa Terdapat dua pilihan dalam memilih cerita . Bagaimana untuk mengeja burung? Aiman : Aiman cuba ye ibu.sisa kain.U.Ibu : betul.R. . kehidupan. Terima kasih ibu! Ibu : sama-sama. pandai anak ibu. Skrip hanya dijadikan garis panduan dan boleh diubahsuai ketika penyampaian cerita.Tidak perlu menggunakan ayat yang panjang dan harus sesuai dengan kanak-kanak. Pencerita . Ratakan bahagian jahitan di hujung stoking dan ukur 6 cm. burung! Ibu : betul! Wah. Mari ibu belanja Aiman katak.N.Menggunakan teknik menggerak lakonkan bonek Dialog ditutur selaras dengan gerak laku Menggunakan pelbagai variasi suara Boleh mendapatkan khidmat pembantu dalam menggerak lakonkan boneka Membina boneka mudah Boleh diperbuat daripada pelbagai jenis bahan Benda-benda yang ada disekeliling kita boleh dijadikan boneka seperti stoking.G.U. Aiman : wah! Itu makanan kegemaran Aiman. tuala mandi dan kertas kotak.pemilihan cerita Contoh cerita berkenaan haiwan.Bahan yang digunakan Stokin Sarung tangan Kertas warna Benang dan jarum Kad manila Kotak Tisu Getah Reben Gam Cara membuat boneka ular: 1. b) Menggunakan sebarang boneka yang akan dijadikan dalam cerita Skrip . Mari kita balik!Aiman : mari! e)Proses dan peralatan : 1.

Pentas: 1. . Lipatkan kadbod nipis. Gunting serong tepi dan gamkan ke dalam bahagian yang digunting 14. Masukkan ke dalam stoking. 7.2. Bahagian atas 1 cm lebih dari bahagian bawah. 2. Gunting kadbod 19 ½ cm x 6 sm 5.Memulakan cerita. Jahit.3.Dapat menerapkan nilai murni dalam diri kanak-kanak yang ditonjolkan dalam cerita. Gunting bulat bucu dan jahit kedua-dua hujungnya. Ukur kain flannelette merah 20 cm x 7 sm. 6. 3. 3. 9. Gamkan mata di bahagian atas kepala ular.Cara menggunakan. Cantumkan kadbod merah dengan kadbod mulut yang telah digamkan di stoking gamkan.Mempunyai unsur-unsur tauladan dan sesuai dengan kanak-kanak. bahagian atas diukur 1 cm lebih 4. 1. Kemudian memotong kotak dengan menggunakan kotak pada bahagian hadapan dan belakang kotak. Letakkan atas sepan dan lipat. Gunting dan tampal pada strawboard 19 ½ cm x 6sm yang telah dibulatkan bahagian hujungnya 13. 12.Membuat hiasan pada kotak bertemakan hutan . Masukkan kapas / fiber di bahagian atas kepala iaitu dari hujung stoking (mulut) hingga ke bahagian lipatan kadbod sahaja. 1. Hiaskan badan ular menggunakan reben yang telah digunting bulat-bulat. 8. 11.16.Menggunakan kotak. Bukakan bahagian yang digunting untuk mulut ular . Bulatkan bucunya. 10.Menggunakan tangan untuk menggerakkan boneka stokin dan sarung tangan yang dibentuk merupai arnab dan kuda. Bahagian atas di bahagian tumit / tapak kaki stoking. 15.Menyediakan pentas yang dibuat. 2.Menarik perhatian kanak-kanak dengan boneka binatang dan warna-warna yang dihasilkan. 2. Lipat dua kadbod yang telah dibalut sepan. Kelebihan boneka yang dibuat.

1.4. 5. .Boneka yang dihasilkan tahan lama.Mudah digunakan oleh kanak-kanak. Jangkaan kelemahan.Boneka yang menarik menyebabkan kanak-kanak teruja untuk mengggunakan dan dikhuatiriakan dirosakkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful