P. 1
boneka

boneka

|Views: 2|Likes:
Publicado porConnie Rait

More info:

Published by: Connie Rait on Sep 23, 2013
Direitos Autorais:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2014

pdf

text

original

Pra3106Teknik Boneka Definisi bonekaBoneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakukan oleh pemainsamaada secara

sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. Apa sahajaobjek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain. Pemain juga akan cubamenghidupkan watak menerusi dialog yang dpertuturkan atau aksi boneka tanpa sebarangdialog. Selain itu, boneka juga digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Melalui penggunaan boneka, pendengar dapat menghayati di samping melibatkan dirisecara tidak langsung dalam aktiviti tersebut.

b)Kelebihan teknik boneka
        

Pendedahan komunikasi Melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita Merangsang daya imaginasi Memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan.C)Jenis boneka Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobai

C)Jenis boneka
    

Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobail

d)Penggunaan Seni Boneka dalam kurikulum

B.I.hmmm.C. Mari mengeja arnab bersama ibu.R.Itu adalah burung. Betulkah ibu? . itu adalah pokok.. Aiman : boleh juga.. pokok! Ibu apa pula itu? Bulunya lembut.A. Sepenjang perjalanan untuk ketaman tersebut terdapat pelbagai haiwan dan tumbuhan yang mereka temui Ibu : Aiman.N. Aiman : ibu. cuba kamu lihat di sebelah pokok tadi itu. mari ibu! BABAK 2 Semasa mereka sedang dalam perjalanan ke taman. comel lah!Aiman suka! Ibu : itu adalah kucing. mari kata sama-sama mengeja kucing.O. Aiman : kawan-kawan mari ikut Aiman bunyikan bunyi kucing dengankuat.O. pokok! Aiman : P.Peralatan : boneka ular.. Boleh kamu tolong ejakan arnab untuk ibu? Aiman : A.G.contoh aktiviti boneka Judul : Ibu dan Aiman Nilai : Jauh perjalanan luas pengalaman Objektif : kanak-kanak akan dapat Murid dapat belajar mengeja perkataan Menerapkan nilai-nilai murni dalam ji kanak-kanak Mendidik murid menuntut ilmu walau dimana mereka berada. arnab. A. Ibu.arnab Aiman : A. cuba kamu buat bunyi kucing. Aiman tahu apakah haiwan itu.G kucing!Kucing : meaw..B. Apakah haiwan itu? Ibu : itu adalah arnab.A. Bagaimana untuk mengeja pokok? Ibu : Mari kita eja sama-sama. pokok. meaw!! Ibu : Aiman.O. MEAW..R.K.U.mari kita pergi bersiar-siar ke taman.O. gambar arnab.R. Aiman tahu tak untuk eja pokok? Aiman : maaf ibu. P..C.R. bunga. burungTeks : ibu dan Aiman BABAK 1 Ibu telah membawa anaknya Aiman untuk bersiar-siar ke taman. Aiman tidak pastilah ibu bagaimana untuk mengeja arnab.N. saya tidak tahu. replika kucing.K.I. lihat itu.U.K. kucing! Aiman : K.K.N.N.. tak pasti lah ibu. MEAW! Ibu : Aiman. Kamu tahu tak apa haiwan itu? Aiman : errmmm. Ibu : tidak mengapa.. apakah itu? Atasnya berwarna hijau dan badanya berwarna coklat? Ibu : oohh.A.K.

B. Tandakan dan gunting. Pencerita . Bagaimana untuk mengeja burung? Aiman : Aiman cuba ye ibu. pandai anak ibu. . kehidupan.Menggunakan teknik menggerak lakonkan bonek Dialog ditutur selaras dengan gerak laku Menggunakan pelbagai variasi suara Boleh mendapatkan khidmat pembantu dalam menggerak lakonkan boneka Membina boneka mudah Boleh diperbuat daripada pelbagai jenis bahan Benda-benda yang ada disekeliling kita boleh dijadikan boneka seperti stoking. Terima kasih ibu! Ibu : sama-sama.U. Ratakan bahagian jahitan di hujung stoking dan ukur 6 cm. Mari kita balik!Aiman : mari! e)Proses dan peralatan : 1. Mari ibu belanja Aiman katak.Tidak perlu menggunakan ayat yang panjang dan harus sesuai dengan kanak-kanak.G. a) Memilih cerita terlebih dahulu sebelum membuat skrip kemudian membina boneka berdasarkan watak dalam cerita.U. Skrip hanya dijadikan garis panduan dan boleh diubahsuai ketika penyampaian cerita.sisa kain.pemilihan cerita Contoh cerita berkenaan haiwan. burung! Ibu : betul! Wah. b) Menggunakan sebarang boneka yang akan dijadikan dalam cerita Skrip .Bahan yang digunakan Stokin Sarung tangan Kertas warna Benang dan jarum Kad manila Kotak Tisu Getah Reben Gam Cara membuat boneka ular: 1. Aiman : wah! Itu makanan kegemaran Aiman.R. anak ibu sudah semakin pandai mengeja. tuala mandi dan kertas kotak. keadaan semasa Terdapat dua pilihan dalam memilih cerita .N.Ibu : betul.

Bahagian atas di bahagian tumit / tapak kaki stoking.Menyediakan pentas yang dibuat. Gunting serong tepi dan gamkan ke dalam bahagian yang digunting 14. Gamkan mata di bahagian atas kepala ular. Lipatkan kadbod nipis. 11. Lipat dua kadbod yang telah dibalut sepan.3. 3. 8. 1. bahagian atas diukur 1 cm lebih 4. 12. 15. Jahit. Bukakan bahagian yang digunting untuk mulut ular . 2. Kemudian memotong kotak dengan menggunakan kotak pada bahagian hadapan dan belakang kotak. 1. Letakkan atas sepan dan lipat.Membuat hiasan pada kotak bertemakan hutan . Masukkan ke dalam stoking.2.Dapat menerapkan nilai murni dalam diri kanak-kanak yang ditonjolkan dalam cerita. Bulatkan bucunya. 7. Gunting bulat bucu dan jahit kedua-dua hujungnya. Gunting kadbod 19 ½ cm x 6 sm 5. 2. Hiaskan badan ular menggunakan reben yang telah digunting bulat-bulat. 9. Cantumkan kadbod merah dengan kadbod mulut yang telah digamkan di stoking gamkan. 10. 3.Menarik perhatian kanak-kanak dengan boneka binatang dan warna-warna yang dihasilkan. 6.Menggunakan tangan untuk menggerakkan boneka stokin dan sarung tangan yang dibentuk merupai arnab dan kuda.Memulakan cerita.16. Masukkan kapas / fiber di bahagian atas kepala iaitu dari hujung stoking (mulut) hingga ke bahagian lipatan kadbod sahaja.Menggunakan kotak. Kelebihan boneka yang dibuat. Gunting dan tampal pada strawboard 19 ½ cm x 6sm yang telah dibulatkan bahagian hujungnya 13.Cara menggunakan. 2. Pentas: 1.Mempunyai unsur-unsur tauladan dan sesuai dengan kanak-kanak. Bahagian atas 1 cm lebih dari bahagian bawah. . Ukur kain flannelette merah 20 cm x 7 sm.

5. .4.Boneka yang dihasilkan tahan lama.Mudah digunakan oleh kanak-kanak.Boneka yang menarik menyebabkan kanak-kanak teruja untuk mengggunakan dan dikhuatiriakan dirosakkan. 1. Jangkaan kelemahan.

You're Reading a Free Preview

Descarregar
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->