Pra3106Teknik Boneka Definisi bonekaBoneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakukan oleh pemainsamaada secara

sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. Apa sahajaobjek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain. Pemain juga akan cubamenghidupkan watak menerusi dialog yang dpertuturkan atau aksi boneka tanpa sebarangdialog. Selain itu, boneka juga digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Melalui penggunaan boneka, pendengar dapat menghayati di samping melibatkan dirisecara tidak langsung dalam aktiviti tersebut.

b)Kelebihan teknik boneka
        

Pendedahan komunikasi Melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita Merangsang daya imaginasi Memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan.C)Jenis boneka Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobai

C)Jenis boneka
    

Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobail

d)Penggunaan Seni Boneka dalam kurikulum

R. mari ibu! BABAK 2 Semasa mereka sedang dalam perjalanan ke taman. replika kucing.N. gambar arnab. Aiman : ibu. mari kata sama-sama mengeja kucing.. lihat itu. Aiman tidak pastilah ibu bagaimana untuk mengeja arnab..R.K.Itu adalah burung.K. Aiman tahu tak untuk eja pokok? Aiman : maaf ibu.C.O.O.Peralatan : boneka ular.A.A. meaw!! Ibu : Aiman.B. Bagaimana untuk mengeja pokok? Ibu : Mari kita eja sama-sama. A. pokok! Ibu apa pula itu? Bulunya lembut.I.R. Ibu.R. bunga. Mari mengeja arnab bersama ibu. Aiman : boleh juga.G.. pokok! Aiman : P. Betulkah ibu? .K...K.U.contoh aktiviti boneka Judul : Ibu dan Aiman Nilai : Jauh perjalanan luas pengalaman Objektif : kanak-kanak akan dapat Murid dapat belajar mengeja perkataan Menerapkan nilai-nilai murni dalam ji kanak-kanak Mendidik murid menuntut ilmu walau dimana mereka berada.K.B.G kucing!Kucing : meaw.C. tak pasti lah ibu.N. pokok. Ibu : tidak mengapa.N.hmmm.. Apakah haiwan itu? Ibu : itu adalah arnab. saya tidak tahu. burungTeks : ibu dan Aiman BABAK 1 Ibu telah membawa anaknya Aiman untuk bersiar-siar ke taman.arnab Aiman : A.O..I. P. Sepenjang perjalanan untuk ketaman tersebut terdapat pelbagai haiwan dan tumbuhan yang mereka temui Ibu : Aiman.. kucing! Aiman : K. Boleh kamu tolong ejakan arnab untuk ibu? Aiman : A. MEAW. comel lah!Aiman suka! Ibu : itu adalah kucing. Aiman : kawan-kawan mari ikut Aiman bunyikan bunyi kucing dengankuat. cuba kamu lihat di sebelah pokok tadi itu.A. Aiman tahu apakah haiwan itu. apakah itu? Atasnya berwarna hijau dan badanya berwarna coklat? Ibu : oohh. cuba kamu buat bunyi kucing.mari kita pergi bersiar-siar ke taman. Kamu tahu tak apa haiwan itu? Aiman : errmmm. MEAW! Ibu : Aiman.N. arnab. itu adalah pokok.U.O.

R. tuala mandi dan kertas kotak. Tandakan dan gunting.sisa kain. . Pencerita . B.Bahan yang digunakan Stokin Sarung tangan Kertas warna Benang dan jarum Kad manila Kotak Tisu Getah Reben Gam Cara membuat boneka ular: 1.pemilihan cerita Contoh cerita berkenaan haiwan. Ratakan bahagian jahitan di hujung stoking dan ukur 6 cm. a) Memilih cerita terlebih dahulu sebelum membuat skrip kemudian membina boneka berdasarkan watak dalam cerita. kehidupan. b) Menggunakan sebarang boneka yang akan dijadikan dalam cerita Skrip . burung! Ibu : betul! Wah.G. Aiman : wah! Itu makanan kegemaran Aiman. Mari kita balik!Aiman : mari! e)Proses dan peralatan : 1.Ibu : betul. pandai anak ibu.Tidak perlu menggunakan ayat yang panjang dan harus sesuai dengan kanak-kanak.Menggunakan teknik menggerak lakonkan bonek Dialog ditutur selaras dengan gerak laku Menggunakan pelbagai variasi suara Boleh mendapatkan khidmat pembantu dalam menggerak lakonkan boneka Membina boneka mudah Boleh diperbuat daripada pelbagai jenis bahan Benda-benda yang ada disekeliling kita boleh dijadikan boneka seperti stoking.N. Terima kasih ibu! Ibu : sama-sama.U. Bagaimana untuk mengeja burung? Aiman : Aiman cuba ye ibu. Skrip hanya dijadikan garis panduan dan boleh diubahsuai ketika penyampaian cerita. anak ibu sudah semakin pandai mengeja.U. keadaan semasa Terdapat dua pilihan dalam memilih cerita . Mari ibu belanja Aiman katak.

2. Lipatkan kadbod nipis. Masukkan kapas / fiber di bahagian atas kepala iaitu dari hujung stoking (mulut) hingga ke bahagian lipatan kadbod sahaja.16. .Menarik perhatian kanak-kanak dengan boneka binatang dan warna-warna yang dihasilkan. Gunting bulat bucu dan jahit kedua-dua hujungnya. Cantumkan kadbod merah dengan kadbod mulut yang telah digamkan di stoking gamkan. 6. Jahit. 3.Menggunakan kotak.Cara menggunakan. 3. 1.Menyediakan pentas yang dibuat. Gunting serong tepi dan gamkan ke dalam bahagian yang digunting 14. Ukur kain flannelette merah 20 cm x 7 sm. Pentas: 1. Kelebihan boneka yang dibuat. 11.Membuat hiasan pada kotak bertemakan hutan . Bahagian atas 1 cm lebih dari bahagian bawah. 2. Letakkan atas sepan dan lipat. 12. 10. Lipat dua kadbod yang telah dibalut sepan. 2.2. Bukakan bahagian yang digunting untuk mulut ular .3. Gunting dan tampal pada strawboard 19 ½ cm x 6sm yang telah dibulatkan bahagian hujungnya 13.Dapat menerapkan nilai murni dalam diri kanak-kanak yang ditonjolkan dalam cerita. 15. 1. Gamkan mata di bahagian atas kepala ular. Hiaskan badan ular menggunakan reben yang telah digunting bulat-bulat. 8. Bahagian atas di bahagian tumit / tapak kaki stoking. bahagian atas diukur 1 cm lebih 4. 9. 7.Memulakan cerita.Mempunyai unsur-unsur tauladan dan sesuai dengan kanak-kanak. Bulatkan bucunya.Menggunakan tangan untuk menggerakkan boneka stokin dan sarung tangan yang dibentuk merupai arnab dan kuda. Gunting kadbod 19 ½ cm x 6 sm 5. Kemudian memotong kotak dengan menggunakan kotak pada bahagian hadapan dan belakang kotak. Masukkan ke dalam stoking.

Boneka yang dihasilkan tahan lama.Mudah digunakan oleh kanak-kanak.4.Boneka yang menarik menyebabkan kanak-kanak teruja untuk mengggunakan dan dikhuatiriakan dirosakkan. 1. . Jangkaan kelemahan. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful