P. 1
13927528 Tarile Monarhii Constitution Ale Din Cadrul Uniunii Europene

13927528 Tarile Monarhii Constitution Ale Din Cadrul Uniunii Europene

|Views: 18|Likes:
Publicado porandradal

More info:

Published by: andradal on Jul 03, 2011
Direitos Autorais:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2011

pdf

text

original

TARILE MONARHII CONSTITUTIONALE DIN CADRUL UNIUNII EUROPENE

BELGIA
MONARHIE CONSTITUTIONALA

PREZENTARE Suprafata: 30.512km2 Capitala: Bruxelles Rege: Albert al-II-lea Prim-ministru:Guy Verkofstadt ‡ Populatie: 10.309.721 loc ‡ Limba oficiala: neelandeza,franceza, germana ‡ Moneda:euro ‡ ‡ ‡ ‡

la estGermania si Marele Ducat de Luxemburg. ‡ Altitudinea maxima: la Botrange de 649m.iar in vest si sud Franta. ‡ Belgia este cea mai dens populata din lume:316 loc/km2. ‡ Belgia este vizibila din spatiu datorita retelelor de transporturi foarte luminate. .GEOGRAFIE ‡ Asezare: este situata in regiunea central-vestica a Europei.astronautii o numesc ³the Belgian Window´. ‡ Vecini: la nord-Olanda si marea Nordului.

Orasul ANTWERT .

. cand guvernarea de atunci a declarat independenta sa fata de Olanda. ‡ In anul urmator 1831 Belgia devine monarhie constitutionala in frunte cu regele Leopold I.ISTORIE LIEGE ‡ Belgia a devenit un stat independent la 4 octombrie 1830.

POLITICA ‡ Astazi Belgia este tot monarhie si are ca forma de guvernamant parlamentul democrat federal. ‡ Seful statului este Majestatea sa Regele Albert II,al-VI-lea rege al belgienilor si simbolul natiunilor intregi. ‡ Monarhia este de fapt cea care ocupa rolul fundamental in unitatea Beigiei. ‡ Prezenta in Uniunea Europeana de la fondarea acesteia,Belgia a asigurat intre 1 iulie 2001 si 31 decembrie 2001 presedentia consiliului Uniunii Europene.

Sediul comisiei europene

POLITICA
‡ Astfel Europa a profitat de experienta nationala belgiana ,de diversitate si unitate;pentru prima data in istoria Belgiei si a Europei,Comunitatile si Regiunile au intervenit activ in numele Belgiei impreuna cu reprezentantii.
Grote Markt

ECONOMIE ‡ Economia Belgiei este caracterizata printr-o mare productivitate,o slaba inflatie,un calm social si o stabilitate politica. ‡ Somajul este sub media europeana si continua sa scada. ‡ Exportul reprezinta 2/3 din PNB.

Regiunea capitalei Bruxelles. ‡ Flandra si Valonia se impart fiecare in cate 5 provincii care se impart in ³arondismente´(raioane) si apoi in comune. .Valonia.IMPARTIRE POLITICA ‡ Belgia se imparte in 3 regiuni federale:Flandra.

ORASE IMPORTANTE .

.CURIOZITATI«! ‡ In Belgia traiesc 2 comunitati:flamanzii in nord care vorbesc olandeza si walonii in sud care vorbesc franceza.majoritatea locuitorilor sunt francofoni. ‡ In extremitatea de est se gaseste si o comunitate de expresie germanofona. ‡ Bruxelles este un oras bilingv.

.! ‡ Belgia ocupa un loc de prima importanta atat in microelectronica si genetica cat si in cercetare nucleara. ‡ Au descoperit vaccinul contra gripei.. . ‡ Epidemiologistii belgieni au fost primii care au descris epidemia SIDA in Africa..

DANEMARCA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

415.094km2 Capitala:Copenhaga Rege:Margareta II Prim-ministru:Anders Fogh Rasmussen ‡ Populatie:5.PREZENTARE Suprafata:43.978 loc ‡ Limba oficiala: daneza ‡ Moneda:coroana daneza ‡ ‡ ‡ ‡ .

‡ Danemarca a devenit monarhie constitutionala la 5 iunie 1849. .alaturi de norvegieni si suedezi.ISTORIE« ‡ Pana in secolul X danezi au fost cunoscuti sub numele de vikingi. ‡ Din acest moment a devenit neutra in timpu razboiului mondial.Acestia aveau relatii comerciale cu toate regiunile Europei. ‡ Identitatea nationala daneza a fost marcata de razboiul din Schleswig-Holstein in urma caruia acest teritoriu a intrat sub stapanire germana.

E(astazi U.E) . dupa infrangerea Germaniei dar a vrut doar Schleswig deoarece sau temut de germani. ‡ Dupa 1940(operatiunea Weserubung)Danemarc a a devenit unul dintre membrii fondatori ai NATO si in 1973 s-a alaturat C.« ‡ Puterile de la Versailles i-au oferit Danemarcei teritoriile.

Ex: Podul Oresund leaga Zealand-Suedia Marele pod al centurii leaga Funen-Zealand Micul pod al centurii leaga Funen-Iutlanda Danemarca este o tara plata. Cele mai mari insule sunt Zealand si Funen.GEOGRAFIE ‡ ‡ ‡ ‡ Danemarca este constituita din peninsula Iutlanda si 433 de insule care au primit nume(76 nelocuite). Unele insule sunt legate prin poduri.altitudinea maxima fiind de 170m. ‡ .

.POLITICA ‡ Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa. ‡ Puterea legislativa este detinuta atat de monarh cat si de parlamentul danez numit folketing . ‡ In 1849 a devenit monarhie constitutionala si a adoptat o noua constitutie. ‡ Monarhul are un rol mai mult ceremonial deoarece puterea executiva este exercitata de Cabinetul de Ministrii.

Parlamentul danez .

un nivel de trai ridicat.un sistem social bine pus la punct si o dependenta fata de comertul extern. .ECONOMIE ‡ Danemarca are o economie de piata moderna.chiar si asa moneda daneza ramane legata de de euro. ‡ Intr-un referendum in septembrie 2000 tara a confirmat decizia de-a nu se alatura celor 12 tari care au adoptat moneda euro.

‡ Insulele Feroe si Groenlanda sunt deasemenea parte a Regatului . .SUBDIVIZIUNI ‡ Danemarca a fost impartita in 5 regiuni si 98 de comune pentru a inlocui organizarea traditionala a tarii .dar sunt regiuni autonome care se autoguverneaza.13 antere si 270 kommunen.

ORASE IMPORTANTE .

.

. ‡ In aceasta tara a existat pedeapsa cu moartea.dupa ce au fost executati 46 de oameni aceasta lege a fost anulata.CURIOZITATI«! ‡ Legea daneza considera femeile egale barbatilor.

OLANDA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

992 loc.PREZENTARE ‡ Suprafata:41. ‡ Monarh: Beatrix ‡ Prim-ministru: Jan Peter Balkenende ‡ Limba oficiala: olandeza ‡ Moneda: euro .526km2 ‡ Capitala: Amsterdam ‡ Populatia:16.135.

ISTORIC ‡ Olanda a fosat comitat in Imperiul Romanogerman condus de contii de Olanda. ‡ Olanda a devenit o mare putere maritima si economica in secolul XVII. .iar mai tarziu de catre conducatorii Republicii Unite ale Tarilor de Jos. ‡ Aceasta perioada in timpul careia Olanda si-a creat o serie de colonii si dependente in lume este cunoscuta ca si secolul de aur.

OLANDA=´TARA LALELELORµ .

. ‡ Are tarm la Marea Nordului.iar pe timpul ploios acesta se inunda.GEOGRAFIE ‡ Olanda se situeaza in partea de nord-vest a Europei.

‡ Parlamentul este alcatuit din 2 camere. Teoretic regina numeste membrii guvernului. ‡ Dupa 1980 este reprezentata de regina Beatrix.POLITICA ‡ Olanda este monarhie constitutionala di anul 1815(pana in acest an fiind dominata de Franta). .odata cunoscute rezultatele alegerilor perlamentare se formeaza guvernul de coalitie care trebuie sa fie recunoscut de regina.

.

industria agroalimentara. . ‡ Agricultura este modernizata si mecanizata.industria chimica si rafinarii de petrol.ECONOMIA ‡ Economia Olandei este mai bine dezvoltata in sectorul industriei.

ORASE PRINCIPALE .

HAGA .

se organizau festivaluri si concursuri de lectura si poezie . ‡ Inainte acest oras avea o viata culturala deosebita.AMSTERDAM ‡ Este un oras frumos din Tarile de Jos.cu o arhitectura impresionanta si canale adorabile care traverseaza orasul.

LUXEMBURG MONARHIE CONSTITUTIONALA .

584km2 ‡ Capitala:Luxemburg ‡ Monarh: Marele Duce Henric ‡ Prim-ministru: JeanClaude Juncker ‡ Populatia: 468.PREZENTARE ‡ Suprafata:2.germana ‡ Moneda: euro .571 loc ‡ Limba oficiala: luxemburgheza.francez a.

‡ Mai multe organizatii europene au sediul la Luxemburg.Habsburgi.Hohenzollerni si francezi. ‡ In 1957 a devenit una din cele 6 state fondatoare ale Comisiei Europene si 1999 a adoptat euro . ‡ A devenit membru fondator al NATO si ONU in 1946. ‡ Fortareata Luxemburg a fost constsnt marita si intarita de cei care au conduso:Bourboni.ISTORIE ‡ In anul 963 a fost construit Castelul Luxemburg si o data cu acesta a inceput si istoria acestei tari. . ‡ Revolutia belgiana a fost cea care a injumatatit teritoriul Luxemburgului.

.

‡ Altitudinea maxima este de 559m.GEOGRAFIE ‡ Este una dintre cele mai mici tari din Europa. . Nordul tarii face parte din muntii Ardeni.e format din dealuri si munti josi.

‡ Luxemburgul are cel mai mare PIB per capita din lume .ECONOMIA ‡ Economia stabila.E se bucura de avantajele pietei libere europene.inflatie redusa si somaj redus.4% din PIB in iulie 2005 . ‡ ‡ Ca membru U. ‡ Somajul a fost 4.puternica a Luxemburgului prezinta crestere mondiala.

POLITICA ‡ Are un sistem parlamentar de guvernare fiind monarhie constitutionala. ‡ Puterea legislativa apartine Camerei Deputatilor alesi pentru mandate de cinci ani. . ‡ Puterea executiva este exercitata de Marele Duce sau de Marea Ducesa.

LUXEMBURG .

SPANIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

108.PREZENTARE Suprafata:504.530 loc ‡ Limba oficiala: spaniola ‡ Moneda :euro ‡ ‡ ‡ ‡ .782km2 Capitala: Madrid Rege: Juan Carlos I Prim-ministru: Jose Luis Rodriguez Zapatero ‡ Populatie: 44.

.

ISTORIE ‡ Inca din secolul IX a. ‡ Regina Isabella I de Castilia a inceput inchizitia spaniola in 1492 si totin acest an i-a dat bani lui Christofer Columb pentru prima sa calatorie spre o lume noua.H celtii.grecii urmati de romani au locuit teritoriul Spaniei de azi. .religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. ‡ Se simt influentele romane incat limba.fenicienii.

. ‡ Dupa sfarsitul regimului Franco. ‡ In secolul XVI a devenit cea mai puternica natiune din Europa .Spania a devenit o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata.« ‡ Se dorea unificarea intregii peninsule.datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor.vis care devenise aproape realizabil daca nu se provoca razboi intre Portugalia si Catalonia.

.

‡ Spania este in prezent statul autonomiilor.formal. ‡ Puterea legislativa reprezentata de Congresul deputatilor 350 de membrii .propus de monarh si ales de catre ansamblul national.mandat pe 4 ani si Senat 256 membrii.unitar dar de fapt funtionand ca o federatie de Comunitati Autonome fiecare cu puteri si legi diferite.POLITICA ‡ Are o monarhie ereditara si un parlament bicameral ³Cortez´. ‡ O problema cu care se confrunta Spania este terorismul decand ETA incearca ca sa castige libertatea basca prin violenta. ‡ Puterea executiva este formata din Consiliul de Ministrii prezidat de presedintele guvernului(asemanator unui prim ministru. .

.

.ECONOMIA ‡ Economia Spaniei este capitalista mixta si suporta PIB de 80% per capita. ‡ Somajul a scazut vizibil sub adminstratia lui Aznar dar ramane unul cu auna dintre cele mai mari rate din lume.

Catalonia. .Extremadura. Valencia.Tara Bascilor.Insulele Canare.Ins ulele Baleare.IMPARTIRE POLITICA ‡ Spania este compusa din 17 comunitati autonome: ‡ Exdemple: Andaluzia.Aragon.

‡ Predomina catolicismul urmat de islamism.basca.g aliciana si mai exista si o serie de dialecte. ‡ Spania este o tara aconfesionala.adica nu are religie nationala.catalana. .LIMBA SI RELIGIA ‡ In Spania sunt vorbite patru limbi : spaniola.

PRINCIPALELE ORASE .

MADRID .

MADRID .

SUEDIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

960km2 Capitala: Stockholm Suveran: Carl Gustav Prim-ministru: Frederick Reinfeldt ‡ Populatia: 8.400 loc ‡ Limba oficiala: suedeza ‡ Moneda: coroana suedeza ‡ ‡ ‡ ‡ .PREZENTARE Suprafata: 449.980.

‡ In 1937 cele trei tari scandinave: Danemarca. ‡ Nu este membra a niciunei aliante militare. Finlanda. ‡ Suedia a ramas neutra in cele doua razboaie mondiale.ISTORIC ‡ Probele arheologice dovedesc ca pe teritoriul actual al Suediei a fost locuit in Epoca pietrei.Suedia au fost unite sub un singur rege-dar aceasta a fost mai mjult o uniune personala decat politica ‡ Coroana suedeza s-a despartit in 1521 de aceasta uniune cand viitorul rege al Suediei a devenit regent. .

.locul 5 in productia de cherestea.ECONOMIE ‡ Suedia are o economie bazata pe industrie si servicii ‡ Bogatele sale resurse interne.au permis o industrializare rapida.care a transformat Suedia intr-un stat modern al bunastarii ‡ Cea mai puternica ramura este industria constructiilor de masini ‡ Ocupa locul 4 pe glob in industria mobilei.

.

POLITICA ‡ Parlamentul este unicameral. ‡ Prim-ministru si parlamentul cu 349 de membrii sunt alesi pe o perioada de 4 ani.prin vot direct si reprezentare proportionala. ‡ Regele indeplineste numai functii ceremoniale in calitate de sef al statului .

Stockholm .

REGATUL UNIT MONARHIE CONSTITUTIONALA .

101km2 Capitala: Londra Regina: Elisabeta a-II-a Prim-ministru: Tony Blair ‡ Populatia:59.800 loc ‡ Limba :engleza ‡ Moneda: Lira sterlina(GBP) ‡ ‡ ‡ ‡ .553.PREZENTARE Suprafata:244.

‡ Impreuna cu Franta si Rusia formeaza Antanta si iese invingatoare in primul razboi mondial.Oceania) cat si spre apus in America.Cel deal doilea razboi mondial ia diminuat puterea.iar euroscepticismul se mentine la cote ridicate. . ‡ Refuza inca adoptarea monedei euro . ‡ Treptat Regatul Unit s-a extins masiv spre rasarit (India. ‡ La inceputul sec XIX Marea Britanie era cea mai mare putere economica si militara a lumii.ISTORIE ‡ Prin legea Uniunii din 1707 Anglia si Scotia se unesc sub un singur monarh formand Regatul Marei Britanii.

.

.

‡ Parlamentul este alcatuit din Camera Comunelor (menbrii alesi) si Camera lorzilor(membrii numiti). ‡ Suveranul are teoretic puteri largi insa in practica indeplineste doar functii ceremoniale. ‡ Este una dintre tarile care nu are Constitutie. ‡ Puterea executiva este atribuita Guvernului de catre Parlament. .POLITICA ‡ Sistemul de guvernare este cunoscut sub numele de ³modelul Westminister. ‡ Prim mistru este seful pardidului cu cei mai multi reprezentanti in Camera Comunelor.

‡ Detine rezerve mari de energie constand in carbune.ECONOMIE ‡ Are o economie de esenta capitalista . ‡ Turismul ocupa si el un loc important .Regatul Unit fiind a sasea destinatie turistica din lume. ‡ Este cel mai mare fabricant de armament.computere.televizoare. . ‡ Este un centru comercial si financiar de frunte al lumii.petrol si gaze naturale.

POZE LONDRA .

.

.

.

.

.

.

REALIZAT DE: ‡ CIOCAN MIHAELA . SERIA A. ‡ CHICOS ALEXANDRA. SERIA A. . GRUPA 203. GRUPA 203.

You're Reading a Free Preview

Descarregar
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->