Pra3106Teknik Boneka Definisi bonekaBoneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakukan oleh pemainsamaada secara

sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. Apa sahajaobjek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain. Pemain juga akan cubamenghidupkan watak menerusi dialog yang dpertuturkan atau aksi boneka tanpa sebarangdialog. Selain itu, boneka juga digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Melalui penggunaan boneka, pendengar dapat menghayati di samping melibatkan dirisecara tidak langsung dalam aktiviti tersebut.

b)Kelebihan teknik boneka
        

Pendedahan komunikasi Melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita Merangsang daya imaginasi Memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan.C)Jenis boneka Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobai

C)Jenis boneka
    

Boneka sarung tangan Boneka tongkat Boneka jari Wayang kulit Boneka mobail

d)Penggunaan Seni Boneka dalam kurikulum

Aiman tidak pastilah ibu bagaimana untuk mengeja arnab.. MEAW! Ibu : Aiman.N. pokok. Apakah haiwan itu? Ibu : itu adalah arnab. MEAW.U. A. Aiman tahu tak untuk eja pokok? Aiman : maaf ibu. Ibu. meaw!! Ibu : Aiman. Mari mengeja arnab bersama ibu.K.G kucing!Kucing : meaw.O. Aiman tahu apakah haiwan itu. comel lah!Aiman suka! Ibu : itu adalah kucing. kucing! Aiman : K..O.K.C. mari kata sama-sama mengeja kucing. cuba kamu buat bunyi kucing.R.contoh aktiviti boneka Judul : Ibu dan Aiman Nilai : Jauh perjalanan luas pengalaman Objektif : kanak-kanak akan dapat Murid dapat belajar mengeja perkataan Menerapkan nilai-nilai murni dalam ji kanak-kanak Mendidik murid menuntut ilmu walau dimana mereka berada.O. Sepenjang perjalanan untuk ketaman tersebut terdapat pelbagai haiwan dan tumbuhan yang mereka temui Ibu : Aiman.K.I.B. lihat itu. mari ibu! BABAK 2 Semasa mereka sedang dalam perjalanan ke taman..N. Kamu tahu tak apa haiwan itu? Aiman : errmmm..A. Ibu : tidak mengapa.N.Peralatan : boneka ular. bunga.N. arnab.K. saya tidak tahu. Aiman : kawan-kawan mari ikut Aiman bunyikan bunyi kucing dengankuat. gambar arnab. cuba kamu lihat di sebelah pokok tadi itu.A. Bagaimana untuk mengeja pokok? Ibu : Mari kita eja sama-sama. burungTeks : ibu dan Aiman BABAK 1 Ibu telah membawa anaknya Aiman untuk bersiar-siar ke taman.hmmm. Betulkah ibu? .Itu adalah burung.C.mari kita pergi bersiar-siar ke taman. tak pasti lah ibu..R.A.R.O. Aiman : ibu. P.K. pokok! Aiman : P..I.G.B. Boleh kamu tolong ejakan arnab untuk ibu? Aiman : A. pokok! Ibu apa pula itu? Bulunya lembut.U. apakah itu? Atasnya berwarna hijau dan badanya berwarna coklat? Ibu : oohh. replika kucing.R. Aiman : boleh juga. itu adalah pokok...arnab Aiman : A.

G. Bagaimana untuk mengeja burung? Aiman : Aiman cuba ye ibu. Skrip hanya dijadikan garis panduan dan boleh diubahsuai ketika penyampaian cerita.Bahan yang digunakan Stokin Sarung tangan Kertas warna Benang dan jarum Kad manila Kotak Tisu Getah Reben Gam Cara membuat boneka ular: 1. b) Menggunakan sebarang boneka yang akan dijadikan dalam cerita Skrip . Pencerita . B. pandai anak ibu. Mari ibu belanja Aiman katak. Aiman : wah! Itu makanan kegemaran Aiman.sisa kain. a) Memilih cerita terlebih dahulu sebelum membuat skrip kemudian membina boneka berdasarkan watak dalam cerita. anak ibu sudah semakin pandai mengeja. Ratakan bahagian jahitan di hujung stoking dan ukur 6 cm. kehidupan. tuala mandi dan kertas kotak. Mari kita balik!Aiman : mari! e)Proses dan peralatan : 1. Terima kasih ibu! Ibu : sama-sama. burung! Ibu : betul! Wah.U.U.R.Ibu : betul.Tidak perlu menggunakan ayat yang panjang dan harus sesuai dengan kanak-kanak. Tandakan dan gunting. keadaan semasa Terdapat dua pilihan dalam memilih cerita .pemilihan cerita Contoh cerita berkenaan haiwan. .N.Menggunakan teknik menggerak lakonkan bonek Dialog ditutur selaras dengan gerak laku Menggunakan pelbagai variasi suara Boleh mendapatkan khidmat pembantu dalam menggerak lakonkan boneka Membina boneka mudah Boleh diperbuat daripada pelbagai jenis bahan Benda-benda yang ada disekeliling kita boleh dijadikan boneka seperti stoking.

Bulatkan bucunya. Lipat dua kadbod yang telah dibalut sepan. 3.Mempunyai unsur-unsur tauladan dan sesuai dengan kanak-kanak. 8. 10. 7.Membuat hiasan pada kotak bertemakan hutan . bahagian atas diukur 1 cm lebih 4. 2. Bahagian atas 1 cm lebih dari bahagian bawah. 12. 11. 3.Menggunakan tangan untuk menggerakkan boneka stokin dan sarung tangan yang dibentuk merupai arnab dan kuda. Gunting kadbod 19 ½ cm x 6 sm 5. Masukkan ke dalam stoking.Dapat menerapkan nilai murni dalam diri kanak-kanak yang ditonjolkan dalam cerita. Gunting serong tepi dan gamkan ke dalam bahagian yang digunting 14. Kelebihan boneka yang dibuat. Hiaskan badan ular menggunakan reben yang telah digunting bulat-bulat. Gamkan mata di bahagian atas kepala ular. Jahit.Cara menggunakan. Gunting bulat bucu dan jahit kedua-dua hujungnya. Bukakan bahagian yang digunting untuk mulut ular . 2.Memulakan cerita. . 15. Lipatkan kadbod nipis.16. 9. Cantumkan kadbod merah dengan kadbod mulut yang telah digamkan di stoking gamkan. 2. Ukur kain flannelette merah 20 cm x 7 sm.3. 6. 1.Menggunakan kotak.2.Menarik perhatian kanak-kanak dengan boneka binatang dan warna-warna yang dihasilkan. 1. Masukkan kapas / fiber di bahagian atas kepala iaitu dari hujung stoking (mulut) hingga ke bahagian lipatan kadbod sahaja. Pentas: 1.Menyediakan pentas yang dibuat. Bahagian atas di bahagian tumit / tapak kaki stoking. Kemudian memotong kotak dengan menggunakan kotak pada bahagian hadapan dan belakang kotak. Letakkan atas sepan dan lipat. Gunting dan tampal pada strawboard 19 ½ cm x 6sm yang telah dibulatkan bahagian hujungnya 13.

Boneka yang dihasilkan tahan lama. Jangkaan kelemahan. . 1.Boneka yang menarik menyebabkan kanak-kanak teruja untuk mengggunakan dan dikhuatiriakan dirosakkan.4.Mudah digunakan oleh kanak-kanak. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful