Pra3106Teknik Boneka Definisi bonekaBoneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakukan oleh pemainsamaada secara

sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. Apa sahajaobjek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain. Pemain juga akan cubamenghidupkan watak menerusi dialog yang dpertuturkan atau aksi boneka tanpa sebarangdialog. Selain itu, boneka juga digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Melalui penggunaan boneka, pendengar dapat menghayati di samping melibatkan dirisecara tidak langsung dalam aktiviti tersebut.

b)Kelebihan teknik boneka
        

Pendedahan komunikasi Melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita Merangsang daya imaginasi Memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan.C)Jenis boneka Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobai

C)Jenis boneka
    

Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobail

d)Penggunaan Seni Boneka dalam kurikulum

itu adalah pokok.G kucing!Kucing : meaw.U. Aiman : boleh juga. pokok! Aiman : P. comel lah!Aiman suka! Ibu : itu adalah kucing. gambar arnab. Apakah haiwan itu? Ibu : itu adalah arnab.O. Mari mengeja arnab bersama ibu. Aiman : kawan-kawan mari ikut Aiman bunyikan bunyi kucing dengankuat. Kamu tahu tak apa haiwan itu? Aiman : errmmm. Aiman tahu tak untuk eja pokok? Aiman : maaf ibu.R. lihat itu.N.N.C.contoh aktiviti boneka Judul : Ibu dan Aiman Nilai : Jauh perjalanan luas pengalaman Objektif : kanak-kanak akan dapat Murid dapat belajar mengeja perkataan Menerapkan nilai-nilai murni dalam ji kanak-kanak Mendidik murid menuntut ilmu walau dimana mereka berada. P.O.mari kita pergi bersiar-siar ke taman..O...A. arnab. Boleh kamu tolong ejakan arnab untuk ibu? Aiman : A. mari kata sama-sama mengeja kucing. kucing! Aiman : K.C. cuba kamu lihat di sebelah pokok tadi itu. meaw!! Ibu : Aiman. Sepenjang perjalanan untuk ketaman tersebut terdapat pelbagai haiwan dan tumbuhan yang mereka temui Ibu : Aiman.R. MEAW. Betulkah ibu? .R.B.G.Peralatan : boneka ular.R. MEAW! Ibu : Aiman.U.. mari ibu! BABAK 2 Semasa mereka sedang dalam perjalanan ke taman.. bunga. cuba kamu buat bunyi kucing. apakah itu? Atasnya berwarna hijau dan badanya berwarna coklat? Ibu : oohh. Aiman : ibu.hmmm.K.A.K..I.B. A. pokok..N. burungTeks : ibu dan Aiman BABAK 1 Ibu telah membawa anaknya Aiman untuk bersiar-siar ke taman. saya tidak tahu.K.K.Itu adalah burung.K. Ibu : tidak mengapa.N.O.. Bagaimana untuk mengeja pokok? Ibu : Mari kita eja sama-sama. Aiman tahu apakah haiwan itu. Aiman tidak pastilah ibu bagaimana untuk mengeja arnab.A. replika kucing. pokok! Ibu apa pula itu? Bulunya lembut. Ibu.I.arnab Aiman : A. tak pasti lah ibu.

Pencerita .U. . anak ibu sudah semakin pandai mengeja. kehidupan. Aiman : wah! Itu makanan kegemaran Aiman.Tidak perlu menggunakan ayat yang panjang dan harus sesuai dengan kanak-kanak.U.Ibu : betul. Skrip hanya dijadikan garis panduan dan boleh diubahsuai ketika penyampaian cerita. tuala mandi dan kertas kotak. Ratakan bahagian jahitan di hujung stoking dan ukur 6 cm.pemilihan cerita Contoh cerita berkenaan haiwan.Menggunakan teknik menggerak lakonkan bonek Dialog ditutur selaras dengan gerak laku Menggunakan pelbagai variasi suara Boleh mendapatkan khidmat pembantu dalam menggerak lakonkan boneka Membina boneka mudah Boleh diperbuat daripada pelbagai jenis bahan Benda-benda yang ada disekeliling kita boleh dijadikan boneka seperti stoking. Mari kita balik!Aiman : mari! e)Proses dan peralatan : 1. B. a) Memilih cerita terlebih dahulu sebelum membuat skrip kemudian membina boneka berdasarkan watak dalam cerita.R.N. Tandakan dan gunting.sisa kain. keadaan semasa Terdapat dua pilihan dalam memilih cerita .G. Terima kasih ibu! Ibu : sama-sama. Mari ibu belanja Aiman katak.Bahan yang digunakan Stokin Sarung tangan Kertas warna Benang dan jarum Kad manila Kotak Tisu Getah Reben Gam Cara membuat boneka ular: 1. pandai anak ibu. b) Menggunakan sebarang boneka yang akan dijadikan dalam cerita Skrip . burung! Ibu : betul! Wah. Bagaimana untuk mengeja burung? Aiman : Aiman cuba ye ibu.

Masukkan ke dalam stoking. Pentas: 1. 1. Gamkan mata di bahagian atas kepala ular. Bahagian atas di bahagian tumit / tapak kaki stoking. 10. 12. Bulatkan bucunya. 3. . Kelebihan boneka yang dibuat. 2.Cara menggunakan. bahagian atas diukur 1 cm lebih 4. 11. Kemudian memotong kotak dengan menggunakan kotak pada bahagian hadapan dan belakang kotak. Gunting bulat bucu dan jahit kedua-dua hujungnya. Hiaskan badan ular menggunakan reben yang telah digunting bulat-bulat.3. Bahagian atas 1 cm lebih dari bahagian bawah.Menggunakan kotak. 6. Masukkan kapas / fiber di bahagian atas kepala iaitu dari hujung stoking (mulut) hingga ke bahagian lipatan kadbod sahaja. Jahit. Lipatkan kadbod nipis.Mempunyai unsur-unsur tauladan dan sesuai dengan kanak-kanak. 3. 7. Gunting dan tampal pada strawboard 19 ½ cm x 6sm yang telah dibulatkan bahagian hujungnya 13. Letakkan atas sepan dan lipat. Ukur kain flannelette merah 20 cm x 7 sm. 8.2.16. 2. Cantumkan kadbod merah dengan kadbod mulut yang telah digamkan di stoking gamkan. 15. 9. Gunting kadbod 19 ½ cm x 6 sm 5. 2. 1.Menyediakan pentas yang dibuat.Menggunakan tangan untuk menggerakkan boneka stokin dan sarung tangan yang dibentuk merupai arnab dan kuda. Lipat dua kadbod yang telah dibalut sepan. Gunting serong tepi dan gamkan ke dalam bahagian yang digunting 14.Membuat hiasan pada kotak bertemakan hutan .Dapat menerapkan nilai murni dalam diri kanak-kanak yang ditonjolkan dalam cerita.Memulakan cerita. Bukakan bahagian yang digunting untuk mulut ular .Menarik perhatian kanak-kanak dengan boneka binatang dan warna-warna yang dihasilkan.

4. Jangkaan kelemahan. 1.Boneka yang dihasilkan tahan lama.Mudah digunakan oleh kanak-kanak. 5. .Boneka yang menarik menyebabkan kanak-kanak teruja untuk mengggunakan dan dikhuatiriakan dirosakkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful