Baumit Ghid de punere în operă

Sistemul Termoizolant pentru faţade Baumit EPS

■ Componente testate în sistem ■ Sistem probat şi eficient ■ Instrucţiuni pas cu pas

Sistemul termoizolant Baumit EPS
Ghid de punere în operă

Cuprins
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Generalităţi Observaţii preliminare Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Lipirea plăcilor termoizolante Montarea plăcilor termoizolante Dibluirea plăcilor termoizolante Masa de şpaclu armată Grundarea Finisare - Tencuieli decorative Rosturi Manopera Scule şi dispozitive Detalii suplimentare 3 3 4 6 7 10 14 17 18 20 23 24 25

Pentru detalii tehnice: Servciul tehnic - Baumit România Tel: 021  02,  0 ing. Florin Popescu ing. Dana Epurescu

1. Generalităţi

Elementele componente ale sistemului termoizolant Baumit, sunt compatibile între ele şi verificate în sistem, în conformitate cu ghidul de agrementare european ETAG 004. Comportare la foc: Sistemul se încadrează în Euroclasa B-S2, d0.

2. Observaţii preliminare

Măsuri suplimentare de protecţie la foc: La clădirile cu mai mult de trei etaje şi o grosime a termoizolaţiei mai mare de 10 cm, se aplică în zona buiandrugilor, o protecţie la foc cu o lamelă din vată minerală ce va depăşi şpaleţii cu minim 30 de cm şi o înălţime de minim 20 cm. Placa se va diblui.

Fig. 1 Dispunerea lamelei din vată minerală la nivelul planşeului

Fig. 2 Dispunerea lamelei din vată minerală în zona buiandrugilor

Idei cu viitor. 

se aplică întâi pe perete un ştraif din plasă de fibră de sticlă (min. Masa de şpaclu armată .) vor fi etanşate corespunzător împotriva apei de ploaie. . material şi temperatură în aer. fără eflorescenţe sau decofrol. Planeitatea suportului va fi în conformitate cu normele în vigoare pentru zidării. De asemenea trebuie să fie uscat. al tencuielilor decorative trebuie să fie de minim 25. Fig. Deplaneizările liniare pot fi preluate prin grosimi diferite ale stratului de polistiren. A) Dacă racordul la teren (trotuar. Temperaturi: Aplicarea sistemului termoizolant este interzisă la temperaturi sub +5°C (suport.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Coeficientul de reflexie a luminii (HBW): Coeficientul de reflexie a luminii. pe ploaie (fară măsuri de protecţie) în condiţiile în care există riscul apariţiei condensului (chiar şi în fazele de întărire şi uscare). acesta nu trebuie să prezinte găuri pe latura orizontală. Fisurile din suport. curat. nu influenţează funcţionalitatea sistemului termoizolant. îngheţ şi degradări din solicitări mecanice. 15 cm) iar apoi se lipeşte placa termoizolantă. O umezire ulterioară a stratului suport (umiditatea ascensională) trebuie evitată. sau cu tendinţe de desprindere. (cum ar fi revopsiri) (vezi capitolul 9). întrerupătoare etc. Plăcile termoizolante vor fi ferite de radiaţiile ultraviolete. Depozitare: Elementele componente vor fi depozitate pe şantier astfel încât să fie ferite de factorii atmosferici. Pe zonele cu stropiri intense (pe minim 30 cm înălţime) şi sub nivelul terenului se vor folosi plăci termoizolante din polistiren extrudat Baumit. Dacă nu se foloseşte profil de soclu. (vezi capitolul 13. terasă etc) se face prin intermediul unui profil de soclu.Baumit Klebespachtel se întoarce pe muchia plăcii de polistiren. la Tencuieli Silikat Baumit sub +8°C). burlane. O etanşare sigură împotriva ploii (în rafale) se poate realiza cu ajutorul benzii de etanşare Baumit şi a profilelor de racord. Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Pe zona de racord a sistemului cu terenul se va realiza o hidroizolaţie. Neplaneităţile până la 10 mm se pot prelua prin stratul de adeziv pentru lipire. 3. până la stratul suport (zid) înglobând plasa din fibră de sticlă. Suport: Suportul nu trebuie să fie friabil. peste 10 mm fiind recomandată tencuirea. Racordări: Toate racordările la ferestre şi uşi precum şi elementele ce străpung sistemul (paratrăsnetul. Plăcile termoizolante se vor aplica numai pe suporturi uscate. Acest lucru este valabil şi pentru finisajele ce vor fi aplicate ulterior.

îmbinările dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de racord (legătură) (Fig. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distanţiere între profil şi perete.Dibluri (conexpanduri) pentru fixare profil.Baumit Kanten Fix.Piese de racord între profile.Elemente componente: . Fig. .Profil de soclu Baumit. . . 5 Preluarea denivelărilor peretelui cu distanţieri Fig. 6). 3 Pentru zonele de colţ se recomandă folosirea profilelor speciale Fig. 4).Adeziv pentru profile . . ► Fixarea profilelor de soclu: se va face cu dibluri la fiecare 30 cm (Fig. 4 Montarea diblurilor Idei cu viitor. .Distanţiere (Fig.Profil de soclu de colţ Baumit (Fig. 5). . profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv pentru profile Baumit Kanten Fix. 3). ► Suplimentar.

5 ore.Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber sau Spezialfassadenkleber Polistiren extrudat pentru soclu XPS-R Baumit Adeziv pentru şpaclu Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber1 Dickbeschichtung 2k2 Consum (kg/mp) cca. Aplicarea adezivului se face ajutorul unui şpaclu cu dinţi mici (3-4 mm). Timpul de punere în operă este de cca. plăci aglomerate. . În cazul utilizării unui malaxor cu amestecare continuă. cca.0 Preparare: ► Mortarul adeziv se presară în apă curată şi se amestecă cu un malaxor până la obţinerea unei paste fără aglomerări.5 ore. nu este recomandată.Baumit Dispersionskleber se face o amestecare a materialului din găleată. Timpul maxim de punere în operă a materialului după preparare este de 1. cu dozare constantă a apei.0-. 7 Fixarea profilului de soclu 4. 1.0-. 1. Adăugarea de aditivi (antiîngheţ. Dacă materialul a început să se întărească în găleată este interzisă adăugarea suplimentară de apă pentru „a-l reface”. cca.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Fig.).0 cca. 2. 6 Îmbinarea dintre profile cu ajutorul pieselor de racord (legătură) Fig. ► La adezivul pastă . 1. . Lipirea plăcilor termoizolante Tip de adeziv Polistiren de faţadă Baumit Adeziv pentru şpaclu . se recomandă o remalaxare cu o bormaşină. acceleratori de priză etc. 1 2 Adeziv în dispersie pentru lipirea plăcilor termoizolante pe suport de lemn Adeziv bituminos bicomponent pentru lipirea plăcilor de polistiren extrudat pe hidroizolaţie 6 .0 cca.0-. pentru reglarea consistenţei putându-se adăuga o mică cantitate de apă. Se lasă 5 minute pentru reacţia componentelor cu apa şi apoi se reamestecă. direct pe suport (lemn. plăci OSB.

ţesute. datorită schimbărilor de material. pe hidroizolaţia bituminoasă se utilizează adezivul bituminos Dickbeschichtung 2K. 8): Se aplică un cordon perimetral cu o lăţime de cca.etc). Fig. Montarea plăcilor termoizolante Metoda de lipire punctuală (Fig.În zonele în care este posibilă apariţia de fisuri. Neplaneităţile de până la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv. aplicate de jos în sus. Timpul de punere în operă este de cca. 9 Metoda de lipire continuă Idei cu viitor. Cantitatea de adeziv aplicată este funcţie de abaterea de planeitate a suportului şi grosimea stratului de adeziv (cca. O dibluire suplimentară cu dibluri pentru lemn Baumit (lungime de ancorare min. 8 Metoda de lipire pe contur Fig. plăcile termoizolante se vor petrece dincolo de această zonă cu minim 10 cm. mai întâi se omogenizează componenta fluidă iar apoi se presară în aceasta componenta pulverulentă. Folosirea de resturi de plăci (minim 15 cm lăţime) este admisibilă. Amestecul este gata atunci când se obţine o masă omogenă şi fără aglomerări. 5. 9): Pe suporturi plane adezivul poate fi aplicat continuu cu un şpaclu cu dinţi de 10 mm. Se va avea în vedere obţinerea unei lipiri a plăcilor termoizolante fără rosturi şi cât mai plană. placa trebuind să depăşească colţul golului (Fig. 25 mm) este recomandată. În zona colţurilor golurilor (ferestre sau uşi) nu vor fi realizate rosturi. fiind interzisă folosirea lor la colţurile clădirii. 10) . 1 până la 2 cm) şi o suprafaţă de contact cu suportul de minim 40%. 2 ore. Timpul de uscare este de minimum 3 zile. în anumite condiţii putându-se prelungi până la 10 zile. ► În zona de soclu. Preparare: cu ajutorul unui malaxor. În rosturile dintre plăci nu trebuie să rămână adeziv. 7 . strâns îmbinate. 5 cm şi în mijlocul plăcii trei puncte de lipire. Metoda de lipire continuă (Fig. În principiu se folosesc numai plăci întregi. dar acestea vor fi dispersate în câmpul faţadei.

Elementele ieşite din planul faţadei. Plăcile se pozează prin mişcări uşoare de apăsare în şiruri orizontale. 11 Aşezarea primului rând de plăci termoizolante Fig. 13). Montarea plăcilor termoizolante (continuare) CorECT GREŞIT Fig. 10 Aşezarea plăcilor în zona golurilor. cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel încât să nu apară rosturi. cu rosturile ţesute. 11). Se vor lipi numai plăci întregi sau jumătăţi de placă (Fig. Fig. Plăcile pot fi decupate până la o grosime finală de minim 3 cm. Şpaleţii de la ferestre şi uşi: Plăcile de faţadă vor fi lipite astfel încât să depăşească muchia golului cu grosimea termoizolaţiei ce va fi aplicată pe spaleţi.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 5. Colţurile clădirii: Plăcile vor fi aşezate ţesut atât în câmp cât şi la colţurile clădirii. 12 Montarea plăcilor . dar nu mai mult de o treime din grosimea plăcii termoizolante. Aşezarea primului rând de plăci: Primul rând de plăci termoizolante se aşează în profilul de soclu (Fig.

Deplaneizări: După întărirea adezivului de lipire Baumit Klebespachtel. Închiderea cu masa de şpaclu . 13 Dispunerea plăcilor în câmp şi la colţuri 25 25 25 25 25 25 25 25 m in cm 40 c m m in 40 La lipirea plăcilor în zona buiandrugilor: Pentru a împiedica alunecarea plăcilor se vor folosi cleme de fixare sau alte elemente ajutătoare.Baumit Klebespachtel a acestora este interzisă. se va face o şlefuire a plăcilor în dreptul zonelor de îmbinare (rosturi) (Fig. Fig. Rosturile: Rosturile dintre plăci de peste 2 mm. 14). . . 14 Şlefuirea zonei de îmbinare între plăci Idei cu viitor.Zidărie Plăci termoizolante Baumit Fig. rezultate datorită abaterilor dimensionale ale plăcilor vor fi astupate cu ştraifuri (pene) din polistiren. .Rosturile < de 4 mm pot fi închise cu spumă poliuretanică.

/mp şi/sau clădirea are mai mult de 25. se recomandă folosirea unor dibluri speciale. însă nu va depăşi 2 m. Alegerea diblurilor: Se va face în funcţie de tipul materialului din care este alcătuit peretele: zidărie plină sau cu goluri. Plăcile de vată minerală necesită întotdeauna o dibluire. se consideră lăţimea zonei marginale. Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm. la 10% din lungime. Pentru pereţii care nu pot fi încadraţi în cei descrişi mai sus este necesară efectuarea unor teste de smulgere. Nu este necesară dibluirea la lipirea direct pe zidărie nouă de cărămidă sau blocheţi de beton. plăci fibrolemnoase liate cu ciment.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. Dacă înalţimea este egală sau mai mică decât lungimea se consideră 10% din înălţime. Lungimile de ancorare minime vor fi 110 mm. Dacă înălţimea faţadei este mai mare decât lungimea. Numărul diblurilor: În general este necesar un număr de minim 6 dibluri/mp. etc. beton. 10 . Dibluirea este de asemenea necesară. Dibluirea plăcilor termoizolante Plăcile termoizolante de faţadă Baumit. În afara acestui domeniu este necesară o confirmare din partea proiectantului. ce se montează prin înşurubare. Zona marginală: Lăţimea zonei marginale se consideră minim 1 m de o parte şi de alta a colţurilor clădirii. când greutatea sistemului depăşeşte 30 kg.00 m înăltime. Pentru suporturile din BCA sau lemn. 135 Km/h. respectiv 25 mm. Zona de soclu: Plăcile termoizolante din polistiren extrudat XPS. se vor diblui începând de regulă de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire). La zidăria din cărămidă cu goluri sau blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului să depăşească grosimea peretelui exterior al cărămizii. Regula este valabilă pentru clădirile cu o înălţime < 50 m şi/sau o viteză a vântului de max. au nevoie suplimentar faţă de lipire şi de o dibluire.

poziţii expuse. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . cu sarcină utilă 0.20kN. cu sarcina utilă 0. malul lacului. Idei cu viitor. poziţii protejate de deal. sau acestea sunt ca elemente izolate. Configuraţia terenului de tip II: Teren cu multiple obstacole pentru vânt. Aici intră oraşe.Număr de dibluri/mp. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . zone montane. Înălţimea medie a obstacolelor (înălţimea medie a acoperişului) trebuie să fie de minim 10 m.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 6 10 X* 6 12 X* <10 6 10 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 X* 6 6 10-2 6 10 > 2-0 6 10 12 III * Se utilizează un diblu care rezistă la o sarcină de 0. copaci. zone cu păduri. pe zone de deal. Număr de dibluri/mp.20 KN. ramblee.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 12 6 6 10-2 >2-0 <10 6 6 10 6 10 6 6 6 10-2 >2-0 6 6 6 10 III Configuraţia terenului de tip I: Zona de şes sau de deal lipsită de case. 11 .15 KN.

15). unde construcţiile nu sunt numai înalte. dar în acelaşi timp se caracterizează printr-o mare densitate. Găurirea: După întărirea suficientă a adezivului de lipire (min. găurile rezultate vor fi umplute cu polistiren. Lungimea totală a găurii va fi cu 10 până la 15 mm mai mare decât lungimea de ancorare. a doua variantă fiind cu câte 3 dibluri pe placă (Fig. astfel încât sub fiecare diblu să se găsească mortar adeziv. 16). Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat în suport. iar alături se va monta un diblu nou. Găurirea cu maşina de găurit cu percuţie este admisă doar la beton şi cărămidă plină. Se va avea grijă ca la găurire să nu fie degradată (afectată) armătura. se va alege. Montarea diblurilor: Diblurile se montează după întărirea mortarului adeziv de lipire Baumit Klebespachtel. Dibluirea plăcilor termoizolante (continuare) Configuraţia terenului de tip III: Terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea şi mărimea obstacolelor împotriva vântului.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. Talerul diblului va fi îngropat în termoizolaţie până la nivelul suprafeţei acestora. Diblurile cu tija strivită sau neancorate bine se vor scoate. trebuie respectată lungimea de ancorare. Lungimea diblurilor: Pentru a obţine rezistenţă la smulgere. 24 ore) se vor realiza găuri cu burghiul de 8 mm în zona punctelor de lipire. Schema de dibluire: Se folosesc 2 variante de dibluire. Stabilirea lungimii diblului: adâncimea de ancorare + grosimea tencuielii (dacă există) + grosime adeziv lipire + grosime termoizolaţie. prima variantă constă dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersecţie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rosturile în T) şi câte un diblu în mijlocul fiecărei plăci (Fig. Această configuraţie a terenului se găseşte numai în centrul marilor oraşe. 12 . ale căror înălţime medie (înălţime acoperiş) este de minim 25 m. Distanţa diblurilor faţă de marginea plăcilor.

Fig. 16 Dibluire cu 3 dibluri/placă Idei cu viitor. 1 . 15 Dibluire la intersecţie Fig.

17 Armarea suplimentară goluri . cm . 18 Realizarea muchiei fără profil Armare fără profil 1 ca. suprapunându-se cel puţin 10 cm cu plasa de pe cealaltă latură a colţului (Fig 18). având grijă ca aripile din plasă de fibră de sticlă să fie complet înglobate în adezivul pentru şpaclu . înainte de armarea generală. cu dimensiunile minime 20 cmx40 cm.2 ca 0 cm Fig. cm . 20 cm 15 cm 15 cm Fig.4 ca 20 0 ca.Baumit Klebespachtel.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. În situaţia în care nu se montează profile de colţ plasa din câmp se va întoarce dincolo de colţ. 40 cm Realizarea muchiilor: În principiu se recomandă ca la colţurile clădirii să se monteze profile Baumit din aluminiu cu plasă. Masa de şpaclu armată Armare goluri: La colţurile ferestrelor şi uşilor. pe minim 20 cm. se va executa o armare în diagonală cu ştraifuri de plasă din fibră de sticlă.

ele vor trebui reşlefuite si curăţate. 21 Montarea şi spăcluirea capetelor diblurilor Idei cu viitor.Bandă de etanşare Bandă de etanşare expandabilă Montare solbanc (dupa termoizolare şi armare glaf) Fig. 1 . Fig. Recomandări: capetele diblurilor vor fi spăcluite cu . Realizarea colţurilor intrânde: Muchiile intrânde se execută similar celor ieşinde fără profil. 19 Detaliu şpalet Fig. cu minim 10 cm suprapunere.Baumit Klebespachtel cu minim 24 ore înainte de armarea generală (Fig. Dacă plăcile termoizolante Baumit vor fi lăsate neprotejate de radiaţiile ultraviolete mai mult de 2 săptămani. 21). Profilul se montează înaintea armării generale. 20 Detaliu solbanc Lacrimare: Lacrimarele se realizează folosind profilele Baumit pentru muchii orizontale cu lacrimar.

Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate după uscare. Înaintea aplicării straturilor de finisaj. Masa de şpaclu armată (continuare) Armarea generală: După întărirea adezivului de lipire -Baumit Klebespachtel se va face o şlefuire.5 mm) maxim 3 mm. 10 cm) Fig. 22 Suprapunerea plasei de fibră de sticlă (min. adezivul pentru şpaclu. având grijă să nu facă cute (pliuri). Fig.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. Se înglobează apoi în adezivul proaspăt. iar fâşiile de plasă să fie suprapuse pe minimum 10 cm. O gletuire excesivă este de evitat. Aplicarea plasei din fibră de sticlă Baumit se va face “ud în ud” (în proaspăt).0 mm (în zonele de suprapunere dintre fâşii de minimum 0. adezivul pentru şpaclu va fi lăsat la uscat minim 7 zile. plasa din fibră de sticlă (Baumit Premium). 23 Înglobarea plasei în proaspăt 16 . Acoperirea plasei din fibră de sticlă cu adeziv pentru şpaclu va fi de minimum 1. Se întinde apoi cu ajutorul unui fier de glet din inox (cu dinţi de 10 mm). urmată de curăţarea zonelor de îmbinare (rosturile) dintre plăci.

17 . într-un strat cât mai uniform. Grundul Universal Baumit. La aplicarea a două straturi de grund. funcţie de necesităţi poate fi adăugată o mică cantitate de apă. 24 Aplicarea grundului cu trafaletul Idei cu viitor. se aplică cu trafaletul. Pentru reglarea consistenţei. Acesta trebuie să fie uscat. Pe vreme foarte călduroasă se recomandă aplicarea a două straturi de grund. 24 Armarea suplimentară 8. se lasă un timp de uscare de minimum 2 ore. Fig. grundul se amestecă bine în găleată.Grundarea Punerea în operă: Înaintea aplicării stratului de amorsare Grund Universal Baumit stratul de Klebespachtel armat va avea o vechime de minim 7 zile. se lasă un timp de uscare de minimum 24 de ore între straturi. Înainte de aplicare. Fig. Între cele două straturi de armare.Protecţie pe zonele de faţadă cu solicitări mecanice ridicate: Înainte de armarea propriu zisă se va face o armare suplimentară cu un strat din plasă de fibră de sticlă Baumit Premium sau plasă Panzer Baumit (plasele nu se suprapun).

la tencuielile periate (K). 25 Aplicare tencuială decorativă 1 .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. Silikon si Artline. Coeficientul de reflexie a luminii: Trebuie să fie de minim 25 conform ÖNORM B6400. Grosimi minime: Grosimea minimă a tencuielii decorative este de 1.Tencuieli decorative Generalităţi: Tencuielile decorative. Tencuiala decorativă se întinde cu fierul de glet de inox şi se nivelează la grosimea granulei după care se va drişcui cu drişca de plastic. va fi temeinic amestecată cu ajutorul unui malaxor.5 mm. sunt tencuieli sub formă de pastă. Finisare . înainte de aplicare. Punere în operă: Tencuiala decorativă. Fig. iar la tencuielile striate (R) fiind de minim 2 mm. gata preparate ce se aplică în strat subţire. Granopor. Silikat.

Idei cu viitor. Evoluţia tonalităţii culorii poate fi influenţată prin caracteristicile suportului. Recomandări: Temperatura aerului.Striată Structură K . Tencuielile decorative pot fi livrate la cerere. Faţada va fi protejată de acţiunea directă a razelor solare de acţiunea ploii sau vântului puternic (de exemplu cu plasa de protecţie).Periată Fig. Peste tencuiala 1. cu conţinut suplimentar de substanţe ce împiedică formarea mucegaiului şi ciupercilor. Uniformitatea culorii poate fi asigurată numai în cadrul aceleaşi şarje de producţie.Baumit FullPutz ce se drişcuie în continuare cu o paletă (drişcă) de plastic.Periată Structură R . materialului şi suportului trebuie să fie de minimum 5°C pe timpul execuţiei şi întăririi materialului (la tencuiala Silikat Baumit.Striată Structură K .5 K după minim 24 de ore se aplică un strat de tencuială de umplere . 26 Structurare (Drişcuirea) Finisaj neted: Tencuiala de ”umplere“ Granopor şi Silicat 0. temperatura şi umiditatea atmosferică. temperatura minimă va fi de +8°C).Structură R . 1 . Umiditatea ridicată şi temperaturile scăzute pot lungi timpul de uscare şi produce modificări neuniforme ale culorii.5 mm sunt tencuieli fine şi fac posibilă realizarea unei suprafeţe netede. Tencuielile ”fine“ Granopor şi Silicat: Sunt recomandate (atunci când se aplică într-un singur strat) numai pe suprafeţe reduse (cum ar fi ancadramentele sau şpaleţii).

27) . 30) Condiţii de utilizare: Rosturile care lucrează (de dilataţie. Tencuială Tencuiala Vopsea Granopor Vopsea Granopor + Vopsea Silicat Vopsea Silicon Vopsea Artline + (+) . Rosturi Rosturi de dilataţie: Componente: . Profilul pentru rost de dilataţie format V este doar cu un singur profil PVC şi se foloseşte pentru rosturile de dilataţie la colţurile intrânde.format E (Fig.profil pentru rost de dilataţie .) trebuie să fie realizate şi în sistemul termoizolant. Fig. tasare etc.nerecomandat Tencuiala Silikat (+) + + + Tencuiala Silikon (+) + + Tencuiala Artline + + + + + 10. Profilul poate fi folosit pentru rosturi cu lăţimea de 5 până la 25 mm. lipită de aripile a două profile de PVC ce au de asemenea pe aripa opusă câte un ştraif de 10 cm lăţime de plasă din fibră de sticlă. 27 Profil de dilataţie format E 20 . se vor avea în vedere recomandările din tabelul următor. Profilul pentru rost de dilataţie format E. utilizat pentru rosturi în câmpul faţadei.condiţionat .recomanadat . constă dintr-o bandă dintr-un material elastic.format V (Fig. Finisare Tencuieli decorative (revopsiri) Dacă peste tencuiala decorativă se aplică o vopsea. Se va respecta de asemenea cerinţa unui coeficient de reflexie de minimum 25.profil pentru rost de dilataţie .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9.

Condiţii de utilizare: Racordurile (legăturile) dintre sistemul termoizolant şi elementele de construcţie adiacente trebuie să fie asigurate împotriva infiltraţiilor apei de ploaie şi vântului. se recomandă introducerea unui ştraif de polistiren. Fig. se aplică pe polistiren adezivul pentru şpaclu (Baumit Klebespachtel). 28 Profil de dilataţie format E Montare: De o parte şi de alta a rostului. 30 Montare profil de dilataţie tip V Rosturi de legătură: Componente: Bandă de etanşare rosturi Baumit. Rosturi de legătură .Dimensiuni 15/2-6 15/5-12 lăţime rost 2-6 mm lăţime rost 5-12 mm Idei cu viitor. Pentru a obţine o lăţime constantă a rostului şi a împiedica murdăria. Se înglobează apoi în proaspăt ştraifurile de plasă din fibra de sticlă. ce se va scoate după terminarea finisajului. Plasa din câmp se va suprapune 10 cm peste ştraifurile de plasă ale profilului.Fig. 21 . 29 Montare profil de dilataţie tip E Fig.

montarea benzii de etanşare la colţuri Fig. se desface folia de protecţie şi banda. 31 Detaliu . 10 min. Banda nu se întoarce pe colţ (la colţ se taie). astfel încât să fie intrată cu cca. GREŞIT CorECT Fig.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Punere în operă: Înainte de fixare se face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea benzii de etanşare se taie banda de capăt. Recomandări: Înainte de lipirea profilului se va face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea profilului. 22 . 32 Etanşare cu bandă şi tăietură în V a finisajului Profil de legătură pentru uşi şi ferestre. o taietură în “V”. Îmbinările dintre benzi vor fi cât mai “îndesate”. 3 mm faţă de suprafaţa plăcii de polistiren. Aripa de lipire a foliei de protecţie nu se va rupe înainte de aplicarea completă a ultimului strat al sistemului (tencuiala decorativă). Plasa şi adezivul de şpaclu se aplică şi peste bandă. Utilizare: Profile de PVC cu bandă de etanşare şi plasa din fibră de sticlă pentru o legătură etanşă şi sigură între sistemul termoizolant şi tocul ferestrelor şi uşilor. Timpul de expandare al benzii este de cca. direct de pe rolă se lipeşte pe elementul de racord. în mortarul proaspăt. În zona de racord se face cu mistria.

Rosturi (continuare) Fig. 33 Racordarea sistemului la tâmplărie cu ajutorul profilului de legătură Fig. valorile orientative fiind după cum urmează: Idei cu viitor. Se trece apoi la montarea foliei de potecţie a geamurilor (grosime minimă 0. Manopera Consum specific de manoperă: Consumul specific de manoperă pentru fiecare operaţie. Această aripă se rupe după terminarea execuţiei stratului de finisaj. ce se va lipi pe aripa profilului după îndepărtarea benzii de protecţie a acestuia. se poziţionează profilul paralel cu tocul. 2 . prin apăsare uşoară. Se taie la dimensiune profilul. Banda de protecţie de la un capăt al profilului se îndepartează.10. 34 Lipirea profilului pe tocul tâmplăriei Montare: Se curăţă foarte bine tocul.06 mm). complexitatea faţadei şi eventualele abateri de planeitate ale acesteia. este funcţie de stratul suport. 11. pe m².

sunt valabile cele normale pentru faţade. astfel conform DIN 1202: Element Suprafaţa finisată la pereţi şi intradosuri planşee Abateri limite de planeităţi. ► rolă sau bidinea. ► după caz. ► nivela cu bula de aer (boloboc). malaxor sau bormaşină prevăzută cu tijă pentru preparat mortar.1 0. ► găleţi. ► drişcă de plastic. ► raşchetă pentru şlefuit polistirenul.15 Toleranţe: În situaţia în care nu sunt stabilite anumite cerinţe cu privire la abaterile de planeitate. Scule şi dispozitive Scule şi dispozitive: ► şpaclu (10x10 mm).10 0. măsurate cu dreptarul 10 cm 1m m 2 mm mm mm 12. 0. ► vas pentru preparat mortarul.2 1. ► schelă. ► fier de glet din inox.0 0.0 0. 2 .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Operaţia Lipire plăci termoizolante Dibluire Şpăcluire şi armare Grundare Finisare Total Accesorii: Operaţia Montare profil de soclu Montare profil de colţ Ore manoperă / ml 0.10 Ore manoperă / m² 0. ► maşina rotopercutantă electrică pentru găurit cu burghiul: Φ 6 şi Φ 8. ► perii de curăţat.

Detalii suplimentare Realizare Soclu (Fig. şpaclu Baumit (Dibluire în funcţie de necesităţi) (lipire: cordon perimetral + 3 puncte) Amorsă pt. hidroizolare (lipire: cordon perimetral +3 puncte) Adeziv pt. şpaclu Baumit Profil de soclu cu lăcrimar profil "U" .13. A) Alcătuire strat protecţie pt.Aluminiu Perete parter (lipire: cordon perimetral+3 puncte de lipire) Bandă de etanşare rosturi 20 cm petrecere Placă parter Armare suplimentară: Placă termoizolantă Baumit XPS-R Adeziv pt. şpaclu . şpaclu Baumit Perete subsol Carton asfaltat tăiat la nivelul terenului Tencuială decorativă peste adezivul pt. 2 . şpaclu Polisiren extrudat XPS-G 1cm Plasa se petrece 1 cm peste profilul de soclu Idei cu viitor.Klebespachtel Plăci termoizolante Baumit Adeziv pt. faţadă şi soclu Tencuială Granopor Grund Universal Plasă din fibră de sticlă Baumit Adeziv pt.

B) Bandă de etanşare Solbanc 1 Bandă de etanşare 3. şpaclu Baumit Plasă din fibră de sticlă Baumit Polistiren de faţadă Baumit Adeziv BaumitKlebeSpachtel Zidărie 26 .0 Dibluri conform ETAG 014 Funcţie de necesităţi Tencuială Granopor BaumitUniversalGrund Adeziv pt.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Detaliu fereastră .Secţiune verticală (Fig.

şpaclu Baumit Grund Universal Adeziv pt. C) Dibluri Baumit Dibluire funcţie de necesităţi Alcătuire finisaj: Tencuială Granopor Placă termoizolantă Baumit Plasă fibră sticla Baumit Adeziv pt.Racorduri la terase şi balcoane (Fig. şpaclu Baumit Tăietură cu mistria Plintă ceramică (Cordon perimetral+3puncte de lipire) Bandă de etanşare Zidărie Planşeu beton armat Zidărie Idei cu viitor. 27 .

Conductivitate termică: λ = 0. Dimensiuni: 95 mm 115 mm 135 mm 155 mm 175 mm 2 .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă PRODUSELE SISTEMULUI TERMOIZOLANT BAUMIT EPS Adeziv pentru şpaclu (Baumit KlebeSpachtel) Adeziv pulverulent pe bază de ciment pentru lipirea şi şpăcluirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit şi plăcilor de polistiren extrudat XPS-R. 2. 6. 4-5 kg/m²/(la lipire) cca.6 m²/cutie 25 kg. 1. 4. 11. 16. 4. 1 palet = 48 saci = 1200 kg Siloz: Adeziv dispersant (Baumit Dispersionskleber) Adeziv pastă pentru lipirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit pe suprafeţe de lemn.5 kg/m² (la şpăcluire) Cantitate: cca. Consum: Cantitate: Cutie: cca. 7. 3. 8. 10.040 W/mK Dimensiune plăci: 50x100 cm Grosime plăci: 2. 16. 14. 20 cm Polistiren extrudat . 3. 8 cm Dibluri (Baumit Dübel) Dibluri cu cui de plastic Diametru tijă: 8 mm Diametru taler: 60 mm 1 pachet de 100 buc.-. 6. 5. 12. 1 palet = 16 cutii = 400 kg Polistiren expandat pentru faţade Baumit (Baumit SpezialFassadenplatten) Conductivitate termică: λ = 0. Consum: cca.rugos XPS-R Polistiren extrudat pentru termoizolare soclu. 18.5 kg/m² pentru suprafeţe netede şi plane cca. 5. 9. 3.035 W/mK Dimensiune plăci: 60x125 cm Grosime plăci: 2. m2/sac Sac: 25 kg.

3. . 2 . m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. impermeabilă.5 kg/m2 Cantitate: cca.1 m/m² Cantitate: cca. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. m2 /cutie Cutie: 30 kg.2 kg/m² 5 kg. 4. 1 palet = 48 cutii = 240 kg cca. 1 palet = 30 role = 1500 m² Grund Universal (Baumit UniversalGrund) Grund gata preparat. 3. 80 m² Produse pentru finisarea faţadelor Tencuială Silikon (Baumit SilikonPutz) Tencuială decorativă. folosit pentru amorsare.5 K Consum: cca. nu se murdăreşte. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 2. 1.8 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Idei cu viitor. 2. Mozaic. Artline. 10. Consum: Cutie: Cantitate: Cutie: Cantitate: 0. Silikat. pentru cca.9 kg/m2 Cantitate: cca. Latura ochiului: = 4x4 mm Consum: cca.Plasă din fibră de sticlă Premium (Baumit Textilglassgitter Premium) Plasă de armare rezistentă la mediul alcalin. 16 m²/cutie 25 kg. egalizare. absorbţie şi aderenţă la aplicarea tencuielilor decorative Granopor. Silikon. Element de rezistenţă verificat în cadrul sistemului termoizolant Baumit. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 45 m²/rolă Rola: 50 m2. 7. Permeabilă la vapori. 1 palet = 16 cutii = 400 kg 25 kg.2 kg/m2 Cantitate: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. pe bază de răşini siliconice pentru interior şi exterior. Tencuială periată 1.

10.5 kg/m2 Cantitate: cca. 7.5 kg/m2 Cantitate: cca. . 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 3. pentru finisarea faţadelor. . 2. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 2.9 kg/m2 Cantitate: cca. 3.1 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Cutie: 30 kg. Livrată în 30 de culori puternice din paletarul Artline.5 K Consum: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. Tencuială periată 1. 3. m2/cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca. 12 m2/cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 2. 11 m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg 0 . 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Granopor (Baumit GranoporPutz) Tencuială Artline (Baumit ArtlinePutz) Tencuială decorativă în strat subţire. impermeabilă.1 kg/m2 Cantitate: cca. . 4. 2. Tencuială periată 1. 7. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.5 K Consum: cca. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 4. Tencuială periată 1. 3.2 kg/m2 Cantitate: cca. 4.5 K Consum: cca. m2/cutie Cutie: 30 kg.2 kg/m2 Cantitate: cca. 7. 2.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Tencuială minerală decorativă în strat subţire pe bază de silicat de potasiu.1 kg/m2 Cantitate: cca.9 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca.8 kg/m2 Cantitate: cca.7 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Silikat (Baumit SilikatPutz) Tencuială decorativă în strat subţire pe bază de răşini acrilice pentru interior şi exterior. Foarte permeabilă la vapori. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 3.

Bucureşti B-dul Iuliu Maniu nr.: +40 (021) 318 24 03 Fax. Baumit România Com S.: +40 (021) 350 01 07 Teiuş Str. RO 061129 Tel. 600.C. 22 Tel/Fax: +40 (264) 432 342 e-mail: baumitcj@baumit.ro Depozit Tel.S.R.: +40 (021) 350 01 03/06 Fax: +40 (021) 318 24 08 e-mail: office@baumit. 34-35. 0788 351 843 Republica Moldova Tel: +0 721 200 1 +373 69 77 69 77 Fax: +373 22 412 812 Idei cu viitor. ap. 0723 604 063 0722 317 646 0722 658 099 0722 270 0 0722 536 625 0726 113 003 072 71 21 0722 0 71 Tel: 0722 351 843.L. 7 Tel: +40 (256) 248 677 Fax: +40 (256) 248 651 e-mail: baumit_tm@baumit.ro www. 1 .ro Bacău (Depozit) Calea Romanului. sector 6.ro Cluj-Napoca Piaţa Mihai Viteazu nr. Tel: +40 (234) 547 590 e-mail: baumitbacau@baumit.ro Timişoara Calea Arad nr.: +40 (258) 851 176 Fax: +40 (258) 806 237 e-mail: teius@baumit.ro Reprezentanţi comerciali zonali Bucureşti Sector 1 Sector 2 Sector 3+4 Sector 5 Sector 6 Cluj-Napoca Braşov Timişoara oradea Iaşi Craiova Teiuş Ploieşti Constanţa Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: 0722 1 21 0722 317 651 0722 657 177 0723 603 965 0722 317 642 0722 351 844.baumit. Octavian Goga Nr. nr. 5 Tel.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful