Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Az edukinesztetika alapjai.
Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison

AGYKONTROLL KFT BUDAPEST
2

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Észkerékkapcsoló Az edukinesztetika alapjai
A mű eredeti címe: Edu-K for Kids Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison Az illusztrációkat Gail E. Dennison készítette Fordította: Domján Jenő Korrektor: Blázy Lászlóné Borítógrafika: Tettamanti Béla

© Agykontroll Kft., Budapest (488-0118 ) ISBN 963 7959 04 1 Minden jog fenntartva! A könyv sem egészében, sem részleteiben nem közölhető a kiadó előzetes engedélye nélkül.

Szedés, tördelés: XFERKft., 165-42-82 Felelős vezető: Csányi Tamás

Készült az IMI Print Kft. nyomdájában, Nyíregyházán Felelős vezető: Nagy Imréné 3

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ
Ez a könyv, amit a kezükben tartanak, nem gyermekkönyv a szó hagyományos értelmében. Szülőknek és tanároknak íródott azzal a céllal, hogy a gyerekekkel együtt olvassák és együtt alkalmazzák, megértve és megértetve annak okát, hogy miért megy - vagy miért nem megy - nekik a tanulás. Ha a gyerekek megértik az összefüggést agyuk és testük működése között, nyitottabbak lesznek és élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez a könyv kínál. Az ÉSZKERÉKKAPCSOLÓ-ban sok - önmagát magyarázó - illusztrációval kíséreltük meg a módszer átfogó megközelítését. Az volt a szándékunk ezzel, hogy megvilágítsuk agyunk sajátos működését a tanulási folyamat közben. A kis Lexi életének egy-egy pillanatát ragadtuk meg minden egyes oldalon, ahogy az agya megbirkózik az írás, olvasás és a helyesírás tanulásával. Vettük a bátorságot, hogy ezt a hallatlanul bonyolult és titokzatos folyamatot leegyszerűsítsük és - noha az idegrendszer működése szempontjából mindent korrekt módon ábrázoltunk - úgy beszélünk a tanulásról a könnyebb megérthetőség kedvéért, mintha agyunk egyik vagy másik területe eközben valóban „kikapcsolna”. Ezzel csupán az agyféltekék jó együttműködésének hiányát jelöljük, mint ahogy az agyféltekék együttműködésének szükséges voltát hangsúlyozzák az illusztrációk is. A könyvben található AGYTORNAgyakorlatok természetes, egyszerű és veszélytelen mozgássorok. Ezektől a homolaterális, vagyis az egy agyféltekét használó tanulók általában tartózkodnak, és maguktól nem végzik ezeket a mozgásokat, hacsak külön biztatást vagy engedélyt nem kapnak rá. Ahogy aztán a gyerekek - és persze a felnőttek is - egyre jobban összehangolják két agyféltekéjük működését, úgy egyre inkább igénylik ezeket a mozgásfajtákat és ez hamarosan mindennapi életük részévé válik. Ezek a gyakorlatok eredményeseknek bizonyultak a két szem, a két fül és általában az egész test jobb összehangolásában, amivel együtt jár az írás- és olvasáskészség fejlődése is. Valójában nemcsak az iskolai tantárgyakban, de minden tevékenységünkben haladást tudunk elérni az AGYTORNA-gyakorlatokkal.

Az „Észkerékkapcsoló” és az „Észkapcsoló agytorna” mellett a másik leghatékonyabb segítségnek a Silva-féle Agykontrollt tartom, amit gyorsan és eredményesen négy napos tanfolyamon lehet elsajátítani. Az érdeklődők a Pf. 115. Budapest, 1389 címen vagy a 176-4812 telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást. Sok sikert kívánok az örömteli és eredményes tanuláshoz!

A kiadó

4

Paul E.Dr. Végre megtudtam. mert a két agyfelemet nem használtam egyszerre. Dennison: Észkerékkapcsoló Gyermekeinknek ajánljuk ezt a könyvet! Ők nap mint nap meggyőznek minket arról. Ő tanított meg az AGYTORNÁRA. Képzelhetitek. Régebben nagyon nehezen ment a tanulás. Edének hívták. hogy a tanulás közvetlen kapcsolatban áll a test ösztönös mozgásaival. hogy mi a baj velem. egy szép napon új tanítót kaptunk.Az majd segít a bajon mondta vidáman. Dennison és Gail E. ha ilyen hibákat csináltam az órán. És mindezt azért. hogy megtanít engem valamire. milyen ciki volt. anélkül. Állandóan eltévesztettem a szavakat. ez voltam én az iskolában. A szemem balra ment. Azután. és megígérte. Hamar rájött. 5 . a kezem meg jobbra. Aztán találkoztam Edével. akármennyire erőlködtem is. LEXI BEMUTATKOZIK Szervusztok! Engem Lexinek hívnak. hogy akartam volna. miért nem ment nekem a tanulás! LEXIT ÁTHANGOLJÁK Látjátok. .

mondta Ede .Először is . hogy be van-e kapcsolva az agyad. Paul E. bekapcsoltuk az „agygombokat”. hogy az egyik kezemet a köldökömre teszem.mondta Ede. hanem előtte a „tengerész-csomó”.mondta Ede egy perc múltán.nézzük meg. most már jöhet a próba .nyugtatott meg Ede. megteszi az izompróba is .Na. Dennison és Gail E. a másikkal meg a kulcscsontom tövét dörzsölgetem. Egy percig ültem így nyolcas formában.Kíváncsi voltam hogy néz a fejembe. .Most pedig tedd le a lábad és érintsd össze az ujjaidat! – Mély levegőt vettem. a nyelvemet a szájpadlásomra szorítva.Dr. . Ez egy kicsit megnyugtatott. ahogy Ede magyarázta. .Hunyd be a szemed és lélegezz mélyen! . A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK De még most sem az izompróba következett. Ezt úgy kell csinálni. mindkét oldalon. 6 . Ezt a csomót a kezünkkel kötöttük a saját lábunkra. De mielőtt hozzálátott volna. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK . . .Arra nincs szükség.

és a másik felét közben kikapcsolja. nem igaz? MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS (Ez itt Lexi agya felülről. és én majd finoman lenyomom.Éreztem. Ha Lexi agyának csak az egyik felét használja egyszerre. Szólj. bekapcsolt állapotban vagy! Tetszik nekem ez az Ede. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT Tegyünk tehát egy kísérletet. Dennison és Gail E. ahogy veletek szembefordul. ahogy ez rá is van írva.) 7 . úgy nem tudja magasabb képességeit kihasználni. Paul E. . Te csak tartsad.mondtam. hogy ellent fogok tudni állni a nyomásnak. . Agyának mind a két fele másra alkalmas.Dr. .Rajta! .Nyújtsd előre a karodat. Egészen jó fej. amennyire tőled telik.Látod . ha kezdhetjük! . Az eredményes tanuláshoz mind a két agyfélre szükség van.mondta Ede -. Úgy is lett.

Pedig .mondta Ede . a „próbálkozó” agyammal akartam megoldani a feladatot. hogy keresztülesek a saját lábamon. valahányszor kell. mint a lábammal. elhihetitek! Attól féltem. Ede most mégis le tudta nyomni a karomat. Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET Ede aztán megkért.Ez azért van . Dennison és Gail E. . mindig megvéd és erőssé tesz. 8 . mert az „ösztönös” agyfeled kikapcsol. és ez azt mutatta. Hogy biztosan keresztezzem a középvonalat.Dr. Ede most is izompróbát csinált. hogy megint ki voltam kapcsolva. Minden erőmet megpróbáltam összeszedni. A kezemmel pont az ellenkező oldalra kellett lendíteni. . Ahelyett. Amikor csak annyit teszel. DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK Ede a „keresztbe lendítéssel” kezdte az áthangolásomat. hogy miért történt így. mert ez a gyakorlat arra kényszerít. amennyi „tőled telik”. hogy „próbálkozzál”. amire szükséged van. Meg is magyarázta. Nem volt könnyű. a kezemmel hozzá kellett érjek az ellenkező oldali térdemhez.az „ösztönös” agyfeled. hogy próbáljam meg még erősebben tartani a karomat. Ha túl erősen „próbálod”: gyengébb leszel. a tested minden erőlködés nélkül azt fogja tenni.magyarázta -. hogy az „ösztönös” agyamat használtam volna.

ahogy a bábszínházi bábuk mozognak. Bárcsak minden ilyen könnyű lenne az iskolában is! 9 . valahányszor a középvonalhoz érsz. hogy olyan nehezen megy az írás meg az olvasás. Paul E.magyarázta a barátom. Dennison: Észkerékkapcsoló A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA . hogy be van-e kapcsolva az agyad! -mondta Ede. Hát ez igazán könnyen ment. .Nézd meg ezt a nagy X-et! Ez a középvonal keresztezését jelképezi. Az izompróba megint „kikapcsolt” állapotot mutatott. Dennison és Gail E.Dr.Ezt úgy csináld. Ugyanazon az oldalon találkozik a kezük a lábukkal. Ezt hívják homolaterális vagyis azonos oldali . Jobb kézzel a jobb térdedre. jobb kéz a magasba.Ez azt mutatja.lendítésnek .Vegyünk egy másfajta gyakorlatot -javasolta Ede. Ellenőrizzük. bal kéz magasba. azután bal kézzel a bal térdedre. AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK . Ez az oka. . hogy neked mindig „próbálkoznod” kell.

-Szeretnéd-e. csak annyit kell tenned. Dennison: Észkerékkapcsoló A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET Most Ede két párhuzamos függőleges vonalat mutatott. hogy egyszerre csak az egyik fele működik. . mint azoknál a gyerekeknél. miközben az izompróbával ellenőrzött. és agyuk két féltekéje között nem alakul ki együttműködés még tanulás közben sem. Dennison és Gail E. azután Edével újra elvégeztük az izompróba-ellenőrzést. hogy újra felnőj! HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? A legtöbb embernél a jobb oldali agyfélteke az „ösztönös” agya.Ebből látszik. 10 . hogy készen állsz-e erre! . Lexi. .kérdezte Ede. azok nem tanulják meg a két agy közös munkáját. felkészültél-e az áthangolásra? . Erősebb voltam. ugyanúgy.magyarázta. Paul E. Akiknél ez a korszak rövid vagy teljesen kimarad. . mint valaha! . Az izompróba azt mutatta. felkészültél arra. – Ha be akarod „kapcsolni” az ösztönös agyfeledet. hogy az „ösztönös” és a „próbálkozó” agyad együtt működjön.Most tehát mind a ketten tudjuk. hogyan tanulja meg az ember teste és agya a közös munkát. és a bal oldali a „próbálkozó” . TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI Ede elmagyarázta nekem.válaszoltam. hogy a te agyad úgy szeret dolgozni. Akik kisbabakorukban eleget csúsznakmásznak.Ennek a fiúnak a szervezete készen áll az áthangolásra! -jelentette ki hangosan.Na. LEXI EGYOLDALAS. hogy balra. felfelé nézel. hogy erős vagyok és készen állok az áthangolásra. Így érzi magát biztonságban mondta Ede. Jól megnéztem a rajzot. akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak? . azok úgy nőnek fel.Dr.Szeretném! . hogy közben megtanulják agyuk két felét együtt használni.Akkor nézzük.

Képes voltam keresztezni a középvonalat! AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI Ede most megint izompróbát tartott. Lexikém . Ez azt mutatta. és nem „kapcsolt ki” a keresztbe lendítés.legnagyobb meglepetésemre .Ez ugye azt jelenti.Dr.magam is könynyen tudtam folytatni. BALRA. hogy erős vagyok. Az első néhány mozdulatban még segített. 11 . hogy mindent megtettem. de nem próbáltam annál többet tenni? . Dennison és Gail E.felelte mosolyogva. .kérdeztem Edétől.Pedzed már. de azután . Paul E. FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Ezért most úgy csináld a keresztbe lendítést. Dennison: Észkerékkapcsoló KERESZTBE LENDÍTÉS. ami tőlem tellett. hogy közben balra fölfelé nézzél! -javasolta. .

Most eléggé ügyetlenül végeztem ezt a gyakorlatot. AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT A bábu után újra izompróbát tartottunk. hogy a „próbálkozó” agyfelemet kapcsoljam be. hogyan álljanak le. és hogyan kezdjenek el gondolkodni. nem ment olyan ösztönösen.mondta Ede. Az eredmény: „kikapcsolt izom. Paul E. A két agyféltekéd együtt dolgozva sokkal többre képes.Na. lefelé fordítottam a tekintetem. LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Most újra a bábu következett. és erősen figyelnem kellett rá. de ezúttal jobbra. 12 .Dr. most már tudja a tested és az agyad. Dennison: Észkerékkapcsoló EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA.” . Dennison és Gail E. mint külön-külön . ha új dolgot kell tanulniuk! A középvonal keresztezésével most megtanulták az összehangolt testmozgást.

máris bekapcsolt állapotba fogsz kerülni. jobbra és balra. 13 . Paul E. így kapcsolódik össze a két agyféltekéd is. És hidd el. .Látod . Most Ede következett a bábuval. gyakoroljam a keresztbe lendítést minden irányba nézve: le és föl. . Egyik után sem mutatott gyengének az izompróba. Dennison és Gail E. érted már . .bólintott Ede -. Ede most azt mondta. ha csak ránézel a nagy X-re vagy keresztbe lendítést csinálsz. hogy az agyam két oldala meg a testem ösztönösen együtt akarnak dolgozni? . amikor az izompróba megmutatta. Az izompróba nála is kikapcsolt állapotot mutatott.Kulcsold össze a két kezed! Látod. többé nem fogja a nehezebb utat választani! Te most már át vagy hangolva és később sem kell újra áthangolni téged. pont erről van szó.kérdeztem. Erre kipróbáltam a bábut.Látom.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE . Elég.Azt jelenti ez.mondta Ede -. és közben minden irányba forgattam a szememet. Nagyot nevettem. most már az agyad ismeri a könnyű utat a tanuláshoz. hogy ettől kikapcsolt állapotba kerültem.

A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Edével azt gyakoroltuk. Nem is nagyon tudtam követni a sorokat. mielőtt megtanultam volna olvasás közben keresztezni a középvonalat. minden irányba tudtam követni a kezét. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Ez én vagyok. Ha meg jobbra néztem. Amikor balra néztem. Ilyenkor az ellenkező oldali agyfelem mindig „kikapcsolt”. 14 . Dennison és Gail E. ahogy balról jobbra áthaladtam a középvonalon.Dr. Paul E. amit mutatott („követési gyakorlatok”). Miután Ede áthangolta a szememet. akkor az „ösztönös” agyfelem kapcsolt ki. kikapcsolt a „próbálkozó” agyfelem. hogy a szememmel követtem.

akkor csak a jobb szeméhez tartozó bal agyfele van bekapcsolva. és nem fogja tudni. mindig belezavarodik az olvasásba. Paul E. Ezért Lexi elvész a részletekben. azt talán nem téveszti el.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi csak a bal szemével olvas. hogy balról jobbra kell olvasni. A bal agyfélteke a részleteket fogja fel.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi a jobb szemével olvas és a bal szemét nem használja.) 15 . Dennison és Gail E. hogy mit olvasott. de amikor a középvonalhoz ér.

Dr. azután a két kézzel együtt rajzoljuk! Utána a követési gyakorlatok már nem okoznak „kikapcsolt” állapotot. Dennison és Gail E.) 16 . valójában azonban nem értette meg. Paul E. hogy mit olvasott. amikor a nyelvi „próbálkozó” agya „kikapcsolt” állapotban volt. és később sem emlékezett rá. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Lexi jól tudott „felolvasni” akkor is. Ez nagyon jól hangzott az olvasásórán. és ki tudják fejteni jótékony hatásukat.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (A lusta nyolcas rajzolása egyszerre „kapcsolja be” mind a két agyfelet. Először külön-külön a jobb és a bal kézzel végezzük.

a középső mezőben dolgozik mind a két szemem és együtt segítenek a tanulásban.Dr. Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Amikor megtanultam. a középvonal kezdett eltűnni. hogy egy időben használjam mind a két agyfelemet. 17 . Dennison és Gail E. Helyette.

akkor a mozdulat bármelyik irányba haladhat. Paul E. 18 .Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Mielőtt megtanultam volna írás közben keresztezni a középvonalat. Ha mindkét agyfél be van „kapcsolva”. Így soha nem érezte a különbséget a „b” és „d” között. Az ösztönös agyból eredő mozgások balra. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Amikor Lexi csak a „próbálkozó” agyát használta az íráshoz. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS A nyelvi „próbálkozó agyból eredő mozgások a középvonaltól jobb felé indulnak el. Dennison és Gail E. és hiába próbálták erre rávezetni. és az „ösztönös” agya ki volt „kapcsolva”. minden egyes betűt a középvonal jobb oldalán rajzolt. visszafelé rajzoltam a kört: vagyis az óramutató járásával megegyezően. egyik módszer sem vált be nála.

Dr. amíg el nem értük. Írás közben ez ösztönösen megy. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Edével addig gyakoroltam a lusta nyolcast. Paul E. Most már nekem sem mindegy a b meg a d. 19 . hanem jól meg tudom őket különböztetni egymástól. hogy írás közben mind a két agyfelem „bekapcsolva” legyen. Dennison és Gail E. és nem is kell rajta gondolkodnom.

akkor a „nyelvi” agyammal fülelek. hogy a jobb fülem „kikapcsolt”. Ha balra. hogy ha a fejemet jobbra fordítom. az azt jelenti. Dennison és Gail E. amit olvas. Ha fejemet jobbra fordítva az izompróba gyengének mutat. és igyekszik megfejteni az értelmét. A hangjában nincs átélés vagy érzelem. akkor a „muzikális” fülemet használom. és ez okozta. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi csak a nyelvi „próbálkozó” agyfelével hallgatja. hogy lélekben „valahol máshol jártam”. Ez nem sokat törődik a nyelvi szerkezetekkel.) 20 .Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede elmagyarázta. és nem is fog emlékezni arra. amit olvasott. Paul E. Ezért voltam gyakran figyelmetlen.

A nyelvi. és a feltett kérdésekre nem tud válaszolni. és ezekhez kapcsolódó képek jelennek meg előtte. „próbálkozó” agyfél nélkül ez csak álmodozás. Paul E.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Most csak a szavak zenéjét figyeli Lexi. Dennison és Gail E.) 21 .

) 22 . értelmezése és rendje. Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Itt Lexi az „ösztönös vonalon” tanulja a szó helyesírását.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi itt a helyesírási szabályokra figyelő nyelvi. Dennison és Gail E. Hiányzik neki a „próbálkozó” agy logikája. de nem hallja a szó ritmusát és a magánhangzók zenéjét.Dr. mert ezt az „ösztönös” agyfél veszi. „próbálkozó” agyával tanul.

amit tanult. Paul E. akarjon. Az elefánt olyan gyakorlat. hogy igyekezzen. Túl sok energiát kapcsolt a „próbálkozó” agyfelébe. Egész felsőtestem együtt mozog. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Lexi állandóan azt hallotta. amiben a lusta nyolcast kinyújtott kézzel rajzolom a levegőbe.) 23 . Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede az elefánttal megtanított rá. Közben a tekintetemmel követem a mozgást. miközben egyik fülemet a vállamra szorítom. hogy mind a két fülemet „bekapcsoljam” a gondolkodásba.Dr. és nem volt képes megjegyezni. próbálkozzon. és közben nem tudta használni a képzeletét. Dennison és Gail E. ahová a kezem mutat. oda összpontosítva.

) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Ha Lexit túl sok benyomás éri.) Ha nem tudok koncentrálni. az úgynevezett pozitív pontokra. Ilyenkor ujjait a homlokára helyezi. mert a tudatos. Ezek a szem és a haj vonala között félúton helyezkednek el. Dennison: Észkerékkapcsoló (Néha Lexi úgy érzi.Dr. túlfűtött lesz. „próbálkozó” agyamnak több energiára lenne szüksége. olyankor a tengerészcsomót csinálom. Paul E. a szeme fölötti két pontra. hogy hiába próbálkozik. 24 . túl nagy az „ösztönös” agyfél energiája. hogy nekiálljon a tennivalóknak. nem megy a tanulás. Lexi ezzel tudja újra „bekapcsolni” az „ösztönös” agyfelét. Dennison és Gail E. Ilyenkor nem tud lehiggadni. mert túlságosan „bekapcsolja” a képzeletét. szépen sorban. egyenként. A környezet túlzott ingergazdagsága viszszaüt.

hogy jól oda tudjak figyelni és megjegyezzem a hallottakat. belülről kifelé és felülről lefelé.) A gondolkodó sapkát olyankor teszem fel. a kulcscsontok alatt helyezkedik el.Dr. Dennison és Gail E. Ilyenkor finoman dörzsölgetem a fülemet. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Olvasás előtt megdörzsölöm az agygombokat. Ez segít. (Közben a másik kezemet a köldökömön tartom. 25 . vagy beszélnem kell valamiről. Paul E. Ez a két pont a szegycsont két oldalán. amikor valakire figyelnem kell.

Közben hogy erősebb legyen .a kezemmel megtámasztom a nyakamat oldalt vagy hátul. élesebben látom utána a sorokat. Ez jó bemelegítés a szememnek. 26 . Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Egy pillangót képzelek a plafonra és az orrommal körberajzolom a szárnyait.Dr. Paul E.

4. 1. Dennison és Gail E. A mérleg kiegyensúlyoz: Egyik kéz a fülem mögött. versbe foglaltam. A nyakhimbálás hasznos a középvonalkeresztezéshez. A bagoly segít a lazításban: Vállamat markolja kezem. A földgomb energiát ad a megértéshez: Ajkam alatt ujjam érzem. Előre-hátra: kinyújtott nyakkal. mit kell tenni. Lassan kell végezni! Oldalra: felhúzott vállakkal. 3. 5. Az energiaásítás elernyeszti az arcizmokat és pihenteti a szemet: A számat nagyra tátom. Másik kéz: farokcsontomon. Másik fogja a köldököt. Paul E. Lassan forgatom fejem. Az AGYTORNA-gyakorlatok részletesen Dennison: Észkapcsoló Agytorna című könyvében találhatók 27 .Dr. neve: szemérem. 6. 2. Hogy könnyebb legyen megjegyezni. Hangos az ásításom. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Ede hat AGYTORNA-gyakorlatot is megtanított nekem. Az űrgomb a kifejezőképességet segíti: Két ujjam felső ajkamon. Másik a csonton.

Dennison és Gail E. Bekapcsolok valami jó zenét hozzá. és arra ugrándozom. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Az indiánszökkenést és a keresztbe lendítést mindennap csinálom.Dr. 28 . Paul E. szökdécselek.

Dr. Dennison és Gail E. hogy az agyam kikapcsoljon! 29 . és erőssé tesznek: ezzel megelőzöm. Paul E. amelyek pozitív gondolatokat ébresztenek bennem. Dennison: Észkerékkapcsoló POZITÍV BESZÉD Csak olyan kifejezéseket használok.

hogy miről van szó! 5. gondoljanak róla mások. hogy el is fogom érni azokat. igazából csak a tanárok kedvéért csinálom. 5. megteszem. hogy mi történjen. mintha előre tudnám. A gyerek (az osztály) azt csinál. Imádok mozogni! Szívesen mászom fára. úgy érzem. mindig kudarcot vallok. Különb akarok lenni a többieknél: a legkitartóbb. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. hogy nem nagyon értik a többiek. úgy könnyebben megtalálom a helyemet. Olyan ügyetlen vagyok! Akármennyire akarok is vigyázni magamra. könnyen megsérülök játék közben. Szeretek történeteket kitalálni és leírni.VAGY TANÁR . a leggyorsabb. és nyugodt vagyok. kipróbálom. a gondolattal egy időben jönnek a számra a szavak és a szavak jelentése is világossá válik bennem. Ha olvasok. a legcsinosabb vagy akár a legaljasabb is. 2. Teljesen reménytelen eset! 2. amit akarnak. Az az érzésem. de ha van egy felnőtt is velem. 2. Célokat tűzök magam elé. és könnyen belezavarodom a mondanivalómba is. hogy fejlődtem valamiben. ha van saját tanulási módszerük. hogy mire vagyok képes. AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ . A dicsérettel meg a szidással csak azt értem el. éli a saját életét. amit fölolvasok. 3. úgy tűnik. szinte a tollamból folynak a papírra. Azt hiszem. mindegy. és erre nekem semmi befolyásom nincs. Mindig örömet szerez. aki irányít. és ahol csak lehet. Dennison és Gail E. Az ötletek maguktól jönnek. Paul E. amit akar. hogy „be kéne dobni a törölközőt”. és örömmel fedezem fel közben a kínálkozó lehetőségeket. Akárhogyan erőltetem is. nem én dönthetem el. ami csak tőlem telik. mi fog következni. Ami a fogalmazást illeti. 3. 4. Másokban is tisztelem. 4. hogy nekem 30 . ha úgy érzem.HOZZÁÁLLÁSA 1. hogy a gyerek azt nézi. Akárhogy igyekszem is. Bármit csinálok is. Gyakran egyedül érzem magam a többi gyerek között. nem megy a gyereknek a tanulás. szívesen rohangálok. De hogy nekik mi ebben a jó? AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. Sohasem érzem úgy. Ez a helyzet már-már meghaladja az erőmet. reménytelen eset vagyok. Ha beszélek.Dr. 3.

és a gyerekeknek meg kell tanulniuk. A felnőtteknek példaképül kell állni a gyerekek előtt. 2. Nem titkolom a gyerekek előtt. hogy ezt a saját fejlődésükre is fogják vonatkoztatni. abban a tudatban döntök. hogy felismerje és reprodukálja a maga körül felfogott beszédhangokat. annál nagyobb kihívást jelent számomra úrrá lenni a helyzeten. amelyek már nem nyújtják a felfedezés belső örömét. Mindent elkövetek. MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN? A kisgyermek élete első egy-két esztendejében . ha maguktól nem képesek tanulni. boldog állapotát? Ennek a velünk született adottságnak: a tanulás belső képességének újrafelfedezéséhez már sok ezer embert hozzásegített az edukinesztetika. Ezen belül úgy hisszük . Remélem. Dennison és Gail E. és nem fél az új próbatételtől. hogy a gyerekek gyengének lássanak. Ez a képesség az emberi lény tulajdonsága. amit ő szeret. Persze tisztában vagyok vele. hogy a szülő és a tanár a legfőbb tekintély. Nem engedhetem meg magamnak. Szeretek a gyerekekkel foglalkozni. a futás vagy a beszéd megtanulása okozott. Ennek ellenére legtöbbünknél . és ezeket beépítse egy saját magát folyamatosan alakító nyelvbe. de sokszor olyan zavarosak. AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ . Élvezem a gyerekben buzgó nagy energiát. hogy az a helyes döntés. hogy mindenki. Olyan feladatokat adok a gyereknek. így megtapasztalhatja saját teljesítményének belső örömét. Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló tetszik-e vagy sem. 4. Minél forróbb a hangulat. hogy megtalálja azt a munkát. 3. Úgy irányítom a gyereket. hogy a felnőtteknek is állandó szükségük van fejlődésre és tanulásra. Így naponta egy sor apró győzelmet arat. amit csinál. hogy akkor is tanítanom kell őket.az egyik legközvetlenebb sikerforrás a „bekapcsolt izom” megtapasztalása! Azt szeretnénk.mintegy ötéves korunkra .ugrásszerű eredményeket ér el az új ismeretek elsajátításában. Mivel . 5. Mindennapi életem megújulásának forrása.az ismétlésen és a begyakorláson alapuló tanulási szokások alakulnak ki. hogy megtaláljam a hangot a gyerekekkel. ha hibázom. minden tudatos törekvés nélkül. vagy észrevegyék. hogy nem vagyok tévéd-heteden. és arra tanítom őket. és majd túltesznek rajtam.előre látok bizonyos dolgokat. 5. amit korábban a csúszás-mászás. 4. hogy azt egy felnőtt el sem tudja képzelni .VAGY TANÁR .HOZZÁÁLLÁSA 1. a járás. amivel képes megbirkózni. és nagyon sokat tanulok tőlük! Ez a kapcsolat ébren tartja bennem a kreativitást. Hogyan szerezhetnénk vissza a tanulásnak ezt a természetes.amíg annyira tele van mozgásigénnyel.úgy látszik . a mozgást alkalmazó oktatás. „Befogadó” agya képessé teszi.Dr. aki ennek a könyvnek az útmutatása szerint foglalkozni 31 . hogy figyelemmel kísérhetem az emberi személyiség kifejlődésének csodáját.

Delacato figyeltek fel rá. de az izompróba útján a „bekapcsolt izom” megtapasztalásával közvetlenül kézzelfoghatóvá is teszi a tanuló számára. akik azt tökéletesen elsajátították még kisbabakorukban. hogy az izompróba útján közvetlenül tanulmányozza a mozgások és az agyműködés közötti összefüggést. A magyarázaton túl éppen a keresztbe lendítéssel kapcsolatos kutatásaink vezettek egy új korrekciós eljárás: a Dennison-féle laterális áthangolás kifejlesztéséhez. Az edukinesztetikát akkor használja bölcsen. Soha ne kicsinyeljük le tehát az izompróba fontosságát! Mert. a keresztbe lendítés. szülő vagy tanár . ott a keresztbe lendítés és a többi kétoldali gyakorlat hatásos. Valójában az emberi idegrendszer nem ennyire egyszerű. Doman és dr.lelki egészséghez is. Pedig a keresztbe lendítés az agy számára a legtökéletesebb egyensúlyozó gyakorlat lenne. Az a jó tanár. vagy mások erőltetett utánzásával épített ki magában.tanuló. Paul E.azonnal közvetlenül megtapasztalhassa az eredményt. miközben az izmokat az agyféltekével ellentétes oldalon mozgatják. és számos iskolában bevezették. Ennek következtében gyorsan népszerű lett a kúszás-mászás. MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? A keresztmozgások és a erre való szoktatás régóta ismeretes technika súlyos agysérülések következményeinek utókezelésében. ha a jó válaszokat és a gyerek fejlődését nemcsak bátorító szavakkal erősíti meg.Dr. aki a tanítványát sikerről sikerre erősíti és nem kényszeríti képességeinek határán túlra. amelyeket testi-lelki sérülések során. és elméletileg az is. Dennison és Gail E. Hatásosnak bizonyultak mint látásjavító gyakorlatok is. miért nem vált be másoknál. és miért nem bizonyult az iskolai oktatásban megbízható eszköznek. ha valaki megtanulja. hogy a csúszás-mászás csak azoknál fejti ki jótékony. Dennison: Észkerékkapcsoló kezd az Agytornával – legyen . és egyensúlyba hozza a két agyfélteke működését. Az egyes mozdulatok ugyanis mindkét agyfélteke működését igénylik. hogy ennek a technikának az agykárosodás visszafordítása mellett az a haszna is van. Az edukinesztetika azonban rendelkezik azzal az egyedülálló lehetőséggel. és ezáltal képes magyarázatot adni arra. akkor képes lesz kibontani saját belső fejlődését is a számára legegészségesebb módon. Nemcsak az iskolai előmenetelt javítja. és ennek segítségével ismerhetjük meg az idegrendszer természetes fejlődésének folyamatát. így gyakorlása egyre inkább összehangolt és kiegyensúlyozott agyműködést eredményez. és „kitanulja” magából azokat a beidegzéseket. mielőtt a bal vagy „próbálko32 . ám sokszor hatástalan maradt. Ahol ez a módszer gyakorlattá vált . hogy eredményes idegrendszeri kapcsolatokat építsen ki. Sajnos iskolai körülmények között a tanárok nem tudták megismételni ezeket a biztató eredményeket. A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK Minden bizonnyal sok emberen segített a keresztbe lendítés. Az emberi test ösztönös bölcsessége pedig éppen a „bekapcsolt izom” útján nyilvánul meg számunkra. miért vált be a keresztbe lendítés egyeseknél. AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN Azt tapasztaltuk. Az 1960-as években dr. gyógyító hatását. és így ezek a mozgásgyakorlatok visszakerültek a gyógypedagógia eszközei közé.mint például az AGYTORNA-tanfolyamokon -. de hozzásegít mindenkit a testi . hogy az így szoktatott gyerekek az írásban és az olvasásban is javultak.

és „kikapcsol”. hagyományosan javasolt . és agyunk elzárkózik újabb formák tanulásától.sajnos ezt fogjuk újra és újra ismételni. Dennison és Gail E. Ha ebben a korban sikeresen használjuk az ösztönös („kikapcsolt”) viselkedési formákat balesetek vagy kellemetlenségek elkerülésére. amelyeket valamikor irányított. Ideális esetben ez a kapcsolat már a gyermekkor elején . akkor . hogy ők is képesek legyenek csatlakozni a kétoldalasán összehangolt emberek csoportjához. Ez a könyv ezeknek a gyerekeknek kíván segítséget nyújtani. aki megtanulta a két agyféltekéjét mint egyetlen rendszert használni. Kétoldalasán összehangolt személy az. arra utalva.a csúszás-mászással egy időben . és olyan komplex rendszer jön létre. a jobb szemért és jobb fülért. hogy egyszerre működik mindkét agyféltekéje. hogyan fejlődik agyunk. Azok viszont. EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT (BILATERÁLIS) TÍPUSOK Ha egy jobb oldali agydominanciát mutató személyt keresztbe lendítéssel aktiválnak. Jobb oldali agyuk többé már nem ura azoknak a mozgásoknak. Az a tapasztalatunk. Az előző típust bilaterálisnak vagy kétoldalasán összehangoltnak nevezzük. az izompróba „bekapcsolt” állapotot mutat. hogy nála nem jött létre az agyféltekék együttdolgozása.a testmozgások szempontjából jobb oldali . mivel egyszerre csak az egyik agyféltekéje működik. vagy blokkolja az együttműködést. vagy „kikapcsolt” személy pedig az. és az agy energiaszintje lecsökkent. hogy a „problémás” gyerekeknek több mint 80%-a a homolaterális kategóriába tartozik. mutatva. akik a kúszást-mászást csak későbbi életük során tanulták meg. Hasonlóképpen a bal agyfélteke felelős a test jobb oldaláért. a corpus callosum. a két agyféltekét egy bonyolult idegpályaköteg. Az ilyen személyek . Ugyanez egy bal oldali agydominanciát mutató személy esetében „kikapcsolt” izmot eredményez. BELSŐ KÖZÉPVONALUNK. jelezve.akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak . amely rendszerezi és összehangolja a két 33 . szabadon hagyva bal agyfelüket új dolgok elsajátítására. A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) Hogy a jobb és bal agyfélteke összehangolt egységben tudjon működni.vagy „próbálkozó” . vagy kérgestest kapcsolja össze. Az ilyen bal oldali agydominanciát mutató. AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? A jobb agyfélteke vezérli a test bal oldalát. a bal szemet és a bal fület. akik teljes agyukat használva sokkal könnyebben tanulnak.Dr. Ezek az emberek mozgásuk vizsgálata alapján bal oldali .a dyslexiát javító. Az érzékszervektől és az izmokból jövő idegpályák keresztezik egymást. A másik típust homolaterálisnak vagy egyoldalasnak hívjuk. Egyoldalas. aki saját képességeinek csak kis részét képes használni egyszerre. eltúlozták a tudatosságot. hogy az agyféltekék együtt dolgoznak. és befutnak az ellenkező oldali irányító agyféltekébe. a másik oldal két dolgot tehet: vagy együtt dolgozik vele és összehangolja saját működését az aktív agyféltekével. Gyermekkorunk kezdeti szakaszában dől el. és a keresztlendítést követő izompróbára „kikapcsolt” állapotot jelző gyerekeknél nem hatásos a csúszás-mászás és keresztbe lendítés vagy más ilyen .agydominanciát mutatnak. Dennison: Észkerékkapcsoló zó” agyfelük kifejlesztette volna az öntudatosság érzését. úgy ez ugródeszkául szolgál az újabb tanulás és a további fejlődés számára. Paul E. Ha viszont idegrendszerileg szervezett viselkedéssel érünk el sikereket.vagy „ösztönös” agydominanciát mutatnak.szoktatási módszer.kifejlődik. Amikor az egyik agyfélteke aktív.

mint egy „próbálkozó agy” önmagában. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló agyféltekébe befutó információkat. AGYTORNA-TANFOLYAMOK AZ AGYTORNA-tanfolyamokon a felnőtt hallgatók segítséget kapnak az egyre jobban összehangolt tanuláshoz. A megragadó értelem nélkül azonban nem képes emlékezni arra.Dr. Egy új képesség elsajátításához azonban mind a két agyfélteke közreműködése kell: a belső középvonalon keresztül folyamatos kommunikációra van szükség! MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE? Azért. Kritikus. Ha az edukinesztetika módszerével bekapcsoljuk a működésbe a „megragadó agyat” is. Időnként persze az egyik félteke előtérbe kerülhet. előadáshoz és életvitelhez. mert mindkét agyféltekénk teljesen eltérő . asszociálás vagy az emlékezés már a bal agyféltekével való együttműködést is megkívánják. A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY A „bal” agyfélteke. úgy a közös tevékenységen belül a bal agyfélteke lesz a kifejező agy. mint a megérzés. annál inkább lehetővé teszi a jobb agyfél számára. és annál ritkábban fog reflexből vagy ösztönösen működni. ha egyedül dolgozik.és egyedülálló . hogy egyedül. Paul E. A tanfolyamokon nagy hangsúlyt kapnak a középvonal keresztezését segítő mozgások. Így tudunk például felismerni egy arcot a tömegben. A legújabb tudományos eredményeken alapuló izompróba-technikákat tanítják nekik. amit megtanult és előkészíti a fejlődés kővetkező lépését. hogy képességeinek legjavát nyújtsa. hogy egymással kommunikáljunk. A „bal” agyfélteke (amit „próbálkozó”. hogy felismeri és megfogalmazza. alig valamivel több mint egy „ösztönös agy” önmagában. de nem tudja ezeket kifejezni vagy kreatív módon használni. AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY A „jobb” agyfélteke. Egy dolog azonban bizonyos: egyik agyfél sem arra lett teremtve. és így részleteiben. és minden egyes alkalommal újra és újra végig kell mennie az elemzésen. továbbá ez tesz képessé minket arra. „kísérletező” agyként említünk a szövegben) logikus. alig valamivel több. saját magában működjön. lépésről lépésre tanuljunk meg új dolgokat. rendszerező és verbális. elemző és mérlegelő. A megragadó képességek. A két agyfélteke együttdolgozása teszi számunkra a tanulást könnyűvé és szórakoztatóvá. felismerés. és egy adott feladat megoldásán egyedül dolgozhat a saját oldalán. ahol a tanultak beépülnek az egyéniségbe azáltal. amit tanult. Ezekkel képesek másokat is magas szintű összehangolt állapothoz segíteni. hogy agyunk két fele egész életünk során harmonikusan együtt tud dolgozni. hogy egy információt részekre bontsunk (mint a számítógép). Ez biztosítja. vagy egy dallamot néhány hang alapján. Minél inkább eléri valaki ezt az együttműködést az életben az Agytorna vagy más módszer használatával. ha egyedül működik. Kap ugyan információkat az érzékszervektől. amelyekkel a két agyfélteke összehangoltságának hiányát 34 . Ez teszi lehetővé.módon ragadja meg a valóságot! A jobb” agyféltekénk (amit a szövegben „ösztönös” vagy „reflex” agyként említünk) felfogja és csoportosítja a teljes képet.

Amikor a jobb és bal agyfélteke összehangolt együttműködése közben a két agyfélteke között spontán kommunikációs kapcsolat alakul ki. ugrás. amely érintheti valamennyi képességet. hogy a középvonal miért válik a két agyfélteke közötti kapcsolat gátjává. fülvagy mozgáskoordinációs rendszerre. Paul E. mászás. Dennison: Észkerékkapcsoló lehet korrigálni. de hogy ez híd vagy gát a tanulásban. azt saját kezdeti tanulási élményeink döntik el. vagy az egész teste (és még számtalan 35 . hogy folyamatosan tudjunk olvasni. A személyiség további fejlesztésére a haladók részére tartott szuper tanfolyamokon van mód. hogy képesek legyünk keresztezni a „középvonalat”. Bizonyos fokig .Dr. ami megszakítja ezt a kapcsolatot. akkor a középvonal olyan híd szerepét tölti be. mint például a szem-. eredményesen sajátítsa el valaki. olvasás és így tovább.állapotának súlyosságától függően . Ebből a szempontból mindegy. írás. hogy az alapvető képességeket mint a csúszás. helyesen írni. szükségünk van arra. KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR Ahhoz. Amikor a jobb és a bal agyféltekének felváltva kell dolgoznia. vagy csak egyes energiarendszerekre terjed ki. hogy egy időben csak az egyik agyfelét képes használni. Dennison és Gail E. A leggyakoribb oka az egyoldalasság. a homolateralitás. A KÖZÉPVONAL Sokféle oka lehet. Az egyoldalas ember gondolkodását korlátozza. akkor a középvonal gáttá válik. hogy a füle „kapcsol ki” vagy a szeme. Ugyanis valahányszor az egyik agyfelét használni akarja.minden egyoldalas ember koordinációs problémákkal küzd. ötletesen fogalmazni. a másik (eltérő módon működő) agyfelét ki kell kapcsolnia. A személyiség fejlődése azonban azon múlik. úgy. ahogy ezeken a tanfolyamokon tanítják. Az összehangoltság megszerzése egész életre szóló folyamat. amely összeköti az idegpályákat. hogy egy időben tudjunk figyelni és gondolkodni.

mint ábrándozó. Azután csak annyira tartsa. az egész izompróba alatt.oktatóhoz.amenynyire tőle telik . Ahhoz. A „kikapcsolás” lehetséges egyéni kombinációi éppoly végtelenek.Eddig érthető. Soha ne nyomd olyan erősen. Dennison és Gail E. Mondd a tanítványodnak. akkor továbbmehettek. hogy ezeket újra egybeillessze. és változtasd az alkalmazott nyomást az erejéhez mérten! A nyomásod könnyű. hogy ez a normális. Állapodjatok meg jelszóban . amennyire telik tőle. amelyik az elemző.és erre végezzétek el az izompróbát! Ha mind a ketten egyetértetek benne. Vagy például . Paul E. Mielőtt hozzáfogtok az izompróbához. és nem tapasztaltok bekapcsolt erős izmot . mint ahogy végtelen lehetőség nyílik az alkotásra is az összehangoltan működő emberi elme előtt A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE (Engedelmükkel tegezésre fordítjuk a szót az eredeti könyv szellemében.álljatok meg! Forduljatok inkább tapasztalt AGYTORNA. és hamarosan elkönyvelik. vagy külső zajok). ám arra már nem képes. Figyelmeztesd. annyira lekötheti értelmét a jelenségek megragadása (mint például a tanár hangjának dallama. Masszírozzátok mindketten (tanár és tanítvány is) egy rövid ideig az agygombokat. Az újabb próba be fogja bizonyítani. Dennison: Észkerékkapcsoló más variáció van).Hagyd. hogy bármelyikőtök kellemetlennek vagy hiábavaló erőfeszítésnek érezze! Most mindketten megtapasztaltátok a bekapcsolt erős izmot.például mondd te: „tartsd!”. Ez a két gyakorlat megfelelően előkészíti az eredményes izompróbát. vagy mondja ő: „nyomhatod!” . hogy kitapasztalja ezt az erőt. de folyamatos legyen. 5.olvasás közben ki tudja kapcsolni a megragadó agyhoz tartozó szemét. amikor erőlködni próbál. és tartsa a karját előre nyújtva. tisztázzátok.) HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? 1. Ha például egy gyerek az iskolában „kikapcsolja” azt a fűlet.maradjon erős. „próbálkozó” agyához tartozik. Ez a bekapcsolt izom. annál könnyebb lenyomni.Dr. oldalt!) 2. aki segíteni fog! 6. hogy a másik oldali agyával a szavakat részeire szedve megértse. Addig váltogassátok az „erőlködést” és a „tőlem telhetőt”. hogy megtanulja keresztezni a középvonalat. amit mindketten kerestetek: . (Lásd 6. álmodozó vagy „hiperaktív” gyereket. az szükséges. hogy erős maradt. hogy most megpróbálod finoman lenyomni a karjai. Magyarázd is meg neki. Ha tanítványod nem tudja könnyedén tartani a karját. egyenletes. igazán szórakoztató játék! Mondd neki. ha „kikapcsol”. másik kezetek legyen a köldökötökön! Ezután a tengerészcsomó következik egy percen át. ugye? . 3. ami az izompróbát megakadályozná. hogy nyújtsa ki a karját egyenesen előre! 4. A középvonalon való kikapcsolásra sok példát találhatunk ebben a könyvben is. hogy minél erősebben „próbálkozik”. amíg mindketten teljes biz36 . hogy ez megváltozzon. és a hosszú távú vizuális memóriájában megőrizze. Tapasztaljátok ki alaposan az izompróbát. hogy mennyivel erősebb most. ő pedig . hogy nem fordít figyelmet a szavak jelentésére. nincs-e valamilyen kizáró ok (sérülés vagy más). hogy próbálja még erősebben tartani a karját! Figyeljétek meg.

menjetek tovább. hogy az agy motorikus központjából az ingerület szabadon eljut az izmokhoz. kezével érintse közben a másik térdét! (A két térd érintése számít egy gyakorlatnak. A „kikapcsolt izom” elárulja. végezzétek el az agygombokat és a tengerészcsomót a 6. felváltva. mint a „magas fordulatszámú” összehangolt agytevékenység! 7. Ha nem. Magyarázd meg a tanítványodnak. oldalon leírtak szerint! 1. oldalon látható. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! B. a tanuló valószínűleg homolaterális. milyen a „kikapcsolt” és a „bekapcsolt” állapot. és áthangolásra szorul.Dr. D. úgy jobbra fölfelé nézve végezze a ke37 . Ez általában balra felfelé nézést jelent.és a kéz fenntartásához erőfeszítés kell. Nézzen a tanuló két párhuzamos vonalat: II! Ha ez bekapcsolt jelzőizmot eredményez. Végeztess a tanítványoddal 10-20 keresztbe lendítést.vagy mind a két agyfélteke . A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Mielőtt hozzáfognátok az áthangoláshoz. oldal) A. hanem „bekapcsolta” az „ösztönös” agyféltekét. Ízlelgessétek ezt az örömteli érzést mindketten. Ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Figyeljétek meg. hogy a „kikapcsolt” állapot is hasznos dolog tudatos tevékenység közben. de külön-külön egyik sem annyira megbízható. IZOMTESZT (Mozgatóizom biofeedback) A. hogy amikor tényleg kell . kezével az azonos oldali térdét megérintve! E. a tanuló homolaterális. Ez sohasem olyan erős. Végeztess a tanítványoddal keresztbe lendítést. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. ahogy teste könnyedén és automatikusan működik. B pont szerint. Dennison és Gail E. Paul E. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha kikapcsolt helyzetet tapasztalsz. Dennison: Észkerékkapcsoló tonsággal tudjátok. hogy meggyőződj róla. hogy csak tudatos agyműködés van . ÁTSZOKTATÁS (8-13. vagyis jobb kéz-jobb láb. hogy most a keresztbe lendítés nem „ki-”.) C. akkor ki kell várni egy kedvezőbb alkalmat. vagy „próbálkozó” agyfélteke működik . tapasztaljátok meg ezt az erőt. F. C. hogy az „ösztönös” agyféltekét bekapcsolja. mert ez azt jelenti. mint az „ösztönös” vezérlés automatikus fordulatszáma. Nézzen a tanuló egy X betűt! Ha az X kikapcsolja a jelzőizmot. bal kéz-bal láb emelést. úgy a tanuló homolaterális. 2. A „bekapcsolt” állapot arról tanúskodik. A további lépések ezt a gyanút megerősíthetik.valóban képes összpontosítani. G. de eközben szándékosan tartsa úgy a tekintetét. az 1.bekapcsolt állapotban van. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. tehát az „ösztönös” agyfélteke . készen áll-e tanítványod az áthangolás folytatására! Ha igen.tehát csak a bal oldali. a tanuló homolaterális. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha bekapcsolt helyzetet tapasztalsz. ahogy a 10. mivel a legtöbb embernél a jobb oldali az „ösztönös” agyfélteke. A tudatos vezérlés jelenti az „alacsony fordulatszámot”. Végezz izompróbát. Végezzen a tanuló 10-20 homolaterális (azonos oldali) lendítést. (Ha mégis „kikapcsolt” állapotot jelezne az izompróba. B.

hogy a „próbálkozó” (analitikus) agyféltekéjét kapcsolja be! Ez általában jobbra lefelé nézést jelent (ha a 2. hogy a középvonal vizuális keresztezésében gátolt-e a tanuló: 1. B balra fölfelé volt eredményes). Végezzen homolaterális lendítést. Végezzen a tanuló homolaterális lendítést az 1. hogy ez a bölcsek köve. hangolj át te is annyi embert. vagy fordítsa a tekintetét balra lefelé helyett jobbra lefelé! 3. Ha még nem vagy elég tapasztalt. mivel az „ösztönös” (analitikus) agyfélteke általában a baloldalon helyezkedik el. amennyit csak tudsz! A Dennison-féle laterális áthangolásról senki sem állítja persze. hívj meg valakit. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 38 . Dennison és Gail E. Beszéljétek meg tanítványoddal a tapasztalt változásokat! Sok ezer embernek jelentették már ezek a pillanatok az újjászületést! A Dennison-féle laterális áthangolás azért eredményes. visszaadja a tanulás természetes folyamatába vetett gyermeki bizalmunkat. „érezve”. akik máshol nem találtak segítséget. vagy hogy gyógyír lenne minden bajunkra. Újra ellenőrizzétek a jelzőizmot! Most már „bekapcsolt” állapotban kell lennie az agynak. mert a természettel összhangban működik. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL Állapítsuk meg. közben forgassa a szemét minden irányba! E. Ellenőrizzétek újra. hogy végezze el veled az áthangolást. valójában azonban csak lépésről lépésre. D pont szerint. hogy a két agyfélteke együtt dolgozik! B. Ellenőrizzétek újra. Az áthangolás képessé tesz minket a középvonal keresztezésére. Végezzen keresztbe lendítést és közben forgassa a szemét minden irányba! C. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Paul E. hogy ezúttal „kikapcsolt” (nem erős) állapotot hozott létre a homolaterális lendítés. Ha már te is jól ismered a technikáját. függetlenül attól. Kulcsolja össze lassan két kezét a tanuló. De akár képességfejlesztő vagy egészségkarbantartó program részeként segíteni tud sokszor olyanokon is. hogy járni tudjunk. Az áthangolás nagyon egyszerűnek tűnik. végezze a tanuló hosszabb ideig a gyakorlatot. miközben a tanuló nézze az X betűt! A jelzőizomnak „bekapcsolt” állapotot kell mutatnia! G. ahogy ezt sokan megtapasztalták: előbb csúsznimászni kell.) D. Dennison: Észkerékkapcsoló resztbe lendítést. miközben a tanuló a II jelet nézze! A jelzőizomnak most „kikapcsolt” állapotot kell mutatnia! H. E. de eközben szándékosan fordítsa úgy a tekintetét. hogy hova néz! F. az útmutatás pontos betartásával lehet végrehajtani. ÖSSZEHANGOLÁS A.Dr. akárhová néz is a tanuló! D. aki járatos az Agytornában. Ha nem így lenne. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. mintegy szimbolizálva a két agyfélteke összekapcsolódását. a tanulás természetes útját követi. felszabadít az állandó tudatos kontroll alól és bekapcsolja a mozgásba a jobb agyféltekét is. „bekapcsolt” állapotot kell mutasson. „kikapcsolt” állapotot kell mutasson. Szó szerint igaz. Végezz újra izompróbát! Figyeljétek meg.

miközben az ábécére gondol úgy általában. akkor a vizuális szintjén „kikapcsolt” személyről van szó. miközben a tanuló számoljon vagy hangosan betűzzön hosszú szavakat. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. vajon egy félórás olvasás nem „kapcsolja-e ki”! Az ellenőrzés módja. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. miközben az írásra gondol. hogy közben a tanuló fordítsa a fejét egészen balra! 39 . majd ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Ha az olvasás „kikapcsolta” a tanulót.) Ha ennek eredményeképpen „kikapcsolt” állapotba kerül. akkor az olvasás vagy a szemgyakorlatok negatív hatással lehetnek rá. noha ennek szabadon kellene állnia a gondolatok kifejezése céljából. oldal!) 4. Ha a tanuló „kikapcsoltnak” bizonyult a 2-3 ellenőrzésen. hogy tekintetével kövessen a középvonalon át és vissza egy tárgyat. győződj meg róla. hogy „kikapcsolta-e” ez a gyakorlat! 3. hogy „bekapcsolt” választ ad az izompróba az alábbi . és ha az eredmény „kikapcsolt” állapot. vagy annak elolvasására. Dennison: Észkerékkapcsoló 2. Mielőtt az áthangoláshoz kezdenétek. és még mindig a nyelvi (általában a bal) agyféltekét használja a betűk megformálására. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. Ennek a gátlásnak a korrigálására gyakoroljátok a „lusta nyolcas” írásjavító változatait (lásd 14. hogy nem tanulta meg a középvonalat írás közben keresztezni. ellenőrizve. hogy olvas -. oldal)! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ÉS A MEMÓRIÁRA 1.állításra: „Ennek a gyereknek a szervezete készen áll arra. Paul E. Utána újra végezzetek izompróbát. amit saját maga leírt! 4. hogy további összehangolódást érjen el az olvasásban!” Ha „igen” a válasz. ha magát az írást az „ösztönös” (reflex) agyfélteke automatikusan vezérli. Ellenőrizzétek a jelzőizmot.Dr. Erre azonban csak akkor van lehetősége. Mivel a látás majdnem minden emberi tevékenységben szerepet játszik. akkor betűnként! 3. Olvasson a tanuló . Ez vonatkozhat mind a két szemére vagy csak az egyikre. 5. a „kikapcsolt” emberek általában vizuálisan is „kikapcsoltak”.fennhangon elmondott . folytassátok a következő ponttal! 3. (Lásd 15. amennyire a memóriája terjed. Ha az előző pontban a tanuló „bekapcsolt” állapotot mutatott.vagy képzelje azt. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. (Ezt a gyakorlatot nyomkövetésnek hívjuk. Dennison és Gail E. hogy közben a tárgyat a bal látómezőben nézze! Azután térjetek vissza újra a jobb oldali látómezőbe! Ha nem tud könnyedén átváltani egyik mezőből a másikba. Ellenőrizzétek a jelzőizmot úgy. egymás után hússzor. akkor a tanuló végezze a „lusta nyolcas” olvasást javító változatát! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL 1. ez azt mutatja. ellenőrizd. Kövessen tekintetével egy tárgyat (például egy ceruzát) a jobb oldali látómezőben! Ezután végezzetek izompróbát úgy.

Dennison: Észkerékkapcsoló Ismételjétek meg teljesen jobbra fordított fejjel! Eredményezett ezek közül valamelyik kikapcsolt állapotot? 4. jobb oldalt az óramutató járásával megegyezően. A lusta nyolcas olyan szimbólum. hogy ebben a gyakorlatban a tanuló folytonos. 40 . hogy ezeket a gyakorlatokat csak egyszer kell . akkor a jobb fülünk „bekapcsolt” állapotban marad.illetve kéz-szem koordinációs gyakorlatokat csak a lusta nyolcas eredményes befejezése után végezzünk. Így tanult meg odafigyelni valamire! Ha a nyak mozgatóizmai és az agy közötti kapcsolatot kényelmesnek érezzük. ami megóvja attól.már évek óta használatos a kisegítő iskola speciális osztályaiban. Ez a hatás az agyféltekék átmeneti kiegyensúlyozását jelenti. oldalon!) A LUSTA NYOLCAS A lusta nyolcas . akkor ez azt jelenti. és a látásjavító gyakorlatokon. A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA Rajzolj a táblára egy akkora lusta nyolcast. Ezek a technikák még sokkal hatásosabbakká tették a lusta nyolcast. Utána ellenőrizzétek izompróbával. Az Agytornában az izompróba is bizonyítja a lusta nyolcas hasznát. mivel általában jó eredményt lehet vele elérni. amit a tanuló a középvonalon állva kényelmesen elér kinyújtott karjával! A tanuló rajzolja utánad. és megszűnt-e a szem „kikapcsolása”! További szemizom koordinációs . hogy a másikat használni tudja. hogy „bekapcsolt” állapotban van! A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS A nyomtatott betűk írása. Ennek korrigálására a tanuló végezze a „lusta nyolcas” memóriajavító változatát. nyakunk és fülünk közötti kapcsolat szokatlan és kényelmetlen számunkra. hogy az adott területen végleges áthangolást idézzenek elő. ha már a tanuló az izompróbával meggyőződött arról. akkor a tanuló mind külső. A kisbetűket az abc-nyolcas két körén és a középső függőlegesen rajzoljuk! Ahogy a tanuló a betűk írása közben egyre jobban érzi a nyolcast. azután a másikkal. majd a kalligrafikus szép írás az agy mozgatóközpontjából állandó energiaáramlást igényel. A mindennapos gyakorlás már csak a megszerzett új képesség örömteli felidézésére szolgál. hogy mindkét agyfélteke „bekapcsolt” állapotba került-e.korrekt módon . Paul E. Az edukinesztetikai kutatások különféle újításokat fejlesztettek ki és vezettek be a lusta nyolcas használatába.vagy végtelen jel .elvégezni. Az a titka. Az egyik fülét ugyanis ki kell „kapcsolja” ahhoz. a középvonalon mindig fölfelé haladjon. Dennison és Gail E. és nem vagyunk képesek mindkét fülünkkel egyszerre odafigyelni valamire. bal oldalt azzal ellenkező irányba! Először az egyik kezével.Dr. miközben jobbra fordítjuk a fejünket (ami a bal oldali agyféltekét aktiválja). végül mindkét kezével három-három nyolcast rajzoljon! Három-három gyakorlat elegendő. Ha igen. ahogy a vonalból betűt és a betűkből szavakat formálunk. ami „összpontosítja” az embert egy időre. Ha ellenben a jobbra” fordulás „kikapcsolt” állapotot okoz. hogy eközben a jobb oldali agyfélteke energiaáramlása megszakadjon. hogy az agyunk. Az a tapasztalatunk. amelynek révén az összehangolt tanulás gyakorolható és megjegyezhető. lendületes vonallal keresztezi a középvonalat. és nyitottabbá teszi az idegrendszert az energia befogadására. az elefántot! (Lásd 16. mind belső hallásra egyszerre csak a fél fülét használja. úgy válik ezzel együtt könnyebbé az írás.

A feje és a válla mintha gipszben lenne: a mozgást az egész test végezze.karjának meghosszabbításába képzelt ecsettel . HELYESÍRÁS) Rajzoljon a tanuló . 41 . utána pedig a tengerészcsomót! Hívjuk fel a figyelmet a kedvező változásra: mindenki koncentráltabb. a test ritmikusan lendüljön egyik oldalról a másikra! Ez aktivizálja a nyak mozgatóizmainak érzékelő képességét. Hasonlóképpen. IZOMTESZT 1. Dennison és Gail E. CSOPORTOS AGYTORNA DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Kezdjük azzal. 4. 3. hogy mindenki igyon egy jó pohár vizet.korábban „kikapcsolt” vagy homolaterális .Dr. Ha a lusta nyolcast a Dennison-féle laterális áthangolás után alkalmazzuk. Ezután végezzenek a tanulók homolaterális lendítést! Az áthangolásra szoruló gyerekek ettől a gyakorlattól általában „bekapcsolt” állapotot mutatnak. sem a fej. Paul E. még ha látszólag logikus lenne is az összefüggés. Nézzék a tanulók a II jelet! Akik a homolaterális lendítés után „be-kapcsoltnak” bizonyultak.lusta nyolcast a falra! (Lásd a 16. amivel állandó összehangolt állapotot tudunk elérni minden . ahol jobban összehangolt agyműködésre van szükség. sem a nyak. oldalt!). úgy egyre inkább tud segíteni neki. hogy minden tanulás feladatspecifikus. Négy-öt tanuló végezzen a helyén keresztbe lendítést! Egyenként végezzünk velük izompróbát! „Kikapcsolt” vagy „bekapcsolt”? 2. ami a figyelemhez. akkor a többi Agytorna-gyakorlattal együtt olyan eszköz lesz a kezünkben. megfontoltabb és figyelmesebb lett. hogy minden tantárggyal összefüggésben használni tudja a lusta nyolcast. Az edukinesztetika felismerte. általában az X-re is „bekapcsoltak” maradnak. A következő lépésben nézzenek a tanulók az X betűre! Akik a keresztbe lendítés után „bekapcsoltnak” bizonyultak. majd közösen végezzük az agygombokat. általában erre is „bekapcsoltak” maradnak. Az emberi viselkedésben tehát az egyik tanulási tapasztalat közvetlenül nem vihető át egy másik helyzetre. Ahogy azonban a tanár egyre jobban megismeri tanítványát. azokat legtöbbször az X is „kikapcsolja”. sem a váll ne mozduljon el külön! A térd legyen behajlítva.tevékenységünkben. akiket a keresztbe lendítés „kikapcsolt”. a beszédhez és az emlékezéshez egyaránt nélkülözhetetlen. Dennison: Észkerékkapcsoló és az írászavarok lassan megszűnnek. (Lásd a 14 oldalt!) A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA (SZÁMTAN.

összekapcsolódva. pontban nem bizonyultak „bekapcsoltnak”! Végezzék a keresztbe lendítést jobbra felfelé irányuló tekintettel a balra felfelé irányuló helyett (az izompróba ezután „bekapcsoltat” fog mutatni). agresszív. Ha saját magunk vagy másvala42 . hogy az ilyen „magatartásokat” korrigálni lehet csoportos helyzetben.testének mozgásai. lusta.Dr. ahogy ezt leírtuk. Ha az egész csoportot így áthangoltad. Hiszünk abban. hogy a két agyfélteke együtt. 8. Dennison: Észkerékkapcsoló ÁTSZOKTATÁS 5. hanyag gyerek. Szerintünk nincs rossz.ahogy összekapcsolódó ujjaikra néznek -. 6. Végezzenek a tanulók keresztbe lendítést balra felfelé irányuló tekintettel! Segíts azoknak. Paul E. akár negatív értelemben . Kulcsolják össze lassan két kezüket. Dennison és Gail E. az idegrendszerükben lévő gátaktól függően. játszva megy a keresztbe lendítés. A POZITÍV PONTOK A „pozitív pontok” a gyomor meridián neurovasculáris kiegyenlítő pontjai a homlokdudoron találhatók. 9. Most térjünk vissza arra a néhány gyerekre. AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE Mi az edukinesztetikában hiszünk abban. Ezek után már minden olyan mozgás. részint a pozitív pontok és a tengerészcsomó alkalmazásával. akik belezavarodnak és nem tudnak átállni a homolaterális lendítésről! Nyolc-tíz ismétlés után. végezzetek izompróbát! Most „bekapcsolt” állapotban kell lenniük. szófogadatlan. csak a javukra válik. Azok. ha már automatikusan. majd homolaterális lesz! 11. akik nem bizonyultak „bekapcsoltnak” az izompróbán. Hogy a tekintet irányától függetlenül is berögződjön ezeknek a mozgásoknak a ki-be kapcsoló hatása. és érzékeljék . mint a séta.akár pozitív. amíg a többieknél befejezed az átszoktatást! 7. végezzék a tanulók ide-oda forgatott szemmel a keresztbe lendítést! Nyolc-tíz ismétlés után „bekapcsolt” állapotot kell mutasson az izompróba! Végezzék ugyanúgy a homolaterális lendítést is! Az izompróba eredménye „kikapcsolt” izom lesz. vagy éppen ezeknek a mozgásoknak a hiánya. hogy minden gyermek viselkedését alapvetően meghatározzák . félúton a szemöldök és a haj vonala között. Ez utóbbiak végezzenek homolaterális lendítést nyolc-tíz ismétlés erejéig. akik a 6. akik a keresztbe lendítésre és az X-re „kikapcsoltak”. ami a test mindkét oldalát igénybe veszi. a futás vagy a mászás. A test és az elme együttese gyorsan tanulja meg a mozgásnak ezt a könnyebb és jobb útját. akkor ezeknél a gyerekeknél ezt már többé nem kell megismételni. jobbra lefelé irányított tekintettel! Az ezt követő izompróba „kikapcsolt” eredményt kell mutasson. álljanak félre. jobban működik! 10. illetve a homolaterális lendítésre és a II jelre „bekapcsoltak”. részint a Dennison-féle laterális áthangolással. a keresztbe lendítés és indiánszökkenés pedig napi programjuk állandó hasznos kiegészítője marad. Az átszoktatás mindazoknak javára válik.

számítógépes játékok. Érintsd lágyan a tanuló pozitív pontjait (általában 20-30 másodpercig elegendő) éppen csak annyira. mire iskolába kerülnek. a lábujjak és a hajlat közötti domborulatnál! 4. Gondoljon most a tanuló magában egy tantárgyra. hogy a bőr megfeszüljön a két pont között.bármilyen szociális helyzetű családból jönnek . mindezek a hatások túlzottan stimulálják a gyerekeket. A televízió.Dr. Végezzetek újabb izomellenőrzést! Ha a feloldás teljes volt.megzavarták ezek egyensúlyát. az izom „kikapcsol”. akár helyekkel vagy emlékekkel. Tanítsd meg osztályodnak.). osztálytársa arcára stb. és képtelenek alkalmazkodni az iskola légköréhez. hogyan találják meg. egymást követő két testhelyzet. ami az előbb „kikapcsolta”! 5. Maradjon így egy percig. amely a test saját belső energiáját visszarendezi. Kulcsolja jobb kezét a bal bokájára! 3. közlekedés. a vegyileg kezelt élelmiszerek vagy a mágneses mezők hatása . behunyt szemmel. feladatokkal vagy környezeti tényezőkkel legyenek kapcsolatban. ahogyan a 6. milyen érzései vannak most a témával kapcsolatban! Van valami változás? Figyeld meg a viselkedését a továbbiakban is! Tárgyaljátok meg a viselkedésében tapasztalható változást az osztállyal közösen! 6. biztonságos világába való átmenetet meglepő módon megkönnyíti a tengerészcsomó gyakorlat.olyan. Dennison: Észkerékkapcsoló ki lágyan megérinti ezeket a pontokat. amit nem tudsz egykönnyen elgyengíteni! Beszélj erről az osztálynak! Tedd érdekessé! 2. Keressetek az izompróbával erős jelzőizmot. a helytelen étkezés. miközben gondoljon a tanuló ugyanarra a dologra (tankönyvre. A gyerekek egyenként vagy csoportosan végezhetik a tengerészcsomót.vagy Cook-módszer . Dennison és Gail E. ez segíti a berögzült viselkedési válaszokat érzelmi töltéssel rendelkező gondolatokká alakítani. oldalon lévő kép mutatja. A tanuló helyezze bal bokáját a jobb térdére! 2. 1. 4. Nagy feszültséget okozó esetekben hosszabb ideig kell a pozitív pontokat megérintve tartani. Paul E. egy osztálytársra vagy bármi olyan dologra. A gyerekek . mélyen lélegezve! Belégzés közben szorítsa nyelvét a szájpadlásához! 43 . A külső. ami őt kényelmetlenül érinti! 3.már magukban hordják ezeket a stresszhatásokat. ha a tudatunktól független hatások . Markolja meg bal tenyerével a bal talpát. Ellenőrizzétek az erős izmot! Ha a gondolat stresszhelyzetbe hozta. akár emberekkel. 1. Beszéljétek meg utána a tanulóval. számukra befolyásolhatatlan világból a tanulás békés.mint az időjárás. úgy „bekapcsolt” állapotban találod. családi konfliktusok. bizonyos rockzenék és így tovább. és hogyan érintsék a pozitív pontokat! A TENGERÉSZCSOMÓ A tengerészcsomó .

és rengeteg új dolgot tudunk meg egymásról. hogy azok ujjheggyel támaszkodjanak egymáshoz! Folytassa a mély belégzést további egy percig! Azok a tanárok. amit csinálok. mintha megtaláltuk volna az ifjúság kútját. amit csinálok. váltakozó sikerrel. Hála az edukinesztetikának újrajár az egyetemre és igazán szép eredménnyel végzi. így aztán elvégeztem egy tanfolyamot és úgy döntöttem. A következő testhelyzethez helyezze mindkét lábát a földre.” Egy kaliforniai kereskedő „Ez a könyv forradalmat jelent az olvasásképtelenség leküzdése terén. tegye össze a két kezét úgy. amióta a feleségemmel tavaly elvégeztük a haladó tanfolyamot. A tengerészcsomó segít a tanulóknak. mint a régi munkámmal kerestem.” Egy alapfokú tanfolyam hallgatója. amelyekre évekig rá se tudtam nézni. ha nagyon izgatottak. képtelenek koncentrálni: végezzék ilyenkor mindig a tengerészcsomót! VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL Nem ment a fiamnak az olvasás: kezdetben ezért érdekelt a dolog. hogy mi is az.egyenként .Dr. hogy figyelmüket az osztályteremben folyó eseményekre tudják összpontosítani. Állandóan használjuk a tanultakat. Floridából „Azalatt a hat hét alatt. Az önök könyve értette meg velem.” Egy zenetanár Kaliforniából „Új szakasz kezdődött a házasságunkban. Ezalatt minden gyerek .” Egy floridai újságból (Palm Beach Post) „Évek óta végzek izomtesztelést.lehetőséget kap. Pennsylvaniából Jól ismertem kislányom képességeit és így mélyen megértettem boldogtalanságát is blokkolt agydominanciája miatt. vagy ha úgy tűnik. Dennison és Gail E. Az azóta elvégzett korrekcióim tartósaknak bizonyultak. ami a haladó tanfolyam elvégzése óta eltelt. ez lesz a foglalkozásom is. több mint kétszáz gye44 .” Egy légitársaság pilótája. Paul E. ha megrémítette vagy méregbe hozta őket valami. Hasznosnak érzem magam.” Egy terapeauta. és élvezem. Közben egy szívet vagy egy békepipát adnak körbe. akik ezt a technikát alkalmazzák. Olyan az egész. leginkább ezzel a gyakorlattal vezetik be az osztályfőnöki órát vagy a csoportos foglalkozást. New Yorkból „Újra öröm a közös étkezés a családi asztalnál! Áthangolásom óta jó étvággyal tudok fogyasztani olyan ételeket is. ami a szívét nyomja. hogy elmondja. Mellesleg szólva jobban keresek vele. Dennison: Észkerékkapcsoló 5. A gyerekek. és a külső világ zavaró feszültségeit kívül tudják hagyni az iskolán.

Paul E. Új célja van az életemnek!” Egy napközis tanárnő. Dennison: Észkerékkapcsoló reken végeztem el az áthangolást.Dr. Dennison és Gail E. Kaliforniából 45 .

................................................................................................................................................. 5 LEXIT ÁTHANGOLJÁK .................................................................................. 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.................. 30 46 ...................................... 6 A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK........................................................................... 9 A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET ................................................ 19 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ......................................................................................... Paul E............. 26 AGYTORNA-GYAKORLATOK .. 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ...................................................... 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............................................... 13 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............................. 12 AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE ......................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS..................................................................... 29 AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA.......................................................... 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ....................................................................................................... 12 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT..................................... 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ.............................................................................................. FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL....... 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.......................................................................................................................................................................................... 27 AGYTORNA-GYAKORLATOK ....... TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI............................... 8 A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK............................................... 24 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ........ 10 HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? ...................................... 28 POZITÍV BESZÉD........................ 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ....................................................................... 7 MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS........................................................................................... 9 AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK........................................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS........................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS................. Dennison és Gail E................................................................. 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............................................................................................Dr................................. 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .................... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............ 4 LEXI BEMUTATKOZIK..........HOZZÁÁLLÁSA ..................................................................................................................................................................................................................................................................................... 7 A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET ........................ 25 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ........................................................... 30 AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA ................................................................. Dennison: Észkerékkapcsoló Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ.. 17 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS................................................................................................................................................................................... 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS................... 8 A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA.................................................................................................................................................................................................................. 21 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ................................................................................................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ......................................................................................... 11 EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA.................................. 6 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN ............................................................ 30 AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ .... 10 LEXI EGYOLDALAS............... 10 KERESZTBE LENDÍTÉS.................. 8 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS .............................................................................................................. 11 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI.................. LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL .................. 7 AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT .............. BALRA............. 5 AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK.....................VAGY TANÁR ...................................................

..........................................................................................................................................................................................31 MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN?.......................................................................33 (BILATERÁLIS) TÍPUSOK ....................................................................................41 ÁTSZOKTATÁS ..................36 HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? ......................................... Dennison és Gail E....................................................................................................................................31 MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? .......................................................................................................................................................................................................33 MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE?.......................................42 A POZITÍV PONTOK ...............................44 Tartalomjegyzék....... A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) ................41 IZOMTESZT....................................................................................40 A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA .............................................40 A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA......................40 A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS .............................................................................................33 BELSŐ KÖZÉPVONALUNK................................................................32 A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK..........................................................................................41 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ....................................................................HOZZÁÁLLÁSA.....32 EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT .................................................................43 VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL.....42 A TENGERÉSZCSOMÓ.......................................................................34 KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR ...............................................................................39 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ...............................41 (SZÁMTAN...........Dr.........32 A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN ...................................... Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ ..................................................32 AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE ..............34 AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY ...........34 AGYTORNA-TANFOLYAMOK .......................46 47 ........................................................35 A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE....................................39 A LUSTA NYOLCAS ..........................................................................38 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL ..............................................................34 A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY...........................42 AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE....... Paul E.............................................................................31 MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK...............41 CSOPORTOS AGYTORNA ..........39 ÉS A MEMÓRIÁRA ...........................................................VAGY TANÁR ......................................................................................36 A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ HELYESÍRÁS) ................................................................................................35 A KÖZÉPVONAL ..................................................................................................................................................................................................................................................37 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL ..................33 AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? ....................................................................

a két fül és általában a test két oldalának munkáját. A könyv sok ábrával magyarázza meg. érdeklődőbb. ő meg olyan nehezen kapcsol. 550. és eredményesen hangolják össze a két szem. mint a borotva.Ft .és az ilyen gyerekek szülein .akar segíteni ez a könyv.. hogyan működik agyunk tanulás közben. Az így összekapcsolt „ÉSZKEREKEK" azután már vidáman forognak az AGYTORNA gyakorlatok közben. és hogyan lehet összehangolni a két agyfélteke működését. de ez a kettő: egy agy. hogy a két evező közül csak az egyiket használta? Az a tapasztalat. akkor minden szorgalom és tehetség dacára sokkal nehezebben megy a tanulás. hogy a „problémás" gyerekek 80%-a egyszerre csak az egyik agyfelét használja a tanuláshoz. Agyunk ugyan két agyféltekéből áll. Megjön a gyerek önbizalma is: önállóbb lesz. nyitottabb az őt körülvevő világra. Próbált már Ön úgy evezni. Ha összehangolt működésüket valami gátolja. akárhogy erőlködik is!" Az ilyen gyerekeken .„Miért nem megy a gyerekemnek a tanulás? Másnak vág az esze.