Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Az edukinesztetika alapjai.
Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison

AGYKONTROLL KFT BUDAPEST
2

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Észkerékkapcsoló Az edukinesztetika alapjai
A mű eredeti címe: Edu-K for Kids Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison Az illusztrációkat Gail E. Dennison készítette Fordította: Domján Jenő Korrektor: Blázy Lászlóné Borítógrafika: Tettamanti Béla

© Agykontroll Kft., Budapest (488-0118 ) ISBN 963 7959 04 1 Minden jog fenntartva! A könyv sem egészében, sem részleteiben nem közölhető a kiadó előzetes engedélye nélkül.

Szedés, tördelés: XFERKft., 165-42-82 Felelős vezető: Csányi Tamás

Készült az IMI Print Kft. nyomdájában, Nyíregyházán Felelős vezető: Nagy Imréné 3

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ
Ez a könyv, amit a kezükben tartanak, nem gyermekkönyv a szó hagyományos értelmében. Szülőknek és tanároknak íródott azzal a céllal, hogy a gyerekekkel együtt olvassák és együtt alkalmazzák, megértve és megértetve annak okát, hogy miért megy - vagy miért nem megy - nekik a tanulás. Ha a gyerekek megértik az összefüggést agyuk és testük működése között, nyitottabbak lesznek és élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez a könyv kínál. Az ÉSZKERÉKKAPCSOLÓ-ban sok - önmagát magyarázó - illusztrációval kíséreltük meg a módszer átfogó megközelítését. Az volt a szándékunk ezzel, hogy megvilágítsuk agyunk sajátos működését a tanulási folyamat közben. A kis Lexi életének egy-egy pillanatát ragadtuk meg minden egyes oldalon, ahogy az agya megbirkózik az írás, olvasás és a helyesírás tanulásával. Vettük a bátorságot, hogy ezt a hallatlanul bonyolult és titokzatos folyamatot leegyszerűsítsük és - noha az idegrendszer működése szempontjából mindent korrekt módon ábrázoltunk - úgy beszélünk a tanulásról a könnyebb megérthetőség kedvéért, mintha agyunk egyik vagy másik területe eközben valóban „kikapcsolna”. Ezzel csupán az agyféltekék jó együttműködésének hiányát jelöljük, mint ahogy az agyféltekék együttműködésének szükséges voltát hangsúlyozzák az illusztrációk is. A könyvben található AGYTORNAgyakorlatok természetes, egyszerű és veszélytelen mozgássorok. Ezektől a homolaterális, vagyis az egy agyféltekét használó tanulók általában tartózkodnak, és maguktól nem végzik ezeket a mozgásokat, hacsak külön biztatást vagy engedélyt nem kapnak rá. Ahogy aztán a gyerekek - és persze a felnőttek is - egyre jobban összehangolják két agyféltekéjük működését, úgy egyre inkább igénylik ezeket a mozgásfajtákat és ez hamarosan mindennapi életük részévé válik. Ezek a gyakorlatok eredményeseknek bizonyultak a két szem, a két fül és általában az egész test jobb összehangolásában, amivel együtt jár az írás- és olvasáskészség fejlődése is. Valójában nemcsak az iskolai tantárgyakban, de minden tevékenységünkben haladást tudunk elérni az AGYTORNA-gyakorlatokkal.

Az „Észkerékkapcsoló” és az „Észkapcsoló agytorna” mellett a másik leghatékonyabb segítségnek a Silva-féle Agykontrollt tartom, amit gyorsan és eredményesen négy napos tanfolyamon lehet elsajátítani. Az érdeklődők a Pf. 115. Budapest, 1389 címen vagy a 176-4812 telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást. Sok sikert kívánok az örömteli és eredményes tanuláshoz!

A kiadó

4

Állandóan eltévesztettem a szavakat.Dr. ha ilyen hibákat csináltam az órán. miért nem ment nekem a tanulás! LEXIT ÁTHANGOLJÁK Látjátok.Az majd segít a bajon mondta vidáman. hogy mi a baj velem. . Paul E. A szemem balra ment. Azután. egy szép napon új tanítót kaptunk. Edének hívták. hogy a tanulás közvetlen kapcsolatban áll a test ösztönös mozgásaival. és megígérte. Hamar rájött. Végre megtudtam. És mindezt azért. Képzelhetitek. mert a két agyfelemet nem használtam egyszerre. Ő tanított meg az AGYTORNÁRA. Dennison: Észkerékkapcsoló Gyermekeinknek ajánljuk ezt a könyvet! Ők nap mint nap meggyőznek minket arról. hogy akartam volna. LEXI BEMUTATKOZIK Szervusztok! Engem Lexinek hívnak. 5 . akármennyire erőlködtem is. Dennison és Gail E. anélkül. Régebben nagyon nehezen ment a tanulás. a kezem meg jobbra. hogy megtanít engem valamire. Aztán találkoztam Edével. ez voltam én az iskolában. milyen ciki volt.

nyugtatott meg Ede.Kíváncsi voltam hogy néz a fejembe.Dr. hanem előtte a „tengerész-csomó”.Hunyd be a szemed és lélegezz mélyen! . 6 .mondta Ede.mondta Ede . bekapcsoltuk az „agygombokat”. mindkét oldalon. De mielőtt hozzálátott volna. . Dennison: Észkerékkapcsoló AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK . . Egy percig ültem így nyolcas formában. megteszi az izompróba is . a másikkal meg a kulcscsontom tövét dörzsölgetem. Dennison és Gail E. a nyelvemet a szájpadlásomra szorítva. hogy be van-e kapcsolva az agyad. A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK De még most sem az izompróba következett. Ezt a csomót a kezünkkel kötöttük a saját lábunkra. Ezt úgy kell csinálni. most már jöhet a próba . ahogy Ede magyarázta. .Először is .Arra nincs szükség.nézzük meg. .Most pedig tedd le a lábad és érintsd össze az ujjaidat! – Mély levegőt vettem. hogy az egyik kezemet a köldökömre teszem.mondta Ede egy perc múltán.Na. Ez egy kicsit megnyugtatott. . Paul E.

Rajta! . bekapcsolt állapotban vagy! Tetszik nekem ez az Ede. Dennison és Gail E. Paul E. Te csak tartsad. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT Tegyünk tehát egy kísérletet. ahogy veletek szembefordul. ahogy ez rá is van írva.mondtam.Éreztem. hogy ellent fogok tudni állni a nyomásnak. ha kezdhetjük! . Egészen jó fej. nem igaz? MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS (Ez itt Lexi agya felülről. Úgy is lett.mondta Ede -. Az eredményes tanuláshoz mind a két agyfélre szükség van. . Szólj. úgy nem tudja magasabb képességeit kihasználni. és én majd finoman lenyomom. és a másik felét közben kikapcsolja.) 7 .Nyújtsd előre a karodat. . amennyire tőled telik. Agyának mind a két fele másra alkalmas. . Ha Lexi agyának csak az egyik felét használja egyszerre.Dr.Látod .

a „próbálkozó” agyammal akartam megoldani a feladatot. Hogy biztosan keresztezzem a középvonalat. mert ez a gyakorlat arra kényszerít. 8 . A kezemmel pont az ellenkező oldalra kellett lendíteni. amire szükséged van. a tested minden erőlködés nélkül azt fogja tenni. hogy próbáljam meg még erősebben tartani a karomat. amennyi „tőled telik”. hogy miért történt így. Ede most is izompróbát csinált. a kezemmel hozzá kellett érjek az ellenkező oldali térdemhez. hogy „próbálkozzál”.Pedig .magyarázta -.Dr. mert az „ösztönös” agyfeled kikapcsol. Nem volt könnyű. Ha túl erősen „próbálod”: gyengébb leszel. elhihetitek! Attól féltem. . Ahelyett. Dennison és Gail E. mint a lábammal. valahányszor kell.Ez azért van . Minden erőmet megpróbáltam összeszedni. . Amikor csak annyit teszel. Dennison: Észkerékkapcsoló A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET Ede aztán megkért. hogy megint ki voltam kapcsolva.mondta Ede . és ez azt mutatta. Meg is magyarázta. Paul E. mindig megvéd és erőssé tesz. Ede most mégis le tudta nyomni a karomat. hogy keresztülesek a saját lábamon. hogy az „ösztönös” agyamat használtam volna. DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK Ede a „keresztbe lendítéssel” kezdte az áthangolásomat.az „ösztönös” agyfeled.

Jobb kézzel a jobb térdedre.Ezt úgy csináld. Dennison és Gail E. Ez az oka. bal kéz magasba. Ugyanazon az oldalon találkozik a kezük a lábukkal.Nézd meg ezt a nagy X-et! Ez a középvonal keresztezését jelképezi. Hát ez igazán könnyen ment.Dr. valahányszor a középvonalhoz érsz. azután bal kézzel a bal térdedre. Az izompróba megint „kikapcsolt” állapotot mutatott.magyarázta a barátom. hogy neked mindig „próbálkoznod” kell.Ez azt mutatja. . hogy olyan nehezen megy az írás meg az olvasás. Bárcsak minden ilyen könnyű lenne az iskolában is! 9 . AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK . ahogy a bábszínházi bábuk mozognak. .Vegyünk egy másfajta gyakorlatot -javasolta Ede.lendítésnek . Ellenőrizzük. Paul E. jobb kéz a magasba. Ezt hívják homolaterális vagyis azonos oldali . Dennison: Észkerékkapcsoló A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA . hogy be van-e kapcsolva az agyad! -mondta Ede.

Dr. mint azoknál a gyerekeknél. csak annyit kell tenned. hogy a te agyad úgy szeret dolgozni. akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak? . felkészültél arra. Jól megnéztem a rajzot. hogy erős vagyok és készen állok az áthangolásra. LEXI EGYOLDALAS. – Ha be akarod „kapcsolni” az ösztönös agyfeledet. Így érzi magát biztonságban mondta Ede. felkészültél-e az áthangolásra? . és agyuk két féltekéje között nem alakul ki együttműködés még tanulás közben sem.Most tehát mind a ketten tudjuk. azután Edével újra elvégeztük az izompróba-ellenőrzést. Dennison és Gail E. hogy egyszerre csak az egyik fele működik. és a bal oldali a „próbálkozó” . Lexi. 10 . hogy közben megtanulják agyuk két felét együtt használni. .magyarázta. hogy balra. . Az izompróba azt mutatta. Akik kisbabakorukban eleget csúsznakmásznak.Ebből látszik. Erősebb voltam. TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI Ede elmagyarázta nekem.Akkor nézzük. felfelé nézel. -Szeretnéd-e. mint valaha! .kérdezte Ede.Szeretném! . Paul E.Ennek a fiúnak a szervezete készen áll az áthangolásra! -jelentette ki hangosan. Akiknél ez a korszak rövid vagy teljesen kimarad. hogy készen állsz-e erre! . azok úgy nőnek fel. azok nem tanulják meg a két agy közös munkáját. hogy az „ösztönös” és a „próbálkozó” agyad együtt működjön. ugyanúgy. Dennison: Észkerékkapcsoló A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET Most Ede két párhuzamos függőleges vonalat mutatott. hogyan tanulja meg az ember teste és agya a közös munkát.Na. hogy újra felnőj! HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? A legtöbb embernél a jobb oldali agyfélteke az „ösztönös” agya. miközben az izompróbával ellenőrzött.válaszoltam. .

Ez azt mutatta.kérdeztem Edétől. Képes voltam keresztezni a középvonalat! AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI Ede most megint izompróbát tartott. ami tőlem tellett. hogy erős vagyok. FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Ezért most úgy csináld a keresztbe lendítést. hogy mindent megtettem.felelte mosolyogva. de nem próbáltam annál többet tenni? . .Dr. 11 . hogy közben balra fölfelé nézzél! -javasolta. BALRA.magam is könynyen tudtam folytatni. Az első néhány mozdulatban még segített. és nem „kapcsolt ki” a keresztbe lendítés.Pedzed már.legnagyobb meglepetésemre . Dennison: Észkerékkapcsoló KERESZTBE LENDÍTÉS. . Paul E. de azután . Lexikém .Ez ugye azt jelenti. Dennison és Gail E.

és hogyan kezdjenek el gondolkodni. hogy a „próbálkozó” agyfelemet kapcsoljam be. hogyan álljanak le. 12 . Paul E. Dennison és Gail E.mondta Ede. és erősen figyelnem kellett rá. AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT A bábu után újra izompróbát tartottunk.Na.” . LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Most újra a bábu következett. Az eredmény: „kikapcsolt izom. mint külön-külön . Most eléggé ügyetlenül végeztem ezt a gyakorlatot. ha új dolgot kell tanulniuk! A középvonal keresztezésével most megtanulták az összehangolt testmozgást. nem ment olyan ösztönösen. Dennison: Észkerékkapcsoló EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA. A két agyféltekéd együtt dolgozva sokkal többre képes. most már tudja a tested és az agyad. lefelé fordítottam a tekintetem. de ezúttal jobbra.Dr.

Dr. . érted már . amikor az izompróba megmutatta. jobbra és balra. 13 . pont erről van szó. többé nem fogja a nehezebb utat választani! Te most már át vagy hangolva és később sem kell újra áthangolni téged. hogy ettől kikapcsolt állapotba kerültem. ha csak ránézel a nagy X-re vagy keresztbe lendítést csinálsz.kérdeztem. Paul E. Erre kipróbáltam a bábut. máris bekapcsolt állapotba fogsz kerülni. gyakoroljam a keresztbe lendítést minden irányba nézve: le és föl.mondta Ede -. . Az izompróba nála is kikapcsolt állapotot mutatott. És hidd el.bólintott Ede -. Dennison és Gail E.Látom.Azt jelenti ez. Elég. . Most Ede következett a bábuval. így kapcsolódik össze a két agyféltekéd is. hogy az agyam két oldala meg a testem ösztönösen együtt akarnak dolgozni? . Egyik után sem mutatott gyengének az izompróba. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE . Nagyot nevettem. most már az agyad ismeri a könnyű utat a tanuláshoz. és közben minden irányba forgattam a szememet.Látod .Kulcsold össze a két kezed! Látod. Ede most azt mondta.

mielőtt megtanultam volna olvasás közben keresztezni a középvonalat. hogy a szememmel követtem. Nem is nagyon tudtam követni a sorokat. akkor az „ösztönös” agyfelem kapcsolt ki. 14 .Dr. Paul E. Ha meg jobbra néztem. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Edével azt gyakoroltuk. minden irányba tudtam követni a kezét. amit mutatott („követési gyakorlatok”). Dennison és Gail E. ahogy balról jobbra áthaladtam a középvonalon. Miután Ede áthangolta a szememet. Ilyenkor az ellenkező oldali agyfelem mindig „kikapcsolt”. kikapcsolt a „próbálkozó” agyfelem. Amikor balra néztem. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Ez én vagyok.

Ezért Lexi elvész a részletekben. Paul E.) 15 .) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi csak a bal szemével olvas. és nem fogja tudni. hogy balról jobbra kell olvasni.Dr. akkor csak a jobb szeméhez tartozó bal agyfele van bekapcsolva. A bal agyfélteke a részleteket fogja fel. Dennison és Gail E. azt talán nem téveszti el. mindig belezavarodik az olvasásba. hogy mit olvasott. de amikor a középvonalhoz ér. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi a jobb szemével olvas és a bal szemét nem használja.

Ez nagyon jól hangzott az olvasásórán.) 16 .Dr. hogy mit olvasott. azután a két kézzel együtt rajzoljuk! Utána a követési gyakorlatok már nem okoznak „kikapcsolt” állapotot. és ki tudják fejteni jótékony hatásukat. Paul E.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (A lusta nyolcas rajzolása egyszerre „kapcsolja be” mind a két agyfelet. Először külön-külön a jobb és a bal kézzel végezzük. és később sem emlékezett rá. valójában azonban nem értette meg. amikor a nyelvi „próbálkozó” agya „kikapcsolt” állapotban volt. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Lexi jól tudott „felolvasni” akkor is. Dennison és Gail E.

Paul E.Dr. hogy egy időben használjam mind a két agyfelemet. 17 . a középvonal kezdett eltűnni. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Amikor megtanultam. Dennison és Gail E. Helyette. a középső mezőben dolgozik mind a két szemem és együtt segítenek a tanulásban.

Így soha nem érezte a különbséget a „b” és „d” között. Paul E. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Amikor Lexi csak a „próbálkozó” agyát használta az íráshoz. minden egyes betűt a középvonal jobb oldalán rajzolt. Dennison és Gail E.Dr. akkor a mozdulat bármelyik irányba haladhat. 18 . Az ösztönös agyból eredő mozgások balra. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Mielőtt megtanultam volna írás közben keresztezni a középvonalat. Ha mindkét agyfél be van „kapcsolva”. és az „ösztönös” agya ki volt „kapcsolva”. és hiába próbálták erre rávezetni. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS A nyelvi „próbálkozó agyból eredő mozgások a középvonaltól jobb felé indulnak el. egyik módszer sem vált be nála. visszafelé rajzoltam a kört: vagyis az óramutató járásával megegyezően.

Most már nekem sem mindegy a b meg a d. Dennison és Gail E. hanem jól meg tudom őket különböztetni egymástól.Dr. Írás közben ez ösztönösen megy. és nem is kell rajta gondolkodnom. hogy írás közben mind a két agyfelem „bekapcsolva” legyen. Paul E. amíg el nem értük. 19 . Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Edével addig gyakoroltam a lusta nyolcast.

Ha balra. Ez nem sokat törődik a nyelvi szerkezetekkel. hogy lélekben „valahol máshol jártam”. hogy ha a fejemet jobbra fordítom. amit olvas. akkor a „muzikális” fülemet használom. A hangjában nincs átélés vagy érzelem. és nem is fog emlékezni arra.) 20 . és igyekszik megfejteni az értelmét. akkor a „nyelvi” agyammal fülelek. Paul E. Ezért voltam gyakran figyelmetlen. hogy a jobb fülem „kikapcsolt”. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi csak a nyelvi „próbálkozó” agyfelével hallgatja. Ha fejemet jobbra fordítva az izompróba gyengének mutat. Dennison és Gail E. és ez okozta. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede elmagyarázta. amit olvasott. az azt jelenti.Dr.

Paul E. A nyelvi. és a feltett kérdésekre nem tud válaszolni. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Most csak a szavak zenéjét figyeli Lexi. „próbálkozó” agyfél nélkül ez csak álmodozás.) 21 .Dr. és ezekhez kapcsolódó képek jelennek meg előtte.

mert ezt az „ösztönös” agyfél veszi. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Itt Lexi az „ösztönös vonalon” tanulja a szó helyesírását. Dennison és Gail E. Hiányzik neki a „próbálkozó” agy logikája. Paul E. értelmezése és rendje. „próbálkozó” agyával tanul.Dr.) 22 .) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi itt a helyesírási szabályokra figyelő nyelvi. de nem hallja a szó ritmusát és a magánhangzók zenéjét.

amit tanult. és közben nem tudta használni a képzeletét. Közben a tekintetemmel követem a mozgást. Paul E. hogy igyekezzen. amiben a lusta nyolcast kinyújtott kézzel rajzolom a levegőbe. Egész felsőtestem együtt mozog. miközben egyik fülemet a vállamra szorítom. próbálkozzon.) 23 . A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Lexi állandóan azt hallotta. ahová a kezem mutat. Az elefánt olyan gyakorlat. és nem volt képes megjegyezni. Dennison és Gail E. hogy mind a két fülemet „bekapcsoljam” a gondolkodásba. akarjon. oda összpontosítva.Dr. Túl sok energiát kapcsolt a „próbálkozó” agyfelébe. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede az elefánttal megtanított rá.

túl nagy az „ösztönös” agyfél energiája.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Ha Lexit túl sok benyomás éri. egyenként. Paul E. Ilyenkor ujjait a homlokára helyezi.Dr. a szeme fölötti két pontra. Ezek a szem és a haj vonala között félúton helyezkednek el. mert a tudatos. A környezet túlzott ingergazdagsága viszszaüt. nem megy a tanulás. hogy hiába próbálkozik.) Ha nem tudok koncentrálni. 24 . olyankor a tengerészcsomót csinálom. hogy nekiálljon a tennivalóknak. mert túlságosan „bekapcsolja” a képzeletét. Ilyenkor nem tud lehiggadni. szépen sorban. túlfűtött lesz. Lexi ezzel tudja újra „bekapcsolni” az „ösztönös” agyfelét. Dennison: Észkerékkapcsoló (Néha Lexi úgy érzi. „próbálkozó” agyamnak több energiára lenne szüksége. Dennison és Gail E. az úgynevezett pozitív pontokra.

(Közben a másik kezemet a köldökömön tartom.Dr. Ilyenkor finoman dörzsölgetem a fülemet. hogy jól oda tudjak figyelni és megjegyezzem a hallottakat. Ez a két pont a szegycsont két oldalán. a kulcscsontok alatt helyezkedik el. 25 . Ez segít. Paul E. vagy beszélnem kell valamiről. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Olvasás előtt megdörzsölöm az agygombokat. Dennison és Gail E.) A gondolkodó sapkát olyankor teszem fel. belülről kifelé és felülről lefelé. amikor valakire figyelnem kell.

Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Egy pillangót képzelek a plafonra és az orrommal körberajzolom a szárnyait. Közben hogy erősebb legyen .Dr. Paul E. Ez jó bemelegítés a szememnek. élesebben látom utána a sorokat. Dennison és Gail E.a kezemmel megtámasztom a nyakamat oldalt vagy hátul. 26 .

versbe foglaltam. Lassan forgatom fejem. 5. neve: szemérem. Az űrgomb a kifejezőképességet segíti: Két ujjam felső ajkamon. 2. Az energiaásítás elernyeszti az arcizmokat és pihenteti a szemet: A számat nagyra tátom. A bagoly segít a lazításban: Vállamat markolja kezem. 1. A földgomb energiát ad a megértéshez: Ajkam alatt ujjam érzem. Másik a csonton. Előre-hátra: kinyújtott nyakkal. 4. A mérleg kiegyensúlyoz: Egyik kéz a fülem mögött. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Ede hat AGYTORNA-gyakorlatot is megtanított nekem. A nyakhimbálás hasznos a középvonalkeresztezéshez. mit kell tenni.Dr. Másik fogja a köldököt. 3. Paul E. Dennison és Gail E. Hangos az ásításom. Másik kéz: farokcsontomon. Hogy könnyebb legyen megjegyezni. 6. Lassan kell végezni! Oldalra: felhúzott vállakkal. Az AGYTORNA-gyakorlatok részletesen Dennison: Észkapcsoló Agytorna című könyvében találhatók 27 .

28 . Bekapcsolok valami jó zenét hozzá. Paul E.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Az indiánszökkenést és a keresztbe lendítést mindennap csinálom. Dennison és Gail E. és arra ugrándozom. szökdécselek.

hogy az agyam kikapcsoljon! 29 . és erőssé tesznek: ezzel megelőzöm. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló POZITÍV BESZÉD Csak olyan kifejezéseket használok. Paul E. amelyek pozitív gondolatokat ébresztenek bennem.Dr.

mindig kudarcot vallok. a gondolattal egy időben jönnek a számra a szavak és a szavak jelentése is világossá válik bennem. nem megy a gyereknek a tanulás. Másokban is tisztelem. hogy „be kéne dobni a törölközőt”. amit akarnak. AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ . úgy tűnik. Mindig örömet szerez. Teljesen reménytelen eset! 2. 2. könnyen megsérülök játék közben.Dr. Célokat tűzök magam elé. 5. hogy el is fogom érni azokat. aki irányít. Azt hiszem. De hogy nekik mi ebben a jó? AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. Dennison és Gail E. Az az érzésem. hogy a gyerek azt nézi. és könnyen belezavarodom a mondanivalómba is.VAGY TANÁR . Gyakran egyedül érzem magam a többi gyerek között. Paul E. ha úgy érzem. a leggyorsabb. Akárhogyan erőltetem is. megteszem. igazából csak a tanárok kedvéért csinálom. nem én dönthetem el. 4. 3. Szeretek történeteket kitalálni és leírni. a legcsinosabb vagy akár a legaljasabb is. mindegy. és örömmel fedezem fel közben a kínálkozó lehetőségeket. Ami a fogalmazást illeti. Imádok mozogni! Szívesen mászom fára. 3. hogy miről van szó! 5. szinte a tollamból folynak a papírra. gondoljanak róla mások. 2. úgy érzem. reménytelen eset vagyok. hogy mi történjen. Olyan ügyetlen vagyok! Akármennyire akarok is vigyázni magamra. szívesen rohangálok. A gyerek (az osztály) azt csinál. Bármit csinálok is. Ha beszélek. éli a saját életét. úgy könnyebben megtalálom a helyemet.HOZZÁÁLLÁSA 1. kipróbálom. 3. és ahol csak lehet. hogy mire vagyok képes. amit akar. Ha olvasok. A dicsérettel meg a szidással csak azt értem el. hogy nem nagyon értik a többiek. ha van saját tanulási módszerük. ami csak tőlem telik. mi fog következni. hogy fejlődtem valamiben. mintha előre tudnám. hogy nekem 30 . és erre nekem semmi befolyásom nincs. Akárhogy igyekszem is. és nyugodt vagyok. Sohasem érzem úgy. Az ötletek maguktól jönnek. Különb akarok lenni a többieknél: a legkitartóbb. Ez a helyzet már-már meghaladja az erőmet. amit fölolvasok. de ha van egy felnőtt is velem. 4.

Dennison és Gail E. Hogyan szerezhetnénk vissza a tanulásnak ezt a természetes. hogy megtaláljam a hangot a gyerekekkel. Úgy irányítom a gyereket. minden tudatos törekvés nélkül. boldog állapotát? Ennek a velünk született adottságnak: a tanulás belső képességének újrafelfedezéséhez már sok ezer embert hozzásegített az edukinesztetika.úgy látszik .az ismétlésen és a begyakorláson alapuló tanulási szokások alakulnak ki.Dr. 3. 5. hogy nem vagyok tévéd-heteden. és nem fél az új próbatételtől. 4. hogy felismerje és reprodukálja a maga körül felfogott beszédhangokat. a járás. Mindennapi életem megújulásának forrása. hogy ezt a saját fejlődésükre is fogják vonatkoztatni. Mivel . a mozgást alkalmazó oktatás. amit csinál. Szeretek a gyerekekkel foglalkozni. a futás vagy a beszéd megtanulása okozott. és arra tanítom őket.VAGY TANÁR . hogy azt egy felnőtt el sem tudja képzelni . és a gyerekeknek meg kell tanulniuk. Minél forróbb a hangulat. hogy mindenki. és nagyon sokat tanulok tőlük! Ez a kapcsolat ébren tartja bennem a kreativitást. amivel képes megbirkózni. AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ . aki ennek a könyvnek az útmutatása szerint foglalkozni 31 . hogy akkor is tanítanom kell őket.előre látok bizonyos dolgokat.amíg annyira tele van mozgásigénnyel. 5. Paul E. Élvezem a gyerekben buzgó nagy energiát. „Befogadó” agya képessé teszi. hogy a felnőtteknek is állandó szükségük van fejlődésre és tanulásra. A felnőtteknek példaképül kell állni a gyerekek előtt. amit ő szeret.ugrásszerű eredményeket ér el az új ismeretek elsajátításában. Ezen belül úgy hisszük . Ennek ellenére legtöbbünknél . Nem engedhetem meg magamnak. így megtapasztalhatja saját teljesítményének belső örömét. MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN? A kisgyermek élete első egy-két esztendejében . Nem titkolom a gyerekek előtt. Ez a képesség az emberi lény tulajdonsága. Dennison: Észkerékkapcsoló tetszik-e vagy sem. 4. hogy figyelemmel kísérhetem az emberi személyiség kifejlődésének csodáját. Olyan feladatokat adok a gyereknek. amelyek már nem nyújtják a felfedezés belső örömét. Persze tisztában vagyok vele. hogy a gyerekek gyengének lássanak. és majd túltesznek rajtam.az egyik legközvetlenebb sikerforrás a „bekapcsolt izom” megtapasztalása! Azt szeretnénk.mintegy ötéves korunkra . Így naponta egy sor apró győzelmet arat. hogy az a helyes döntés. vagy észrevegyék. ha maguktól nem képesek tanulni. 2. amit korábban a csúszás-mászás. ha hibázom. de sokszor olyan zavarosak. hogy a szülő és a tanár a legfőbb tekintély. abban a tudatban döntök.HOZZÁÁLLÁSA 1. Remélem. Mindent elkövetek. hogy megtalálja azt a munkát. és ezeket beépítse egy saját magát folyamatosan alakító nyelvbe. annál nagyobb kihívást jelent számomra úrrá lenni a helyzeten.

miért nem vált be másoknál. akik azt tökéletesen elsajátították még kisbabakorukban.lelki egészséghez is. ha valaki megtanulja. vagy mások erőltetett utánzásával épített ki magában. hogy eredményes idegrendszeri kapcsolatokat építsen ki. Valójában az emberi idegrendszer nem ennyire egyszerű. akkor képes lesz kibontani saját belső fejlődését is a számára legegészségesebb módon. Az edukinesztetikát akkor használja bölcsen. Az a jó tanár. és így ezek a mozgásgyakorlatok visszakerültek a gyógypedagógia eszközei közé. aki a tanítványát sikerről sikerre erősíti és nem kényszeríti képességeinek határán túlra. Hatásosnak bizonyultak mint látásjavító gyakorlatok is. és számos iskolában bevezették. így gyakorlása egyre inkább összehangolt és kiegyensúlyozott agyműködést eredményez. Pedig a keresztbe lendítés az agy számára a legtökéletesebb egyensúlyozó gyakorlat lenne. Sajnos iskolai körülmények között a tanárok nem tudták megismételni ezeket a biztató eredményeket.tanuló. és ezáltal képes magyarázatot adni arra. és „kitanulja” magából azokat a beidegzéseket. Ennek következtében gyorsan népszerű lett a kúszás-mászás. Nemcsak az iskolai előmenetelt javítja. ha a jó válaszokat és a gyerek fejlődését nemcsak bátorító szavakkal erősíti meg. és ennek segítségével ismerhetjük meg az idegrendszer természetes fejlődésének folyamatát. hogy ennek a technikának az agykárosodás visszafordítása mellett az a haszna is van. Doman és dr. A magyarázaton túl éppen a keresztbe lendítéssel kapcsolatos kutatásaink vezettek egy új korrekciós eljárás: a Dennison-féle laterális áthangolás kifejlesztéséhez. hogy a csúszás-mászás csak azoknál fejti ki jótékony. Soha ne kicsinyeljük le tehát az izompróba fontosságát! Mert. hogy az így szoktatott gyerekek az írásban és az olvasásban is javultak. és elméletileg az is. Dennison és Gail E. gyógyító hatását. szülő vagy tanár . A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK Minden bizonnyal sok emberen segített a keresztbe lendítés. Az 1960-as években dr. és miért nem bizonyult az iskolai oktatásban megbízható eszköznek. de az izompróba útján a „bekapcsolt izom” megtapasztalásával közvetlenül kézzelfoghatóvá is teszi a tanuló számára. miért vált be a keresztbe lendítés egyeseknél. de hozzásegít mindenkit a testi . mielőtt a bal vagy „próbálko32 . Dennison: Észkerékkapcsoló kezd az Agytornával – legyen . és egyensúlyba hozza a két agyfélteke működését. miközben az izmokat az agyféltekével ellentétes oldalon mozgatják. Ahol ez a módszer gyakorlattá vált . Paul E. AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN Azt tapasztaltuk. Az edukinesztetika azonban rendelkezik azzal az egyedülálló lehetőséggel. ám sokszor hatástalan maradt. MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? A keresztmozgások és a erre való szoktatás régóta ismeretes technika súlyos agysérülések következményeinek utókezelésében. Delacato figyeltek fel rá. amelyeket testi-lelki sérülések során. ott a keresztbe lendítés és a többi kétoldali gyakorlat hatásos. a keresztbe lendítés.Dr.mint például az AGYTORNA-tanfolyamokon -. hogy az izompróba útján közvetlenül tanulmányozza a mozgások és az agyműködés közötti összefüggést. Az egyes mozdulatok ugyanis mindkét agyfélteke működését igénylik.azonnal közvetlenül megtapasztalhassa az eredményt. Az emberi test ösztönös bölcsessége pedig éppen a „bekapcsolt izom” útján nyilvánul meg számunkra.

BELSŐ KÖZÉPVONALUNK. és olyan komplex rendszer jön létre. Ideális esetben ez a kapcsolat már a gyermekkor elején . és a keresztlendítést követő izompróbára „kikapcsolt” állapotot jelző gyerekeknél nem hatásos a csúszás-mászás és keresztbe lendítés vagy más ilyen . Jobb oldali agyuk többé már nem ura azoknak a mozgásoknak. vagy blokkolja az együttműködést. Hasonlóképpen a bal agyfélteke felelős a test jobb oldaláért.Dr. Az érzékszervektől és az izmokból jövő idegpályák keresztezik egymást. vagy kérgestest kapcsolja össze. és agyunk elzárkózik újabb formák tanulásától. a corpus callosum. amelyeket valamikor irányított. Ugyanez egy bal oldali agydominanciát mutató személy esetében „kikapcsolt” izmot eredményez. Kétoldalasán összehangolt személy az. Az ilyen személyek .agydominanciát mutatnak. akik a kúszást-mászást csak későbbi életük során tanulták meg. Gyermekkorunk kezdeti szakaszában dől el.a csúszás-mászással egy időben . szabadon hagyva bal agyfelüket új dolgok elsajátítására. Dennison és Gail E. hogy az agyféltekék együtt dolgoznak. mutatva. a jobb szemért és jobb fülért. úgy ez ugródeszkául szolgál az újabb tanulás és a további fejlődés számára. a bal szemet és a bal fület. jelezve. Ha viszont idegrendszerileg szervezett viselkedéssel érünk el sikereket. Azok viszont. vagy „kikapcsolt” személy pedig az.akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak . Ha ebben a korban sikeresen használjuk az ösztönös („kikapcsolt”) viselkedési formákat balesetek vagy kellemetlenségek elkerülésére.kifejlődik. Dennison: Észkerékkapcsoló zó” agyfelük kifejlesztette volna az öntudatosság érzését. Az előző típust bilaterálisnak vagy kétoldalasán összehangoltnak nevezzük. a másik oldal két dolgot tehet: vagy együtt dolgozik vele és összehangolja saját működését az aktív agyféltekével. az izompróba „bekapcsolt” állapotot mutat. Ezek az emberek mozgásuk vizsgálata alapján bal oldali . A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) Hogy a jobb és bal agyfélteke összehangolt egységben tudjon működni. és befutnak az ellenkező oldali irányító agyféltekébe.a testmozgások szempontjából jobb oldali . amely rendszerezi és összehangolja a két 33 .vagy „próbálkozó” .szoktatási módszer. AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? A jobb agyfélteke vezérli a test bal oldalát.a dyslexiát javító. A másik típust homolaterálisnak vagy egyoldalasnak hívjuk. Egyoldalas. Az a tapasztalatunk. arra utalva. Az ilyen bal oldali agydominanciát mutató. és az agy energiaszintje lecsökkent. akkor . hogy egyszerre működik mindkét agyféltekéje. hogy ők is képesek legyenek csatlakozni a kétoldalasán összehangolt emberek csoportjához. eltúlozták a tudatosságot. Paul E. mivel egyszerre csak az egyik agyféltekéje működik. hogy a „problémás” gyerekeknek több mint 80%-a a homolaterális kategóriába tartozik. Ez a könyv ezeknek a gyerekeknek kíván segítséget nyújtani. akik teljes agyukat használva sokkal könnyebben tanulnak. EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT (BILATERÁLIS) TÍPUSOK Ha egy jobb oldali agydominanciát mutató személyt keresztbe lendítéssel aktiválnak. hogy nála nem jött létre az agyféltekék együttdolgozása.sajnos ezt fogjuk újra és újra ismételni. a két agyféltekét egy bonyolult idegpályaköteg. aki saját képességeinek csak kis részét képes használni egyszerre. hagyományosan javasolt . hogyan fejlődik agyunk. aki megtanulta a két agyféltekéjét mint egyetlen rendszert használni.vagy „ösztönös” agydominanciát mutatnak. Amikor az egyik agyfélteke aktív. és „kikapcsol”.

Dennison és Gail E. Ha az edukinesztetika módszerével bekapcsoljuk a működésbe a „megragadó agyat” is. ha egyedül működik. és annál ritkábban fog reflexből vagy ösztönösen működni. hogy agyunk két fele egész életünk során harmonikusan együtt tud dolgozni. A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY A „bal” agyfélteke. amit megtanult és előkészíti a fejlődés kővetkező lépését. alig valamivel több mint egy „ösztönös agy” önmagában. A megragadó értelem nélkül azonban nem képes emlékezni arra.és egyedülálló . Kap ugyan információkat az érzékszervektől. továbbá ez tesz képessé minket arra. ha egyedül dolgozik. elemző és mérlegelő. „kísérletező” agyként említünk a szövegben) logikus. Így tudunk például felismerni egy arcot a tömegben. Ez teszi lehetővé. Paul E. amelyekkel a két agyfélteke összehangoltságának hiányát 34 . rendszerező és verbális. hogy egyedül. Időnként persze az egyik félteke előtérbe kerülhet. de nem tudja ezeket kifejezni vagy kreatív módon használni. AGYTORNA-TANFOLYAMOK AZ AGYTORNA-tanfolyamokon a felnőtt hallgatók segítséget kapnak az egyre jobban összehangolt tanuláshoz. hogy felismeri és megfogalmazza. hogy képességeinek legjavát nyújtsa. saját magában működjön. Ezekkel képesek másokat is magas szintű összehangolt állapothoz segíteni. úgy a közös tevékenységen belül a bal agyfélteke lesz a kifejező agy.módon ragadja meg a valóságot! A jobb” agyféltekénk (amit a szövegben „ösztönös” vagy „reflex” agyként említünk) felfogja és csoportosítja a teljes képet. lépésről lépésre tanuljunk meg új dolgokat. A két agyfélteke együttdolgozása teszi számunkra a tanulást könnyűvé és szórakoztatóvá. vagy egy dallamot néhány hang alapján. Dennison: Észkerékkapcsoló agyféltekébe befutó információkat. annál inkább lehetővé teszi a jobb agyfél számára. és egy adott feladat megoldásán egyedül dolgozhat a saját oldalán. AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY A „jobb” agyfélteke. A legújabb tudományos eredményeken alapuló izompróba-technikákat tanítják nekik. alig valamivel több. amit tanult. hogy egymással kommunikáljunk. mert mindkét agyféltekénk teljesen eltérő . és minden egyes alkalommal újra és újra végig kell mennie az elemzésen. Egy új képesség elsajátításához azonban mind a két agyfélteke közreműködése kell: a belső középvonalon keresztül folyamatos kommunikációra van szükség! MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE? Azért. mint egy „próbálkozó agy” önmagában. A „bal” agyfélteke (amit „próbálkozó”. Kritikus. A megragadó képességek. Egy dolog azonban bizonyos: egyik agyfél sem arra lett teremtve. felismerés. ahol a tanultak beépülnek az egyéniségbe azáltal.Dr. Minél inkább eléri valaki ezt az együttműködést az életben az Agytorna vagy más módszer használatával. asszociálás vagy az emlékezés már a bal agyféltekével való együttműködést is megkívánják. A tanfolyamokon nagy hangsúlyt kapnak a középvonal keresztezését segítő mozgások. mint a megérzés. Ez biztosítja. előadáshoz és életvitelhez. és így részleteiben. hogy egy információt részekre bontsunk (mint a számítógép).

azt saját kezdeti tanulási élményeink döntik el. hogy a középvonal miért válik a két agyfélteke közötti kapcsolat gátjává.minden egyoldalas ember koordinációs problémákkal küzd. Az összehangoltság megszerzése egész életre szóló folyamat. úgy. Bizonyos fokig . hogy képesek legyünk keresztezni a „középvonalat”. Ugyanis valahányszor az egyik agyfelét használni akarja. akkor a középvonal gáttá válik. helyesen írni. A leggyakoribb oka az egyoldalasság. Amikor a jobb és a bal agyféltekének felváltva kell dolgoznia. amely összeköti az idegpályákat. Dennison és Gail E. szükségünk van arra.Dr. A KÖZÉPVONAL Sokféle oka lehet. fülvagy mozgáskoordinációs rendszerre. ami megszakítja ezt a kapcsolatot. írás. amely érintheti valamennyi képességet. akkor a középvonal olyan híd szerepét tölti be. hogy a füle „kapcsol ki” vagy a szeme. olvasás és így tovább. mint például a szem-. ahogy ezeken a tanfolyamokon tanítják. eredményesen sajátítsa el valaki. hogy egy időben csak az egyik agyfelét képes használni. A személyiség fejlődése azonban azon múlik. vagy csak egyes energiarendszerekre terjed ki.állapotának súlyosságától függően . hogy egy időben tudjunk figyelni és gondolkodni. de hogy ez híd vagy gát a tanulásban. a homolateralitás. ötletesen fogalmazni. Ebből a szempontból mindegy. hogy folyamatosan tudjunk olvasni. Dennison: Észkerékkapcsoló lehet korrigálni. Az egyoldalas ember gondolkodását korlátozza. hogy az alapvető képességeket mint a csúszás. KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR Ahhoz. vagy az egész teste (és még számtalan 35 . mászás. A személyiség további fejlesztésére a haladók részére tartott szuper tanfolyamokon van mód. Paul E. a másik (eltérő módon működő) agyfelét ki kell kapcsolnia. ugrás. Amikor a jobb és bal agyfélteke összehangolt együttműködése közben a két agyfélteke között spontán kommunikációs kapcsolat alakul ki.

hogy ezeket újra egybeillessze. ugye? . Mondd a tanítványodnak. (Lásd 6. 3. amit mindketten kerestetek: .és erre végezzétek el az izompróbát! Ha mind a ketten egyetértetek benne. Soha ne nyomd olyan erősen. és hamarosan elkönyvelik. és változtasd az alkalmazott nyomást az erejéhez mérten! A nyomásod könnyű.például mondd te: „tartsd!”. A középvonalon való kikapcsolásra sok példát találhatunk ebben a könyvben is. hogy próbálja még erősebben tartani a karját! Figyeljétek meg. igazán szórakoztató játék! Mondd neki. nincs-e valamilyen kizáró ok (sérülés vagy más).álljatok meg! Forduljatok inkább tapasztalt AGYTORNA. hogy nyújtsa ki a karját egyenesen előre! 4. ő pedig . Masszírozzátok mindketten (tanár és tanítvány is) egy rövid ideig az agygombokat. amikor erőlködni próbál.olvasás közben ki tudja kapcsolni a megragadó agyhoz tartozó szemét. „próbálkozó” agyához tartozik. vagy mondja ő: „nyomhatod!” .Hagyd. egyenletes. Állapodjatok meg jelszóban . vagy külső zajok). hogy most megpróbálod finoman lenyomni a karjai. másik kezetek legyen a köldökötökön! Ezután a tengerészcsomó következik egy percen át. Ha például egy gyerek az iskolában „kikapcsolja” azt a fűlet. az egész izompróba alatt. Ez a bekapcsolt izom. az szükséges. és nem tapasztaltok bekapcsolt erős izmot .oktatóhoz. Ahhoz. Azután csak annyira tartsa. hogy erős maradt. Az újabb próba be fogja bizonyítani.amenynyire tőle telik . hogy minél erősebben „próbálkozik”. akkor továbbmehettek. amíg mindketten teljes biz36 . tisztázzátok. ami az izompróbát megakadályozná. Mielőtt hozzáfogtok az izompróbához. és tartsa a karját előre nyújtva. hogy a másik oldali agyával a szavakat részeire szedve megértse. oldalt!) 2. hogy mennyivel erősebb most. Addig váltogassátok az „erőlködést” és a „tőlem telhetőt”. annál könnyebb lenyomni. Tapasztaljátok ki alaposan az izompróbát.Eddig érthető. hogy ez a normális. hogy bármelyikőtök kellemetlennek vagy hiábavaló erőfeszítésnek érezze! Most mindketten megtapasztaltátok a bekapcsolt erős izmot. aki segíteni fog! 6. Magyarázd is meg neki. Ez a két gyakorlat megfelelően előkészíti az eredményes izompróbát. Ha tanítványod nem tudja könnyedén tartani a karját. Figyelmeztesd. de folyamatos legyen. amennyire telik tőle. hogy megtanulja keresztezni a középvonalat.maradjon erős.) HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? 1. hogy ez megváltozzon. Dennison és Gail E. álmodozó vagy „hiperaktív” gyereket. hogy kitapasztalja ezt az erőt. A „kikapcsolás” lehetséges egyéni kombinációi éppoly végtelenek. mint ábrándozó. Paul E. hogy nem fordít figyelmet a szavak jelentésére. ám arra már nem képes. Vagy például . ha „kikapcsol”. 5. Dennison: Észkerékkapcsoló más variáció van). amelyik az elemző. annyira lekötheti értelmét a jelenségek megragadása (mint például a tanár hangjának dallama. mint ahogy végtelen lehetőség nyílik az alkotásra is az összehangoltan működő emberi elme előtt A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE (Engedelmükkel tegezésre fordítjuk a szót az eredeti könyv szellemében. és a hosszú távú vizuális memóriájában megőrizze.Dr.

hogy az agy motorikus központjából az ingerület szabadon eljut az izmokhoz. mint a „magas fordulatszámú” összehangolt agytevékenység! 7. menjetek tovább. hogy csak tudatos agyműködés van . tapasztaljátok meg ezt az erőt. IZOMTESZT (Mozgatóizom biofeedback) A. Ez általában balra felfelé nézést jelent. végezzétek el az agygombokat és a tengerészcsomót a 6. felváltva. bal kéz-bal láb emelést. milyen a „kikapcsolt” és a „bekapcsolt” állapot. úgy jobbra fölfelé nézve végezze a ke37 . Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. Ez sohasem olyan erős. ahogy teste könnyedén és automatikusan működik. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! B. Ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Figyeljétek meg.és a kéz fenntartásához erőfeszítés kell. A tudatos vezérlés jelenti az „alacsony fordulatszámot”. mint az „ösztönös” vezérlés automatikus fordulatszáma. hogy amikor tényleg kell . mivel a legtöbb embernél a jobb oldali az „ösztönös” agyfélteke. A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Mielőtt hozzáfognátok az áthangoláshoz. D. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha kikapcsolt helyzetet tapasztalsz. G. Nézzen a tanuló két párhuzamos vonalat: II! Ha ez bekapcsolt jelzőizmot eredményez. mert ez azt jelenti. Paul E. a tanuló homolaterális. oldal) A. Dennison és Gail E. a tanuló valószínűleg homolaterális. ÁTSZOKTATÁS (8-13. A „kikapcsolt izom” elárulja. A további lépések ezt a gyanút megerősíthetik. 2. hogy most a keresztbe lendítés nem „ki-”. az 1.valóban képes összpontosítani. vagy „próbálkozó” agyfélteke működik . kezével az azonos oldali térdét megérintve! E. de eközben szándékosan tartsa úgy a tekintetét. Végeztess a tanítványoddal keresztbe lendítést. a tanuló homolaterális.tehát csak a bal oldali. hogy az „ösztönös” agyféltekét bekapcsolja. hanem „bekapcsolta” az „ösztönös” agyféltekét. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. B pont szerint. kezével érintse közben a másik térdét! (A két térd érintése számít egy gyakorlatnak. vagyis jobb kéz-jobb láb. Végezz izompróbát. Végezzen a tanuló 10-20 homolaterális (azonos oldali) lendítést.Dr. úgy a tanuló homolaterális. Végeztess a tanítványoddal 10-20 keresztbe lendítést. hogy a „kikapcsolt” állapot is hasznos dolog tudatos tevékenység közben. és áthangolásra szorul.bekapcsolt állapotban van. C. B. Ízlelgessétek ezt az örömteli érzést mindketten. hogy meggyőződj róla. de külön-külön egyik sem annyira megbízható. Dennison: Észkerékkapcsoló tonsággal tudjátok. oldalon leírtak szerint! 1. A „bekapcsolt” állapot arról tanúskodik. Nézzen a tanuló egy X betűt! Ha az X kikapcsolja a jelzőizmot.) C. oldalon látható. F. Magyarázd meg a tanítványodnak. tehát az „ösztönös” agyfélteke . ahogy a 10. (Ha mégis „kikapcsolt” állapotot jelezne az izompróba. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha bekapcsolt helyzetet tapasztalsz. Ha nem.vagy mind a két agyfélteke . akkor ki kell várni egy kedvezőbb alkalmat. készen áll-e tanítványod az áthangolás folytatására! Ha igen.

felszabadít az állandó tudatos kontroll alól és bekapcsolja a mozgásba a jobb agyféltekét is. Beszéljétek meg tanítványoddal a tapasztalt változásokat! Sok ezer embernek jelentették már ezek a pillanatok az újjászületést! A Dennison-féle laterális áthangolás azért eredményes. Dennison és Gail E. „érezve”. miközben a tanuló a II jelet nézze! A jelzőizomnak most „kikapcsolt” állapotot kell mutatnia! H. Paul E. a tanulás természetes útját követi. Végezzen homolaterális lendítést. visszaadja a tanulás természetes folyamatába vetett gyermeki bizalmunkat. hogy ez a bölcsek köve. hogy a középvonal vizuális keresztezésében gátolt-e a tanuló: 1. Végezz újra izompróbát! Figyeljétek meg. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 38 . Ellenőrizzétek újra. függetlenül attól. mintegy szimbolizálva a két agyfélteke összekapcsolódását. Végezzen keresztbe lendítést és közben forgassa a szemét minden irányba! C. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Ha még nem vagy elég tapasztalt. Ha nem így lenne. közben forgassa a szemét minden irányba! E. „bekapcsolt” állapotot kell mutasson. D pont szerint. hogy ezúttal „kikapcsolt” (nem erős) állapotot hozott létre a homolaterális lendítés. Végezzen a tanuló homolaterális lendítést az 1. hogy a két agyfélteke együtt dolgozik! B. valójában azonban csak lépésről lépésre. végezze a tanuló hosszabb ideig a gyakorlatot. „kikapcsolt” állapotot kell mutasson. Ellenőrizzétek újra. E. hogy végezze el veled az áthangolást. Az áthangolás nagyon egyszerűnek tűnik.Dr. Ha már te is jól ismered a technikáját. hogy járni tudjunk. De akár képességfejlesztő vagy egészségkarbantartó program részeként segíteni tud sokszor olyanokon is. hogy hova néz! F. akik máshol nem találtak segítséget. hívj meg valakit. Kulcsolja össze lassan két kezét a tanuló. Dennison: Észkerékkapcsoló resztbe lendítést.) D. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL Állapítsuk meg. akárhová néz is a tanuló! D. hangolj át te is annyi embert. mivel az „ösztönös” (analitikus) agyfélteke általában a baloldalon helyezkedik el. ahogy ezt sokan megtapasztalták: előbb csúsznimászni kell. ÖSSZEHANGOLÁS A. Újra ellenőrizzétek a jelzőizmot! Most már „bekapcsolt” állapotban kell lennie az agynak. Az áthangolás képessé tesz minket a középvonal keresztezésére. aki járatos az Agytornában. hogy a „próbálkozó” (analitikus) agyféltekéjét kapcsolja be! Ez általában jobbra lefelé nézést jelent (ha a 2. mert a természettel összhangban működik. vagy fordítsa a tekintetét balra lefelé helyett jobbra lefelé! 3. Szó szerint igaz. az útmutatás pontos betartásával lehet végrehajtani. B balra fölfelé volt eredményes). miközben a tanuló nézze az X betűt! A jelzőizomnak „bekapcsolt” állapotot kell mutatnia! G. vagy hogy gyógyír lenne minden bajunkra. amennyit csak tudsz! A Dennison-féle laterális áthangolásról senki sem állítja persze. de eközben szándékosan fordítsa úgy a tekintetét.

hogy olvas -. Ennek a gátlásnak a korrigálására gyakoroljátok a „lusta nyolcas” írásjavító változatait (lásd 14. amit saját maga leírt! 4. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. vajon egy félórás olvasás nem „kapcsolja-e ki”! Az ellenőrzés módja. Ha a tanuló „kikapcsoltnak” bizonyult a 2-3 ellenőrzésen. egymás után hússzor. Erre azonban csak akkor van lehetősége. hogy „kikapcsolta-e” ez a gyakorlat! 3. hogy közben a tanuló fordítsa a fejét egészen balra! 39 . noha ennek szabadon kellene állnia a gondolatok kifejezése céljából. győződj meg róla. Ez vonatkozhat mind a két szemére vagy csak az egyikre. hogy tekintetével kövessen a középvonalon át és vissza egy tárgyat. Ha az előző pontban a tanuló „bekapcsolt” állapotot mutatott. amennyire a memóriája terjed. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. (Ezt a gyakorlatot nyomkövetésnek hívjuk. hogy további összehangolódást érjen el az olvasásban!” Ha „igen” a válasz. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. Utána újra végezzetek izompróbát. oldal)! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ÉS A MEMÓRIÁRA 1. Ellenőrizzétek a jelzőizmot úgy. Kövessen tekintetével egy tárgyat (például egy ceruzát) a jobb oldali látómezőben! Ezután végezzetek izompróbát úgy. miközben a tanuló számoljon vagy hangosan betűzzön hosszú szavakat. ez azt mutatja. miközben az írásra gondol.állításra: „Ennek a gyereknek a szervezete készen áll arra. ellenőrizve.fennhangon elmondott . hogy „bekapcsolt” választ ad az izompróba az alábbi . miközben az ábécére gondol úgy általában. folytassátok a következő ponttal! 3. Dennison: Észkerékkapcsoló 2. hogy közben a tárgyat a bal látómezőben nézze! Azután térjetek vissza újra a jobb oldali látómezőbe! Ha nem tud könnyedén átváltani egyik mezőből a másikba. Paul E. Mivel a látás majdnem minden emberi tevékenységben szerepet játszik.vagy képzelje azt. Dennison és Gail E. Mielőtt az áthangoláshoz kezdenétek. és ha az eredmény „kikapcsolt” állapot. akkor a tanuló végezze a „lusta nyolcas” olvasást javító változatát! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL 1.Dr. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. és még mindig a nyelvi (általában a bal) agyféltekét használja a betűk megformálására. vagy annak elolvasására. ellenőrizd. hogy nem tanulta meg a középvonalat írás közben keresztezni. akkor betűnként! 3. Olvasson a tanuló . oldal!) 4. (Lásd 15. 5. akkor az olvasás vagy a szemgyakorlatok negatív hatással lehetnek rá.) Ha ennek eredményeképpen „kikapcsolt” állapotba kerül. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. akkor a vizuális szintjén „kikapcsolt” személyről van szó. ha magát az írást az „ösztönös” (reflex) agyfélteke automatikusan vezérli. majd ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Ha az olvasás „kikapcsolta” a tanulót. a „kikapcsolt” emberek általában vizuálisan is „kikapcsoltak”.

és nem vagyunk képesek mindkét fülünkkel egyszerre odafigyelni valamire. akkor ez azt jelenti. úgy válik ezzel együtt könnyebbé az írás. azután a másikkal. Ennek korrigálására a tanuló végezze a „lusta nyolcas” memóriajavító változatát. hogy az agyunk. akkor a jobb fülünk „bekapcsolt” állapotban marad. 40 .vagy végtelen jel .korrekt módon . Ha igen. Ez a hatás az agyféltekék átmeneti kiegyensúlyozását jelenti. Az edukinesztetikai kutatások különféle újításokat fejlesztettek ki és vezettek be a lusta nyolcas használatába. hogy mindkét agyfélteke „bekapcsolt” állapotba került-e. mivel általában jó eredményt lehet vele elérni. ami megóvja attól. Ezek a technikák még sokkal hatásosabbakká tették a lusta nyolcast. A lusta nyolcas olyan szimbólum. Dennison és Gail E.Dr. ha már a tanuló az izompróbával meggyőződött arról. akkor a tanuló mind külső. hogy ezeket a gyakorlatokat csak egyszer kell .már évek óta használatos a kisegítő iskola speciális osztályaiban. Így tanult meg odafigyelni valamire! Ha a nyak mozgatóizmai és az agy közötti kapcsolatot kényelmesnek érezzük. A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA Rajzolj a táblára egy akkora lusta nyolcast. lendületes vonallal keresztezi a középvonalat. nyakunk és fülünk közötti kapcsolat szokatlan és kényelmetlen számunkra. Ha ellenben a jobbra” fordulás „kikapcsolt” állapotot okoz. A kisbetűket az abc-nyolcas két körén és a középső függőlegesen rajzoljuk! Ahogy a tanuló a betűk írása közben egyre jobban érzi a nyolcast. Az a tapasztalatunk. Az egyik fülét ugyanis ki kell „kapcsolja” ahhoz. az elefántot! (Lásd 16. hogy a másikat használni tudja.elvégezni. bal oldalt azzal ellenkező irányba! Először az egyik kezével. Utána ellenőrizzétek izompróbával. és megszűnt-e a szem „kikapcsolása”! További szemizom koordinációs . hogy az adott területen végleges áthangolást idézzenek elő. hogy eközben a jobb oldali agyfélteke energiaáramlása megszakadjon. és a látásjavító gyakorlatokon.illetve kéz-szem koordinációs gyakorlatokat csak a lusta nyolcas eredményes befejezése után végezzünk. hogy ebben a gyakorlatban a tanuló folytonos. ahogy a vonalból betűt és a betűkből szavakat formálunk. Az a titka. oldalon!) A LUSTA NYOLCAS A lusta nyolcas . Az Agytornában az izompróba is bizonyítja a lusta nyolcas hasznát. majd a kalligrafikus szép írás az agy mozgatóközpontjából állandó energiaáramlást igényel. amelynek révén az összehangolt tanulás gyakorolható és megjegyezhető. amit a tanuló a középvonalon állva kényelmesen elér kinyújtott karjával! A tanuló rajzolja utánad. mind belső hallásra egyszerre csak a fél fülét használja. a középvonalon mindig fölfelé haladjon. ami „összpontosítja” az embert egy időre. A mindennapos gyakorlás már csak a megszerzett új képesség örömteli felidézésére szolgál. hogy „bekapcsolt” állapotban van! A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS A nyomtatott betűk írása. és nyitottabbá teszi az idegrendszert az energia befogadására. jobb oldalt az óramutató járásával megegyezően. végül mindkét kezével három-három nyolcast rajzoljon! Három-három gyakorlat elegendő. Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló Ismételjétek meg teljesen jobbra fordított fejjel! Eredményezett ezek közül valamelyik kikapcsolt állapotot? 4. miközben jobbra fordítjuk a fejünket (ami a bal oldali agyféltekét aktiválja).

Ahogy azonban a tanár egyre jobban megismeri tanítványát. Az emberi viselkedésben tehát az egyik tanulási tapasztalat közvetlenül nem vihető át egy másik helyzetre. megfontoltabb és figyelmesebb lett. még ha látszólag logikus lenne is az összefüggés. HELYESÍRÁS) Rajzoljon a tanuló .korábban „kikapcsolt” vagy homolaterális . Az edukinesztetika felismerte. A feje és a válla mintha gipszben lenne: a mozgást az egész test végezze. IZOMTESZT 1. (Lásd a 14 oldalt!) A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA (SZÁMTAN. oldalt!). A következő lépésben nézzenek a tanulók az X betűre! Akik a keresztbe lendítés után „bekapcsoltnak” bizonyultak. hogy mindenki igyon egy jó pohár vizet. akiket a keresztbe lendítés „kikapcsolt”.tevékenységünkben. Négy-öt tanuló végezzen a helyén keresztbe lendítést! Egyenként végezzünk velük izompróbát! „Kikapcsolt” vagy „bekapcsolt”? 2. Dennison és Gail E. 3. sem a fej. amivel állandó összehangolt állapotot tudunk elérni minden . utána pedig a tengerészcsomót! Hívjuk fel a figyelmet a kedvező változásra: mindenki koncentráltabb. Hasonlóképpen. Dennison: Észkerékkapcsoló és az írászavarok lassan megszűnnek.Dr. CSOPORTOS AGYTORNA DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Kezdjük azzal. majd közösen végezzük az agygombokat.lusta nyolcast a falra! (Lásd a 16. úgy egyre inkább tud segíteni neki. a beszédhez és az emlékezéshez egyaránt nélkülözhetetlen. Paul E. hogy minden tantárggyal összefüggésben használni tudja a lusta nyolcast.karjának meghosszabbításába képzelt ecsettel . akkor a többi Agytorna-gyakorlattal együtt olyan eszköz lesz a kezünkben. sem a nyak. sem a váll ne mozduljon el külön! A térd legyen behajlítva. 41 . Nézzék a tanulók a II jelet! Akik a homolaterális lendítés után „be-kapcsoltnak” bizonyultak. 4. általában az X-re is „bekapcsoltak” maradnak. ahol jobban összehangolt agyműködésre van szükség. ami a figyelemhez. Ha a lusta nyolcast a Dennison-féle laterális áthangolás után alkalmazzuk. azokat legtöbbször az X is „kikapcsolja”. a test ritmikusan lendüljön egyik oldalról a másikra! Ez aktivizálja a nyak mozgatóizmainak érzékelő képességét. általában erre is „bekapcsoltak” maradnak. Ezután végezzenek a tanulók homolaterális lendítést! Az áthangolásra szoruló gyerekek ettől a gyakorlattól általában „bekapcsolt” állapotot mutatnak. hogy minden tanulás feladatspecifikus.

Ha saját magunk vagy másvala42 . Dennison: Észkerékkapcsoló ÁTSZOKTATÁS 5. összekapcsolódva. jobbra lefelé irányított tekintettel! Az ezt követő izompróba „kikapcsolt” eredményt kell mutasson. hanyag gyerek. ha már automatikusan. lusta. hogy a két agyfélteke együtt.Dr. Ez utóbbiak végezzenek homolaterális lendítést nyolc-tíz ismétlés erejéig. részint a pozitív pontok és a tengerészcsomó alkalmazásával. akik belezavarodnak és nem tudnak átállni a homolaterális lendítésről! Nyolc-tíz ismétlés után. félúton a szemöldök és a haj vonala között. ami a test mindkét oldalát igénybe veszi. akik a keresztbe lendítésre és az X-re „kikapcsoltak”. Hogy a tekintet irányától függetlenül is berögződjön ezeknek a mozgásoknak a ki-be kapcsoló hatása. Az átszoktatás mindazoknak javára válik. Most térjünk vissza arra a néhány gyerekre. csak a javukra válik. vagy éppen ezeknek a mozgásoknak a hiánya. Hiszünk abban. Végezzenek a tanulók keresztbe lendítést balra felfelé irányuló tekintettel! Segíts azoknak. pontban nem bizonyultak „bekapcsoltnak”! Végezzék a keresztbe lendítést jobbra felfelé irányuló tekintettel a balra felfelé irányuló helyett (az izompróba ezután „bekapcsoltat” fog mutatni). mint a séta. ahogy ezt leírtuk. szófogadatlan. Ha az egész csoportot így áthangoltad. Kulcsolják össze lassan két kezüket. álljanak félre. Ezek után már minden olyan mozgás. hogy minden gyermek viselkedését alapvetően meghatározzák . jobban működik! 10. 9. 6. akik nem bizonyultak „bekapcsoltnak” az izompróbán. amíg a többieknél befejezed az átszoktatást! 7. AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE Mi az edukinesztetikában hiszünk abban. 8. A test és az elme együttese gyorsan tanulja meg a mozgásnak ezt a könnyebb és jobb útját.ahogy összekapcsolódó ujjaikra néznek -.testének mozgásai. akik a 6. agresszív. majd homolaterális lesz! 11. játszva megy a keresztbe lendítés. A POZITÍV PONTOK A „pozitív pontok” a gyomor meridián neurovasculáris kiegyenlítő pontjai a homlokdudoron találhatók. Azok. illetve a homolaterális lendítésre és a II jelre „bekapcsoltak”. akár negatív értelemben . akkor ezeknél a gyerekeknél ezt már többé nem kell megismételni. végezzetek izompróbát! Most „bekapcsolt” állapotban kell lenniük. a futás vagy a mászás.akár pozitív. és érzékeljék . végezzék a tanulók ide-oda forgatott szemmel a keresztbe lendítést! Nyolc-tíz ismétlés után „bekapcsolt” állapotot kell mutasson az izompróba! Végezzék ugyanúgy a homolaterális lendítést is! Az izompróba eredménye „kikapcsolt” izom lesz. az idegrendszerükben lévő gátaktól függően. részint a Dennison-féle laterális áthangolással. a keresztbe lendítés és indiánszökkenés pedig napi programjuk állandó hasznos kiegészítője marad. Paul E. Dennison és Gail E. hogy az ilyen „magatartásokat” korrigálni lehet csoportos helyzetben. Szerintünk nincs rossz.

osztálytársa arcára stb. a helytelen étkezés. biztonságos világába való átmenetet meglepő módon megkönnyíti a tengerészcsomó gyakorlat. Nagy feszültséget okozó esetekben hosszabb ideig kell a pozitív pontokat megérintve tartani. feladatokkal vagy környezeti tényezőkkel legyenek kapcsolatban. Markolja meg bal tenyerével a bal talpát. A gyerekek . Gondoljon most a tanuló magában egy tantárgyra. bizonyos rockzenék és így tovább. Ellenőrizzétek az erős izmot! Ha a gondolat stresszhelyzetbe hozta. számukra befolyásolhatatlan világból a tanulás békés. ha a tudatunktól független hatások . a lábujjak és a hajlat közötti domborulatnál! 4. Maradjon így egy percig.). családi konfliktusok. 1. Végezzetek újabb izomellenőrzést! Ha a feloldás teljes volt. úgy „bekapcsolt” állapotban találod. ahogyan a 6. hogyan találják meg. Beszéljétek meg utána a tanulóval. miközben gondoljon a tanuló ugyanarra a dologra (tankönyvre. mire iskolába kerülnek. Dennison: Észkerékkapcsoló ki lágyan megérinti ezeket a pontokat. egymást követő két testhelyzet. hogy a bőr megfeszüljön a két pont között. és hogyan érintsék a pozitív pontokat! A TENGERÉSZCSOMÓ A tengerészcsomó . Tanítsd meg osztályodnak. mindezek a hatások túlzottan stimulálják a gyerekeket. akár helyekkel vagy emlékekkel. és képtelenek alkalmazkodni az iskola légköréhez. ami az előbb „kikapcsolta”! 5. A tanuló helyezze bal bokáját a jobb térdére! 2. mélyen lélegezve! Belégzés közben szorítsa nyelvét a szájpadlásához! 43 . Érintsd lágyan a tanuló pozitív pontjait (általában 20-30 másodpercig elegendő) éppen csak annyira. ami őt kényelmetlenül érinti! 3.Dr. akár emberekkel. A külső. behunyt szemmel. az izom „kikapcsol”.már magukban hordják ezeket a stresszhatásokat. Paul E. Kulcsolja jobb kezét a bal bokájára! 3. ez segíti a berögzült viselkedési válaszokat érzelmi töltéssel rendelkező gondolatokká alakítani. egy osztálytársra vagy bármi olyan dologra. A gyerekek egyenként vagy csoportosan végezhetik a tengerészcsomót.mint az időjárás. amely a test saját belső energiáját visszarendezi. A televízió. a vegyileg kezelt élelmiszerek vagy a mágneses mezők hatása . közlekedés.olyan. oldalon lévő kép mutatja. amit nem tudsz egykönnyen elgyengíteni! Beszélj erről az osztálynak! Tedd érdekessé! 2. Keressetek az izompróbával erős jelzőizmot. számítógépes játékok. milyen érzései vannak most a témával kapcsolatban! Van valami változás? Figyeld meg a viselkedését a továbbiakban is! Tárgyaljátok meg a viselkedésében tapasztalható változást az osztállyal közösen! 6. Dennison és Gail E.vagy Cook-módszer . 1.megzavarták ezek egyensúlyát. 4.bármilyen szociális helyzetű családból jönnek .

Dennison és Gail E. és a külső világ zavaró feszültségeit kívül tudják hagyni az iskolán. vagy ha úgy tűnik. hogy figyelmüket az osztályteremben folyó eseményekre tudják összpontosítani. Az önök könyve értette meg velem. ami a haladó tanfolyam elvégzése óta eltelt.egyenként .” Egy kaliforniai kereskedő „Ez a könyv forradalmat jelent az olvasásképtelenség leküzdése terén. amióta a feleségemmel tavaly elvégeztük a haladó tanfolyamot. A tengerészcsomó segít a tanulóknak. Paul E. váltakozó sikerrel. Közben egy szívet vagy egy békepipát adnak körbe.” Egy zenetanár Kaliforniából „Új szakasz kezdődött a házasságunkban. Hasznosnak érzem magam. mint a régi munkámmal kerestem.” Egy terapeauta. ez lesz a foglalkozásom is. tegye össze a két kezét úgy. New Yorkból „Újra öröm a közös étkezés a családi asztalnál! Áthangolásom óta jó étvággyal tudok fogyasztani olyan ételeket is. képtelenek koncentrálni: végezzék ilyenkor mindig a tengerészcsomót! VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL Nem ment a fiamnak az olvasás: kezdetben ezért érdekelt a dolog. Floridából „Azalatt a hat hét alatt. A gyerekek. ha megrémítette vagy méregbe hozta őket valami. Olyan az egész.” Egy légitársaság pilótája. hogy elmondja.” Egy alapfokú tanfolyam hallgatója. hogy mi is az. így aztán elvégeztem egy tanfolyamot és úgy döntöttem.lehetőséget kap. és rengeteg új dolgot tudunk meg egymásról. Ezalatt minden gyerek . Pennsylvaniából Jól ismertem kislányom képességeit és így mélyen megértettem boldogtalanságát is blokkolt agydominanciája miatt. ha nagyon izgatottak. és élvezem. amit csinálok. Dennison: Észkerékkapcsoló 5. ami a szívét nyomja. A következő testhelyzethez helyezze mindkét lábát a földre. több mint kétszáz gye44 . akik ezt a technikát alkalmazzák.” Egy floridai újságból (Palm Beach Post) „Évek óta végzek izomtesztelést. Az azóta elvégzett korrekcióim tartósaknak bizonyultak.Dr. Állandóan használjuk a tanultakat. hogy azok ujjheggyel támaszkodjanak egymáshoz! Folytassa a mély belégzést további egy percig! Azok a tanárok. amelyekre évekig rá se tudtam nézni. Hála az edukinesztetikának újrajár az egyetemre és igazán szép eredménnyel végzi. Mellesleg szólva jobban keresek vele. leginkább ezzel a gyakorlattal vezetik be az osztályfőnöki órát vagy a csoportos foglalkozást. mintha megtaláltuk volna az ifjúság kútját. amit csinálok.

Új célja van az életemnek!” Egy napközis tanárnő. Paul E. Dennison és Gail E. Kaliforniából 45 .Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló reken végeztem el az áthangolást.

.............................................................................................................................................. 7 A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET .................................................................................. 26 AGYTORNA-GYAKORLATOK ............................................................................................................... 11 EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA..................................................................................................................... 24 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ.............................. 6 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN ............... 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............................................................................... FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL............ 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ...................................................................... 5 LEXIT ÁTHANGOLJÁK ...................HOZZÁÁLLÁSA ............... 27 AGYTORNA-GYAKORLATOK ......................................................... 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ 19 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ........................................ 28 POZITÍV BESZÉD......................................................... 30 46 ........................................................................................................... 10 KERESZTBE LENDÍTÉS...... 21 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .... 10 HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? .................................................................... 12 AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE .................................................. 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ.............................................................................................................. Dennison és Gail E.............. 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ......................................................................................... 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.................... 8 A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK............................................. 8 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ..................................................................... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS......................................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ...................................................... 9 A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET .......................................... 5 AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK........................................................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS..................................... LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL ........................................................................................ 8 A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA.............. 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS................................ Paul E....................................................................... 12 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT. 29 AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA............................................................................................VAGY TANÁR ... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS............................................. Dennison: Észkerékkapcsoló Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ.................................................................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .......... 30 AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ ..................................... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS... 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS................................. 13 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS........................................... 30 AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA ........ 7 AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT .................. 9 AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK..................................................................... 6 A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK......................................... 25 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ.................... 7 MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS.............................................................................. TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI.. 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ............................................................................................................Dr............................................. 11 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI.......................................... 4 LEXI BEMUTATKOZIK............................................................................................................................................................................................................. 17 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS................................................... BALRA.......................... 10 LEXI EGYOLDALAS........

..............................40 A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA ..................................................................................................................................31 MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN?...................................34 AGYTORNA-TANFOLYAMOK ....................................................................................................33 (BILATERÁLIS) TÍPUSOK ...........................................41 (SZÁMTAN.........Dr...............35 A KÖZÉPVONAL .............39 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE .....40 A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA.......................32 A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK...........................42 A POZITÍV PONTOK ..............................................................................42 AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE...............................................................................................................................................37 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL ..........................................................32 EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT ........................................................................31 MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK.....................................................33 BELSŐ KÖZÉPVONALUNK............................................... A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) ..........46 47 ............................................................................36 A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ....................................................................................................................................... Paul E....................................................................................................................................... HELYESÍRÁS) ............................................................................................................VAGY TANÁR .............................................................................................................................................................................41 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ......34 KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR ..............41 ÁTSZOKTATÁS ..............................................................38 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL .........44 Tartalomjegyzék............42 A TENGERÉSZCSOMÓ........39 ÉS A MEMÓRIÁRA ........................................................................ Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ ................33 AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? .............35 A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE............................................32 AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE ......32 A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN ..................................................................................31 MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? ...........................................................................................34 AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY .......................................................................................................................................................................................... Dennison és Gail E............................................................36 HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? ...................................................................................39 A LUSTA NYOLCAS ..........................................................................................................................................................................................................HOZZÁÁLLÁSA.................................................................................40 A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS ....34 A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY.41 CSOPORTOS AGYTORNA ..................................................................................................................................................41 IZOMTESZT...............................................................................................................43 VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL.........................33 MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE?.......................................................................................

de ez a kettő: egy agy. 550. a két fül és általában a test két oldalának munkáját. Megjön a gyerek önbizalma is: önállóbb lesz. Ha összehangolt működésüket valami gátolja. és hogyan lehet összehangolni a két agyfélteke működését. Próbált már Ön úgy evezni. hogyan működik agyunk tanulás közben.akar segíteni ez a könyv..és az ilyen gyerekek szülein . mint a borotva. nyitottabb az őt körülvevő világra. akkor minden szorgalom és tehetség dacára sokkal nehezebben megy a tanulás. ő meg olyan nehezen kapcsol. Az így összekapcsolt „ÉSZKEREKEK" azután már vidáman forognak az AGYTORNA gyakorlatok közben. A könyv sok ábrával magyarázza meg. hogy a „problémás" gyerekek 80%-a egyszerre csak az egyik agyfelét használja a tanuláshoz.Ft .„Miért nem megy a gyerekemnek a tanulás? Másnak vág az esze. érdeklődőbb. hogy a két evező közül csak az egyiket használta? Az a tapasztalat. akárhogy erőlködik is!" Az ilyen gyerekeken . és eredményesen hangolják össze a két szem. Agyunk ugyan két agyféltekéből áll.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful