P. 1
ghid termoizolatie baumit

ghid termoizolatie baumit

|Views: 14|Likes:
Publicado pordamiclod

More info:

Published by: damiclod on Oct 29, 2010
Direitos Autorais:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/29/2010

pdf

text

original

Baumit Ghid de punere în operă

Sistemul Termoizolant pentru faţade Baumit EPS

■ Componente testate în sistem ■ Sistem probat şi eficient ■ Instrucţiuni pas cu pas

Sistemul termoizolant Baumit EPS
Ghid de punere în operă

Cuprins
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Generalităţi Observaţii preliminare Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Lipirea plăcilor termoizolante Montarea plăcilor termoizolante Dibluirea plăcilor termoizolante Masa de şpaclu armată Grundarea Finisare - Tencuieli decorative Rosturi Manopera Scule şi dispozitive Detalii suplimentare 3 3 4 6 7 10 14 17 18 20 23 24 25

Pentru detalii tehnice: Servciul tehnic - Baumit România Tel: 021  02,  0 ing. Florin Popescu ing. Dana Epurescu

1. Generalităţi

Elementele componente ale sistemului termoizolant Baumit, sunt compatibile între ele şi verificate în sistem, în conformitate cu ghidul de agrementare european ETAG 004. Comportare la foc: Sistemul se încadrează în Euroclasa B-S2, d0.

2. Observaţii preliminare

Măsuri suplimentare de protecţie la foc: La clădirile cu mai mult de trei etaje şi o grosime a termoizolaţiei mai mare de 10 cm, se aplică în zona buiandrugilor, o protecţie la foc cu o lamelă din vată minerală ce va depăşi şpaleţii cu minim 30 de cm şi o înălţime de minim 20 cm. Placa se va diblui.

Fig. 1 Dispunerea lamelei din vată minerală la nivelul planşeului

Fig. 2 Dispunerea lamelei din vată minerală în zona buiandrugilor

Idei cu viitor. 

Temperaturi: Aplicarea sistemului termoizolant este interzisă la temperaturi sub +5°C (suport. peste 10 mm fiind recomandată tencuirea.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Coeficientul de reflexie a luminii (HBW): Coeficientul de reflexie a luminii. nu influenţează funcţionalitatea sistemului termoizolant. la Tencuieli Silikat Baumit sub +8°C). O umezire ulterioară a stratului suport (umiditatea ascensională) trebuie evitată. burlane. Depozitare: Elementele componente vor fi depozitate pe şantier astfel încât să fie ferite de factorii atmosferici. Plăcile termoizolante vor fi ferite de radiaţiile ultraviolete. Masa de şpaclu armată . O etanşare sigură împotriva ploii (în rafale) se poate realiza cu ajutorul benzii de etanşare Baumit şi a profilelor de racord. întrerupătoare etc. Suport: Suportul nu trebuie să fie friabil. se aplică întâi pe perete un ştraif din plasă de fibră de sticlă (min. 3. Pe zonele cu stropiri intense (pe minim 30 cm înălţime) şi sub nivelul terenului se vor folosi plăci termoizolante din polistiren extrudat Baumit. pe ploaie (fară măsuri de protecţie) în condiţiile în care există riscul apariţiei condensului (chiar şi în fazele de întărire şi uscare). sau cu tendinţe de desprindere. Plăcile termoizolante se vor aplica numai pe suporturi uscate. Acest lucru este valabil şi pentru finisajele ce vor fi aplicate ulterior. Fig. Neplaneităţile până la 10 mm se pot prelua prin stratul de adeziv pentru lipire. Racordări: Toate racordările la ferestre şi uşi precum şi elementele ce străpung sistemul (paratrăsnetul. fără eflorescenţe sau decofrol. Deplaneizările liniare pot fi preluate prin grosimi diferite ale stratului de polistiren. al tencuielilor decorative trebuie să fie de minim 25. (cum ar fi revopsiri) (vezi capitolul 9). material şi temperatură în aer. curat. De asemenea trebuie să fie uscat. 15 cm) iar apoi se lipeşte placa termoizolantă. acesta nu trebuie să prezinte găuri pe latura orizontală. . Dacă nu se foloseşte profil de soclu.) vor fi etanşate corespunzător împotriva apei de ploaie. terasă etc) se face prin intermediul unui profil de soclu. Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Pe zona de racord a sistemului cu terenul se va realiza o hidroizolaţie.Baumit Klebespachtel se întoarce pe muchia plăcii de polistiren. Fisurile din suport. A) Dacă racordul la teren (trotuar. (vezi capitolul 13. îngheţ şi degradări din solicitări mecanice. până la stratul suport (zid) înglobând plasa din fibră de sticlă. Planeitatea suportului va fi în conformitate cu normele în vigoare pentru zidării.

.Elemente componente: . 3). 3 Pentru zonele de colţ se recomandă folosirea profilelor speciale Fig. 6).Baumit Kanten Fix.Distanţiere (Fig. 5). îmbinările dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de racord (legătură) (Fig.Dibluri (conexpanduri) pentru fixare profil. profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv pentru profile Baumit Kanten Fix.Adeziv pentru profile . Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distanţiere între profil şi perete. 4). Fig.Profil de soclu Baumit. .Profil de soclu de colţ Baumit (Fig. 4 Montarea diblurilor Idei cu viitor. . . .Piese de racord între profile. 5 Preluarea denivelărilor peretelui cu distanţieri Fig. ► Suplimentar. . ► Fixarea profilelor de soclu: se va face cu dibluri la fiecare 30 cm (Fig.

se recomandă o remalaxare cu o bormaşină.Baumit Dispersionskleber se face o amestecare a materialului din găleată. Timpul de punere în operă este de cca. cca.0 Preparare: ► Mortarul adeziv se presară în apă curată şi se amestecă cu un malaxor până la obţinerea unei paste fără aglomerări. 1. acceleratori de priză etc. Adăugarea de aditivi (antiîngheţ.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Fig. cca. plăci OSB. direct pe suport (lemn. Dacă materialul a început să se întărească în găleată este interzisă adăugarea suplimentară de apă pentru „a-l reface”. Se lasă 5 minute pentru reacţia componentelor cu apa şi apoi se reamestecă. 7 Fixarea profilului de soclu 4. ► La adezivul pastă . 2.0-.0 cca. Lipirea plăcilor termoizolante Tip de adeziv Polistiren de faţadă Baumit Adeziv pentru şpaclu .5 ore. plăci aglomerate.0 cca. pentru reglarea consistenţei putându-se adăuga o mică cantitate de apă.).5 ore. nu este recomandată.0-. Aplicarea adezivului se face ajutorul unui şpaclu cu dinţi mici (3-4 mm). . . 1. Timpul maxim de punere în operă a materialului după preparare este de 1. 1. În cazul utilizării unui malaxor cu amestecare continuă.0-.Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber sau Spezialfassadenkleber Polistiren extrudat pentru soclu XPS-R Baumit Adeziv pentru şpaclu Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber1 Dickbeschichtung 2k2 Consum (kg/mp) cca. 1 2 Adeziv în dispersie pentru lipirea plăcilor termoizolante pe suport de lemn Adeziv bituminos bicomponent pentru lipirea plăcilor de polistiren extrudat pe hidroizolaţie 6 . 6 Îmbinarea dintre profile cu ajutorul pieselor de racord (legătură) Fig. cu dozare constantă a apei.

Montarea plăcilor termoizolante Metoda de lipire punctuală (Fig. mai întâi se omogenizează componenta fluidă iar apoi se presară în aceasta componenta pulverulentă. Preparare: cu ajutorul unui malaxor. 25 mm) este recomandată. 8 Metoda de lipire pe contur Fig. Neplaneităţile de până la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv. dar acestea vor fi dispersate în câmpul faţadei. strâns îmbinate. 2 ore.În zonele în care este posibilă apariţia de fisuri. Amestecul este gata atunci când se obţine o masă omogenă şi fără aglomerări.etc). 5. 7 . În zona colţurilor golurilor (ferestre sau uşi) nu vor fi realizate rosturi. O dibluire suplimentară cu dibluri pentru lemn Baumit (lungime de ancorare min. În rosturile dintre plăci nu trebuie să rămână adeziv. ţesute. Timpul de uscare este de minimum 3 zile. În principiu se folosesc numai plăci întregi. fiind interzisă folosirea lor la colţurile clădirii. 9): Pe suporturi plane adezivul poate fi aplicat continuu cu un şpaclu cu dinţi de 10 mm. 1 până la 2 cm) şi o suprafaţă de contact cu suportul de minim 40%. 9 Metoda de lipire continuă Idei cu viitor. plăcile termoizolante se vor petrece dincolo de această zonă cu minim 10 cm. 5 cm şi în mijlocul plăcii trei puncte de lipire. Se va avea în vedere obţinerea unei lipiri a plăcilor termoizolante fără rosturi şi cât mai plană. ► În zona de soclu. 8): Se aplică un cordon perimetral cu o lăţime de cca. în anumite condiţii putându-se prelungi până la 10 zile. datorită schimbărilor de material. Fig. pe hidroizolaţia bituminoasă se utilizează adezivul bituminos Dickbeschichtung 2K. aplicate de jos în sus. placa trebuind să depăşească colţul golului (Fig. Timpul de punere în operă este de cca. Cantitatea de adeziv aplicată este funcţie de abaterea de planeitate a suportului şi grosimea stratului de adeziv (cca. 10) . Folosirea de resturi de plăci (minim 15 cm lăţime) este admisibilă. Metoda de lipire continuă (Fig.

10 Aşezarea plăcilor în zona golurilor. Plăcile pot fi decupate până la o grosime finală de minim 3 cm. Aşezarea primului rând de plăci: Primul rând de plăci termoizolante se aşează în profilul de soclu (Fig. Montarea plăcilor termoizolante (continuare) CorECT GREŞIT Fig. 13). 11 Aşezarea primului rând de plăci termoizolante Fig. Fig. Se vor lipi numai plăci întregi sau jumătăţi de placă (Fig. Colţurile clădirii: Plăcile vor fi aşezate ţesut atât în câmp cât şi la colţurile clădirii. Şpaleţii de la ferestre şi uşi: Plăcile de faţadă vor fi lipite astfel încât să depăşească muchia golului cu grosimea termoizolaţiei ce va fi aplicată pe spaleţi. dar nu mai mult de o treime din grosimea plăcii termoizolante. cu rosturile ţesute. Plăcile se pozează prin mişcări uşoare de apăsare în şiruri orizontale. cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel încât să nu apară rosturi. Elementele ieşite din planul faţadei.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 5. 12 Montarea plăcilor . 11).

Baumit Klebespachtel a acestora este interzisă. . 14). Închiderea cu masa de şpaclu . rezultate datorită abaterilor dimensionale ale plăcilor vor fi astupate cu ştraifuri (pene) din polistiren. 13 Dispunerea plăcilor în câmp şi la colţuri 25 25 25 25 25 25 25 25 m in cm 40 c m m in 40 La lipirea plăcilor în zona buiandrugilor: Pentru a împiedica alunecarea plăcilor se vor folosi cleme de fixare sau alte elemente ajutătoare. se va face o şlefuire a plăcilor în dreptul zonelor de îmbinare (rosturi) (Fig.Deplaneizări: După întărirea adezivului de lipire Baumit Klebespachtel. .Rosturile < de 4 mm pot fi închise cu spumă poliuretanică. 14 Şlefuirea zonei de îmbinare între plăci Idei cu viitor. Fig.Zidărie Plăci termoizolante Baumit Fig. Rosturile: Rosturile dintre plăci de peste 2 mm. .

la 10% din lungime. Regula este valabilă pentru clădirile cu o înălţime < 50 m şi/sau o viteză a vântului de max. respectiv 25 mm. au nevoie suplimentar faţă de lipire şi de o dibluire. etc. 10 . Pentru suporturile din BCA sau lemn. Plăcile de vată minerală necesită întotdeauna o dibluire./mp şi/sau clădirea are mai mult de 25. Pentru pereţii care nu pot fi încadraţi în cei descrişi mai sus este necesară efectuarea unor teste de smulgere. se vor diblui începând de regulă de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire). ce se montează prin înşurubare. Lungimile de ancorare minime vor fi 110 mm. Dacă înalţimea este egală sau mai mică decât lungimea se consideră 10% din înălţime. se consideră lăţimea zonei marginale. când greutatea sistemului depăşeşte 30 kg. Nu este necesară dibluirea la lipirea direct pe zidărie nouă de cărămidă sau blocheţi de beton. La zidăria din cărămidă cu goluri sau blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului să depăşească grosimea peretelui exterior al cărămizii. 135 Km/h. beton.00 m înăltime. Dacă înălţimea faţadei este mai mare decât lungimea. Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm. se recomandă folosirea unor dibluri speciale. Dibluirea plăcilor termoizolante Plăcile termoizolante de faţadă Baumit. Dibluirea este de asemenea necesară. Alegerea diblurilor: Se va face în funcţie de tipul materialului din care este alcătuit peretele: zidărie plină sau cu goluri. În afara acestui domeniu este necesară o confirmare din partea proiectantului. Numărul diblurilor: În general este necesar un număr de minim 6 dibluri/mp. Zona de soclu: Plăcile termoizolante din polistiren extrudat XPS. însă nu va depăşi 2 m. plăci fibrolemnoase liate cu ciment.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. Zona marginală: Lăţimea zonei marginale se consideră minim 1 m de o parte şi de alta a colţurilor clădirii.

pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . Idei cu viitor. 11 . poziţii expuse. Aici intră oraşe. sau acestea sunt ca elemente izolate. Configuraţia terenului de tip II: Teren cu multiple obstacole pentru vânt. zone montane.15 KN.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 6 10 X* 6 12 X* <10 6 10 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 X* 6 6 10-2 6 10 > 2-0 6 10 12 III * Se utilizează un diblu care rezistă la o sarcină de 0.20 KN. pe zone de deal. poziţii protejate de deal. Număr de dibluri/mp. cu sarcină utilă 0. malul lacului. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 .1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 12 6 6 10-2 >2-0 <10 6 6 10 6 10 6 6 6 10-2 >2-0 6 6 6 10 III Configuraţia terenului de tip I: Zona de şes sau de deal lipsită de case. zone cu păduri. cu sarcina utilă 0. ramblee.Număr de dibluri/mp.20kN. copaci. Înălţimea medie a obstacolelor (înălţimea medie a acoperişului) trebuie să fie de minim 10 m.

Diblurile cu tija strivită sau neancorate bine se vor scoate. trebuie respectată lungimea de ancorare. iar alături se va monta un diblu nou. Montarea diblurilor: Diblurile se montează după întărirea mortarului adeziv de lipire Baumit Klebespachtel. Stabilirea lungimii diblului: adâncimea de ancorare + grosimea tencuielii (dacă există) + grosime adeziv lipire + grosime termoizolaţie. Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat în suport. Dibluirea plăcilor termoizolante (continuare) Configuraţia terenului de tip III: Terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea şi mărimea obstacolelor împotriva vântului. Lungimea diblurilor: Pentru a obţine rezistenţă la smulgere. unde construcţiile nu sunt numai înalte.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. astfel încât sub fiecare diblu să se găsească mortar adeziv. dar în acelaşi timp se caracterizează printr-o mare densitate. se va alege. Distanţa diblurilor faţă de marginea plăcilor. 16). Schema de dibluire: Se folosesc 2 variante de dibluire. Talerul diblului va fi îngropat în termoizolaţie până la nivelul suprafeţei acestora. a doua variantă fiind cu câte 3 dibluri pe placă (Fig. prima variantă constă dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersecţie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rosturile în T) şi câte un diblu în mijlocul fiecărei plăci (Fig. 15). Lungimea totală a găurii va fi cu 10 până la 15 mm mai mare decât lungimea de ancorare. Găurirea: După întărirea suficientă a adezivului de lipire (min. 12 . găurile rezultate vor fi umplute cu polistiren. 24 ore) se vor realiza găuri cu burghiul de 8 mm în zona punctelor de lipire. Găurirea cu maşina de găurit cu percuţie este admisă doar la beton şi cărămidă plină. Această configuraţie a terenului se găseşte numai în centrul marilor oraşe. ale căror înălţime medie (înălţime acoperiş) este de minim 25 m. Se va avea grijă ca la găurire să nu fie degradată (afectată) armătura.

15 Dibluire la intersecţie Fig.Fig. 1 . 16 Dibluire cu 3 dibluri/placă Idei cu viitor.

În situaţia în care nu se montează profile de colţ plasa din câmp se va întoarce dincolo de colţ. pe minim 20 cm. cm . 17 Armarea suplimentară goluri . 18 Realizarea muchiei fără profil Armare fără profil 1 ca. suprapunându-se cel puţin 10 cm cu plasa de pe cealaltă latură a colţului (Fig 18). Masa de şpaclu armată Armare goluri: La colţurile ferestrelor şi uşilor.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. cu dimensiunile minime 20 cmx40 cm.Baumit Klebespachtel. se va executa o armare în diagonală cu ştraifuri de plasă din fibră de sticlă. 20 cm 15 cm 15 cm Fig. cm .4 ca 20 0 ca.2 ca 0 cm Fig. având grijă ca aripile din plasă de fibră de sticlă să fie complet înglobate în adezivul pentru şpaclu . înainte de armarea generală. 40 cm Realizarea muchiilor: În principiu se recomandă ca la colţurile clădirii să se monteze profile Baumit din aluminiu cu plasă.

19 Detaliu şpalet Fig. cu minim 10 cm suprapunere. Profilul se montează înaintea armării generale.Baumit Klebespachtel cu minim 24 ore înainte de armarea generală (Fig. Dacă plăcile termoizolante Baumit vor fi lăsate neprotejate de radiaţiile ultraviolete mai mult de 2 săptămani. Recomandări: capetele diblurilor vor fi spăcluite cu . 20 Detaliu solbanc Lacrimare: Lacrimarele se realizează folosind profilele Baumit pentru muchii orizontale cu lacrimar. Fig. 21). 21 Montarea şi spăcluirea capetelor diblurilor Idei cu viitor. ele vor trebui reşlefuite si curăţate. 1 . Realizarea colţurilor intrânde: Muchiile intrânde se execută similar celor ieşinde fără profil.Bandă de etanşare Bandă de etanşare expandabilă Montare solbanc (dupa termoizolare şi armare glaf) Fig.

Fig. adezivul pentru şpaclu va fi lăsat la uscat minim 7 zile. Se întinde apoi cu ajutorul unui fier de glet din inox (cu dinţi de 10 mm).Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. adezivul pentru şpaclu. Înaintea aplicării straturilor de finisaj. Se înglobează apoi în adezivul proaspăt.0 mm (în zonele de suprapunere dintre fâşii de minimum 0. 10 cm) Fig. plasa din fibră de sticlă (Baumit Premium). 22 Suprapunerea plasei de fibră de sticlă (min. Masa de şpaclu armată (continuare) Armarea generală: După întărirea adezivului de lipire -Baumit Klebespachtel se va face o şlefuire. 23 Înglobarea plasei în proaspăt 16 . urmată de curăţarea zonelor de îmbinare (rosturile) dintre plăci. Aplicarea plasei din fibră de sticlă Baumit se va face “ud în ud” (în proaspăt). având grijă să nu facă cute (pliuri). iar fâşiile de plasă să fie suprapuse pe minimum 10 cm. O gletuire excesivă este de evitat.5 mm) maxim 3 mm. Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate după uscare. Acoperirea plasei din fibră de sticlă cu adeziv pentru şpaclu va fi de minimum 1.

se aplică cu trafaletul. funcţie de necesităţi poate fi adăugată o mică cantitate de apă.Protecţie pe zonele de faţadă cu solicitări mecanice ridicate: Înainte de armarea propriu zisă se va face o armare suplimentară cu un strat din plasă de fibră de sticlă Baumit Premium sau plasă Panzer Baumit (plasele nu se suprapun). se lasă un timp de uscare de minimum 2 ore. 17 . într-un strat cât mai uniform. Pe vreme foarte călduroasă se recomandă aplicarea a două straturi de grund. Între cele două straturi de armare.Grundarea Punerea în operă: Înaintea aplicării stratului de amorsare Grund Universal Baumit stratul de Klebespachtel armat va avea o vechime de minim 7 zile. Înainte de aplicare. grundul se amestecă bine în găleată. 24 Aplicarea grundului cu trafaletul Idei cu viitor. 24 Armarea suplimentară 8. Grundul Universal Baumit. La aplicarea a două straturi de grund. Fig. se lasă un timp de uscare de minimum 24 de ore între straturi. Acesta trebuie să fie uscat. Pentru reglarea consistenţei. Fig.

Punere în operă: Tencuiala decorativă. înainte de aplicare. la tencuielile periate (K). 25 Aplicare tencuială decorativă 1 . Silikon si Artline. gata preparate ce se aplică în strat subţire. Silikat. Granopor. Finisare . va fi temeinic amestecată cu ajutorul unui malaxor. Fig. iar la tencuielile striate (R) fiind de minim 2 mm. Grosimi minime: Grosimea minimă a tencuielii decorative este de 1.Tencuieli decorative Generalităţi: Tencuielile decorative. Coeficientul de reflexie a luminii: Trebuie să fie de minim 25 conform ÖNORM B6400.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. Tencuiala decorativă se întinde cu fierul de glet de inox şi se nivelează la grosimea granulei după care se va drişcui cu drişca de plastic. sunt tencuieli sub formă de pastă.5 mm.

Baumit FullPutz ce se drişcuie în continuare cu o paletă (drişcă) de plastic.Striată Structură K .5 mm sunt tencuieli fine şi fac posibilă realizarea unei suprafeţe netede. Faţada va fi protejată de acţiunea directă a razelor solare de acţiunea ploii sau vântului puternic (de exemplu cu plasa de protecţie).Striată Structură K .5 K după minim 24 de ore se aplică un strat de tencuială de umplere . cu conţinut suplimentar de substanţe ce împiedică formarea mucegaiului şi ciupercilor. Idei cu viitor. Evoluţia tonalităţii culorii poate fi influenţată prin caracteristicile suportului. Umiditatea ridicată şi temperaturile scăzute pot lungi timpul de uscare şi produce modificări neuniforme ale culorii. Tencuielile ”fine“ Granopor şi Silicat: Sunt recomandate (atunci când se aplică într-un singur strat) numai pe suprafeţe reduse (cum ar fi ancadramentele sau şpaleţii). Uniformitatea culorii poate fi asigurată numai în cadrul aceleaşi şarje de producţie.Periată Fig. temperatura şi umiditatea atmosferică.Periată Structură R . temperatura minimă va fi de +8°C). materialului şi suportului trebuie să fie de minimum 5°C pe timpul execuţiei şi întăririi materialului (la tencuiala Silikat Baumit.Structură R . Tencuielile decorative pot fi livrate la cerere. 26 Structurare (Drişcuirea) Finisaj neted: Tencuiala de ”umplere“ Granopor şi Silicat 0. 1 . Peste tencuiala 1. Recomandări: Temperatura aerului.

30) Condiţii de utilizare: Rosturile care lucrează (de dilataţie.recomanadat . se vor avea în vedere recomandările din tabelul următor. Profilul pentru rost de dilataţie format E. Profilul pentru rost de dilataţie format V este doar cu un singur profil PVC şi se foloseşte pentru rosturile de dilataţie la colţurile intrânde.) trebuie să fie realizate şi în sistemul termoizolant. Tencuială Tencuiala Vopsea Granopor Vopsea Granopor + Vopsea Silicat Vopsea Silicon Vopsea Artline + (+) .profil pentru rost de dilataţie .profil pentru rost de dilataţie . 27) . utilizat pentru rosturi în câmpul faţadei. tasare etc. Profilul poate fi folosit pentru rosturi cu lăţimea de 5 până la 25 mm.nerecomandat Tencuiala Silikat (+) + + + Tencuiala Silikon (+) + + Tencuiala Artline + + + + + 10.format E (Fig.format V (Fig. Fig.condiţionat . 27 Profil de dilataţie format E 20 . lipită de aripile a două profile de PVC ce au de asemenea pe aripa opusă câte un ştraif de 10 cm lăţime de plasă din fibră de sticlă.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. constă dintr-o bandă dintr-un material elastic. Rosturi Rosturi de dilataţie: Componente: . Finisare Tencuieli decorative (revopsiri) Dacă peste tencuiala decorativă se aplică o vopsea. Se va respecta de asemenea cerinţa unui coeficient de reflexie de minimum 25.

Fig. 29 Montare profil de dilataţie tip E Fig. 28 Profil de dilataţie format E Montare: De o parte şi de alta a rostului. se aplică pe polistiren adezivul pentru şpaclu (Baumit Klebespachtel). ce se va scoate după terminarea finisajului. Rosturi de legătură .Dimensiuni 15/2-6 15/5-12 lăţime rost 2-6 mm lăţime rost 5-12 mm Idei cu viitor. Condiţii de utilizare: Racordurile (legăturile) dintre sistemul termoizolant şi elementele de construcţie adiacente trebuie să fie asigurate împotriva infiltraţiilor apei de ploaie şi vântului. se recomandă introducerea unui ştraif de polistiren. Pentru a obţine o lăţime constantă a rostului şi a împiedica murdăria. Plasa din câmp se va suprapune 10 cm peste ştraifurile de plasă ale profilului.Fig. 30 Montare profil de dilataţie tip V Rosturi de legătură: Componente: Bandă de etanşare rosturi Baumit. Se înglobează apoi în proaspăt ştraifurile de plasă din fibra de sticlă. 21 .

o taietură în “V”. se desface folia de protecţie şi banda. Timpul de expandare al benzii este de cca. Utilizare: Profile de PVC cu bandă de etanşare şi plasa din fibră de sticlă pentru o legătură etanşă şi sigură între sistemul termoizolant şi tocul ferestrelor şi uşilor.montarea benzii de etanşare la colţuri Fig. în mortarul proaspăt. Îmbinările dintre benzi vor fi cât mai “îndesate”. Aripa de lipire a foliei de protecţie nu se va rupe înainte de aplicarea completă a ultimului strat al sistemului (tencuiala decorativă). În zona de racord se face cu mistria. Recomandări: Înainte de lipirea profilului se va face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea profilului. direct de pe rolă se lipeşte pe elementul de racord. 22 . astfel încât să fie intrată cu cca. GREŞIT CorECT Fig. Plasa şi adezivul de şpaclu se aplică şi peste bandă. 32 Etanşare cu bandă şi tăietură în V a finisajului Profil de legătură pentru uşi şi ferestre. Banda nu se întoarce pe colţ (la colţ se taie). 10 min. 3 mm faţă de suprafaţa plăcii de polistiren.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Punere în operă: Înainte de fixare se face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea benzii de etanşare se taie banda de capăt. 31 Detaliu .

ce se va lipi pe aripa profilului după îndepărtarea benzii de protecţie a acestuia. Rosturi (continuare) Fig. se poziţionează profilul paralel cu tocul. este funcţie de stratul suport. pe m². Banda de protecţie de la un capăt al profilului se îndepartează.10. Se trece apoi la montarea foliei de potecţie a geamurilor (grosime minimă 0. prin apăsare uşoară. 11.06 mm). 33 Racordarea sistemului la tâmplărie cu ajutorul profilului de legătură Fig. Se taie la dimensiune profilul. Această aripă se rupe după terminarea execuţiei stratului de finisaj. 34 Lipirea profilului pe tocul tâmplăriei Montare: Se curăţă foarte bine tocul. 2 . complexitatea faţadei şi eventualele abateri de planeitate ale acesteia. Manopera Consum specific de manoperă: Consumul specific de manoperă pentru fiecare operaţie. valorile orientative fiind după cum urmează: Idei cu viitor.

► nivela cu bula de aer (boloboc).10 0. ► găleţi. Scule şi dispozitive Scule şi dispozitive: ► şpaclu (10x10 mm). ► fier de glet din inox. astfel conform DIN 1202: Element Suprafaţa finisată la pereţi şi intradosuri planşee Abateri limite de planeităţi.10 Ore manoperă / m² 0.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Operaţia Lipire plăci termoizolante Dibluire Şpăcluire şi armare Grundare Finisare Total Accesorii: Operaţia Montare profil de soclu Montare profil de colţ Ore manoperă / ml 0. malaxor sau bormaşină prevăzută cu tijă pentru preparat mortar.2 1. sunt valabile cele normale pentru faţade. ► după caz. ► drişcă de plastic.0 0. ► schelă. 0. măsurate cu dreptarul 10 cm 1m m 2 mm mm mm 12. ► perii de curăţat. ► rolă sau bidinea.0 0. ► raşchetă pentru şlefuit polistirenul. ► maşina rotopercutantă electrică pentru găurit cu burghiul: Φ 6 şi Φ 8.15 Toleranţe: În situaţia în care nu sunt stabilite anumite cerinţe cu privire la abaterile de planeitate.1 0. ► vas pentru preparat mortarul. 2 .

şpaclu Baumit Profil de soclu cu lăcrimar profil "U" . şpaclu Baumit Perete subsol Carton asfaltat tăiat la nivelul terenului Tencuială decorativă peste adezivul pt. şpaclu . şpaclu Polisiren extrudat XPS-G 1cm Plasa se petrece 1 cm peste profilul de soclu Idei cu viitor. Detalii suplimentare Realizare Soclu (Fig.Klebespachtel Plăci termoizolante Baumit Adeziv pt.Aluminiu Perete parter (lipire: cordon perimetral+3 puncte de lipire) Bandă de etanşare rosturi 20 cm petrecere Placă parter Armare suplimentară: Placă termoizolantă Baumit XPS-R Adeziv pt. A) Alcătuire strat protecţie pt. 2 . şpaclu Baumit (Dibluire în funcţie de necesităţi) (lipire: cordon perimetral + 3 puncte) Amorsă pt. hidroizolare (lipire: cordon perimetral +3 puncte) Adeziv pt.13. faţadă şi soclu Tencuială Granopor Grund Universal Plasă din fibră de sticlă Baumit Adeziv pt.

0 Dibluri conform ETAG 014 Funcţie de necesităţi Tencuială Granopor BaumitUniversalGrund Adeziv pt.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Detaliu fereastră . şpaclu Baumit Plasă din fibră de sticlă Baumit Polistiren de faţadă Baumit Adeziv BaumitKlebeSpachtel Zidărie 26 . B) Bandă de etanşare Solbanc 1 Bandă de etanşare 3.Secţiune verticală (Fig.

şpaclu Baumit Grund Universal Adeziv pt. şpaclu Baumit Tăietură cu mistria Plintă ceramică (Cordon perimetral+3puncte de lipire) Bandă de etanşare Zidărie Planşeu beton armat Zidărie Idei cu viitor. C) Dibluri Baumit Dibluire funcţie de necesităţi Alcătuire finisaj: Tencuială Granopor Placă termoizolantă Baumit Plasă fibră sticla Baumit Adeziv pt.Racorduri la terase şi balcoane (Fig. 27 .

12. 16. 10. 7. Consum: cca. 20 cm Polistiren extrudat .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă PRODUSELE SISTEMULUI TERMOIZOLANT BAUMIT EPS Adeziv pentru şpaclu (Baumit KlebeSpachtel) Adeziv pulverulent pe bază de ciment pentru lipirea şi şpăcluirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit şi plăcilor de polistiren extrudat XPS-R. 6.-. 4-5 kg/m²/(la lipire) cca. 4. 1 palet = 16 cutii = 400 kg Polistiren expandat pentru faţade Baumit (Baumit SpezialFassadenplatten) Conductivitate termică: λ = 0. 2. 3.035 W/mK Dimensiune plăci: 60x125 cm Grosime plăci: 2. 5. 8 cm Dibluri (Baumit Dübel) Dibluri cu cui de plastic Diametru tijă: 8 mm Diametru taler: 60 mm 1 pachet de 100 buc. 16. Dimensiuni: 95 mm 115 mm 135 mm 155 mm 175 mm 2 . 9. m2/sac Sac: 25 kg. 6. 1. 8. 5. 3.5 kg/m² (la şpăcluire) Cantitate: cca.6 m²/cutie 25 kg. 18. Consum: Cantitate: Cutie: cca. 1 palet = 48 saci = 1200 kg Siloz: Adeziv dispersant (Baumit Dispersionskleber) Adeziv pastă pentru lipirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit pe suprafeţe de lemn.5 kg/m² pentru suprafeţe netede şi plane cca. Conductivitate termică: λ = 0. 3. 14. 4.rugos XPS-R Polistiren extrudat pentru termoizolare soclu.040 W/mK Dimensiune plăci: 50x100 cm Grosime plăci: 2. 11.

1 palet = 48 cutii = 240 kg cca.5 K Consum: cca. 2. 4. Silikat. impermeabilă. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 1 palet = 30 role = 1500 m² Grund Universal (Baumit UniversalGrund) Grund gata preparat.9 kg/m2 Cantitate: cca.Plasă din fibră de sticlă Premium (Baumit Textilglassgitter Premium) Plasă de armare rezistentă la mediul alcalin.1 m/m² Cantitate: cca. . absorbţie şi aderenţă la aplicarea tencuielilor decorative Granopor. 10.5 kg/m2 Cantitate: cca. Silikon. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 80 m² Produse pentru finisarea faţadelor Tencuială Silikon (Baumit SilikonPutz) Tencuială decorativă. Tencuială periată 1. folosit pentru amorsare.2 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 3.2 kg/m² 5 kg. Permeabilă la vapori. Latura ochiului: = 4x4 mm Consum: cca. 2 . 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. Mozaic. 45 m²/rolă Rola: 50 m2.8 kg/m2 Cantitate: cca. nu se murdăreşte. pentru cca. Artline. Element de rezistenţă verificat în cadrul sistemului termoizolant Baumit. pe bază de răşini siliconice pentru interior şi exterior. 1 palet = 16 cutii = 400 kg 25 kg.1 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Idei cu viitor. 3. 16 m²/cutie 25 kg. m2 /cutie Cutie: 30 kg. egalizare. 1. 2. Consum: Cutie: Cantitate: Cutie: Cantitate: 0. 7.

7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 10.7 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Granopor (Baumit GranoporPutz) Tencuială Artline (Baumit ArtlinePutz) Tencuială decorativă în strat subţire. 3. 2. 3. 1 palet = 16 cutii = 480 kg 0 .5 K Consum: cca. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 4. m2 /cutie Cutie: 30 kg. .5 kg/m2 Cantitate: cca. 7. 2. . Tencuială periată 1. m2/cutie Cutie: 30 kg.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Tencuială minerală decorativă în strat subţire pe bază de silicat de potasiu.1 kg/m2 Cantitate: cca. . 7. 3. 7.5 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Cutie: 30 kg. Tencuială periată 1.1 kg/m2 Cantitate: cca. m2/cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.8 kg/m2 Cantitate: cca. Livrată în 30 de culori puternice din paletarul Artline. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Silikat (Baumit SilikatPutz) Tencuială decorativă în strat subţire pe bază de răşini acrilice pentru interior şi exterior. Foarte permeabilă la vapori.1 kg/m2 Cantitate: cca. pentru finisarea faţadelor. 3.5 kg/m2 Cantitate: cca. 2.1 kg/m2 Cantitate: cca. 2. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 11 m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca.9 kg/m2 Cantitate: cca. 4. Tencuială periată 1.5 K Consum: cca.9 kg/m2 Cantitate: cca. 3. 4.2 kg/m2 Cantitate: cca. 2. 12 m2/cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca. impermeabilă. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca.5 K Consum: cca.

34-35.ro Reprezentanţi comerciali zonali Bucureşti Sector 1 Sector 2 Sector 3+4 Sector 5 Sector 6 Cluj-Napoca Braşov Timişoara oradea Iaşi Craiova Teiuş Ploieşti Constanţa Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: 0722 1 21 0722 317 651 0722 657 177 0723 603 965 0722 317 642 0722 351 844. 0788 351 843 Republica Moldova Tel: +0 721 200 1 +373 69 77 69 77 Fax: +373 22 412 812 Idei cu viitor. 7 Tel: +40 (256) 248 677 Fax: +40 (256) 248 651 e-mail: baumit_tm@baumit.R. sector 6.ro Bacău (Depozit) Calea Romanului.ro Timişoara Calea Arad nr.: +40 (021) 350 01 07 Teiuş Str.: +40 (258) 851 176 Fax: +40 (258) 806 237 e-mail: teius@baumit.: +40 (021) 350 01 03/06 Fax: +40 (021) 318 24 08 e-mail: office@baumit.baumit. 0723 604 063 0722 317 646 0722 658 099 0722 270 0 0722 536 625 0726 113 003 072 71 21 0722 0 71 Tel: 0722 351 843. nr.ro Cluj-Napoca Piaţa Mihai Viteazu nr. 1 . ap. RO 061129 Tel. Bucureşti B-dul Iuliu Maniu nr.L.ro Depozit Tel. Octavian Goga Nr.: +40 (021) 318 24 03 Fax. 600. 22 Tel/Fax: +40 (264) 432 342 e-mail: baumitcj@baumit.ro www. Baumit România Com S. 5 Tel. Tel: +40 (234) 547 590 e-mail: baumitbacau@baumit.C.S.

You're Reading a Free Preview

Descarregar
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->