TARILE MONARHII CONSTITUTIONALE DIN CADRUL UNIUNII EUROPENE

BELGIA
MONARHIE CONSTITUTIONALA

PREZENTARE Suprafata: 30.512km2 Capitala: Bruxelles Rege: Albert al-II-lea Prim-ministru:Guy Verkofstadt ‡ Populatie: 10.309.721 loc ‡ Limba oficiala: neelandeza,franceza, germana ‡ Moneda:euro ‡ ‡ ‡ ‡

GEOGRAFIE ‡ Asezare: este situata in regiunea central-vestica a Europei. ‡ Altitudinea maxima: la Botrange de 649m.iar in vest si sud Franta. ‡ Vecini: la nord-Olanda si marea Nordului.astronautii o numesc ³the Belgian Window´. ‡ Belgia este cea mai dens populata din lume:316 loc/km2. . ‡ Belgia este vizibila din spatiu datorita retelelor de transporturi foarte luminate.la estGermania si Marele Ducat de Luxemburg.

Orasul ANTWERT .

ISTORIE LIEGE ‡ Belgia a devenit un stat independent la 4 octombrie 1830. ‡ In anul urmator 1831 Belgia devine monarhie constitutionala in frunte cu regele Leopold I. . cand guvernarea de atunci a declarat independenta sa fata de Olanda.

POLITICA ‡ Astazi Belgia este tot monarhie si are ca forma de guvernamant parlamentul democrat federal. ‡ Seful statului este Majestatea sa Regele Albert II,al-VI-lea rege al belgienilor si simbolul natiunilor intregi. ‡ Monarhia este de fapt cea care ocupa rolul fundamental in unitatea Beigiei. ‡ Prezenta in Uniunea Europeana de la fondarea acesteia,Belgia a asigurat intre 1 iulie 2001 si 31 decembrie 2001 presedentia consiliului Uniunii Europene.

Sediul comisiei europene

POLITICA
‡ Astfel Europa a profitat de experienta nationala belgiana ,de diversitate si unitate;pentru prima data in istoria Belgiei si a Europei,Comunitatile si Regiunile au intervenit activ in numele Belgiei impreuna cu reprezentantii.
Grote Markt

ECONOMIE ‡ Economia Belgiei este caracterizata printr-o mare productivitate,o slaba inflatie,un calm social si o stabilitate politica. ‡ Somajul este sub media europeana si continua sa scada. ‡ Exportul reprezinta 2/3 din PNB.

Valonia. .IMPARTIRE POLITICA ‡ Belgia se imparte in 3 regiuni federale:Flandra. ‡ Flandra si Valonia se impart fiecare in cate 5 provincii care se impart in ³arondismente´(raioane) si apoi in comune. Regiunea capitalei Bruxelles.

ORASE IMPORTANTE .

‡ In extremitatea de est se gaseste si o comunitate de expresie germanofona. . ‡ Bruxelles este un oras bilingv.CURIOZITATI«! ‡ In Belgia traiesc 2 comunitati:flamanzii in nord care vorbesc olandeza si walonii in sud care vorbesc franceza.majoritatea locuitorilor sunt francofoni.

‡ Au descoperit vaccinul contra gripei..! ‡ Belgia ocupa un loc de prima importanta atat in microelectronica si genetica cat si in cercetare nucleara. ... ‡ Epidemiologistii belgieni au fost primii care au descris epidemia SIDA in Africa.

DANEMARCA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

978 loc ‡ Limba oficiala: daneza ‡ Moneda:coroana daneza ‡ ‡ ‡ ‡ .094km2 Capitala:Copenhaga Rege:Margareta II Prim-ministru:Anders Fogh Rasmussen ‡ Populatie:5.PREZENTARE Suprafata:43.415.

alaturi de norvegieni si suedezi.Acestia aveau relatii comerciale cu toate regiunile Europei. . ‡ Din acest moment a devenit neutra in timpu razboiului mondial. ‡ Danemarca a devenit monarhie constitutionala la 5 iunie 1849.ISTORIE« ‡ Pana in secolul X danezi au fost cunoscuti sub numele de vikingi. ‡ Identitatea nationala daneza a fost marcata de razboiul din Schleswig-Holstein in urma caruia acest teritoriu a intrat sub stapanire germana.

E(astazi U.« ‡ Puterile de la Versailles i-au oferit Danemarcei teritoriile. ‡ Dupa 1940(operatiunea Weserubung)Danemarc a a devenit unul dintre membrii fondatori ai NATO si in 1973 s-a alaturat C. dupa infrangerea Germaniei dar a vrut doar Schleswig deoarece sau temut de germani.E) .

Unele insule sunt legate prin poduri. Cele mai mari insule sunt Zealand si Funen. ‡ .GEOGRAFIE ‡ ‡ ‡ ‡ Danemarca este constituita din peninsula Iutlanda si 433 de insule care au primit nume(76 nelocuite).altitudinea maxima fiind de 170m. Ex: Podul Oresund leaga Zealand-Suedia Marele pod al centurii leaga Funen-Zealand Micul pod al centurii leaga Funen-Iutlanda Danemarca este o tara plata.

POLITICA ‡ Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa. . ‡ In 1849 a devenit monarhie constitutionala si a adoptat o noua constitutie. ‡ Monarhul are un rol mai mult ceremonial deoarece puterea executiva este exercitata de Cabinetul de Ministrii. ‡ Puterea legislativa este detinuta atat de monarh cat si de parlamentul danez numit folketing .

Parlamentul danez .

.un sistem social bine pus la punct si o dependenta fata de comertul extern.un nivel de trai ridicat.chiar si asa moneda daneza ramane legata de de euro. ‡ Intr-un referendum in septembrie 2000 tara a confirmat decizia de-a nu se alatura celor 12 tari care au adoptat moneda euro.ECONOMIE ‡ Danemarca are o economie de piata moderna.

dar sunt regiuni autonome care se autoguverneaza.SUBDIVIZIUNI ‡ Danemarca a fost impartita in 5 regiuni si 98 de comune pentru a inlocui organizarea traditionala a tarii .13 antere si 270 kommunen. . ‡ Insulele Feroe si Groenlanda sunt deasemenea parte a Regatului .

ORASE IMPORTANTE .

.

CURIOZITATI«! ‡ Legea daneza considera femeile egale barbatilor. . ‡ In aceasta tara a existat pedeapsa cu moartea.dupa ce au fost executati 46 de oameni aceasta lege a fost anulata.

OLANDA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

‡ Monarh: Beatrix ‡ Prim-ministru: Jan Peter Balkenende ‡ Limba oficiala: olandeza ‡ Moneda: euro .PREZENTARE ‡ Suprafata:41.526km2 ‡ Capitala: Amsterdam ‡ Populatia:16.135.992 loc.

‡ Aceasta perioada in timpul careia Olanda si-a creat o serie de colonii si dependente in lume este cunoscuta ca si secolul de aur.ISTORIC ‡ Olanda a fosat comitat in Imperiul Romanogerman condus de contii de Olanda. . ‡ Olanda a devenit o mare putere maritima si economica in secolul XVII.iar mai tarziu de catre conducatorii Republicii Unite ale Tarilor de Jos.

OLANDA=´TARA LALELELORµ .

‡ Are tarm la Marea Nordului.GEOGRAFIE ‡ Olanda se situeaza in partea de nord-vest a Europei.iar pe timpul ploios acesta se inunda. .

odata cunoscute rezultatele alegerilor perlamentare se formeaza guvernul de coalitie care trebuie sa fie recunoscut de regina.POLITICA ‡ Olanda este monarhie constitutionala di anul 1815(pana in acest an fiind dominata de Franta). ‡ Parlamentul este alcatuit din 2 camere. Teoretic regina numeste membrii guvernului. . ‡ Dupa 1980 este reprezentata de regina Beatrix.

.

industria agroalimentara. .ECONOMIA ‡ Economia Olandei este mai bine dezvoltata in sectorul industriei.industria chimica si rafinarii de petrol. ‡ Agricultura este modernizata si mecanizata.

ORASE PRINCIPALE .

HAGA .

se organizau festivaluri si concursuri de lectura si poezie .AMSTERDAM ‡ Este un oras frumos din Tarile de Jos.cu o arhitectura impresionanta si canale adorabile care traverseaza orasul. ‡ Inainte acest oras avea o viata culturala deosebita.

LUXEMBURG MONARHIE CONSTITUTIONALA .

584km2 ‡ Capitala:Luxemburg ‡ Monarh: Marele Duce Henric ‡ Prim-ministru: JeanClaude Juncker ‡ Populatia: 468.francez a.PREZENTARE ‡ Suprafata:2.germana ‡ Moneda: euro .571 loc ‡ Limba oficiala: luxemburgheza.

‡ Mai multe organizatii europene au sediul la Luxemburg.Habsburgi.ISTORIE ‡ In anul 963 a fost construit Castelul Luxemburg si o data cu acesta a inceput si istoria acestei tari. ‡ Revolutia belgiana a fost cea care a injumatatit teritoriul Luxemburgului. ‡ Fortareata Luxemburg a fost constsnt marita si intarita de cei care au conduso:Bourboni. ‡ A devenit membru fondator al NATO si ONU in 1946. .Hohenzollerni si francezi. ‡ In 1957 a devenit una din cele 6 state fondatoare ale Comisiei Europene si 1999 a adoptat euro .

.

Nordul tarii face parte din muntii Ardeni.GEOGRAFIE ‡ Este una dintre cele mai mici tari din Europa.e format din dealuri si munti josi. ‡ Altitudinea maxima este de 559m. .

‡ Somajul a fost 4.ECONOMIA ‡ Economia stabila. ‡ ‡ Ca membru U.puternica a Luxemburgului prezinta crestere mondiala. ‡ Luxemburgul are cel mai mare PIB per capita din lume .inflatie redusa si somaj redus.E se bucura de avantajele pietei libere europene.4% din PIB in iulie 2005 .

‡ Puterea executiva este exercitata de Marele Duce sau de Marea Ducesa. .POLITICA ‡ Are un sistem parlamentar de guvernare fiind monarhie constitutionala. ‡ Puterea legislativa apartine Camerei Deputatilor alesi pentru mandate de cinci ani.

LUXEMBURG .

SPANIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

108.PREZENTARE Suprafata:504.530 loc ‡ Limba oficiala: spaniola ‡ Moneda :euro ‡ ‡ ‡ ‡ .782km2 Capitala: Madrid Rege: Juan Carlos I Prim-ministru: Jose Luis Rodriguez Zapatero ‡ Populatie: 44.

.

‡ Regina Isabella I de Castilia a inceput inchizitia spaniola in 1492 si totin acest an i-a dat bani lui Christofer Columb pentru prima sa calatorie spre o lume noua.grecii urmati de romani au locuit teritoriul Spaniei de azi.H celtii. .religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana.fenicienii. ‡ Se simt influentele romane incat limba.ISTORIE ‡ Inca din secolul IX a.

‡ In secolul XVI a devenit cea mai puternica natiune din Europa .vis care devenise aproape realizabil daca nu se provoca razboi intre Portugalia si Catalonia.datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor.« ‡ Se dorea unificarea intregii peninsule.Spania a devenit o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata. . ‡ Dupa sfarsitul regimului Franco.

.

. ‡ Puterea legislativa reprezentata de Congresul deputatilor 350 de membrii .formal.POLITICA ‡ Are o monarhie ereditara si un parlament bicameral ³Cortez´. ‡ O problema cu care se confrunta Spania este terorismul decand ETA incearca ca sa castige libertatea basca prin violenta.unitar dar de fapt funtionand ca o federatie de Comunitati Autonome fiecare cu puteri si legi diferite.mandat pe 4 ani si Senat 256 membrii. ‡ Puterea executiva este formata din Consiliul de Ministrii prezidat de presedintele guvernului(asemanator unui prim ministru. ‡ Spania este in prezent statul autonomiilor.propus de monarh si ales de catre ansamblul national.

.

ECONOMIA ‡ Economia Spaniei este capitalista mixta si suporta PIB de 80% per capita. ‡ Somajul a scazut vizibil sub adminstratia lui Aznar dar ramane unul cu auna dintre cele mai mari rate din lume. .

Ins ulele Baleare. Valencia.Tara Bascilor.Extremadura.Aragon. .IMPARTIRE POLITICA ‡ Spania este compusa din 17 comunitati autonome: ‡ Exdemple: Andaluzia.Catalonia.Insulele Canare.

LIMBA SI RELIGIA ‡ In Spania sunt vorbite patru limbi : spaniola. .adica nu are religie nationala. ‡ Spania este o tara aconfesionala.g aliciana si mai exista si o serie de dialecte.basca.catalana. ‡ Predomina catolicismul urmat de islamism.

PRINCIPALELE ORASE .

MADRID .

MADRID .

SUEDIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

400 loc ‡ Limba oficiala: suedeza ‡ Moneda: coroana suedeza ‡ ‡ ‡ ‡ .960km2 Capitala: Stockholm Suveran: Carl Gustav Prim-ministru: Frederick Reinfeldt ‡ Populatia: 8.980.PREZENTARE Suprafata: 449.

Finlanda. ‡ Nu este membra a niciunei aliante militare.ISTORIC ‡ Probele arheologice dovedesc ca pe teritoriul actual al Suediei a fost locuit in Epoca pietrei.Suedia au fost unite sub un singur rege-dar aceasta a fost mai mjult o uniune personala decat politica ‡ Coroana suedeza s-a despartit in 1521 de aceasta uniune cand viitorul rege al Suediei a devenit regent. ‡ In 1937 cele trei tari scandinave: Danemarca. ‡ Suedia a ramas neutra in cele doua razboaie mondiale. .

au permis o industrializare rapida.locul 5 in productia de cherestea. .ECONOMIE ‡ Suedia are o economie bazata pe industrie si servicii ‡ Bogatele sale resurse interne.care a transformat Suedia intr-un stat modern al bunastarii ‡ Cea mai puternica ramura este industria constructiilor de masini ‡ Ocupa locul 4 pe glob in industria mobilei.

.

‡ Prim-ministru si parlamentul cu 349 de membrii sunt alesi pe o perioada de 4 ani.prin vot direct si reprezentare proportionala. ‡ Regele indeplineste numai functii ceremoniale in calitate de sef al statului .POLITICA ‡ Parlamentul este unicameral.

Stockholm .

REGATUL UNIT MONARHIE CONSTITUTIONALA .

PREZENTARE Suprafata:244.800 loc ‡ Limba :engleza ‡ Moneda: Lira sterlina(GBP) ‡ ‡ ‡ ‡ .553.101km2 Capitala: Londra Regina: Elisabeta a-II-a Prim-ministru: Tony Blair ‡ Populatia:59.

ISTORIE ‡ Prin legea Uniunii din 1707 Anglia si Scotia se unesc sub un singur monarh formand Regatul Marei Britanii.Oceania) cat si spre apus in America. ‡ Refuza inca adoptarea monedei euro . ‡ La inceputul sec XIX Marea Britanie era cea mai mare putere economica si militara a lumii. ‡ Impreuna cu Franta si Rusia formeaza Antanta si iese invingatoare in primul razboi mondial.Cel deal doilea razboi mondial ia diminuat puterea.iar euroscepticismul se mentine la cote ridicate. . ‡ Treptat Regatul Unit s-a extins masiv spre rasarit (India.

.

.

‡ Puterea executiva este atribuita Guvernului de catre Parlament. ‡ Este una dintre tarile care nu are Constitutie. ‡ Parlamentul este alcatuit din Camera Comunelor (menbrii alesi) si Camera lorzilor(membrii numiti).POLITICA ‡ Sistemul de guvernare este cunoscut sub numele de ³modelul Westminister. ‡ Prim mistru este seful pardidului cu cei mai multi reprezentanti in Camera Comunelor. ‡ Suveranul are teoretic puteri largi insa in practica indeplineste doar functii ceremoniale. .

petrol si gaze naturale.televizoare. .computere.Regatul Unit fiind a sasea destinatie turistica din lume. ‡ Detine rezerve mari de energie constand in carbune. ‡ Este un centru comercial si financiar de frunte al lumii.ECONOMIE ‡ Are o economie de esenta capitalista . ‡ Turismul ocupa si el un loc important . ‡ Este cel mai mare fabricant de armament.

POZE LONDRA .

.

.

.

.

.

.

.REALIZAT DE: ‡ CIOCAN MIHAELA . ‡ CHICOS ALEXANDRA. SERIA A. GRUPA 203. SERIA A. GRUPA 203.