Pra3106Teknik Boneka Definisi bonekaBoneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakukan oleh pemainsamaada secara

sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. Apa sahajaobjek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain. Pemain juga akan cubamenghidupkan watak menerusi dialog yang dpertuturkan atau aksi boneka tanpa sebarangdialog. Selain itu, boneka juga digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Melalui penggunaan boneka, pendengar dapat menghayati di samping melibatkan dirisecara tidak langsung dalam aktiviti tersebut.

b)Kelebihan teknik boneka
        

Pendedahan komunikasi Melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita Merangsang daya imaginasi Memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan.C)Jenis boneka Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobai

C)Jenis boneka
    

Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobail

d)Penggunaan Seni Boneka dalam kurikulum

G. saya tidak tahu.arnab Aiman : A. comel lah!Aiman suka! Ibu : itu adalah kucing.N. tak pasti lah ibu.mari kita pergi bersiar-siar ke taman. Kamu tahu tak apa haiwan itu? Aiman : errmmm.U.R.A. gambar arnab.B.I.. apakah itu? Atasnya berwarna hijau dan badanya berwarna coklat? Ibu : oohh. pokok! Aiman : P... meaw!! Ibu : Aiman. P.. Aiman tahu tak untuk eja pokok? Aiman : maaf ibu. Betulkah ibu? . Aiman tahu apakah haiwan itu. MEAW.A. mari ibu! BABAK 2 Semasa mereka sedang dalam perjalanan ke taman.C.N. Boleh kamu tolong ejakan arnab untuk ibu? Aiman : A. arnab.B.O.R.O.I.K. mari kata sama-sama mengeja kucing. itu adalah pokok. burungTeks : ibu dan Aiman BABAK 1 Ibu telah membawa anaknya Aiman untuk bersiar-siar ke taman. lihat itu. Aiman : boleh juga.. pokok.K.contoh aktiviti boneka Judul : Ibu dan Aiman Nilai : Jauh perjalanan luas pengalaman Objektif : kanak-kanak akan dapat Murid dapat belajar mengeja perkataan Menerapkan nilai-nilai murni dalam ji kanak-kanak Mendidik murid menuntut ilmu walau dimana mereka berada.N.R.K. Aiman : ibu.N.O.U. Ibu : tidak mengapa. cuba kamu lihat di sebelah pokok tadi itu.O.. Sepenjang perjalanan untuk ketaman tersebut terdapat pelbagai haiwan dan tumbuhan yang mereka temui Ibu : Aiman.hmmm. Ibu. Mari mengeja arnab bersama ibu. A.G kucing!Kucing : meaw.K. kucing! Aiman : K.Peralatan : boneka ular..R. Apakah haiwan itu? Ibu : itu adalah arnab.K.. Aiman tidak pastilah ibu bagaimana untuk mengeja arnab. Aiman : kawan-kawan mari ikut Aiman bunyikan bunyi kucing dengankuat. Bagaimana untuk mengeja pokok? Ibu : Mari kita eja sama-sama. MEAW! Ibu : Aiman.A.Itu adalah burung.C. replika kucing. pokok! Ibu apa pula itu? Bulunya lembut. cuba kamu buat bunyi kucing. bunga.

Mari kita balik!Aiman : mari! e)Proses dan peralatan : 1.Menggunakan teknik menggerak lakonkan bonek Dialog ditutur selaras dengan gerak laku Menggunakan pelbagai variasi suara Boleh mendapatkan khidmat pembantu dalam menggerak lakonkan boneka Membina boneka mudah Boleh diperbuat daripada pelbagai jenis bahan Benda-benda yang ada disekeliling kita boleh dijadikan boneka seperti stoking.Ibu : betul. kehidupan. Pencerita . pandai anak ibu. Bagaimana untuk mengeja burung? Aiman : Aiman cuba ye ibu.G.pemilihan cerita Contoh cerita berkenaan haiwan.Bahan yang digunakan Stokin Sarung tangan Kertas warna Benang dan jarum Kad manila Kotak Tisu Getah Reben Gam Cara membuat boneka ular: 1.U.U.Tidak perlu menggunakan ayat yang panjang dan harus sesuai dengan kanak-kanak.sisa kain. a) Memilih cerita terlebih dahulu sebelum membuat skrip kemudian membina boneka berdasarkan watak dalam cerita. anak ibu sudah semakin pandai mengeja. burung! Ibu : betul! Wah. . Terima kasih ibu! Ibu : sama-sama. Mari ibu belanja Aiman katak. Skrip hanya dijadikan garis panduan dan boleh diubahsuai ketika penyampaian cerita. keadaan semasa Terdapat dua pilihan dalam memilih cerita . b) Menggunakan sebarang boneka yang akan dijadikan dalam cerita Skrip . B.N.R. Tandakan dan gunting. Aiman : wah! Itu makanan kegemaran Aiman. Ratakan bahagian jahitan di hujung stoking dan ukur 6 cm. tuala mandi dan kertas kotak.

Lipat dua kadbod yang telah dibalut sepan.Cara menggunakan. 7. Kemudian memotong kotak dengan menggunakan kotak pada bahagian hadapan dan belakang kotak. Bahagian atas di bahagian tumit / tapak kaki stoking. Masukkan ke dalam stoking. Ukur kain flannelette merah 20 cm x 7 sm. 3. Lipatkan kadbod nipis. 6.Membuat hiasan pada kotak bertemakan hutan . 2.Menggunakan tangan untuk menggerakkan boneka stokin dan sarung tangan yang dibentuk merupai arnab dan kuda. Pentas: 1.2.3. Gunting kadbod 19 ½ cm x 6 sm 5. Bahagian atas 1 cm lebih dari bahagian bawah. 2.Mempunyai unsur-unsur tauladan dan sesuai dengan kanak-kanak. Gunting bulat bucu dan jahit kedua-dua hujungnya. Bulatkan bucunya. bahagian atas diukur 1 cm lebih 4. 1. 8. .16.Menyediakan pentas yang dibuat. 3. Kelebihan boneka yang dibuat. Jahit. 12. Cantumkan kadbod merah dengan kadbod mulut yang telah digamkan di stoking gamkan. 1.Menarik perhatian kanak-kanak dengan boneka binatang dan warna-warna yang dihasilkan. 11.Dapat menerapkan nilai murni dalam diri kanak-kanak yang ditonjolkan dalam cerita. 2. Gunting dan tampal pada strawboard 19 ½ cm x 6sm yang telah dibulatkan bahagian hujungnya 13. 10. Letakkan atas sepan dan lipat. Bukakan bahagian yang digunting untuk mulut ular . Gunting serong tepi dan gamkan ke dalam bahagian yang digunting 14. 15.Memulakan cerita. Masukkan kapas / fiber di bahagian atas kepala iaitu dari hujung stoking (mulut) hingga ke bahagian lipatan kadbod sahaja. 9. Hiaskan badan ular menggunakan reben yang telah digunting bulat-bulat.Menggunakan kotak. Gamkan mata di bahagian atas kepala ular.

Jangkaan kelemahan. .4.Boneka yang menarik menyebabkan kanak-kanak teruja untuk mengggunakan dan dikhuatiriakan dirosakkan.Boneka yang dihasilkan tahan lama. 1.Mudah digunakan oleh kanak-kanak. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful