Você está na página 1de 3

ARHIVA MAGAZIN - Miercuri, 10 noiembrie 2004

NASA il studiaza pe Rain Man Cercetatorii de la NASA il studiaza pe barbatul care a fost sursa de inspiratie pentru personajul lui Dustin Hoffman, din filmul creat in 1988 "Rain Man", relateaza CNN. Expertii spera ca noile tehnologii care au fost utilizate pentru a studia efectele calatoriilor in spatiu asupra creierului vor putea explica si capacitatile mentale ale lui Kim Peek.

Kim Peek a inspirat personajul Raymond Babbitt, interpretat de Dustin Hoffman, din filmul "Rain Man". Pelicula a primit Oscarul pentru cel mai bun film in 1988. Kim este o adevarata enciclopedie, a memorat peste 7600 carti si este un geniu in calcule calendaristice. In film, tatal sau ii lasa personajului autist o avere impresionanta, motiv pentru care fratele sau, care nu il cunostea, doreste sa innoade legatura de familie. Raymond nu este capabil sa constientizeze valoarea mostenirii, dar poate sa faca fel de fel de calcule matematice, extrem de dificile pentru un om obisnuit.

Saptamana trecuta, specialistii l-au supus pe savantul autist Kim Peek la o serie de teste, inclusiv tomografii computerizate si alte proceduri sofisticate (RMN), care sunt menite sa creeze o imagine tridimensionala a structurii sale cerebrale.

Aceste rezultate vor fi comparate cu celelalte radiografii realizate in 1988 de catre dr. Dan Christensen, medicul neurolog al lui Peek, care lucreaza la Universitatea din Utah. Echipa de cercetatori doreste sa descopere daca exista schimbari la nivelul cerebral al pacientului.

Directorul centrului din California, Richard D. Boyle, care efectueaza aceste teste, a declarat ca nu numai ca Peek are capacitati cerebrale unice, ci se pare ca devine din ce in ce mai inteligent pe masura ce inainteaza in varsta, in domeniile in care a excelat dintotdeauna. Peek, in varsta de 53 de ani, este denumit "mega-savantul" din cauza faptului ca este geniu in 15 domenii diferite, de la istorie, literatura si geografie si pana la numere, sport, muzica si date. Din pacate, in alte domenii, absolut banale, el este complet neajutorat. De exemplu, nu poate cobori scarile, nu poate gasi acasa la el sertarul in care se afla tacamurile si nici nu se poate imbraca singur.

"Telul nostru este sa ne dam seama ce se intampla cu creierul lui Kim cand se exprima si ce crede el despre diverse lucruri", a declarat tatal acestuia, Fran.

La sase ani citise 250 de carti Kim Peek s-a nascut la 11 noiembrie 1951. El avea un cap foarte mare si diverse diagnostice. Cand Peek avea noua luni, parintii sai l-au dus pe acesta la un neurolog, sperand ca vor obtine un diagnostic clar, ca sa stie ce au de facut. Potrivit lui Fran Peek, doctorul s-a uitat la Kim si a spus ca "am doar cinci minute libere sa va vorbesc. M-am uitat peste fisa lui medicala si imi cer scuze, insa intarzii la golf. Tot ceea ce va pot spune, in cateva cuvinte, este ca fiul dumneavoastra sufera de un retard grav si ca niciodata nu va putea merge sau invata ceva". Apoi neurologul le-a sugerat parintilor sa-l institutionalizeze pe Kim si sa isi vada de viata lor. Acestia insa au dorit ca fiul lor sa aiba o viata mai buna decat cea a celorlalti copii institutionalizati, asa ca l-au luat acasa si l-au inconjurat cu toata dragostea de care erau capabili.

Astfel, la varsta de 16-20 de luni, Kim memora orice carte care ii era citita, sau pe care mai tarziu o citea (o singura data). La varsta de trei ani, Kim si-a intrebat parintii ce inseamna "confidential", iar cand acestia i-au spus, in gluma, sa caute in dictionar, chiar asa a facut, si cumva, nu se stie cum, a gasit cuvantul si i-a citit semnificatia. Cu toate acestea, Kim nu a putut merge pana la patru ani, desi la acea varsta era obsedat de numere si aritmetica, si era fascinat de cartile de telefon, de miile de numere. Pana a implinit sase ani, Kim citise 250 de carti. La varsta de 14 ani a obtinut diploma de bacalaureat, dupa care a urmat o serie intreaga de titluri universitare. Totusi, din cauza afectiunii sale, Kim nu putea lucra decat cu ziua, avand diverse slujbe usoare. El este complet dependent de tatal sau, Fran, care il insoteste peste tot si care il ajuta sa treaca peste diversele probleme pe care le are.

"Cu totii suntem diferiti" Viata a luat o turnura complet diferita pentru acesta de cand a aparut filmul Rain Man. Pentru a realiza rolul din filmul Rain Man, Dustin Hoffman si-a petrecut ceva vreme printre autisti, inclusiv si cu familia lui Kim. El si-a dorit ca Peek sa cunoasca mai multa lume (la 37 de ani nu intalnise decat 20 de oameni) pentru a impartasi extraordinarele sale cunostinte lumii. Kim a devenit mai increzator si, incurajat de cei apropiati, a putut sa se intalneasca cu oamenii si a putut sa se adreseze oamenilor. El a fost solicitat sa apara in fata studentilor, medicilor etc. Chiar si numeroase televiziuni l-au solicitat sa apara in diverse emisiuni ca Good Morning America, 20/20 etc. Ca rezultat, Kim a devenit mult mai sociabil si a capatat mult mai multa incredere in sine.

Unul dintre motto-urile lui Kim Peek este "recunosterea si respectarea diferentelor celorlalti, precum si tratarea fiecaruia dupa cum am vrea noi sa fim tratati, ne va ajuta sa transformam lumea in care traim intr-una mai buna. Sa va pese... fiti cei mai buni. Nu trebuie sa fiti handicapati ca sa fiti diferiti. Cu totii suntem diferiti!". Un renumit om de stiinta care a discutat cu Kim Peek a declarat ca nu crede ca cineva poate petrece cinci minute cu Kim fara sa perceapa apoi lumea cu totul alti ochi si fara sa-si schimbe parerea despre sine si despre potentialul fiintei umane. (M. BICA)