Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Az edukinesztetika alapjai.
Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison

AGYKONTROLL KFT BUDAPEST
2

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

Észkerékkapcsoló Az edukinesztetika alapjai
A mű eredeti címe: Edu-K for Kids Írta: Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison Az illusztrációkat Gail E. Dennison készítette Fordította: Domján Jenő Korrektor: Blázy Lászlóné Borítógrafika: Tettamanti Béla

© Agykontroll Kft., Budapest (488-0118 ) ISBN 963 7959 04 1 Minden jog fenntartva! A könyv sem egészében, sem részleteiben nem közölhető a kiadó előzetes engedélye nélkül.

Szedés, tördelés: XFERKft., 165-42-82 Felelős vezető: Csányi Tamás

Készült az IMI Print Kft. nyomdájában, Nyíregyházán Felelős vezető: Nagy Imréné 3

Dr. Paul E. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló

ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ
Ez a könyv, amit a kezükben tartanak, nem gyermekkönyv a szó hagyományos értelmében. Szülőknek és tanároknak íródott azzal a céllal, hogy a gyerekekkel együtt olvassák és együtt alkalmazzák, megértve és megértetve annak okát, hogy miért megy - vagy miért nem megy - nekik a tanulás. Ha a gyerekek megértik az összefüggést agyuk és testük működése között, nyitottabbak lesznek és élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket ez a könyv kínál. Az ÉSZKERÉKKAPCSOLÓ-ban sok - önmagát magyarázó - illusztrációval kíséreltük meg a módszer átfogó megközelítését. Az volt a szándékunk ezzel, hogy megvilágítsuk agyunk sajátos működését a tanulási folyamat közben. A kis Lexi életének egy-egy pillanatát ragadtuk meg minden egyes oldalon, ahogy az agya megbirkózik az írás, olvasás és a helyesírás tanulásával. Vettük a bátorságot, hogy ezt a hallatlanul bonyolult és titokzatos folyamatot leegyszerűsítsük és - noha az idegrendszer működése szempontjából mindent korrekt módon ábrázoltunk - úgy beszélünk a tanulásról a könnyebb megérthetőség kedvéért, mintha agyunk egyik vagy másik területe eközben valóban „kikapcsolna”. Ezzel csupán az agyféltekék jó együttműködésének hiányát jelöljük, mint ahogy az agyféltekék együttműködésének szükséges voltát hangsúlyozzák az illusztrációk is. A könyvben található AGYTORNAgyakorlatok természetes, egyszerű és veszélytelen mozgássorok. Ezektől a homolaterális, vagyis az egy agyféltekét használó tanulók általában tartózkodnak, és maguktól nem végzik ezeket a mozgásokat, hacsak külön biztatást vagy engedélyt nem kapnak rá. Ahogy aztán a gyerekek - és persze a felnőttek is - egyre jobban összehangolják két agyféltekéjük működését, úgy egyre inkább igénylik ezeket a mozgásfajtákat és ez hamarosan mindennapi életük részévé válik. Ezek a gyakorlatok eredményeseknek bizonyultak a két szem, a két fül és általában az egész test jobb összehangolásában, amivel együtt jár az írás- és olvasáskészség fejlődése is. Valójában nemcsak az iskolai tantárgyakban, de minden tevékenységünkben haladást tudunk elérni az AGYTORNA-gyakorlatokkal.

Az „Észkerékkapcsoló” és az „Észkapcsoló agytorna” mellett a másik leghatékonyabb segítségnek a Silva-féle Agykontrollt tartom, amit gyorsan és eredményesen négy napos tanfolyamon lehet elsajátítani. Az érdeklődők a Pf. 115. Budapest, 1389 címen vagy a 176-4812 telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást. Sok sikert kívánok az örömteli és eredményes tanuláshoz!

A kiadó

4

és megígérte. Képzelhetitek. Edének hívták. Azután.Az majd segít a bajon mondta vidáman. Hamar rájött. LEXI BEMUTATKOZIK Szervusztok! Engem Lexinek hívnak. Aztán találkoztam Edével. hogy mi a baj velem. miért nem ment nekem a tanulás! LEXIT ÁTHANGOLJÁK Látjátok. Ő tanított meg az AGYTORNÁRA. Paul E. . akármennyire erőlködtem is. a kezem meg jobbra. anélkül. milyen ciki volt. ez voltam én az iskolában. ha ilyen hibákat csináltam az órán. mert a két agyfelemet nem használtam egyszerre. hogy megtanít engem valamire. Dennison és Gail E.Dr. Állandóan eltévesztettem a szavakat. hogy akartam volna. egy szép napon új tanítót kaptunk. hogy a tanulás közvetlen kapcsolatban áll a test ösztönös mozgásaival. 5 . És mindezt azért. A szemem balra ment. Végre megtudtam. Dennison: Észkerékkapcsoló Gyermekeinknek ajánljuk ezt a könyvet! Ők nap mint nap meggyőznek minket arról. Régebben nagyon nehezen ment a tanulás.

mondta Ede. mindkét oldalon. hogy az egyik kezemet a köldökömre teszem. hogy be van-e kapcsolva az agyad.Kíváncsi voltam hogy néz a fejembe. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK .Arra nincs szükség. bekapcsoltuk az „agygombokat”.Na. Egy percig ültem így nyolcas formában.Most pedig tedd le a lábad és érintsd össze az ujjaidat! – Mély levegőt vettem. megteszi az izompróba is . Ezt a csomót a kezünkkel kötöttük a saját lábunkra. a nyelvemet a szájpadlásomra szorítva. Dennison és Gail E. .nézzük meg.Dr. . 6 .Először is .mondta Ede egy perc múltán. a másikkal meg a kulcscsontom tövét dörzsölgetem. Paul E.nyugtatott meg Ede. . A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK De még most sem az izompróba következett.mondta Ede . Ezt úgy kell csinálni. De mielőtt hozzálátott volna. hanem előtte a „tengerész-csomó”.Hunyd be a szemed és lélegezz mélyen! . . Ez egy kicsit megnyugtatott. most már jöhet a próba . ahogy Ede magyarázta. .

Paul E. Ha Lexi agyának csak az egyik felét használja egyszerre.Éreztem. Úgy is lett. úgy nem tudja magasabb képességeit kihasználni. . hogy ellent fogok tudni állni a nyomásnak. Agyának mind a két fele másra alkalmas.Rajta! .mondta Ede -. . és én majd finoman lenyomom. ahogy veletek szembefordul. Egészen jó fej.mondtam.Látod . Szólj.Nyújtsd előre a karodat. és a másik felét közben kikapcsolja. ha kezdhetjük! . . amennyire tőled telik.Dr. Te csak tartsad. bekapcsolt állapotban vagy! Tetszik nekem ez az Ede.) 7 . Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT Tegyünk tehát egy kísérletet. Az eredményes tanuláshoz mind a két agyfélre szükség van. nem igaz? MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS (Ez itt Lexi agya felülről. ahogy ez rá is van írva.

a kezemmel hozzá kellett érjek az ellenkező oldali térdemhez. hogy miért történt így. valahányszor kell. Ede most mégis le tudta nyomni a karomat. A kezemmel pont az ellenkező oldalra kellett lendíteni.mondta Ede . Nem volt könnyű. mert az „ösztönös” agyfeled kikapcsol. 8 . DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK Ede a „keresztbe lendítéssel” kezdte az áthangolásomat.Pedig . mert ez a gyakorlat arra kényszerít. és ez azt mutatta. amire szükséged van. . Paul E. mindig megvéd és erőssé tesz. elhihetitek! Attól féltem. a tested minden erőlködés nélkül azt fogja tenni. hogy „próbálkozzál”.magyarázta -. a „próbálkozó” agyammal akartam megoldani a feladatot. Ahelyett. Meg is magyarázta. Amikor csak annyit teszel. amennyi „tőled telik”.Ez azért van . Ede most is izompróbát csinált.az „ösztönös” agyfeled. mint a lábammal. . hogy az „ösztönös” agyamat használtam volna. Dennison és Gail E. hogy megint ki voltam kapcsolva. Hogy biztosan keresztezzem a középvonalat. hogy próbáljam meg még erősebben tartani a karomat. Minden erőmet megpróbáltam összeszedni.Dr. Ha túl erősen „próbálod”: gyengébb leszel. Dennison: Észkerékkapcsoló A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET Ede aztán megkért. hogy keresztülesek a saját lábamon.

valahányszor a középvonalhoz érsz. Hát ez igazán könnyen ment.Dr.Vegyünk egy másfajta gyakorlatot -javasolta Ede. Dennison: Észkerékkapcsoló A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA .Ezt úgy csináld.Ez azt mutatja. azután bal kézzel a bal térdedre. hogy be van-e kapcsolva az agyad! -mondta Ede. .magyarázta a barátom. AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK . bal kéz magasba. Jobb kézzel a jobb térdedre. hogy neked mindig „próbálkoznod” kell. Ellenőrizzük. Dennison és Gail E. jobb kéz a magasba. Ezt hívják homolaterális vagyis azonos oldali . Paul E. hogy olyan nehezen megy az írás meg az olvasás.lendítésnek . Bárcsak minden ilyen könnyű lenne az iskolában is! 9 . Ugyanazon az oldalon találkozik a kezük a lábukkal. ahogy a bábszínházi bábuk mozognak. Ez az oka. Az izompróba megint „kikapcsolt” állapotot mutatott. .Nézd meg ezt a nagy X-et! Ez a középvonal keresztezését jelképezi.

válaszoltam. Akiknél ez a korszak rövid vagy teljesen kimarad. Erősebb voltam. Lexi. mint azoknál a gyerekeknél. 10 . hogy balra. azok nem tanulják meg a két agy közös munkáját. – Ha be akarod „kapcsolni” az ösztönös agyfeledet.Most tehát mind a ketten tudjuk. és agyuk két féltekéje között nem alakul ki együttműködés még tanulás közben sem. hogy a te agyad úgy szeret dolgozni. . hogyan tanulja meg az ember teste és agya a közös munkát.Akkor nézzük. és a bal oldali a „próbálkozó” . Dennison és Gail E. azután Edével újra elvégeztük az izompróba-ellenőrzést. felkészültél arra. Paul E. .Ennek a fiúnak a szervezete készen áll az áthangolásra! -jelentette ki hangosan.Na. ugyanúgy.Dr. akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak? . hogy az „ösztönös” és a „próbálkozó” agyad együtt működjön. Az izompróba azt mutatta. hogy közben megtanulják agyuk két felét együtt használni. azok úgy nőnek fel. . hogy készen állsz-e erre! . hogy erős vagyok és készen állok az áthangolásra.Ebből látszik. csak annyit kell tenned.kérdezte Ede. miközben az izompróbával ellenőrzött. mint valaha! . felfelé nézel. Akik kisbabakorukban eleget csúsznakmásznak.magyarázta. hogy újra felnőj! HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? A legtöbb embernél a jobb oldali agyfélteke az „ösztönös” agya. Jól megnéztem a rajzot.Szeretném! . TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI Ede elmagyarázta nekem. Dennison: Észkerékkapcsoló A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET Most Ede két párhuzamos függőleges vonalat mutatott. LEXI EGYOLDALAS. hogy egyszerre csak az egyik fele működik. Így érzi magát biztonságban mondta Ede. -Szeretnéd-e. felkészültél-e az áthangolásra? .

FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Ezért most úgy csináld a keresztbe lendítést. és nem „kapcsolt ki” a keresztbe lendítés.kérdeztem Edétől. Paul E. de nem próbáltam annál többet tenni? . Ez azt mutatta.felelte mosolyogva.Pedzed már. Dennison és Gail E. . Lexikém .magam is könynyen tudtam folytatni. Képes voltam keresztezni a középvonalat! AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI Ede most megint izompróbát tartott.Dr. de azután . Az első néhány mozdulatban még segített. 11 . hogy mindent megtettem. hogy közben balra fölfelé nézzél! -javasolta. hogy erős vagyok. ami tőlem tellett. . Dennison: Észkerékkapcsoló KERESZTBE LENDÍTÉS.legnagyobb meglepetésemre . BALRA.Ez ugye azt jelenti.

most már tudja a tested és az agyad. Dennison és Gail E. és erősen figyelnem kellett rá. hogy a „próbálkozó” agyfelemet kapcsoljam be. LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL Most újra a bábu következett. mint külön-külön . Az eredmény: „kikapcsolt izom.mondta Ede. és hogyan kezdjenek el gondolkodni. A két agyféltekéd együtt dolgozva sokkal többre képes. Most eléggé ügyetlenül végeztem ezt a gyakorlatot.Na.” . lefelé fordítottam a tekintetem. 12 . ha új dolgot kell tanulniuk! A középvonal keresztezésével most megtanulták az összehangolt testmozgást. de ezúttal jobbra. nem ment olyan ösztönösen. AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT A bábu után újra izompróbát tartottunk. hogyan álljanak le.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA. Paul E.

többé nem fogja a nehezebb utat választani! Te most már át vagy hangolva és később sem kell újra áthangolni téged. Egyik után sem mutatott gyengének az izompróba. hogy ettől kikapcsolt állapotba kerültem.Látod .bólintott Ede -. Paul E. ha csak ránézel a nagy X-re vagy keresztbe lendítést csinálsz. Nagyot nevettem.Dr. érted már . így kapcsolódik össze a két agyféltekéd is. . gyakoroljam a keresztbe lendítést minden irányba nézve: le és föl. hogy az agyam két oldala meg a testem ösztönösen együtt akarnak dolgozni? . amikor az izompróba megmutatta. És hidd el. jobbra és balra. pont erről van szó. Erre kipróbáltam a bábut. 13 .kérdeztem. máris bekapcsolt állapotba fogsz kerülni. Az izompróba nála is kikapcsolt állapotot mutatott.mondta Ede -. . Most Ede következett a bábuval. Elég.Látom. . most már az agyad ismeri a könnyű utat a tanuláshoz. Dennison és Gail E. Ede most azt mondta. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE .Kulcsold össze a két kezed! Látod. és közben minden irányba forgattam a szememet.Azt jelenti ez.

mielőtt megtanultam volna olvasás közben keresztezni a középvonalat. amit mutatott („követési gyakorlatok”). minden irányba tudtam követni a kezét. Paul E. ahogy balról jobbra áthaladtam a középvonalon. Miután Ede áthangolta a szememet. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Ez én vagyok. hogy a szememmel követtem. akkor az „ösztönös” agyfelem kapcsolt ki. Nem is nagyon tudtam követni a sorokat. Ilyenkor az ellenkező oldali agyfelem mindig „kikapcsolt”. Dennison és Gail E. Amikor balra néztem. 14 .Dr. Ha meg jobbra néztem. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Edével azt gyakoroltuk. kikapcsolt a „próbálkozó” agyfelem.

mindig belezavarodik az olvasásba. hogy balról jobbra kell olvasni. Ezért Lexi elvész a részletekben.Dr. akkor csak a jobb szeméhez tartozó bal agyfele van bekapcsolva. A bal agyfélteke a részleteket fogja fel.) 15 . Dennison és Gail E. hogy mit olvasott. és nem fogja tudni.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi csak a bal szemével olvas. de amikor a középvonalhoz ér. azt talán nem téveszti el. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Amikor Lexi a jobb szemével olvas és a bal szemét nem használja. Paul E.

Dr. Ez nagyon jól hangzott az olvasásórán. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (Lexi jól tudott „felolvasni” akkor is.) 16 . Paul E.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS (A lusta nyolcas rajzolása egyszerre „kapcsolja be” mind a két agyfelet. és ki tudják fejteni jótékony hatásukat. Először külön-külön a jobb és a bal kézzel végezzük. amikor a nyelvi „próbálkozó” agya „kikapcsolt” állapotban volt. hogy mit olvasott. és később sem emlékezett rá. azután a két kézzel együtt rajzoljuk! Utána a követési gyakorlatok már nem okoznak „kikapcsolt” állapotot. Dennison és Gail E. valójában azonban nem értette meg.

17 . Helyette.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS Amikor megtanultam. a középső mezőben dolgozik mind a két szemem és együtt segítenek a tanulásban. a középvonal kezdett eltűnni. Dennison és Gail E. Paul E. hogy egy időben használjam mind a két agyfelemet.

Az ösztönös agyból eredő mozgások balra. Így soha nem érezte a különbséget a „b” és „d” között. 18 . Ha mindkét agyfél be van „kapcsolva”.Dr. visszafelé rajzoltam a kört: vagyis az óramutató járásával megegyezően. és az „ösztönös” agya ki volt „kapcsolva”. minden egyes betűt a középvonal jobb oldalán rajzolt. akkor a mozdulat bármelyik irányba haladhat. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Amikor Lexi csak a „próbálkozó” agyát használta az íráshoz. és hiába próbálták erre rávezetni. Dennison és Gail E. Paul E. egyik módszer sem vált be nála. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Mielőtt megtanultam volna írás közben keresztezni a középvonalat. AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS A nyelvi „próbálkozó agyból eredő mozgások a középvonaltól jobb felé indulnak el.

Most már nekem sem mindegy a b meg a d. és nem is kell rajta gondolkodnom. hogy írás közben mind a két agyfelem „bekapcsolva” legyen. hanem jól meg tudom őket különböztetni egymástól. Paul E.Dr. amíg el nem értük. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS Edével addig gyakoroltam a lusta nyolcast. Írás közben ez ösztönösen megy. 19 .

A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi csak a nyelvi „próbálkozó” agyfelével hallgatja. és ez okozta. Ez nem sokat törődik a nyelvi szerkezetekkel. és igyekszik megfejteni az értelmét. A hangjában nincs átélés vagy érzelem. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede elmagyarázta. akkor a „nyelvi” agyammal fülelek. Ha balra.) 20 . Paul E. Dennison és Gail E. hogy ha a fejemet jobbra fordítom.Dr. Ha fejemet jobbra fordítva az izompróba gyengének mutat. és nem is fog emlékezni arra. az azt jelenti. Ezért voltam gyakran figyelmetlen. akkor a „muzikális” fülemet használom. amit olvas. hogy a jobb fülem „kikapcsolt”. amit olvasott. hogy lélekben „valahol máshol jártam”.

A nyelvi.) 21 . és a feltett kérdésekre nem tud válaszolni. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Most csak a szavak zenéjét figyeli Lexi. Paul E. Dennison és Gail E. „próbálkozó” agyfél nélkül ez csak álmodozás. és ezekhez kapcsolódó képek jelennek meg előtte.Dr.

értelmezése és rendje. de nem hallja a szó ritmusát és a magánhangzók zenéjét. Hiányzik neki a „próbálkozó” agy logikája.Dr. mert ezt az „ösztönös” agyfél veszi. Paul E. „próbálkozó” agyával tanul.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Lexi itt a helyesírási szabályokra figyelő nyelvi. Dennison és Gail E. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM (Itt Lexi az „ösztönös vonalon” tanulja a szó helyesírását.) 22 .

miközben egyik fülemet a vállamra szorítom. próbálkozzon. és nem volt képes megjegyezni. amit tanult. Az elefánt olyan gyakorlat. Dennison és Gail E. hogy igyekezzen.) 23 . amiben a lusta nyolcast kinyújtott kézzel rajzolom a levegőbe. Paul E. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Lexi állandóan azt hallotta. ahová a kezem mutat. hogy mind a két fülemet „bekapcsoljam” a gondolkodásba. akarjon. Egész felsőtestem együtt mozog.Dr. és közben nem tudta használni a képzeletét. Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM Ede az elefánttal megtanított rá. oda összpontosítva. Közben a tekintetemmel követem a mozgást. Túl sok energiát kapcsolt a „próbálkozó” agyfelébe.

Ezek a szem és a haj vonala között félúton helyezkednek el. a szeme fölötti két pontra. túlfűtött lesz.) A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ (Ha Lexit túl sok benyomás éri. 24 . Paul E. egyenként. Lexi ezzel tudja újra „bekapcsolni” az „ösztönös” agyfelét. hogy hiába próbálkozik. Ilyenkor ujjait a homlokára helyezi. mert a tudatos. Ilyenkor nem tud lehiggadni. Dennison: Észkerékkapcsoló (Néha Lexi úgy érzi. nem megy a tanulás. Dennison és Gail E. szépen sorban. túl nagy az „ösztönös” agyfél energiája. „próbálkozó” agyamnak több energiára lenne szüksége. az úgynevezett pozitív pontokra. hogy nekiálljon a tennivalóknak. olyankor a tengerészcsomót csinálom.Dr. mert túlságosan „bekapcsolja” a képzeletét. A környezet túlzott ingergazdagsága viszszaüt.) Ha nem tudok koncentrálni.

Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Olvasás előtt megdörzsölöm az agygombokat.Dr. a kulcscsontok alatt helyezkedik el. Dennison és Gail E. Ilyenkor finoman dörzsölgetem a fülemet. 25 . amikor valakire figyelnem kell. vagy beszélnem kell valamiről. belülről kifelé és felülről lefelé.) A gondolkodó sapkát olyankor teszem fel. Ez a két pont a szegycsont két oldalán. Paul E. Ez segít. hogy jól oda tudjak figyelni és megjegyezzem a hallottakat. (Közben a másik kezemet a köldökömön tartom.

Dennison és Gail E. Paul E.a kezemmel megtámasztom a nyakamat oldalt vagy hátul. Közben hogy erősebb legyen . Dennison: Észkerékkapcsoló A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ Egy pillangót képzelek a plafonra és az orrommal körberajzolom a szárnyait. élesebben látom utána a sorokat.Dr. 26 . Ez jó bemelegítés a szememnek.

Az AGYTORNA-gyakorlatok részletesen Dennison: Észkapcsoló Agytorna című könyvében találhatók 27 . 4. Az űrgomb a kifejezőképességet segíti: Két ujjam felső ajkamon. Hogy könnyebb legyen megjegyezni. 3. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Ede hat AGYTORNA-gyakorlatot is megtanított nekem. 6. A nyakhimbálás hasznos a középvonalkeresztezéshez. 2. neve: szemérem. Lassan kell végezni! Oldalra: felhúzott vállakkal. mit kell tenni.Dr. Előre-hátra: kinyújtott nyakkal. Hangos az ásításom. Dennison és Gail E. A mérleg kiegyensúlyoz: Egyik kéz a fülem mögött. Paul E. Másik kéz: farokcsontomon. versbe foglaltam. Lassan forgatom fejem. Másik fogja a köldököt. 1. 5. Az energiaásítás elernyeszti az arcizmokat és pihenteti a szemet: A számat nagyra tátom. Másik a csonton. A bagoly segít a lazításban: Vállamat markolja kezem. A földgomb energiát ad a megértéshez: Ajkam alatt ujjam érzem.

Dennison és Gail E. Paul E. Bekapcsolok valami jó zenét hozzá. 28 . és arra ugrándozom. Dennison: Észkerékkapcsoló AGYTORNA-GYAKORLATOK Az indiánszökkenést és a keresztbe lendítést mindennap csinálom. szökdécselek.Dr.

amelyek pozitív gondolatokat ébresztenek bennem. és erőssé tesznek: ezzel megelőzöm. Dennison és Gail E. Paul E. hogy az agyam kikapcsoljon! 29 . Dennison: Észkerékkapcsoló POZITÍV BESZÉD Csak olyan kifejezéseket használok.Dr.

Célokat tűzök magam elé. 3. reménytelen eset vagyok. hogy „be kéne dobni a törölközőt”. 4. a leggyorsabb. mintha előre tudnám. 2. szívesen rohangálok. nem megy a gyereknek a tanulás. kipróbálom. igazából csak a tanárok kedvéért csinálom. 3. a legcsinosabb vagy akár a legaljasabb is. és ahol csak lehet. Bármit csinálok is. aki irányít. ha úgy érzem. hogy miről van szó! 5. hogy a gyerek azt nézi. Az ötletek maguktól jönnek. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. Különb akarok lenni a többieknél: a legkitartóbb. Szeretek történeteket kitalálni és leírni. 3. Olyan ügyetlen vagyok! Akármennyire akarok is vigyázni magamra. hogy fejlődtem valamiben. mi fog következni. szinte a tollamból folynak a papírra. De hogy nekik mi ebben a jó? AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA 1. Az az érzésem. Másokban is tisztelem. éli a saját életét. úgy könnyebben megtalálom a helyemet. úgy érzem. hogy el is fogom érni azokat. megteszem. és erre nekem semmi befolyásom nincs. A dicsérettel meg a szidással csak azt értem el. Imádok mozogni! Szívesen mászom fára. Mindig örömet szerez. ha van saját tanulási módszerük. 4. mindig kudarcot vallok. Ez a helyzet már-már meghaladja az erőmet. amit akar. Akárhogyan erőltetem is. Dennison és Gail E.Dr. és nyugodt vagyok. könnyen megsérülök játék közben. gondoljanak róla mások. AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ . 2. hogy mire vagyok képes. mindegy. Akárhogy igyekszem is. hogy mi történjen. Teljesen reménytelen eset! 2. úgy tűnik. Ha beszélek. hogy nem nagyon értik a többiek. Gyakran egyedül érzem magam a többi gyerek között.VAGY TANÁR . és örömmel fedezem fel közben a kínálkozó lehetőségeket. amit akarnak. amit fölolvasok. 5. hogy nekem 30 . és könnyen belezavarodom a mondanivalómba is. A gyerek (az osztály) azt csinál. nem én dönthetem el. Azt hiszem. ami csak tőlem telik.HOZZÁÁLLÁSA 1. Ha olvasok. a gondolattal egy időben jönnek a számra a szavak és a szavak jelentése is világossá válik bennem. Sohasem érzem úgy. de ha van egy felnőtt is velem. Paul E. Ami a fogalmazást illeti.

Mindent elkövetek. Olyan feladatokat adok a gyereknek. Dennison és Gail E.Dr. Minél forróbb a hangulat. Remélem.amíg annyira tele van mozgásigénnyel. minden tudatos törekvés nélkül. 2. hogy figyelemmel kísérhetem az emberi személyiség kifejlődésének csodáját. Nem engedhetem meg magamnak. Paul E. MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN? A kisgyermek élete első egy-két esztendejében . és ezeket beépítse egy saját magát folyamatosan alakító nyelvbe. Ezen belül úgy hisszük . 4.HOZZÁÁLLÁSA 1. hogy a felnőtteknek is állandó szükségük van fejlődésre és tanulásra.az egyik legközvetlenebb sikerforrás a „bekapcsolt izom” megtapasztalása! Azt szeretnénk. amit korábban a csúszás-mászás.úgy látszik . hogy akkor is tanítanom kell őket. annál nagyobb kihívást jelent számomra úrrá lenni a helyzeten. hogy megtaláljam a hangot a gyerekekkel. hogy megtalálja azt a munkát. vagy észrevegyék. hogy a gyerekek gyengének lássanak. Persze tisztában vagyok vele. abban a tudatban döntök. 3.ugrásszerű eredményeket ér el az új ismeretek elsajátításában. és nagyon sokat tanulok tőlük! Ez a kapcsolat ébren tartja bennem a kreativitást. a mozgást alkalmazó oktatás. Mivel .mintegy ötéves korunkra . és majd túltesznek rajtam. ha maguktól nem képesek tanulni. hogy mindenki.az ismétlésen és a begyakorláson alapuló tanulási szokások alakulnak ki. ha hibázom. Dennison: Észkerékkapcsoló tetszik-e vagy sem. de sokszor olyan zavarosak. Élvezem a gyerekben buzgó nagy energiát. Így naponta egy sor apró győzelmet arat. a futás vagy a beszéd megtanulása okozott. és a gyerekeknek meg kell tanulniuk.VAGY TANÁR . Úgy irányítom a gyereket. „Befogadó” agya képessé teszi. amivel képes megbirkózni. A felnőtteknek példaképül kell állni a gyerekek előtt. amit ő szeret. hogy azt egy felnőtt el sem tudja képzelni . 4. hogy ezt a saját fejlődésükre is fogják vonatkoztatni. amit csinál. és arra tanítom őket. Nem titkolom a gyerekek előtt. hogy nem vagyok tévéd-heteden. hogy a szülő és a tanár a legfőbb tekintély. így megtapasztalhatja saját teljesítményének belső örömét. AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ . hogy az a helyes döntés. amelyek már nem nyújtják a felfedezés belső örömét. Hogyan szerezhetnénk vissza a tanulásnak ezt a természetes. a járás. Szeretek a gyerekekkel foglalkozni. 5.előre látok bizonyos dolgokat. boldog állapotát? Ennek a velünk született adottságnak: a tanulás belső képességének újrafelfedezéséhez már sok ezer embert hozzásegített az edukinesztetika. és nem fél az új próbatételtől. aki ennek a könyvnek az útmutatása szerint foglalkozni 31 . Ennek ellenére legtöbbünknél . 5. hogy felismerje és reprodukálja a maga körül felfogott beszédhangokat. Mindennapi életem megújulásának forrása. Ez a képesség az emberi lény tulajdonsága.

tanuló. szülő vagy tanár . miért vált be a keresztbe lendítés egyeseknél. Az emberi test ösztönös bölcsessége pedig éppen a „bekapcsolt izom” útján nyilvánul meg számunkra. AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN Azt tapasztaltuk. hogy az izompróba útján közvetlenül tanulmányozza a mozgások és az agyműködés közötti összefüggést. ha a jó válaszokat és a gyerek fejlődését nemcsak bátorító szavakkal erősíti meg. Valójában az emberi idegrendszer nem ennyire egyszerű.lelki egészséghez is. Soha ne kicsinyeljük le tehát az izompróba fontosságát! Mert. Ennek következtében gyorsan népszerű lett a kúszás-mászás. amelyeket testi-lelki sérülések során. ha valaki megtanulja. de az izompróba útján a „bekapcsolt izom” megtapasztalásával közvetlenül kézzelfoghatóvá is teszi a tanuló számára. Dennison és Gail E. így gyakorlása egyre inkább összehangolt és kiegyensúlyozott agyműködést eredményez. Paul E. hogy a csúszás-mászás csak azoknál fejti ki jótékony. Az a jó tanár. és így ezek a mozgásgyakorlatok visszakerültek a gyógypedagógia eszközei közé. Az edukinesztetikát akkor használja bölcsen. akkor képes lesz kibontani saját belső fejlődését is a számára legegészségesebb módon. Pedig a keresztbe lendítés az agy számára a legtökéletesebb egyensúlyozó gyakorlat lenne. hogy ennek a technikának az agykárosodás visszafordítása mellett az a haszna is van. és egyensúlyba hozza a két agyfélteke működését. A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK Minden bizonnyal sok emberen segített a keresztbe lendítés.Dr. Az egyes mozdulatok ugyanis mindkét agyfélteke működését igénylik. de hozzásegít mindenkit a testi . miért nem vált be másoknál. és elméletileg az is. ám sokszor hatástalan maradt. miközben az izmokat az agyféltekével ellentétes oldalon mozgatják. Doman és dr. Ahol ez a módszer gyakorlattá vált . Nemcsak az iskolai előmenetelt javítja. Az 1960-as években dr. és számos iskolában bevezették. Az edukinesztetika azonban rendelkezik azzal az egyedülálló lehetőséggel. ott a keresztbe lendítés és a többi kétoldali gyakorlat hatásos. és ennek segítségével ismerhetjük meg az idegrendszer természetes fejlődésének folyamatát. Sajnos iskolai körülmények között a tanárok nem tudták megismételni ezeket a biztató eredményeket. A magyarázaton túl éppen a keresztbe lendítéssel kapcsolatos kutatásaink vezettek egy új korrekciós eljárás: a Dennison-féle laterális áthangolás kifejlesztéséhez.mint például az AGYTORNA-tanfolyamokon -. és „kitanulja” magából azokat a beidegzéseket. vagy mások erőltetett utánzásával épített ki magában. Hatásosnak bizonyultak mint látásjavító gyakorlatok is. hogy eredményes idegrendszeri kapcsolatokat építsen ki. gyógyító hatását. mielőtt a bal vagy „próbálko32 . aki a tanítványát sikerről sikerre erősíti és nem kényszeríti képességeinek határán túlra. Delacato figyeltek fel rá.azonnal közvetlenül megtapasztalhassa az eredményt. és miért nem bizonyult az iskolai oktatásban megbízható eszköznek. Dennison: Észkerékkapcsoló kezd az Agytornával – legyen . a keresztbe lendítés. akik azt tökéletesen elsajátították még kisbabakorukban. hogy az így szoktatott gyerekek az írásban és az olvasásban is javultak. MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? A keresztmozgások és a erre való szoktatás régóta ismeretes technika súlyos agysérülések következményeinek utókezelésében. és ezáltal képes magyarázatot adni arra.

a jobb szemért és jobb fülért. jelezve.szoktatási módszer. Ugyanez egy bal oldali agydominanciát mutató személy esetében „kikapcsolt” izmot eredményez. Az a tapasztalatunk. Az ilyen bal oldali agydominanciát mutató. úgy ez ugródeszkául szolgál az újabb tanulás és a további fejlődés számára. Azok viszont. Jobb oldali agyuk többé már nem ura azoknak a mozgásoknak. AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? A jobb agyfélteke vezérli a test bal oldalát. A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) Hogy a jobb és bal agyfélteke összehangolt egységben tudjon működni. BELSŐ KÖZÉPVONALUNK. vagy blokkolja az együttműködést.agydominanciát mutatnak. Ideális esetben ez a kapcsolat már a gyermekkor elején .vagy „ösztönös” agydominanciát mutatnak. arra utalva. akik teljes agyukat használva sokkal könnyebben tanulnak. Kétoldalasán összehangolt személy az.a testmozgások szempontjából jobb oldali . az izompróba „bekapcsolt” állapotot mutat. és a keresztlendítést követő izompróbára „kikapcsolt” állapotot jelző gyerekeknél nem hatásos a csúszás-mászás és keresztbe lendítés vagy más ilyen . vagy „kikapcsolt” személy pedig az. amelyeket valamikor irányított. és olyan komplex rendszer jön létre.kifejlődik. szabadon hagyva bal agyfelüket új dolgok elsajátítására. akkor . akik a kúszást-mászást csak későbbi életük során tanulták meg. a két agyféltekét egy bonyolult idegpályaköteg. hogy ők is képesek legyenek csatlakozni a kétoldalasán összehangolt emberek csoportjához. Hasonlóképpen a bal agyfélteke felelős a test jobb oldaláért.vagy „próbálkozó” . a corpus callosum.Dr. és az agy energiaszintje lecsökkent. Ezek az emberek mozgásuk vizsgálata alapján bal oldali . vagy kérgestest kapcsolja össze.a csúszás-mászással egy időben . mutatva. A másik típust homolaterálisnak vagy egyoldalasnak hívjuk. Egyoldalas. aki megtanulta a két agyféltekéjét mint egyetlen rendszert használni. hogy nála nem jött létre az agyféltekék együttdolgozása. hagyományosan javasolt . mivel egyszerre csak az egyik agyféltekéje működik. és „kikapcsol”. Az érzékszervektől és az izmokból jövő idegpályák keresztezik egymást. EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT (BILATERÁLIS) TÍPUSOK Ha egy jobb oldali agydominanciát mutató személyt keresztbe lendítéssel aktiválnak. hogy az agyféltekék együtt dolgoznak. eltúlozták a tudatosságot. aki saját képességeinek csak kis részét képes használni egyszerre. hogyan fejlődik agyunk. Ha ebben a korban sikeresen használjuk az ösztönös („kikapcsolt”) viselkedési formákat balesetek vagy kellemetlenségek elkerülésére. hogy egyszerre működik mindkét agyféltekéje. Paul E. Gyermekkorunk kezdeti szakaszában dől el.sajnos ezt fogjuk újra és újra ismételni. amely rendszerezi és összehangolja a két 33 . és agyunk elzárkózik újabb formák tanulásától. Dennison és Gail E. Az ilyen személyek . Dennison: Észkerékkapcsoló zó” agyfelük kifejlesztette volna az öntudatosság érzését. a bal szemet és a bal fület.a dyslexiát javító. Ha viszont idegrendszerileg szervezett viselkedéssel érünk el sikereket. a másik oldal két dolgot tehet: vagy együtt dolgozik vele és összehangolja saját működését az aktív agyféltekével. Amikor az egyik agyfélteke aktív. Ez a könyv ezeknek a gyerekeknek kíván segítséget nyújtani.akik kisbabakorukban eleget csúsztak-másztak . hogy a „problémás” gyerekeknek több mint 80%-a a homolaterális kategóriába tartozik. Az előző típust bilaterálisnak vagy kétoldalasán összehangoltnak nevezzük. és befutnak az ellenkező oldali irányító agyféltekébe.

hogy egymással kommunikáljunk. Így tudunk például felismerni egy arcot a tömegben. Egy új képesség elsajátításához azonban mind a két agyfélteke közreműködése kell: a belső középvonalon keresztül folyamatos kommunikációra van szükség! MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE? Azért. előadáshoz és életvitelhez. hogy egyedül. ahol a tanultak beépülnek az egyéniségbe azáltal. Egy dolog azonban bizonyos: egyik agyfél sem arra lett teremtve. saját magában működjön. A két agyfélteke együttdolgozása teszi számunkra a tanulást könnyűvé és szórakoztatóvá. rendszerező és verbális. amit tanult. „kísérletező” agyként említünk a szövegben) logikus. Minél inkább eléri valaki ezt az együttműködést az életben az Agytorna vagy más módszer használatával. A megragadó értelem nélkül azonban nem képes emlékezni arra. de nem tudja ezeket kifejezni vagy kreatív módon használni. elemző és mérlegelő. Időnként persze az egyik félteke előtérbe kerülhet. felismerés. A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY A „bal” agyfélteke. vagy egy dallamot néhány hang alapján. Ez teszi lehetővé. mint a megérzés. hogy agyunk két fele egész életünk során harmonikusan együtt tud dolgozni. és minden egyes alkalommal újra és újra végig kell mennie az elemzésen. A megragadó képességek.Dr. mint egy „próbálkozó agy” önmagában. továbbá ez tesz képessé minket arra. mert mindkét agyféltekénk teljesen eltérő . alig valamivel több. annál inkább lehetővé teszi a jobb agyfél számára. hogy egy információt részekre bontsunk (mint a számítógép). Paul E. hogy képességeinek legjavát nyújtsa. alig valamivel több mint egy „ösztönös agy” önmagában. ha egyedül dolgozik.módon ragadja meg a valóságot! A jobb” agyféltekénk (amit a szövegben „ösztönös” vagy „reflex” agyként említünk) felfogja és csoportosítja a teljes képet. AGYTORNA-TANFOLYAMOK AZ AGYTORNA-tanfolyamokon a felnőtt hallgatók segítséget kapnak az egyre jobban összehangolt tanuláshoz.és egyedülálló . lépésről lépésre tanuljunk meg új dolgokat. Ha az edukinesztetika módszerével bekapcsoljuk a működésbe a „megragadó agyat” is. és egy adott feladat megoldásán egyedül dolgozhat a saját oldalán. amelyekkel a két agyfélteke összehangoltságának hiányát 34 . AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY A „jobb” agyfélteke. és így részleteiben. A „bal” agyfélteke (amit „próbálkozó”. Dennison és Gail E. Kap ugyan információkat az érzékszervektől. Dennison: Észkerékkapcsoló agyféltekébe befutó információkat. A legújabb tudományos eredményeken alapuló izompróba-technikákat tanítják nekik. hogy felismeri és megfogalmazza. Ezekkel képesek másokat is magas szintű összehangolt állapothoz segíteni. és annál ritkábban fog reflexből vagy ösztönösen működni. ha egyedül működik. Kritikus. amit megtanult és előkészíti a fejlődés kővetkező lépését. A tanfolyamokon nagy hangsúlyt kapnak a középvonal keresztezését segítő mozgások. Ez biztosítja. asszociálás vagy az emlékezés már a bal agyféltekével való együttműködést is megkívánják. úgy a közös tevékenységen belül a bal agyfélteke lesz a kifejező agy.

amely összeköti az idegpályákat. Ebből a szempontból mindegy. szükségünk van arra. ötletesen fogalmazni. A személyiség további fejlesztésére a haladók részére tartott szuper tanfolyamokon van mód. Amikor a jobb és bal agyfélteke összehangolt együttműködése közben a két agyfélteke között spontán kommunikációs kapcsolat alakul ki. Bizonyos fokig . Amikor a jobb és a bal agyféltekének felváltva kell dolgoznia. vagy az egész teste (és még számtalan 35 . hogy a füle „kapcsol ki” vagy a szeme. Paul E. mászás. hogy képesek legyünk keresztezni a „középvonalat”. de hogy ez híd vagy gát a tanulásban. KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR Ahhoz.Dr. amely érintheti valamennyi képességet. írás. vagy csak egyes energiarendszerekre terjed ki. hogy a középvonal miért válik a két agyfélteke közötti kapcsolat gátjává. Az egyoldalas ember gondolkodását korlátozza.minden egyoldalas ember koordinációs problémákkal küzd. mint például a szem-. A személyiség fejlődése azonban azon múlik. akkor a középvonal olyan híd szerepét tölti be. Dennison: Észkerékkapcsoló lehet korrigálni. fülvagy mozgáskoordinációs rendszerre. helyesen írni. A KÖZÉPVONAL Sokféle oka lehet.állapotának súlyosságától függően . ahogy ezeken a tanfolyamokon tanítják. hogy folyamatosan tudjunk olvasni. akkor a középvonal gáttá válik. azt saját kezdeti tanulási élményeink döntik el. úgy. olvasás és így tovább. Az összehangoltság megszerzése egész életre szóló folyamat. ami megszakítja ezt a kapcsolatot. Dennison és Gail E. eredményesen sajátítsa el valaki. hogy az alapvető képességeket mint a csúszás. a homolateralitás. Ugyanis valahányszor az egyik agyfelét használni akarja. hogy egy időben tudjunk figyelni és gondolkodni. a másik (eltérő módon működő) agyfelét ki kell kapcsolnia. A leggyakoribb oka az egyoldalasság. hogy egy időben csak az egyik agyfelét képes használni. ugrás.

Addig váltogassátok az „erőlködést” és a „tőlem telhetőt”. vagy mondja ő: „nyomhatod!” . hogy bármelyikőtök kellemetlennek vagy hiábavaló erőfeszítésnek érezze! Most mindketten megtapasztaltátok a bekapcsolt erős izmot. Az újabb próba be fogja bizonyítani.amenynyire tőle telik . amíg mindketten teljes biz36 . amit mindketten kerestetek: .álljatok meg! Forduljatok inkább tapasztalt AGYTORNA. Dennison: Észkerékkapcsoló más variáció van).maradjon erős. nincs-e valamilyen kizáró ok (sérülés vagy más). mint ábrándozó. hogy ezeket újra egybeillessze. Ha tanítványod nem tudja könnyedén tartani a karját. Mondd a tanítványodnak. aki segíteni fog! 6. annál könnyebb lenyomni. igazán szórakoztató játék! Mondd neki. mint ahogy végtelen lehetőség nyílik az alkotásra is az összehangoltan működő emberi elme előtt A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE (Engedelmükkel tegezésre fordítjuk a szót az eredeti könyv szellemében. A középvonalon való kikapcsolásra sok példát találhatunk ebben a könyvben is.olvasás közben ki tudja kapcsolni a megragadó agyhoz tartozó szemét. hogy nem fordít figyelmet a szavak jelentésére.) HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? 1. hogy mennyivel erősebb most. Paul E. hogy ez megváltozzon. és nem tapasztaltok bekapcsolt erős izmot . A „kikapcsolás” lehetséges egyéni kombinációi éppoly végtelenek. hogy erős maradt. és a hosszú távú vizuális memóriájában megőrizze. Vagy például . Masszírozzátok mindketten (tanár és tanítvány is) egy rövid ideig az agygombokat. vagy külső zajok). egyenletes. Tapasztaljátok ki alaposan az izompróbát. Dennison és Gail E. Ha például egy gyerek az iskolában „kikapcsolja” azt a fűlet. oldalt!) 2. hogy minél erősebben „próbálkozik”. Mielőtt hozzáfogtok az izompróbához. ha „kikapcsol”. Ez a két gyakorlat megfelelően előkészíti az eredményes izompróbát. akkor továbbmehettek. „próbálkozó” agyához tartozik. amelyik az elemző. ő pedig . Soha ne nyomd olyan erősen. hogy a másik oldali agyával a szavakat részeire szedve megértse. Azután csak annyira tartsa. ami az izompróbát megakadályozná. hogy megtanulja keresztezni a középvonalat. amennyire telik tőle. az egész izompróba alatt. Állapodjatok meg jelszóban .Eddig érthető. amikor erőlködni próbál.oktatóhoz.Hagyd. és tartsa a karját előre nyújtva.és erre végezzétek el az izompróbát! Ha mind a ketten egyetértetek benne. Ez a bekapcsolt izom. (Lásd 6. álmodozó vagy „hiperaktív” gyereket. másik kezetek legyen a köldökötökön! Ezután a tengerészcsomó következik egy percen át. ugye? . annyira lekötheti értelmét a jelenségek megragadása (mint például a tanár hangjának dallama. az szükséges. Ahhoz. de folyamatos legyen.például mondd te: „tartsd!”.Dr. és hamarosan elkönyvelik. ám arra már nem képes. hogy ez a normális. hogy most megpróbálod finoman lenyomni a karjai. hogy nyújtsa ki a karját egyenesen előre! 4. hogy kitapasztalja ezt az erőt. 3. tisztázzátok. hogy próbálja még erősebben tartani a karját! Figyeljétek meg. és változtasd az alkalmazott nyomást az erejéhez mérten! A nyomásod könnyű. 5. Figyelmeztesd. Magyarázd is meg neki.

Magyarázd meg a tanítványodnak. a tanuló valószínűleg homolaterális. A „kikapcsolt izom” elárulja. milyen a „kikapcsolt” és a „bekapcsolt” állapot. C. mint az „ösztönös” vezérlés automatikus fordulatszáma. úgy jobbra fölfelé nézve végezze a ke37 . A tudatos vezérlés jelenti az „alacsony fordulatszámot”. hogy az „ösztönös” agyféltekét bekapcsolja. vagyis jobb kéz-jobb láb. mint a „magas fordulatszámú” összehangolt agytevékenység! 7. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha kikapcsolt helyzetet tapasztalsz. Dennison: Észkerékkapcsoló tonsággal tudjátok. vagy „próbálkozó” agyfélteke működik . készen áll-e tanítványod az áthangolás folytatására! Ha igen. IZOMTESZT (Mozgatóizom biofeedback) A. 2. oldalon látható. ahogy teste könnyedén és automatikusan működik. Ez sohasem olyan erős. mert ez azt jelenti. Végeztess a tanítványoddal 10-20 keresztbe lendítést. hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van-e! Ha bekapcsolt helyzetet tapasztalsz. úgy a tanuló homolaterális. és áthangolásra szorul. B. Végezzen a tanuló 10-20 homolaterális (azonos oldali) lendítést. Ízlelgessétek ezt az örömteli érzést mindketten. G. de eközben szándékosan tartsa úgy a tekintetét. Végezz izompróbát. Paul E. Nézzen a tanuló két párhuzamos vonalat: II! Ha ez bekapcsolt jelzőizmot eredményez. mivel a legtöbb embernél a jobb oldali az „ösztönös” agyfélteke. Ha nem. az 1.bekapcsolt állapotban van. menjetek tovább. hanem „bekapcsolta” az „ösztönös” agyféltekét. Dennison és Gail E. tapasztaljátok meg ezt az erőt. ahogy a 10. bal kéz-bal láb emelést.) C. tehát az „ösztönös” agyfélteke . felváltva. kezével érintse közben a másik térdét! (A két térd érintése számít egy gyakorlatnak.Dr. Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. végezzétek el az agygombokat és a tengerészcsomót a 6. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! B. A további lépések ezt a gyanút megerősíthetik. hogy csak tudatos agyműködés van . Ellenőrizd a jelzőizmot! Figyeld meg. (Ha mégis „kikapcsolt” állapotot jelezne az izompróba. de külön-külön egyik sem annyira megbízható. Ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Figyeljétek meg.valóban képes összpontosítani. hogy az agy motorikus központjából az ingerület szabadon eljut az izmokhoz.tehát csak a bal oldali. a tanuló homolaterális. hogy amikor tényleg kell .vagy mind a két agyfélteke . hogy meggyőződj róla. hogy a „kikapcsolt” állapot is hasznos dolog tudatos tevékenység közben. hogy most a keresztbe lendítés nem „ki-”. A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Mielőtt hozzáfognátok az áthangoláshoz. Nézzen a tanuló egy X betűt! Ha az X kikapcsolja a jelzőizmot. Ez általában balra felfelé nézést jelent. ÁTSZOKTATÁS (8-13. D. F. B pont szerint. a tanuló homolaterális. oldal) A. Végeztess a tanítványoddal keresztbe lendítést.és a kéz fenntartásához erőfeszítés kell. kezével az azonos oldali térdét megérintve! E. oldalon leírtak szerint! 1. akkor ki kell várni egy kedvezőbb alkalmat. A „bekapcsolt” állapot arról tanúskodik.

miközben a tanuló a II jelet nézze! A jelzőizomnak most „kikapcsolt” állapotot kell mutatnia! H. ahogy ezt sokan megtapasztalták: előbb csúsznimászni kell. D pont szerint. Dennison: Észkerékkapcsoló resztbe lendítést. Ellenőrizzétek újra. hívj meg valakit. „kikapcsolt” állapotot kell mutasson. aki járatos az Agytornában. Végezzen homolaterális lendítést. „érezve”. végezze a tanuló hosszabb ideig a gyakorlatot. amennyit csak tudsz! A Dennison-féle laterális áthangolásról senki sem állítja persze. Paul E.Dr. valójában azonban csak lépésről lépésre. vagy hogy gyógyír lenne minden bajunkra. Ellenőrizzétek újra. Szó szerint igaz. E. hogy ez a bölcsek köve. Dennison és Gail E. ÖSSZEHANGOLÁS A. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. Ha már te is jól ismered a technikáját. hogy a „próbálkozó” (analitikus) agyféltekéjét kapcsolja be! Ez általában jobbra lefelé nézést jelent (ha a 2. Kulcsolja össze lassan két kezét a tanuló. Ha még nem vagy elég tapasztalt. felszabadít az állandó tudatos kontroll alól és bekapcsolja a mozgásba a jobb agyféltekét is. A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL Állapítsuk meg. hogy ezúttal „kikapcsolt” (nem erős) állapotot hozott létre a homolaterális lendítés. akárhová néz is a tanuló! D. Ha nem így lenne. Végezz újra izompróbát! Figyeljétek meg. De akár képességfejlesztő vagy egészségkarbantartó program részeként segíteni tud sokszor olyanokon is. közben forgassa a szemét minden irányba! E. de eközben szándékosan fordítsa úgy a tekintetét. „bekapcsolt” állapotot kell mutasson. akik máshol nem találtak segítséget.) D. hangolj át te is annyi embert. a tanulás természetes útját követi. Végezzen keresztbe lendítést és közben forgassa a szemét minden irányba! C. Beszéljétek meg tanítványoddal a tapasztalt változásokat! Sok ezer embernek jelentették már ezek a pillanatok az újjászületést! A Dennison-féle laterális áthangolás azért eredményes. hogy járni tudjunk. Újra ellenőrizzétek a jelzőizmot! Most már „bekapcsolt” állapotban kell lennie az agynak. mert a természettel összhangban működik. vagy fordítsa a tekintetét balra lefelé helyett jobbra lefelé! 3. hogy végezze el veled az áthangolást. függetlenül attól. hogy a két agyfélteke együtt dolgozik! B. visszaadja a tanulás természetes folyamatába vetett gyermeki bizalmunkat. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 38 . mivel az „ösztönös” (analitikus) agyfélteke általában a baloldalon helyezkedik el. B balra fölfelé volt eredményes). Az áthangolás képessé tesz minket a középvonal keresztezésére. az útmutatás pontos betartásával lehet végrehajtani. Végezzen a tanuló homolaterális lendítést az 1. miközben a tanuló nézze az X betűt! A jelzőizomnak „bekapcsolt” állapotot kell mutatnia! G. mintegy szimbolizálva a két agyfélteke összekapcsolódását. Az áthangolás nagyon egyszerűnek tűnik. hogy hova néz! F. hogy a középvonal vizuális keresztezésében gátolt-e a tanuló: 1.

Ha az előző pontban a tanuló „bekapcsolt” állapotot mutatott. folytassátok a következő ponttal! 3. Ha a tanuló „kikapcsoltnak” bizonyult a 2-3 ellenőrzésen. hogy olvas -. (Lásd 15. vajon egy félórás olvasás nem „kapcsolja-e ki”! Az ellenőrzés módja. Mielőtt az áthangoláshoz kezdenétek. hogy „kikapcsolta-e” ez a gyakorlat! 3. vagy annak elolvasására. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. hogy nem tanulta meg a középvonalat írás közben keresztezni.) Ha ennek eredményeképpen „kikapcsolt” állapotba kerül. ez azt mutatja. amennyire a memóriája terjed. Mivel a látás majdnem minden emberi tevékenységben szerepet játszik.állításra: „Ennek a gyereknek a szervezete készen áll arra. Dennison: Észkerékkapcsoló 2. hogy tekintetével kövessen a középvonalon át és vissza egy tárgyat. Olvasson a tanuló . (Ezt a gyakorlatot nyomkövetésnek hívjuk. Erre azonban csak akkor van lehetősége. Kövessen tekintetével egy tárgyat (például egy ceruzát) a jobb oldali látómezőben! Ezután végezzetek izompróbát úgy. Ennek a gátlásnak a korrigálására gyakoroljátok a „lusta nyolcas” írásjavító változatait (lásd 14. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. oldal)! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ÉS A MEMÓRIÁRA 1. miközben az írásra gondol. akkor a tanuló végezze a „lusta nyolcas” olvasást javító változatát! A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL 1. Ez vonatkozhat mind a két szemére vagy csak az egyikre. Dennison és Gail E. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. akkor az olvasás vagy a szemgyakorlatok negatív hatással lehetnek rá.fennhangon elmondott . akkor betűnként! 3. egymás után hússzor. miközben az ábécére gondol úgy általában. ellenőrizd. Utána újra végezzetek izompróbát. hogy közben a tanuló fordítsa a fejét egészen balra! 39 . a „kikapcsolt” emberek általában vizuálisan is „kikapcsoltak”.vagy képzelje azt. Teszteld az erős jelzőizmot alaphelyzetben! 2. hogy közben a tárgyat a bal látómezőben nézze! Azután térjetek vissza újra a jobb oldali látómezőbe! Ha nem tud könnyedén átváltani egyik mezőből a másikba. hogy „bekapcsolt” választ ad az izompróba az alábbi .Dr. győződj meg róla. Ellenőrizzétek a jelzőizmot úgy. és még mindig a nyelvi (általában a bal) agyféltekét használja a betűk megformálására. ha magát az írást az „ösztönös” (reflex) agyfélteke automatikusan vezérli. oldal!) 4. akkor a vizuális szintjén „kikapcsolt” személyről van szó. és ha az eredmény „kikapcsolt” állapot. ellenőrizve. 5. amit saját maga leírt! 4. miközben a tanuló számoljon vagy hangosan betűzzön hosszú szavakat. majd ellenőrizzétek újra a jelzőizmot! Ha az olvasás „kikapcsolta” a tanulót. Ellenőrizzétek a jelzőizmot. noha ennek szabadon kellene állnia a gondolatok kifejezése céljából. Paul E. hogy további összehangolódást érjen el az olvasásban!” Ha „igen” a válasz.

A mindennapos gyakorlás már csak a megszerzett új képesség örömteli felidézésére szolgál.Dr. Az Agytornában az izompróba is bizonyítja a lusta nyolcas hasznát. Az a titka. lendületes vonallal keresztezi a középvonalat. hogy a másikat használni tudja. hogy az agyunk. és nyitottabbá teszi az idegrendszert az energia befogadására. Ennek korrigálására a tanuló végezze a „lusta nyolcas” memóriajavító változatát. oldalon!) A LUSTA NYOLCAS A lusta nyolcas . Ez a hatás az agyféltekék átmeneti kiegyensúlyozását jelenti. Dennison és Gail E. mivel általában jó eredményt lehet vele elérni. akkor ez azt jelenti.korrekt módon . jobb oldalt az óramutató járásával megegyezően. Utána ellenőrizzétek izompróbával.elvégezni. ami megóvja attól. Ezek a technikák még sokkal hatásosabbakká tették a lusta nyolcast. majd a kalligrafikus szép írás az agy mozgatóközpontjából állandó energiaáramlást igényel. akkor a tanuló mind külső. Ha igen. Dennison: Észkerékkapcsoló Ismételjétek meg teljesen jobbra fordított fejjel! Eredményezett ezek közül valamelyik kikapcsolt állapotot? 4. hogy mindkét agyfélteke „bekapcsolt” állapotba került-e. 40 . mind belső hallásra egyszerre csak a fél fülét használja. hogy eközben a jobb oldali agyfélteke energiaáramlása megszakadjon. hogy ezeket a gyakorlatokat csak egyszer kell . Az a tapasztalatunk.vagy végtelen jel . A kisbetűket az abc-nyolcas két körén és a középső függőlegesen rajzoljuk! Ahogy a tanuló a betűk írása közben egyre jobban érzi a nyolcast. azután a másikkal. amit a tanuló a középvonalon állva kényelmesen elér kinyújtott karjával! A tanuló rajzolja utánad. úgy válik ezzel együtt könnyebbé az írás. A lusta nyolcas olyan szimbólum. az elefántot! (Lásd 16. Ha ellenben a jobbra” fordulás „kikapcsolt” állapotot okoz. Paul E. és nem vagyunk képesek mindkét fülünkkel egyszerre odafigyelni valamire. nyakunk és fülünk közötti kapcsolat szokatlan és kényelmetlen számunkra. A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA Rajzolj a táblára egy akkora lusta nyolcast. és a látásjavító gyakorlatokon. és megszűnt-e a szem „kikapcsolása”! További szemizom koordinációs .illetve kéz-szem koordinációs gyakorlatokat csak a lusta nyolcas eredményes befejezése után végezzünk. hogy az adott területen végleges áthangolást idézzenek elő. végül mindkét kezével három-három nyolcast rajzoljon! Három-három gyakorlat elegendő. Az edukinesztetikai kutatások különféle újításokat fejlesztettek ki és vezettek be a lusta nyolcas használatába. miközben jobbra fordítjuk a fejünket (ami a bal oldali agyféltekét aktiválja). hogy „bekapcsolt” állapotban van! A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS A nyomtatott betűk írása.már évek óta használatos a kisegítő iskola speciális osztályaiban. ha már a tanuló az izompróbával meggyőződött arról. a középvonalon mindig fölfelé haladjon. Az egyik fülét ugyanis ki kell „kapcsolja” ahhoz. amelynek révén az összehangolt tanulás gyakorolható és megjegyezhető. ami „összpontosítja” az embert egy időre. hogy ebben a gyakorlatban a tanuló folytonos. bal oldalt azzal ellenkező irányba! Először az egyik kezével. Így tanult meg odafigyelni valamire! Ha a nyak mozgatóizmai és az agy közötti kapcsolatot kényelmesnek érezzük. ahogy a vonalból betűt és a betűkből szavakat formálunk. akkor a jobb fülünk „bekapcsolt” állapotban marad.

általában az X-re is „bekapcsoltak” maradnak. amivel állandó összehangolt állapotot tudunk elérni minden . még ha látszólag logikus lenne is az összefüggés. úgy egyre inkább tud segíteni neki. 41 .karjának meghosszabbításába képzelt ecsettel . sem a nyak. majd közösen végezzük az agygombokat.lusta nyolcast a falra! (Lásd a 16. a beszédhez és az emlékezéshez egyaránt nélkülözhetetlen. sem a fej. Ha a lusta nyolcast a Dennison-féle laterális áthangolás után alkalmazzuk. oldalt!). Nézzék a tanulók a II jelet! Akik a homolaterális lendítés után „be-kapcsoltnak” bizonyultak. ahol jobban összehangolt agyműködésre van szükség. 4.tevékenységünkben. A következő lépésben nézzenek a tanulók az X betűre! Akik a keresztbe lendítés után „bekapcsoltnak” bizonyultak. Dennison és Gail E. megfontoltabb és figyelmesebb lett. IZOMTESZT 1. a test ritmikusan lendüljön egyik oldalról a másikra! Ez aktivizálja a nyak mozgatóizmainak érzékelő képességét. 3. általában erre is „bekapcsoltak” maradnak. ami a figyelemhez. Az emberi viselkedésben tehát az egyik tanulási tapasztalat közvetlenül nem vihető át egy másik helyzetre. hogy minden tantárggyal összefüggésben használni tudja a lusta nyolcast. Paul E. CSOPORTOS AGYTORNA DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS Kezdjük azzal. Dennison: Észkerékkapcsoló és az írászavarok lassan megszűnnek. (Lásd a 14 oldalt!) A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA (SZÁMTAN. utána pedig a tengerészcsomót! Hívjuk fel a figyelmet a kedvező változásra: mindenki koncentráltabb. Ahogy azonban a tanár egyre jobban megismeri tanítványát. akiket a keresztbe lendítés „kikapcsolt”. akkor a többi Agytorna-gyakorlattal együtt olyan eszköz lesz a kezünkben. A feje és a válla mintha gipszben lenne: a mozgást az egész test végezze. Négy-öt tanuló végezzen a helyén keresztbe lendítést! Egyenként végezzünk velük izompróbát! „Kikapcsolt” vagy „bekapcsolt”? 2. HELYESÍRÁS) Rajzoljon a tanuló . Ezután végezzenek a tanulók homolaterális lendítést! Az áthangolásra szoruló gyerekek ettől a gyakorlattól általában „bekapcsolt” állapotot mutatnak. hogy minden tanulás feladatspecifikus. Az edukinesztetika felismerte. hogy mindenki igyon egy jó pohár vizet. azokat legtöbbször az X is „kikapcsolja”.korábban „kikapcsolt” vagy homolaterális . Hasonlóképpen.Dr. sem a váll ne mozduljon el külön! A térd legyen behajlítva.

és érzékeljék . akik a keresztbe lendítésre és az X-re „kikapcsoltak”. Azok. amíg a többieknél befejezed az átszoktatást! 7. Dennison és Gail E. 6. végezzék a tanulók ide-oda forgatott szemmel a keresztbe lendítést! Nyolc-tíz ismétlés után „bekapcsolt” állapotot kell mutasson az izompróba! Végezzék ugyanúgy a homolaterális lendítést is! Az izompróba eredménye „kikapcsolt” izom lesz. Dennison: Észkerékkapcsoló ÁTSZOKTATÁS 5. a keresztbe lendítés és indiánszökkenés pedig napi programjuk állandó hasznos kiegészítője marad.testének mozgásai. jobban működik! 10. a futás vagy a mászás. jobbra lefelé irányított tekintettel! Az ezt követő izompróba „kikapcsolt” eredményt kell mutasson. összekapcsolódva. részint a Dennison-féle laterális áthangolással. hogy minden gyermek viselkedését alapvetően meghatározzák . Most térjünk vissza arra a néhány gyerekre. végezzetek izompróbát! Most „bekapcsolt” állapotban kell lenniük. illetve a homolaterális lendítésre és a II jelre „bekapcsoltak”.ahogy összekapcsolódó ujjaikra néznek -. ami a test mindkét oldalát igénybe veszi. Paul E. csak a javukra válik. akik a 6. szófogadatlan. Ez utóbbiak végezzenek homolaterális lendítést nyolc-tíz ismétlés erejéig. Kulcsolják össze lassan két kezüket. A POZITÍV PONTOK A „pozitív pontok” a gyomor meridián neurovasculáris kiegyenlítő pontjai a homlokdudoron találhatók. az idegrendszerükben lévő gátaktól függően. játszva megy a keresztbe lendítés. félúton a szemöldök és a haj vonala között. Szerintünk nincs rossz. akik belezavarodnak és nem tudnak átállni a homolaterális lendítésről! Nyolc-tíz ismétlés után.akár pozitív. Végezzenek a tanulók keresztbe lendítést balra felfelé irányuló tekintettel! Segíts azoknak. Hogy a tekintet irányától függetlenül is berögződjön ezeknek a mozgásoknak a ki-be kapcsoló hatása. akik nem bizonyultak „bekapcsoltnak” az izompróbán. 9. akkor ezeknél a gyerekeknél ezt már többé nem kell megismételni. hogy az ilyen „magatartásokat” korrigálni lehet csoportos helyzetben. Ezek után már minden olyan mozgás. Ha saját magunk vagy másvala42 . hanyag gyerek. Hiszünk abban. Az átszoktatás mindazoknak javára válik. majd homolaterális lesz! 11. hogy a két agyfélteke együtt. Ha az egész csoportot így áthangoltad. 8. álljanak félre. ahogy ezt leírtuk.Dr. agresszív. mint a séta. AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE Mi az edukinesztetikában hiszünk abban. részint a pozitív pontok és a tengerészcsomó alkalmazásával. A test és az elme együttese gyorsan tanulja meg a mozgásnak ezt a könnyebb és jobb útját. vagy éppen ezeknek a mozgásoknak a hiánya. ha már automatikusan. pontban nem bizonyultak „bekapcsoltnak”! Végezzék a keresztbe lendítést jobbra felfelé irányuló tekintettel a balra felfelé irányuló helyett (az izompróba ezután „bekapcsoltat” fog mutatni). lusta. akár negatív értelemben .

mindezek a hatások túlzottan stimulálják a gyerekeket. úgy „bekapcsolt” állapotban találod. osztálytársa arcára stb. Végezzetek újabb izomellenőrzést! Ha a feloldás teljes volt. A gyerekek egyenként vagy csoportosan végezhetik a tengerészcsomót. A tanuló helyezze bal bokáját a jobb térdére! 2. 4. A televízió. akár emberekkel. számukra befolyásolhatatlan világból a tanulás békés. Maradjon így egy percig. feladatokkal vagy környezeti tényezőkkel legyenek kapcsolatban. Dennison: Észkerékkapcsoló ki lágyan megérinti ezeket a pontokat. ez segíti a berögzült viselkedési válaszokat érzelmi töltéssel rendelkező gondolatokká alakítani. Nagy feszültséget okozó esetekben hosszabb ideig kell a pozitív pontokat megérintve tartani. ha a tudatunktól független hatások .bármilyen szociális helyzetű családból jönnek . ahogyan a 6.már magukban hordják ezeket a stresszhatásokat. oldalon lévő kép mutatja. amit nem tudsz egykönnyen elgyengíteni! Beszélj erről az osztálynak! Tedd érdekessé! 2. és hogyan érintsék a pozitív pontokat! A TENGERÉSZCSOMÓ A tengerészcsomó . mélyen lélegezve! Belégzés közben szorítsa nyelvét a szájpadlásához! 43 .mint az időjárás. miközben gondoljon a tanuló ugyanarra a dologra (tankönyvre. amely a test saját belső energiáját visszarendezi. hogy a bőr megfeszüljön a két pont között. 1.vagy Cook-módszer . Markolja meg bal tenyerével a bal talpát. A gyerekek . Beszéljétek meg utána a tanulóval. közlekedés. Ellenőrizzétek az erős izmot! Ha a gondolat stresszhelyzetbe hozta. milyen érzései vannak most a témával kapcsolatban! Van valami változás? Figyeld meg a viselkedését a továbbiakban is! Tárgyaljátok meg a viselkedésében tapasztalható változást az osztállyal közösen! 6. egymást követő két testhelyzet. bizonyos rockzenék és így tovább.). akár helyekkel vagy emlékekkel. Keressetek az izompróbával erős jelzőizmot. Paul E. családi konfliktusok. ami az előbb „kikapcsolta”! 5. A külső.olyan. ami őt kényelmetlenül érinti! 3. hogyan találják meg. Gondoljon most a tanuló magában egy tantárgyra. az izom „kikapcsol”. és képtelenek alkalmazkodni az iskola légköréhez. a vegyileg kezelt élelmiszerek vagy a mágneses mezők hatása .Dr. mire iskolába kerülnek. számítógépes játékok. 1. Dennison és Gail E. Tanítsd meg osztályodnak. Kulcsolja jobb kezét a bal bokájára! 3. biztonságos világába való átmenetet meglepő módon megkönnyíti a tengerészcsomó gyakorlat. Érintsd lágyan a tanuló pozitív pontjait (általában 20-30 másodpercig elegendő) éppen csak annyira. egy osztálytársra vagy bármi olyan dologra. behunyt szemmel.megzavarták ezek egyensúlyát. a lábujjak és a hajlat közötti domborulatnál! 4. a helytelen étkezés.

Hasznosnak érzem magam. Olyan az egész.” Egy kaliforniai kereskedő „Ez a könyv forradalmat jelent az olvasásképtelenség leküzdése terén. hogy azok ujjheggyel támaszkodjanak egymáshoz! Folytassa a mély belégzést további egy percig! Azok a tanárok. A tengerészcsomó segít a tanulóknak. tegye össze a két kezét úgy. mint a régi munkámmal kerestem. Állandóan használjuk a tanultakat. Pennsylvaniából Jól ismertem kislányom képességeit és így mélyen megértettem boldogtalanságát is blokkolt agydominanciája miatt. Floridából „Azalatt a hat hét alatt. New Yorkból „Újra öröm a közös étkezés a családi asztalnál! Áthangolásom óta jó étvággyal tudok fogyasztani olyan ételeket is.egyenként . Az azóta elvégzett korrekcióim tartósaknak bizonyultak. ami a szívét nyomja. Dennison és Gail E. így aztán elvégeztem egy tanfolyamot és úgy döntöttem.” Egy terapeauta. Közben egy szívet vagy egy békepipát adnak körbe. hogy elmondja. vagy ha úgy tűnik. Paul E. hogy figyelmüket az osztályteremben folyó eseményekre tudják összpontosítani. és rengeteg új dolgot tudunk meg egymásról. leginkább ezzel a gyakorlattal vezetik be az osztályfőnöki órát vagy a csoportos foglalkozást. amióta a feleségemmel tavaly elvégeztük a haladó tanfolyamot.” Egy légitársaság pilótája. Dennison: Észkerékkapcsoló 5. hogy mi is az.” Egy floridai újságból (Palm Beach Post) „Évek óta végzek izomtesztelést. ha nagyon izgatottak.” Egy zenetanár Kaliforniából „Új szakasz kezdődött a házasságunkban. ez lesz a foglalkozásom is. és a külső világ zavaró feszültségeit kívül tudják hagyni az iskolán. amit csinálok. Az önök könyve értette meg velem. Hála az edukinesztetikának újrajár az egyetemre és igazán szép eredménnyel végzi. Mellesleg szólva jobban keresek vele. képtelenek koncentrálni: végezzék ilyenkor mindig a tengerészcsomót! VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL Nem ment a fiamnak az olvasás: kezdetben ezért érdekelt a dolog. amit csinálok.” Egy alapfokú tanfolyam hallgatója. és élvezem. mintha megtaláltuk volna az ifjúság kútját. akik ezt a technikát alkalmazzák. A gyerekek. amelyekre évekig rá se tudtam nézni. Ezalatt minden gyerek .lehetőséget kap. ami a haladó tanfolyam elvégzése óta eltelt.Dr. váltakozó sikerrel. A következő testhelyzethez helyezze mindkét lábát a földre. ha megrémítette vagy méregbe hozta őket valami. több mint kétszáz gye44 .

Dennison és Gail E. Kaliforniából 45 . Paul E. Új célja van az életemnek!” Egy napközis tanárnő.Dr. Dennison: Észkerékkapcsoló reken végeztem el az áthangolást.

....................................... Dennison és Gail E......... 11 EGYOLDALAS LENDÍTÉS JOBBRA........................................................ 30 AZ ÖSSZEHANGOLT GYEREK HOZZÁÁLLÁSA ....................... 8 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS ......................................................................................................................................... Dennison: Észkerékkapcsoló Tartalomjegyzék ELŐSZÓ A SZÜLŐKHÖZ ÉS A TANÁROKHOZ............................................................................................................................................................................ Paul E.............................. 26 AGYTORNA-GYAKORLATOK .. 13 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS........ 8 A NAGY X FELIDÉZÉSE AZ EGYOLDALAS GYEREKET KIKAPCSOLJA............................................................................................................................................................Dr.................. 17 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS... 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS...... 7 AZ IZOMPRÓBA ERŐS IZMOT MUTAT ..................................................................................... 7 MINDKÉT AGYFÉL MÁSRA ALKALMAS................................................... 21 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .................................................................................................................................................................................................................... 4 LEXI BEMUTATKOZIK.................................................... 19 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM .................................................................................................................................................................................................................................. 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS................................................................................................................... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ............. 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS..................................................................................................... 5 AZ AGYGOMBOKKAL KEZDTÜK...... 9 A PÁRHUZAMOS VONALAK FELIDÉZÉSE BEKAPCSOLJA AZ EGYOLDALAS GYEREKEKET ..................... 29 AZ EGYOLDALAS GYEREK HOZZÁÁLLÁSA.... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS............................ 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ......... 18 AZ ÍRÁS ÉS A LUSTA NYOLCAS.... TEHÁT ÁT KELL HANGOLNI......................................... BALRA.............................................. 8 A KERESZTBE LENDÍTÉS NEHEZEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK.......................................................................................................................... 10 KERESZTBE LENDÍTÉS................................... 24 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ................................... 9 AZ AZONOS OLDALI LENDÍTÉS KÖNNYEN MEGY AZ EGYOLDALAS GYEREKNEK....................... 23 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ........................................................ 14 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS................................................................................. 12 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL KIKAPCSOLT............................................................................................ 28 POZITÍV BESZÉD........................................................................................... 16 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS..... 10 LEXI EGYOLDALAS................................................................................................................................................... 11 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL NEM KAPCSOLT KI..................... 5 LEXIT ÁTHANGOLJÁK ....................................................................................... 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ................................................................................................. 25 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A STRESSZ...... 6 AZ ÖSZTÖNÖS AGYFÉL BEKAPCSOLT ÁLLAPOTÁBAN ............................. 6 A TENGERÉSZCSOMÓVAL FOLYTATTUK.................... 12 AZ ÁTHANGOLÁS ELLENŐRZÉSE ....... 30 46 ....................... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS............. FELFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL..... 20 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ............................................................................... 15 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS AZ OLVASÁS........... 30 AZ EGYOLDALAS SZÜLŐ .....HOZZÁÁLLÁSA ................................................................................................................................................................................................................................................ 22 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSE ÉS A FIGYELEM ........................................................................................ 7 A PRÓBÁLKOZÓ AGY KIKAPCSOLTA AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET ....................................................................................................................... 10 HOGYAN LEHET BEKAPCSOLNI AZ ÖSZTÖNÖS AGYFELET? ..............................................VAGY TANÁR ..................... LEFELÉ IRÁNYULÓ TEKINTETTEL . 27 AGYTORNA-GYAKORLATOK ........................

......46 47 ................................. HELYESÍRÁS) .....................35 A MÓDSZER ALKALMAZÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.........................................................................................................................................41 (SZÁMTAN.......................................................................................................................................33 MIÉRT VAN SZÜKSÉG MIND A KÉT AGYFÉLTEKÉNKRE?...................................41 CSOPORTOS AGYTORNA ...................34 AZ ÖSZTÖNÖS VAGY MEGRAGADÓ AGY ...........40 A LUSTA NYOLCAS ÍRÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA: AZ ABC-NYOLCAS ..................................VAGY TANÁR ................ Paul E.................................36 A DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS .38 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS PROBLÉMÁJA ÍRÁSNÁL ...........................................................................................................................................................................................................................................................HOZZÁÁLLÁSA............................................................................41 ÁTSZOKTATÁS ................................................................................................................................................................................................................... Dennison és Gail E........................................42 A POZITÍV PONTOK ...................................31 MAGYARÁZATOK SZÜLŐKNEK ÉS TANÁROKNAK..........................................40 A LUSTA NYOLCAS MEMÓRIAJAVÍTÓ VÁLTOZATA.............................................................................34 A PRÓBÁLKOZÓ VAGY ELEMZŐ AGY................................................................................................................32 A KERESZTMOZGÁSOK ÖNMAGUKBAN NEM ELÉGSÉGESEK.................................................................................................................................................................................................................................................33 BELSŐ KÖZÉPVONALUNK........................................33 AGYUNK ÉS TESTÜNK EGYÜTTMŰKÖDÉSE: „BEKAPCSOLVA” VAGY „KIKAPCSOLVA”? .............36 HOGYAN VÉGEZZÜK AZ IZOMPRÓBÁT? ...33 (BILATERÁLIS) TÍPUSOK .....................39 A LUSTA NYOLCAS ..41 DENNISON-FÉLE LATERÁLIS ÁTHANGOLÁS .....31 MIÉRT EREDMÉNYES AZ EDUKINESZTETIKA? ............................................................................... A CORPUS CALLOSUM (KÉRGESTEST) .................................................32 A KÉTOLDALAS MOZGÁSOKBAN ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................32 EGYOLDALAS (HOMOLATERÁLIS) VAGY ÖSSZEHANGOLT ............................. Dennison: Észkerékkapcsoló AZ ÖSSZEHANGOLT SZÜLŐ ........................................43 VÉLEMÉNYEK AZ ÉSZKERÉKKAPCSOLÓRÓL........................................................44 Tartalomjegyzék......31 MIÉRT HISZÜNK AZ IZOMPRÓBÁBAN?...........................................Dr..............................................................................................................................34 KIKAPCSOLÁS A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSEKOR ............................................34 AGYTORNA-TANFOLYAMOK ..................40 A LUSTA NYOLCAS LÁTÁST ÉS OLVASÁST JAVÍTÓ VÁLTOZATA ............................39 ÉS A MEMÓRIÁRA ................................................................................................................35 A KÖZÉPVONAL .....................37 A KÖZÉPVONAL KERESZTEZÉSÉNEK PROBLÉMÁJA OLVASÁSNÁL .....................................................................................41 IZOMTESZT.....................................................................39 A KÖZÉPVONAL-KERESZTEZÉS HATÁSA A FIGYELEMRE ...............42 AZ AGYTORNA HATÁSA A VISELKEDÉSRE.............................32 AZ „ÖSZTÖNÖS” AGYFÉLTEKE-DOMINANCIA JELENTŐSÉGE .42 A TENGERÉSZCSOMÓ.........................................................................................................................

Ft .. és eredményesen hangolják össze a két szem. ő meg olyan nehezen kapcsol.és az ilyen gyerekek szülein . akkor minden szorgalom és tehetség dacára sokkal nehezebben megy a tanulás. érdeklődőbb. de ez a kettő: egy agy. és hogyan lehet összehangolni a két agyfélteke működését. Próbált már Ön úgy evezni. a két fül és általában a test két oldalának munkáját. hogyan működik agyunk tanulás közben. 550.„Miért nem megy a gyerekemnek a tanulás? Másnak vág az esze. mint a borotva.akar segíteni ez a könyv. Az így összekapcsolt „ÉSZKEREKEK" azután már vidáman forognak az AGYTORNA gyakorlatok közben. hogy a „problémás" gyerekek 80%-a egyszerre csak az egyik agyfelét használja a tanuláshoz. Megjön a gyerek önbizalma is: önállóbb lesz. A könyv sok ábrával magyarázza meg. Agyunk ugyan két agyféltekéből áll. Ha összehangolt működésüket valami gátolja. nyitottabb az őt körülvevő világra. hogy a két evező közül csak az egyiket használta? Az a tapasztalat. akárhogy erőlködik is!" Az ilyen gyerekeken .