P. 1
ghid termoizolatie baumit

ghid termoizolatie baumit

|Views: 14|Likes:
Publicado pordamiclod

More info:

Published by: damiclod on Oct 29, 2010
Direitos Autorais:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/29/2010

pdf

text

original

Baumit Ghid de punere în operă

Sistemul Termoizolant pentru faţade Baumit EPS

■ Componente testate în sistem ■ Sistem probat şi eficient ■ Instrucţiuni pas cu pas

Sistemul termoizolant Baumit EPS
Ghid de punere în operă

Cuprins
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Generalităţi Observaţii preliminare Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Lipirea plăcilor termoizolante Montarea plăcilor termoizolante Dibluirea plăcilor termoizolante Masa de şpaclu armată Grundarea Finisare - Tencuieli decorative Rosturi Manopera Scule şi dispozitive Detalii suplimentare 3 3 4 6 7 10 14 17 18 20 23 24 25

Pentru detalii tehnice: Servciul tehnic - Baumit România Tel: 021  02,  0 ing. Florin Popescu ing. Dana Epurescu

1. Generalităţi

Elementele componente ale sistemului termoizolant Baumit, sunt compatibile între ele şi verificate în sistem, în conformitate cu ghidul de agrementare european ETAG 004. Comportare la foc: Sistemul se încadrează în Euroclasa B-S2, d0.

2. Observaţii preliminare

Măsuri suplimentare de protecţie la foc: La clădirile cu mai mult de trei etaje şi o grosime a termoizolaţiei mai mare de 10 cm, se aplică în zona buiandrugilor, o protecţie la foc cu o lamelă din vată minerală ce va depăşi şpaleţii cu minim 30 de cm şi o înălţime de minim 20 cm. Placa se va diblui.

Fig. 1 Dispunerea lamelei din vată minerală la nivelul planşeului

Fig. 2 Dispunerea lamelei din vată minerală în zona buiandrugilor

Idei cu viitor. 

A) Dacă racordul la teren (trotuar. 3. burlane. curat. peste 10 mm fiind recomandată tencuirea. Suport: Suportul nu trebuie să fie friabil. Depozitare: Elementele componente vor fi depozitate pe şantier astfel încât să fie ferite de factorii atmosferici. Fig. (cum ar fi revopsiri) (vezi capitolul 9). O umezire ulterioară a stratului suport (umiditatea ascensională) trebuie evitată. sau cu tendinţe de desprindere.) vor fi etanşate corespunzător împotriva apei de ploaie. 15 cm) iar apoi se lipeşte placa termoizolantă. De asemenea trebuie să fie uscat. Dacă nu se foloseşte profil de soclu. Masa de şpaclu armată . pe ploaie (fară măsuri de protecţie) în condiţiile în care există riscul apariţiei condensului (chiar şi în fazele de întărire şi uscare). O etanşare sigură împotriva ploii (în rafale) se poate realiza cu ajutorul benzii de etanşare Baumit şi a profilelor de racord. nu influenţează funcţionalitatea sistemului termoizolant. îngheţ şi degradări din solicitări mecanice. Neplaneităţile până la 10 mm se pot prelua prin stratul de adeziv pentru lipire. Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Pe zona de racord a sistemului cu terenul se va realiza o hidroizolaţie. la Tencuieli Silikat Baumit sub +8°C). până la stratul suport (zid) înglobând plasa din fibră de sticlă. Plăcile termoizolante se vor aplica numai pe suporturi uscate. Planeitatea suportului va fi în conformitate cu normele în vigoare pentru zidării. al tencuielilor decorative trebuie să fie de minim 25. terasă etc) se face prin intermediul unui profil de soclu. (vezi capitolul 13.Baumit Klebespachtel se întoarce pe muchia plăcii de polistiren. Fisurile din suport.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Coeficientul de reflexie a luminii (HBW): Coeficientul de reflexie a luminii. Acest lucru este valabil şi pentru finisajele ce vor fi aplicate ulterior. Deplaneizările liniare pot fi preluate prin grosimi diferite ale stratului de polistiren. Racordări: Toate racordările la ferestre şi uşi precum şi elementele ce străpung sistemul (paratrăsnetul. Plăcile termoizolante vor fi ferite de radiaţiile ultraviolete. acesta nu trebuie să prezinte găuri pe latura orizontală. întrerupătoare etc. Pe zonele cu stropiri intense (pe minim 30 cm înălţime) şi sub nivelul terenului se vor folosi plăci termoizolante din polistiren extrudat Baumit. . se aplică întâi pe perete un ştraif din plasă de fibră de sticlă (min. fără eflorescenţe sau decofrol. Temperaturi: Aplicarea sistemului termoizolant este interzisă la temperaturi sub +5°C (suport. material şi temperatură în aer.

Adeziv pentru profile . 6). 4). . Fig. .Piese de racord între profile.Baumit Kanten Fix.Dibluri (conexpanduri) pentru fixare profil.Profil de soclu de colţ Baumit (Fig. profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv pentru profile Baumit Kanten Fix. 3). 5). . 4 Montarea diblurilor Idei cu viitor. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distanţiere între profil şi perete.Distanţiere (Fig. 5 Preluarea denivelărilor peretelui cu distanţieri Fig. .Elemente componente: . îmbinările dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de racord (legătură) (Fig. 3 Pentru zonele de colţ se recomandă folosirea profilelor speciale Fig. . ► Fixarea profilelor de soclu: se va face cu dibluri la fiecare 30 cm (Fig.Profil de soclu Baumit. ► Suplimentar. .

direct pe suport (lemn.5 ore. . plăci OSB. acceleratori de priză etc. Lipirea plăcilor termoizolante Tip de adeziv Polistiren de faţadă Baumit Adeziv pentru şpaclu . 6 Îmbinarea dintre profile cu ajutorul pieselor de racord (legătură) Fig. cca. .5 ore.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Fig.).0 Preparare: ► Mortarul adeziv se presară în apă curată şi se amestecă cu un malaxor până la obţinerea unei paste fără aglomerări. Aplicarea adezivului se face ajutorul unui şpaclu cu dinţi mici (3-4 mm). Adăugarea de aditivi (antiîngheţ. plăci aglomerate. 7 Fixarea profilului de soclu 4.0-. Dacă materialul a început să se întărească în găleată este interzisă adăugarea suplimentară de apă pentru „a-l reface”.Baumit Dispersionskleber se face o amestecare a materialului din găleată. cca. Timpul de punere în operă este de cca.Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber sau Spezialfassadenkleber Polistiren extrudat pentru soclu XPS-R Baumit Adeziv pentru şpaclu Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber1 Dickbeschichtung 2k2 Consum (kg/mp) cca. pentru reglarea consistenţei putându-se adăuga o mică cantitate de apă. Timpul maxim de punere în operă a materialului după preparare este de 1. 1 2 Adeziv în dispersie pentru lipirea plăcilor termoizolante pe suport de lemn Adeziv bituminos bicomponent pentru lipirea plăcilor de polistiren extrudat pe hidroizolaţie 6 . Se lasă 5 minute pentru reacţia componentelor cu apa şi apoi se reamestecă.0-. 2. se recomandă o remalaxare cu o bormaşină. 1.0-. 1. 1.0 cca. ► La adezivul pastă . nu este recomandată. În cazul utilizării unui malaxor cu amestecare continuă. cu dozare constantă a apei.0 cca.

25 mm) este recomandată. O dibluire suplimentară cu dibluri pentru lemn Baumit (lungime de ancorare min. 8 Metoda de lipire pe contur Fig. În rosturile dintre plăci nu trebuie să rămână adeziv. 10) . strâns îmbinate. Neplaneităţile de până la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv. fiind interzisă folosirea lor la colţurile clădirii.În zonele în care este posibilă apariţia de fisuri. 9): Pe suporturi plane adezivul poate fi aplicat continuu cu un şpaclu cu dinţi de 10 mm. Timpul de uscare este de minimum 3 zile. datorită schimbărilor de material. 5 cm şi în mijlocul plăcii trei puncte de lipire. ► În zona de soclu. placa trebuind să depăşească colţul golului (Fig. În zona colţurilor golurilor (ferestre sau uşi) nu vor fi realizate rosturi. 1 până la 2 cm) şi o suprafaţă de contact cu suportul de minim 40%. 8): Se aplică un cordon perimetral cu o lăţime de cca. mai întâi se omogenizează componenta fluidă iar apoi se presară în aceasta componenta pulverulentă. ţesute. 7 . 2 ore. Cantitatea de adeziv aplicată este funcţie de abaterea de planeitate a suportului şi grosimea stratului de adeziv (cca. Fig. 5. 9 Metoda de lipire continuă Idei cu viitor. plăcile termoizolante se vor petrece dincolo de această zonă cu minim 10 cm. aplicate de jos în sus. Metoda de lipire continuă (Fig. Folosirea de resturi de plăci (minim 15 cm lăţime) este admisibilă. Preparare: cu ajutorul unui malaxor. dar acestea vor fi dispersate în câmpul faţadei. Amestecul este gata atunci când se obţine o masă omogenă şi fără aglomerări. În principiu se folosesc numai plăci întregi. Se va avea în vedere obţinerea unei lipiri a plăcilor termoizolante fără rosturi şi cât mai plană.etc). în anumite condiţii putându-se prelungi până la 10 zile. Timpul de punere în operă este de cca. pe hidroizolaţia bituminoasă se utilizează adezivul bituminos Dickbeschichtung 2K. Montarea plăcilor termoizolante Metoda de lipire punctuală (Fig.

Aşezarea primului rând de plăci: Primul rând de plăci termoizolante se aşează în profilul de soclu (Fig. Colţurile clădirii: Plăcile vor fi aşezate ţesut atât în câmp cât şi la colţurile clădirii. cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel încât să nu apară rosturi. Plăcile pot fi decupate până la o grosime finală de minim 3 cm. 11). 12 Montarea plăcilor . Se vor lipi numai plăci întregi sau jumătăţi de placă (Fig. cu rosturile ţesute. Plăcile se pozează prin mişcări uşoare de apăsare în şiruri orizontale. Şpaleţii de la ferestre şi uşi: Plăcile de faţadă vor fi lipite astfel încât să depăşească muchia golului cu grosimea termoizolaţiei ce va fi aplicată pe spaleţi.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 5. Elementele ieşite din planul faţadei. 11 Aşezarea primului rând de plăci termoizolante Fig. 10 Aşezarea plăcilor în zona golurilor. Montarea plăcilor termoizolante (continuare) CorECT GREŞIT Fig. dar nu mai mult de o treime din grosimea plăcii termoizolante. 13). Fig.

14).Rosturile < de 4 mm pot fi închise cu spumă poliuretanică. Fig. Închiderea cu masa de şpaclu . .Deplaneizări: După întărirea adezivului de lipire Baumit Klebespachtel. rezultate datorită abaterilor dimensionale ale plăcilor vor fi astupate cu ştraifuri (pene) din polistiren.Zidărie Plăci termoizolante Baumit Fig. Rosturile: Rosturile dintre plăci de peste 2 mm. 14 Şlefuirea zonei de îmbinare între plăci Idei cu viitor. .Baumit Klebespachtel a acestora este interzisă. se va face o şlefuire a plăcilor în dreptul zonelor de îmbinare (rosturi) (Fig. 13 Dispunerea plăcilor în câmp şi la colţuri 25 25 25 25 25 25 25 25 m in cm 40 c m m in 40 La lipirea plăcilor în zona buiandrugilor: Pentru a împiedica alunecarea plăcilor se vor folosi cleme de fixare sau alte elemente ajutătoare. .

etc. Alegerea diblurilor: Se va face în funcţie de tipul materialului din care este alcătuit peretele: zidărie plină sau cu goluri. au nevoie suplimentar faţă de lipire şi de o dibluire. Pentru pereţii care nu pot fi încadraţi în cei descrişi mai sus este necesară efectuarea unor teste de smulgere.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. Numărul diblurilor: În general este necesar un număr de minim 6 dibluri/mp. La zidăria din cărămidă cu goluri sau blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului să depăşească grosimea peretelui exterior al cărămizii. Zona de soclu: Plăcile termoizolante din polistiren extrudat XPS. se consideră lăţimea zonei marginale. Plăcile de vată minerală necesită întotdeauna o dibluire. Pentru suporturile din BCA sau lemn. 135 Km/h. ce se montează prin înşurubare. Dibluirea plăcilor termoizolante Plăcile termoizolante de faţadă Baumit. Lungimile de ancorare minime vor fi 110 mm. Dibluirea este de asemenea necesară. se recomandă folosirea unor dibluri speciale. Dacă înalţimea este egală sau mai mică decât lungimea se consideră 10% din înălţime. Nu este necesară dibluirea la lipirea direct pe zidărie nouă de cărămidă sau blocheţi de beton. Zona marginală: Lăţimea zonei marginale se consideră minim 1 m de o parte şi de alta a colţurilor clădirii. respectiv 25 mm.00 m înăltime. la 10% din lungime. plăci fibrolemnoase liate cu ciment. când greutatea sistemului depăşeşte 30 kg. se vor diblui începând de regulă de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire)./mp şi/sau clădirea are mai mult de 25. Dacă înălţimea faţadei este mai mare decât lungimea. În afara acestui domeniu este necesară o confirmare din partea proiectantului. 10 . însă nu va depăşi 2 m. Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm. Regula este valabilă pentru clădirile cu o înălţime < 50 m şi/sau o viteză a vântului de max. beton.

15 KN. ramblee. 11 . Înălţimea medie a obstacolelor (înălţimea medie a acoperişului) trebuie să fie de minim 10 m. zone cu păduri.20 KN. Aici intră oraşe. poziţii expuse. Număr de dibluri/mp. copaci. malul lacului. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . pe zone de deal.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 12 6 6 10-2 >2-0 <10 6 6 10 6 10 6 6 6 10-2 >2-0 6 6 6 10 III Configuraţia terenului de tip I: Zona de şes sau de deal lipsită de case. cu sarcina utilă 0. poziţii protejate de deal.Număr de dibluri/mp. cu sarcină utilă 0. zone montane. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 .1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 6 10 X* 6 12 X* <10 6 10 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 X* 6 6 10-2 6 10 > 2-0 6 10 12 III * Se utilizează un diblu care rezistă la o sarcină de 0. Configuraţia terenului de tip II: Teren cu multiple obstacole pentru vânt.20kN. Idei cu viitor. sau acestea sunt ca elemente izolate.

dar în acelaşi timp se caracterizează printr-o mare densitate. iar alături se va monta un diblu nou. 16). prima variantă constă dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersecţie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rosturile în T) şi câte un diblu în mijlocul fiecărei plăci (Fig. 15). găurile rezultate vor fi umplute cu polistiren. Diblurile cu tija strivită sau neancorate bine se vor scoate. Se va avea grijă ca la găurire să nu fie degradată (afectată) armătura. Lungimea diblurilor: Pentru a obţine rezistenţă la smulgere.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. Această configuraţie a terenului se găseşte numai în centrul marilor oraşe. unde construcţiile nu sunt numai înalte. 12 . Găurirea cu maşina de găurit cu percuţie este admisă doar la beton şi cărămidă plină. Dibluirea plăcilor termoizolante (continuare) Configuraţia terenului de tip III: Terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea şi mărimea obstacolelor împotriva vântului. Montarea diblurilor: Diblurile se montează după întărirea mortarului adeziv de lipire Baumit Klebespachtel. 24 ore) se vor realiza găuri cu burghiul de 8 mm în zona punctelor de lipire. se va alege. Schema de dibluire: Se folosesc 2 variante de dibluire. Stabilirea lungimii diblului: adâncimea de ancorare + grosimea tencuielii (dacă există) + grosime adeziv lipire + grosime termoizolaţie. a doua variantă fiind cu câte 3 dibluri pe placă (Fig. trebuie respectată lungimea de ancorare. Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat în suport. Lungimea totală a găurii va fi cu 10 până la 15 mm mai mare decât lungimea de ancorare. ale căror înălţime medie (înălţime acoperiş) este de minim 25 m. Găurirea: După întărirea suficientă a adezivului de lipire (min. Talerul diblului va fi îngropat în termoizolaţie până la nivelul suprafeţei acestora. Distanţa diblurilor faţă de marginea plăcilor. astfel încât sub fiecare diblu să se găsească mortar adeziv.

15 Dibluire la intersecţie Fig. 1 .Fig. 16 Dibluire cu 3 dibluri/placă Idei cu viitor.

cm .4 ca 20 0 ca.Baumit Klebespachtel. 20 cm 15 cm 15 cm Fig. se va executa o armare în diagonală cu ştraifuri de plasă din fibră de sticlă.2 ca 0 cm Fig. cm .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. suprapunându-se cel puţin 10 cm cu plasa de pe cealaltă latură a colţului (Fig 18). Masa de şpaclu armată Armare goluri: La colţurile ferestrelor şi uşilor. 17 Armarea suplimentară goluri . 40 cm Realizarea muchiilor: În principiu se recomandă ca la colţurile clădirii să se monteze profile Baumit din aluminiu cu plasă. 18 Realizarea muchiei fără profil Armare fără profil 1 ca. cu dimensiunile minime 20 cmx40 cm. înainte de armarea generală. pe minim 20 cm. În situaţia în care nu se montează profile de colţ plasa din câmp se va întoarce dincolo de colţ. având grijă ca aripile din plasă de fibră de sticlă să fie complet înglobate în adezivul pentru şpaclu .

ele vor trebui reşlefuite si curăţate. 21). 21 Montarea şi spăcluirea capetelor diblurilor Idei cu viitor.Baumit Klebespachtel cu minim 24 ore înainte de armarea generală (Fig. Fig. 19 Detaliu şpalet Fig. Realizarea colţurilor intrânde: Muchiile intrânde se execută similar celor ieşinde fără profil. 20 Detaliu solbanc Lacrimare: Lacrimarele se realizează folosind profilele Baumit pentru muchii orizontale cu lacrimar. Dacă plăcile termoizolante Baumit vor fi lăsate neprotejate de radiaţiile ultraviolete mai mult de 2 săptămani.Bandă de etanşare Bandă de etanşare expandabilă Montare solbanc (dupa termoizolare şi armare glaf) Fig. Recomandări: capetele diblurilor vor fi spăcluite cu . cu minim 10 cm suprapunere. Profilul se montează înaintea armării generale. 1 .

22 Suprapunerea plasei de fibră de sticlă (min. iar fâşiile de plasă să fie suprapuse pe minimum 10 cm. O gletuire excesivă este de evitat. Masa de şpaclu armată (continuare) Armarea generală: După întărirea adezivului de lipire -Baumit Klebespachtel se va face o şlefuire. Acoperirea plasei din fibră de sticlă cu adeziv pentru şpaclu va fi de minimum 1.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. adezivul pentru şpaclu.5 mm) maxim 3 mm. urmată de curăţarea zonelor de îmbinare (rosturile) dintre plăci. adezivul pentru şpaclu va fi lăsat la uscat minim 7 zile. Se întinde apoi cu ajutorul unui fier de glet din inox (cu dinţi de 10 mm). Înaintea aplicării straturilor de finisaj. având grijă să nu facă cute (pliuri). plasa din fibră de sticlă (Baumit Premium).0 mm (în zonele de suprapunere dintre fâşii de minimum 0. 10 cm) Fig. Se înglobează apoi în adezivul proaspăt. Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate după uscare. Aplicarea plasei din fibră de sticlă Baumit se va face “ud în ud” (în proaspăt). Fig. 23 Înglobarea plasei în proaspăt 16 .

Protecţie pe zonele de faţadă cu solicitări mecanice ridicate: Înainte de armarea propriu zisă se va face o armare suplimentară cu un strat din plasă de fibră de sticlă Baumit Premium sau plasă Panzer Baumit (plasele nu se suprapun). funcţie de necesităţi poate fi adăugată o mică cantitate de apă. se lasă un timp de uscare de minimum 24 de ore între straturi. Fig. 24 Armarea suplimentară 8. Grundul Universal Baumit. Pentru reglarea consistenţei. La aplicarea a două straturi de grund. Acesta trebuie să fie uscat. Între cele două straturi de armare. într-un strat cât mai uniform. Pe vreme foarte călduroasă se recomandă aplicarea a două straturi de grund. Înainte de aplicare. 24 Aplicarea grundului cu trafaletul Idei cu viitor. 17 . se aplică cu trafaletul. se lasă un timp de uscare de minimum 2 ore. Fig. grundul se amestecă bine în găleată.Grundarea Punerea în operă: Înaintea aplicării stratului de amorsare Grund Universal Baumit stratul de Klebespachtel armat va avea o vechime de minim 7 zile.

Granopor. Silikat.5 mm. Punere în operă: Tencuiala decorativă. Silikon si Artline. sunt tencuieli sub formă de pastă. gata preparate ce se aplică în strat subţire. Coeficientul de reflexie a luminii: Trebuie să fie de minim 25 conform ÖNORM B6400. iar la tencuielile striate (R) fiind de minim 2 mm. 25 Aplicare tencuială decorativă 1 . Fig. Finisare . la tencuielile periate (K). Tencuiala decorativă se întinde cu fierul de glet de inox şi se nivelează la grosimea granulei după care se va drişcui cu drişca de plastic.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. înainte de aplicare.Tencuieli decorative Generalităţi: Tencuielile decorative. va fi temeinic amestecată cu ajutorul unui malaxor. Grosimi minime: Grosimea minimă a tencuielii decorative este de 1.

Baumit FullPutz ce se drişcuie în continuare cu o paletă (drişcă) de plastic. Umiditatea ridicată şi temperaturile scăzute pot lungi timpul de uscare şi produce modificări neuniforme ale culorii. cu conţinut suplimentar de substanţe ce împiedică formarea mucegaiului şi ciupercilor. Evoluţia tonalităţii culorii poate fi influenţată prin caracteristicile suportului.Periată Structură R .5 K după minim 24 de ore se aplică un strat de tencuială de umplere . materialului şi suportului trebuie să fie de minimum 5°C pe timpul execuţiei şi întăririi materialului (la tencuiala Silikat Baumit.5 mm sunt tencuieli fine şi fac posibilă realizarea unei suprafeţe netede. Tencuielile decorative pot fi livrate la cerere.Striată Structură K . Idei cu viitor.Periată Fig. temperatura şi umiditatea atmosferică. Recomandări: Temperatura aerului. Uniformitatea culorii poate fi asigurată numai în cadrul aceleaşi şarje de producţie. Peste tencuiala 1. 1 . Faţada va fi protejată de acţiunea directă a razelor solare de acţiunea ploii sau vântului puternic (de exemplu cu plasa de protecţie).Structură R . Tencuielile ”fine“ Granopor şi Silicat: Sunt recomandate (atunci când se aplică într-un singur strat) numai pe suprafeţe reduse (cum ar fi ancadramentele sau şpaleţii). 26 Structurare (Drişcuirea) Finisaj neted: Tencuiala de ”umplere“ Granopor şi Silicat 0.Striată Structură K . temperatura minimă va fi de +8°C).

format V (Fig.format E (Fig. Profilul pentru rost de dilataţie format E. Rosturi Rosturi de dilataţie: Componente: . Finisare Tencuieli decorative (revopsiri) Dacă peste tencuiala decorativă se aplică o vopsea. 30) Condiţii de utilizare: Rosturile care lucrează (de dilataţie.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. Profilul poate fi folosit pentru rosturi cu lăţimea de 5 până la 25 mm.recomanadat . tasare etc. Profilul pentru rost de dilataţie format V este doar cu un singur profil PVC şi se foloseşte pentru rosturile de dilataţie la colţurile intrânde. utilizat pentru rosturi în câmpul faţadei. 27) .condiţionat . lipită de aripile a două profile de PVC ce au de asemenea pe aripa opusă câte un ştraif de 10 cm lăţime de plasă din fibră de sticlă. se vor avea în vedere recomandările din tabelul următor. Tencuială Tencuiala Vopsea Granopor Vopsea Granopor + Vopsea Silicat Vopsea Silicon Vopsea Artline + (+) . Fig. Se va respecta de asemenea cerinţa unui coeficient de reflexie de minimum 25.nerecomandat Tencuiala Silikat (+) + + + Tencuiala Silikon (+) + + Tencuiala Artline + + + + + 10.profil pentru rost de dilataţie .profil pentru rost de dilataţie . constă dintr-o bandă dintr-un material elastic. 27 Profil de dilataţie format E 20 .) trebuie să fie realizate şi în sistemul termoizolant.

21 .Fig. se aplică pe polistiren adezivul pentru şpaclu (Baumit Klebespachtel). 28 Profil de dilataţie format E Montare: De o parte şi de alta a rostului. Pentru a obţine o lăţime constantă a rostului şi a împiedica murdăria. Se înglobează apoi în proaspăt ştraifurile de plasă din fibra de sticlă. 29 Montare profil de dilataţie tip E Fig.Dimensiuni 15/2-6 15/5-12 lăţime rost 2-6 mm lăţime rost 5-12 mm Idei cu viitor. ce se va scoate după terminarea finisajului. Fig. Rosturi de legătură . se recomandă introducerea unui ştraif de polistiren. Condiţii de utilizare: Racordurile (legăturile) dintre sistemul termoizolant şi elementele de construcţie adiacente trebuie să fie asigurate împotriva infiltraţiilor apei de ploaie şi vântului. Plasa din câmp se va suprapune 10 cm peste ştraifurile de plasă ale profilului. 30 Montare profil de dilataţie tip V Rosturi de legătură: Componente: Bandă de etanşare rosturi Baumit.

direct de pe rolă se lipeşte pe elementul de racord. Banda nu se întoarce pe colţ (la colţ se taie). se desface folia de protecţie şi banda. 10 min. Utilizare: Profile de PVC cu bandă de etanşare şi plasa din fibră de sticlă pentru o legătură etanşă şi sigură între sistemul termoizolant şi tocul ferestrelor şi uşilor. astfel încât să fie intrată cu cca. Recomandări: Înainte de lipirea profilului se va face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea profilului. GREŞIT CorECT Fig. În zona de racord se face cu mistria. Aripa de lipire a foliei de protecţie nu se va rupe înainte de aplicarea completă a ultimului strat al sistemului (tencuiala decorativă). 22 .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Punere în operă: Înainte de fixare se face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea benzii de etanşare se taie banda de capăt.montarea benzii de etanşare la colţuri Fig. o taietură în “V”. Plasa şi adezivul de şpaclu se aplică şi peste bandă. 3 mm faţă de suprafaţa plăcii de polistiren. Timpul de expandare al benzii este de cca. 31 Detaliu . Îmbinările dintre benzi vor fi cât mai “îndesate”. 32 Etanşare cu bandă şi tăietură în V a finisajului Profil de legătură pentru uşi şi ferestre. în mortarul proaspăt.

Această aripă se rupe după terminarea execuţiei stratului de finisaj. prin apăsare uşoară. valorile orientative fiind după cum urmează: Idei cu viitor.06 mm). Rosturi (continuare) Fig. pe m².10. 33 Racordarea sistemului la tâmplărie cu ajutorul profilului de legătură Fig. complexitatea faţadei şi eventualele abateri de planeitate ale acesteia. Banda de protecţie de la un capăt al profilului se îndepartează. ce se va lipi pe aripa profilului după îndepărtarea benzii de protecţie a acestuia. 11. 2 . Manopera Consum specific de manoperă: Consumul specific de manoperă pentru fiecare operaţie. 34 Lipirea profilului pe tocul tâmplăriei Montare: Se curăţă foarte bine tocul. se poziţionează profilul paralel cu tocul. Se trece apoi la montarea foliei de potecţie a geamurilor (grosime minimă 0. este funcţie de stratul suport. Se taie la dimensiune profilul.

malaxor sau bormaşină prevăzută cu tijă pentru preparat mortar.10 Ore manoperă / m² 0.2 1. Scule şi dispozitive Scule şi dispozitive: ► şpaclu (10x10 mm). ► vas pentru preparat mortarul.0 0.15 Toleranţe: În situaţia în care nu sunt stabilite anumite cerinţe cu privire la abaterile de planeitate. ► rolă sau bidinea. ► perii de curăţat.10 0. ► drişcă de plastic. astfel conform DIN 1202: Element Suprafaţa finisată la pereţi şi intradosuri planşee Abateri limite de planeităţi. ► găleţi. ► maşina rotopercutantă electrică pentru găurit cu burghiul: Φ 6 şi Φ 8. ► fier de glet din inox. sunt valabile cele normale pentru faţade. 2 . ► nivela cu bula de aer (boloboc).0 0. ► după caz. ► schelă.1 0.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Operaţia Lipire plăci termoizolante Dibluire Şpăcluire şi armare Grundare Finisare Total Accesorii: Operaţia Montare profil de soclu Montare profil de colţ Ore manoperă / ml 0. ► raşchetă pentru şlefuit polistirenul. măsurate cu dreptarul 10 cm 1m m 2 mm mm mm 12. 0.

şpaclu Baumit (Dibluire în funcţie de necesităţi) (lipire: cordon perimetral + 3 puncte) Amorsă pt. faţadă şi soclu Tencuială Granopor Grund Universal Plasă din fibră de sticlă Baumit Adeziv pt. 2 . şpaclu Baumit Profil de soclu cu lăcrimar profil "U" .Aluminiu Perete parter (lipire: cordon perimetral+3 puncte de lipire) Bandă de etanşare rosturi 20 cm petrecere Placă parter Armare suplimentară: Placă termoizolantă Baumit XPS-R Adeziv pt.Klebespachtel Plăci termoizolante Baumit Adeziv pt. şpaclu . Detalii suplimentare Realizare Soclu (Fig. şpaclu Baumit Perete subsol Carton asfaltat tăiat la nivelul terenului Tencuială decorativă peste adezivul pt. hidroizolare (lipire: cordon perimetral +3 puncte) Adeziv pt. şpaclu Polisiren extrudat XPS-G 1cm Plasa se petrece 1 cm peste profilul de soclu Idei cu viitor. A) Alcătuire strat protecţie pt.13.

Secţiune verticală (Fig. şpaclu Baumit Plasă din fibră de sticlă Baumit Polistiren de faţadă Baumit Adeziv BaumitKlebeSpachtel Zidărie 26 . B) Bandă de etanşare Solbanc 1 Bandă de etanşare 3.0 Dibluri conform ETAG 014 Funcţie de necesităţi Tencuială Granopor BaumitUniversalGrund Adeziv pt.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Detaliu fereastră .

şpaclu Baumit Grund Universal Adeziv pt.Racorduri la terase şi balcoane (Fig. 27 . C) Dibluri Baumit Dibluire funcţie de necesităţi Alcătuire finisaj: Tencuială Granopor Placă termoizolantă Baumit Plasă fibră sticla Baumit Adeziv pt. şpaclu Baumit Tăietură cu mistria Plintă ceramică (Cordon perimetral+3puncte de lipire) Bandă de etanşare Zidărie Planşeu beton armat Zidărie Idei cu viitor.

12. 3.035 W/mK Dimensiune plăci: 60x125 cm Grosime plăci: 2.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă PRODUSELE SISTEMULUI TERMOIZOLANT BAUMIT EPS Adeziv pentru şpaclu (Baumit KlebeSpachtel) Adeziv pulverulent pe bază de ciment pentru lipirea şi şpăcluirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit şi plăcilor de polistiren extrudat XPS-R. 3.5 kg/m² (la şpăcluire) Cantitate: cca. 4.-.040 W/mK Dimensiune plăci: 50x100 cm Grosime plăci: 2. 8 cm Dibluri (Baumit Dübel) Dibluri cu cui de plastic Diametru tijă: 8 mm Diametru taler: 60 mm 1 pachet de 100 buc. 4-5 kg/m²/(la lipire) cca. 9. 7. Conductivitate termică: λ = 0. Consum: cca. 16.rugos XPS-R Polistiren extrudat pentru termoizolare soclu. 20 cm Polistiren extrudat . 6.6 m²/cutie 25 kg. Dimensiuni: 95 mm 115 mm 135 mm 155 mm 175 mm 2 . 5. m2/sac Sac: 25 kg.5 kg/m² pentru suprafeţe netede şi plane cca. 1. Consum: Cantitate: Cutie: cca. 10. 2. 5. 1 palet = 16 cutii = 400 kg Polistiren expandat pentru faţade Baumit (Baumit SpezialFassadenplatten) Conductivitate termică: λ = 0. 8. 4. 14. 16. 11. 3. 18. 6. 1 palet = 48 saci = 1200 kg Siloz: Adeziv dispersant (Baumit Dispersionskleber) Adeziv pastă pentru lipirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit pe suprafeţe de lemn.

Mozaic. 2 .8 kg/m2 Cantitate: cca. 3. 2. Consum: Cutie: Cantitate: Cutie: Cantitate: 0. 10. pentru cca. Silikon. Element de rezistenţă verificat în cadrul sistemului termoizolant Baumit.1 kg/m2 Cantitate: cca. 1. 3.2 kg/m² 5 kg. Tencuială periată 1. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 7. .Plasă din fibră de sticlă Premium (Baumit Textilglassgitter Premium) Plasă de armare rezistentă la mediul alcalin. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 4.1 m/m² Cantitate: cca.5 K Consum: cca. nu se murdăreşte. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. impermeabilă. egalizare. folosit pentru amorsare. Artline. Latura ochiului: = 4x4 mm Consum: cca.9 kg/m2 Cantitate: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 48 cutii = 240 kg cca. 16 m²/cutie 25 kg.5 kg/m2 Cantitate: cca. 45 m²/rolă Rola: 50 m2. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Idei cu viitor. absorbţie şi aderenţă la aplicarea tencuielilor decorative Granopor. pe bază de răşini siliconice pentru interior şi exterior. 1 palet = 30 role = 1500 m² Grund Universal (Baumit UniversalGrund) Grund gata preparat. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 80 m² Produse pentru finisarea faţadelor Tencuială Silikon (Baumit SilikonPutz) Tencuială decorativă. Silikat. m2 /cutie Cutie: 30 kg. Permeabilă la vapori. 1 palet = 16 cutii = 400 kg 25 kg. 2.

1 palet = 16 cutii = 480 kg 0 . m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. . impermeabilă. Tencuială periată 1.1 kg/m2 Cantitate: cca. Tencuială periată 1. m2/cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 3.7 kg/m2 Cantitate: cca. Foarte permeabilă la vapori.2 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Silikat (Baumit SilikatPutz) Tencuială decorativă în strat subţire pe bază de răşini acrilice pentru interior şi exterior.9 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 3.8 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Granopor (Baumit GranoporPutz) Tencuială Artline (Baumit ArtlinePutz) Tencuială decorativă în strat subţire. 11 m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 2.5 kg/m2 Cantitate: cca. 3. 7.1 kg/m2 Cantitate: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. Livrată în 30 de culori puternice din paletarul Artline. m2 /cutie Cutie: 30 kg. m2/cutie Cutie: 30 kg. 2.5 K Consum: cca. pentru finisarea faţadelor. 7. . .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Tencuială minerală decorativă în strat subţire pe bază de silicat de potasiu. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 2. 10. 4. 3. 7.9 kg/m2 Cantitate: cca.5 K Consum: cca. 4. 2.5 kg/m2 Cantitate: cca. 3.5 kg/m2 Cantitate: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. Tencuială periată 1. 2. m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca.5 K Consum: cca. 4. 12 m2/cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca.

S. 7 Tel: +40 (256) 248 677 Fax: +40 (256) 248 651 e-mail: baumit_tm@baumit.baumit.ro Depozit Tel. RO 061129 Tel.R. Tel: +40 (234) 547 590 e-mail: baumitbacau@baumit. ap. 34-35.ro Bacău (Depozit) Calea Romanului.: +40 (258) 851 176 Fax: +40 (258) 806 237 e-mail: teius@baumit. 22 Tel/Fax: +40 (264) 432 342 e-mail: baumitcj@baumit.C. Octavian Goga Nr. nr. 0788 351 843 Republica Moldova Tel: +0 721 200 1 +373 69 77 69 77 Fax: +373 22 412 812 Idei cu viitor. 600.: +40 (021) 350 01 03/06 Fax: +40 (021) 318 24 08 e-mail: office@baumit. 1 .ro Timişoara Calea Arad nr.: +40 (021) 350 01 07 Teiuş Str. 5 Tel. sector 6.L. Baumit România Com S.ro www.ro Reprezentanţi comerciali zonali Bucureşti Sector 1 Sector 2 Sector 3+4 Sector 5 Sector 6 Cluj-Napoca Braşov Timişoara oradea Iaşi Craiova Teiuş Ploieşti Constanţa Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: 0722 1 21 0722 317 651 0722 657 177 0723 603 965 0722 317 642 0722 351 844. 0723 604 063 0722 317 646 0722 658 099 0722 270 0 0722 536 625 0726 113 003 072 71 21 0722 0 71 Tel: 0722 351 843.ro Cluj-Napoca Piaţa Mihai Viteazu nr.: +40 (021) 318 24 03 Fax. Bucureşti B-dul Iuliu Maniu nr.

You're Reading a Free Preview

Descarregar
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->