Você está na página 1de 1

A francia avantgrd

A film s a filmipar kzpontja a szzad els vtizedeiben Franciaorszg volt. A tzes vek vgtl jelentek meg az els filmszaklapok, szlettek meg az els tanulmnyok a film termszetrl s ekkor nyltak meg az els filmklubok. A francia avantgrd alkotit elssorban a film mvszi lehetsgei rdekeltk, vagyis az a krds, hogy mi az, amit csak a film tud a tbbi mvszethez kpest. A vlaszt a mozgsban talltk meg. A francia avantgrd filmjei: Ren Clair: Felvonskz (1924) Botrnyfilm, amelyben megbokrosodott temeti menet ront ki a vrosbl a lejtn egyre gyorsul kopors nyomban. Sok rendez a vrost fnykpezte, s a nagyvros dinamikjt vitte filmre. Vrosfilmek: Cavalcanti: Csak pr ra (1926) Jean Vigo: Nizzrl jut eszembe (1929) A francia avantgrd rendezi a mozgst a cselekmny el helyezik. Az avantgrd alkotit az rdekli a filmben, ami a cselekmnyen tl van. Sokan a trtnet nlkli, n. tiszta film megalkotsval ksrleteznek, amelynek jellemzje, hogy a hatst a kpekre s a montzsra bzzk, s amelyben fontosabb a hangulat s a kompozci, mint a szavakkal is elmeslhet trtnet. A francia avantgrd msik kzponti fogalma a fotogenits, az a tny, hogy az objektv s a keret megvltoztatja a vilg dolgainak kpt. Vagyis a vilg egyszer trgyai s banlis epizdjai ismeretlen, meghkkent arcukat mutatjk a szokatlan bellts, a trkk s a vilgts hatsra. A francia avantgrd nagyon kzel ll a korszak meghatroz mvszeti irnyzathoz, a szrrealizmushoz.

A szovjet avantgrd
Az oktberi forradalom utn hatalomra jut szovjet rendszer a mvszeti gak kzl a filmnek tulajdontotta a legnagyobb jelentsget. 1919 augusztusban llamostottk a filmgyrtst, propagandisztikus okbl. A hszas vek legnagyobb szovjet filmmvszei vllaltk az ideolgia kzvettjnek szerept. A kor jellegzetes mfaja az agitka, a propagandafilm. Mindez azonban a szovjet avantgrd alkotk rszrl hatrozott mvszi szndkkal prosult. A szovjet avantgrd alkoti agitcis eszkznek tekintettk a filmet, amellyel kzvetlenl lehet befolysolni az emberek gondolkodst. Elvont gondolatokat, eszmket fogalmaztak meg a mozgkppel, a montzs meglep s felkavar kpkapcsolataival.

A szovjet avantgrd filmjei: Szergej Mihajlovics Eizenstein: Sztrjk (1924), Patyomkin pnclos (1925), Oktber (1927), Jgmezk lovagja (1938), Rettegett Ivn (1944-46) Eizenstein mvszi programja az n. intellektulis film megvalstsa. A nma kpekbl fakasztott gondolatteremts eszkze pedig a montzs. Szmra a montzs mindenekeltt sszetkzs, amely nem csak a kptartalmak, hanem a ltszgek, a fnyirnyok s a plnok sszetkzst is jelenti. Tovbbi jelents alkotk: Dziga Vertov, Vszevolov Pudovkin, Lev Kulesov Vertov legnagyobb jtsa, hogy hradiban s dokumentumfilmjeiben szakt a kronologikus szerkesztssel, s kpsorait egy-egy kzponti motvum vagy tma kr szervezi. Klasszikus filmjben, az Ember a felvevgppel (1929) cm alkotsban ilyen tmk a hajnal, a sport, a munka s a mozizs.