Você está na página 1de 9

3.6.

STUDIU PRIVIND INFLUENA CONDIIILOR DE LUCRU, ASUPRA PERFORMANELOR POMPELOR DE CLDUR


3.6.1. Noiuni introductive
n continuare sunt prezentate cteva informaii relevante privind principiul de funcionare a pompelor de cldur geotermale i un studiu, realizat cu ajutorul unui program original de calcul, utilizat pentru analiza influenei condiiilor de lucru, asupra performanelor pompelor de cldur. Studiul include i cteva consideraii relevante privind condiiile de mediu din Romnia i potenialul energiei geotermale, ca important surs de energie geotermal, n cederea utilizrii acesteia in domeniul nclzirii caselor familiale cu ahutorul pompelor de cldur. Numai aceste echipamente pot s ridice potenialul termic al energiei geoternale disponibile la nivelul suprafeei Pmntului, pn la un nivel utilizabil n vederea nclzirii i preparrii apei calde menajere. Programul de calcul original, a fost scris n limbajul Engineering Equation Solver, pentru care Universitatea Tehnic din Cluj Napoca, deine licen academic, pe termen nelimitat, pentru un numr nelimitat de calculatoare. Acest mediu de programare, permite realizarea de programe de calcul, adaptate pentru evaluarea influenei unui numr mare de parametrii, asupra performanelor pompelor de cldur. ntre parametrii cei mai importani, care au fost studiai, pot fi menionai: amplasamentul pompelor de cldur, tipul pompelor de cldur, calitatea izolaiei locuinei, tipul aplicaiilor n care sunt utilizate pompele de cldur. Unul din principalele motive pentru care a fost realizat acest studiu, este c cei mai muli furnizori de pompe de cldur, nu indic n cataloagele comerciale ale acestor echipamente, n ce condiii sunt calculate eficienele indicate i n general exist o lips de informaii n ceea ce privete eficiena real a pompelor de cldur, n diferite condiii de lucru. Din punct de vedere termodinamic, energia geotermal, poate fi clasificat n dou categorii: - De potenial termic ridicat; - De potenial termic sczut. Se poate spune c 99% din interiorul pmntului, se gsete la peste 1000C, iar 99% din rest, se gsete la peste 100C.

n aplicaiile casnice de nclzire, se utilizeaz energia geotermal de la suprafaa Pmntului, disponibil la temperaturi sczute i variabile, aa cum se arat n figura 3.87.

Fig. 3.87. Variaie tipic a temperaturii, la suprafaa Pmntului

Pentru a se ridica nivelul de temperatur al energiei geotermale, disponibile la suprafaa solului, n mod uzual, se utilizeaz pompe de cldur, avnd principalele componente i diagrama funcional, prezentate n figura 3.88.

Fig. 3.88. Principalele componente i diagrama funcional a aunei pompe de cldur Pompele de cldur tipice, utilizeaz ca surse de cldur, energia geotermal din sol, din ap sau din aer i furnizeaz cldur sursei calde, reprezentate de ap sau aer. n acest context, energia termic a tuturor surselor reci, inclusiv ap sau aer, este considerat de asemenea, energie geotermal. Temperaturile la care este disponibil energia geotermal difer de la o locaie la alta i influeneaz performanele pompelor de cldur. n tabelul alturat, sunt prezentate, vlorile temperaturilor medii ale aerului, n diferite localiti din Romnia.
Valori medii ale temperaturilor, n cteva localiti din Romania

ian feb mar apr mai iun iul aug sep oct noi dec

Bistrita -5 -2 3 9 14 17 18 18 14 8 3 -2

Bucureti -2 0 5 11 17 20 22 21 17 11 5 0

Cluj -3 -2 4 9 14 17 18 18 15 9 3 -1

Constanta 1 2 5 10 16 20 22 22 18 13 8 3

Iasi -4 -2 3 10 16 19 21 20 16 10 4 -1

Timisoara -2 1 6 11 16 19 21 20 17 11 6 1

Temperaturile indicate n tabel, sunt implementate n programe de dimensionare ale companiilor Copeland (care citeaz baza de date Meteosat) i Weishaupt. Valorile acestor temperaturi influeneaz n mod direct valorile temperaturilor de vaporizare ale agentului frigorific din pompele de cldur de tip aer-aer i aer-ap. Temperaturile solului i ale

apelor freatice, sunt mai puin dependente de locul n care se amplasaseaz pompele de cldur, dar sunt de asemenea importante. Destinaia pompelor de cldur, determin valorile temperaturilor la care este livrat energia termic util a pompelor de cldur. n tabelul alturat sunt indicate cteva valori tipice pentru temperaturile la care se livreaz energia termic util, n funcie de destinaia pompelor de cldur.
Temperaturi tipice la care pompele de cldur furnizeaz cldura util

Destinaie nclzire n pardosea nclzire cu veltilo-convectoare Ap cald menajer Piscine

Temperaturi [C] 2529 3235 45 2529

Temperaturile de condensare ale agentului frigorific din pompele de cldur, sunt influenate de destinaia acestora. n principiu, performanele pompelor de cldur, sunt determinate de diferena dintre temperaturile de condensare i de vaporizare ale agentului frigorific. Un parametru important al pompelor de cldur, n special pentru aplicaii casnice, este reprezentat de sarcina termic util, sau puterea termic util. Acest parametru este determinant pentru investiia n sistemul de nclzire cu energie geotermal. Un rol determinant, pentru reducerea sarcinii termice, sau puterii termice a pompelor de cldur, este prezentat de izolaia termic a cldirii. Practic, pompele de cldur se utilizeaz ntotdeauna, n combinaie cu izolaii termice deosebit de eficiente. n figura 3.89, sunt prezentate rezultatele obinute pentru cazul unei case unifamiliale tipice, cu suprafaa de 150m2, realizat din panouri Sandwich, de diferite grosimi, ntre 525cm.

Fig. 3.89. Influena grosimii izolaiei asupra puterii termice necesare

n tabelul alturat, sunt prezentate caracteristicile principale ale clocuinei analizate.


Caracteristicile principale ale locuinei

Parametrul Valuoare Temperatur interioar 25C Temperatur exterioar -5C Nr. persoane 4 Durata perioadei de preparare a.c.m. 8h Lungime 10m Lime 6m nlime 7.5m Suprafaa pe sol 80m2 Suprafaa ferestrelor 36m2 Tipul ferestrelor Float-Float Pentru a se studia influena unor parametri importani, asupra performanelor pompelor de cldur, a fost scris un program d ecalcul original, utiliznd mediul de programare Engineering Equation Solver (EES), considerat lider mondial n domeniul calculelor termice. Principalele funcii ale programulului original de calcul sunt: - Selecia informaiilor despre pompa de cldur: - Destinaie; - Tip; - Locaie; Calcule: - Ciclul de funcionare al pompei de cldur; - Eficiena pompei de cldur. A fost studiat influena urmtorilor parametri: - Tipul pompei de cldur; - Destinaia pompei de cldur; - Agentul frigorific. Au fost considerate urmtoarele tipuri de pompe de cldur: - Sol-ap cu colectori orizontali; - Sol-ap cu colectori verticali; - Sol-ap cu vaporizare direct n sol; - Ap-ap; - Aer-ap. Au fost considerate urmtoarele destinaii ale pompelor de cldur: - nclzire n podea; - nclzire cu ventilo-convectoare; - Preparare ap cald menajer iarna; - Preparare ap cald menajer vara. Au fost considerate urmtorii ageni frigorifici: - R407C; - R290 (Propan); - R404A.

3.6.2. Rezultate i discuii


Singurul parametru de performan analizat, a fost eficiena pompelor de cldur, calculat ca raport ntre sarcina termic sau puterea termic util i puterea electric absorbit. n figura 3.90, este prezentat influena tipului pompei de cldur asupra eficienei pompei de cldur, utilizat pentru nclzirea n pardosea, cu R407C.

Fig. 3.90. Influena tipului pompei de cldur asupra eficienei 1 - sol-ap cu colectori orizontali; 2 - sol-ap cu colectori verticali; 3 - sol-ap cu vaporizare direct; 4 ap-ap; 5 aer-ap Se poate observa c cea mai ridicat eficien corespunde pompei de cldur ap-ap. Pompa de cldur cu colectori verticali i cea cu vaporizare direct prezint valori similare ale eficienei. ntre ultimele dou tipuri de pompe de cldur, prima prezint avantajul unei exploatri i ntreineri mai uoare, iar a doua, prezint avantajul unor costuri de instalare mai reduse. n figura 3.91 este prezentat influena destinaiei pompei de cldur, asupra eficienei, pentru pomp de cldur cu colectori orizontali i R407C.

Fig. 3.91. Influena destinaiei pompei de cldur, asupra eficienei 1 nclzire n podea; 2 nclzire cu ventiloconvectoare; 3 preparare ap cald menajer iarna, 4 - preparare ap cald menajer vara

Cea mai ridicat eficien, se obine pentru nclzire n podea. Valori similare se vor obine pentru nclzirea piscinelor, care prezint condiii de funcionare identice cu nclzirea n podea. n aceste condiii, nclzirea piscinelor, reprezint una dintre cele mai interesante aplicaii ale pompelor de cldur, n special pentru cele de tip aer-ap, care pe timp de var prezint valori cu adevrat ridicate ale eficienei. n figura 3.92 este prezentat influena agentului frigorific, asupra eficienei pompelor de cldur, pentru pomp de cldur cu colectori orizontali, utilizat pentru nclzirea n pardosea.

Fig. 3.92. Influena agentului frigorific, asupra eficienei Cu toate c R290 (propan) asigur cea mai mare eficien frigorific, acest agent frigorific este foarte inflamabil i n numeroase ri din UE, dar nu i n SUA, este interzis amplasarea n interiorul cldirilor, a echipamentelor care conin cantiti semnificative de propan. Aceste restricii diminueaz popularitatea acestui agent frigorific, care tinde tortui s devin tot mai utilizat n ultimii ani. n figura 3.93 este prezentat influena combinat a destinaiei i tipului pompei de cldur, asupra eficienei.

Fig. 3.93. influena combinat a destinaiei i tipului pompei de cldur, asupra eficienei 1 sol-ap cu colectori orizontali; 2 - sol-ap cu colectori verticali; 3 sol ap cu vaporizare direct; 4 ap-ap; 5 aer-ap; a nclzire n podea; b nclzire cu ventiloconvectoare; c preparare ap cald menajer iarna; d preparare ap cald menajer vara

Figura 3.94 prezint influena destinaiei pompei de cldur, pentru trei tipuri de asemenea echipamente, asupra eficienei.

Fig. 3.94. Influena destinaiei pompei de cldur, pentru trei tipuri de asemenea echipamente, asupra eficienei 1 sol-ap cu colectori orizontali; 2 - sol-ap cu colectori verticali; 3 sol ap cu vaporizare direct; 4 ap-ap; 5 aer-ap; a sol-ap cu colectori orizontali; b ap-ap, c aer-ap Se poate observa c n cazul pompelor de cldur aer-ap, eficiena preparrii apei calde vara, este mai mare dect iarna. n cazul celorlalte tipuri de pompe de cldur, nu exist diferene pentru aceast destinaie a pompelor de cldur, deoarece temperatura solului, i temperatura apei freatice, se menine relativ constant, tot anul. n figura 3.95 este prezentat influena agentului frigorific, asupra eficienei, pentru cteva tipuri de pompe de cldur.

Fig. 3.95. Influena combinat a agentului frigorific i a tipului pompei de cldur, asupra eficienei a sol-ap cu colectori orizontali; b ap-ap, c aer-ap

3.6.3. Concluzii
Amplasamentul sau locaia pompelro de cldur, destinaia acestora, tipul i agentul frigorific, reprezint civa parametri foarte importani, care prezint influene semnificative asupra eficienei pompelor de cldur. Agentul frigorific, este ales de productor, dar ceilali parametri reprezint condiiile de lucru ale pompelor de cldur i influena acestora este determinant asupra eficienei cu care este utilizat energia geotermal n pompele de cldur. n aceste condiii, alegerea soluiei tehnice, trebuie s reprezinte obiectul unei analize tehnicoeconomice detaliate, care poate fi bazat pe studiul eficienei pompelor de cldur. R290 (propan), prezint valorile cele mai ridicate ale eficienei frigorifice, dar acest agent frigorific este foarte inflamabil i poate fi utilizat numai n condiii foarte restrictive, de exemplu pompele de cldur cu acest agent, nu pot fi amplasate n interiorul casei. Pompele de cldur ap-ap i sol-ap cu vaporizare direct, prezint valori apropiate ale eficienei, dar este dificil de gsit ap freatic la debitele necesare i cu o compoziie chimic adecvat acestei utilizri. Chiar dac pompele de cldur aer-ap, prezint n general, valori reduse ale eficienei, aceste echipamente sunt cele mai ieftine i reprezint cea mai eficient soluie pentru nclzirea piscinelor pe timp de var.