Você está na página 1de 72

Raporti Vjetor 2012

Raiffeisen Bank Kosovo sh.a.


Vlerat monetare jan n milion 2012 2011 Ndryshimi
Pasqyra e t ardhurave 1/1 31/12 1/1 31/12
T ardhurat neto nga interesi pas provizionimit 32.6 32.5 0.4%
T ardhurat neto nga komisionet 7.8 7.8 -0.3%
T ardhurat nga kmbimi valutor, neto 0.1 0.0 680.2%
Vlersimi neto nga instrumentet financiare t bartura
me vler t tregut, t vlefshme pr shitje (0.6) (0.5) 6.9%
Vlersimi neto i investimeve n degt vartse 0.5 0.1 494.0%
T ardhurat tjera operative 0.1 0.2 -63.1%
Shpenzimet operative (26.4) (26.3) 0.3%
Fitimi para tatimit 14.2 13.8 2.9%
Fitimi neto pr vitin 12.6 12.4 1.9%
Fitimi pr aksion N/A N/A N/A
Bilanci i gjendjes
Huat pr bankat 46.1 85.9 -46.3%
Kredit dhe paradhniet pr klient 401.1 402.1 -0.3%
Kredit tjera 20.9 30.9 -32.5%
Depozitat dhe huat nga bankat 4.2 12.7 -66.8%
Depozitat nga klientt 513.9 557.3 -7.8%
Kapitali (duke prfshir fitimin e mbajtur) 99.2 99.1 0.2%
Totali i bilancit t gjendjes 628.5 682.8 -7.9%
Informacione sipas rregullave lokale*
Mjetet e rrezikuara B1duke prfshir riskun e tregut 490.5 453.9 8.1%
Totali i fondeve vetanake 67.1 92.2 -27.2%
Krkesat e totalit t fondeve vetanake 58.9 54.5 8.1%
Koeficienti i mbulueshmris s fondeve vetanake 14.0% 69.2% -55.2 PP
Koeficienti i kapitalit t klasit t par (Tier 1), sipas librave 12.7% 19.3% -6.6 PP
Koeficienti i kapitalit t klasit t par (Tier 1) 12.7% 19.3% -6.6 PP
Koeficienti i fondeve vetanake 13.7% 20.3% -6.6 PP
Performanca
Kthimi n kapital (ROE) para tatimit 15.8% 15.4% 0.1 PP
Kthimi n kapital ROE) pas tatimit 14.1% 14.1% -
Raporti i shpenzimeve / t ardhurave 58.3% 57.3% 1 PP
Kthimi n pasuri (ROA) para tatimit 2.2% 2.0% 0.2 PP
Koeficienti i rrezikut kreditor neto
(mesatarja e mjeteve t rrezikuara B2 sipas librave) 1.1% 1.3% -0.2 PP
Koeficienti i rrezikut / fitimit 12.7% 15.2% -2.5 PP
Burime
Numri i punonjsve 675 708 -4.7%
Numri i degve dhe nndegve 50 52 -3.8%
T dhnat kryesore
* Informacionet sipas rregullave lokale pr vitin 2012 jan prgatitur n pajtim me rregulloret e reja bankare t Banks Qendrore t Republiks s Kosovs t cilat jan publikuar n vitin 2012.
Prmbajtja
Raport nga Bordi Mbikqyrs 4
Raport nga Bordi Menaxhues 5
Bordi Menaxhues i Banks Raiffeisen n Kosov 6
Struktura organizative 7
Vizioni dhe misioni 8
Shkurtimisht mbi Raiffeisen Bank International 9
Mjedisi makroekonomik n Kosov 10
Shkurtimisht mbi Bankn Raiffeisen n Kosov 12
Thesari 17
Korporatat 18
Afarizmi bankar me korporata 18
Produktet pr korporata 18
Ndrmarrjet e vogla 19
Biznesi retail 20
Mikrobizneset 20
Individt 20
Menaxhimi dhe zhvillimi i produkteve 20
Kanalet e distribuimit 21
Shrbimi pr klient 21

Menaxhimi i kredive dhe riskut 22
Operacionet 22
Teknologjia informative dhe e komunikimit 24
Trajnimi dhe menaxhimi i personelit 24
Pasqyrat financiare 26
Fjalorth i Raiffeisen 66
RBI Group n Evrop 67
Adresat dhe kontaktet 68
4
Raport nga Bordi Mbikqyrs
Zonja dhe zotrinj,
Nga kndvshtrimi i prgjithshm ekonomik, viti 2012 ka
qen nj vit sdues edhe n Eurozon edhe n Evropn
Qendrore dhe Lindore (EQL), pr arsye plotsisht t
ndryshme. Pas krizs s vazhdueshme me borxhe shtetrore,
Eurozona rrshqiti n nj kriz t thell sistemike. Kjo kriz u
karakterizua me mosmarrveshje politike lidhur me mnyrat
pr tejkalimin e ngarkess s krijuar nga borxhet dhe me
trazira sociale t cilat u zhvilluan n disa shtete evropiane.
Paaftsia e elits politike, qoft n nivel shtetror qoft n
at evropian, pr tua komunikuar vendimet e veta opinionit
publik n mnyr transparente dhe t kuptueshme i kontribuoi
edhe m tej ksaj krize.
Edhe nj pjes e EQL vuajti pasojat e krizs n zonn
e euros, gj q u manifestua, pr shembull, me rnien
e eksporteve si rrjedhoj e rnies s krkess n shtetet
perndimore. Edhe pse shtetet n EQL gjithashtu psuan
rnie t BPV-s reale, ato megjithat mbeten dukshm mbi
mesataren e shnuar n Eurozon. Megjithat, me fare pak
prjashtime, shtetet e rajonit t EQL-s i kan kryer detyrat
e shtpis si duhet: ato jan shum m pak t varura nga
nancimi i jashtm, pr shkak t balancit relativisht t ult t
decitit n pagesa; produktiviteti i tyre sht prmirsuar fal
rritjes modeste t pagave dhe, me prjashtim t Hungaris,
ky rajon ka borxh konsiderueshm m t ult se sa Evropa
perndimore. Megjithat, rajoni vazhdon t prtoj nga
proceset q kan pr qllim arritjen e nj standardi t caktuar
zhvillimor, gj q mbetet motori i zhvillimit ekonomik n to e
rrjedhimisht edhe zhvillimit t Evrops n trsi.
Prkundr prballjes me nj vit q u dominua nga rnia ekonomike e prsritur dhe me rregullore m t rrepta sa i
prket trajtimit t kapitalit, RBI Group mund t jet krenare me protin e arritur prej mbi 1 miliard euro para taksave.
Megjithat, m duhet t prmend disa efekte t rndsishme dhe t paprsritshme t cilat u shfaqn gjat tremujorit
t par: mes tjerash, ne kemi shitur bono tejet cilsore pr t arritur normn e kapitalit q krkohet nga Autoriteti Bankar
Evropian (EBA). Prderisa kjo shitje neve na kushtoi me nj pjes t t ardhurave neto nga interesi n tremujort vijues,
ajo gjithashtu rezultoi me time t dukshme neto. Jam tejet i knaqur q kemi arritur ta plotsojm normn m t lart t
kapitalit, duke pasur koecientin e kapitalit t klasit t par dukshm mbi 10 pr qind, gj q neve na bn edhe m t
fort n prballje me kushtet e pafavorshme ekonomike.
Sa i prket Banks Raiffeisen n Kosov, jam i lumtur q mund t deklaroj se ajo ka pasur nj tjetr vit tejet t knaqshm
edhe sa i prket protit por edhe treguesve t tjer ky t performancs. Me nj BPV (Bruto Prodhimi Vendor) prej 3 pr
qind, q ishte dukshm m e lart se BPV e vendeve t tjera t rajonit, Kosova srish arriti t ket rritjen m t lart t BPV-
s n Evropn Qndrore dhe Lindore. Sektori bankar n Kosov ka mbetur protabil duke kontribuar kshtu n stabilitetin
nanciar t vendit. Edhe Banka Raiffeisen n Kosov ka luajtur nj rol t rndsishm n tregun lokal me performancn e saj
t suksesshme. N vitin 2012, vazhdoi ta mbaj pozitn e saj si banka e dyt m e madhe dhe n t njjtn koh vazhdoi
t jet banka me kapitalin m t madh n Kosov. Rritja e kredive me kujdes pr t gjitha segmentet e klientve, zhvillimi i
shrbimeve t fundit elektronike bankare dhe shrbimet pr klient ishin prioritetet kryesore t Banks Raiffeisen n Kosov.
Do t dshiroja ta falnderoj Bordin Menaxhues dhe t gjith punonjsit pr prkushtimin dhe dedikimin e tyre t
vazhdueshm. Po ashtu i falnderoj edhe t gjith klientt pr bashkpunimin dhe besimin e tyre n Bankn Raiffeisen n
Kosov.
N emr t Bordit Mbikqyrs,
Helmut Breit, Kryesues
5
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Raport nga Bordi Menaxhues
Viti 2012 ishte vit shum i mir pr Bankn Raiffeisen n
Kosov. Mjedisi makroekonomik i vendit ishte m i favorshm
se sa mjediset prkatse t shum vendeve tjera n Evropn
juglindore ndrsa rritja mesatare e Bruto Prodhimi Vendor
i Kosovs ishte 3%. Kjo i ndihmoi Banks n arritjen e
rezultateve pozitive n raport me nj sr treguesish kryesor
t performanss pr vitin 2012.
Prkundr treguesve pozitiv ekonomik n Kosov, ne
gjat vitit 2012 kemi pasur nj qasje t kujdesshme sa i
prket dhnies s kredive n t gjitha segmentet e klientve
dhe portfolio jon kreditore e prgjithshme ka mbetur e
barabart me vllimin e regjistruar n fund t vitit 2011. Kjo
qasje e kujdesshme sht pasqyruar edhe n cilsin e
shklqyeshme t puns son me kredi, segment ky n t cilin
ne kemi shnuar rnie sa u prket kredive t kqija ndrsa
sht shnuar rritja m e vogl e rezervave pr mbulimin e
humbjeve nga kredit gjat ktyre viteve t fundit, prej 4.6
milion euro.
Gjat vitit 2012, kemi pasur mbi 500 milion euro depozita
nga klientt dhe kjo qart demonstron se klientt i besojn
Banks son dhe e konrmon se ata jan t knaqur me
shrbimet tona n deg dhe rrjet t shprndarjes.
Nj prioritet i lart i vitit 2012 pr ne ishte zhvillimi i
shrbimeve bankare elektronike, si jan bankomatet,
terminalet e pikave t shitjes dhe shrbimet bankare prmes
internetit dhe telefonit. Ne kemi prmirsuar funksionalitetin,
prballueshmrin dhe qasjen n kto shrbime nga klientt
ton dhe kemi shtuar dukshm shfrytzimin e ktyre shrbimeve nga ta. Zhvillimi i mtejm i ktyre shrbimeve do t
mbetet prioritet i lart pr vitin 2013, si pjes e synimit ton pr ti br shrbimet bankare m t qasshme n tr vendin
dhe gjat tr kohs.
Prmirsimi i shrbimeve pr klient ishte nj nga prioritetet tjera t larta pr vitin 2012 dhe zhvillimet tona n kt fush
nuk jan fokusuar vetm n klientt q marrin shrbime n degt tona por edhe n proceset dhe procedurat tona t
brendshme. Fokusimi yn n kt fush ishte prioritet i lart dhe pjes e synimit ton strategjik pr t ofruar shrbimet
m t mira n Kosov dhe ne do t vazhdojm t investojm n kt sfer t funksionimit ton. Pr t na ndihmuar n
arritjen e ktij synimi, ne e kemi angazhuar nj kompani q njihet botrisht pr ekspertizn e vet n fushn e hulumtimit t
tregut, nga e cila kemi krkuar q ta kryej nj anketim t thukt t klientve tan, n mnyr q ne t mund ti kuptojm
nevojat, preferencat dhe gjrat q klientve nuk u plqejn lidhur me nj sr shtjesh, si jan produktet tona, mimet
tona, rrjeti jon i shprndarjes dhe imazhi i brendit ton. Kto t gjetura do t prbjn bazn e nj programi t
prqendruar tek klientt q do t jetsohet gjat vitit 2013 dhe m tej.
Prfundimisht, n emr t Bordit Menaxhues, m lejoni t falnderoj t gjith punonjsit tan pr arritjen e rezultateve t
shklqyeshme edhe gjat ktij viti. Kjo nuk do t ishte e mundshme pa dijen, shkathtsit, prkushtimin, besnikrin dhe
dedikimin e tyre dhe jan n fakt fuqia dhe aftsit e tyre q m japin besim t plot se edhe viti 2013 do t jet nj vit
i suksesshm.
N emr t Bordit Menaxhues,
Robert Wright, Kryesues
6
Robert Wright Shukri Mustafa Iliriana Toi Johannes Riepl
Kryesues i Bordit
Menaxhues
Antar i Bordit
Menaxhues
Antare e Bordit
Menaxhues
Antar i Bordit
Menaxhues
Bordi Menaxhues i
Banks Raiffeisen n Kosov
7
A
d
r
e
s
a
t

T
e
r
m
a
t

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Deri m 31 dhjetor 2012
Struktura organizative e
Banks Raiffeisen n Kosov
Kryesues i
Bordit Menaxhues
Drejtor ekzekutiv
Robert Wright
Antare e
Bordit Menaxhues
pr biznesin retail
Iliriana Toi
Zyra ekzekutive
Drita Ratkoceri
Financat
Fatos Shllaku
Korporatat
Albert Matoshi
Kanalet e distribuimit
Fahredin Sadiku
Zhvillimi dhe mena-
xhimi i produkteve
Erik Roka
Mikro bizneset
Shpend Nura
Individt
Merita Gjyshinca-
Peja
TI dhe Komunikimi
Arber Fazliu
Operacionet
Agata Jashari
Organizimi dhe
menaxhimi i proceseve
Dritan Z. Cana
Sigurimi
Kreshnik Halili
Menaxhimi i kostos
Nazmi Matoshi
Bizneset e vogla
Megzon Nela
Produktet pr
korporata
Suad Lushtaku
Burimet njerzore
dhe trajnimet
Arta Celina
Auditori i brendshm
Albert Bicaj
Departamenti juridik
Ilir Tahiri
Prputhshmria ligjore
Krenar ela
Marketingu dhe marr-
dhniet me publikun
Antigona Limani
Thesari
Berat Isa
Mirmbajtja, shrbimet
e prgjithshme dhe
prokurimi
Flora Ahmeti
Antar i
Bordit Menaxhues
pr operacione dhe TI
Shukri Mustafa
Menaxhimi i
kredive dhe riskut
Visar Perani
Antar i
Bordit Menaxhues
pr korporata
Johannes Riepl
8
Vizioni dhe misioni i
Banks Raiffeisen n Kosov
Vizioni
T jet banka kryesore dhe universale n Kosov.
Misioni
T zhvilloj marrdhnie afatgjata me klient duke ju ofruar nj gam t gjer t produkteve konkurruese dhe shrbime t
nj standardi t lart.
T jet pundhnsi m i mir.
9
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Shkurtimisht mbi Raiffeisen Bank
International
Bank udhheqse n Evropn Qendrore dhe Lindore, prfshir Austrin
Banka Raiffeisen n Kosov sht deg e Raiffeisen Bank International AG (RBI), e cila e konsideron Evropn Qendrore
dhe Lindore (prfshir Austrin) si tregun e vet. Pr m shum se 25 vite, RBI ka vepruar n rajonin e Evrops Qendrore
dhe Lindore (EQL), n t cilin sot ka nj rrjet t fuqishm t bankave, kompanive kreditore dhe kompanive q ofrojn
shrbime t specializuara nanciare n 17 tregje t ndryshme, e t cilat funksionojn si vartse t saj. Si bank
universale, RBI konsiderohet nj nga bankat udhheqse t ktij rajoni. Roli i fuqishm q kjo bank luan prkrahet nga
brendi Raiffeisen, i cili sht nj nga brendet m t njohura n rajon. Me kalimin e kohs, RBI sht shndrruar n nj
grup bankar trsisht i integruar n afarizmin bankar me korporata dhe shitje me pakic n EQL. Kjo bank gzon jo
vetm qasje t mir tek klientt e vegjl dhe korporatat por edhe ofron nj spektr gjithprfshirs produktesh. N fund
t vitit 2012, rreth 60,000 punonjs tan i kan shrbyer rreth 14.2 milion klient n rreth 3.100 pika n tr EQL-n.
N Austri, RBI sht nj nga bankat kryesore investive dhe korporative. Ajo kryesisht u shrben klientve austriak,
por edhe klientve ndrkombtar dhe korporatave shumkombshe q veprojn n EQL. Pr m tepr, RBI sht e
prfaqsuar n qendrat nanciare botrore dhe ka zyra prfaqsuese dhe deg n Azi. N prgjithsi, RBI punson
rreth 60.000 punonjs dhe posedon pasuri me vler prej rreth 136 miliard euro.
RBI ka banka vartse n tregjet vijuese t EQL:
* S|po| |u||oso| Eu|| S|u
* E,o||o|us ||o||u|| SC
* Eos|,o u|o Ho|cogov|o |u||oso| Eu|| uu Eos|u Ho|cogov|u
* Eu||gu| |u||oso||u|| Eu|gu|u} |/D
* ||ouc |u||oso||u|| /us||u uu
* |opu|||u o|o |u||oso||u|| us
* Hu|gu| |u||oso| Eu|| z||
* |osovo |u||oso| Eu|| |osovo s|u
* |o|o| |u||oso| Eu|| |o|s|u S/
* |uuu| |u||oso| Eu|| S/
* |us z/C |u||oso||u||
* So|| |u||oso| |u||u uu
* S||ovu| u||u |u||u, us
* S||ovo| |u||oso| Eu||u uu
* U||u|o |u||oso| Eu|| /vu| SC
Si kompani am e ktyre bankave, RBI n t shumtn e rasteve zotron gati 100 pr qind t aksioneve t tyre.

Zhvillimi i RBI
RBI sht themeluar n tetor t vitit 2010 pas bashkimit t Raiffeisen International me njsit kryesore afariste t Raiffeisen
Zentralbank sterreich AG (RZB). Pozita e RBI-s si nj nga bankat udhheqse t EQL-s (prfshir Austrin) u prforcua
edhe m tej pas ktij bashkimi. RBI sht e regjistruar n bursn e Vjens q nga 25 prilli 2005 (deri m 12 tetor 2010
s |u||oso| |||o||u|o|u|} /,o g,||us||u po||uoso|o| |o usu |uo|so |ou|o|u|o u|o |uo||ou|o|u|o s // u|o |U|C
SC// Eu||s |zE |u u|o|u| u|so|u| ||,oso| pus |us||u| |o |,u|o, uu|o zo|o|uu| ||o|| .o' po| |u |o u|so|ovo
Pjesa e mbetur e aksioneve (21.5 pr qind) jan n shitje t lir.
RZB sht formuar n vitin 1927 dhe sht regjistruar si Genossenschaftliche Zentralbank (GZB). Raiffeisen s pari u
ky n Evropn Qendrore dhe Lindore n vitin e largt 1987, kur e themeloi bankn e par vartse t saj n Hungari.
Q nga ajo koh jan themeluar edhe disa kompani vartse; nga viti 2000 e m tej, zgjerimi i Raiffeisen n vendet e
EQL sht arritur kryesisht prmes blerjes s bankave ekzistuese t cilat kombinoheshin n holdingun i cili prej vitit 2003
deri n tetor t vitit 2010 funksiononte nn emrin Raiffeisen International. Raiffeisen International u regjistrua n burs n
prill t vitit 2005, me qllim t nancimit t rritjes s vet n mnyrn m ekase t mundshme. M pas, RBI u themelua n
vitin 2010 prmes bashkimit t Raiffeisen International me fushat kryesore t afarizmit t RZB.
Pr m shum informata, ju lutemi ti qaseni faqeve www.rbinternational.com dhe www.rzb.at.
10
Zhvillimet politike
Grupi Ndrkombtar Drejtues dha plqimin pr prfundimin e pavarsis s mbikqyrur t Kosovs m 10 shtator 2012,
uu|o o u|,||u| |osso, z,|o| |uo||ou|o|u|o Cv|o, o c|u |uu||o |o|| o uu|o||o|| po||u|uu|u| su po||o| ||o|p|o|u|
t Planit t Ahtisaarit. Pas ksaj, n tetor t vitit 2012, Bashkimi Evropian konrmoi n Studimin e Fizibilitetit t cilin e
nxori, se Kosova nuk kishte kurrfar pengese ligjore dhe se ishte e gatshme pr t nisur negociatat pr Marrveshjen e
Stabilizim-Asocimit (pas jetsimit t katr politikave afatshkurtra). Njkohsisht, Komisioni Evropian (KE) hapi procesin e
Dialogut pr Liberalizimin e Vizave.
N fund t vitit 2012, 96 shtete t bots kishin njohur Kosovn si shtet t pavarur, prfshir edhe 22 shtete t Bashkimit
Evropian. Bisedimet mes Kosovs dhe Serbis kan vazhduar ndrsa kryeministrat e t dyja shteteve u takuan n tetor t
vitit 2012. Bisedimet jan duke u ndrmjetsuar nga Bashkimi Evropian dhe pritet t vazhdojn n vitin 2013. Si rezultat
i ktyre bisedimeve, n fund t vitit 2012 sht arritur pajtimi pr llimin e implementimit t Menaxhimit t Integruar t
Kujve mes dy vendeve.
Zhvillimet ekonomike
Integrimi i Kosovs n institucione ndrkombtare ka vazhduar edhe n vitin 2012 me antarsimin e saj si shtet-antar
i Banks Evropiane pr Rindrtim dhe Zhvillim. Fondi Monetar Ndrkombtar i ka lejuar Kosovs nj kredi prej 107
milion eurosh n form t marrveshjes stand-by.
N vitin 2012, pr her t par qeveria ka emetuar publikisht bono thesari, prmes bankave t licencuara komerciale
n Kosov. Gjat ktij viti jan mbajtur 14 licitacione, secili pr bono me vler prej 10 milion eurosh pr nj periudh
prej 13 javsh. Yields ran nga 3.5 pr qind llimisht n 1.08 pr qind nga fundi i vitit.
Procesi i privatizimit ka vazhduar me shitjen e distribucionit t energjis elektrike tek kompania turke Limak, q ishte
ofertuesi m i lart me 26 milion euro. Ndrkoh, privatizimi i kompanis s telekomunikacionit, i cili nuk arriti t
prfundoj n vitin 2012 sht duke u nalizuar dhe tuesi i ktij procesi do t przgjidhet n gjysmn e par t vitit
2013. Privatizimi i qendrs s skijimit n Brezovic ende nuk sht realizuar dhe pritet t trajtohet po ashtu gjat vitit 2013.
Sektori nanciar mbetet timprurs dhe ofron stabilitet nanciar. Duke qen burimi kryesor i nancimit, bankat komerciale
kan vazhduar praktikn e tyre t huadhnies s kujdesshme, ndrsa rritja e depozitave t klientve sht dshmi e
besimit q ata kan tek bankat. Ndrkoh, bankat kan riadresuar shtjen e normave t larta t interesit n kontekst
t mjedisit afarist, duke marr parasysh faktort si jan roli i ekonomis joformale dhe proceset joefektive gjyqsore.
Sidoqoft, tregu nuk e ka humbur potencialin pr t joshur banka t reja, gj q dshmohet me ardhjen e banks turke
IS Bankas rishtas, me ka numri i bankave sht ngritur n nnt.
Kosova ka zn vendin e 98t n publikimin e fundit t Banks Botrore mbi t brit biznes, duke avancuar ksisoj
pr 28 vende n krahasim me vitin e kaluar dhe duke tuar reputacionin si nj nga vendet m reformuese t Evrops
qendrore dhe juglindore.
Mjedisi makroekonomik
n Kosov
Shnim: Informatat n kt kapitull bazohen n materiale t marra nga Banka Qendrore e Kosovs, Fondi Monetar
Ndrkombtar, Banka Botrore dhe Ministria e Financave.
,
11
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Prodhimi
Rritja e prgjithshme vjetore e ekonomis s Kosovs gjat vitit 2012 ishte 3 pr qind, ndrsa edhe pr vitin 2013
pritet nj temp i ngjashm i rritjes. Kjo bn q Kosova t jet ekonomia me rritjen m t shpejt n Evropn juglindore.
Shpenzimet publike dhe konsumi privat jan faktort q m s shumti i kontribuojn ktij zhvillimi. Kapitali ks bruto
kontribuon rreth nj t tretn e BPV-s. Megjithat, llogarit aktuale t vendit dshmojn se importet jan m t larta
se eksportet (me faktor gjegjs prej rreth 7) dhe se ekonomia varet n mas t gjer nga donacionet dhe remitancat.
Norma e inacionit pr kt vit ishte stabile, rreth 2.2 pr qind.
Norma e lart e papunsis dhe jetesa e nj pjese t madhe t popullats nn nivelin e varfris vazhdojn t mbesin
krcnime sociale q duhet t adresohen.
2008 2009 2010 2011 2012
5000
4500
4000
3500
3000
2500
2000
1500
10
7.5
5.0
2.5
0
-2.5
-5.0
BNP (n miliard Euro) BNP pr kok banori
|||,u o E|| uu |o|suu|
Rritja ekonomike
2010 2011 2012e
2,000
1,000
0
-1,000
-2,000
-3,000
Llogaria rrjedhse n Kosov
n milion Euro
-558.6
-673.6
-1,130
Shrbimet dhe mallrat Transferet
T hyrat Llogaria rrjedhse
Sektori bankar n Kosov
Sektori bankar vlen rreth 2.8 miliard euro, q sht baras me gati 61 pr qind t bruto prodhimit vendor, ndrsa q
gjat vitit t kaluar sht rritur me rreth 6.5 pr qind. Gjat ksaj periudhe, kredit jan shtuar me 4 pr qind ndrsa
depozitat me 8 pr qind. Bankat kan shnuar prot t prgjithshm prej 44.5 milion euro, q sht pr 6 pr qind m
i lart se sa n vitin 2011. T dhnat pr tremujorin e tret paraqesin norm t adekuacis s kapitalit prej 18 pr qind,
ndrsa kredit e kqija prbjn 7 pr qind t t gjitha kredive t lshuara.
Protabiliteti afarist pr bankat sht prgjysmuar n krahasim me vitin e kaluar, edhe sa i prket Kthimit n pasuri, i cili
sht 0.7 pr qind, edhe sa i prket Kthimit n kapital, q tani sht 14.3 pr qind.
12
Shkurtimisht mbi Bankn Raiffeisen
n Kosov
Shnim: Analiza e tregut sht bazuar n rezultatet nanciare t publikuara t bankave komerciale, q prgatiten n
pajtim me rregullat e Banks Qendrore t Kosovs (BQK).
Sektori nanciar i Kosovs vazhdon t karakterizohet si shum stabil, me fare pak ndikim nga kriza e vazhdueshme n
Eurozon, e n veanti n Evropn juglindore. Shumica e vendeve t rajonit pritet t ken rritje m t ult apo edhe t
bien n recesion. Treguesit kryesor t industris kan vazhduar t paraqesin nivel t lart likuiditeti dhe kapitalizmi,
ndrsa cilsia e portfolios kreditore ka mbetur n nj nivel q konsiderohet i knaqshm.
Zgjerimi i ktij sektori prmes kreditimit dshmon nj ngadalsim t leht, ndrsa zhvillimet negative n sektorin skal dhe
at t patundshmrive kan pasur ndikim n zhvillimin normal t sektorit nanciar.
Sektori nanciar n Kosov vazhdon t dominohet nga sektori bankar, i cili n vitin 2012, mbante 75 pr qind t
pasurive t prgjithshme. Shtimi i pasurive t prgjithshme t institucioneve nanciare n tregun e Kosovs sht
ngadalsuar n vitin 2012, duke shnuar rritje pr 7 pr qind n krahasim me 8 pr qind sa ishte n vitin 2011.
Pasurit e prgjithshme t Banks Raiffeisen n Kosov ishin 628.5 milion euro. Kjo prbn nj zvoglim t leht n
krahasim me vitin paraprak. Prqindja e tregut t pasurive t prgjithshme q Banka Raiffeisen n Kosov mbante ishte
24 pr qind.
Struktura e pasurive t Banks Raiffeisen n Kosov vazhdon t dominohet nga kredit dhe paradhniet pr klient.
N dhjetor t vitit 2012, 67 pr qind t t gjitha pasurive ishin t prqendruara n kredi dhe paradhnie pr klient,
pas provizionimit pr humbjet nga kredit. Kjo prcillet me kredi dhe paradhnie pr banka, prfshir ekspozimin ndaj
Banks Qendrore t Kosovs (BQK), n vler prej 15 pr qind. Llogaria me BQK-n prfshin edhe rezervat t cilat
krkohen nga rregulloret e BQK-s pr rezervat minimale.
Bonot investive prbjn 10 pr qind t pasurive tona. Bonot investive prfshijn investimet n bono qeveritare t
shteteve t BE-s dhe SHBA-ve, si dhe n bonot e thesarit t cilat pr her t par u emetuan nga Qeveria e Kosovs.
2008 2009 2010 2011 2012
800
700
600
500
400
300
200
601.1
682.8
628.5
Pasurit e prgjithshme
n milion euro
679.2
682.4
Raiffeisen Bank
n K osov
24 %
Bankat tj era
76 %
Totali i pasurive - Pjesmarrja n treg
13
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
2008 2009 2010 2011 2012
500
450
400
350
300
250
200
427.1
429.1
427.5
Kredit dhe paradhnie pr klient
n milion euro
391.9
381.2
Raiffeisen Bank
n K osov
25 %
Bankat tj era
75 %
Kredit dhe paradhniet
pjesmarrja n treg
Ngjashm me rnien e trendit t rritjes s pasurive t gjithmbarshme, veprimtaria kreditore ka shnuar rritje me t
ngadalshme n vitin 2012. N vitin 2012, rritja e kredive konsumuese n tregun e Kosovs ishte 9 pr qind, krahasuar
me 16 pr qind n vitin 2011.
2008 2009 2010 2011 2012
700
600
500
400
300
200
100
-
Struktura e pasurive n bilancin e gjendjes
n milion euro
Kredit dhe paradhniet
Hua nga bankat tjera dhe CBK
Investime n letra me vler
Pasuri tjera
Kredit dhe paradhniet e prgjithshme bruto t Banks Raiffeisen n Kosov deri m dat 31 dhjetor 2012 kapnin
shumn prej 427.5 milion euro (n vitin 2011: 429.1 milion euro). Kjo rnie e vogl n krahasim me vitin 2011, e cila
gjithashtu reektohet n indikatort tjer t ekonomis s Kosovs, rezulton nga kujdesi i shtuar gjat dhnies s kredive
nga Banka.

Proporcioni i tregut sa i prket kredive dhe paradhnieve m 31 dhjetor 2012 ishte 25 pr qind (n vitin 2011: 27 pr
qind). Banka Raiffeisen n Kosov gjithashtu ka br edhe zbritjet pr humbje kreditore, n baz t politikave pr riskun
kreditor. Kto zbritje pr humbje kreditore arrijn shumn prej 26 milion euro (n vitin 2011: 27 milion). Kto zbritje
jan br pr portfoliot kreditore t vlersuara specikisht dhe reektojn vlersimin e riskut pr portfolion kreditore nga
Banka Raiffeisen n Kosov.
14
Depozitat e klientve vazhdojn t mbesin burimi kryesor i nancimit t bankave komerciale t Kosovs. Trendi i rritjes
s depozitave t klientve u ngadalsua gjat vitit 2012 si rrjedhoj e rnies s depozitave t ndrmarrjeve publike dhe
rnies s depozitave t individve. Depozitat e klientve n vitin 2012 ishin 513.9 milion euro (n vitin 2011: 557.3
milion euro). Proporcioni q Banka Raiffeisen n Kosov mban n tregun e depozitave sht 23 pr qind e tr sektorit
bankar t Kosovs. Struktura e detyrimeve t banks dominohet nga depozitat e klientve, ngjashm me rrjedhat n
tregun e Kosovs n prgjithsi.
2008 2009 2010 2011 2012
600
500
400
300
200
100
0
497.5
557.3
513.9
Depozitat e klientve
n milion euro
550.2 547.8
Raiffeisen Bank
n K osov
23 %
Bankat tj era
77 %
Depozitat e klientve
pjesmarrja n treg
Baza e depozitave prbhet kryesisht nga depozituesit
vendor, ndrsa nancimi nga jasht vendit, prfshir
bankat zhvillimore shumkombshe, mbetet i ult.
Gjenerimi vendor i mjeteve nanciare gjithashtu kontribuon
n stabilitetin m t madh t sektorit bankar dhe zvoglon
ndikimin e lkundjeve n tregjet ndrkombtare.
Norma mesatare e interesit t paguar pr depozita t
klientve n Kosov ishte 3.6 pr qind, prderisa n vitin
2011 ishte 3.5 pr qind. (Burimi: Raporti i stabilitetit i BQK).
2008 2009 2010 2011 2012
700
600
500
400
300
200
100
-
Struktura e detyrimeve n bilancin
e gjendjes
n milion euro
Detyrime t tjera
Depozitat dhe huat nga bankat tjera
Depozitat nga klient
15
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
2008 2009 2010 2011 2012
120
100
80
60
40
20
10
0
Struktura e kapitalit
n milion euro
Rezervat tjera
Fitimi i mbajtur
Kapitali aksionar
Sektori bankar n Kosov vazhdon t jet mir i
kapitalizuar dhe i tejkalon krkesat e prcaktuara nga
Banka Qendrore e Republiks s Kosovs. Norma e
adekuacis s kapitalit pr bankat komerciale t Kosovs
vazhdon t mbetet 17 pr qind, vler kjo q tejkalon
dukshm minimumin e domosdoshm prej 12 pr qind.
60 pr qind t prbrjes s kapitalit t prgjithshm sht
kapital i paguar (Burimi: Raporti i stabilitetit i BQK).
Struktura e kapitalit e Banks Raiffeisen n Kosov
gjithashtu dshmon proporcion t lart t kapitalit aksionar
(58 milion euro), i cili m 31 dhjetor 2012 qndronte n
vler prej 58 pr qind (n vitin 2011: 59 pr qind). Fitimet
e nxjerra ishin 41.2 milion euro, prfshir dividendn
e shprndar n vitin 2012, n lartsi prej 12 milion
eurosh.
Banka Raiffeisen n Kosov ka mbajtur normn e
adekuacis s kapitalit e cila siguron pajtueshmri me
Rregulloren e Banks Qendrore mbi Mjaftueshmrin e
Kapitalit Bankar. Sipas Rregullores s Banks Qendrore
pr Mjaftueshmrin e Kapitalit Bankar, bankat komerciale
q funksionojn n Kosov duhet t ruajn normn prej
2008 2009 2010 2011 2012
100 %
80 %
60 %
40 %
20 %
0 %
55
50
45
40
35
T hyrat nga interesi T hyrat tjera T ardhurat bruto
Zhvillimi dhe struktura e t hyrave bruto
n milion euro
2008 2009 2010 2011 2012
100 %
80 %
60 %
40 %
20 %
0 %
35
30
25
20
15
10
Shpenzimet operative Shpenzimet e stat
Totali i shpenzimeve operative
Shpenzimet e prgjithshme operative
n milion euro
8 pr qind t Kapitalit t Klasit 1, dhe 12 pr qind t fondeve t gjithmbarshme t saj pr t mbuluar riskun kreditor dhe
riskun tjetr. M 31 dhjetor 2012, Banka Raiffeisen n Kosov kishte norm t adekuacis s Kapitalit t Klasit 1 prej
12.7 pr qind dhe norm t fondeve t gjithmbarshme vetanake prej 13.7 pr qind.
T ardhurat neto pas taksave n vitin 2012 ishin 12.6 milion euro, q prbn nj ngritje t leht n krahasim me vitin
2011 (n vitin 2011: 12.4 milion euro). T ardhurat e Raiffeisen Bank fuqishm dominohen nga t hyrat e gjeneruara
nga kredit dhe paradhniet, kryesisht nga kredit dhe avanset pr klientt lokal. Kjo do t thot se t ardhurat kryesisht
gjenerohen n territorin e Kosovs dhe nuk preken nga krizat aktuale n disa vende t BE-s. Struktura e t ardhurave
pr vitin 2012 sht paraqitur n diagramin e mposhtm.
48,2
44,1
41,7
45,9
45,3
23,7
24,1 24,1
26,3 26,4
Shpenzimet e prgjithshme dhe administrative (prjashtuar zhvlersimin e pasurive kse) m 31 dhjetor 2012 arrinin
22.8 milion euro (n vitin 2011: 22.9 milion). Proporcioni kosto-t ardhura sht 58 pr qind (n vitin 2011: 57 pr
qind). Shpenzimet pr punonjs ngrthejn edhe shpenzimet q ndrlidhen me ta, prfshir trajnimin dhe zhvillimin
profesional t tyre. Kto shpenzime vazhdojn t prbjn pjes t rndsishme t shpenzimeve operative, pasi q
Banka konsideron se punonjsit e saj prbjn asetin m t rndsishm pr zhvillimin e ardhshm t saj.
16
2008 2009 2010 2011 2012
800
700
600
500
-
Numri i punonjsve
2008 2009 2010 2011 2012
60
50
40
30
20
Numri i degve / nndegve
723
49
50
50
52
50
666
684
708
675
Numri i prgjithshm i punonjsve t Raiffeisen Bank Kosov m 31 dhjetor 2012 ishte 675 (n vitin 2011:
708 punonjs).
Numri i degve t Banks Raiffeisen n Kosov m 31 dhjetor 2012 ishte 50, ndrsa numri i bankomateve dhe
terminaleve t pikave t shitjes ka vazhduar t shtohet n tr tregun e Kosovs, duke i br produktet bankare m t
qasshme pr qytetart e Kosovs. Kjo strategji mundsoi lehtsimin e sjelljes s shrbimeve dhe produkteve t banks tek
klientt e saj. Rrjeti i degve t banks prbhet nga 9 deg kryesore, 39 nndeg, nj zyr pr shrbime bankare pr
klientt premium dhe nj zyr pr korporata
17
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Thesari
Tregu i parave dhe kostoja e parave n Kosov
Viti 2012 ishte i suksesshm sa i prket inkasimit dhe konsolidimit t depozitave. Banka Raiffeisen n Kosov ka arritur t
mbaj pjesn m t madhe t klientve depozitues t vet. Fal besimit t shtuar n sistemin nanciar, e n veanti n brendin
e Banks Raiffeisen n Kosov, likuiditeti i Banks mbetet n nivel stabil, duke i ulur dukshm kostot e likuiditetit t vet nga viti
n vit. Menaxhimi m i kujdesshm i pasurive dhe obligimeve ia ka br Banks t mundshme mbajtjen e nj niveli t ult t
kostos s parave n treg, n krahasim me konkurrencn e saj, gj q n ann tjetr i ka dhn mundsi pr huadhnie me
norma m t ulta amatore pr disa produkte t caktuara. Megjithat, kostoja e likuiditetit n Kosov mbetet ende e lart pr
shkak t lakores s norms s interesit pr euro. Kostoja e likuiditetit sht e lart kryesisht pr shkak t parametrave t riskut
pr shtetin e Kosovs. Deri tani, Kosovs nuk i sht br rangim ndrkombtar nga agjencit ranguese. Kjo bn q detyra e
prcaktimit t mimit t jet e vshtir dhe si rrjedhoj vshtirson investimet e drejtprdrejta t huaja n Kosov.
Bonot qeveritare
Portfolio i letrave me vler t Banks n bono qeveritare sht rritur n 64 milion euro, dhe z rreth 10 pr qind t
bilancit t gjendjes. N vitin 2012, Qeveria e Kosovs pr her t par lshoi bono afatshkurtra thesari. Duke qen se
Banka sht nj nga aktert primar n Kosov, ajo mori pjes n shumicn e licitacioneve t organizuara me sukses.
Derivatet nanciare
Portfolio e norms s interesit t Banks pr kundrkmbime u rrit n 42 milion euro. Rrjedhat n treg patn ndikim
negativ n performansn e ksaj portfolio n vitin 2012. Kundrkmbimet e normave t interesit shfrytzohen pr t
evituar riskun nga probabiliteti i rritjes s kostos s paras. N muajt dhe vitet n vijim ne besojm se normat e tregut do
t lvizin nga normat aktuale t cilat jan m t ultat historikisht.
Menaxhimi i likuiditetit dhe riskut
Banka Raiffeisen n Kosov menaxhon likuiditetin e prgjithshm t vet dhe riskun e interesit prmes Komitetit t Pasurive
dhe Detyrimeve, n t cilin prfshihet edhe Departamenti i Thesarit. Proporcioni i pasurive totale likuide kundrejt pasurive
totale, arrin n 31 pr qind n t gjitha valutat. Banka Raiffeisen n Kosov aplikon standardin e Raiffeisen Group, si
u|o |o||zu| o Euso| || u|o Euso| ||| |o v|o|osu| o |s|u| |||o|o| uo |o \u|| u|o Co|g Co|co|| po| v|o|osu| o |s|u|
zbatohen s paku do gjysm viti, ndrsa raportet pr Menaxhmentin e Thesarit bhen prdit.
Afarizmi nga kmbimi valutor
Afarizmi nga kmbimi valutor ka sjell t ardhura prej mbi 1.67 milion euro n vitin 2012. Kto t ardhura jan paksa
m t ulta se sa n vitin 2011. Zyra prkatse e Banks Raiffeisen n Kosov sht zyra m timprurse e llojit n
industrin bankare t Kosovs. Prve ksaj, afarizmi nga kmbimi valutor i ka mundsuar Banks Raiffeisen n Kosov
qarkullim t fondeve n form t afarizmit nga transferi i komisioneve.
Valuta zyrtare e Kosovs sht euro dhe kjo imponon kuzime n afarizmin nga kmbimet valutore.
Afarizmi nga ndrmjetsimi
N vitin 2012, Banka Raiffeisen n Kosov ka lansuar afarizmin e vet t ndrmjetsimit me bursa. Klientt e Banks kan
mundsi q t kryejn transaksionet n shumicn e bursave t bots. Ky tipar u mundson klientve blerjen e aksioneve
dhe fondeve dhe mbajtjen e portfoliove n to.
Viti 2007 2008 2009 2010 2011 2012
T ardhurat nga kmbimi valutor 1,052 1,073 1,392 1,326 1,766 1,543
18
Korporatat
Afarizmi bankar me korporata
Banka Raiffeisen n Kosov sh.a. u shrben klientve t vet n segmentin e korporatave prmes menaxherve prkats
n zyrat qendrore. N vitin 2012, Banka arriti ta prforcoj edhe m tej pozitn e vet n segmentin e korporatave t
mdha. Banka Raiffeisen n Kosov mbetet kreditori m i madh i korporatave, duke mbajtur mbi 50 pr qind t tregut. Si
bank universale q sht, ajo ka vazhduar q kompanive t mdha tu ofroj nj gam t gjer t produkteve bankare,
prfshir kredit, menaxhimin e paras s gatshme, afarizmin dokumentar, depozitat dhe kmbimet valutore.
Gjat vitit 2012, Banka u ka shrbyer mbi 500 klientve t ndryshm, prfshir kompani t mdha dhe institucione
nanciare vendore, si dhe institucione nanciare jobankare dhe korporata shumkombshe. Sa u prket pasurive, fokusi
kryesor i Banks mbeti ruajtja e cilsis s portfolios s kredive dhe kushtimi i kujdesit t shtuar n rritjen e cilsis dhe
efektivitetit t procedimit t kredive. Kjo veprimtari rezultoi me prshpejtimin e procedimit t krkesave pr kredi dhe
siguroi reagim m t shpejt ndaj ndryshimeve t gjendjes ekonomike t klientve t ndryshm.
Prkundr gjendjes jostabile ekonomike n rajon dhe krizs s vazhdueshme n Eurozon, Banka Raiffeisen n Kosov
ka vazhduar t ruaj e madje edhe ta rris portfolion e kredive n nivel korporatash. N kt aspekt, ekspozimi kreditor
n industri t caktuara (p.sh. klient jociklor) sht shtuar dukshm, ndrsa rritja kreditore n industri t kuzuara, si
sht nancimi i projekteve, ka shnuar rritje m t ult. Edhe pse faktort e riskut jan rivlersuar dhe ka pasur m shum
kujdes gjat lshimit t kredive t reja, vllimi i pasurive arrin vlern prej 158 milion euro, q prbn nj rritje prej 11
pr qind n krahasim me vitin e kaluar. T ardhurat neto nga interesi u shtuan n 9 milion euro, q prbn rritje prej 12
pr qind n krahasim me vitin e kaluar, ndrsa t ardhurat neto nga komisioni arrijn 2.2 milion euro, apo 12 pr qind
uo s|uuo so v|| o |u|uu| C,u|o |osu, po|uu|o v|o|u o |o|/C ||u |gu |up|u| uo |s| |o |o|s||u|u|} u||| oo po|
qind, q nnkupton rritje prej m shum se 50 pr qind n krahasim me vitin paraprak.
Mesatarja e cilsis s portfolios kreditore n librat e kredive pr korporata sht prmirsuar dukshm gjat periudhs
raportuese, duke qen se vllimi i kredive t kqija ka rn nga 11 pr qind vitin e kaluar, n 7 pr qind kt vit. Kjo
sht rrjedhoj e shtimit t vigjilencs ndaj kredive problematike, duke i identikuar problemet me koh dhe duke krkuar
zgjidhjet pr to n bashkpunim t ngusht me klientt e Banks.
Gjat vitit 2012 jan optimizar procedurat kreditore t Banks Raiffeisen n Kosov, me qllim q krkesat e klientve
t mund t prmbushen m shpejt dhe n mnyr m efektive. Efekti llestar i ktij procesi ka qen pozitiv. N fushn e
depozitave, banka ka konrmuar reputacionin e mir dhe besimin e klientve q e gzon.
Produktet pr korporata
Departamenti i Produkteve pr Korporata sht themeluar n vitin 2012 si pjes e Divizionit t Korporatave, me qllim
t krijimit t nj lidhjeje m t fuqishme mes afarizmit primar investues dhe produkteve dhe shrbimeve nanciare.
Departamenti i Produkteve pr Korporata zhvillon dhe menaxhon produkte dhe shrbime optimale nanciare me qllim
t ofrimit t zgjidhjeve gjithprfshirse pr kompanit shumkombshe, korporatat e mdha, institucionet nanciare dhe
ndrmarrjet e vogla.
Banka Raiffeisen n Kosov synon t identikoj mundsit pr investime pr korporata dhe ndrmarrje t vogla, duke
qen se ka nj pasqyr t pastr t tr spektrit investiv dhe zinxhirit furnizues, si dhe t sajoj produkte dhe mjete t
cilat m s miri prshtaten me mundsit e klientve pr zhvillim. Prmes Departamentit t Produkteve pr Korporata,
Banka ofron shrbime kshilldhnse dhe nanciare lidhur me menaxhimin e parave t gatshme, menaxhimin e shitjes,
nancimin e projekteve, faktoringun dhe nancimin tregtar. Ky departament prbhet nga nj ekip i ri specialistsh
t produkteve, me prvoj t gjat n nancime speciale, si jan nancimi i projekteve, nancimi n tregun e
patundshmrive, nancimi tregtar, me prvoj t gjat n instrumentet ndrkombtare nanciare; si dhe n faktoring,
duke u br ksisoj banka e par q ofron produkte pr nancimin e t arktueshmeve n treg.
Gjat vitit 2012, Banka Raiffeisen n Kosov ka zhvilluar produkte q fokusohen n sigurimin e pasurive t klientve dhe
transaksioneve ditore afariste t tyre, n nj treg dhe nj mjedis t prgjithshm afarist t ndryshueshm. Ajo ka zhvilluar
dhe ka zgjeruar nj sr produktesh dhe ka lansuar dy produkte t reja: faktoringun pr korporata dhe linjn kreditore
po| |up|u| pu|uos \CC|} po| |uo|uu||,o |o vog|u |o|uo|su |u||o||gu po||o| |,o uouo| u||o||u|v |o ||u|cu|,
\CC| os||o p|ouu|| ||u|cu| s||u||u|o| o o||o|o| |uo|uu||,ovo |o vog|u |o|o p|ouu||o o||o,|o |o|s|||o| |o
theksuar n shfrytzimin e fondeve, e prfundimisht rezultojn me kosto m t ult t nancimit. Produktet e Banks pr
19
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Financim t Tregtis bjn q Banka Raiffeisen n Kosov t jet udhheqs i tregut sa i prket gams s produkteve n
dispozicion.
Marr parasysh fokusin n ofrimin e shrbimeve q ngrthejn vler t shtuar, Banka Raiffeisen n Kosov ka vazhduar
t investoj n teknologji, duke i ngritur n nivel m t lart zgjidhjet e veta pr afarizm bankar elektronik (e-banking),
duke u ofruar klientve mundsin q t paguajn tatimet, kontributet pensionale dhe obligimet doganore kudo qofshin
dhe n do koh t dits. Prve ksaj, Banka ka vazhduar fuqizimin e marrdhnieve t veta me klientt strategjik t
vet, duke u ofruar atyre shrbime cilsore t cilat i dizajnon enkas pr tu prputhur me nevojat e tyre.
/o|ux|u S||,ovo, po|uos vog|os po| /o|ux|u| o /u||ou|o|os uo ||o||o oC|/}, |u vuz|uuu| |o sgu|o,o
procese ekase t shitjes, ndrsa informatat e strukturuara dhe azhure mbi klientt mundsojn planikim m t mir
t llogarive dhe prmbushje t nevojave t klientve n koh. Prve ksaj, Banka Raiffeisen n Kosov ka vazhduar
ofrimin e shrbimeve t ndryshme dhe difersikimin e burimeve t t ardhurave, duke u bazuar n nevojat e tregut
nanciar dhe t klientve, me qllim t sigurimit t sinergjive mes shrbimeve pr klient dhe shrbimit t produkteve
nanciare. Pozita e Banks si udhheqse n treg, madhsia e saj dhe njohurit q i zotron, bjn q Banka Raiffeisen
n Kosov t gzoj prparsi unike q ti prmbush nevojat komplekse nanciare t klientve, duke u shndrruar
ksisoj n bankn e preferuar pr klientt e vet.
Ndrmarrjet e vogla
Ndrmarrjet e vogla jan tejet t rndsishme pr zhvillimin e ekonomis s Kosovs, andaj Banka Raiffeisen n Kosov
ka vazhduar t ofroj shrbime dhe prkrahje nanciare pr ata klient t cilt ende vazhdojn t ken nevoj pr
zgjerim t afarizmit. Sa u prket krkesave nanciare t Ndrmarrjeve t Vogla, Banka ka prkrahur m tej t gjitha
ndrmarrjet e vogla q i ka n listn e klientve, me kushte konkurruese. Prve ksaj, ne kemi vazhduar t ofrojm
shrbime dhe nancim pr ndrmarrjet e vogla t cilat rishtas na jan bashkuar. Fal prparimit t ndrmarrjeve t vogla
si rrjedhoj e prkrahjes nanciare t ofruar, gjat vitit 2012 dhjet klient nga segmenti i ndrmarrjeve t vogla, me
ekspozim t gjithmbarshm prej 3 milion euro, jan transferuar n segmentin e bizneseve t mdha tek Korporatat.
Pr t shtuar ekasitetin dhe cilsin e shrbimeve pr klientt e segmentit t Ndrmarrjeve t Vogla, Banka Raiffeisen n
Kosov e ka ristrukturuar segmentin afarist t Ndrmarrjeve t Vogla. Tani, ai sht i ndar n tri zona rajonale; me tre
menaxher regjional t llogarive dhe 13 menaxher t marrdhnieve me klient t Banks Raiffeisen n Kosov, me
prvoj dhe t suksesshm, tani u ofrojn shrbime klientve t Banks n nivel rajonal. Fal trajnimeve t vazhdueshme
dhe investimit n Menaxhert e Marrdhnieve me Ndrmarrje t Vogla t Banks, ata tani jan t specializuar n
fushn e analizave nanciare dhe kshillimit t klientve.
Gjat vitit 2012, Banka Raiffeisen n Kosov ka vn n funksion modulin e prcaktimit t mimeve n baz t riskut.
Ky modul i ri mundson prcaktimin e mimeve prkatse pr nivelin e riskut q klienti ka. Pr m tepr, Banka ka
vazhduar q ti inkurajoj bizneset e vogla q t shtojn nivelin e transparencs dhe t shtojn prdorimin e shrbimeve
bankare elektronike (e-banking). Prioritet i sht dhn fuqizimit t marrdhnies me klientt ekzistues dhe zhvillimit t nj
marrdhnieje afatgjat me klientt e rinj.
Sa u prket kushteve t nancimit pr ndrmarrjet e vogla, Banka vazhdimisht ia adapton ofertn e vet nevojave t
tregut. Gjat vitit 2012, si rezultat i marrdhnieve t shklqyeshme mes klientve dhe Banks, Banka vri n funksion
nj produkt atraktiv: nj linj t kapitalit punues me kritere tejet konkurruese. Prve ksaj, pr ti prkrahur agrobizneset
|o |osovo, Eu||u |u||oso| |o |osovo u|o US/|D |u|o u|||u| uu||ovos|,o po| ||u|cu| o |o|, so||o| |o,o| |o
rndsishm t ekonomis, i cili do t tu mundsoj ndrmarrjeve t vogla n industrin bujqsore q t prmirsojn m
tej strukturat e tyre dhe ksisoj ta zhvillojn tr sektorin.
Fal prkushtimit t vazhdueshm t dshmuar ndaj klientve t segmentit t Ndrmarrjeve t Vogla, Banka Raiffeisen n
Kosov vazhdon t mbetet nj nga bankat udhheqse n treg sa i prket segmentit t ndrmarrjeve t vogla, me rreth
35 pr qind t tregut.
20
Biznesi retail
Mikrobizneset
N vitin 2012, Banka Raiffeisen n Kosov ka vazhduar zhvillimin e Segmentit t Mikrobizneseve, si nj nga shtyllat
kryesore t Banks. Ajo e ka arritur cakun e vet ofrimin e shrbimeve pr 15.000 mikrobiznese, duke siguruar
shrbime t cilsis s lart n fokus s t cilave ishte klienti. Gama e produkteve t ofruara u pasurua edhe m tej, me
qllim t shtimit t ekasitetit dhe efektivitetit t afarizmit t klientve.
Bizneseve u jan ofruar linja t reja kreditore, duke ndikuar ksisoj pozitivisht n rritjen ekonomike t vendit. Nj pjes
e konsiderueshme e ksaj portfolioje ngrthen huadhnien dhe prkrahjen e mtejme pr sektorin e bujqsis. N
bashkrendim t ngusht me autoritetet prkatse lokale dhe kombtare, Banka Raiffeisen n Kosov ka vazhduar
prkrahen e sektorit bujqsor n Kosov, n veanti prmes nancimit t drejtprdrejt t evenimenteve q promovojn
p|ouu||o| u|o |u||vuo| |o vo|u |,o|o|oss||, |o |us||opu|u uo /|s|||o o Eu,osso u|o uo po|||u|,o |o US/|D,
jan ofruar kushte dhe mundsi pr t rritur m tej kreditimin me kushte t favorshme pr biznese bujqsore dhe partner
|o|u|o |,o|o|oss||, |o pu|||o||o| uo US/|D|, Eu||u os||o u|guz|uu| |o po|||u|,o| o |z|osovo |o |o,u |o c|u| o|uo
ishin n faza t hershme t tregtimit apo zhvillimit.
Banka Raiffeisen n Kosov do t vazhdoj t prkrah rritjen ekonomike t Kosovs, duke i prkrahur mikrobizneset, t
cilat prbjn shumicn e kompanive t regjistruara n vend. Qasjet e reja dhe diversiteti i produkteve t ofruara do t
prbjn gurthemelin e marrdhnies s banks me klient ekzistues dhe potencial t ktij segmenti.
Klientt individual
Banka Raiffeisen n Kosov ka vazhduar ofrimin e nj game t gjer t produkteve dhe shrbimeve bankare, qofshin
standarde apo t sajuara enkas pr nevoja t individve, me t cilat mton t prmbush nevojat e klientve individual.
N vitin 2012, Banka ka ofruar shrbime pr m shum se 255.000 klient individual aktiv, prmes 50 degve t
veta anemban vendit.
Gjat vitit 2012, Banka Raiffeisen n Kosov ka arritur t disbursoj shumn shtes prej 60 milion eurosh, si dhe
njkohsisht ka arritur t zvogloj numrin e kredive t kqija n kt sektor. Sa u prket depozitave, Banka ka vazhduar
t mbetet brendi m i preferuar pr shum depozitues t rinj.
Pr t zhvilluar m tej aftsit e punonjsve t shitjes, Banka ka zhvilluar disa kurse trajnimi sa u prket shitjes, shrbimeve
dhe produkteve, dhe ka ofruar nj skem stimuluese dhe shprblyese. Pr m tepr, gjat vitit 2012, synimi i Banks
Raiffeisen n Kosov ishte shtimi i ekasitetit prmes thjeshtsimit t proceseve t brendshme, t cilat m pas rezultojn
me shkurtim t kohs s pritjes dhe shrbime m cilsore pr klient.
Banka Raiffeisen n Kosov vazhdon t siguroj se klientt e saj Premium do t ken mundsi q t diskutojn planet
dhe mundsit investuese t tyre n mnyr t thukt me menaxhert e caktuar enkas pr pun me ta, dhe n hapsira
ekskluzive t puns t cilat jan t parapara vetm pr klientt e ksaj kategorie. N fund t vitit 2012, Banka u ka
ofruar shrbime bankare m shum se 7.000 klientve Premium n t gjitha qytetet kryesore t Kosovs.
Menaxhimi dhe zhvillimi i produkteve
Mjedisi afarist ndryshon do dit e edhe marrdhnia me klientt gjat vitit 2012 ka ndryshuar poashtu, me rast ne
kemi vazhduar kalimin nga marrdhnia statike n marrdhnie m dinamike. Gjat ksaj periudhe, Banka Raiffeisen
n Kosov ka ridizajnuar Pakot e Llogarive Rrjedhse, duke ofruar m shum produkte dhe shrbime dhe duke i br ato
m joshse pr klientt. Pr m tepr, Banka i ka fuqizuar m tej kanalet e veta elektronike duke mundsuar kryerjen e
pagesave t ndryshme prmes shrbimeve bankare elektronike.
21
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Gjat vitit 2012, Banka ka qen e fokusuar n ofrimin e produkteve kreditore t lehta, t prshtatshme dhe ekase n
aspektin kohor, gj q u ka mundsuar klientve qasje t shpejt n lloje t ndryshme t kredive, si jan hipotekat,
kredit pr shtpi apo kredit personale. T gjitha kto kredi sigurohen prmes Sigurimit t kthimit t kredis (PPI), q
sht nj produkt unik n treg.
Kanalet e distribuimit
Banka Raiffeisen n Kosov ka nj rrjet t gjer t degve, i cili plotsohet m tej me kanale alternative dhe t
avancuara t cilat u mundsojn klientve t degve q t gzojn qasje t leht n produkte bankare. Qasje dhe
p|ozo|cu o Eu||os ,u|o u||o |o ||og C|osu o ||,o|| |o uogovo po|cu||o|o| |gu |vo| u|o|sso uo ||o|||, ||o|uo|cu
dhe qasshmria; rrjedhimisht, Banka Raiffeisen n Kosov sht me qllim e pranishme aneknd Kosovs dhe u ofron
klientve t vet nj spektr t gjer produktesh dhe shrbimesh s cilsis superiore.
Banka ka lluar t kryej disa ndryshime n strukturn e rrjetit t degve t veta, duke i ofruar stat t vet q punon me
klient mundsi t specializimit n ekzekutimin e shum detyrave prnjher, me qllim t ofrimit t disa shrbimeve pr
klient gjat nj ndrveprimi t vetm. Punonjsit e shitjes posedojn aftsit dhe shkathtsit prkatse pr ti trajtuar t
gjitha krkesat e klientve dhe pr ti kshilluar ata lidhur me nevojat nanciare t tyre.
Viti 2012 ishte vit i konsolidimit dhe prmirsimit t hapsirave t degve t Banks Raiffeisen n Kosov. Banka e ka
modernizuar rrjetin e degve t veta, duke i rimodeluar dy degt e saj kryesore n Ferizaj dhe Mitrovic dhe duke e
zhvendosur nndegn e vet n Prizren. Kto veprime e konrmojn prkushtimin e Banks pr t krijuar mjedise komfore
dhe t prshtatshme t puns pr klientt e vet.
Banka Raiffeisen n Kosov ka vazhduar t ofroj shrbime bankare pr klientt e vet edhe prmes Qendrs s thirrjeve.
Fokus kryesor gjat ktij viti ishin sigurimi i shrbimeve superiore, prkrahja e veprimtaris afariste dhe sigurimi i besimit
nga klientt, duke zhvilluar ksisoj marrdhnie afatgjat me klientt. Punonjsit q ofrojn shrbimet bankare prmes
Qendrs s thirrjeve jan t prgatitur mir dhe profesional dhe kan njohuri t gjera mbi t gjitha produktet bankare.
Rrjeti i bankomateve dhe terminaleve t pikave t shitjes vazhdon t jet nj nga rrjetet m t mdha t sektorit bankar.
N fund t dhjetorit 2012, numri i pikave aktive t shitjes npr biznese ishte 1.647, ndrsa Banka Raiffeisen n Kosov
vazhdon t ndjek trendin e zgjerimit t rrjetit t tyre. Pr t siguruar shrbime t besueshme dhe ekase, Banka ka nj
ekip t prkushtuar q siguron se krkesat e klientve adresohen n mnyr adekuate.
Shrbimi pr klient
Fokusi i Banks Raiffeisen n Kosov n kuptim t arritjes s standardeve m t larta t shrbimeve pr klient, ofrimit t
shrbimeve t shklqyeshme dhe prmbushjes s krkesave t klientve kan vazhduar t jen nj nga prioritetet tona
strategjike gjat vitit 2012. Me qllim t njohjes s krkesave t klientve t banks si dhe prvojave t tyre me shrbimet
tona, dgjimi i zrit t klientit dhe marrja e mendimeve t tyre prbnte nj nga prioritetet tona prgjat tr vitit.
Rndsia e trajtimit t mirllt t ankesave, shpejtsia e zgjidhjes s tyre dhe ndikimi i ksaj n nivelin e knaqsis s
klientve sht adresuar prmes sistemeve implementuese t cilat do t prkrahin prkushtimin e palkundur t Banks
pr t ngritur cilsin e shrbimeve. Nj nism pr zgjerimin e programit t ofrimit t shrbimeve t shklqyera ka lluar
n tremujorin e fundit t vitit, duke implementuar nj mekanizm pr matje t cilsis, me t cilin do t monitorohen dhe
prmirsohen shrbimet e ofruara prmes Qendrs s Thirrjeve dhe shrbimit pr klient Premium t Banks.
22
Menaxhimi i kredive dhe riskut
Edhe viti 2012 ka qen vit i aktiviteteve t shumta n sfern e menaxhimit t riskut, q sht kye pr veprimtarin e
Banks Raiffeisen n Kosov, ngase i prek t gjitha veprimtarit q ndikojn n prolin e riskut t Banks. Korniza e
menaxhimit t riskut bankar, funksioneve dhe aktiviteteve gjegjse jan menaxhuar n pajtim me praktikat m t mira
dhe udhzimet e Raiffeisen Bank International. Identikimi, matja, monitorimi dhe kontrollimi i riskut ishin dizajnuar pr t
siguruar se vendimet q ngrthejn doza risku t jen n pajtueshmri me strategjin dhe objektivat e Banks.
Menaxhimi i riskut t portfoliove ishte aktiviteti kryesor i ktij viti, duke u prqendruar edhe m tej n implementimin
e mjeteve t inkasimit dhe funksionalizmin e mtejm t sistemit pr paralajmrim t hershm. Kjo ka rezultuar me
procedura dhe funksione t reja t cilat ndihmojn n identikimin e prkeqsimit t portfolios dhe rishikimin e
indikatorve kryesor t performanss. Prve ksaj, jan ndrmarr edhe shum aktivitete prcjellse q kishin pr
qllim prmirsimin e norms s inkasimit t huave t kqija.
Menaxhimi efektiv i riskut, kundrejt masave t riskut pr t cilat sht arritur pajtimi q t ndrmerren, mbetet i nj
rndsie fundamentale pr Bankn. Pr kt arsye, prmirsimi i proceseve dhe procedurave t brendshme pr ofrimin
e shrbimeve m t mira pr klientt ngrthente nj sr aktivitetesh, si jan implementimi i produkteve t reja t
Linjs Kreditore t Kapitalit Punues dhe Faktoringut, prmirsimin e proceseve t kreditimit q rezultoi me prshpejtim t
procedimit t kredive, adaptim t mtejm t listave vlersuese si vegl pr vendimmarrje, dhe implementimin e Sistemit
t Procedimit t Krkesave (APS) pr segmentin e Korporatave.
Basel II dhe Basel III
Banka Raiffeisen n Kosov konrmon se t gjitha krkesat pr implementimin e Basel II jan plotsuar brenda
afatit kohor t prcaktuar nga Zyra Kryesore n Vjen. T gjitha metodat, mjetet, proceset dhe procedurat q jan
implementuar prbjn praktikat m t avancuara t menaxhimit t riskut. Marr parasysh zhvillimet e reja n tregjet
nanciare dhe krkesat e reja pr zhvillim t mtejm, Departamenti pr Menaxhimin e Riskut i Banks ka lluar
implementimin e krkesave t reja t Basel III, me fokus t veant n fushn e riskut t likuiditetit.
Operacionet
Pagesat
Gjat vitit 2012 kujdes i veant i sht kushtuar procedimit t pagesave. Numri i pagesave hyrse n vitin 2012 sht rritur
me 15 pr qind n krahasim me vitin 2011, ndrsa numri i pagesave dalse sht shtuar pr 6 pr qind n krahasim me vitin
paraprak. Vlera e gjithmbarshme e pagesave ishte 4,374 milion.
Shfrytzimi i shrbimeve bankare elektronike (e-banking) ka ndikuar n shtimin e numrit t transaksioneve dhe
prdoruesve. Gjat vitit 2012, numri i prdoruesve t shrbimeve elektronike bankare (e-banking) sht rritur pr 11
pr qind n krahasim me vitin 2011. Numri i prgjithshm i transaksioneve prmes shrbimeve elektronike bankare (e-
banking) sht rritur pr 30 pr qind n krahasim me vitin 2011.
2008 2009 2010 2011 2012
600
400
200
100
0
Trendet e numrit t pagesave hyrse
dhe dalse
n mijra
Pagesat hyrse Pagesat dalse
23
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Financimi tregtar
Banka Raiffeisen n Kosov prkrah dhe nancon nj vllim t rndsishm t tregtis vendore dhe ndrkombtare, duke
ofruar produkte t ndryshme nanciare tregtare.
Si paraqitet n diagramin e mposhtm, gjat vitit 2012 vllimi i produkteve t nancimit tregtar sht rritur n 74.6
milion euro.
Gjithashtu, vlera e mbetjeve t pakthyera nga afarizmi i nancimit tregtar n fund t vitit 2012 kapte shifrn prej 35.9
milion euro.
Procedimi i pagave
Procedimi i pagave sht nj nga produktet q Banka ua ofron klientve t vet n segmentet e bizneseve; duke ua
proceduar listat e pagave dhe duke i kryer barazimet gjegjse.
Numri i gjithmbarshm i listave t pagave t proceduara gjat vitit 2012 shnoi rritje prej 20 pr qind n krahasim me
vitin 2011
Llogarit e arktueshme
Llogarit e arktueshme jan shrbime q Banka ua ofron klientve n segmentet e bizneseve t cilt kan llogari
n Bankn Raiffeisen n Kosov. Numri i gjithmbarshm i pagesave gjat vitit 2012 shnon rritje prej 4 pr qind n
krahasim me vitin paraprak.
2008 2009 2010 2011 2012
120
100
80
60
40
20
0
100.9
42.3
74.6
Produktet nanciare tregtare - volumi
n milion euro
52.1
41.3
Shuma e t gjitha produkteve financiare tregtare
2008 2009 2010 2011 2012
45
40
35
30
25
20
0
42.1
38.9
35.9
Produktet nanciare tregtare - n qarkullim
n milion euro
42.6
26.7
N qarkullim (aktive)
24
Teknologjia informative dhe e komunikimit
Banka Raiffeisen n Kosov ka vazhduar t investoj n teknologji informative dhe t komunikimit (TIK). Departamenti
i TIK menaxhon dhe kujdeset pr nj numr t madh t aplikacioneve dhe sistemeve t sostikuara dhe komplekse. Si
|ozu||u| |vo|| |o |u||o |o p|o|oso|u|zu|, |o v|| 202, Dopu||uuo|| || |u vu|uuu| uo su|sos co||||u|o| |SC/||C
20000-1:2005, t tuar nj vit m par, kur Banka Raiffeisen n Kosov u b banka e par n Evropn juglindore q
mori kt vlersim ndrkombtar.
Ajo q e bn Bankn Raiffeisen n Kosov unike n tregun e Kosovs por edhe n rajon sht maturia n Menaxhimin
o |o|||u|o|| |o Ez|os| EC/} u|o Co|u|u o||uso po| |uo|ou|,o |gu |u|us||o|u| D|C} C,u|o v|| 202 ,u|o |os|uu|
ou|o EC/ ou|o D|C, g,u|o |o c|| opo|uco|o| o ||ogu|||u ,u|o ||,o| uu|o |u|uu| s|o||uo| o | |o D|C, |uo|su |,o
nuk ka pasur kurrfar ndikimi tek klientt apo shrbimet e ofruara nga Raiffeisen Bank. Ky simulim dshmon se Banka
Raiffeisen n Kosov do t mund t tejkalonte situatn kur Qendra Primare e t Dhnave (Dhoma e Serverit) do t
shkatrrohej n trsi dhe se kjo nuk do t kishte kurrfar ndikimi negativ tek klientt, gj q bn q Banka Raiffeisen n
Kosov t jet bank e klasit botror sa i prket teknologjis informative dhe shrbimeve gjegjse. Departamenti i TIK
sht i prkushtuar q t vazhdoj me sukseset e veta dhe ti mundsoj Banks krkimin e mundsive t reja afariste,
duke ofruar zgjidhje dhe shrbime t qndrueshme t sigurta dhe efektive pr klientt e vet.
Trajnimi dhe menaxhimi i punonjsve
Viti 2012 ishte vit stabil sa u prket rekrutimit dhe przgjedhjes s punonjsve t rinj, kshtu q pik kryesore e
prqendrimit ishte zhvillimi i kapaciteteve njerzore brenda organizats. Numri i gjithmbarshm i punonjsve q jan
avancuar n pozit prmes proceseve t przgjedhjes s brendshme ishte 67, gj q shnon rritje prej 35% n krahasim
me vitin 2011. Gjat vitit 2012, Banks iu bashkngjitn 36 punonjs t rinj prmes procedurave t hapura t rekrutimit
dhe punsimit.
Banka Raiffeisen n Kosov e ka rikonrmuar misionin e vet pr t qen pundhns i preferuar, duke ofruar mundsi pr
zhvillim t karriers pr punonjsit e vet dhe pr punkrkuesit potencial. Prve ksaj, avancimi i potencialeve t reja
dhe fuqis puntore n prgjithsi ka mbetur nj nga aktivitetet e rregullta t Departamentit pr Burime Njerzore dhe
|u,|u |o |o|o uspo||, Eu||u |u po|||u|u| p|o,o||| /|ou |o up|ouo||uu| |gu ||coupuss Co||o|} s,|u so c||
ishte identikimi dhe prkrahja e individve me koecient t lart t inteligjencs.
Departamenti i Burimeve Njerzore dhe Trajnimit ka menaxhuar dhe ka marr pjes n aktivitete t ndryshme t
ndrlidhura me avancimin e studentve t dalluar n Kosov. Banka e ka vazhduar programin e vet t puns praktike
pr studentt m t dalluar t disa universiteteve t Kosovs; gjat vitit 2012, programin e puns praktike e kan vijuar
67 student. Pranimi i 424 krkesave nga studentt pr kt program dshmon se Raiffeisen Bank mbetet nj nga
institucionet pundhnse t preferuara pr studentt e universiteteve, t cilt shprehin dshirn pr t na u bashkngjitur
q n hapat e par t karrierave t tyre.
Banka Raiffeisen n Kosov sht e prkushtuar q t siguroj se punonjsit e vet do t zhvillojn njohurit dhe
shkathtsit e tyre, duke u ofruar atyre nj spektr t gjer t mundsive pr t msuar dhe pr tu avancuar, prmes
trajnimeve n vend t puns, trajnimeve t brendshme dhe t jashtme, msimit elektronik (e-Learning), detyrave msimore
dhe prfshirjes n projekte sduese lokale dhe ndrkombtare. Kto projekte kan rezultuar me shtim t njohurive n
fushn e produkteve dhe shrbimeve bankare. Ksisoj, banka ton prparsi konkurruese n treg, duke u ofruar klientve
t vet shrbime m profesionale dhe ekase.
Gjat vitit 2012, 88 pr qind t punonjsve kan marr pjes n programe t ndryshme trajnimi dhe pothuajse t
gjith kan marr pjes n puntori t llojllojshme. Shifrat dshmojn nivel t lart t arritjes s standardeve evropiane
prkatse, duke qen se gjat vitit 2012 punonjsit kan kaluar mesatarisht 3.4 dit n trajnime. Duke e zgjeruar
spektrin e trajnimeve t ofruara, shtuar numrin e trajnerve t brendshm dhe duke prmirsuar vazhdimisht cilsin e
trajnimeve t ofruara, Departamenti i Burimeve Njerzore dhe Trajnimeve ka arritur t organizoj m shum kurse pr
punonjsit e Banks. Gjat vitit 2012 jan aranzhuar 2,644 dit trajnimi dhe jan mbajtur 292 seanca.
Banka Raiffeisen n Kosov bashkpunon me ofrues t ndryshm t shrbimeve t trajnimit n Kosov dhe jasht saj n
realizimin e disa programeve specike t trajnimit. Analiza e vazhdueshme e nevojave pr trajnime mundson krijimin
e programeve t posame t trajnimit, t dizajnuara enkas pr t adresuar nevojat e punonjsve prkats. Pr disa
punonjs ekzistojn edhe plane individuale t avancimit.
25
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Msimi elektronik (e-Learning) u dshmua si metod e preferuar gjat vitit 2012. N vitin e dyt t ekzistimit t tij, u shfaq
nj nivel mbreslns i interesimit dhe prkrahjes nga punonjsit e Banks, t cilt krkonin t marrin pjes n kurset e
krijuara nga Banka dhe nga Raiffeisen Bank International (RBI). Gjat vitit 2012, mbi 4120 punonjs jan paraqitur pr
kurse t Banks dhe mbi 130 jan regjistruar n kurse t RBI. Pritet q prmes msimit elektronik dhe msimit t przier
Banka t jet m ekase dhe m efektive n jetsimin e programeve trajnuese pr t gjith punonjsit, edhe at brenda
nj periudhe shum t shkurtr kohore.
N vitin 2012 u lansua nj nism tjetr e brendshme zhvillimore, e quajtur Diamond Academy. Ky program mton t
avancoj njohurit dhe ekspertizn e punonjsve t Banks, prmes nj kombinimi motivues t metodave praktike,
alternative dhe akademike t msimdhnies.
Prve aktiviteteve t lartprmendura, Banka Raiffeisen n Kosov ka vazhduar t sponsoroj studime postdiplomike dhe
kurse t veanta, si pjes e prkrahjes specike dhe avancimit t kapaciteteve t stat. Si rezultat i ksaj prkrahjeje,
jan sponsoruar studimet e 16 punonjsve, t cilat pritet t prfundojn n vitin 2013. Pr m tepr, nj sr kursesh
ekzistuese dhe t reja profesionale u ofrohen punonjsve t Banks, n fusha dhe tema t ndryshme. Msimi sht
proces i prjetshm - sht nj nga mesazhet kryesore q u prohet t gjith punonjsve t Banks.
26
Pasqyrat financiare
Raporti i auditorit t pavarur dhe pasqyrat financiare individuale pr vitin
q prfundoi m 31 dhjetor 2012, t prgatitura n pajtim me standardet
ndrkombtare t raportimit financiar.
Shnim: Raporti i auditorit t pavarur dhe pasqyrat financiare individuale jan prgatitur n gjuhn angleze.
Prandaj, versioni n gjuhn angleze e mbizotron versionin e prkthyer n gjuhn shqipe.
27
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Deklarata mbi prgjegjsit e menaxhmentit 28
Raporti i auditorit t pavarur
Pasqyra individuale e pozits nanciare 30
Pasqyra individuale e t ardhurave gjithprfshirse 31
Pasqyra individuale e ndryshimit t kapitalit 32
Pasqyra individuale e rrjedhjes s paras 33
Shnimet pr pasqyrat nanciare individuale 34
1. Informata t prgjithshme 34
2. Baza e prgatitijes 34
3. Politikat kryesore t kontabilitetit 34
4. Menaxhimi i riskut nanciar 43
5. Vlera e drejt e instrumenteve nanciare 54
6. Para t gatshme, ekuivalente t tyre dhe rezerva e domosdoshme 55
7. Hua nga bankat tjera 55
8. Kredi dhe paradhnie tek klientt 56
9. Kredit tjera 57
10. Investimet n letra me vler 57
11. Investimet n entitete vartse 57
12. Pasuri t tjera 57
13. Prmirsimet n objektet me qira, pajisjet dhe pasurit e paprekshme 58
14. Depozitat e klientve 58
15. Depozita dhe huazime nga bankat 59
16. Detyrime tjera 59
17. Kapitali aksionar 60
18. T ardhurat nga interesi dhe shpenzimet pr to 60
19. T ardhurat nga tarifat dhe shpenzimet pr to 60
20. T ardhura tjera 61
21. Shpenzimet pr punonjs 61
22. Shpenzime tjera operative 61
23. Tatimi n t ardhura 62
24. Garancit dhe zotimet 63
25. Transaksionet me palt e ndrlidhura 64
26. Ngjarje n vijim 64
28
Shukri Mustafa
Antar i Bordit Menaxhues
Deklarata mbi prgjegjsit e
menaxhmentit
Pr aksionart dhe Bordin e Drejtorve t RAIFFEISEN BANK KOSOVO sh.a.
Ne m datn 31 dhjetor 2012 i kemi prgatitur pasqyrat nanciare pr vitin q e lam pas, t cilat paraqesin n
mnyr t sakt t gjitha aspektet materiale t pozits nanciare t Raiffeisen Bank Kosovo sh.a. (n tekstin e mtejm
Banka) m 31 dhjetor 2012 si dhe rezultatet e veprimtaris s saj dhe rrjedhn e paras pr vitin kaluar. Menaxhmenti
sht prgjegjs pr t siguruar se Banka i mban llogarit n pajtueshmri me rregulloret bankare t Kosovs, t cilat
mund t ndryshohen pr t pasqyruar me saktsi t arsyeshme pozitn nanciare t Banks dhe rezultatet e veprimtaris
s saj dhe rrjedhn e paras sipas Standardeve Ndrkombtare t Raportimit Financiar, prfshir edhe Standardet dhe
Interpretimet Ndrkombtare t Kontabilitetit, t cilat jan nxjerr nga Bordi Ndrkombtar i Standardeve t Kontabilitetit
|/SE} u|o |ou|o| |uo||ou|o|u| po| |||o|p|o|uo |o |upo||u| ||u|cu| ||||C} |/SEso, |o c|u| ,u|o |o|ovu||o
pr veprimtarin e saj dhe t cilat ishin n fuqi pr periudhn t ciln e mbulojn t dhnat. Menaxhmenti ka edhe
prgjegjsi t prgjithshme pr ti ndrmarr t gjith hapat e arsyeshm n dispozicionin e vet pr t ruajtur pasurit e
Banks dhe pr t zbuluar dhe parandaluar manipulimet dhe parregullsit tjera.
Menaxhmenti konsideron se gjat prgatitjes s pasqyrave nanciare Banka i ka shfrytzuar politikat adekuate
kontabilare, t cilat jan zbatuar n mnyr konsistente dhe jan mbshtetur me gjykime dhe vlersime t arsyeshme dhe
t kujdesshme, dhe se gjat ksaj jan prcjell Standardet prkatse Ndrkombtare t Raportimit Financiar.
Rrjedhimisht, pasqyrat nanciare konsiderohen t miratuara nga Bordi Menaxhues.
Prishtin, Kosov
20 mars 2013
Bordi Menaxhues i Banks Raiffeisen n Kosov
Johannes Riepl
Antar i Bordit Menaxhues
Iliriana Toi
Antare e Bordit Menaxhues
Robert Wright
Kryesues i Bordit Menaxhues
29
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Raporti i auditorit t pavarur
Pr aksionart dhe menaxhmentin e RAIFFEISEN BANK KOSOVO sh.a.
Raporti mbi Pasqyrat Financiare
|o |ou uuu|uu| pus,|u| ||u|cu|o |o |/|||||S|| E/|| |CSC\C s|u |us||o|g,|u|, |o c|u| po||s|,|o pus,|o|
e pozicits nanciare m 31 dhjetor 2012 dhe pasqyrn e t ardhurave t prgjitshme, pasqyrn e ndryshimeve n
kapital dhe pasqyrn e rrjedhs s paras pr vitin e mbyllur n kt dat, si dhe nj prmbledhje t politikave baz
kontabl dhe shnime t tjera shpjeguese.
Prgjegjsia e menaxhmentit pr Pasqyrat Financiare
Menaxhmenti sht prgjegjs pr prgatitjen dhe paraqitjen e drejt t ktyre pasqyrave nanciare n prputhje me
Standardet Ndrkombtare t Raportimit Financiar, dhe pr kontrollin e brendshm i cili, n masn q prcaktohet nga
menaxhmenti, sht i nevojshm pr t br t mundur prgatitjen e pasqyrave nanciare pa pasaktsi materiale, si
pasoj e mashtrimeve apo gabimeve.
Prgjegjsia e Auditorit
Prgjegjsia jon sht q, bazuar n auditimin ton, t shprehim nj opinion mbi kto pasqyra nanciare. Ne e kryem
auditimin ton n prputhje me Standardet Ndrkombtare t Auditimit. Kto standarde krkojn q ne t prmbushim
krkesat e etiks dhe t planikojm dhe t kryejm auditimin, me qllim q t prtojm siguri t arsyeshme q
pasqyrat nanciare nuk kan pasaktsi materiale.
Auditimi prfshin kryerjen e proedurave pr sigurimin e t dhnave t auditimit pr vlerat dhe deklarimet n pasqyrat
nanciare. Proedurat e przgjedhura varen nga gjykimi i auditorit, prfshir ktu dhe vlersimin e rreziqeve t
ekzistencs s pasaktsive materiale n pasqyrat nanciare, qoft si rezultat i mashtrimeve apo i gabimeve. Gjat
vlersimit t rreziqeve, auditori merr n konsiderat kontrollin e brendshm n lidhje me prgatitjen dhe paraqitjen
e drejt t pasqyrave nanciare n mnyr q t projektoj proedurat e auditimit, t cilat jan t prshtatshme
n rrethana t caktuara, por jo pr qllimin e shprehjes s nj opinioni mbi efektivitetin e kontrollit t brendshm t
Shoqris. Nj auditim prfshin gjithashtu vlersimin pr prshtatshmrin e politikave kontabl t prdorura dhe
arsyeshmrin e vlersimeve kryesore t bra nga menaxhmenti, si dhe vlersimin e paraqitjes s prgjithshme t
pasqyrave nanciare.
Ne besojm se t dhnat e auditimit q kemi marr ofrojn baza t mjaftueshme dhe t prshtatshme pr dhnien e
opinionit ton t auditimit.
Opinioni
Sipas opinionit ton, pasqyrat nanciare paraqesin n mnyr t drejt, n t gjitha aspektet materiale, pozicionin
||u|cu| |o |/|||||S|| E/|| |CSC\C s|u uo o u|,o|o| 20o s u|o po||o|uu|co| o su, ||u|cu|o u|o ||,ou|o|
e paras pr vitin e mbyllur n kt dat, n prputhje me Standardet Ndrkombtare t Raportimit Financiar.
Prishtin, Kosov
20 mars 2013
Deloitte Kosovo sh.p.k
St. Bedri Pejani, no.3
Prishtina 3, 10030
Kosovo
o| + oo oo 2^' 'o2/o
Fax: + 381 38 245 584
www.deloitte.com
30
Pasqyra individuale e pozits nanciare
(vlerat n 000) Shnimet 31 dhjetor 31 dhjetor
2012 2011
Pasurit
Paraja e gatshme, ekuivalentt e saj dhe rezerva e obligueshme 6 86,218 90,365
Huat pr bankat tjera 7 46,103 85,910
Kredit dhe paradhniet pr klient 8 401,066 402,110
Kredi t tjera 9 20,873 30,920
Investimet n letra me vler 10 64,102 62,873
Investime n degt vartse 11 333 333
Pasuri tjera 12 2,188 1,945
Prmirsime n objekte me qira, pajisjet dhe pasurit e paprekshme 13 7,613 8,318
Gjithsej pasuri 628,496 682,774
Detyrime
Depozita t klientve 14 513,869 557,277
Depozita dhe huazime nga bankat 15 4,213 12,684
Detyrime tjera 16 9,530 12,910
Detyrimet tatimore t shtyra 1,648 846
Gjithsej detyrime 529,260 583,717
Kapitali i aksionarve
Kapitali aksionar 17 58,000 58,000
Fitimi i mbajtur 41,236 40,615
Rezerva tjera - 442
Gjithsej kapitali aksionar 99,236 99,057

Gjithsej detyrime dhe kapital aksionar 628,496 682,774
Miratuar pr publikim nga ana e Menaxhmentit t Raiffeisen Bank Kosovo sh.a. dhe nnshkruar n emr t t njjtit m
20 mars 2013.
Pasqyra individuale e pozits nanciare duhet t lexohet n ndrlidhje me shnimet prkatse q prbjn pjes t
pasqyrave nanciare individuale n faqet 34 deri 64.
Shukri Mustafa
Kryeshef i Operacioneve dhe TI
Antar i Bordit Menaxhues
Robert Wright
Drejtor Ekzekutiv
Kryesus i Bordit Menaxhues
31
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Pasqyra individuale e t ardhurave gjithprfshirse
(vlerat n 000) Shnimet 31 dhjetor 31 dhjetor
2012 2011
T ardhura nga interesi 18 47,606 50,144
Shpenzime pr interesi 18 (10,266) (11,834)
Neto t ardhura nga interesi 37,340 38,310

Shpenzimet pr rezerva nga huat 8 (5,523) (6,545)
Kthimi pr kredi t shlyera 1,016 735
Garancit dhe zotimet (221) (23)
Neto t ardhura nga interesi pas provizioneve 32,612 32,477

T ardhura nga tarifat dhe komisionet 19 10,881 10,967
Shpenzimet pr tarifa dhe komisione 19 (3,084) (3,149)
Shpenzimet pr tarifa dhe komisione 135 17
Vlersimi neto i instrumenteve nanciare pr tregtim (570) (533)
Vlersimi neto i investimeve kapitale 500 84
T ardhura tjera operative 20 82 223
T ardhurat operative 40,556 40,086

Shpenzime pr punonjs 21 (10,685) (10,585)
Shpenzime tjera operative 22 (15,701) (15,724)
Fitimi para tatimit n t ardhura 14,170 13,777

Shpenzimet pr tatim n t ardhura 23 (1,549) (1,386)
Fitimi pr vitin 12,621 12,391

T ardhura tjera gjithprfshirse
Rezultati i vlersimit t instrumenteve nanciare n dispozicion pr shitje, t regjistruara n kapital (442) 145

Gjithsej t ardhura gjithprfshirse pr vitin 12,179 12,536

Pasqyra individuale e t ardhurave gjithprfshirse duhet t lexohet n ndrlidhje me shnimet prkatse q prbjn
pjes t pasqyrave nanciare individuale n faqet 34 deri 64.
32
Pasqyra individuale e ndryshimit t kapitalit
(vlerat n 000) Gjithsej
Fitimet Rezerva kapitali i
Kapitali aksionar e arritura tjera aksionarve
Bilanci m 1 janar 2011 58,000 33,224 297 91,521

Dividend e shprndar - (5,000) - (5,000)
Fitimi pr vitin - 12,391 - 12,391
Vlersimi i instrumenteve nanciare AFS - - 145 145

Bilanci m 31 dhjetor 2011 58,000 40,615 442 99,057

Dividend e shprndar (12,000) (12,000)
Fitimi pr vitin - 12,621 - 12,621
Vlersimi i instrumenteve nanciare AFS - - (442) (442)

Bilanci m 31 dhjetor 2012 58,000 41,236 - 99,236

Pasqyra individuale e ndryshimit t kapitalit duhet t lexohet n ndrlidhje me shnimet prkatse q prbjn pjes t
pasqyrave nanciare individuale n faqet 34 deri 64.
33
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Pasqyra individuale e rrjedhjes s paras
(vlerat n 000) Shnimet 31 dhjetor 31 dhjetor
2012 2011
Rrjedha e paras nga veprimtaria operative
Interesi i prllogaritur nga kredit 46,147 47,175
Interesi i prllogaritur nga blerjet 94 1,205
Interesi i prllogaritur nga bonot qeveritare 1,665 481
Interesi i paguar (10,978) (13,244)
Komisionet dhe tarifat e pranuara 10,895 10,787
Komisionet dhe tarifat e paguara (3,084) (3,149)
Neto valorizimi i investimeve kapitale 500 -
T ardhura tjera t pranuara 1,106 977
Shpenzimet e paguara pr punonjs (10,452) (10,309)
Shpenzime operative tjera t paguara (11,511) (12,735)
Tatimi i paguar n t ardhura (1,295) (1,620)
Rrjedha e parave nga veprimtaria operative para ndryshimit t pasurive operative dhe detyrimeve 23,087 19,568
Ndryshimet n pasuri operative dhe detyrime
Neto (zvoglimi) rritja e rezervs s domosdoshme pr likuiditet 5,764 (4,687)
Neto zvoglimi i huave nga bankat tjera 39,804 80,887
Neto rritja n kredi dhe paradhnie pr klient 5,978 (68,379)
Neto rritja n bono qeveritare (1,950) (22,002)
Neto (rritja) zvoglimi n pasuri tjera (5) (75)
Neto rritja n llogari t klientve (43,465) 7,100
Neto rritja (zvoglimi) n depozita nga bankat (465) 249
Neto rritja (zvoglimi) n detyrime tjera (3,289) 717
Neto rrjedha e paras nga veprimtaria operative 25,459 13,378
Rrjedha e paras nga veprimtaria investive
Pagesat pr prmirsime t objekteve me qira, pajisje dhe pasuri t paprekshme (2,981) (2,839)
Neto para t gatshme t shfrytzuara n veprimtari investive (2,981) (2,839)
Rrjedha e paras nga veprimtaria nancuese
Shpagimi i huazimeve (8,891) (16,603)
Dividenda t shprndara (12,000) (5,000)
Neto rrjedha e paras nga veprimtaria nancuese (20,891) (21,603)
Efekti i normave t kmbimit valutor 30 46
Neto paksimi i parave t gatshme dhe ekuivalenteve t paras s gatshme 1,617 (11,018)
Para t gatshme dhe ekuivalente t paras t gatshme n llim t vitit 6 33,737 44,755

Para dhe ekuivalente t paras m 31 dhjetor (prjashtuar rezervn e domosdoshme pr likuiditet) 6 35,354 33,737

Pasqyra individuale e rrjedhs s paras duhet t lexohet n ndrlidhje me shnimet prkatse q prbjn pjes t
pasqyrave nanciare individuale n faqet 34 deri 64.
34
Shnimet pr pasqyrat nanciare individuale pr vitin q
prfundoi m 31 dhjetor 2012
1. Informata t prgjithshme
Pronar i 100% t aksioneve t Raiffeisen Bank Kosovo sh.a. (n tekstin e mtejm Banka) sht Raiffeisen SEE Region
Holding GmbH qe eshte ne forme indirekte 100% deg e Raiffeisen Bank International AG (RBI).
Nga themelimi i Banks deri n shkurt t vitit 2003, Banka quhej Banka Amerikane n Kosov. Gjat shkurtit t vitit
2003, aksionart e Banks vendosn ta ndryshojn emrin e Banks n Raiffeisen Bank Kosovo sh.a. Ndryshimi i emrit
u miratua m 28 prill 2003 nga Banka Qendrore e Republiks s Kosovs (BQK, m par e njohur si Autoriteti Bankar
dhe i Pagesave i Kosovs ABPK).
Banka funksionon sipas licencs bankare t lshuar nga BQK m 8 nntor 2001. Veprimtaria kryesore bankare sht
afarizmi bankar retail dhe me biznese brenda territorit t Kosovs.
M 31 dhjetor 2012, Banka kishte 9 deg dhe 41 nndeg n Kosov (m 31 dhjetor 2011 - 9 deg dhe 43
|o|uogo} /u|osu o |og,s||uu| o Eu||os os||o ||ugu U|, || ', 0000 ||s|||o, |opu|||u o |osovos
2. Baza e prgatitjes
2.1. Deklarata e pajtueshmris
Pasqyrat nanciare jan prgatitur n pajtim me Standardet Ndrkombtare t Raportimit Financiar (IFRS) dhe
interpretimet e tyre q jan miratuar nga Bordi i Standardeve Ndrkombtare t Kontabilitetit (IASB).
2.2. Baza e prgatitjes
Pasqyrat nanciare jan prgatitur n baz t kostove historike, prve pasqyrave n vijim:
- pasurit dhe detyrimet nanciare jan matur n baz t vlers s drejt,
- pasurit nanciare n dispozicion pr shitje jan matur n baz t vlers s drejt,
- derivatet nanciare jan matur n baz t vlers s drejt.
2.3. Valuta funksionale dhe e prezantimit
Valuta funksionale q Banka ka shfrytzuar gjat prgatitjes s pasqyrave nanciare sht euro, e cila sht gjithashtu
valuta primare t ciln Banka e shfrytzon n mjedisin ekonomik n t cilin vepron dhe me t ciln e pasqyron
substancn ekonomike t veprimtaris s saj (valuta funksionale). Prve n rastet kur shprehimisht paraqitet ndryshe,
informatat nanciare t prezantuara n kt raport jan n euro dhe jan rrumbullaksuar n vlern e mijshes m t
afrt.
Politikat parimore t kontabilitetit jan prcaktuar n vijim.

3. Politikat kryesore t kontabilitetit
Politikat e kontabilitetit q prshkruhen m posht jan zbatuar n mnyr konsistente pr t gjitha periudhat e mbuluara
me pasqyrat nanciare individuale.

3.1. Kompanit vartse dhe konsolidimi
Kompanit vartse jan subjekte q kontrollohen nga Banka. Kontrolli ekziston n rastet kur Banka ka autoritet, t
drejtprdrejt apo t trthort, pr t prcaktuar politikat nanciare dhe operative t nj entiteti, me qllim t prtimit
nga veprimtaria e saj. Gjat vlersimit t kontrollit shqyrtohen t drejtat potenciale t votimit q mund t ushtrohen.
Kto pasqyra nanciare paraqesin pozitn nanciare t Banks si t vetme dhe nuk prfshijn entitetet vartse t saj, si
prcaktohet n shnimin 10.
35
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Entitetet am nuk kan nevoj q t paraqesin pasqyrat nanciare t konsoliduara nse entiteti am sht edhe vet ndrmarrje
vartse nn pronsi t plot t ndonj subjekti tjetr dhe entiteti am i t njjtit i paraqet pasqyrat nanciare n pajtim me
Standardet Ndrkombtare t Raportimit Financiar dhe ato i v n dispozicion t publikut. Banka prgatit pasqyrat nanciare
individuale n pajtim me IFRS-n. Interesi n entitete vartse prllogaritet si kosto n pasqyrat nanciare individuale.
3.2. Transaksionet me valuta t huaja
Transaksionet me valuta t huaja regjistrohen sipas norms s kmbimit n ditn e transaksionit. Pasurit dhe detyrimet
monetare t dhna n valuta t huaja shndrrohen n vlerat prkatse n ditn e raportimit dhe sipas norms s
kmbimit t dits n fjal.
Fitimet dhe humbjet nga kmbimi i valutave t huaja q rezultojn nga barazimi i transaksioneve t tilla dhe nga
shndrrimi i vlerave t pasurive dhe detyrimeve n valuta t huaja n fund t vitit dhe sipas normave t kmbimit valutor
t zbatueshme n at dit, paraqiten si humbje apo tim.
Normat zyrtare t kmbimit pr valutat kryesore t cilat jan shfrytzuar pr t paraqitur t dhnat n ditn e prgatitjes
s raportit jan dhn n vijim (n euro):
Krahasuar me euro 31 dhjetor 2012 31 dhjetor 2011
USD 0.'.0 0..0
CH| 0o2o2 0o'0
1 GBP 1.2240 1.1976

3.3. Klasifikimi i pasurive financiare
Pasurit nanciare klasikohen n kategorit n vijim: pasurit nanciare me vler t drejt sipas timit apo humbjes,
pasurit nanciare n dispozicion pr shitje, investimet e mbajtura drejt maturimit dhe kredit dhe t arktueshmet.
Klasikimi i pasurive nanciare prcaktohet me rastin paraqitjes s par t tyre.
T gjitha blerjet dhe shitjet e pasurive nanciare prmes rrugve t rregullta jan paraqitur n datn e tregimit t tyre,
d.m.th. n datn kur Banka zotohet ta blej asetin. Blerjet dhe shitjes prmes rrugve t rregullta jan blerje apo shitje t
pasurive nanciare q krkojn liferimin e pasurive brenda periudhs s prcaktuar (zakonisht) me rregulloret apo aktet
nnligjore t tregut n fjal.
Fitimet apo humbjet q rrjedhin nga ndryshimi i vlers pr kategorin pasurit nanciare me vler t drejt sipas timit
apo humbjes jan prfshir n timin apo humbjen pr periudhn gjat t cils jan shfaqur. Fitimet dhe humbjet q
rrjedhin nga ndryshimi i vlers s tregut pr pasurit nanciare n dispozicion pr shitje paraqiten si t ardhura tjera
t prgjithshme, deri n largimin apo dshtimin e asetit. N kt moment, timi apo humbja kumulative e paraqitur m
par tek t hyrat tjera t prgjithshme bartet tek timi apo humbja e periudhs prkatse, prmes barazimit. Megjithat,
interesi i kalkuluar duke shfrytzuar metodn e interesit efektiv, timet dhe humbjet nga valutat e huaja n pasuri
monetare q jan klasikuar si n dispozicion pr shitje, paraqiten si tim apo humbje pr periudhn prkatse.
Vlera e drejt e investimeve t cituara n tregjet aktive bazohet n mimet aktuale t ofruara pr to. N rast se pr
nj aset nanciar nuk ekziston treg aktiv, Banka e prcakton vlern e drejt duke i shfrytzuar teknikat e vlersimit.
Ato shtjellojn transaksionet e fundit, analizn e rrjedhs s paras dhe teknikat tjera q rndom shfrytzohen nga
pjesmarrsit e tregut.
Investimet dhe pasurit tjera nanciare t Banks klasikohen n dy kategorit n vijim:
3.3.1. Pasurit financiare sipas vlers s drejt prmes fitimit ose humbjes
Kjo kategori ndahet n dy nnkategori: pasurit nanciare t mbajtura pr tregtim (pasurit e tregimit), prfshir derivatet
e mbajtura, dhe pasurit nanciare t cilave u sht prcaktuar vlera e drejt prmes timit apo humbjes n momentin e
shfaqjes s tyre. Banka nuk aplikon kontabilitet mbrojts (eng. hedge accounting).
Pasurit nanciare jan t prcaktuara sipas vlers s drejt prmes timit apo humbjes kur jan pjes e nj portfolioje
t ndar q menaxhohet dhe vlersohet n baz t vlerave t drejta, n pajtim me strategjit e dokumentuara t
menaxhimit t riskut apo investimeve. Vlerat e drejta q raportohen zakonisht jan mimet e verikueshme t tregut;
kryesisht, Banka preferon t investoj n letra me vler pr t cilat mimet e tregut mund t vzhgohen n tregje aktive.
Vetm n situata t rralla ndodh q vlera e drejt t kalkulohet duke u bazuar n t dhnat q aktualisht mund t
vzhgohen n treg prmes tekniks s vlersimit.
36
Pasurit nanciare me vler t drejt prmes timit apo humbjes llimisht paraqiten si kosto dhe kostoja e transaksionit
(nse ka t till) shnohet si shpenzim q sjell tim apo humbje. Si rrjedhoj ato barten sipas vlers s drejt. Fitimet
dhe humbjet q rrjedhin nga ndryshimi i vlers s tyre n treg paraqitet menjher si tim apo humbje pr periudhn n
fjal. S bashku me interesin e tuar nga instrumentet nanciare t cilat prcaktohen sipas vlers reale t tregut, t njjtat
paraqiten si neto rezultati nga pasurit nanciare sipas vlers s drejt, prmes timit apo humbjes. Blerja dhe shitja e
pasurive nanciare prmes rrugve t rregullta paraqiten n datn e tregimit t tyre, d.m.th. n datn kur Banka zotohet
ta blej apo shes asetin n fjal. Pasurit nanciare me vler t drejt, sipas timit apo humbjes largohen kur t drejtat
pr t pranuar rrjedh t parave nga pasurit nanciare skadojn apo kur Banka i ka transferuar substancialisht t gjitha
rreziqet apo shprblimet q ndrlidhen me pronsin.
Kjo kategori prbhet nga dy nnkategori: pasurit nanciare t mbajtura pr tregtim, dhe pasurit t cilave u
prcaktohet vlera e drejt prmes timit apo humbjes n momentin e shfaqjes.
Pasurit nanciare klasikohen si t mbajtura pr tregtim n rast se blihen apo shfrytzohen kryesisht pr qllim t shitjes
apo riblerjes n nj t ardhme t afrt, apo nse jan pjes e nj portfolioje instrumentesh nanciare q menaxhohen s
bashku dhe pr t cilt ka dshmi se jan shfrytzuar pr nxjerrje t timeve afatshkurtra. Edhe derivatet kategorizohen si
mjete pr tregtim, prve nse shfrytzohen si instrumente pr kontabilitet mbrojts.
Pasurit dhe detyrimet financiare ndahen sipas vlers s drejt prmes fitimit apo humbjes kur:

o Realizimi i ksaj i zvoglon dukshm moskonsistencat n matje t cilat do t shfaqeshin n rast se instrumentet
e ndrlidhura do t trajtoheshin si t mbajtura pr tregtim dhe nse instrumentet nanciare q qndrojn prapa
tyre barten sipas kostos s amortizuar pr kredi dhe paradhnie pr klient apo banka dhe etobligacione t
emetuara;
o Disa investime t caktuara, si jan investimet kapitale, t cilat menaxhohen dhe vlersohen n baz t vlers
s drejt n pajtim me strategjin e dokumentuar t menaxhimit t riskut dhe investimeve dhe i raportohen
menaxhmentit si t tilla, rregullohen me vler t drejt sipas timit dhe humbjes; dhe
o Instrumentet nanciare, si jan etobligacionet e mbajtura, q prmbajn nj apo m shum derivate q ndikojn
dukshm n rrjedhn e paras, rregullohen sipas vlers s drejt prmes timit dhe humbjes.
Fitimet dhe humbjet q rrjedhin nga ndryshimi i vlers s derivateve q menaxhohen n ndrthurje me pasurit nanciare
apo detyrimet nanciare prfshihen n t ardhurat neto nga pasurit nanciare t rregulluara sipas vlers s drejt
prmes timit dhe humbjes.
3.3.2. Pasurit financiare n dispozicion pr shitje
Pasuri n dispozicion pr shitje jan ato pasuri q pritet t mbahen pr periudha t pakuzuara kohore, t cilat mund t
shiten pr t prmbushur nevojat e likuiditetit apo ndryshimeve t normave t interesit, normave t kmbimit valutor apo
mimeve t kapitalit.
Gjat regjistrimit t par, pasurit nanciare n dispozicion pr shitje regjistrohen sipas vlers s drejt t cils i shtohen
shpenzimet e transaksionit (nse ka t tilla). Rrjedhimisht, ato regjistrohen sipas vlers s drejt. Vlerat e drejta q
raportohen jan ose mime t verikueshme t tregut ose vlera t kalkuluara prmes teknikave t vlersimit t tregut. Pr
pasurit afatshkurtra, vlersohet se vlera e tyre e drejt m s miri pasqyrohet n vet mimin e transaksionit. Fitimet dhe
humbjet q rrjedhin nga ndryshimi i vlers s drejt s pasurive nanciare n dispozicion pr shitje regjistrohen prmes t
ardhurave tjera gjithprfshirse, nn pikn rezerva t tjera, deri n momentin e regjistrimit apo rnies n vler t asetit
nanciar. N kt moment, timi apo humbja kumulative e paraqitur m par tek t ardhurat tjera gjithprfshirse bartet
tek timi apo humbja prmes metods s barazimit. Interesi i kalkuluar sipas metods s norms s interesit efektiv dhe
timet dhe humbjet nga kmbimet valutore t pasurive monetare q klasikohen si n dispozicion pr shitje paraqiten si
tim apo humbje. Dividendat nga instrumentet kapitale n dispozicion pr shitje, nse ka t tilla, paraqiten si tim apo
humbje kur t prcaktohet e drejta e entitetit pr ta pranuar pagesn.
Blerja dhe shitja e pasurive nanciare n dispozicion pr shitje regjistrohet n ditn e tregimit. Pasurit nanciare n
dispozicion pr shitje largohen nga regjistrat kur t skadojn t drejtat pr t pranuar para nga pasurit nanciare
gjegjse dhe kur Banka ka bartur n mnyr substanciale t gjitha rreziqet dhe prtimet q ndrlidhen me pronsin e
tyre.
3.3.3. Kredit dhe paradhniet pr klient
Kredit dhe t arktueshmet jan pasuri nanciare joderivative me pagesa kse ose t paraprcaktuara t cilat nuk
citohen n tregun aktiv. T gjitha kredit dhe paradhniet llimisht paraqiten sipas vlers s drejt, duke qen se kemi
t bjm me para t gatshme q u jepen huamarrsve. Pas regjistrimit llestar, ato maten sipas kostove t amortizuara,
duke shfrytzuar metodn e norms s interesit efektiv. Kostoja e amortizuar kalkulohet duke marr parasysh kostot e
lshimit dhe t gjitha lirimet apo primet pas barazimit.
37
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Kredit dhe paradhniet raportohen neto pa provizionet pr humbje kreditore.
3.3.4. Investimet e mbajtura deri n maturim
Investimet e mbajtura deri n maturim jan investimet n bono qeveritare q Banka mton dhe ka mundsi q ti mbaj
deri n maturimin e tyre. Si rezultat i ktij qllimi, ato klasikohen si pasuri q mbahen deri n maturim.
3.3.5. Investimet me vler t drejt sipas fitimit dhe humbjes
Instrumentet klasikohen si me vler t drejt sipas timit dhe humbjes nse ato mbahen pr tregtim apo prcaktohen si t
tilla n momentin e regjistrimit t par. Instrumentet nanciare prcaktohen si t tilla nse Grupi i menaxhon kto investime
dhe merr vendimet pr blerje dhe shitje n baz t vlers s tyre t drejt. Pas regjistrimit llestar, kostot e transaksionit
paraqiten n t dhnat e timit apo humbjes n momentin e shfaqjes s tyre. Instrumentet nanciare me vler t drejt sipas
timit apo humbjes maten sipas vlers s drejt, ndrsa ndryshimet e ksaj vlere regjistrohen tek timi apo humbjet.
3.3.6. Instrumentet financiare balancuese
Pasurit dhe detyrimet nanciare balancohen dhe vlera neto e raportuar n pasqyrn e t ardhurave t prgjithshme kur
ekziston e drejt ligjore pr t kryer balancimin e vlerave t regjistruara dhe kur ekziston qllimi q barazimi t kryhet n
baza neto, ose q t realizohet aseti dhe t mbulohet detyrimi njkohsisht.

3.3.7. Matja e vlers s drejt

Prcaktimi i vlers s drejt t pasurive nanciare dhe detyrimeve nanciare bazohet n mimet e tregut apo mimet e
dhna nga shitsit pr instrumentet nanciare q tregtohen n tregje aktive. Pr t gjitha instrumentet tjera, vlera e drejt
prcaktohet duke shfrytzuar teknikat e vlersimit. Teknikat e vlersimit ngrthejn teknikat e vlers aktuale, metodn e
rrjedhs s paras s zbritur, krahasimin me instrumente tjera t ngjashme pr t cilat ekzistojn mime t tregut, si dhe
modelet e vlersimit.
Banka i mat vlerat e drejta duke e shfrytzuar hierarkin vijuese t vlerave t tregut, q reekton rndsin e inputeve t
shfrytzuara gjat realizimit t matjes:
Niveli 1: uu ||ogu| pu||ogu||uu|} |o ||ogu| u||v po| |,o |s||uuo|| uo|||
Niveli 2: Teknikat e vlersimit q bazohen n inpute t verikueshme, qoft drejtprdrejt (d.m.th. prmes mimeve) ose
trthorazi (d.m.th. q derivojn nga mimet). Kjo kategori prfshin instrumentet q vlersohen duke shfrytzuar: mimet e
dhna t tregut pr instrumente t ngjashme n tregjet aktive; mimet e dhna pr instrumente identike apo t ngjashme
n tregjet q konsiderohen m pak se aktive; apo teknikat tjera t vlersimit kur t gjitha inputet e rndsishme jan t
verikueshme drejtprsdrejti apo trthorazi nga t dhnat e tregut.
Niveli 3: Teknikat e vlersimit duke shfrytzuar inpute t rndsishme t paverikueshme. Kjo kategori prfshin t
gjitha instrumentet ku teknika e vlersimit prfshin inpute t cilat nuk bazohen n t dhna t verikueshme dhe ku
inputet e paverikueshme kan ndikim t theksuar n vlersimin e instrumentit. Kjo kategori prfshin instrumente q
vlersohen n baz t mimeve t dhna pr instrumente t ngjashme, me rast nevojiten prmirsime apo supozime t
paverikueshme pr t mbuluar dallimin mes instrumenteve t fjal.
Banka shfrytzon modele t mirnjohura t vlersimit pr caktimin e vlers s drejt pr instrumente t rndomta dhe m
t thjeshta nanciare. Pr kto instrumente, t dhnat q shfrytzohen nga modeli jan t verikueshme n treg. Teknikat
e vlersimit prfshijn modelet e vlers aktuale neto dhe rrjedhs s paras s zbritur, krahasimin me instrumente t
ngjashme pr t cilat ekzistojn mime t verikueshme n treg dhe bazuar n lakoren aktuale t rendimentit q sht
adekuate pr pjesn e mbetur deri tek maturimi. Qllimi i teknikave t vlersimit sht q t nxirret vlera e drejt q
pasqyron mimin e instrumentit nanciar n datn e raportimit, e i cili do t prcaktohej nga pjesmarrsit n treg gjat
funksionimit t rndomt t tyre.
Vlera e drejt e parave t gatshme dhe ekuivalenteve t tyre, kredive dhe paradhnieve pr banka sht
prafrsisht i njjt me vlern bartse, pr shkak t maturimit afatshkurtr t tyre. Vlera e drejt pr kredi dhe paradhnie
pr klient sht prafrsisht e barabart me vlern e tyre pr shkak t faktit se pjesa m e madhe e portfolios s kredive
jepet me norma lvizse t interesit t cilat pasqyrojn ndryshimet e rrethanave n treg.
3.4. Derivatet financiare
Derivatet llimisht regjistrohen sipas vlers s drejt n datn e lidhjes s kontrats pr to dhe m pas maten sipas vlers
reale t tregut. Vlerat e tregut merren prmes mimeve t marra nga tregjet aktive, prfshir transaksionet e kohs s
38
fundit, dhe prmes teknikave t vlersimit, prfshir modelet e vlers s zbritur t paras s gatshme, kurdo q ato mund
t shfrytzohen. T gjitha derivatet barten si pasuri kur vlera e tyre e drejt sht pozitive dhe si detyrime kur vlera e
tyre e drejt sht negative. Fitimet dhe humbjet q rrjedhin nga ndryshimi i vlers s drejt t derivateve prfshihen n
kaptinn e timit dhe humbjes nga letrat investive me vler n timin apo humbjen e periudhs gjegjse.
Eu||u s|||,|ozo| uo|vu|o ||u|cu|o s ,u|o opso|o| o |o|uuvo |o ||o|os| CC u|o |o|||u|u| po| sgu|u |o vu|u|uvo |o
huaja, pr tiu shmangur rrezikut t cilit do ti nnshtrohej n rast t lkundjes s normave t interesit apo kursit t kmbimit
t valutave t huaja. Pr derivatet nanciare nuk zbatohet kurrfar kontabiliteti mbrojts. Derivatet nanciare llimisht
regjistrohen sipas vlers s tyre t drejt n ditn e lidhjes s kontrats pr to, ndrsa m pas maten sipas vlers s tregut
dhe ndryshimi i ksaj vlere t tregut regjistrohet si tim apo humbje.
3.5. T ardhurat nga interesi dhe shpenzimet pr to
T ardhurat nga interesit dhe shpenzimet gjegjse pr t gjitha instrumentet nanciare q bartin interes regjistrohen n
timin dhe humbjen pr periudhn prkatse si t ardhura nga interesi dhe shpenzim pr interes, duke shfrytzuar
metodn e interesit efektiv.
Metoda e interesit efektiv sht metod pr kalkulimin e kostos s amortizuar t nj aseti nanciar apo detyrimin
nanciar prkats dhe pr alokimin e t ardhurave nga interesi apo shpenzimeve pr interes gjat periudhs s caktuar.
Norma e interesit efektiv sht norma q n mnyr t sakt zbret pagesat apo t arktueshme e ardhshme n form
t parave t gatshme prgjat tr jetgjatsis s pritur t instrumentit nanciar, apo (kurdo q sht e rrugs) pr nj
periudh m t shkurtr, nga vlera e bartur e asetit nanciar apo detyrimit nanciar. Gjat kalkulimit t norms s interesit
efektiv, Banka parashikon rrjedhn e paras duke i shqyrtuar t gjitha kushtet kontraktuese t instrumenteve nanciare,
por nuk i konsideron fare humbjet e ardhshme kreditore. Ky kalkulim prfshin t gjitha tarifat dhe pikt e paguara apo
pranuara mes palve t kontrats q prbjn pjes integrale t norms s interesit efektiv, kostot e transaksionit dhe t
gjitha primet apo zbritjet tjera.
Pasi q nj aset nanciar apo nj grup i pasurive t ngjashme nanciare t jen shlyer si rezultat i humbjes nga rnia
n vler, t ardhurat nga interesi regjistrohen duke e shfrytzuar normn e interesit t shfrytzuar pr t zbritur rrjedhat e
ardhshme t paras me qllim t matjes s humbjes nga rnia n vler.
3.6. T ardhurat nga tarifat dhe komisionet
Tarifat dhe komisionet kryesisht regjistrohen n baz t grumbullimit t tyre pas ofrimit t shrbimit. Paraqitja e tarifave pr
zotim pr kredit t cilat kan gjasa t trhiqen shtyhet pr faza t tjera (si edhe kostot tjera drejtprdrejt t ndrlidhura)
dhe paraqiten si prshtatje e norms s interesit efektiv pr kredit n fjal.
3.7. Rnia n vler e pasurive financiare
Rnia n vler e kredive dhe paradhnieve
Banka vlerson n do dat t raportimit nse ekzistojn dshmi objektive se nj aset nanciar apo nj grup i pasurive
nanciare sht dmtuar. Pasurit nanciare apo grupet e pasurive nanciare konsiderohen t rna n vler vetm kur
ekzistojn dshmi objektive t rnies s till n vler, si rezultat i nj apo m shum zhvillimeve q kan ngjar pas
regjistrimit llestar t asetit (humbje) apo nse humbja (apo humbjet) n fjal kan ndikuar n rrjedhn e parave q sht
parashikuar pr asetin nanciar apo grupin e pasurive nanciare, sipas parashikimeve objektive.

Kriteret q Banka i shfrytzon pr t prcaktuar nse ekzistojn dshmi objektive mbi ndonj humbje si
pasoj e rnies n vler jan, mes tjerash:
* Dos||u |o ||,o|,o| o pugosuvo |o|||u||uu|o |o ||,og,oso upo ||o|os|,
* Hus,u o vos|||osvo |o ||,ou|o |o pu|uso |gu |uuuu||os,
* S||o|,u o uspoz|uvo upo |us||ovo |o ||ouso,
* ||cu p|ocouu|uvo |o |u|uo||u|,
* |o||oosu u||osvo |o||u||uoso |o |uuuu||os|,
* |o|u o v|o|os so po|gu|,
Hapsira kohore e supozuar mes shfaqjes s humbjeve dhe identikimit t tyre prcaktohet nga menaxhmenti lokal pr
seciln portfolio t caktuar. N prgjithsi, kto periudha dallojn dhe jan mes 3 dhe 12 muaj; n raste t veanta,
shfrytzohen edhe periudha m t gjata.
Banka llimisht vlerson nse ekzistojn dshmi objektive mbi rnien n vler t pasurive nanciare individuale e t cilat
jan t rndsishme individualisht, apo mbi rnien n vler n mnyr individuale apo kolektive t pasurive nanciare
e q nuk jan t rndsishme individualisht. Nse Banka prcakton se nuk ekzistojn dshmi objektive pr rnie n
39
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
vler t nj aseti nanciar individualisht t vlersuar, qoft ai i rndsishm apo jo, ajo e prfshin asetin n fjal n
grupin e pasurive me karakteristika t ngjashme t rrezikut, t cilat i vlerson pr rnie n vler n mnyr kolektive.
Pasurit t cilat vlersohen pr rnie n vler n mnyr individuale, e tek t cilat humbjet nga dshtimet regjistrohen apo
vazhdojn t shfaqen, nuk prfshihen n vlersimin kolektiv t dshtimeve.
Vlera e humbjes matet si dallimi mes vlers s bartur prej asetit dhe vlers aktuale t rrjedhs s parashikuar t paras
(prjashtuar humbjet e ardhshme kreditore t cilat nuk jan prllogaritur) e cila zbritet n normn e interesit efektiv llestar
t asetit nanciar. Vlera e bartur prej asetit zvoglohet prmes shfrytzimit t nj llogarie pr kompensime, ndrsa vlera
e humbjes regjistrohet tek timi dhe humbjet.
Kalkulimi i vlers aktuale t rrjedhs s parashikuar t paras pr pasuri nanciare me peng, pasqyron rrjedhn e
paras q mund t rezultoj nga konskimi i pengut, minus kostot pr marrjen dhe shitjen e pengut, pa marr parasysh
nse konskimi i pengut ka gjasa t ndodh apo jo.
Pr qllime t vlersimit kolektiv t rnies n vler, pasurit nanciare grupohen n baz t karakteristikave t ngjashme
sa i prket rrezikut kreditor (d.m.th. n baz t procesit t rangimit t Banks, i cili shfrytzon llojin e asetit, industrin,
lokacionin gjeograk, llojin e pengut, statusin e huave t kaluara dhe faktor tjer relevant). Kto karakteristika jan
relevante pr supozimin e rrjedhs s paras n t ardhmen pr grupe t pasurive t tilla, duke dhn indikacione mbi
aftsin e debitorve pr ti paguar t gjitha vlerat sipas kushteve t kontrats pr pasurit n vlersim.
Rrjedha e ardhshme e paras pr grupe t pasurive nanciare q kolektivisht vlersohen pr rnie n vler parashikohet
n baz t rrjedhave t paras pr pasuri t ngjashme n Bank dhe n baz t prvojs me humbje pr pasuri
me karakteristika t ngjashme kreditore me ato t Banks. Prvoja me humbje n t kaluarn prshtatet n baz t
t dhnave t verikueshme aktualisht pr t pasqyruar efektet e kushteve aktuale t cilat nuk kan pasur ndikim n
periudhn t cils i referohet prvoja me humbje dhe pr ti shmangur efektet e kushteve q kan ekzistuar n t kaluarn
por q nuk ekzistojn m. Parashikimet e ndryshimit t rrjedhs s ardhshme t paras pr grupe pasurish pasqyrojn
dhe jan drejtprsdrejti t ndrlidhura me ndryshimet e kohpaskohshme t t dhnave t verikueshme (pr shembull,
ndryshimet e norms s papunsis, mimeve t pronave, statusit t pagesave dhe faktorve t tjer q dshmojn se
mund t ndryshoj probabiliteti i humbjeve dhe shkalla e tyre pr Bankn). Metodologjia dhe supozimet e shfrytzuara
pr t parashikuar rrjedhat e ardhshme t paras rishikohen rregullisht nga Banka me qllim t zvoglimit t dallimeve
mes parashikimeve t humbjes dhe humbjeve reale.
Kur nj kredi nuk inkasohet, ajo shlyhet kundrejt provizionit prkats pr rnie n vler kreditore. Kredit e tilla shlyhen
pasi q t jen kryer t gjitha procedurat e domosdoshme dhe pasi q t jet prcaktuar vlera e humbjes s psuar.
Nse, n nj periudh vijuese, vlera e humbjes nga rnie n vler zvoglohet dhe ky zvoglim mund t ndrlidhet
objektivisht me nj ngjarje q sht zhvilluar pas regjistrimit t rnies n vler (si sht prmirsimi i rangimit kreditor t
debitorit), humbjet paraprake nga rniet n vler q jan regjistruar prmirsohen duke br prshtatjet prkatse n
llogarin e kompensimit. Vlera e kthyer regjistrohet n time dhe humbje si tarif pr humbjet kreditore.
(b) Rnia n vler e pasurive financiare n dispozicion pr shitje
Banka e vlerson m seciln dat raportimi nse ekzistojn dshmi objektive se nj aset nanciar apo nj grup i
pasurive nanciare sht dmtuar. N rast t investimeve n hua q klasikohen si n dispozicion pr shitje, gjat
vlersimit nse nj aset sht i rn n vler konsiderohet rnia e dukshme apo m e gjat e vlers s drejt t sigurimit
nn koston e saj. Nse ekzistojn dshmi t tilla pr pasurit nanciare n dispozicion pr shitje, humbja kumulative,
e matur si dallimi mes kostos s blerjes dhe vlers s drejt aktuale, minus humbjet pr rnie n vler q pr asetin
nanciar jan regjistruar m par tek timi dhe humbjet, largohet nga t ardhurat tjera t prgjithshme dhe vendoset
tek timi apo humbja. Nse m von vlera e drejt e instrumentit t klasikuar si n dispozicion pr shitje rritet dhe rritja
e till mund t ndrlidhet n mnyr objektive me ndonj zhvillim q ka ngjar pas paraqitjes s timit apo humbjes,
humbja nga rnia n vler kthehet prapa prmes timit dhe humbjes.
3.8. Parat e gatshme dhe ekuivalentet e tyre
Parat e gatshme dhe ekuivalentet e tyre jan njsi q mund t konvertohen n para t gatshme pr periudha t shkurtra
kohore (me maturim prej m pak se tre muajsh) dhe t cilat nuk i nnshtrohen ndonj risku t theksuar nga ndryshimi i
vlerave. Shumat q ndrlidhen me fonde q pr nga natyra jan t kuzuara zakonisht prjashtohen nga kategoria e
parave t gatshme dhe ekuivalenteve t tyre.
3.9. Rezervat e domosdoshme pr likuiditet
N pajtim me rregullat e BQK-s, Banka duhet ti prmbahet kushtit pr likuiditet mesatar minimal. Kushti i likuiditetit
kalkulohet n baza javore n baz t 10 pr qind t bazs s depozitave, q denohet si mesatarja e detyrimeve t
prgjithshme pr depozita e auditorit jobankar n euro dhe valuta tjera gjat ditve t puns pr periudhn raportuese.
40
Pasurit me t cilat Banka duhet ta plotsoj kushtin e likuiditetit jan depozitat n euro me BQK-n dhe 50 pr qind me
ekuivalente t parave t gatshme n euro t denominuara si valuta q jan t gatshme pr kmbim. Depozitat tek BQK
duhet t jen jo m t ulta se 5 pr qind e bazs s depozitave aktuale. Duke qen se pasurit likuide n fjal Banka
nuk i ka n dispozicion pr t realizuar veprimtarin ditore t saj, ato nuk prfshihen n pasqyrat nanciare t parave t
gatshme dhe ekuivalenteve t tyre.
3.10. Derivativt financiar t mbajtura pr qllime t menaxhimit t riskut
Derivativt nanciar t mbajtura pr qllim t menaxhimit t riskut prfshijn t gjitha pasurit dhe detyrimet e derivuara
t cilat nuk klasikohen si pasuri apo detyrime tregtare. Derivativt naciar t mbajtura pr qllime t menaxhimit t riskut
maten sipas vlers s drejt n datn e raportimit.
3.11. Prmirsimet e objekteve me qira dhe pajisjet
Shpenzimet pr prmirsime t objekteve me qira dhe pajisje deklarohen sipas kostove nga e kaluara, minus amortizimi
i akumuluar dhe dmtimet e akumuluara (nse ka t tilla). Kostoja nga e kaluara prfshin shpenzimet t cilat jan
drejtprdrejt t atribueshme pr blerjen e shrbimeve pr prmirsime n objekte me qira dhe pr pajisje.
Kostot pr to prfshihen n vlern e bartur nga aseti ose regjistrohen si aset i veant, varsisht nga situata, vetm kur ka
mundsi q prtimet e ardhshme ekonomike t ndrlidhura me njsin n fjal do ti rrjedhin Banks dhe kur kostoja e
njsis mund t matet n mnyr t qndrueshme. T gjitha riparimet dhe mirmbajtjet tjera regjistrohen tek shpenzimet
tjera operative gjat periudhs nanciare gjat t cils shfaqen.
Vlerat q i bartin prmirsimet e objekteve me qira dhe pajisjet shqyrtohen pr t vlersuar nse ka pasur dmtime n
raste kur ndryshimi apo ndryshimet e rrethanave japin indikacion se vlera e bartur mund t jet e pakthyeshme. N rast
se ekzistojn indikacione t tilla dhe n rast se vlerat e bartura jan m t larta se sa vlera e kthyeshme, pasurit apo
njsit q gjenerojn para t gatshme shlyhen n baz s vlers q mund ta kthejn.
Vlera e kthyeshme e prmirsimeve t objekteve me qira dhe pajisjeve sht m e lart se sa vlera e drejt, minus kostot
e shitjes dhe vlera e shfrytzimit. Gjat vlersimit t vlers s shfrytzimit, duhet t zbriten parashikimet e rrjedhs s
ardhshme t paras sipas vlers aktuale t tyre, duke shfrytzuar normn e zbritjes para tatimit q pasqyron vlersimet
aktuale t tregut, vlern e parave dhe rreziqet specike t pasurive.
Pr nj aset q nuk gjeneron rrjedha t pavarura dhe t mdha parash, vlera e kthyeshme prcaktohet pr njsin q
gjeneron para t gatshme t cils i prket aseti. Humbjet nga rniet n vler regjistrohen n pasqyrn e t ardhurave t
prgjithshme.
Zhvlersimi i pasurive bhet n baza lineare, sipas normave t paraprcaktuara, me qllim t alokimit t kostos s
prons dhe pajisjeve prgjat jetgjatsis s dobishme t tyre. Normat vjetore t zhvlersimit prcaktohen n baz t
parashikimit pr dobishmrin e tyre, sipas tabels n vijim:
Prmirsimet n objekte me qira zhvlersohen n baz t dobishmris s tyre dhe kohzgjatjes s qiras.
Bankomatet, pajisjet tjera bankare dhe t zyrave dhe servert e TI-s 5 vjet
Hardueri kompjuterik 3 vjet
Metodat e zhvlersimit, dobishmria dhe vlerat e mbetura rivlersohen n datn e raportimit.
3.12. Pasurit e paprekshme
Pasurit e paprekshme pasqyrohen nse ka gjasa se Banka do t ket prtime ekonomike n t ardhmen t cilat
do t mund ti atribuohen asetit n fjal dhe nse kostoja e asetit mund t matet n mnyr t besueshme. Pasurit e
paprekshme maten llimisht n baz t kostos. Vlerat e bartura t pasurive t paprekshme rishikohen pr t identikuar
rniet n vler n raste kur ndonj zhvillim apo ndryshim i rrethanave jep indikacion se vlerat e bartura mund t mos jen
t kthyeshme. Pasurit e paprekshme prbhen nga softueri kompjuterik, i cili amortizohet sipas metods lineare prgjat
tr jetgjatsis s tyre prej pes vitesh dhe licencat t cilat amortizohen prgjat kohzgjatjes s tyre.
3.13. Pronat e riposeduara
N disa rrethana, pronat kthehen n posedim pas sekuestrimit t tyre pr shkak t kredive t pakthyera. Pronat e
kthyera n posedim regjistrohen nn Pasurit tjera me vler prej 1.000 euro. Qllimi i menaxhmentit sht q pronat e
riposeduara ti shes sa m shpejt q t jet e mundur, ndrsa t hyrat nga shitja ti shfrytzojn pr ta mbuluar kthimin
e pjess s mbetur t borxhit.
41
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
3.14. Huazimet
Huazimet llimisht regjistrohen si kosto neto, pa i prfshir kostot e transaksionit. Huazimet m pas shnohen si kosto t
amortizuara; do dallim me t hyrave neto pa kosto t transaksionit dhe vlers s kthyer shnohet si tim apo humbje
gjat periudhs s huazimit, duke e shfrytzuar metodn e interesit efektiv.
3.15. Provizionet
Provizionet pr pretendime juridike regjistrohen kur: Banka ka ndonj obligim juridik momental apo si rrjedhoj e
ngjarjeve nga e kaluara; kur ka mundsi q t nevojiten resurse shtes pr ta paguar obligimin; dhe kur vlera mund t
parashikohet n mnyr t besueshme. Provizionet shnohen edhe nse gjasat e shfaqjes s ndonj obligimi jan t
vogla.
Provizionet maten sipas vlers aktuale t shpenzimeve t pritura pr t mbuluar obligimin, duke shfrytzuar normn para
tatimit q pasqyron vlersimin aktual t tregut n kuptim t vlers aktuale t paras, si dhe rreziqet specike pr obligimin
n fjal. Rritja e provizionit pr shkak t kalimit t kohs regjistrohet si shpenzim interesi.
Garancit dhe zotimet si jan mosshfrytzimi i marrveshjeve kreditore, duhet regjistruar n rast se jan formalisht
obligative dhe nuk prbjn thjesht limite t brendshme. Garancit dhe zotimet mund t zhvillohen n mnyra
q nuk mund t parashikohen n momentin e prcaktimit t tyre. Pr kt arsye, ato vlersohen vazhdimisht pr t
prcaktuar nse ka gjasa q resurse t caktuara t shfrytzohen pr prtime ekonomike. N rast se garancit dhe
zotimet rezultojn me obligime aktuale t cilat mund t maten n mnyr t besueshme, duhet t bhet balancimi i
provizionit. Vetm zotimet e parevokueshme rezultojn me rritje t rrezikut kreditor, andaj vetm zotimet dhe garancit
mund ti nnshtrohen provizionimit. N rast t ekspozimeve m t mdha, vlersimi duhet t bhet individualisht. N
rast t vlersimeve pr portfolio, ndrtimi i portfolios dhe kalkulimi i provizioneve pr portfolio duhet t bhet sipas
prcaktimeve pr rniet n vler t kredive dhe paradhnieve.
3.16. Beneficionet e punonjsve
Banka e paguan vetm kontributin pensional publik, i cili sht i obligueshm. Banka nuk ka kurrfar obligime t tjera
prve pagimit t kontributeve n fjal. Kontributet pasqyrohen si shpenzime pr benecione t punonjsve n momentin
e pagimit t tyre.
3.17. Qirat operative
Pagesat e bra n emr t qirave operative paguhen nga shpenzimet n baza lineare prgjat tr kohzgjatjes s
qiras. Kur nj qira operative ndrpritet para skadimit t kohzgjatjes s qiras, t gjitha pagesat q duhet ti bhen
qiradhnsit n form penalltish paraqiten si shpenzime pr periudhn deri n skadim.
3.18. Tatimi n t ardhura
Shpenzimet pr tatim n t ardhura prbhen nga tatimet aktuale dhe tatimet e shtyra. Shpenzimet pr tatim n t
ardhura paraqiten n deklaratn individuale t t ardhurave t prgjithshme, prve kur kan t bjn me njsi t
paraqitura drejtprdrejt n kapital, kur i njjti paraqitet si pjes e kapitalit. Tatimet aktuale jan tatimet q pritet t
paguhen pr t ardhurat e tatueshme pr vitin, duke i shfrytzuar normat tatimore n fuqi n datn e raportimit, si dhe t
gjitha prshtatjet e tatimeve t pagueshme gjat viteve t kaluara.
Tatimet e shtyra mbulohen duke e shfrytzuar metodn e bilancit t gjendjes, duke mbuluar dallimet e prkohshme mes
vlers aktuale t pasurive dhe detyrimeve pr qllime t raportimit nanciar dhe shumave t shfrytzuara pr qllime
tatimore. Tatimet e shtyra kalkulohen n baz t normave tatimore q pritet t aplikohen mbi dallimet e prkohshme n
momentin e kthimit t tyre, n baz t ligjeve t zbatueshme apo n fuqi n datn e raportimit.
Pasurit me tatim t shtyr paraqiten vetm n rast se ka gjasa q t ket prote t ardhshme t tatueshme kundrejt
t cilave do t mund t shfrytzohen dallimet e prkohshme t zbritshme. Detyrimet pr tatim t shtyr rishikohen do
her n datn e raportimit dhe zvoglohen deri n at mas q t mos jet m e mundshme q t realizohen prtime
tatimore prkatsisht obligime tatimore.
Tatimi n t ardhura shtes q rrjedhin nga shprndarja e dividendave paraqitet njkohsisht me shfaqjen e obligimit pr
ti paguar dividendat gjegjse.
3.19. Kapitali aksionar
Dividendat pr aksione t rndomta paraqiten n kapital n periudhn n t ciln jan miratuar nga aksionart e
Banks.
42
3.20. Miratimi i standardeve t reja dhe t rishikuara
(a) Standardet dhe interpretimet e zbatueshme pr periudhn aktuale
Amendamentet vijuese t standardeve ekzistuese t nxjerra nga Bordi i Standardeve Ndrkombtare t Kontabilitetit
dhe interpretimet e nxjerra nga Komiteti Ndrkombtar pr Interpretime t Raporteve Financiare jan t zbatueshme pr
periudhn aktuale:
* /uo|uuuo||o| o |||S '/uup|u |||S po| |o|o |o pu|o Hpo|||uco| |o|uo u|o |u|gu uu|uvo ||so po|
entitetet q adaptojn pr her t par (n fuqi pr periudhat vjetore q llojn nga 1 korriku 2011),
* /uo|uuuo||o| o |||S . '||s||uuo||o| ||u|cu|o z|u|u ||o|uu|uvo |u|s|o| pusu|vo ||u|cu|o |o |u po|
periudhat vjetore q llojn nga 1 korriku 2011),
* /uo|uuuo||o| o |/S 2 'u|u |o |o u|u|u|u u|u s||,|o |||u pusu|vo |o |uo||u|u|u |o |u po|
periudhat vjetore q llojn nga 1 korriku 2012).
Adaptimi i ktyre amendamenteve n standardet dhe interpretimet ekzistuese nuk ka rezultuar me ndryshime t politikave
kontabilare t Banks, t pasqyrave nanciare t saj apo t performanss s saj.
(b) Standardet dhe interpretimet e pazbatueshme n momentin e nxjerrjes s raportit
N datn e autorizimit t ktyre pasqyrave nanciare, standardet, revizionet dhe interpretimet vijuese ishin miratuar por
ende nuk kishin hyr n fuqi. Asnj prej tyre nuk pritet t ket ndikim t theksuar n pasqyrat nanciare t Banks.
* IFRS 9 Instrumentet nanciare (n fuqi pr periudhat vjetore q llojn nga 1 janari 2015), sht publikuar nga
IASB m 12 nntor 2009. M 28 shtator 2010, IASB e nxori prap IFRS 9, duke i inkorporuar krkesat e reja
pr prllogaritje t detyrimeve nanciare dhe duke i bartur nga IAS 39 krkesat pr mosparaqitje t pasurive
nanciare dhe detyrimeve nanciare. Ky standard shfrytzon nj qasje t vetme pr t prcaktuar nse pasurit
nanciare maten sipas kostove t amortizuara apo vlers s drejt, duke zvendsuar ksisoj shum rregulla t
ndryshme nga IAS 39. Qasja n IFRS 9 bazohet n at se si entiteti menaxhon instrumentet e veta nanciare
(modelin e vet afarist) dhe karakteristikat e pasurive nanciare n kuptim t rrjedhs s parave. Standardi i ri
gjithashtu krkon q t shfrytzohet nj metod e vetme e prcaktimit t rnies n vler, duke i zvendsuar shum
metoda prkatse q ofroheshin sipas IAS 39. Krkesat e reja pr prllogaritje t detyrimeve nanciare adresojn
problemin e lkundjes s timit ose humbjes q shfaqet n rast se lshuesi vendos q borxhin e vet ta mat n
baz t vlers s drejt. IASB ka vendosur q pr shumicn e detyrimeve t shfrytzohet matja aktuale e kostos
s amortizuar, duke kuzuar ndryshimet pr t mbuluar vetm adresimin e problemit vetanak me kredi. N baz
t krkesave t reja, entiteti q zgjedh q detyrimet ti mat sipas vlers s drejt do ta paraqes nj pjes t
ndryshimit n vlern e drejt pr shkak t ndryshimeve t riskut kreditor t vet dhnsit n kaptinn pr t ardhurat
tjera t prgjithshme t pasqyrs individuale pr t ardhurat e prgjithshme dhe jo brenda pjess s timit dhe
humbjeve.
* |||S 0 '|us,|u| o |o|so|uuu|u ||u|cu|o |o |u po| po|uu|u| v,o|o|o o |||o,|o |gu ,u|u| 20o},
* |||S '/|u|z|uo| o po||us||o|u |o |u po| po|uu|u| v,o|o|o o |||o,|o |gu ,u|u| 20o},
* |||S 2 'z|u|u po||s||,os |o o|||o|o |,o|u |o |u po| po|uu|u| v,o|o|o o |||o,|o |gu ,u|u| 20o},
* |||S o '/u|,u o v|o|os so u|o,|o |o |u po| po|uu|u| v,o|o|o o |||o,|o |gu ,u|u| 20o},
* |/S 2. o |s||uu| |o v|| 20} '|us,|u| ||u|cu|o |uvuuu|o |o |u po| po|uu|u| v,o|o|o o |||o,|o |gu
janari 2013),
* |/S 2o o |s||uu| |o v|| 20} '||vos|uo| |o o||u|o| u|o s|oo| u|so|u|o |o |u po| po|uu|u| v,o|o|o o
llojn nga 1 janari 2013),
* /uo|uuuo||o| o |||S '/uup|u |||S po| |o|o |o pu|o Hpo|||uco| |o|uo u|o |u|gu uu|uvo ||so po|
entitetet q adaptojn pr her t par (n fuqi pr periudhat vjetore q llojn nga 1 korriku 2011),
* /uo|uuuo||o| o |||S . '||s||uuo||o| ||u|cu|o z|u|u ||o|uu|uvo |u|s|o| pusu|vo ||u|cu|o |o |u po|
periudhat vjetore q llojn nga 1 korriku 2011),
* /uo|uuuo||o| o |||S ' '||s||uuo||o| ||u|cu|o u|o |||S . '||s||uuo||o| ||u|cu|o z|u|u |||o|uu|uvo Du|u
obligative e hyrjes n fuqi dhe zbulimet transitore,
* /uo|uuuo||o| o |||S 0 '|us,|u| o |o|so|uuu|u ||u|cu|o, |||S '/|u|z|uo| o po||us||o|u u|o |||S 2
'z|u|u ||o|os| |o o|||o|o |,o|u Uu|ozuo po| ||u|zco| |o |u po| po|uu|u| v,o|o|o o |||o,|o |gu ,u|u|
2013),
* /uo|uuuo||o| o |||S 0 '|us,|u| o |o|so|uuu|u ||u|cu|o, |||S 2 'z|u|u ||o|os| |o o|||o|o |,o|u u|o
IAS 27 Pasqyrat nanciare individuale Entitetet investive (n fuqi pr periudhat vjetore q llojn nga 1 janari
2014),
* /uo|uuuo||o| o |/S '|u|u|,u o pus,|uvo ||u|cu|o |u|u|,o| o |,osvo |o |o u|u|u|uvo |,o|u |o po|g,||s|uo
(n fuqi pr periudhat vjetore q llojn nga 1 korriku 2012),
* /uo|uuuo||o| o |/S ' 'Eo|o|co|o| o pu|o|,osvo |o|u|osuo |o po|||ogu||,o| o |o|o|co|ovo pus
punsimit (n fuqi pr periudhat vjetore q llojn nga 1 janari 2013),
* /uo|uuuo||o| o |/S o2 '||s||uuo||o| ||u|cu|o p|ozu||u Eu|u|cu pusu|vo ||u|cu|o u|o uo|,|uovo
43
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
nanciare (n fuqi pr periudhat vjetore q llojn nga 1 janari 2014),
* /uo|uuuo||o| o s|u|uu|uo| |o |u|,s|uo '|o|u|osuo |o |||Svo 202} o |ozu||o,o |gu p|o,o|| v,o|o| po|
prmirsimin e IFRS-ve, t publikuar m 17 maj 2012 (IFRS 1, IAS 1, IAS 16, IAS 32, IAS 34) parimisht me qllim
t largimit t moskonsistencave dhe qartsimit t terminologjis (amendamentet do t jen t zbatueshme pr
periudhat vjetore q llojn nga 1 janari 2013),
* ||||C 20 'Ho,u o s|po|zuovo |o |uzo| o p|ou|u| |o u|o|uvo spo||uoso|o |o |u po| po|uu|u| v,o|o|o o
llojn nga 1 janari 2013).
Banka ka vendosur q t mos i miratoj kto standarde, revizione dhe interpretime para hyrjes s tyre n fuqi. Banka
parashikon se miratimi i ktyre standardeve, revizioneve dhe interpretimeve nuk do t ket ndikim material n pasqyrat
nanciare t Banks n periudhn e zbatimit llestar t tyre.
3.21. Parashikimet dhe gjykimet kryesore kontabilare
Banka i bn supozimet dhe parashikimet e veta q kan ndikim n shumat e raportuara t pasurive dhe detyrimeve
brenda vitit vijues nanciar. parashikimet dhe gjykimet vlersohen vazhdimisht dhe bazohen n prvojn e kaluar dhe n
faktor t tjer, prfshir ngjarjet q besohet se do t ndodhin n t ardhmen.
a) Tarifa e rnie n vler pr humbje kreditore
Banka e shqyrton portfolion e kredive t saj pr t vlersuar rnien n vler, s paku do tre muaj. Gjat prcaktimit
nse nj humbje nga rnia n vler do duhej t regjistrohet n pjesn e timit apo humbjes, Banka gjykimin e vet e
bn duke vlersuar nse ka n dispozicion t dhna t verikueshme q tregojn se do t ket zvoglim t matshm t
rrjedhs s parave nga portfolio i kredive n t ardhmen e afrt, para se q zvoglimi t mund t identikohet n ndonj
kredi individuale brenda portofolios. Kjo dshmi mund t jet n form t t dhnave t verikueshme q tregojn se ka
pasur ndryshim negativ n statusin e pagesave t huamarrsve t Banks, ose se rrethanat e ekonomis kombtare apo
lokale mund t ndrlidhenn me rnie n vler t pasurive t Banks.

Menaxhmenti i prdor parashikimet n baz t prvojs nga e kaluara me humbje pr pasuri me karakteristika t
ngjashme kreditore dhe me dshmi t ngjashme pr rnie n vler potenciale, gjat prcaktimit t rrjedhs s paras
pr t ardhmen. Kjo metodologji dhe parashikimet e shfrytzuara pr parashikimin e shums dhe kohs s rrjedhs s
paras rishikohen rregullisht pr ti zvogluar dallimet mes humbjeve t parashikuara dhe humbjeve aktuale.
b) Rnia n vler e investimeve n dispozicion pr shitje
Banka prcakton se investimet e gatshme pr shitje jan rn n vler kur shnohet rnie e dukshme apo e zgjatur
e vlers s drejt t tyre, n nivel nn koston e tyre. Prcaktimi se ka prbn rnie t dukshme apo t zgjatur sht
shtje e gjykimit t tyre. Gjat arritjes deri tek ky gjykim, Banka vlerson shum faktor t ndryshm, mes tjerash edhe
lkundjen normale t mimit t aksioneve. Prve ksaj, rnia n vler mund t jet e mundshme kur ka dshmi t
dmtimit t gjendjes nanciare t prtuesit t investimit, industris t cils i prket ai apo sektorit prkats, ndryshime n
teknologji dhe rrjedh t parave q shfrytzohen pr qllime operative apo nanciare.
c) Rnia n vler e pasurive t sekuestruara
Procesi i kalkulimit t humbjeve nga rnia n vler krkon nga menaxhmenti dhnien e disa parashikimeve t
rndsishme dhe komplekse lidhur me shitjen e pasurive t sekuestruara, vlern neto t shitjes s tyre dhe normn
korresponduese t zbritjes, n mnyr q t arrihet deri tek vlera aktuale neto e cila do ti shtohet rrjedhs s parave nga
shitja e pronave t sekuestruara.
Menaxhmenti i Banks beson se pasurit e sekuestruara do t shiten brenda nj kornize kohore t arsyeshme, pa
humbje.
d) Lkundjet e fundit n tregjet financiare globale
Kriza e paprecedent n tregjet nanciare ndrkombtare, gjat viteve 2012 dhe 2011, kishte ndikim t vogl n sektorin
nanciar t Kosovs, pasi q ai nuk preket shum nga sektori nanciar ndrkombtar. Ekspozimi n kuptim t letrave me
v|o|o s||o |u|uu| |o| s||o|o| o C|CDso uo |u|gu /// So||o| |u||u| |osovos vuz|uo| |o ||,o,o vop|u|u||o o
vet normale duke u bazuar n huadhnien n ekonomin vendore, ndrsa burimi kryesor i nancave vazhdojn t jen
depozitat brenda Kosovs.

44
4. Menaxhimi i riskut nanciar
4.1 Pasqyr e prgjithshme
Banka sht e eksponuar ndaj rreziqeve vijuese q rrjedhin nga shfrytzimi i instrumenteve nanciare:
* |s|u ||ou|o|
* |s|u ||uu|o||
* |s|u ||ogu|
* |s|u opo|u|v
Ky shnim paraqet informatat mbi eksponimin e banks ndaj kategorive t ndryshme t riskut t prmendura m sipr,
objektivat e Banks, politikat dhe proceset e saj pr matjen dhe menaxhimin e riskut, si dhe mbi mnyrat e menaxhimit t
kapitalit nga ajo.
Korniza e menaxhimit t riskut
Kontrollet e brendshme dhe mjetet e kontrollit shtes t riskut t prcaktuara nga sistemi i Menaxhimit t Riskut t Raiffeisen
International mundsojn menaxhim t kontrolluar t riskut n tr Bankn. Veglat pr menaxhimin e riskut dhe kontrollimin
e riskut jan prcaktuar n pajtueshmri me njohurit m t fundit mbi menaxhimin e riskut. Veglat e menaxhimit t riskut
jan miratuar nga Raiffeisen Bank International AG dhe shfrytzohen nga Banka.
Nga janari i vitit 2008, Banka ka vepruar n pajtueshmri me krkesat e Basel II dhe raporton n baz t tyre n nivel
t grupit, prfshir ktu edhe riskun kreditor dhe t tregut. Deri tani sht aplikuar nj qasje e standardizuar. Transformimi
n qasjen m t fundit sht n fazn e zhvillimit. Implementimi i krkesave t Basel II do duhej t siguroj menaxhim m
t mir t kapitalit.
Mjedisi i thjesht nanciar dhe i tregut n Kosov mundson prdorimin e metods s analizs s thjesht. Faktort
m kompleks q e presin industrin bankare n t ardhmen do t prkrahen me sajimin e metodave t reja pr ti
menaxhuar ato m mir.
Bazuar n politikat e Banks, pasurit e prgjithshme t Banks klasifikohen dhe analizohen si n vijim:
* /|u|zu o pusu|vo |o |uzo |o ||usos so uso||/p|ouu||| pusu||o ||us||o|o| |o |uzo |o |u|u|ogu| |o p|ouu||ovo |o g|up|},
* /|u|zu o pusu|vo |o |uzo |o c|osso ||ou|o|o pusu||o ||us||o|o| |o |uzo |o u|o||vuvo |o g|up|},
* /|u|zu o pusu|vo |o pu,|u uo |uzo| o uu|,os,
* /|u|zu o pusu|vo |o |uzo |o v,o|o|sso, o |o||up|o| ||,o|,o| o u|u|zos po| pusu| |o c|u| ,u|o |o vo|oso po|
nuk jan t rna n vler;
* /|u|zu |uvuuu|o o pusu|vo |o po|cu||uu|u s |o |o|u |o v|o|o, |o |uzo |o |u||o|ovo |o uou|u|,
* /|u|zu o pusu|vo |o |uzo |o ||o,| |o po|gu| u|o uu|o s|,||uu| v|o|o| o |||u| |o pu|us||uu|,
* /|u|zu o pusu|vo |o |uzo |o |o|co|||u| |o |s|u| po| |uus||/so||o|/soguo||/v|o|o |o cu||uu| |o o|spozu|
4.2. Risku kreditor
Risku kreditor sht risku nga humbja nanciare e Banks nse nj klient apo pal homologe e nj instrumenti nanciar
nuk arrin ti prmbush obligimet e veta kontraktuale, i cili shfaqet kryesisht tek kredit dhe paradhniet t Banks pr
klientt e vet dhe bankat tjera, si dhe tek investimet n letra me vler. Pr qllime t raportimit t riskut kreditor, Banka i
shtjellon t gjitha elementet e ekspozimit ndaj riskut kreditor (si jan risku i rnies n vler t t detyruarit, risku n nivel
shteti apo n nivel sektori).
Banka sht e eksponuar ndaj riskut kreditor, q prbn riskun se nj pal homologe nuk do t jet n gjendje t
paguaj t gjitha shumat n kohn kur ato duhet paguar. Banka e strukturon nivelin e riskut q merr prsipr duke
vendosur kujt mbi vlerat e riskut q i pranon kundrejt nj huamarrsi, nj industrie apo nj zone gjeograke. Kto lloje
t riskut monitorohen n baza t prhershme dhe rishikohen do muaj ose m shpesh. Kujt e nivelit t riskut kreditor pr
huamarrs miratohen nga Menaxhmenti.
Ekspozimi ndaj riskut kreditor menaxhohet prmes analizave t rregullta t aftsis s huamarrsve dhe huamarrsve
potencial pr t kryer obligimet n kuptim t pagimit t interesive dhe kryegjs, dhe duke i ndryshuar kto limite sipas
nevojs. Ekspozimi ndaj riskut kreditor gjithashtu menaxhohet, pjesrisht, duke marr pengje dhe garanci korporative dhe
personale.
Ekspozimi maksimal i Banks ndaj riskut kreditor parimisht pasqyrohet duke i bartur shumat e pasurive nanciare
n pasqyrat e gjendjes nanciare. Ndikimi i rrjetzimit t mundshm t pasurive dhe detyrimeve pr t zvogluar
ekspozimin potencial kreditor nuk sht i rndsishm.
45
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Risku kreditor pr instrumentet nanciare q nuk gjenden n bilancin e gjendjes denohet si mundsia pr tu prballur
me humbje q vijn si rezultat i rnies n vler t ndonj pale tjetr t instrumentit nanciar, n pajtim me afatet e
kontrats. Banka shfrytzon t njjtat politika kreditore gjat hyrjes n obligime tjera sikur edhe pr instrumentet nanciare
n bilancin e gjendjes, prmes procedurave pr miratimin e kredive, limiteve pr kontrollim dhe monitorim t riskut, etj.
Banka mban lloje t ndryshme t pengut pr tu siguruar ndaj riskut kreditor. Prve ksaj, shfrytzohen edhe metoda
tjera pr fuqizimin e kredive. Llojet kryesore t pengut jan listuar n vijim:
* ||o|u| |o|u, s||op}
* Eu|osu|
* \o|u|u|
* |u,s,o|
* Cu|u|c|o po|so|u|o
Kredit dhe garancit e rna n vler
Kredit dhe garancit e rna n vler jan kredi dhe garanci pr t cilat Banka vlerson se ka gjasa q t mos jet n
g,o|u,o |o ||uso,o |o g,||u pugosu| o ||,og,oso u|o ||o|os|, |o pu,|u uo |us||o| u|o u|u|o| o ||ouso/gu|u|cso |o|o
kredi vlersohen me not prej 0.5 deri 5 n sistemin e brendshm t rangimit t kredive t Banks.
Kredit me vonesa por jo t rna n vler
N kt kategori bien kredit n t cilat pagesat e interesit apo kryegjs jan n vones, por Banka beson se sipas
|vo|| |o gu|u|cvo o ,u|o o||uu|/po|gu| |o uspozco|/g,o|u,os so g|uu|u||u| |o v|o|uvo o uo|,|o|o| Eu||os
Kredit me kushte t rinegociuara
Kredit me kushte t rinegocuara jan kredi q jan ristrukturuar pr shkak t prkeqsimit t gjendjes s huamarrsit dhe
n rastet kur Banka ka br lshime t cilat nuk do ti bnte n kushte tjera. Pasi ristrukturimit t kredis, ajo mbetet n
kt kategori, pa marr parasysh nse pas ristrukturimit t saj kthimi ka qen i knaqshm.
Rezervat pr rnie n vler
Banka themelon nj llogari kompensuese pr humbje nga dshtimet, e cila paraqet parashikimet e humbjeve n
portfolion e kredive. Komponentt kryesor t ksaj llogarie jan komponenti i humbjeve specike q ndrlidhen
me ekspozimet individuale, dhe llogaria kompensuese kolektive pr kredit e cila themelohet pr grupe t pasurive
homogjene n aspekt t humbjeve q jan prllogaritur por q ende nuk jan identikuar pr kredit t cilat i
nnshtrohen vlersimit individual.
Politikat e shlyerjes s kredive
Banka i shlyen mbetjet e kredis (dhe t gjitha llogarit kompensuese pr humbje nga dshtimi) kur Komisioni i Banks
po| ||ou ||o||ouu||o v|o|oso| so ||ouu/gu|u|c|o |u| uu|u |o |||o|o| |, v|o|osu |o|o| pus o |o s|,||o|o|
informata si jan ndryshimi i pozits nanciare t huamarrsit, q bn q ai t mos jet n gjendje ti paguaj m
obligimet e veta, apo se nga shitja e pengut nuk do t grumbullohen mjaft mjete pr ta mbuluar tr ekspozimin.
N vijim sht ofruar nj analiz e pasurive nanciare me vonesa por jo t rna n vler, si dhe pasurit e rna n vler:
(vlerat n 000) Gjithsejt Pasuri me Pasuri Provizione Provizione Vlera
shuma vones individuale pr humbje pr humbje reale
bruto por jo t t rna n vler kreditore kreditore e pengut
rna n vler (gjithsej individuale pr portfolio
2012 shuma)
Klient korporata 244,160 75,385 25,968 (11,624) (6,200) 251,714
Klient retail 183,322 14,298 8,546 (6,928) (1,663) 173,486
Gjithsej kredi dhe paradhnie pr klientt 427,482 89,683 34,514 (18,552) (7,863) 425,200

2011
Klient korporata 242,484 48,313 29,952 (11,883) (6,334) 248,446
Klient retail 186,592 13,657 7,304 (7,391) (1,358) 175,707
Gjithsej kredi dhe paradhnie pr klientt 429,076 61,970 37,256 (19,274) (7,692) 424,153
46
N vijim sht paraqitur analiza e jetgjatsis s kredive dhe paradhnieve t vonuara dhe t rna n vler dhe t
vonuara por jo t rna n vler:
M pak se 1 deri 3 3 deri 12 Mbi 12
2012 nj muaj muaj muaj muaj Gjithsej
Kredi dhe paradhnie tek klientt 9,131 18,390 15,309 46,853 89,683
q jan vonuar por nuk jan t rna n vler
Kredi dhe paradhnie tek klientt 15,988 1,372 5,409 11,745 34,514
q jan vonuar dhe kan rn n vler

M pak se 1 deri 3 3 deri 12 Mbi 12
2011 nj muaj muaj muaj muaj Gjithsej


Kredi dhe paradhnie tek klientt 4,494 9,371 18,050 30,055 61,970
q jan vonuar por nuk jan t rna n vler
Kredi dhe paradhnie tek klientt 13,980 1,433 2,939 18,904 37,256
q jan vonuar dhe kan rn n vler

Banka monitoron prqendrimin e riskut kreditor sipas sektorit. N vijim sht paraqitur analiza e koncentrimit t riskut
kreditor n datat 31 dhjetor 2012 dhe 31 dhjetor 2011:
M pak se 1 deri 3 3 deri 12 Mbi 12
2012 nj muaj muaj muaj muaj Gjithsej
Klient korporata 14,270 1,198 3,007 7,492 25,967
Klient retail 1,718 174 2,402 4,253 8,547
Gjithsej kredi dhe paradhnie
t rna n vler 15,988 1,372 5,409 11,745 34,514

M pak se 1 deri 3 3 deri 12 Mbi 12
2011 nj muaj muaj muaj muaj Gjithsej
Klient korporata 12,397 1,280 2,087 14,188 29,952
Klient retail 1,583 153 852 4,717 7,305
Gjithsej kredi dhe paradhnie
t rna n vler 13,980 1,433 2,939 18,905 37,257

47
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
4.3 Risku i likuiditetit
Risku i likuiditetit sht risku q Banka t prballet me vshtirsi n prmbushjen e obligimeve t veta pr shkak t
detyrimeve t veta nanciare. Banka pranon thirrje ditore lidhur me burimet e veta n para t gatshme n llogarit
rrjedhse, depozitat n maturim, kredit e trhequra dhe garancit. Risku i likuiditetit menaxhohet nga Menaxhmenti i
Banks.
Banka mban pasuri afatmesme deri afatgjata dhe, pr shkak t rrethanave t tregut, e nancon portfolion e vet me
huazime afatshkurtra. Gjat ktij procesi, Banka merr prsipr riskun e likuiditetit q ndrlidhet me mosprputhjen e
periudhave t maturimit. Risku i menaxhuar n mnyr t duhur sht i pranueshm. sht e pazakonshme pr bankn
q t barazoj maturimet. Banka lshon pasuri afatgjata, si jan kredit pr klient individual dhe hipotekat, dhe kto
portfolio kryesisht nancohen prmes depozitave t hapura dhe depozitave t afatizuara deri n nj vit. Menaxhmentit
i parashtrohen do dit informata mbi normn e likuiditetit t Banks, si dhe raporti javor i likuiditetit n t cilin t dhnat
ndahen sipas segmentit afarist. Pasi q Banka lshon pasuri afatmesme deri afatgjata, e t njjtat i nancon me huazime
afatmesme, ajo nuk i eksponohet riskut nga lkundja e normave t interesit.
Tabela n vijim paraqet pasurit dhe detyrimet n datat 31 dhjetor 2012 dhe 31 dhjetor 2011, t ndara sipas
kohzgjatjes s maturimit t tyre. Megjithat, disa nga pasurit mund t jen pr nga natyra m afatgjata; pr shembull,
kredit shpesh riprtrihen dhe kjo bn q kredit q jan afatshkurtra t shndrrohen n afatgjata.
M pak se 1 deri 3 3 deri 12 Mbi T pa-
1 muaj muaj muaj 12 muaj specikuara Gjithsej
Pasuri
Para t gatshme dhe ekuivalente t 12,668 - - - 73,550 86,218
tyre dhe rezerva e domosdoshme pr likuidet
Huat pr bankat tjera 46,103 - - - - 46,103
Kredi dhe paradhnie pr klient 35,785 58,521 128,461 178,299 - 401,066
Kredi tjera 533 - 1,753 18,588 - 20,873
Investime n letra me vler 17,338 17,270 4,216 25,277 - 64,102
Pasuri tjera - - 270 - - 270
Gjithsej pasuri nanciare 112,427 75,791 134,700 222,164 73,550 618,632

Detyrime
Depozita nga klientt 366,590 23,205 104,151 19,923 - 513,869
Depozita dhe huazime nga bankat 522 - 2,600 1,091 - 4,213
Detyrime tjera - - 7,869 - - 7,869
Gjithsej detyrime nanciare 367,112 23,205 114,620 21,014 - 525,951
Neto dallimi m 31 dhjetor 2012 (254,685) 52,586 20,080 201,150 73,550 92,681

M pak se 1 deri 3 3 deri 12 Mbi T pa-
1 muaj muaj muaj 12 muaj specikuara Gjithsej
Pasuri
Para t gatshme dhe ekuivalente t 13,464 - - - 76,901 90,365
tyre dhe rezerva e domosdoshme pr likuidet
Huat pr bankat tjera 85,910 - - - - 85,910
Kredi dhe paradhnie pr klient 46,351 43,788 132,586 179,385 - 402,110
Kredi tjera 508 - 3,821 26,591 - 30,920
Investime n letra me vler - 947 22,330 39,154 442 62,873
Pasuri tjera - - 340 - - 340
Gjithsej pasuri nanciare 146,233 44,735 159,077 245,130 77,343 672,518

Detyrime
Depozita nga klientt 449,133 20,571 77,749 9,823 - 557,277
Depozita dhe huazime nga bankat 103 90 4,155 8,336 - 12,684
Detyrime tjera - - 11,246 - - 11,246
Gjithsej detyrime nanciare 449,236 20,661 93,150 18,159 - 581,207
Neto dallimi m 31 dhjetor 2011 (303,003) 24,074 65,926 226,971 77,343 91,311

48
Analiza e maturimit t kredive t klientve bazohet n datat e prkohshme t prcaktuara pr mbetjen e kohs deri n
maturim n kontratat e kredive, do t thot duke marr parasysh ratat q duhet paguar n baza mujore.
Mnyrat q prdoren aktualisht pr t menaxhuar dhe kuzuar riskun afarist n Bank jan raportet e likuiditetit n baza
javore n nivel t segmentit afarist, monitorimi i norms s palvizshmris pr t gjitha segmentet afariste, limitet dhe
raportet kontabilare q matin riskun e interesit dhe boshllqet.
Pasurit n vones jan t mbuluara plotsisht dhe si t tilla nuk kan ndikim n tabelat e msiprme. Rezervat e
domosdoshme t likuiditetit jan t prfshira n kategorin e vonesave deri nj muaj, pasi q shumica e detyrimeve q
ndrlidhen me kt bilanc gjithashtu prfshihen n kt kategori.
Analiza e maturimit t detyrimeve nanciare sht analizuar n vijim:
* Euzuu| |o uu|o| uo |o |o|s|uo |o uu|u|u| |o|||u||uu| s|o|u| uo puvo||s|ou,
* Euzuu| |o ||,ou|u| o |o|||u||uu|u u|o |o puz|||u|u |o pu|uso,
* Du|o po|cu||uu| u|u|o| |o|o|o,
* ||,ou|u| o p||u|u |o pu|uvo ,u|o po|uo|u| s ||o|uu|u s||oso
|o|pu||,u u|o/oso uospo|pu||,u o |o|||o||uu| uos uu|u|u| u|o |o|uuvo |o ||o|os| |o pusu|vo u|o uo|,|uovo os||o o
nj rndsie thelbsore pr Bankn. Pr bankat sht e pazakont q t jen n prputhje t plot, pasi q transaksionet
afariste jan t llojeve t ndryshme dhe shpesh me afate ta paprcaktuara. Maturimi i pasurive dhe detyrimeve dhe
aftsia pr t zvendsuar me nj kosto t pranueshme detyrimet e banks q bartin interes pas maturimit t tyre,
prbjn faktor t rndsishm pr vlersimin e likuiditetit t Banks dhe ekspozimit t saj ndaj ndryshimeve n norma
t interesit dhe t kmbimit valutor.
Banka ka nj mosprputhje t theksuar t pasurive dhe detyrimeve q maturohen brenda nj viti. Kjo mosprputhje e
likuiditetit rrjedh nga fakti se burimi kryesor nanciar i Banks m 31 dhjetor 2012 ishin llogarit e klientve q ishin t
hapura ose q maturoheshin brenda m pak se nj muaji. Menaxhmenti beson se prkundr faktit q nj pjes e madhe
e klientve kishin llogari t hapura, diversiteti i ktyre depozitave, n kuptim t numrit dhe tipit t depozituesve, ishin
indikacion se llogarit e ktyre klientve ofrojn nj burim afatgjat dhe stabil t nancimit pr bankn.
Banka e ka prmirsuar pozitn e vet neto, prmes burimeve tjera t nancimit, t cilat ofrojn nancim afatmesm, si
dhe mton t vazhdoj prputhjen mes maturimit t pasurive dhe detyrimeve n t ardhmen. Prve ksaj, Banka ka
Marrveshje pr Mjete Kreditore t ciln nuk e ka shfrytzuar e t ciln do ta shfrytzoj n rast t shfaqjes s nevojs
pr likuiditet.
Shuma e prgjithshme e zotimeve t mbetura pr zgjatjen e kredis nuk paraqet domosdoshmrisht krkesn e ardhshme
pr para t gatshme, pasi q shum nga zotimet e tilla do t skadojn apo shkputen pa u nancuar fare.

4.4 Risku i tregut
Risku i tregut sht risku q vlera e nj investimi do t bie pr shkak t lvizjes s faktorve t tregut. Katr faktort
standard t riskut t tregut jan:
* |s|u |up|u|| upo |s|u |u|,s|u| |o uuovo |o u|so|ovo
* |s|u ||o|os| upo |s|u |u|,s|u| |o |o|uuvo |o ||o|os|
* |s|u vu|u|o| upo |s|u |u|,s|u| |o |u|s| |o |ou|u| |o vu|u|uvo |o |uu,u
* |s|u p|ouu||ovo |uz|o upo |s|u |u|,s|u| |o uu| |o p|ouu||ovo |uz|o uu|| u|||o|uvo, uo|u|ovo, o|,}
Banka prballet me risk t tregut. Risku i tregut shfaqet nga pozicionet e hapura n kuptim t norms s interesit dhe
produkteve n valuta t huaja, t cilat i eksponohen lvizjeve t prgjithshme dhe specike t tregut. Menaxhmenti
prcakton limitet e riskut q sht i pranueshm, i cili monitorohet n baza ditore. Megjithat, shfrytzimi i ksaj qasjeje
nuk parandalon humbjet q mund t shfaqen jasht limiteve t tilla n rast t lvizjeve m t mdha n treg.
49
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Risku gjeografik
N vijim sht paraqitur prqendrimi gjeograk i pasurive dhe detyrimeve t Banks m 31 dhjetor 2012 dhe
31 dhjetor 2011:
Kosov BE Tjera Gjithsej
Pasuri
Para t gatshme dhe ekuivalente t tyre dhe rezerva e domosdoshme pr likuidet 73,549 9,686 2,983 86,218
Huat pr bankat tjera - 46,103 - 46,103
Kredi dhe paradhnie pr klient 401,066 - - 401,066
Kredi tjera - 20,873 - 20,873
Investime n letra me vler 5,988 41,497 16,617 64,102
Pasuri tjera 270 - - 270
Gjithsej pasuri nanciare 480,873 118,159 19,600 618,632

Detyrime
Depozita nga klientt 482,641 12,412 18,816 513,869
Depozita nga bankat 201 3,913 99 4,213
Detyrime tjera 4,429 3,440 - 7,869
Gjithsej detyrime nanciare 487,271 19,765 18,915 525,951

Neto dallimi m 31 dhjetor 2012 (6,398) 98,394 685 92,681
Kosov BE Tjera Gjithsej
Pasuri
Para t gatshme dhe ekuivalente t tyre dhe rezerva e domosdoshme pr likuidet 76,901 10,215 3,249 90,365
Huat pr bankat tjera - 81,428 4,482 85,910
Kredi dhe paradhnie pr klient 402,110 - - 402,110
Kredi tjera - 22,118 8,802 30,920
Investime n letra me vler - 53,698 9,175 62,873
Pasuri tjera 340 - - 340
Gjithsej pasuri nanciare 479,351 167,459 25,708 672,518

Detyrime
Depozita nga klientt 535,911 7,821 13,545 557,277
Depozita nga bankat 98 11,382 1,204 12,684
Detyrime tjera 8,541 2,705 - 11,246
Gjithsej detyrime nanciare 544,550 21,908 14,749 581,207
Neto dallimi m 31 dhjetor 2011 (65,199) 145,551 10,959 91,311
Risku valutor
Kjo form e riskut rrjedh nga ndryshimi i vlers s nj valute kundrejt nj valute tjetr. Risku valutor menaxhohet prmes
monitorimit t pozicioneve n bursat e hapura ndrkombtar. Kto pozicione prcaktohen ndaras pr dit dhe pr nat.
Analiza e ndjeshmris i sigurohet menaxhmentit n baza javore.
Banka sht e eksponuar ndaj efekteve t lkundjes t kursit t kmbimit t valutave t huaja n pozitn nanciare
dhe rrjedhn e paras s saj. Menaxhmenti prcakton limitet e nivelit t ekspozimit sipas valuts dhe ekspozimit t
gjithmbarshm, t cilat monitorohen n baza ditore. Shfrytzimi i valuts euro n Kosov dhe ekspozimi i limituar ndaj
valutave tjera sjellin si rezultat nevojn e kuzuar pr t shfrytzuar derivate.
|upo|| |s|u| |o |ogu|, o po||s|| |upo||| o |s|u| |gu |o|uu| o |||o|os| u|o |upo||| o |ou|u| vu|u|o| |gu Cpo|
FX, i drgohet menaxhmentit pr do jav. Raporti prkats prgatitet nga menaxhmenti i riskut i RZB Vienna, n baz t
inputeve t cilat i jepen nga burimet lokale t raportimit.

50
N tabeln n vijim jan prmbledhur nivelet e ekspozimit e Banks ndaj riskut t vlers s kmbimit t valutave t huaja
m 31 dhjetor 2012 dhe 31 dhjetor 2011. N tabel prfshihen edhe pasurit dhe detyrimet e Banks, sipas vlerave
aktuale, t kategorizuara sipas valuts.
EUR USD Tjera Gjithsej
Pasuri
Para t gatshme dhe ekuivalente t tyre dhe rezerva e domosdoshme pr likuidet 72,458 4,744 9,016 86,218
Huat pr bankat tjera 36,500 7,767 1,836 46,103
Kredi dhe paradhnie pr klient 401,066 - - 401,066
Kredi tjera 20,873 - - 20,873
Investime n letra me vler 47,485 16,617 - 64,102
Pasuri tjera 270 270
Gjithsej pasuri nanciare 578,652 29,128 10,852 618,632

Detyrime
Depozita nga klientt 469,321 29,150 15,398 513,869
Depozita nga bankat 4,211 1 1 4,213
Detyrime tjera 7,869 - - 7,869
Gjithsej detyrime nanciare 481,401 29,151 15,399 525,951
Neto dallimi m 31 dhjetor 2012 97,251 (23) (4,547) 92,681
EUR USD Tjera Gjithsej
Pasuri
Para t gatshme dhe ekuivalente t tyre dhe rezerva e domosdoshme pr likuidet 76,605 4,744 9,016 90,365
Huat pr bankat tjera 64,002 20,710 1,198 85,910
Kredi dhe paradhnie pr klient 402,110 - - 402,110
Kredi tjera 30,920 - - 30,920
Investime n letra me vler 53,698 9,175 - 62,873
Pasuri tjera 340 - - 340
Gjithsej pasuri nanciare 627,675 34,629 10,214 672,518

Detyrime
Depozita nga klientt 509,068 35,451 12,758 557,277
Depozita nga bankat 12,682 1 1 12,684
Detyrime tjera 11,246 - - 11,246
Gjithsej detyrime nanciare 532,996 35,452 12,759 581,207
Neto dallimi m 31 dhjetor 2011 94,679 (823) (2,545) 91,311
Analiza e ndjeshmris s valutave t huaja
\u|u|u| o |uu,u |uu, |o c|uvo Eu||u os||o ||,oss|| o o|spozuu| ,u|o uo||u| uuo||u| USD}, ||u||u zvco|u|o CH|}
dhe funta britanike (GBP). N tabeln vijuese paraqitet ndjeshmria e Banks ndaj rritjes apo rnies s vlers s euros
kundrejt valutave t huaja. Prqindja e shfrytzuar sht norma e ndjeshmris q shfrytzohet gjat raportimit t riskut
valutor tek sta menaxherial dhe paraqet vlersimin e menaxhmentit lidhur me ndryshimin e mundshm t normave t
kmbimit valutor. Analiza e ndjeshmris prfshin vetm njsit monetare t mbetura n valut t huaj dhe kthen normat
gjegjse n fund t periudhs s raportimit pr t paraqitur dallimin n normat e kmbimit t valutave t huaja. Kjo
analiz e ndjeshmris prfshin plasmanin n bankat tjera, parat e gatshme n bankat korrespondente si dhe depozitat
e klientve n rast kur shumat e depozituara jan n valuta t ndryshme nga valuta e huadhnsit apo huamarrsit.
Numri pozitiv n vijim dshmon rritje t timit dhe kapitalit tjetr n raste kur euro fuqizohet pr prqindjet prkatse ndaj
valuts gjegjse. Dobsimi i euros kundrejt valuts prkatse, do t kishte ndikim prafrsisht t njjt n ann tjetr n
tim dhe kapitalin tjetr, ndrsa bilanci i mposhtm do t ishte negativ.

Dollar t SHBA-ve Franka zvicerane Funte britanike
(USD) (CHF) (GBP)
2012 2011 2012 2011 2012 2011
Norma e ndjeshmris 7% 10% 1% 14% 3% 4%
Fitim dhe humbje (5) (35) 1,133 (2) (89) (9)
51
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Sipas vlersimit t menaxhmentit, analiza e ndjeshmris nuk prfaqson si duhet riskun e bartur nga kmbimi valutor,
pasi q ekspozimi n fund t vitit nuk pasqyron ekspozimin gjat vitit. Transaksionet n dollar amerikan, franka
zvicerane dhe funte britanike nuk jan t shpeshta dhe bhen vetm pr transaksione dhe plasman n institucionet
nanciare jasht BE-s.
Risku nga norma e interesit
Ky sht risku se vlera relative e nj aseti q bart interes do t shnoj rnie. Pasurit e Banks kryesisht prbhen
nga kredi afatmesme deri afatgjata, ndrsa detyrimet jan kryesisht depozita afatshkurtra, kshtu q ato Bankn e
eksponojn ndaj mosprputhjes s normave t interesit dhe rrjedhimisht kjo mosprputhje bn q Banka ti eksponohet
riskut t lkundjes s normave t interesit n treg.
Banka sht e eksponuar ndaj efekteve t lkundjeve t nivelit t prgjithshm t normave t interesit n treg, t
cilat ndikojn n pozitn nanciare dhe rrjedhn e paras s saj. Margjinat e interesit mund t shtohen si rezultat i
ndryshimeve n fjal, por lvizjet e papritura mund t shkaktojn zvoglim apo shtim t humbjeve.
Banka sht e eksponuar ndaj riskut t normave t interesit, kryesisht si rezultat i huamarrjes me norma jokse t interesit,
edhe n kuptim t shumave edhe n kuptim t kohzgjatjes, t cilat dallojn nga depozitat e afatizuara q kan afate
dhe norma t interesit t paraprcaktuara. N praktik, normat e interesit zakonisht prcaktohen n baz afatshkurtra.
Menaxhmenti i prcakton kujt e nivelit t mosprputhjes mes mimeve t normave t interesit q guxon t lejohet.
Sipas kontratave pr shkmbimin e normave t interesit, Banka pajtohet t kmbej dallimin mes shumave t norms
t interesit kse dhe asaj t luajtshme q kalkulohet sipas vlerave t pajtuara joreale. Parat e gatshme dhe bilanci me
BQK-n pr t cilat nuk paguhet interes jan prfshir n kolonn e tabels s mposhtme t emrtuar jobartse t
interesit. N t njjtn kolon prfshihen edhe depozitat e klientve pa interes.
Pr t mbuluar boshllkun e kredive afatmesme deri afatgjata kundrejt huave t ndryshme afatshkurtra deri afatmesme,
shfrytzohet derivati nanciar i quajtur Shkmbimi i Norms s Interesit, n t cilin Banka Raiffeisen n Kosov mbetet
kryesisht pagues i interesit ks, ndrsa pala tjetr mbetet paguesi i norms s interesit t ndryshueshme, ndrsa kjo e
|u|u| po| |o sgu|uu| |u,os|uo| op|uu|o os||o o |uo|suu| s |U||EC| c uuu,vo
Banka Raiffeisen n Kosov aplikon menaxhim aktiv t riskut pr tu mbrojtur nga risku i tregut. Risku i norms s interesit
evitohet prmes derivateve nanciare. Pr t siguruar veprimtari timprurse afatgjat nga portfoliot ekzistuese t kredive,
me maturim nga viti 2013 e deri n 15 vite, kto pozicione mbulohen prmes Shkmbimeve t Norms s Interesit.
Pozicionet deri n 5 vite mbrohen n mas prej 75 pr qind, ndrsa pozicionet mes 5-10 vjet me norm 100 pr qind.
Kjo qasje e kontrollimit t riskut siguron VaR (vler t rrezikuar) optimal.
Tabela e mposhtme prmbledh eksponimin e Banks ndaj riskut nga norma e interesit. N kt tabel prfshihen
pasurit dhe detyrimet e banks, sipas vlerave aktuale, t kategorizuara sipas datave paraprake t maturimit dhe
mimeve kontraktuale t ndryshuara.
M pak se 1 deri 3 3 deri 12 Mbi 12 Nuk bartin
nj muaj muaj muaj muaj interes Gjithsej
Pasuri
Para t gatshme dhe ekuivalente t tyre
dhe rezerva e domosdoshme pr likuidet 12,668 - - - 73,550 86,218
Huat pr bankat tjera 45,755 - - - 348 46,103
Kredi dhe paradhnie pr klient 35,785 58,521 128,461 178,299 - 401,066
Kredi tjera 532 - 1,753 18,588 - 20,873
Investime n letra me vler 17,339 17,270 4,216 25,277 - 64,102
Pasuri tjera - - - - 270 270
Gjithsej pasuri nanciare 112,079 75,791 134,430 222,164 74,168 618,632
Detyrime
Depozita nga klientt 155,952 23,205 104,151 19,923 210,638 513,869
Depozita nga bankat 37 - 2,600 1,091 485 4,213
Detyrime tjera - - - - 7,869 7,869
Gjithsej detyrime nanciare 155,989 23,205 106,751 21,014 218,992 525,951
Neto dallimi m 31 dhjetor 2012 (43,910) 52,586 27,679 201,150 (144,824) 92,681

52
M pak se 1 deri 3 3 deri 12 Mbi 12 Nuk bartin
nj muaj muaj muaj muaj interes Gjithsej
Pasuri
Para t gatshme dhe ekuivalente t tyre dhe
rezerva e domosdoshme pr likuidet 13,464 - - - 76,901 90,365
Huat pr bankat tjera 85,556 0 - - 354 85,910
Kredi dhe paradhnie pr klient 46,351 43,788 132,586 179,385 - 402,110
Kredi tjera 508 - 3,821 26,591 - 30,920
Investime n letra me vler - 947 22,330 39,154 442 62,873
Pasuri tjera - - - - 340 340
Gjithsej pasuri nanciare 145,879 44,735 158,737 245,130 78,037 672,518
Detyrime
Depozita nga klientt 205,371 20,572 77,749 9,823 243,762 557,277
Depozita nga bankat 82 90 4,155 8,336 21 12,684
Detyrime tjera - - - - 11,246 11,246
Gjithsej detyrime nanciare 205,453 20,662 81,904 18,159 255,029 581,207
Neto dallimi m 31 dhjetor 2011 (59,574) 24,073 76,833 226,971 (176,992) 91,311

Tabela e mposhtme prmbledh normat e interesit t zbatueshme pr valutat kryesore n instrumentet kryesore monetare.
Analiza sht prgatitur duke shfrytzuar normat efektive vjetore.
N prqindje 2012 2011
|U| USD CH| CE| |U| USD CH| CE|
Pasuri
Plasman n banka tjera,
t shfrytzueshme sipas nevojs 0.1 0.2 0.0 0.4 0.7 0.1 0.0 0.4
Dopoz|u |o u|u|zuu|u |o |u||u |,o|u 0 02 |// 0^ 0' 02 |// |//
Eo|o ovo||u|o uo |o|uuo|| H/ o |// |// c ^ |// |//
Eo|o ovo||u|o uo |o|uuo|| /|\ 2' 0 |// |// 2 |// |// |//
||ou u|o pu|uu|o|o |o| ||o||o| 0. |// |// |// |// |// |//
||ou |,o|u 2o |// |// |// c |// |// |//

Detyrime
Llogari t klientve 0.4 0.0 0.0 0.0 0.7 0.0 0.0 0.0
Depozita t afatizuara 3.8 1.2 1.0 1.0 4.5 1.3 1.0 1.0
Llogari kursimi 2.2 0.3 0.3 0.3 2.3 0.3 0.3 0.3
Nga perspektiva e menaxhimit t riskut dhe kontrollit ekzistojn dy aspekte t riskut:
* \|o|osu |s|u|
* |o|||o|| |s|u|
Vlersimi i riskut t interesit
Risku nga normat e interesit matet duke shfrytzuar qasjen VaR (vlern e rrezikuar). Kjo qasje nnkupton nj matje t
skenarit, duke shfrytzuar kohzgjatjen prej 10 ditsh dhe intervalin e besueshmris prej 99 pr qind. VaR matet nn
ndikim prej 1bps n lakoren e rendimentit. Ky skenar supozon implikimin n llogarin e timeve dhe humbjeve t Banks,
n rast se lakorja e rendimentit lviz n njrn apo tjetrn an pr nj pik t prqindjes, apo 0.01 pr qind. Rezultatet e
analizs s ndjeshmris i paraqiten menaxhmentit pr do jav, dhe i drgohen n mnyr t pavarur Menaxhmentit t
Riskut t RZB Vienna.
Kontrolli i riskut t norms s interesit
Mekanizmi pr kontrollin e riskut t norms s interesit shfrytzohet prmes raporteve ditore t Vlers s Pikve t
Prqindjes (BPV). Banka aktualisht posedon limit BPV prej 55 mij euro. Pr qllime t matjes s BPV-s, produktet me
norm t administruar modelohen duke shfrytzuar portfolio t replikimit. Vlera e Pikve t Prqindjes matet pr valut
dhe pr periudh kohore. Limitet prcaktohen edhe pr valut edhe pr periudha kohore t ndryshme.
53
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
4.5 Risku operativ
Prgjegjsia primare pr zhvillimin dhe implementimin e kontrolleve me t cilt adresohet risku operativ bartet nga
menaxhementi i lart i secils njsi afariste. Kjo prgjegjsi mbshtetet nga zhvillimi i standardeve t prgjithshme t
Banks pr menaxhimin e riskut operativ n fushat vijuese:
* |o||osu| po| |uu|,o uuo|uu|o |o uo|,|uvo, po||s||o uu|o|zu| o puvu|u| |o ||u|su|so|ovo
* |o||osu| po| |u|uzu u|o uo||o|u |o ||u|su|so|ovo
* |u,|uos|uo|u uo |o||osu| ||ogu||u|vo u|o |o||osu| |,o|u |g,o|o
* Do|uuo||u |o|||o||ovo u|o p|ocouu|uvo
* |o||osu| po| v|o|osu po|ou| |o |s|u| opo|u|v |o |usu| u|o |o uuo|uucso so |o|||o||ovo u|o p|ocouu|uvo |o
parapara pr t adresuar riskun
* |o||osu| po| |upo||u |o |uu|,ovo opo|u|vo u|o |o vop|uovo |o p|opozuu|u po| ||ogu||u |o g,o|u,os
* Su,u p|u|ovo ouo|g,o||o
* |u,|u u|o z|v||u p|o|oso|u|
* |||u u|o s|u|uu|uo| u|u|s|o
* |v|u |s|u|, po||s||o sgu|u| |u|uo o |,o |u o|o||
Pajtueshmria me standardet e banks prkrahet nga nj program i rishikimeve periodike q kryhen nga Auditimi
i Brendshm. Rezultatet e Auditimit t Brendshm diskutohen me menaxhmentin e njsis afariste prkatse, ndrsa
prmbledhjet e ktij auditimi i dorzohen Komisionit t Auditimit dhe menaxhmentit t lart t Banks.
4.6 Menaxhimi i riskut t kapitalit
Banka e menaxhon kapitalin e vet pr t siguruar se do t jet n gjendje t vazhdoj funksionimin, me qllim t
maksimizimit t timit pr aksionart e vet, duke gjetur baraspeshn optimale mes huas dhe kapitalit. Strategjia e
prgjithshme e Banks nuk ka ndryshuar nga viti i kaluar. Struktura e kapitalit e Banks prbhet nga huaja, ku prfshihen
huazimet, dhe kapitali q i atribuohet bartsve t kapitalit, n form t kapitalit t emetuar dhe timeve t ndara.
Kapitali rregullativ
Krkesat e kapitalit pr risk operativ kalkulohen n baz t rregullores s BQK-s pr menaxhimin e riskut operativ,
duke shfrytzuar qasjen e indikatorit bazik. Sipas Qasjes s Indikatorit Bazik, krkesa e kapitalit pr risk operativ sht i
barabart me 15 pr qind (pesmbdhjet pr qind t indikatorit prkats). Indikatori relevant sht mesatarja e tri viteve
e shums s t ardhurave neto t interesit dhe t ardhurave neto jo nga interesi.
Raporti i mjaftueshmris s kapitalit
Raporti i Mjaftueshmris s Kapitalit sht proporcioni mes kapitalit rregullativ dhe pasurive me risk t ponderuar,
njsive jashtbilancore dhe riskut tjetr, e shprehur n prqindje. Raporti minimal i krkuar i mjaftueshmris s kapitalit
sht 8 pr qind pr Klasn 1 dhe 12 pr fondet e gjithmbarshme vetanake.

Pasurit me risk t ponderuar (RWA)
Pasurit ponderohen n baz t kategorive t gjera t riskut kombtar, q bart sasi t caktuar t riskut sipas shums
s kapitalit q konsiderohet i domosdoshm pr ti mbshtetur ato. Gjasht kategori t vlerave t riskut zbatohen (0
pr qind, 20 pr qind, 50 pr qind, 75 pr qind, 100 pr qind, 150 pr qind); pr shembull instrumentet n para t
gatshme dhe tregjet e parave kan risk zero, q do t thot se pr t prkrahur mbajtjen e ktyre pasurive nevojitet
zero kapital. Pronat dhe pajisjet kan risk t ponderuar prej 100 pr qind, q do t thot se ato duhet t prkrahen me
kapital (t Klass 1) t barabart me 8 pr qind t vlers aktuale.
Zotimet jashtbilancore kreditore merren parasysh. Aseti i vlerave m pas ponderohet, duke i shfrytzuar t njjtat
prqindje me ato q shfrytzohen n pasurit bilancore.
31 dhjetor 31 dhjetor
2012 2011

Gjithsej pasuri me risk t ponderuar 419,530 436,091
Gjithsej ekspozime jashtbilancore ndaj riskut t ponderuar 15,446 17,780
C,||so, pusu| uo |s| |o po|uo|uu| po| |s| opo|u|v '',^.c |//
Gjithsej 490,452 453,871
Kapital rregullativ (gjithsej kapital) 68,591 92,161
Raporti i mjaftueshmris s kapitalit (gjithsej kapital) 13.99% 20.31%
54
Raporti i modikuar i mjaftueshmris s kapitalit sht i barabart me raportin e mjaftueshmris s kapitalit.
Politika e Banks sht q t mbaj baz t fuqishme t kapitalit n mnyr q ruaj besimin e investitorve, kreditorve
dhe tregut dhe t siguroj zhvillim t ardhshm t afarizmit. Ndikimi i nivelit t kapitalit n timin e aksionarve gjithashtu
merret parasysh, ndrsa Banka e konsideron nevojn pr t ruajtur baraspeshn mes timeve m t mdha, t cilat jan
t mundshm prmes ingranazhit t shtuar, dhe dobive dhe siguris q ofron baza e fuqishme e kapitalit.
Banka dhe veprimtarit individuale t rregulluara t saj kan qen n pajtueshmri me t gjitha krkesat e ndrlidhura
me kapitalin q jan imponuar nga jasht.
Gjat periudhs s raportimit, nuk ka pasur ndonj ndryshim material n Bank sa i prket menaxhimit t kapitalit.
Norma e ingranazhit
Komisioni i Banks pr menaxhimin e riskut e rishikon strukturn e kapitalit vazhdimisht. Si pjes e rishikimit n fjal, ky
komision vlerson koston e kapitalit dhe riskun q ndrlidhet me seciln klas t kapitalit. Norma e ingranazhit n fund t
vitit t kaluar ishte si n vijim:
2012 2011

Hua 3,728 12,663
Kapital 99,236 99,057
Neto raporti hua/kapital 4% 13%

5. Vlera e drejt e instrumenteve nanciare
Vlera e drejt sht shuma pr t ciln nj instrument nanciar do t mund t kmbehej n nj transaksion t zhvilluar
aktualisht mes palve n mnyr vullnetare, duke mos prfshir ktu shitjet e detyruara po likuidimin. Vlera e drejt m s
miri dshmohet prmes kuotimeve t mimeve t tregut.
Vlerat e supozuara t drejta t instrumenteve nanciare prcaktohen nga Banka duke i shfrytzuar informatat n
dispozicion n treg, kurdo q ato ekzistojn, ose duke i shfrytzuar metodologjit prkatse t vlersimit. Megjithat,
gjykimi i till nevojitet vetm pr t interpretuar t dhnat prmes s cilave parashikohet vlera e drejt. Vllimi i
veprimtaris n tregjet nanciare nuk sht i rndsishm. Prderisa menaxhmenti i ka shfrytzuar informatat n
dispozicion n treg pr t parasupozuar vlern e drejt t instrumenteve nanciare, informatat e tregut mund t mos
pasqyrojn trsisht vlern q do t mund t nxirrej n rrethanat aktuale.
Parat e gatshme dhe ekuivalentet e tyre dhe rezerva e domosdoshme
Parat e gatshme dhe ekuivalente e tyre prfshijn plasmanet dhe njsit e kmbyera mes bankash gjat grumbullimit
t mjeteve. Kto bilance jan afatshkurtra dhe kmbehen me norma t ndryshueshme, kshtu q vlera e drejt e tyre
konsiderohet se sht e barabart me vlern e bartur t tyre.
2012 2011
Pasuri Vlera e bartur Vlera e drejt Vlera e bartur Vlera e drejt
Huat pr banka tjera 46,103 46,103 85,910 85,910
Kredi dhe paradhnie tek klientt 401,066 401,066 402,110 402,110
Kredi tjera 20,873 20,873 30,920 30,920
Investime n letra me vler 64,102 64,102 62,873 62,873

Detyrime
Depozita nga klientt 513,869 513,869 557,277 557,277
Depozita nga bankat 4,213 4,213 12,684 12,684
55
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
6. Para t gatshme dhe ekuivalente t tyre dhe rezerva e domosdoshme
2012 2011
Para n dor 37,140 29,814
Bilanci me BQK 36,409 47,086
Llogari korrespondente me banka tjera 10,872 11,271
Plasman n tregun e parave 1,797 2,194
Gjithsej 86,218 90,365
Kategoria e parave t gatshme, ekuivalenteve t tyre dhe rezervs s domosdoshme pr likuiditet n BQK sht 50,864
mij euro (31 dhjetor 2011: 56,628 mij euro). Bilanci i rezervs pr likuiditet kalkulohet n baz t mesatares s thjesht
brenda nj jave dhe duhet t mbetet n vler prej 10 pr qind t depozitave t banks t pagueshme brenda nj viti.
Ajo prbhet nga bilanci me BQK-n dhe 50 pr qind si para n dor. Si i till, ky bilanc mund t ndryshoj dita dits.
Ky bilanc nuk prshihet n t dhnat pr parat e gatshme dhe ekuivalentet e tyre gjat paraqitjes s pasqyrs s
rrjedhs s paras.
N datat 31 dhjetor t viteve 2011 dhe 2012, parat e gatshme dhe ekuivalentet e tyre t paraqitura n pasqyrn e
rrjedhs s paras t Banks ishin n vlerat vijuese:
2012 2011
Gjithsej para t gatshme dhe ekuivalente t tyre dhe rezerva e domosdoshme pr likuiditet 86,218 90,365
Pa rezervn e domosdoshme pr likuiditet (50,864) (56,628)
Para t gatshme dhe ekuivalente t tyre pr qllime t pasqyrs s rrjedhs s parave 35,354 33,737
BQK i paguan Banks interes pr vlern mesatare t pasurive t depozituara n BQK mbi 5 pr qind t bazs s
zbatueshme t depozits deri n vlern mesatare t krkess minimale pr rezerva pr likuiditet. M 31 dhjetor 2012,
interesi e paguar ishte 0 pr qind n vit (m 31 dhjetor 2011 0.10 pr qind n vit).
7. Hua nga bankat tjera
Dopoz|u| o u|u|zuu|u u|o |o |upu|u vo|uoso| |o |u||u o |u||so|o,|o |o s||o|o| o C|EzH Dopoz|u| o gu|u|cvo
m 31 dhjetor 2012 dhe 31 dhjetor 2011 ishin t plasuara n Raiffeisen Bank International. Bilanci i huave nga bankat
tjera prfshin edhe t ardhurat nga interesi i prllogaritur n vler prej 1 mij euro (31 dhjetor 2011 3 mij euro).
Depozitat e garancis prfshijn nj shum prej 348 mij euro m 31 dhjetor 2012 (m 31 dhjetor 2011 354 mij
euro) dhe prbhen nga depozita t kuzuara me nj pal t ndrlidhur, n kuptim t garancive t lshuara nga Banka
pr klientt e vet. Banka nuk ka t drejt ti shfrytzoj kto fonde pr nancimin e veprimtaris s vet.
2012 2011
Depozita t afatizuara 45,755 85,556
Depozita pr garanci 348 354
Gjithsej Huat pr bankat tjera 46,103 85,910
56
8. Kredi dhe paradhnie tek klientt
2012 2011
Klientt korporata
Kredi aktuale dhe t ristrukturuara 135,106 145,803
Paradhnie 108,903 96,665
Llogari t klientve n mbitrheqje 151 16
244,160 242,484
Klient t shitjes
Kredi aktuale dhe t ristrukturuara 172,288 176,743
Paradhnie 10,288 9,277
Llogari t klientve n mbitrheqje 746 573
183,322 186,592
Kredi dhe paradhnie tek klientt 427,482 429,076

Minus: provizioni pr kredi t rna n vler (26,416) (26,966)
Neto kredi dhe paradhnie tek klientt 401,066 402,110
Kredit dhe paradhniet tek klientt prfshijn t ardhurat nga interesi i prllogaritur n vler prej 1,565 mij euro (m
31 dhjetor 2011 1,885 mij euro).
Lvizjet n provizionet pr kredi t rna n vler jan si n vijim:
2012 2011
Provizioni pr kredi t rna n vler n llim t vitit 26,966 28,092
Neto tarifat pr provizione pr kredi t rna n vler gjat vitit 5,523 6,545
Shlyerje t kredive (6,075) (7,671)

Provizioni pr kredi t rna n vler n fund t vitit 26,416 26,966
M 31 dhjetor 2012 Banka kishte 377 huamarrs (31 dhjetor 2011 419 huamarrs) me kredi t gjithmbarshme n
vler prej 100 mij euro. Vlera agregate e ktyre kredive sht 258,315 mij dhe prbn 60 pr qind t bruto portfolios
s kredive (31 dhjetor 2011 - 265,711 mij apo 58 pr qind e bruto portfolios s kredive).
Prqendrimi i riskut brenda sektorit ekonomik t portfolios s kredive konsumuese sht si n vijim:
2012 2011
Amount % Amount %
Tregti 156,298 37% 161,509 38%
Individ 171,596 40% 159,128 37%
Prodhimtari, kimi dhe prpunim 31,307 7% 46,761 11%
Shrbime 31,899 7% 24,234 6%
Ndrtim dhe shrbime ndrtimore 21,528 5% 22,661 5%
Industri e ushqimit dhe bujqsi 1,888 0% 2,123 0%
Tjera 12,966 4% 12,660 3%
Gjithsej kredi dhe paradhnie pr klientt para provizionit pr kredi t rna n vler 427,482 100% 429,076 100%
57
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
9. Kredit tjera
2012 2011
Kredit tjera 20,873 30,920

Gjithsej kredi tjera 20,873 30,920
Portfolio e kredive tjera prbhet nga kredit q u jepen klientve n vendet tjera evropiane. Prpunimi dhe administrimi i
kredive kryhet nga Raiffeisen Bank International n Vjen, ndrsa Raiffeisen Bank Kosovo merr pjes n kto marrveshje
vetm prmes nancimit apo sigurimit t fondeve. Kto kredi u jepen kompanive me rangim t mir kreditor dhe jan pa
risk, gj q garantohet nga RBI, e rrjedhimisht atyre nuk u alokohet provizioni pr risk.
Kredi tjera shprndarja regjionale 2012 2011
Franc 20,873 22,118
Kroaci - 8,802

Gjithsej kredi tjera 20,873 30,920
10. Investimet n letra me vler
2012 2011
Investime t mbajtura deri n maturim (bono qeveritare) 22,854 42,727
Investime nanciare me vler t drejt (bono qeveritare) 35,260 19,704
Bono thesari t Qeveris s Kosovs 5,988 -
Investime kapitale n dispozicion pr shitje - 442
Gjithsej investime n letra me vler 64,102 62,873
Investimet e mbajtura deri n maturim t identikuara m 31 dhjetor 2012 jan investimet n bono qeveritare t
Republiks s Gjermanis, Shteteve t Bashkuara t Ameriks dhe Republiks s Polonis, me periudha t mbetura t
maturimit mes 1 dhe 13 muaj.
Investimet nanciare me vler t drejt t identikuara m 31 dhjetor 2012 prbhen nga bono 0.2 2.5-vjeare
n Euro, t emetuara nga Republika e Gjermanis, Republika e Francs, Republika e Austris, Shtetet e Bashkuara t
Ameriks dhe Republika e Kosovs (bono thesari).
11. Investimet n entitete vartse
2012 2011
Investime n Raiffeisen Leasing Kosovo 333 333

Gjithsej investime n entitete vartse 333 333
12. Pasuri tjera
2012 2011
Parapagimet dhe paradhniet pr shrbime 1,886 1,573
Tarifa t arktueshme 270 340
T arktueshme tjera 32 32
Gjithsej pasuri tjera 2,188 1,945
58
13. Prmirsimet n objektet me qira, pajisjet dhe pasurit e paprekshme
Bankomate,
Prmirsime pajisje tjera
n objektet bankare dhe Harduer Pasuri t
me qira t zyrs kompjuterik paprekshme Gjithsej
Kostoja m 31 dhjetor
2010 3,604 8,956 4,172 6,582 23,314
Shtesa 454 913 307 1,164 2,838
Shitje (156) 1,297 (1,649) (85) (593)
2011 3,902 11,166 2,830 7,661 25,559
Shtesa 261 1,610 231 879 2,981
Shitje (126) (212) (63) - (401)
2012 4,037 12,5634 2,998 8,540 28,139
Zhvlersimi dhe amortizimi i akumuluar m 31 dhjetor
2010 2,612 4,676 2,808 4,233 14,329
u||u po| z|v|o|osu/uuo||zu po| v|| S|o|u 2} 'c ,.' 2.0 o'c o,^02
Eliminuar me shitje (157) (110) (128) (95) (490)
2011 3,016 6,281 2,950 4,994 17,241
u||u po| z|v|o|osu/uuo||zu po| v|| S|o|u 2} ^o' ,cc0 oco ,o^ o,c0
Eliminuar me shitje (110) (173) (61) 28 (316)
2012 3,345 7,768 3,257 6,156 20,526
Neto vlera n libra m 31 dhjetor

2012 692 4,796 (259) 2,384 7,613
2011 886 4,885 (120) 2,667 8,318
14. Depozitat e klientve
2012 2011
Klientt korporata:
Llogari rrjedhse 62,642 106,709
Llogari kursimi 4,534 8,681
Depozita t afatizuara dhe llogari margjinale 19,492 25,325
86,668 140,715
Klient Retail:
Llogari rrjedhse 147,995 137,054
Llogari kursimi 136,157 140,930
Depozita t afatizuara dhe llogari margjinale 143,049 138,578
427,201 416,562

Gjithsej n llogari t klientve 513,869 557,277
M 31 dhjetor 2012, llogarit e klientve prfshinin shpenzimet pr interesin e prllogaritur n vler prej 2,456 mij
euro (m 31 dhjetor 2011 2,387 mij euro).
M 31 dhjetor 2012, Banka kishte 561 klient me bilanc t gjendjes m t lart se 100 mij euro (m 31 dhjetor 2011
541 klient). Bilancet e prgjithshme t ktyre klientve arrijn shumn prej 163,112 mij euro, apo 32 pr qind t t
gjitha llogarive t klientve (m 31 dhjetor 2011 - 203,869 mij apo 37 pr qind t t gjitha llogarive t klientve).
Prfshir n kategorin e llogarive t klientve jan pozitat prej 12,322 mij euro (m 31 dhjetor 2012) q mbahen si
peng pr garanci dhe letrkredi t lshuara nga Banka pr klientt e vet (31 dhjetor 2011 12,578 mij euro). Detajet
lidhur me bilancet e palve jan paraqitur nn shnimin 25.
59
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
15. Depozita dhe huazime nga bankat
2012 2011
Huazime
Institucione supranacionale dhe banka zhvillimore 3,728 12,663

Depozita
Eu||u |ouo|cu|o |,o|u |gu s||o|o o |u| ,u|o p,oso o CE|zH ^o' 2
Gjithsej depozita dhe huazime nga bankat 4,213 12,684
M 31 dhjetor 2012 n llogarin e huazimeve prfshihej edhe shuma e interesit e prllogaritur n vler prej 37 mij
euro (m 31 dhjetor 2011 82 mij).
Maturimi i kredive nga institucionet supranacionale dhe bankat zhvillimore do t bhet nga viti 2013 (m e shkurtra) deri
n vitin 2016 (m e gjata).
16. Detyrimet tjera
2012 2011
Depozita pr shlyerje nga afarizmi i transferimit t pagesave 1,393 6,154
Vlera e drejt negative e derivateve nanciare 2,881 2,363
T ardhura t shtyra 1,398 1,502
Shpenzime pr punonjs 1,074 844
T pagueshme 894 822
Shpenzime operative 577 437
Pagesa pr shkmbimin e norms s interesit 560 341
Provizion pr humbje nga garancit dhe zotimet (shih m posht) 263 161
Tatim i pagueshm 129 147
Detyrime n pasurit e marra me qira 45 104
T tjera 316 35

Gjithsej detyrime tjera 9,530 12,910
Depozitat pr shlyerje t afarizmit pr transferim t pagesave prbjn llogari t pezulluara t Banks, q rezultojn me
bilanc debiti prej 1,393 mij euro m 31 dhjetor 2012 (m 31 dhjetor 2011 6,154 mij euro). Depozitat pr shlyerje
prbjn llogari pr shlyerje pr karta debiti dhe krediti, pagesa dhe njsi tjera. T ardhurat e shtyra m 31 dhjetor
2012 paraqesin shumn e tarifave t shtyra pr kredi.
Detajet e ndrlidhura me bilancet e palve jan dhn n Shnimin 25.
Lvizja e provizionit pr humbje nga garancit dhe zotimet sht si n vijim:
2012 2011
Provizioni pr humbje nga garancit dhe zotimet n llim t vitit 161 141
||ovzo|/|os|u p|ovzo||} po| |uu|,o |gu gu|u|c|o u|o zo|uo| 22 20
Shfrytzimi i provizioneve nga viti i kaluar (119) -
Provizioni pr humbje nga garancit dhe zotimet n fund t vitit 263 161
N vijim sht nj pasqyr e provizionit m 31 dhjetor:
2012 2011
Provizioni pr garanci 99 -
Provizioni pr ndihm juridike 164 161
Gjithsej provizione 263 161
60
17. Kapitali aksionar
Kapitali i autorizuar dhe i regjistruar aksionar i Banks prbhet nga 100 aksione t rndomta. Gjat vitit 2012, kapitali
aksionar mbeti i pandryshuar n shum prej 58,000 mij euro. Struktura e kapitalit aksionar t Banks m 31 dhjetor
2012 dhe 31 dhjetor 2011 ishte si n vijim:
2012 2011
Numri i Vlera n T drejtat Numri i Vlera n T drejtat
Aksionari aksioneve mij euro e votimit aksioneve mij euro e votimit
Raiffeisen SEE Region Holding GmbH 100 58,000 100% 100 58,000 100%
T gjitha aksionet kan t drejta t barabarta n dividend dhe mbajn t njjtat drejta t votimit.
18. T ardhurat nga interesi dhe shpenzimet pr to
2012 2011
T ardhura nga interesi
Kredi dhe paradhnie tek klientt 45,631 47,486
Kredi dhe paradhnie tek bankat 91 1,159
Kredi tjera pjesmarrje n nancim 586 482
Investime nanciare 1,297 1,017
Gjithsej t ardhura nga interesi 47,605 50,144

Shpenzime pr interesi
Depozita nga klientt (8,675) (9,870)
Depozita nga bankat (707) (1,263)
Derivate nanciare (jotregtare) (789) (551)
Shpenzime tjera pr interesi (94) (150)
Gjithsej shpenzime pr interesi (10,265) (11,834)
Neto t ardhura nga interesi 37,340 38,310
19. T ardhurat nga tarifat dhe komisionet dhe shpenzimet pr to
2012 2011

Afarizmi nga transferimi i pagesave 8,025 8,161
Afarizmi nga administrimi i kredive dhe garancit 1,200 967
Afarizmi i kmbimit valutor 1,543 1,749
Shrbimet si agjenci pr produkte t palve t treta 91 86
Shrbime tjera bankare 22 3
Gjithsej t ardhura nga tarifat dhe komisionet 10,881 10,966

Afarizmi nga transferimi i pagesave (2,627) (2,751)
Shrbimet si agjenci pr produkte t palve t treta - -
Shrbime tjera bankare (457) (398)
Gjithsej shpenzime pr tarifa dhe komisione (3,084) (3,149)

Neto t ardhura nga tarifat dhe komisionet 7,797 7,817
61
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
20. T ardhura tjera
2012 2011

T ardhura nga shpenzimet e regjistruara n vitin e kaluar - 87
Tjera 82 137
Gjithsej t ardhura tjera 82 224
21. Shpenzimet pr punonjs
2012 2011

Paga dhe mditje 9,767 9,571
Shpenzime pr kontribute pensionale 318 514
Shpenzime tjera vullnetare shoqrore 516 465
Parapages pr shrbime t punonjsve 84 35
Gjithsej shpenzime pr punonjs 10,685 10,585
Pagesa e drejtorve dhe zyrtarve t lart ekzekutiv prcaktohet nga menaxhmenti i Raiffeisen International, duke marr
parasysh performansn e individve dhe trendet e tregut. Shpenzimet q ndrlidhen me Bordin Menaxhues pr vitin
2012 arritn shumn prej 509 mij euro (2011 361 mij euro).
22. Shpenzime tjera operative
2012 2011

Shpenzime pr hapsirat e puns (qiraja, mirmbajtja, t tjera) 3,400 3,340
Zhvlersimi i pasurive t prekshme 2,466 2,547
Shpenzime pr teknologji informative 2,035 1,965
Shpenzime pr reklama, marrdhnie me publik dhe materiale promocionale 1,510 1,911
Shpenzime pr sigurim 1,087 1,303
Amortizimi i pasurive t paprekshme 1,135 856
Shpenzime tjera administrative 605 687
Shpenzime pr komunikim 581 638
Furnizime pr zyr 513 539
Shpenzime pr shrbime juridike, kshilldhnse dhe konsulenc 860 508
Shpenzime pr trajnimin e punonjsve 347 454
Tarifat pr sigurim t depozitave 586 433
Shpenzime n vetura 437 389
Shpenzime t udhtimit 139 155

Gjithsej shpenzime tjera operative 15,701 15,725

62
23. Tatimi n t ardhura
2012 2011
Pagesa aktuale pr tatim 748 1,481
Tatimi i shtyr 801 (95)

Shpenzime pr tatim n t ardhura pr vit 1,549 1,386
Norma e tatimit n t ardhura pr t ardhurat e Banks sht 10 pr qind (m 31 dhjetor 2011 10 pr qind). Barazimi
mes pagess s pritur dhe aktuale t tatimit sht paraqitur n vijim.
2012 2011
Fitimi para tatimit 14,170 13,776
Pagesa pr tatim pr vitin, sipas norms s aplikueshme ligjore 1,417 1,378
Efektet tatimore t njsive q nuk jan t zbritshme pr qllime tatimore dhe dallimet tjera rregullative (669) 103
Prmirsimi pr shpenzimet tatimore t vitit paraprak - -
Pagesa aktuale pr tatim 748 1,481
Dallimet mes pasqyrave nanciare t IFRS dhe rregulloreve tatimore t Kosovs bjn q t shfaqen disa dallime t
prkohshme mes vlers bartse t disa pasurive dhe detyrimeve t caktuara pr nevoja t raportimit nanciar dhe pr
nevoja t tatimit n tim. Efekti tatimor i lvizjes s ktyre dallimeve t prkohshme regjistrohet me norm prej 10 pr qind.
Lvizja
2011 gjat 2012 2012
Efekti tatimor i dallimeve t prkohshme t zbritshme
Prmirsimet n objekte me qira, pajisjet dhe pasurit e paprekshme (88) - (88)
Depozitat e afatizuara interesi i prllogaritur 164 7 171
Gjithsej bruto pasuri/(detyrime) pr tatim t shtyr 76 7 83

Efekti tatimor i dallimeve t prkohshme t tatueshme
Provizioni pr kredi t rna n vler (903) (823) (1,725)
Provizioni jashtbilancor (20) 14 (6)
Gjithsej neto pasuri/(detyrime) pr tatim t shtyr (847) (802) (1,648)
63
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
24. Garancit dhe zotimet
Procedurat ligjore. Koh pas kohe gjat zhvillimit t afarizmit normal, paraqiten pretendime ligjore kundr Banks. M
31 dhjetor 2012, Banka kishte disa raste gjyqsore t pazgjidhura. Bazuar n vlersimin e brendshm, duke marr
parasysh vendimet e mparshme gjyqsore dhe vendimet e Menaxhmentit lidhur me to, Banka ka ndar shumn prej
164 mij euro pr t mbuluar shpenzimet e mundshme q mund t rezultojn nga kto vendime gjyqsore. N t dhnat
e vitit 2012 ishte prfshir shuma prej 99 mij euro.
Rregulloret tatimore. Raiffeisen Bank ka kalkuluar tatimin n tim dhe i ka paguar ATK-s t gjitha paradhniet q
krkohen me ligj. Dallimi mes parashikimeve kontabilare dhe vlers reale sht shtuar n t dhnat e vitit 2012 si tim.
Zotimet kapitale. M 31 dhjetor 2012, Banka nuk kishte asnj zotim kapital n kuptim t blerjes s pajisjeve dhe softuerit
(m 31 dhjetor 2011 zero).
Zotimet pr qira operative. Pagesat minimale t ardhshme pr qira, pr kontratat e parevokueshme pr qira operative,
n t cilat Banka sht qiramarrs, jan si n vijim:
2012 2011

Jo m gjat se nj vit 553 2,280
M gjat se 1 vit dhe jo m gjat se 5 vite 3,653 3,782
Gjithsej zotime pr qira operative 4,206 6,062
Zotimet e ndrlidhura me kredi. Qllimi primar i ktyre instrumenteve sht q t sigurojn disponueshmrin e
fondeve pr klientin, kurdo q t njjtat i nevojiten. Garancit dhe letrkredit stand-by, t cilat prfaqsojn siguri t
parevokueshme se Banka do ti kryej pagesat n rast se klienti nuk i prmbush obligimet e veta ndaj palve t treta,
bartin t njjtin risk kreditor si kredit. Letrkredit dokumentare dhe komerciale, t cilat prbjn obligime t shkruara
q lshohen nga Banka n emr t nj klienti, e me t cilat autorizohet nj pal e tret q t bj trheqjet e shums s
prcaktuar nga Banka, nn kushte dhe kondita specike, ndrlidhen me drgesn e mallrave pr t cilat lshohen apo
me depozita t parave t gatshme dhe si t tilla bartin m pak risk se sa huazimet e drejtprdrejta.
Zotimet pr t dhn kredi n baz t nj norme specike t interesi gjat nj periudhe kse kohore llogariten si
derivate. Prve nse kto zotime tejkalojn periudhn q konsiderohet e nevojshme pr t kryer shlyerjen adekuate, ato
konsiderohen si transaksione t rregullta.
Zotimet e mbetura t ndrlidhura me kredi jan t paraqitura n vijim:
2012 2011
Zotime pr t zgjatur kredit 43,185 40,564
Garanci apo zotime t ngjashme t lshuara (mjete kreditore) 24,417 23,775
Garanci apo zotime t ngjashme t lshuara (t mbuluara me para t gatshme) 7,410 11,619
Letrkredi (mjete kreditore) 590 515
Letrkredi (t mbuluara me para t gatshme) - 99
Linja kreditore TF 3,454 2,859
Letrkredi stand-by 99 99
Letra prkrahse - -

Gjithsej zotime t ndrlidhura me kredi 79,155 79,530
Zotimet pr t zgjatur kredit prfaqsojn shumat e kredive n t cilat dokumentacioni i kredis sht nnshkruar por
parat ende nuk jan lshuar dhe shumat e pashfrytzuara t mbitrheqjeve t lejuara n llogarit e klientve. N
kuptim t riskut kreditor nga zotimet pr t zgjatur kredit, Banka potencialisht mund ti eksponohet humbjeve, n shum
t barabart me shumn e pashfrytzuar t mjeteve. Megjithat, shuma e mundshme e humbjes sht m e vogl se sa
zotimet e gjithmbarshme t pashfrytzuara pasi q shumica e zotimeve pr t zgjatur kredit bhen pr klient q kan
nj standard t caktuar kreditor. Banka e monitoron maturimin e zotimeve q ndrlidhen me kredit pr shkak se zotimet
afatgjata zakonisht kan nivel m t lart t riskut kreditor se sa ato afatshkurtra.
64
Shuma e gjithmbarshme e mbetur e zotimeve pr t zgjatur kredit dhe garancit nuk prfaqson domosdoshmrisht
krkesn e ardhshme pr para t gatshme, pasi q kto instrumente nanciare mund t skadojn apo t shkputen pa u
shfrytzuar fare.
Shkmbimet e norms s interesit. Qllimi kryesor i ktyre instrumenteve sht q t shmanget risku i norms s interesit
q ndrlidhet me huamarrjen sipas normave kse. M 31 dhjetor 2012, Banka kishte 45 kontrata pr shkmbim t
normave t interesit, me shum joreale prej 42,000 mij euro (m 31 dhjetor 2011 32,700 mij euro). Banka paguan
norma t interesit kse dhe pranon norma t interesit variabile. Neto valorizimi i ktyre kontratave pr vitin e prfunduar
m 31 dhjetor 2012 ishte 518 mij euro (n vitin 2011: 1,163 mij euro).
25. Transaksionet me palt e ndrlidhura
Pr qllime t ktyre pasqyrave nanciare, pal konsiderohet si t ndrlidhura nse kan aftsin pr t kontrolluar
paln tjetr apo pr t ushtruar ndikim t theksuar mbi paln tjetr gjat marrjes s vendimeve nanciare dhe operative,
n pajtim me prkuzimin n IAS 24 Zbulimet i informatave t palve t ndrlidhur. Gjat shqyrtimit t t gjitha
marrdhnieve me palt e ndrlidhura, kujdes i veant i kushtohet substancs s marrdhnies dhe jo vetm forms
ligjore t saj.
Transaksionet bankare lidhen gjat veprimtaris normale afariste me palt me interes, drejtort, kompanit me t
cilat Banka ka aksionar t prbashkt dhe palt tjera. Kto transaksione prfshijn barazime, plasmane, pranim t
uopoz|uvo u|o ||u|su|so|o |o vu|u|u |o |uu,u uuo| po| |o|o ||u|su|so|o po|cu||o|o| spus |o|uuvo |o ||ogu|
Bilanci i mbetur n fund t vitit dhe t ardhurat dhe shpenzimet gjat vitit me palt e ndrlidhura jan paraqitur n vijim:
2012 2011
Pal Pal
Entiteti tjera t Entiteti tjera t
am ndrlidhura am ndrlidhura
Pasqyra e gjendjes nanciare
Para t gatshme dhe ekuivalente t tyre dhe rezerva e domosdoshme 5,272 - 6,434 -
Huat pr bankat tjera - - - -
Kredi dhe paradhnie tek klientt - 11,708 - 9,029
Kredi tjera 20,873 - 30,920 -
Investime n letra me vler - - - 117
Pasuri tjera 53 10 53 14
Detyrime
Llogari t klientve - 2 - 1
Huazime 220 100 - 1,206
Detyrime tjera 3,580 61 2,839 167
Pasqyra e t ardhurave t prgjithshme
T ardhura nga interesi 587 344 507 236
Shpenzime pr interesi (808) (4) (597) -
Neto tarifa dhe komisione (162) (38) (118) (18)
Neto vlersimi i instrumenteve nanciare, sipas vlers s drejt (518) (1,163) -
Neto vlersimi i investimeve kapitale - - - 84
Shpenzime tjera operative (1,188) (37) (733) (1)
Blerje e pasurive t paprekshme 244 - 116 -
Jashtbilancore
Garanci - - - -
Letrkredi - - - 120
26. Ngjarje n vijim
Nuk ka asnj ngjarje q pritet t zhvillohet pas dats s raportimit e cila do t mund t krkonte prshtatjen apo
paraqitjen e srishme t pasqyrave nanciare individuale.
65
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
66
Fjalorth i Raiffeisen
Trau i kryqzuar
Kryqzimi i trajve me koka kali sht pjes e logos zyrtare e pothuajse t gjitha kompanive t Raiffeisen Banking Group
dhe RZB Group n EQL. Ajo paraqet kryqzimin e dy kokave kuajsh n maj t trajve t kulmit t shtpis, dhe origjina
e tij daton shekuj m par n traditat folklorike Europiane: kryqzimi i trajve n kulm besohet se mbron shtpin dhe
banort e saj nga rreziqet e jashtme dhe i mban ligsit jasht shtpis. Ajo simbolizon mbrojtjen dhe sigurin q klientt
e bankave Raiffeisen gzojn si rrjedhoj e vendimit t tyre pr t bashkpunuar me t. Sot, kjo logo sht nj nga
markat tregtare m t njohura t Austris dhe nj brend i mirnjohur n tr EQL-n.
Raiffeisen Bank International
Raiffeisen Bank International AG (RBI), e konsideron Evropn Qendrore dhe Lindore (prfshir Austrin) si tregun e vet.
|E| vop|o| s Eu||o U|vo|su|o |o |u,o|| o |v|opos Co|u|o|o u|o ||uo|o |C|}, |o |o c|| so| |u |,o ||,o| |o |us|ou |o
bankave, kompanive kreditore dhe kompanive q ofrojn shrbime t specializuara nanciare n 17 tregje t ndryshme,
e t cilat funksionojn si vartse t saj. N fund t vitit 2012, rreth 60,000 punonjs tan i kan shrbyer rreth 14.2
milion klient n rreth 3.100 pika t shitjes n tr EQL-n. N Austri, RBI sht nj nga bankat kryesore investuese dhe
pr segmentin e korporatave. Pr m tepr, RBI sht e prfaqsuar n qendrat kryesore nanciare botrore dhe ka
deg dhe zyra prfaqsuese n Azi. N prgjithsi, RBI punson rreth 60,000 punonjs dhe posedon pasuri prej rreth
136 miliard eurosh. RBI sht regjistruar n bursn e Vjens q nga 25 prilli 2005 (deri m 12 tetor 2010 si Raiffeisen
|||o||u|o|u|} /,o po||uoso|o| |o usu |uo|so |ou|o|u|o u|o |uo||ou|o|u|o s // u|o |U|C SC// Eu||s |zE
ka mbetur aksionari kryesor pas bashkimit n fjal, duke i zotruar rreth 78.5 pr qind t aksioneve. Pjesa e mbetur e
aksioneve (21.5 pr qind) jan n shitje t lir. Fal vlersimeve afatgjata A (S&P, Fitch) dhe A2 (Moodys), RBI sht
gjithashtu emetuese e rregullt e letrave me vler.
RZB
E themeluar n 1927, Raiffeisen Zentralbank sterreich AG (RZB) sht institucioni kryesor i grupit bankar austriak
Raiffeisen (RBG) dhe vepron si qendr e grupit RZB, prfshir edhe RBI. RZB funksionon si lidhja kryesore n mes t
C|up| Eu||u| /us||u| |u||oso| u|o |E|, uo ||,o|| o su, |u||u| |o |v|opo| Co|u|o|o u|o ||uo|o C||} u|o |,o |uuo|
t caktuar t aktiviteteve ndrkombtare.
Grupi RZB
Grupi RZB sht n pronsi t RZB dhe drejtohet nga e njjta. Raiffeisen Bank International sht njsia m e madhe e
ktij grupi.
Raiffeisen Banking Group
Grupi Bankar Raiffeisen (RBG) sht grupi m i madh bankar n Austri sa i prket totalit t aktivs. Sipas t dhnave n
fund t vitit 2011, bilanci total i gjendjes s RBG ishte 269.6 miliard Euro. Kjo prfaqson nj t katrtn e t gjith
afarizmit t brendshm bankar dhe prbn rrjetin m t madh bankar me afrsisht 2,220 zyra dhe 25,000 punonjs.
RBG prbhet nga Bankat Raiffeisen n nivel lokal, Bankat Rajonale Raiffeisen n nivelin provincial dhe RZB si institucion
qendror. RZB vepron gjithashtu si ur lidhse n operacione ndrkombtare mes grupit t saj dhe RGB-s. Bankat
Raiffeisen jan institucione kreditore kooperative private t cilat funksionojn si banka shrbyese t prgjithshme. Bankat
Raiffeisen t secils provinc jan pronar t bankave prkatse rajonale, t cilat mbajn prafrsisht 90 pr qind t
aksioneve t rregullta t RZB.
Bankat Raiffeisen jan krijuar fal nisms s nj reformatori social gjerman Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818 - 1888),
i cili me krijimin e kooperativs bankare m 1862, vuri gurthemelin e organizimit global t shoqrive kooperative
Raiffeisen. Vetm 10 vjet pas themelimit t kooperativs bankare Austriake Raiffeisen n 1886, rreth 600 banka
kursimi dhe krediti funksiononin sipas sistemit Raiffeisen anemban vendit. Sipas parimit themelor t Raiffeisen, atij t
vetndihms, mbrojta e interesave t antarve ishte dhe mbetet synimi kryesor politik i afarizmit t t njjtave.
67
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Grupi RBI n Europ
68
Adresat dhe kontaktet
Raiffeisen Bank Kosovo sh.a.
Zyra Qndrore
||ugu UC|, || '
10000 Prishtin
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 142
Fax: +381 (0)38 20 30 11 25
E-mail: info@raiffeisen-kosovo.com
Zyra pr Korporata
||ugu ||ou u|o, || o
10000 Prishtin
Tel: +381 (0)38 222 222 lok. 412
Fax: +381 (0)38 20 30 11 27
Zyra pr Premium Banking
Rruga Agim Ramadani, nr. 15
10000 Prishtin
Phone: +381 38 222 222, lok. 406
Fax: +381 38 20 30 11 34
Dega e Prishtins
Rruga Nna Terez, nr. 52
10000 Prishtina
Tel: +381 38 222 222, lok. 481
Fax: +381 38 20 301 127
Nndega n Prishtin
Eu|ovu|u E|| C|||o|, p|
10000 Prishtin
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 400
Fax: +381 (0)38 20 30 14 40
Nndega n Prishtin
Rruga Gazmend Zajmi, p.n., Bregu i Diellit
10000 Prishtin
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 420
Fax: +381 (0)38 20 30 14 45
Nndega n Prishtin
Rruga Vllezrit Fazliu, Kodra e Trimave
10000 Prishtin
Tel: +381 38 222 222, lok. 465
Fax: +381 38 20 30 1 449
Nndega n Prishtin
Du|uu|u | '/., Du|uu|u
10000 Prishtin
Tel: +381 38 222 222, lok. 455
Fax: +381 38 20 30 1 446
Nndega n Prishtin
Eu|ovu|u Dos|uo|o| o |ou||, U|pu|o
10000 Pristina
Phone: +381 38 222 222, ext. 435
Fax: +381 38 20 30 1 441
Nndega n Prishtin
Rruga Nazim Gafurri, p.n.
10000 Prishtin
Tel: +381 38 222 222, lok. 427
Fax: +381 38 20 30 14 42
Nndega n Albi Mall
Veternik
10000 Prishtin
Tel: +381 38 222 222, lok. 425
Nndega n Fush Kosov
Rruga Nna Terez Street, nr. 80
12000 Fush Kosov
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 470
Fax: +381 (0)38 20 30 1 480
Nndega n Arbri
||ugu /|uo| ||us| C, CE2, |o| ,2
10000 Pristina
Tel.: 038 222 222, lok. 490
Fax: 038 20 30 1 448
Nndega n Obiliq
Rruga Hasan Prishtina, p.n.
'000 C||
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 469
Fax: +381 (0)38 20 30 14 70
Nndega n Drenas
Rruga Skenderbeu, p.n.
13000 Drenas
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 460
Fax: +381 (0)38 20 30 13 35
Nndega n Graanic
Rruga Kralja Milutina, p.n
Tel: +381(0) 222 222 lok. 450
Fax:+381(0)38 20 30 1 395
Nndega n Lipjan
Lidhja e Prizrenit, p.n.
14000 Lipjan
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 440
Fax: +381 (0)38 20 30 14 70
Nndega n Podujev
Rruga Zahir Pajaziti p.n.
11000 Podujev
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 430
Fax: +381 (0)38 20 30 14 60
Dega n Ferizaj
Rruga Dshmort e Kombit, nr. 39
70000 Ferizaj
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 655
Fax: +381 (0)38 20 30 13 16
Nndega n Ferizaj
Rruga Rexhep Bislimi, nr. 28
70000 Ferizaj
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 667
Fax: +381 (0)38 20 30 13 20
Nndega n Han t Elezit
Terminali Doganor
71510 Hani i Elezit
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 485
Fax: +381 38 20 301 450
Nndega n Han t Elezit
Magjistralja Prishtin Shkup, Qendr
71510 Hani i Elezit
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 486
Nndega n Kaanik
Rruga Agim Bajrami, p.n.
71000 Kaanik
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 670
Fax: +381 (0)38 20 30 14 15
Nndega n Shtime
Rruga Tirana, p.n.
72000 Shtime
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 680
Fax: +381 (0)38 20 30 14 90
Nndega n Shtrpce
Rruga kryesore, p.n.
73000 Shtrpce
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 690
Fax: +381 (0)38 20 30 14 25
Rrjeti i degve t Raiffeisen Bank n Kosov
69
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Dega n Gjakov
Rruga Nna Terez, nr. 328
50000 Gjakov
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 701
Fax: +381 (0)38 502 130
Nndega n Gjakov
||ugu `|| /o||u, p|, |ug,,u C|zo
50000 Gjakov
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 715
Fax: +381 (0)38 20 30 1 300
Nndega n Rahovec
Avdulla Bugari, n.n.
21010 Rahovec
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 730
Fax: +381 (0)38 20 301 435
Dega n Gjilan
Bulevardi i Pavaresise, p.n.
60000 Gjilan
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 756
Fax: +381 (0)38 20 30 1 301
Nndega n Gjilan
Rruga 28 Nntori, nr. 207
60000 Gjilan
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 765
Fax: +381 (0)38 20 30 13 00
Nndega n Kamenic
||ugu ||go |suu,|, ||2/u
62000 Kamenic
Tel: +381 (0) 38 222 222, lok. 770
Fax: +381 (0)38 20 301 420
Nndega n Viti
Rruga Adem Jashari, p.n.
61000 Viti
Tel: +381 (0) 38 222 222, lok. 780
Fax: +381 (0)38 20 301 455
Dega n Mitrovic
Rruga Ali Pash Tepelena, p.n.
40000 Mitrovic
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 555
Fax: +381 (0)38 20 30 13 61
Nndega n Mitrovic
Mbreteresha Teut, p.n.
40000 Mitrovic
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 585
Fax: +381 (0)38 20 30 1 391
Nndega n Vushtrri
Dshmort e Kombit, p.n.
42000 Vushtrri
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 560
Fax: +381 (0)38 20 30 14 00
Nndega n Skenderaj
Bulevardi Adem Jashari, p.n.
41000 Sknderaj
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 570
Dega n Mitrovic
Rruga Kralja Petra I, p.n.
Tel.: +381 38 222 222, lok. 580
Fax: +381 38 20 30 1 391
Dega n Pej
Sheshi Haxhi Zeka
30000 Pej
Tel: +381 (0) 38 222 222, lok. 607
Fax: +381 (0)38 20 30 13 76
Nndega n Pej
||ugu E|| C|||o|, p|
30000 Pej
Tel: +381 38 222 222, lok. 615
Nndega n Dean
Luan Haradinaj Street, n.n.
51000 Dean
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 620
Fax: +381 (0)38 502 699
Nndega n Istog
Rruga 2 Korriku, p.n.
31000 Istog
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 640
Fax: +381 (0)38 20 30 14 75
Nndega n Klin
Muje Krasniqi, p.n.
32000 Klin
Tel: +381 (0) (0)38 222 222, lok. 630
Fax: +381 (0)38 20 30 14 75
Dega n Prizren
Rruga Nna Terez, Bazhdarhane, No. 7
20000 Prizren
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 507
Fax: +381 (0)38 20 30 1 330
Nndega n Prizren
Sheshi Shadervan, nr. 38
20000 Prizren
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 520
Fax: +381 (0)38 20 30 1 331
Nndega n Prizren
Rruga De Rada, p.n.
20000, Prizren
Tel: +381 (0) 38 222 222, lok. 525
Fax: +381 (0) 38 20 30 1 333
Nndega n Malishev
Rruga Rilindja Kombtare, p.n.
24000 Malishev
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 530
Fax: +381 (0)38 20 30 14 10
Nndega n Suharek
Rruga Brigada 123, p.n.
23000 Suharek
Phone: +381 (0)38 222 222, ext. 540
Fax: +381 (0)38 20 30 14 30
Nndega n Dragash
Sheshi i Dshmorve nr. 22
22000 Dragash
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 535
Fax: +381 (0)38 20 30 1 333
Nndega n Vrmic
Pika kutare me Shqiprin
Terminali doganor, Vrmic
Tel: +381 (0)38 222 222, lok. 529
70
Shqipri
Raiffeisen Bank Sh.a.
'|u|opou| |uuo Co||o|
Eu|ovu|u 'Eu,|uu Cu||
Tirana
Phone: +355-4-238 1000
Fax: +355-4-227 5599
S\||/E|C SCSE/|/
www.raiffeisen.al
Belorusi
Priorbank JSC
31-A, V. Khoruzhey Str.
220002 Minsk
Phone: +375-17-289 9090
Fax: +375-17-289 9191
S\||/E|C |CEE`2/
www.priorbank.by
Bosn dhe Hercegovin
Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina
Zmaja od Bosne bb
71000 Sarajevo
Phone: +387-33-287 101
Fax: +387-33-213 851
S\||/E|C |zE/E/2S
www.raiffeisenbank.ba
Bullgari
Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD
o/20 Cogo| S||
1504 Soa
Phone: +359-2-919 85101
Fax: +359-2-943 4528
S\||/E|C |zEEECS|
www.rbb.bg
Kroaci
Raiffeisenbank Austria d.d.
Petrinjska 59
10000 Zagreb
Phone: +385-1-456 6466
Fax: +385-1-481 1624
S\||/E|C |zEHH|2/
www.rba.hr
Republika eke
Raiffeisenbank a.s.
Hvozuovu .c/2|
14078 Prague 4
Phone: + 420-221-141 111
Fax: +420-221-142 111
S\||/E|C |zECCz||
www.rb.cz
Hungari
Raiffeisen Bank Zrt.
Akadmia utca 6
1054 Budapest
Phone: +36-1-484 4400
Fax: +36-1-484 4444
S\||/E|C UE|HUHE
www.raiffeisen.hu
Kosov
Raiffeisen Bank Kosovo J.S.C.
||ugu U|, |o '
10000 Prishtin
Tel: +381-38-222 222
Fax: +381-38-203 01130
S\||/E|C |E|C|S22
www.raiffeisen-kosovo.com
Poloni
Raiffeisen Bank Polska S.A.
(Raiffeisen Polbank)
Piekna 20 Str.
00-549 Warsaw
Phone: +48-22-585 2000
Fax: +48-22-585 2585
S\||/E|C |CE\|||\
www.raiffeisen.pl
Rumani
Raiffeisen Bank S.A.
' C|u||os uo Cuu||o Suu|o
011857 Bucharest 1
Phone: +40-21-306 1000
Fax: +40-21-230 0700
S\||/E|C |zE||CEU
www.raiffeisen.ro
Rusi
ZAO Raiffeisenbank
Smolenskaya-Sennaya Sq. 28
119020 Moscow
Phone: +7-495-721 9900
Fax: +7-495-721 9901
S\||/E|C |zE/|U//
www.raiffeisen.ru
Serbi
Raiffeisen banka a.d.
Djordja Stanojevica 16
11070 Novi Beograd
Phone: +381-11-320 2100
Fax: +381-11-220 7080
S\||/E|C |zES|SEC
www.raiffeisenbank.rs
Slovaki
Tatra banka, a.s.
Hodovo nmestie 3
81106 Bratislava
Phone: +421-2-5919 1111
Fax: +421-2-5919 1110
S\||/E|C /|S|E/
www.tatrabanka.sk
Sloveni
Raiffeisen Banka d.d.
Zagrebska cesta 76
2000 Maribor
Phone: +386-2-229 3100
Fax: +386-2-303 442
S\||/E|C ||||S|22
www.raiffeisen.si
Ukrain
Raiffeisen Bank Aval JSC
9, Leskova Str.
01011 Kiev
Phone: +38-044-490 8888
Fax: +38-044-285 3231
S\||/E|C /\/|U/U|
www.aval.ua
Raiffeisen Bank International AG
Austri
Am Stadtpark 3
1030 Wien
Phone: +43-1-71707 0
Fax: +43-1-71707 1715
www.rbinternational.com
ir@rbinternational.com
rbi-pr@rbinternational.com
Rrjeti bankar
71
A
d
r
e
s
a
t

F
j
a
l
o
r
t
h

P
a
s
q
y
r
a
t

n
a
n
c
i
a
r
e

S
e
g
m
e
n
t
e
t

P

r
m
b
l
e
d
h
j
e

e

r
e
z
u
l
t
a
t
e
v
e

M
j
e
d
i
s
i

m
a
k
r
o
e
k
o
n
o
m
i
k

R
B
I

V
i
z
i
o
n
i

d
h
e

m
i
s
i
o
n
i

B
o
r
d
i

M
e
n
a
x
h
u
e
s

P
r
e
z
a
n
t
i
m

i

s
h
k
u
r
t

r
Kompanit e lizingut
Austri
Raiffeisen-Leasing International GmbH
Am Stadtpark 3
1030 Vienna
Phone: +43-1-71707 2966
Fax: +43-1-71707 762966
www.rli.co.at
Shqipri
Raiffeisen Leasing Sh.a.
'|u|opou| |uuo Co||o|
Eu|ovu|u 'Eu,|uu Cu||
Tirana
Phone: +355-4-227 4920
Fax: +355-4-223 2524
www.raiffeisen.al
Belorusi
JLLC Raiffeisen-leasing
31-A, V. Khoruzhey Str.
220002 Minsk
Phone: +375-17-289 9394
Fax: +375-17-289 9394
www.priorbank.by
Bosn dhe Hercegovin
Raiffeisen Leasing d.o.o. Sarajevo
Du||o,u Czuo o
71000 Sarajevo
Phone: +387-33-254 340
Fax: +387-33-212 273
www.rlbh.ba
Bullgari
Raiffeisen Leasing Bulgaria OOD
Mladost 4, Business Park Soa
Building 7B, 4th oor
1504 Soa
Phone: +359-2-491 9191
Fax: +359-2-974 2057
www.rlbg.bg
Kroaci
Raiffeisen Leasing d.o.o.
Radnicka cesta 43
10000 Zagreb
Phone: +385-1-659 5000
Fax: +385-1-659 5050
www.rl-hr.hr
Republika eke
Raiffeisen-Leasing s.r.o.
Hvozuovu .c/2|
14078 Prague 4
Phone: +420-221-511 611
Fax: +420-221-511 666
www.rl.cz
Hungari
Raiffeisen Lzing Zrt.
Vaci Str. 81-85
1139 Budapest
Phone: +36-1-477 8709
Fax: +36-1-477 8702
www.raiffeisenlizing.hu
Kazakistan
Raiffeisen Leasing Kazakhstan LLP
Shevchenko Str. 146, No. 12
050008 Almaty
Phone: +7-727-378 5430
Fax: +7-727-378 5447
www.rlkz.kz
Kosov
Raiffeisen Leasing Kosovo
Gazmend Zajmi n.n., Sunny Hill
10000 Pristina
Phone: +381-38-222 222
Fax: +381-38-203 03011
www.raiffeisen-leasing-ks.com
Moldavi
I.C.S. Raiffeisen Leasing S.R.L.
Alexandru cel Bun 51
202 C|s|uu
Phone: +373-22-279 313
Fax: +373-22-228 381
www.raiffeisen-leasing.md
Poloni
Raiffeisen-Leasing Polska S.A.
U| ||os|u '
00-838 Warsaw
Phone: +48-22-326 3666
Fax: +48-22-326 3601
www.rl.com.pl
Rumani
Raiffeisen Leasing IFN S.A.
Nusco Tower
Sos Pipera Nr. 42
Etaj 1A
020112 Bucharest
Phone: +40-21-306 9601
Fax: +40-37-287 9998
www.raiffeisen-leasing.ro
Rusi
OOO Raiffeisen-Leasing
S|u|s|uvs|ogo S|| 2/
109004 Moscow
Phone: +7-495-721 9980
Fax: +7-495-721 9901
www.raiffeisen-leasing.ru
Serbi
Raiffeisen Leasing d.o.o.
Djordja Stanojevica 16
11070 Novi Beograd
Phone: +381-11-201 7700
Fax: +381-11-313 0081
www.raiffeisen-leasing.rs
Slovaki
Tatra Leasing s.r.o.
Hodovo nmestie 3
81106 Bratislava
Phone: +421-2-591 93168
Fax: +421-2-591 93048
www.tatraleasing.sk
Sloveni
Raiffeisen Leasing d.o.o.
Zagrebska cesta 76
2000 Maribor
Phone: +386-1-241 6250
Fax: +386-1-241 6268
www.rl-sl.si
Ukrain
LLC Raiffeisen Leasing Aval
9, Moskovskiy Av.
Co|p ' C||co 0
04073 Kiev
Phone: +38-044-590 2490
Fax: + 38-044-200 0408
www.rla.com.ua
Kompanit lizing pr
patundshmri
Republika eke
Raiffeisen Leasing Real Estate s.r.o.
Hvozuovu .c/2|
14078 Prague 4
Phone: +420-221-511 610
Fax: +420-221-511 641
www.rlre.cz
72
Degt dhe zyret prfaqsuese -
Europ
Franc
RBI Representative Ofce Paris
9-11 Avenue Franklin D. Roosevelt
75008 Paris
Phone: +33-1-456 12700
Fax: +33-1-456 11606
Gjermani
RBI Representative Ofce Frankfurt
Mainzer Landstrae 51
60329 Frankfurt
Phone: +49-69-299 21918
Fax: +49-69-299 21922
Suedi
RBI Representative Ofce Nordic Countries
Drottninggatan 89
|C Eox o2'^
10365 Stockholm
Phone: +46-8-440 5086
Fax: +46-8-440 5089
Mbretri e Bashkuar
RBI London Branch
10, King William Street
|o|uo| |C^| .\
Phone: +44-20-792 92288
Fax: +44-20-793 38099
Degt dhe zyret prfaqsuese
Azi dhe Amerik
Kin
RBI Beijing Branch
Eo,|g |||o||u|o|u| C|u| 200
2nd oor
Jianguomenwai Dajie 21
100020 Beijing
Phone: +86-10-653 23388
Fax: +86-10-653 25926
RBI Representative Ofce Harbin
Room 1104, Pufa Piaza No. 209
C|u|g u|g |ouu
Nang Gang District
150090 Harbin
Phone: +86-451-555 31 988
Fax: +86-451-555 31 988
RBI Hong Kong Branch
U|| 20c0o, 2 |u ||oo|,
ovo| C|o, |ppo Co|||o
89 Queensway, Hong Kong
Phone: +85-2-273 02112
Fax: +85-2-273 06028
RBI Representative Ofce Xiamen
U|| 002, o2/| z|o|gu| Eu|u|g
No 72 Hubin North Road
Fujian Province
301012 Xiamen
Phone: +86-592-262 3988
Fax: +86-592-262 3998
RBI Representative Ofce Zhuhai
|oou 2^0^, `uo Cu Eu|u|g
No. 188, Jingshan Road
Jida, Zhuhai
Guangdong Province
Phone: +86-756-323 3500
Fax: +86-756-323 3321
Indi
RBI Representative Ofce Mumbai
803, Peninsula Heights
CD Eu||vu|u |ouu, /|u|o|o \}
400 058 Mumbai
Phone: +91-22-262 30657
Fax: +91-22-262 44529
Kore
RBI Representative Ofce Korea
20|| |, SC Eu|| ||ug
47 Jongno
Jongno-gu
Seoul 110-702
Republic of Korea
Phone: +82-2-398 5840
Fax: +82-2-398 5807
Malajzi
RBI Labuan Branch
|ovo| c |} /u| C||co ovo|
Financial Park
Labuan
80000 Johor Bahru
Phone: +607-291 3800
Fax: +607-291 3801
Singapore
RBI Singapore Branch
C|o |u||os Cuu,
#38-01 North Tower
Singapore 048583
Phone: +65-630 56000
Fax: +65-630 56001
Shtetet e Bashkuara t Ameriks
RB International Finance (USA) LLC
1133 Avenue of the Americas, 16th Floor
10036 New York
Phone: +01-212-845 4100
Fax: +01-212-944 2093
RBI Representative Ofce New York
1133 Avenue of the Americas, 16th Floor
10036 New York
Phone: +01-212-593 7593
Fax: +01-212-593 9870
Vjetnam
RBI Representative Ofce Ho Chi Minh City
35 Nguyen Hue Str., Harbour View Tower
Room 601A, 6th Floor, Dist 1
Ho C| /|| C|,
Phone: +84-8-382 97934
Fax: +84-8-382 21318
Raiffeisen Zentralbank AG
Austri
Am Stadtpark 9
1030 Vienna
Phone: +43-1-71707 0
Fax: +43-1-71707 1715
www.rzb.at
Disa nga kompanit e
specializuara t Raiffeisen
F.J. Elsner Trading GmbH
Am Heumarkt 10
1030 Vienna
Phone: +43-1-797 36 0
Fax: +43-1-797 36 230
www.elsner.at
Kathrein Privatbank Aktiengesellschaft
Wipplingerstrae 25
1010 Vienna
Phone: +43-1-53 451 239
Fax: +43-1-53 451 233
www.kathrein.at
Raiffeisen Centro Bank AG
Tegetthoffstrae 1
1015 Vienna
Phone: +43-1-515 20 0
Fax: +43-1-513 43 96
www.rcb.at
ZUNO BANK AG
Am Stadtpark 3
1030 Vienna
Phone: +43-1-71707 2691
Fax: +43-1-71707 762691
www.zuno.eu