Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Az edukinesztetika alapjai.
Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison

AGYKONTROLL KFT BUDAPEST
2

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Észkerékkapcsoló Az edukinesztetika alapjai
A mű eredeti címe: Edu-K for Kids Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison Az illusztrációkat Gail E. Dennison készítette Fordította: Domján Jenő Korrektor: Blázy Lászlóné Borítógrafika: Tettamanti Béla

© Agykontroll Kft., Budapest (488-0118 ) ISBN 963 7959 04 1 Minden jog fenntartva! A könyv sem egészében, sem részleteiben nem közölhető a kiadó előzetes engedélye nélkül.

Szedés, tördelés: XFERKft., 165-42-82 Felelős vezető: Csányi Tamás

Készült az IMI Print Kft. nyomdájában, Nyíregyházán Felelős vezető: Nagy Imréné 3

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ
Ez a könyv, amit a kezükben tartanak, nem gyermekkönyv a szó hagyományos értelmében. Szülőknek és tanároknak íródott azzal a céllal, hogy a gyerekekkel együtt olvassák és együtt alkalmazzák, megértve és megértetve annak okát, hogy miért megy - vagy miért nem megy - nekik a tanulás. Ha a gyerekek megértik az összefüggést agyuk és testük működése között, nyitottabbak lesznek és élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez a könyv kínál. Az ÉSZKERÉKKAPCSOLÓ-ban sok - önmagát magyarázó - illusztrációval kíséreltük meg a módszer átfogó megközelítését. Az volt a szándékunk ezzel, hogy megvilágítsuk agyunk sajátos működését a tanulási folyamat közben. A kis Lexi életének egy-egy pillanatát ragadtuk meg minden egyes oldalon, ahogy az agya megbirkózik az írás, olvasás és a helyesírás tanulásával. Vettük a bátorságot, hogy ezt a hallatlanul bonyolult és titokzatos folyamatot leegyszerűsítsük és - noha az idegrendszer működése szempontjából mindent korrekt módon ábrázoltunk - úgy beszélünk a tanulásról a könnyebb megérthetőség kedvéért, mintha agyunk egyik vagy másik területe eközben valóban „kikapcsolna”. Ezzel csupán az agyféltekék jó együttműködésének hiányát jelöljük, mint ahogy az agyféltekék együttműködésének szükséges voltát hangsúlyozzák az illusztrációk is. A könyvben található AGYTORNAgyakorlatok természetes, egyszerű és veszélytelen mozgássorok. Ezektől a homolaterális, vagyis az egy agyféltekét használó tanulók általában tartózkodnak, és maguktól nem végzik ezeket a mozgásokat, hacsak külön biztatást vagy engedélyt nem kapnak rá. Ahogy aztán a gyerekek - és persze a felnőttek is - egyre jobban összehangolják két agyféltekéjük működését, úgy egyre inkább igénylik ezeket a mozgásfajtákat és ez hamarosan mindennapi életük részévé válik. Ezek a gyakorlatok eredményeseknek bizonyultak a két szem, a két fül és általában az egész test jobb összehangolásában, amivel együtt jár az írás- és olvasáskészség fejlődése is. Valójában nemcsak az iskolai tantárgyakban, de minden tevékenységünkben haladást tudunk elérni az AGYTORNA-gyakorlatokkal.

Az „Észkerékkapcsoló” és az „Észkapcsoló agytorna” mellett a másik leghatékonyabb segítségnek a Silva-féle Agykontrollt tartom, amit gyorsan és eredményesen négy napos tanfolyamon lehet elsajátítani. Az érdeklődők a Pf. 115. Budapest, 1389 címen vagy a 176-4812 telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást. Sok sikert kívánok az örömteli és eredményes tanuláshoz!

A kiadó

4

akármennyire erőlködtem is. hogy akartam volna. 5 . ha ilyen hibákat csináltam az órán. Képzelhetitek. Paul E. . Régebben nagyon nehezen ment a tanulás. anélkül. egy szép napon új tanítót kaptunk.Dr. ez voltam én az iskolában. és megígérte. Dennison: Észkerékkapcsoló Gyermekeinknek ajánljuk ezt a könyvet! Ők nap mint nap meggyőznek minket arról. Azután. milyen ciki volt. Aztán találkoztam Edével. Hamar rájött. a kezem meg jobbra. Ő tanított meg az AGYTORNÁRA. Dennison és Gail E. hogy mi a baj velem. A szemem balra ment.Az majd segít a bajon mondta vidáman. Edének hívták. mert a két agyfelemet nem használtam egyszerre. hogy megtanít engem valamire. LEXI BEMUTATKOZIK Szervusztok! Engem Lexinek hívnak. Végre megtudtam. miért nem ment nekem a tanulás! LEXIT ÁTHANGOLJÁK Látjátok. Állandóan eltévesztettem a szavakat. És mindezt azért. hogy a tanulás közvetlen kapcsolatban áll a test ösztönös mozgásaival.

Egy percig ültem így nyolcas formában. 6 . Ezt úgy kell csinálni. hogy be van-e kapcsolva az agyad. hogy az egyik kezemet a köldökömre teszem. Ez egy kicsit megnyugtatott. a másikkal meg a kulcscsontom tövét dörzsölgetem.Kíváncsi voltam hogy néz a fejembe.Először is . mindkét oldalon.mondta Ede .Na. .nézzük meg. bekapcsoltuk az „agygombokat”. .nyugtatott meg Ede.mondta Ede egy perc múltán. most már jöhet a próba . . . ahogy Ede magyarázta. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK . .Hunyd be a szemed és lélegezz mélyen! .Dr.Arra nincs szükség. A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK De még most sem az izompróba következett. Paul E. Ezt a csomót a kezünkkel kötöttük a saját lábunkra.Most pedig tedd le a lábad és érintsd össze az ujjaidat! – Mély levegőt vettem. a nyelvemet a szájpadlásomra szorítva.mondta Ede. De mielőtt hozzálátott volna. Dennison és Gail E. megteszi az izompróba is . hanem előtte a „tengerész-csomó”.

Szólj. úgy nem tudja magasabb képességeit kihasználni.Dr. és én majd finoman lenyomom. bekapcsolt állapotban vagy! Tetszik nekem ez az Ede.mondtam.) 7 .Éreztem. Agyának mind a két fele másra alkalmas. Egészen jó fej. Ha Lexi agyának csak az egyik felét használja egyszerre. amennyire tőled telik. Paul E. ahogy ez rá is van írva. Úgy is lett. Az eredményes tanuláshoz mind a két agyfélre szükség van. hogy ellent fogok tudni állni a nyomásnak.Nyújtsd előre a karodat. ha kezdhetjük! . Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT Tegyünk tehát egy kísérletet.Látod . Te csak tartsad. ahogy veletek szembefordul. és a másik felét közben kikapcsolja. Dennison és Gail E. nem igaz? MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS (Ez itt Lexi agya felülről.mondta Ede -.Rajta! . . . .

amire szükséged van.Pedig . mindig megvéd és erőssé tesz. Ede most is izompróbát csinált. a tested minden erőlködés nélkül azt fogja tenni. mert az „ösztönös” agyfeled kikapcsol. hogy miért történt így. Meg is magyarázta. hogy keresztülesek a saját lábamon. mert ez a gyakorlat arra kényszerít.mondta Ede . .magyarázta -.az „ösztönös” agyfeled. Nem volt könnyű. elhihetitek! Attól féltem. hogy az „ösztönös” agyamat használtam volna. 8 . Dennison és Gail E. Minden erőmet megpróbáltam összeszedni. mint a lábammal. a kezemmel hozzá kellett érjek az ellenkező oldali térdemhez. Ahelyett. A kezemmel pont az ellenkező oldalra kellett lendíteni. amennyi „tőled telik”. valahányszor kell. Hogy biztosan keresztezzem a középvonalat.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET Ede aztán megkért. és ez azt mutatta. a „próbálkozó” agyammal akartam megoldani a feladatot. Amikor csak annyit teszel. . Ha túl erősen „próbálod”: gyengébb leszel. Paul E. Ede most mégis le tudta nyomni a karomat. DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK Ede a „keresztbe lendítéssel” kezdte az áthangolásomat. hogy próbáljam meg még erősebben tartani a karomat. hogy „próbálkozzál”.Ez azért van . hogy megint ki voltam kapcsolva.

Hát ez igazán könnyen ment. ahogy a bábszínházi bábuk mozognak. Paul E. Ez az oka.magyarázta a barátom. AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK . . Ezt hívják homolaterális vagyis azonos oldali . Dennison: Észkerékkapcsoló A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA .Vegyünk egy másfajta gyakorlatot -javasolta Ede. Bárcsak minden ilyen könnyű lenne az iskolában is! 9 .Dr.Ezt úgy csináld. valahányszor a középvonalhoz érsz. Ellenőrizzük. bal kéz magasba. hogy be van-e kapcsolva az agyad! -mondta Ede. .lendítésnek . Jobb kézzel a jobb térdedre. azután bal kézzel a bal térdedre. Dennison és Gail E.Ez azt mutatja. hogy olyan nehezen megy az írás meg az olvasás. Az izompróba megint „kikapcsolt” állapotot mutatott. jobb kéz a magasba. hogy neked mindig „próbálkoznod” kell. Ugyanazon az oldalon találkozik a kezük a lábukkal.Nézd meg ezt a nagy X-et! Ez a középvonal keresztezését jelképezi.

hogy egyszerre csak az egyik fele működik. – Ha be akarod „kapcsolni” az ösztönös agyfeledet. felfelé nézel. 10 .válaszoltam. .Szeretném! .magyarázta. miközben az izompróbával ellenőrzött. Paul E. és agyuk két féltekéje között nem alakul ki együttműködés még tanulás közben sem. hogy újra felnőj! HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? A legtöbb embernél a jobb oldali agyfélteke az „ösztönös” agya. hogyan tanulja meg az ember teste és agya a közös munkát. Akiknél ez a korszak rövid vagy teljesen kimarad. hogy közben megtanulják agyuk két felét együtt használni. hogy erős vagyok és készen állok az áthangolásra. csak annyit kell tenned.Ennek a fiúnak a szervezete készen áll az áthangolásra! -jelentette ki hangosan. . mint valaha! . hogy készen állsz-e erre! .Ebből látszik. . Így érzi magát biztonságban mondta Ede.Na. mint azoknál a gyerekeknél. felkészültél arra. LEXI EGYOLDALAS.Dr. Lexi. TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI Ede elmagyarázta nekem. felkészültél-e az áthangolásra? .Most tehát mind a ketten tudjuk. hogy az „ösztönös” és a „próbálkozó” agyad együtt működjön. ugyanúgy. hogy a te agyad úgy szeret dolgozni. -Szeretnéd-e. Az izompróba azt mutatta. azok nem tanulják meg a két agy közös munkáját.kérdezte Ede. hogy balra. azután Edével újra elvégeztük az izompróba-ellenőrzést. azok úgy nőnek fel.Akkor nézzük. Jól megnéztem a rajzot. akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak? . és a bal oldali a „próbálkozó” . Dennison: Észkerékkapcsoló A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET Most Ede két párhuzamos függőleges vonalat mutatott. Dennison és Gail E. Erősebb voltam. Akik kisbabakorukban eleget csúsznakmásznak.

hogy mindent megtettem. Paul E.Ez ugye azt jelenti. ami tőlem tellett.Dr.Pedzed már. Az első néhány mozdulatban még segített. de azután . BALRA.felelte mosolyogva. Képes voltam keresztezni a középvonalat! AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI Ede most megint izompróbát tartott.kérdeztem Edétől. FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Ezért most úgy csináld a keresztbe lendítést. de nem próbáltam annál többet tenni? . Dennison és Gail E. Lexikém . Ez azt mutatta. 11 . és nem „kapcsolt ki” a keresztbe lendítés. . hogy erős vagyok. hogy közben balra fölfelé nézzél! -javasolta. .magam is könynyen tudtam folytatni. Dennison: Észkerékkapcsoló KERESZTBE LENDÍTÉS.legnagyobb meglepetésemre .

nem ment olyan ösztönösen. A két agyféltekéd együtt dolgozva sokkal többre képes. hogy a „próbálkozó” agyfelemet kapcsoljam be. mint külön-külön . Most eléggé ügyetlenül végeztem ezt a gyakorlatot. Paul E. de ezúttal jobbra. Dennison: Észkerékkapcsoló EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA.Na. hogyan álljanak le. és erősen figyelnem kellett rá. most már tudja a tested és az agyad.Dr.mondta Ede. ha új dolgot kell tanulniuk! A középvonal keresztezésével most megtanulták az összehangolt testmozgást. LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Most újra a bábu következett. lefelé fordítottam a tekintetem. Dennison és Gail E. 12 . Az eredmény: „kikapcsolt izom. AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT A bábu után újra izompróbát tartottunk. és hogyan kezdjenek el gondolkodni.” .

Most Ede következett a bábuval. érted már . és közben minden irányba forgattam a szememet.Dr. És hidd el. pont erről van szó. Elég.kérdeztem. . így kapcsolódik össze a két agyféltekéd is.bólintott Ede -.mondta Ede -.Látod . Paul E. Erre kipróbáltam a bábut. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE . most már az agyad ismeri a könnyű utat a tanuláshoz.Kulcsold össze a két kezed! Látod.Azt jelenti ez. Nagyot nevettem. ha csak ránézel a nagy X-re vagy keresztbe lendítést csinálsz. Egyik után sem mutatott gyengének az izompróba. máris bekapcsolt állapotba fogsz kerülni. jobbra és balra.Látom. amikor az izompróba megmutatta. Az izompróba nála is kikapcsolt állapotot mutatott. többé nem fogja a nehezebb utat választani! Te most már át vagy hangolva és később sem kell újra áthangolni téged. . hogy az agyam két oldala meg a testem ösztönösen együtt akarnak dolgozni? . . hogy ettől kikapcsolt állapotba kerültem. Dennison és Gail E. 13 . Ede most azt mondta. gyakoroljam a keresztbe lendítést minden irányba nézve: le és föl.

hogy a szememmel követtem. mielőtt megtanultam volna olvasás közben keresztezni a középvonalat.Dr. akkor az „ösztönös” agyfelem kapcsolt ki. Miután Ede áthangolta a szememet. Dennison és Gail E. 14 . amit mutatott („követési gyakorlatok”). ahogy balról jobbra áthaladtam a középvonalon. Paul E. Amikor balra néztem. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Ez én vagyok. kikapcsolt a „próbálkozó” agyfelem. minden irányba tudtam követni a kezét. Ha meg jobbra néztem. Nem is nagyon tudtam követni a sorokat. Ilyenkor az ellenkező oldali agyfelem mindig „kikapcsolt”. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Edével azt gyakoroltuk.

hogy mit olvasott. Paul E. hogy balról jobbra kell olvasni. A bal agyfélteke a részleteket fogja fel. és nem fogja tudni. Dennison és Gail E.) 15 . Ezért Lexi elvész a részletekben. azt talán nem téveszti el. akkor csak a jobb szeméhez tartozó bal agyfele van bekapcsolva.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi csak a bal szemével olvas. mindig belezavarodik az olvasásba.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi a jobb szemével olvas és a bal szemét nem használja. de amikor a középvonalhoz ér.

Dennison és Gail E.Dr. hogy mit olvasott. és később sem emlékezett rá. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Lexi jól tudott „felolvasni” akkor is. azután a két kézzel együtt rajzoljuk! Utána a követési gyakorlatok már nem okoznak „kikapcsolt” állapotot. Ez nagyon jól hangzott az olvasásórán. Paul E.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (A lusta nyolcas rajzolása egyszerre „kapcsolja be” mind a két agyfelet. és ki tudják fejteni jótékony hatásukat. Először külön-külön a jobb és a bal kézzel végezzük.) 16 . amikor a nyelvi „próbálkozó” agya „kikapcsolt” állapotban volt. valójában azonban nem értette meg.

Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Amikor megtanultam. Paul E. Dennison és Gail E. a középvonal kezdett eltűnni. a középső mezőben dolgozik mind a két szemem és együtt segítenek a tanulásban. Helyette. hogy egy időben használjam mind a két agyfelemet.Dr. 17 .

Paul E. és hiába próbálták erre rávezetni. akkor a mozdulat bármelyik irányba haladhat.Dr. visszafelé rajzoltam a kört: vagyis az óramutató járásával megegyezően. 18 . Dennison és Gail E. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Amikor Lexi csak a „próbálkozó” agyát használta az íráshoz. Így soha nem érezte a különbséget a „b” és „d” között. egyik módszer sem vált be nála. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Mielőtt megtanultam volna írás közben keresztezni a középvonalat. minden egyes betűt a középvonal jobb oldalán rajzolt. Az ösztönös agyból eredő mozgások balra. Ha mindkét agyfél be van „kapcsolva”. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS A nyelvi „próbálkozó agyból eredő mozgások a középvonaltól jobb felé indulnak el. és az „ösztönös” agya ki volt „kapcsolva”.

Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Edével addig gyakoroltam a lusta nyolcast. Most már nekem sem mindegy a b meg a d. és nem is kell rajta gondolkodnom. Paul E. 19 . hanem jól meg tudom őket különböztetni egymástól. amíg el nem értük. Írás közben ez ösztönösen megy. hogy írás közben mind a két agyfelem „bekapcsolva” legyen. Dennison és Gail E.Dr.

akkor a „muzikális” fülemet használom. Ha fejemet jobbra fordítva az izompróba gyengének mutat. Paul E. A hangjában nincs átélés vagy érzelem. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede elmagyarázta. amit olvasott. hogy lélekben „valahol máshol jártam”. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi csak a nyelvi „próbálkozó” agyfelével hallgatja. akkor a „nyelvi” agyammal fülelek. hogy a jobb fülem „kikapcsolt”. Ha balra. amit olvas. az azt jelenti. és igyekszik megfejteni az értelmét. Ez nem sokat törődik a nyelvi szerkezetekkel.Dr. és ez okozta. hogy ha a fejemet jobbra fordítom.) 20 . Ezért voltam gyakran figyelmetlen. Dennison és Gail E. és nem is fog emlékezni arra.

Dr. Paul E. és a feltett kérdésekre nem tud válaszolni. és ezekhez kapcsolódó képek jelennek meg előtte. Dennison és Gail E. „próbálkozó” agyfél nélkül ez csak álmodozás.) 21 . Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Most csak a szavak zenéjét figyeli Lexi. A nyelvi.

„próbálkozó” agyával tanul. mert ezt az „ösztönös” agyfél veszi. Dennison és Gail E.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Itt Lexi az „ösztönös vonalon” tanulja a szó helyesírását. de nem hallja a szó ritmusát és a magánhangzók zenéjét. Hiányzik neki a „próbálkozó” agy logikája.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi itt a helyesírási szabályokra figyelő nyelvi. Paul E.) 22 . értelmezése és rendje.

Egész felsőtestem együtt mozog. miközben egyik fülemet a vállamra szorítom. amiben a lusta nyolcast kinyújtott kézzel rajzolom a levegőbe. Túl sok energiát kapcsolt a „próbálkozó” agyfelébe. Közben a tekintetemmel követem a mozgást.Dr. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Lexi állandóan azt hallotta. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede az elefánttal megtanított rá.) 23 . ahová a kezem mutat. Paul E. akarjon. Dennison és Gail E. hogy igyekezzen. Az elefánt olyan gyakorlat. és közben nem tudta használni a képzeletét. amit tanult. hogy mind a két fülemet „bekapcsoljam” a gondolkodásba. oda összpontosítva. próbálkozzon. és nem volt képes megjegyezni.

hogy nekiálljon a tennivalóknak.Dr. Ezek a szem és a haj vonala között félúton helyezkednek el. nem megy a tanulás. hogy hiába próbálkozik. Ilyenkor ujjait a homlokára helyezi. A környezet túlzott ingergazdagsága viszszaüt. Lexi ezzel tudja újra „bekapcsolni” az „ösztönös” agyfelét. Paul E. Ilyenkor nem tud lehiggadni.) Ha nem tudok koncentrálni. szépen sorban. mert a tudatos. olyankor a tengerészcsomót csinálom. „próbálkozó” agyamnak több energiára lenne szüksége. Dennison és Gail E. 24 . az úgynevezett pozitív pontokra. mert túlságosan „bekapcsolja” a képzeletét. túlfűtött lesz. egyenként. Dennison: Észkerékkapcsoló (Néha Lexi úgy érzi. a szeme fölötti két pontra.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Ha Lexit túl sok benyomás éri. túl nagy az „ösztönös” agyfél energiája.

hogy jól oda tudjak figyelni és megjegyezzem a hallottakat. belülről kifelé és felülről lefelé.) A gondolkodó sapkát olyankor teszem fel. vagy beszélnem kell valamiről. Ez segít. amikor valakire figyelnem kell. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Olvasás előtt megdörzsölöm az agygombokat. Dennison és Gail E. 25 . a kulcscsontok alatt helyezkedik el. Paul E. (Közben a másik kezemet a köldökömön tartom. Ez a két pont a szegycsont két oldalán.Dr. Ilyenkor finoman dörzsölgetem a fülemet.

a kezemmel megtámasztom a nyakamat oldalt vagy hátul. Dennison és Gail E.Dr. élesebben látom utána a sorokat. 26 . Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Egy pillangót képzelek a plafonra és az orrommal körberajzolom a szárnyait. Paul E. Ez jó bemelegítés a szememnek. Közben hogy erősebb legyen .

Másik fogja a köldököt. Lassan kell végezni! Oldalra: felhúzott vállakkal. 5. Másik kéz: farokcsontomon. Dennison és Gail E.Dr. 3. A nyakhimbálás hasznos a középvonalkeresztezéshez. Hogy könnyebb legyen megjegyezni. Másik a csonton. mit kell tenni. 6. Az energiaásítás elernyeszti az arcizmokat és pihenteti a szemet: A számat nagyra tátom. 4. A bagoly segít a lazításban: Vállamat markolja kezem. 2. A mérleg kiegyensúlyoz: Egyik kéz a fülem mögött. Az űrgomb a kifejezőképességet segíti: Két ujjam felső ajkamon. Paul E. Lassan forgatom fejem. versbe foglaltam. 1. A földgomb energiát ad a megértéshez: Ajkam alatt ujjam érzem. neve: szemérem. Előre-hátra: kinyújtott nyakkal. Az AGYTORNA-gyakorlatok részletesen Dennison: Észkapcsoló Agytorna című könyvében találhatók 27 . Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Ede hat AGYTORNA-gyakorlatot is megtanított nekem. Hangos az ásításom.

28 . és arra ugrándozom. Paul E. szökdécselek. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Az indiánszökkenést és a keresztbe lendítést mindennap csinálom. Dennison és Gail E.Dr. Bekapcsolok valami jó zenét hozzá.

Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló POZITÍV BESZÉD Csak olyan kifejezéseket használok. amelyek pozitív gondolatokat ébresztenek bennem.Dr. és erőssé tesznek: ezzel megelőzöm. hogy az agyam kikapcsoljon! 29 . Dennison és Gail E.

nem megy a gyereknek a tanulás.HOZZÁÁLLÁSA 1. mindegy. Teljesen reménytelen eset! 2. hogy a gyerek azt nézi. igazából csak a tanárok kedvéért csinálom. hogy nem nagyon értik a többiek. de ha van egy felnőtt is velem. a legcsinosabb vagy akár a legaljasabb is.Dr. Akárhogyan erőltetem is. úgy érzem.VAGY TANÁR . úgy könnyebben megtalálom a helyemet. Ami a fogalmazást illeti. és ahol csak lehet. hogy nekem 30 . Dennison és Gail E. amit akar. Különb akarok lenni a többieknél: a legkitartóbb. Akárhogy igyekszem is. Szeretek történeteket kitalálni és leírni. ha van saját tanulási módszerük. hogy „be kéne dobni a törölközőt”. hogy fejlődtem valamiben. Mindig örömet szerez. Olyan ügyetlen vagyok! Akármennyire akarok is vigyázni magamra. 4. a leggyorsabb. megteszem. hogy el is fogom érni azokat. a gondolattal egy időben jönnek a számra a szavak és a szavak jelentése is világossá válik bennem. Imádok mozogni! Szívesen mászom fára. 2. könnyen megsérülök játék közben. Az az érzésem. mintha előre tudnám. Sohasem érzem úgy. úgy tűnik. hogy mi történjen. Az ötletek maguktól jönnek. 3. szívesen rohangálok. 3. A gyerek (az osztály) azt csinál. reménytelen eset vagyok. Ez a helyzet már-már meghaladja az erőmet. Ha beszélek. és erre nekem semmi befolyásom nincs. Gyakran egyedül érzem magam a többi gyerek között. 3. AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ . aki irányít. ha úgy érzem. amit akarnak. 2. De hogy nekik mi ebben a jó? AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. Ha olvasok. nem én dönthetem el. és örömmel fedezem fel közben a kínálkozó lehetőségeket. kipróbálom. hogy miről van szó! 5. Bármit csinálok is. Paul E. és nyugodt vagyok. Azt hiszem. amit fölolvasok. éli a saját életét. mi fog következni. gondoljanak róla mások. mindig kudarcot vallok. hogy mire vagyok képes. ami csak tőlem telik. Másokban is tisztelem. és könnyen belezavarodom a mondanivalómba is. A dicsérettel meg a szidással csak azt értem el. Célokat tűzök magam elé. szinte a tollamból folynak a papírra. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. 5. 4.

Dennison és Gail E. de sokszor olyan zavarosak.az egyik legközvetlenebb sikerforrás a „bekapcsolt izom” megtapasztalása! Azt szeretnénk. Ez a képesség az emberi lény tulajdonsága. MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN? A kisgyermek élete első egy-két esztendejében . hogy azt egy felnőtt el sem tudja képzelni . Mindent elkövetek. hogy mindenki.előre látok bizonyos dolgokat. Mindennapi életem megújulásának forrása. vagy észrevegyék.ugrásszerű eredményeket ér el az új ismeretek elsajátításában. hogy akkor is tanítanom kell őket.HOZZÁÁLLÁSA 1. hogy felismerje és reprodukálja a maga körül felfogott beszédhangokat. 5.Dr. így megtapasztalhatja saját teljesítményének belső örömét.úgy látszik . Úgy irányítom a gyereket. Élvezem a gyerekben buzgó nagy energiát. amit ő szeret. Szeretek a gyerekekkel foglalkozni. boldog állapotát? Ennek a velünk született adottságnak: a tanulás belső képességének újrafelfedezéséhez már sok ezer embert hozzásegített az edukinesztetika. Minél forróbb a hangulat. Hogyan szerezhetnénk vissza a tanulásnak ezt a természetes. a futás vagy a beszéd megtanulása okozott. és ezeket beépítse egy saját magát folyamatosan alakító nyelvbe. a járás. ha maguktól nem képesek tanulni. hogy a felnőtteknek is állandó szükségük van fejlődésre és tanulásra. amit korábban a csúszás-mászás. 2. hogy nem vagyok tévéd-heteden. Ezen belül úgy hisszük . ha hibázom. 4. amelyek már nem nyújtják a felfedezés belső örömét. és nagyon sokat tanulok tőlük! Ez a kapcsolat ébren tartja bennem a kreativitást. Ennek ellenére legtöbbünknél . A felnőtteknek példaképül kell állni a gyerekek előtt. Remélem. minden tudatos törekvés nélkül. hogy az a helyes döntés.amíg annyira tele van mozgásigénnyel. és arra tanítom őket. Paul E. 4. hogy a gyerekek gyengének lássanak. hogy megtalálja azt a munkát. Nem titkolom a gyerekek előtt. Persze tisztában vagyok vele. annál nagyobb kihívást jelent számomra úrrá lenni a helyzeten. hogy ezt a saját fejlődésükre is fogják vonatkoztatni. abban a tudatban döntök. Mivel . és nem fél az új próbatételtől. a mozgást alkalmazó oktatás.VAGY TANÁR . és a gyerekeknek meg kell tanulniuk. 5. AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ . Így naponta egy sor apró győzelmet arat.az ismétlésen és a begyakorláson alapuló tanulási szokások alakulnak ki. hogy megtaláljam a hangot a gyerekekkel. „Befogadó” agya képessé teszi. aki ennek a könyvnek az útmutatása szerint foglalkozni 31 . hogy figyelemmel kísérhetem az emberi személyiség kifejlődésének csodáját. hogy a szülő és a tanár a legfőbb tekintély. Nem engedhetem meg magamnak. amit csinál. amivel képes megbirkózni. Olyan feladatokat adok a gyereknek.mintegy ötéves korunkra . 3. és majd túltesznek rajtam. Dennison: Észkerékkapcsoló tetszik-e vagy sem.

A magyarázaton túl éppen a keresztbe lendítéssel kapcsolatos kutatásaink vezettek egy új korrekciós eljárás: a Dennison-féle laterális áthangolás kifejlesztéséhez. és ezáltal képes magyarázatot adni arra. és elméletileg az is. Dennison és Gail E. MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? A keresztmozgások és a erre való szoktatás régóta ismeretes technika súlyos agysérülések következményeinek utókezelésében. mielőtt a bal vagy „próbálko32 . Delacato figyeltek fel rá. miért vált be a keresztbe lendítés egyeseknél. de az izompróba útján a „bekapcsolt izom” megtapasztalásával közvetlenül kézzelfoghatóvá is teszi a tanuló számára. és egyensúlyba hozza a két agyfélteke működését. szülő vagy tanár . miért nem vált be másoknál. hogy az izompróba útján közvetlenül tanulmányozza a mozgások és az agyműködés közötti összefüggést. így gyakorlása egyre inkább összehangolt és kiegyensúlyozott agyműködést eredményez. hogy a csúszás-mászás csak azoknál fejti ki jótékony. akik azt tökéletesen elsajátították még kisbabakorukban. Soha ne kicsinyeljük le tehát az izompróba fontosságát! Mert. Az a jó tanár. ha valaki megtanulja. Paul E.lelki egészséghez is.tanuló. és miért nem bizonyult az iskolai oktatásban megbízható eszköznek. és „kitanulja” magából azokat a beidegzéseket. vagy mások erőltetett utánzásával épített ki magában. Doman és dr. Sajnos iskolai körülmények között a tanárok nem tudták megismételni ezeket a biztató eredményeket. és így ezek a mozgásgyakorlatok visszakerültek a gyógypedagógia eszközei közé. Dennison: Észkerékkapcsoló kezd az Agytornával – legyen . gyógyító hatását. A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK Minden bizonnyal sok emberen segített a keresztbe lendítés. és számos iskolában bevezették. Ennek következtében gyorsan népszerű lett a kúszás-mászás. akkor képes lesz kibontani saját belső fejlődését is a számára legegészségesebb módon. Az edukinesztetika azonban rendelkezik azzal az egyedülálló lehetőséggel. Az emberi test ösztönös bölcsessége pedig éppen a „bekapcsolt izom” útján nyilvánul meg számunkra. Az edukinesztetikát akkor használja bölcsen. ott a keresztbe lendítés és a többi kétoldali gyakorlat hatásos. amelyeket testi-lelki sérülések során. Az egyes mozdulatok ugyanis mindkét agyfélteke működését igénylik. Pedig a keresztbe lendítés az agy számára a legtökéletesebb egyensúlyozó gyakorlat lenne. miközben az izmokat az agyféltekével ellentétes oldalon mozgatják.azonnal közvetlenül megtapasztalhassa az eredményt. ám sokszor hatástalan maradt. aki a tanítványát sikerről sikerre erősíti és nem kényszeríti képességeinek határán túlra. Valójában az emberi idegrendszer nem ennyire egyszerű. Az 1960-as években dr. hogy eredményes idegrendszeri kapcsolatokat építsen ki. a keresztbe lendítés.mint például az AGYTORNA-tanfolyamokon -. ha a jó válaszokat és a gyerek fejlődését nemcsak bátorító szavakkal erősíti meg. AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN Azt tapasztaltuk. Hatásosnak bizonyultak mint látásjavító gyakorlatok is. Ahol ez a módszer gyakorlattá vált . hogy az így szoktatott gyerekek az írásban és az olvasásban is javultak.Dr. Nemcsak az iskolai előmenetelt javítja. de hozzásegít mindenkit a testi . hogy ennek a technikának az agykárosodás visszafordítása mellett az a haszna is van. és ennek segítségével ismerhetjük meg az idegrendszer természetes fejlődésének folyamatát.

Ideális esetben ez a kapcsolat már a gyermekkor elején . hogy a „problémás” gyerekeknek több mint 80%-a a homolaterális kategóriába tartozik. a másik oldal két dolgot tehet: vagy együtt dolgozik vele és összehangolja saját működését az aktív agyféltekével. A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) Hogy a jobb és bal agyfélteke összehangolt egységben tudjon működni.Dr. amely rendszerezi és összehangolja a két 33 .sajnos ezt fogjuk újra és újra ismételni. vagy „kikapcsolt” személy pedig az. a corpus callosum. hogy az agyféltekék együtt dolgoznak.kifejlődik. akkor . A másik típust homolaterálisnak vagy egyoldalasnak hívjuk.vagy „ösztönös” agydominanciát mutatnak. a két agyféltekét egy bonyolult idegpályaköteg. arra utalva. és olyan komplex rendszer jön létre.a testmozgások szempontjából jobb oldali . úgy ez ugródeszkául szolgál az újabb tanulás és a további fejlődés számára. és „kikapcsol”. akik a kúszást-mászást csak későbbi életük során tanulták meg. Dennison és Gail E. Az a tapasztalatunk.vagy „próbálkozó” . mutatva. szabadon hagyva bal agyfelüket új dolgok elsajátítására. eltúlozták a tudatosságot. hogy ők is képesek legyenek csatlakozni a kétoldalasán összehangolt emberek csoportjához.agydominanciát mutatnak. aki saját képességeinek csak kis részét képes használni egyszerre. Az ilyen bal oldali agydominanciát mutató. és a keresztlendítést követő izompróbára „kikapcsolt” állapotot jelző gyerekeknél nem hatásos a csúszás-mászás és keresztbe lendítés vagy más ilyen . Paul E. és befutnak az ellenkező oldali irányító agyféltekébe. jelezve. Dennison: Észkerékkapcsoló zó” agyfelük kifejlesztette volna az öntudatosság érzését. a bal szemet és a bal fület. Hasonlóképpen a bal agyfélteke felelős a test jobb oldaláért.akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak . amelyeket valamikor irányított. Az előző típust bilaterálisnak vagy kétoldalasán összehangoltnak nevezzük. Jobb oldali agyuk többé már nem ura azoknak a mozgásoknak.a csúszás-mászással egy időben . Egyoldalas. Kétoldalasán összehangolt személy az. akik teljes agyukat használva sokkal könnyebben tanulnak. és az agy energiaszintje lecsökkent. vagy kérgestest kapcsolja össze. Az érzékszervektől és az izmokból jövő idegpályák keresztezik egymást.szoktatási módszer. vagy blokkolja az együttműködést. Ugyanez egy bal oldali agydominanciát mutató személy esetében „kikapcsolt” izmot eredményez. AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? A jobb agyfélteke vezérli a test bal oldalát. hogy nála nem jött létre az agyféltekék együttdolgozása. hogyan fejlődik agyunk. Az ilyen személyek . hagyományosan javasolt . az izompróba „bekapcsolt” állapotot mutat. a jobb szemért és jobb fülért. Ha ebben a korban sikeresen használjuk az ösztönös („kikapcsolt”) viselkedési formákat balesetek vagy kellemetlenségek elkerülésére. Amikor az egyik agyfélteke aktív. mivel egyszerre csak az egyik agyféltekéje működik. hogy egyszerre működik mindkét agyféltekéje. Gyermekkorunk kezdeti szakaszában dől el. Ezek az emberek mozgásuk vizsgálata alapján bal oldali . BELSŐ KÖZÉPVONALUNK. Ha viszont idegrendszerileg szervezett viselkedéssel érünk el sikereket. és agyunk elzárkózik újabb formák tanulásától.a dyslexiát javító. Ez a könyv ezeknek a gyerekeknek kíván segítséget nyújtani. aki megtanulta a két agyféltekéjét mint egyetlen rendszert használni. EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT (BILATERÁLIS) TÍPUSOK Ha egy jobb oldali agydominanciát mutató személyt keresztbe lendítéssel aktiválnak. Azok viszont.

Minél inkább eléri valaki ezt az együttműködést az életben az Agytorna vagy más módszer használatával. A megragadó képességek.és egyedülálló . de nem tudja ezeket kifejezni vagy kreatív módon használni. vagy egy dallamot néhány hang alapján. úgy a közös tevékenységen belül a bal agyfélteke lesz a kifejező agy. továbbá ez tesz képessé minket arra. A két agyfélteke együttdolgozása teszi számunkra a tanulást könnyűvé és szórakoztatóvá. ahol a tanultak beépülnek az egyéniségbe azáltal. Dennison: Észkerékkapcsoló agyféltekébe befutó információkat. felismerés. A tanfolyamokon nagy hangsúlyt kapnak a középvonal keresztezését segítő mozgások. és egy adott feladat megoldásán egyedül dolgozhat a saját oldalán. elemző és mérlegelő. hogy felismeri és megfogalmazza. Ez teszi lehetővé. „kísérletező” agyként említünk a szövegben) logikus. és annál ritkábban fog reflexből vagy ösztönösen működni.Dr. Ezekkel képesek másokat is magas szintű összehangolt állapothoz segíteni. saját magában működjön. mint a megérzés. A megragadó értelem nélkül azonban nem képes emlékezni arra. Időnként persze az egyik félteke előtérbe kerülhet. mint egy „próbálkozó agy” önmagában. Ez biztosítja. előadáshoz és életvitelhez. A legújabb tudományos eredményeken alapuló izompróba-technikákat tanítják nekik. hogy képességeinek legjavát nyújtsa. amit tanult. Kap ugyan információkat az érzékszervektől. és minden egyes alkalommal újra és újra végig kell mennie az elemzésen. AGYTORNA-TANFOLYAMOK AZ AGYTORNA-tanfolyamokon a felnőtt hallgatók segítséget kapnak az egyre jobban összehangolt tanuláshoz. rendszerező és verbális. hogy egymással kommunikáljunk. ha egyedül dolgozik. alig valamivel több. Paul E. Dennison és Gail E. hogy agyunk két fele egész életünk során harmonikusan együtt tud dolgozni. ha egyedül működik. amelyekkel a két agyfélteke összehangoltságának hiányát 34 . Kritikus. Egy új képesség elsajátításához azonban mind a két agyfélteke közreműködése kell: a belső középvonalon keresztül folyamatos kommunikációra van szükség! MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE? Azért. annál inkább lehetővé teszi a jobb agyfél számára. hogy egy információt részekre bontsunk (mint a számítógép). hogy egyedül. amit megtanult és előkészíti a fejlődés kővetkező lépését. Ha az edukinesztetika módszerével bekapcsoljuk a működésbe a „megragadó agyat” is. AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY A „jobb” agyfélteke.módon ragadja meg a valóságot! A jobb” agyféltekénk (amit a szövegben „ösztönös” vagy „reflex” agyként említünk) felfogja és csoportosítja a teljes képet. mert mindkét agyféltekénk teljesen eltérő . alig valamivel több mint egy „ösztönös agy” önmagában. Egy dolog azonban bizonyos: egyik agyfél sem arra lett teremtve. asszociálás vagy az emlékezés már a bal agyféltekével való együttműködést is megkívánják. és így részleteiben. A „bal” agyfélteke (amit „próbálkozó”. A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY A „bal” agyfélteke. Így tudunk például felismerni egy arcot a tömegben. lépésről lépésre tanuljunk meg új dolgokat.

Amikor a jobb és bal agyfélteke összehangolt együttműködése közben a két agyfélteke között spontán kommunikációs kapcsolat alakul ki. KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR Ahhoz. ahogy ezeken a tanfolyamokon tanítják. a másik (eltérő módon működő) agyfelét ki kell kapcsolnia. Az egyoldalas ember gondolkodását korlátozza. akkor a középvonal gáttá válik. Ugyanis valahányszor az egyik agyfelét használni akarja. szükségünk van arra. hogy képesek legyünk keresztezni a „középvonalat”. amely érintheti valamennyi képességet. akkor a középvonal olyan híd szerepét tölti be. de hogy ez híd vagy gát a tanulásban. A személyiség fejlődése azonban azon múlik. úgy. Az összehangoltság megszerzése egész életre szóló folyamat.minden egyoldalas ember koordinációs problémákkal küzd. azt saját kezdeti tanulási élményeink döntik el. mászás. Ebből a szempontból mindegy. hogy az alapvető képességeket mint a csúszás. eredményesen sajátítsa el valaki. hogy a középvonal miért válik a két agyfélteke közötti kapcsolat gátjává. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló lehet korrigálni. Bizonyos fokig . ami megszakítja ezt a kapcsolatot. ugrás. A személyiség további fejlesztésére a haladók részére tartott szuper tanfolyamokon van mód. Amikor a jobb és a bal agyféltekének felváltva kell dolgoznia. mint például a szem-. hogy egy időben tudjunk figyelni és gondolkodni. vagy csak egyes energiarendszerekre terjed ki. A leggyakoribb oka az egyoldalasság. hogy a füle „kapcsol ki” vagy a szeme.állapotának súlyosságától függően . hogy egy időben csak az egyik agyfelét képes használni. a homolateralitás. írás. fülvagy mozgáskoordinációs rendszerre. olvasás és így tovább. A KÖZÉPVONAL Sokféle oka lehet.Dr. hogy folyamatosan tudjunk olvasni. helyesen írni. vagy az egész teste (és még számtalan 35 . Paul E. ötletesen fogalmazni. amely összeköti az idegpályákat.

Tapasztaljátok ki alaposan az izompróbát.és erre végezzétek el az izompróbát! Ha mind a ketten egyetértetek benne. amíg mindketten teljes biz36 . Vagy például . A „kikapcsolás” lehetséges egyéni kombinációi éppoly végtelenek. amikor erőlködni próbál. nincs-e valamilyen kizáró ok (sérülés vagy más). amit mindketten kerestetek: . Mondd a tanítványodnak. hogy a másik oldali agyával a szavakat részeire szedve megértse.olvasás közben ki tudja kapcsolni a megragadó agyhoz tartozó szemét. annál könnyebb lenyomni.Dr. annyira lekötheti értelmét a jelenségek megragadása (mint például a tanár hangjának dallama. Dennison és Gail E. 5. Dennison: Észkerékkapcsoló más variáció van). ugye? . Ahhoz. Azután csak annyira tartsa. és tartsa a karját előre nyújtva. Magyarázd is meg neki.Hagyd. hogy erős maradt. hogy nyújtsa ki a karját egyenesen előre! 4. hogy ez megváltozzon. másik kezetek legyen a köldökötökön! Ezután a tengerészcsomó következik egy percen át. mint ábrándozó. vagy mondja ő: „nyomhatod!” . (Lásd 6. hogy ezeket újra egybeillessze. hogy nem fordít figyelmet a szavak jelentésére. igazán szórakoztató játék! Mondd neki. Soha ne nyomd olyan erősen. hogy kitapasztalja ezt az erőt. „próbálkozó” agyához tartozik. hogy minél erősebben „próbálkozik”.amenynyire tőle telik . Ha például egy gyerek az iskolában „kikapcsolja” azt a fűlet. de folyamatos legyen. Ez a két gyakorlat megfelelően előkészíti az eredményes izompróbát. Figyelmeztesd. és változtasd az alkalmazott nyomást az erejéhez mérten! A nyomásod könnyű. egyenletes. Paul E. mint ahogy végtelen lehetőség nyílik az alkotásra is az összehangoltan működő emberi elme előtt A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE (Engedelmükkel tegezésre fordítjuk a szót az eredeti könyv szellemében.például mondd te: „tartsd!”. ő pedig . vagy külső zajok). hogy most megpróbálod finoman lenyomni a karjai. Masszírozzátok mindketten (tanár és tanítvány is) egy rövid ideig az agygombokat. Az újabb próba be fogja bizonyítani. akkor továbbmehettek. hogy megtanulja keresztezni a középvonalat. 3. oldalt!) 2. hogy próbálja még erősebben tartani a karját! Figyeljétek meg. Ha tanítványod nem tudja könnyedén tartani a karját. amelyik az elemző.álljatok meg! Forduljatok inkább tapasztalt AGYTORNA.) HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? 1. hogy mennyivel erősebb most. az egész izompróba alatt. aki segíteni fog! 6. és a hosszú távú vizuális memóriájában megőrizze.maradjon erős. Állapodjatok meg jelszóban . ha „kikapcsol”. álmodozó vagy „hiperaktív” gyereket.Eddig érthető. és nem tapasztaltok bekapcsolt erős izmot . hogy bármelyikőtök kellemetlennek vagy hiábavaló erőfeszítésnek érezze! Most mindketten megtapasztaltátok a bekapcsolt erős izmot. ami az izompróbát megakadályozná. A középvonalon való kikapcsolásra sok példát találhatunk ebben a könyvben is. amennyire telik tőle. tisztázzátok. az szükséges.oktatóhoz. ám arra már nem képes. Addig váltogassátok az „erőlködést” és a „tőlem telhetőt”. hogy ez a normális. Ez a bekapcsolt izom. Mielőtt hozzáfogtok az izompróbához. és hamarosan elkönyvelik.

Végeztess a tanítványoddal keresztbe lendítést.bekapcsolt állapotban van. vagyis jobb kéz-jobb láb.) C. ahogy a 10.Dr. B pont szerint. de külön-külön egyik sem annyira megbízható. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. (Ha mégis „kikapcsolt” állapotot jelezne az izompróba. oldal) A. Ha nem. hanem „bekapcsolta” az „ösztönös” agyféltekét. hogy az agy motorikus központjából az ingerület szabadon eljut az izmokhoz. menjetek tovább. ahogy teste könnyedén és automatikusan működik. A „kikapcsolt izom” elárulja. G. a tanuló homolaterális. A további lépések ezt a gyanút megerősíthetik.tehát csak a bal oldali.és a kéz fenntartásához erőfeszítés kell. tehát az „ösztönös” agyfélteke . kezével érintse közben a másik térdét! (A két térd érintése számít egy gyakorlatnak. hogy csak tudatos agyműködés van . tapasztaljátok meg ezt az erőt. IZOMTESZT (Mozgatóizom biofeedback) A. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! B. Dennison: Észkerékkapcsoló tonsággal tudjátok. A tudatos vezérlés jelenti az „alacsony fordulatszámot”. mint az „ösztönös” vezérlés automatikus fordulatszáma. mint a „magas fordulatszámú” összehangolt agytevékenység! 7.vagy mind a két agyfélteke . F. bal kéz-bal láb emelést. Magyarázd meg a tanítványodnak. hogy amikor tényleg kell . Ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Figyeljétek meg. felváltva. vagy „próbálkozó” agyfélteke működik . mert ez azt jelenti. Végeztess a tanítványoddal 10-20 keresztbe lendítést. de eközben szándékosan tartsa úgy a tekintetét. 2. oldalon látható. és áthangolásra szorul. a tanuló valószínűleg homolaterális. Nézzen a tanuló két párhuzamos vonalat: II! Ha ez bekapcsolt jelzőizmot eredményez.valóban képes összpontosítani. hogy a „kikapcsolt” állapot is hasznos dolog tudatos tevékenység közben. ÁTSZOKTATÁS (8-13. B. A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Mielőtt hozzáfognátok az áthangoláshoz. Végezzen a tanuló 10-20 homolaterális (azonos oldali) lendítést. Ez általában balra felfelé nézést jelent. úgy jobbra fölfelé nézve végezze a ke37 . C. kezével az azonos oldali térdét megérintve! E. a tanuló homolaterális. A „bekapcsolt” állapot arról tanúskodik. D. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. Paul E. úgy a tanuló homolaterális. hogy az „ösztönös” agyféltekét bekapcsolja. végezzétek el az agygombokat és a tengerészcsomót a 6. Dennison és Gail E. oldalon leírtak szerint! 1. hogy most a keresztbe lendítés nem „ki-”. akkor ki kell várni egy kedvezőbb alkalmat. hogy meggyőződj róla. készen áll-e tanítványod az áthangolás folytatására! Ha igen. Ízlelgessétek ezt az örömteli érzést mindketten. Ez sohasem olyan erős. mivel a legtöbb embernél a jobb oldali az „ösztönös” agyfélteke. Nézzen a tanuló egy X betűt! Ha az X kikapcsolja a jelzőizmot. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha bekapcsolt helyzetet tapasztalsz. az 1. Végezz izompróbát. milyen a „kikapcsolt” és a „bekapcsolt” állapot. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha kikapcsolt helyzetet tapasztalsz.

de eközben szándékosan fordítsa úgy a tekintetét. Végezzen a tanuló homolaterális lendítést az 1. hogy a „próbálkozó” (analitikus) agyféltekéjét kapcsolja be! Ez általában jobbra lefelé nézést jelent (ha a 2. vagy hogy gyógyír lenne minden bajunkra. Végezz újra izompróbát! Figyeljétek meg. B balra fölfelé volt eredményes). Dennison: Észkerékkapcsoló resztbe lendítést. „kikapcsolt” állapotot kell mutasson. Ellenőrizzétek újra. a tanulás természetes útját követi. közben forgassa a szemét minden irányba! E. ÖSSZEHANGOLÁS A. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 38 . Az áthangolás nagyon egyszerűnek tűnik. miközben a tanuló a II jelet nézze! A jelzőizomnak most „kikapcsolt” állapotot kell mutatnia! H. Végezzen keresztbe lendítést és közben forgassa a szemét minden irányba! C. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL Állapítsuk meg. mert a természettel összhangban működik. hogy a két agyfélteke együtt dolgozik! B. akárhová néz is a tanuló! D. Az áthangolás képessé tesz minket a középvonal keresztezésére. felszabadít az állandó tudatos kontroll alól és bekapcsolja a mozgásba a jobb agyféltekét is.) D. függetlenül attól. hogy ezúttal „kikapcsolt” (nem erős) állapotot hozott létre a homolaterális lendítés. amennyit csak tudsz! A Dennison-féle laterális áthangolásról senki sem állítja persze. hogy a középvonal vizuális keresztezésében gátolt-e a tanuló: 1. Kulcsolja össze lassan két kezét a tanuló. Ha még nem vagy elég tapasztalt. Ha már te is jól ismered a technikáját. ahogy ezt sokan megtapasztalták: előbb csúsznimászni kell. az útmutatás pontos betartásával lehet végrehajtani. hogy hova néz! F. Ha nem így lenne. D pont szerint. De akár képességfejlesztő vagy egészségkarbantartó program részeként segíteni tud sokszor olyanokon is. „érezve”. hangolj át te is annyi embert. visszaadja a tanulás természetes folyamatába vetett gyermeki bizalmunkat. vagy fordítsa a tekintetét balra lefelé helyett jobbra lefelé! 3. hogy végezze el veled az áthangolást. „bekapcsolt” állapotot kell mutasson. E. miközben a tanuló nézze az X betűt! A jelzőizomnak „bekapcsolt” állapotot kell mutatnia! G. Végezzen homolaterális lendítést. aki járatos az Agytornában. végezze a tanuló hosszabb ideig a gyakorlatot. hogy ez a bölcsek köve. hogy járni tudjunk. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. mintegy szimbolizálva a két agyfélteke összekapcsolódását. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Újra ellenőrizzétek a jelzőizmot! Most már „bekapcsolt” állapotban kell lennie az agynak. akik máshol nem találtak segítséget. Szó szerint igaz. mivel az „ösztönös” (analitikus) agyfélteke általában a baloldalon helyezkedik el. Ellenőrizzétek újra. Beszéljétek meg tanítványoddal a tapasztalt változásokat! Sok ezer embernek jelentették már ezek a pillanatok az újjászületést! A Dennison-féle laterális áthangolás azért eredményes. Dennison és Gail E. hívj meg valakit. valójában azonban csak lépésről lépésre.Dr. Paul E.

Paul E. akkor a tanuló végezze a „lusta nyolcas” olvasást javító változatát! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL 1. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. hogy „kikapcsolta-e” ez a gyakorlat! 3. akkor a vizuális szintjén „kikapcsolt” személyről van szó. akkor betűnként! 3. oldal)! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ÉS A MEMÓRIÁRA 1. Mielőtt az áthangoláshoz kezdenétek. Ez vonatkozhat mind a két szemére vagy csak az egyikre. ha magát az írást az „ösztönös” (reflex) agyfélteke automatikusan vezérli. Dennison: Észkerékkapcsoló 2. (Lásd 15. Ha az előző pontban a tanuló „bekapcsolt” állapotot mutatott. vajon egy félórás olvasás nem „kapcsolja-e ki”! Az ellenőrzés módja. noha ennek szabadon kellene állnia a gondolatok kifejezése céljából. majd ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Ha az olvasás „kikapcsolta” a tanulót. amennyire a memóriája terjed.állításra: „Ennek a gyereknek a szervezete készen áll arra. hogy nem tanulta meg a középvonalat írás közben keresztezni. hogy közben a tárgyat a bal látómezőben nézze! Azután térjetek vissza újra a jobb oldali látómezőbe! Ha nem tud könnyedén átváltani egyik mezőből a másikba. oldal!) 4.Dr. Dennison és Gail E. hogy további összehangolódást érjen el az olvasásban!” Ha „igen” a válasz. ellenőrizve. folytassátok a következő ponttal! 3. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. Mivel a látás majdnem minden emberi tevékenységben szerepet játszik. ellenőrizd. Ellenőrizzétek a jelzőizmot úgy.vagy képzelje azt. hogy olvas -. és még mindig a nyelvi (általában a bal) agyféltekét használja a betűk megformálására. akkor az olvasás vagy a szemgyakorlatok negatív hatással lehetnek rá. Ha a tanuló „kikapcsoltnak” bizonyult a 2-3 ellenőrzésen. hogy tekintetével kövessen a középvonalon át és vissza egy tárgyat. vagy annak elolvasására.fennhangon elmondott . ez azt mutatja. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. és ha az eredmény „kikapcsolt” állapot. Ennek a gátlásnak a korrigálására gyakoroljátok a „lusta nyolcas” írásjavító változatait (lásd 14. amit saját maga leírt! 4. miközben a tanuló számoljon vagy hangosan betűzzön hosszú szavakat. 5. hogy közben a tanuló fordítsa a fejét egészen balra! 39 . Erre azonban csak akkor van lehetősége. miközben az ábécére gondol úgy általában. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. Olvasson a tanuló . miközben az írásra gondol.) Ha ennek eredményeképpen „kikapcsolt” állapotba kerül. (Ezt a gyakorlatot nyomkövetésnek hívjuk. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. hogy „bekapcsolt” választ ad az izompróba az alábbi . Utána újra végezzetek izompróbát. Kövessen tekintetével egy tárgyat (például egy ceruzát) a jobb oldali látómezőben! Ezután végezzetek izompróbát úgy. győződj meg róla. egymás után hússzor. a „kikapcsolt” emberek általában vizuálisan is „kikapcsoltak”.

ami „összpontosítja” az embert egy időre. akkor a jobb fülünk „bekapcsolt” állapotban marad. és a látásjavító gyakorlatokon. Ennek korrigálására a tanuló végezze a „lusta nyolcas” memóriajavító változatát. azután a másikkal. lendületes vonallal keresztezi a középvonalat. hogy az agyunk. A kisbetűket az abc-nyolcas két körén és a középső függőlegesen rajzoljuk! Ahogy a tanuló a betűk írása közben egyre jobban érzi a nyolcast.elvégezni.vagy végtelen jel . A mindennapos gyakorlás már csak a megszerzett új képesség örömteli felidézésére szolgál. hogy az adott területen végleges áthangolást idézzenek elő. Ezek a technikák még sokkal hatásosabbakká tették a lusta nyolcast. Ha igen. Az edukinesztetikai kutatások különféle újításokat fejlesztettek ki és vezettek be a lusta nyolcas használatába. Az a titka. Ez a hatás az agyféltekék átmeneti kiegyensúlyozását jelenti. akkor a tanuló mind külső. hogy mindkét agyfélteke „bekapcsolt” állapotba került-e.már évek óta használatos a kisegítő iskola speciális osztályaiban. és megszűnt-e a szem „kikapcsolása”! További szemizom koordinációs . úgy válik ezzel együtt könnyebbé az írás. Az egyik fülét ugyanis ki kell „kapcsolja” ahhoz. ha már a tanuló az izompróbával meggyőződött arról. Dennison és Gail E. akkor ez azt jelenti. hogy „bekapcsolt” állapotban van! A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS A nyomtatott betűk írása.korrekt módon . ami megóvja attól.Dr. Az Agytornában az izompróba is bizonyítja a lusta nyolcas hasznát. hogy a másikat használni tudja. 40 . Az a tapasztalatunk. és nyitottabbá teszi az idegrendszert az energia befogadására. Paul E. majd a kalligrafikus szép írás az agy mozgatóközpontjából állandó energiaáramlást igényel. hogy eközben a jobb oldali agyfélteke energiaáramlása megszakadjon. A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA Rajzolj a táblára egy akkora lusta nyolcast. oldalon!) A LUSTA NYOLCAS A lusta nyolcas . hogy ebben a gyakorlatban a tanuló folytonos. mivel általában jó eredményt lehet vele elérni. Így tanult meg odafigyelni valamire! Ha a nyak mozgatóizmai és az agy közötti kapcsolatot kényelmesnek érezzük. hogy ezeket a gyakorlatokat csak egyszer kell . végül mindkét kezével három-három nyolcast rajzoljon! Három-három gyakorlat elegendő. jobb oldalt az óramutató járásával megegyezően. A lusta nyolcas olyan szimbólum. miközben jobbra fordítjuk a fejünket (ami a bal oldali agyféltekét aktiválja). mind belső hallásra egyszerre csak a fél fülét használja.illetve kéz-szem koordinációs gyakorlatokat csak a lusta nyolcas eredményes befejezése után végezzünk. amit a tanuló a középvonalon állva kényelmesen elér kinyújtott karjával! A tanuló rajzolja utánad. Utána ellenőrizzétek izompróbával. Dennison: Észkerékkapcsoló Ismételjétek meg teljesen jobbra fordított fejjel! Eredményezett ezek közül valamelyik kikapcsolt állapotot? 4. bal oldalt azzal ellenkező irányba! Először az egyik kezével. ahogy a vonalból betűt és a betűkből szavakat formálunk. nyakunk és fülünk közötti kapcsolat szokatlan és kényelmetlen számunkra. az elefántot! (Lásd 16. a középvonalon mindig fölfelé haladjon. és nem vagyunk képesek mindkét fülünkkel egyszerre odafigyelni valamire. Ha ellenben a jobbra” fordulás „kikapcsolt” állapotot okoz. amelynek révén az összehangolt tanulás gyakorolható és megjegyezhető.

sem a váll ne mozduljon el külön! A térd legyen behajlítva. IZOMTESZT 1. utána pedig a tengerészcsomót! Hívjuk fel a figyelmet a kedvező változásra: mindenki koncentráltabb. Paul E. A következő lépésben nézzenek a tanulók az X betűre! Akik a keresztbe lendítés után „bekapcsoltnak” bizonyultak. sem a nyak. a test ritmikusan lendüljön egyik oldalról a másikra! Ez aktivizálja a nyak mozgatóizmainak érzékelő képességét. A feje és a válla mintha gipszben lenne: a mozgást az egész test végezze. a beszédhez és az emlékezéshez egyaránt nélkülözhetetlen. 41 . azokat legtöbbször az X is „kikapcsolja”. sem a fej. akkor a többi Agytorna-gyakorlattal együtt olyan eszköz lesz a kezünkben. hogy minden tantárggyal összefüggésben használni tudja a lusta nyolcast. Hasonlóképpen.tevékenységünkben. hogy minden tanulás feladatspecifikus. általában az X-re is „bekapcsoltak” maradnak. úgy egyre inkább tud segíteni neki. Dennison: Észkerékkapcsoló és az írászavarok lassan megszűnnek. hogy mindenki igyon egy jó pohár vizet. oldalt!). 4.karjának meghosszabbításába képzelt ecsettel . Négy-öt tanuló végezzen a helyén keresztbe lendítést! Egyenként végezzünk velük izompróbát! „Kikapcsolt” vagy „bekapcsolt”? 2. majd közösen végezzük az agygombokat. megfontoltabb és figyelmesebb lett. 3. ami a figyelemhez. (Lásd a 14 oldalt!) A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA (SZÁMTAN.korábban „kikapcsolt” vagy homolaterális . még ha látszólag logikus lenne is az összefüggés. Ezután végezzenek a tanulók homolaterális lendítést! Az áthangolásra szoruló gyerekek ettől a gyakorlattól általában „bekapcsolt” állapotot mutatnak.lusta nyolcast a falra! (Lásd a 16. Az edukinesztetika felismerte. akiket a keresztbe lendítés „kikapcsolt”. ahol jobban összehangolt agyműködésre van szükség. általában erre is „bekapcsoltak” maradnak. HELYESÍRÁS) Rajzoljon a tanuló . Ha a lusta nyolcast a Dennison-féle laterális áthangolás után alkalmazzuk. Dennison és Gail E. Az emberi viselkedésben tehát az egyik tanulási tapasztalat közvetlenül nem vihető át egy másik helyzetre. Nézzék a tanulók a II jelet! Akik a homolaterális lendítés után „be-kapcsoltnak” bizonyultak. amivel állandó összehangolt állapotot tudunk elérni minden .Dr. CSOPORTOS AGYTORNA DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Kezdjük azzal. Ahogy azonban a tanár egyre jobban megismeri tanítványát.

a keresztbe lendítés és indiánszökkenés pedig napi programjuk állandó hasznos kiegészítője marad. Hogy a tekintet irányától függetlenül is berögződjön ezeknek a mozgásoknak a ki-be kapcsoló hatása. Szerintünk nincs rossz. 8. 6. szófogadatlan. az idegrendszerükben lévő gátaktól függően. összekapcsolódva.akár pozitív. akár negatív értelemben . Ha az egész csoportot így áthangoltad. részint a Dennison-féle laterális áthangolással. lusta. akik nem bizonyultak „bekapcsoltnak” az izompróbán. akik a keresztbe lendítésre és az X-re „kikapcsoltak”.testének mozgásai. Ezek után már minden olyan mozgás. hogy minden gyermek viselkedését alapvetően meghatározzák . Ha saját magunk vagy másvala42 . illetve a homolaterális lendítésre és a II jelre „bekapcsoltak”. Ez utóbbiak végezzenek homolaterális lendítést nyolc-tíz ismétlés erejéig. majd homolaterális lesz! 11. álljanak félre. Dennison és Gail E.ahogy összekapcsolódó ujjaikra néznek -. hogy a két agyfélteke együtt. 9. félúton a szemöldök és a haj vonala között. Azok. Végezzenek a tanulók keresztbe lendítést balra felfelé irányuló tekintettel! Segíts azoknak.Dr. A POZITÍV PONTOK A „pozitív pontok” a gyomor meridián neurovasculáris kiegyenlítő pontjai a homlokdudoron találhatók. Most térjünk vissza arra a néhány gyerekre. hanyag gyerek. jobban működik! 10. Hiszünk abban. AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE Mi az edukinesztetikában hiszünk abban. ami a test mindkét oldalát igénybe veszi. akik belezavarodnak és nem tudnak átállni a homolaterális lendítésről! Nyolc-tíz ismétlés után. pontban nem bizonyultak „bekapcsoltnak”! Végezzék a keresztbe lendítést jobbra felfelé irányuló tekintettel a balra felfelé irányuló helyett (az izompróba ezután „bekapcsoltat” fog mutatni). Az átszoktatás mindazoknak javára válik. agresszív. vagy éppen ezeknek a mozgásoknak a hiánya. Paul E. hogy az ilyen „magatartásokat” korrigálni lehet csoportos helyzetben. és érzékeljék . részint a pozitív pontok és a tengerészcsomó alkalmazásával. A test és az elme együttese gyorsan tanulja meg a mozgásnak ezt a könnyebb és jobb útját. végezzék a tanulók ide-oda forgatott szemmel a keresztbe lendítést! Nyolc-tíz ismétlés után „bekapcsolt” állapotot kell mutasson az izompróba! Végezzék ugyanúgy a homolaterális lendítést is! Az izompróba eredménye „kikapcsolt” izom lesz. jobbra lefelé irányított tekintettel! Az ezt követő izompróba „kikapcsolt” eredményt kell mutasson. akik a 6. végezzetek izompróbát! Most „bekapcsolt” állapotban kell lenniük. Dennison: Észkerékkapcsoló ÁTSZOKTATÁS 5. amíg a többieknél befejezed az átszoktatást! 7. csak a javukra válik. a futás vagy a mászás. játszva megy a keresztbe lendítés. akkor ezeknél a gyerekeknél ezt már többé nem kell megismételni. ha már automatikusan. mint a séta. ahogy ezt leírtuk. Kulcsolják össze lassan két kezüket.

Érintsd lágyan a tanuló pozitív pontjait (általában 20-30 másodpercig elegendő) éppen csak annyira. biztonságos világába való átmenetet meglepő módon megkönnyíti a tengerészcsomó gyakorlat. ami az előbb „kikapcsolta”! 5. 4.olyan. feladatokkal vagy környezeti tényezőkkel legyenek kapcsolatban. Maradjon így egy percig. a vegyileg kezelt élelmiszerek vagy a mágneses mezők hatása . miközben gondoljon a tanuló ugyanarra a dologra (tankönyvre.Dr. A külső. ahogyan a 6. és hogyan érintsék a pozitív pontokat! A TENGERÉSZCSOMÓ A tengerészcsomó . A gyerekek . bizonyos rockzenék és így tovább. mindezek a hatások túlzottan stimulálják a gyerekeket.megzavarták ezek egyensúlyát. Nagy feszültséget okozó esetekben hosszabb ideig kell a pozitív pontokat megérintve tartani. egymást követő két testhelyzet. A tanuló helyezze bal bokáját a jobb térdére! 2. akár emberekkel. Beszéljétek meg utána a tanulóval. ami őt kényelmetlenül érinti! 3. amit nem tudsz egykönnyen elgyengíteni! Beszélj erről az osztálynak! Tedd érdekessé! 2. úgy „bekapcsolt” állapotban találod. a helytelen étkezés. a lábujjak és a hajlat közötti domborulatnál! 4. Gondoljon most a tanuló magában egy tantárgyra. közlekedés. egy osztálytársra vagy bármi olyan dologra. amely a test saját belső energiáját visszarendezi. osztálytársa arcára stb. A gyerekek egyenként vagy csoportosan végezhetik a tengerészcsomót. mire iskolába kerülnek.mint az időjárás.bármilyen szociális helyzetű családból jönnek . és képtelenek alkalmazkodni az iskola légköréhez. 1. számukra befolyásolhatatlan világból a tanulás békés. ez segíti a berögzült viselkedési válaszokat érzelmi töltéssel rendelkező gondolatokká alakítani. hogyan találják meg. 1. oldalon lévő kép mutatja. behunyt szemmel. Dennison és Gail E. Ellenőrizzétek az erős izmot! Ha a gondolat stresszhelyzetbe hozta. mélyen lélegezve! Belégzés közben szorítsa nyelvét a szájpadlásához! 43 . Végezzetek újabb izomellenőrzést! Ha a feloldás teljes volt.már magukban hordják ezeket a stresszhatásokat. akár helyekkel vagy emlékekkel. Markolja meg bal tenyerével a bal talpát. számítógépes játékok.).vagy Cook-módszer . Kulcsolja jobb kezét a bal bokájára! 3. A televízió. milyen érzései vannak most a témával kapcsolatban! Van valami változás? Figyeld meg a viselkedését a továbbiakban is! Tárgyaljátok meg a viselkedésében tapasztalható változást az osztállyal közösen! 6. Keressetek az izompróbával erős jelzőizmot. az izom „kikapcsol”. Dennison: Észkerékkapcsoló ki lágyan megérinti ezeket a pontokat. Paul E. családi konfliktusok. hogy a bőr megfeszüljön a két pont között. ha a tudatunktól független hatások . Tanítsd meg osztályodnak.

Floridából „Azalatt a hat hét alatt. leginkább ezzel a gyakorlattal vezetik be az osztályfőnöki órát vagy a csoportos foglalkozást. Olyan az egész. vagy ha úgy tűnik. amit csinálok.lehetőséget kap. váltakozó sikerrel.” Egy alapfokú tanfolyam hallgatója. Pennsylvaniából Jól ismertem kislányom képességeit és így mélyen megértettem boldogtalanságát is blokkolt agydominanciája miatt. ha megrémítette vagy méregbe hozta őket valami. hogy mi is az. A gyerekek. mint a régi munkámmal kerestem. Állandóan használjuk a tanultakat. ez lesz a foglalkozásom is. A tengerészcsomó segít a tanulóknak. képtelenek koncentrálni: végezzék ilyenkor mindig a tengerészcsomót! VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL Nem ment a fiamnak az olvasás: kezdetben ezért érdekelt a dolog. ha nagyon izgatottak. Az azóta elvégzett korrekcióim tartósaknak bizonyultak. Közben egy szívet vagy egy békepipát adnak körbe. és élvezem.” Egy terapeauta. Dennison és Gail E. és a külső világ zavaró feszültségeit kívül tudják hagyni az iskolán. Dennison: Észkerékkapcsoló 5.” Egy kaliforniai kereskedő „Ez a könyv forradalmat jelent az olvasásképtelenség leküzdése terén. A következő testhelyzethez helyezze mindkét lábát a földre.Dr. Paul E. és rengeteg új dolgot tudunk meg egymásról. akik ezt a technikát alkalmazzák.” Egy légitársaság pilótája. mintha megtaláltuk volna az ifjúság kútját.” Egy zenetanár Kaliforniából „Új szakasz kezdődött a házasságunkban. ami a szívét nyomja. több mint kétszáz gye44 .” Egy floridai újságból (Palm Beach Post) „Évek óta végzek izomtesztelést. Ezalatt minden gyerek . tegye össze a két kezét úgy. így aztán elvégeztem egy tanfolyamot és úgy döntöttem. amelyekre évekig rá se tudtam nézni. hogy azok ujjheggyel támaszkodjanak egymáshoz! Folytassa a mély belégzést további egy percig! Azok a tanárok. ami a haladó tanfolyam elvégzése óta eltelt. Hála az edukinesztetikának újrajár az egyetemre és igazán szép eredménnyel végzi. New Yorkból „Újra öröm a közös étkezés a családi asztalnál! Áthangolásom óta jó étvággyal tudok fogyasztani olyan ételeket is. Hasznosnak érzem magam. amióta a feleségemmel tavaly elvégeztük a haladó tanfolyamot. Mellesleg szólva jobban keresek vele.egyenként . hogy figyelmüket az osztályteremben folyó eseményekre tudják összpontosítani. Az önök könyve értette meg velem. amit csinálok. hogy elmondja.

Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló reken végeztem el az áthangolást. Kaliforniából 45 .Dr. Új célja van az életemnek!” Egy napközis tanárnő.

....................................................................................................................................................................... LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL ............................ 8 A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK................................. 12 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT.................. 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ................ 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS...................................... 30 46 ..................................................................................... 30 AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA .......................................... 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.. 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS......................................................................................................................................................................................... 30 AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ .............. BALRA........................................................................................................................................... 12 AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE ................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS... 19 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ........................................................................................................................................ 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.................................................. 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS... 13 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.................................................................. 10 LEXI EGYOLDALAS. 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ............................................................................................................................................................................... 27 AGYTORNA-GYAKORLATOK ................ 10 HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? .................................................................................................................................... Dennison: Észkerékkapcsoló Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ.................... 8 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ...................................... 17 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS......................................................... 6 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN ............................................ 9 A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET ............. FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL.......... 5 AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK.................... 7 A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET .............................. 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ............................... 26 AGYTORNA-GYAKORLATOK ......................................................................................................................................................................................... TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI............................................................................................................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .................................................................................. 4 LEXI BEMUTATKOZIK.................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ...................................................... 8 A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA............... 24 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ..........................................................................................................................................HOZZÁÁLLÁSA ..................................................................................................... 10 KERESZTBE LENDÍTÉS................................................ 7 AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT .................................................................................................................................................................................................................................. 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.................................................................................... 11 EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA............ 7 MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS............................. 5 LEXIT ÁTHANGOLJÁK ............ 28 POZITÍV BESZÉD..........................................................................................Dr......................... 29 AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA..............................................VAGY TANÁR .......................................... 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ........................................... 11 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI...................... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.................... 9 AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK........................................................................................ Paul E..................................................................................... 21 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ............................ 6 A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK. Dennison és Gail E................................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS......... 25 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ....

......................................................................................46 47 .................................................41 IZOMTESZT...........................................................41 (SZÁMTAN.............................................36 HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? ..........................................39 ÉS A MEMÓRIÁRA ..............................41 ÁTSZOKTATÁS .....................................................41 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ......................................................................................................................43 VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL.....................42 A TENGERÉSZCSOMÓ.................................................................................................................40 A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA ..................................................................................................33 AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? ...............................................................................................40 A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA.......34 A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY.........Dr.35 A KÖZÉPVONAL ....32 A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN ... Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ ...........................40 A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS .......34 AGYTORNA-TANFOLYAMOK .........................................................................................................................................32 AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE ......................................................................................HOZZÁÁLLÁSA...................................................................................................44 Tartalomjegyzék.........................................39 A LUSTA NYOLCAS ....................................................................................................32 EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT ............................31 MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN?.........................34 AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY .................36 A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS .......................................33 BELSŐ KÖZÉPVONALUNK................................................................................................................42 A POZITÍV PONTOK ................................................................................................................41 CSOPORTOS AGYTORNA ................................................................. Dennison és Gail E.....................................................................................................................31 MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK................................................................ HELYESÍRÁS) ........................................................... A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) .......................................................................................................................................................................................................................................33 MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE?..................................................................................................................................................................................................................................................42 AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE..........................................................................................................................................................39 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ..............33 (BILATERÁLIS) TÍPUSOK ...................................................................31 MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? ....................38 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL .......34 KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR .....................VAGY TANÁR .......................................32 A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK..................................................35 A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE...... Paul E......................................................................................37 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL ..................................

A könyv sok ábrával magyarázza meg. ő meg olyan nehezen kapcsol. de ez a kettő: egy agy. érdeklődőbb. akkor minden szorgalom és tehetség dacára sokkal nehezebben megy a tanulás. Agyunk ugyan két agyféltekéből áll. és hogyan lehet összehangolni a két agyfélteke működését. Megjön a gyerek önbizalma is: önállóbb lesz. akárhogy erőlködik is!" Az ilyen gyerekeken . a két fül és általában a test két oldalának munkáját. Az így összekapcsolt „ÉSZKEREKEK" azután már vidáman forognak az AGYTORNA gyakorlatok közben. Próbált már Ön úgy evezni.és az ilyen gyerekek szülein .„Miért nem megy a gyerekemnek a tanulás? Másnak vág az esze.. hogy a két evező közül csak az egyiket használta? Az a tapasztalat. mint a borotva. és eredményesen hangolják össze a két szem. nyitottabb az őt körülvevő világra. 550. Ha összehangolt működésüket valami gátolja.Ft .akar segíteni ez a könyv. hogy a „problémás" gyerekek 80%-a egyszerre csak az egyik agyfelét használja a tanuláshoz. hogyan működik agyunk tanulás közben.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful