Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Az edukinesztetika alapjai.
Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison

AGYKONTROLL KFT BUDAPEST
2

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Észkerékkapcsoló Az edukinesztetika alapjai
A mű eredeti címe: Edu-K for Kids Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison Az illusztrációkat Gail E. Dennison készítette Fordította: Domján Jenő Korrektor: Blázy Lászlóné Borítógrafika: Tettamanti Béla

© Agykontroll Kft., Budapest (488-0118 ) ISBN 963 7959 04 1 Minden jog fenntartva! A könyv sem egészében, sem részleteiben nem közölhető a kiadó előzetes engedélye nélkül.

Szedés, tördelés: XFERKft., 165-42-82 Felelős vezető: Csányi Tamás

Készült az IMI Print Kft. nyomdájában, Nyíregyházán Felelős vezető: Nagy Imréné 3

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ
Ez a könyv, amit a kezükben tartanak, nem gyermekkönyv a szó hagyományos értelmében. Szülőknek és tanároknak íródott azzal a céllal, hogy a gyerekekkel együtt olvassák és együtt alkalmazzák, megértve és megértetve annak okát, hogy miért megy - vagy miért nem megy - nekik a tanulás. Ha a gyerekek megértik az összefüggést agyuk és testük működése között, nyitottabbak lesznek és élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez a könyv kínál. Az ÉSZKERÉKKAPCSOLÓ-ban sok - önmagát magyarázó - illusztrációval kíséreltük meg a módszer átfogó megközelítését. Az volt a szándékunk ezzel, hogy megvilágítsuk agyunk sajátos működését a tanulási folyamat közben. A kis Lexi életének egy-egy pillanatát ragadtuk meg minden egyes oldalon, ahogy az agya megbirkózik az írás, olvasás és a helyesírás tanulásával. Vettük a bátorságot, hogy ezt a hallatlanul bonyolult és titokzatos folyamatot leegyszerűsítsük és - noha az idegrendszer működése szempontjából mindent korrekt módon ábrázoltunk - úgy beszélünk a tanulásról a könnyebb megérthetőség kedvéért, mintha agyunk egyik vagy másik területe eközben valóban „kikapcsolna”. Ezzel csupán az agyféltekék jó együttműködésének hiányát jelöljük, mint ahogy az agyféltekék együttműködésének szükséges voltát hangsúlyozzák az illusztrációk is. A könyvben található AGYTORNAgyakorlatok természetes, egyszerű és veszélytelen mozgássorok. Ezektől a homolaterális, vagyis az egy agyféltekét használó tanulók általában tartózkodnak, és maguktól nem végzik ezeket a mozgásokat, hacsak külön biztatást vagy engedélyt nem kapnak rá. Ahogy aztán a gyerekek - és persze a felnőttek is - egyre jobban összehangolják két agyféltekéjük működését, úgy egyre inkább igénylik ezeket a mozgásfajtákat és ez hamarosan mindennapi életük részévé válik. Ezek a gyakorlatok eredményeseknek bizonyultak a két szem, a két fül és általában az egész test jobb összehangolásában, amivel együtt jár az írás- és olvasáskészség fejlődése is. Valójában nemcsak az iskolai tantárgyakban, de minden tevékenységünkben haladást tudunk elérni az AGYTORNA-gyakorlatokkal.

Az „Észkerékkapcsoló” és az „Észkapcsoló agytorna” mellett a másik leghatékonyabb segítségnek a Silva-féle Agykontrollt tartom, amit gyorsan és eredményesen négy napos tanfolyamon lehet elsajátítani. Az érdeklődők a Pf. 115. Budapest, 1389 címen vagy a 176-4812 telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást. Sok sikert kívánok az örömteli és eredményes tanuláshoz!

A kiadó

4

. hogy mi a baj velem. Dennison: Észkerékkapcsoló Gyermekeinknek ajánljuk ezt a könyvet! Ők nap mint nap meggyőznek minket arról.Dr. És mindezt azért. egy szép napon új tanítót kaptunk. mert a két agyfelemet nem használtam egyszerre. ez voltam én az iskolában. Régebben nagyon nehezen ment a tanulás. Azután. anélkül. Állandóan eltévesztettem a szavakat. Paul E. miért nem ment nekem a tanulás! LEXIT ÁTHANGOLJÁK Látjátok. akármennyire erőlködtem is. Képzelhetitek. Dennison és Gail E. Aztán találkoztam Edével. Végre megtudtam. Edének hívták. Ő tanított meg az AGYTORNÁRA. hogy megtanít engem valamire. hogy a tanulás közvetlen kapcsolatban áll a test ösztönös mozgásaival.Az majd segít a bajon mondta vidáman. milyen ciki volt. LEXI BEMUTATKOZIK Szervusztok! Engem Lexinek hívnak. ha ilyen hibákat csináltam az órán. hogy akartam volna. Hamar rájött. és megígérte. A szemem balra ment. 5 . a kezem meg jobbra.

megteszi az izompróba is . Dennison és Gail E.Most pedig tedd le a lábad és érintsd össze az ujjaidat! – Mély levegőt vettem. . mindkét oldalon. .Kíváncsi voltam hogy néz a fejembe. hanem előtte a „tengerész-csomó”. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK . hogy be van-e kapcsolva az agyad.Arra nincs szükség.nézzük meg. .Dr. a másikkal meg a kulcscsontom tövét dörzsölgetem. . a nyelvemet a szájpadlásomra szorítva.mondta Ede egy perc múltán. Ezt a csomót a kezünkkel kötöttük a saját lábunkra. Egy percig ültem így nyolcas formában.mondta Ede. ahogy Ede magyarázta. 6 .mondta Ede . Ezt úgy kell csinálni. Ez egy kicsit megnyugtatott. bekapcsoltuk az „agygombokat”.Hunyd be a szemed és lélegezz mélyen! . hogy az egyik kezemet a köldökömre teszem. . most már jöhet a próba .Először is .nyugtatott meg Ede. De mielőtt hozzálátott volna. Paul E.Na. A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK De még most sem az izompróba következett.

ahogy ez rá is van írva. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT Tegyünk tehát egy kísérletet. amennyire tőled telik. Az eredményes tanuláshoz mind a két agyfélre szükség van. és a másik felét közben kikapcsolja. ha kezdhetjük! .Rajta! .Dr.) 7 . hogy ellent fogok tudni állni a nyomásnak. Ha Lexi agyának csak az egyik felét használja egyszerre. Szólj. Agyának mind a két fele másra alkalmas.Látod .Éreztem. . Paul E. Te csak tartsad. úgy nem tudja magasabb képességeit kihasználni.Nyújtsd előre a karodat. és én majd finoman lenyomom. nem igaz? MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS (Ez itt Lexi agya felülről. bekapcsolt állapotban vagy! Tetszik nekem ez az Ede. Dennison és Gail E. Egészen jó fej. ahogy veletek szembefordul. Úgy is lett.mondta Ede -.mondtam. . .

mert az „ösztönös” agyfeled kikapcsol. Minden erőmet megpróbáltam összeszedni. Paul E. Ede most mégis le tudta nyomni a karomat. Nem volt könnyű. amire szükséged van. a kezemmel hozzá kellett érjek az ellenkező oldali térdemhez. Hogy biztosan keresztezzem a középvonalat. Meg is magyarázta. amennyi „tőled telik”.Pedig . . és ez azt mutatta. DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK Ede a „keresztbe lendítéssel” kezdte az áthangolásomat.az „ösztönös” agyfeled. hogy keresztülesek a saját lábamon. valahányszor kell. mert ez a gyakorlat arra kényszerít. a „próbálkozó” agyammal akartam megoldani a feladatot. 8 . hogy az „ösztönös” agyamat használtam volna.Dr. Amikor csak annyit teszel. Ha túl erősen „próbálod”: gyengébb leszel. hogy „próbálkozzál”.Ez azért van . A kezemmel pont az ellenkező oldalra kellett lendíteni. mindig megvéd és erőssé tesz. a tested minden erőlködés nélkül azt fogja tenni.mondta Ede . . elhihetitek! Attól féltem. Dennison és Gail E.magyarázta -. Ahelyett. hogy megint ki voltam kapcsolva. Ede most is izompróbát csinált. hogy miért történt így. Dennison: Észkerékkapcsoló A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET Ede aztán megkért. hogy próbáljam meg még erősebben tartani a karomat. mint a lábammal.

Ugyanazon az oldalon találkozik a kezük a lábukkal. bal kéz magasba. valahányszor a középvonalhoz érsz.Ez azt mutatja. Ezt hívják homolaterális vagyis azonos oldali .magyarázta a barátom. Dennison: Észkerékkapcsoló A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA . Ez az oka.Dr. Hát ez igazán könnyen ment. jobb kéz a magasba. Bárcsak minden ilyen könnyű lenne az iskolában is! 9 .Ezt úgy csináld. hogy neked mindig „próbálkoznod” kell. Dennison és Gail E.lendítésnek . Jobb kézzel a jobb térdedre. hogy be van-e kapcsolva az agyad! -mondta Ede. . hogy olyan nehezen megy az írás meg az olvasás. . ahogy a bábszínházi bábuk mozognak. Az izompróba megint „kikapcsolt” állapotot mutatott. azután bal kézzel a bal térdedre. Paul E. AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK .Vegyünk egy másfajta gyakorlatot -javasolta Ede.Nézd meg ezt a nagy X-et! Ez a középvonal keresztezését jelképezi. Ellenőrizzük.

TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI Ede elmagyarázta nekem. .kérdezte Ede. hogy erős vagyok és készen állok az áthangolásra. azok úgy nőnek fel. azután Edével újra elvégeztük az izompróba-ellenőrzést. miközben az izompróbával ellenőrzött. ugyanúgy. felkészültél arra. LEXI EGYOLDALAS.Most tehát mind a ketten tudjuk. hogy az „ösztönös” és a „próbálkozó” agyad együtt működjön.Ennek a fiúnak a szervezete készen áll az áthangolásra! -jelentette ki hangosan. Lexi. felkészültél-e az áthangolásra? . és agyuk két féltekéje között nem alakul ki együttműködés még tanulás közben sem. 10 . azok nem tanulják meg a két agy közös munkáját.Akkor nézzük. . – Ha be akarod „kapcsolni” az ösztönös agyfeledet.válaszoltam. csak annyit kell tenned. Paul E. hogy újra felnőj! HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? A legtöbb embernél a jobb oldali agyfélteke az „ösztönös” agya. hogyan tanulja meg az ember teste és agya a közös munkát. -Szeretnéd-e. .Dr.Szeretném! .magyarázta. Akiknél ez a korszak rövid vagy teljesen kimarad. felfelé nézel. mint azoknál a gyerekeknél. és a bal oldali a „próbálkozó” . hogy egyszerre csak az egyik fele működik. Akik kisbabakorukban eleget csúsznakmásznak. Erősebb voltam. Dennison: Észkerékkapcsoló A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET Most Ede két párhuzamos függőleges vonalat mutatott. hogy balra. Dennison és Gail E. Az izompróba azt mutatta. akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak? .Ebből látszik. hogy közben megtanulják agyuk két felét együtt használni. mint valaha! . Jól megnéztem a rajzot. hogy készen állsz-e erre! . hogy a te agyad úgy szeret dolgozni.Na. Így érzi magát biztonságban mondta Ede.

Az első néhány mozdulatban még segített. de azután .felelte mosolyogva. Ez azt mutatta. FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Ezért most úgy csináld a keresztbe lendítést. 11 .magam is könynyen tudtam folytatni. hogy erős vagyok. hogy mindent megtettem. BALRA.legnagyobb meglepetésemre . de nem próbáltam annál többet tenni? .Dr.Pedzed már. Dennison és Gail E. .kérdeztem Edétől. . hogy közben balra fölfelé nézzél! -javasolta. ami tőlem tellett. Lexikém . Dennison: Észkerékkapcsoló KERESZTBE LENDÍTÉS. Képes voltam keresztezni a középvonalat! AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI Ede most megint izompróbát tartott. és nem „kapcsolt ki” a keresztbe lendítés. Paul E.Ez ugye azt jelenti.

hogy a „próbálkozó” agyfelemet kapcsoljam be. nem ment olyan ösztönösen. lefelé fordítottam a tekintetem. AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT A bábu után újra izompróbát tartottunk. Az eredmény: „kikapcsolt izom. LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Most újra a bábu következett. A két agyféltekéd együtt dolgozva sokkal többre képes.Dr. hogyan álljanak le. 12 . mint külön-külön . Most eléggé ügyetlenül végeztem ezt a gyakorlatot. és hogyan kezdjenek el gondolkodni. ha új dolgot kell tanulniuk! A középvonal keresztezésével most megtanulták az összehangolt testmozgást. Dennison és Gail E.Na.mondta Ede. most már tudja a tested és az agyad. de ezúttal jobbra. Dennison: Észkerékkapcsoló EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA.” . és erősen figyelnem kellett rá. Paul E.

Paul E. . jobbra és balra.Kulcsold össze a két kezed! Látod. Egyik után sem mutatott gyengének az izompróba. . most már az agyad ismeri a könnyű utat a tanuláshoz. Erre kipróbáltam a bábut. 13 . És hidd el. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE . Most Ede következett a bábuval. pont erről van szó.Látod . hogy az agyam két oldala meg a testem ösztönösen együtt akarnak dolgozni? . Nagyot nevettem. hogy ettől kikapcsolt állapotba kerültem.Látom.Azt jelenti ez. ha csak ránézel a nagy X-re vagy keresztbe lendítést csinálsz. amikor az izompróba megmutatta. Az izompróba nála is kikapcsolt állapotot mutatott. Dennison és Gail E. és közben minden irányba forgattam a szememet. Elég.bólintott Ede -. máris bekapcsolt állapotba fogsz kerülni. gyakoroljam a keresztbe lendítést minden irányba nézve: le és föl.mondta Ede -.Dr. így kapcsolódik össze a két agyféltekéd is. Ede most azt mondta. érted már . . többé nem fogja a nehezebb utat választani! Te most már át vagy hangolva és később sem kell újra áthangolni téged.kérdeztem.

Ha meg jobbra néztem. Dennison és Gail E. 14 . ahogy balról jobbra áthaladtam a középvonalon. minden irányba tudtam követni a kezét.Dr. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Edével azt gyakoroltuk. Ilyenkor az ellenkező oldali agyfelem mindig „kikapcsolt”. Amikor balra néztem. Nem is nagyon tudtam követni a sorokat. mielőtt megtanultam volna olvasás közben keresztezni a középvonalat. Miután Ede áthangolta a szememet. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Ez én vagyok. hogy a szememmel követtem. kikapcsolt a „próbálkozó” agyfelem. akkor az „ösztönös” agyfelem kapcsolt ki. Paul E. amit mutatott („követési gyakorlatok”).

Dr. Dennison és Gail E. Paul E. de amikor a középvonalhoz ér. hogy mit olvasott. A bal agyfélteke a részleteket fogja fel. és nem fogja tudni. Ezért Lexi elvész a részletekben. mindig belezavarodik az olvasásba.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi csak a bal szemével olvas. hogy balról jobbra kell olvasni. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi a jobb szemével olvas és a bal szemét nem használja. azt talán nem téveszti el.) 15 . akkor csak a jobb szeméhez tartozó bal agyfele van bekapcsolva.

Dennison és Gail E. hogy mit olvasott. Ez nagyon jól hangzott az olvasásórán.) 16 . valójában azonban nem értette meg. azután a két kézzel együtt rajzoljuk! Utána a követési gyakorlatok már nem okoznak „kikapcsolt” állapotot.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (A lusta nyolcas rajzolása egyszerre „kapcsolja be” mind a két agyfelet. amikor a nyelvi „próbálkozó” agya „kikapcsolt” állapotban volt.Dr. Paul E. és ki tudják fejteni jótékony hatásukat. és később sem emlékezett rá. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Lexi jól tudott „felolvasni” akkor is. Először külön-külön a jobb és a bal kézzel végezzük.

Paul E. hogy egy időben használjam mind a két agyfelemet. a középvonal kezdett eltűnni. a középső mezőben dolgozik mind a két szemem és együtt segítenek a tanulásban. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Amikor megtanultam.Dr. Helyette. Dennison és Gail E. 17 .

akkor a mozdulat bármelyik irányba haladhat. minden egyes betűt a középvonal jobb oldalán rajzolt. és hiába próbálták erre rávezetni. Így soha nem érezte a különbséget a „b” és „d” között. 18 . visszafelé rajzoltam a kört: vagyis az óramutató járásával megegyezően. Ha mindkét agyfél be van „kapcsolva”. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Amikor Lexi csak a „próbálkozó” agyát használta az íráshoz. Paul E. egyik módszer sem vált be nála. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS A nyelvi „próbálkozó agyból eredő mozgások a középvonaltól jobb felé indulnak el. és az „ösztönös” agya ki volt „kapcsolva”. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Mielőtt megtanultam volna írás közben keresztezni a középvonalat. Az ösztönös agyból eredő mozgások balra.Dr. Dennison és Gail E.

Paul E. hanem jól meg tudom őket különböztetni egymástól. amíg el nem értük. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Edével addig gyakoroltam a lusta nyolcast. Írás közben ez ösztönösen megy. és nem is kell rajta gondolkodnom. hogy írás közben mind a két agyfelem „bekapcsolva” legyen.Dr. Most már nekem sem mindegy a b meg a d. 19 . Dennison és Gail E.

Ez nem sokat törődik a nyelvi szerkezetekkel. amit olvas. A hangjában nincs átélés vagy érzelem. az azt jelenti. és nem is fog emlékezni arra. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede elmagyarázta. és ez okozta. Ezért voltam gyakran figyelmetlen. Paul E. Ha fejemet jobbra fordítva az izompróba gyengének mutat. hogy a jobb fülem „kikapcsolt”. Ha balra. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi csak a nyelvi „próbálkozó” agyfelével hallgatja. akkor a „nyelvi” agyammal fülelek. akkor a „muzikális” fülemet használom.) 20 . és igyekszik megfejteni az értelmét.Dr. hogy lélekben „valahol máshol jártam”. hogy ha a fejemet jobbra fordítom. amit olvasott.

Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Most csak a szavak zenéjét figyeli Lexi. Dennison és Gail E. és ezekhez kapcsolódó képek jelennek meg előtte. „próbálkozó” agyfél nélkül ez csak álmodozás. Paul E. A nyelvi. és a feltett kérdésekre nem tud válaszolni.Dr.) 21 .

) 22 . Paul E. Hiányzik neki a „próbálkozó” agy logikája. Dennison és Gail E.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi itt a helyesírási szabályokra figyelő nyelvi. de nem hallja a szó ritmusát és a magánhangzók zenéjét. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Itt Lexi az „ösztönös vonalon” tanulja a szó helyesírását. mert ezt az „ösztönös” agyfél veszi. „próbálkozó” agyával tanul.Dr. értelmezése és rendje.

és nem volt képes megjegyezni. amiben a lusta nyolcast kinyújtott kézzel rajzolom a levegőbe. Közben a tekintetemmel követem a mozgást. oda összpontosítva. Túl sok energiát kapcsolt a „próbálkozó” agyfelébe. próbálkozzon. amit tanult. Paul E. hogy mind a két fülemet „bekapcsoljam” a gondolkodásba.) 23 . és közben nem tudta használni a képzeletét. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Lexi állandóan azt hallotta. hogy igyekezzen. ahová a kezem mutat.Dr. miközben egyik fülemet a vállamra szorítom. Egész felsőtestem együtt mozog. Az elefánt olyan gyakorlat. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede az elefánttal megtanított rá. Dennison és Gail E. akarjon.

mert a tudatos. túlfűtött lesz. túl nagy az „ösztönös” agyfél energiája.) Ha nem tudok koncentrálni. „próbálkozó” agyamnak több energiára lenne szüksége. Ilyenkor nem tud lehiggadni. egyenként. 24 . a szeme fölötti két pontra. az úgynevezett pozitív pontokra. Ilyenkor ujjait a homlokára helyezi.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló (Néha Lexi úgy érzi. Paul E. hogy nekiálljon a tennivalóknak.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Ha Lexit túl sok benyomás éri. olyankor a tengerészcsomót csinálom. szépen sorban. A környezet túlzott ingergazdagsága viszszaüt. hogy hiába próbálkozik. nem megy a tanulás. Ezek a szem és a haj vonala között félúton helyezkednek el. mert túlságosan „bekapcsolja” a képzeletét. Dennison és Gail E. Lexi ezzel tudja újra „bekapcsolni” az „ösztönös” agyfelét.

vagy beszélnem kell valamiről. amikor valakire figyelnem kell. 25 . hogy jól oda tudjak figyelni és megjegyezzem a hallottakat. Paul E. (Közben a másik kezemet a köldökömön tartom. Ilyenkor finoman dörzsölgetem a fülemet. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Olvasás előtt megdörzsölöm az agygombokat. a kulcscsontok alatt helyezkedik el. Ez segít. Dennison és Gail E.Dr. Ez a két pont a szegycsont két oldalán. belülről kifelé és felülről lefelé.) A gondolkodó sapkát olyankor teszem fel.

Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Egy pillangót képzelek a plafonra és az orrommal körberajzolom a szárnyait. Paul E. Dennison és Gail E. 26 .a kezemmel megtámasztom a nyakamat oldalt vagy hátul. Ez jó bemelegítés a szememnek.Dr. élesebben látom utána a sorokat. Közben hogy erősebb legyen .

Az AGYTORNA-gyakorlatok részletesen Dennison: Észkapcsoló Agytorna című könyvében találhatók 27 . Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Ede hat AGYTORNA-gyakorlatot is megtanított nekem. A mérleg kiegyensúlyoz: Egyik kéz a fülem mögött. A földgomb energiát ad a megértéshez: Ajkam alatt ujjam érzem. mit kell tenni.Dr. Az energiaásítás elernyeszti az arcizmokat és pihenteti a szemet: A számat nagyra tátom. neve: szemérem. versbe foglaltam. Másik kéz: farokcsontomon. 4. 6. Dennison és Gail E. Előre-hátra: kinyújtott nyakkal. Lassan kell végezni! Oldalra: felhúzott vállakkal. 1. Másik fogja a köldököt. 5. A nyakhimbálás hasznos a középvonalkeresztezéshez. 3. Az űrgomb a kifejezőképességet segíti: Két ujjam felső ajkamon. A bagoly segít a lazításban: Vállamat markolja kezem. Hogy könnyebb legyen megjegyezni. Hangos az ásításom. Paul E. Másik a csonton. Lassan forgatom fejem. 2.

Dr. szökdécselek. 28 . Dennison és Gail E. Bekapcsolok valami jó zenét hozzá. Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Az indiánszökkenést és a keresztbe lendítést mindennap csinálom. és arra ugrándozom.

Dennison: Észkerékkapcsoló POZITÍV BESZÉD Csak olyan kifejezéseket használok. Paul E. amelyek pozitív gondolatokat ébresztenek bennem. hogy az agyam kikapcsoljon! 29 .Dr. és erőssé tesznek: ezzel megelőzöm. Dennison és Gail E.

mi fog következni.VAGY TANÁR . De hogy nekik mi ebben a jó? AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. hogy fejlődtem valamiben. nem megy a gyereknek a tanulás. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. Különb akarok lenni a többieknél: a legkitartóbb. Gyakran egyedül érzem magam a többi gyerek között. hogy el is fogom érni azokat. Ha olvasok. igazából csak a tanárok kedvéért csinálom. 3. hogy mi történjen. úgy könnyebben megtalálom a helyemet. hogy mire vagyok képes. szinte a tollamból folynak a papírra. mintha előre tudnám. Azt hiszem. Mindig örömet szerez. és könnyen belezavarodom a mondanivalómba is. Akárhogy igyekszem is. Sohasem érzem úgy. és erre nekem semmi befolyásom nincs. ha van saját tanulási módszerük. Dennison és Gail E.HOZZÁÁLLÁSA 1. aki irányít. 3. 4. hogy nekem 30 . a leggyorsabb. nem én dönthetem el. de ha van egy felnőtt is velem. amit akarnak. éli a saját életét. Az ötletek maguktól jönnek. szívesen rohangálok. A dicsérettel meg a szidással csak azt értem el. A gyerek (az osztály) azt csinál. Ha beszélek. Imádok mozogni! Szívesen mászom fára. Teljesen reménytelen eset! 2. úgy érzem. Bármit csinálok is. Ami a fogalmazást illeti. 4. és nyugodt vagyok. Ez a helyzet már-már meghaladja az erőmet. ha úgy érzem. Az az érzésem. gondoljanak róla mások. kipróbálom. Paul E. Szeretek történeteket kitalálni és leírni. megteszem. ami csak tőlem telik. mindig kudarcot vallok. Akárhogyan erőltetem is. reménytelen eset vagyok. úgy tűnik. mindegy. és ahol csak lehet.Dr. 5. AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ . hogy „be kéne dobni a törölközőt”. a legcsinosabb vagy akár a legaljasabb is. 2. a gondolattal egy időben jönnek a számra a szavak és a szavak jelentése is világossá válik bennem. hogy a gyerek azt nézi. és örömmel fedezem fel közben a kínálkozó lehetőségeket. amit akar. Olyan ügyetlen vagyok! Akármennyire akarok is vigyázni magamra. 3. hogy nem nagyon értik a többiek. hogy miről van szó! 5. 2. amit fölolvasok. könnyen megsérülök játék közben. Célokat tűzök magam elé. Másokban is tisztelem.

Hogyan szerezhetnénk vissza a tanulásnak ezt a természetes. amit ő szeret. Paul E.mintegy ötéves korunkra . hogy megtaláljam a hangot a gyerekekkel. hogy megtalálja azt a munkát. Dennison: Észkerékkapcsoló tetszik-e vagy sem. vagy észrevegyék. hogy a felnőtteknek is állandó szükségük van fejlődésre és tanulásra. amit csinál. hogy a szülő és a tanár a legfőbb tekintély. Nem engedhetem meg magamnak. boldog állapotát? Ennek a velünk született adottságnak: a tanulás belső képességének újrafelfedezéséhez már sok ezer embert hozzásegített az edukinesztetika. Remélem. A felnőtteknek példaképül kell állni a gyerekek előtt. „Befogadó” agya képessé teszi. hogy ezt a saját fejlődésükre is fogják vonatkoztatni.az ismétlésen és a begyakorláson alapuló tanulási szokások alakulnak ki. így megtapasztalhatja saját teljesítményének belső örömét. és a gyerekeknek meg kell tanulniuk.HOZZÁÁLLÁSA 1.VAGY TANÁR . és majd túltesznek rajtam. amelyek már nem nyújtják a felfedezés belső örömét. de sokszor olyan zavarosak. AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ . Így naponta egy sor apró győzelmet arat. és ezeket beépítse egy saját magát folyamatosan alakító nyelvbe. 4.az egyik legközvetlenebb sikerforrás a „bekapcsolt izom” megtapasztalása! Azt szeretnénk. Úgy irányítom a gyereket. hogy a gyerekek gyengének lássanak. 5. a mozgást alkalmazó oktatás. Ezen belül úgy hisszük . és arra tanítom őket. aki ennek a könyvnek az útmutatása szerint foglalkozni 31 . Minél forróbb a hangulat. ha hibázom. Mindent elkövetek.úgy látszik . hogy figyelemmel kísérhetem az emberi személyiség kifejlődésének csodáját. 4. annál nagyobb kihívást jelent számomra úrrá lenni a helyzeten. amit korábban a csúszás-mászás. Mindennapi életem megújulásának forrása. hogy felismerje és reprodukálja a maga körül felfogott beszédhangokat. Élvezem a gyerekben buzgó nagy energiát. Dennison és Gail E. a futás vagy a beszéd megtanulása okozott. 5. ha maguktól nem képesek tanulni. Szeretek a gyerekekkel foglalkozni. Ez a képesség az emberi lény tulajdonsága. Olyan feladatokat adok a gyereknek.amíg annyira tele van mozgásigénnyel. hogy mindenki.előre látok bizonyos dolgokat. abban a tudatban döntök. hogy az a helyes döntés. hogy nem vagyok tévéd-heteden. Nem titkolom a gyerekek előtt. 2. a járás. és nem fél az új próbatételtől. minden tudatos törekvés nélkül. hogy azt egy felnőtt el sem tudja képzelni . amivel képes megbirkózni. és nagyon sokat tanulok tőlük! Ez a kapcsolat ébren tartja bennem a kreativitást.Dr. 3. Mivel .ugrásszerű eredményeket ér el az új ismeretek elsajátításában. hogy akkor is tanítanom kell őket. Persze tisztában vagyok vele. MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN? A kisgyermek élete első egy-két esztendejében . Ennek ellenére legtöbbünknél .

és miért nem bizonyult az iskolai oktatásban megbízható eszköznek. és ezáltal képes magyarázatot adni arra.Dr. vagy mások erőltetett utánzásával épített ki magában. miért vált be a keresztbe lendítés egyeseknél. Az a jó tanár. Pedig a keresztbe lendítés az agy számára a legtökéletesebb egyensúlyozó gyakorlat lenne. A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK Minden bizonnyal sok emberen segített a keresztbe lendítés. Dennison és Gail E. Soha ne kicsinyeljük le tehát az izompróba fontosságát! Mert.lelki egészséghez is. szülő vagy tanár . akkor képes lesz kibontani saját belső fejlődését is a számára legegészségesebb módon. Sajnos iskolai körülmények között a tanárok nem tudták megismételni ezeket a biztató eredményeket. A magyarázaton túl éppen a keresztbe lendítéssel kapcsolatos kutatásaink vezettek egy új korrekciós eljárás: a Dennison-féle laterális áthangolás kifejlesztéséhez. miért nem vált be másoknál. Ahol ez a módszer gyakorlattá vált . hogy az izompróba útján közvetlenül tanulmányozza a mozgások és az agyműködés közötti összefüggést. Dennison: Észkerékkapcsoló kezd az Agytornával – legyen . hogy a csúszás-mászás csak azoknál fejti ki jótékony. és így ezek a mozgásgyakorlatok visszakerültek a gyógypedagógia eszközei közé.azonnal közvetlenül megtapasztalhassa az eredményt. akik azt tökéletesen elsajátították még kisbabakorukban.mint például az AGYTORNA-tanfolyamokon -. amelyeket testi-lelki sérülések során. MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? A keresztmozgások és a erre való szoktatás régóta ismeretes technika súlyos agysérülések következményeinek utókezelésében. így gyakorlása egyre inkább összehangolt és kiegyensúlyozott agyműködést eredményez. és elméletileg az is. és számos iskolában bevezették. a keresztbe lendítés. Paul E. hogy az így szoktatott gyerekek az írásban és az olvasásban is javultak. Delacato figyeltek fel rá. ám sokszor hatástalan maradt. de hozzásegít mindenkit a testi . de az izompróba útján a „bekapcsolt izom” megtapasztalásával közvetlenül kézzelfoghatóvá is teszi a tanuló számára. hogy ennek a technikának az agykárosodás visszafordítása mellett az a haszna is van. Hatásosnak bizonyultak mint látásjavító gyakorlatok is. gyógyító hatását. AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN Azt tapasztaltuk. Az emberi test ösztönös bölcsessége pedig éppen a „bekapcsolt izom” útján nyilvánul meg számunkra. miközben az izmokat az agyféltekével ellentétes oldalon mozgatják. ha valaki megtanulja. és ennek segítségével ismerhetjük meg az idegrendszer természetes fejlődésének folyamatát. Nemcsak az iskolai előmenetelt javítja. hogy eredményes idegrendszeri kapcsolatokat építsen ki. Az egyes mozdulatok ugyanis mindkét agyfélteke működését igénylik. Doman és dr. és egyensúlyba hozza a két agyfélteke működését. aki a tanítványát sikerről sikerre erősíti és nem kényszeríti képességeinek határán túlra. ha a jó válaszokat és a gyerek fejlődését nemcsak bátorító szavakkal erősíti meg. Az 1960-as években dr. mielőtt a bal vagy „próbálko32 . Valójában az emberi idegrendszer nem ennyire egyszerű.tanuló. ott a keresztbe lendítés és a többi kétoldali gyakorlat hatásos. és „kitanulja” magából azokat a beidegzéseket. Az edukinesztetika azonban rendelkezik azzal az egyedülálló lehetőséggel. Az edukinesztetikát akkor használja bölcsen. Ennek következtében gyorsan népszerű lett a kúszás-mászás.

Paul E. vagy kérgestest kapcsolja össze. és olyan komplex rendszer jön létre. hogyan fejlődik agyunk. és a keresztlendítést követő izompróbára „kikapcsolt” állapotot jelző gyerekeknél nem hatásos a csúszás-mászás és keresztbe lendítés vagy más ilyen . jelezve. Az érzékszervektől és az izmokból jövő idegpályák keresztezik egymást. Amikor az egyik agyfélteke aktív. amely rendszerezi és összehangolja a két 33 . hogy egyszerre működik mindkét agyféltekéje.vagy „ösztönös” agydominanciát mutatnak. Kétoldalasán összehangolt személy az. Ezek az emberek mozgásuk vizsgálata alapján bal oldali . Az a tapasztalatunk. és befutnak az ellenkező oldali irányító agyféltekébe.szoktatási módszer. mutatva. a két agyféltekét egy bonyolult idegpályaköteg. a corpus callosum. Ideális esetben ez a kapcsolat már a gyermekkor elején . úgy ez ugródeszkául szolgál az újabb tanulás és a további fejlődés számára.a testmozgások szempontjából jobb oldali .sajnos ezt fogjuk újra és újra ismételni. és az agy energiaszintje lecsökkent. Dennison és Gail E. Az ilyen személyek .Dr. hogy a „problémás” gyerekeknek több mint 80%-a a homolaterális kategóriába tartozik. A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) Hogy a jobb és bal agyfélteke összehangolt egységben tudjon működni. Azok viszont. eltúlozták a tudatosságot. a bal szemet és a bal fület.vagy „próbálkozó” .a csúszás-mászással egy időben . Az ilyen bal oldali agydominanciát mutató. Jobb oldali agyuk többé már nem ura azoknak a mozgásoknak.akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak . akkor . az izompróba „bekapcsolt” állapotot mutat. AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? A jobb agyfélteke vezérli a test bal oldalát. szabadon hagyva bal agyfelüket új dolgok elsajátítására. és „kikapcsol”. Hasonlóképpen a bal agyfélteke felelős a test jobb oldaláért. hogy az agyféltekék együtt dolgoznak. BELSŐ KÖZÉPVONALUNK. aki saját képességeinek csak kis részét képes használni egyszerre. Ez a könyv ezeknek a gyerekeknek kíván segítséget nyújtani. aki megtanulta a két agyféltekéjét mint egyetlen rendszert használni. a jobb szemért és jobb fülért. Ugyanez egy bal oldali agydominanciát mutató személy esetében „kikapcsolt” izmot eredményez.agydominanciát mutatnak. a másik oldal két dolgot tehet: vagy együtt dolgozik vele és összehangolja saját működését az aktív agyféltekével. EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT (BILATERÁLIS) TÍPUSOK Ha egy jobb oldali agydominanciát mutató személyt keresztbe lendítéssel aktiválnak. vagy blokkolja az együttműködést. akik teljes agyukat használva sokkal könnyebben tanulnak. Az előző típust bilaterálisnak vagy kétoldalasán összehangoltnak nevezzük. amelyeket valamikor irányított. Dennison: Észkerékkapcsoló zó” agyfelük kifejlesztette volna az öntudatosság érzését. arra utalva. A másik típust homolaterálisnak vagy egyoldalasnak hívjuk. Gyermekkorunk kezdeti szakaszában dől el. és agyunk elzárkózik újabb formák tanulásától. hogy nála nem jött létre az agyféltekék együttdolgozása. hagyományosan javasolt . hogy ők is képesek legyenek csatlakozni a kétoldalasán összehangolt emberek csoportjához. Egyoldalas. Ha viszont idegrendszerileg szervezett viselkedéssel érünk el sikereket. akik a kúszást-mászást csak későbbi életük során tanulták meg. vagy „kikapcsolt” személy pedig az. Ha ebben a korban sikeresen használjuk az ösztönös („kikapcsolt”) viselkedési formákat balesetek vagy kellemetlenségek elkerülésére. mivel egyszerre csak az egyik agyféltekéje működik.kifejlődik.a dyslexiát javító.

Egy új képesség elsajátításához azonban mind a két agyfélteke közreműködése kell: a belső középvonalon keresztül folyamatos kommunikációra van szükség! MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE? Azért. annál inkább lehetővé teszi a jobb agyfél számára. A „bal” agyfélteke (amit „próbálkozó”. asszociálás vagy az emlékezés már a bal agyféltekével való együttműködést is megkívánják. és egy adott feladat megoldásán egyedül dolgozhat a saját oldalán. elemző és mérlegelő. de nem tudja ezeket kifejezni vagy kreatív módon használni. Kritikus.módon ragadja meg a valóságot! A jobb” agyféltekénk (amit a szövegben „ösztönös” vagy „reflex” agyként említünk) felfogja és csoportosítja a teljes képet. „kísérletező” agyként említünk a szövegben) logikus. A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY A „bal” agyfélteke. Ha az edukinesztetika módszerével bekapcsoljuk a működésbe a „megragadó agyat” is. AGYTORNA-TANFOLYAMOK AZ AGYTORNA-tanfolyamokon a felnőtt hallgatók segítséget kapnak az egyre jobban összehangolt tanuláshoz. előadáshoz és életvitelhez. és így részleteiben. A tanfolyamokon nagy hangsúlyt kapnak a középvonal keresztezését segítő mozgások. hogy felismeri és megfogalmazza. A két agyfélteke együttdolgozása teszi számunkra a tanulást könnyűvé és szórakoztatóvá. hogy képességeinek legjavát nyújtsa. Így tudunk például felismerni egy arcot a tömegben. Dennison és Gail E. rendszerező és verbális. alig valamivel több mint egy „ösztönös agy” önmagában.és egyedülálló . Ezekkel képesek másokat is magas szintű összehangolt állapothoz segíteni. AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY A „jobb” agyfélteke. úgy a közös tevékenységen belül a bal agyfélteke lesz a kifejező agy. ha egyedül működik. Minél inkább eléri valaki ezt az együttműködést az életben az Agytorna vagy más módszer használatával. A legújabb tudományos eredményeken alapuló izompróba-technikákat tanítják nekik. hogy egymással kommunikáljunk. hogy egyedül. hogy agyunk két fele egész életünk során harmonikusan együtt tud dolgozni. Egy dolog azonban bizonyos: egyik agyfél sem arra lett teremtve. A megragadó értelem nélkül azonban nem képes emlékezni arra. amit tanult. Ez teszi lehetővé. Kap ugyan információkat az érzékszervektől. amelyekkel a két agyfélteke összehangoltságának hiányát 34 . saját magában működjön. Időnként persze az egyik félteke előtérbe kerülhet. ha egyedül dolgozik. ahol a tanultak beépülnek az egyéniségbe azáltal. és annál ritkábban fog reflexből vagy ösztönösen működni. mert mindkét agyféltekénk teljesen eltérő . Dennison: Észkerékkapcsoló agyféltekébe befutó információkat. és minden egyes alkalommal újra és újra végig kell mennie az elemzésen. lépésről lépésre tanuljunk meg új dolgokat. továbbá ez tesz képessé minket arra. mint egy „próbálkozó agy” önmagában. vagy egy dallamot néhány hang alapján. alig valamivel több. hogy egy információt részekre bontsunk (mint a számítógép). amit megtanult és előkészíti a fejlődés kővetkező lépését. A megragadó képességek. felismerés. Paul E. mint a megérzés.Dr. Ez biztosítja.

ugrás. hogy folyamatosan tudjunk olvasni. de hogy ez híd vagy gát a tanulásban. ami megszakítja ezt a kapcsolatot.állapotának súlyosságától függően . mászás. Dennison: Észkerékkapcsoló lehet korrigálni. hogy egy időben tudjunk figyelni és gondolkodni. hogy képesek legyünk keresztezni a „középvonalat”. Amikor a jobb és a bal agyféltekének felváltva kell dolgoznia. azt saját kezdeti tanulási élményeink döntik el. hogy a középvonal miért válik a két agyfélteke közötti kapcsolat gátjává. KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR Ahhoz. A személyiség fejlődése azonban azon múlik. Amikor a jobb és bal agyfélteke összehangolt együttműködése közben a két agyfélteke között spontán kommunikációs kapcsolat alakul ki. vagy csak egyes energiarendszerekre terjed ki. a másik (eltérő módon működő) agyfelét ki kell kapcsolnia. mint például a szem-. fülvagy mozgáskoordinációs rendszerre. akkor a középvonal gáttá válik. Bizonyos fokig . a homolateralitás. Ebből a szempontból mindegy. hogy egy időben csak az egyik agyfelét képes használni. A leggyakoribb oka az egyoldalasság. hogy az alapvető képességeket mint a csúszás. olvasás és így tovább. akkor a középvonal olyan híd szerepét tölti be. Paul E. ahogy ezeken a tanfolyamokon tanítják. helyesen írni. Az egyoldalas ember gondolkodását korlátozza. ötletesen fogalmazni. amely összeköti az idegpályákat. hogy a füle „kapcsol ki” vagy a szeme. amely érintheti valamennyi képességet.Dr. Ugyanis valahányszor az egyik agyfelét használni akarja. Az összehangoltság megszerzése egész életre szóló folyamat. eredményesen sajátítsa el valaki. A KÖZÉPVONAL Sokféle oka lehet. szükségünk van arra. A személyiség további fejlesztésére a haladók részére tartott szuper tanfolyamokon van mód. Dennison és Gail E. úgy. írás. vagy az egész teste (és még számtalan 35 .minden egyoldalas ember koordinációs problémákkal küzd.

mint ábrándozó. Dennison: Észkerékkapcsoló más variáció van).álljatok meg! Forduljatok inkább tapasztalt AGYTORNA.amenynyire tőle telik . „próbálkozó” agyához tartozik. hogy próbálja még erősebben tartani a karját! Figyeljétek meg. és hamarosan elkönyvelik. amit mindketten kerestetek: . álmodozó vagy „hiperaktív” gyereket. Ez a bekapcsolt izom.és erre végezzétek el az izompróbát! Ha mind a ketten egyetértetek benne. az szükséges.) HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? 1.maradjon erős. hogy mennyivel erősebb most. és a hosszú távú vizuális memóriájában megőrizze. hogy megtanulja keresztezni a középvonalat. amennyire telik tőle. hogy ez a normális. ami az izompróbát megakadályozná. Ahhoz. (Lásd 6. másik kezetek legyen a köldökötökön! Ezután a tengerészcsomó következik egy percen át. az egész izompróba alatt. igazán szórakoztató játék! Mondd neki. Ha tanítványod nem tudja könnyedén tartani a karját. Soha ne nyomd olyan erősen. nincs-e valamilyen kizáró ok (sérülés vagy más). vagy mondja ő: „nyomhatod!” . annál könnyebb lenyomni.Hagyd. A „kikapcsolás” lehetséges egyéni kombinációi éppoly végtelenek. Mondd a tanítványodnak. hogy ezeket újra egybeillessze. Masszírozzátok mindketten (tanár és tanítvány is) egy rövid ideig az agygombokat. Az újabb próba be fogja bizonyítani. aki segíteni fog! 6. A középvonalon való kikapcsolásra sok példát találhatunk ebben a könyvben is.Eddig érthető. hogy erős maradt. oldalt!) 2. egyenletes. Magyarázd is meg neki. hogy nyújtsa ki a karját egyenesen előre! 4. Vagy például . Tapasztaljátok ki alaposan az izompróbát. és változtasd az alkalmazott nyomást az erejéhez mérten! A nyomásod könnyű. hogy bármelyikőtök kellemetlennek vagy hiábavaló erőfeszítésnek érezze! Most mindketten megtapasztaltátok a bekapcsolt erős izmot. akkor továbbmehettek. hogy most megpróbálod finoman lenyomni a karjai. hogy ez megváltozzon. amíg mindketten teljes biz36 . ám arra már nem képes.olvasás közben ki tudja kapcsolni a megragadó agyhoz tartozó szemét. amelyik az elemző. 5. és tartsa a karját előre nyújtva. hogy a másik oldali agyával a szavakat részeire szedve megértse. ha „kikapcsol”. ő pedig . annyira lekötheti értelmét a jelenségek megragadása (mint például a tanár hangjának dallama.Dr. Mielőtt hozzáfogtok az izompróbához. Addig váltogassátok az „erőlködést” és a „tőlem telhetőt”. 3. tisztázzátok. hogy nem fordít figyelmet a szavak jelentésére. hogy minél erősebben „próbálkozik”. Figyelmeztesd. Állapodjatok meg jelszóban .oktatóhoz. ugye? . és nem tapasztaltok bekapcsolt erős izmot . de folyamatos legyen. Ha például egy gyerek az iskolában „kikapcsolja” azt a fűlet. hogy kitapasztalja ezt az erőt. vagy külső zajok). Ez a két gyakorlat megfelelően előkészíti az eredményes izompróbát. Azután csak annyira tartsa. amikor erőlködni próbál.például mondd te: „tartsd!”. Dennison és Gail E. mint ahogy végtelen lehetőség nyílik az alkotásra is az összehangoltan működő emberi elme előtt A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE (Engedelmükkel tegezésre fordítjuk a szót az eredeti könyv szellemében. Paul E.

Végezz izompróbát. (Ha mégis „kikapcsolt” állapotot jelezne az izompróba. mint az „ösztönös” vezérlés automatikus fordulatszáma. hogy meggyőződj róla. A tudatos vezérlés jelenti az „alacsony fordulatszámot”. Ez sohasem olyan erős. végezzétek el az agygombokat és a tengerészcsomót a 6. Paul E. A „kikapcsolt izom” elárulja. Végezzen a tanuló 10-20 homolaterális (azonos oldali) lendítést. Végeztess a tanítványoddal keresztbe lendítést. D. hogy amikor tényleg kell . B pont szerint. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha bekapcsolt helyzetet tapasztalsz. úgy jobbra fölfelé nézve végezze a ke37 . vagyis jobb kéz-jobb láb. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha kikapcsolt helyzetet tapasztalsz. G.) C. 2. Ha nem. A további lépések ezt a gyanút megerősíthetik. Ízlelgessétek ezt az örömteli érzést mindketten. Dennison: Észkerékkapcsoló tonsággal tudjátok. menjetek tovább.vagy mind a két agyfélteke . mint a „magas fordulatszámú” összehangolt agytevékenység! 7. kezével érintse közben a másik térdét! (A két térd érintése számít egy gyakorlatnak. tehát az „ösztönös” agyfélteke . a tanuló valószínűleg homolaterális. IZOMTESZT (Mozgatóizom biofeedback) A. ÁTSZOKTATÁS (8-13. készen áll-e tanítványod az áthangolás folytatására! Ha igen. a tanuló homolaterális. ahogy teste könnyedén és automatikusan működik. Ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Figyeljétek meg. oldalon látható.tehát csak a bal oldali. és áthangolásra szorul.valóban képes összpontosítani. felváltva. Végeztess a tanítványoddal 10-20 keresztbe lendítést. A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Mielőtt hozzáfognátok az áthangoláshoz. Dennison és Gail E. hanem „bekapcsolta” az „ösztönös” agyféltekét.és a kéz fenntartásához erőfeszítés kell. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. vagy „próbálkozó” agyfélteke működik . milyen a „kikapcsolt” és a „bekapcsolt” állapot. hogy az agy motorikus központjából az ingerület szabadon eljut az izmokhoz. oldalon leírtak szerint! 1. de külön-külön egyik sem annyira megbízható. oldal) A. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. A „bekapcsolt” állapot arról tanúskodik.Dr. Magyarázd meg a tanítványodnak. tapasztaljátok meg ezt az erőt. hogy a „kikapcsolt” állapot is hasznos dolog tudatos tevékenység közben. ahogy a 10.bekapcsolt állapotban van. úgy a tanuló homolaterális. hogy most a keresztbe lendítés nem „ki-”. de eközben szándékosan tartsa úgy a tekintetét. B. akkor ki kell várni egy kedvezőbb alkalmat. az 1. hogy az „ösztönös” agyféltekét bekapcsolja. bal kéz-bal láb emelést. F. Ez általában balra felfelé nézést jelent. mivel a legtöbb embernél a jobb oldali az „ösztönös” agyfélteke. a tanuló homolaterális. Nézzen a tanuló egy X betűt! Ha az X kikapcsolja a jelzőizmot. C. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! B. Nézzen a tanuló két párhuzamos vonalat: II! Ha ez bekapcsolt jelzőizmot eredményez. kezével az azonos oldali térdét megérintve! E. hogy csak tudatos agyműködés van . mert ez azt jelenti.

Dennison: Észkerékkapcsoló resztbe lendítést. hogy a két agyfélteke együtt dolgozik! B. Ellenőrizzétek újra. hogy ezúttal „kikapcsolt” (nem erős) állapotot hozott létre a homolaterális lendítés. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Ha még nem vagy elég tapasztalt. hogy a „próbálkozó” (analitikus) agyféltekéjét kapcsolja be! Ez általában jobbra lefelé nézést jelent (ha a 2. felszabadít az állandó tudatos kontroll alól és bekapcsolja a mozgásba a jobb agyféltekét is. akik máshol nem találtak segítséget. vagy fordítsa a tekintetét balra lefelé helyett jobbra lefelé! 3. ÖSSZEHANGOLÁS A.Dr. az útmutatás pontos betartásával lehet végrehajtani. mert a természettel összhangban működik. Végezzen a tanuló homolaterális lendítést az 1. hogy végezze el veled az áthangolást. Beszéljétek meg tanítványoddal a tapasztalt változásokat! Sok ezer embernek jelentették már ezek a pillanatok az újjászületést! A Dennison-féle laterális áthangolás azért eredményes. mintegy szimbolizálva a két agyfélteke összekapcsolódását. Ha már te is jól ismered a technikáját. miközben a tanuló a II jelet nézze! A jelzőizomnak most „kikapcsolt” állapotot kell mutatnia! H. de eközben szándékosan fordítsa úgy a tekintetét. Az áthangolás képessé tesz minket a középvonal keresztezésére. Paul E. akárhová néz is a tanuló! D. miközben a tanuló nézze az X betűt! A jelzőizomnak „bekapcsolt” állapotot kell mutatnia! G. Újra ellenőrizzétek a jelzőizmot! Most már „bekapcsolt” állapotban kell lennie az agynak. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 38 . De akár képességfejlesztő vagy egészségkarbantartó program részeként segíteni tud sokszor olyanokon is. ahogy ezt sokan megtapasztalták: előbb csúsznimászni kell. hogy járni tudjunk. hogy ez a bölcsek köve. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL Állapítsuk meg. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Ellenőrizzétek újra. „kikapcsolt” állapotot kell mutasson. E. függetlenül attól. visszaadja a tanulás természetes folyamatába vetett gyermeki bizalmunkat. valójában azonban csak lépésről lépésre. mivel az „ösztönös” (analitikus) agyfélteke általában a baloldalon helyezkedik el. B balra fölfelé volt eredményes). közben forgassa a szemét minden irányba! E. hogy hova néz! F. Dennison és Gail E. vagy hogy gyógyír lenne minden bajunkra. hívj meg valakit. Szó szerint igaz. Kulcsolja össze lassan két kezét a tanuló. amennyit csak tudsz! A Dennison-féle laterális áthangolásról senki sem állítja persze. Ha nem így lenne. a tanulás természetes útját követi. D pont szerint. aki járatos az Agytornában. végezze a tanuló hosszabb ideig a gyakorlatot. „érezve”.) D. hangolj át te is annyi embert. Végezz újra izompróbát! Figyeljétek meg. „bekapcsolt” állapotot kell mutasson. Végezzen homolaterális lendítést. Az áthangolás nagyon egyszerűnek tűnik. hogy a középvonal vizuális keresztezésében gátolt-e a tanuló: 1. Végezzen keresztbe lendítést és közben forgassa a szemét minden irányba! C.

) Ha ennek eredményeképpen „kikapcsolt” állapotba kerül. Dennison: Észkerékkapcsoló 2. hogy közben a tárgyat a bal látómezőben nézze! Azután térjetek vissza újra a jobb oldali látómezőbe! Ha nem tud könnyedén átváltani egyik mezőből a másikba. miközben a tanuló számoljon vagy hangosan betűzzön hosszú szavakat. Kövessen tekintetével egy tárgyat (például egy ceruzát) a jobb oldali látómezőben! Ezután végezzetek izompróbát úgy. hogy további összehangolódást érjen el az olvasásban!” Ha „igen” a válasz. Olvasson a tanuló . a „kikapcsolt” emberek általában vizuálisan is „kikapcsoltak”. egymás után hússzor. akkor a vizuális szintjén „kikapcsolt” személyről van szó. Mivel a látás majdnem minden emberi tevékenységben szerepet játszik. (Lásd 15. vajon egy félórás olvasás nem „kapcsolja-e ki”! Az ellenőrzés módja. ellenőrizd. miközben az írásra gondol. (Ezt a gyakorlatot nyomkövetésnek hívjuk. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. folytassátok a következő ponttal! 3. akkor a tanuló végezze a „lusta nyolcas” olvasást javító változatát! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL 1. hogy „bekapcsolt” választ ad az izompróba az alábbi . Utána újra végezzetek izompróbát. oldal)! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ÉS A MEMÓRIÁRA 1. hogy tekintetével kövessen a középvonalon át és vissza egy tárgyat. győződj meg róla. miközben az ábécére gondol úgy általában. Ellenőrizzétek a jelzőizmot.vagy képzelje azt. vagy annak elolvasására. hogy olvas -. noha ennek szabadon kellene állnia a gondolatok kifejezése céljából. Erre azonban csak akkor van lehetősége. Mielőtt az áthangoláshoz kezdenétek. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. Ellenőrizzétek a jelzőizmot úgy. amennyire a memóriája terjed. ellenőrizve. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2.fennhangon elmondott . amit saját maga leírt! 4. hogy nem tanulta meg a középvonalat írás közben keresztezni. Dennison és Gail E. és ha az eredmény „kikapcsolt” állapot. akkor betűnként! 3. Ha az előző pontban a tanuló „bekapcsolt” állapotot mutatott. Ez vonatkozhat mind a két szemére vagy csak az egyikre. ha magát az írást az „ösztönös” (reflex) agyfélteke automatikusan vezérli. akkor az olvasás vagy a szemgyakorlatok negatív hatással lehetnek rá. ez azt mutatja. és még mindig a nyelvi (általában a bal) agyféltekét használja a betűk megformálására. oldal!) 4.állításra: „Ennek a gyereknek a szervezete készen áll arra. hogy „kikapcsolta-e” ez a gyakorlat! 3. Paul E. majd ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Ha az olvasás „kikapcsolta” a tanulót. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. hogy közben a tanuló fordítsa a fejét egészen balra! 39 . Ennek a gátlásnak a korrigálására gyakoroljátok a „lusta nyolcas” írásjavító változatait (lásd 14.Dr. 5. Ha a tanuló „kikapcsoltnak” bizonyult a 2-3 ellenőrzésen.

és megszűnt-e a szem „kikapcsolása”! További szemizom koordinációs . és nyitottabbá teszi az idegrendszert az energia befogadására. végül mindkét kezével három-három nyolcast rajzoljon! Három-három gyakorlat elegendő.Dr. 40 . ahogy a vonalból betűt és a betűkből szavakat formálunk.korrekt módon . Az egyik fülét ugyanis ki kell „kapcsolja” ahhoz. A kisbetűket az abc-nyolcas két körén és a középső függőlegesen rajzoljuk! Ahogy a tanuló a betűk írása közben egyre jobban érzi a nyolcast. akkor ez azt jelenti. Így tanult meg odafigyelni valamire! Ha a nyak mozgatóizmai és az agy közötti kapcsolatot kényelmesnek érezzük. lendületes vonallal keresztezi a középvonalat. hogy eközben a jobb oldali agyfélteke energiaáramlása megszakadjon. hogy a másikat használni tudja. Az a tapasztalatunk. akkor a jobb fülünk „bekapcsolt” állapotban marad. mivel általában jó eredményt lehet vele elérni. A lusta nyolcas olyan szimbólum. Paul E. amelynek révén az összehangolt tanulás gyakorolható és megjegyezhető. akkor a tanuló mind külső. jobb oldalt az óramutató járásával megegyezően. Az edukinesztetikai kutatások különféle újításokat fejlesztettek ki és vezettek be a lusta nyolcas használatába. majd a kalligrafikus szép írás az agy mozgatóközpontjából állandó energiaáramlást igényel. amit a tanuló a középvonalon állva kényelmesen elér kinyújtott karjával! A tanuló rajzolja utánad. oldalon!) A LUSTA NYOLCAS A lusta nyolcas . a középvonalon mindig fölfelé haladjon.illetve kéz-szem koordinációs gyakorlatokat csak a lusta nyolcas eredményes befejezése után végezzünk.vagy végtelen jel . bal oldalt azzal ellenkező irányba! Először az egyik kezével. Ha ellenben a jobbra” fordulás „kikapcsolt” állapotot okoz. Ez a hatás az agyféltekék átmeneti kiegyensúlyozását jelenti. hogy ezeket a gyakorlatokat csak egyszer kell . és nem vagyunk képesek mindkét fülünkkel egyszerre odafigyelni valamire. hogy „bekapcsolt” állapotban van! A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS A nyomtatott betűk írása. azután a másikkal. Az Agytornában az izompróba is bizonyítja a lusta nyolcas hasznát. A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA Rajzolj a táblára egy akkora lusta nyolcast. az elefántot! (Lásd 16. és a látásjavító gyakorlatokon. Dennison: Észkerékkapcsoló Ismételjétek meg teljesen jobbra fordított fejjel! Eredményezett ezek közül valamelyik kikapcsolt állapotot? 4. nyakunk és fülünk közötti kapcsolat szokatlan és kényelmetlen számunkra. hogy mindkét agyfélteke „bekapcsolt” állapotba került-e.már évek óta használatos a kisegítő iskola speciális osztályaiban. miközben jobbra fordítjuk a fejünket (ami a bal oldali agyféltekét aktiválja). Az a titka. mind belső hallásra egyszerre csak a fél fülét használja. Ennek korrigálására a tanuló végezze a „lusta nyolcas” memóriajavító változatát.elvégezni. A mindennapos gyakorlás már csak a megszerzett új képesség örömteli felidézésére szolgál. Ha igen. Utána ellenőrizzétek izompróbával. ami megóvja attól. hogy az adott területen végleges áthangolást idézzenek elő. Ezek a technikák még sokkal hatásosabbakká tették a lusta nyolcast. ami „összpontosítja” az embert egy időre. hogy az agyunk. úgy válik ezzel együtt könnyebbé az írás. hogy ebben a gyakorlatban a tanuló folytonos. Dennison és Gail E. ha már a tanuló az izompróbával meggyőződött arról.

megfontoltabb és figyelmesebb lett. azokat legtöbbször az X is „kikapcsolja”. amivel állandó összehangolt állapotot tudunk elérni minden .tevékenységünkben. 4. HELYESÍRÁS) Rajzoljon a tanuló . hogy minden tantárggyal összefüggésben használni tudja a lusta nyolcast. általában az X-re is „bekapcsoltak” maradnak. hogy minden tanulás feladatspecifikus. akiket a keresztbe lendítés „kikapcsolt”. Hasonlóképpen. Ezután végezzenek a tanulók homolaterális lendítést! Az áthangolásra szoruló gyerekek ettől a gyakorlattól általában „bekapcsolt” állapotot mutatnak. 3. még ha látszólag logikus lenne is az összefüggés. úgy egyre inkább tud segíteni neki. Ahogy azonban a tanár egyre jobban megismeri tanítványát. hogy mindenki igyon egy jó pohár vizet. Ha a lusta nyolcast a Dennison-féle laterális áthangolás után alkalmazzuk. ami a figyelemhez. Négy-öt tanuló végezzen a helyén keresztbe lendítést! Egyenként végezzünk velük izompróbát! „Kikapcsolt” vagy „bekapcsolt”? 2.Dr. utána pedig a tengerészcsomót! Hívjuk fel a figyelmet a kedvező változásra: mindenki koncentráltabb. sem a váll ne mozduljon el külön! A térd legyen behajlítva. A következő lépésben nézzenek a tanulók az X betűre! Akik a keresztbe lendítés után „bekapcsoltnak” bizonyultak. A feje és a válla mintha gipszben lenne: a mozgást az egész test végezze. Az emberi viselkedésben tehát az egyik tanulási tapasztalat közvetlenül nem vihető át egy másik helyzetre. IZOMTESZT 1. majd közösen végezzük az agygombokat. 41 . (Lásd a 14 oldalt!) A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA (SZÁMTAN. Az edukinesztetika felismerte. akkor a többi Agytorna-gyakorlattal együtt olyan eszköz lesz a kezünkben. sem a fej.korábban „kikapcsolt” vagy homolaterális . általában erre is „bekapcsoltak” maradnak. oldalt!). Dennison: Észkerékkapcsoló és az írászavarok lassan megszűnnek.lusta nyolcast a falra! (Lásd a 16. CSOPORTOS AGYTORNA DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Kezdjük azzal. a test ritmikusan lendüljön egyik oldalról a másikra! Ez aktivizálja a nyak mozgatóizmainak érzékelő képességét. a beszédhez és az emlékezéshez egyaránt nélkülözhetetlen. Paul E.karjának meghosszabbításába képzelt ecsettel . Dennison és Gail E. ahol jobban összehangolt agyműködésre van szükség. sem a nyak. Nézzék a tanulók a II jelet! Akik a homolaterális lendítés után „be-kapcsoltnak” bizonyultak.

csak a javukra válik. 9. Ha saját magunk vagy másvala42 . végezzetek izompróbát! Most „bekapcsolt” állapotban kell lenniük. 6. jobbra lefelé irányított tekintettel! Az ezt követő izompróba „kikapcsolt” eredményt kell mutasson. A POZITÍV PONTOK A „pozitív pontok” a gyomor meridián neurovasculáris kiegyenlítő pontjai a homlokdudoron találhatók. Ezek után már minden olyan mozgás. Ez utóbbiak végezzenek homolaterális lendítést nyolc-tíz ismétlés erejéig. Paul E. AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE Mi az edukinesztetikában hiszünk abban. részint a pozitív pontok és a tengerészcsomó alkalmazásával. a futás vagy a mászás. hogy az ilyen „magatartásokat” korrigálni lehet csoportos helyzetben. hogy a két agyfélteke együtt. összekapcsolódva. akár negatív értelemben . mint a séta.ahogy összekapcsolódó ujjaikra néznek -. Dennison: Észkerékkapcsoló ÁTSZOKTATÁS 5. illetve a homolaterális lendítésre és a II jelre „bekapcsoltak”. Végezzenek a tanulók keresztbe lendítést balra felfelé irányuló tekintettel! Segíts azoknak. Kulcsolják össze lassan két kezüket. Dennison és Gail E. játszva megy a keresztbe lendítés. majd homolaterális lesz! 11. Ha az egész csoportot így áthangoltad. vagy éppen ezeknek a mozgásoknak a hiánya. akkor ezeknél a gyerekeknél ezt már többé nem kell megismételni.Dr.testének mozgásai. Hiszünk abban. A test és az elme együttese gyorsan tanulja meg a mozgásnak ezt a könnyebb és jobb útját. jobban működik! 10. Hogy a tekintet irányától függetlenül is berögződjön ezeknek a mozgásoknak a ki-be kapcsoló hatása. akik a 6. a keresztbe lendítés és indiánszökkenés pedig napi programjuk állandó hasznos kiegészítője marad. agresszív. hanyag gyerek. akik nem bizonyultak „bekapcsoltnak” az izompróbán. pontban nem bizonyultak „bekapcsoltnak”! Végezzék a keresztbe lendítést jobbra felfelé irányuló tekintettel a balra felfelé irányuló helyett (az izompróba ezután „bekapcsoltat” fog mutatni). 8. részint a Dennison-féle laterális áthangolással. Szerintünk nincs rossz. szófogadatlan.akár pozitív. az idegrendszerükben lévő gátaktól függően. és érzékeljék . ha már automatikusan. félúton a szemöldök és a haj vonala között. amíg a többieknél befejezed az átszoktatást! 7. ami a test mindkét oldalát igénybe veszi. ahogy ezt leírtuk. Most térjünk vissza arra a néhány gyerekre. Az átszoktatás mindazoknak javára válik. lusta. Azok. akik a keresztbe lendítésre és az X-re „kikapcsoltak”. akik belezavarodnak és nem tudnak átállni a homolaterális lendítésről! Nyolc-tíz ismétlés után. álljanak félre. végezzék a tanulók ide-oda forgatott szemmel a keresztbe lendítést! Nyolc-tíz ismétlés után „bekapcsolt” állapotot kell mutasson az izompróba! Végezzék ugyanúgy a homolaterális lendítést is! Az izompróba eredménye „kikapcsolt” izom lesz. hogy minden gyermek viselkedését alapvetően meghatározzák .

milyen érzései vannak most a témával kapcsolatban! Van valami változás? Figyeld meg a viselkedését a továbbiakban is! Tárgyaljátok meg a viselkedésében tapasztalható változást az osztállyal közösen! 6. mélyen lélegezve! Belégzés közben szorítsa nyelvét a szájpadlásához! 43 . Végezzetek újabb izomellenőrzést! Ha a feloldás teljes volt. oldalon lévő kép mutatja.megzavarták ezek egyensúlyát.bármilyen szociális helyzetű családból jönnek . biztonságos világába való átmenetet meglepő módon megkönnyíti a tengerészcsomó gyakorlat. hogy a bőr megfeszüljön a két pont között. ami őt kényelmetlenül érinti! 3.vagy Cook-módszer . úgy „bekapcsolt” állapotban találod.már magukban hordják ezeket a stresszhatásokat. mindezek a hatások túlzottan stimulálják a gyerekeket. Maradjon így egy percig. A televízió.Dr. feladatokkal vagy környezeti tényezőkkel legyenek kapcsolatban. Beszéljétek meg utána a tanulóval.). hogyan találják meg. Érintsd lágyan a tanuló pozitív pontjait (általában 20-30 másodpercig elegendő) éppen csak annyira. 1. a helytelen étkezés. Paul E. Nagy feszültséget okozó esetekben hosszabb ideig kell a pozitív pontokat megérintve tartani. Markolja meg bal tenyerével a bal talpát. számítógépes játékok. miközben gondoljon a tanuló ugyanarra a dologra (tankönyvre. behunyt szemmel.olyan. Dennison: Észkerékkapcsoló ki lágyan megérinti ezeket a pontokat. Dennison és Gail E. Tanítsd meg osztályodnak. ami az előbb „kikapcsolta”! 5. egymást követő két testhelyzet. közlekedés. amely a test saját belső energiáját visszarendezi. ez segíti a berögzült viselkedési válaszokat érzelmi töltéssel rendelkező gondolatokká alakítani. a vegyileg kezelt élelmiszerek vagy a mágneses mezők hatása . egy osztálytársra vagy bármi olyan dologra. a lábujjak és a hajlat közötti domborulatnál! 4. amit nem tudsz egykönnyen elgyengíteni! Beszélj erről az osztálynak! Tedd érdekessé! 2. osztálytársa arcára stb. családi konfliktusok.mint az időjárás. Ellenőrizzétek az erős izmot! Ha a gondolat stresszhelyzetbe hozta. 4. ha a tudatunktól független hatások . A tanuló helyezze bal bokáját a jobb térdére! 2. ahogyan a 6. A gyerekek . A külső. és képtelenek alkalmazkodni az iskola légköréhez. az izom „kikapcsol”. számukra befolyásolhatatlan világból a tanulás békés. bizonyos rockzenék és így tovább. Kulcsolja jobb kezét a bal bokájára! 3. A gyerekek egyenként vagy csoportosan végezhetik a tengerészcsomót. mire iskolába kerülnek. akár helyekkel vagy emlékekkel. Gondoljon most a tanuló magában egy tantárgyra. Keressetek az izompróbával erős jelzőizmot. és hogyan érintsék a pozitív pontokat! A TENGERÉSZCSOMÓ A tengerészcsomó . 1. akár emberekkel.

mint a régi munkámmal kerestem.lehetőséget kap. vagy ha úgy tűnik. és a külső világ zavaró feszültségeit kívül tudják hagyni az iskolán. A gyerekek. hogy figyelmüket az osztályteremben folyó eseményekre tudják összpontosítani. ha megrémítette vagy méregbe hozta őket valami. Az önök könyve értette meg velem. több mint kétszáz gye44 . A következő testhelyzethez helyezze mindkét lábát a földre. leginkább ezzel a gyakorlattal vezetik be az osztályfőnöki órát vagy a csoportos foglalkozást. tegye össze a két kezét úgy. Hasznosnak érzem magam. A tengerészcsomó segít a tanulóknak. Dennison és Gail E. New Yorkból „Újra öröm a közös étkezés a családi asztalnál! Áthangolásom óta jó étvággyal tudok fogyasztani olyan ételeket is.” Egy kaliforniai kereskedő „Ez a könyv forradalmat jelent az olvasásképtelenség leküzdése terén. és rengeteg új dolgot tudunk meg egymásról.” Egy alapfokú tanfolyam hallgatója. Paul E. ami a haladó tanfolyam elvégzése óta eltelt. képtelenek koncentrálni: végezzék ilyenkor mindig a tengerészcsomót! VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL Nem ment a fiamnak az olvasás: kezdetben ezért érdekelt a dolog. Ezalatt minden gyerek . amelyekre évekig rá se tudtam nézni.” Egy floridai újságból (Palm Beach Post) „Évek óta végzek izomtesztelést. Dennison: Észkerékkapcsoló 5. Közben egy szívet vagy egy békepipát adnak körbe. ha nagyon izgatottak. Floridából „Azalatt a hat hét alatt. mintha megtaláltuk volna az ifjúság kútját. ami a szívét nyomja. hogy azok ujjheggyel támaszkodjanak egymáshoz! Folytassa a mély belégzést további egy percig! Azok a tanárok. így aztán elvégeztem egy tanfolyamot és úgy döntöttem. Hála az edukinesztetikának újrajár az egyetemre és igazán szép eredménnyel végzi. és élvezem. ez lesz a foglalkozásom is. Állandóan használjuk a tanultakat.” Egy légitársaság pilótája. hogy elmondja. akik ezt a technikát alkalmazzák. Az azóta elvégzett korrekcióim tartósaknak bizonyultak. Mellesleg szólva jobban keresek vele.egyenként .” Egy terapeauta.Dr. Pennsylvaniából Jól ismertem kislányom képességeit és így mélyen megértettem boldogtalanságát is blokkolt agydominanciája miatt. Olyan az egész. amit csinálok. váltakozó sikerrel. hogy mi is az. amit csinálok. amióta a feleségemmel tavaly elvégeztük a haladó tanfolyamot.” Egy zenetanár Kaliforniából „Új szakasz kezdődött a házasságunkban.

Új célja van az életemnek!” Egy napközis tanárnő. Dennison: Észkerékkapcsoló reken végeztem el az áthangolást.Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Kaliforniából 45 .

................................................................................ 19 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ............. 8 A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK................................................................................................................................................................................... 7 AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT ........ 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ........................................................................... 9 AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK......................................... 25 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ..................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .......................................................................................................................................... 4 LEXI BEMUTATKOZIK............. 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.................................................... 30 AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA ..................................................................................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ..... 10 HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? ............................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS................... 8 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ................................... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS........ 10 KERESZTBE LENDÍTÉS.............. 30 AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ .................................................................................. 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ................................................................. Paul E........................................................................................................... 6 A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK................... 9 A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET ................................................................................... 27 AGYTORNA-GYAKORLATOK ........................... 30 46 .......................................... FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL............... 12 AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE .................... TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI............. 21 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ........................................................................................ 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.......................... 17 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS......................................................... 12 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT........ 7 A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET ................. Dennison: Észkerékkapcsoló Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ............. 5 AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK.......................................................................................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS........................... 6 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN .................................................................. 26 AGYTORNA-GYAKORLATOK ....................... 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ............................................................................................ 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.........HOZZÁÁLLÁSA .......................................................................... 13 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS...................VAGY TANÁR ..................................................................................... 10 LEXI EGYOLDALAS....................................................Dr................................................................................... 8 A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA.................................... LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL .................................................................................................................................................................................................... 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS..................................... 11 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI.................................................... 5 LEXIT ÁTHANGOLJÁK ............................................................................. 29 AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA.......................... BALRA..................................................................................................................... 11 EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA................. Dennison és Gail E....................... 24 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ........................ 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.......................................................................................................................................... 7 MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS... 28 POZITÍV BESZÉD............................... 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ...................................

...............................31 MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN?..........33 (BILATERÁLIS) TÍPUSOK .....................................44 Tartalomjegyzék.....................................................................................................................................................................................................................................................39 ÉS A MEMÓRIÁRA .........................................35 A KÖZÉPVONAL ......................................................33 MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE?..........................................................................34 KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR ..........................................................................................................................................................................................................................40 A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS ......................................................................................32 A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN ........................................41 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ........42 AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE..................................................................37 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL ..........................................................................................................................................39 A LUSTA NYOLCAS .................................................................................................... Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ .........41 CSOPORTOS AGYTORNA ....................31 MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? .......................36 A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ....................................................................................................46 47 ..............................................................................................................................................................................................................VAGY TANÁR ..................... Paul E.............31 MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK.......................................42 A POZITÍV PONTOK ..............................32 EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT ............................................................................. Dennison és Gail E..............................................................38 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL .... A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) .............................Dr...................32 AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE ................. HELYESÍRÁS) .........................................................34 A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY...................................42 A TENGERÉSZCSOMÓ................41 (SZÁMTAN.......................................................................34 AGYTORNA-TANFOLYAMOK ..................41 IZOMTESZT..............................................................................................................................................................35 A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE...................................................................................................43 VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL.............36 HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? ...................................................................................................40 A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA .......33 AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? ................................................................40 A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA..............................41 ÁTSZOKTATÁS .......................................32 A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK...............................................................................................34 AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY .......................................................................................................................................................................................................................................................................39 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ..................................HOZZÁÁLLÁSA......33 BELSŐ KÖZÉPVONALUNK..................

hogyan működik agyunk tanulás közben. akkor minden szorgalom és tehetség dacára sokkal nehezebben megy a tanulás. hogy a „problémás" gyerekek 80%-a egyszerre csak az egyik agyfelét használja a tanuláshoz. akárhogy erőlködik is!" Az ilyen gyerekeken . érdeklődőbb. nyitottabb az őt körülvevő világra. mint a borotva.Ft . A könyv sok ábrával magyarázza meg.akar segíteni ez a könyv. hogy a két evező közül csak az egyiket használta? Az a tapasztalat. Agyunk ugyan két agyféltekéből áll. és hogyan lehet összehangolni a két agyfélteke működését..„Miért nem megy a gyerekemnek a tanulás? Másnak vág az esze. Megjön a gyerek önbizalma is: önállóbb lesz. 550. Ha összehangolt működésüket valami gátolja. Az így összekapcsolt „ÉSZKEREKEK" azután már vidáman forognak az AGYTORNA gyakorlatok közben. ő meg olyan nehezen kapcsol. és eredményesen hangolják össze a két szem.és az ilyen gyerekek szülein . a két fül és általában a test két oldalának munkáját. de ez a kettő: egy agy. Próbált már Ön úgy evezni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful