Você está na página 1de 31

 

BASIC 
 
QA/QC QUESTIONS & ANSWERS 
 

   

QA/QC Questionnaires 
A Fundamental Handbook for Interview        
QA/QC & Instrumentation Inspection 
ABU ZARRAR QUAISI 

   
2009 

  AL‐QAMAR 
QA/QC Questionnaires 
 
Instrumentation Inspection and Quality Control Questioner 
Q.  What is QA/QC? 
) QA/QC means, “Quality Assurance/Quality Control” the purpose of this (QA/QC) is to establish 
the  sequence  of  requirement  for  the  quality  of  material,  quality  of  works,  its  inspection  and 
records. 
 
Q.  What are basic responsibilities of QA/QC personals? 
) To ensure execution of works and comply fully as per standard and approved specs. 
 
Q.  What are the basic required documents for a QA/QC personal? 
) The basic required documents QA/QC personal are as following:  
ITP:  to conduct the Quality check (inspection/witness/surveillance) etc. 
WP:  standard procedure to execute the works. (Work Procedure)   
P&ID:  as a reference to ensure that the work is as per standard drawing. 
MTC:  To ensure that the material complies the PES standard specs. 
PP:  To ensure that the Instruments are installed as per P&ID and PP as per convenience. 
IDS/ISS: To ensure that the instrument comply with the basic requirement. 
RFI:  To conduct the inspection of completed works. (Request for Inspection) 
QR:  To maintain the quality records of completed works etc. 
QCO:  To issue a warning in case of little violation and observation  
NCR:  To issue a warning in case of serious violation of standard. (Non Compliance Report) 
Calibration Report: To ensure parameters are function checked as per IDS. 
Hook Up: To ensure that the remote connection of pneumatic is done correctly. 
Wiring Diagrams: To ensure that the wiring is done correctly. 
 

Q.  What are QA/QC’s ITP’s and QCP? Give a brief. 
)   ITP:  This procedure informs about the kinds of quality check (surveillance, inspection, 
    witness or hold points) means quality of work being done in proper sequences. 
QCP:  This procedure address the activities and requirement in details 
 
Q.  What is NCR? Why does it need for a QA/QC personal? 
) NCR means Non‐Compliance Report, QA/QC personal has reserve the right to issue a warning if 
the contractor doesn’t comply or violate with the standard procedure.  
 
 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  2 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  What are the general work procedures (WP)? 
) The general sequence of activities will be as follows: 
  a) Receiving Drawing and Documents 
  b) Reproduction of Drawings 
  c) Issuing of Drawing to site 
  d) New‐Issuing New Revisions  
  e) Shredding of Drawings 
  f) Redlining Drawings 
  g) Transmittal of redlines to Client (As‐built) 
  h) Restricted access to the DCO 
  i) Work Permit prior to start the works 
  j) Record   

Q.  What are common PPE required? Give a brief. 
) Following are the common PPE for a safe and quality works‐standard procedure: 
Qualification  :  Awareness about all kinds of safety standard/codes and work  
    procedure. 
Experience  :  Qualified for the works execution. 
Use (PPE)  :  Proper equipments and tools shall be used to avoid injuries/loss. 
Safety Shoes, Helmet, Glass, Gloves, Earplugs, Harness proper 
tools and certified equipments. 

Q.  What is redlining? Brief its color coding. 
) In  case  of  any  change  occur  to  the  standard  approved  drawing  while  the  project  is  being 
constructed or tested the relevant drawing will be “redlined”. Following color coding shall be 
used for this purpose: 
  Red  :  If any addition required in the drawing. 
  Green  :  If any deletion is required from the drawing. 
  Blue  :  if any comment is added. 

Q.  What are the difference between Inspection (Surveillance), witness and Hold   point?  


)   Inspection  :  Work can be execute without clients inspection and it can be  
      Inspect some part of them if it required. 
Witness  :  Work can be execute without client inspection and then it can be  
      inspected upon the completion of work. 
Hold Point  :  Work can’t be executed without client inspection. 

 
Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  3 
 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  What is difference between Hazardous and Non­Hazardous area? 
) Hazardous:    A Hazardous location is defined as an area where a potential for fire or  
      explosion exist due to the presence of flammable gases, liquid or vapors,  
      combustible dusts or fibers and flying in sufficient quantities to produce a 
      n explosion or ignitable mixture.   
Non‐Hazardous:   An area where no risk of presence of any kinds exposition. 
Q.  What are different kinds of certification? 
)   i)  Weather Proof 
ii) Dust Proof 
iii) Water Tight 
iv) Explosion Proof 
v) Flame Proof 
vi) Intrinsic Safety Proof 
Q.  What is ISO? Explain some of its standards? 
) ISO means International Standard Organization; some of them are as below:  
ISO: 9001, ISO: 9002, ISO: 9003 etc. 
Q.  What are Zone classifications? Give a brief. 
) Zone classification is defining the area of hazards, they are as below; 
Zone – 0:  A  zone  in  which  explosions  gas/air  mixture  is  continuously  present  or 
present for extended periods, during normal operation.  
Zone – 1:  A  zone  in  which  explosions  gas/air  mixture  is  likely  to  occur  in  normal 
operation. 
Zone – 2:  A  zone  in  which  explosions  gas/air  mixture  is  not  likely  to  occur  in  the 
normal operation and if it occurs, it will only exist for a short time. 
Zone – 10:  A zone in which explosive dust atmosphere is present continuously or for 
extended periods of time. 
Zone – 11:  A zone in which there is likelihood that explosive atmosphere may occur 
for short periods due to unsettled dust layers. 
Q.  What are the standard heights to install the instruments? 
) A standard height to install the instruments is 1‐4 meters, but it can vary less or more as per 
location’s convenience. 
Q.  What is Loop – Check? 
) To ensure that the system wiring from field to control console functioning. 
Q.  Explain tuning of controller; (a) Closed Loop Method, (b) Open Loop Method. 
Tuning  basically  involves  adjustment  of  α+I+D  parameters  to  achieve  good  control.  The  gain, 
  time, constants & dead time around the loop will dictate the settings of various parameters of 
  controllers. 
a) Closed Loop Method    :   Ultimate gain method 
b) Open Loop Method    :  process reaction curve 
Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  4 
 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  What are area classifications? Give a brief. 
) As per NEC and NACA, following are the hazard classification; 
Class I  :           Location in which flammable gases or vapors may be present in the atmosphere  
                        in quantities sufficient to produce explosive or ignitable mixture. 
Class I gases/vapors are divided into four following groups 
            Group A:  Presence of Acetylene 
            Group B:  Presence of Hydrogen, Butadiene, Ethylene Oxide etc. 
            Group C:   Presence of Ethylene, Cyclo‐Propane, Carbon‐Mono Oxide etc. 
            Group D:  Presence  of  Gasoline,  Acetone,  Butane,  Propane,  Alcohol,  natural  gas 
(Methane) etc. 
Class  II  :            Location  in  which  the  presence  of  combustible  dust  are  in  the  air  in  sufficient 
              quantity to ignite or explode. 
Class II conductive/non‐conductive dust is divided into three as below: 
             Group E:  Presence of metal dusts (Aluminum, Magnesium and chemical dusts etc). 
             Group F:  Presence of black carbon, charcoal, coal or coke dusts etc. 
             Group G:  Presence of non‐conductive dust (foam, starch, combustible plastic etc). 
Class III :           Location in which easily ignitable fibers or flying are present but are not likely to 
be in suspension in air in quantities sufficient to produce ignitable mixture.  
Division – 1  :  The  Hazards  are  present  continuously  or  periodically  under 
  normal operation condition. 
Division – 2  :  The  Hazards  are  only  presents  during  accidental  or  abnormal 
  conditions. 
Q.  Why is flow measured in square root? 
) Flow varies directly as the square root of D.P (Differential Pressure) since this flow varies as the 
square root of the D.P the pen does not directly indicate flow. The flow can be determined by 
taking the square root of the pen. 
Say the pen reads 50% of chart. 
Q.  What is the diameter of the transmitter nozzle? 
) 0.030” 
Q.  How will you work/remove on a control valve which is in line? 
)   Inlet and outlet discharge manual valve to be
1  1 
  closed by the operator and tagged. 
 
  The  valve  No.  1  to  be  closed  first.  Control  valve
  should  be  in  fully  open  condition.  Valve  No.  2
  closed.  Secondly  the  line  has  to  be  drained  and
  depressurized before removing.  Figure BY PASS VALVE

 
 
Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  5 
 
QA/QC Questionnaires 
 
 
Q.  What are the standard nozzles orientations for process control systems? 

)  

Figure1 GAS SERVICE  Figure 2 LIQUID SERVICE  Figure 3 STEAM SERVICE


It should be 45° either Side  Horizontal or 45° below Horizontal or above it 
of the pipe or vertical  of either side of pipe  45° either side of pipe
 

Q.  What is different between Open Loop and Close Loop? 
) Open Loop  :  A Loop System which operates direct without any feedback and    
      generates the output in response to an input signal. 
Close Loop   :  A  loop  system  which  uses  a  measurement  of  the  output  signal  through 
  feedback and a companion with the desired output to generate an error 
  signal that is applied to the actuator. 
Q.  What is feed­forward and feed­backward control system?   
)  

Figure 1. Feed Forward Control  Figure 2. Feed Backward 
        
Feed‐forward  control  is  a  system  in  which  corrective  action  is  based  on  measurement  of 
disturbance inputs into the process. 
Feed  backward  control  involves  the  detection  of  the  controlled  variable  &  counter  acting  of 
changes in its value relative to setpoint by adjustment of the manipulated variable. 
Q.  What is Logic Gate? 
) A Digital logic circuit with one or more input voltage but only one output voltage. 
Q.  What does a transmitter O/P signal start from 3­15 or 4­20 m.a.? 
) Linear and can check up weather its “live zero” or “dead zero” 
 
Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  6 
 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  Why is M.A. signal preferred for signal transmission? 
) Noise reduction and no current drop for long transmission lines. 
 
Q.  Explain Cascade control (To prevent outside dist. 
)   TT
  TIC
 
  REMOTE POINT
  STEAM
PT
  PIC  SLAVE
FEED WATER
 
 
    PV FUEL GAS
  Figure. Cascade control
 
Cascade means two controllers in series, one of them is a matter of primary & the second is the 
secondary or slave. The O/P of the slave controller operates the final control. 

Q.  Explain three element feed water control system. 

)   FEED WATER  DRUM LEVEL STEAM  


CONTROL  CONTROL  CONTROL 

P2 P3 = R(P2‐P1‐
COMPUTING 
RELAY K)+P4+K0 
P1  P4 R = GAIN 
KI = Adj. Suppression
R0 = Adj. Bras 

P3

Figure. FEED WATER CONTROL SYSTEM
 

Q.  What is Foundation Field bus system?  
) A fully digital control system is called Foundation Field bus system. 
 
Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  7 
 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  What are meant FAT, SAT, RAT? 
)   FAT  :  Factory Acceptance Test 
SAT  :  Site Acceptance Test 
RAT  :  Run Acceptance Test 
Q.  What is Microprocessor Control System? Give a brief of PLC, DCS and SCADA? 
) Computer based control system is called Microprocessor control system. 
The brief of PLC, DCS and SCADA are as following: 
PLC  :  Program Logic Control system 
    PLC’s are used in practice with the aim of achieving higher degree of availability  
    or fault tolerance. The types are as follow: 
    Fault Tolerant: 1 out of 2 objective systems objective: Reduce the probability of  
        losses of production by switching to a standby system. 
    Fail Safe:  2 out of 2 system objective: Protect life, the environment and  
        investment by safely disconnecting to a secure “off” position. 
DCS  :  Distributed Control System. 
SCADA :  Supervisory Control And Data Acquisition. 
Q.  What are inspection points for a cable tray installation?  
) Material check as per approved spec, size and type, trays hook‐up, proper distance structure, 
tray to tray i.e. power/control/signal/low voltage and high voltage, support and fixed strong not 
shaking. 
Q.  What are inspection points for field instruments with impulse tubing?  
) Material inspection as per approved spec material, type and size, installation as per Hook‐up, 
check  line  route  to  avoid  any  obstruction,  check  tube  bending  and  check  tube  support, 
compression fitting of ferrules and then test (Hydro‐static test) shall be done. 
Q.  What are inspection points for cable laying? 
) Material inspection as per approved materials, type and size, meggering, cable routing drawing, 
completion  of  cable  route  (tray,  conduit  or  trench  etc)  and  cable  numbering  (tags),  cable 
bending, use of proper tools and equipment for cable pulling. 
Q.  What are inspection points for Junction Box and Marshalling Cabinets? 
) Material  inspection,  type  size  as  per  approved  specification,  installation  hook‐up  for  frame, 
bracket or stands, fixed properly means shaking free, Name Plate and Tag No. 
Q.  What are standard methods of Ferrules addressing to and from a Junction Box? 
) For  to  side  only  Terminal’s  Address  required  which  shall  be  close  to  terminal  either  side  and 
complete information shall be off from side after or before as per left and right side. 
Q.  What are standards of installing a DP Transmitter in gas service and why? 
) Inst. (DP Transmitter) in gas service shall be above the process to avoid the malfunctioning and 
drain the liquid (condensate) into the process line easily. 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  8 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  Explain why shield of signal cable is not earthed on both sides? 
) To avoid the current noise (Resonance)  
Q.  How do you determine the correct installation of flow orifice? 
) The orifice data tag shall be punched in the upstream of orifice, the data (tag) side shall be in 
the upstream of flow direction. 
Q.  What is RFI? When and RFI will be raised? 
) Request  for  Inspection  (RFI),  RFI  shall  be  raised  only  when  the  status  of  the  preliminary 
inspection satisfactory, and the works (items) or Hold or Witness Points. 
Q.  What is final RFI? When it shall be raised up? 
) When  the  QA/QC  department  of  contractor  is  satisfied  that  the  work  detailed  in  the 
construction  RFI  is  completed  then  request  submitted  for  inspection  to  the  client  QA/QC 
department. 
Q.  What are the required documents for an inspection? 
) Following are the required documents for an inspection: 
: RFI (Request for Inspection) 
: P&ID for line inspection 
: PP for location 
: Wiring diagram for wiring details. 
: Data Sheet for calibration and pressure test. 
: Hook‐up etc. for remote tubing/air line  
: QR for maintaining record.  
: WP (Work Procedure) to check each and every step as per spec. 
: QCO for issuing in case of little violation. 
: NCR (Non Compliance Report) for issuing in case of major violation etc. 
Q.  What are the required documents for a Remote Loop folder? 
) Following are the required documents for a Remote Loop folder: 
   : Loop package Check list 
   : ILD (Instrument Loop Diagrams) 
   : Instrument Loop Acceptance record (TR/Test Record) 
   : P&ID (Piping & Instrumentations Diagram) 
   : ISS/IDS (Inst. Spec Sheet/Inst. Data Sheet) 
   : Alarm List 
   : Calibration Record (TR) 
   : Cable Megger Report (Primary Prior to Pulling) 
   : Cable Megger Report (Secondary after Pulling) 
   : Pressure Test Record (TR) 
   : MC Check Record (Remote Loop) (Green Color) 
   : MC (Marshalling Cabinet) Punch List 
   : Loop Check Punch List 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  9 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  What are the required documents for a Local Loop folder? 
)   Following are the required documents for a Remote Loop folder: 
   : Loop package check list  
   : ILD (if not mechanical loop) 
   : Cable Megger Report (Primary Prior to Pulling) if not mechanical loop. 
   : Cable Megger Report (Secondary after Pulling) if not mechanical loop. 
   : Alarm Loop (If not Mechanical Loop) 
   : P&ID  
   : ISS/IDS 
   : Calibration Record (TR) 
   : Pressure Test Record (TR) if required  
   : MC Check Record (Local Loop) (Green Color) 
   : MC Punch List 
   : Visual Check Punch List/Loop Check Punch List. 
Q.  What are the previous levels of inspection? Explain 
) They are as following:  
Level of Inspection for Material 
a) Level 0   : Documents requirements only, no Inspection 
b) Level 1   : Inspection prior to shipping  
c) Level 2   : Minimum requirements, pre‐inspection meetings, one or more    
       unspecified “in progress” surveillance visits. 
d) Level 3   : Same as level 2, except that “in progress” surveillance inspection shall  
       be in regular basis. 
e) Level 4 : Resident Inspector continuously monitors the works. 
Level of Inspection for construction phase: 
a) Hold Points (H)  : The inspection activity will not proceed without the presence of  
         Inspector. 
b) Witness Points (W)  :  Inspection activities can be proceeding after issuing RFI. 
c) Review (R)    : Verification of documentation (NMR) on its correctness as per  
        spec and approved drawings. 
d) Surveillance (S)  : Inspector has right to conduct random inspection of works. 
e) Inspect (I)/ 
  Perform (P)/    :  Construction can be proceeding to next phase without client  
  Test (T)       inspection. 
Q.  What is ITP’s? What are hold and witness Points? 
) ITP means “Inspection and Test Plan” details of work scope and required types of Inspections. 
Hold Point (H) is the level of inspection that client inspection must required through RFI 
and cannot be proceed until inspection is done by client. 
Witness  Point  (W)  is  the  level  of  inspection  that  inspection  activity  can  be  preceded 
without client inspection or client is not available as per RFI timing. 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  10 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  What is schedule Q? 
) Schedule Q is an attachment to the contract, which is the provision of Quality Assurance and 
Control, Inspection and Test Plan. 
Q.  Explain ratio control (Fuel to Air Ratio control of Furnace Diagram?  
GAS

MAIN STEAM
PRC

FT 
FRC FRC FV

 PRIMARY
SECONDARY 
FT 
RR

FUEL GAS Figure RATIO CONTROL OF FURNACE DIAGRAM

Q.  Analogue integrator & analogue differentiator? 

)  
ANALOGUE INTEGRATOR  ANALOGUE DIFFERENTIATOR 

R

R  C 
AV V OUT AV  V OUT
+ + 

     

V out = 1/RC   Vin dt   
   
 
 
 
 
    V out = ­Rcd/dt  Vin
 

Q.  What is absolute pressure? 
Absolute pressure is the total pressure present in the system? 
Absolute Pressure  =  Gauge Pressure + Atm. Pressure 
Q.  What is absolute zero pressure? 
  Absolute zero    =  760 mm Hg. 
 
Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  11 
 
QA/QC Questionnaires 
 
Q. What is maximum vacuum?
  The maxmm. Vacuum =  760 mm Hg. 
Q.  What is Vacuum?
) Any pressure blow atmospheric pressure is Vacuum.  
Atm. = 760 mm.  0  Vacuums Zero Gauge 

Maxm. Vacuum 760 mm Hg
Zero Absolute  
Q. What are the primary elements for measuring pressure? 
) The primary elements for measuring pressure are: 
1. Bourdon Tube 
2. Diaphragm  
3. Capsule  
4. Bellows 
5. Pressure Spring 
  The above are known as elastic deformation pressure elements.  
1. Types of Bourdon Tubes. 
1) ‘C’ Type. 
2) Spiral 
3) Helix 
 
2. Diaphragm   :  The diaphragm is best suited for low pressure measurement 
3. Capsules  :  Two circular diaphragm are welded together to form a pressure  
    capsule. 
    Material used: PHOSPHER BRONZE, NI‐SPONGE, STAINLESS STEEL 
4. Bellows  :  Bellows is a one‐piece, collapsible, seamless metallic unit with  
    deep folds formed from very thin walled tubing. 
5. Pressure Spring  :  Pressure springs of helical or spiral shape are used for measuring  
    high pressures.   
Q.  How will you change the action of a control valve? 
) If the control valve is without bottom flange the actuator needs to be charged. If the bottom 
flange  is  provided,  disconnect  stem,  separate  body  from  bonnet.  Remove  the  bottom  flange 
and the plug from body. Detach the plug from the stem by removing the pin, fix the stem at the 
other end of the plug and fix the pin back. Turn the body upside down. Connect it back to the 
bonnet  after  inserting  the  plug  and  stem.  Connect  back  the  stem  and  couple  it.  Fix  back  the 
bottom flange. Calibrate the Valve. 
 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  12 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  What is feedback & feedforward control? 
) Feedback control involves the detection of the controlled variable & counter acting of changes 
in its value relative to setpoint by adjustment of the manipulated variable. 
Feedforward  is  a  system  in  which  corrective  action  is  based  on  measurement  of  disturbance 
inputs into the process.  
Q.  Explain furnace draft control. 
) When both forced draft & induced are used together at same point in the system the pressure 
will  be  the  same  as  that  of  atmosphere.  Therefore  the  furnace  pressure  must  be  negative  to 
prevent hot gas leakage. (0.1” H2O) 
Q.  How will you apply wt­test calibration to a leveltrol? 
) Normal Leveltrol 
1. Adjust the zero to get 0% output. 
2. Connect a transparent PVC tube to the Drain point as shown in Hook‐up. 
3. Fill it to the centre of top flange. 
4. Adjust the Sp. Gravity or the Span adjusts. 
5. Fill it up to 50% to check linearity. 
Loss of wt. at 0% = wt. of the displacer 
Loss of wt. at 100% = (wt. of the displacer – volume) x σ 
i.e. Volume = πr2h  σ  = Sp. Gravity. 
Q.  What are the limitation of leveltrol? 
) 72”. 
Q.  What will happen if the displacer has fallen? 
) If the displacer has fallen, the output will be maximum. 
Has a hole in it, the output will be minimum. 
Q.  How will you check zero of a DP level transmitter? 
) Close both isolation valves on LP leg and HP leg, equalize, check and adjust zero if necessary. 
Q.  What is meant by term “EXPLOSIONPROOF”? 
) Equipment  designed  to  withstand  an  internal  explosion  and  to  prevent  the  ignition  of 
  GAS/VAPOR outside the enclosure. 
Q.  How many zones are there in classΙ atmospheres? 
) Three (3) zone 0, zone 1, zone 2. 
Q.  How many groups or gases/vapors are there in ClassΙ atmosphere? 
) Division  : Four  A, B, C, D 
  Zone    : Three ΙΙC, ΙΙB, ΙΙA 
Q.  What type of conduit must be used within Class Ι zone 0/1 area? 
) Threaded Rigid Metal Conduit. 
 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  13 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  How many threads must be engaged to make a joint EXPLOSIONPROOF? 
) 5 Full Threads  NEC  501‐4  (A)  (1)  requires  threaded  connection  to  be  made  up  with  at  least  5 
threads fully engaged. 
Q.  What is the distance from an EXPLOSIONPROOF enclosure must a seal be installed? 
) 18”   NEC 501‐5 (A) (1) conduit seals shall be installed within 18” of the enclosure. 
Q.  In  a  ClassΙ.  Zone  0  areas  A  2”  conduit  is  terminated  to  an  enclosure  containing  only 
  terminals is a conduit seal is required. 
) Yes.   NEC 501‐5 (A) (1) (B) entries 2” and larger into enclosures containing terminals, splices 
or taps sealing fittings are required. 
Q.  Why are sealing fittings installed in conduit systems? 
) To minimize the passage of gases/vapors and to prevent the passage of flames into the conduit 
systems can also be used to drain conduit. 
Q.  What is the maximum distance a sealing fitting is installed from boundary location?  
) 10 FEET   NEC  501‐5  (A)  (4)  and  (B)  (2)  requires  sealing  within  10  Feet  either  side  of  the 
boundary. 
Q.  What is the minimum thickness of the compound inside a sealing fitting? 
) The minimum thickness shall not be less than the trade size of the sealing fitting and in no case 
less than 5’8 inch 501‐5 (C) (3). 
Q.  Explain what is meant by the term “FLASH POINT” of liquid. 
) The  minimum  temperature  at  which  a  liquid  gives  of  a  sufficient  concentration  to  form  an 
ignitable mixture.  
Q.  A conduit outlet box can be used as a sealing fitting when fitted with sealing cover? 
) Yes.   A GU Type fitting can be used as a sealing fitting when fitted with a sealing cover. 
Q.  What is the ratio of mix powder to water?  
) 2 parts of powder to 1 part of water (WATER : must be sweet water) 
Q.  What is the purpose of FIBER DAM inside a sealing? 
) To  make  a  foundation  for  the  compound.  The  fiber  dam  must  be  strong  enough  and  tight 
enough to prevent the weight of the poured compound from seeping out from the conduit. 
Q.  What is the minimum information required on a classified area drawing.  
) 1. Differentiation between the classified and non‐classified locations. 
2. Minimum AIT (Auto Ignition Temperature) of the gas/vapor. 
3. Differentiation between the groups. 
4. Classified areas to be shown in plan and elevation. 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  14 


 
QA/QC Questionnaires 
 
 
Q.  What  is  the  maximum  internal  and  external  surface  temperatures  allowed  in  class  I 
Zone 2 areas? 
800° of the Auto Ignition Temperature of the gas/vapor in the area.  
See NEC:  501‐5 (A) (1); 501‐5 (A) (4)…………………………………….. 
Q.  Where  a  mixture  of  gases  has  a  mixture  density  less  than  75%  of  the  density  of  air 
what is it classed as? 
Lighter than air.   See SAES –B‐068, Para 5.4 
Q.  The  mixture  of  gases/vapors  of  different  ignition  temperatures.  How  is  the  ignition 
temperature of the gas/vapor defined? 
  By one of three methods 
    Lowest individual temperature of the mixture. 
    Test of the mixture    
See SAES B‐068, Para 5.3  
By calculation.     
Q.  What is the classification of an unventilated room? 
ClassΙ Div. 1 Group A / Class Ι Zone 1 Group ΙΙC 
Q.  Are sealing fittings required for smart transmitters in a ClassΙ Zone 2 area? 
No.   smart transmitters have a low wattage output and usually will not reach 80% of the auto 
ignition temperature of the gas/vapor, also the cable is terminated within a terminal chamber 
which is separate from the process by a minimum of two seals. 
=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x= 
 
Q.  What is the maximum %age of cross­section a conduit can be filled containing three(3) 
or more wires? 
40% as per NEC Ch. 9 Table 1. 
Q.  What is PVC in cable insulation an abbreviation for? 
Poly Vinyl Chloride 
What is the purpose of drain/shield in instrumentation wires? 
To reduce electrostatic noise and unwanted voltage. 
Q.  Per  Aramco  Standards,  what  is  minimum  separation  between  low  voltage  power 
cables and instrumentation cables in cable trays. 
Minimum “300 mm.”  
Q.  Per NEC, what is the maxm. Distance between supports for 2­inch rigid steel conduit. 
  Horizontal  :  4.9 mtrs. (16 Feet)               
As Per NEC Article –Table 344:30 (B) (2) 
Vertical  :  6 mtrs. 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  15 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  Per  Saudi  Aramco  standard,  what  is  the  minimum  size  of  grounding  grid  conductor 
[cable]? 
70 mm2  
Q.  Per  NEC,  what  would  be  the  size  of  equipment  grounding  copper  conductor  for 
equipment protected by overcurrent device rated 600 amperes? 
NEC‐ article : 250 Table‐122. 1 AWG copper(35‐50mm2) or 2/0 AWG copper –clad (70mm2) 
Q.  Per  NEC,  what  would  be  the  size  of  grounding  electrode  copper  conductor  for 
alternating current system having largest service conductor sized 350 kcmil? 
1600 AMP. Copper conductor 4/0 AWG 120mm2 
Q.  How the grounding conductor would be connected to underground grounding grid? 
)   a) By thermite welding or brazing . 
  b) By approved grounding compression connectors. 
Q.  What do the following letters denote on electrical equipment and explain the 
markings? 
Exd –Explosion Proof Glands or Flame Proof   T1‐450°C 
T2‐300°C 
T3‐200°C 
11B – Combustible dust Acetaldehyde, Ethylene   T4‐135°C 
T5‐100°C 
T5 ‐ 100°C Temp.   T6  ‐ 85°C 

Q.  On electrical equipment being used in hazardous area you may see the letter UL or 
C.S.A, what do these abbreviations stand for? 
UL – Under Writer Laboratories  
C.S.A –Canadian Standard Association 
Q.  A 3 phase system has phase to phase 480V AC , what is the phase to earth/neutral 
voltage? Show calculation. 
480/√3 =277V      Line current = √3 phase voltage (√3 = 1.732) 
Q.  Per NEC , what are the instances where seals fittings are needed? 
When  a  conduct  run  is  crossing  hazardous  boundaries  below  ground  requires  boundary  seal, 
side,  electrical  equipment,  junction  box  &  conduit.  Any  breaking,  sparking  &  heat  producing 
device must be required fittings. 
Q.  How to minimize the effect of breathing in conduit installation? 
Low point drain and breather shall be provided. 
Q.  Name type of cables suitable for class 1, division 1 and division 2 locations? 
Class1, division 1 ,and division2 locations suitable cable is XLPE , Polyethylene , EPR , Armored 
cable . 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  16 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  How many degrees bend permitted in a conduit run? 
360° between pull box to pull box. 
Q.  Per NEC, what is the minimum number of conduit threads should be engaged at 
hazardous locations? 
 Five (5) Full Threads should be engaged. 
Q.  What is the color code of grounding neutral and phase conductor? 
 Grounding ‐   Green 
Neutral –  White 
Phase –   Black 
Q.  What is minimum temperature rating for low voltage? 
90° C Dry & 75°C Wet 
 Q.  Name the type of tests required for testing following cables: 
• Medium voltage power cables – Megger  test & DC High Potential test 
• Catholic protection – Holiday test 
• Low voltage cables – Megger test & continuity test. 
Q.  Name some of the tests required for testing following equipment: 
1. Oil type transformers – Winding test and Ratio test 
2. Electrical Motors – Winding test,  Resistance test, Megger test 
3. Batteries – specific gravity, voltage, current 
4. Circuit Breakers – Megger & Ductor test, primary current Trajection test   
Q.  What  is  the  NEMA  rating  for  electrical  enclosures  installed  in  the  following 
environments: 
1. Indoor – NEMA – article – 250 
2. Outdoor – 3R , 3CR4 
3. Corrosive environment – 4X 
Q.  Per  NEC  ,  what  is  the  minimum  working  clearance  in  front  of  low  voltage  electrical 
equipment? 
   Minimum 3 Feet (900mm) 
Q.  Per  S.  Aramco  standard  ,  what  is  the  ambient  temperature  rating  for  electrical 
equipment? 
40°C 
Q.  How  many  divisions  and  groups  class  Ι  atmospheric  hazards  are  divided  into?  And 
what are the locations covered by each division? 
Class Ι ‐ zone 0 – flammable gasses or vapor are present in air  
classΙ ‐ zone Ι ‐flammable gasses or vapor are likely to exist under normal operation condition  

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  17 


 
QA/QC Questionnaires 
 
 
Q.  Define  following  for  enclosures  containing  arching  electrical  device  and  installed  in 
hazardous area? 
1. Type – NEMA type 4x 
2. Safety factor – Exia  
3. Flame tight – Exid 
Q.  What  type  of  equipment  is  this  statement  describing?  The  energy  released  from  this 
type of equipment is insufficient to cause ignition. 
Class Ι zone Ι location 
Q.  What  are  the  most  important  things  to  check  on  lighting  fixture  installed  in  a 
hazardous location? And where these need to be shown? 
To be check and confirm fixture are explosion proof it should shown in fitting name flute itself. 
Q.  Per Aramco standard, what are the acceptable types of underground conduits? 
Threaded rigid steel hot dip galvanized and pre coated. 
Q.  What is IEEE standard work clearance around high voltage transformers? 
Minimum – 10 feet – 3mtrs. as per NEC table – 110.31 
Q.  Per  Aramco  standards,  what  is  the  maximum  resistance  value  per  mined  for  a 
grounding system at industrial area? 
1 OHM 
Q.  How many threads of rigid steel conduit must be engaged in a hazardous area?  
5 threads. As per NEC – 501.4 (A) (1) 
Q.  How  do  you  determine  the  correct size equipment ground conductor for a  1600  amp. 
Overcurrent device?  
As per NEC – article . Table – 250 – 122  ‐  Ground Conductor for – 4/0 AWG – 120 mm2 
Q.  What  size  junction  is  required  if  you  have  a  4”  conduit  straight  in  and  straight  out? 
What size for angle pulls? 
As per NEC – 314.28 
For straight in and straight out: less than 8 times ‐ 8×4=32”inch 
For angle pulls : less than 6 times ‐ 6×4=24”inch 
Q.  What is the maximum percent of cross section a conduit can be filled containing 3 or 
more conductors? 
40% as per NEC chapter – 9 table – 1 
Q.  What are the requirements for conductor insulation at light fixture terminations? 
Insulation minimum thickness 0.25mm that have insulated suitable temperature not less than 
125°C  
Q.  What is the maximum number of overcurrent devices allowed in a panel board? 
As per NEC – 408.15 42 number. 
Q.  What is a “T” number as it relates to equipment in a Hazardous Area? 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  18 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Temperature class. As per NEC table – 500.8(B)  
 
Q.  Can you use light fixtures as a raceway? 
No 
Q.  Where are conduit supports required for rigid steel? 
Horizontal : 3 mtrs   vertical : 6 mtrs   . As per NEC – 344.30  
Q.  Where are seal fitting required? 
Instrument side and enclosure side in hazardous area. 
Q.  What are all the sources of information used to ensure a specific 
 
   

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  19 


 
QA/QC Questionnaires 
 
Q.  What are the process variable? 

Q.  In which NEC article number for the grounding, wiring, conduit & area classification? 

Q.  Name  at  least  5  Saudi  Aramco  Eng’g.  Standard  which  is  commonly  used  for 
  Instrumentation. Installation and inspection. 

Q.  What are a closed loop control and its example? 

Q.  What  are  the  procedure  of  installing  a  Gas  service,  Liquid  service  &  steam  service 
  transmitter? 

Q.  What is the safety factor for impulse tubing pressure test? 

Q.  What are the contents of the loop folder? 
 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  20 


 
QA/QC Questionnaires 
 
CONDUIT 
a. What is the minimum size of conduit for instrumentation and its support distance 
b. A conduit outlet box shall be installed within 18 inches of the field device, and the cable to 
the Instrument shall be looped one or more times within this fitting. 
c. Flexible conduit shall be used at the instrument end of the conduit to provide isolation from 
vibration and protection against thermal expansion of the rigid conduit. 
d. Conduit above ground in severe corrosive environments shall be PVC coated min. thickness is 
40 mils per NEMA RN 1. 
e. Conduit fittings for outdoor rigid steel conduit and liquid tight flexible metal conduit shall be 
cast or forged steel, cast iron or malleable iron, either hot‐dip galvanized or zinc electroplated 
( no aluminum fittings or fittings accessories shall be used in outdoor installation ) 
f. Conduit and cable entries to field junction boxes shall be through the bottom. Top entries are 
allowable  and  provide  a  drain  seal  installed  on  the  conduit  within  18  inches  away  from  the 
enclosure. 
 
 
CABLE TRAY 
a. The maximum spacing between expansions joints shall be based on a temperature differential 
of 55 deg. C an expansion gap settings shall be in accordance with the recommendations of 
NEMA VE 2 based on the temperature of 0 deg. C and a maximum temperature of 55 deg. C. 
b. All fasteners used to connect and assemble the cable tray system shall be 316 SS. 
c. Cable tray shall be grounded as required in SAES‐P‐111. 
d. Cable tray fill shall comply with NEC Article 392. 
 
 
ENCLOSURES 
a. Enclosures’ for Instrument in outdoor plant areas shall be NEMA Type 4 in accordance with 
NEMA  ICS  6  and  NEMA  250  or  IEC  60529  Type  IP  65.Enclousure  in  severe  corrosive 
environments shall be NEMA Type 4X or IEC 60529 Type IP 66. 
b. The Junction Box in a class 1 Zone 2 location and d in Hazardous areas shall be a single door 
NEMA Type 4X or IEC 60529 Type IP 66 box. The box construction shall meet the following 
requirements. 
        
 
 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  21 


 
QA/QC Questionnaires 
 
CONNECTIONS at FIELD INSTRUMENTS and JUNCTION BOX 
a. Connections at field instruments shall be screw type terminal blocks. Wire nuts and spring 
type  terminals  shall  not  be  used.  Instruments’  with  integral  terminal  blocks  shall  be 
connected directly to the field cable. 
b. The  outer  jacket  of  shielded  twisted  single  pair/triad  cables  shall  be  left  intact  up  to  the 
point  of  termination.  Drain  wires  and  Mylar  shields  on  shielded  cables  shall  be  cut  and 
insulated with heat shrink sleeve at the field instrument unless otherwise specified by the 
Instrument manufacturer. 
c. Twisted multi‐pair triad cables shall be cut to the appropriate length to minimize looping 
and flexing of the cable within the junction box.  
 
 
COLOR CODING   
Power and signal wiring shall be color coded as follows: 

AC Supply Phase Black


Neutral White
Ground Green or green with yellow tracer
DC Supply Positive Red or red sleeve over any color except green
Negative Black or black sleeve over any color except
green
Signal Pair Positive Black
Negative White
Signal Triad Positive Black
Negative White
Third Wire Red
Thermocouple Positive Per ANSI MC96.1
Negative Per ANSI MC96.1
 

Grounding (J­902)  
 

17.1  General 
17.1.1 Electrical systems must be connected to ground for the protection of  personnel and 
equipment  from  fault  currents  (AC  safety  ground)  and  to  minimize  electrical 
interference in signal transmission circuits (Instrument circuit ground). 
17.1.2   Two grounding systems are required for instrumentation systems: 
    a) safety ground for personal safety. 
    b) Instrumentation Safety Ground. 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  22 


 
QA/QC Questionnaires 
 
17.2   Safety Ground 
17.2.1  All  exposed  non‐current‐carrying  metallic  parts  that  could  become  energized 
with  hazardous  potentials  must  be  reliably  connected  to  the  equipment 
grounding circuits.  This assures that hazardous potential differences do not exist 
between individual instrument cases or between an instrument case and ground.  
Therefore, all metal equipment and enclosures within a panel or series of panels 
(i.e.,  instrument  cases,  hinged  doors,  racks,  etc.)  shall  be bonded  with  bonding 
jumpers and connected to a safety ground bus with a minimum copper wire size 
of 4 mm² cross‐sectional area.  Two copper conductors, 25 mm² minimum, shall 
be  connected  from  the  safety  ground  bus  to  a  single  tie  point  on  the  safety 
ground grid in a closed loop configuration.  Safety ground connections must be 
made  such  that  when  a  case‐grounded  instrument  is  removed,  the  integrity  of 
the rest of the safety ground system is maintained. 
 

  17.2.2   Enclosure for field instruments shall be grounded as follows: (J‐902) 

      17.2.2.1  Instruments Operating at greater than 50 Volts 
          The enclosure for Instrument devices operating at 120 V AC or  
          125 VDC shall be grounded per SAES‐P‐111. 

Instrument Circuit Ground (J902) 
17.3.1  The purpose of instrument circuit grounding is to reduce the effect of electrical 
interference  upon  the  signal  being  transmitted.    An  instrument  circuit  ground 
bus  shall  be  provided  for  consolidating  instrument  signal  commons  and  cable 
shield  drain  wires.    This  ground  bus  shall  be  isolated  from  the  safety  ground 
system except at a single tie point as described below. 

 
Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  23 
 
QA/QC Questionnaires 
 
Tubing Installation 
    PPPFL‐001 
PIP 4.2.8.1  Interconnecting  instrument  piping  (tubing)  between  the  primary  metering 
element and the measuring instrument shall be 0.5 inch AISI Series 300 stainless 
steel  tubing  minimum.    Tubing  wall  thickness  shall  be  0.89  mm  (0.035  inch) 
minimum.  Applicable piping code and process requirements shall prevail.  

PIP 4.2.8.2  Interconnecting  piping  shall  be  limited  to  a  maximum  length  of  6  m  (20  ft)  for 
meters in control loops.  Interconnecting impulse tubing between a differential 
flow  element  and  a  transmitter  in  compressor  suction  service  shall  be  kept  as 
close as possible or close coupled. 

PIP 4.2.8.3 Interconnecting Seal liquid to protect flow meter impulse tubing and secondary 
measurement  instrumentation  from  corrosive  fluids  or  to  provide  a  stable 
hydraulic measuring medium shall be free flowing but not volatile under normal 
process and external ambient conditions.  Seal liquids shall not be miscible with 
nor react with the process fluid being measured.  Seal liquids shall be selected so 
that their potential for contamination of the process fluid is acceptable. 
PIP 4.2.8.4  (Addition) PIP PCIDP000 "Differential Pressure Installation Details" shall be used 
for interconnecting the flow Differential Pressure Instruments to the root valves 
of the differential producers. 
PIP 4.6.2.c  (Addition)  Purging  of  impulse  lines  shall  be  considered  only  if  other  methods 
have  failed  to  eliminate  problems  of  condensation,  vaporization,  corrosion  or 
plugging. 
34­SAMSS­831 

Installation  
8.1.1  Pressure and D/P instruments in liquid or condensable vapor service shall be self‐
venting  (i.e.,  mounted  below  the  process  connections)  with  all  impulse  lines 
sloping  downward  approximately  1:10  minimum  toward  the  instrument.  
Pressure and D/P instruments in gas service shall be self‐draining (i.e., mounted 
above  the  process  connections)  with  all  lines  sloping  downward  approximately 
1:10 minimum toward the process connection. 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  24 


 
QA/QC Questionnaires 
 
8.3    Instrument Piping and Tubing 
The  instrument  piping  and  tubing  installation  shall  ensure  the  reliable  and 
accurate operation of the instrument(s) involved, and allow sufficient access for 
maintenance,  calibration  and  testing.    It  shall  be  possible  to  test  all  alarm  and 
shutdown  initiating  devices,  without  interfering  with  the  process  operation  of 
the packaged unit. 
Instrument  tubing  shall  be  adequately  supported  to  eliminate  any  vibration 
transmission  to  the  instruments  or  excessive  load  to  the  piping  connection, 
process line or vessel. 
Tubing  to  and  from  non‐indicating  instruments  shall  have  a  plugged  tee  or 
equivalent test point for calibration and testing purposes. 
All threaded connections shall be tapered per ASME B1.20.1. 
All  incoming  and  outgoing  interconnection  lines  shall  terminate  in  bulkhead 
fittings.    The  lines  shall  be  marked  with  the  tag  numbers  of  the  corresponding 
instruments.  Bulkhead fittings shall be installed with adequate spacing to ensure 
that any connection can be removed without the need to remove other fittings. 

9.2.2  Tubing and Fittings 

9.2.2.1  Tubing Stainless steel tubing shall be seamless, annealed, minimum  


    wall thickness 1.24 mm, per ASTM A269, Grade TP‐316L. 
Instrument air tubing shall be ¼ inch, 3/8 inch, or ½ inch OD 
stainless steel.  Wall thickness shall be 0.75 mm or larger. 

9.2.2.2  Fittings 316 stainless steel compression fittings shall be either Crawford  


    Swagelok, Parker Hannifin A‐Lok, Parker Hannifin Corp. CPI or  
    Hoke Gyrolock.  Any proposal to use fittings other than those  
    listed above shall be reviewed by Supervisor, Instrumentation  
    Unit, Process Instrumentation Division, and P&CSD.
Instrument Air Supply 
4. Designs (J‐901) 

4.1  General  
4.1.1    Instrument  air  supply  systems  shall  provide  dry,  oil‐free  air  to  pneumatic 
  instrumentation, valve actuators, and other services requiring instrument‐quality 
  air. 

   
Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  25 
 
QA/QC Questionnaires 
 
4.8  Instrument Air Distribution System 
4.8.1  General Requirements 

4.8.1.1  Piping material shall be selected in accordance with SAES‐  L‐032.    The 


selection  of  alternative  piping  material  requires  the  approval  of  the 
Coordinator, Mechanical and Civil   Engineering Division/CSD. 

4.8.1.2  All main and branch headers shall be sloped {minimum 64  mm  per  30  m 


(2.5 inches per 100 feet)} and provided with low point drains. 

4.8.1.3  All   headers   shall   terminate   with a   line‐size valve, blind, or   plug  to 


facilitate cleaning and plant expansions. 

4.8.1.4  Each branch header shall connect to the top of the main header through 
a branch‐line‐size, full‐bore isolation valve. 

4.8.1.5  Where   there   is   a   general   distribution   system  for more than one 
plant, the piping shall be connected in a loop to provide two directions of 
supply to each plant.  Isolation valves shall   be  provided  to  enable 
isolation of each plant. 

4.8.1.6  Supply takeoffs to individual instruments (a line serving up to a maximum 
of four devices) shall connect to the top of the branch header through a 
takeoff‐line‐size, full‐bore isolation valve. 

4.8.1.6.1  The minimum size of supply takeoffs is ½‐inch. 

4.8.1.6.2  Twenty percent (20%) spare takeoff fittings and block 
valves shall be installed on the branch header. 

4.8.1.7  Instrument  air  piping  shall  not  be  pocketed  (i.e.,  shall  not  contain,  U‐
sections).  Instrument air piping shall not be installed underground. 

Exception:     
   
  Instrument air branch connections may be buried to cross beneath roadways or 
  fences  where  there  is  no  existing  overhead  rack  and  where  the  aboveground 
  support  would  interfere  with  crane  or  emergency  vehicle  movement.    Prior 
  approval from the General Supervisor, Process Instrumentation Division, P&CSD 
  is  required.    Buried  branch  lines  shall  have  low  point  drains,  stainless  steel 
  construction and external coating per SAES‐H‐002. 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  26 


 
QA/QC Questionnaires 
 
4.8.2  Header and Takeoff Sizing 

4.8.2.1  The pressure drop for piping between the dryer after filter outlet and the 
most  remotely  located  user  shall  not  exceed  35  kPa  (5  psi)  under 
maximum service flow rate. 

4.8.2.2   For installations in which the instrument air  consumers  are  located  more 


  than  600  m  (2000  ft)  from  the  instrument  air  compressor;  pipe  sizes 
  should  be  calculated  to  keep  pressure  drops  within  the  above  limit.  
  Below 600 m   (2000  ft)  instrument  air  header  pipe  size  should  be 
  selected from Table 2. (J‐901) 
 

Table 2 
 
Number of Users  Pipe Size 
   1  ‐  4  ½ inch 
   5  ‐  9  ¾ inch 
 10  ‐  15  1 inch  
 16  ‐  80  1½ inch 
  81  ‐  150  2 inch 
151  ‐  300  3 inch 
 
 

5 Testing (J-901)
Pressure testing of supply system and distribution system per SAES‐L‐056, using 
dry instrument air or inert gas is required.  Hydrostatic testing of instrument air 
piping is not permitted. 
 

   

           

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  27 


 
QA/QC Questionnaires 
 
  INSTRUMENTATION QUESTIONAIRE: 

1. Design and Selection of Process Control & Instrumentation System should include:  Suitability, 
Reliability, Quality, Accuracy, and Repeatability. 
a) True   
b) False 
c) None 
2. Sour Gas can be used in lieu of Instrument Air. 
a) True 
b) False 
c) None 
3. Accepted Field Signals are: 
a) 3 – 15 psi, 4 – 20 mA, Hart & any Vendor Protocol.       
b) 0 – 12 psi, 0 – 16 mA, 0 – 5V. 
c) 0 – 30 psi, 0 – 20 mA, Hart.   
4. Instrument & Control system (outdoor, unsheltered) shall be rated for operation for Outdoor 
Temperature of: 
a) 10 deg. C – 35 deg. C. 
b) 0 deg. C – 30 deg. C 
c) 0 deg. C – 55 deg. C 
d) 10 deg. C – 55 deg. C 
e) 0 deg. C – 65 deg. C 
5. Downstream edge of orifice shall be Square & Sharp so they will not show a Beam of Light when 
checked with an Orifice Edge Gauge. 
a) True  
b) False  
c) None 
6. Orifice Bore BETA is ratio of pipe ID and pipe OD. 
a) True  
b) False  
c) None. 
7. At what temperature is Degree Centigrade = Degree Fahrenheit 
a) 32 
b) 0 
c) –40 
d) 40 
8. For temperature compensation in flow measurement with orifice, Thermowell shall be located 
not less than 2 and no more than 30 pipe dia. downstream. 
a) True  
b) False  
c) None. 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  28 


 
QA/QC Questionnaires 
 
9. Vane Type Flow Switches are preferred over Differential Pressure Type. 
d) True 
e) False  
f) None. 
10. Straightening Vanes are preferred over straight run piping in flow metering. 
a) True  
b) False  
c) None 
11. Rangeabilility of 10:1 is major requirement in flow measurement.  Which of the following 
method will be most appropriate: 
a) Orifice 
b) Positive Displacement 
c) Turbine Meter 
d) Variable Area 
12. Flowmeter installation shall comply with: 
a) API RPI 551 
b) API RPI 531 
c) API RPI 351 
d) AMSI Sec. IV 
13. Reflex Level Gauge is used for Interface Level application. 
a) True  
b) False  
c) None 
14. Transparent Level Gauges are used for: Acid, Caustic, Dirty, Dark Color liquid. 
a) True  
b) False  
c) None 
15. Gauge Cocks shall not be provided on gauges installed in light clean Hydrocarbons. 
a) True  
b) False  
c) None 
16. Displacement type instruments may be used for level range upto and including: 
a) 1800 mm 
b) 1830 mm 
c) 1500 mm 
d) 2200 mm 
17. Differential pressure type instruments are no preferred for liquid – liquid interface 
measurement. 
a) True  
b) False  
c) None 
 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  29 


 
QA/QC Questionnaires 
 
18. Capacitance type level instruments shall be used in liquid that contain entrained gas. 
a) True  
b) False  
c) None 
19. Natural frequency & Wake frequency calculation shall not be performed on each thermowell, if 
calculated Wake frequency is not equal to or not greater than 80% of thermowell natural frequency. 
a) True  
b) False  
c) None 
20. Non‐grounded Thermocouples are preferred due to quick response. 
a) True  
b) False  
c) None 
21. For grounded Thermocouples extension wire shield drain wire shall be grounded at 
Thermocouple head. 
a) True  
b) False  
c) None 
22. For ungrounded Thermocouple (T/C), extension wire shield drain wire shall be grounded at 
receiver instrument end to the instrument circuit ground. 
a) True  
b) False  
c) None 
23. Resistance Temperature Detector (RTD) shall be used when greater accuracy is not required. 
a) True  
b) False  
c) None 
24. For temperature measurement requiring maximum accuracy, following shall be used: 
a) T/C 
b) RTD – 2 wire 
c) RTD – 3 wire 
d) RTD – 4 wire 
e) Filled System Instrument 
f) Bi‐Metallic Instrument 
25. PSIG – Atmos. Press. = PSIA 
a) True  
b) False  
c) None 
26. Range of Transmitter is 20 to 100.  It is called: 
a) Elevated range 
b) Suppressed range 
c) Elevated zero range 

Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  30 


 
QA/QC Questionnaires 
 
27. For viscous liquid, following orifice shall be used: 
a) Concentric 
b) Segmental 
c) Eccentric 
d) Quadrant Edge   
28. Which Flowmeter is used for No Pressure Loss: 
a) Orifice 
b) Magnetic flowmeter 
c) Rotameter 
d) Positive displacement meter 
29. CV of Control Valve is number of Gallons of water.  A control valve pass through control valve 
with 5 PSIG pressure drop: 
a) True  
b) False  
c) None 
30. Shield grounding is done at both ends of cable for analog signals. 
a) True  
b) False  
c) None 
 

CORRECT ANSWERS: 

1 (a); 2 (b); 3 (a); 4 (e); 5 (b); 6 (b); 7 (c); 8 (b); 9 (b); 10 (b); 11 (c); 12 (a); 13 (b); 14 (a); 15 (b); 16 (c); 17 
(b); 18 (b); 19 (a); 20 (b); 21 (a); 22 (a); 23 (b); 24 (d); 25 (b); 26 (b); 27 (d); 28 (b); 29 (b); 30 (b). 
Basic QA/QC Questions & Answers |Compiled & prepared by Abu Zarrar Quaisi |AL‐Qamar|  31