P. 1
boneka

boneka

|Views: 2|Likes:
Publicado porConnie Rait

More info:

Published by: Connie Rait on Sep 23, 2013
Direitos Autorais:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2014

pdf

text

original

Pra3106Teknik Boneka Definisi bonekaBoneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakukan oleh pemainsamaada secara

sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. Apa sahajaobjek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain. Pemain juga akan cubamenghidupkan watak menerusi dialog yang dpertuturkan atau aksi boneka tanpa sebarangdialog. Selain itu, boneka juga digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Melalui penggunaan boneka, pendengar dapat menghayati di samping melibatkan dirisecara tidak langsung dalam aktiviti tersebut.

b)Kelebihan teknik boneka
        

Pendedahan komunikasi Melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita Merangsang daya imaginasi Memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan.C)Jenis boneka Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobai

C)Jenis boneka
    

Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobail

d)Penggunaan Seni Boneka dalam kurikulum

.K. lihat itu.N..U. tak pasti lah ibu. P... Sepenjang perjalanan untuk ketaman tersebut terdapat pelbagai haiwan dan tumbuhan yang mereka temui Ibu : Aiman. Aiman : ibu.. kucing! Aiman : K. gambar arnab.Peralatan : boneka ular.I. Aiman : boleh juga. comel lah!Aiman suka! Ibu : itu adalah kucing.R. pokok! Ibu apa pula itu? Bulunya lembut. meaw!! Ibu : Aiman.G kucing!Kucing : meaw. Aiman tidak pastilah ibu bagaimana untuk mengeja arnab.. mari ibu! BABAK 2 Semasa mereka sedang dalam perjalanan ke taman.U..arnab Aiman : A. mari kata sama-sama mengeja kucing. Kamu tahu tak apa haiwan itu? Aiman : errmmm. Aiman tahu tak untuk eja pokok? Aiman : maaf ibu.I.R.N.K. pokok! Aiman : P.hmmm.A.B.N. saya tidak tahu. arnab. Boleh kamu tolong ejakan arnab untuk ibu? Aiman : A. pokok.O. itu adalah pokok. apakah itu? Atasnya berwarna hijau dan badanya berwarna coklat? Ibu : oohh..K. Ibu.R.C.O.B.K.K.A.N. burungTeks : ibu dan Aiman BABAK 1 Ibu telah membawa anaknya Aiman untuk bersiar-siar ke taman.R. Mari mengeja arnab bersama ibu.mari kita pergi bersiar-siar ke taman. MEAW! Ibu : Aiman.A. Bagaimana untuk mengeja pokok? Ibu : Mari kita eja sama-sama. cuba kamu lihat di sebelah pokok tadi itu.contoh aktiviti boneka Judul : Ibu dan Aiman Nilai : Jauh perjalanan luas pengalaman Objektif : kanak-kanak akan dapat Murid dapat belajar mengeja perkataan Menerapkan nilai-nilai murni dalam ji kanak-kanak Mendidik murid menuntut ilmu walau dimana mereka berada. Aiman tahu apakah haiwan itu. replika kucing.O. cuba kamu buat bunyi kucing.Itu adalah burung. bunga. Betulkah ibu? . A. Apakah haiwan itu? Ibu : itu adalah arnab. Aiman : kawan-kawan mari ikut Aiman bunyikan bunyi kucing dengankuat.O.C. Ibu : tidak mengapa. MEAW.G.

Terima kasih ibu! Ibu : sama-sama. Bagaimana untuk mengeja burung? Aiman : Aiman cuba ye ibu. B.pemilihan cerita Contoh cerita berkenaan haiwan. Tandakan dan gunting. anak ibu sudah semakin pandai mengeja. Pencerita .R.U.Ibu : betul. tuala mandi dan kertas kotak. Ratakan bahagian jahitan di hujung stoking dan ukur 6 cm. . a) Memilih cerita terlebih dahulu sebelum membuat skrip kemudian membina boneka berdasarkan watak dalam cerita. kehidupan.Tidak perlu menggunakan ayat yang panjang dan harus sesuai dengan kanak-kanak.Bahan yang digunakan Stokin Sarung tangan Kertas warna Benang dan jarum Kad manila Kotak Tisu Getah Reben Gam Cara membuat boneka ular: 1. Mari ibu belanja Aiman katak. b) Menggunakan sebarang boneka yang akan dijadikan dalam cerita Skrip .sisa kain.U.G. keadaan semasa Terdapat dua pilihan dalam memilih cerita . pandai anak ibu.N. Skrip hanya dijadikan garis panduan dan boleh diubahsuai ketika penyampaian cerita. Mari kita balik!Aiman : mari! e)Proses dan peralatan : 1.Menggunakan teknik menggerak lakonkan bonek Dialog ditutur selaras dengan gerak laku Menggunakan pelbagai variasi suara Boleh mendapatkan khidmat pembantu dalam menggerak lakonkan boneka Membina boneka mudah Boleh diperbuat daripada pelbagai jenis bahan Benda-benda yang ada disekeliling kita boleh dijadikan boneka seperti stoking. burung! Ibu : betul! Wah. Aiman : wah! Itu makanan kegemaran Aiman.

bahagian atas diukur 1 cm lebih 4. Ukur kain flannelette merah 20 cm x 7 sm.Menggunakan tangan untuk menggerakkan boneka stokin dan sarung tangan yang dibentuk merupai arnab dan kuda. Lipat dua kadbod yang telah dibalut sepan. 7. Gamkan mata di bahagian atas kepala ular. 10. 8.Cara menggunakan. Hiaskan badan ular menggunakan reben yang telah digunting bulat-bulat.Menggunakan kotak. Kelebihan boneka yang dibuat. 1. 2. 3. Jahit. Pentas: 1.Memulakan cerita. Bahagian atas 1 cm lebih dari bahagian bawah. Lipatkan kadbod nipis. Masukkan ke dalam stoking. Gunting serong tepi dan gamkan ke dalam bahagian yang digunting 14. 6. Bukakan bahagian yang digunting untuk mulut ular .Menyediakan pentas yang dibuat. 2. Kemudian memotong kotak dengan menggunakan kotak pada bahagian hadapan dan belakang kotak. 12. Bahagian atas di bahagian tumit / tapak kaki stoking.3. 11. Masukkan kapas / fiber di bahagian atas kepala iaitu dari hujung stoking (mulut) hingga ke bahagian lipatan kadbod sahaja. . Gunting dan tampal pada strawboard 19 ½ cm x 6sm yang telah dibulatkan bahagian hujungnya 13.Membuat hiasan pada kotak bertemakan hutan . Gunting kadbod 19 ½ cm x 6 sm 5.2. Bulatkan bucunya. 2. Cantumkan kadbod merah dengan kadbod mulut yang telah digamkan di stoking gamkan. 9.16.Dapat menerapkan nilai murni dalam diri kanak-kanak yang ditonjolkan dalam cerita. Letakkan atas sepan dan lipat. Gunting bulat bucu dan jahit kedua-dua hujungnya.Mempunyai unsur-unsur tauladan dan sesuai dengan kanak-kanak.Menarik perhatian kanak-kanak dengan boneka binatang dan warna-warna yang dihasilkan. 1. 3. 15.

Boneka yang dihasilkan tahan lama.Boneka yang menarik menyebabkan kanak-kanak teruja untuk mengggunakan dan dikhuatiriakan dirosakkan. . 1. 5.4.Mudah digunakan oleh kanak-kanak. Jangkaan kelemahan.

You're Reading a Free Preview

Descarregar
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->