Você está na página 1de 7

MAITREYI

de Mircea Eliade

Cartea mea preferat este romanul, Maitreyi de Mircea Eliade. Romanul valorific aspecte autobiografice: o poveste de dragoste tr it de autor.

Allan este un tn r englez care este dornic de a- i face o carier ; el se angajeaz n Calcutta, la o societate de canalizare a deltei. n jungl se mboln ve te de malarie i este spitalizat. Inginerul hindus Narendra Sen, l invit pe Allan s locuiasc la el acas . Cnd se mut n casa lui Sen, b iatul nu se gnde te la dragoste, dar se simte atras de misterul fetei.

Cu floarea ro ie pe care i-o ofer tn rului, Maitreyi declan eaz jocul seduc iei. De i, ini ial, i neag sentimentele, Allan se las prins n mrejele jocurilor Maitreyei, traversnd toate etapele iubirii. Maitreyi oficiaz o logodn mistic , vr ind un jur mnt cosmic: leg mntul dragostei.

Cnd secretul lor este divulgat, Allan este alungat de familia lui Sen. Dup ce pleac , afl Maitreyi cuse tot posibilul s fie izgonit de acas , f cnd acestea n numele iubirii. Allan ncearc se consoleze, retr gndu-se n mun ii Himalaya, ns o singur ntrebare i r mne permanent n gnd: dac Maitreyi l iubise cu adev rat.

Am ales acest roman deoarece Mircea Eliade ilustreaz mitul cunoa terii i al fericirii prin iubire. n centrul romanului este Maitreyi, o femeie i un mit; este mai ales un simbol al sacrificiului n iubire, tr ind cu o intensitate i un farmec de nenchipuit.

INVIT S

O CITI I!

ATANASOAEI ELENA FLORINA CLASA a11-a A