13927528 Tarile Monarhii Constitution Ale Din Cadrul Uniunii Europene

TARILE MONARHII CONSTITUTIONALE DIN CADRUL UNIUNII EUROPENE

BELGIA
MONARHIE CONSTITUTIONALA

PREZENTARE Suprafata: 30.512km2 Capitala: Bruxelles Rege: Albert al-II-lea Prim-ministru:Guy Verkofstadt ‡ Populatie: 10.309.721 loc ‡ Limba oficiala: neelandeza,franceza, germana ‡ Moneda:euro ‡ ‡ ‡ ‡

GEOGRAFIE ‡ Asezare: este situata in regiunea central-vestica a Europei. ‡ Vecini: la nord-Olanda si marea Nordului.astronautii o numesc ³the Belgian Window´.iar in vest si sud Franta. .la estGermania si Marele Ducat de Luxemburg. ‡ Belgia este vizibila din spatiu datorita retelelor de transporturi foarte luminate. ‡ Altitudinea maxima: la Botrange de 649m. ‡ Belgia este cea mai dens populata din lume:316 loc/km2.

Orasul ANTWERT .

ISTORIE LIEGE ‡ Belgia a devenit un stat independent la 4 octombrie 1830. . cand guvernarea de atunci a declarat independenta sa fata de Olanda. ‡ In anul urmator 1831 Belgia devine monarhie constitutionala in frunte cu regele Leopold I.

POLITICA ‡ Astazi Belgia este tot monarhie si are ca forma de guvernamant parlamentul democrat federal. ‡ Seful statului este Majestatea sa Regele Albert II,al-VI-lea rege al belgienilor si simbolul natiunilor intregi. ‡ Monarhia este de fapt cea care ocupa rolul fundamental in unitatea Beigiei. ‡ Prezenta in Uniunea Europeana de la fondarea acesteia,Belgia a asigurat intre 1 iulie 2001 si 31 decembrie 2001 presedentia consiliului Uniunii Europene.

Sediul comisiei europene

POLITICA
‡ Astfel Europa a profitat de experienta nationala belgiana ,de diversitate si unitate;pentru prima data in istoria Belgiei si a Europei,Comunitatile si Regiunile au intervenit activ in numele Belgiei impreuna cu reprezentantii.
Grote Markt

ECONOMIE ‡ Economia Belgiei este caracterizata printr-o mare productivitate,o slaba inflatie,un calm social si o stabilitate politica. ‡ Somajul este sub media europeana si continua sa scada. ‡ Exportul reprezinta 2/3 din PNB.

.Valonia. Regiunea capitalei Bruxelles.IMPARTIRE POLITICA ‡ Belgia se imparte in 3 regiuni federale:Flandra. ‡ Flandra si Valonia se impart fiecare in cate 5 provincii care se impart in ³arondismente´(raioane) si apoi in comune.

ORASE IMPORTANTE .

majoritatea locuitorilor sunt francofoni.CURIOZITATI«! ‡ In Belgia traiesc 2 comunitati:flamanzii in nord care vorbesc olandeza si walonii in sud care vorbesc franceza. ‡ Bruxelles este un oras bilingv. ‡ In extremitatea de est se gaseste si o comunitate de expresie germanofona. .

! ‡ Belgia ocupa un loc de prima importanta atat in microelectronica si genetica cat si in cercetare nucleara.. ... ‡ Epidemiologistii belgieni au fost primii care au descris epidemia SIDA in Africa. ‡ Au descoperit vaccinul contra gripei.

DANEMARCA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

415.978 loc ‡ Limba oficiala: daneza ‡ Moneda:coroana daneza ‡ ‡ ‡ ‡ .PREZENTARE Suprafata:43.094km2 Capitala:Copenhaga Rege:Margareta II Prim-ministru:Anders Fogh Rasmussen ‡ Populatie:5.

‡ Din acest moment a devenit neutra in timpu razboiului mondial.alaturi de norvegieni si suedezi.Acestia aveau relatii comerciale cu toate regiunile Europei. ‡ Danemarca a devenit monarhie constitutionala la 5 iunie 1849. ‡ Identitatea nationala daneza a fost marcata de razboiul din Schleswig-Holstein in urma caruia acest teritoriu a intrat sub stapanire germana. .ISTORIE« ‡ Pana in secolul X danezi au fost cunoscuti sub numele de vikingi.

dupa infrangerea Germaniei dar a vrut doar Schleswig deoarece sau temut de germani. ‡ Dupa 1940(operatiunea Weserubung)Danemarc a a devenit unul dintre membrii fondatori ai NATO si in 1973 s-a alaturat C.« ‡ Puterile de la Versailles i-au oferit Danemarcei teritoriile.E) .E(astazi U.

Unele insule sunt legate prin poduri. ‡ .altitudinea maxima fiind de 170m. Cele mai mari insule sunt Zealand si Funen. Ex: Podul Oresund leaga Zealand-Suedia Marele pod al centurii leaga Funen-Zealand Micul pod al centurii leaga Funen-Iutlanda Danemarca este o tara plata.GEOGRAFIE ‡ ‡ ‡ ‡ Danemarca este constituita din peninsula Iutlanda si 433 de insule care au primit nume(76 nelocuite).

‡ In 1849 a devenit monarhie constitutionala si a adoptat o noua constitutie. . ‡ Puterea legislativa este detinuta atat de monarh cat si de parlamentul danez numit folketing .POLITICA ‡ Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa. ‡ Monarhul are un rol mai mult ceremonial deoarece puterea executiva este exercitata de Cabinetul de Ministrii.

Parlamentul danez .

ECONOMIE ‡ Danemarca are o economie de piata moderna.chiar si asa moneda daneza ramane legata de de euro.un nivel de trai ridicat. ‡ Intr-un referendum in septembrie 2000 tara a confirmat decizia de-a nu se alatura celor 12 tari care au adoptat moneda euro. .un sistem social bine pus la punct si o dependenta fata de comertul extern.

.dar sunt regiuni autonome care se autoguverneaza.SUBDIVIZIUNI ‡ Danemarca a fost impartita in 5 regiuni si 98 de comune pentru a inlocui organizarea traditionala a tarii .13 antere si 270 kommunen. ‡ Insulele Feroe si Groenlanda sunt deasemenea parte a Regatului .

ORASE IMPORTANTE .

.

dupa ce au fost executati 46 de oameni aceasta lege a fost anulata.CURIOZITATI«! ‡ Legea daneza considera femeile egale barbatilor. . ‡ In aceasta tara a existat pedeapsa cu moartea.

OLANDA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

PREZENTARE ‡ Suprafata:41.992 loc.526km2 ‡ Capitala: Amsterdam ‡ Populatia:16.135. ‡ Monarh: Beatrix ‡ Prim-ministru: Jan Peter Balkenende ‡ Limba oficiala: olandeza ‡ Moneda: euro .

ISTORIC ‡ Olanda a fosat comitat in Imperiul Romanogerman condus de contii de Olanda.iar mai tarziu de catre conducatorii Republicii Unite ale Tarilor de Jos. ‡ Olanda a devenit o mare putere maritima si economica in secolul XVII. ‡ Aceasta perioada in timpul careia Olanda si-a creat o serie de colonii si dependente in lume este cunoscuta ca si secolul de aur. .

OLANDA=´TARA LALELELORµ .

.GEOGRAFIE ‡ Olanda se situeaza in partea de nord-vest a Europei.iar pe timpul ploios acesta se inunda. ‡ Are tarm la Marea Nordului.

‡ Dupa 1980 este reprezentata de regina Beatrix. .POLITICA ‡ Olanda este monarhie constitutionala di anul 1815(pana in acest an fiind dominata de Franta). Teoretic regina numeste membrii guvernului.odata cunoscute rezultatele alegerilor perlamentare se formeaza guvernul de coalitie care trebuie sa fie recunoscut de regina. ‡ Parlamentul este alcatuit din 2 camere.

.

.industria agroalimentara.ECONOMIA ‡ Economia Olandei este mai bine dezvoltata in sectorul industriei. ‡ Agricultura este modernizata si mecanizata.industria chimica si rafinarii de petrol.

ORASE PRINCIPALE .

HAGA .

AMSTERDAM ‡ Este un oras frumos din Tarile de Jos.se organizau festivaluri si concursuri de lectura si poezie . ‡ Inainte acest oras avea o viata culturala deosebita.cu o arhitectura impresionanta si canale adorabile care traverseaza orasul.

LUXEMBURG MONARHIE CONSTITUTIONALA .

germana ‡ Moneda: euro .francez a.584km2 ‡ Capitala:Luxemburg ‡ Monarh: Marele Duce Henric ‡ Prim-ministru: JeanClaude Juncker ‡ Populatia: 468.PREZENTARE ‡ Suprafata:2.571 loc ‡ Limba oficiala: luxemburgheza.

‡ Fortareata Luxemburg a fost constsnt marita si intarita de cei care au conduso:Bourboni. .ISTORIE ‡ In anul 963 a fost construit Castelul Luxemburg si o data cu acesta a inceput si istoria acestei tari. ‡ Mai multe organizatii europene au sediul la Luxemburg. ‡ In 1957 a devenit una din cele 6 state fondatoare ale Comisiei Europene si 1999 a adoptat euro . ‡ Revolutia belgiana a fost cea care a injumatatit teritoriul Luxemburgului. ‡ A devenit membru fondator al NATO si ONU in 1946.Habsburgi.Hohenzollerni si francezi.

.

. ‡ Altitudinea maxima este de 559m.GEOGRAFIE ‡ Este una dintre cele mai mici tari din Europa.e format din dealuri si munti josi. Nordul tarii face parte din muntii Ardeni.

‡ ‡ Ca membru U. ‡ Somajul a fost 4.E se bucura de avantajele pietei libere europene.ECONOMIA ‡ Economia stabila. ‡ Luxemburgul are cel mai mare PIB per capita din lume .inflatie redusa si somaj redus.4% din PIB in iulie 2005 .puternica a Luxemburgului prezinta crestere mondiala.

‡ Puterea executiva este exercitata de Marele Duce sau de Marea Ducesa. . ‡ Puterea legislativa apartine Camerei Deputatilor alesi pentru mandate de cinci ani.POLITICA ‡ Are un sistem parlamentar de guvernare fiind monarhie constitutionala.

LUXEMBURG .

SPANIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

PREZENTARE Suprafata:504.108.782km2 Capitala: Madrid Rege: Juan Carlos I Prim-ministru: Jose Luis Rodriguez Zapatero ‡ Populatie: 44.530 loc ‡ Limba oficiala: spaniola ‡ Moneda :euro ‡ ‡ ‡ ‡ .

.

fenicienii.ISTORIE ‡ Inca din secolul IX a.grecii urmati de romani au locuit teritoriul Spaniei de azi.H celtii. ‡ Regina Isabella I de Castilia a inceput inchizitia spaniola in 1492 si totin acest an i-a dat bani lui Christofer Columb pentru prima sa calatorie spre o lume noua. ‡ Se simt influentele romane incat limba.religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. .

‡ Dupa sfarsitul regimului Franco.datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor.vis care devenise aproape realizabil daca nu se provoca razboi intre Portugalia si Catalonia. . ‡ In secolul XVI a devenit cea mai puternica natiune din Europa .Spania a devenit o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata.« ‡ Se dorea unificarea intregii peninsule.

.

mandat pe 4 ani si Senat 256 membrii.formal.POLITICA ‡ Are o monarhie ereditara si un parlament bicameral ³Cortez´.unitar dar de fapt funtionand ca o federatie de Comunitati Autonome fiecare cu puteri si legi diferite.propus de monarh si ales de catre ansamblul national. ‡ Puterea legislativa reprezentata de Congresul deputatilor 350 de membrii . . ‡ Puterea executiva este formata din Consiliul de Ministrii prezidat de presedintele guvernului(asemanator unui prim ministru. ‡ Spania este in prezent statul autonomiilor. ‡ O problema cu care se confrunta Spania este terorismul decand ETA incearca ca sa castige libertatea basca prin violenta.

.

‡ Somajul a scazut vizibil sub adminstratia lui Aznar dar ramane unul cu auna dintre cele mai mari rate din lume.ECONOMIA ‡ Economia Spaniei este capitalista mixta si suporta PIB de 80% per capita. .

Ins ulele Baleare. Valencia.Extremadura.Aragon.Catalonia.Insulele Canare.IMPARTIRE POLITICA ‡ Spania este compusa din 17 comunitati autonome: ‡ Exdemple: Andaluzia.Tara Bascilor. .

‡ Spania este o tara aconfesionala.basca.adica nu are religie nationala.LIMBA SI RELIGIA ‡ In Spania sunt vorbite patru limbi : spaniola.g aliciana si mai exista si o serie de dialecte.catalana. . ‡ Predomina catolicismul urmat de islamism.

PRINCIPALELE ORASE .

MADRID .

MADRID .

SUEDIA MONARHIE CONSTITUTIONALA .

PREZENTARE Suprafata: 449.400 loc ‡ Limba oficiala: suedeza ‡ Moneda: coroana suedeza ‡ ‡ ‡ ‡ .980.960km2 Capitala: Stockholm Suveran: Carl Gustav Prim-ministru: Frederick Reinfeldt ‡ Populatia: 8.

Finlanda. ‡ Nu este membra a niciunei aliante militare. ‡ In 1937 cele trei tari scandinave: Danemarca. ‡ Suedia a ramas neutra in cele doua razboaie mondiale. .ISTORIC ‡ Probele arheologice dovedesc ca pe teritoriul actual al Suediei a fost locuit in Epoca pietrei.Suedia au fost unite sub un singur rege-dar aceasta a fost mai mjult o uniune personala decat politica ‡ Coroana suedeza s-a despartit in 1521 de aceasta uniune cand viitorul rege al Suediei a devenit regent.

ECONOMIE ‡ Suedia are o economie bazata pe industrie si servicii ‡ Bogatele sale resurse interne. .care a transformat Suedia intr-un stat modern al bunastarii ‡ Cea mai puternica ramura este industria constructiilor de masini ‡ Ocupa locul 4 pe glob in industria mobilei.au permis o industrializare rapida.locul 5 in productia de cherestea.

.

‡ Regele indeplineste numai functii ceremoniale in calitate de sef al statului .POLITICA ‡ Parlamentul este unicameral. ‡ Prim-ministru si parlamentul cu 349 de membrii sunt alesi pe o perioada de 4 ani.prin vot direct si reprezentare proportionala.

Stockholm .

REGATUL UNIT MONARHIE CONSTITUTIONALA .

PREZENTARE Suprafata:244.553.800 loc ‡ Limba :engleza ‡ Moneda: Lira sterlina(GBP) ‡ ‡ ‡ ‡ .101km2 Capitala: Londra Regina: Elisabeta a-II-a Prim-ministru: Tony Blair ‡ Populatia:59.

‡ Refuza inca adoptarea monedei euro .Oceania) cat si spre apus in America.ISTORIE ‡ Prin legea Uniunii din 1707 Anglia si Scotia se unesc sub un singur monarh formand Regatul Marei Britanii.Cel deal doilea razboi mondial ia diminuat puterea. . ‡ La inceputul sec XIX Marea Britanie era cea mai mare putere economica si militara a lumii. ‡ Treptat Regatul Unit s-a extins masiv spre rasarit (India.iar euroscepticismul se mentine la cote ridicate. ‡ Impreuna cu Franta si Rusia formeaza Antanta si iese invingatoare in primul razboi mondial.

.

.

.POLITICA ‡ Sistemul de guvernare este cunoscut sub numele de ³modelul Westminister. ‡ Prim mistru este seful pardidului cu cei mai multi reprezentanti in Camera Comunelor. ‡ Este una dintre tarile care nu are Constitutie. ‡ Suveranul are teoretic puteri largi insa in practica indeplineste doar functii ceremoniale. ‡ Parlamentul este alcatuit din Camera Comunelor (menbrii alesi) si Camera lorzilor(membrii numiti). ‡ Puterea executiva este atribuita Guvernului de catre Parlament.

. ‡ Detine rezerve mari de energie constand in carbune.Regatul Unit fiind a sasea destinatie turistica din lume. ‡ Turismul ocupa si el un loc important . ‡ Este cel mai mare fabricant de armament.petrol si gaze naturale.computere.televizoare. ‡ Este un centru comercial si financiar de frunte al lumii.ECONOMIE ‡ Are o economie de esenta capitalista .

POZE LONDRA .

.

.

.

.

.

.

SERIA A. ‡ CHICOS ALEXANDRA. GRUPA 203.REALIZAT DE: ‡ CIOCAN MIHAELA . SERIA A. . GRUPA 203.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful