Baumit Ghid de punere în operă

Sistemul Termoizolant pentru faţade Baumit EPS

■ Componente testate în sistem ■ Sistem probat şi eficient ■ Instrucţiuni pas cu pas

Sistemul termoizolant Baumit EPS
Ghid de punere în operă

Cuprins
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Generalităţi Observaţii preliminare Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Lipirea plăcilor termoizolante Montarea plăcilor termoizolante Dibluirea plăcilor termoizolante Masa de şpaclu armată Grundarea Finisare - Tencuieli decorative Rosturi Manopera Scule şi dispozitive Detalii suplimentare 3 3 4 6 7 10 14 17 18 20 23 24 25

Pentru detalii tehnice: Servciul tehnic - Baumit România Tel: 021  02,  0 ing. Florin Popescu ing. Dana Epurescu

1. Generalităţi

Elementele componente ale sistemului termoizolant Baumit, sunt compatibile între ele şi verificate în sistem, în conformitate cu ghidul de agrementare european ETAG 004. Comportare la foc: Sistemul se încadrează în Euroclasa B-S2, d0.

2. Observaţii preliminare

Măsuri suplimentare de protecţie la foc: La clădirile cu mai mult de trei etaje şi o grosime a termoizolaţiei mai mare de 10 cm, se aplică în zona buiandrugilor, o protecţie la foc cu o lamelă din vată minerală ce va depăşi şpaleţii cu minim 30 de cm şi o înălţime de minim 20 cm. Placa se va diblui.

Fig. 1 Dispunerea lamelei din vată minerală la nivelul planşeului

Fig. 2 Dispunerea lamelei din vată minerală în zona buiandrugilor

Idei cu viitor. 

A) Dacă racordul la teren (trotuar. 15 cm) iar apoi se lipeşte placa termoizolantă. Dacă nu se foloseşte profil de soclu. al tencuielilor decorative trebuie să fie de minim 25. Planeitatea suportului va fi în conformitate cu normele în vigoare pentru zidării. până la stratul suport (zid) înglobând plasa din fibră de sticlă.) vor fi etanşate corespunzător împotriva apei de ploaie. Masa de şpaclu armată . De asemenea trebuie să fie uscat. material şi temperatură în aer. curat. Racordări: Toate racordările la ferestre şi uşi precum şi elementele ce străpung sistemul (paratrăsnetul. nu influenţează funcţionalitatea sistemului termoizolant. întrerupătoare etc. Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Pe zona de racord a sistemului cu terenul se va realiza o hidroizolaţie. Acest lucru este valabil şi pentru finisajele ce vor fi aplicate ulterior. . (cum ar fi revopsiri) (vezi capitolul 9). Suport: Suportul nu trebuie să fie friabil. O umezire ulterioară a stratului suport (umiditatea ascensională) trebuie evitată. 3. Fig. Plăcile termoizolante se vor aplica numai pe suporturi uscate. burlane. se aplică întâi pe perete un ştraif din plasă de fibră de sticlă (min. acesta nu trebuie să prezinte găuri pe latura orizontală. Depozitare: Elementele componente vor fi depozitate pe şantier astfel încât să fie ferite de factorii atmosferici. la Tencuieli Silikat Baumit sub +8°C). sau cu tendinţe de desprindere. fără eflorescenţe sau decofrol. Neplaneităţile până la 10 mm se pot prelua prin stratul de adeziv pentru lipire.Baumit Klebespachtel se întoarce pe muchia plăcii de polistiren. terasă etc) se face prin intermediul unui profil de soclu. Fisurile din suport. îngheţ şi degradări din solicitări mecanice. (vezi capitolul 13. Plăcile termoizolante vor fi ferite de radiaţiile ultraviolete. Deplaneizările liniare pot fi preluate prin grosimi diferite ale stratului de polistiren. Pe zonele cu stropiri intense (pe minim 30 cm înălţime) şi sub nivelul terenului se vor folosi plăci termoizolante din polistiren extrudat Baumit. O etanşare sigură împotriva ploii (în rafale) se poate realiza cu ajutorul benzii de etanşare Baumit şi a profilelor de racord. peste 10 mm fiind recomandată tencuirea.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Coeficientul de reflexie a luminii (HBW): Coeficientul de reflexie a luminii. pe ploaie (fară măsuri de protecţie) în condiţiile în care există riscul apariţiei condensului (chiar şi în fazele de întărire şi uscare). Temperaturi: Aplicarea sistemului termoizolant este interzisă la temperaturi sub +5°C (suport.

 . 3 Pentru zonele de colţ se recomandă folosirea profilelor speciale Fig. 3). profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv pentru profile Baumit Kanten Fix. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distanţiere între profil şi perete. .Profil de soclu de colţ Baumit (Fig. . ► Suplimentar. îmbinările dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de racord (legătură) (Fig.Baumit Kanten Fix. 5 Preluarea denivelărilor peretelui cu distanţieri Fig. ► Fixarea profilelor de soclu: se va face cu dibluri la fiecare 30 cm (Fig. . 4). 5).Piese de racord între profile.Adeziv pentru profile .Elemente componente: .Profil de soclu Baumit. . .Distanţiere (Fig. 4 Montarea diblurilor Idei cu viitor. 6). Fig.Dibluri (conexpanduri) pentru fixare profil.

1. Aplicarea adezivului se face ajutorul unui şpaclu cu dinţi mici (3-4 mm). ► La adezivul pastă . 1. nu este recomandată. direct pe suport (lemn.0-. plăci aglomerate.0 cca. Timpul maxim de punere în operă a materialului după preparare este de 1.5 ore. se recomandă o remalaxare cu o bormaşină.0-. 6 Îmbinarea dintre profile cu ajutorul pieselor de racord (legătură) Fig. plăci OSB. Timpul de punere în operă este de cca. 7 Fixarea profilului de soclu 4. cu dozare constantă a apei. În cazul utilizării unui malaxor cu amestecare continuă.0 cca. cca.). 2. 1 2 Adeziv în dispersie pentru lipirea plăcilor termoizolante pe suport de lemn Adeziv bituminos bicomponent pentru lipirea plăcilor de polistiren extrudat pe hidroizolaţie 6 . acceleratori de priză etc. Lipirea plăcilor termoizolante Tip de adeziv Polistiren de faţadă Baumit Adeziv pentru şpaclu . cca.Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber sau Spezialfassadenkleber Polistiren extrudat pentru soclu XPS-R Baumit Adeziv pentru şpaclu Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber1 Dickbeschichtung 2k2 Consum (kg/mp) cca.5 ore.0-. Dacă materialul a început să se întărească în găleată este interzisă adăugarea suplimentară de apă pentru „a-l reface”.Baumit Dispersionskleber se face o amestecare a materialului din găleată.0 Preparare: ► Mortarul adeziv se presară în apă curată şi se amestecă cu un malaxor până la obţinerea unei paste fără aglomerări. pentru reglarea consistenţei putându-se adăuga o mică cantitate de apă. .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Fig. . Adăugarea de aditivi (antiîngheţ. 1. Se lasă 5 minute pentru reacţia componentelor cu apa şi apoi se reamestecă.

2 ore. Amestecul este gata atunci când se obţine o masă omogenă şi fără aglomerări. 7 . placa trebuind să depăşească colţul golului (Fig. În zona colţurilor golurilor (ferestre sau uşi) nu vor fi realizate rosturi. Preparare: cu ajutorul unui malaxor. în anumite condiţii putându-se prelungi până la 10 zile. 1 până la 2 cm) şi o suprafaţă de contact cu suportul de minim 40%. plăcile termoizolante se vor petrece dincolo de această zonă cu minim 10 cm. În rosturile dintre plăci nu trebuie să rămână adeziv. 9 Metoda de lipire continuă Idei cu viitor. Se va avea în vedere obţinerea unei lipiri a plăcilor termoizolante fără rosturi şi cât mai plană. aplicate de jos în sus. Folosirea de resturi de plăci (minim 15 cm lăţime) este admisibilă. 8): Se aplică un cordon perimetral cu o lăţime de cca. Fig. O dibluire suplimentară cu dibluri pentru lemn Baumit (lungime de ancorare min. ţesute. Cantitatea de adeziv aplicată este funcţie de abaterea de planeitate a suportului şi grosimea stratului de adeziv (cca. mai întâi se omogenizează componenta fluidă iar apoi se presară în aceasta componenta pulverulentă. strâns îmbinate. pe hidroizolaţia bituminoasă se utilizează adezivul bituminos Dickbeschichtung 2K.etc). 10) . Neplaneităţile de până la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv. Timpul de punere în operă este de cca. 9): Pe suporturi plane adezivul poate fi aplicat continuu cu un şpaclu cu dinţi de 10 mm. dar acestea vor fi dispersate în câmpul faţadei. 5. 5 cm şi în mijlocul plăcii trei puncte de lipire. În principiu se folosesc numai plăci întregi. ► În zona de soclu. Timpul de uscare este de minimum 3 zile. datorită schimbărilor de material. 8 Metoda de lipire pe contur Fig. 25 mm) este recomandată. fiind interzisă folosirea lor la colţurile clădirii.În zonele în care este posibilă apariţia de fisuri. Montarea plăcilor termoizolante Metoda de lipire punctuală (Fig. Metoda de lipire continuă (Fig.

Se vor lipi numai plăci întregi sau jumătăţi de placă (Fig. Colţurile clădirii: Plăcile vor fi aşezate ţesut atât în câmp cât şi la colţurile clădirii. 11 Aşezarea primului rând de plăci termoizolante Fig. cu rosturile ţesute. Aşezarea primului rând de plăci: Primul rând de plăci termoizolante se aşează în profilul de soclu (Fig. Şpaleţii de la ferestre şi uşi: Plăcile de faţadă vor fi lipite astfel încât să depăşească muchia golului cu grosimea termoizolaţiei ce va fi aplicată pe spaleţi. 11). dar nu mai mult de o treime din grosimea plăcii termoizolante. Elementele ieşite din planul faţadei. Plăcile se pozează prin mişcări uşoare de apăsare în şiruri orizontale. cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel încât să nu apară rosturi. Fig. 12 Montarea plăcilor .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 5. 13). 10 Aşezarea plăcilor în zona golurilor. Plăcile pot fi decupate până la o grosime finală de minim 3 cm. Montarea plăcilor termoizolante (continuare) CorECT GREŞIT Fig.

Închiderea cu masa de şpaclu .Zidărie Plăci termoizolante Baumit Fig. 14). rezultate datorită abaterilor dimensionale ale plăcilor vor fi astupate cu ştraifuri (pene) din polistiren. 13 Dispunerea plăcilor în câmp şi la colţuri 25 25 25 25 25 25 25 25 m in cm 40 c m m in 40 La lipirea plăcilor în zona buiandrugilor: Pentru a împiedica alunecarea plăcilor se vor folosi cleme de fixare sau alte elemente ajutătoare.Baumit Klebespachtel a acestora este interzisă. . se va face o şlefuire a plăcilor în dreptul zonelor de îmbinare (rosturi) (Fig. 14 Şlefuirea zonei de îmbinare între plăci Idei cu viitor.Deplaneizări: După întărirea adezivului de lipire Baumit Klebespachtel. . . Fig. Rosturile: Rosturile dintre plăci de peste 2 mm.Rosturile < de 4 mm pot fi închise cu spumă poliuretanică.

Pentru pereţii care nu pot fi încadraţi în cei descrişi mai sus este necesară efectuarea unor teste de smulgere. Dibluirea este de asemenea necesară. Dacă înălţimea faţadei este mai mare decât lungimea. Dibluirea plăcilor termoizolante Plăcile termoizolante de faţadă Baumit. Zona de soclu: Plăcile termoizolante din polistiren extrudat XPS. plăci fibrolemnoase liate cu ciment. se consideră lăţimea zonei marginale. Nu este necesară dibluirea la lipirea direct pe zidărie nouă de cărămidă sau blocheţi de beton. se recomandă folosirea unor dibluri speciale. 10 . respectiv 25 mm. Numărul diblurilor: În general este necesar un număr de minim 6 dibluri/mp. însă nu va depăşi 2 m. etc. Pentru suporturile din BCA sau lemn. Plăcile de vată minerală necesită întotdeauna o dibluire. Zona marginală: Lăţimea zonei marginale se consideră minim 1 m de o parte şi de alta a colţurilor clădirii. 135 Km/h./mp şi/sau clădirea are mai mult de 25. beton. În afara acestui domeniu este necesară o confirmare din partea proiectantului. La zidăria din cărămidă cu goluri sau blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului să depăşească grosimea peretelui exterior al cărămizii.00 m înăltime. ce se montează prin înşurubare.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. se vor diblui începând de regulă de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire). Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm. au nevoie suplimentar faţă de lipire şi de o dibluire. la 10% din lungime. Dacă înalţimea este egală sau mai mică decât lungimea se consideră 10% din înălţime. când greutatea sistemului depăşeşte 30 kg. Alegerea diblurilor: Se va face în funcţie de tipul materialului din care este alcătuit peretele: zidărie plină sau cu goluri. Lungimile de ancorare minime vor fi 110 mm. Regula este valabilă pentru clădirile cu o înălţime < 50 m şi/sau o viteză a vântului de max.

15 KN. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 .20kN. cu sarcină utilă 0.Număr de dibluri/mp. Aici intră oraşe. pe zone de deal. malul lacului. 11 . Configuraţia terenului de tip II: Teren cu multiple obstacole pentru vânt. zone montane.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 12 6 6 10-2 >2-0 <10 6 6 10 6 10 6 6 6 10-2 >2-0 6 6 6 10 III Configuraţia terenului de tip I: Zona de şes sau de deal lipsită de case.20 KN. poziţii protejate de deal. Idei cu viitor. Înălţimea medie a obstacolelor (înălţimea medie a acoperişului) trebuie să fie de minim 10 m. sau acestea sunt ca elemente izolate. cu sarcina utilă 0. poziţii expuse. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 .1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 6 10 X* 6 12 X* <10 6 10 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 X* 6 6 10-2 6 10 > 2-0 6 10 12 III * Se utilizează un diblu care rezistă la o sarcină de 0. ramblee. Număr de dibluri/mp. zone cu păduri. copaci.

Montarea diblurilor: Diblurile se montează după întărirea mortarului adeziv de lipire Baumit Klebespachtel. unde construcţiile nu sunt numai înalte. Lungimea diblurilor: Pentru a obţine rezistenţă la smulgere.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. a doua variantă fiind cu câte 3 dibluri pe placă (Fig. Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat în suport. ale căror înălţime medie (înălţime acoperiş) este de minim 25 m. Schema de dibluire: Se folosesc 2 variante de dibluire. dar în acelaşi timp se caracterizează printr-o mare densitate. Lungimea totală a găurii va fi cu 10 până la 15 mm mai mare decât lungimea de ancorare. 16). se va alege. 15). Stabilirea lungimii diblului: adâncimea de ancorare + grosimea tencuielii (dacă există) + grosime adeziv lipire + grosime termoizolaţie. Diblurile cu tija strivită sau neancorate bine se vor scoate. Dibluirea plăcilor termoizolante (continuare) Configuraţia terenului de tip III: Terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea şi mărimea obstacolelor împotriva vântului. Talerul diblului va fi îngropat în termoizolaţie până la nivelul suprafeţei acestora. trebuie respectată lungimea de ancorare. Găurirea cu maşina de găurit cu percuţie este admisă doar la beton şi cărămidă plină. 24 ore) se vor realiza găuri cu burghiul de 8 mm în zona punctelor de lipire. Găurirea: După întărirea suficientă a adezivului de lipire (min. găurile rezultate vor fi umplute cu polistiren. Distanţa diblurilor faţă de marginea plăcilor. Se va avea grijă ca la găurire să nu fie degradată (afectată) armătura. 12 . iar alături se va monta un diblu nou. prima variantă constă dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersecţie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rosturile în T) şi câte un diblu în mijlocul fiecărei plăci (Fig. Această configuraţie a terenului se găseşte numai în centrul marilor oraşe. astfel încât sub fiecare diblu să se găsească mortar adeziv.

1 . 15 Dibluire la intersecţie Fig. 16 Dibluire cu 3 dibluri/placă Idei cu viitor.Fig.

18 Realizarea muchiei fără profil Armare fără profil 1 ca. 40 cm Realizarea muchiilor: În principiu se recomandă ca la colţurile clădirii să se monteze profile Baumit din aluminiu cu plasă. înainte de armarea generală. suprapunându-se cel puţin 10 cm cu plasa de pe cealaltă latură a colţului (Fig 18). 17 Armarea suplimentară goluri . 20 cm 15 cm 15 cm Fig. În situaţia în care nu se montează profile de colţ plasa din câmp se va întoarce dincolo de colţ.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. Masa de şpaclu armată Armare goluri: La colţurile ferestrelor şi uşilor. se va executa o armare în diagonală cu ştraifuri de plasă din fibră de sticlă.4 ca 20 0 ca. având grijă ca aripile din plasă de fibră de sticlă să fie complet înglobate în adezivul pentru şpaclu .2 ca 0 cm Fig. cu dimensiunile minime 20 cmx40 cm.Baumit Klebespachtel. cm . cm . pe minim 20 cm.

Bandă de etanşare Bandă de etanşare expandabilă Montare solbanc (dupa termoizolare şi armare glaf) Fig. Recomandări: capetele diblurilor vor fi spăcluite cu . Profilul se montează înaintea armării generale. cu minim 10 cm suprapunere. ele vor trebui reşlefuite si curăţate. 20 Detaliu solbanc Lacrimare: Lacrimarele se realizează folosind profilele Baumit pentru muchii orizontale cu lacrimar. 21 Montarea şi spăcluirea capetelor diblurilor Idei cu viitor.Baumit Klebespachtel cu minim 24 ore înainte de armarea generală (Fig. 1 . 19 Detaliu şpalet Fig. Realizarea colţurilor intrânde: Muchiile intrânde se execută similar celor ieşinde fără profil. Fig. 21). Dacă plăcile termoizolante Baumit vor fi lăsate neprotejate de radiaţiile ultraviolete mai mult de 2 săptămani.

Fig. Se întinde apoi cu ajutorul unui fier de glet din inox (cu dinţi de 10 mm). 22 Suprapunerea plasei de fibră de sticlă (min.5 mm) maxim 3 mm. urmată de curăţarea zonelor de îmbinare (rosturile) dintre plăci. adezivul pentru şpaclu.0 mm (în zonele de suprapunere dintre fâşii de minimum 0. plasa din fibră de sticlă (Baumit Premium). Acoperirea plasei din fibră de sticlă cu adeziv pentru şpaclu va fi de minimum 1. O gletuire excesivă este de evitat.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. Aplicarea plasei din fibră de sticlă Baumit se va face “ud în ud” (în proaspăt). Masa de şpaclu armată (continuare) Armarea generală: După întărirea adezivului de lipire -Baumit Klebespachtel se va face o şlefuire. Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate după uscare. 23 Înglobarea plasei în proaspăt 16 . adezivul pentru şpaclu va fi lăsat la uscat minim 7 zile. iar fâşiile de plasă să fie suprapuse pe minimum 10 cm. având grijă să nu facă cute (pliuri). Înaintea aplicării straturilor de finisaj. 10 cm) Fig. Se înglobează apoi în adezivul proaspăt.

Acesta trebuie să fie uscat. 17 . funcţie de necesităţi poate fi adăugată o mică cantitate de apă. 24 Aplicarea grundului cu trafaletul Idei cu viitor. 24 Armarea suplimentară 8. La aplicarea a două straturi de grund. se lasă un timp de uscare de minimum 24 de ore între straturi. într-un strat cât mai uniform. se lasă un timp de uscare de minimum 2 ore. Pe vreme foarte călduroasă se recomandă aplicarea a două straturi de grund. Între cele două straturi de armare.Grundarea Punerea în operă: Înaintea aplicării stratului de amorsare Grund Universal Baumit stratul de Klebespachtel armat va avea o vechime de minim 7 zile. Fig. se aplică cu trafaletul.Protecţie pe zonele de faţadă cu solicitări mecanice ridicate: Înainte de armarea propriu zisă se va face o armare suplimentară cu un strat din plasă de fibră de sticlă Baumit Premium sau plasă Panzer Baumit (plasele nu se suprapun). Pentru reglarea consistenţei. Grundul Universal Baumit. Fig. Înainte de aplicare. grundul se amestecă bine în găleată.

Grosimi minime: Grosimea minimă a tencuielii decorative este de 1. la tencuielile periate (K).Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. Finisare . iar la tencuielile striate (R) fiind de minim 2 mm.5 mm. înainte de aplicare. Silikon si Artline. Punere în operă: Tencuiala decorativă. va fi temeinic amestecată cu ajutorul unui malaxor. Granopor. 25 Aplicare tencuială decorativă 1 .Tencuieli decorative Generalităţi: Tencuielile decorative. Fig. gata preparate ce se aplică în strat subţire. Silikat. Coeficientul de reflexie a luminii: Trebuie să fie de minim 25 conform ÖNORM B6400. Tencuiala decorativă se întinde cu fierul de glet de inox şi se nivelează la grosimea granulei după care se va drişcui cu drişca de plastic. sunt tencuieli sub formă de pastă.

Uniformitatea culorii poate fi asigurată numai în cadrul aceleaşi şarje de producţie. Peste tencuiala 1. materialului şi suportului trebuie să fie de minimum 5°C pe timpul execuţiei şi întăririi materialului (la tencuiala Silikat Baumit. Tencuielile ”fine“ Granopor şi Silicat: Sunt recomandate (atunci când se aplică într-un singur strat) numai pe suprafeţe reduse (cum ar fi ancadramentele sau şpaleţii).Periată Fig.5 mm sunt tencuieli fine şi fac posibilă realizarea unei suprafeţe netede. Evoluţia tonalităţii culorii poate fi influenţată prin caracteristicile suportului.5 K după minim 24 de ore se aplică un strat de tencuială de umplere .Structură R . Umiditatea ridicată şi temperaturile scăzute pot lungi timpul de uscare şi produce modificări neuniforme ale culorii.Baumit FullPutz ce se drişcuie în continuare cu o paletă (drişcă) de plastic. Idei cu viitor. 26 Structurare (Drişcuirea) Finisaj neted: Tencuiala de ”umplere“ Granopor şi Silicat 0.Periată Structură R . Tencuielile decorative pot fi livrate la cerere. Faţada va fi protejată de acţiunea directă a razelor solare de acţiunea ploii sau vântului puternic (de exemplu cu plasa de protecţie). 1 . Recomandări: Temperatura aerului.Striată Structură K . temperatura minimă va fi de +8°C). temperatura şi umiditatea atmosferică.Striată Structură K . cu conţinut suplimentar de substanţe ce împiedică formarea mucegaiului şi ciupercilor.

format E (Fig. Finisare Tencuieli decorative (revopsiri) Dacă peste tencuiala decorativă se aplică o vopsea. tasare etc. lipită de aripile a două profile de PVC ce au de asemenea pe aripa opusă câte un ştraif de 10 cm lăţime de plasă din fibră de sticlă. Fig. 30) Condiţii de utilizare: Rosturile care lucrează (de dilataţie.recomanadat .nerecomandat Tencuiala Silikat (+) + + + Tencuiala Silikon (+) + + Tencuiala Artline + + + + + 10.) trebuie să fie realizate şi în sistemul termoizolant. constă dintr-o bandă dintr-un material elastic. Se va respecta de asemenea cerinţa unui coeficient de reflexie de minimum 25. Rosturi Rosturi de dilataţie: Componente: .profil pentru rost de dilataţie . se vor avea în vedere recomandările din tabelul următor. 27 Profil de dilataţie format E 20 . Tencuială Tencuiala Vopsea Granopor Vopsea Granopor + Vopsea Silicat Vopsea Silicon Vopsea Artline + (+) .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9.format V (Fig. 27) . Profilul pentru rost de dilataţie format V este doar cu un singur profil PVC şi se foloseşte pentru rosturile de dilataţie la colţurile intrânde. Profilul poate fi folosit pentru rosturi cu lăţimea de 5 până la 25 mm. utilizat pentru rosturi în câmpul faţadei. Profilul pentru rost de dilataţie format E.profil pentru rost de dilataţie .condiţionat .

ce se va scoate după terminarea finisajului. Se înglobează apoi în proaspăt ştraifurile de plasă din fibra de sticlă.Fig. Pentru a obţine o lăţime constantă a rostului şi a împiedica murdăria. se aplică pe polistiren adezivul pentru şpaclu (Baumit Klebespachtel). Rosturi de legătură . 28 Profil de dilataţie format E Montare: De o parte şi de alta a rostului. Condiţii de utilizare: Racordurile (legăturile) dintre sistemul termoizolant şi elementele de construcţie adiacente trebuie să fie asigurate împotriva infiltraţiilor apei de ploaie şi vântului. 21 . 29 Montare profil de dilataţie tip E Fig. se recomandă introducerea unui ştraif de polistiren. 30 Montare profil de dilataţie tip V Rosturi de legătură: Componente: Bandă de etanşare rosturi Baumit. Plasa din câmp se va suprapune 10 cm peste ştraifurile de plasă ale profilului. Fig.Dimensiuni 15/2-6 15/5-12 lăţime rost 2-6 mm lăţime rost 5-12 mm Idei cu viitor.

Recomandări: Înainte de lipirea profilului se va face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea profilului. 31 Detaliu . GREŞIT CorECT Fig. direct de pe rolă se lipeşte pe elementul de racord. 22 . Banda nu se întoarce pe colţ (la colţ se taie). 32 Etanşare cu bandă şi tăietură în V a finisajului Profil de legătură pentru uşi şi ferestre.montarea benzii de etanşare la colţuri Fig.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Punere în operă: Înainte de fixare se face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea benzii de etanşare se taie banda de capăt. Plasa şi adezivul de şpaclu se aplică şi peste bandă. În zona de racord se face cu mistria. astfel încât să fie intrată cu cca. Utilizare: Profile de PVC cu bandă de etanşare şi plasa din fibră de sticlă pentru o legătură etanşă şi sigură între sistemul termoizolant şi tocul ferestrelor şi uşilor. Timpul de expandare al benzii este de cca. 10 min. Îmbinările dintre benzi vor fi cât mai “îndesate”. 3 mm faţă de suprafaţa plăcii de polistiren. se desface folia de protecţie şi banda. o taietură în “V”. în mortarul proaspăt. Aripa de lipire a foliei de protecţie nu se va rupe înainte de aplicarea completă a ultimului strat al sistemului (tencuiala decorativă).

Se taie la dimensiune profilul.06 mm). Se trece apoi la montarea foliei de potecţie a geamurilor (grosime minimă 0. Manopera Consum specific de manoperă: Consumul specific de manoperă pentru fiecare operaţie.10. 2 . pe m². ce se va lipi pe aripa profilului după îndepărtarea benzii de protecţie a acestuia. prin apăsare uşoară. complexitatea faţadei şi eventualele abateri de planeitate ale acesteia. 33 Racordarea sistemului la tâmplărie cu ajutorul profilului de legătură Fig. se poziţionează profilul paralel cu tocul. 11. valorile orientative fiind după cum urmează: Idei cu viitor. Banda de protecţie de la un capăt al profilului se îndepartează. Această aripă se rupe după terminarea execuţiei stratului de finisaj. este funcţie de stratul suport. 34 Lipirea profilului pe tocul tâmplăriei Montare: Se curăţă foarte bine tocul. Rosturi (continuare) Fig.

malaxor sau bormaşină prevăzută cu tijă pentru preparat mortar. sunt valabile cele normale pentru faţade. ► fier de glet din inox.2 1. ► perii de curăţat. ► după caz.1 0. ► rolă sau bidinea. Scule şi dispozitive Scule şi dispozitive: ► şpaclu (10x10 mm).10 Ore manoperă / m² 0. 2 . ► nivela cu bula de aer (boloboc).10 0.15 Toleranţe: În situaţia în care nu sunt stabilite anumite cerinţe cu privire la abaterile de planeitate. ► vas pentru preparat mortarul. ► schelă. astfel conform DIN 1202: Element Suprafaţa finisată la pereţi şi intradosuri planşee Abateri limite de planeităţi. ► drişcă de plastic.0 0. măsurate cu dreptarul 10 cm 1m m 2 mm mm mm 12.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Operaţia Lipire plăci termoizolante Dibluire Şpăcluire şi armare Grundare Finisare Total Accesorii: Operaţia Montare profil de soclu Montare profil de colţ Ore manoperă / ml 0. ► raşchetă pentru şlefuit polistirenul.0 0. 0. ► maşina rotopercutantă electrică pentru găurit cu burghiul: Φ 6 şi Φ 8. ► găleţi.

Aluminiu Perete parter (lipire: cordon perimetral+3 puncte de lipire) Bandă de etanşare rosturi 20 cm petrecere Placă parter Armare suplimentară: Placă termoizolantă Baumit XPS-R Adeziv pt. şpaclu Baumit Perete subsol Carton asfaltat tăiat la nivelul terenului Tencuială decorativă peste adezivul pt. şpaclu . 2 .Klebespachtel Plăci termoizolante Baumit Adeziv pt. hidroizolare (lipire: cordon perimetral +3 puncte) Adeziv pt. şpaclu Baumit Profil de soclu cu lăcrimar profil "U" . Detalii suplimentare Realizare Soclu (Fig. faţadă şi soclu Tencuială Granopor Grund Universal Plasă din fibră de sticlă Baumit Adeziv pt. A) Alcătuire strat protecţie pt. şpaclu Polisiren extrudat XPS-G 1cm Plasa se petrece 1 cm peste profilul de soclu Idei cu viitor. şpaclu Baumit (Dibluire în funcţie de necesităţi) (lipire: cordon perimetral + 3 puncte) Amorsă pt.13.

B) Bandă de etanşare Solbanc 1 Bandă de etanşare 3. şpaclu Baumit Plasă din fibră de sticlă Baumit Polistiren de faţadă Baumit Adeziv BaumitKlebeSpachtel Zidărie 26 .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Detaliu fereastră .Secţiune verticală (Fig.0 Dibluri conform ETAG 014 Funcţie de necesităţi Tencuială Granopor BaumitUniversalGrund Adeziv pt.

27 .Racorduri la terase şi balcoane (Fig. şpaclu Baumit Tăietură cu mistria Plintă ceramică (Cordon perimetral+3puncte de lipire) Bandă de etanşare Zidărie Planşeu beton armat Zidărie Idei cu viitor. C) Dibluri Baumit Dibluire funcţie de necesităţi Alcătuire finisaj: Tencuială Granopor Placă termoizolantă Baumit Plasă fibră sticla Baumit Adeziv pt. şpaclu Baumit Grund Universal Adeziv pt.

20 cm Polistiren extrudat . 3. Consum: Cantitate: Cutie: cca. 5. 9. 4. 16. 3. 8.5 kg/m² (la şpăcluire) Cantitate: cca. 16. 1 palet = 48 saci = 1200 kg Siloz: Adeziv dispersant (Baumit Dispersionskleber) Adeziv pastă pentru lipirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit pe suprafeţe de lemn. 14. Dimensiuni: 95 mm 115 mm 135 mm 155 mm 175 mm 2 . 10. m2/sac Sac: 25 kg. 4-5 kg/m²/(la lipire) cca.-. 3. Consum: cca.rugos XPS-R Polistiren extrudat pentru termoizolare soclu. 4.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă PRODUSELE SISTEMULUI TERMOIZOLANT BAUMIT EPS Adeziv pentru şpaclu (Baumit KlebeSpachtel) Adeziv pulverulent pe bază de ciment pentru lipirea şi şpăcluirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit şi plăcilor de polistiren extrudat XPS-R. 5. 1 palet = 16 cutii = 400 kg Polistiren expandat pentru faţade Baumit (Baumit SpezialFassadenplatten) Conductivitate termică: λ = 0. 12. 2. 11.040 W/mK Dimensiune plăci: 50x100 cm Grosime plăci: 2. Conductivitate termică: λ = 0. 18. 8 cm Dibluri (Baumit Dübel) Dibluri cu cui de plastic Diametru tijă: 8 mm Diametru taler: 60 mm 1 pachet de 100 buc.035 W/mK Dimensiune plăci: 60x125 cm Grosime plăci: 2. 6. 6.5 kg/m² pentru suprafeţe netede şi plane cca. 1.6 m²/cutie 25 kg. 7.

pentru cca. folosit pentru amorsare. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.5 K Consum: cca. Artline.Plasă din fibră de sticlă Premium (Baumit Textilglassgitter Premium) Plasă de armare rezistentă la mediul alcalin.9 kg/m2 Cantitate: cca. impermeabilă. Silikat. 16 m²/cutie 25 kg. Mozaic. Consum: Cutie: Cantitate: Cutie: Cantitate: 0. 3. 45 m²/rolă Rola: 50 m2. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 7. 2. Element de rezistenţă verificat în cadrul sistemului termoizolant Baumit. 80 m² Produse pentru finisarea faţadelor Tencuială Silikon (Baumit SilikonPutz) Tencuială decorativă. Silikon.2 kg/m2 Cantitate: cca. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 1.8 kg/m2 Cantitate: cca. pe bază de răşini siliconice pentru interior şi exterior. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Idei cu viitor. 3. Tencuială periată 1.2 kg/m² 5 kg.5 kg/m2 Cantitate: cca. Permeabilă la vapori. egalizare. 1 palet = 30 role = 1500 m² Grund Universal (Baumit UniversalGrund) Grund gata preparat.1 kg/m2 Cantitate: cca.1 m/m² Cantitate: cca. nu se murdăreşte. Latura ochiului: = 4x4 mm Consum: cca. absorbţie şi aderenţă la aplicarea tencuielilor decorative Granopor. 4. 2 . 1 palet = 48 cutii = 240 kg cca. . m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 1 palet = 16 cutii = 400 kg 25 kg. 10. 2.

 m2 /cutie Cutie: 30 kg. 10. Tencuială periată 1.8 kg/m2 Cantitate: cca.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Tencuială minerală decorativă în strat subţire pe bază de silicat de potasiu. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 2.1 kg/m2 Cantitate: cca. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca.9 kg/m2 Cantitate: cca. 7. 4. Foarte permeabilă la vapori. 3. m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. 7. impermeabilă. 4. 12 m2/cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 2. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.5 K Consum: cca. .5 kg/m2 Cantitate: cca. 3. 2. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. . 4. pentru finisarea faţadelor.5 K Consum: cca. 3. 3. 11 m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. m2/cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 2. Livrată în 30 de culori puternice din paletarul Artline. Tencuială periată 1.2 kg/m2 Cantitate: cca. 7. m2/cutie Cutie: 30 kg.9 kg/m2 Cantitate: cca. Tencuială periată 1. . 3. m2 /cutie Cutie: 30 kg.1 kg/m2 Cantitate: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca.7 kg/m2 Cantitate: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca. 2. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Granopor (Baumit GranoporPutz) Tencuială Artline (Baumit ArtlinePutz) Tencuială decorativă în strat subţire. 1 palet = 16 cutii = 480 kg 0 .5 K Consum: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Silikat (Baumit SilikatPutz) Tencuială decorativă în strat subţire pe bază de răşini acrilice pentru interior şi exterior. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.

: +40 (021) 350 01 03/06 Fax: +40 (021) 318 24 08 e-mail: office@baumit.R. nr.ro Bacău (Depozit) Calea Romanului. Bucureşti B-dul Iuliu Maniu nr. 34-35. RO 061129 Tel.ro www. 0723 604 063 0722 317 646 0722 658 099 0722 270 0 0722 536 625 0726 113 003 072 71 21 0722 0 71 Tel: 0722 351 843.ro Cluj-Napoca Piaţa Mihai Viteazu nr.: +40 (021) 318 24 03 Fax.L.baumit.ro Timişoara Calea Arad nr. 5 Tel. 7 Tel: +40 (256) 248 677 Fax: +40 (256) 248 651 e-mail: baumit_tm@baumit. 0788 351 843 Republica Moldova Tel: +0 721 200 1 +373 69 77 69 77 Fax: +373 22 412 812 Idei cu viitor. Octavian Goga Nr.: +40 (021) 350 01 07 Teiuş Str.ro Depozit Tel.C. Baumit România Com S. 1 . 600.: +40 (258) 851 176 Fax: +40 (258) 806 237 e-mail: teius@baumit.ro Reprezentanţi comerciali zonali Bucureşti Sector 1 Sector 2 Sector 3+4 Sector 5 Sector 6 Cluj-Napoca Braşov Timişoara oradea Iaşi Craiova Teiuş Ploieşti Constanţa Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: 0722 1 21 0722 317 651 0722 657 177 0723 603 965 0722 317 642 0722 351 844. Tel: +40 (234) 547 590 e-mail: baumitbacau@baumit. sector 6. ap.S. 22 Tel/Fax: +40 (264) 432 342 e-mail: baumitcj@baumit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful