Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Az edukinesztetika alapjai.
Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison

AGYKONTROLL KFT BUDAPEST
2

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Észkerékkapcsoló Az edukinesztetika alapjai
A mű eredeti címe: Edu-K for Kids Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison Az illusztrációkat Gail E. Dennison készítette Fordította: Domján Jenő Korrektor: Blázy Lászlóné Borítógrafika: Tettamanti Béla

© Agykontroll Kft., Budapest (488-0118 ) ISBN 963 7959 04 1 Minden jog fenntartva! A könyv sem egészében, sem részleteiben nem közölhető a kiadó előzetes engedélye nélkül.

Szedés, tördelés: XFERKft., 165-42-82 Felelős vezető: Csányi Tamás

Készült az IMI Print Kft. nyomdájában, Nyíregyházán Felelős vezető: Nagy Imréné 3

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ
Ez a könyv, amit a kezükben tartanak, nem gyermekkönyv a szó hagyományos értelmében. Szülőknek és tanároknak íródott azzal a céllal, hogy a gyerekekkel együtt olvassák és együtt alkalmazzák, megértve és megértetve annak okát, hogy miért megy - vagy miért nem megy - nekik a tanulás. Ha a gyerekek megértik az összefüggést agyuk és testük működése között, nyitottabbak lesznek és élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez a könyv kínál. Az ÉSZKERÉKKAPCSOLÓ-ban sok - önmagát magyarázó - illusztrációval kíséreltük meg a módszer átfogó megközelítését. Az volt a szándékunk ezzel, hogy megvilágítsuk agyunk sajátos működését a tanulási folyamat közben. A kis Lexi életének egy-egy pillanatát ragadtuk meg minden egyes oldalon, ahogy az agya megbirkózik az írás, olvasás és a helyesírás tanulásával. Vettük a bátorságot, hogy ezt a hallatlanul bonyolult és titokzatos folyamatot leegyszerűsítsük és - noha az idegrendszer működése szempontjából mindent korrekt módon ábrázoltunk - úgy beszélünk a tanulásról a könnyebb megérthetőség kedvéért, mintha agyunk egyik vagy másik területe eközben valóban „kikapcsolna”. Ezzel csupán az agyféltekék jó együttműködésének hiányát jelöljük, mint ahogy az agyféltekék együttműködésének szükséges voltát hangsúlyozzák az illusztrációk is. A könyvben található AGYTORNAgyakorlatok természetes, egyszerű és veszélytelen mozgássorok. Ezektől a homolaterális, vagyis az egy agyféltekét használó tanulók általában tartózkodnak, és maguktól nem végzik ezeket a mozgásokat, hacsak külön biztatást vagy engedélyt nem kapnak rá. Ahogy aztán a gyerekek - és persze a felnőttek is - egyre jobban összehangolják két agyféltekéjük működését, úgy egyre inkább igénylik ezeket a mozgásfajtákat és ez hamarosan mindennapi életük részévé válik. Ezek a gyakorlatok eredményeseknek bizonyultak a két szem, a két fül és általában az egész test jobb összehangolásában, amivel együtt jár az írás- és olvasáskészség fejlődése is. Valójában nemcsak az iskolai tantárgyakban, de minden tevékenységünkben haladást tudunk elérni az AGYTORNA-gyakorlatokkal.

Az „Észkerékkapcsoló” és az „Észkapcsoló agytorna” mellett a másik leghatékonyabb segítségnek a Silva-féle Agykontrollt tartom, amit gyorsan és eredményesen négy napos tanfolyamon lehet elsajátítani. Az érdeklődők a Pf. 115. Budapest, 1389 címen vagy a 176-4812 telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást. Sok sikert kívánok az örömteli és eredményes tanuláshoz!

A kiadó

4

mert a két agyfelemet nem használtam egyszerre. akármennyire erőlködtem is. ha ilyen hibákat csináltam az órán. Edének hívták. anélkül. A szemem balra ment. milyen ciki volt. hogy megtanít engem valamire. Paul E. Állandóan eltévesztettem a szavakat. ez voltam én az iskolában. és megígérte. hogy mi a baj velem. 5 . LEXI BEMUTATKOZIK Szervusztok! Engem Lexinek hívnak. Képzelhetitek. miért nem ment nekem a tanulás! LEXIT ÁTHANGOLJÁK Látjátok. Régebben nagyon nehezen ment a tanulás. Aztán találkoztam Edével. hogy akartam volna.Dr. .Az majd segít a bajon mondta vidáman. És mindezt azért. Végre megtudtam. a kezem meg jobbra. Azután. Dennison és Gail E. hogy a tanulás közvetlen kapcsolatban áll a test ösztönös mozgásaival. Hamar rájött. egy szép napon új tanítót kaptunk. Ő tanított meg az AGYTORNÁRA. Dennison: Észkerékkapcsoló Gyermekeinknek ajánljuk ezt a könyvet! Ők nap mint nap meggyőznek minket arról.

Kíváncsi voltam hogy néz a fejembe. bekapcsoltuk az „agygombokat”. ahogy Ede magyarázta. Ez egy kicsit megnyugtatott. most már jöhet a próba . hogy be van-e kapcsolva az agyad. .Na.Most pedig tedd le a lábad és érintsd össze az ujjaidat! – Mély levegőt vettem.Dr. Dennison és Gail E. . megteszi az izompróba is . 6 . Ezt a csomót a kezünkkel kötöttük a saját lábunkra. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK .nézzük meg. De mielőtt hozzálátott volna. mindkét oldalon.mondta Ede.Arra nincs szükség.mondta Ede .mondta Ede egy perc múltán. . Paul E. Ezt úgy kell csinálni. a nyelvemet a szájpadlásomra szorítva. . . hanem előtte a „tengerész-csomó”. hogy az egyik kezemet a köldökömre teszem.Hunyd be a szemed és lélegezz mélyen! . A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK De még most sem az izompróba következett.nyugtatott meg Ede.Először is . Egy percig ültem így nyolcas formában. a másikkal meg a kulcscsontom tövét dörzsölgetem.

Te csak tartsad. Ha Lexi agyának csak az egyik felét használja egyszerre. amennyire tőled telik.Éreztem. Paul E. és én majd finoman lenyomom.Rajta! . nem igaz? MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS (Ez itt Lexi agya felülről. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT Tegyünk tehát egy kísérletet. . bekapcsolt állapotban vagy! Tetszik nekem ez az Ede. Egészen jó fej. úgy nem tudja magasabb képességeit kihasználni. Dennison és Gail E.mondta Ede -. Agyának mind a két fele másra alkalmas. Szólj. Úgy is lett. és a másik felét közben kikapcsolja. ha kezdhetjük! . . ahogy ez rá is van írva. Az eredményes tanuláshoz mind a két agyfélre szükség van. ahogy veletek szembefordul.Látod . hogy ellent fogok tudni állni a nyomásnak.mondtam.Nyújtsd előre a karodat. .Dr.) 7 .

Ede most mégis le tudta nyomni a karomat. mindig megvéd és erőssé tesz. Ha túl erősen „próbálod”: gyengébb leszel. Ede most is izompróbát csinált. a tested minden erőlködés nélkül azt fogja tenni.Pedig . . Paul E. hogy „próbálkozzál”. a kezemmel hozzá kellett érjek az ellenkező oldali térdemhez. és ez azt mutatta. A kezemmel pont az ellenkező oldalra kellett lendíteni. valahányszor kell. hogy az „ösztönös” agyamat használtam volna. hogy miért történt így.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET Ede aztán megkért.Ez azért van . mert ez a gyakorlat arra kényszerít. hogy megint ki voltam kapcsolva. DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK Ede a „keresztbe lendítéssel” kezdte az áthangolásomat. Ahelyett. Minden erőmet megpróbáltam összeszedni. mert az „ösztönös” agyfeled kikapcsol. hogy keresztülesek a saját lábamon. mint a lábammal. Hogy biztosan keresztezzem a középvonalat. hogy próbáljam meg még erősebben tartani a karomat.magyarázta -. elhihetitek! Attól féltem. amire szükséged van.mondta Ede . Amikor csak annyit teszel. 8 . Meg is magyarázta. Nem volt könnyű. a „próbálkozó” agyammal akartam megoldani a feladatot.az „ösztönös” agyfeled. Dennison és Gail E. amennyi „tőled telik”. .

Vegyünk egy másfajta gyakorlatot -javasolta Ede. Bárcsak minden ilyen könnyű lenne az iskolában is! 9 . Dennison és Gail E. . Ellenőrizzük. Ez az oka. hogy neked mindig „próbálkoznod” kell.lendítésnek . Paul E. hogy be van-e kapcsolva az agyad! -mondta Ede. Dennison: Észkerékkapcsoló A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA . ahogy a bábszínházi bábuk mozognak. valahányszor a középvonalhoz érsz. AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK . Jobb kézzel a jobb térdedre. Hát ez igazán könnyen ment.Nézd meg ezt a nagy X-et! Ez a középvonal keresztezését jelképezi. Ugyanazon az oldalon találkozik a kezük a lábukkal. jobb kéz a magasba. hogy olyan nehezen megy az írás meg az olvasás.Ez azt mutatja. bal kéz magasba. Az izompróba megint „kikapcsolt” állapotot mutatott.Dr. Ezt hívják homolaterális vagyis azonos oldali . azután bal kézzel a bal térdedre.magyarázta a barátom.Ezt úgy csináld. .

felkészültél-e az áthangolásra? . hogy készen állsz-e erre! .Ennek a fiúnak a szervezete készen áll az áthangolásra! -jelentette ki hangosan. Paul E.válaszoltam. és agyuk két féltekéje között nem alakul ki együttműködés még tanulás közben sem. azok nem tanulják meg a két agy közös munkáját. .kérdezte Ede. Az izompróba azt mutatta. mint azoknál a gyerekeknél. hogy a te agyad úgy szeret dolgozni. ugyanúgy.Most tehát mind a ketten tudjuk. LEXI EGYOLDALAS.Ebből látszik. TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI Ede elmagyarázta nekem. azután Edével újra elvégeztük az izompróba-ellenőrzést.Dr. akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak? . hogy újra felnőj! HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? A legtöbb embernél a jobb oldali agyfélteke az „ösztönös” agya.Szeretném! . Jól megnéztem a rajzot. Akiknél ez a korszak rövid vagy teljesen kimarad. hogyan tanulja meg az ember teste és agya a közös munkát. felkészültél arra. 10 . – Ha be akarod „kapcsolni” az ösztönös agyfeledet.Na. azok úgy nőnek fel. . felfelé nézel. hogy egyszerre csak az egyik fele működik. hogy közben megtanulják agyuk két felét együtt használni.Akkor nézzük. Dennison: Észkerékkapcsoló A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET Most Ede két párhuzamos függőleges vonalat mutatott. hogy erős vagyok és készen állok az áthangolásra. mint valaha! . hogy balra. Dennison és Gail E. csak annyit kell tenned. miközben az izompróbával ellenőrzött. -Szeretnéd-e. Erősebb voltam. hogy az „ösztönös” és a „próbálkozó” agyad együtt működjön.magyarázta. és a bal oldali a „próbálkozó” . Lexi. Így érzi magát biztonságban mondta Ede. Akik kisbabakorukban eleget csúsznakmásznak. .

hogy mindent megtettem. Paul E. de nem próbáltam annál többet tenni? . hogy közben balra fölfelé nézzél! -javasolta. Lexikém .Dr. .Pedzed már. ami tőlem tellett. Dennison és Gail E. BALRA.legnagyobb meglepetésemre . hogy erős vagyok. Az első néhány mozdulatban még segített. de azután . Képes voltam keresztezni a középvonalat! AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI Ede most megint izompróbát tartott. . FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Ezért most úgy csináld a keresztbe lendítést. Ez azt mutatta.kérdeztem Edétől.felelte mosolyogva.Ez ugye azt jelenti. és nem „kapcsolt ki” a keresztbe lendítés.magam is könynyen tudtam folytatni. 11 . Dennison: Észkerékkapcsoló KERESZTBE LENDÍTÉS.

Dennison: Észkerékkapcsoló EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA.mondta Ede. hogyan álljanak le. és hogyan kezdjenek el gondolkodni. Most eléggé ügyetlenül végeztem ezt a gyakorlatot.Na. nem ment olyan ösztönösen. most már tudja a tested és az agyad. LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Most újra a bábu következett. AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT A bábu után újra izompróbát tartottunk. A két agyféltekéd együtt dolgozva sokkal többre képes. Dennison és Gail E. és erősen figyelnem kellett rá. ha új dolgot kell tanulniuk! A középvonal keresztezésével most megtanulták az összehangolt testmozgást. 12 . Paul E. hogy a „próbálkozó” agyfelemet kapcsoljam be. lefelé fordítottam a tekintetem. de ezúttal jobbra.” . Az eredmény: „kikapcsolt izom.Dr. mint külön-külön .

és közben minden irányba forgattam a szememet. Ede most azt mondta.Dr. Egyik után sem mutatott gyengének az izompróba.Azt jelenti ez.kérdeztem. érted már .mondta Ede -. . Dennison és Gail E. többé nem fogja a nehezebb utat választani! Te most már át vagy hangolva és később sem kell újra áthangolni téged. Az izompróba nála is kikapcsolt állapotot mutatott. .Kulcsold össze a két kezed! Látod. Paul E. így kapcsolódik össze a két agyféltekéd is. amikor az izompróba megmutatta. hogy ettől kikapcsolt állapotba kerültem. máris bekapcsolt állapotba fogsz kerülni. .bólintott Ede -. Nagyot nevettem. jobbra és balra.Látom. Most Ede következett a bábuval. pont erről van szó.Látod . gyakoroljam a keresztbe lendítést minden irányba nézve: le és föl. ha csak ránézel a nagy X-re vagy keresztbe lendítést csinálsz. Elég. 13 . hogy az agyam két oldala meg a testem ösztönösen együtt akarnak dolgozni? . Erre kipróbáltam a bábut. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE . most már az agyad ismeri a könnyű utat a tanuláshoz. És hidd el.

14 . Dennison és Gail E.Dr. kikapcsolt a „próbálkozó” agyfelem. Miután Ede áthangolta a szememet. hogy a szememmel követtem. minden irányba tudtam követni a kezét. amit mutatott („követési gyakorlatok”). A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Edével azt gyakoroltuk. Paul E. Ilyenkor az ellenkező oldali agyfelem mindig „kikapcsolt”. Nem is nagyon tudtam követni a sorokat. mielőtt megtanultam volna olvasás közben keresztezni a középvonalat. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Ez én vagyok. ahogy balról jobbra áthaladtam a középvonalon. Amikor balra néztem. Ha meg jobbra néztem. akkor az „ösztönös” agyfelem kapcsolt ki.

Ezért Lexi elvész a részletekben.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi csak a bal szemével olvas. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi a jobb szemével olvas és a bal szemét nem használja.) 15 . hogy mit olvasott. Dennison és Gail E. Paul E. mindig belezavarodik az olvasásba. de amikor a középvonalhoz ér.Dr. hogy balról jobbra kell olvasni. akkor csak a jobb szeméhez tartozó bal agyfele van bekapcsolva. és nem fogja tudni. A bal agyfélteke a részleteket fogja fel. azt talán nem téveszti el.

Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Lexi jól tudott „felolvasni” akkor is. azután a két kézzel együtt rajzoljuk! Utána a követési gyakorlatok már nem okoznak „kikapcsolt” állapotot. hogy mit olvasott. Először külön-külön a jobb és a bal kézzel végezzük.Dr. és ki tudják fejteni jótékony hatásukat. Ez nagyon jól hangzott az olvasásórán. és később sem emlékezett rá. valójában azonban nem értette meg. Dennison és Gail E.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (A lusta nyolcas rajzolása egyszerre „kapcsolja be” mind a két agyfelet.) 16 . Paul E. amikor a nyelvi „próbálkozó” agya „kikapcsolt” állapotban volt.

17 . Paul E. Helyette. Dennison és Gail E. hogy egy időben használjam mind a két agyfelemet.Dr. a középső mezőben dolgozik mind a két szemem és együtt segítenek a tanulásban. a középvonal kezdett eltűnni. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Amikor megtanultam.

Az ösztönös agyból eredő mozgások balra. Ha mindkét agyfél be van „kapcsolva”. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS A nyelvi „próbálkozó agyból eredő mozgások a középvonaltól jobb felé indulnak el. minden egyes betűt a középvonal jobb oldalán rajzolt. akkor a mozdulat bármelyik irányba haladhat. és az „ösztönös” agya ki volt „kapcsolva”. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Amikor Lexi csak a „próbálkozó” agyát használta az íráshoz. Így soha nem érezte a különbséget a „b” és „d” között.Dr. és hiába próbálták erre rávezetni. visszafelé rajzoltam a kört: vagyis az óramutató járásával megegyezően. Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Mielőtt megtanultam volna írás közben keresztezni a középvonalat. Dennison és Gail E. egyik módszer sem vált be nála. 18 .

Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Edével addig gyakoroltam a lusta nyolcast. és nem is kell rajta gondolkodnom. Most már nekem sem mindegy a b meg a d. hanem jól meg tudom őket különböztetni egymástól. Paul E. Írás közben ez ösztönösen megy. Dennison és Gail E. hogy írás közben mind a két agyfelem „bekapcsolva” legyen. 19 . amíg el nem értük.

és igyekszik megfejteni az értelmét. Dennison és Gail E. akkor a „nyelvi” agyammal fülelek. hogy a jobb fülem „kikapcsolt”. hogy ha a fejemet jobbra fordítom. Ha balra. Ezért voltam gyakran figyelmetlen. hogy lélekben „valahol máshol jártam”. Paul E. és nem is fog emlékezni arra. és ez okozta. amit olvas. amit olvasott. az azt jelenti.) 20 . akkor a „muzikális” fülemet használom. Ha fejemet jobbra fordítva az izompróba gyengének mutat.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede elmagyarázta. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi csak a nyelvi „próbálkozó” agyfelével hallgatja. A hangjában nincs átélés vagy érzelem. Ez nem sokat törődik a nyelvi szerkezetekkel.

„próbálkozó” agyfél nélkül ez csak álmodozás. Dennison és Gail E.) 21 .Dr. és ezekhez kapcsolódó képek jelennek meg előtte. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Most csak a szavak zenéjét figyeli Lexi. A nyelvi. és a feltett kérdésekre nem tud válaszolni. Paul E.

) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi itt a helyesírási szabályokra figyelő nyelvi. értelmezése és rendje. „próbálkozó” agyával tanul.) 22 .Dr. mert ezt az „ösztönös” agyfél veszi. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Itt Lexi az „ösztönös vonalon” tanulja a szó helyesírását. Paul E. Dennison és Gail E. Hiányzik neki a „próbálkozó” agy logikája. de nem hallja a szó ritmusát és a magánhangzók zenéjét.

) 23 . próbálkozzon. amit tanult. hogy mind a két fülemet „bekapcsoljam” a gondolkodásba. hogy igyekezzen. Túl sok energiát kapcsolt a „próbálkozó” agyfelébe. oda összpontosítva. Dennison és Gail E.Dr. Egész felsőtestem együtt mozog. és nem volt képes megjegyezni. Közben a tekintetemmel követem a mozgást. ahová a kezem mutat. amiben a lusta nyolcast kinyújtott kézzel rajzolom a levegőbe. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede az elefánttal megtanított rá. akarjon. Paul E. és közben nem tudta használni a képzeletét. Az elefánt olyan gyakorlat. miközben egyik fülemet a vállamra szorítom. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Lexi állandóan azt hallotta.

Dr. Ezek a szem és a haj vonala között félúton helyezkednek el. Dennison és Gail E.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Ha Lexit túl sok benyomás éri. 24 . Ilyenkor ujjait a homlokára helyezi. nem megy a tanulás. az úgynevezett pozitív pontokra. mert a tudatos. hogy nekiálljon a tennivalóknak. túlfűtött lesz. hogy hiába próbálkozik. Paul E. Ilyenkor nem tud lehiggadni.) Ha nem tudok koncentrálni. olyankor a tengerészcsomót csinálom. a szeme fölötti két pontra. Dennison: Észkerékkapcsoló (Néha Lexi úgy érzi. mert túlságosan „bekapcsolja” a képzeletét. Lexi ezzel tudja újra „bekapcsolni” az „ösztönös” agyfelét. túl nagy az „ösztönös” agyfél energiája. A környezet túlzott ingergazdagsága viszszaüt. egyenként. szépen sorban. „próbálkozó” agyamnak több energiára lenne szüksége.

Ez segít. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Olvasás előtt megdörzsölöm az agygombokat. Ez a két pont a szegycsont két oldalán. Dennison és Gail E. belülről kifelé és felülről lefelé. (Közben a másik kezemet a köldökömön tartom. 25 . hogy jól oda tudjak figyelni és megjegyezzem a hallottakat. Ilyenkor finoman dörzsölgetem a fülemet. Paul E. amikor valakire figyelnem kell.) A gondolkodó sapkát olyankor teszem fel. a kulcscsontok alatt helyezkedik el. vagy beszélnem kell valamiről.Dr.

26 . Közben hogy erősebb legyen . élesebben látom utána a sorokat. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Egy pillangót képzelek a plafonra és az orrommal körberajzolom a szárnyait. Ez jó bemelegítés a szememnek.a kezemmel megtámasztom a nyakamat oldalt vagy hátul.Dr. Dennison és Gail E. Paul E.

Lassan forgatom fejem. Az AGYTORNA-gyakorlatok részletesen Dennison: Észkapcsoló Agytorna című könyvében találhatók 27 . Az űrgomb a kifejezőképességet segíti: Két ujjam felső ajkamon. A nyakhimbálás hasznos a középvonalkeresztezéshez. A bagoly segít a lazításban: Vállamat markolja kezem. Az energiaásítás elernyeszti az arcizmokat és pihenteti a szemet: A számat nagyra tátom. Másik fogja a köldököt. 6. mit kell tenni. Másik kéz: farokcsontomon. 2. A mérleg kiegyensúlyoz: Egyik kéz a fülem mögött. A földgomb energiát ad a megértéshez: Ajkam alatt ujjam érzem.Dr. Lassan kell végezni! Oldalra: felhúzott vállakkal. Hogy könnyebb legyen megjegyezni. Dennison és Gail E. 5. neve: szemérem. Másik a csonton. versbe foglaltam. Hangos az ásításom. 1. 3. Előre-hátra: kinyújtott nyakkal. 4. Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Ede hat AGYTORNA-gyakorlatot is megtanított nekem.

28 .Dr. Paul E. Bekapcsolok valami jó zenét hozzá. szökdécselek. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Az indiánszökkenést és a keresztbe lendítést mindennap csinálom. és arra ugrándozom.

Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló POZITÍV BESZÉD Csak olyan kifejezéseket használok. és erőssé tesznek: ezzel megelőzöm. amelyek pozitív gondolatokat ébresztenek bennem. hogy az agyam kikapcsoljon! 29 . Dennison és Gail E.Dr.

Ami a fogalmazást illeti. hogy a gyerek azt nézi. szinte a tollamból folynak a papírra.Dr. Paul E. megteszem. reménytelen eset vagyok. Az az érzésem. 3. úgy tűnik. mindig kudarcot vallok. és könnyen belezavarodom a mondanivalómba is. amit fölolvasok.HOZZÁÁLLÁSA 1. Gyakran egyedül érzem magam a többi gyerek között. Teljesen reménytelen eset! 2. Bármit csinálok is. Célokat tűzök magam elé. 4. szívesen rohangálok. AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ . hogy mire vagyok képes. A dicsérettel meg a szidással csak azt értem el. mindegy.VAGY TANÁR . mi fog következni. hogy fejlődtem valamiben. hogy el is fogom érni azokat. 3. Ez a helyzet már-már meghaladja az erőmet. A gyerek (az osztály) azt csinál. Imádok mozogni! Szívesen mászom fára. 2. Dennison és Gail E. ha van saját tanulási módszerük. Olyan ügyetlen vagyok! Akármennyire akarok is vigyázni magamra. nem én dönthetem el. Különb akarok lenni a többieknél: a legkitartóbb. Sohasem érzem úgy. könnyen megsérülök játék közben. mintha előre tudnám. amit akar. kipróbálom. és nyugodt vagyok. és ahol csak lehet. amit akarnak. igazából csak a tanárok kedvéért csinálom. 4. aki irányít. és erre nekem semmi befolyásom nincs. a legcsinosabb vagy akár a legaljasabb is. hogy mi történjen. Mindig örömet szerez. és örömmel fedezem fel közben a kínálkozó lehetőségeket. 2. Ha olvasok. Szeretek történeteket kitalálni és leírni. 3. gondoljanak róla mások. Akárhogyan erőltetem is. nem megy a gyereknek a tanulás. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. a gondolattal egy időben jönnek a számra a szavak és a szavak jelentése is világossá válik bennem. ha úgy érzem. ami csak tőlem telik. Másokban is tisztelem. hogy nekem 30 . hogy „be kéne dobni a törölközőt”. a leggyorsabb. de ha van egy felnőtt is velem. úgy könnyebben megtalálom a helyemet. Ha beszélek. éli a saját életét. 5. Akárhogy igyekszem is. hogy nem nagyon értik a többiek. De hogy nekik mi ebben a jó? AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. Az ötletek maguktól jönnek. úgy érzem. hogy miről van szó! 5. Azt hiszem.

az egyik legközvetlenebb sikerforrás a „bekapcsolt izom” megtapasztalása! Azt szeretnénk. a járás. hogy azt egy felnőtt el sem tudja képzelni . 4. hogy a gyerekek gyengének lássanak. 5. AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ . Mivel . annál nagyobb kihívást jelent számomra úrrá lenni a helyzeten. boldog állapotát? Ennek a velünk született adottságnak: a tanulás belső képességének újrafelfedezéséhez már sok ezer embert hozzásegített az edukinesztetika. hogy akkor is tanítanom kell őket. MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN? A kisgyermek élete első egy-két esztendejében . Mindennapi életem megújulásának forrása. hogy nem vagyok tévéd-heteden.előre látok bizonyos dolgokat.úgy látszik . Persze tisztában vagyok vele. hogy figyelemmel kísérhetem az emberi személyiség kifejlődésének csodáját. aki ennek a könyvnek az útmutatása szerint foglalkozni 31 . Paul E. vagy észrevegyék. Minél forróbb a hangulat. hogy mindenki. és ezeket beépítse egy saját magát folyamatosan alakító nyelvbe. Szeretek a gyerekekkel foglalkozni. Ezen belül úgy hisszük . minden tudatos törekvés nélkül. Mindent elkövetek.Dr. hogy a felnőtteknek is állandó szükségük van fejlődésre és tanulásra. hogy felismerje és reprodukálja a maga körül felfogott beszédhangokat. és majd túltesznek rajtam. amit csinál. hogy megtaláljam a hangot a gyerekekkel. abban a tudatban döntök. amivel képes megbirkózni. Nem titkolom a gyerekek előtt. A felnőtteknek példaképül kell állni a gyerekek előtt. 2. hogy ezt a saját fejlődésükre is fogják vonatkoztatni. Nem engedhetem meg magamnak. a futás vagy a beszéd megtanulása okozott. Remélem. de sokszor olyan zavarosak. és arra tanítom őket. Élvezem a gyerekben buzgó nagy energiát. hogy az a helyes döntés. és a gyerekeknek meg kell tanulniuk. Dennison és Gail E.amíg annyira tele van mozgásigénnyel. Ennek ellenére legtöbbünknél . ha hibázom. Úgy irányítom a gyereket. Olyan feladatokat adok a gyereknek. és nagyon sokat tanulok tőlük! Ez a kapcsolat ébren tartja bennem a kreativitást. és nem fél az új próbatételtől. ha maguktól nem képesek tanulni. 3. Hogyan szerezhetnénk vissza a tanulásnak ezt a természetes.az ismétlésen és a begyakorláson alapuló tanulási szokások alakulnak ki. Ez a képesség az emberi lény tulajdonsága.HOZZÁÁLLÁSA 1. amelyek már nem nyújtják a felfedezés belső örömét. amit korábban a csúszás-mászás. hogy a szülő és a tanár a legfőbb tekintély. 5. Dennison: Észkerékkapcsoló tetszik-e vagy sem. „Befogadó” agya képessé teszi. így megtapasztalhatja saját teljesítményének belső örömét.mintegy ötéves korunkra . hogy megtalálja azt a munkát. 4. amit ő szeret. Így naponta egy sor apró győzelmet arat.ugrásszerű eredményeket ér el az új ismeretek elsajátításában. a mozgást alkalmazó oktatás.VAGY TANÁR .

miért nem vált be másoknál. amelyeket testi-lelki sérülések során. Sajnos iskolai körülmények között a tanárok nem tudták megismételni ezeket a biztató eredményeket. Soha ne kicsinyeljük le tehát az izompróba fontosságát! Mert. AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN Azt tapasztaltuk.azonnal közvetlenül megtapasztalhassa az eredményt. Pedig a keresztbe lendítés az agy számára a legtökéletesebb egyensúlyozó gyakorlat lenne. és miért nem bizonyult az iskolai oktatásban megbízható eszköznek. Ahol ez a módszer gyakorlattá vált . Dennison és Gail E. Valójában az emberi idegrendszer nem ennyire egyszerű. aki a tanítványát sikerről sikerre erősíti és nem kényszeríti képességeinek határán túlra. miközben az izmokat az agyféltekével ellentétes oldalon mozgatják. Az edukinesztetika azonban rendelkezik azzal az egyedülálló lehetőséggel. és elméletileg az is. és „kitanulja” magából azokat a beidegzéseket. Az edukinesztetikát akkor használja bölcsen. Paul E.lelki egészséghez is. Ennek következtében gyorsan népszerű lett a kúszás-mászás. de hozzásegít mindenkit a testi . hogy az így szoktatott gyerekek az írásban és az olvasásban is javultak. gyógyító hatását. miért vált be a keresztbe lendítés egyeseknél. akkor képes lesz kibontani saját belső fejlődését is a számára legegészségesebb módon. és ezáltal képes magyarázatot adni arra. ha valaki megtanulja. de az izompróba útján a „bekapcsolt izom” megtapasztalásával közvetlenül kézzelfoghatóvá is teszi a tanuló számára. a keresztbe lendítés. hogy ennek a technikának az agykárosodás visszafordítása mellett az a haszna is van. Delacato figyeltek fel rá.Dr. Nemcsak az iskolai előmenetelt javítja. Az emberi test ösztönös bölcsessége pedig éppen a „bekapcsolt izom” útján nyilvánul meg számunkra. hogy az izompróba útján közvetlenül tanulmányozza a mozgások és az agyműködés közötti összefüggést. ott a keresztbe lendítés és a többi kétoldali gyakorlat hatásos. Az a jó tanár. ám sokszor hatástalan maradt. így gyakorlása egyre inkább összehangolt és kiegyensúlyozott agyműködést eredményez.tanuló. Dennison: Észkerékkapcsoló kezd az Agytornával – legyen . ha a jó válaszokat és a gyerek fejlődését nemcsak bátorító szavakkal erősíti meg. Hatásosnak bizonyultak mint látásjavító gyakorlatok is. hogy a csúszás-mászás csak azoknál fejti ki jótékony. és ennek segítségével ismerhetjük meg az idegrendszer természetes fejlődésének folyamatát. akik azt tökéletesen elsajátították még kisbabakorukban. Az 1960-as években dr. hogy eredményes idegrendszeri kapcsolatokat építsen ki. MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? A keresztmozgások és a erre való szoktatás régóta ismeretes technika súlyos agysérülések következményeinek utókezelésében. A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK Minden bizonnyal sok emberen segített a keresztbe lendítés. és egyensúlyba hozza a két agyfélteke működését. mielőtt a bal vagy „próbálko32 . és számos iskolában bevezették. és így ezek a mozgásgyakorlatok visszakerültek a gyógypedagógia eszközei közé. A magyarázaton túl éppen a keresztbe lendítéssel kapcsolatos kutatásaink vezettek egy új korrekciós eljárás: a Dennison-féle laterális áthangolás kifejlesztéséhez. szülő vagy tanár . Doman és dr. vagy mások erőltetett utánzásával épített ki magában.mint például az AGYTORNA-tanfolyamokon -. Az egyes mozdulatok ugyanis mindkét agyfélteke működését igénylik.

vagy kérgestest kapcsolja össze. Ezek az emberek mozgásuk vizsgálata alapján bal oldali . Az a tapasztalatunk. Ha ebben a korban sikeresen használjuk az ösztönös („kikapcsolt”) viselkedési formákat balesetek vagy kellemetlenségek elkerülésére. Egyoldalas.Dr. az izompróba „bekapcsolt” állapotot mutat. a két agyféltekét egy bonyolult idegpályaköteg. és az agy energiaszintje lecsökkent. Az érzékszervektől és az izmokból jövő idegpályák keresztezik egymást. BELSŐ KÖZÉPVONALUNK. Kétoldalasán összehangolt személy az. Dennison és Gail E. akkor . hogy az agyféltekék együtt dolgoznak. mutatva. hagyományosan javasolt . arra utalva. hogy egyszerre működik mindkét agyféltekéje.szoktatási módszer. és „kikapcsol”. Ha viszont idegrendszerileg szervezett viselkedéssel érünk el sikereket. hogy nála nem jött létre az agyféltekék együttdolgozása. Amikor az egyik agyfélteke aktív. Paul E. a bal szemet és a bal fület. A másik típust homolaterálisnak vagy egyoldalasnak hívjuk.sajnos ezt fogjuk újra és újra ismételni. és a keresztlendítést követő izompróbára „kikapcsolt” állapotot jelző gyerekeknél nem hatásos a csúszás-mászás és keresztbe lendítés vagy más ilyen .kifejlődik. szabadon hagyva bal agyfelüket új dolgok elsajátítására. Az ilyen bal oldali agydominanciát mutató. A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) Hogy a jobb és bal agyfélteke összehangolt egységben tudjon működni. amely rendszerezi és összehangolja a két 33 . és agyunk elzárkózik újabb formák tanulásától. amelyeket valamikor irányított. és befutnak az ellenkező oldali irányító agyféltekébe. a corpus callosum. Ideális esetben ez a kapcsolat már a gyermekkor elején . Jobb oldali agyuk többé már nem ura azoknak a mozgásoknak. akik a kúszást-mászást csak későbbi életük során tanulták meg. Dennison: Észkerékkapcsoló zó” agyfelük kifejlesztette volna az öntudatosság érzését. eltúlozták a tudatosságot. vagy blokkolja az együttműködést. akik teljes agyukat használva sokkal könnyebben tanulnak. a másik oldal két dolgot tehet: vagy együtt dolgozik vele és összehangolja saját működését az aktív agyféltekével.akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak . Gyermekkorunk kezdeti szakaszában dől el. Ugyanez egy bal oldali agydominanciát mutató személy esetében „kikapcsolt” izmot eredményez. aki saját képességeinek csak kis részét képes használni egyszerre. és olyan komplex rendszer jön létre.a testmozgások szempontjából jobb oldali .a csúszás-mászással egy időben .a dyslexiát javító. aki megtanulta a két agyféltekéjét mint egyetlen rendszert használni. hogyan fejlődik agyunk. úgy ez ugródeszkául szolgál az újabb tanulás és a további fejlődés számára. Ez a könyv ezeknek a gyerekeknek kíván segítséget nyújtani. hogy ők is képesek legyenek csatlakozni a kétoldalasán összehangolt emberek csoportjához. Hasonlóképpen a bal agyfélteke felelős a test jobb oldaláért. jelezve. hogy a „problémás” gyerekeknek több mint 80%-a a homolaterális kategóriába tartozik. EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT (BILATERÁLIS) TÍPUSOK Ha egy jobb oldali agydominanciát mutató személyt keresztbe lendítéssel aktiválnak. AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? A jobb agyfélteke vezérli a test bal oldalát. a jobb szemért és jobb fülért. vagy „kikapcsolt” személy pedig az.agydominanciát mutatnak. Az ilyen személyek . Azok viszont.vagy „ösztönös” agydominanciát mutatnak. mivel egyszerre csak az egyik agyféltekéje működik.vagy „próbálkozó” . Az előző típust bilaterálisnak vagy kétoldalasán összehangoltnak nevezzük.

amit megtanult és előkészíti a fejlődés kővetkező lépését. mert mindkét agyféltekénk teljesen eltérő . Minél inkább eléri valaki ezt az együttműködést az életben az Agytorna vagy más módszer használatával. Kritikus. A megragadó értelem nélkül azonban nem képes emlékezni arra. ha egyedül működik. A legújabb tudományos eredményeken alapuló izompróba-technikákat tanítják nekik. A „bal” agyfélteke (amit „próbálkozó”. Egy dolog azonban bizonyos: egyik agyfél sem arra lett teremtve. A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY A „bal” agyfélteke. továbbá ez tesz képessé minket arra. annál inkább lehetővé teszi a jobb agyfél számára. ha egyedül dolgozik. és annál ritkábban fog reflexből vagy ösztönösen működni.módon ragadja meg a valóságot! A jobb” agyféltekénk (amit a szövegben „ösztönös” vagy „reflex” agyként említünk) felfogja és csoportosítja a teljes képet. de nem tudja ezeket kifejezni vagy kreatív módon használni. lépésről lépésre tanuljunk meg új dolgokat. hogy egyedül. hogy egy információt részekre bontsunk (mint a számítógép). előadáshoz és életvitelhez. Ez teszi lehetővé. úgy a közös tevékenységen belül a bal agyfélteke lesz a kifejező agy. alig valamivel több. AGYTORNA-TANFOLYAMOK AZ AGYTORNA-tanfolyamokon a felnőtt hallgatók segítséget kapnak az egyre jobban összehangolt tanuláshoz. felismerés. amelyekkel a két agyfélteke összehangoltságának hiányát 34 . Egy új képesség elsajátításához azonban mind a két agyfélteke közreműködése kell: a belső középvonalon keresztül folyamatos kommunikációra van szükség! MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE? Azért. A megragadó képességek. Ezekkel képesek másokat is magas szintű összehangolt állapothoz segíteni. alig valamivel több mint egy „ösztönös agy” önmagában. mint a megérzés. vagy egy dallamot néhány hang alapján. és egy adott feladat megoldásán egyedül dolgozhat a saját oldalán. Ha az edukinesztetika módszerével bekapcsoljuk a működésbe a „megragadó agyat” is. hogy felismeri és megfogalmazza.és egyedülálló . Időnként persze az egyik félteke előtérbe kerülhet. asszociálás vagy az emlékezés már a bal agyféltekével való együttműködést is megkívánják. hogy egymással kommunikáljunk. ahol a tanultak beépülnek az egyéniségbe azáltal. A tanfolyamokon nagy hangsúlyt kapnak a középvonal keresztezését segítő mozgások. Így tudunk például felismerni egy arcot a tömegben. saját magában működjön. Ez biztosítja.Dr. Kap ugyan információkat az érzékszervektől. A két agyfélteke együttdolgozása teszi számunkra a tanulást könnyűvé és szórakoztatóvá. rendszerező és verbális. Paul E. hogy agyunk két fele egész életünk során harmonikusan együtt tud dolgozni. és így részleteiben. elemző és mérlegelő. amit tanult. hogy képességeinek legjavát nyújtsa. AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY A „jobb” agyfélteke. Dennison és Gail E. mint egy „próbálkozó agy” önmagában. Dennison: Észkerékkapcsoló agyféltekébe befutó információkat. „kísérletező” agyként említünk a szövegben) logikus. és minden egyes alkalommal újra és újra végig kell mennie az elemzésen.

Dennison: Észkerékkapcsoló lehet korrigálni. a homolateralitás. hogy egy időben csak az egyik agyfelét képes használni. Az egyoldalas ember gondolkodását korlátozza. Ebből a szempontból mindegy. hogy az alapvető képességeket mint a csúszás. hogy folyamatosan tudjunk olvasni. olvasás és így tovább. úgy. eredményesen sajátítsa el valaki. azt saját kezdeti tanulási élményeink döntik el. Az összehangoltság megszerzése egész életre szóló folyamat. A személyiség további fejlesztésére a haladók részére tartott szuper tanfolyamokon van mód. helyesen írni. ahogy ezeken a tanfolyamokon tanítják. Paul E. szükségünk van arra. mint például a szem-. fülvagy mozgáskoordinációs rendszerre. A leggyakoribb oka az egyoldalasság. a másik (eltérő módon működő) agyfelét ki kell kapcsolnia. A KÖZÉPVONAL Sokféle oka lehet. vagy csak egyes energiarendszerekre terjed ki. ugrás. Dennison és Gail E. amely érintheti valamennyi képességet.minden egyoldalas ember koordinációs problémákkal küzd. hogy képesek legyünk keresztezni a „középvonalat”. hogy a füle „kapcsol ki” vagy a szeme. Amikor a jobb és a bal agyféltekének felváltva kell dolgoznia. vagy az egész teste (és még számtalan 35 . ötletesen fogalmazni. ami megszakítja ezt a kapcsolatot. Amikor a jobb és bal agyfélteke összehangolt együttműködése közben a két agyfélteke között spontán kommunikációs kapcsolat alakul ki. de hogy ez híd vagy gát a tanulásban. mászás. hogy a középvonal miért válik a két agyfélteke közötti kapcsolat gátjává. írás.Dr. Bizonyos fokig . amely összeköti az idegpályákat. hogy egy időben tudjunk figyelni és gondolkodni. akkor a középvonal olyan híd szerepét tölti be.állapotának súlyosságától függően . akkor a középvonal gáttá válik. Ugyanis valahányszor az egyik agyfelét használni akarja. A személyiség fejlődése azonban azon múlik. KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR Ahhoz.

maradjon erős. ha „kikapcsol”. hogy erős maradt. Vagy például .álljatok meg! Forduljatok inkább tapasztalt AGYTORNA. és a hosszú távú vizuális memóriájában megőrizze. vagy mondja ő: „nyomhatod!” . hogy nem fordít figyelmet a szavak jelentésére.oktatóhoz. ugye? . Figyelmeztesd. egyenletes. ő pedig .és erre végezzétek el az izompróbát! Ha mind a ketten egyetértetek benne. az szükséges. és változtasd az alkalmazott nyomást az erejéhez mérten! A nyomásod könnyű. hogy ez megváltozzon. és hamarosan elkönyvelik. Paul E. vagy külső zajok). „próbálkozó” agyához tartozik. hogy bármelyikőtök kellemetlennek vagy hiábavaló erőfeszítésnek érezze! Most mindketten megtapasztaltátok a bekapcsolt erős izmot. igazán szórakoztató játék! Mondd neki. oldalt!) 2. hogy kitapasztalja ezt az erőt.Dr.) HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? 1. Masszírozzátok mindketten (tanár és tanítvány is) egy rövid ideig az agygombokat. Dennison: Észkerékkapcsoló más variáció van). Ha például egy gyerek az iskolában „kikapcsolja” azt a fűlet. (Lásd 6. Mielőtt hozzáfogtok az izompróbához. az egész izompróba alatt. A középvonalon való kikapcsolásra sok példát találhatunk ebben a könyvben is. ám arra már nem képes. Az újabb próba be fogja bizonyítani. annyira lekötheti értelmét a jelenségek megragadása (mint például a tanár hangjának dallama. 3. hogy mennyivel erősebb most. amelyik az elemző. Addig váltogassátok az „erőlködést” és a „tőlem telhetőt”. Azután csak annyira tartsa. tisztázzátok. hogy nyújtsa ki a karját egyenesen előre! 4. hogy most megpróbálod finoman lenyomni a karjai. amit mindketten kerestetek: . Állapodjatok meg jelszóban . amikor erőlködni próbál. de folyamatos legyen. mint ahogy végtelen lehetőség nyílik az alkotásra is az összehangoltan működő emberi elme előtt A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE (Engedelmükkel tegezésre fordítjuk a szót az eredeti könyv szellemében.Hagyd. Magyarázd is meg neki. nincs-e valamilyen kizáró ok (sérülés vagy más). ami az izompróbát megakadályozná. mint ábrándozó. Ez a bekapcsolt izom. hogy a másik oldali agyával a szavakat részeire szedve megértse. Tapasztaljátok ki alaposan az izompróbát. hogy megtanulja keresztezni a középvonalat. hogy ezeket újra egybeillessze. Soha ne nyomd olyan erősen. Ahhoz. Dennison és Gail E. A „kikapcsolás” lehetséges egyéni kombinációi éppoly végtelenek. hogy ez a normális. Ez a két gyakorlat megfelelően előkészíti az eredményes izompróbát. hogy próbálja még erősebben tartani a karját! Figyeljétek meg.olvasás közben ki tudja kapcsolni a megragadó agyhoz tartozó szemét. Mondd a tanítványodnak.például mondd te: „tartsd!”. és tartsa a karját előre nyújtva. annál könnyebb lenyomni. akkor továbbmehettek. és nem tapasztaltok bekapcsolt erős izmot . álmodozó vagy „hiperaktív” gyereket. másik kezetek legyen a köldökötökön! Ezután a tengerészcsomó következik egy percen át. aki segíteni fog! 6.amenynyire tőle telik . hogy minél erősebben „próbálkozik”. 5.Eddig érthető. Ha tanítványod nem tudja könnyedén tartani a karját. amennyire telik tőle. amíg mindketten teljes biz36 .

oldalon látható. Ha nem. B. hogy a „kikapcsolt” állapot is hasznos dolog tudatos tevékenység közben. Nézzen a tanuló két párhuzamos vonalat: II! Ha ez bekapcsolt jelzőizmot eredményez.vagy mind a két agyfélteke . hogy most a keresztbe lendítés nem „ki-”. Paul E. A „bekapcsolt” állapot arról tanúskodik. úgy a tanuló homolaterális. Ízlelgessétek ezt az örömteli érzést mindketten.bekapcsolt állapotban van. bal kéz-bal láb emelést. Ez sohasem olyan erős. D. oldalon leírtak szerint! 1. A további lépések ezt a gyanút megerősíthetik. A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Mielőtt hozzáfognátok az áthangoláshoz. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha kikapcsolt helyzetet tapasztalsz. hogy csak tudatos agyműködés van . hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha bekapcsolt helyzetet tapasztalsz. Ez általában balra felfelé nézést jelent. tapasztaljátok meg ezt az erőt. végezzétek el az agygombokat és a tengerészcsomót a 6. 2.) C. G. F. hogy az „ösztönös” agyféltekét bekapcsolja. hogy az agy motorikus központjából az ingerület szabadon eljut az izmokhoz. A „kikapcsolt izom” elárulja. ahogy a 10. Végezz izompróbát. akkor ki kell várni egy kedvezőbb alkalmat. kezével az azonos oldali térdét megérintve! E. Ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Figyeljétek meg. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. mint a „magas fordulatszámú” összehangolt agytevékenység! 7.Dr. Végeztess a tanítványoddal keresztbe lendítést. mint az „ösztönös” vezérlés automatikus fordulatszáma. ahogy teste könnyedén és automatikusan működik. Dennison: Észkerékkapcsoló tonsággal tudjátok. A tudatos vezérlés jelenti az „alacsony fordulatszámot”. oldal) A. a tanuló homolaterális. úgy jobbra fölfelé nézve végezze a ke37 . mert ez azt jelenti. Nézzen a tanuló egy X betűt! Ha az X kikapcsolja a jelzőizmot. hogy amikor tényleg kell . Végezzen a tanuló 10-20 homolaterális (azonos oldali) lendítést. Végeztess a tanítványoddal 10-20 keresztbe lendítést. kezével érintse közben a másik térdét! (A két térd érintése számít egy gyakorlatnak. de eközben szándékosan tartsa úgy a tekintetét.valóban képes összpontosítani. vagyis jobb kéz-jobb láb. ÁTSZOKTATÁS (8-13. és áthangolásra szorul. de külön-külön egyik sem annyira megbízható. tehát az „ösztönös” agyfélteke . Dennison és Gail E. a tanuló homolaterális. készen áll-e tanítványod az áthangolás folytatására! Ha igen. hogy meggyőződj róla.és a kéz fenntartásához erőfeszítés kell. B pont szerint. (Ha mégis „kikapcsolt” állapotot jelezne az izompróba. Magyarázd meg a tanítványodnak. a tanuló valószínűleg homolaterális. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. menjetek tovább. C. milyen a „kikapcsolt” és a „bekapcsolt” állapot. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! B. IZOMTESZT (Mozgatóizom biofeedback) A. mivel a legtöbb embernél a jobb oldali az „ösztönös” agyfélteke. vagy „próbálkozó” agyfélteke működik . az 1.tehát csak a bal oldali. hanem „bekapcsolta” az „ösztönös” agyféltekét. felváltva.

Végezz újra izompróbát! Figyeljétek meg. ahogy ezt sokan megtapasztalták: előbb csúsznimászni kell. vagy hogy gyógyír lenne minden bajunkra. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL Állapítsuk meg. amennyit csak tudsz! A Dennison-féle laterális áthangolásról senki sem állítja persze. de eközben szándékosan fordítsa úgy a tekintetét. visszaadja a tanulás természetes folyamatába vetett gyermeki bizalmunkat. hogy a középvonal vizuális keresztezésében gátolt-e a tanuló: 1. hogy hova néz! F. mintegy szimbolizálva a két agyfélteke összekapcsolódását. Ellenőrizzétek újra. Ha nem így lenne. akik máshol nem találtak segítséget. függetlenül attól. Paul E. hangolj át te is annyi embert. „kikapcsolt” állapotot kell mutasson.Dr. „érezve”. hogy ez a bölcsek köve. akárhová néz is a tanuló! D. D pont szerint. vagy fordítsa a tekintetét balra lefelé helyett jobbra lefelé! 3. mert a természettel összhangban működik. hívj meg valakit. Ellenőrizzétek újra. végezze a tanuló hosszabb ideig a gyakorlatot. Az áthangolás nagyon egyszerűnek tűnik. E. Az áthangolás képessé tesz minket a középvonal keresztezésére. miközben a tanuló a II jelet nézze! A jelzőizomnak most „kikapcsolt” állapotot kell mutatnia! H. Beszéljétek meg tanítványoddal a tapasztalt változásokat! Sok ezer embernek jelentették már ezek a pillanatok az újjászületést! A Dennison-féle laterális áthangolás azért eredményes. Ha már te is jól ismered a technikáját.) D. Szó szerint igaz. valójában azonban csak lépésről lépésre. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. közben forgassa a szemét minden irányba! E. Dennison és Gail E. az útmutatás pontos betartásával lehet végrehajtani. hogy a két agyfélteke együtt dolgozik! B. hogy a „próbálkozó” (analitikus) agyféltekéjét kapcsolja be! Ez általában jobbra lefelé nézést jelent (ha a 2. ÖSSZEHANGOLÁS A. hogy járni tudjunk. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 38 . aki járatos az Agytornában. a tanulás természetes útját követi. hogy végezze el veled az áthangolást. Végezzen a tanuló homolaterális lendítést az 1. Végezzen keresztbe lendítést és közben forgassa a szemét minden irányba! C. Végezzen homolaterális lendítést. miközben a tanuló nézze az X betűt! A jelzőizomnak „bekapcsolt” állapotot kell mutatnia! G. Dennison: Észkerékkapcsoló resztbe lendítést. Ha még nem vagy elég tapasztalt. Újra ellenőrizzétek a jelzőizmot! Most már „bekapcsolt” állapotban kell lennie az agynak. felszabadít az állandó tudatos kontroll alól és bekapcsolja a mozgásba a jobb agyféltekét is. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. hogy ezúttal „kikapcsolt” (nem erős) állapotot hozott létre a homolaterális lendítés. Kulcsolja össze lassan két kezét a tanuló. mivel az „ösztönös” (analitikus) agyfélteke általában a baloldalon helyezkedik el. B balra fölfelé volt eredményes). „bekapcsolt” állapotot kell mutasson. De akár képességfejlesztő vagy egészségkarbantartó program részeként segíteni tud sokszor olyanokon is.

Ez vonatkozhat mind a két szemére vagy csak az egyikre. oldal)! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ÉS A MEMÓRIÁRA 1. miközben a tanuló számoljon vagy hangosan betűzzön hosszú szavakat. Olvasson a tanuló . Ha a tanuló „kikapcsoltnak” bizonyult a 2-3 ellenőrzésen. amennyire a memóriája terjed. akkor a tanuló végezze a „lusta nyolcas” olvasást javító változatát! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL 1. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Erre azonban csak akkor van lehetősége. Ha az előző pontban a tanuló „bekapcsolt” állapotot mutatott.vagy képzelje azt. akkor a vizuális szintjén „kikapcsolt” személyről van szó. Mielőtt az áthangoláshoz kezdenétek. ellenőrizd. győződj meg róla.) Ha ennek eredményeképpen „kikapcsolt” állapotba kerül. miközben az írásra gondol. és ha az eredmény „kikapcsolt” állapot. akkor betűnként! 3. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Paul E. és még mindig a nyelvi (általában a bal) agyféltekét használja a betűk megformálására. hogy „kikapcsolta-e” ez a gyakorlat! 3. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Ellenőrizzétek a jelzőizmot úgy.Dr. oldal!) 4. majd ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Ha az olvasás „kikapcsolta” a tanulót. hogy közben a tanuló fordítsa a fejét egészen balra! 39 . vagy annak elolvasására. hogy olvas -. hogy nem tanulta meg a középvonalat írás közben keresztezni. (Ezt a gyakorlatot nyomkövetésnek hívjuk. miközben az ábécére gondol úgy általában.állításra: „Ennek a gyereknek a szervezete készen áll arra. hogy további összehangolódást érjen el az olvasásban!” Ha „igen” a válasz. hogy közben a tárgyat a bal látómezőben nézze! Azután térjetek vissza újra a jobb oldali látómezőbe! Ha nem tud könnyedén átváltani egyik mezőből a másikba. Mivel a látás majdnem minden emberi tevékenységben szerepet játszik. Ennek a gátlásnak a korrigálására gyakoroljátok a „lusta nyolcas” írásjavító változatait (lásd 14. egymás után hússzor. Dennison és Gail E. hogy „bekapcsolt” választ ad az izompróba az alábbi . ellenőrizve. amit saját maga leírt! 4. folytassátok a következő ponttal! 3. a „kikapcsolt” emberek általában vizuálisan is „kikapcsoltak”. noha ennek szabadon kellene állnia a gondolatok kifejezése céljából. ha magát az írást az „ösztönös” (reflex) agyfélteke automatikusan vezérli. Dennison: Észkerékkapcsoló 2. hogy tekintetével kövessen a középvonalon át és vissza egy tárgyat. vajon egy félórás olvasás nem „kapcsolja-e ki”! Az ellenőrzés módja. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. 5. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. ez azt mutatja. (Lásd 15. Utána újra végezzetek izompróbát.fennhangon elmondott . akkor az olvasás vagy a szemgyakorlatok negatív hatással lehetnek rá. Kövessen tekintetével egy tárgyat (például egy ceruzát) a jobb oldali látómezőben! Ezután végezzetek izompróbát úgy.

hogy ezeket a gyakorlatokat csak egyszer kell . Az edukinesztetikai kutatások különféle újításokat fejlesztettek ki és vezettek be a lusta nyolcas használatába. 40 . hogy az agyunk. mind belső hallásra egyszerre csak a fél fülét használja. Paul E. ahogy a vonalból betűt és a betűkből szavakat formálunk. oldalon!) A LUSTA NYOLCAS A lusta nyolcas . és nem vagyunk képesek mindkét fülünkkel egyszerre odafigyelni valamire. akkor a tanuló mind külső. Ezek a technikák még sokkal hatásosabbakká tették a lusta nyolcast. a középvonalon mindig fölfelé haladjon. ami „összpontosítja” az embert egy időre. Így tanult meg odafigyelni valamire! Ha a nyak mozgatóizmai és az agy közötti kapcsolatot kényelmesnek érezzük. Dennison: Észkerékkapcsoló Ismételjétek meg teljesen jobbra fordított fejjel! Eredményezett ezek közül valamelyik kikapcsolt állapotot? 4. hogy ebben a gyakorlatban a tanuló folytonos. Ennek korrigálására a tanuló végezze a „lusta nyolcas” memóriajavító változatát. mivel általában jó eredményt lehet vele elérni. jobb oldalt az óramutató járásával megegyezően. hogy eközben a jobb oldali agyfélteke energiaáramlása megszakadjon. Utána ellenőrizzétek izompróbával. az elefántot! (Lásd 16. A lusta nyolcas olyan szimbólum. azután a másikkal. hogy a másikat használni tudja. lendületes vonallal keresztezi a középvonalat. miközben jobbra fordítjuk a fejünket (ami a bal oldali agyféltekét aktiválja). úgy válik ezzel együtt könnyebbé az írás. Az a titka. és megszűnt-e a szem „kikapcsolása”! További szemizom koordinációs . Ha ellenben a jobbra” fordulás „kikapcsolt” állapotot okoz. hogy „bekapcsolt” állapotban van! A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS A nyomtatott betűk írása. nyakunk és fülünk közötti kapcsolat szokatlan és kényelmetlen számunkra.vagy végtelen jel . és a látásjavító gyakorlatokon. amit a tanuló a középvonalon állva kényelmesen elér kinyújtott karjával! A tanuló rajzolja utánad.korrekt módon .illetve kéz-szem koordinációs gyakorlatokat csak a lusta nyolcas eredményes befejezése után végezzünk. Az egyik fülét ugyanis ki kell „kapcsolja” ahhoz. Ha igen. hogy mindkét agyfélteke „bekapcsolt” állapotba került-e. majd a kalligrafikus szép írás az agy mozgatóközpontjából állandó energiaáramlást igényel.már évek óta használatos a kisegítő iskola speciális osztályaiban. A kisbetűket az abc-nyolcas két körén és a középső függőlegesen rajzoljuk! Ahogy a tanuló a betűk írása közben egyre jobban érzi a nyolcast. A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA Rajzolj a táblára egy akkora lusta nyolcast. Az Agytornában az izompróba is bizonyítja a lusta nyolcas hasznát. A mindennapos gyakorlás már csak a megszerzett új képesség örömteli felidézésére szolgál. akkor a jobb fülünk „bekapcsolt” állapotban marad. Ez a hatás az agyféltekék átmeneti kiegyensúlyozását jelenti.Dr. és nyitottabbá teszi az idegrendszert az energia befogadására. végül mindkét kezével három-három nyolcast rajzoljon! Három-három gyakorlat elegendő.elvégezni. akkor ez azt jelenti. ha már a tanuló az izompróbával meggyőződött arról. ami megóvja attól. bal oldalt azzal ellenkező irányba! Először az egyik kezével. Dennison és Gail E. Az a tapasztalatunk. amelynek révén az összehangolt tanulás gyakorolható és megjegyezhető. hogy az adott területen végleges áthangolást idézzenek elő.

utána pedig a tengerészcsomót! Hívjuk fel a figyelmet a kedvező változásra: mindenki koncentráltabb.tevékenységünkben. amivel állandó összehangolt állapotot tudunk elérni minden . sem a váll ne mozduljon el külön! A térd legyen behajlítva. akkor a többi Agytorna-gyakorlattal együtt olyan eszköz lesz a kezünkben. sem a nyak. oldalt!). sem a fej. azokat legtöbbször az X is „kikapcsolja”. megfontoltabb és figyelmesebb lett. akiket a keresztbe lendítés „kikapcsolt”. 41 . még ha látszólag logikus lenne is az összefüggés. Paul E. Dennison és Gail E. hogy mindenki igyon egy jó pohár vizet. 4. Ezután végezzenek a tanulók homolaterális lendítést! Az áthangolásra szoruló gyerekek ettől a gyakorlattól általában „bekapcsolt” állapotot mutatnak. a test ritmikusan lendüljön egyik oldalról a másikra! Ez aktivizálja a nyak mozgatóizmainak érzékelő képességét. a beszédhez és az emlékezéshez egyaránt nélkülözhetetlen. IZOMTESZT 1. majd közösen végezzük az agygombokat. Dennison: Észkerékkapcsoló és az írászavarok lassan megszűnnek. Nézzék a tanulók a II jelet! Akik a homolaterális lendítés után „be-kapcsoltnak” bizonyultak. A következő lépésben nézzenek a tanulók az X betűre! Akik a keresztbe lendítés után „bekapcsoltnak” bizonyultak. Ha a lusta nyolcast a Dennison-féle laterális áthangolás után alkalmazzuk. 3. hogy minden tantárggyal összefüggésben használni tudja a lusta nyolcast. (Lásd a 14 oldalt!) A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA (SZÁMTAN. A feje és a válla mintha gipszben lenne: a mozgást az egész test végezze. CSOPORTOS AGYTORNA DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Kezdjük azzal.karjának meghosszabbításába képzelt ecsettel . hogy minden tanulás feladatspecifikus. Négy-öt tanuló végezzen a helyén keresztbe lendítést! Egyenként végezzünk velük izompróbát! „Kikapcsolt” vagy „bekapcsolt”? 2.korábban „kikapcsolt” vagy homolaterális .lusta nyolcast a falra! (Lásd a 16. Ahogy azonban a tanár egyre jobban megismeri tanítványát. Az edukinesztetika felismerte. általában az X-re is „bekapcsoltak” maradnak.Dr. Hasonlóképpen. ami a figyelemhez. általában erre is „bekapcsoltak” maradnak. úgy egyre inkább tud segíteni neki. Az emberi viselkedésben tehát az egyik tanulási tapasztalat közvetlenül nem vihető át egy másik helyzetre. HELYESÍRÁS) Rajzoljon a tanuló . ahol jobban összehangolt agyműködésre van szükség.

vagy éppen ezeknek a mozgásoknak a hiánya. ami a test mindkét oldalát igénybe veszi. AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE Mi az edukinesztetikában hiszünk abban. amíg a többieknél befejezed az átszoktatást! 7. az idegrendszerükben lévő gátaktól függően. A POZITÍV PONTOK A „pozitív pontok” a gyomor meridián neurovasculáris kiegyenlítő pontjai a homlokdudoron találhatók. Ezek után már minden olyan mozgás. jobbra lefelé irányított tekintettel! Az ezt követő izompróba „kikapcsolt” eredményt kell mutasson. mint a séta. hogy a két agyfélteke együtt.Dr. akik belezavarodnak és nem tudnak átállni a homolaterális lendítésről! Nyolc-tíz ismétlés után. és érzékeljék . hogy minden gyermek viselkedését alapvetően meghatározzák . Szerintünk nincs rossz. akár negatív értelemben . Dennison: Észkerékkapcsoló ÁTSZOKTATÁS 5. Azok. 6. akik a 6. félúton a szemöldök és a haj vonala között. csak a javukra válik. ha már automatikusan. végezzék a tanulók ide-oda forgatott szemmel a keresztbe lendítést! Nyolc-tíz ismétlés után „bekapcsolt” állapotot kell mutasson az izompróba! Végezzék ugyanúgy a homolaterális lendítést is! Az izompróba eredménye „kikapcsolt” izom lesz. Ez utóbbiak végezzenek homolaterális lendítést nyolc-tíz ismétlés erejéig. majd homolaterális lesz! 11. részint a pozitív pontok és a tengerészcsomó alkalmazásával. pontban nem bizonyultak „bekapcsoltnak”! Végezzék a keresztbe lendítést jobbra felfelé irányuló tekintettel a balra felfelé irányuló helyett (az izompróba ezután „bekapcsoltat” fog mutatni). Paul E. a keresztbe lendítés és indiánszökkenés pedig napi programjuk állandó hasznos kiegészítője marad. Végezzenek a tanulók keresztbe lendítést balra felfelé irányuló tekintettel! Segíts azoknak. hanyag gyerek. Kulcsolják össze lassan két kezüket. Hiszünk abban. Hogy a tekintet irányától függetlenül is berögződjön ezeknek a mozgásoknak a ki-be kapcsoló hatása. Most térjünk vissza arra a néhány gyerekre. agresszív. álljanak félre. 8. Dennison és Gail E. a futás vagy a mászás.testének mozgásai. illetve a homolaterális lendítésre és a II jelre „bekapcsoltak”. akik nem bizonyultak „bekapcsoltnak” az izompróbán. 9. részint a Dennison-féle laterális áthangolással. összekapcsolódva. akik a keresztbe lendítésre és az X-re „kikapcsoltak”. hogy az ilyen „magatartásokat” korrigálni lehet csoportos helyzetben. Az átszoktatás mindazoknak javára válik.ahogy összekapcsolódó ujjaikra néznek -. ahogy ezt leírtuk. akkor ezeknél a gyerekeknél ezt már többé nem kell megismételni. A test és az elme együttese gyorsan tanulja meg a mozgásnak ezt a könnyebb és jobb útját.akár pozitív. Ha az egész csoportot így áthangoltad. Ha saját magunk vagy másvala42 . végezzetek izompróbát! Most „bekapcsolt” állapotban kell lenniük. szófogadatlan. játszva megy a keresztbe lendítés. lusta. jobban működik! 10.

egymást követő két testhelyzet. amely a test saját belső energiáját visszarendezi. az izom „kikapcsol”. 1. milyen érzései vannak most a témával kapcsolatban! Van valami változás? Figyeld meg a viselkedését a továbbiakban is! Tárgyaljátok meg a viselkedésében tapasztalható változást az osztállyal közösen! 6. 4. Paul E. 1. ami őt kényelmetlenül érinti! 3. ha a tudatunktól független hatások . hogy a bőr megfeszüljön a két pont között. úgy „bekapcsolt” állapotban találod. Végezzetek újabb izomellenőrzést! Ha a feloldás teljes volt. Tanítsd meg osztályodnak. Dennison: Észkerékkapcsoló ki lágyan megérinti ezeket a pontokat. és képtelenek alkalmazkodni az iskola légköréhez. A külső. számukra befolyásolhatatlan világból a tanulás békés. Kulcsolja jobb kezét a bal bokájára! 3. ami az előbb „kikapcsolta”! 5. Gondoljon most a tanuló magában egy tantárgyra. osztálytársa arcára stb. hogyan találják meg. Maradjon így egy percig. amit nem tudsz egykönnyen elgyengíteni! Beszélj erről az osztálynak! Tedd érdekessé! 2.megzavarták ezek egyensúlyát. A tanuló helyezze bal bokáját a jobb térdére! 2. családi konfliktusok. A gyerekek . Nagy feszültséget okozó esetekben hosszabb ideig kell a pozitív pontokat megérintve tartani.bármilyen szociális helyzetű családból jönnek . számítógépes játékok. Markolja meg bal tenyerével a bal talpát. behunyt szemmel.Dr.olyan. oldalon lévő kép mutatja. miközben gondoljon a tanuló ugyanarra a dologra (tankönyvre. Beszéljétek meg utána a tanulóval. Keressetek az izompróbával erős jelzőizmot. közlekedés. A televízió. ez segíti a berögzült viselkedési válaszokat érzelmi töltéssel rendelkező gondolatokká alakítani. akár helyekkel vagy emlékekkel. A gyerekek egyenként vagy csoportosan végezhetik a tengerészcsomót. Érintsd lágyan a tanuló pozitív pontjait (általában 20-30 másodpercig elegendő) éppen csak annyira. egy osztálytársra vagy bármi olyan dologra. Dennison és Gail E. és hogyan érintsék a pozitív pontokat! A TENGERÉSZCSOMÓ A tengerészcsomó . akár emberekkel. feladatokkal vagy környezeti tényezőkkel legyenek kapcsolatban. Ellenőrizzétek az erős izmot! Ha a gondolat stresszhelyzetbe hozta. mindezek a hatások túlzottan stimulálják a gyerekeket. a lábujjak és a hajlat közötti domborulatnál! 4. mélyen lélegezve! Belégzés közben szorítsa nyelvét a szájpadlásához! 43 .vagy Cook-módszer . biztonságos világába való átmenetet meglepő módon megkönnyíti a tengerészcsomó gyakorlat. mire iskolába kerülnek. ahogyan a 6.).már magukban hordják ezeket a stresszhatásokat.mint az időjárás. a vegyileg kezelt élelmiszerek vagy a mágneses mezők hatása . a helytelen étkezés. bizonyos rockzenék és így tovább.

amelyekre évekig rá se tudtam nézni. tegye össze a két kezét úgy. több mint kétszáz gye44 . Az önök könyve értette meg velem. ha megrémítette vagy méregbe hozta őket valami. Pennsylvaniából Jól ismertem kislányom képességeit és így mélyen megértettem boldogtalanságát is blokkolt agydominanciája miatt. akik ezt a technikát alkalmazzák. ha nagyon izgatottak. A tengerészcsomó segít a tanulóknak. Floridából „Azalatt a hat hét alatt. Dennison: Észkerékkapcsoló 5. Olyan az egész. így aztán elvégeztem egy tanfolyamot és úgy döntöttem.” Egy terapeauta. amit csinálok. és élvezem. hogy mi is az. váltakozó sikerrel. amióta a feleségemmel tavaly elvégeztük a haladó tanfolyamot. ami a haladó tanfolyam elvégzése óta eltelt. hogy elmondja. mintha megtaláltuk volna az ifjúság kútját. ami a szívét nyomja. Dennison és Gail E. Hála az edukinesztetikának újrajár az egyetemre és igazán szép eredménnyel végzi. A gyerekek. hogy figyelmüket az osztályteremben folyó eseményekre tudják összpontosítani. vagy ha úgy tűnik.” Egy alapfokú tanfolyam hallgatója.lehetőséget kap. és a külső világ zavaró feszültségeit kívül tudják hagyni az iskolán.Dr.” Egy kaliforniai kereskedő „Ez a könyv forradalmat jelent az olvasásképtelenség leküzdése terén. Az azóta elvégzett korrekcióim tartósaknak bizonyultak. A következő testhelyzethez helyezze mindkét lábát a földre.” Egy floridai újságból (Palm Beach Post) „Évek óta végzek izomtesztelést. Közben egy szívet vagy egy békepipát adnak körbe. mint a régi munkámmal kerestem. és rengeteg új dolgot tudunk meg egymásról. Mellesleg szólva jobban keresek vele. New Yorkból „Újra öröm a közös étkezés a családi asztalnál! Áthangolásom óta jó étvággyal tudok fogyasztani olyan ételeket is. Hasznosnak érzem magam. Ezalatt minden gyerek . leginkább ezzel a gyakorlattal vezetik be az osztályfőnöki órát vagy a csoportos foglalkozást.” Egy zenetanár Kaliforniából „Új szakasz kezdődött a házasságunkban.” Egy légitársaság pilótája. ez lesz a foglalkozásom is. Paul E. hogy azok ujjheggyel támaszkodjanak egymáshoz! Folytassa a mély belégzést további egy percig! Azok a tanárok.egyenként . képtelenek koncentrálni: végezzék ilyenkor mindig a tengerészcsomót! VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL Nem ment a fiamnak az olvasás: kezdetben ezért érdekelt a dolog. amit csinálok. Állandóan használjuk a tanultakat.

Új célja van az életemnek!” Egy napközis tanárnő. Kaliforniából 45 . Dennison: Észkerékkapcsoló reken végeztem el az áthangolást. Dennison és Gail E.Dr. Paul E.

................................................................................................................................................ 10 LEXI EGYOLDALAS....... Paul E........................................ 30 AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA ..................................................................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS......................................................... 8 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ..................Dr......................................................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS.............................. 8 A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK.................... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS................................................................................................................................................................................................. 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ............ 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.............................. 12 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT......................... 6 A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK........................................................... TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI................................................................................................................................................................................................. 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.......... 12 AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE ...................................................... 24 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ....................................... 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............ 11 EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA...................................................................................................................................................... 11 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI................. 27 AGYTORNA-GYAKORLATOK ................... 21 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .......... 5 AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK....................... 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS........................................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS....................................................................... FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL.......................... 10 HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? ....... 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .......................................................................................................................... Dennison és Gail E................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .............................. 5 LEXIT ÁTHANGOLJÁK ...........VAGY TANÁR ..... 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ........................................................................... LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL ................................ Dennison: Észkerékkapcsoló Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ................ 10 KERESZTBE LENDÍTÉS............... 6 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN .......................... 7 A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET ................................................................................................................................................................................................ 4 LEXI BEMUTATKOZIK.................... 7 AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT .......... 8 A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA..... 9 A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET .......................... 26 AGYTORNA-GYAKORLATOK .................................................................. BALRA....... 17 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS....................HOZZÁÁLLÁSA .................................................................................................................................... 30 46 ................................................... 30 AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ ........................................................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ............................................................................................................................................................. 9 AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK................................................................................................... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............................................................................................ 19 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .......................... 28 POZITÍV BESZÉD........................ 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ.................................................... 13 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............. 7 MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS................................................................................................................................................................................................... 25 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ...................................................................................................................................................... 29 AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA........................................................................

..................................................................................33 MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE?...................................32 A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK..................................................................................................................................41 ÁTSZOKTATÁS .................................. HELYESÍRÁS) ............................................................................................................................40 A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA.....................40 A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS ....................................................31 MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? .........................................................................................................................................................................................33 (BILATERÁLIS) TÍPUSOK ...................................................................................34 AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY ....................................31 MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK.......................44 Tartalomjegyzék....................39 A LUSTA NYOLCAS ...........................42 A TENGERÉSZCSOMÓ................................... Paul E..............46 47 ...........40 A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA .................................................................VAGY TANÁR ..............................34 A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY..42 AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE..31 MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN?..............................................................................................................................................................................................Dr......................................................................HOZZÁÁLLÁSA............................ A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) ........38 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL ............................................................41 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS .....................33 AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? ............................................................................................................................................................................................................................43 VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL.37 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL .....................................................................................................................33 BELSŐ KÖZÉPVONALUNK...........39 ÉS A MEMÓRIÁRA .................42 A POZITÍV PONTOK ............................................36 A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ..................32 A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN .........................................................................................................41 CSOPORTOS AGYTORNA ..........................32 EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT .................................34 KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR ......................32 AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE ..............35 A KÖZÉPVONAL ..............................41 IZOMTESZT...................................................................................................................................39 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ........................................................................................................................................34 AGYTORNA-TANFOLYAMOK ....................................................................................................................... Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ .......41 (SZÁMTAN.....................................35 A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................36 HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? ....................... Dennison és Gail E.......................................................................

és az ilyen gyerekek szülein . hogyan működik agyunk tanulás közben. és hogyan lehet összehangolni a két agyfélteke működését.„Miért nem megy a gyerekemnek a tanulás? Másnak vág az esze. de ez a kettő: egy agy. hogy a „problémás" gyerekek 80%-a egyszerre csak az egyik agyfelét használja a tanuláshoz.Ft . 550. a két fül és általában a test két oldalának munkáját. Az így összekapcsolt „ÉSZKEREKEK" azután már vidáman forognak az AGYTORNA gyakorlatok közben. hogy a két evező közül csak az egyiket használta? Az a tapasztalat. Megjön a gyerek önbizalma is: önállóbb lesz. Agyunk ugyan két agyféltekéből áll. akárhogy erőlködik is!" Az ilyen gyerekeken . nyitottabb az őt körülvevő világra. akkor minden szorgalom és tehetség dacára sokkal nehezebben megy a tanulás. mint a borotva. ő meg olyan nehezen kapcsol.. érdeklődőbb. Ha összehangolt működésüket valami gátolja.akar segíteni ez a könyv. A könyv sok ábrával magyarázza meg. Próbált már Ön úgy evezni. és eredményesen hangolják össze a két szem.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful