TARILE MONARHII CONSTITUTIONALE DIN CADRUL UNIUNII EUROPENE

BELGIA
MONARHIE CONSTITUTIONALA

PREZENTARE Suprafata: 30.512km2 Capitala: Bruxelles Rege: Albert al-II-lea Prim-ministru:Guy Verkofstadt ‡ Populatie: 10.309.721 loc ‡ Limba oficiala: neelandeza,franceza, germana ‡ Moneda:euro ‡ ‡ ‡ ‡

iar in vest si sud Franta. ‡ Altitudinea maxima: la Botrange de 649m.la estGermania si Marele Ducat de Luxemburg. ‡ Belgia este cea mai dens populata din lume:316 loc/km2.astronautii o numesc ³the Belgian Window´.GEOGRAFIE ‡ Asezare: este situata in regiunea central-vestica a Europei. ‡ Vecini: la nord-Olanda si marea Nordului. . ‡ Belgia este vizibila din spatiu datorita retelelor de transporturi foarte luminate.

Orasul ANTWERT .

ISTORIE LIEGE ‡ Belgia a devenit un stat independent la 4 octombrie 1830. . ‡ In anul urmator 1831 Belgia devine monarhie constitutionala in frunte cu regele Leopold I. cand guvernarea de atunci a declarat independenta sa fata de Olanda.

POLITICA ‡ Astazi Belgia este tot monarhie si are ca forma de guvernamant parlamentul democrat federal. ‡ Seful statului este Majestatea sa Regele Albert II,al-VI-lea rege al belgienilor si simbolul natiunilor intregi. ‡ Monarhia este de fapt cea care ocupa rolul fundamental in unitatea Beigiei. ‡ Prezenta in Uniunea Europeana de la fondarea acesteia,Belgia a asigurat intre 1 iulie 2001 si 31 decembrie 2001 presedentia consiliului Uniunii Europene.

Sediul comisiei europene

POLITICA
‡ Astfel Europa a profitat de experienta nationala belgiana ,de diversitate si unitate;pentru prima data in istoria Belgiei si a Europei,Comunitatile si Regiunile au intervenit activ in numele Belgiei impreuna cu reprezentantii.
Grote Markt

ECONOMIE ‡ Economia Belgiei este caracterizata printr-o mare productivitate,o slaba inflatie,un calm social si o stabilitate politica. ‡ Somajul este sub media europeana si continua sa scada. ‡ Exportul reprezinta 2/3 din PNB.

IMPARTIRE POLITICA ‡ Belgia se imparte in 3 regiuni federale:Flandra. . Regiunea capitalei Bruxelles. ‡ Flandra si Valonia se impart fiecare in cate 5 provincii care se impart in ³arondismente´(raioane) si apoi in comune.Valonia.

ORASE IMPORTANTE .

.majoritatea locuitorilor sunt francofoni.CURIOZITATI«! ‡ In Belgia traiesc 2 comunitati:flamanzii in nord care vorbesc olandeza si walonii in sud care vorbesc franceza. ‡ Bruxelles este un oras bilingv. ‡ In extremitatea de est se gaseste si o comunitate de expresie germanofona.

. . ‡ Epidemiologistii belgieni au fost primii care au descris epidemia SIDA in Africa.. ‡ Au descoperit vaccinul contra gripei.! ‡ Belgia ocupa un loc de prima importanta atat in microelectronica si genetica cat si in cercetare nucleara..

DANEMARCA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

415.PREZENTARE Suprafata:43.978 loc ‡ Limba oficiala: daneza ‡ Moneda:coroana daneza ‡ ‡ ‡ ‡ .094km2 Capitala:Copenhaga Rege:Margareta II Prim-ministru:Anders Fogh Rasmussen ‡ Populatie:5.

‡ Din acest moment a devenit neutra in timpu razboiului mondial.ISTORIE« ‡ Pana in secolul X danezi au fost cunoscuti sub numele de vikingi. . ‡ Danemarca a devenit monarhie constitutionala la 5 iunie 1849.alaturi de norvegieni si suedezi.Acestia aveau relatii comerciale cu toate regiunile Europei. ‡ Identitatea nationala daneza a fost marcata de razboiul din Schleswig-Holstein in urma caruia acest teritoriu a intrat sub stapanire germana.

‡ Dupa 1940(operatiunea Weserubung)Danemarc a a devenit unul dintre membrii fondatori ai NATO si in 1973 s-a alaturat C.E) . dupa infrangerea Germaniei dar a vrut doar Schleswig deoarece sau temut de germani.« ‡ Puterile de la Versailles i-au oferit Danemarcei teritoriile.E(astazi U.

‡ . Unele insule sunt legate prin poduri.altitudinea maxima fiind de 170m. Ex: Podul Oresund leaga Zealand-Suedia Marele pod al centurii leaga Funen-Zealand Micul pod al centurii leaga Funen-Iutlanda Danemarca este o tara plata.GEOGRAFIE ‡ ‡ ‡ ‡ Danemarca este constituita din peninsula Iutlanda si 433 de insule care au primit nume(76 nelocuite). Cele mai mari insule sunt Zealand si Funen.

‡ Monarhul are un rol mai mult ceremonial deoarece puterea executiva este exercitata de Cabinetul de Ministrii. . ‡ Puterea legislativa este detinuta atat de monarh cat si de parlamentul danez numit folketing .POLITICA ‡ Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa. ‡ In 1849 a devenit monarhie constitutionala si a adoptat o noua constitutie.

Parlamentul danez .

.un sistem social bine pus la punct si o dependenta fata de comertul extern.ECONOMIE ‡ Danemarca are o economie de piata moderna. ‡ Intr-un referendum in septembrie 2000 tara a confirmat decizia de-a nu se alatura celor 12 tari care au adoptat moneda euro.un nivel de trai ridicat.chiar si asa moneda daneza ramane legata de de euro.

dar sunt regiuni autonome care se autoguverneaza. ‡ Insulele Feroe si Groenlanda sunt deasemenea parte a Regatului . .13 antere si 270 kommunen.SUBDIVIZIUNI ‡ Danemarca a fost impartita in 5 regiuni si 98 de comune pentru a inlocui organizarea traditionala a tarii .

ORASE IMPORTANTE .

.

dupa ce au fost executati 46 de oameni aceasta lege a fost anulata. ‡ In aceasta tara a existat pedeapsa cu moartea. .CURIOZITATI«! ‡ Legea daneza considera femeile egale barbatilor.

OLANDA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

135.PREZENTARE ‡ Suprafata:41.992 loc.526km2 ‡ Capitala: Amsterdam ‡ Populatia:16. ‡ Monarh: Beatrix ‡ Prim-ministru: Jan Peter Balkenende ‡ Limba oficiala: olandeza ‡ Moneda: euro .

ISTORIC ‡ Olanda a fosat comitat in Imperiul Romanogerman condus de contii de Olanda.iar mai tarziu de catre conducatorii Republicii Unite ale Tarilor de Jos. ‡ Aceasta perioada in timpul careia Olanda si-a creat o serie de colonii si dependente in lume este cunoscuta ca si secolul de aur. . ‡ Olanda a devenit o mare putere maritima si economica in secolul XVII.

OLANDA=´TARA LALELELORµ .

GEOGRAFIE ‡ Olanda se situeaza in partea de nord-vest a Europei. ‡ Are tarm la Marea Nordului.iar pe timpul ploios acesta se inunda. .

Teoretic regina numeste membrii guvernului. ‡ Parlamentul este alcatuit din 2 camere.odata cunoscute rezultatele alegerilor perlamentare se formeaza guvernul de coalitie care trebuie sa fie recunoscut de regina. . ‡ Dupa 1980 este reprezentata de regina Beatrix.POLITICA ‡ Olanda este monarhie constitutionala di anul 1815(pana in acest an fiind dominata de Franta).

.

industria chimica si rafinarii de petrol.ECONOMIA ‡ Economia Olandei este mai bine dezvoltata in sectorul industriei. ‡ Agricultura este modernizata si mecanizata.industria agroalimentara. .

ORASE PRINCIPALE .

HAGA .

AMSTERDAM ‡ Este un oras frumos din Tarile de Jos. ‡ Inainte acest oras avea o viata culturala deosebita.cu o arhitectura impresionanta si canale adorabile care traverseaza orasul.se organizau festivaluri si concursuri de lectura si poezie .

LUXEMBURG MONARHIE CONSTITUTIONALA .

571 loc ‡ Limba oficiala: luxemburgheza.francez a.PREZENTARE ‡ Suprafata:2.584km2 ‡ Capitala:Luxemburg ‡ Monarh: Marele Duce Henric ‡ Prim-ministru: JeanClaude Juncker ‡ Populatia: 468.germana ‡ Moneda: euro .

‡ Fortareata Luxemburg a fost constsnt marita si intarita de cei care au conduso:Bourboni.ISTORIE ‡ In anul 963 a fost construit Castelul Luxemburg si o data cu acesta a inceput si istoria acestei tari. ‡ Revolutia belgiana a fost cea care a injumatatit teritoriul Luxemburgului.Hohenzollerni si francezi. ‡ Mai multe organizatii europene au sediul la Luxemburg. ‡ In 1957 a devenit una din cele 6 state fondatoare ale Comisiei Europene si 1999 a adoptat euro . .Habsburgi. ‡ A devenit membru fondator al NATO si ONU in 1946.

.

GEOGRAFIE ‡ Este una dintre cele mai mici tari din Europa. ‡ Altitudinea maxima este de 559m.e format din dealuri si munti josi. Nordul tarii face parte din muntii Ardeni. .

inflatie redusa si somaj redus.4% din PIB in iulie 2005 .puternica a Luxemburgului prezinta crestere mondiala.ECONOMIA ‡ Economia stabila. ‡ ‡ Ca membru U. ‡ Luxemburgul are cel mai mare PIB per capita din lume .E se bucura de avantajele pietei libere europene. ‡ Somajul a fost 4.

.POLITICA ‡ Are un sistem parlamentar de guvernare fiind monarhie constitutionala. ‡ Puterea executiva este exercitata de Marele Duce sau de Marea Ducesa. ‡ Puterea legislativa apartine Camerei Deputatilor alesi pentru mandate de cinci ani.

LUXEMBURG .

SPANIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

782km2 Capitala: Madrid Rege: Juan Carlos I Prim-ministru: Jose Luis Rodriguez Zapatero ‡ Populatie: 44.108.PREZENTARE Suprafata:504.530 loc ‡ Limba oficiala: spaniola ‡ Moneda :euro ‡ ‡ ‡ ‡ .

.

religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana.grecii urmati de romani au locuit teritoriul Spaniei de azi.H celtii. ‡ Se simt influentele romane incat limba. ‡ Regina Isabella I de Castilia a inceput inchizitia spaniola in 1492 si totin acest an i-a dat bani lui Christofer Columb pentru prima sa calatorie spre o lume noua.fenicienii. .ISTORIE ‡ Inca din secolul IX a.

‡ Dupa sfarsitul regimului Franco.vis care devenise aproape realizabil daca nu se provoca razboi intre Portugalia si Catalonia.datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor.« ‡ Se dorea unificarea intregii peninsule. .Spania a devenit o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata. ‡ In secolul XVI a devenit cea mai puternica natiune din Europa .

.

formal.POLITICA ‡ Are o monarhie ereditara si un parlament bicameral ³Cortez´.mandat pe 4 ani si Senat 256 membrii.propus de monarh si ales de catre ansamblul national. ‡ Spania este in prezent statul autonomiilor. ‡ Puterea legislativa reprezentata de Congresul deputatilor 350 de membrii . ‡ Puterea executiva este formata din Consiliul de Ministrii prezidat de presedintele guvernului(asemanator unui prim ministru. ‡ O problema cu care se confrunta Spania este terorismul decand ETA incearca ca sa castige libertatea basca prin violenta. .unitar dar de fapt funtionand ca o federatie de Comunitati Autonome fiecare cu puteri si legi diferite.

.

ECONOMIA ‡ Economia Spaniei este capitalista mixta si suporta PIB de 80% per capita. ‡ Somajul a scazut vizibil sub adminstratia lui Aznar dar ramane unul cu auna dintre cele mai mari rate din lume. .

Ins ulele Baleare.Catalonia. Valencia. .Insulele Canare.Aragon.IMPARTIRE POLITICA ‡ Spania este compusa din 17 comunitati autonome: ‡ Exdemple: Andaluzia.Extremadura.Tara Bascilor.

adica nu are religie nationala. . ‡ Predomina catolicismul urmat de islamism.basca.g aliciana si mai exista si o serie de dialecte. ‡ Spania este o tara aconfesionala.catalana.LIMBA SI RELIGIA ‡ In Spania sunt vorbite patru limbi : spaniola.

PRINCIPALELE ORASE .

MADRID .

MADRID .

SUEDIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

PREZENTARE Suprafata: 449.980.960km2 Capitala: Stockholm Suveran: Carl Gustav Prim-ministru: Frederick Reinfeldt ‡ Populatia: 8.400 loc ‡ Limba oficiala: suedeza ‡ Moneda: coroana suedeza ‡ ‡ ‡ ‡ .

‡ Suedia a ramas neutra in cele doua razboaie mondiale. ‡ In 1937 cele trei tari scandinave: Danemarca. Finlanda. .Suedia au fost unite sub un singur rege-dar aceasta a fost mai mjult o uniune personala decat politica ‡ Coroana suedeza s-a despartit in 1521 de aceasta uniune cand viitorul rege al Suediei a devenit regent. ‡ Nu este membra a niciunei aliante militare.ISTORIC ‡ Probele arheologice dovedesc ca pe teritoriul actual al Suediei a fost locuit in Epoca pietrei.

locul 5 in productia de cherestea.au permis o industrializare rapida.care a transformat Suedia intr-un stat modern al bunastarii ‡ Cea mai puternica ramura este industria constructiilor de masini ‡ Ocupa locul 4 pe glob in industria mobilei. .ECONOMIE ‡ Suedia are o economie bazata pe industrie si servicii ‡ Bogatele sale resurse interne.

.

prin vot direct si reprezentare proportionala. ‡ Regele indeplineste numai functii ceremoniale in calitate de sef al statului . ‡ Prim-ministru si parlamentul cu 349 de membrii sunt alesi pe o perioada de 4 ani.POLITICA ‡ Parlamentul este unicameral.

Stockholm .

REGATUL UNIT MONARHIE CONSTITUTIONALA .

PREZENTARE Suprafata:244.101km2 Capitala: Londra Regina: Elisabeta a-II-a Prim-ministru: Tony Blair ‡ Populatia:59.553.800 loc ‡ Limba :engleza ‡ Moneda: Lira sterlina(GBP) ‡ ‡ ‡ ‡ .

‡ Impreuna cu Franta si Rusia formeaza Antanta si iese invingatoare in primul razboi mondial. ‡ Treptat Regatul Unit s-a extins masiv spre rasarit (India. ‡ Refuza inca adoptarea monedei euro .Oceania) cat si spre apus in America.ISTORIE ‡ Prin legea Uniunii din 1707 Anglia si Scotia se unesc sub un singur monarh formand Regatul Marei Britanii.Cel deal doilea razboi mondial ia diminuat puterea. ‡ La inceputul sec XIX Marea Britanie era cea mai mare putere economica si militara a lumii. .iar euroscepticismul se mentine la cote ridicate.

.

.

‡ Suveranul are teoretic puteri largi insa in practica indeplineste doar functii ceremoniale.POLITICA ‡ Sistemul de guvernare este cunoscut sub numele de ³modelul Westminister. . ‡ Este una dintre tarile care nu are Constitutie. ‡ Prim mistru este seful pardidului cu cei mai multi reprezentanti in Camera Comunelor. ‡ Puterea executiva este atribuita Guvernului de catre Parlament. ‡ Parlamentul este alcatuit din Camera Comunelor (menbrii alesi) si Camera lorzilor(membrii numiti).

.ECONOMIE ‡ Are o economie de esenta capitalista .televizoare. ‡ Detine rezerve mari de energie constand in carbune. ‡ Este cel mai mare fabricant de armament.petrol si gaze naturale. ‡ Este un centru comercial si financiar de frunte al lumii.Regatul Unit fiind a sasea destinatie turistica din lume. ‡ Turismul ocupa si el un loc important .computere.

POZE LONDRA .

.

.

.

.

.

.

REALIZAT DE: ‡ CIOCAN MIHAELA . SERIA A. SERIA A. . GRUPA 203. ‡ CHICOS ALEXANDRA. GRUPA 203.