Você está na página 1de 2

SENSORS AND INSTRUMENTATION OBJECTIVE TYPE QUESTIONS

1. The resistive change of a strain gauge _____.


a. is based on the weight placed upon it, but can be many thousands of ohms
b. is usually no more than 100 omega.
c. is based on the gauge factor, but is typically less than an ohm
d. has a positive temperature coefficient
Ans: C
2. Quartz and Rochelle salt belongs to ___________ of piezo-electric materials.
a. Natural group
b. Synthetic group
c. Natural or Synthetic group
d. Fiber group
Ans: A
3. The principle of operation of LVDT is based on the variation of _______.
a. Self inductance
b. Mutual inductance
c. Reluctance
d. Permanence
Ans: B
4. Capacitive transducers are normally employed for___________ measurements.
a. Static
b. Dynamic
c. Transient
d. Both static and dynamic
Ans: B
5. The principle of operation of variable resistance transducer is _______.
a. Deformation leads to change in resistance
b. Displacement of a contact slider on a resistance
c. Coupling of two coils changes with displacement
d. Movement of magnetic field produces variation in resistance of material
Ans: B
6. Venturi is associated with _______.
a. Venous blood pressure
b. Digital Plethysmograph
c. Dialysate flow in artificial kidney
d. Blood flow in heart lung machine
Ans: D

7. Pressure transducer for measuring blood pressure is _________.


a. Strain gauge transducer only
b. Strain gauge or capacitive transducer
c. Resistive transducer
d. Fiber optic transducer
Ans: B
8. The resistance of LDR ________________ when exposed to radiant energy.
a. Remains unaltered
b. Increases
c. Reaches maximum
d. Decreases
Ans: D
9. Fiber optic sensor can be used to sense _________
a. Displacement
b. Flow
c. Level
d. Speed
Ans: A
10. Photo conductive cell consists of a thin film of
a. Quartz
b. Lithium sulphate
c. Barium titanate
d. Selenium
Ans: D