Baumit Ghid de punere în operă

Sistemul Termoizolant pentru faţade Baumit EPS

■ Componente testate în sistem ■ Sistem probat şi eficient ■ Instrucţiuni pas cu pas

Sistemul termoizolant Baumit EPS
Ghid de punere în operă

Cuprins
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Generalităţi Observaţii preliminare Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Lipirea plăcilor termoizolante Montarea plăcilor termoizolante Dibluirea plăcilor termoizolante Masa de şpaclu armată Grundarea Finisare - Tencuieli decorative Rosturi Manopera Scule şi dispozitive Detalii suplimentare 3 3 4 6 7 10 14 17 18 20 23 24 25

Pentru detalii tehnice: Servciul tehnic - Baumit România Tel: 021  02,  0 ing. Florin Popescu ing. Dana Epurescu

1. Generalităţi

Elementele componente ale sistemului termoizolant Baumit, sunt compatibile între ele şi verificate în sistem, în conformitate cu ghidul de agrementare european ETAG 004. Comportare la foc: Sistemul se încadrează în Euroclasa B-S2, d0.

2. Observaţii preliminare

Măsuri suplimentare de protecţie la foc: La clădirile cu mai mult de trei etaje şi o grosime a termoizolaţiei mai mare de 10 cm, se aplică în zona buiandrugilor, o protecţie la foc cu o lamelă din vată minerală ce va depăşi şpaleţii cu minim 30 de cm şi o înălţime de minim 20 cm. Placa se va diblui.

Fig. 1 Dispunerea lamelei din vată minerală la nivelul planşeului

Fig. 2 Dispunerea lamelei din vată minerală în zona buiandrugilor

Idei cu viitor. 

Plăcile termoizolante vor fi ferite de radiaţiile ultraviolete. Acest lucru este valabil şi pentru finisajele ce vor fi aplicate ulterior. peste 10 mm fiind recomandată tencuirea. Dacă nu se foloseşte profil de soclu. Deplaneizările liniare pot fi preluate prin grosimi diferite ale stratului de polistiren. O umezire ulterioară a stratului suport (umiditatea ascensională) trebuie evitată. fără eflorescenţe sau decofrol. curat. Fisurile din suport. pe ploaie (fară măsuri de protecţie) în condiţiile în care există riscul apariţiei condensului (chiar şi în fazele de întărire şi uscare). Fig. al tencuielilor decorative trebuie să fie de minim 25. 3. De asemenea trebuie să fie uscat. A) Dacă racordul la teren (trotuar. Racordări: Toate racordările la ferestre şi uşi precum şi elementele ce străpung sistemul (paratrăsnetul. Temperaturi: Aplicarea sistemului termoizolant este interzisă la temperaturi sub +5°C (suport. acesta nu trebuie să prezinte găuri pe latura orizontală. (vezi capitolul 13. îngheţ şi degradări din solicitări mecanice. Neplaneităţile până la 10 mm se pot prelua prin stratul de adeziv pentru lipire. sau cu tendinţe de desprindere. terasă etc) se face prin intermediul unui profil de soclu. la Tencuieli Silikat Baumit sub +8°C). Plăcile termoizolante se vor aplica numai pe suporturi uscate. (cum ar fi revopsiri) (vezi capitolul 9).) vor fi etanşate corespunzător împotriva apei de ploaie. Planeitatea suportului va fi în conformitate cu normele în vigoare pentru zidării. Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Pe zona de racord a sistemului cu terenul se va realiza o hidroizolaţie. Pe zonele cu stropiri intense (pe minim 30 cm înălţime) şi sub nivelul terenului se vor folosi plăci termoizolante din polistiren extrudat Baumit. nu influenţează funcţionalitatea sistemului termoizolant. se aplică întâi pe perete un ştraif din plasă de fibră de sticlă (min. 15 cm) iar apoi se lipeşte placa termoizolantă. întrerupătoare etc. O etanşare sigură împotriva ploii (în rafale) se poate realiza cu ajutorul benzii de etanşare Baumit şi a profilelor de racord. . până la stratul suport (zid) înglobând plasa din fibră de sticlă.Baumit Klebespachtel se întoarce pe muchia plăcii de polistiren. Masa de şpaclu armată .Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Coeficientul de reflexie a luminii (HBW): Coeficientul de reflexie a luminii. Depozitare: Elementele componente vor fi depozitate pe şantier astfel încât să fie ferite de factorii atmosferici. Suport: Suportul nu trebuie să fie friabil. material şi temperatură în aer. burlane.

► Fixarea profilelor de soclu: se va face cu dibluri la fiecare 30 cm (Fig. 3). . . 6). ► Suplimentar. 5 Preluarea denivelărilor peretelui cu distanţieri Fig.Piese de racord între profile. profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv pentru profile Baumit Kanten Fix. .Baumit Kanten Fix. Fig.Elemente componente: .Distanţiere (Fig. 4). 5).Profil de soclu de colţ Baumit (Fig. . îmbinările dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de racord (legătură) (Fig. 4 Montarea diblurilor Idei cu viitor.Profil de soclu Baumit. 3 Pentru zonele de colţ se recomandă folosirea profilelor speciale Fig. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distanţiere între profil şi perete.Dibluri (conexpanduri) pentru fixare profil. .Adeziv pentru profile . .

plăci OSB. se recomandă o remalaxare cu o bormaşină. 1. 7 Fixarea profilului de soclu 4.5 ore. pentru reglarea consistenţei putându-se adăuga o mică cantitate de apă. nu este recomandată. direct pe suport (lemn. Aplicarea adezivului se face ajutorul unui şpaclu cu dinţi mici (3-4 mm). 1.). Timpul de punere în operă este de cca.0-. Lipirea plăcilor termoizolante Tip de adeziv Polistiren de faţadă Baumit Adeziv pentru şpaclu . . Timpul maxim de punere în operă a materialului după preparare este de 1. 6 Îmbinarea dintre profile cu ajutorul pieselor de racord (legătură) Fig. cca. ► La adezivul pastă .0-. Adăugarea de aditivi (antiîngheţ. cca. În cazul utilizării unui malaxor cu amestecare continuă. Dacă materialul a început să se întărească în găleată este interzisă adăugarea suplimentară de apă pentru „a-l reface”. 1 2 Adeziv în dispersie pentru lipirea plăcilor termoizolante pe suport de lemn Adeziv bituminos bicomponent pentru lipirea plăcilor de polistiren extrudat pe hidroizolaţie 6 . plăci aglomerate. 2. Se lasă 5 minute pentru reacţia componentelor cu apa şi apoi se reamestecă. acceleratori de priză etc. cu dozare constantă a apei.0-.0 cca.5 ore.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Fig. 1.0 cca. .0 Preparare: ► Mortarul adeziv se presară în apă curată şi se amestecă cu un malaxor până la obţinerea unei paste fără aglomerări.Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber sau Spezialfassadenkleber Polistiren extrudat pentru soclu XPS-R Baumit Adeziv pentru şpaclu Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber1 Dickbeschichtung 2k2 Consum (kg/mp) cca.Baumit Dispersionskleber se face o amestecare a materialului din găleată.

1 până la 2 cm) şi o suprafaţă de contact cu suportul de minim 40%.În zonele în care este posibilă apariţia de fisuri. pe hidroizolaţia bituminoasă se utilizează adezivul bituminos Dickbeschichtung 2K. aplicate de jos în sus. ► În zona de soclu. 8): Se aplică un cordon perimetral cu o lăţime de cca. 10) .etc). placa trebuind să depăşească colţul golului (Fig. Metoda de lipire continuă (Fig. Montarea plăcilor termoizolante Metoda de lipire punctuală (Fig. Timpul de punere în operă este de cca. Timpul de uscare este de minimum 3 zile. Se va avea în vedere obţinerea unei lipiri a plăcilor termoizolante fără rosturi şi cât mai plană. fiind interzisă folosirea lor la colţurile clădirii. În zona colţurilor golurilor (ferestre sau uşi) nu vor fi realizate rosturi. în anumite condiţii putându-se prelungi până la 10 zile. 9 Metoda de lipire continuă Idei cu viitor. plăcile termoizolante se vor petrece dincolo de această zonă cu minim 10 cm. mai întâi se omogenizează componenta fluidă iar apoi se presară în aceasta componenta pulverulentă. 5 cm şi în mijlocul plăcii trei puncte de lipire. Cantitatea de adeziv aplicată este funcţie de abaterea de planeitate a suportului şi grosimea stratului de adeziv (cca. dar acestea vor fi dispersate în câmpul faţadei. 9): Pe suporturi plane adezivul poate fi aplicat continuu cu un şpaclu cu dinţi de 10 mm. 8 Metoda de lipire pe contur Fig. Folosirea de resturi de plăci (minim 15 cm lăţime) este admisibilă. Preparare: cu ajutorul unui malaxor. Fig. ţesute. strâns îmbinate. 25 mm) este recomandată. 5. O dibluire suplimentară cu dibluri pentru lemn Baumit (lungime de ancorare min. Amestecul este gata atunci când se obţine o masă omogenă şi fără aglomerări. În principiu se folosesc numai plăci întregi. În rosturile dintre plăci nu trebuie să rămână adeziv. 7 . datorită schimbărilor de material. 2 ore. Neplaneităţile de până la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv.

Elementele ieşite din planul faţadei. Montarea plăcilor termoizolante (continuare) CorECT GREŞIT Fig. cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel încât să nu apară rosturi. 11). 10 Aşezarea plăcilor în zona golurilor. 13). Colţurile clădirii: Plăcile vor fi aşezate ţesut atât în câmp cât şi la colţurile clădirii. Plăcile pot fi decupate până la o grosime finală de minim 3 cm.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 5. 11 Aşezarea primului rând de plăci termoizolante Fig. dar nu mai mult de o treime din grosimea plăcii termoizolante. Aşezarea primului rând de plăci: Primul rând de plăci termoizolante se aşează în profilul de soclu (Fig. Se vor lipi numai plăci întregi sau jumătăţi de placă (Fig. Şpaleţii de la ferestre şi uşi: Plăcile de faţadă vor fi lipite astfel încât să depăşească muchia golului cu grosimea termoizolaţiei ce va fi aplicată pe spaleţi. Fig. Plăcile se pozează prin mişcări uşoare de apăsare în şiruri orizontale. 12 Montarea plăcilor . cu rosturile ţesute.

14 Şlefuirea zonei de îmbinare între plăci Idei cu viitor.Baumit Klebespachtel a acestora este interzisă.Zidărie Plăci termoizolante Baumit Fig. 13 Dispunerea plăcilor în câmp şi la colţuri 25 25 25 25 25 25 25 25 m in cm 40 c m m in 40 La lipirea plăcilor în zona buiandrugilor: Pentru a împiedica alunecarea plăcilor se vor folosi cleme de fixare sau alte elemente ajutătoare. Rosturile: Rosturile dintre plăci de peste 2 mm. se va face o şlefuire a plăcilor în dreptul zonelor de îmbinare (rosturi) (Fig. Fig. rezultate datorită abaterilor dimensionale ale plăcilor vor fi astupate cu ştraifuri (pene) din polistiren. Închiderea cu masa de şpaclu . . 14). .Deplaneizări: După întărirea adezivului de lipire Baumit Klebespachtel. .Rosturile < de 4 mm pot fi închise cu spumă poliuretanică.

00 m înăltime. Pentru pereţii care nu pot fi încadraţi în cei descrişi mai sus este necesară efectuarea unor teste de smulgere. Dibluirea este de asemenea necesară. Regula este valabilă pentru clădirile cu o înălţime < 50 m şi/sau o viteză a vântului de max. beton.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. când greutatea sistemului depăşeşte 30 kg. La zidăria din cărămidă cu goluri sau blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului să depăşească grosimea peretelui exterior al cărămizii. plăci fibrolemnoase liate cu ciment. În afara acestui domeniu este necesară o confirmare din partea proiectantului. Plăcile de vată minerală necesită întotdeauna o dibluire. Zona marginală: Lăţimea zonei marginale se consideră minim 1 m de o parte şi de alta a colţurilor clădirii. respectiv 25 mm. 10 . se consideră lăţimea zonei marginale. ce se montează prin înşurubare. se vor diblui începând de regulă de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire). se recomandă folosirea unor dibluri speciale. 135 Km/h. Numărul diblurilor: În general este necesar un număr de minim 6 dibluri/mp. Zona de soclu: Plăcile termoizolante din polistiren extrudat XPS. Pentru suporturile din BCA sau lemn. Lungimile de ancorare minime vor fi 110 mm. Dacă înalţimea este egală sau mai mică decât lungimea se consideră 10% din înălţime. Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm. etc. Alegerea diblurilor: Se va face în funcţie de tipul materialului din care este alcătuit peretele: zidărie plină sau cu goluri. la 10% din lungime. Dacă înălţimea faţadei este mai mare decât lungimea./mp şi/sau clădirea are mai mult de 25. însă nu va depăşi 2 m. Nu este necesară dibluirea la lipirea direct pe zidărie nouă de cărămidă sau blocheţi de beton. au nevoie suplimentar faţă de lipire şi de o dibluire. Dibluirea plăcilor termoizolante Plăcile termoizolante de faţadă Baumit.

Număr de dibluri/mp. cu sarcină utilă 0. Înălţimea medie a obstacolelor (înălţimea medie a acoperişului) trebuie să fie de minim 10 m. cu sarcina utilă 0. zone cu păduri. malul lacului.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 12 6 6 10-2 >2-0 <10 6 6 10 6 10 6 6 6 10-2 >2-0 6 6 6 10 III Configuraţia terenului de tip I: Zona de şes sau de deal lipsită de case. sau acestea sunt ca elemente izolate. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . ramblee. poziţii protejate de deal.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 6 10 X* 6 12 X* <10 6 10 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 X* 6 6 10-2 6 10 > 2-0 6 10 12 III * Se utilizează un diblu care rezistă la o sarcină de 0. pe zone de deal.Număr de dibluri/mp.15 KN. copaci. 11 . poziţii expuse. Idei cu viitor. Configuraţia terenului de tip II: Teren cu multiple obstacole pentru vânt.20 KN. Aici intră oraşe.20kN. zone montane.

Se va avea grijă ca la găurire să nu fie degradată (afectată) armătura. Lungimea diblurilor: Pentru a obţine rezistenţă la smulgere. ale căror înălţime medie (înălţime acoperiş) este de minim 25 m. Lungimea totală a găurii va fi cu 10 până la 15 mm mai mare decât lungimea de ancorare. Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat în suport. Distanţa diblurilor faţă de marginea plăcilor. 15). iar alături se va monta un diblu nou. 24 ore) se vor realiza găuri cu burghiul de 8 mm în zona punctelor de lipire. Talerul diblului va fi îngropat în termoizolaţie până la nivelul suprafeţei acestora. Montarea diblurilor: Diblurile se montează după întărirea mortarului adeziv de lipire Baumit Klebespachtel. unde construcţiile nu sunt numai înalte. Stabilirea lungimii diblului: adâncimea de ancorare + grosimea tencuielii (dacă există) + grosime adeziv lipire + grosime termoizolaţie. Această configuraţie a terenului se găseşte numai în centrul marilor oraşe. Dibluirea plăcilor termoizolante (continuare) Configuraţia terenului de tip III: Terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea şi mărimea obstacolelor împotriva vântului. Diblurile cu tija strivită sau neancorate bine se vor scoate. găurile rezultate vor fi umplute cu polistiren. 12 . trebuie respectată lungimea de ancorare. Găurirea cu maşina de găurit cu percuţie este admisă doar la beton şi cărămidă plină. dar în acelaşi timp se caracterizează printr-o mare densitate. astfel încât sub fiecare diblu să se găsească mortar adeziv. prima variantă constă dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersecţie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rosturile în T) şi câte un diblu în mijlocul fiecărei plăci (Fig. a doua variantă fiind cu câte 3 dibluri pe placă (Fig. 16). Schema de dibluire: Se folosesc 2 variante de dibluire.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. Găurirea: După întărirea suficientă a adezivului de lipire (min. se va alege.

16 Dibluire cu 3 dibluri/placă Idei cu viitor. 15 Dibluire la intersecţie Fig. 1 .Fig.

În situaţia în care nu se montează profile de colţ plasa din câmp se va întoarce dincolo de colţ.Baumit Klebespachtel. cm . 17 Armarea suplimentară goluri . înainte de armarea generală. suprapunându-se cel puţin 10 cm cu plasa de pe cealaltă latură a colţului (Fig 18).2 ca 0 cm Fig. 20 cm 15 cm 15 cm Fig. 18 Realizarea muchiei fără profil Armare fără profil 1 ca. cu dimensiunile minime 20 cmx40 cm. se va executa o armare în diagonală cu ştraifuri de plasă din fibră de sticlă. Masa de şpaclu armată Armare goluri: La colţurile ferestrelor şi uşilor. cm .4 ca 20 0 ca. pe minim 20 cm. 40 cm Realizarea muchiilor: În principiu se recomandă ca la colţurile clădirii să se monteze profile Baumit din aluminiu cu plasă.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. având grijă ca aripile din plasă de fibră de sticlă să fie complet înglobate în adezivul pentru şpaclu .

21 Montarea şi spăcluirea capetelor diblurilor Idei cu viitor. Recomandări: capetele diblurilor vor fi spăcluite cu . 21). Fig. ele vor trebui reşlefuite si curăţate. cu minim 10 cm suprapunere. Profilul se montează înaintea armării generale. 19 Detaliu şpalet Fig. Realizarea colţurilor intrânde: Muchiile intrânde se execută similar celor ieşinde fără profil. 1 . 20 Detaliu solbanc Lacrimare: Lacrimarele se realizează folosind profilele Baumit pentru muchii orizontale cu lacrimar.Bandă de etanşare Bandă de etanşare expandabilă Montare solbanc (dupa termoizolare şi armare glaf) Fig. Dacă plăcile termoizolante Baumit vor fi lăsate neprotejate de radiaţiile ultraviolete mai mult de 2 săptămani.Baumit Klebespachtel cu minim 24 ore înainte de armarea generală (Fig.

Acoperirea plasei din fibră de sticlă cu adeziv pentru şpaclu va fi de minimum 1. Masa de şpaclu armată (continuare) Armarea generală: După întărirea adezivului de lipire -Baumit Klebespachtel se va face o şlefuire. iar fâşiile de plasă să fie suprapuse pe minimum 10 cm. urmată de curăţarea zonelor de îmbinare (rosturile) dintre plăci. O gletuire excesivă este de evitat. Se întinde apoi cu ajutorul unui fier de glet din inox (cu dinţi de 10 mm). Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate după uscare. Înaintea aplicării straturilor de finisaj. Fig.5 mm) maxim 3 mm.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. 10 cm) Fig. având grijă să nu facă cute (pliuri). Se înglobează apoi în adezivul proaspăt. plasa din fibră de sticlă (Baumit Premium). adezivul pentru şpaclu.0 mm (în zonele de suprapunere dintre fâşii de minimum 0. 23 Înglobarea plasei în proaspăt 16 . adezivul pentru şpaclu va fi lăsat la uscat minim 7 zile. Aplicarea plasei din fibră de sticlă Baumit se va face “ud în ud” (în proaspăt). 22 Suprapunerea plasei de fibră de sticlă (min.

Pe vreme foarte călduroasă se recomandă aplicarea a două straturi de grund. La aplicarea a două straturi de grund. 24 Aplicarea grundului cu trafaletul Idei cu viitor. 17 .Protecţie pe zonele de faţadă cu solicitări mecanice ridicate: Înainte de armarea propriu zisă se va face o armare suplimentară cu un strat din plasă de fibră de sticlă Baumit Premium sau plasă Panzer Baumit (plasele nu se suprapun). Pentru reglarea consistenţei. funcţie de necesităţi poate fi adăugată o mică cantitate de apă. Grundul Universal Baumit. Acesta trebuie să fie uscat. se aplică cu trafaletul. Fig. se lasă un timp de uscare de minimum 24 de ore între straturi. Înainte de aplicare. într-un strat cât mai uniform. 24 Armarea suplimentară 8.Grundarea Punerea în operă: Înaintea aplicării stratului de amorsare Grund Universal Baumit stratul de Klebespachtel armat va avea o vechime de minim 7 zile. grundul se amestecă bine în găleată. se lasă un timp de uscare de minimum 2 ore. Fig. Între cele două straturi de armare.

va fi temeinic amestecată cu ajutorul unui malaxor. Grosimi minime: Grosimea minimă a tencuielii decorative este de 1. Granopor. înainte de aplicare. la tencuielile periate (K). Finisare .5 mm. Tencuiala decorativă se întinde cu fierul de glet de inox şi se nivelează la grosimea granulei după care se va drişcui cu drişca de plastic. Fig. iar la tencuielile striate (R) fiind de minim 2 mm. 25 Aplicare tencuială decorativă 1 .Tencuieli decorative Generalităţi: Tencuielile decorative. gata preparate ce se aplică în strat subţire. Silikon si Artline. sunt tencuieli sub formă de pastă. Punere în operă: Tencuiala decorativă.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. Coeficientul de reflexie a luminii: Trebuie să fie de minim 25 conform ÖNORM B6400. Silikat.

1 . Evoluţia tonalităţii culorii poate fi influenţată prin caracteristicile suportului.5 K după minim 24 de ore se aplică un strat de tencuială de umplere .Structură R . Umiditatea ridicată şi temperaturile scăzute pot lungi timpul de uscare şi produce modificări neuniforme ale culorii. temperatura şi umiditatea atmosferică. Faţada va fi protejată de acţiunea directă a razelor solare de acţiunea ploii sau vântului puternic (de exemplu cu plasa de protecţie). Idei cu viitor.Baumit FullPutz ce se drişcuie în continuare cu o paletă (drişcă) de plastic. 26 Structurare (Drişcuirea) Finisaj neted: Tencuiala de ”umplere“ Granopor şi Silicat 0. Uniformitatea culorii poate fi asigurată numai în cadrul aceleaşi şarje de producţie.5 mm sunt tencuieli fine şi fac posibilă realizarea unei suprafeţe netede. Recomandări: Temperatura aerului. Tencuielile decorative pot fi livrate la cerere.Periată Structură R .Periată Fig.Striată Structură K . Peste tencuiala 1. temperatura minimă va fi de +8°C). cu conţinut suplimentar de substanţe ce împiedică formarea mucegaiului şi ciupercilor.Striată Structură K . materialului şi suportului trebuie să fie de minimum 5°C pe timpul execuţiei şi întăririi materialului (la tencuiala Silikat Baumit. Tencuielile ”fine“ Granopor şi Silicat: Sunt recomandate (atunci când se aplică într-un singur strat) numai pe suprafeţe reduse (cum ar fi ancadramentele sau şpaleţii).

se vor avea în vedere recomandările din tabelul următor. 30) Condiţii de utilizare: Rosturile care lucrează (de dilataţie.recomanadat . Profilul pentru rost de dilataţie format E. Se va respecta de asemenea cerinţa unui coeficient de reflexie de minimum 25.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. Finisare Tencuieli decorative (revopsiri) Dacă peste tencuiala decorativă se aplică o vopsea. tasare etc.nerecomandat Tencuiala Silikat (+) + + + Tencuiala Silikon (+) + + Tencuiala Artline + + + + + 10.profil pentru rost de dilataţie . constă dintr-o bandă dintr-un material elastic.) trebuie să fie realizate şi în sistemul termoizolant. 27 Profil de dilataţie format E 20 . 27) . Profilul pentru rost de dilataţie format V este doar cu un singur profil PVC şi se foloseşte pentru rosturile de dilataţie la colţurile intrânde. Rosturi Rosturi de dilataţie: Componente: . Tencuială Tencuiala Vopsea Granopor Vopsea Granopor + Vopsea Silicat Vopsea Silicon Vopsea Artline + (+) .condiţionat . lipită de aripile a două profile de PVC ce au de asemenea pe aripa opusă câte un ştraif de 10 cm lăţime de plasă din fibră de sticlă. utilizat pentru rosturi în câmpul faţadei.profil pentru rost de dilataţie . Profilul poate fi folosit pentru rosturi cu lăţimea de 5 până la 25 mm.format V (Fig. Fig.format E (Fig.

Fig. 29 Montare profil de dilataţie tip E Fig. Condiţii de utilizare: Racordurile (legăturile) dintre sistemul termoizolant şi elementele de construcţie adiacente trebuie să fie asigurate împotriva infiltraţiilor apei de ploaie şi vântului. se aplică pe polistiren adezivul pentru şpaclu (Baumit Klebespachtel). Rosturi de legătură . ce se va scoate după terminarea finisajului. Se înglobează apoi în proaspăt ştraifurile de plasă din fibra de sticlă. se recomandă introducerea unui ştraif de polistiren. Pentru a obţine o lăţime constantă a rostului şi a împiedica murdăria. 21 . 30 Montare profil de dilataţie tip V Rosturi de legătură: Componente: Bandă de etanşare rosturi Baumit. Plasa din câmp se va suprapune 10 cm peste ştraifurile de plasă ale profilului.Fig.Dimensiuni 15/2-6 15/5-12 lăţime rost 2-6 mm lăţime rost 5-12 mm Idei cu viitor. 28 Profil de dilataţie format E Montare: De o parte şi de alta a rostului.

astfel încât să fie intrată cu cca. 31 Detaliu . direct de pe rolă se lipeşte pe elementul de racord. Aripa de lipire a foliei de protecţie nu se va rupe înainte de aplicarea completă a ultimului strat al sistemului (tencuiala decorativă). GREŞIT CorECT Fig. o taietură în “V”. 10 min. Banda nu se întoarce pe colţ (la colţ se taie). În zona de racord se face cu mistria. Plasa şi adezivul de şpaclu se aplică şi peste bandă.montarea benzii de etanşare la colţuri Fig. în mortarul proaspăt. 32 Etanşare cu bandă şi tăietură în V a finisajului Profil de legătură pentru uşi şi ferestre. 22 . Recomandări: Înainte de lipirea profilului se va face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea profilului.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Punere în operă: Înainte de fixare se face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea benzii de etanşare se taie banda de capăt. 3 mm faţă de suprafaţa plăcii de polistiren. Timpul de expandare al benzii este de cca. se desface folia de protecţie şi banda. Îmbinările dintre benzi vor fi cât mai “îndesate”. Utilizare: Profile de PVC cu bandă de etanşare şi plasa din fibră de sticlă pentru o legătură etanşă şi sigură între sistemul termoizolant şi tocul ferestrelor şi uşilor.

prin apăsare uşoară. Banda de protecţie de la un capăt al profilului se îndepartează. 34 Lipirea profilului pe tocul tâmplăriei Montare: Se curăţă foarte bine tocul.10. este funcţie de stratul suport. valorile orientative fiind după cum urmează: Idei cu viitor. Se trece apoi la montarea foliei de potecţie a geamurilor (grosime minimă 0. Se taie la dimensiune profilul.06 mm). Această aripă se rupe după terminarea execuţiei stratului de finisaj. complexitatea faţadei şi eventualele abateri de planeitate ale acesteia. Manopera Consum specific de manoperă: Consumul specific de manoperă pentru fiecare operaţie. 11. 2 . pe m². 33 Racordarea sistemului la tâmplărie cu ajutorul profilului de legătură Fig. se poziţionează profilul paralel cu tocul. Rosturi (continuare) Fig. ce se va lipi pe aripa profilului după îndepărtarea benzii de protecţie a acestuia.

► maşina rotopercutantă electrică pentru găurit cu burghiul: Φ 6 şi Φ 8. sunt valabile cele normale pentru faţade.1 0. 0. Scule şi dispozitive Scule şi dispozitive: ► şpaclu (10x10 mm).10 0. ► nivela cu bula de aer (boloboc). măsurate cu dreptarul 10 cm 1m m 2 mm mm mm 12.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Operaţia Lipire plăci termoizolante Dibluire Şpăcluire şi armare Grundare Finisare Total Accesorii: Operaţia Montare profil de soclu Montare profil de colţ Ore manoperă / ml 0.0 0. ► după caz.10 Ore manoperă / m² 0.2 1.0 0. 2 . ► perii de curăţat. ► rolă sau bidinea. ► drişcă de plastic. ► schelă. ► raşchetă pentru şlefuit polistirenul. astfel conform DIN 1202: Element Suprafaţa finisată la pereţi şi intradosuri planşee Abateri limite de planeităţi. malaxor sau bormaşină prevăzută cu tijă pentru preparat mortar. ► fier de glet din inox. ► găleţi. ► vas pentru preparat mortarul.15 Toleranţe: În situaţia în care nu sunt stabilite anumite cerinţe cu privire la abaterile de planeitate.

Klebespachtel Plăci termoizolante Baumit Adeziv pt. hidroizolare (lipire: cordon perimetral +3 puncte) Adeziv pt.13. Detalii suplimentare Realizare Soclu (Fig. 2 . A) Alcătuire strat protecţie pt. şpaclu Polisiren extrudat XPS-G 1cm Plasa se petrece 1 cm peste profilul de soclu Idei cu viitor. şpaclu Baumit Perete subsol Carton asfaltat tăiat la nivelul terenului Tencuială decorativă peste adezivul pt. faţadă şi soclu Tencuială Granopor Grund Universal Plasă din fibră de sticlă Baumit Adeziv pt. şpaclu Baumit (Dibluire în funcţie de necesităţi) (lipire: cordon perimetral + 3 puncte) Amorsă pt. şpaclu Baumit Profil de soclu cu lăcrimar profil "U" . şpaclu .Aluminiu Perete parter (lipire: cordon perimetral+3 puncte de lipire) Bandă de etanşare rosturi 20 cm petrecere Placă parter Armare suplimentară: Placă termoizolantă Baumit XPS-R Adeziv pt.

Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Detaliu fereastră . B) Bandă de etanşare Solbanc 1 Bandă de etanşare 3.Secţiune verticală (Fig.0 Dibluri conform ETAG 014 Funcţie de necesităţi Tencuială Granopor BaumitUniversalGrund Adeziv pt. şpaclu Baumit Plasă din fibră de sticlă Baumit Polistiren de faţadă Baumit Adeziv BaumitKlebeSpachtel Zidărie 26 .

şpaclu Baumit Tăietură cu mistria Plintă ceramică (Cordon perimetral+3puncte de lipire) Bandă de etanşare Zidărie Planşeu beton armat Zidărie Idei cu viitor. 27 . şpaclu Baumit Grund Universal Adeziv pt. C) Dibluri Baumit Dibluire funcţie de necesităţi Alcătuire finisaj: Tencuială Granopor Placă termoizolantă Baumit Plasă fibră sticla Baumit Adeziv pt.Racorduri la terase şi balcoane (Fig.

20 cm Polistiren extrudat . 5.rugos XPS-R Polistiren extrudat pentru termoizolare soclu. Dimensiuni: 95 mm 115 mm 135 mm 155 mm 175 mm 2 . 1. 2. 1 palet = 48 saci = 1200 kg Siloz: Adeziv dispersant (Baumit Dispersionskleber) Adeziv pastă pentru lipirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit pe suprafeţe de lemn.-. 5. 6. 4-5 kg/m²/(la lipire) cca. 3. 8.5 kg/m² pentru suprafeţe netede şi plane cca.5 kg/m² (la şpăcluire) Cantitate: cca. 3. 3. 10. 4. 18. 4. 6. Conductivitate termică: λ = 0.6 m²/cutie 25 kg. 9. Consum: Cantitate: Cutie: cca. m2/sac Sac: 25 kg. 16. 11. 7.035 W/mK Dimensiune plăci: 60x125 cm Grosime plăci: 2. Consum: cca. 12. 16.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă PRODUSELE SISTEMULUI TERMOIZOLANT BAUMIT EPS Adeziv pentru şpaclu (Baumit KlebeSpachtel) Adeziv pulverulent pe bază de ciment pentru lipirea şi şpăcluirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit şi plăcilor de polistiren extrudat XPS-R.040 W/mK Dimensiune plăci: 50x100 cm Grosime plăci: 2. 8 cm Dibluri (Baumit Dübel) Dibluri cu cui de plastic Diametru tijă: 8 mm Diametru taler: 60 mm 1 pachet de 100 buc. 1 palet = 16 cutii = 400 kg Polistiren expandat pentru faţade Baumit (Baumit SpezialFassadenplatten) Conductivitate termică: λ = 0. 14.

Permeabilă la vapori. Consum: Cutie: Cantitate: Cutie: Cantitate: 0. pentru cca. 1.1 kg/m2 Cantitate: cca. impermeabilă. Latura ochiului: = 4x4 mm Consum: cca.5 K Consum: cca. .1 m/m² Cantitate: cca. 1 palet = 16 cutii = 400 kg 25 kg. Tencuială periată 1. 1 palet = 30 role = 1500 m² Grund Universal (Baumit UniversalGrund) Grund gata preparat. 10. 2. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 7. Element de rezistenţă verificat în cadrul sistemului termoizolant Baumit. 16 m²/cutie 25 kg. Silikat. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 4. Artline.8 kg/m2 Cantitate: cca. egalizare. 80 m² Produse pentru finisarea faţadelor Tencuială Silikon (Baumit SilikonPutz) Tencuială decorativă.9 kg/m2 Cantitate: cca. Silikon. 45 m²/rolă Rola: 50 m2. nu se murdăreşte. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 2.Plasă din fibră de sticlă Premium (Baumit Textilglassgitter Premium) Plasă de armare rezistentă la mediul alcalin. pe bază de răşini siliconice pentru interior şi exterior. 2 . absorbţie şi aderenţă la aplicarea tencuielilor decorative Granopor. 3. folosit pentru amorsare. 1 palet = 48 cutii = 240 kg cca. 3.2 kg/m² 5 kg. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca. Mozaic. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Idei cu viitor.

7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 2. 2. 3. 2.1 kg/m2 Cantitate: cca. 12 m2/cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg 0 . Tencuială periată 1. 4. 7. 2. impermeabilă. . 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Granopor (Baumit GranoporPutz) Tencuială Artline (Baumit ArtlinePutz) Tencuială decorativă în strat subţire. .2 kg/m2 Cantitate: cca. 4.5 K Consum: cca. Tencuială periată 1. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.9 kg/m2 Cantitate: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 11 m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 10. Livrată în 30 de culori puternice din paletarul Artline. 3.1 kg/m2 Cantitate: cca. . 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Silikat (Baumit SilikatPutz) Tencuială decorativă în strat subţire pe bază de răşini acrilice pentru interior şi exterior. 2.1 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 4. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. m2/cutie Cutie: 30 kg. m2/cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. 3.8 kg/m2 Cantitate: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca. pentru finisarea faţadelor. 7.5 kg/m2 Cantitate: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca.7 kg/m2 Cantitate: cca. Tencuială periată 1.9 kg/m2 Cantitate: cca. 3.5 kg/m2 Cantitate: cca.5 K Consum: cca. 3. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 7.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Tencuială minerală decorativă în strat subţire pe bază de silicat de potasiu.5 K Consum: cca. Foarte permeabilă la vapori.

34-35. 0723 604 063 0722 317 646 0722 658 099 0722 270 0 0722 536 625 0726 113 003 072 71 21 0722 0 71 Tel: 0722 351 843.ro Cluj-Napoca Piaţa Mihai Viteazu nr. sector 6.ro Reprezentanţi comerciali zonali Bucureşti Sector 1 Sector 2 Sector 3+4 Sector 5 Sector 6 Cluj-Napoca Braşov Timişoara oradea Iaşi Craiova Teiuş Ploieşti Constanţa Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: 0722 1 21 0722 317 651 0722 657 177 0723 603 965 0722 317 642 0722 351 844.S. ap.ro Bacău (Depozit) Calea Romanului. 600. 7 Tel: +40 (256) 248 677 Fax: +40 (256) 248 651 e-mail: baumit_tm@baumit.ro Timişoara Calea Arad nr.ro Depozit Tel.ro www.C.L. RO 061129 Tel.: +40 (021) 318 24 03 Fax. nr. 1 .: +40 (258) 851 176 Fax: +40 (258) 806 237 e-mail: teius@baumit. Octavian Goga Nr. Bucureşti B-dul Iuliu Maniu nr. 22 Tel/Fax: +40 (264) 432 342 e-mail: baumitcj@baumit.baumit. Tel: +40 (234) 547 590 e-mail: baumitbacau@baumit. 0788 351 843 Republica Moldova Tel: +0 721 200 1 +373 69 77 69 77 Fax: +373 22 412 812 Idei cu viitor. 5 Tel.: +40 (021) 350 01 07 Teiuş Str.: +40 (021) 350 01 03/06 Fax: +40 (021) 318 24 08 e-mail: office@baumit. Baumit România Com S.R.