Você está na página 1de 2

Case study 1: Bharat Bhavan Bhopal

Charles Correa
The facilities that are provided cover a wide
range and include a museum of Tribal Art, a
Library of Indian Poetry (in all the seventeen
major languages of India), galleries for
Contemporary Art, workshops for lithography
and sculptures, and a studio for an artist-inresidence. Bharat Bhavan houses a full fledged
Theatre repertoire company and extensive
facilities for the performing arts, including the
Antarang (indoor Auditorium) and the Bhairang
(open air amphitheatre) overlooking the lake.

The site for this cultural center is located on a gently sloping plateau
overlooking the Upper lake in Bhopal. The natural contours of the site has
been used to create the sunken courts and terrace garden.
The buildings terraces and courtyard with progression through space gives
feel of maze or puzzle, where parts are casually revealed and complexity of
internal paths acts like village layout, in a way building reflects the Bhopals
own organizational layout.
The top lit cannon provides lighting and ventilation to the sunken covered
spaces. In addition to this, the openings to the courtyards and terraces have
two sets of shutters; the inner ones consisting of a combination of glass and
openable panels for ventilation, and the outer ones with large wooden
doors which can be closed for security.

Detail of steps in the


manner of bathing
ghats.

SECTION

THESIS

MUDASSAR I

CHARLES CORREA CENTRE


A/2388/2011

5TH YEAR SEC A

FOR ARCHITECTURE AND BUILT ENVIRONMENT

Case study 2: India International Centre


Joseph Allen Stein
SITE AREA: 4.6 acres

The center retains its own distinctive character of a green oasis


amidst the newer buildings in Lodi estate. In the hurried pace of
life it imparts a sense of leisure, with the building opening into
outer and inner courtyards.

ENTRANCE
Three separate wings of the
IIC complex are designed to
reflect the different
functional aspects of the
center.
A grand central portico greets
the visitors at the entrance
driveway.
Each courtyard and each wing
serves a different purpose.
Residential rooms in the
north wing, the dining areas
in the west and the third
complex of the library,
auditorium and
administrative offices in the
south wing, are connected to
each other by walkways with
overhanging eaves.

India International Center is situated in New Delhi, adjacent


to the Lodi Gardens overlooking the magnificent landscape
of gardens and historic monuments from the 16th century.

AUDITORIUM
Area: 3369 sq.m; 240 persons
Curved form of the residential wing
approaches and at the same time
recedes away from the Lodhi
Garden boundary, avoiding an
expression of a long rigid faade
along the park, giving long
expansive view of the garden.

THESIS

MUDASSAR I

The range of shading devices used for the


project account for the varying intensity
and changing patterns of light and shadow
throughout the complex. Every space has
been provided with a different shading
device keeping in mind the function and
orientation of that place.

Its roof is one of the Steins novel


solutions. The roof structure, which
is exposed, is in constellation pattern
supported on the stone walls. This
visually anchors the dome to the
ground.

CHARLES CORREA CENTRE


A/2388/2011

5TH YEAR SEC A

FOR ARCHITECTURE AND BUILT ENVIRONMENT