Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison - ÉSZKERÉKKAPCSOLÓ

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Az edukinesztetika alapjai.
Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison

AGYKONTROLL KFT BUDAPEST
2

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Észkerékkapcsoló Az edukinesztetika alapjai
A mű eredeti címe: Edu-K for Kids Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison Az illusztrációkat Gail E. Dennison készítette Fordította: Domján Jenő Korrektor: Blázy Lászlóné Borítógrafika: Tettamanti Béla

© Agykontroll Kft., Budapest (488-0118 ) ISBN 963 7959 04 1 Minden jog fenntartva! A könyv sem egészében, sem részleteiben nem közölhető a kiadó előzetes engedélye nélkül.

Szedés, tördelés: XFERKft., 165-42-82 Felelős vezető: Csányi Tamás

Készült az IMI Print Kft. nyomdájában, Nyíregyházán Felelős vezető: Nagy Imréné 3

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ
Ez a könyv, amit a kezükben tartanak, nem gyermekkönyv a szó hagyományos értelmében. Szülőknek és tanároknak íródott azzal a céllal, hogy a gyerekekkel együtt olvassák és együtt alkalmazzák, megértve és megértetve annak okát, hogy miért megy - vagy miért nem megy - nekik a tanulás. Ha a gyerekek megértik az összefüggést agyuk és testük működése között, nyitottabbak lesznek és élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez a könyv kínál. Az ÉSZKERÉKKAPCSOLÓ-ban sok - önmagát magyarázó - illusztrációval kíséreltük meg a módszer átfogó megközelítését. Az volt a szándékunk ezzel, hogy megvilágítsuk agyunk sajátos működését a tanulási folyamat közben. A kis Lexi életének egy-egy pillanatát ragadtuk meg minden egyes oldalon, ahogy az agya megbirkózik az írás, olvasás és a helyesírás tanulásával. Vettük a bátorságot, hogy ezt a hallatlanul bonyolult és titokzatos folyamatot leegyszerűsítsük és - noha az idegrendszer működése szempontjából mindent korrekt módon ábrázoltunk - úgy beszélünk a tanulásról a könnyebb megérthetőség kedvéért, mintha agyunk egyik vagy másik területe eközben valóban „kikapcsolna”. Ezzel csupán az agyféltekék jó együttműködésének hiányát jelöljük, mint ahogy az agyféltekék együttműködésének szükséges voltát hangsúlyozzák az illusztrációk is. A könyvben található AGYTORNAgyakorlatok természetes, egyszerű és veszélytelen mozgássorok. Ezektől a homolaterális, vagyis az egy agyféltekét használó tanulók általában tartózkodnak, és maguktól nem végzik ezeket a mozgásokat, hacsak külön biztatást vagy engedélyt nem kapnak rá. Ahogy aztán a gyerekek - és persze a felnőttek is - egyre jobban összehangolják két agyféltekéjük működését, úgy egyre inkább igénylik ezeket a mozgásfajtákat és ez hamarosan mindennapi életük részévé válik. Ezek a gyakorlatok eredményeseknek bizonyultak a két szem, a két fül és általában az egész test jobb összehangolásában, amivel együtt jár az írás- és olvasáskészség fejlődése is. Valójában nemcsak az iskolai tantárgyakban, de minden tevékenységünkben haladást tudunk elérni az AGYTORNA-gyakorlatokkal.

Az „Észkerékkapcsoló” és az „Észkapcsoló agytorna” mellett a másik leghatékonyabb segítségnek a Silva-féle Agykontrollt tartom, amit gyorsan és eredményesen négy napos tanfolyamon lehet elsajátítani. Az érdeklődők a Pf. 115. Budapest, 1389 címen vagy a 176-4812 telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást. Sok sikert kívánok az örömteli és eredményes tanuláshoz!

A kiadó

4

akármennyire erőlködtem is. hogy a tanulás közvetlen kapcsolatban áll a test ösztönös mozgásaival. miért nem ment nekem a tanulás! LEXIT ÁTHANGOLJÁK Látjátok. és megígérte. LEXI BEMUTATKOZIK Szervusztok! Engem Lexinek hívnak.Az majd segít a bajon mondta vidáman. A szemem balra ment. Hamar rájött. És mindezt azért. hogy akartam volna. Régebben nagyon nehezen ment a tanulás. mert a két agyfelemet nem használtam egyszerre. a kezem meg jobbra. Ő tanított meg az AGYTORNÁRA. Dennison: Észkerékkapcsoló Gyermekeinknek ajánljuk ezt a könyvet! Ők nap mint nap meggyőznek minket arról. Állandóan eltévesztettem a szavakat. Paul E. milyen ciki volt. Képzelhetitek. Edének hívták. Azután. Végre megtudtam.Dr. . 5 . hogy mi a baj velem. Dennison és Gail E. ez voltam én az iskolában. hogy megtanít engem valamire. egy szép napon új tanítót kaptunk. anélkül. Aztán találkoztam Edével. ha ilyen hibákat csináltam az órán.

hanem előtte a „tengerész-csomó”.Na. Ez egy kicsit megnyugtatott.mondta Ede .nézzük meg. Egy percig ültem így nyolcas formában. mindkét oldalon. . a másikkal meg a kulcscsontom tövét dörzsölgetem. Dennison és Gail E.Kíváncsi voltam hogy néz a fejembe.mondta Ede egy perc múltán. Ezt úgy kell csinálni. a nyelvemet a szájpadlásomra szorítva. ahogy Ede magyarázta. megteszi az izompróba is . A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK De még most sem az izompróba következett. Ezt a csomót a kezünkkel kötöttük a saját lábunkra.mondta Ede. . De mielőtt hozzálátott volna. hogy az egyik kezemet a köldökömre teszem. 6 . .nyugtatott meg Ede. Paul E. .Hunyd be a szemed és lélegezz mélyen! .Először is . most már jöhet a próba . Dennison: Észkerékkapcsoló AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK .Arra nincs szükség.Most pedig tedd le a lábad és érintsd össze az ujjaidat! – Mély levegőt vettem.Dr. hogy be van-e kapcsolva az agyad. bekapcsoltuk az „agygombokat”. .

Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT Tegyünk tehát egy kísérletet. Úgy is lett. és a másik felét közben kikapcsolja. amennyire tőled telik.mondtam.Éreztem. nem igaz? MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS (Ez itt Lexi agya felülről. .Dr.mondta Ede -. Agyának mind a két fele másra alkalmas. Szólj. úgy nem tudja magasabb képességeit kihasználni. és én majd finoman lenyomom. Ha Lexi agyának csak az egyik felét használja egyszerre.Nyújtsd előre a karodat. Te csak tartsad.) 7 . ahogy veletek szembefordul.Rajta! . .Látod . ha kezdhetjük! . . hogy ellent fogok tudni állni a nyomásnak. Paul E. Dennison és Gail E. ahogy ez rá is van írva. bekapcsolt állapotban vagy! Tetszik nekem ez az Ede. Egészen jó fej. Az eredményes tanuláshoz mind a két agyfélre szükség van.

Minden erőmet megpróbáltam összeszedni.az „ösztönös” agyfeled. valahányszor kell. Amikor csak annyit teszel. hogy az „ösztönös” agyamat használtam volna. Dennison: Észkerékkapcsoló A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET Ede aztán megkért. Hogy biztosan keresztezzem a középvonalat. Paul E. DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK Ede a „keresztbe lendítéssel” kezdte az áthangolásomat. mert az „ösztönös” agyfeled kikapcsol.Ez azért van . Meg is magyarázta. . hogy keresztülesek a saját lábamon. a tested minden erőlködés nélkül azt fogja tenni.Pedig . a „próbálkozó” agyammal akartam megoldani a feladatot. Ede most mégis le tudta nyomni a karomat.mondta Ede .Dr. amennyi „tőled telik”. Ha túl erősen „próbálod”: gyengébb leszel. hogy megint ki voltam kapcsolva. amire szükséged van. mindig megvéd és erőssé tesz.magyarázta -. és ez azt mutatta. a kezemmel hozzá kellett érjek az ellenkező oldali térdemhez. Dennison és Gail E. Nem volt könnyű. A kezemmel pont az ellenkező oldalra kellett lendíteni. elhihetitek! Attól féltem. mert ez a gyakorlat arra kényszerít. Ede most is izompróbát csinált. Ahelyett. . hogy „próbálkozzál”. mint a lábammal. hogy miért történt így. 8 . hogy próbáljam meg még erősebben tartani a karomat.

valahányszor a középvonalhoz érsz. azután bal kézzel a bal térdedre. hogy olyan nehezen megy az írás meg az olvasás. bal kéz magasba. . Ezt hívják homolaterális vagyis azonos oldali . Dennison és Gail E. Ez az oka.magyarázta a barátom. Jobb kézzel a jobb térdedre. Paul E. Hát ez igazán könnyen ment.lendítésnek . jobb kéz a magasba. . Ellenőrizzük.Dr. AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK .Vegyünk egy másfajta gyakorlatot -javasolta Ede. hogy be van-e kapcsolva az agyad! -mondta Ede. ahogy a bábszínházi bábuk mozognak. Dennison: Észkerékkapcsoló A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA .Ez azt mutatja. Ugyanazon az oldalon találkozik a kezük a lábukkal.Ezt úgy csináld. Az izompróba megint „kikapcsolt” állapotot mutatott.Nézd meg ezt a nagy X-et! Ez a középvonal keresztezését jelképezi. Bárcsak minden ilyen könnyű lenne az iskolában is! 9 . hogy neked mindig „próbálkoznod” kell.

-Szeretnéd-e. csak annyit kell tenned. Akiknél ez a korszak rövid vagy teljesen kimarad. akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak? .magyarázta. hogy újra felnőj! HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? A legtöbb embernél a jobb oldali agyfélteke az „ösztönös” agya. felfelé nézel. Akik kisbabakorukban eleget csúsznakmásznak.válaszoltam. . hogy balra. Paul E.kérdezte Ede.Most tehát mind a ketten tudjuk. felkészültél arra. Dennison és Gail E. Az izompróba azt mutatta.Na.Ennek a fiúnak a szervezete készen áll az áthangolásra! -jelentette ki hangosan. mint azoknál a gyerekeknél. hogy az „ösztönös” és a „próbálkozó” agyad együtt működjön. mint valaha! . – Ha be akarod „kapcsolni” az ösztönös agyfeledet. LEXI EGYOLDALAS. TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI Ede elmagyarázta nekem. hogy a te agyad úgy szeret dolgozni. Így érzi magát biztonságban mondta Ede. azután Edével újra elvégeztük az izompróba-ellenőrzést.Ebből látszik. Erősebb voltam.Dr.Akkor nézzük. 10 . ugyanúgy. Dennison: Észkerékkapcsoló A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET Most Ede két párhuzamos függőleges vonalat mutatott.Szeretném! . hogy készen állsz-e erre! . azok úgy nőnek fel. azok nem tanulják meg a két agy közös munkáját. . miközben az izompróbával ellenőrzött. hogy erős vagyok és készen állok az áthangolásra. hogy közben megtanulják agyuk két felét együtt használni. Jól megnéztem a rajzot. . felkészültél-e az áthangolásra? . hogyan tanulja meg az ember teste és agya a közös munkát. és agyuk két féltekéje között nem alakul ki együttműködés még tanulás közben sem. Lexi. és a bal oldali a „próbálkozó” . hogy egyszerre csak az egyik fele működik.

11 .Pedzed már. de azután . Dennison: Észkerékkapcsoló KERESZTBE LENDÍTÉS. FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Ezért most úgy csináld a keresztbe lendítést. de nem próbáltam annál többet tenni? . Paul E. hogy közben balra fölfelé nézzél! -javasolta. ami tőlem tellett. Ez azt mutatta.felelte mosolyogva. hogy mindent megtettem.Ez ugye azt jelenti. . Az első néhány mozdulatban még segített. hogy erős vagyok.legnagyobb meglepetésemre . és nem „kapcsolt ki” a keresztbe lendítés. .kérdeztem Edétől. BALRA. Dennison és Gail E.Dr.magam is könynyen tudtam folytatni. Képes voltam keresztezni a középvonalat! AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI Ede most megint izompróbát tartott. Lexikém .

mint külön-külön . hogyan álljanak le. AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT A bábu után újra izompróbát tartottunk. Dennison: Észkerékkapcsoló EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA. ha új dolgot kell tanulniuk! A középvonal keresztezésével most megtanulták az összehangolt testmozgást. és hogyan kezdjenek el gondolkodni. Az eredmény: „kikapcsolt izom. és erősen figyelnem kellett rá. hogy a „próbálkozó” agyfelemet kapcsoljam be. 12 . de ezúttal jobbra. LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Most újra a bábu következett. Most eléggé ügyetlenül végeztem ezt a gyakorlatot. most már tudja a tested és az agyad.Dr. Paul E.” . nem ment olyan ösztönösen. A két agyféltekéd együtt dolgozva sokkal többre képes.mondta Ede. lefelé fordítottam a tekintetem. Dennison és Gail E.Na.

pont erről van szó.Látod . Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE . most már az agyad ismeri a könnyű utat a tanuláshoz. Most Ede következett a bábuval.Azt jelenti ez.mondta Ede -. . hogy az agyam két oldala meg a testem ösztönösen együtt akarnak dolgozni? . Paul E.bólintott Ede -. Az izompróba nála is kikapcsolt állapotot mutatott.Dr. 13 . többé nem fogja a nehezebb utat választani! Te most már át vagy hangolva és később sem kell újra áthangolni téged. máris bekapcsolt állapotba fogsz kerülni. És hidd el.kérdeztem. érted már . . Nagyot nevettem. Erre kipróbáltam a bábut. és közben minden irányba forgattam a szememet. Elég. gyakoroljam a keresztbe lendítést minden irányba nézve: le és föl. Dennison és Gail E. Egyik után sem mutatott gyengének az izompróba. Ede most azt mondta. amikor az izompróba megmutatta.Látom. jobbra és balra. így kapcsolódik össze a két agyféltekéd is. .Kulcsold össze a két kezed! Látod. hogy ettől kikapcsolt állapotba kerültem. ha csak ránézel a nagy X-re vagy keresztbe lendítést csinálsz.

hogy a szememmel követtem. Amikor balra néztem. minden irányba tudtam követni a kezét. 14 . Miután Ede áthangolta a szememet. Nem is nagyon tudtam követni a sorokat. Paul E. ahogy balról jobbra áthaladtam a középvonalon. kikapcsolt a „próbálkozó” agyfelem. amit mutatott („követési gyakorlatok”). Dennison és Gail E. Ilyenkor az ellenkező oldali agyfelem mindig „kikapcsolt”. akkor az „ösztönös” agyfelem kapcsolt ki. Ha meg jobbra néztem. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Edével azt gyakoroltuk.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Ez én vagyok. mielőtt megtanultam volna olvasás közben keresztezni a középvonalat.

Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi a jobb szemével olvas és a bal szemét nem használja. mindig belezavarodik az olvasásba. hogy mit olvasott. Dennison és Gail E. azt talán nem téveszti el. akkor csak a jobb szeméhez tartozó bal agyfele van bekapcsolva. A bal agyfélteke a részleteket fogja fel. Paul E. és nem fogja tudni. Ezért Lexi elvész a részletekben.) 15 . hogy balról jobbra kell olvasni.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi csak a bal szemével olvas. de amikor a középvonalhoz ér.

Dr. amikor a nyelvi „próbálkozó” agya „kikapcsolt” állapotban volt. Paul E. Ez nagyon jól hangzott az olvasásórán.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (A lusta nyolcas rajzolása egyszerre „kapcsolja be” mind a két agyfelet. hogy mit olvasott. és ki tudják fejteni jótékony hatásukat. azután a két kézzel együtt rajzoljuk! Utána a követési gyakorlatok már nem okoznak „kikapcsolt” állapotot. Először külön-külön a jobb és a bal kézzel végezzük. valójában azonban nem értette meg.) 16 . Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Lexi jól tudott „felolvasni” akkor is. és később sem emlékezett rá. Dennison és Gail E.

Dr. Helyette. a középvonal kezdett eltűnni. hogy egy időben használjam mind a két agyfelemet. a középső mezőben dolgozik mind a két szemem és együtt segítenek a tanulásban. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Amikor megtanultam. Dennison és Gail E. Paul E. 17 .

minden egyes betűt a középvonal jobb oldalán rajzolt. Paul E. visszafelé rajzoltam a kört: vagyis az óramutató járásával megegyezően. és hiába próbálták erre rávezetni.Dr. Ha mindkét agyfél be van „kapcsolva”. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Mielőtt megtanultam volna írás közben keresztezni a középvonalat. Az ösztönös agyból eredő mozgások balra. 18 . Így soha nem érezte a különbséget a „b” és „d” között. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Amikor Lexi csak a „próbálkozó” agyát használta az íráshoz. egyik módszer sem vált be nála. és az „ösztönös” agya ki volt „kapcsolva”. akkor a mozdulat bármelyik irányba haladhat. Dennison és Gail E. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS A nyelvi „próbálkozó agyból eredő mozgások a középvonaltól jobb felé indulnak el.

amíg el nem értük. és nem is kell rajta gondolkodnom. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Edével addig gyakoroltam a lusta nyolcast. hanem jól meg tudom őket különböztetni egymástól.Dr. Most már nekem sem mindegy a b meg a d. 19 . hogy írás közben mind a két agyfelem „bekapcsolva” legyen. Dennison és Gail E. Írás közben ez ösztönösen megy. Paul E.

és nem is fog emlékezni arra. A hangjában nincs átélés vagy érzelem. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi csak a nyelvi „próbálkozó” agyfelével hallgatja. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede elmagyarázta.Dr. Ez nem sokat törődik a nyelvi szerkezetekkel. hogy a jobb fülem „kikapcsolt”. amit olvas. akkor a „muzikális” fülemet használom.) 20 . Paul E. Dennison és Gail E. és igyekszik megfejteni az értelmét. akkor a „nyelvi” agyammal fülelek. Ha balra. Ezért voltam gyakran figyelmetlen. és ez okozta. az azt jelenti. amit olvasott. hogy lélekben „valahol máshol jártam”. Ha fejemet jobbra fordítva az izompróba gyengének mutat. hogy ha a fejemet jobbra fordítom.

Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Most csak a szavak zenéjét figyeli Lexi. Dennison és Gail E. és ezekhez kapcsolódó képek jelennek meg előtte.) 21 . és a feltett kérdésekre nem tud válaszolni. A nyelvi.Dr. Paul E. „próbálkozó” agyfél nélkül ez csak álmodozás.

de nem hallja a szó ritmusát és a magánhangzók zenéjét. Dennison és Gail E.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi itt a helyesírási szabályokra figyelő nyelvi. Hiányzik neki a „próbálkozó” agy logikája.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Itt Lexi az „ösztönös vonalon” tanulja a szó helyesírását. értelmezése és rendje. mert ezt az „ösztönös” agyfél veszi.) 22 . Paul E. „próbálkozó” agyával tanul.

Dennison és Gail E. ahová a kezem mutat. hogy mind a két fülemet „bekapcsoljam” a gondolkodásba. akarjon. amiben a lusta nyolcast kinyújtott kézzel rajzolom a levegőbe. oda összpontosítva. miközben egyik fülemet a vállamra szorítom. hogy igyekezzen. próbálkozzon. Az elefánt olyan gyakorlat. Egész felsőtestem együtt mozog. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Lexi állandóan azt hallotta. és nem volt képes megjegyezni.) 23 . Közben a tekintetemmel követem a mozgást. Paul E. és közben nem tudta használni a képzeletét.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede az elefánttal megtanított rá. Túl sok energiát kapcsolt a „próbálkozó” agyfelébe. amit tanult.

„próbálkozó” agyamnak több energiára lenne szüksége. mert a tudatos. olyankor a tengerészcsomót csinálom. egyenként. az úgynevezett pozitív pontokra. hogy hiába próbálkozik. Ilyenkor nem tud lehiggadni. Dennison: Észkerékkapcsoló (Néha Lexi úgy érzi. a szeme fölötti két pontra. Paul E. szépen sorban. Ilyenkor ujjait a homlokára helyezi.Dr. 24 . A környezet túlzott ingergazdagsága viszszaüt. túlfűtött lesz. Dennison és Gail E. túl nagy az „ösztönös” agyfél energiája.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Ha Lexit túl sok benyomás éri. Ezek a szem és a haj vonala között félúton helyezkednek el.) Ha nem tudok koncentrálni. hogy nekiálljon a tennivalóknak. nem megy a tanulás. Lexi ezzel tudja újra „bekapcsolni” az „ösztönös” agyfelét. mert túlságosan „bekapcsolja” a képzeletét.

Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Olvasás előtt megdörzsölöm az agygombokat. a kulcscsontok alatt helyezkedik el.Dr. (Közben a másik kezemet a köldökömön tartom. Ez a két pont a szegycsont két oldalán. vagy beszélnem kell valamiről. Paul E.) A gondolkodó sapkát olyankor teszem fel. amikor valakire figyelnem kell. hogy jól oda tudjak figyelni és megjegyezzem a hallottakat. Ilyenkor finoman dörzsölgetem a fülemet. 25 . Ez segít. belülről kifelé és felülről lefelé.

Paul E. Dennison és Gail E. élesebben látom utána a sorokat. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Egy pillangót képzelek a plafonra és az orrommal körberajzolom a szárnyait. Ez jó bemelegítés a szememnek.Dr. 26 .a kezemmel megtámasztom a nyakamat oldalt vagy hátul. Közben hogy erősebb legyen .

Lassan kell végezni! Oldalra: felhúzott vállakkal. Lassan forgatom fejem. Másik a csonton. 3. A földgomb energiát ad a megértéshez: Ajkam alatt ujjam érzem. Dennison és Gail E. Az AGYTORNA-gyakorlatok részletesen Dennison: Észkapcsoló Agytorna című könyvében találhatók 27 . A mérleg kiegyensúlyoz: Egyik kéz a fülem mögött.Dr. Másik kéz: farokcsontomon. versbe foglaltam. 5. A nyakhimbálás hasznos a középvonalkeresztezéshez. 1. neve: szemérem. mit kell tenni. 2. Az űrgomb a kifejezőképességet segíti: Két ujjam felső ajkamon. 4. A bagoly segít a lazításban: Vállamat markolja kezem. Előre-hátra: kinyújtott nyakkal. Hangos az ásításom. Paul E. 6. Az energiaásítás elernyeszti az arcizmokat és pihenteti a szemet: A számat nagyra tátom. Másik fogja a köldököt. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Ede hat AGYTORNA-gyakorlatot is megtanított nekem. Hogy könnyebb legyen megjegyezni.

Bekapcsolok valami jó zenét hozzá. Dennison és Gail E.Dr. és arra ugrándozom. 28 . Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Az indiánszökkenést és a keresztbe lendítést mindennap csinálom. szökdécselek.

Paul E. Dennison: Észkerékkapcsoló POZITÍV BESZÉD Csak olyan kifejezéseket használok. amelyek pozitív gondolatokat ébresztenek bennem. hogy az agyam kikapcsoljon! 29 . Dennison és Gail E.Dr. és erőssé tesznek: ezzel megelőzöm.

5.Dr. Ha olvasok. megteszem. hogy mire vagyok képes. Imádok mozogni! Szívesen mászom fára. kipróbálom. szívesen rohangálok. reménytelen eset vagyok. amit akar. mintha előre tudnám. Az az érzésem. Bármit csinálok is. Ami a fogalmazást illeti.VAGY TANÁR . mindig kudarcot vallok. amit fölolvasok. hogy a gyerek azt nézi. gondoljanak róla mások. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. ha van saját tanulási módszerük. Sohasem érzem úgy. 3. Az ötletek maguktól jönnek. 4. könnyen megsérülök játék közben. AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ . mi fog következni. 2. 4. Akárhogyan erőltetem is. Másokban is tisztelem. 2. úgy érzem. Szeretek történeteket kitalálni és leírni. hogy „be kéne dobni a törölközőt”. Azt hiszem.HOZZÁÁLLÁSA 1. hogy nem nagyon értik a többiek. Dennison és Gail E. és ahol csak lehet. Paul E. ha úgy érzem. aki irányít. úgy könnyebben megtalálom a helyemet. és nyugodt vagyok. A gyerek (az osztály) azt csinál. Ha beszélek. hogy miről van szó! 5. a gondolattal egy időben jönnek a számra a szavak és a szavak jelentése is világossá válik bennem. ami csak tőlem telik. Mindig örömet szerez. éli a saját életét. a legcsinosabb vagy akár a legaljasabb is. amit akarnak. 3. úgy tűnik. mindegy. hogy mi történjen. hogy nekem 30 . nem én dönthetem el. 3. igazából csak a tanárok kedvéért csinálom. Különb akarok lenni a többieknél: a legkitartóbb. Teljesen reménytelen eset! 2. A dicsérettel meg a szidással csak azt értem el. és könnyen belezavarodom a mondanivalómba is. a leggyorsabb. Gyakran egyedül érzem magam a többi gyerek között. Olyan ügyetlen vagyok! Akármennyire akarok is vigyázni magamra. De hogy nekik mi ebben a jó? AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. Célokat tűzök magam elé. Akárhogy igyekszem is. de ha van egy felnőtt is velem. és örömmel fedezem fel közben a kínálkozó lehetőségeket. nem megy a gyereknek a tanulás. hogy fejlődtem valamiben. és erre nekem semmi befolyásom nincs. hogy el is fogom érni azokat. szinte a tollamból folynak a papírra. Ez a helyzet már-már meghaladja az erőmet.

mintegy ötéves korunkra . amit korábban a csúszás-mászás. annál nagyobb kihívást jelent számomra úrrá lenni a helyzeten.amíg annyira tele van mozgásigénnyel. hogy a gyerekek gyengének lássanak. hogy ezt a saját fejlődésükre is fogják vonatkoztatni. hogy azt egy felnőtt el sem tudja képzelni . Remélem. amivel képes megbirkózni. amit csinál. és nagyon sokat tanulok tőlük! Ez a kapcsolat ébren tartja bennem a kreativitást. Mindent elkövetek. Ezen belül úgy hisszük . Élvezem a gyerekben buzgó nagy energiát. Persze tisztában vagyok vele. MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN? A kisgyermek élete első egy-két esztendejében . hogy nem vagyok tévéd-heteden. Dennison: Észkerékkapcsoló tetszik-e vagy sem. minden tudatos törekvés nélkül.HOZZÁÁLLÁSA 1. így megtapasztalhatja saját teljesítményének belső örömét. 2. hogy a szülő és a tanár a legfőbb tekintély. amit ő szeret. Ennek ellenére legtöbbünknél . ha maguktól nem képesek tanulni. vagy észrevegyék.úgy látszik . 5. hogy mindenki. és ezeket beépítse egy saját magát folyamatosan alakító nyelvbe. 4. Dennison és Gail E. Úgy irányítom a gyereket. és nem fél az új próbatételtől.VAGY TANÁR . AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ . Hogyan szerezhetnénk vissza a tanulásnak ezt a természetes. hogy megtalálja azt a munkát. 3. hogy megtaláljam a hangot a gyerekekkel. aki ennek a könyvnek az útmutatása szerint foglalkozni 31 . Nem engedhetem meg magamnak. de sokszor olyan zavarosak. Így naponta egy sor apró győzelmet arat. hogy az a helyes döntés. a járás. Ez a képesség az emberi lény tulajdonsága.előre látok bizonyos dolgokat. 4. és a gyerekeknek meg kell tanulniuk. Paul E. és majd túltesznek rajtam.az egyik legközvetlenebb sikerforrás a „bekapcsolt izom” megtapasztalása! Azt szeretnénk. Minél forróbb a hangulat. és arra tanítom őket. hogy figyelemmel kísérhetem az emberi személyiség kifejlődésének csodáját. hogy felismerje és reprodukálja a maga körül felfogott beszédhangokat.ugrásszerű eredményeket ér el az új ismeretek elsajátításában. a mozgást alkalmazó oktatás. ha hibázom. abban a tudatban döntök. „Befogadó” agya képessé teszi. a futás vagy a beszéd megtanulása okozott. Nem titkolom a gyerekek előtt. Mindennapi életem megújulásának forrása. A felnőtteknek példaképül kell állni a gyerekek előtt. Mivel . amelyek már nem nyújtják a felfedezés belső örömét. 5. boldog állapotát? Ennek a velünk született adottságnak: a tanulás belső képességének újrafelfedezéséhez már sok ezer embert hozzásegített az edukinesztetika. Szeretek a gyerekekkel foglalkozni. hogy akkor is tanítanom kell őket.az ismétlésen és a begyakorláson alapuló tanulási szokások alakulnak ki. hogy a felnőtteknek is állandó szükségük van fejlődésre és tanulásra.Dr. Olyan feladatokat adok a gyereknek.

de hozzásegít mindenkit a testi . Soha ne kicsinyeljük le tehát az izompróba fontosságát! Mert.Dr. ám sokszor hatástalan maradt. és így ezek a mozgásgyakorlatok visszakerültek a gyógypedagógia eszközei közé. és „kitanulja” magából azokat a beidegzéseket. Dennison és Gail E. miközben az izmokat az agyféltekével ellentétes oldalon mozgatják. Az emberi test ösztönös bölcsessége pedig éppen a „bekapcsolt izom” útján nyilvánul meg számunkra. Az egyes mozdulatok ugyanis mindkét agyfélteke működését igénylik. szülő vagy tanár . ott a keresztbe lendítés és a többi kétoldali gyakorlat hatásos. Nemcsak az iskolai előmenetelt javítja. Az 1960-as években dr. Delacato figyeltek fel rá. A magyarázaton túl éppen a keresztbe lendítéssel kapcsolatos kutatásaink vezettek egy új korrekciós eljárás: a Dennison-féle laterális áthangolás kifejlesztéséhez. aki a tanítványát sikerről sikerre erősíti és nem kényszeríti képességeinek határán túlra. Az edukinesztetikát akkor használja bölcsen. Az edukinesztetika azonban rendelkezik azzal az egyedülálló lehetőséggel. Doman és dr.tanuló. és ennek segítségével ismerhetjük meg az idegrendszer természetes fejlődésének folyamatát. így gyakorlása egyre inkább összehangolt és kiegyensúlyozott agyműködést eredményez. Ennek következtében gyorsan népszerű lett a kúszás-mászás. miért nem vált be másoknál. és elméletileg az is.lelki egészséghez is. MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? A keresztmozgások és a erre való szoktatás régóta ismeretes technika súlyos agysérülések következményeinek utókezelésében. A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK Minden bizonnyal sok emberen segített a keresztbe lendítés. hogy az így szoktatott gyerekek az írásban és az olvasásban is javultak. és egyensúlyba hozza a két agyfélteke működését. de az izompróba útján a „bekapcsolt izom” megtapasztalásával közvetlenül kézzelfoghatóvá is teszi a tanuló számára. hogy ennek a technikának az agykárosodás visszafordítása mellett az a haszna is van. hogy eredményes idegrendszeri kapcsolatokat építsen ki. és miért nem bizonyult az iskolai oktatásban megbízható eszköznek. Pedig a keresztbe lendítés az agy számára a legtökéletesebb egyensúlyozó gyakorlat lenne.azonnal közvetlenül megtapasztalhassa az eredményt. AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN Azt tapasztaltuk. a keresztbe lendítés. ha valaki megtanulja. hogy a csúszás-mászás csak azoknál fejti ki jótékony. miért vált be a keresztbe lendítés egyeseknél. és számos iskolában bevezették. Dennison: Észkerékkapcsoló kezd az Agytornával – legyen . Az a jó tanár. vagy mások erőltetett utánzásával épített ki magában. és ezáltal képes magyarázatot adni arra. akkor képes lesz kibontani saját belső fejlődését is a számára legegészségesebb módon. hogy az izompróba útján közvetlenül tanulmányozza a mozgások és az agyműködés közötti összefüggést. mielőtt a bal vagy „próbálko32 . Sajnos iskolai körülmények között a tanárok nem tudták megismételni ezeket a biztató eredményeket. akik azt tökéletesen elsajátították még kisbabakorukban. Paul E. Ahol ez a módszer gyakorlattá vált . amelyeket testi-lelki sérülések során.mint például az AGYTORNA-tanfolyamokon -. gyógyító hatását. Valójában az emberi idegrendszer nem ennyire egyszerű. Hatásosnak bizonyultak mint látásjavító gyakorlatok is. ha a jó válaszokat és a gyerek fejlődését nemcsak bátorító szavakkal erősíti meg.

sajnos ezt fogjuk újra és újra ismételni. hogy ők is képesek legyenek csatlakozni a kétoldalasán összehangolt emberek csoportjához. hogy egyszerre működik mindkét agyféltekéje. a két agyféltekét egy bonyolult idegpályaköteg. Ha ebben a korban sikeresen használjuk az ösztönös („kikapcsolt”) viselkedési formákat balesetek vagy kellemetlenségek elkerülésére. Ha viszont idegrendszerileg szervezett viselkedéssel érünk el sikereket. eltúlozták a tudatosságot. amely rendszerezi és összehangolja a két 33 . a másik oldal két dolgot tehet: vagy együtt dolgozik vele és összehangolja saját működését az aktív agyféltekével. Az a tapasztalatunk. akkor . a jobb szemért és jobb fülért.akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak . akik a kúszást-mászást csak későbbi életük során tanulták meg. Az ilyen bal oldali agydominanciát mutató. Dennison és Gail E.vagy „próbálkozó” . Jobb oldali agyuk többé már nem ura azoknak a mozgásoknak. és agyunk elzárkózik újabb formák tanulásától.vagy „ösztönös” agydominanciát mutatnak. Gyermekkorunk kezdeti szakaszában dől el. Ezek az emberek mozgásuk vizsgálata alapján bal oldali . Ez a könyv ezeknek a gyerekeknek kíván segítséget nyújtani. A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) Hogy a jobb és bal agyfélteke összehangolt egységben tudjon működni. jelezve.Dr. és az agy energiaszintje lecsökkent. arra utalva. A másik típust homolaterálisnak vagy egyoldalasnak hívjuk. szabadon hagyva bal agyfelüket új dolgok elsajátítására. akik teljes agyukat használva sokkal könnyebben tanulnak. a corpus callosum. hagyományosan javasolt . hogy az agyféltekék együtt dolgoznak.agydominanciát mutatnak. Kétoldalasán összehangolt személy az. EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT (BILATERÁLIS) TÍPUSOK Ha egy jobb oldali agydominanciát mutató személyt keresztbe lendítéssel aktiválnak. az izompróba „bekapcsolt” állapotot mutat. hogy a „problémás” gyerekeknek több mint 80%-a a homolaterális kategóriába tartozik. Amikor az egyik agyfélteke aktív. vagy blokkolja az együttműködést. és a keresztlendítést követő izompróbára „kikapcsolt” állapotot jelző gyerekeknél nem hatásos a csúszás-mászás és keresztbe lendítés vagy más ilyen . Paul E. úgy ez ugródeszkául szolgál az újabb tanulás és a további fejlődés számára.szoktatási módszer. a bal szemet és a bal fület. vagy kérgestest kapcsolja össze. aki saját képességeinek csak kis részét képes használni egyszerre. Az előző típust bilaterálisnak vagy kétoldalasán összehangoltnak nevezzük. Az ilyen személyek . és befutnak az ellenkező oldali irányító agyféltekébe. amelyeket valamikor irányított.a dyslexiát javító. Az érzékszervektől és az izmokból jövő idegpályák keresztezik egymást.kifejlődik. és olyan komplex rendszer jön létre. hogy nála nem jött létre az agyféltekék együttdolgozása. aki megtanulta a két agyféltekéjét mint egyetlen rendszert használni. Azok viszont. mivel egyszerre csak az egyik agyféltekéje működik. Egyoldalas. BELSŐ KÖZÉPVONALUNK.a testmozgások szempontjából jobb oldali . Hasonlóképpen a bal agyfélteke felelős a test jobb oldaláért. hogyan fejlődik agyunk. Ideális esetben ez a kapcsolat már a gyermekkor elején . Ugyanez egy bal oldali agydominanciát mutató személy esetében „kikapcsolt” izmot eredményez.a csúszás-mászással egy időben . mutatva. vagy „kikapcsolt” személy pedig az. és „kikapcsol”. AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? A jobb agyfélteke vezérli a test bal oldalát. Dennison: Észkerékkapcsoló zó” agyfelük kifejlesztette volna az öntudatosság érzését.

de nem tudja ezeket kifejezni vagy kreatív módon használni. hogy agyunk két fele egész életünk során harmonikusan együtt tud dolgozni. úgy a közös tevékenységen belül a bal agyfélteke lesz a kifejező agy. alig valamivel több mint egy „ösztönös agy” önmagában. ahol a tanultak beépülnek az egyéniségbe azáltal. AGYTORNA-TANFOLYAMOK AZ AGYTORNA-tanfolyamokon a felnőtt hallgatók segítséget kapnak az egyre jobban összehangolt tanuláshoz. Dennison és Gail E. asszociálás vagy az emlékezés már a bal agyféltekével való együttműködést is megkívánják. elemző és mérlegelő. mint egy „próbálkozó agy” önmagában. alig valamivel több. annál inkább lehetővé teszi a jobb agyfél számára. A legújabb tudományos eredményeken alapuló izompróba-technikákat tanítják nekik. amit megtanult és előkészíti a fejlődés kővetkező lépését. és egy adott feladat megoldásán egyedül dolgozhat a saját oldalán. A „bal” agyfélteke (amit „próbálkozó”. A megragadó értelem nélkül azonban nem képes emlékezni arra. hogy felismeri és megfogalmazza. A megragadó képességek. Ha az edukinesztetika módszerével bekapcsoljuk a működésbe a „megragadó agyat” is. rendszerező és verbális. A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY A „bal” agyfélteke. lépésről lépésre tanuljunk meg új dolgokat.és egyedülálló . hogy képességeinek legjavát nyújtsa. hogy egyedül. saját magában működjön. hogy egy információt részekre bontsunk (mint a számítógép). előadáshoz és életvitelhez. hogy egymással kommunikáljunk. A két agyfélteke együttdolgozása teszi számunkra a tanulást könnyűvé és szórakoztatóvá. Egy dolog azonban bizonyos: egyik agyfél sem arra lett teremtve. Egy új képesség elsajátításához azonban mind a két agyfélteke közreműködése kell: a belső középvonalon keresztül folyamatos kommunikációra van szükség! MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE? Azért. Időnként persze az egyik félteke előtérbe kerülhet. Ez biztosítja. mert mindkét agyféltekénk teljesen eltérő . „kísérletező” agyként említünk a szövegben) logikus. Így tudunk például felismerni egy arcot a tömegben. Paul E. és minden egyes alkalommal újra és újra végig kell mennie az elemzésen. AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY A „jobb” agyfélteke. ha egyedül működik. Kritikus. Ezekkel képesek másokat is magas szintű összehangolt állapothoz segíteni. ha egyedül dolgozik. és annál ritkábban fog reflexből vagy ösztönösen működni.Dr. felismerés. Minél inkább eléri valaki ezt az együttműködést az életben az Agytorna vagy más módszer használatával. Dennison: Észkerékkapcsoló agyféltekébe befutó információkat. mint a megérzés. továbbá ez tesz képessé minket arra. vagy egy dallamot néhány hang alapján. és így részleteiben. A tanfolyamokon nagy hangsúlyt kapnak a középvonal keresztezését segítő mozgások. amelyekkel a két agyfélteke összehangoltságának hiányát 34 .módon ragadja meg a valóságot! A jobb” agyféltekénk (amit a szövegben „ösztönös” vagy „reflex” agyként említünk) felfogja és csoportosítja a teljes képet. Kap ugyan információkat az érzékszervektől. Ez teszi lehetővé. amit tanult.

mint például a szem-. Amikor a jobb és a bal agyféltekének felváltva kell dolgoznia. hogy folyamatosan tudjunk olvasni. de hogy ez híd vagy gát a tanulásban. Dennison: Észkerékkapcsoló lehet korrigálni. vagy az egész teste (és még számtalan 35 . amely összeköti az idegpályákat. szükségünk van arra. KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR Ahhoz. hogy az alapvető képességeket mint a csúszás. akkor a középvonal olyan híd szerepét tölti be. vagy csak egyes energiarendszerekre terjed ki. fülvagy mozgáskoordinációs rendszerre. a homolateralitás. Az összehangoltság megszerzése egész életre szóló folyamat. helyesen írni. eredményesen sajátítsa el valaki. mászás. Amikor a jobb és bal agyfélteke összehangolt együttműködése közben a két agyfélteke között spontán kommunikációs kapcsolat alakul ki. hogy a középvonal miért válik a két agyfélteke közötti kapcsolat gátjává. hogy képesek legyünk keresztezni a „középvonalat”.Dr. Dennison és Gail E. olvasás és így tovább. ötletesen fogalmazni. úgy. Ugyanis valahányszor az egyik agyfelét használni akarja. írás. Bizonyos fokig . A személyiség fejlődése azonban azon múlik.állapotának súlyosságától függően . A személyiség további fejlesztésére a haladók részére tartott szuper tanfolyamokon van mód. A leggyakoribb oka az egyoldalasság. ahogy ezeken a tanfolyamokon tanítják. hogy egy időben tudjunk figyelni és gondolkodni. ami megszakítja ezt a kapcsolatot. A KÖZÉPVONAL Sokféle oka lehet. hogy a füle „kapcsol ki” vagy a szeme.minden egyoldalas ember koordinációs problémákkal küzd. Ebből a szempontból mindegy. amely érintheti valamennyi képességet. hogy egy időben csak az egyik agyfelét képes használni. azt saját kezdeti tanulási élményeink döntik el. Az egyoldalas ember gondolkodását korlátozza. akkor a középvonal gáttá válik. a másik (eltérő módon működő) agyfelét ki kell kapcsolnia. ugrás. Paul E.

és hamarosan elkönyvelik. az egész izompróba alatt. Paul E. hogy megtanulja keresztezni a középvonalat. Ha például egy gyerek az iskolában „kikapcsolja” azt a fűlet.oktatóhoz. hogy ezeket újra egybeillessze. amit mindketten kerestetek: . igazán szórakoztató játék! Mondd neki. Magyarázd is meg neki. ám arra már nem képes. az szükséges. mint ábrándozó. Mielőtt hozzáfogtok az izompróbához. álmodozó vagy „hiperaktív” gyereket. „próbálkozó” agyához tartozik. Addig váltogassátok az „erőlködést” és a „tőlem telhetőt”. Ez a bekapcsolt izom. amikor erőlködni próbál. és nem tapasztaltok bekapcsolt erős izmot . annál könnyebb lenyomni. ugye? .olvasás közben ki tudja kapcsolni a megragadó agyhoz tartozó szemét. hogy bármelyikőtök kellemetlennek vagy hiábavaló erőfeszítésnek érezze! Most mindketten megtapasztaltátok a bekapcsolt erős izmot. Tapasztaljátok ki alaposan az izompróbát. nincs-e valamilyen kizáró ok (sérülés vagy más). Az újabb próba be fogja bizonyítani. annyira lekötheti értelmét a jelenségek megragadása (mint például a tanár hangjának dallama. Soha ne nyomd olyan erősen. Állapodjatok meg jelszóban . hogy nyújtsa ki a karját egyenesen előre! 4. oldalt!) 2.amenynyire tőle telik . másik kezetek legyen a köldökötökön! Ezután a tengerészcsomó következik egy percen át. hogy minél erősebben „próbálkozik”. hogy ez megváltozzon. de folyamatos legyen. hogy kitapasztalja ezt az erőt. és változtasd az alkalmazott nyomást az erejéhez mérten! A nyomásod könnyű. Dennison: Észkerékkapcsoló más variáció van). mint ahogy végtelen lehetőség nyílik az alkotásra is az összehangoltan működő emberi elme előtt A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE (Engedelmükkel tegezésre fordítjuk a szót az eredeti könyv szellemében. és a hosszú távú vizuális memóriájában megőrizze.Eddig érthető. amennyire telik tőle. hogy mennyivel erősebb most. hogy erős maradt. vagy mondja ő: „nyomhatod!” . 5.Dr. Dennison és Gail E. Mondd a tanítványodnak. Figyelmeztesd.például mondd te: „tartsd!”. amelyik az elemző. egyenletes. hogy a másik oldali agyával a szavakat részeire szedve megértse. ami az izompróbát megakadályozná.és erre végezzétek el az izompróbát! Ha mind a ketten egyetértetek benne. hogy nem fordít figyelmet a szavak jelentésére. vagy külső zajok). ő pedig . ha „kikapcsol”. Ha tanítványod nem tudja könnyedén tartani a karját. Vagy például .Hagyd. amíg mindketten teljes biz36 . hogy ez a normális. tisztázzátok. (Lásd 6. 3. A középvonalon való kikapcsolásra sok példát találhatunk ebben a könyvben is. Azután csak annyira tartsa. A „kikapcsolás” lehetséges egyéni kombinációi éppoly végtelenek. Ahhoz.maradjon erős. Masszírozzátok mindketten (tanár és tanítvány is) egy rövid ideig az agygombokat. aki segíteni fog! 6. és tartsa a karját előre nyújtva. akkor továbbmehettek. Ez a két gyakorlat megfelelően előkészíti az eredményes izompróbát.) HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? 1. hogy most megpróbálod finoman lenyomni a karjai. hogy próbálja még erősebben tartani a karját! Figyeljétek meg.álljatok meg! Forduljatok inkább tapasztalt AGYTORNA.

Magyarázd meg a tanítványodnak. tapasztaljátok meg ezt az erőt. de eközben szándékosan tartsa úgy a tekintetét. IZOMTESZT (Mozgatóizom biofeedback) A. felváltva. Paul E. A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Mielőtt hozzáfognátok az áthangoláshoz. (Ha mégis „kikapcsolt” állapotot jelezne az izompróba. Nézzen a tanuló egy X betűt! Ha az X kikapcsolja a jelzőizmot. ahogy a 10. a tanuló valószínűleg homolaterális. készen áll-e tanítványod az áthangolás folytatására! Ha igen. úgy a tanuló homolaterális. Ha nem. a tanuló homolaterális. milyen a „kikapcsolt” és a „bekapcsolt” állapot. Végeztess a tanítványoddal 10-20 keresztbe lendítést. végezzétek el az agygombokat és a tengerészcsomót a 6. mint az „ösztönös” vezérlés automatikus fordulatszáma. hogy az agy motorikus központjából az ingerület szabadon eljut az izmokhoz. hogy amikor tényleg kell .és a kéz fenntartásához erőfeszítés kell. akkor ki kell várni egy kedvezőbb alkalmat. vagyis jobb kéz-jobb láb. hogy a „kikapcsolt” állapot is hasznos dolog tudatos tevékenység közben. hanem „bekapcsolta” az „ösztönös” agyféltekét. kezével érintse közben a másik térdét! (A két térd érintése számít egy gyakorlatnak. C. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha kikapcsolt helyzetet tapasztalsz. oldalon leírtak szerint! 1. A „kikapcsolt izom” elárulja. Ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Figyeljétek meg. hogy meggyőződj róla. Dennison: Észkerékkapcsoló tonsággal tudjátok.bekapcsolt állapotban van. Nézzen a tanuló két párhuzamos vonalat: II! Ha ez bekapcsolt jelzőizmot eredményez. A tudatos vezérlés jelenti az „alacsony fordulatszámot”. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! B. Végezzen a tanuló 10-20 homolaterális (azonos oldali) lendítést. Ez sohasem olyan erős. vagy „próbálkozó” agyfélteke működik . Dennison és Gail E. kezével az azonos oldali térdét megérintve! E. Végeztess a tanítványoddal keresztbe lendítést. és áthangolásra szorul. F. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. tehát az „ösztönös” agyfélteke . ahogy teste könnyedén és automatikusan működik.Dr. hogy csak tudatos agyműködés van . hogy az „ösztönös” agyféltekét bekapcsolja. úgy jobbra fölfelé nézve végezze a ke37 . mivel a legtöbb embernél a jobb oldali az „ösztönös” agyfélteke. oldal) A. Ez általában balra felfelé nézést jelent. Végezz izompróbát. Ízlelgessétek ezt az örömteli érzést mindketten. ÁTSZOKTATÁS (8-13. B. A „bekapcsolt” állapot arról tanúskodik. de külön-külön egyik sem annyira megbízható. A további lépések ezt a gyanút megerősíthetik. B pont szerint.tehát csak a bal oldali. 2. bal kéz-bal láb emelést. hogy most a keresztbe lendítés nem „ki-”. az 1. mint a „magas fordulatszámú” összehangolt agytevékenység! 7. G.valóban képes összpontosítani. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha bekapcsolt helyzetet tapasztalsz. mert ez azt jelenti. oldalon látható.) C. D. a tanuló homolaterális.vagy mind a két agyfélteke . Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. menjetek tovább.

Dennison és Gail E. hogy ezúttal „kikapcsolt” (nem erős) állapotot hozott létre a homolaterális lendítés. „bekapcsolt” állapotot kell mutasson. Végezz újra izompróbát! Figyeljétek meg. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 38 . Az áthangolás képessé tesz minket a középvonal keresztezésére. E. Beszéljétek meg tanítványoddal a tapasztalt változásokat! Sok ezer embernek jelentették már ezek a pillanatok az újjászületést! A Dennison-féle laterális áthangolás azért eredményes. Kulcsolja össze lassan két kezét a tanuló. hogy a „próbálkozó” (analitikus) agyféltekéjét kapcsolja be! Ez általában jobbra lefelé nézést jelent (ha a 2. mintegy szimbolizálva a két agyfélteke összekapcsolódását. amennyit csak tudsz! A Dennison-féle laterális áthangolásról senki sem állítja persze. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL Állapítsuk meg. Ellenőrizzétek újra. Végezzen a tanuló homolaterális lendítést az 1. B balra fölfelé volt eredményes). Újra ellenőrizzétek a jelzőizmot! Most már „bekapcsolt” állapotban kell lennie az agynak. hogy ez a bölcsek köve. „érezve”. Az áthangolás nagyon egyszerűnek tűnik. „kikapcsolt” állapotot kell mutasson. hogy végezze el veled az áthangolást. aki járatos az Agytornában. hogy a középvonal vizuális keresztezésében gátolt-e a tanuló: 1. az útmutatás pontos betartásával lehet végrehajtani. hangolj át te is annyi embert. akik máshol nem találtak segítséget. D pont szerint. De akár képességfejlesztő vagy egészségkarbantartó program részeként segíteni tud sokszor olyanokon is. ahogy ezt sokan megtapasztalták: előbb csúsznimászni kell.) D. akárhová néz is a tanuló! D. Végezzen keresztbe lendítést és közben forgassa a szemét minden irányba! C. Paul E. végezze a tanuló hosszabb ideig a gyakorlatot. Ha nem így lenne. miközben a tanuló nézze az X betűt! A jelzőizomnak „bekapcsolt” állapotot kell mutatnia! G. felszabadít az állandó tudatos kontroll alól és bekapcsolja a mozgásba a jobb agyféltekét is. Ha még nem vagy elég tapasztalt. a tanulás természetes útját követi. miközben a tanuló a II jelet nézze! A jelzőizomnak most „kikapcsolt” állapotot kell mutatnia! H. Végezzen homolaterális lendítést. mert a természettel összhangban működik. ÖSSZEHANGOLÁS A. mivel az „ösztönös” (analitikus) agyfélteke általában a baloldalon helyezkedik el. valójában azonban csak lépésről lépésre. Dennison: Észkerékkapcsoló resztbe lendítést. Ha már te is jól ismered a technikáját. közben forgassa a szemét minden irányba! E. vagy fordítsa a tekintetét balra lefelé helyett jobbra lefelé! 3. hogy járni tudjunk. de eközben szándékosan fordítsa úgy a tekintetét. vagy hogy gyógyír lenne minden bajunkra.Dr. hogy a két agyfélteke együtt dolgozik! B. Ellenőrizzétek újra. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. visszaadja a tanulás természetes folyamatába vetett gyermeki bizalmunkat. Szó szerint igaz. hívj meg valakit. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. hogy hova néz! F. függetlenül attól.

vajon egy félórás olvasás nem „kapcsolja-e ki”! Az ellenőrzés módja. hogy tekintetével kövessen a középvonalon át és vissza egy tárgyat. Dennison: Észkerékkapcsoló 2.Dr. vagy annak elolvasására. ellenőrizve. a „kikapcsolt” emberek általában vizuálisan is „kikapcsoltak”. hogy közben a tanuló fordítsa a fejét egészen balra! 39 . (Ezt a gyakorlatot nyomkövetésnek hívjuk. hogy nem tanulta meg a középvonalat írás közben keresztezni. amennyire a memóriája terjed. miközben az ábécére gondol úgy általában. akkor a tanuló végezze a „lusta nyolcas” olvasást javító változatát! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL 1. 5. hogy közben a tárgyat a bal látómezőben nézze! Azután térjetek vissza újra a jobb oldali látómezőbe! Ha nem tud könnyedén átváltani egyik mezőből a másikba. Ennek a gátlásnak a korrigálására gyakoroljátok a „lusta nyolcas” írásjavító változatait (lásd 14. noha ennek szabadon kellene állnia a gondolatok kifejezése céljából. Paul E. (Lásd 15. Mivel a látás majdnem minden emberi tevékenységben szerepet játszik. győződj meg róla. oldal!) 4. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. akkor betűnként! 3. hogy további összehangolódást érjen el az olvasásban!” Ha „igen” a válasz. Olvasson a tanuló . Utána újra végezzetek izompróbát. miközben a tanuló számoljon vagy hangosan betűzzön hosszú szavakat. Erre azonban csak akkor van lehetősége. Ez vonatkozhat mind a két szemére vagy csak az egyikre. Mielőtt az áthangoláshoz kezdenétek. Ellenőrizzétek a jelzőizmot úgy. hogy olvas -.állításra: „Ennek a gyereknek a szervezete készen áll arra. folytassátok a következő ponttal! 3. amit saját maga leírt! 4. akkor az olvasás vagy a szemgyakorlatok negatív hatással lehetnek rá. majd ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Ha az olvasás „kikapcsolta” a tanulót. ellenőrizd.fennhangon elmondott .vagy képzelje azt. Ha az előző pontban a tanuló „bekapcsolt” állapotot mutatott. ha magát az írást az „ösztönös” (reflex) agyfélteke automatikusan vezérli. és még mindig a nyelvi (általában a bal) agyféltekét használja a betűk megformálására. Kövessen tekintetével egy tárgyat (például egy ceruzát) a jobb oldali látómezőben! Ezután végezzetek izompróbát úgy. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. miközben az írásra gondol. akkor a vizuális szintjén „kikapcsolt” személyről van szó.) Ha ennek eredményeképpen „kikapcsolt” állapotba kerül. hogy „bekapcsolt” választ ad az izompróba az alábbi . Dennison és Gail E. oldal)! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ÉS A MEMÓRIÁRA 1. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Ha a tanuló „kikapcsoltnak” bizonyult a 2-3 ellenőrzésen. hogy „kikapcsolta-e” ez a gyakorlat! 3. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. és ha az eredmény „kikapcsolt” állapot. egymás után hússzor. ez azt mutatja.

bal oldalt azzal ellenkező irányba! Először az egyik kezével. Az a titka. hogy mindkét agyfélteke „bekapcsolt” állapotba került-e. ha már a tanuló az izompróbával meggyőződött arról. mind belső hallásra egyszerre csak a fél fülét használja. hogy „bekapcsolt” állapotban van! A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS A nyomtatott betűk írása. ami „összpontosítja” az embert egy időre. amit a tanuló a középvonalon állva kényelmesen elér kinyújtott karjával! A tanuló rajzolja utánad. Az Agytornában az izompróba is bizonyítja a lusta nyolcas hasznát. az elefántot! (Lásd 16. hogy a másikat használni tudja. hogy az agyunk. úgy válik ezzel együtt könnyebbé az írás. hogy az adott területen végleges áthangolást idézzenek elő. 40 . akkor a jobb fülünk „bekapcsolt” állapotban marad. A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA Rajzolj a táblára egy akkora lusta nyolcast. akkor a tanuló mind külső. nyakunk és fülünk közötti kapcsolat szokatlan és kényelmetlen számunkra. jobb oldalt az óramutató járásával megegyezően. azután a másikkal. és megszűnt-e a szem „kikapcsolása”! További szemizom koordinációs . Az edukinesztetikai kutatások különféle újításokat fejlesztettek ki és vezettek be a lusta nyolcas használatába. ahogy a vonalból betűt és a betűkből szavakat formálunk. ami megóvja attól. lendületes vonallal keresztezi a középvonalat. Dennison: Észkerékkapcsoló Ismételjétek meg teljesen jobbra fordított fejjel! Eredményezett ezek közül valamelyik kikapcsolt állapotot? 4. és nyitottabbá teszi az idegrendszert az energia befogadására. oldalon!) A LUSTA NYOLCAS A lusta nyolcas . Így tanult meg odafigyelni valamire! Ha a nyak mozgatóizmai és az agy közötti kapcsolatot kényelmesnek érezzük. és a látásjavító gyakorlatokon. mivel általában jó eredményt lehet vele elérni. Paul E. Dennison és Gail E.elvégezni. és nem vagyunk képesek mindkét fülünkkel egyszerre odafigyelni valamire. Ezek a technikák még sokkal hatásosabbakká tették a lusta nyolcast. végül mindkét kezével három-három nyolcast rajzoljon! Három-három gyakorlat elegendő. hogy ebben a gyakorlatban a tanuló folytonos.Dr. Az a tapasztalatunk. hogy ezeket a gyakorlatokat csak egyszer kell . Utána ellenőrizzétek izompróbával.illetve kéz-szem koordinációs gyakorlatokat csak a lusta nyolcas eredményes befejezése után végezzünk. Ez a hatás az agyféltekék átmeneti kiegyensúlyozását jelenti. majd a kalligrafikus szép írás az agy mozgatóközpontjából állandó energiaáramlást igényel.vagy végtelen jel . a középvonalon mindig fölfelé haladjon. Ennek korrigálására a tanuló végezze a „lusta nyolcas” memóriajavító változatát. Ha igen. A lusta nyolcas olyan szimbólum.már évek óta használatos a kisegítő iskola speciális osztályaiban. Ha ellenben a jobbra” fordulás „kikapcsolt” állapotot okoz. miközben jobbra fordítjuk a fejünket (ami a bal oldali agyféltekét aktiválja). A mindennapos gyakorlás már csak a megszerzett új képesség örömteli felidézésére szolgál. akkor ez azt jelenti. hogy eközben a jobb oldali agyfélteke energiaáramlása megszakadjon. A kisbetűket az abc-nyolcas két körén és a középső függőlegesen rajzoljuk! Ahogy a tanuló a betűk írása közben egyre jobban érzi a nyolcast.korrekt módon . amelynek révén az összehangolt tanulás gyakorolható és megjegyezhető. Az egyik fülét ugyanis ki kell „kapcsolja” ahhoz.

tevékenységünkben.korábban „kikapcsolt” vagy homolaterális . Dennison: Észkerékkapcsoló és az írászavarok lassan megszűnnek. Ha a lusta nyolcast a Dennison-féle laterális áthangolás után alkalmazzuk. CSOPORTOS AGYTORNA DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Kezdjük azzal. Dennison és Gail E. Nézzék a tanulók a II jelet! Akik a homolaterális lendítés után „be-kapcsoltnak” bizonyultak.karjának meghosszabbításába képzelt ecsettel . oldalt!). amivel állandó összehangolt állapotot tudunk elérni minden . A feje és a válla mintha gipszben lenne: a mozgást az egész test végezze. A következő lépésben nézzenek a tanulók az X betűre! Akik a keresztbe lendítés után „bekapcsoltnak” bizonyultak. általában erre is „bekapcsoltak” maradnak. megfontoltabb és figyelmesebb lett. Paul E. akkor a többi Agytorna-gyakorlattal együtt olyan eszköz lesz a kezünkben. sem a váll ne mozduljon el külön! A térd legyen behajlítva. utána pedig a tengerészcsomót! Hívjuk fel a figyelmet a kedvező változásra: mindenki koncentráltabb. majd közösen végezzük az agygombokat. a beszédhez és az emlékezéshez egyaránt nélkülözhetetlen. akiket a keresztbe lendítés „kikapcsolt”. 4. IZOMTESZT 1. hogy minden tanulás feladatspecifikus. Ahogy azonban a tanár egyre jobban megismeri tanítványát. általában az X-re is „bekapcsoltak” maradnak. ami a figyelemhez. sem a fej. HELYESÍRÁS) Rajzoljon a tanuló . a test ritmikusan lendüljön egyik oldalról a másikra! Ez aktivizálja a nyak mozgatóizmainak érzékelő képességét. 3. sem a nyak. (Lásd a 14 oldalt!) A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA (SZÁMTAN.Dr. hogy mindenki igyon egy jó pohár vizet. Négy-öt tanuló végezzen a helyén keresztbe lendítést! Egyenként végezzünk velük izompróbát! „Kikapcsolt” vagy „bekapcsolt”? 2. azokat legtöbbször az X is „kikapcsolja”. úgy egyre inkább tud segíteni neki. Az edukinesztetika felismerte. Az emberi viselkedésben tehát az egyik tanulási tapasztalat közvetlenül nem vihető át egy másik helyzetre.lusta nyolcast a falra! (Lásd a 16. Ezután végezzenek a tanulók homolaterális lendítést! Az áthangolásra szoruló gyerekek ettől a gyakorlattól általában „bekapcsolt” állapotot mutatnak. Hasonlóképpen. ahol jobban összehangolt agyműködésre van szükség. hogy minden tantárggyal összefüggésben használni tudja a lusta nyolcast. még ha látszólag logikus lenne is az összefüggés. 41 .

Hogy a tekintet irányától függetlenül is berögződjön ezeknek a mozgásoknak a ki-be kapcsoló hatása. Dennison és Gail E. akkor ezeknél a gyerekeknél ezt már többé nem kell megismételni. és érzékeljék . vagy éppen ezeknek a mozgásoknak a hiánya. ami a test mindkét oldalát igénybe veszi. Az átszoktatás mindazoknak javára válik. Hiszünk abban.testének mozgásai. Ha az egész csoportot így áthangoltad. Dennison: Észkerékkapcsoló ÁTSZOKTATÁS 5. Ezek után már minden olyan mozgás.ahogy összekapcsolódó ujjaikra néznek -. akik nem bizonyultak „bekapcsoltnak” az izompróbán. Paul E. Szerintünk nincs rossz. 9. 6. akár negatív értelemben . hogy az ilyen „magatartásokat” korrigálni lehet csoportos helyzetben. Ez utóbbiak végezzenek homolaterális lendítést nyolc-tíz ismétlés erejéig. AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE Mi az edukinesztetikában hiszünk abban. hogy minden gyermek viselkedését alapvetően meghatározzák . jobbra lefelé irányított tekintettel! Az ezt követő izompróba „kikapcsolt” eredményt kell mutasson. ahogy ezt leírtuk. A POZITÍV PONTOK A „pozitív pontok” a gyomor meridián neurovasculáris kiegyenlítő pontjai a homlokdudoron találhatók. mint a séta. a futás vagy a mászás. Végezzenek a tanulók keresztbe lendítést balra felfelé irányuló tekintettel! Segíts azoknak. jobban működik! 10. szófogadatlan. a keresztbe lendítés és indiánszökkenés pedig napi programjuk állandó hasznos kiegészítője marad. végezzetek izompróbát! Most „bekapcsolt” állapotban kell lenniük. hanyag gyerek. az idegrendszerükben lévő gátaktól függően. Ha saját magunk vagy másvala42 .akár pozitív. akik a keresztbe lendítésre és az X-re „kikapcsoltak”. Kulcsolják össze lassan két kezüket. félúton a szemöldök és a haj vonala között. lusta. 8. összekapcsolódva. álljanak félre. Most térjünk vissza arra a néhány gyerekre. A test és az elme együttese gyorsan tanulja meg a mozgásnak ezt a könnyebb és jobb útját. agresszív. illetve a homolaterális lendítésre és a II jelre „bekapcsoltak”. amíg a többieknél befejezed az átszoktatást! 7. játszva megy a keresztbe lendítés. majd homolaterális lesz! 11. ha már automatikusan. részint a pozitív pontok és a tengerészcsomó alkalmazásával. akik a 6. részint a Dennison-féle laterális áthangolással.Dr. csak a javukra válik. pontban nem bizonyultak „bekapcsoltnak”! Végezzék a keresztbe lendítést jobbra felfelé irányuló tekintettel a balra felfelé irányuló helyett (az izompróba ezután „bekapcsoltat” fog mutatni). végezzék a tanulók ide-oda forgatott szemmel a keresztbe lendítést! Nyolc-tíz ismétlés után „bekapcsolt” állapotot kell mutasson az izompróba! Végezzék ugyanúgy a homolaterális lendítést is! Az izompróba eredménye „kikapcsolt” izom lesz. Azok. akik belezavarodnak és nem tudnak átállni a homolaterális lendítésről! Nyolc-tíz ismétlés után. hogy a két agyfélteke együtt.

közlekedés. 1. Dennison: Észkerékkapcsoló ki lágyan megérinti ezeket a pontokat. Dennison és Gail E. Paul E.olyan.). a helytelen étkezés. amit nem tudsz egykönnyen elgyengíteni! Beszélj erről az osztálynak! Tedd érdekessé! 2. ami őt kényelmetlenül érinti! 3. Tanítsd meg osztályodnak. ez segíti a berögzült viselkedési válaszokat érzelmi töltéssel rendelkező gondolatokká alakítani. és hogyan érintsék a pozitív pontokat! A TENGERÉSZCSOMÓ A tengerészcsomó . osztálytársa arcára stb.vagy Cook-módszer . Maradjon így egy percig. behunyt szemmel. A televízió. ami az előbb „kikapcsolta”! 5. Gondoljon most a tanuló magában egy tantárgyra. A gyerekek . ha a tudatunktól független hatások . miközben gondoljon a tanuló ugyanarra a dologra (tankönyvre.már magukban hordják ezeket a stresszhatásokat. A tanuló helyezze bal bokáját a jobb térdére! 2. amely a test saját belső energiáját visszarendezi. egy osztálytársra vagy bármi olyan dologra.mint az időjárás. hogy a bőr megfeszüljön a két pont között. oldalon lévő kép mutatja. A gyerekek egyenként vagy csoportosan végezhetik a tengerészcsomót. Végezzetek újabb izomellenőrzést! Ha a feloldás teljes volt. mindezek a hatások túlzottan stimulálják a gyerekeket. mélyen lélegezve! Belégzés közben szorítsa nyelvét a szájpadlásához! 43 . akár helyekkel vagy emlékekkel. egymást követő két testhelyzet. bizonyos rockzenék és így tovább.bármilyen szociális helyzetű családból jönnek . a lábujjak és a hajlat közötti domborulatnál! 4. biztonságos világába való átmenetet meglepő módon megkönnyíti a tengerészcsomó gyakorlat. ahogyan a 6. 1. Markolja meg bal tenyerével a bal talpát. milyen érzései vannak most a témával kapcsolatban! Van valami változás? Figyeld meg a viselkedését a továbbiakban is! Tárgyaljátok meg a viselkedésében tapasztalható változást az osztállyal közösen! 6. Beszéljétek meg utána a tanulóval. akár emberekkel. családi konfliktusok. az izom „kikapcsol”. feladatokkal vagy környezeti tényezőkkel legyenek kapcsolatban. Kulcsolja jobb kezét a bal bokájára! 3. mire iskolába kerülnek. hogyan találják meg. úgy „bekapcsolt” állapotban találod. 4. Nagy feszültséget okozó esetekben hosszabb ideig kell a pozitív pontokat megérintve tartani.Dr. a vegyileg kezelt élelmiszerek vagy a mágneses mezők hatása . és képtelenek alkalmazkodni az iskola légköréhez. Keressetek az izompróbával erős jelzőizmot. Ellenőrizzétek az erős izmot! Ha a gondolat stresszhelyzetbe hozta.megzavarták ezek egyensúlyát. számítógépes játékok. A külső. Érintsd lágyan a tanuló pozitív pontjait (általában 20-30 másodpercig elegendő) éppen csak annyira. számukra befolyásolhatatlan világból a tanulás békés.

Hála az edukinesztetikának újrajár az egyetemre és igazán szép eredménnyel végzi. Hasznosnak érzem magam. amit csinálok. mintha megtaláltuk volna az ifjúság kútját.” Egy légitársaság pilótája. hogy azok ujjheggyel támaszkodjanak egymáshoz! Folytassa a mély belégzést további egy percig! Azok a tanárok. és rengeteg új dolgot tudunk meg egymásról. Olyan az egész. Állandóan használjuk a tanultakat. Floridából „Azalatt a hat hét alatt. Paul E.” Egy alapfokú tanfolyam hallgatója. Az önök könyve értette meg velem. A gyerekek. Ezalatt minden gyerek .” Egy floridai újságból (Palm Beach Post) „Évek óta végzek izomtesztelést. ami a haladó tanfolyam elvégzése óta eltelt. ha nagyon izgatottak. hogy elmondja. Dennison: Észkerékkapcsoló 5. Dennison és Gail E. és a külső világ zavaró feszültségeit kívül tudják hagyni az iskolán. amit csinálok.Dr. New Yorkból „Újra öröm a közös étkezés a családi asztalnál! Áthangolásom óta jó étvággyal tudok fogyasztani olyan ételeket is. így aztán elvégeztem egy tanfolyamot és úgy döntöttem. A tengerészcsomó segít a tanulóknak. Közben egy szívet vagy egy békepipát adnak körbe. Az azóta elvégzett korrekcióim tartósaknak bizonyultak.egyenként . váltakozó sikerrel. A következő testhelyzethez helyezze mindkét lábát a földre. vagy ha úgy tűnik. mint a régi munkámmal kerestem. ha megrémítette vagy méregbe hozta őket valami. akik ezt a technikát alkalmazzák.” Egy terapeauta. hogy figyelmüket az osztályteremben folyó eseményekre tudják összpontosítani.” Egy zenetanár Kaliforniából „Új szakasz kezdődött a házasságunkban. hogy mi is az. amióta a feleségemmel tavaly elvégeztük a haladó tanfolyamot.” Egy kaliforniai kereskedő „Ez a könyv forradalmat jelent az olvasásképtelenség leküzdése terén. Pennsylvaniából Jól ismertem kislányom képességeit és így mélyen megértettem boldogtalanságát is blokkolt agydominanciája miatt. ez lesz a foglalkozásom is. ami a szívét nyomja. leginkább ezzel a gyakorlattal vezetik be az osztályfőnöki órát vagy a csoportos foglalkozást. több mint kétszáz gye44 . tegye össze a két kezét úgy. képtelenek koncentrálni: végezzék ilyenkor mindig a tengerészcsomót! VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL Nem ment a fiamnak az olvasás: kezdetben ezért érdekelt a dolog. és élvezem. Mellesleg szólva jobban keresek vele.lehetőséget kap. amelyekre évekig rá se tudtam nézni.

Paul E. Új célja van az életemnek!” Egy napközis tanárnő. Dennison és Gail E.Dr. Kaliforniából 45 . Dennison: Észkerékkapcsoló reken végeztem el az áthangolást.

....................................................................................................... Dennison és Gail E.......................................... 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ......................... 8 A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA................................................. 21 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .................................................... 25 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ........................................................................................................................................................................ 11 EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA............................................................................................ 8 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ........................................................................................................................... 6 A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK.................. 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ............. 26 AGYTORNA-GYAKORLATOK ...................................................................................................................................................................................... FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL.. 27 AGYTORNA-GYAKORLATOK ............... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ....................... 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS................................ 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS.................................................................................................................. 7 AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT ....................................Dr............ 17 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS.................... 13 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS........................ 5 LEXIT ÁTHANGOLJÁK .......................................................................................................................................................................................................................................................... 9 AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK.................................................................................................................................................... 19 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ............................................................................................................................. LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL .................................. TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI............................................................................................................................................................................... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS...... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.......................... 11 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI.................................................. 4 LEXI BEMUTATKOZIK.................. 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS................................. Paul E........................................ 28 POZITÍV BESZÉD.................................................................................................................... Dennison: Észkerékkapcsoló Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ........... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS........................... 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ............................................HOZZÁÁLLÁSA ................ 10 HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? ...................................................................................... 30 46 ..... 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.......................................... 30 AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA ......... 5 AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK................................................................................................ 7 A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET ..... BALRA........... 10 LEXI EGYOLDALAS............................... 9 A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET ................... 6 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN .......................... 24 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ.... 12 AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE ............................................................VAGY TANÁR ................................................................................................................................ 7 MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS........................... 29 AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA................................................. 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS.................................................. 10 KERESZTBE LENDÍTÉS......................................................................................... 8 A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK........................................................................................ 30 AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ ...... 12 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT....................................................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .................................................... 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS..................................................................................... 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ...............

..........................................................................34 A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY............39 A LUSTA NYOLCAS ........................................................................................................................... A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) ........34 AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY .........33 (BILATERÁLIS) TÍPUSOK ..........31 MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN?.....HOZZÁÁLLÁSA..............................................................................................................41 ÁTSZOKTATÁS .......31 MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? ......................44 Tartalomjegyzék..........................................................................................................................................................................................................33 BELSŐ KÖZÉPVONALUNK......................................................................42 A TENGERÉSZCSOMÓ..................................................................36 A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS .................................................................40 A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA..............................41 (SZÁMTAN..................................................41 IZOMTESZT...32 AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE ...........................33 MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE?...... Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ .....................38 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL ............................................34 KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR .............................Dr....................................................................37 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL ...............................................................................................................36 HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? .....................................................................................................................................................................................................................................................................35 A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.......................................................................................................35 A KÖZÉPVONAL ...................40 A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS ............................................................................................41 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ....................................................................................................32 A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK.........................................................................................42 A POZITÍV PONTOK .........41 CSOPORTOS AGYTORNA ................................................................40 A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA ...32 EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT ..........................................................................32 A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN ............................33 AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? .............................39 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ......................34 AGYTORNA-TANFOLYAMOK ................ Dennison és Gail E.........................................................................................................................................................................................................................................46 47 ........... HELYESÍRÁS) ..........................................31 MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK.......................................................................................................................................................................................................................................................... Paul E....................................................................42 AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE........................................43 VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL.......................................................................39 ÉS A MEMÓRIÁRA ................................................................................................................VAGY TANÁR ...............................

Megjön a gyerek önbizalma is: önállóbb lesz. és eredményesen hangolják össze a két szem. hogyan működik agyunk tanulás közben. mint a borotva.„Miért nem megy a gyerekemnek a tanulás? Másnak vág az esze. és hogyan lehet összehangolni a két agyfélteke működését. Próbált már Ön úgy evezni. érdeklődőbb. hogy a két evező közül csak az egyiket használta? Az a tapasztalat. de ez a kettő: egy agy. nyitottabb az őt körülvevő világra. 550. Az így összekapcsolt „ÉSZKEREKEK" azután már vidáman forognak az AGYTORNA gyakorlatok közben.és az ilyen gyerekek szülein .Ft . Agyunk ugyan két agyféltekéből áll. a két fül és általában a test két oldalának munkáját.. akárhogy erőlködik is!" Az ilyen gyerekeken .akar segíteni ez a könyv. ő meg olyan nehezen kapcsol. akkor minden szorgalom és tehetség dacára sokkal nehezebben megy a tanulás. hogy a „problémás" gyerekek 80%-a egyszerre csak az egyik agyfelét használja a tanuláshoz. Ha összehangolt működésüket valami gátolja. A könyv sok ábrával magyarázza meg.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful