Baumit Ghid de punere în operă

Sistemul Termoizolant pentru faţade Baumit EPS

■ Componente testate în sistem ■ Sistem probat şi eficient ■ Instrucţiuni pas cu pas

Sistemul termoizolant Baumit EPS
Ghid de punere în operă

Cuprins
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Generalităţi Observaţii preliminare Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Lipirea plăcilor termoizolante Montarea plăcilor termoizolante Dibluirea plăcilor termoizolante Masa de şpaclu armată Grundarea Finisare - Tencuieli decorative Rosturi Manopera Scule şi dispozitive Detalii suplimentare 3 3 4 6 7 10 14 17 18 20 23 24 25

Pentru detalii tehnice: Servciul tehnic - Baumit România Tel: 021  02,  0 ing. Florin Popescu ing. Dana Epurescu

1. Generalităţi

Elementele componente ale sistemului termoizolant Baumit, sunt compatibile între ele şi verificate în sistem, în conformitate cu ghidul de agrementare european ETAG 004. Comportare la foc: Sistemul se încadrează în Euroclasa B-S2, d0.

2. Observaţii preliminare

Măsuri suplimentare de protecţie la foc: La clădirile cu mai mult de trei etaje şi o grosime a termoizolaţiei mai mare de 10 cm, se aplică în zona buiandrugilor, o protecţie la foc cu o lamelă din vată minerală ce va depăşi şpaleţii cu minim 30 de cm şi o înălţime de minim 20 cm. Placa se va diblui.

Fig. 1 Dispunerea lamelei din vată minerală la nivelul planşeului

Fig. 2 Dispunerea lamelei din vată minerală în zona buiandrugilor

Idei cu viitor. 

Plăcile termoizolante se vor aplica numai pe suporturi uscate. Planeitatea suportului va fi în conformitate cu normele în vigoare pentru zidării. până la stratul suport (zid) înglobând plasa din fibră de sticlă. Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Pe zona de racord a sistemului cu terenul se va realiza o hidroizolaţie. Fig. fără eflorescenţe sau decofrol. material şi temperatură în aer. 3. (vezi capitolul 13. (cum ar fi revopsiri) (vezi capitolul 9). terasă etc) se face prin intermediul unui profil de soclu. sau cu tendinţe de desprindere. peste 10 mm fiind recomandată tencuirea. îngheţ şi degradări din solicitări mecanice. O umezire ulterioară a stratului suport (umiditatea ascensională) trebuie evitată. O etanşare sigură împotriva ploii (în rafale) se poate realiza cu ajutorul benzii de etanşare Baumit şi a profilelor de racord. Neplaneităţile până la 10 mm se pot prelua prin stratul de adeziv pentru lipire. al tencuielilor decorative trebuie să fie de minim 25. 15 cm) iar apoi se lipeşte placa termoizolantă. . Fisurile din suport. la Tencuieli Silikat Baumit sub +8°C). A) Dacă racordul la teren (trotuar. acesta nu trebuie să prezinte găuri pe latura orizontală. Depozitare: Elementele componente vor fi depozitate pe şantier astfel încât să fie ferite de factorii atmosferici. se aplică întâi pe perete un ştraif din plasă de fibră de sticlă (min. Masa de şpaclu armată . întrerupătoare etc. Pe zonele cu stropiri intense (pe minim 30 cm înălţime) şi sub nivelul terenului se vor folosi plăci termoizolante din polistiren extrudat Baumit. Plăcile termoizolante vor fi ferite de radiaţiile ultraviolete. Dacă nu se foloseşte profil de soclu. De asemenea trebuie să fie uscat. nu influenţează funcţionalitatea sistemului termoizolant. Acest lucru este valabil şi pentru finisajele ce vor fi aplicate ulterior. curat. Suport: Suportul nu trebuie să fie friabil. Temperaturi: Aplicarea sistemului termoizolant este interzisă la temperaturi sub +5°C (suport.) vor fi etanşate corespunzător împotriva apei de ploaie. pe ploaie (fară măsuri de protecţie) în condiţiile în care există riscul apariţiei condensului (chiar şi în fazele de întărire şi uscare). Racordări: Toate racordările la ferestre şi uşi precum şi elementele ce străpung sistemul (paratrăsnetul.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Coeficientul de reflexie a luminii (HBW): Coeficientul de reflexie a luminii.Baumit Klebespachtel se întoarce pe muchia plăcii de polistiren. burlane. Deplaneizările liniare pot fi preluate prin grosimi diferite ale stratului de polistiren.

4 Montarea diblurilor Idei cu viitor.Piese de racord între profile. . ► Suplimentar. . Fig.Baumit Kanten Fix.Profil de soclu Baumit. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distanţiere între profil şi perete. îmbinările dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de racord (legătură) (Fig. . 5). 6).Dibluri (conexpanduri) pentru fixare profil.Distanţiere (Fig. ► Fixarea profilelor de soclu: se va face cu dibluri la fiecare 30 cm (Fig.Elemente componente: .Adeziv pentru profile . profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv pentru profile Baumit Kanten Fix. . . 3 Pentru zonele de colţ se recomandă folosirea profilelor speciale Fig. 5 Preluarea denivelărilor peretelui cu distanţieri Fig. . 3). 4).Profil de soclu de colţ Baumit (Fig.

Adăugarea de aditivi (antiîngheţ. . Aplicarea adezivului se face ajutorul unui şpaclu cu dinţi mici (3-4 mm).5 ore. cca. 1. plăci OSB. Dacă materialul a început să se întărească în găleată este interzisă adăugarea suplimentară de apă pentru „a-l reface”.0 cca.0-. ► La adezivul pastă . pentru reglarea consistenţei putându-se adăuga o mică cantitate de apă.0-. Lipirea plăcilor termoizolante Tip de adeziv Polistiren de faţadă Baumit Adeziv pentru şpaclu . În cazul utilizării unui malaxor cu amestecare continuă.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Fig. plăci aglomerate.). 6 Îmbinarea dintre profile cu ajutorul pieselor de racord (legătură) Fig.Baumit Dispersionskleber se face o amestecare a materialului din găleată. Timpul maxim de punere în operă a materialului după preparare este de 1. . 1. cu dozare constantă a apei. nu este recomandată. acceleratori de priză etc. 7 Fixarea profilului de soclu 4. Se lasă 5 minute pentru reacţia componentelor cu apa şi apoi se reamestecă. cca.0 Preparare: ► Mortarul adeziv se presară în apă curată şi se amestecă cu un malaxor până la obţinerea unei paste fără aglomerări.5 ore.0 cca. direct pe suport (lemn. 1 2 Adeziv în dispersie pentru lipirea plăcilor termoizolante pe suport de lemn Adeziv bituminos bicomponent pentru lipirea plăcilor de polistiren extrudat pe hidroizolaţie 6 . se recomandă o remalaxare cu o bormaşină. 1.0-. 2. Timpul de punere în operă este de cca.Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber sau Spezialfassadenkleber Polistiren extrudat pentru soclu XPS-R Baumit Adeziv pentru şpaclu Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber1 Dickbeschichtung 2k2 Consum (kg/mp) cca.

8): Se aplică un cordon perimetral cu o lăţime de cca. 7 . mai întâi se omogenizează componenta fluidă iar apoi se presară în aceasta componenta pulverulentă. Fig. Amestecul este gata atunci când se obţine o masă omogenă şi fără aglomerări. fiind interzisă folosirea lor la colţurile clădirii. 25 mm) este recomandată. 8 Metoda de lipire pe contur Fig. Neplaneităţile de până la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv. ţesute. 10) . 2 ore. Montarea plăcilor termoizolante Metoda de lipire punctuală (Fig. în anumite condiţii putându-se prelungi până la 10 zile. pe hidroizolaţia bituminoasă se utilizează adezivul bituminos Dickbeschichtung 2K. 1 până la 2 cm) şi o suprafaţă de contact cu suportul de minim 40%.În zonele în care este posibilă apariţia de fisuri. ► În zona de soclu. Folosirea de resturi de plăci (minim 15 cm lăţime) este admisibilă. dar acestea vor fi dispersate în câmpul faţadei. Metoda de lipire continuă (Fig. Cantitatea de adeziv aplicată este funcţie de abaterea de planeitate a suportului şi grosimea stratului de adeziv (cca. 5 cm şi în mijlocul plăcii trei puncte de lipire.etc). În zona colţurilor golurilor (ferestre sau uşi) nu vor fi realizate rosturi. aplicate de jos în sus. strâns îmbinate. Timpul de uscare este de minimum 3 zile. 9 Metoda de lipire continuă Idei cu viitor. datorită schimbărilor de material. 5. placa trebuind să depăşească colţul golului (Fig. Preparare: cu ajutorul unui malaxor. O dibluire suplimentară cu dibluri pentru lemn Baumit (lungime de ancorare min. Se va avea în vedere obţinerea unei lipiri a plăcilor termoizolante fără rosturi şi cât mai plană. 9): Pe suporturi plane adezivul poate fi aplicat continuu cu un şpaclu cu dinţi de 10 mm. În rosturile dintre plăci nu trebuie să rămână adeziv. În principiu se folosesc numai plăci întregi. Timpul de punere în operă este de cca. plăcile termoizolante se vor petrece dincolo de această zonă cu minim 10 cm.

11 Aşezarea primului rând de plăci termoizolante Fig. Şpaleţii de la ferestre şi uşi: Plăcile de faţadă vor fi lipite astfel încât să depăşească muchia golului cu grosimea termoizolaţiei ce va fi aplicată pe spaleţi. dar nu mai mult de o treime din grosimea plăcii termoizolante. Fig. 12 Montarea plăcilor . cu rosturile ţesute. 10 Aşezarea plăcilor în zona golurilor. Plăcile se pozează prin mişcări uşoare de apăsare în şiruri orizontale. 11). Aşezarea primului rând de plăci: Primul rând de plăci termoizolante se aşează în profilul de soclu (Fig. Se vor lipi numai plăci întregi sau jumătăţi de placă (Fig. Montarea plăcilor termoizolante (continuare) CorECT GREŞIT Fig. cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel încât să nu apară rosturi. Colţurile clădirii: Plăcile vor fi aşezate ţesut atât în câmp cât şi la colţurile clădirii. Plăcile pot fi decupate până la o grosime finală de minim 3 cm.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 5. Elementele ieşite din planul faţadei. 13).

Închiderea cu masa de şpaclu . se va face o şlefuire a plăcilor în dreptul zonelor de îmbinare (rosturi) (Fig. Fig. rezultate datorită abaterilor dimensionale ale plăcilor vor fi astupate cu ştraifuri (pene) din polistiren.Rosturile < de 4 mm pot fi închise cu spumă poliuretanică. 14 Şlefuirea zonei de îmbinare între plăci Idei cu viitor. . Rosturile: Rosturile dintre plăci de peste 2 mm. 13 Dispunerea plăcilor în câmp şi la colţuri 25 25 25 25 25 25 25 25 m in cm 40 c m m in 40 La lipirea plăcilor în zona buiandrugilor: Pentru a împiedica alunecarea plăcilor se vor folosi cleme de fixare sau alte elemente ajutătoare.Baumit Klebespachtel a acestora este interzisă. . 14). .Deplaneizări: După întărirea adezivului de lipire Baumit Klebespachtel.Zidărie Plăci termoizolante Baumit Fig.

Dibluirea plăcilor termoizolante Plăcile termoizolante de faţadă Baumit. Nu este necesară dibluirea la lipirea direct pe zidărie nouă de cărămidă sau blocheţi de beton. Alegerea diblurilor: Se va face în funcţie de tipul materialului din care este alcătuit peretele: zidărie plină sau cu goluri.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. 10 . Numărul diblurilor: În general este necesar un număr de minim 6 dibluri/mp. Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm. plăci fibrolemnoase liate cu ciment. Zona marginală: Lăţimea zonei marginale se consideră minim 1 m de o parte şi de alta a colţurilor clădirii. ce se montează prin înşurubare. respectiv 25 mm. se vor diblui începând de regulă de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire). când greutatea sistemului depăşeşte 30 kg. Dacă înalţimea este egală sau mai mică decât lungimea se consideră 10% din înălţime. se consideră lăţimea zonei marginale. Plăcile de vată minerală necesită întotdeauna o dibluire. etc. Lungimile de ancorare minime vor fi 110 mm. În afara acestui domeniu este necesară o confirmare din partea proiectantului. La zidăria din cărămidă cu goluri sau blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului să depăşească grosimea peretelui exterior al cărămizii. Zona de soclu: Plăcile termoizolante din polistiren extrudat XPS. au nevoie suplimentar faţă de lipire şi de o dibluire. Dacă înălţimea faţadei este mai mare decât lungimea. însă nu va depăşi 2 m. Pentru pereţii care nu pot fi încadraţi în cei descrişi mai sus este necesară efectuarea unor teste de smulgere. Regula este valabilă pentru clădirile cu o înălţime < 50 m şi/sau o viteză a vântului de max. 135 Km/h. se recomandă folosirea unor dibluri speciale.00 m înăltime. Dibluirea este de asemenea necesară. Pentru suporturile din BCA sau lemn. beton. la 10% din lungime./mp şi/sau clădirea are mai mult de 25.

Idei cu viitor. ramblee. pe zone de deal. poziţii protejate de deal. Aici intră oraşe. malul lacului.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 12 6 6 10-2 >2-0 <10 6 6 10 6 10 6 6 6 10-2 >2-0 6 6 6 10 III Configuraţia terenului de tip I: Zona de şes sau de deal lipsită de case. poziţii expuse. Configuraţia terenului de tip II: Teren cu multiple obstacole pentru vânt. zone cu păduri. cu sarcină utilă 0. Înălţimea medie a obstacolelor (înălţimea medie a acoperişului) trebuie să fie de minim 10 m.20kN. cu sarcina utilă 0. copaci. sau acestea sunt ca elemente izolate. zone montane.20 KN. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 .1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 6 10 X* 6 12 X* <10 6 10 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 X* 6 6 10-2 6 10 > 2-0 6 10 12 III * Se utilizează un diblu care rezistă la o sarcină de 0. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 .Număr de dibluri/mp. 11 . Număr de dibluri/mp.15 KN.

Această configuraţie a terenului se găseşte numai în centrul marilor oraşe. 15). trebuie respectată lungimea de ancorare. Schema de dibluire: Se folosesc 2 variante de dibluire. a doua variantă fiind cu câte 3 dibluri pe placă (Fig. Lungimea totală a găurii va fi cu 10 până la 15 mm mai mare decât lungimea de ancorare. dar în acelaşi timp se caracterizează printr-o mare densitate. astfel încât sub fiecare diblu să se găsească mortar adeziv. Talerul diblului va fi îngropat în termoizolaţie până la nivelul suprafeţei acestora. Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat în suport. Se va avea grijă ca la găurire să nu fie degradată (afectată) armătura. 24 ore) se vor realiza găuri cu burghiul de 8 mm în zona punctelor de lipire. iar alături se va monta un diblu nou. se va alege.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. găurile rezultate vor fi umplute cu polistiren. Diblurile cu tija strivită sau neancorate bine se vor scoate. 16). 12 . prima variantă constă dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersecţie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rosturile în T) şi câte un diblu în mijlocul fiecărei plăci (Fig. Dibluirea plăcilor termoizolante (continuare) Configuraţia terenului de tip III: Terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea şi mărimea obstacolelor împotriva vântului. Distanţa diblurilor faţă de marginea plăcilor. Găurirea: După întărirea suficientă a adezivului de lipire (min. ale căror înălţime medie (înălţime acoperiş) este de minim 25 m. Găurirea cu maşina de găurit cu percuţie este admisă doar la beton şi cărămidă plină. Lungimea diblurilor: Pentru a obţine rezistenţă la smulgere. Montarea diblurilor: Diblurile se montează după întărirea mortarului adeziv de lipire Baumit Klebespachtel. unde construcţiile nu sunt numai înalte. Stabilirea lungimii diblului: adâncimea de ancorare + grosimea tencuielii (dacă există) + grosime adeziv lipire + grosime termoizolaţie.

Fig. 16 Dibluire cu 3 dibluri/placă Idei cu viitor. 1 . 15 Dibluire la intersecţie Fig.

4 ca 20 0 ca. 17 Armarea suplimentară goluri . se va executa o armare în diagonală cu ştraifuri de plasă din fibră de sticlă. 20 cm 15 cm 15 cm Fig. cm .2 ca 0 cm Fig.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. înainte de armarea generală. 40 cm Realizarea muchiilor: În principiu se recomandă ca la colţurile clădirii să se monteze profile Baumit din aluminiu cu plasă. având grijă ca aripile din plasă de fibră de sticlă să fie complet înglobate în adezivul pentru şpaclu . În situaţia în care nu se montează profile de colţ plasa din câmp se va întoarce dincolo de colţ. Masa de şpaclu armată Armare goluri: La colţurile ferestrelor şi uşilor. suprapunându-se cel puţin 10 cm cu plasa de pe cealaltă latură a colţului (Fig 18). pe minim 20 cm. 18 Realizarea muchiei fără profil Armare fără profil 1 ca.Baumit Klebespachtel. cu dimensiunile minime 20 cmx40 cm. cm .

cu minim 10 cm suprapunere. 19 Detaliu şpalet Fig. 1 . Dacă plăcile termoizolante Baumit vor fi lăsate neprotejate de radiaţiile ultraviolete mai mult de 2 săptămani. 21).Bandă de etanşare Bandă de etanşare expandabilă Montare solbanc (dupa termoizolare şi armare glaf) Fig. 20 Detaliu solbanc Lacrimare: Lacrimarele se realizează folosind profilele Baumit pentru muchii orizontale cu lacrimar. ele vor trebui reşlefuite si curăţate. 21 Montarea şi spăcluirea capetelor diblurilor Idei cu viitor. Recomandări: capetele diblurilor vor fi spăcluite cu .Baumit Klebespachtel cu minim 24 ore înainte de armarea generală (Fig. Profilul se montează înaintea armării generale. Fig. Realizarea colţurilor intrânde: Muchiile intrânde se execută similar celor ieşinde fără profil.

Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. 10 cm) Fig.0 mm (în zonele de suprapunere dintre fâşii de minimum 0. plasa din fibră de sticlă (Baumit Premium). Acoperirea plasei din fibră de sticlă cu adeziv pentru şpaclu va fi de minimum 1. 23 Înglobarea plasei în proaspăt 16 . adezivul pentru şpaclu. Înaintea aplicării straturilor de finisaj. O gletuire excesivă este de evitat. Aplicarea plasei din fibră de sticlă Baumit se va face “ud în ud” (în proaspăt). Se întinde apoi cu ajutorul unui fier de glet din inox (cu dinţi de 10 mm). urmată de curăţarea zonelor de îmbinare (rosturile) dintre plăci.5 mm) maxim 3 mm. Se înglobează apoi în adezivul proaspăt. Fig. iar fâşiile de plasă să fie suprapuse pe minimum 10 cm. 22 Suprapunerea plasei de fibră de sticlă (min. Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate după uscare. având grijă să nu facă cute (pliuri). adezivul pentru şpaclu va fi lăsat la uscat minim 7 zile. Masa de şpaclu armată (continuare) Armarea generală: După întărirea adezivului de lipire -Baumit Klebespachtel se va face o şlefuire.

Fig. Grundul Universal Baumit. Pe vreme foarte călduroasă se recomandă aplicarea a două straturi de grund. Înainte de aplicare. Pentru reglarea consistenţei.Grundarea Punerea în operă: Înaintea aplicării stratului de amorsare Grund Universal Baumit stratul de Klebespachtel armat va avea o vechime de minim 7 zile. 17 . grundul se amestecă bine în găleată. Fig. se lasă un timp de uscare de minimum 2 ore. Între cele două straturi de armare. se aplică cu trafaletul. se lasă un timp de uscare de minimum 24 de ore între straturi.Protecţie pe zonele de faţadă cu solicitări mecanice ridicate: Înainte de armarea propriu zisă se va face o armare suplimentară cu un strat din plasă de fibră de sticlă Baumit Premium sau plasă Panzer Baumit (plasele nu se suprapun). 24 Aplicarea grundului cu trafaletul Idei cu viitor. Acesta trebuie să fie uscat. La aplicarea a două straturi de grund. într-un strat cât mai uniform. funcţie de necesităţi poate fi adăugată o mică cantitate de apă. 24 Armarea suplimentară 8.

Grosimi minime: Grosimea minimă a tencuielii decorative este de 1. gata preparate ce se aplică în strat subţire. la tencuielile periate (K). Granopor. va fi temeinic amestecată cu ajutorul unui malaxor. Fig. Punere în operă: Tencuiala decorativă.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. iar la tencuielile striate (R) fiind de minim 2 mm.Tencuieli decorative Generalităţi: Tencuielile decorative. Tencuiala decorativă se întinde cu fierul de glet de inox şi se nivelează la grosimea granulei după care se va drişcui cu drişca de plastic. sunt tencuieli sub formă de pastă. Silikat. Coeficientul de reflexie a luminii: Trebuie să fie de minim 25 conform ÖNORM B6400. 25 Aplicare tencuială decorativă 1 . Silikon si Artline. înainte de aplicare. Finisare .5 mm.

5 K după minim 24 de ore se aplică un strat de tencuială de umplere . cu conţinut suplimentar de substanţe ce împiedică formarea mucegaiului şi ciupercilor. temperatura minimă va fi de +8°C).Striată Structură K .Baumit FullPutz ce se drişcuie în continuare cu o paletă (drişcă) de plastic. Umiditatea ridicată şi temperaturile scăzute pot lungi timpul de uscare şi produce modificări neuniforme ale culorii. Evoluţia tonalităţii culorii poate fi influenţată prin caracteristicile suportului. Tencuielile ”fine“ Granopor şi Silicat: Sunt recomandate (atunci când se aplică într-un singur strat) numai pe suprafeţe reduse (cum ar fi ancadramentele sau şpaleţii).Periată Structură R . Tencuielile decorative pot fi livrate la cerere.Structură R .Periată Fig. Idei cu viitor. Peste tencuiala 1. materialului şi suportului trebuie să fie de minimum 5°C pe timpul execuţiei şi întăririi materialului (la tencuiala Silikat Baumit.5 mm sunt tencuieli fine şi fac posibilă realizarea unei suprafeţe netede. 26 Structurare (Drişcuirea) Finisaj neted: Tencuiala de ”umplere“ Granopor şi Silicat 0. Recomandări: Temperatura aerului.Striată Structură K . temperatura şi umiditatea atmosferică. 1 . Faţada va fi protejată de acţiunea directă a razelor solare de acţiunea ploii sau vântului puternic (de exemplu cu plasa de protecţie). Uniformitatea culorii poate fi asigurată numai în cadrul aceleaşi şarje de producţie.

27) . Rosturi Rosturi de dilataţie: Componente: .condiţionat . 27 Profil de dilataţie format E 20 . constă dintr-o bandă dintr-un material elastic. Fig. tasare etc. Finisare Tencuieli decorative (revopsiri) Dacă peste tencuiala decorativă se aplică o vopsea. utilizat pentru rosturi în câmpul faţadei. lipită de aripile a două profile de PVC ce au de asemenea pe aripa opusă câte un ştraif de 10 cm lăţime de plasă din fibră de sticlă. 30) Condiţii de utilizare: Rosturile care lucrează (de dilataţie.profil pentru rost de dilataţie .) trebuie să fie realizate şi în sistemul termoizolant.profil pentru rost de dilataţie . se vor avea în vedere recomandările din tabelul următor. Profilul poate fi folosit pentru rosturi cu lăţimea de 5 până la 25 mm.format V (Fig.nerecomandat Tencuiala Silikat (+) + + + Tencuiala Silikon (+) + + Tencuiala Artline + + + + + 10. Profilul pentru rost de dilataţie format E. Tencuială Tencuiala Vopsea Granopor Vopsea Granopor + Vopsea Silicat Vopsea Silicon Vopsea Artline + (+) . Se va respecta de asemenea cerinţa unui coeficient de reflexie de minimum 25.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. Profilul pentru rost de dilataţie format V este doar cu un singur profil PVC şi se foloseşte pentru rosturile de dilataţie la colţurile intrânde.recomanadat .format E (Fig.

Rosturi de legătură . 28 Profil de dilataţie format E Montare: De o parte şi de alta a rostului.Dimensiuni 15/2-6 15/5-12 lăţime rost 2-6 mm lăţime rost 5-12 mm Idei cu viitor. se aplică pe polistiren adezivul pentru şpaclu (Baumit Klebespachtel). Pentru a obţine o lăţime constantă a rostului şi a împiedica murdăria. Se înglobează apoi în proaspăt ştraifurile de plasă din fibra de sticlă. 29 Montare profil de dilataţie tip E Fig. 21 . 30 Montare profil de dilataţie tip V Rosturi de legătură: Componente: Bandă de etanşare rosturi Baumit. Fig.Fig. ce se va scoate după terminarea finisajului. Condiţii de utilizare: Racordurile (legăturile) dintre sistemul termoizolant şi elementele de construcţie adiacente trebuie să fie asigurate împotriva infiltraţiilor apei de ploaie şi vântului. Plasa din câmp se va suprapune 10 cm peste ştraifurile de plasă ale profilului. se recomandă introducerea unui ştraif de polistiren.

se desface folia de protecţie şi banda. 3 mm faţă de suprafaţa plăcii de polistiren. 31 Detaliu . direct de pe rolă se lipeşte pe elementul de racord.montarea benzii de etanşare la colţuri Fig. Timpul de expandare al benzii este de cca. Utilizare: Profile de PVC cu bandă de etanşare şi plasa din fibră de sticlă pentru o legătură etanşă şi sigură între sistemul termoizolant şi tocul ferestrelor şi uşilor. 22 . 32 Etanşare cu bandă şi tăietură în V a finisajului Profil de legătură pentru uşi şi ferestre. o taietură în “V”. Aripa de lipire a foliei de protecţie nu se va rupe înainte de aplicarea completă a ultimului strat al sistemului (tencuiala decorativă). Banda nu se întoarce pe colţ (la colţ se taie). GREŞIT CorECT Fig. în mortarul proaspăt. astfel încât să fie intrată cu cca.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Punere în operă: Înainte de fixare se face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea benzii de etanşare se taie banda de capăt. Plasa şi adezivul de şpaclu se aplică şi peste bandă. Îmbinările dintre benzi vor fi cât mai “îndesate”. În zona de racord se face cu mistria. Recomandări: Înainte de lipirea profilului se va face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea profilului. 10 min.

complexitatea faţadei şi eventualele abateri de planeitate ale acesteia. Această aripă se rupe după terminarea execuţiei stratului de finisaj. 2 . 33 Racordarea sistemului la tâmplărie cu ajutorul profilului de legătură Fig. 34 Lipirea profilului pe tocul tâmplăriei Montare: Se curăţă foarte bine tocul.06 mm). Banda de protecţie de la un capăt al profilului se îndepartează. este funcţie de stratul suport. se poziţionează profilul paralel cu tocul. Manopera Consum specific de manoperă: Consumul specific de manoperă pentru fiecare operaţie. 11. prin apăsare uşoară. ce se va lipi pe aripa profilului după îndepărtarea benzii de protecţie a acestuia. Se trece apoi la montarea foliei de potecţie a geamurilor (grosime minimă 0. pe m². valorile orientative fiind după cum urmează: Idei cu viitor. Rosturi (continuare) Fig. Se taie la dimensiune profilul.10.

► maşina rotopercutantă electrică pentru găurit cu burghiul: Φ 6 şi Φ 8. ► schelă. ► rolă sau bidinea.10 Ore manoperă / m² 0.0 0.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Operaţia Lipire plăci termoizolante Dibluire Şpăcluire şi armare Grundare Finisare Total Accesorii: Operaţia Montare profil de soclu Montare profil de colţ Ore manoperă / ml 0. astfel conform DIN 1202: Element Suprafaţa finisată la pereţi şi intradosuri planşee Abateri limite de planeităţi. 2 . ► nivela cu bula de aer (boloboc).0 0. ► drişcă de plastic. măsurate cu dreptarul 10 cm 1m m 2 mm mm mm 12. ► raşchetă pentru şlefuit polistirenul. ► fier de glet din inox.2 1. malaxor sau bormaşină prevăzută cu tijă pentru preparat mortar. ► perii de curăţat. sunt valabile cele normale pentru faţade. ► vas pentru preparat mortarul.15 Toleranţe: În situaţia în care nu sunt stabilite anumite cerinţe cu privire la abaterile de planeitate. ► găleţi. ► după caz. 0.10 0. Scule şi dispozitive Scule şi dispozitive: ► şpaclu (10x10 mm).1 0.

hidroizolare (lipire: cordon perimetral +3 puncte) Adeziv pt. şpaclu Polisiren extrudat XPS-G 1cm Plasa se petrece 1 cm peste profilul de soclu Idei cu viitor. A) Alcătuire strat protecţie pt.Aluminiu Perete parter (lipire: cordon perimetral+3 puncte de lipire) Bandă de etanşare rosturi 20 cm petrecere Placă parter Armare suplimentară: Placă termoizolantă Baumit XPS-R Adeziv pt.13. şpaclu Baumit (Dibluire în funcţie de necesităţi) (lipire: cordon perimetral + 3 puncte) Amorsă pt. faţadă şi soclu Tencuială Granopor Grund Universal Plasă din fibră de sticlă Baumit Adeziv pt. şpaclu . şpaclu Baumit Perete subsol Carton asfaltat tăiat la nivelul terenului Tencuială decorativă peste adezivul pt. 2 . Detalii suplimentare Realizare Soclu (Fig.Klebespachtel Plăci termoizolante Baumit Adeziv pt. şpaclu Baumit Profil de soclu cu lăcrimar profil "U" .

Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Detaliu fereastră .Secţiune verticală (Fig. şpaclu Baumit Plasă din fibră de sticlă Baumit Polistiren de faţadă Baumit Adeziv BaumitKlebeSpachtel Zidărie 26 .0 Dibluri conform ETAG 014 Funcţie de necesităţi Tencuială Granopor BaumitUniversalGrund Adeziv pt. B) Bandă de etanşare Solbanc 1 Bandă de etanşare 3.

Racorduri la terase şi balcoane (Fig. 27 . şpaclu Baumit Grund Universal Adeziv pt. şpaclu Baumit Tăietură cu mistria Plintă ceramică (Cordon perimetral+3puncte de lipire) Bandă de etanşare Zidărie Planşeu beton armat Zidărie Idei cu viitor. C) Dibluri Baumit Dibluire funcţie de necesităţi Alcătuire finisaj: Tencuială Granopor Placă termoizolantă Baumit Plasă fibră sticla Baumit Adeziv pt.

4. 3. Dimensiuni: 95 mm 115 mm 135 mm 155 mm 175 mm 2 .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă PRODUSELE SISTEMULUI TERMOIZOLANT BAUMIT EPS Adeziv pentru şpaclu (Baumit KlebeSpachtel) Adeziv pulverulent pe bază de ciment pentru lipirea şi şpăcluirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit şi plăcilor de polistiren extrudat XPS-R.6 m²/cutie 25 kg.-. 1 palet = 48 saci = 1200 kg Siloz: Adeziv dispersant (Baumit Dispersionskleber) Adeziv pastă pentru lipirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit pe suprafeţe de lemn. 6. 7. Consum: Cantitate: Cutie: cca. 14. Consum: cca. 5. m2/sac Sac: 25 kg. 3. 20 cm Polistiren extrudat . 5. 11.rugos XPS-R Polistiren extrudat pentru termoizolare soclu. 8 cm Dibluri (Baumit Dübel) Dibluri cu cui de plastic Diametru tijă: 8 mm Diametru taler: 60 mm 1 pachet de 100 buc. 8. 2. 16. 4-5 kg/m²/(la lipire) cca. 10. 18.5 kg/m² pentru suprafeţe netede şi plane cca. 16. 12. 4. 3. 6. 9. 1 palet = 16 cutii = 400 kg Polistiren expandat pentru faţade Baumit (Baumit SpezialFassadenplatten) Conductivitate termică: λ = 0. 1.5 kg/m² (la şpăcluire) Cantitate: cca. Conductivitate termică: λ = 0.035 W/mK Dimensiune plăci: 60x125 cm Grosime plăci: 2.040 W/mK Dimensiune plăci: 50x100 cm Grosime plăci: 2.

2 kg/m² 5 kg. 4. m2 /cutie Cutie: 30 kg. Silikat. absorbţie şi aderenţă la aplicarea tencuielilor decorative Granopor. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 45 m²/rolă Rola: 50 m2. .9 kg/m2 Cantitate: cca. Permeabilă la vapori. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Idei cu viitor. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. nu se murdăreşte. 16 m²/cutie 25 kg.1 m/m² Cantitate: cca. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. Artline. pentru cca. Tencuială periată 1. 10. 2.Plasă din fibră de sticlă Premium (Baumit Textilglassgitter Premium) Plasă de armare rezistentă la mediul alcalin. 7.5 K Consum: cca. folosit pentru amorsare.8 kg/m2 Cantitate: cca. egalizare.1 kg/m2 Cantitate: cca. 3. 1 palet = 16 cutii = 400 kg 25 kg. 2. Silikon. Latura ochiului: = 4x4 mm Consum: cca. Element de rezistenţă verificat în cadrul sistemului termoizolant Baumit. Mozaic. 2 .2 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 30 role = 1500 m² Grund Universal (Baumit UniversalGrund) Grund gata preparat. 80 m² Produse pentru finisarea faţadelor Tencuială Silikon (Baumit SilikonPutz) Tencuială decorativă. Consum: Cutie: Cantitate: Cutie: Cantitate: 0. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. impermeabilă. 1. 1 palet = 48 cutii = 240 kg cca. pe bază de răşini siliconice pentru interior şi exterior.5 kg/m2 Cantitate: cca. 3.

12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 7. . 2.2 kg/m2 Cantitate: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. 3. . 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Granopor (Baumit GranoporPutz) Tencuială Artline (Baumit ArtlinePutz) Tencuială decorativă în strat subţire. 3. Tencuială periată 1. m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 7. m2/cutie Cutie: 30 kg. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. Tencuială periată 1. pentru finisarea faţadelor.5 K Consum: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca. Tencuială periată 1. 2. 11 m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 2. 1 palet = 16 cutii = 480 kg 0 .5 K Consum: cca. 10.1 kg/m2 Cantitate: cca. 3.1 kg/m2 Cantitate: cca. . Livrată în 30 de culori puternice din paletarul Artline.5 kg/m2 Cantitate: cca. impermeabilă.9 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca.7 kg/m2 Cantitate: cca.8 kg/m2 Cantitate: cca. 2. 4.1 kg/m2 Cantitate: cca.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Tencuială minerală decorativă în strat subţire pe bază de silicat de potasiu. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.9 kg/m2 Cantitate: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca. 2. m2/cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 12 m2/cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca.5 K Consum: cca. 7. 4. 4. 3. Foarte permeabilă la vapori.5 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Silikat (Baumit SilikatPutz) Tencuială decorativă în strat subţire pe bază de răşini acrilice pentru interior şi exterior. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 3.

 Tel: +40 (234) 547 590 e-mail: baumitbacau@baumit.: +40 (258) 851 176 Fax: +40 (258) 806 237 e-mail: teius@baumit.ro www. 600.L. 7 Tel: +40 (256) 248 677 Fax: +40 (256) 248 651 e-mail: baumit_tm@baumit.ro Cluj-Napoca Piaţa Mihai Viteazu nr.ro Reprezentanţi comerciali zonali Bucureşti Sector 1 Sector 2 Sector 3+4 Sector 5 Sector 6 Cluj-Napoca Braşov Timişoara oradea Iaşi Craiova Teiuş Ploieşti Constanţa Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: 0722 1 21 0722 317 651 0722 657 177 0723 603 965 0722 317 642 0722 351 844.: +40 (021) 350 01 07 Teiuş Str. Bucureşti B-dul Iuliu Maniu nr.ro Depozit Tel.ro Timişoara Calea Arad nr.ro Bacău (Depozit) Calea Romanului. 5 Tel. ap. 34-35.: +40 (021) 318 24 03 Fax.R.C. Baumit România Com S. 0788 351 843 Republica Moldova Tel: +0 721 200 1 +373 69 77 69 77 Fax: +373 22 412 812 Idei cu viitor.: +40 (021) 350 01 03/06 Fax: +40 (021) 318 24 08 e-mail: office@baumit. sector 6.baumit. Octavian Goga Nr. nr. 1 . RO 061129 Tel. 22 Tel/Fax: +40 (264) 432 342 e-mail: baumitcj@baumit.S. 0723 604 063 0722 317 646 0722 658 099 0722 270 0 0722 536 625 0726 113 003 072 71 21 0722 0 71 Tel: 0722 351 843.