Você está na página 1de 2

Aparatul care ajuta inima sa bata cum trebuie

DATA PUBLICARII: 23/11/200

Parasc!i"a T#$ %e 3 %e ani %in Iasi: &'a r() %aca se p(ate sa*mi raspune%eti si mie intr*( pr(blema %e sanatate# +e%icul %e ,amilie i*a spus mamei mele ca ar ,i bine sa "ina la Iasi pentru a i se pune un stimulat(r car%iac * pacema-er# +ama are pr(bleme cu inima si se teme sa "ina ca nu stie ce inseamna acest lucru# .u nu am a"ut timp sa "(rbesc cu me%icul %e ,amilie si nici eu nu stiu prea multe %espre aceste stimulat(are# P(ate un specialist care se (cupa cu asa ce"a sa ne lamureasca/ Ce inseamna ( ast,el %e inter"entie/ .ste c(mplicata/ .0ista riscul un(r c(mplicatii/ Trebuie urmat un re)im %e "iata special/ Cit trebuie sa stea in spital/ As mai %(ri sa stiu cit c(sta si un%e se ,ac la Iasi ast,el inter"entii#1 Pr(,#%r# Catalina Arsenescu 2e(r)escu$ se,a Clinicii %e Car%i(l()ie +e%icala %in ca%rul Institutului %e Car%i(l()ie Iasi: Termenul de stimulator cardiac este sinonim cu cel de pacemaker. Stimulatorul cardiac este alcatuit dintr-un generator de impulsuri electrice conectat la unul sau doi electrozi conductori introdusi pe cale venoasa in cavitatile cardiace sau pe suprafata exterioara a inimii. Atunci cind generatorul ramine in afara corpului pacientului, se realizeaza o cardiostimulare temporara. Aceasta este indicata in acele situatii in care se presupune ca tahicardia simptomatica tratata prin electrostimulare va inceta spontan. De exemplu, cind aceasta se impune ca masura de urgenta preliminara instalarii unei electrostimulari permanente. In situatia unei cardiostimulari permanente, generatorul de impulsuri este pozitionat intr-un uzunar su cutanat !su piele". Impulsurile electrice emise de acesta sint conduse la inima fie prin intermediul unor catetere introduse pe cale endovenoasa pina in cavitatile drepte ale inimii, fie prin electrozi epicardici implantati in miocard. #n pacemaker este capa il sa-si intrerupa activitatea in prezenta unui ritm cardiac spontan, evitind astfel competetia intre activitatea cardiaca spontana si activitatea cardiaca initiata de catre generatorul de impulsuri. $ractic in cazul unui olnav cu stimulator cardiac, pacemaker-ul intervine atunci cind este nevoie si prin socuri electrice asigura frecventa cardiaca asemanatoare cu cea normala.

Cum %ecur)e te!nica %e implantare


Deoarece nu ati specificat pro lemele cardiace ale mamei, cred ca tre uie mentionate cele mai frecvente indicatii ale cardiostimularii electrice permanente. Acestea sint reprezentate de catre urmatoarele afectiuni% locurile atrioventriculare cistigate sau congenitale, fi rilatia atriala permanenta cu ritm lent, pacienti cu radiaritmie sinusala, sindromul de hipersensi ilitate a sinusului carotidian. Scopul terapiei este ameliorarea calitatii vietii si prelungirea duratei acesteia. In ceea ce priveste implantarea, aceasta nu tre uie sa sperie olnavul. Tehnica de implantare dureaza in situatia normala &' sau maxim () de minute. *a presupune urmatorii pasi% se face o incizie in zona toracica, se descopera o cale venoasa dupa care se introduc pe cale venoasa electrozii de stimulare. Su cutanat !su piele" unde s-a facut incizia, se introduce aparatul respectiv - generatorul de impulsuri care are ateria cu durata varia ila. Acesta este cit o richeta. Dupa ce s-a inchis plaga, nu se o serva ca pacientul are stimulator cardiac.

3pitali4are
$acientul care se adreseaza +lincii de +ardiologie ,edicala din cadrul Institului de +ardiologie Iasi pentru implantarea unui pacemaker - in conditiile in care sintem anuntati dinainte de catre medicul de familie sau specialistul care il trimite - poate eneficia de implantarea unui stimulator cardiac chiar si intr-o ora de cind a-unge la noi. Daca nu am fost anuntati, pacientul tre uie mai intii evaluat, tre uie sta ilit un diagnostic corect si tipul de pacemaker care este necesar. Astfel, un pacient care necesita implantarea unui stimulator cardiac, in cel mult patru zile se poate externa. Dupa o astfel de interventie regimul de viata este aproape normal. +alitatea vietii sporeste mult dupa implantare si ineinteles si speranta de viata. Singura mare gri-a este ca pacientul sa se fereasca de expunerea in cimpuri electromagnetice care presupune o dereglare a pacemaker-ului. In rest, nu exista restrictii ca mod si stil de viata.

C(mplicatii
Aceasta tehnica presupune si riscul aparitiei unor complicatii care pot fi rezolvate de catre medicul care a practicat inerventia. +omplicatiile cele mai frecvente sint pneumotorax, hematom al uzunarului pacemakerului, infectia uzunarului, eroziunea uzunarului, migrarea electrodului, endocardita cu vegetatie pe electrozii de pacemaker. Aceste complicatii sint insa rare. *le apar in cel mult &-./ din cazuri. Asa cum am precizat, ele pot fi rezolvate de medicul ce a realizat tehnica de implantare. In ceea ce priveste virsta, nu exista restricttii in acest sens. Am pus stimulator cardiac si la persoane de 0) de ani. De asemenea, el nu este contraindicat nici la persoanele cu afectiuni cardiace care au si alte oli asociate. Am implantat stimulatori la pacienti cu diferite comor iditati% cei care fac dializa, persoane care au suferit inainte interventii chirurgicale cardiace, etc. Si su liniez inca o data% nici intr-un caz virsta nu reprezinta contraindicatii.

Pacema-er*ul si implantarea acestuia sint )ratuite


*xista mai multe tipuri de stimulatoare. Stimulatorul cardiac care asigura doar rezolvarea pro lemei de frecventa cardiaca, costa minimum 1)) de euro. Daca stimulatorul are si alte calitati atunci preturile urca la 2)) de euro si poate sa a-unga pina la &))) de euro. In situatia in care se pune pro lema unui defi rilator implanta il se a-unge la '.)))-3.))) de euro. Iar daca se face com inatia unui defri ilator si resincronizare se poate a-unge in -ur de &'.))) de euro. $acemaker-ii sint platiti de catre ,inisterul Sanatatii existind fonduri separate utilizate numai pentru stimulatoarele cardiace. 4a +linica de +ardiologie ,edicala din cadrul Institului de +ardiologie Iasi care deserveste toata ,oldova, atit aparatul cit si implantarea pacemaker-ului sint gratuite. $ina la ora actuala nici un pacient care a a-uns la noi nu a platit vreodata pacemaker-ul. Si nici nu exista liste de asteptare. In privinta celorlalte proceduri cum ar fi implantarea unui defi rillator, preturile depasesc capacitatea de asigurare a pacientilor. Atunci, cind se pune pro lema unor astfel de aparate, familia tre uie sa suporte costurile care asa cum am mentionat mai sus, pot a-unge si pina la &'.))) de euro5.

Primii stimulat(ri car%iaci au ,(st implantati la Iasi in 1560


$rimii stimulatori cardiaci au fost implantati in Iasi de catre prof. dr. 6eorge 6eorgescu in anul &02) care a format apoi mai multi specialisti in aceasta directie. In timp tehnicile au progresat de la cardiostimulare electrica permanenta la defi rilatorul implanta il care asigura atit peacing-ul cit si capacitatea de a intrerupe aritmii cu risc vital si emitere de socuri electrice interne. 4a Iasi aceasta noua tehnica s-a aplicat pe data de 2 iulie .))7, cind am marcat &) ani de la infiintarea +linicii de +ardiologie ,edicala din cadrul +entrului de +ardiologie Iasi. ,ai mult, implantarea unui defri ilator se poate coordona cu resincronizarea cardiaca. Aceasta metoda este recomandata la pacienti cu insuficienta cardiaca grava si cu tul urari de contractilitate a ventriculului sting. Tehnica a fost practicata in premiera la Iasi cu aceeasi ocazie -u iliara5, a declarat prof. dr. +atalina Arsenescu 6eorgescu.

Pacema-er*ii se p(t recupera si se p(t reutili4a


#n astfel de stimulator are o durata de viata5 intre '-3 si chiar &) ani. *le au capacitatea de programare a parametrilor de functionare. Daca aceasta programare este facuta in modalitatea optima de consum minim al ateriei atunci si durata de viata a aparatului este mai mare. *xista situatii - cel mai adesea - in care aparatul sta in asteptare. *l intervine doar cind apare un moment critic si emitind socuri electrice asigura frecventa cardiaca asemanatoare cu cea normala.