Baumit Ghid de punere în operă

Sistemul Termoizolant pentru faţade Baumit EPS

■ Componente testate în sistem ■ Sistem probat şi eficient ■ Instrucţiuni pas cu pas

Sistemul termoizolant Baumit EPS
Ghid de punere în operă

Cuprins
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Generalităţi Observaţii preliminare Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Lipirea plăcilor termoizolante Montarea plăcilor termoizolante Dibluirea plăcilor termoizolante Masa de şpaclu armată Grundarea Finisare - Tencuieli decorative Rosturi Manopera Scule şi dispozitive Detalii suplimentare 3 3 4 6 7 10 14 17 18 20 23 24 25

Pentru detalii tehnice: Servciul tehnic - Baumit România Tel: 021  02,  0 ing. Florin Popescu ing. Dana Epurescu

1. Generalităţi

Elementele componente ale sistemului termoizolant Baumit, sunt compatibile între ele şi verificate în sistem, în conformitate cu ghidul de agrementare european ETAG 004. Comportare la foc: Sistemul se încadrează în Euroclasa B-S2, d0.

2. Observaţii preliminare

Măsuri suplimentare de protecţie la foc: La clădirile cu mai mult de trei etaje şi o grosime a termoizolaţiei mai mare de 10 cm, se aplică în zona buiandrugilor, o protecţie la foc cu o lamelă din vată minerală ce va depăşi şpaleţii cu minim 30 de cm şi o înălţime de minim 20 cm. Placa se va diblui.

Fig. 1 Dispunerea lamelei din vată minerală la nivelul planşeului

Fig. 2 Dispunerea lamelei din vată minerală în zona buiandrugilor

Idei cu viitor. 

acesta nu trebuie să prezinte găuri pe latura orizontală. O etanşare sigură împotriva ploii (în rafale) se poate realiza cu ajutorul benzii de etanşare Baumit şi a profilelor de racord. O umezire ulterioară a stratului suport (umiditatea ascensională) trebuie evitată. fără eflorescenţe sau decofrol. Acest lucru este valabil şi pentru finisajele ce vor fi aplicate ulterior. la Tencuieli Silikat Baumit sub +8°C).Baumit Klebespachtel se întoarce pe muchia plăcii de polistiren. A) Dacă racordul la teren (trotuar. Temperaturi: Aplicarea sistemului termoizolant este interzisă la temperaturi sub +5°C (suport. Suport: Suportul nu trebuie să fie friabil. De asemenea trebuie să fie uscat. 15 cm) iar apoi se lipeşte placa termoizolantă.) vor fi etanşate corespunzător împotriva apei de ploaie. (cum ar fi revopsiri) (vezi capitolul 9). Pe zonele cu stropiri intense (pe minim 30 cm înălţime) şi sub nivelul terenului se vor folosi plăci termoizolante din polistiren extrudat Baumit. terasă etc) se face prin intermediul unui profil de soclu. Neplaneităţile până la 10 mm se pot prelua prin stratul de adeziv pentru lipire. al tencuielilor decorative trebuie să fie de minim 25. Masa de şpaclu armată . Fig. întrerupătoare etc. burlane. Deplaneizările liniare pot fi preluate prin grosimi diferite ale stratului de polistiren. se aplică întâi pe perete un ştraif din plasă de fibră de sticlă (min. Planeitatea suportului va fi în conformitate cu normele în vigoare pentru zidării. până la stratul suport (zid) înglobând plasa din fibră de sticlă. . Dacă nu se foloseşte profil de soclu. îngheţ şi degradări din solicitări mecanice. peste 10 mm fiind recomandată tencuirea. 3. material şi temperatură în aer. Plăcile termoizolante se vor aplica numai pe suporturi uscate.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Coeficientul de reflexie a luminii (HBW): Coeficientul de reflexie a luminii. Racordări: Toate racordările la ferestre şi uşi precum şi elementele ce străpung sistemul (paratrăsnetul. nu influenţează funcţionalitatea sistemului termoizolant. (vezi capitolul 13. Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Pe zona de racord a sistemului cu terenul se va realiza o hidroizolaţie. pe ploaie (fară măsuri de protecţie) în condiţiile în care există riscul apariţiei condensului (chiar şi în fazele de întărire şi uscare). curat. Fisurile din suport. Plăcile termoizolante vor fi ferite de radiaţiile ultraviolete. Depozitare: Elementele componente vor fi depozitate pe şantier astfel încât să fie ferite de factorii atmosferici. sau cu tendinţe de desprindere.

Dibluri (conexpanduri) pentru fixare profil. . 6). 4 Montarea diblurilor Idei cu viitor. . 3 Pentru zonele de colţ se recomandă folosirea profilelor speciale Fig. . 3). 5).Profil de soclu Baumit. . profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv pentru profile Baumit Kanten Fix. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distanţiere între profil şi perete. 5 Preluarea denivelărilor peretelui cu distanţieri Fig.Adeziv pentru profile . .Distanţiere (Fig.Piese de racord între profile.Profil de soclu de colţ Baumit (Fig. .Elemente componente: .Baumit Kanten Fix. îmbinările dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de racord (legătură) (Fig. ► Suplimentar. ► Fixarea profilelor de soclu: se va face cu dibluri la fiecare 30 cm (Fig. 4). Fig.

. 2. 6 Îmbinarea dintre profile cu ajutorul pieselor de racord (legătură) Fig. Aplicarea adezivului se face ajutorul unui şpaclu cu dinţi mici (3-4 mm). plăci aglomerate. Adăugarea de aditivi (antiîngheţ. plăci OSB. ► La adezivul pastă . Se lasă 5 minute pentru reacţia componentelor cu apa şi apoi se reamestecă. Timpul de punere în operă este de cca. 1.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Fig. nu este recomandată.0-. acceleratori de priză etc.5 ore.0 Preparare: ► Mortarul adeziv se presară în apă curată şi se amestecă cu un malaxor până la obţinerea unei paste fără aglomerări.0-. cu dozare constantă a apei. Timpul maxim de punere în operă a materialului după preparare este de 1. 1.0-. cca.Baumit Dispersionskleber se face o amestecare a materialului din găleată. Lipirea plăcilor termoizolante Tip de adeziv Polistiren de faţadă Baumit Adeziv pentru şpaclu .0 cca. direct pe suport (lemn. .Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber sau Spezialfassadenkleber Polistiren extrudat pentru soclu XPS-R Baumit Adeziv pentru şpaclu Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber1 Dickbeschichtung 2k2 Consum (kg/mp) cca. 1.0 cca.). pentru reglarea consistenţei putându-se adăuga o mică cantitate de apă. cca. 1 2 Adeziv în dispersie pentru lipirea plăcilor termoizolante pe suport de lemn Adeziv bituminos bicomponent pentru lipirea plăcilor de polistiren extrudat pe hidroizolaţie 6 . Dacă materialul a început să se întărească în găleată este interzisă adăugarea suplimentară de apă pentru „a-l reface”. 7 Fixarea profilului de soclu 4.5 ore. se recomandă o remalaxare cu o bormaşină. În cazul utilizării unui malaxor cu amestecare continuă.

1 până la 2 cm) şi o suprafaţă de contact cu suportul de minim 40%. Timpul de punere în operă este de cca. Folosirea de resturi de plăci (minim 15 cm lăţime) este admisibilă. strâns îmbinate. 8): Se aplică un cordon perimetral cu o lăţime de cca. 9): Pe suporturi plane adezivul poate fi aplicat continuu cu un şpaclu cu dinţi de 10 mm. Neplaneităţile de până la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv. mai întâi se omogenizează componenta fluidă iar apoi se presară în aceasta componenta pulverulentă. Montarea plăcilor termoizolante Metoda de lipire punctuală (Fig. placa trebuind să depăşească colţul golului (Fig. 7 . 10) . dar acestea vor fi dispersate în câmpul faţadei. 8 Metoda de lipire pe contur Fig. în anumite condiţii putându-se prelungi până la 10 zile. Preparare: cu ajutorul unui malaxor. Fig. 25 mm) este recomandată. aplicate de jos în sus.În zonele în care este posibilă apariţia de fisuri. O dibluire suplimentară cu dibluri pentru lemn Baumit (lungime de ancorare min.etc). 2 ore. ţesute. În rosturile dintre plăci nu trebuie să rămână adeziv. plăcile termoizolante se vor petrece dincolo de această zonă cu minim 10 cm. În principiu se folosesc numai plăci întregi. 5. Timpul de uscare este de minimum 3 zile. Metoda de lipire continuă (Fig. În zona colţurilor golurilor (ferestre sau uşi) nu vor fi realizate rosturi. 5 cm şi în mijlocul plăcii trei puncte de lipire. pe hidroizolaţia bituminoasă se utilizează adezivul bituminos Dickbeschichtung 2K. Amestecul este gata atunci când se obţine o masă omogenă şi fără aglomerări. Cantitatea de adeziv aplicată este funcţie de abaterea de planeitate a suportului şi grosimea stratului de adeziv (cca. 9 Metoda de lipire continuă Idei cu viitor. fiind interzisă folosirea lor la colţurile clădirii. Se va avea în vedere obţinerea unei lipiri a plăcilor termoizolante fără rosturi şi cât mai plană. ► În zona de soclu. datorită schimbărilor de material.

cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel încât să nu apară rosturi. 11). Colţurile clădirii: Plăcile vor fi aşezate ţesut atât în câmp cât şi la colţurile clădirii. 12 Montarea plăcilor . dar nu mai mult de o treime din grosimea plăcii termoizolante. 11 Aşezarea primului rând de plăci termoizolante Fig. Montarea plăcilor termoizolante (continuare) CorECT GREŞIT Fig. Aşezarea primului rând de plăci: Primul rând de plăci termoizolante se aşează în profilul de soclu (Fig. Se vor lipi numai plăci întregi sau jumătăţi de placă (Fig. Fig. Elementele ieşite din planul faţadei. 13). cu rosturile ţesute. 10 Aşezarea plăcilor în zona golurilor.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 5. Plăcile pot fi decupate până la o grosime finală de minim 3 cm. Şpaleţii de la ferestre şi uşi: Plăcile de faţadă vor fi lipite astfel încât să depăşească muchia golului cu grosimea termoizolaţiei ce va fi aplicată pe spaleţi. Plăcile se pozează prin mişcări uşoare de apăsare în şiruri orizontale.

Închiderea cu masa de şpaclu . . rezultate datorită abaterilor dimensionale ale plăcilor vor fi astupate cu ştraifuri (pene) din polistiren.Deplaneizări: După întărirea adezivului de lipire Baumit Klebespachtel. 14 Şlefuirea zonei de îmbinare între plăci Idei cu viitor. 13 Dispunerea plăcilor în câmp şi la colţuri 25 25 25 25 25 25 25 25 m in cm 40 c m m in 40 La lipirea plăcilor în zona buiandrugilor: Pentru a împiedica alunecarea plăcilor se vor folosi cleme de fixare sau alte elemente ajutătoare. .Rosturile < de 4 mm pot fi închise cu spumă poliuretanică. se va face o şlefuire a plăcilor în dreptul zonelor de îmbinare (rosturi) (Fig. .Zidărie Plăci termoizolante Baumit Fig. Rosturile: Rosturile dintre plăci de peste 2 mm.Baumit Klebespachtel a acestora este interzisă. Fig. 14).

Dacă înalţimea este egală sau mai mică decât lungimea se consideră 10% din înălţime. La zidăria din cărămidă cu goluri sau blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului să depăşească grosimea peretelui exterior al cărămizii. când greutatea sistemului depăşeşte 30 kg. Plăcile de vată minerală necesită întotdeauna o dibluire. plăci fibrolemnoase liate cu ciment. Regula este valabilă pentru clădirile cu o înălţime < 50 m şi/sau o viteză a vântului de max. Dibluirea plăcilor termoizolante Plăcile termoizolante de faţadă Baumit. Alegerea diblurilor: Se va face în funcţie de tipul materialului din care este alcătuit peretele: zidărie plină sau cu goluri. ce se montează prin înşurubare. Nu este necesară dibluirea la lipirea direct pe zidărie nouă de cărămidă sau blocheţi de beton. respectiv 25 mm. Zona de soclu: Plăcile termoizolante din polistiren extrudat XPS. În afara acestui domeniu este necesară o confirmare din partea proiectantului. se vor diblui începând de regulă de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire).Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. Dibluirea este de asemenea necesară./mp şi/sau clădirea are mai mult de 25. au nevoie suplimentar faţă de lipire şi de o dibluire. Lungimile de ancorare minime vor fi 110 mm. Dacă înălţimea faţadei este mai mare decât lungimea. se consideră lăţimea zonei marginale. beton. se recomandă folosirea unor dibluri speciale.00 m înăltime. la 10% din lungime. 10 . 135 Km/h. Zona marginală: Lăţimea zonei marginale se consideră minim 1 m de o parte şi de alta a colţurilor clădirii. Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm. Pentru suporturile din BCA sau lemn. etc. Pentru pereţii care nu pot fi încadraţi în cei descrişi mai sus este necesară efectuarea unor teste de smulgere. însă nu va depăşi 2 m. Numărul diblurilor: În general este necesar un număr de minim 6 dibluri/mp.

20 KN. Număr de dibluri/mp. pe zone de deal. Idei cu viitor. Înălţimea medie a obstacolelor (înălţimea medie a acoperişului) trebuie să fie de minim 10 m. zone cu păduri.15 KN. copaci. poziţii expuse.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 6 10 X* 6 12 X* <10 6 10 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 X* 6 6 10-2 6 10 > 2-0 6 10 12 III * Se utilizează un diblu care rezistă la o sarcină de 0.Număr de dibluri/mp. zone montane.20kN. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . Aici intră oraşe. poziţii protejate de deal. sau acestea sunt ca elemente izolate. malul lacului. 11 .1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 12 6 6 10-2 >2-0 <10 6 6 10 6 10 6 6 6 10-2 >2-0 6 6 6 10 III Configuraţia terenului de tip I: Zona de şes sau de deal lipsită de case. ramblee. Configuraţia terenului de tip II: Teren cu multiple obstacole pentru vânt. cu sarcină utilă 0. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . cu sarcina utilă 0.

trebuie respectată lungimea de ancorare. 12 . Distanţa diblurilor faţă de marginea plăcilor. Montarea diblurilor: Diblurile se montează după întărirea mortarului adeziv de lipire Baumit Klebespachtel.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. Această configuraţie a terenului se găseşte numai în centrul marilor oraşe. Lungimea diblurilor: Pentru a obţine rezistenţă la smulgere. Schema de dibluire: Se folosesc 2 variante de dibluire. 16). a doua variantă fiind cu câte 3 dibluri pe placă (Fig. prima variantă constă dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersecţie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rosturile în T) şi câte un diblu în mijlocul fiecărei plăci (Fig. astfel încât sub fiecare diblu să se găsească mortar adeziv. Găurirea cu maşina de găurit cu percuţie este admisă doar la beton şi cărămidă plină. se va alege. 24 ore) se vor realiza găuri cu burghiul de 8 mm în zona punctelor de lipire. unde construcţiile nu sunt numai înalte. găurile rezultate vor fi umplute cu polistiren. Dibluirea plăcilor termoizolante (continuare) Configuraţia terenului de tip III: Terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea şi mărimea obstacolelor împotriva vântului. iar alături se va monta un diblu nou. ale căror înălţime medie (înălţime acoperiş) este de minim 25 m. 15). Lungimea totală a găurii va fi cu 10 până la 15 mm mai mare decât lungimea de ancorare. Se va avea grijă ca la găurire să nu fie degradată (afectată) armătura. Diblurile cu tija strivită sau neancorate bine se vor scoate. Stabilirea lungimii diblului: adâncimea de ancorare + grosimea tencuielii (dacă există) + grosime adeziv lipire + grosime termoizolaţie. Talerul diblului va fi îngropat în termoizolaţie până la nivelul suprafeţei acestora. Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat în suport. dar în acelaşi timp se caracterizează printr-o mare densitate. Găurirea: După întărirea suficientă a adezivului de lipire (min.

15 Dibluire la intersecţie Fig.Fig. 16 Dibluire cu 3 dibluri/placă Idei cu viitor. 1 .

Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. În situaţia în care nu se montează profile de colţ plasa din câmp se va întoarce dincolo de colţ. 40 cm Realizarea muchiilor: În principiu se recomandă ca la colţurile clădirii să se monteze profile Baumit din aluminiu cu plasă.2 ca 0 cm Fig. 17 Armarea suplimentară goluri . cm .Baumit Klebespachtel.4 ca 20 0 ca. pe minim 20 cm. se va executa o armare în diagonală cu ştraifuri de plasă din fibră de sticlă. cm . cu dimensiunile minime 20 cmx40 cm. având grijă ca aripile din plasă de fibră de sticlă să fie complet înglobate în adezivul pentru şpaclu . 20 cm 15 cm 15 cm Fig. Masa de şpaclu armată Armare goluri: La colţurile ferestrelor şi uşilor. suprapunându-se cel puţin 10 cm cu plasa de pe cealaltă latură a colţului (Fig 18). înainte de armarea generală. 18 Realizarea muchiei fără profil Armare fără profil 1 ca.

21). Realizarea colţurilor intrânde: Muchiile intrânde se execută similar celor ieşinde fără profil. Recomandări: capetele diblurilor vor fi spăcluite cu . 21 Montarea şi spăcluirea capetelor diblurilor Idei cu viitor.Baumit Klebespachtel cu minim 24 ore înainte de armarea generală (Fig. cu minim 10 cm suprapunere. 1 . ele vor trebui reşlefuite si curăţate.Bandă de etanşare Bandă de etanşare expandabilă Montare solbanc (dupa termoizolare şi armare glaf) Fig. Dacă plăcile termoizolante Baumit vor fi lăsate neprotejate de radiaţiile ultraviolete mai mult de 2 săptămani. Profilul se montează înaintea armării generale. 19 Detaliu şpalet Fig. Fig. 20 Detaliu solbanc Lacrimare: Lacrimarele se realizează folosind profilele Baumit pentru muchii orizontale cu lacrimar.

iar fâşiile de plasă să fie suprapuse pe minimum 10 cm. Aplicarea plasei din fibră de sticlă Baumit se va face “ud în ud” (în proaspăt). 23 Înglobarea plasei în proaspăt 16 . 10 cm) Fig.0 mm (în zonele de suprapunere dintre fâşii de minimum 0. Masa de şpaclu armată (continuare) Armarea generală: După întărirea adezivului de lipire -Baumit Klebespachtel se va face o şlefuire. Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate după uscare. Fig. O gletuire excesivă este de evitat. Înaintea aplicării straturilor de finisaj. 22 Suprapunerea plasei de fibră de sticlă (min.5 mm) maxim 3 mm. Acoperirea plasei din fibră de sticlă cu adeziv pentru şpaclu va fi de minimum 1. Se înglobează apoi în adezivul proaspăt. urmată de curăţarea zonelor de îmbinare (rosturile) dintre plăci. adezivul pentru şpaclu va fi lăsat la uscat minim 7 zile.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. având grijă să nu facă cute (pliuri). plasa din fibră de sticlă (Baumit Premium). adezivul pentru şpaclu. Se întinde apoi cu ajutorul unui fier de glet din inox (cu dinţi de 10 mm).

Înainte de aplicare. Acesta trebuie să fie uscat. Fig. grundul se amestecă bine în găleată. Pentru reglarea consistenţei. Între cele două straturi de armare. într-un strat cât mai uniform. 24 Armarea suplimentară 8.Protecţie pe zonele de faţadă cu solicitări mecanice ridicate: Înainte de armarea propriu zisă se va face o armare suplimentară cu un strat din plasă de fibră de sticlă Baumit Premium sau plasă Panzer Baumit (plasele nu se suprapun).Grundarea Punerea în operă: Înaintea aplicării stratului de amorsare Grund Universal Baumit stratul de Klebespachtel armat va avea o vechime de minim 7 zile. 17 . Grundul Universal Baumit. se aplică cu trafaletul. Pe vreme foarte călduroasă se recomandă aplicarea a două straturi de grund. se lasă un timp de uscare de minimum 24 de ore între straturi. Fig. La aplicarea a două straturi de grund. 24 Aplicarea grundului cu trafaletul Idei cu viitor. se lasă un timp de uscare de minimum 2 ore. funcţie de necesităţi poate fi adăugată o mică cantitate de apă.

25 Aplicare tencuială decorativă 1 . va fi temeinic amestecată cu ajutorul unui malaxor. Silikat.Tencuieli decorative Generalităţi: Tencuielile decorative.5 mm. la tencuielile periate (K). Finisare .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. gata preparate ce se aplică în strat subţire. Grosimi minime: Grosimea minimă a tencuielii decorative este de 1. Punere în operă: Tencuiala decorativă. Silikon si Artline. Granopor. Fig. iar la tencuielile striate (R) fiind de minim 2 mm. sunt tencuieli sub formă de pastă. Tencuiala decorativă se întinde cu fierul de glet de inox şi se nivelează la grosimea granulei după care se va drişcui cu drişca de plastic. înainte de aplicare. Coeficientul de reflexie a luminii: Trebuie să fie de minim 25 conform ÖNORM B6400.

cu conţinut suplimentar de substanţe ce împiedică formarea mucegaiului şi ciupercilor. Tencuielile ”fine“ Granopor şi Silicat: Sunt recomandate (atunci când se aplică într-un singur strat) numai pe suprafeţe reduse (cum ar fi ancadramentele sau şpaleţii).Structură R . Evoluţia tonalităţii culorii poate fi influenţată prin caracteristicile suportului. Tencuielile decorative pot fi livrate la cerere. Uniformitatea culorii poate fi asigurată numai în cadrul aceleaşi şarje de producţie.Striată Structură K .Baumit FullPutz ce se drişcuie în continuare cu o paletă (drişcă) de plastic.5 K după minim 24 de ore se aplică un strat de tencuială de umplere .Periată Fig. Umiditatea ridicată şi temperaturile scăzute pot lungi timpul de uscare şi produce modificări neuniforme ale culorii. temperatura minimă va fi de +8°C). materialului şi suportului trebuie să fie de minimum 5°C pe timpul execuţiei şi întăririi materialului (la tencuiala Silikat Baumit.Periată Structură R .Striată Structură K .5 mm sunt tencuieli fine şi fac posibilă realizarea unei suprafeţe netede. Idei cu viitor. 1 . Recomandări: Temperatura aerului. Peste tencuiala 1. Faţada va fi protejată de acţiunea directă a razelor solare de acţiunea ploii sau vântului puternic (de exemplu cu plasa de protecţie). 26 Structurare (Drişcuirea) Finisaj neted: Tencuiala de ”umplere“ Granopor şi Silicat 0. temperatura şi umiditatea atmosferică.

27) . Profilul pentru rost de dilataţie format V este doar cu un singur profil PVC şi se foloseşte pentru rosturile de dilataţie la colţurile intrânde. 30) Condiţii de utilizare: Rosturile care lucrează (de dilataţie. se vor avea în vedere recomandările din tabelul următor. Tencuială Tencuiala Vopsea Granopor Vopsea Granopor + Vopsea Silicat Vopsea Silicon Vopsea Artline + (+) .condiţionat . utilizat pentru rosturi în câmpul faţadei.nerecomandat Tencuiala Silikat (+) + + + Tencuiala Silikon (+) + + Tencuiala Artline + + + + + 10.format V (Fig. Profilul poate fi folosit pentru rosturi cu lăţimea de 5 până la 25 mm.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. Se va respecta de asemenea cerinţa unui coeficient de reflexie de minimum 25.profil pentru rost de dilataţie . constă dintr-o bandă dintr-un material elastic. 27 Profil de dilataţie format E 20 . Profilul pentru rost de dilataţie format E.profil pentru rost de dilataţie .format E (Fig.) trebuie să fie realizate şi în sistemul termoizolant. Rosturi Rosturi de dilataţie: Componente: . Finisare Tencuieli decorative (revopsiri) Dacă peste tencuiala decorativă se aplică o vopsea. tasare etc.recomanadat . lipită de aripile a două profile de PVC ce au de asemenea pe aripa opusă câte un ştraif de 10 cm lăţime de plasă din fibră de sticlă. Fig.

Plasa din câmp se va suprapune 10 cm peste ştraifurile de plasă ale profilului. se aplică pe polistiren adezivul pentru şpaclu (Baumit Klebespachtel). Se înglobează apoi în proaspăt ştraifurile de plasă din fibra de sticlă. 29 Montare profil de dilataţie tip E Fig. 30 Montare profil de dilataţie tip V Rosturi de legătură: Componente: Bandă de etanşare rosturi Baumit. ce se va scoate după terminarea finisajului. Fig. Pentru a obţine o lăţime constantă a rostului şi a împiedica murdăria. 28 Profil de dilataţie format E Montare: De o parte şi de alta a rostului.Fig.Dimensiuni 15/2-6 15/5-12 lăţime rost 2-6 mm lăţime rost 5-12 mm Idei cu viitor. se recomandă introducerea unui ştraif de polistiren. Condiţii de utilizare: Racordurile (legăturile) dintre sistemul termoizolant şi elementele de construcţie adiacente trebuie să fie asigurate împotriva infiltraţiilor apei de ploaie şi vântului. 21 . Rosturi de legătură .

Banda nu se întoarce pe colţ (la colţ se taie).Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Punere în operă: Înainte de fixare se face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea benzii de etanşare se taie banda de capăt. 3 mm faţă de suprafaţa plăcii de polistiren.montarea benzii de etanşare la colţuri Fig. direct de pe rolă se lipeşte pe elementul de racord. 32 Etanşare cu bandă şi tăietură în V a finisajului Profil de legătură pentru uşi şi ferestre. În zona de racord se face cu mistria. Utilizare: Profile de PVC cu bandă de etanşare şi plasa din fibră de sticlă pentru o legătură etanşă şi sigură între sistemul termoizolant şi tocul ferestrelor şi uşilor. Aripa de lipire a foliei de protecţie nu se va rupe înainte de aplicarea completă a ultimului strat al sistemului (tencuiala decorativă). Recomandări: Înainte de lipirea profilului se va face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea profilului. 22 . Îmbinările dintre benzi vor fi cât mai “îndesate”. în mortarul proaspăt. 31 Detaliu . se desface folia de protecţie şi banda. astfel încât să fie intrată cu cca. GREŞIT CorECT Fig. 10 min. Timpul de expandare al benzii este de cca. Plasa şi adezivul de şpaclu se aplică şi peste bandă. o taietură în “V”.

10. se poziţionează profilul paralel cu tocul. complexitatea faţadei şi eventualele abateri de planeitate ale acesteia. 2 . 33 Racordarea sistemului la tâmplărie cu ajutorul profilului de legătură Fig. prin apăsare uşoară. valorile orientative fiind după cum urmează: Idei cu viitor. ce se va lipi pe aripa profilului după îndepărtarea benzii de protecţie a acestuia. Manopera Consum specific de manoperă: Consumul specific de manoperă pentru fiecare operaţie. este funcţie de stratul suport. Se taie la dimensiune profilul.06 mm). Această aripă se rupe după terminarea execuţiei stratului de finisaj. 34 Lipirea profilului pe tocul tâmplăriei Montare: Se curăţă foarte bine tocul. pe m². Rosturi (continuare) Fig. 11. Se trece apoi la montarea foliei de potecţie a geamurilor (grosime minimă 0. Banda de protecţie de la un capăt al profilului se îndepartează.

► fier de glet din inox.0 0. ► schelă.15 Toleranţe: În situaţia în care nu sunt stabilite anumite cerinţe cu privire la abaterile de planeitate.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Operaţia Lipire plăci termoizolante Dibluire Şpăcluire şi armare Grundare Finisare Total Accesorii: Operaţia Montare profil de soclu Montare profil de colţ Ore manoperă / ml 0. ► drişcă de plastic.2 1.10 0. ► perii de curăţat. măsurate cu dreptarul 10 cm 1m m 2 mm mm mm 12. ► după caz. Scule şi dispozitive Scule şi dispozitive: ► şpaclu (10x10 mm). ► rolă sau bidinea. ► vas pentru preparat mortarul. sunt valabile cele normale pentru faţade. ► găleţi. ► raşchetă pentru şlefuit polistirenul. malaxor sau bormaşină prevăzută cu tijă pentru preparat mortar. 2 . 0.1 0. ► maşina rotopercutantă electrică pentru găurit cu burghiul: Φ 6 şi Φ 8. ► nivela cu bula de aer (boloboc).0 0. astfel conform DIN 1202: Element Suprafaţa finisată la pereţi şi intradosuri planşee Abateri limite de planeităţi.10 Ore manoperă / m² 0.

şpaclu Baumit Profil de soclu cu lăcrimar profil "U" . hidroizolare (lipire: cordon perimetral +3 puncte) Adeziv pt. faţadă şi soclu Tencuială Granopor Grund Universal Plasă din fibră de sticlă Baumit Adeziv pt. şpaclu Baumit (Dibluire în funcţie de necesităţi) (lipire: cordon perimetral + 3 puncte) Amorsă pt. 2 . A) Alcătuire strat protecţie pt. Detalii suplimentare Realizare Soclu (Fig. şpaclu .Aluminiu Perete parter (lipire: cordon perimetral+3 puncte de lipire) Bandă de etanşare rosturi 20 cm petrecere Placă parter Armare suplimentară: Placă termoizolantă Baumit XPS-R Adeziv pt. şpaclu Baumit Perete subsol Carton asfaltat tăiat la nivelul terenului Tencuială decorativă peste adezivul pt. şpaclu Polisiren extrudat XPS-G 1cm Plasa se petrece 1 cm peste profilul de soclu Idei cu viitor.13.Klebespachtel Plăci termoizolante Baumit Adeziv pt.

0 Dibluri conform ETAG 014 Funcţie de necesităţi Tencuială Granopor BaumitUniversalGrund Adeziv pt. şpaclu Baumit Plasă din fibră de sticlă Baumit Polistiren de faţadă Baumit Adeziv BaumitKlebeSpachtel Zidărie 26 . B) Bandă de etanşare Solbanc 1 Bandă de etanşare 3.Secţiune verticală (Fig.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Detaliu fereastră .

şpaclu Baumit Tăietură cu mistria Plintă ceramică (Cordon perimetral+3puncte de lipire) Bandă de etanşare Zidărie Planşeu beton armat Zidărie Idei cu viitor. C) Dibluri Baumit Dibluire funcţie de necesităţi Alcătuire finisaj: Tencuială Granopor Placă termoizolantă Baumit Plasă fibră sticla Baumit Adeziv pt.Racorduri la terase şi balcoane (Fig. 27 . şpaclu Baumit Grund Universal Adeziv pt.

 m2/sac Sac: 25 kg.5 kg/m² pentru suprafeţe netede şi plane cca. 1 palet = 16 cutii = 400 kg Polistiren expandat pentru faţade Baumit (Baumit SpezialFassadenplatten) Conductivitate termică: λ = 0. 14.035 W/mK Dimensiune plăci: 60x125 cm Grosime plăci: 2. 12. 3. 16. Dimensiuni: 95 mm 115 mm 135 mm 155 mm 175 mm 2 . 20 cm Polistiren extrudat . Conductivitate termică: λ = 0. 1. 7. 3.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă PRODUSELE SISTEMULUI TERMOIZOLANT BAUMIT EPS Adeziv pentru şpaclu (Baumit KlebeSpachtel) Adeziv pulverulent pe bază de ciment pentru lipirea şi şpăcluirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit şi plăcilor de polistiren extrudat XPS-R. 1 palet = 48 saci = 1200 kg Siloz: Adeziv dispersant (Baumit Dispersionskleber) Adeziv pastă pentru lipirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit pe suprafeţe de lemn. 16.-. 3. 8. Consum: cca. Consum: Cantitate: Cutie: cca. 18. 4.6 m²/cutie 25 kg. 6. 4-5 kg/m²/(la lipire) cca.5 kg/m² (la şpăcluire) Cantitate: cca. 5. 9. 4. 6. 11. 8 cm Dibluri (Baumit Dübel) Dibluri cu cui de plastic Diametru tijă: 8 mm Diametru taler: 60 mm 1 pachet de 100 buc. 10.040 W/mK Dimensiune plăci: 50x100 cm Grosime plăci: 2. 2. 5.rugos XPS-R Polistiren extrudat pentru termoizolare soclu.

3. 3. 1 palet = 48 cutii = 240 kg cca. 4.2 kg/m² 5 kg. 16 m²/cutie 25 kg. 2 . Tencuială periată 1. Element de rezistenţă verificat în cadrul sistemului termoizolant Baumit. nu se murdăreşte. 1 palet = 16 cutii = 400 kg 25 kg. Mozaic. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 2.1 kg/m2 Cantitate: cca. Silikon. impermeabilă.8 kg/m2 Cantitate: cca. folosit pentru amorsare. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. egalizare. 80 m² Produse pentru finisarea faţadelor Tencuială Silikon (Baumit SilikonPutz) Tencuială decorativă. pentru cca.9 kg/m2 Cantitate: cca. 7. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. absorbţie şi aderenţă la aplicarea tencuielilor decorative Granopor.1 m/m² Cantitate: cca. 1 palet = 30 role = 1500 m² Grund Universal (Baumit UniversalGrund) Grund gata preparat. Consum: Cutie: Cantitate: Cutie: Cantitate: 0. Artline.Plasă din fibră de sticlă Premium (Baumit Textilglassgitter Premium) Plasă de armare rezistentă la mediul alcalin. 10. .5 K Consum: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca. 1.2 kg/m2 Cantitate: cca. Permeabilă la vapori. 45 m²/rolă Rola: 50 m2. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Idei cu viitor. 2. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. Latura ochiului: = 4x4 mm Consum: cca. pe bază de răşini siliconice pentru interior şi exterior. Silikat.

4. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. Tencuială periată 1. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Granopor (Baumit GranoporPutz) Tencuială Artline (Baumit ArtlinePutz) Tencuială decorativă în strat subţire.5 kg/m2 Cantitate: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Silikat (Baumit SilikatPutz) Tencuială decorativă în strat subţire pe bază de răşini acrilice pentru interior şi exterior. m2/cutie Cutie: 30 kg. 1 palet = 16 cutii = 480 kg 0 . Tencuială periată 1.9 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Cutie: 30 kg.1 kg/m2 Cantitate: cca. 2. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. .9 kg/m2 Cantitate: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 4. 2.1 kg/m2 Cantitate: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca.7 kg/m2 Cantitate: cca. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca. 7.8 kg/m2 Cantitate: cca.5 K Consum: cca. 2. 10. Tencuială periată 1.5 K Consum: cca. 3. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 3. 4. 11 m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 7.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Tencuială minerală decorativă în strat subţire pe bază de silicat de potasiu. m2/cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. Foarte permeabilă la vapori. . 7. 3. 12 m2/cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 2. pentru finisarea faţadelor. m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 2. 3.5 kg/m2 Cantitate: cca. . Livrată în 30 de culori puternice din paletarul Artline. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. impermeabilă. 3.5 K Consum: cca.

: +40 (021) 318 24 03 Fax. 5 Tel.L. 600.R. 0788 351 843 Republica Moldova Tel: +0 721 200 1 +373 69 77 69 77 Fax: +373 22 412 812 Idei cu viitor.ro Reprezentanţi comerciali zonali Bucureşti Sector 1 Sector 2 Sector 3+4 Sector 5 Sector 6 Cluj-Napoca Braşov Timişoara oradea Iaşi Craiova Teiuş Ploieşti Constanţa Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: 0722 1 21 0722 317 651 0722 657 177 0723 603 965 0722 317 642 0722 351 844. 1 .ro Depozit Tel.baumit.ro Bacău (Depozit) Calea Romanului. Bucureşti B-dul Iuliu Maniu nr. nr.: +40 (021) 350 01 07 Teiuş Str. Baumit România Com S. Octavian Goga Nr.ro Cluj-Napoca Piaţa Mihai Viteazu nr. Tel: +40 (234) 547 590 e-mail: baumitbacau@baumit.: +40 (258) 851 176 Fax: +40 (258) 806 237 e-mail: teius@baumit.ro www. 22 Tel/Fax: +40 (264) 432 342 e-mail: baumitcj@baumit.ro Timişoara Calea Arad nr. sector 6.S. 0723 604 063 0722 317 646 0722 658 099 0722 270 0 0722 536 625 0726 113 003 072 71 21 0722 0 71 Tel: 0722 351 843. 7 Tel: +40 (256) 248 677 Fax: +40 (256) 248 651 e-mail: baumit_tm@baumit. ap.: +40 (021) 350 01 03/06 Fax: +40 (021) 318 24 08 e-mail: office@baumit. RO 061129 Tel.C. 34-35.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful