TARILE MONARHII CONSTITUTIONALE DIN CADRUL UNIUNII EUROPENE

BELGIA
MONARHIE CONSTITUTIONALA

PREZENTARE Suprafata: 30.512km2 Capitala: Bruxelles Rege: Albert al-II-lea Prim-ministru:Guy Verkofstadt ‡ Populatie: 10.309.721 loc ‡ Limba oficiala: neelandeza,franceza, germana ‡ Moneda:euro ‡ ‡ ‡ ‡

GEOGRAFIE ‡ Asezare: este situata in regiunea central-vestica a Europei. ‡ Belgia este cea mai dens populata din lume:316 loc/km2. ‡ Vecini: la nord-Olanda si marea Nordului. ‡ Belgia este vizibila din spatiu datorita retelelor de transporturi foarte luminate.iar in vest si sud Franta.astronautii o numesc ³the Belgian Window´.la estGermania si Marele Ducat de Luxemburg. ‡ Altitudinea maxima: la Botrange de 649m. .

Orasul ANTWERT .

ISTORIE LIEGE ‡ Belgia a devenit un stat independent la 4 octombrie 1830. . cand guvernarea de atunci a declarat independenta sa fata de Olanda. ‡ In anul urmator 1831 Belgia devine monarhie constitutionala in frunte cu regele Leopold I.

POLITICA ‡ Astazi Belgia este tot monarhie si are ca forma de guvernamant parlamentul democrat federal. ‡ Seful statului este Majestatea sa Regele Albert II,al-VI-lea rege al belgienilor si simbolul natiunilor intregi. ‡ Monarhia este de fapt cea care ocupa rolul fundamental in unitatea Beigiei. ‡ Prezenta in Uniunea Europeana de la fondarea acesteia,Belgia a asigurat intre 1 iulie 2001 si 31 decembrie 2001 presedentia consiliului Uniunii Europene.

Sediul comisiei europene

POLITICA
‡ Astfel Europa a profitat de experienta nationala belgiana ,de diversitate si unitate;pentru prima data in istoria Belgiei si a Europei,Comunitatile si Regiunile au intervenit activ in numele Belgiei impreuna cu reprezentantii.
Grote Markt

ECONOMIE ‡ Economia Belgiei este caracterizata printr-o mare productivitate,o slaba inflatie,un calm social si o stabilitate politica. ‡ Somajul este sub media europeana si continua sa scada. ‡ Exportul reprezinta 2/3 din PNB.

IMPARTIRE POLITICA ‡ Belgia se imparte in 3 regiuni federale:Flandra. ‡ Flandra si Valonia se impart fiecare in cate 5 provincii care se impart in ³arondismente´(raioane) si apoi in comune. .Valonia. Regiunea capitalei Bruxelles.

ORASE IMPORTANTE .

‡ Bruxelles este un oras bilingv. ‡ In extremitatea de est se gaseste si o comunitate de expresie germanofona.CURIOZITATI«! ‡ In Belgia traiesc 2 comunitati:flamanzii in nord care vorbesc olandeza si walonii in sud care vorbesc franceza.majoritatea locuitorilor sunt francofoni. .

. ‡ Epidemiologistii belgieni au fost primii care au descris epidemia SIDA in Africa. ‡ Au descoperit vaccinul contra gripei.! ‡ Belgia ocupa un loc de prima importanta atat in microelectronica si genetica cat si in cercetare nucleara.. ..

DANEMARCA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

PREZENTARE Suprafata:43.094km2 Capitala:Copenhaga Rege:Margareta II Prim-ministru:Anders Fogh Rasmussen ‡ Populatie:5.415.978 loc ‡ Limba oficiala: daneza ‡ Moneda:coroana daneza ‡ ‡ ‡ ‡ .

ISTORIE« ‡ Pana in secolul X danezi au fost cunoscuti sub numele de vikingi. ‡ Identitatea nationala daneza a fost marcata de razboiul din Schleswig-Holstein in urma caruia acest teritoriu a intrat sub stapanire germana. ‡ Danemarca a devenit monarhie constitutionala la 5 iunie 1849.Acestia aveau relatii comerciale cu toate regiunile Europei.alaturi de norvegieni si suedezi. . ‡ Din acest moment a devenit neutra in timpu razboiului mondial.

E) . dupa infrangerea Germaniei dar a vrut doar Schleswig deoarece sau temut de germani. ‡ Dupa 1940(operatiunea Weserubung)Danemarc a a devenit unul dintre membrii fondatori ai NATO si in 1973 s-a alaturat C.« ‡ Puterile de la Versailles i-au oferit Danemarcei teritoriile.E(astazi U.

‡ . Unele insule sunt legate prin poduri. Cele mai mari insule sunt Zealand si Funen.GEOGRAFIE ‡ ‡ ‡ ‡ Danemarca este constituita din peninsula Iutlanda si 433 de insule care au primit nume(76 nelocuite).altitudinea maxima fiind de 170m. Ex: Podul Oresund leaga Zealand-Suedia Marele pod al centurii leaga Funen-Zealand Micul pod al centurii leaga Funen-Iutlanda Danemarca este o tara plata.

. ‡ Puterea legislativa este detinuta atat de monarh cat si de parlamentul danez numit folketing . ‡ Monarhul are un rol mai mult ceremonial deoarece puterea executiva este exercitata de Cabinetul de Ministrii.POLITICA ‡ Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa. ‡ In 1849 a devenit monarhie constitutionala si a adoptat o noua constitutie.

Parlamentul danez .

ECONOMIE ‡ Danemarca are o economie de piata moderna.un sistem social bine pus la punct si o dependenta fata de comertul extern.un nivel de trai ridicat. ‡ Intr-un referendum in septembrie 2000 tara a confirmat decizia de-a nu se alatura celor 12 tari care au adoptat moneda euro.chiar si asa moneda daneza ramane legata de de euro. .

‡ Insulele Feroe si Groenlanda sunt deasemenea parte a Regatului . .13 antere si 270 kommunen.dar sunt regiuni autonome care se autoguverneaza.SUBDIVIZIUNI ‡ Danemarca a fost impartita in 5 regiuni si 98 de comune pentru a inlocui organizarea traditionala a tarii .

ORASE IMPORTANTE .

.

dupa ce au fost executati 46 de oameni aceasta lege a fost anulata.CURIOZITATI«! ‡ Legea daneza considera femeile egale barbatilor. ‡ In aceasta tara a existat pedeapsa cu moartea. .

OLANDA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

526km2 ‡ Capitala: Amsterdam ‡ Populatia:16.992 loc.135. ‡ Monarh: Beatrix ‡ Prim-ministru: Jan Peter Balkenende ‡ Limba oficiala: olandeza ‡ Moneda: euro .PREZENTARE ‡ Suprafata:41.

‡ Olanda a devenit o mare putere maritima si economica in secolul XVII. .iar mai tarziu de catre conducatorii Republicii Unite ale Tarilor de Jos. ‡ Aceasta perioada in timpul careia Olanda si-a creat o serie de colonii si dependente in lume este cunoscuta ca si secolul de aur.ISTORIC ‡ Olanda a fosat comitat in Imperiul Romanogerman condus de contii de Olanda.

OLANDA=´TARA LALELELORµ .

iar pe timpul ploios acesta se inunda. ‡ Are tarm la Marea Nordului. .GEOGRAFIE ‡ Olanda se situeaza in partea de nord-vest a Europei.

Teoretic regina numeste membrii guvernului.odata cunoscute rezultatele alegerilor perlamentare se formeaza guvernul de coalitie care trebuie sa fie recunoscut de regina.POLITICA ‡ Olanda este monarhie constitutionala di anul 1815(pana in acest an fiind dominata de Franta). . ‡ Parlamentul este alcatuit din 2 camere. ‡ Dupa 1980 este reprezentata de regina Beatrix.

.

industria chimica si rafinarii de petrol.industria agroalimentara. . ‡ Agricultura este modernizata si mecanizata.ECONOMIA ‡ Economia Olandei este mai bine dezvoltata in sectorul industriei.

ORASE PRINCIPALE .

HAGA .

se organizau festivaluri si concursuri de lectura si poezie .AMSTERDAM ‡ Este un oras frumos din Tarile de Jos. ‡ Inainte acest oras avea o viata culturala deosebita.cu o arhitectura impresionanta si canale adorabile care traverseaza orasul.

LUXEMBURG MONARHIE CONSTITUTIONALA .

584km2 ‡ Capitala:Luxemburg ‡ Monarh: Marele Duce Henric ‡ Prim-ministru: JeanClaude Juncker ‡ Populatia: 468.germana ‡ Moneda: euro .PREZENTARE ‡ Suprafata:2.571 loc ‡ Limba oficiala: luxemburgheza.francez a.

‡ A devenit membru fondator al NATO si ONU in 1946. ‡ Fortareata Luxemburg a fost constsnt marita si intarita de cei care au conduso:Bourboni. ‡ Mai multe organizatii europene au sediul la Luxemburg.Hohenzollerni si francezi. ‡ In 1957 a devenit una din cele 6 state fondatoare ale Comisiei Europene si 1999 a adoptat euro .ISTORIE ‡ In anul 963 a fost construit Castelul Luxemburg si o data cu acesta a inceput si istoria acestei tari.Habsburgi. ‡ Revolutia belgiana a fost cea care a injumatatit teritoriul Luxemburgului. .

.

e format din dealuri si munti josi. Nordul tarii face parte din muntii Ardeni. ‡ Altitudinea maxima este de 559m.GEOGRAFIE ‡ Este una dintre cele mai mici tari din Europa. .

puternica a Luxemburgului prezinta crestere mondiala.4% din PIB in iulie 2005 .E se bucura de avantajele pietei libere europene. ‡ ‡ Ca membru U.inflatie redusa si somaj redus.ECONOMIA ‡ Economia stabila. ‡ Luxemburgul are cel mai mare PIB per capita din lume . ‡ Somajul a fost 4.

.POLITICA ‡ Are un sistem parlamentar de guvernare fiind monarhie constitutionala. ‡ Puterea legislativa apartine Camerei Deputatilor alesi pentru mandate de cinci ani. ‡ Puterea executiva este exercitata de Marele Duce sau de Marea Ducesa.

LUXEMBURG .

SPANIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

530 loc ‡ Limba oficiala: spaniola ‡ Moneda :euro ‡ ‡ ‡ ‡ .PREZENTARE Suprafata:504.108.782km2 Capitala: Madrid Rege: Juan Carlos I Prim-ministru: Jose Luis Rodriguez Zapatero ‡ Populatie: 44.

.

‡ Regina Isabella I de Castilia a inceput inchizitia spaniola in 1492 si totin acest an i-a dat bani lui Christofer Columb pentru prima sa calatorie spre o lume noua.H celtii. ‡ Se simt influentele romane incat limba.fenicienii.ISTORIE ‡ Inca din secolul IX a. .religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana.grecii urmati de romani au locuit teritoriul Spaniei de azi.

.datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor. ‡ In secolul XVI a devenit cea mai puternica natiune din Europa . ‡ Dupa sfarsitul regimului Franco.Spania a devenit o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata.« ‡ Se dorea unificarea intregii peninsule.vis care devenise aproape realizabil daca nu se provoca razboi intre Portugalia si Catalonia.

.

‡ Puterea legislativa reprezentata de Congresul deputatilor 350 de membrii . ‡ O problema cu care se confrunta Spania este terorismul decand ETA incearca ca sa castige libertatea basca prin violenta. ‡ Spania este in prezent statul autonomiilor.mandat pe 4 ani si Senat 256 membrii.propus de monarh si ales de catre ansamblul national.POLITICA ‡ Are o monarhie ereditara si un parlament bicameral ³Cortez´. ‡ Puterea executiva este formata din Consiliul de Ministrii prezidat de presedintele guvernului(asemanator unui prim ministru.unitar dar de fapt funtionand ca o federatie de Comunitati Autonome fiecare cu puteri si legi diferite.formal. .

.

ECONOMIA ‡ Economia Spaniei este capitalista mixta si suporta PIB de 80% per capita. ‡ Somajul a scazut vizibil sub adminstratia lui Aznar dar ramane unul cu auna dintre cele mai mari rate din lume. .

.Insulele Canare.Ins ulele Baleare. Valencia.Extremadura.Tara Bascilor.Catalonia.Aragon.IMPARTIRE POLITICA ‡ Spania este compusa din 17 comunitati autonome: ‡ Exdemple: Andaluzia.

g aliciana si mai exista si o serie de dialecte.LIMBA SI RELIGIA ‡ In Spania sunt vorbite patru limbi : spaniola. ‡ Predomina catolicismul urmat de islamism.catalana.basca.adica nu are religie nationala. ‡ Spania este o tara aconfesionala. .

PRINCIPALELE ORASE .

MADRID .

MADRID .

SUEDIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

960km2 Capitala: Stockholm Suveran: Carl Gustav Prim-ministru: Frederick Reinfeldt ‡ Populatia: 8.400 loc ‡ Limba oficiala: suedeza ‡ Moneda: coroana suedeza ‡ ‡ ‡ ‡ .980.PREZENTARE Suprafata: 449.

‡ In 1937 cele trei tari scandinave: Danemarca.ISTORIC ‡ Probele arheologice dovedesc ca pe teritoriul actual al Suediei a fost locuit in Epoca pietrei.Suedia au fost unite sub un singur rege-dar aceasta a fost mai mjult o uniune personala decat politica ‡ Coroana suedeza s-a despartit in 1521 de aceasta uniune cand viitorul rege al Suediei a devenit regent. Finlanda. . ‡ Nu este membra a niciunei aliante militare. ‡ Suedia a ramas neutra in cele doua razboaie mondiale.

locul 5 in productia de cherestea.ECONOMIE ‡ Suedia are o economie bazata pe industrie si servicii ‡ Bogatele sale resurse interne. .au permis o industrializare rapida.care a transformat Suedia intr-un stat modern al bunastarii ‡ Cea mai puternica ramura este industria constructiilor de masini ‡ Ocupa locul 4 pe glob in industria mobilei.

.

POLITICA ‡ Parlamentul este unicameral. ‡ Regele indeplineste numai functii ceremoniale in calitate de sef al statului .prin vot direct si reprezentare proportionala. ‡ Prim-ministru si parlamentul cu 349 de membrii sunt alesi pe o perioada de 4 ani.

Stockholm .

REGATUL UNIT MONARHIE CONSTITUTIONALA .

553.101km2 Capitala: Londra Regina: Elisabeta a-II-a Prim-ministru: Tony Blair ‡ Populatia:59.PREZENTARE Suprafata:244.800 loc ‡ Limba :engleza ‡ Moneda: Lira sterlina(GBP) ‡ ‡ ‡ ‡ .

‡ Impreuna cu Franta si Rusia formeaza Antanta si iese invingatoare in primul razboi mondial. ‡ Treptat Regatul Unit s-a extins masiv spre rasarit (India.Cel deal doilea razboi mondial ia diminuat puterea. ‡ Refuza inca adoptarea monedei euro .iar euroscepticismul se mentine la cote ridicate. .Oceania) cat si spre apus in America. ‡ La inceputul sec XIX Marea Britanie era cea mai mare putere economica si militara a lumii.ISTORIE ‡ Prin legea Uniunii din 1707 Anglia si Scotia se unesc sub un singur monarh formand Regatul Marei Britanii.

.

.

. ‡ Puterea executiva este atribuita Guvernului de catre Parlament.POLITICA ‡ Sistemul de guvernare este cunoscut sub numele de ³modelul Westminister. ‡ Este una dintre tarile care nu are Constitutie. ‡ Prim mistru este seful pardidului cu cei mai multi reprezentanti in Camera Comunelor. ‡ Parlamentul este alcatuit din Camera Comunelor (menbrii alesi) si Camera lorzilor(membrii numiti). ‡ Suveranul are teoretic puteri largi insa in practica indeplineste doar functii ceremoniale.

petrol si gaze naturale.Regatul Unit fiind a sasea destinatie turistica din lume. ‡ Este cel mai mare fabricant de armament. .computere. ‡ Detine rezerve mari de energie constand in carbune. ‡ Turismul ocupa si el un loc important .televizoare.ECONOMIE ‡ Are o economie de esenta capitalista . ‡ Este un centru comercial si financiar de frunte al lumii.

POZE LONDRA .

.

.

.

.

.

.

SERIA A. GRUPA 203. SERIA A.REALIZAT DE: ‡ CIOCAN MIHAELA . . GRUPA 203. ‡ CHICOS ALEXANDRA.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful