Você está na página 1de 15

1

Arta cretin este puternic impregnat de elementul religios i face legatura ntre lumea materiala i cea spiritual. n arhitectra religioas cele mai reprezentante stiluri arhitecturale sunt:
Stilul bizantin Stilul romantic Stilul gotic

Vedere din Iasi 1848

Iaul este una dintre cele mai vechi i mai importante aezri ale rii noastre,

oferind patrimoniului naional inestimabile valori materiale si spirituale. Aezat in partea de mijloc a Podiului Moldovenesc, pe amfiteatrul a apte coline ncarcate cu livezi i potgorii printre care se furieaz i rul Bahlui, Iaul se afla, in urm cu secole, la rascrucea unor strvechi drumuri de nego. Pe aici treceau mrfurile din Orientul apropiat spre Ungaria, Austria i Germania i tot pe aici coborau cele din nord, prin Polonia, ndreptandu-se catre miazzi.

Curtea domneasca din Iai la 1843

Informaii istorice si vestigii meteriale, privind realizarea in oraul Iai a unor construcii importante, exista din a doua jumatate a sec. al XVlea .
n anul 1953, cltorul rus, Trifon Korobeinicov, nota

c, n noua capital a Moldovei erau peste zece biserici de piatr i din lemn, dar numai biserica Sf. Nicolae Domnesc era mai marea i mai nalt. Rezult c monumentul cel mai impuntor si mai valoros al arhitecturii ieene din aceasta perioada era aceast biserica, zidit de Stefan cel Mare alturi de vechea curte domneasca. Fixat pe faada vestic, pisania ctitoriei lui Stefan-vod arat c zidirea acestei biserici a inceput la 1 iunie 1491 i a fost terminat la 10 august 1492.

Biserica Sf. Nicola Domnesc (1941-1942)

6
ncepnd cu ultimele decenii ale sec. al XVI-lea, arhitectura din oraul Iai i din

mprejurimile sale a fost considerat ca reprezentnd o cotitur n istoria arhitecturii din Moldova.Astfel catre sfarsitul veacului al XVI-lea, arhitectura a atins limita unei evolutii unitare, esute pe baza experienei acumulate de meterii locali ai vremii lui Stefan cel Mare. La baza noii orientri au stat pe de o parte elementele mprumutate din experiena arhitecturii din ara Romneasc,iar pe de alt parte, unele formuli decorative cu totul noi,de provenienta orientala sau de origine occidentala. Monumentul care pune in eviden trsturile caracteristice acestei noi orientari a arhitecturii este biserica mnstirii Galata zidit de domnitorul Petru chiopul ntre anii 1583-1584, in a doua sa domnie.

Biserica mnstirii Galata(1584) Planul bisericii Galata

7
ncepnd cu sfaritul sec.XVI, dup ce devenise

cetate de scaun, Iaul deine un rol conducator in istoria arhitecturii din Moldova. Cu toate acestea, n stadiul actual al cercetrilor nu se poate contura nca un tablou complet al evolutiei arhitecturii civile monumentale din perioada feudalismului dezvoltat.
n perioada feudalismului dezvoltat, dar mai ale

ncepand cu sec. XVII,continund apoi si in vremurile moderne, oraul se mbogete cu noi i mari ansambluri monumentale.Una dintre capodoperele arhitecturale ale Iaului din acea perioada rmne biserica Trei Ierarhi, zidita intre anii 1635-1639 de Vasile Lupu, domn al Moldovei.

Biserica Trei Ierarhi la 1845, nainte de restaurare

Pe una dintre cele apte coline ale Iaului se

afl un alt remarcabil monument de arta fudal din a doua jumatate a secolului al XVIIlea i anume biserica mnstirii Cetauia, care a fost zidit sub ndrumarea domnitorului Gheorghe Duca intre anii 1669-1672 .

Biserica manastirii Cetauia (1669- 1672)


Sala gotica

In prima jumatate a secolului:

Clasicismul : Transformarile care s-au produs in viata economica si politica a societaii s-au rsfrnt curnd i in cultura epocii. Odata cu dezvoltarea economico-sociala, poporul romn n plina ascensiune, a tins spre o cultur moderna, bazat pe asimilarea unor elemente ale culturii din Europa apuseana. n domeniul arhitecturii, o consecinta a procesului mai sus amintit a fost aparitia si dezvoltarea clasicismului.
Biserica Rotunda din Lecani , aparinnd arhitectrii clasiciste

10

Se disting doua tipuri net diferentiate de constructii religioase ce se incadreaya in constructii religioase ce se incadreaya in clasicism : unul central ( cu baza circulara ) si altul longitudinal , mai des fiind intalnit ultimul tip. Printre primele exemple ale arhitecturii clasicismului se pot situa: biserica Rotunda din Letcani(1795) si biserica Sf. Halambrie din Iasi (1797-1884), ambele edificii fiind de tip central.
Biserica Sf. Haralambrie

11

n a doua jumatate a secolului: 1.Persistena formelor clasiciste: In a doua jumatate a secolului al XIX-lea , dupa infaptuirea Unirii Principatelor romane( 1859) si mai cu seama, dupa dobandirea Independentei de stat a Romaniei(1877), dezvoltarea capitalismului genereaza un proces de urbanizare a centrelor oraselor, care se imbogatesc cu cladiri monumentale ale noilor institutii burgheze. In Iasi cele mai importante sunt: cladirea Teatrului National(1896) si palatul Universitatii Al. I. Cuza (1893-1897) , ambele realizate in stilul neoclasic .

Palatul Universitaii Al. I. Cuza ( 1898-1897)

12

2.Romantismul Orientarea curentului romantic catre trecutul medieval se manifesta in tara noastra prin preluarea, in mod necritic a unor elemente constructive si decorative din arhitecturile feudale cu precadere din cea gotica. Boli cu arce in ogiv, arce i arcade frnte n cheie, creneluri , turnulee de col i multe detalii ornamentale de aceeai provenien au fost ngrmdite n compoziia unor cldiri cu programe i funcii foarte diferite: palate, spitale, biserici, locuinte etc. In Iasi curentul romantic este reprezentat printre altele de Cazarma de pe dealul Copoului. In partea de nord a gradinii publice Copou, se afla o cladire cunoscuta sub nimele de Cazarma Regimentului XIII de Dorobanti a carei construire sa terminat in 1875.

13

3.Electismul: Constituirea statului roman modern(1859) si castigarea independentei tarii (1877) au creat conditiile favorabile accelerarii dezvoltarii capitalismului, sporind totodata si ritmul activitatii in domeniul constructiilor. In astfel de imprejurari a aparut un nou curent in arhitectura numit electic. Acesta se manifesta prin folosirea elementelor apartinand unor stiluri diferite. Principalele monumente iesene datand din aceasta perioada si care se disting prin amploarea sau prin rolul pe care il joaca sub aspect urbanistic sunt: Universitatea Al.I.Cuza si Teatrul Natioanal Vasile Alecsandri si Palatul Culturii.

Teatrul National Vasile Alecsand

14

Arta crestina este puternic impregnata de elementul religios si face legatura

intrelumea materiala si cea spirituala.


Putem afirma ca arhitectura Iasului in sec XIX a cunoscut o mare dezvoltare,

Iasul adoptand stilul national ce s-a dezvoltat si a continuat sa persiste in primele patru decenii ale veacului nostru, dupa care s-a trecut la o arhitectura net moderna.

15

http://www.scribd.com/doc/56153956/Arhitectura-

religioasa Monumente arhitectonice iesene , Aurora Fecheci