Baumit Ghid de punere în operă

Sistemul Termoizolant pentru faţade Baumit EPS

■ Componente testate în sistem ■ Sistem probat şi eficient ■ Instrucţiuni pas cu pas

Sistemul termoizolant Baumit EPS
Ghid de punere în operă

Cuprins
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Generalităţi Observaţii preliminare Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Lipirea plăcilor termoizolante Montarea plăcilor termoizolante Dibluirea plăcilor termoizolante Masa de şpaclu armată Grundarea Finisare - Tencuieli decorative Rosturi Manopera Scule şi dispozitive Detalii suplimentare 3 3 4 6 7 10 14 17 18 20 23 24 25

Pentru detalii tehnice: Servciul tehnic - Baumit România Tel: 021  02,  0 ing. Florin Popescu ing. Dana Epurescu

1. Generalităţi

Elementele componente ale sistemului termoizolant Baumit, sunt compatibile între ele şi verificate în sistem, în conformitate cu ghidul de agrementare european ETAG 004. Comportare la foc: Sistemul se încadrează în Euroclasa B-S2, d0.

2. Observaţii preliminare

Măsuri suplimentare de protecţie la foc: La clădirile cu mai mult de trei etaje şi o grosime a termoizolaţiei mai mare de 10 cm, se aplică în zona buiandrugilor, o protecţie la foc cu o lamelă din vată minerală ce va depăşi şpaleţii cu minim 30 de cm şi o înălţime de minim 20 cm. Placa se va diblui.

Fig. 1 Dispunerea lamelei din vată minerală la nivelul planşeului

Fig. 2 Dispunerea lamelei din vată minerală în zona buiandrugilor

Idei cu viitor. 

Plăcile termoizolante se vor aplica numai pe suporturi uscate. fără eflorescenţe sau decofrol. De asemenea trebuie să fie uscat. Depozitare: Elementele componente vor fi depozitate pe şantier astfel încât să fie ferite de factorii atmosferici. îngheţ şi degradări din solicitări mecanice. întrerupătoare etc. Neplaneităţile până la 10 mm se pot prelua prin stratul de adeziv pentru lipire. Deplaneizările liniare pot fi preluate prin grosimi diferite ale stratului de polistiren. Planeitatea suportului va fi în conformitate cu normele în vigoare pentru zidării. al tencuielilor decorative trebuie să fie de minim 25. Racordări: Toate racordările la ferestre şi uşi precum şi elementele ce străpung sistemul (paratrăsnetul. la Tencuieli Silikat Baumit sub +8°C). Dacă nu se foloseşte profil de soclu. terasă etc) se face prin intermediul unui profil de soclu. peste 10 mm fiind recomandată tencuirea. Fig. curat. Suport: Suportul nu trebuie să fie friabil. Temperaturi: Aplicarea sistemului termoizolant este interzisă la temperaturi sub +5°C (suport. Acest lucru este valabil şi pentru finisajele ce vor fi aplicate ulterior. se aplică întâi pe perete un ştraif din plasă de fibră de sticlă (min. Fisurile din suport.Baumit Klebespachtel se întoarce pe muchia plăcii de polistiren. sau cu tendinţe de desprindere. 3. Plăcile termoizolante vor fi ferite de radiaţiile ultraviolete. A) Dacă racordul la teren (trotuar. (cum ar fi revopsiri) (vezi capitolul 9). 15 cm) iar apoi se lipeşte placa termoizolantă. O umezire ulterioară a stratului suport (umiditatea ascensională) trebuie evitată. Tratarea soclului şi a zonelor expuse stropirii Pe zona de racord a sistemului cu terenul se va realiza o hidroizolaţie. acesta nu trebuie să prezinte găuri pe latura orizontală.) vor fi etanşate corespunzător împotriva apei de ploaie. nu influenţează funcţionalitatea sistemului termoizolant. Pe zonele cu stropiri intense (pe minim 30 cm înălţime) şi sub nivelul terenului se vor folosi plăci termoizolante din polistiren extrudat Baumit. până la stratul suport (zid) înglobând plasa din fibră de sticlă. . (vezi capitolul 13.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Coeficientul de reflexie a luminii (HBW): Coeficientul de reflexie a luminii. pe ploaie (fară măsuri de protecţie) în condiţiile în care există riscul apariţiei condensului (chiar şi în fazele de întărire şi uscare). burlane. Masa de şpaclu armată . O etanşare sigură împotriva ploii (în rafale) se poate realiza cu ajutorul benzii de etanşare Baumit şi a profilelor de racord. material şi temperatură în aer.

Fig.Profil de soclu de colţ Baumit (Fig. ► Suplimentar.Baumit Kanten Fix. .Adeziv pentru profile .Elemente componente: . 6). profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv pentru profile Baumit Kanten Fix. 5 Preluarea denivelărilor peretelui cu distanţieri Fig. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distanţiere între profil şi perete. .Distanţiere (Fig. ► Fixarea profilelor de soclu: se va face cu dibluri la fiecare 30 cm (Fig. .Dibluri (conexpanduri) pentru fixare profil. 4 Montarea diblurilor Idei cu viitor. .Profil de soclu Baumit. . . 3). 5).Piese de racord între profile. 3 Pentru zonele de colţ se recomandă folosirea profilelor speciale Fig. îmbinările dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de racord (legătură) (Fig. 4).

Aplicarea adezivului se face ajutorul unui şpaclu cu dinţi mici (3-4 mm). Timpul maxim de punere în operă a materialului după preparare este de 1.Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber sau Spezialfassadenkleber Polistiren extrudat pentru soclu XPS-R Baumit Adeziv pentru şpaclu Baumit KlebeSpachtel DispersionsKleber1 Dickbeschichtung 2k2 Consum (kg/mp) cca. Se lasă 5 minute pentru reacţia componentelor cu apa şi apoi se reamestecă. . Dacă materialul a început să se întărească în găleată este interzisă adăugarea suplimentară de apă pentru „a-l reface”.0 cca. plăci aglomerate.0-. cu dozare constantă a apei. cca.0-.0 cca. pentru reglarea consistenţei putându-se adăuga o mică cantitate de apă.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Fig. 1. . 1 2 Adeziv în dispersie pentru lipirea plăcilor termoizolante pe suport de lemn Adeziv bituminos bicomponent pentru lipirea plăcilor de polistiren extrudat pe hidroizolaţie 6 .5 ore. direct pe suport (lemn. În cazul utilizării unui malaxor cu amestecare continuă.0 Preparare: ► Mortarul adeziv se presară în apă curată şi se amestecă cu un malaxor până la obţinerea unei paste fără aglomerări. 6 Îmbinarea dintre profile cu ajutorul pieselor de racord (legătură) Fig.Baumit Dispersionskleber se face o amestecare a materialului din găleată. 1. cca. nu este recomandată. 2.).0-. se recomandă o remalaxare cu o bormaşină. 7 Fixarea profilului de soclu 4. Adăugarea de aditivi (antiîngheţ. Lipirea plăcilor termoizolante Tip de adeziv Polistiren de faţadă Baumit Adeziv pentru şpaclu . ► La adezivul pastă .5 ore. Timpul de punere în operă este de cca. plăci OSB. acceleratori de priză etc. 1.

Folosirea de resturi de plăci (minim 15 cm lăţime) este admisibilă. O dibluire suplimentară cu dibluri pentru lemn Baumit (lungime de ancorare min. Se va avea în vedere obţinerea unei lipiri a plăcilor termoizolante fără rosturi şi cât mai plană.În zonele în care este posibilă apariţia de fisuri.etc). În zona colţurilor golurilor (ferestre sau uşi) nu vor fi realizate rosturi. 2 ore. 9 Metoda de lipire continuă Idei cu viitor. Fig. dar acestea vor fi dispersate în câmpul faţadei. aplicate de jos în sus. 10) . fiind interzisă folosirea lor la colţurile clădirii. 9): Pe suporturi plane adezivul poate fi aplicat continuu cu un şpaclu cu dinţi de 10 mm. datorită schimbărilor de material. Amestecul este gata atunci când se obţine o masă omogenă şi fără aglomerări. 1 până la 2 cm) şi o suprafaţă de contact cu suportul de minim 40%. mai întâi se omogenizează componenta fluidă iar apoi se presară în aceasta componenta pulverulentă. 5. 5 cm şi în mijlocul plăcii trei puncte de lipire. 25 mm) este recomandată. strâns îmbinate. Montarea plăcilor termoizolante Metoda de lipire punctuală (Fig. Preparare: cu ajutorul unui malaxor. în anumite condiţii putându-se prelungi până la 10 zile. ► În zona de soclu. plăcile termoizolante se vor petrece dincolo de această zonă cu minim 10 cm. Neplaneităţile de până la 10 mm pot fi preluate de stratul de adeziv. 8 Metoda de lipire pe contur Fig. 7 . Timpul de punere în operă este de cca. Metoda de lipire continuă (Fig. placa trebuind să depăşească colţul golului (Fig. ţesute. În rosturile dintre plăci nu trebuie să rămână adeziv. Timpul de uscare este de minimum 3 zile. Cantitatea de adeziv aplicată este funcţie de abaterea de planeitate a suportului şi grosimea stratului de adeziv (cca. pe hidroizolaţia bituminoasă se utilizează adezivul bituminos Dickbeschichtung 2K. În principiu se folosesc numai plăci întregi. 8): Se aplică un cordon perimetral cu o lăţime de cca.

Plăcile se pozează prin mişcări uşoare de apăsare în şiruri orizontale. Şpaleţii de la ferestre şi uşi: Plăcile de faţadă vor fi lipite astfel încât să depăşească muchia golului cu grosimea termoizolaţiei ce va fi aplicată pe spaleţi. 12 Montarea plăcilor . cu rosturile ţesute. Elementele ieşite din planul faţadei. dar nu mai mult de o treime din grosimea plăcii termoizolante. Se vor lipi numai plăci întregi sau jumătăţi de placă (Fig. Colţurile clădirii: Plăcile vor fi aşezate ţesut atât în câmp cât şi la colţurile clădirii. 11 Aşezarea primului rând de plăci termoizolante Fig. 13). Plăcile pot fi decupate până la o grosime finală de minim 3 cm. 10 Aşezarea plăcilor în zona golurilor. 11). Aşezarea primului rând de plăci: Primul rând de plăci termoizolante se aşează în profilul de soclu (Fig. Fig. cum ar fi cutiile pentru rulouri vor fi placate astfel încât să nu apară rosturi. Montarea plăcilor termoizolante (continuare) CorECT GREŞIT Fig.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 5.

Zidărie Plăci termoizolante Baumit Fig.Rosturile < de 4 mm pot fi închise cu spumă poliuretanică. . Fig. Rosturile: Rosturile dintre plăci de peste 2 mm. Închiderea cu masa de şpaclu . rezultate datorită abaterilor dimensionale ale plăcilor vor fi astupate cu ştraifuri (pene) din polistiren.Deplaneizări: După întărirea adezivului de lipire Baumit Klebespachtel. . 14). . 13 Dispunerea plăcilor în câmp şi la colţuri 25 25 25 25 25 25 25 25 m in cm 40 c m m in 40 La lipirea plăcilor în zona buiandrugilor: Pentru a împiedica alunecarea plăcilor se vor folosi cleme de fixare sau alte elemente ajutătoare.Baumit Klebespachtel a acestora este interzisă. se va face o şlefuire a plăcilor în dreptul zonelor de îmbinare (rosturi) (Fig. 14 Şlefuirea zonei de îmbinare între plăci Idei cu viitor.

când greutatea sistemului depăşeşte 30 kg. plăci fibrolemnoase liate cu ciment. Dacă înalţimea este egală sau mai mică decât lungimea se consideră 10% din înălţime. etc. Numărul diblurilor: În general este necesar un număr de minim 6 dibluri/mp. Regula este valabilă pentru clădirile cu o înălţime < 50 m şi/sau o viteză a vântului de max. se consideră lăţimea zonei marginale. Dacă înălţimea faţadei este mai mare decât lungimea. respectiv 25 mm.00 m înăltime. Lungimile de ancorare minime vor fi 110 mm. Nu este necesară dibluirea la lipirea direct pe zidărie nouă de cărămidă sau blocheţi de beton. beton. se recomandă folosirea unor dibluri speciale. Pentru pereţii care nu pot fi încadraţi în cei descrişi mai sus este necesară efectuarea unor teste de smulgere./mp şi/sau clădirea are mai mult de 25. Lungimea de ancorare va fi de minimum 35 mm. 10 . Zona de soclu: Plăcile termoizolante din polistiren extrudat XPS. Zona marginală: Lăţimea zonei marginale se consideră minim 1 m de o parte şi de alta a colţurilor clădirii. Plăcile de vată minerală necesită întotdeauna o dibluire. Pentru suporturile din BCA sau lemn. 135 Km/h. la 10% din lungime. se vor diblui începând de regulă de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire). Alegerea diblurilor: Se va face în funcţie de tipul materialului din care este alcătuit peretele: zidărie plină sau cu goluri. Dibluirea plăcilor termoizolante Plăcile termoizolante de faţadă Baumit. La zidăria din cărămidă cu goluri sau blocuri ceramice trebuie ca zona de ancorare a diblului să depăşească grosimea peretelui exterior al cărămizii.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. ce se montează prin înşurubare. În afara acestui domeniu este necesară o confirmare din partea proiectantului. însă nu va depăşi 2 m. Dibluirea este de asemenea necesară. au nevoie suplimentar faţă de lipire şi de o dibluire.

pe zone de deal. cu sarcină utilă 0. poziţii protejate de deal. ramblee.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 6 10 X* 6 12 X* <10 6 10 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 X* 6 6 10-2 6 10 > 2-0 6 10 12 III * Se utilizează un diblu care rezistă la o sarcină de 0. Configuraţia terenului de tip II: Teren cu multiple obstacole pentru vânt.20kN. poziţii expuse. zone cu păduri. cu sarcina utilă 0.15 KN. malul lacului.Număr de dibluri/mp. copaci.20 KN. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . Aici intră oraşe. pe zona marginală Configuraţia terenului înconjurător clădirii Viteza vântului (km/h) <10 < -11 >11 . Număr de dibluri/mp.1 6 10 I II Înălţimea clădirii (m) 10-2 >2-0 <10 6 12 6 10 12 6 6 10-2 >2-0 <10 6 6 10 6 10 6 6 6 10-2 >2-0 6 6 6 10 III Configuraţia terenului de tip I: Zona de şes sau de deal lipsită de case. Idei cu viitor. zone montane. Înălţimea medie a obstacolelor (înălţimea medie a acoperişului) trebuie să fie de minim 10 m. sau acestea sunt ca elemente izolate. 11 .

găurile rezultate vor fi umplute cu polistiren. 24 ore) se vor realiza găuri cu burghiul de 8 mm în zona punctelor de lipire. dar în acelaşi timp se caracterizează printr-o mare densitate. Se va avea grijă ca la găurire să nu fie degradată (afectată) armătura. unde construcţiile nu sunt numai înalte. Această configuraţie a terenului se găseşte numai în centrul marilor oraşe. Găurirea: După întărirea suficientă a adezivului de lipire (min. se va alege. prima variantă constă dintr-o dibluire a tuturor punctelor de intersecţie dintre rosturile verticale cu cele orizontale (rosturile în T) şi câte un diblu în mijlocul fiecărei plăci (Fig. trebuie respectată lungimea de ancorare. ale căror înălţime medie (înălţime acoperiş) este de minim 25 m. 15). Lungimea diblurilor: Pentru a obţine rezistenţă la smulgere. Găurirea cu maşina de găurit cu percuţie este admisă doar la beton şi cărămidă plină. Lungimea totală a găurii va fi cu 10 până la 15 mm mai mare decât lungimea de ancorare. iar alături se va monta un diblu nou. 16). a doua variantă fiind cu câte 3 dibluri pe placă (Fig. Montarea diblurilor: Diblurile se montează după întărirea mortarului adeziv de lipire Baumit Klebespachtel. Diblurile cu tija strivită sau neancorate bine se vor scoate. Schema de dibluire: Se folosesc 2 variante de dibluire.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 6. Diblurile se vor verifica din punct de vedere al modului cum s-au fixat în suport. Talerul diblului va fi îngropat în termoizolaţie până la nivelul suprafeţei acestora. Dibluirea plăcilor termoizolante (continuare) Configuraţia terenului de tip III: Terenuri care sunt caracterizate prin multitudinea şi mărimea obstacolelor împotriva vântului. Distanţa diblurilor faţă de marginea plăcilor. 12 . astfel încât sub fiecare diblu să se găsească mortar adeziv. Stabilirea lungimii diblului: adâncimea de ancorare + grosimea tencuielii (dacă există) + grosime adeziv lipire + grosime termoizolaţie.

1 . 15 Dibluire la intersecţie Fig. 16 Dibluire cu 3 dibluri/placă Idei cu viitor.Fig.

Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. având grijă ca aripile din plasă de fibră de sticlă să fie complet înglobate în adezivul pentru şpaclu . înainte de armarea generală. cm .4 ca 20 0 ca. 17 Armarea suplimentară goluri . În situaţia în care nu se montează profile de colţ plasa din câmp se va întoarce dincolo de colţ. 40 cm Realizarea muchiilor: În principiu se recomandă ca la colţurile clădirii să se monteze profile Baumit din aluminiu cu plasă. cu dimensiunile minime 20 cmx40 cm. pe minim 20 cm. suprapunându-se cel puţin 10 cm cu plasa de pe cealaltă latură a colţului (Fig 18).Baumit Klebespachtel. se va executa o armare în diagonală cu ştraifuri de plasă din fibră de sticlă. 18 Realizarea muchiei fără profil Armare fără profil 1 ca.2 ca 0 cm Fig. cm . Masa de şpaclu armată Armare goluri: La colţurile ferestrelor şi uşilor. 20 cm 15 cm 15 cm Fig.

ele vor trebui reşlefuite si curăţate. Fig. Dacă plăcile termoizolante Baumit vor fi lăsate neprotejate de radiaţiile ultraviolete mai mult de 2 săptămani. cu minim 10 cm suprapunere. 21). 21 Montarea şi spăcluirea capetelor diblurilor Idei cu viitor. Realizarea colţurilor intrânde: Muchiile intrânde se execută similar celor ieşinde fără profil.Baumit Klebespachtel cu minim 24 ore înainte de armarea generală (Fig.Bandă de etanşare Bandă de etanşare expandabilă Montare solbanc (dupa termoizolare şi armare glaf) Fig. 20 Detaliu solbanc Lacrimare: Lacrimarele se realizează folosind profilele Baumit pentru muchii orizontale cu lacrimar. 1 . Profilul se montează înaintea armării generale. 19 Detaliu şpalet Fig. Recomandări: capetele diblurilor vor fi spăcluite cu .

23 Înglobarea plasei în proaspăt 16 . Acoperirea plasei din fibră de sticlă cu adeziv pentru şpaclu va fi de minimum 1. 22 Suprapunerea plasei de fibră de sticlă (min. O gletuire excesivă este de evitat. adezivul pentru şpaclu va fi lăsat la uscat minim 7 zile. adezivul pentru şpaclu. Se înglobează apoi în adezivul proaspăt. urmată de curăţarea zonelor de îmbinare (rosturile) dintre plăci. Aplicarea plasei din fibră de sticlă Baumit se va face “ud în ud” (în proaspăt). plasa din fibră de sticlă (Baumit Premium).0 mm (în zonele de suprapunere dintre fâşii de minimum 0. Fig. Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate după uscare. având grijă să nu facă cute (pliuri). Înaintea aplicării straturilor de finisaj. 10 cm) Fig.5 mm) maxim 3 mm.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 7. iar fâşiile de plasă să fie suprapuse pe minimum 10 cm. Masa de şpaclu armată (continuare) Armarea generală: După întărirea adezivului de lipire -Baumit Klebespachtel se va face o şlefuire. Se întinde apoi cu ajutorul unui fier de glet din inox (cu dinţi de 10 mm).

La aplicarea a două straturi de grund. Pe vreme foarte călduroasă se recomandă aplicarea a două straturi de grund. Înainte de aplicare. Pentru reglarea consistenţei. Fig. funcţie de necesităţi poate fi adăugată o mică cantitate de apă. Fig. se lasă un timp de uscare de minimum 2 ore. într-un strat cât mai uniform.Protecţie pe zonele de faţadă cu solicitări mecanice ridicate: Înainte de armarea propriu zisă se va face o armare suplimentară cu un strat din plasă de fibră de sticlă Baumit Premium sau plasă Panzer Baumit (plasele nu se suprapun). 17 . 24 Aplicarea grundului cu trafaletul Idei cu viitor. se aplică cu trafaletul. se lasă un timp de uscare de minimum 24 de ore între straturi. Grundul Universal Baumit. Între cele două straturi de armare.Grundarea Punerea în operă: Înaintea aplicării stratului de amorsare Grund Universal Baumit stratul de Klebespachtel armat va avea o vechime de minim 7 zile. grundul se amestecă bine în găleată. Acesta trebuie să fie uscat. 24 Armarea suplimentară 8.

Fig. Granopor.5 mm. Grosimi minime: Grosimea minimă a tencuielii decorative este de 1. Silikat. la tencuielile periate (K). 25 Aplicare tencuială decorativă 1 . înainte de aplicare. Punere în operă: Tencuiala decorativă. Silikon si Artline. va fi temeinic amestecată cu ajutorul unui malaxor.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. sunt tencuieli sub formă de pastă.Tencuieli decorative Generalităţi: Tencuielile decorative. gata preparate ce se aplică în strat subţire. Finisare . Tencuiala decorativă se întinde cu fierul de glet de inox şi se nivelează la grosimea granulei după care se va drişcui cu drişca de plastic. iar la tencuielile striate (R) fiind de minim 2 mm. Coeficientul de reflexie a luminii: Trebuie să fie de minim 25 conform ÖNORM B6400.

Periată Structură R .Striată Structură K . Idei cu viitor. Recomandări: Temperatura aerului.5 mm sunt tencuieli fine şi fac posibilă realizarea unei suprafeţe netede. Umiditatea ridicată şi temperaturile scăzute pot lungi timpul de uscare şi produce modificări neuniforme ale culorii. Tencuielile ”fine“ Granopor şi Silicat: Sunt recomandate (atunci când se aplică într-un singur strat) numai pe suprafeţe reduse (cum ar fi ancadramentele sau şpaleţii).5 K după minim 24 de ore se aplică un strat de tencuială de umplere . temperatura minimă va fi de +8°C).Striată Structură K .Baumit FullPutz ce se drişcuie în continuare cu o paletă (drişcă) de plastic. temperatura şi umiditatea atmosferică. materialului şi suportului trebuie să fie de minimum 5°C pe timpul execuţiei şi întăririi materialului (la tencuiala Silikat Baumit.Periată Fig. Uniformitatea culorii poate fi asigurată numai în cadrul aceleaşi şarje de producţie. Tencuielile decorative pot fi livrate la cerere. Faţada va fi protejată de acţiunea directă a razelor solare de acţiunea ploii sau vântului puternic (de exemplu cu plasa de protecţie).Structură R . cu conţinut suplimentar de substanţe ce împiedică formarea mucegaiului şi ciupercilor. 1 . 26 Structurare (Drişcuirea) Finisaj neted: Tencuiala de ”umplere“ Granopor şi Silicat 0. Evoluţia tonalităţii culorii poate fi influenţată prin caracteristicile suportului. Peste tencuiala 1.

Rosturi Rosturi de dilataţie: Componente: . se vor avea în vedere recomandările din tabelul următor. 27) .profil pentru rost de dilataţie .format V (Fig. lipită de aripile a două profile de PVC ce au de asemenea pe aripa opusă câte un ştraif de 10 cm lăţime de plasă din fibră de sticlă.profil pentru rost de dilataţie . Profilul pentru rost de dilataţie format V este doar cu un singur profil PVC şi se foloseşte pentru rosturile de dilataţie la colţurile intrânde.nerecomandat Tencuiala Silikat (+) + + + Tencuiala Silikon (+) + + Tencuiala Artline + + + + + 10. Fig. tasare etc.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă 9. Tencuială Tencuiala Vopsea Granopor Vopsea Granopor + Vopsea Silicat Vopsea Silicon Vopsea Artline + (+) . Profilul pentru rost de dilataţie format E. 30) Condiţii de utilizare: Rosturile care lucrează (de dilataţie. utilizat pentru rosturi în câmpul faţadei.recomanadat . Finisare Tencuieli decorative (revopsiri) Dacă peste tencuiala decorativă se aplică o vopsea.condiţionat . 27 Profil de dilataţie format E 20 .) trebuie să fie realizate şi în sistemul termoizolant. constă dintr-o bandă dintr-un material elastic. Se va respecta de asemenea cerinţa unui coeficient de reflexie de minimum 25. Profilul poate fi folosit pentru rosturi cu lăţimea de 5 până la 25 mm.format E (Fig.

30 Montare profil de dilataţie tip V Rosturi de legătură: Componente: Bandă de etanşare rosturi Baumit. 28 Profil de dilataţie format E Montare: De o parte şi de alta a rostului. Se înglobează apoi în proaspăt ştraifurile de plasă din fibra de sticlă. ce se va scoate după terminarea finisajului.Dimensiuni 15/2-6 15/5-12 lăţime rost 2-6 mm lăţime rost 5-12 mm Idei cu viitor. Fig. se aplică pe polistiren adezivul pentru şpaclu (Baumit Klebespachtel). se recomandă introducerea unui ştraif de polistiren. Plasa din câmp se va suprapune 10 cm peste ştraifurile de plasă ale profilului. Pentru a obţine o lăţime constantă a rostului şi a împiedica murdăria. Condiţii de utilizare: Racordurile (legăturile) dintre sistemul termoizolant şi elementele de construcţie adiacente trebuie să fie asigurate împotriva infiltraţiilor apei de ploaie şi vântului. 29 Montare profil de dilataţie tip E Fig. Rosturi de legătură . 21 .Fig.

Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Punere în operă: Înainte de fixare se face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea benzii de etanşare se taie banda de capăt. 10 min. Aripa de lipire a foliei de protecţie nu se va rupe înainte de aplicarea completă a ultimului strat al sistemului (tencuiala decorativă). În zona de racord se face cu mistria. Timpul de expandare al benzii este de cca. 32 Etanşare cu bandă şi tăietură în V a finisajului Profil de legătură pentru uşi şi ferestre. 22 . Utilizare: Profile de PVC cu bandă de etanşare şi plasa din fibră de sticlă pentru o legătură etanşă şi sigură între sistemul termoizolant şi tocul ferestrelor şi uşilor. direct de pe rolă se lipeşte pe elementul de racord. se desface folia de protecţie şi banda. 3 mm faţă de suprafaţa plăcii de polistiren. GREŞIT CorECT Fig. Plasa şi adezivul de şpaclu se aplică şi peste bandă. 31 Detaliu . astfel încât să fie intrată cu cca. în mortarul proaspăt. Recomandări: Înainte de lipirea profilului se va face o probă de lipire pentru a stabili dacă suportul este corespunzător pentru lipirea profilului. o taietură în “V”. Îmbinările dintre benzi vor fi cât mai “îndesate”. Banda nu se întoarce pe colţ (la colţ se taie).montarea benzii de etanşare la colţuri Fig.

pe m². complexitatea faţadei şi eventualele abateri de planeitate ale acesteia. Se taie la dimensiune profilul. Manopera Consum specific de manoperă: Consumul specific de manoperă pentru fiecare operaţie. Banda de protecţie de la un capăt al profilului se îndepartează. ce se va lipi pe aripa profilului după îndepărtarea benzii de protecţie a acestuia. Această aripă se rupe după terminarea execuţiei stratului de finisaj. valorile orientative fiind după cum urmează: Idei cu viitor. Rosturi (continuare) Fig. 33 Racordarea sistemului la tâmplărie cu ajutorul profilului de legătură Fig.06 mm). prin apăsare uşoară. 34 Lipirea profilului pe tocul tâmplăriei Montare: Se curăţă foarte bine tocul. este funcţie de stratul suport.10. 2 . Se trece apoi la montarea foliei de potecţie a geamurilor (grosime minimă 0. se poziţionează profilul paralel cu tocul. 11.

► vas pentru preparat mortarul. ► fier de glet din inox.0 0. ► rolă sau bidinea.15 Toleranţe: În situaţia în care nu sunt stabilite anumite cerinţe cu privire la abaterile de planeitate. ► perii de curăţat.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Operaţia Lipire plăci termoizolante Dibluire Şpăcluire şi armare Grundare Finisare Total Accesorii: Operaţia Montare profil de soclu Montare profil de colţ Ore manoperă / ml 0.10 Ore manoperă / m² 0. sunt valabile cele normale pentru faţade. ► raşchetă pentru şlefuit polistirenul. ► maşina rotopercutantă electrică pentru găurit cu burghiul: Φ 6 şi Φ 8. Scule şi dispozitive Scule şi dispozitive: ► şpaclu (10x10 mm). 2 . măsurate cu dreptarul 10 cm 1m m 2 mm mm mm 12.10 0. ► schelă. ► găleţi. ► după caz.2 1.0 0. astfel conform DIN 1202: Element Suprafaţa finisată la pereţi şi intradosuri planşee Abateri limite de planeităţi. ► nivela cu bula de aer (boloboc). ► drişcă de plastic. 0.1 0. malaxor sau bormaşină prevăzută cu tijă pentru preparat mortar.

hidroizolare (lipire: cordon perimetral +3 puncte) Adeziv pt. faţadă şi soclu Tencuială Granopor Grund Universal Plasă din fibră de sticlă Baumit Adeziv pt. şpaclu . şpaclu Baumit (Dibluire în funcţie de necesităţi) (lipire: cordon perimetral + 3 puncte) Amorsă pt. şpaclu Baumit Perete subsol Carton asfaltat tăiat la nivelul terenului Tencuială decorativă peste adezivul pt. 2 . A) Alcătuire strat protecţie pt. şpaclu Polisiren extrudat XPS-G 1cm Plasa se petrece 1 cm peste profilul de soclu Idei cu viitor. şpaclu Baumit Profil de soclu cu lăcrimar profil "U" .Klebespachtel Plăci termoizolante Baumit Adeziv pt. Detalii suplimentare Realizare Soclu (Fig.Aluminiu Perete parter (lipire: cordon perimetral+3 puncte de lipire) Bandă de etanşare rosturi 20 cm petrecere Placă parter Armare suplimentară: Placă termoizolantă Baumit XPS-R Adeziv pt.13.

Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Detaliu fereastră . B) Bandă de etanşare Solbanc 1 Bandă de etanşare 3. şpaclu Baumit Plasă din fibră de sticlă Baumit Polistiren de faţadă Baumit Adeziv BaumitKlebeSpachtel Zidărie 26 .0 Dibluri conform ETAG 014 Funcţie de necesităţi Tencuială Granopor BaumitUniversalGrund Adeziv pt.Secţiune verticală (Fig.

şpaclu Baumit Tăietură cu mistria Plintă ceramică (Cordon perimetral+3puncte de lipire) Bandă de etanşare Zidărie Planşeu beton armat Zidărie Idei cu viitor. C) Dibluri Baumit Dibluire funcţie de necesităţi Alcătuire finisaj: Tencuială Granopor Placă termoizolantă Baumit Plasă fibră sticla Baumit Adeziv pt. 27 . şpaclu Baumit Grund Universal Adeziv pt.Racorduri la terase şi balcoane (Fig.

9. 5. 16. 3.6 m²/cutie 25 kg.040 W/mK Dimensiune plăci: 50x100 cm Grosime plăci: 2. Consum: Cantitate: Cutie: cca. 6. 4. 4. 11. 3. 6.rugos XPS-R Polistiren extrudat pentru termoizolare soclu. Conductivitate termică: λ = 0. 18. 2. 1 palet = 48 saci = 1200 kg Siloz: Adeziv dispersant (Baumit Dispersionskleber) Adeziv pastă pentru lipirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit pe suprafeţe de lemn. Consum: cca. 8 cm Dibluri (Baumit Dübel) Dibluri cu cui de plastic Diametru tijă: 8 mm Diametru taler: 60 mm 1 pachet de 100 buc.5 kg/m² pentru suprafeţe netede şi plane cca. 16. 1 palet = 16 cutii = 400 kg Polistiren expandat pentru faţade Baumit (Baumit SpezialFassadenplatten) Conductivitate termică: λ = 0. 5. 10.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă PRODUSELE SISTEMULUI TERMOIZOLANT BAUMIT EPS Adeziv pentru şpaclu (Baumit KlebeSpachtel) Adeziv pulverulent pe bază de ciment pentru lipirea şi şpăcluirea plăcilor termoizolante de faţadă Baumit şi plăcilor de polistiren extrudat XPS-R. 14. m2/sac Sac: 25 kg.035 W/mK Dimensiune plăci: 60x125 cm Grosime plăci: 2. 3.-. 7. 12. 1. 4-5 kg/m²/(la lipire) cca. 20 cm Polistiren extrudat . 8. Dimensiuni: 95 mm 115 mm 135 mm 155 mm 175 mm 2 .5 kg/m² (la şpăcluire) Cantitate: cca.

Silikat.9 kg/m2 Cantitate: cca. 2.1 m/m² Cantitate: cca. 1 palet = 48 cutii = 240 kg cca. 45 m²/rolă Rola: 50 m2.5 K Consum: cca. Silikon. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Idei cu viitor. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 7. m2 /cutie Cutie: 30 kg. Artline. egalizare. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 3. 16 m²/cutie 25 kg. 1 palet = 30 role = 1500 m² Grund Universal (Baumit UniversalGrund) Grund gata preparat. .2 kg/m2 Cantitate: cca. 4. folosit pentru amorsare. 10. 80 m² Produse pentru finisarea faţadelor Tencuială Silikon (Baumit SilikonPutz) Tencuială decorativă. Tencuială periată 1.1 kg/m2 Cantitate: cca. absorbţie şi aderenţă la aplicarea tencuielilor decorative Granopor.8 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. pe bază de răşini siliconice pentru interior şi exterior. 1. 1 palet = 16 cutii = 400 kg 25 kg. Latura ochiului: = 4x4 mm Consum: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca. 3. Element de rezistenţă verificat în cadrul sistemului termoizolant Baumit. pentru cca. nu se murdăreşte. Permeabilă la vapori. 2. impermeabilă. Consum: Cutie: Cantitate: Cutie: Cantitate: 0.Plasă din fibră de sticlă Premium (Baumit Textilglassgitter Premium) Plasă de armare rezistentă la mediul alcalin.2 kg/m² 5 kg. 2 . Mozaic.

3. 2. 3. m2/cutie Cutie: 30 kg. m2 /cutie Cutie: 30 kg. m2/cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Silikat (Baumit SilikatPutz) Tencuială decorativă în strat subţire pe bază de răşini acrilice pentru interior şi exterior. 2. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca.5 K Consum: cca. 2. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca. m2 /cutie Tencuială periată 3 K Consum: cca. impermeabilă.1 kg/m2 Cantitate: cca. Foarte permeabilă la vapori. . Tencuială periată 1. 2. 3. 10.5 K Consum: cca. m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca. .2 kg/m2 Cantitate: cca. .9 kg/m2 Cantitate: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca.5 K Consum: cca.2 kg/m2 Cantitate: cca.Sistemul termoizolant Baumit EPS Ghid de punere în operă Tencuială minerală decorativă în strat subţire pe bază de silicat de potasiu. pentru finisarea faţadelor. 7. m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca.5 kg/m2 Cantitate: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca.8 kg/m2 Cantitate: cca. 12 m2 /cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 7. 4.9 kg/m2 Cantitate: cca.1 kg/m2 Cantitate: cca. Livrată în 30 de culori puternice din paletarul Artline. 7 m2 /cutie Tencuială striată 2 R Consum: cca. 3.7 kg/m2 Cantitate: cca. 4. 1 palet = 16 cutii = 480 kg 0 . 2. Tencuială periată 1. Tencuială periată 1. m2 /cutie Cutie: 30 kg. 12 m2/cutie Tencuială periată 2 K Consum: cca. 1 palet = 16 cutii = 480 kg Tencuială Granopor (Baumit GranoporPutz) Tencuială Artline (Baumit ArtlinePutz) Tencuială decorativă în strat subţire. 4. 3. 7. 11 m2 /cutie Tencuială striată 3 R Consum: cca.

Bucureşti B-dul Iuliu Maniu nr. 0723 604 063 0722 317 646 0722 658 099 0722 270 0 0722 536 625 0726 113 003 072 71 21 0722 0 71 Tel: 0722 351 843.ro Reprezentanţi comerciali zonali Bucureşti Sector 1 Sector 2 Sector 3+4 Sector 5 Sector 6 Cluj-Napoca Braşov Timişoara oradea Iaşi Craiova Teiuş Ploieşti Constanţa Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: 0722 1 21 0722 317 651 0722 657 177 0723 603 965 0722 317 642 0722 351 844. sector 6. RO 061129 Tel.: +40 (021) 350 01 07 Teiuş Str.: +40 (021) 350 01 03/06 Fax: +40 (021) 318 24 08 e-mail: office@baumit.L. 1 . 5 Tel. 600. nr.R. Octavian Goga Nr.ro Timişoara Calea Arad nr. 22 Tel/Fax: +40 (264) 432 342 e-mail: baumitcj@baumit.ro Cluj-Napoca Piaţa Mihai Viteazu nr. 0788 351 843 Republica Moldova Tel: +0 721 200 1 +373 69 77 69 77 Fax: +373 22 412 812 Idei cu viitor.: +40 (258) 851 176 Fax: +40 (258) 806 237 e-mail: teius@baumit. 34-35. ap.S.ro www.: +40 (021) 318 24 03 Fax.C.ro Depozit Tel. 7 Tel: +40 (256) 248 677 Fax: +40 (256) 248 651 e-mail: baumit_tm@baumit.ro Bacău (Depozit) Calea Romanului. Tel: +40 (234) 547 590 e-mail: baumitbacau@baumit. Baumit România Com S.baumit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful