Você está na página 1de 12

VILG PROLETRJAI, EGYESLJETEK!

XVII. V.OLYAM 17. SZM

2005. prilis 29.


ra: 115, forint

MUNKSPRTI HETILAP

Hozz egy vrs zszlt!

MJUS 1.

JRA S! NUL ELVO .


a Kodly krndrl a Vrosligetbe!

KUBA:
Politika Gazdasg rdekessgek Turizmus

folyamatossg s megjuls

Ngyoldalas Kuba-mellklet e heti szmunkban

10 rtl

11 rakor POLITIKAI NAGYGYLS


A majlis msorbl:

Kantin zenekar, Cherokee egyttes, mozgalmidal- s npdal-sszellts; Moldova Gyrgy s az Ezredvg alkotkzssgnek ri dediklnak; A Baloldali .ront strban kubai zene, Beny Perez egyttese, egsz napos politikai beszlgets, tallkoz a DIVSZ elnkvel.

Capitolium

Munks! Dolgoz!
Mjus 1. a Te nneped! A Munksprt a Te prtod!

Csak az a mink, amit kiharcolunk magunknak!


Munkt mindenkinek! j munkatrvnyknyvet! Nagy adt a gazdagoknak, kis adt a szegnyeknek! A fiataloknak els munkahelyet, els lakst! Vdjk meg a 45 vnl idsebb dolgozkat az elbocststl! Cskkentsk a nyugdjkorhatrt 55 vre a nknl, 60 vre a frfiaknl! Vdelmet a parasztnak, a magyar kistermelnek! Kevesebb parlamenti kpviselt kevesebb fizetssel!

Harcoljunk kzsen cljainkrt!

2005. prilis 29.

KLGY

EZ TRTNT a nagyvilgban
Horvtorszgban ngyszzmilli prilis 20. eurt fordtanak idn az idegenforgalom fejlesztsre. Az sszeg felt a szllodk feljtsra s az Isztriai-flszigeten az koturizmus tovbbfejlesztsre fordtjk. Dalmcira viszont csak 35 milli eurs beruhzst sznnak. Ezzel tovbb n a fejlettsgbeli klnbsg az orszg szaki s dli rsze kztt. Benyjtotta lemondst Silvio Berlusconi olasz kormnyf prtja, a .orza Italia az nkormnyzati vlasztsokon elszenvedett slyos veresge utn s egyben szvetsgesei kvetelsre. Azonban rgtn j kormnyt alakt, s gy a kabinet talaktsval egyelre kiutat tallt a 2001-es hatalomra lpse ta legslyosabb politikai vlsgbl, s nem hozzk elre a 2006-ra tervezett vlasztsokat.
prilis 21.

A GYZELEM 60. V.ORDULJN

A Munksprt trtnetnek legnagyobb sikert rte el a krhz-privatizci elleni npszavazs kiharcolsval alig hangzottak el Vajda Jnos szavai Moszkvban, a fasizmus felett aratott gyzelem 60. vforduljra rendezett konferencin, amikor mindenkit megelzve az orosz kommunistk vezetje kezdett el tapsolni. Genagyij Zjuganov ksbb az orosz Parlamentben kln trgyalsokat is folytatott a Munksprt alelnkvel, alhzva a magyar prt szerept a nemzetkzi kommunista mozgalomban. A fasizmus felett aratott gyzelem 60. vforduljnak alkalmbl hvta Moszkvba eszmecserre a .ggetlen llamok Kzssge s Eurpa kommunista prtjait az Orosz .dererci Kommunista Prtja (O.KP). Az prilis 17-n mint lapunk mlt heti szmban rviden beszmoltunk rla kezdd tancskozst Genagyij Zjuganov, az O.KP elnke nyitotta meg. Az orosz prtvezet a msodik vilghbor tanulsgait emltve hangslyozta, hogy a gyzelem a kommunistknak volt ksznhet. A Szovjetuni npeinek, a Szovjetuni Kommunista Prtjnak. A fasizmust nem szakAfrikban vagy a Csendes-cenon lltottk meg, hanem Moszkvnl, Sztlingrdnl s Kurszknl. Zjuganov szerint j fasizmus van szletben, az Egyeslt llamok egsz kontinenseket von rdekszfrjba. Hitlerben s Washington mai uraiban kzs, hogy mindanynyian a tke rdekeit kpviselik. Kzs eszmjk a kkorszaki antikommunizmus s az oroszellenessg. Oroszorszgot NATO-bzisok veszik krbe, j fegyvereket fejlesztenek, melyeknek semmi kze a nemzetkzi terrorizmus elleni harchoz, orosz atomltestmnyek megsemmistst szolgljk. A nyugati rtkek vdelme rdekben le akarjk gyengteni s szt akarjk verni Oroszorszgot. Kpes-e ezt meglltani a jelenlegi orosz hatalom? teszi

Nemzetkzi tallkoz Moszkvban

Genagyij Zjuganov a Munksprt kvetkez kongresszusn kezdemnyezi a kommunista nv felvtelt. Az osztatlan sikert arat magyar beszmol utn a Munksprt alelnke az orosz kommunista prthoz kzel ll lapok, a Szovjetszkaja Rosszija s a Pravda vezet szerkesztivel tallkozott, majd interjt adott a Magyar Tvirati Iroda moszkvai tudstjnak is. A magyar delegci mr a ltogats els napjn trgyalt az O.KP klgyi osztlynak vezetivel, a volt Szovjetuni prtjai s az eurpai testvrprtok tbb vezetjvel. Msnap a konferencia rsztvevi megkoszorztk az Ismeretlen Katona Srjt s Georgij Zsukov marsall lovas szobrt. A megemlkezsek utn Genagyij Zjuganov a Dumban, az orosz Parlamentben fogadta a Munksprt kldttjt. Mi a helyzet maguknl? kezdte minden formalits nlkl a beszlgetst az orosz kommunistk els embere. .igyelmesen, kzbe-kzbe krdezve hallgatta vgig Vajda Jnos beszmoljt. Genagyij Zjuganov hangslyozottan rdekldtt a Munksprt npszavazsi kzdelme fell. Nagyra rtkelte a magyar kommunistk kitartst s kzdelmt. Elmondta, hogy hasonl cipben jrnak, az tizenht pontos, a trsadalom szinte minden problmjt gy a fld tulajdonjogt, az energiaszektor llamostst, a katonk, dikok s nyugdjasok jo-

Vajda Jnos gait feszeget referendumuk ppen a kzponti vlasztsi bizottsg eltt van. (A tallkoz utni hten a bizottsg mindssze kt, tbbek kztt vlasztsi reformra vonatkoz krdst hagyott jv, az O.KP brsghoz fordul.) A kommunista prt elnke elmondta, hogy nincsenek illziik, a hatalom csak akkor fog engedni, ha nem lesz ms vlasztsa. Nem tartjk kizrtnak, hogy vgl az utcn fog minden eldlni. Az utbbi hnapok megmozdulsaiban majd hrommilli ember vett rszt orszgszerte. A kezdetben kizrlag szocilis kvetelsekkel zajl tntetseken mra a kormny- s Putyin-ellenes, a teljes politikai s gazdasgi irnyvltst srget lzungok dominlnak. Ezrt rezte idszernek a kommunista prt a Referendum vagy forradalom! jelsz kiadst. Zjuganov kiemelte, hogy a Munksprt, Thrmer Gyula elnk az eurpai prtok kzl elsknt, a legnehezebb jelcini idkben vette fel a kapcsolatot az orosz kommunistkkal. Ezt sohasem felejtik el, mint ahogy rtkelik a magyar prt rszvtelt a nemzetkzi munksmozgalomban is. Genagyij Zjuganov szorgalmazta az O.KP s a Munksprt kztti szorosabb egyttmkdst, s rmmel dvzlte, hogy jniusban kerljn sor a kt prtelnk tallkozjra. Tudstnktl

A .ld napja harminct v ta. A vilgmret krnyezetvdelmi akcinapon minden vben tbb szzmilli ember hvja fel klnfle akcikkal a krnyezetvdelem fontossgra a figyelmet. A kezdemnyezs annak idejn az Egyeslt llamokbl indult el, viszont szomor tny, hogy napjainkban a vilg egyik legnagyobb krnyezetszennyezje az USA, nem hajland alrni a kros gzok kibocstst szablyoz kyoti egyezmnyt.
prilis 22.

Hrom hnappal a vlasztsok utn sincs mg j kormnya Iraknak. Ennek oka egyrszt az orszgon vgigspr jabb terrorhullm (tmeges tszejtsek, mernyletek, robbantsok), msrszt hatalmi vitk. Tbbek kztt krdsess vlt, hogy valdi egysgkormny alakul-e szunnita rszvtellel, vagy a nzeteltrsek miatt csupn sita kurd koalci.
prilis 23.

Az orosz parlament j vlasztsi trvnyt fogadott el. Ennek rtelmben ezentl a vlasztsokon csak prtlistra lehet majd szavazni, a bejutsi kszb ht szzalkra emelkedik s prtszvetsgek nem indulhatnak a megmrettetsen. Ezzel a duma mg inkbb a kormnyzprt, az Egysges Oroszorszg kezbe tette le a hatalmat.
prilis 24.

Az egy hete tart, egyre erszakosabb tntetsek miatt megbukott a korbban puccsal hatalomra jutott ecuadori llamf, Lucio Gutirrez. Helybe a kongresszus Alfredo Palacit, addigi helyettest nevezte ki, akinek levltst mris kvetelik. Az utbbi kilenc vben a harmadik ecuadori llamft sprte el a kongresszus s a npakarat.
prilis 25.

Lemondott Csehorszg miniszterelnke, Stanislav Gross a zavaros pnzgyei miatt nem csitul botrnyok miatt. Az j kormnyf Gross szocildemokrata prtbeli helyettese, Jir Paroubek lett. A hrom prtbl ll kormny legfbb feladatnak az EU alkotmnynak hazai elfogadtatst s a kzepes s az alacsony jvedelm rtegek adterheinek cskkentst, a nyugdjreform elksztst tekinti.
prilis 26.

fel a klti krdst az orosz kommunistk els embere. A vlasz: nem. Nem, mert sztvertk az ipart, sztvertk a hadsereget, elvettk az emberek hitt. Hatvan ve Sztlin nevvel mentek hallba a vrs katonk idzte fel Genagyij Zjuganov , de mg hsz ve is fegyvert fogtak volna a szovjet haza vdelmben. Putyin nevvel az ajkn azonban senki sem megy harcba szgezte le az O.KP elnke, levonva a kvetkeztetst: A fasizmust ma is csak a kommunistk llthatjk meg! A kommunistk, akiknek prtjt pp ezrt igyekszik gyengteni a hatalom, a hamis megjhods nevben frakcikat, a tke rdekeit szolgl ellenzket hozva ltre. Az O.KP azonban megvvta, gyztesen megkzdtte harcait, s akr mr ma ksz a hatalom felelssgnek vllalsra! Genagyij Zjuganov beszde utn a gyzelem 60. vforduljra emlkez medlokat adott t a tancskozs rsztvevinek, gy a Munksprt delegcijnak is. Amikor Vajda Jnos a Munksprt npszavazsrt folytatott harchoz rt beszdben, a pulpitusrl a magyar felszlalst szokatlan figyelemmel ksr Genagyij Zjuganov kezdett el elsknt tapsolni. A O.KP elnkt az egsz konferencia kvette. Ennl hangosabban csak akkor csaptk szsze a tenyerket, amikor Vajda Jnos befejezsl jelentette a konferencia rsztvevinek:

A huszontk Eurpjbl jelentjk

EU

Tatjana Zdanoka, Lettorszg egyetlen orosz anyanyelv EP-kpviselje srgette az Eurpai Uni kzbelpst az orszgban l nemzeti kisebbsgek jogainak a vdelmben. Mintegy 450 000 orosz, belorusz s ukrn szrmazs szemly tartzkodik jelenleg az orszgban, akik csak akkor kaphatnak lett llampolgrsgot, ha elzleg nyelvvizsgt s hsgeskt tesznek. A kpviseln hangslyozta: a lakossg mintegy hsz szzalknak nincs szavazati joga, nem tlthetnek be kzfunkcit, s a szomszdos orszgok kivtel csak vzummal utazhatnak az EU tagllamaiba. Zdanoka

A prgai kereskedelmi s ipargyi minisztrium szerint az Oroszorszgba irnyul cseh export tavaly elrte a 955 milli dollrt, ami 380 milli dollrral haladta meg a 2003. vi ruszllts volument. Oroszorszg jelenleg Csehorszg 13. kereskedelmi partnere, ami az sszforgalomnak mindssze 2,8 szzalkt je-

szerint a rigai kormny megsrti az eurpai diszkriminciellenes trvnyeket, ezrt javasolta, hogy az Eurpai Parlament kldjn tnyfeltr delegcit Lettorszgba. Eduards Stiprais, az EU mell akkreditlt lett nagykvet viszont azt lltotta, hogy havonta 1000-2000 honostsi krelem rendezdik, s a Honostsi .igazgatsg mentes a hatalom befolystl. Egyes lett politikusok azonban bizalmatlanok az orosz kisebbsggel szemben, s ellenzik a Moszkvval fenntartott kapcsolataikat. A jobboldali prtok attl flnek, hogy az orosz anyanyelv polgrok szavazataikkal elssorban a baloldali erket tmogatnk.

lenti. A kapcsolatok fejlesztse rdekben Milan Urban kereskedelmi miniszter a kzelmltban ltogatst tett Moszkvban, ahol orosz partnereivel gazdasgi, ipari s tudomnyos egyttmkdsi megllapodst rt al. Az j egyezmny lehetv teszi a kooperci fejlesztst a kzlekeds, az energiaellts, a fogyasztsi cikkek cserje, az energiahordozk szlltsa valamint a mezgazdasg terletn. A kt fl elhatrozta egy kormnykzi vegyes bizottsg fellltst is. Csehorszg EU-hoz val csatlakozsa egyszerstette az Oroszorszggal folytatott kereskedelmet, mert a Brsszel s Moszkva kztt kttt Partnersgi s Egyttmkdsi Egyezmny elrsait a kt orszg kztti rucsere-forgalomra is alkalmazni lehet. Az EU igazsggyi minisztereinek dntse alapjn a mjusban megalakul j hatrrizeti gynksgnek Lengyelorszg lesz a szkhelye. A kzpont megszerzsre Magyarorszg, sztorszg, Szlovnia s Mlta is plyzott, de vgl

az 1200 km hossz, Oroszorszgot, Ukrajnt s Belaruszt rint kls hatrokkal rendelkez, nagy bevndorlsi nyomsnak kitett Lengyelorszg lett a gyztes. Az EB hatmilli eurt biztost az idn az gynksg szmra, a 20072013-as idszakra pedig 281 millis keret elfogadsra tett javaslatot az EP-nek. A miniszterek elhatroztk, hogy fikgynksget fognak Mltn is ltesteni. Az j szervezet feladata az EU bevndorlsi s vmelrsai betartsnak az ellenrzse. Az EB a kzs alapokbl kvnja finanszrozni a hatrvdelmet, de Otto Schilly nmet belgyminiszter szerint a kltsgeket kizrlag a kls hatrokkal rendelkez orszgoknak kellene fizetnik s nem az sszes tagllamnak. Az EB vlemnye az, hogy a rgieknek segtenik kell az jakat, amelyek kls hatrai meghaladjk a 4000 km-t. A bizottsg 2,1 millird eur kiadst tervez a 20072013-as idszakban a hatkony hatrvdelem biztostsra. Munkatrsunktl

Az Eurpai Parlament Kzlekedsi s Turizmus Bizottsga prilis 19-n, kedden Brsszelben lst tartott. A htves pnzgyi tervezs keretben a Magyarorszg szmra bkez tmogatst gr Kohzis Alap ppen most van napirenden az eurpai dntshozatalban. Az eddig tmogatsban rszeslt orszgok, noha fejlettsgi szintjk s az ltaluk eddig felvett tmogatsok ezt mr nem indokolnk, szeretnk fjdalomdjknt, phasing out formjban egy ideig megkapni a korbbi forrsok egy rszt. Ez cskkenten az j tagllamok fejlesztsi lehetsgeit. A bizottsgban rintett magyar kpviselk (Barsin Pataky Etelka s Gurmai Zita) fellptek ez ellen, s nemmel szavaztak a javaslatra. Hasonlan kzs, egyeztetett fellpsre kerlt sor a vasti szllts liberalizcijnak trgyalsakor. Itt a magyar kpviselk az jonnan csatlakozott orszgok nevben azt krtk, hogy a vasti szllts liberalizcijt az eredeti, ksbbi idpontban valstsk meg, hogy a fejlettsgben lemaradt kzpkelet-eurpai szlltsi vllalatok fel tudjanak kszlni a felszabadtott piacbl add konkurenciaharcra. Tudstnktl

Idt nyerni a felzrkzshoz

BELGY

2005. prilis 29.

Kettszakadt a kontinens, a kp ezt mutatja: a Nyugat a gazdagabb, a Kelet a szegnyebb. Legalbbis a nyugdjas sorsok szerint. Az elbbi gondja fleg a mobilits, az utbbi fleg a meglhets. Idsdik haznk, regszik Eurpa trsadalma. Klnbzk az arnyok, de nagyjbl ugyanannyit mutatnak: a lakossg egyharmada jelenleg az ids kor Magyarorszgon, a nyugdjasok szma 3 200 000! S mg egy nyugdjasra a rendszervlts eltt 3-4 aktv dolgoz jutott, hovatovbb ez a szm 1:1 lesz. Ha tetszik, ha nem: egyre nagyobb figyelmet kell fordtani e jelensgre! llamilag s a civil szervezeteknek egyarnt. E felismersbl jtt ltre s mkdik az idsgyi tancs, elnke a mindenkori kormnyf, s a

Idsdik haznk, regszik Eurpa A Munksprt a negyedik!


kiegsztsrt kilincselnie... De ht ehhez msfle trsadalmi berendezkedsre lenne szksg! J volt az is, hogy Szathmri Gbor, a Szakszervezetek Egyttmkdsi .rmnak sajtmenedzsere s Vrnai .erenc, a kzalkalmazotti szvetsg titkra beszlt a magyar viszonyokrl, a nyugdjasok letkrlmnyeirl, az llami szervek rszrl kapott tmogatsokrl, illetleg a mobilits hazai gyakorlatrl. Nehezen szoktunk hozz mondta Szathmri Gbor , hogy nem mindenki jut munkhoz, aki akar vagy szeretne dolgozidseket falun. Megszerveztk tkezsket, ruhzkodsukat s estnknt mandolinnal szrakoztattk ket. Mst kvn a mai id: szmtgpeket kell kezelnik, mobiltelefont alkalmazniuk. Aztn Monse Leon, a barcelonai turisztikai egyetemrl azt fejtegette, hogy az A.OPA (egy az idseket tmogat trsasg) a mobilitsra ksztets milyen eredmnyeirl adhat szmot. Hogy igyekszik ptolni mindazt, amit a kormny ma nem tesz meg, vagy nem elgg hatkonyan. Pldul: elterjeszteni, npszersteni a tanuls gondolatt, azt hogy klnleges, a nyugdjasokra szabott kpzst kell a szabadegyetemeknek megvalstaniuk.

Mirt ppen Zaira?


A klfldieknek is, a magyaroknak is hasznos tudnivalkat sorolt Horvthn dr. Simon Mria, az Oktatsi Minisztrium nyugdjas bizottsgnak elnke. A 435 nyugdjasuk letkrlmnyeirl tjkoztatta a rszvevket, Vasadi Gizella titkr pedig a meglhetsk nehzsgeirl szlt. S mikppen igyekszik a szakszervezet szmukra segtsget nyjtani akr jogseglyszolglaton keresztl, akr szocilis mdon. Szmtsuk szerint nyugdjasaik egyharmada l nehz krlmnyek kzt... Maria Elena dertett fnyt vgl is a projekt elnevezsre, ami nem mst, mint az idseknek egy idelis llapotot jell. Mgpedig a nemrgiben megjelent Lthatatlan vros cm esszgyjtemny alapjn, amelynek szerzje Italo Calvino s ebben a virtulis telepls neve a ZAIRA. De brmilyen j is a trekvs a foglalkoztatsra mondotta Carmena Luttori , a korbbi munkahelyre nehz visszatrnie a nyugdjasnak, viszont nluk sikerlt mgis elfoglaltsgot nyjtani egy Idbankon keresztl. Ide azon rkat teszik be az rintettek, amelyekkel nem tudnnak mit kezdeni, s onnan bbiszitterknt, kertgondozsknt egymsnak idt tudnak biztostani!

Sorozatban ltnak napvilgot a klnbz kzvlemny-kutat intzetek kimutatsai a prtpreferencikrl. Ezek tbbnyire arrl szlnak, hogy a kt nagy prt szavaztbora ppen hogyan alakul, illetve felsorakoztatjk a kt msik jelenlegi parlamenti prtot na s felttlenl feltntetik a MIP s a (tudomsunk szerint mr megsznt!) Centrum Prt j, ha 1 szzalkt. Marad mg a homlyos Egyb prt kategria, tbbnyire szintn 1 szzalkkal. A Munksprtot nem emltik, gondoljon, ki amit akar, leginkbb azt, hogy valahol az egyb 1 szzalkn bell lehet.

Prtok szavaztborainak szzalkos arnya*


Prtok A teljes mintban 12 3 2 31 1 1 1 0 21 20 A prtot vlasztk kztt 32 5 3 53 2 2 1 1 A prtot vlaszt biztos szavazk kztt 34 5 3 55 1 1 1 0

MSZP SZDSZ Munksprt .idesz MD. MIP Centrum Prt Ms prtok Nem szavazna Nem tudja, nem vlaszol

* 2005 prilis, Gallup

Kinek a meglhets, kinek a mobilits a gond Nyugdjasok Orszgos Szvetsgtl a Nyugdjasok Orszgos Kpviseletn t az MSZOSZ nyugdjas tagozatig, az agrrium, a bnyszok, a vasutasok hasonl szervezetig szmtalan formci foglalkozik az idskorakkal. Mindezek jegyben rendeztek prilis 20. s 22. kztt hatron kvlieket is bevon orszgos tancskozst. ni. Az unis tlagnl ugyan kisebb nlunk a munkanlklisg, de neknk ez is fjdalmasan sok. Ezrt nagyon egyetrtnk azzal, hogy az uni a foglalkoztats sztnzst tekinti tevkenysge egyik prioritsnak. Erre felelt az olasz kldtt, Maria Elena azzal, hogy a munka gygyszer. Mgpedig a lepls, az regeds, a magba roskads ellen. Mindegy, hogy mit cselekszik az ids ember, a lnyeg, hogy akr a konyhban, akr a gyermeknevelsben, a beteggondozsban, de legyen rendszeres dolga, legyen tevkeny! Persze, annl jobb, ha trsadalmilag, teht a gazdasgi letben, a foglalkozsok rvn vlik hasznoss, gy rzi a sajt maga fontossgt. Garcia Eliot ppen a ferni tj, a Marche rgi lehetsgeit taglalta, amelyben az idegenforgalom sokfle elfoglaltsgot knl: az olasz parasztkonyha pldul ignyli a korbbi nemzedkek tudst, minden tl tel a mltat hordozza. A remek zekhez remek hozzrts prosulhat, klnsen az asszonyok rvn. Nagy idket idztek a spanyolok is. Rebeka Rodriges pldul a kataln helyzetet vzolta: szembenzni, felkszlni szervezetileg is az idsek szmszer nvekedsre hvta fel a figyelmet. Ez tlti ki nluk a teleplsek vezet testletei s civil szervezetei jvbeli tervezst. m a lakossgi rszvtelnek gy alaktsk a segtsgt, hogy az vegye tekintetbe az idsek nkntessgt, elhelyezkedsi szndkt. Kataln volt az az ids mrnk is, aki a sznetben arrl beszlt nekem, hogy gyerekknt lte meg a polgrhbort. Apja a kztrsasgi seregben harcolt, s jl emlkszik, miknt tmogattk akkoriban az elesett

Ehhez kpest a Gallup intzet az jsgokbl egyelre nem visszakszn(!) legfrissebb felmrsbl az derl ki, hogy a Munksprt a teljes npessg krben 2, a prtot vlasztk kztt 3 szzalkon ll, felsorakozva ezzel a .idesz, az MSZP s az SZDSZ mg, megelzve az MD.-et! Vajon az egyelre csak az interneten hozzfrhet adatsor kap-e publicitst? Az is jellemz, hogy az ppen a napokban nyilvnossgra hozott MSZP-tmogatta Szonda Ipsos kutatsbl viszont a fentebb vzolt szoksos kp bontakozik ki. Tbbszrs cssztatssal llunk teht szemben: a Munksprt szimpatiznsait figyelmen kvl hagyjk, illetve azt sugalljk, hogy tmogatottsga elenysz. A Gallup felmrsnek eredmnye mindenkppen biztat a Munksprt szmra. sj

Korrupci fellnzetbl
Harc a korrupci ellen cmmel mjus 18-n orszgos konferencit rendeznek Budapesten. A tancskozson Petrtei Jzsef igazsggyi miniszter, Lomnici Zoltn, a Legfelsbb Brsg elnke, Nagy Jnos, a Vm- s Pnzgyrsg Orszgos Parancsnoka, .azakas Szabolcs, az Eurpai Parlament Kltsgvets-ellenrzsi Bizottsgnak az elnke, egyetemi tanrok s a ms szakrtk eladst tartanak a gazdasg nvekedsnek fkjt jelent krdsrl. Az elzetes, prilisi sajttjkoztatn is figyelemre mlt adatok, informcik hangzottak el a tmban. Papanek Gbor egyetemi tanr, a GKI Gazdasgkutat Rt. gyvezet igazgatja a konferencit ismertet sajtrtekezleten elmondta, hogy a Transparency International 146 orszg korrupcis helyzett vizsgl felmrse szerint haznk 2004-ben a 42. helyen volt. A szomszdos orszgok kzl Ausztria a 13., Szlovnia a 35. s Szlovkia az 57. helyen ll. Az gynevezett tzes skln Magyarorszg valamint Olaszorszg 4,8, j-Zland 9,6 s .innorszg 9,7 pontot rt el. Bger Gusztv egyetemi tanr, az llami Szmvevszk (SZ) .ejlesztsi s Mdszertani Intzetnek a figazgatja hangslyozta, hogy a korrupci visszaszortsa rdekben a legfontosabb feladat a megelzs. Bger a kockzati tnyezk kztt emltette a privatizcit, a kzalaptvnyokat s a prtok gazdlkodst. Az SZ 2004-ben tizenhrom feljelentst tett korrupcigyans gyekben, ami 70-80 szemlyt rintett. A figazgat megemltette, hogy j prttrvnyre lenne szksg, amely pontostan a kampnypnz fogalmt s szablyozn a prtok gazdlkodst. Pusks Rbert, a Vm- s Pnzgyrsg Orszgos Parancsnoksga Bnmegelzsi s Biztonsgi Osztlynak a vezetje elmondta, hogy a testlet a gazdasgi korrupci egyik clpontja. Az EU elvrsaival sszhangban intzkedsi tervet ksztettek, s felksztik az llomnyt a korrupcis esetek megakadlyozsra. .ontos feladatnak tekintik a provokcik elleni fellpst is. A Szabadsg munkatrsnak a krdsre Pusks elmondta, hogy tavaly 35 gyben 66 f ellen, 2005 I. negyedben pedig 9 gyben 18 szemly ellen indult eljrs. Az Eurpai Unihoz trtnt csatlakozsunkkal a vmhatrok megvltoztak, s hosszuk 1100 km-rel rvidlt meg. A vltozs lehetv tette nagyobb erk biztostst a kls hatrszakaszokra. Becslsek szerint a korrupcis gyeknek mindssze 15 szzalkt lehet felderteni, de csak 4-5 szzalkt sikerl bizonytani. Nemzetkzi felmrsek szerint a GDP 2-3 szzalkt elviszi a korrupci. A korrupcis perek ltalban sokig elhzdnak, amit a Tocsik-gyben folytatott eljrs is mutat. Gyurcsny .erenc kormnyf egy televzis msorban kijelentette, hogy frtelmes korrupci van az orszgban. Sajthrek szerint a Transparency International, nemzetkzi korrupciellenes szervezet magyar tagozata viszont mrciusban, megfelel anyagi tmogats hinyban megszntette a tevkenysgt! Az egszsggy a korrupci egyik legjobban rintett terlete, de volumenben eltrpl a nagy gyek, az llami rendelsek megszerzsre vonatkoz politikai korrupci mellett, ahol a profit egy rsze ksbb a prtkasszkban kthet ki. A lakossgnak a visszalsekre vonatkoz gyanja ltalban akkor ersdik, amikor az orszgban nagy infrastrukturlis beruhzsok (autplya-, metrpts stb.) folynak. A kzelmlt elhzd bankbotrnyai is alaposan megtpztk a politikai prtok nem tlsgosan nagy tekintlyt. A szakemberek mr rgta kvetelik, hogy a parlament alkosson lobbitrvnyt, ami szablyozn s tlthatv tenn a hatalom befolysolsnak az eszkzeit. A mjusi konferencin remlhetleg sz esik a vagyonadrl is, aminek a bevezetse elsegthetn a vagyonosodsi folyamat megfelel ellenrzst s a vagyon eredetnek a vizsglatt. A nyugat-eurpai orszgokban jl ismert vagyonad alkalmazstl az egyenl kzteherviselst csak szavakban hirdet hazai politikai elit azonban hatrozottan elzrkzik. Tudstnktl

A trsadalom fele szegnyember


Az idsek mobilitsnak elsegtst tzte clul az uni ltal tmogatott projekt, amelynek itthon a Nemzetkzi Vezetkpzsi Informcis Kzpont a gazdja s a ZAIRA nevet viseli. S ebben olaszok, spanyolok, hollandok s lengyelek vesznek rszt, mbr, vlheten a magyarokon tl a kr tovbb bvl... A hazai trekvseket vzolta Kords Lszl llamtitkr (.oglalkoztatspolitikai s Munkagyi Minisztrium), jrszt a kormny intzkedseit, br elismerte, hogy helyenknt mintha flrertenk egymst a szakszervezetekkel. Itt ugyanis arrl van sz: csaknem fele a nyugdjas trsadalomnak a meglhetsi kszbn vagy ppen az alatt l! Persze, nem tagadva az utbbi jelents lpseket, aligha lehet hamarosan azt a htrnyt behozni, amit a rendszervltst kvet kormnyok okoztak. Hangslyozottan esett sz a nyugdjasok foglalkoztatsrl; adkedvezmnnyel, brgarancik tmogatsval igyekeznek a vllalkozkat rbrni az alkalmazsra. Igaz, egy v prbaidt ktnek ki (s aztn vagy megtartjk vagy elbocstjk az illett). Az llamtitkr mindenkpp azt a modellt tartan kvetendnek, hogy a nyugdjas lvezze a megrdemelt pihenst egyb mdon, s ne kelljen

Ezsthaj nemzedk l velnk


Krpti Sndor r egy sznetbeli beszlgetsben a legjabb ktett, az Ezsthaj nemzedket mutatta be, abbl idzte Balla Imrnt, a kelenfldi szocilis vezett: Nagy gond a perspektva hinya, ez pedig testiekben, lelkiekben egyarnt kifejezdhet. Minden kezdemnyezssel egyetrtnk, ami az idsek mobilitst szorgalmazza, akr termelmunkra, akr szellemiekre, akr sportra vonatkozik. S errl szlt Mihalovits Ervin is, az rdekkpviseleti elnk: a kzrzetjavt intzkedseken tl szksges az idskorak lettjain, foglalkoztatsuk megteremtsn munklkodni, s ez nem csupn rtkteremt, hanem embert jra teremt cselekedet ez a velnk l, ezsthaj nemzedk s az aktv emberek rdekeinek egyarnt megfelel. Szndkokkal, elhatrozsokkal rt vget a budapesti tallkoz, s azzal a meggyzdssel, hogy a kr jabb eurpai orszgokkal bvl. Mrtonfy Mihly

2005. prilis 29.

AKTULIS

A Kzponti Bizottsg lse s dolgozi aktva

EL.OGADTK A KONGRESSZUSI DOKUMENTUMOKAT

prilis 23-n, szombaton a Munksprt orszgos kzpontjban tartotta a jniusi kongresszust megelz lst a Kzponti Bizottsg. A testlet a Munksprt 21. Kommunista Kongresszusnak dokumentumtervezeteirl s elkszleteirl trgyalt. A kibvtett aktvalsen mintegy 250-en kpviseltk a budapesti s megyei prtszervezeteket. Az aktva fontossgt alhzta, hogy az utbbi hnapok vitit kveten ez volt a legszlesebb orszgos prtfrum. A kongresszusi dokumentumokrl, a prt helyzetrl, az elrelps feladatairl Thrmer Gyula, a Munksprt elnke tartott szbeli elterjesztst. (Beszdbl az albbiakban rszleteket kzlnk.) A vitban 12 KB-tag s 12 aktivista fejtette ki vlemnyt. .elszlaltak Baranya, Bcs, Borsod megye azon aktivisti, akik a KB s a prt tbbsge mellett tettk le voksukat a politikai vitban. A frumon megnyilvnult, hogy a tbbsg hatrozottan kill a Munksprt eddigi politikai irnyvonala mellett, s eltlik a prtvita folytatst vagy rjakezdst. Sok j javaslat hangzott el a vlasztsi programhoz: a munkavdelem, a sport gyben, a fiatalok helyzetnek javt- sban. ltalban btor kvetelsekre biztattk a prtot. A dlutni rkban a Kzponti Bizottsg hatrozathozatalra kerlt sor. A KB kln szavazott a prt feladatairl szl kongresszusi politikai hatrozattervezetnek a

A Munksprt 21. Kommunista Kongresszusnak HATROZATA


TERVEZET
prtvita lezrsval kapcsolatos pontjrl, amely a tbbi kztt kimondja: a kongresszus erstse meg a Kzponti Bizottsgnak a prtellenzkkel kapcsolatos hatrozatait, az ezzel kapcsolatos vitt lezrja s felszltja a prt tagjait s szervezeteit, hogy mindentt lltsk helyre a prtfegyelmet. Ezt a hatrozati rszt a KB 38 igen szavazattal, 8 ellenben fogadta el. A KB 31 igen szavazattal, 5 ellenszavazat mellett dnttt arrl, hogy a kongresszus kezdemnyezze a prt nevnek megvltoztatst, s hogy a prt j neve Magyar Kommunista Munksprt legyen. A vitban elhangzott sok javaslat mellett a KB elfogadta s a kongresszus el terjeszti a Munksprt vlasztsi programjnak irnyelveit a 2006. vi vlasztsokra. (Az irnyelveket 39 igen, 3 nem szavazattal, 2 tartzkods mellett fogadtk el a KB tagjai.) A kongresszus valamennyi dokumentumtervezett mjusban kzztesszk A Szabadsgban. 1. A Munksprt 21. Kommunista Kongresszusa javasolja a Munksprt tagsgnak: vltoztassuk meg prtunk nevt. A prt neve jobban fejezze ki az albbiakat: A Munksprt marxista-kommunista prt. A Munksprt kvetkezetesen kzd a tke uralma, a kapitalizmus ellen, a munkssg, a dolgoz emberek rdekeirt. A Munksprt internacionalista prt, a nemzetkzi kommunista mozgalom rsze. A Munksprt nemzeti prt, amely a magyar valsgra tmaszkodik, vdelmezi nemzeti hagyomnyainkat s rtkeinket. 2. A Munksprt 21. Kommunista Kongresszusa javasolja, hogy a prt j neve legyen: Magyar Kommunista Munksprt. 3. A Munksprt 21. Kommunista Kongresszusa a szervezeti szablyzatnak megfelelen prtszavazs megtartst rendeli el. A prtszavazst szeptember 30-ig kell megtartani. A lebonyolts rendjt a Kzponti Bizottsg hatrozza meg. Budapest, 2005. prilis 23.

Prtunk szletse ta kzsen lefolytattunk mr ht kongreszszust. Minden kongresszuson nehz feladatokat oldottunk meg. Ami most hrul rnk, elvtrsak, az klnsen nehz, emberprbl, mondhatnm, kommunistaprbl feladat. Prtunk vlaszthoz rkezett, ugyangy, mint 1956-ban vagy 1989-ben. Az elmlt 15 v legnagyobb vlsgt kell lezrnunk s egyben az elmlt 15 v legnagyobb lehetsgt kihasznlnunk mondotta a prt elnke, majd gy folytatta: A Kzponti Bizottsg hthnapos, szinte mindennapos vita utn mrciusban dnttt: nem engedjk meg a prt megbuktatst, rendet tesznk a prtban. A KB ezrt kizrta a prtellenzk vezetit a prtbl. A prt 21. Kommunista Kongresszusn ezt a folyamatot kell megerstennk, s ezzel vgleg lezrni a prtellenzk gyt. hangslyozta Thrmer Gyula.

Rszletek Thrmer Gyula beszdbl


folyik az j prttagok felvtele Budapesten, Bks megyben, Gyrben s msutt. Vannak ms elvtrsaink is, akik nem rtenek egyet a prtellenzk kizrsval, nem rtenek egyet mint mdszerrel, de tudomsul veszik a tbbsg dntst s dolgoznak tovbb. Vannak olyan elvtrsaink, akik koruk, egszsgi llapotuk miatt nagyon megfradtnak rzik magukat, s nem kvnnak aktvan rszt venni a prt letben. Nem vonulnak ki ltvnyosan, mert tudjk: ezzel nem segtenek a prtnak. Vannak elvtrsaink, akik ltvnyosan kilpnek a prtbl. Rendben van! De engedjtek meg, hogy itt, mindenki eltt megkrdezzem ezeket az elvtrsainkat: Ti, akik vtizedekkel ezeltt belptetek a kommunista prt soraiba, azrt dntttetek gy, mert harcolni akartatok kzs gynkrt, a munksok, a dolgozk rdekeirt, a szocializmusrt. Ennek szellemben dolgoztatok a szocializmus idejn, s ennek alapjn maradtatok a Munksprt tagjai 1989 utn is. Ezek olyan dntsek, amelyeket a kommunistk egy letre hoznak. Egy kommunistnak akkor szabad a prtbl kilpnie, ha a prt politikja alapveten szembe kerl a marxistaleninista politikval, a marxizmus elveivel, a munkssg rdekeivel. Ma nem ez a helyzet! A prttagknyvvel csak az vagdaldzik, aki nem igazi kommunista. gy volt 1956-ban is, 1989-ben is, gy van ez ma is.

Zrjuk le a mltat, dolgozzunk!

Kongresszusi elkszletek
A Kzponti Bizottsg egyebekben dnttt a Csepelen jnius 4-n sorra kerl kongresszus szervezsi gyeiben. Elfogadta a kongresszus gyrendi javaslatt. A KB dnttt arrl is, hogy egyes prtszervezetek krsre a kldttek regisztrlsnak hatridejt mjus 6-ig, pntekig meghosszabbtja. A kongresszusra eddig mintegy 1600 prttag regisztrltatta magt. A Kzponti Bizottsg az albbi hatrozatot fogadta el a mandtumvizsgl bizottsgrl. A Munksprt 21. Kommunista Kongresszusnak Mandtumvizsgl Bizottsga hoz kpest van egy klnbsg! Az MSZP-hez val viszony vlasztvz. Nem megynk az MSZP-vel, de nem megynk azokkal sem, akik az MSZP-val akarnak menni. 1. A Kzponti Bizottsg ttag bizottsgot vlaszt a kongresszust megelz mandtumvizsgls feladataira, illetve javasol megvlasztani a kongresszusnak. 2. A Mandtumvizsgl Bizottsg szemlyi sszettele: Elnk: Sipcz Sndor (Gyr-Moson-Sopron megye). Tagjai: Bogsch Tiborn (Borsod-Abaj-Zempln megye), Davidovics Lajos (Budapest), .arkas Kroly (Budapest), Khalmin .orrai Jlianna (Csongrd megye). 3. A Mandtumvizsgl Bizottsg feladata, hogy: ellenrizze az alapszervezetek kldtti regisztrcis adatlapjainak valdisgt, a kzponti alapszervezeti s tagnyilvntarts adataival egyeztetve megllaptsa a regisztrlt prttagok kldtti mandtumnak rvnyessgt vagy rvnytelensgt. ellenrizze a kongresszuson rszt vev kldttek mandtumt. A kongresszuson a bizottsg munkjt regisztrcis munkacsoport segti. Budapest, 2005. prilis 23.

A prttagknyvvel csak az vagdaldzik, aki nem igazi kommunista


A tagsg tlnyom tbbsge egyetrtett a prt politikjval s a Kzponti Bizottsg dntseivel emelte ki a prt elnke. Ezt a kommunista hozzllst lttuk az prilis 4-ei rendezvnyen, a gyulai fesztivlon. De ezt lttuk abban is, ahogyan Budapesten, .ejr, Szolnok megyben, Gyrben, Veszprmben gyjtttk a pnzt, ahogyan

Szervezeteink tlnyom tbbsge tmogatja a Kzponti Bizottsg hatrozatait s politikjt emelte ki Thrmer Gyula. Tmogatjk s dolgoznak. Megyink egy rsze az elmlt hnapokban nyltan szembeszllt a Kzponti Bizottsggal. Ma egyikk-msikuk magatartsa vltozni ltszik. gy tnik, elkezdenek gondolkodni elvtrsaink. Mit krnk ezektl a megyktl? Nyissanak j fejezetet a tevkenysgkben! Nem krjk, hogy feleskdjenek a tbbsgi irnyvonalra. Nem kell szeretni a KB dntseit, csak tartsk be! Ne nyitogassk a mlt sebeit, ne prbljk jra s jra elvenni a lezrt gyeket. s fleg dolgozzanak! Thrmer Gyula kln kitrt az MSZP-hez val viszony krdsre. A prtban foly vita s harc mgtt egy f krds ll: az MSZP-hez val viszony. A krdst nem a kongresszuson kell megvlaszolnunk. A vlaszt megadtuk mr ezerszer, s vlaszt adtunk az elmlt hnapok vitiban is hzta al a prt elnke. A vlaszunk egyrtelm: az MSZP nem baloldali prt. Ebben az orszgban egy rendszervltsellenes, kapitalistaellenes prt van, az pedig a kommunista Munksprt. Az MSZP nem a kisebbik rossz, hanem ugyanolyan tks prt, mint a .idesz. Mi ezrt nem megynk sem az MSZP-vel, sem a .idesszel. A korbbiak-

A kommunistk mi vagyunk
A prt nevnek megvltoztatsa orszg-vilg eltt kifejezi, hogy a Munksprt a tks rendszer ellen kzd. j szakaszba lpnk, amikor az emberek mr kezdik rteni, mi is a kapitalizmus. Nincs forradalmi helyzet, de 15 v alatt minden megvltozott s ebben van a mi nvekv ernk emelte ki Thrmer Gyula. Nem rdemes a nvvltoztatssal vrni mondta a Munksprt elnke. rthet s tiszteletben tartand azok aggodalma, akik gy fogalmaznak: jobb lenne a vlasztsok utn. A tbbsg azonban gy gondolja, hogy vgjunk bele. Legyen a prt neve idn sztl: Magyar Kommunista Munksprt!

A PRT.RUM .ELSZLALI
A Kzponti Bizottsg tagjai kzl: Karacs Lajosn (Budapest), Sipcz Sndor (Gyr m.), Tajcs .erenc (Heves m.), Alfldi Barna (Csongrd m.), dr. Hajd Jzsef (Budapest), .erenczi Mikls (Somogy m.), Szabn .ark va (Heves m.), Szab Jnos (Hajd m.), Dvid Istvn (Bks m.), Molnr Mikls (Borsod m.), Tth Istvn (Komrom m.), Kiss Jnos (Bks m.). Az aktvals rsztvevi kzl: Gelb Zoltn (Baranya m.), Szeiff Molnr rpd (Budapest), Kszegin Benedek Anna (Budapest), Gilicze Attila (Budapest), .lp Jzsefn (Borsod m.), Sndor Gyrgy (Budapest), Sett Vilmos (.ejr m.), Szllsin .itos va (Szabolcs m.), Lakatos Lajos (Bcs m.), Deli Sndor (Tolna m.), Jakus Lszl (Gyr m.), .ejes Jnosn (.ejr m.).

AKTULIS

2005. prilis 29.

Thrmer Gyula, a Munksprt elnke a Munksprt 2005. prilis 22-ei sajttjkoztatjn, az Oktatsi Minisztrium plete eltt az albbiakat mondta el: lltsuk meg Magyar Blintot! lltsuk meg a ktszintrettsgi-rendszer bevezetst! lltsuk meg a liberlis politika jabb rombolst!

A Munksprt petcija az oktatsi trchoz


Kveteljk:
A ktszint rettsgi tbb mint 100 milli forintba kerl az llamnak. Kltsk ezt a pnzt arra, hogy vgre kifizetik a pedaggusok elmaradt bremelst! A ktszint rettsgi pnzbe kerl az iskolknak, mert nekik kell megfizetnik a miniszter rmlmainak rt. A ktszint rettsgi trvnyestett pnzmoss. A kormny kzpnzeket mos t sajt liberlis bartainak szakrti djak, knyvkiads cmn. A ktszint rettsgi botrnyba fog torkollni, mert a magyar iskolkat, a magyar tanrokat nem ksztettk fel. lltsuk meg a ktszintrettsgi-rendszer bevezetst! lltsuk meg a liberlis politika jabb rombolst! lltsuk meg Magyar Blintot! Ne vezessk be a ktszint rettsgit! Az idn minden iskola maga dntsn: milyen rendszerben akar rettsgiztetni. Magyar Blint mg a tanv vge eltt mondjon le, s helyre augusztus elsejtl oktatsbart minisztert nevezzenek ki.

A II. vilghbor utni vilgrend


Ez v mrciusban trszes cikksorozatban emlkeztnk haznk felszabadulsnak hatvanadik vforduljra, felvzolva azt a plyt, amelyet a nagyhatalmak tettek meg az els vilghbort kvet bkeszerzdsektl a msodik vilghbor befejezsig. Kvetkez, most indul sorozatunkkal pedig a II. vilghbor utni j helyzettl napjainkig szeretnnk elkalauzolni olvasinkat. 1945 mjusban Eurpban, majd szeptemberben Japn veresgvel a vilg ms rszein is befejezdtt az 193945 kztt foly msodik vilghbor. A hbor utni rendezs nyomn egy j vilgrend alakult ki.
Az j vilgrend kt nagyhatalom, a Szovjetuni s az Egyeslt llamok jogi-politikai megegyezsre s a mgtte ll viszonylagos eregyenslyra plt. Mindennek haditechnikai alapjt az j fegyver, a nukleris fegyver jelentette. Az j vilgrend trsadalmi tartalma a kapitalizmus s a szocializmus erinek immron vilgmretv s tfogv vlt kzdelme. Ez a vilgrend kzel fl vszzadon keresztl llt fent, s a 20. szzad 90-es veiben sznt meg a Szovjetuni sztessvel, a kelet-eurpai szocialista rendszerek megbuktatsval. ezek az orszgok csatlakoznak a NATO-hoz, az Eurpai Unihoz, azaz a nyugati rdekvezethez. Ez azonban 1945-ben mg csak a jv.

1. Mit kifogsolunk a ktszint rettsgivel kapcsolatban?


A ktszint rettsgi flsleges, nem kell senkinek! A kzpiskolknak teher, az egyetemek nem ignylik. A ktszint rettsginl a tanulk nem tbbet tanulnak, hanem tbbet szmolgatnak: mi ri meg jobban? A ktszint rettsgi a szlknek pnzbe kerl. Egy idn rettsgiz dik ha mind az t tantrgybl biztosra akar menni s megveszi a kiegszt fzeteket, ez dikokknt legalbb 70 ezer forint kiadst jelent.

2. A Munksprt kldttsge .riss Pter kzoktatsi osztlyvezetnek tadta a prt petcijt


3. Thrmer Gyula az albbi levelet kldte Magyar Blintnak: Nyilvnos vitra hvom ki nt, Tisztelt Miniszter r, az oktats krdseirl. Amint a tavalyi a krhzprivatizci elleni npszavazs is mutatta, a Munksprt a trsadalom nagyon sok tagjnak vlemnyt kpes megszlaltatni. Az oktats ma mindenkit foglalkoztat, de nnel mint miniszterrel senki sem mer vitba szllni. n merek, s remlem, n sem retten vissza a nyilvnos vittl. Javaslom, hogy a nyilvnos vita sznhelye a fvrosi .azekas Mihly Gyakorl ltalnos Iskola s Gimnzium legyen, ahol egykor n is, n is, teljes rtk rettsgit s hasznosthat mveltsget kaptunk. Javaslom, hogy a vitra mjusban, brmely klcsnsen elfogadhat idpontban kerljn sor.

Az atomkorszak
A hbor technikai, katonai kvetkezmnye az atomfegyver s a raktafegyver megjelense. A maghasadst nmet tudsok Heisenberg vezetsvel Berlinben fedeztk fel a II. vilghbor elestjn. Hitler azonban nem rtette meg igazn az atom jelentsgt, az eriket hagyomnyos fegyverekre, harckocsikra, replkre, tzrsgre koncentrltk. Az atombombt elszr az amerikaiak csinltk meg. Az Egyeslt llamok 1945 augusztusban Hirosimra s Nagaszakira ledobta az els atombombkat. A japnok gy is, gy is az sszeomls eltt lltak, gy a lps katonai szempontbl teljesen indokolatlan volt. A cl nem is Japn megsemmistse volt. Az amerikai vezets jelezte a vilgnak, hogy olyan fegyvere van, ami msnak nincs. Az amerikai atommonoplium azonban nem tartott sok, 1949-ra a Szovjetuni is elksztette a sajt atombombjt. Ezt kveti a hidrognbomba. Az j tpus fegyvert hborban csak egyszer vetettk be, 1945-ben. Vilgoss vlt azonban, hogy ha mindkt fl rendelkezik ilyen fegyverrel, akkor egyik fl sem kpes egyoldal gyzelmet elrni anlkl, hogy sajt magt ne sodorn pusztulsba. Ez a felismers a klcsns elrettents alapja. A msik krds az volt, hogy az j robbananyagot hogyan lehet az ellensg terletre eljuttatni. A raktt a nmetek ksztik el elszr. A V-tpus nmet raktk tervezje Herbert von Braun 1945-ben, az USA-ban tallt j otthonra, s lett az amerikai rakta- s rprogram atyja. 1945 utn rohamos fejldsnek indult a raktatechnika, elbb a sugrhajts replgpek, majd a raktafegyverek formjban. Az amerikaiak rengeteg tmaszponttal rendelkeztek Japntl Grgorszgig, ahonnan replgpekkel elrhettk a Szovjetunit. A szovjeteknek nem voltak olyan tmaszpontjaik, ahonnan replvel elrhettk volna az USA terlett, s vissza is tudtak volna jnni. A raktatechnika ezrt a Szovjetuniban gyorsabban fejldik, s 1957-ben fellttk az els szputnyikot. Ez katonailag azt jelentette, hogy a Szovjetuni megpti az els interkontinentlis raktt, amivel mr knnyedn elrte az USA-t. Az USA srthetetlensge rk idkre megsznt. (.olytatjuk) M. L.

A szocializmus s a kapitalizmus vilgmret, tfog kzdelme


A II. vilghborban a tks Egyeslt llamok, Anglia s a szocialista Szovjetuni egyms mellett lltak, mert a fasiszta Nmetorszg legyzse kzs cl volt. A kzs ellensg megsemmistse utn eltrbe kerltek az eltr osztlyrdekek s az egyes nagyhatalmak sajt geopolitikai rdekei. A tks vilg 1917-ben slyos csapst szenvedett el. A szocialista eszme a gyakorlatban is megvalsult, s radsul egy nagy llam, a Szovjetun kpviselte, amely erejnl fogva kpes volt a szocialista eszme terjesztsre. A tks vilgban az els perctl lt a szndk, hogy visszaszerezze az elvesztett pozcikat. A tke s a munka ellentte nyilvnval volt. A tke az egsz vilgot uralma al akarta hajtani, a munka, a szocializmus eri a tke kizskmnyolsa all akartak jabb npeket felszabadtani. A msodik vilghbor utn az USA a tks vilg legersebb llama, a tks gazdasg s tudomny motorja, atomhatalom, a legnagyobb hadsereg birtokosa. Az amerikai vezets lehetsget ltott a trtnelmi revnsra. Ez a szndk vezetett el a hideghborhoz. A szocialista vilg, a Szovjetuni 1917-ben a szocialista vilgforradalom eszmjt hirdeti, s a II. vilghbors gyzelem kedvez lehetsget teremt a szocializmus elterjesztsre a vilgban. A Szovjetuni ereje megntt. Gazdasga kimerthetetlen energia- s nyersanyaghordozkra pl, szmos tudomnygban vilgels. Atomhatalom s a vilg egyik legnagyobb hadserege felett rendelkezik. A Szovjetuni nem akart hbort, de kpes volt reaglni a tks rendszer fegyveres kihvsaira is. A kzdelem vilgmretv vlt, hiszen 194548 kztt Kelet-Eurpban s zsia egyes rszein szocialista rendszerek jttek ltre. 1949-ben megszletett a szocialista Kna is. A kzdelem tfogv is vlt, hiszen katonai, diplomciai, ideolgiai, mszaki-tudomnyos, gazdasgi tren is folyt. Viszonylagos egyenslyrl

beszlnk, mert ebben az idben sem a tks vilg nem volt kpes legyzni a szocializmust, sem a szocializmus nem tudott gyzelmet aratni a kapitalizmus felett. Egyes terleteken az egyik fl, ms terleteken a msik volt az ersebb. A tks Nyugat a Szovjetunit nem tudta legyzni. A Szovjetuni ugyanakkor nem tudta a tks Nyugatot trdre knyszerteni.

Viszonylagos eregyensly: egyik sem kpes legyzni a msikat


A viszonylagos eregyensly azt is jelentette, hogy mivel nem kpesek egymst legyzni, tmenetileg felosztottk a vilgot. A hbor politikai kvetkezmnyeknt a vilgot a gyztesek befolysi vezetekre osztottk. Az 1945. februri jaltai, majd az 1945. jliusi potsdami megllapodsok, az 1947-es prizsi s az 1951. vi San .rancisc-i bke ezt a rendet szablyozta. Szovjet befolysi vezett vlt Kelet- s Kzp-Eurpa, a Tvol-Kelet egy rsze. Ennek alapjn Magyarorszg is a szovjet rdekszfrba kerlt. A nyugati, dnten amerikai rdekszfrba kerl Nyugat-Eurpa, DlEurpa. Nmetorszgot kettosztottk: a Nyugathoz tartoz NSZK-ra s a keleti vezethez tartoz NDK-ra. A viszonylagos eregyenslyra pl vilgrendet az idk sorn tbbszr megksrlik majd megbontani, de a 20. szzad 90-es veiig fennmaradt. A tks Nyugat nem engedi meg pldul, hogy a kommunistk kormnyon legyenek .ranciaorszgban, Olaszorszgban vagy msutt a nyugati vezetben. A szocialista vilg nem engedi meg, hogy sajt rdekszfrjbl kivljon brmelyik orszg is, akr Lengyelorszg vagy Magyarorszg 1956-ban. Mivel ltezik a viszonylagos eregyensly, a kapitalizmus s a szocializmus eri tudomsul vettk egyms dntseit. A II. vilghbor utni rendezs 1990 utn vltozik csak majd meg. A Szovjetuni belemegy abba, hogy a tks NSZK lenyelje a szocialista NDK-t, s ezzel ltrejjjn az egysges tks Nmetorszg. A Szovjetuni tudomsul veszi, hogy a kelet-eurpai orszgokban megdntik a szocialista rendet, s

Thrmer Gyula az Oktatsi Minisztrium plete eltti sajttjkoztatn

A Munksprt elnksgnek llsfoglalsa a ktszintrettsgi-rendszerrl


Kt vvel ezeltt mg senki sem tudta biztosan, lesz-e az idei tanvtl kezdve ktszint rettsgi. A pedaggustrsadalom nagyobbik rsze egszen az utols pillanatig abban bzott, hogy a dntshozatal valamelyik fokozatn csak megbukik ez a beteg tlet. De akrhny fordult rt is meg a dntshozatal, egy krt szles vben kikerltek: a pedaggusokat. Ma az oktatsgyhz gy, mint a focihoz, mindenki rt, csak az a klnbsg, hogy a fociban a hozzrtst azrt maguktl a futballjtkosoktl sem vitatjk el 1. A ktszint rettsgi a tksek, a gazdagok rdekt szolglja, clja a gazdagoknak nyitott elitkpzs megteremtse. A szegny elvben minden lehet, a gyakorlatban semmi! 2. A ktszint rettsgi mr a kitallsakor, teht mr koncepcijban is tmadhat volt. Cskkenti az adott trgybl tovbbtanulni nem szndkoz tanulk rszre megismerhet tananyagot, ezltal srti a tanulnak azt a jogt, hogy a kzpiskola teljes tananyagt megismerhesse, fggetlenl attl, hogy a kzpiskola elvgzse utn milyen elkpzelsei vannak. Nveli az adott trgybl tovbbtanulni szndkoz tanulk rszre szksges tantsi raszmot, ezltal srti a tanulnak azt a jogt, hogy a kzpiskola teljes tananyagt a mindenki rszre elrt tantsi rkon ismerhesse meg. Olyan szervezst ttelez fel, amelyre nem mindegyik kzpiskolnak van lehetsge, ezltal srti a tanulk szabad vlasztsnak jogt. Megsznteti a felsoktatsi intzmnyekben zajl felvteli vizsgt, ezltal srti a felsoktatsi intzmnyek azon jogt, hogy a hozz jelentkez tanulk alkalmassgt sajt szempontjai szerint mrje fel. 3. A ktszintrettsgi-rendszer bevezetse erszakosan s erltetetten trtnik. A rendszer bevezetsnek egyetlen krdsrl folyt szles kr vita: a kzp- s az emelt szint tartalmi kvetelmnyrendszernek sztvlasztsrl. Nem folyt vita a vizsgzs-vizsgztats mdjrl, sem a felkszls lehetsgeirl. A rendszer bevezetst nem elztk meg mrvadnak tekinthet elzetes felmrsek; az egyetlen elzetes felmrsi ksrlet kudarcbl semmilyen kvetkeztetst nem vontak le. A bevezetsben nem rvnyeslt semmilyen fokozatossg. 4. Az emelt szint rettsgi vizsgnak nincs clja. A ktszintrettsgi-rendszer mr azon a ponton megbukott, amikor a felsoktatsi intzmnyek tlnyom tbbsge lemondott annak megkvetelsrl, hogy a hozz jelentkezk a felvteli trgyakbl emelt szint rettsgi vizsgt tegyenek. A ktszintrettsgi-rendszer idn februr 15-n jra megbukott, amikor a vgzs dikoknak a vrakozshoz (s az erre ksztettekhez) kpest csak tredke jelentkezett emelt szint vizsgra. 5. Az oktatsi kormnyzat ahelyett, hogy elismern tvedst, az emelt szint rettsgi vizsga teljes eljrsi rendszert tterhelte a kzpszintre. Cskkentett tadott ismeretanyaggal, ugyanakkor neheztett kvetelmnyekkel sikerlt teljesen kiszmthatatlann tennie a kzpszint rettsgi vizsga kimenetelt. A hz ptshez cskkentette a tglt, kihagyta a maltert, azonban nem is azt vrja el, hogy lakhat legyen, hanem azt, hogy forogva zenljen. Szerencsre az rtkel bizottsgot sem kpezte ki arra, hogyan tlje meg az eredmnyt csak arra, hogy errl hatalmas, j tpus, elektronikus dokumentcit ksztsen. A Munksprt megllaptja: 1. A ktszintrettsgi-rendszer koncepcijval sem a kzpiskolk, sem a felsoktatsi intzmnyek, sem maguk a pedaggusok nem rtenek egyet. Az oktatsi kormnyzat ez irny egsz tevkenysge (is) a magyar oktats rdekeivel ellenttesen zajlik. 2. A ktszintrettsgi-rendszer szervezsvel sem az ezt a folyamatot irnyt szervek, sem az iskolk nem kszltek el. Sem rszleteiben nem tudtak egyetlen hatridt sem betartani, sem most, az rettsgi vizsgk elkezdse eltt hrom httel nincsenek felkszlve feladataikra. 3. A ktszintrettsgi-rendszer szksgessgt korbban indokolni prbl rvek mr mind sorra megbuktak. Budapest, 2005. prilis 18. MUNKSPRT ELNKSGE

2005. prilis 29.

TRSADALOMKULTRA

Megjelens eltt a Ladnyi-ktet


ELBB-UTBB MEGLELI HELYT A SZVEKBEN IS
Mjus kzepn jelenik meg Ladnyi Mihly versesktete: nek a Jistenhez, az Urbis Kiad gondozsban. Az rdekldk igen hossz sznet utn vehetik vgre kezkbe a klt verseit. Az albbiakban Moldova Gyrgy a ktethez rt elszavbl idznk s megismertetjk nket a klt kt versvel. Prbakppen megkrdeztem nhny huszonves, diplomzott, intelligens fit s lnyt, mit tudnak Ladnyi Mihlyrl a nevt sem hallottk. Ha lne, gy nyugtzn: Ifj szvekben nem lek tovbb. Mgis sokan rezzk, hogy a felejts hamuja alatt vltozatlanul ott parzslik a rebellis szve s senki sem olthatja ki a tzt. Ladnyival egy vben szlettem, gy a kzvetlen kortrs hitelessgvel mondhatom, hogy a mi nemzedknknek egyik legnagyobb, ha nem ppen az elsszm kltje volt. Ha ez gy van krdezhetnk a kvlllk mirt nem szletnek rla monogrfik, vagy mirt nem szegeztek emlktblt valamelyik rgi otthona utcai falra? Egy francia filozfus szerint nincs nagyobb szerencse annl, mintha termszetnkkel elvesztjk azt a helyet a trsadalomban, amely kpessgeink alapjn kijrna neknk ennek a ttelnek az igazolsra nehz volna Ladnyi sorsnl jobb illusztrcit tallni. Nem, nem volt szent! Hihetetlenl sztszrt letvitelvel, alkoholizmusval, megszmllhatatlan ngyvel szinte folyamatosan az anyagi csd szln llt. Bartai brnds anarchistnak hvtk, mert csak ritkn rendelkezett lland lakssal, felbomlott szerelmi kapcsolatai utn Isten tudja hny gyerek utn fizetett tartsdjat. Ezt a magatartst a klnbz kulturlis osztlyok s igazgatsgok taln mg hajlandk lettek volna tolerlni, klti bohmsgnak minsteni, de egyre harcosabb plebejusi alapllsa, a mindenkori hatalmat pukkaszt versei gyakran sodortk sszetzsbe. A legemlkezetesebb botrnyt Ladnyi 1966. prilis 17-n kavarta a meztri kltszet napi nnepsgen. Mr az els megszlalsval megdermesztette az egybegylteket: Van itt valaki a prttl? krdezte, majd be sem vrva a minden bizonnyal igenl vlaszt kijelentette, hogy a forradalom megtiszttsrt harcol a mindent elbort korrupci ellenben: A prttl nincs mit vrni! tette hozz. A legfelsbb szintjn is ktes mlt embereket lehet tallni. Szavait azzal a megjegyzssel zrta, hogy az irodalomnak annyit hasznl a prtirnyts, mint a bknek a Bketancs. Mindezt a leghitelesebb forrsbl tudhatjuk, mert a Magyar Szocialista Munksprt Szolnok megyei bizottsga mr msnap egy tiratban feljelentette Ladnyit. Az MSZMP Tudomnyos Kzoktatsi s Kulturlis Osztlya mint az gyben illetkes testlet hamarosan foglalkozott a skandalummal s szigor tletet hozott. Ngy ttelbl ll bntetssel sjtotta Ladnyit. Ktelezte, hogy fizesse vissza az addig lvezett trsadalmi sztndjt, egyves szilenciumot szabott ki r, ezalatt sem folyiratban, sem nll ktettel nem jelentkezhetett, tovbbi egy flven t rsait be kellett mutatnia a Mveldsi Minisztrium Irodalmi Osztlyn elzetes cenzrra, vgl kt vre eltiltottk az rolvas tallkozktl s minden ms nyilvnos szereplstl is. .ellebbezni nem volt hov s kihez. A szilencium letelte utn is letrlhetetlen stigmt hagyott Ladnyin, slyos nyomorban lt, egyetlen tmogatra szmthatott, Kardos Gyrgyre, a Magvet Kiad oly sokszor emlegetett igazgatjra. Kardos htrahagyott iratai kztt egy egsz dosszit megtltenek Ladnyi segtsgkr levelei. Ladnyi temetsnek krlmnyei is beillennek egy eps-groteszk Ladnyi-versbe. Sztankovics Magda, els gyermeknek anyja gy emlkezik vissza: ...A rdibl tudtam meg, hogy Ruttkai vt is aznap bcsztatjk .arkasrten, Miska temetse eltt nhny rval. Ktsgbeesett dh fogott el. A hr hallatn vgleg bizonyoss vlt bennem: intzmnyes elhallgattatsa a hallba is elksrte. Hogyan is lehetett volna osztozni kt ekkora fjdalomban?! A hradsokban llandan figyelmeztettek, hogy nem lehet autval megkzelteni a temett. Iszony tmeg hullmzott az utckon. Vlaszthattak a Ladnyi-tisztelk, a Ruttkait imdk, kit ksrnek el az utols tjra, kinek adjk meg a vgtisztessget. Hossz gyszmenet hmplygtt a nagy sznszn koporsja mgtt. Miskt hevenyszve ravataloztk fl. A Ladnyit ksr gyszmenetben jval kevesebben voltunk. Kisember volt, szenvedlyes lmokkal, soha nem szn vgyakozsokkal. pp gy lt, mint brmely haland. Ha msrt nem, ezrt jrt volna neki mlt vgtisztessg. A .arkasrti temetben nincs sremlke. Csak egy kis fldkupac s egy szerny fejfa jelzi: Itt nyugszik Ladnyi Mihly 19341986. A rendszervlts sem hozta meg a mlt elismerst Ladnyi emlknek s mvszi teljestmnynek. A jobboldal megbecsli a maga ideljait, koszorkkal tiszteleg a fligmeddig dilettns G. Attila klt eltt, a hbors bnkrt eltlt Wass Albertet pedig valsggal szentt avatja. A baloldal nem ennyire buzg. Ladnyi halla ta lassan mr hsz v telt el s ezalatt csak egyetlen posztumusz ktete jelent meg bartai fradozsa nyomn mg 1988-ban. Ha belegondolunk azonban, nincs min csodlkoznunk az esemnyek ilyetn alakulsn. Mirt vllaln fel a mondjuk ki nyltan: kommunista elktelezettsg Ladnyi emlkezetnek polst az MSZP, az a prt, mely ugyan baloldalinak vallja magt, de kormnyon-ellenzkben a nagytke engedelmes vazallusa. Egy Ladnyi-gyjtemny kiadsval csak lehetetlen helyzetbe hoznk magukat: aligha tallnnak olyan verset, mely nem lztana minden politikai alakulat ellen. A klt egyik igaz hvnek, Urbn Tamsnak, az Urbis Kiad igazgatjnak ksznhetjk, hogy annyi id elteltvel most mgis megjelennek Ladnyi vlogatott versei. Tams a sajt pnzt kockztatta, sem hivatal, sem alaptvny, de mg csak egy knyvtr sem jrult hozz a kltsgekhez egyetlen fillrrel sem. Gondolatban kitntetem a nem ltez Ladnyi Mihly-dj legfels fokozatval. Nem tudok rla, hogy brki is folytatni kvnja kezdemnyezst. Baj persze nincs, Ladnyi csak azt az utat jrta be, amely Magyarorszgon minden nagy baloldali r szmra kijelltetett: Jzsef Attilt ngyilkossgba, Nagy Lajost elviselhetetlen depressziba kergettk. Az halhatatlansguk azt gri, hogy elbb-utbb Ladnyi Mihly is megleli mlt helyt nemcsak az irodalomban, hanem az ltala vdelmezett elesettek s kiszolgltatottak szvben is. Moldova Gyrgy

Ladnyi Mihly klt Dvavnyn szletett 1934. februr 12-n, elhunyt Csemn 1986. augusztus 20-n. .alusi iparos-paraszti csaldbl szrmazott, magnyos gyermekkora volt. A kzpiskola elvgzse utn a budapesti tudomnyegyetemre jelentkezett, itt kerlt az irodalomhoz kzel, maga is prblkozott a versrssal. Els versei 1956-tl jelentek meg klnbz irodalmi folyiratokban. Dolgozott knyvkiadnl, klnbz napilapoknl, mveldsi hzban. 1964-tl az rsaibl lt. Versei egyre kevsb igazodtak brmifle ideolgiai elktelezettsghez. Irodalomtrtnszek szerint az 1945 utni magyar kltszet egyik legkiemelkedbb, klasszikus nagysgrend letm a Ladnyi.

Ladnyi Mihly:
TIZENEGYEDIK PARANCSOLAT
Vegyl meg mindent, vsrolj nyakra-fre, lgy hitelkpes, keress kezeseket, ne maradj ki a piac rmeibl se, szerezz, szerezz, szerezz! Nlkled fizetskptelenek a hivatalok, ht jr neked ez, te lltod el a globlis rtktbbletet. Vegyl meg minden ezt-azt, a polcok roskadoznak, vltsd rura magad, legyen meg mindened. A dolgos testnek, ha este mg maradk erejt sszeszedi (mert komolyzene megy s jobb egy kis etyepetye) kell a tudat, hogy a gyereknek ha gy dnt a forvos r is meglesz majd mindene. Ht vegyl meg mindent, vsrolj nyakra-fre, lgy hitelkpes, keress kezeseket, ne maradj ki a piac rmeibl se, s szerezz, szerezz, szerezz!

.OKLR
Mialatt a kzgazdszok izgatottan meslik az egyni rdekeltsg elvt a kzssgi trsadalomban, mialatt btorsgra tant Guevara, s a napihrek egrlyukak bunkerei fel tasziglnak, ahol meg tudjuk vdeni, amink tn sose lesz, mialatt a kis istenek felfaljk a nagy Istent, villmot szrnak, mennydrgst gyrtanak, s knkves stket ksztenek alnk, mialatt a homo sapiens olimpikon tkletesedik, de leszoktat a ktlbon-jrsrl az ipar, s dhdt nyivkols tiltja be a zent te mgse aggdj! Zmmg mg dallamot a szl estbe-rvul fnak, kel fszlnak mond mest mg tcsk, s az hez is megfeni kst.

EZ CSAK TERMSZETES
Ha egy szm utn kt meghatrozs tallhat, az els a vzszintes. MEGHATROZSOK: 1. Engels A termszet dialektikja cm mvbl idznk; az els rsz. Abba a msik irnyba. 2. Ppai korona. 3. Szicliai tzhny. 4. Shelley kirlynje. 5. ... le burgeois; meghkkenteni a (nyrs)polgrt. 6. Rusztaveli szemlyneve. 7. Lrmzik, zajong, npiesen. 8. Thaifld s Norvgia gpkocsijele. 9. Hengeres bugj pzsitffle. 10. Billeg. 11. Np, oroszul (NAROD). 12. II. Erzsbet alattvalja. Az idzet msodik, befejez rsze. 13. Hzastrs szleinek egyike. 14. Az idus eltti kilencedik nap (a rmai naptrban). 15. Algriai kiktvros. 16. zsiai eredet kelmefest eljrs sznes mintk ksztsre. 17. Exkormnyf (Gyula). 18. ... Bernard. 19. Kvredik. 20. Tudomnyos ttel. 21. Gg trsa. llami vasttrsasgunk. 22. ... de .rance; Prizs s vid-

ke. 23. Hzik. 24. ... hiszi, ... nem. 25. Hm juh. 26. A deutrium s az ittrium vegyjele. 27. Kzptt szp! 28. Rgebben altatsra hasznlt folyadk. 29. Volga-parti vros. Szds talaj. 30. John Wayne filmje. 31. Az sszes. 32. Vonaton kzlekedik. 33. Naumov rendeztrsa volt (Alekszandr). 34. ... Angeles; kaliforniai vilgvros. 35. Tlnk elszllt. ... az rdg a felsgt; Andrs .erenc filmje. 36. Morning ...; angol kommunista lap. 37. Mlik az id. 38. ... a propos; rosszkor. A ferencesekbl kivlt szerzetesrend tagja. 39. Babaringat sz. Hangszn. 40. Vzelvezet csatorna. 41. A koreai szocializmus atyja (Ir Szen, 191294). ... nidr; zsid engesztelnapi ima. 42. A hegy levrl szerzett vers. Tartani kpes. 43. .rfivadt frdruha. Glazr. 44. Az els teljes magyar Bibliafordts ksztje (Gspr). 45. A d utn kvetkezik. 46. Lomszlek! 47. Egykori knai portugl gyarmat, portugl nevn. 48. Halszszerszm. A tuszik si ellensgei. 49. Portka. 50. ...szigetek; az USA-hoz tartoz mikronziai Belaui Kztrsasg rgebbi neve. 51. Svjci r (Charles .erdinand, 18781947). 52. A Mario s a varzsl

szerzje (Thomas). 53. Capek-drma. 54. Alludl. 55. Rizsbor. 56. Az Este egy munksvonaton cm vers kltje (Zoltn). 57. Kedves emlk sznszn (Manyi). 58. Szulkfle gyom. 59. Ms nem tudhat rla. 60. Paleoszibriai nyelv. 61. Betkkel tvesen rgzt. 62. ... Pannonius; latinul alkot magyar renesznsz klt. 63. Slyarny, rv. 64. ...-quale; gy-ahogy. 65. ..., but not least; vgl, de nem utolssorban. 66. Az elemzs szakembere. Horvth Imre

1 12 15 18

4 13 16

8 14

10

11

17 20 21 24 30 34 38 39 42 44 49 53 54 61 60 64 55 56 61 65 50 57 45 35 25 31 36 26

19 22 28 33 29 23

S
27 32 37 40

41 43 47 52 59 63 66 48

A 15. lapszmunkban megjelent rejtvny helyes megfejtse: A forradalmat a hatalom provoklja ki. Nyertesek: Kozk Andrsn (Nyregyhza), Tth .erenc (Jobbgyi), Nochta Jnosn (Bakonycsernye). Knyvnyeremnyeiket postn kldjk el. E heti feladvnyunk helyes megfejtst 2005. mjus 9-ig lehet bekldeni a szerkesztsg cmre (1082 Budapest, Baross u. 61.).

L
46 51 58 62

2005. prilis 29.

VI. fejezet
Beltom, nem vet rm j fnyt, de n csak indulatbl tudom rsznni magam, hogy kivlaszszak s megrjak egy tmt. Szeretnem vagy gyllnm kell a clul kivlasztott krnyezetet vagy intzmnyt. Koml taln azrt, mert ez volt az els nagyobb riport vllalkozsaim sorban minden ms helysznnl jobban megrintett. A vrosban laktam, naponta leszlltam a bnyba, szabadidmben elbeszlgettem a munksszlln lkkel vagy jrtam a hlepte utckat, j s j rszeket fedeztem fel bennk. Mind tbben fogadtk a ksznsemet, lltak le trsalogni velem, munkbl hazatr bnyszok, hziasszonyok, gyermekeiket sznkztat apk. Gyakran meg is invitltak otthonukba, a korszak szoksos tpus btoraival berendezett laksokban vendgeskedtem, a televzijukat, hztartsi gpeiket tbbnyire a hsgjutalombl vsroltk a bnysznapi nagy felhozatal vsrokon. n is igyekeztem szerethet mdon viselkedni, nhny elejtett mondatom bejrta az egsz teleplst, pldul az a megjegyzsem, hogy Koml a legeurpaibb magyar kisvros. Hamarosan elterjedt az a legenda, hogy n szletsemre komlai tke vagyok, amely minsts megklnbztetend a jtt-ment komliaktl. ungl .erenccel is gyakran tallkoztam, minden alkalommal bartsgosan rdekldtt, hogy haladok a munkmmal, a vlaszom azt hiszem nem foglalkoztatta klnsebben. gy gondolta, hogy egy szoksos szemllet knyvre kszlk, amely a bnyaalapt s, Engel Adolf mkdstl kezdve idrendi sorrendben vgigmegy Koml jabbkori trtnetn, megfelelen kidombortva a helyi munksmozgalmi hagyomnyokat, a felszabadulst kvet szncsatk hsiessgt, majd optimista mdon felvzolja a jv tvlatait. Erre garancit grt a Magyarorszg felfedezse sorozat hivatalos pecsttel elltott megbzlevele s Becker Dezs szemlyes ajnlsa. Gungl egyetlen knyvemet sem olvasta, ksbb is csak a forma kedvrt nzett bele a szmra dediklt kteteimbe, kisebb humoreszkjeim gyjtemnybl egyetlen mondat ragadta meg a figyelmt: Na maga is kimehetne a Keleti plyaudvarra, htha megjn az esze! ezt gyakran megismtelte, mindannyiszor hangos nevetssel ksrve. Nem ismerte militns termszetemet, meg sem fordult a fejben, hogy mindenekeltt a jelen llapotok lersra kszlk, azt pedig vgkpp nem tudta elkpzelni, hogy fest ez majd rsos formban. Gungl szmos szvlyes gesztust tett felm, mr az els hetekben meghvott arra az nnepsgre, amelyet a szocialista brigdmozgalom elindulsnak tizedik vfordulja alkalmbl rendeztek. Az esemnyre a Juhsz Gyula klubban kerlt sor. Ez a helyisg eredetileg felvonulsi pletknt szolglt, mikor az ptk elvonultak, Gungl a Bta bnya nevben azonnal rtette a kezt. Az egsz hzat rendbe hozatta, pp csak az alapokat hagyta rintetlenl, eladtermet, trsalgt, szakkri helyisgeket alaktott ki s viszonylagos knyelemmel be is rendezte. Ksbb a vros hiba prblta visszaszerezni, hol egy fikknyvtr, hol egy orvosi rendel cljra. Gungl gyerekkorban a neves zenepedaggus, Szederknyi dm tantvnya volt, 13-15 vesen trombitlt a nvendk zenekarban, majd zemvezetknt tmogatta egy btai fvszenekar megalaktst, k is itt gyakoroltak. A klubban jeles szemlyisgek tallkoztak a bnysz kznsggel, megfordult itt Grosics Gyula s Mk Gyrgyi, a tornszn, Veres Pter r s Knya Lajos klt, ez szolglt most sznhelyl a brigdmozgalom megnneplsnek is. Mieltt elindultam volna a rendezvnyre, teleraktam egy sporttskt a knyveimmel, arra szntam ket, hogy sztosztogassam a rsztvevk kztt, aprbb ajndkok erstik a bartsgot.

Moldova Gyrgy

Az utols tltny
NEGYEDIK KTET

NLETRAJZI TREDKEK
Rszletek megjelens eltt
szocialista mdon dolgozni, lni, mveldni. Napjainkban a szervezdsnek a neve is alig kerl szba, ha mgis megemltik, szinte kizrlagosan gnyos hangsllyal teszik, leginkbb a brigdnaplba beragasztott sznhzjegyekkel hozakodnak el, amelyeket sokszor az elcsarnokban fellltott szemtkosarakbl szedtek ssze.

tl mondta a boldogsgtl. ismtelte meg, mert nem tallt megfelel szavakat, helyette egy, a szksorban ldgl bnysz fejezte be a mondatot, a korszak ismert slgert idzve: A boldogsgtl ordtani tudnk. A kitr nevets nyomn A. elkullogott, Gungl elszr sszevonta a szemldkt, aztn is elmosolyodott, feltntek ezsts fogkoroni. A rendezvny tbb mint kt ra hosszat tartott, a vgn szabad trsalgss alakult t. Sztosztottam a magammal hozott knyveket. A-nak csak egy vkonyabb ktet jutott, fitymlgatva forgatta a kezben: Nekem csak egy ilyen maradk knyvet adsz? Nem feleltem neki, msokkal sem vltottam t-tz sznl tbbet. Az elemi vatossg is azt diktlta: ha rdemi beszlgetsekbe keveredek, okvetlenl kicsszik a szmon egy-kt olyan krds, amely jelzi rdekldsem valdi irnyt, esetleg azt is elrulja, hogy mris tbb ismerettel rendelkezem annl, mint amennyit feltteleznek rlam s bezrulnak a kapuk elttem. Ezt a viszszafogottsgot taktikailag nem reztem ltvnyosnak, a passzv helyzeteknek is megvan a maguk rejtett dinamikja, hasonlan az sszenyomott, de kipattansra kszen ll rugnak. Csak mosolyogtam, dedikltam s odaadan blogattam a hozzm intzett szavakra.

volna, hogy a bnyban megfelel klmt teremtsen, de a gzkoncentrci ellen gyakran kevsnek bizonyul. Hogy tartani tudjuk az elrt rtkeket, gzlecsapol kszlket lltottunk be. Az elkszts alatt ll fejtseknl csvekkel mintegy tz mter mlyen behatolunk a sznfalba s megprbljuk leszvni a gzt. Van olyan munkahelynk, ahol mr tz hnapja szvatunk s mg mindig jelentkezik a metn. A mlt vben egymilli kbmter metnt szlltottunk ki a bnybl a napszintre. Ennek nagy rszt hagyjuk elillanni, pedig magas ftrtk gz. Csak a bnyavllalathoz tartoz kertszet veghzaiban s mg egy-kt helyen hasznljuk fel.

Nzzk a jelzkszlket, amely a klnbz

K sbb is ezt a mdszert kvettem egy-egy ri-

A mozgalom formlis vonsairl n is szerez-

tem szemlyes tapasztalatokat. Egy pk bartom meghvott magukhoz r-olvas tallkozra, de nekem sem idm, sem kedvem nem volt kimenni hozzjuk: Nzd mondtam neki , gyis csak az alrsomra van szksgetek, hozd el a brigdnapltokat s majd elintzzk. Bertam a nagyalak, vrs fedel albumba: Kszntm a brigd tagjait figyelmessgkrt, odaad rszvtelkrt. Minden r trsamnak hasonl tallkozkat kvnok! alrtam s el volt intzve, kaptam rte egy kosrra val kiflit. Most, legalbb utlag el kell ismernnk, hogy klsdleges vonsai mellett a mozgalom alapveten pozitv tartalmat hordozott. Elkpzelhet-e, hogy napjaink tksei ntudatos munkra, mveldsre, szolidaritsra biztatjk brrabszolgikat? Ha utnagondolunk, tovbbi klnbsgeket is felfedezhetnk. Rgebben a Kossuth-, illetve a ksbbi idkben az llami-djak elosztsnl el volt rva, hogy fizikai munksokat is kell szerepeltetnik a djazottak kztt, az utols msfl vtizedbl nem emlkszem hasonl esetre. Egy bnysz, eszterglyos vagy szvn eltt nyitva llt az t akr a legmagasabb trsadalmi tisztsgekig, ma a parlamenti prtok legfeljebb egy-egy dszprolit kapnak fel, tbbnyire egy budai csaldi hz tulajdonost, aki gy fest a sok jogsz, kzgazdsz, karrierfunkcionrius kztt, mint tajtkpipn a bojt. De ht jl van ez gy, ahogy van, ha egyeseknek mgsem konvenil, azoknak csak Antall Jzsef szavaival felelhetnk: tetszettek volna forradalmat csinlni! Mg a sznokok egymst kvettk a dobogn, tnzegettem a naplkat. gy lttam, hogy a termelsben szerny clokat tztek ki, a gyengbb sznmezkn azzal is bertk, ha a brigd szz szzalkot teljest. A mvelds fleg nyri kzs orszgjrst jelentett, kirndulsokat a Balaton mell, Grmblyre, Tapolcra, Budapestre. Mzeumokban kszlt pillanatfelvtel ritkn akadt, a beragasztott fnykpeken a brigdtagok inkbb srskorskat emelnek magasba.

portvllalkozsom elejn: Az az tkozott modorod tvesztett meg rta nekem egyszer egy mezgazdasgi pilta, akit srtettek a rla rottak , az a ltszlagos jindulatod, ahogy rdekldtl a sorsom irnt, azrt is voltam bizalommal irntad. Nem lehetek brja a sajt magatartsomnak, de gy rzem, hogy riporterknt soha nem lltottam fel kelepcket interjalanyaim szmra, csak olyan krdseket tettem fel nekik, amelyek valban rdekeltek. Az igaz, hogy ha nem rtettem egyet a vlaszukkal, akkor is csak ritkn bocstkoztam vitba. Nem tartottam fontosnak, hogy az n felfogsom rvnyesljn.

* * *

IX. fejezet
A sjtlg a metn s a leveg keverke. A leveg 5-15 szzalk metntartalommal robbankpes gzkeverket alkot. A sjtlgrobbans szmos slyos bnyakatasztrfnak volt mr okozja s a bnyszkods kezdete ta sok ezer bnysz hallt idzte el. 1942-ben a honkeiki sznbnyban az ez ideig legnagyobb sjtlgrobbanskor 1527 bnysz vesztette lett. A sjtlgrobbans hmrsklete zrt trben 2650 Celsius. A robbansnak elszr nyom, majd szv hatsa van s mindkett rombol. A robbans tovaterjedsnek sebessge elrheti a hang terjedsi sebessgt is. Trk Zoltn: Bnyaments

vgatokbl, fejtsekbl rkez mrsi eredmnyeket regisztrlja. Reggel van, ahol az jszaka nem folyt termels, ott ersen felgylt a metn, egy szzalkhoz kzeli rtkek mutatkoznak. Amerre villamosvezetkek vonulnak, vagy Diesel mozdonyok kzlekednek, a klnleges berendezsek automatikusan kikapcsoltk a vilgtst. A sjtlgrobbans valban olyan szrny, mint amilyennek mondjk? Nmelyiknl majdnem annyi energia szabadul fel, mint a hirosimai atombombnl. A robbans centrumbl kiindulva tovbb terjed s nem cskken az ereje, ha nincs valamilyen les kanyar, fordul, amely idejekorn felfogja, esetleg az egsz bnyt romba dnti. Valamikor a szzad elejn (termszetesen a XX. szzadrl van sz M. Gy.) egy francia bnyban a robbans feltlttte sznnel s kzettel az sszes vgatot, az aknkat, st, mg a napszintre is feldobott nhny szz vagonnal. Ezerktszz bnysz maradt lenn, a mentsket meg sem lehetett ksrelni, bezrtk a bnyt s egy srkeresztet tztek az akna fl. Belgiumban, .ranciaorszgban mr nem is foglalkoznak a gzkitrses telepek mvelsvel. Ami a mecseki sznmedencben trtnt katasztrfkat illeti, csak kt pldt emltek meg. 1957. november 4-n az Istvn aknai gzkitrsnl a metn 1070 tonna sznnel s kzettel felfel megtlttte az aknt. Itt, Zobkon egyszer 1807 tonna szenet vetett ki a metn, 200 mteres magassgig dugaszolva el a vgatot. A helytrtneti gyjtemnyben megtalltam egy robbanst tlt bnysz emlkezst, ebbl idzek: Amikor a kk lobbanst meglttam, elkiltottam magam, a trsam azonnal lezrta a palackokat. A lgcsatorna egy szemvillansnyi id alatt piros lett, mint az rett cseresznye. Kifel nem lehetett meneklni, mert akkor mr lngban llt az egsz vgat. A gpterembe mentnk, kzben arcom, flem meggett. A Szab gyerek utn nztem, csak nhny hete dolgozott nlunk, mindkt keze meggett, de nem esett pnikba, ksbb segtett msokat is kivinni

.elvettk az nment kszlkeinket s kifel

*
Az emberek megtiszteltek azzal, hogy bnyajrs kzben vagy fenn a napszinten egyarnt vals kpet adtak a helyzetrl, nem kendztk el a bajokat. jra s jra elkerlt a metnrobbans veszlye. A metngz a bnysz legrgibb s legalattomosabb ellensge. Angliban valamikor a hallratlt rabokat kldtk le a bnyba g fklykkal, k ellenriztk, hogy nem szivrgott-e be metn a fejtsbe. Komln sokig nem tudtunk a metnveszly mreteirl mondja a Kossuth bnya szellztetsi fmrnke. Az els nagyobb szabs gzkitrs 1968. mjus 8-n a dleltts mszakban kvetkezett be, kt embernk meghalt akkor. Az esemny kvetkeztben Kossuthot msodosztly sjtlges bnybl tminstettk gzkitrs veszlyes bnyv. Ez az tsorols nem puszta formasg, hanem szigor kvetelmnyeket tmaszt. tlagos bnyban egy tonna kitermelt sznre msfl kbmter levegt kell biztostani, gzkitrsesnl viszont tonnnknt ngy kbmtert. A mi ngyszzhsz vagonos napi termelsnknek ez 16 800 kbmter levegt jelentene, amennyit a mi viszonylag szk vgatainkon csak orknszer sebessggel lehetne keresztl bocstani, nem is beszlve arrl, hogy ez messze meghaladja a szellztetgpeink kapacitst. Mit tudnak tenni? .elmentst krtnk a bnyahatsgtl, k bele is egyeztek a tonnnknti kt kbmterbe, de munkahely tpusonknt meghatroztk a megengedett metn rtket, fejtsben pldul 1,5 szzalk lehet, lgosztly kihzban 0,75. s ez elgsges? Az thz levegmennyisg arra elegend

Legrdekesebbnek a harmadik vonulatot tall-

M ajd mindegyik brigdvezetvel tallkoztam

mr lent a bnyban, most mgis alig ismertem meg ket. Stt ruht viseltek, a fiatalok mr nem is az obligt kket, hanem a modernebb szrkt, a divatos szabs mgtt egyarnt eltnt rendkvli fizikai erejk s merevt-torzt srlseik nyoma. Rgebben a bnyszt elrulta egszsgtelen fehres arcszne, k semmivel sem voltak spadtabbak, mint egy gyri munks vagy egy kmves. Egy-egy frccst vagy veg srt vettek, s nyugodtan, kiss fradtan figyeltk az eladkat. Mikor ezeket a sorokat rom, alig msfl vtized telt el a rendszervlts ta, mely egyben a szocialista brigdok megsznst is magval hozta. .eledsbe merlt, hogy ellenttben a sztahanovista mozgalommal, a kiemelked egynisgek kultusza helyett a kzssg megtart erejre prblt alapozni. Hrmas clt tztt maga el:

tam: a szocialista letmdot, ez elssorban a trsadalmi munkban, az egymssal val trdsben valsult meg. A brigdok dolgoztak a bnyszpark rendbehozataln, lehordtak kilencszz vdr szenet a csecsemotthon pincjbe. Gyjtttek beteg trsaiknak, a rszegeseket is tmogattk, de nem kszpnzzel, mert azt elitta volna, hanem ruht vettek neki. Egy bnysz az omls alatt maradt, rvit a brigd kzsen nevelte, mg a nyaralsukrl is gondoskodtak. A gyls mindvgig barti hangulatban zajlott le, ellenszenv csak akkor lt ki az arcokra, amikor A., Koml ptkpviselje s kirakatembere lpett a dobogra. Az orszgos rendezvnyeken is szokott rszt venni a bnyszok nevben, tbben is megjegyeztk rla, hogy inkbb csak a televzi kpernyjrl ismerik. A. nemrgiben trt vissza egy szovjetunibeli hivatalos ltogatsrl, most az lmnyeirl prblt beszmolni: Mikor ott lltam a Vrs tren a boldogsg-

indultunk, kzben sszebeszltnk, hogy tkzben msik hrom trsunkat is keressk meg. Ezrt is nztnk be az ts dli keresztvgatba, ahol lmpkat lttunk. Kiabltak, hogy menjnk be, mert kt ember van ott. Az egyikk mr nem lt, a msikat kihoztuk, aztn mestersges lgzst, szvmasszzst adtunk neki. Szemlyes ismersn volt, nemsokra a nevemen is szltott. Kzben a mentk is megrkeztek. Az gy nem hagyott nyugodni, tovbbi tjkozds cljbl megkerestem a Kossuth bnyai mentk parancsnokt. Melyek a legfontosabb s leggyakoribb baleseti okok a komli bnyban? Mindenekeltt a tz. Ez rgi koml tok, az 1910-es vekben a komli telepek a lefejtstl szmtott hrom-ngy hnapon bell meggyulladtak. 1912-ben a tzes szm telep gse akkora kiesst okozott, hogy a termels alig fedezte a bnyazem helyi sznszksglett. s a gzkitrsek? Nzze, beszljnk szintn: egy komoly gzkitrsbl nem tudunk menteni mg akkor sem, ha esetleg csak tven mterre llunk a sznhelytl. A metn kiszortja a levegt, szz szzalkos oxignhiny lp fel, ugyanakkor omlsszeren nagy mennyisg kzetet szabadt fel. Csak az meneklhet meg, aki munka kzben is llandan figyeli a gzkitrs szoksos eljeleit. .okozdik az csolatra hrul nyoms, pattogs, aprbb robbansok ksrik, a vjvg elkezd vibrlni s a kzet ersen felduzzad. Egy esetben elfordult, hogy gymlyukat stak a talpban egy tmgerenda szmra, laptoltak, laptoltak, de soha nem lettek kszen, mert mindig j szn tdult a rgi helybe. Szerencsre az egyik vjrnak volt annyi esze, hogy eldobta a laptot s rvlttt a tbbiekre is, hogy menekljenek. Egy perc mlva bekvetkezett a robbans. (.olytatjuk)

2005. prilis 29.

HREK IN.ORMCIK
! nk ezz lk Em

Mjus elseje: ma is aktulis


cialista forradalom, illetve az 1945 utni npi demokratikus fordulatok s a skandinv jlti modellek hoztak szmos jogi s szocilis vvmny bevezetsvel. Sajnlatos mdon azonban a kilencvenes vekben beksznt kelet- s kzp-eurpai rendszervltsok a prtllam s a szocilis vdhl fogalma ellen hadat zentek. A neoliberalizmus prfti nhny v leforgsa alatt csak magyarorszgi viszonylatban mrve millikat rint szegnysget, tbb genercit is rint ltbizonytalansgot zdtottak az emberek nyakra. A brbl s fizetsbl lk kiszolgltatottsga pedig ksrletiesen a rgmltat idzi: a pusztn csak a napi meglhetsrt robotol munkavllalk sok helyen knytelenek naponta 12 rt is dolgozni alacsony brek s megalz munkafelttelek mellett. B. Dek Andrs

1890. mjus elseje ta a dolgozk vilgszerte megemlkeznek a munka nneprl, amely mig sem vesztett aktualitsbl, pp ellenkezleg: a globalizci, a terjeszked mutlicgek vilgban a dolgozk irnti szolidaritsra a XIX. szzad vge ta vltozatlanul szksg van.

2005. prilis 23-n, szombaton a Baloldali .ront Kommunista Ifjsgi Szvetsg aktivisti az amerikai nagykvetsg eltt tiltakoztak az Amerikai Egyeslt llamok Kuba elleni intzkedsei ellen. Az albbiakban rszleteket kzlnk Kupi Lszl, a Baloldali .ront Kommunista Ifjsgi Szvetsg orszgos vezetsgi tagjnak nagykvetsg eltt elmondott beszdbl. Kedves elvtrsak! Bartaink! Ez az az idszak, amikor lsezik az ENSZ Emberi Jogi Bizottsga, ez az az idszak, amikor az Egyeslt llamok be szokta nyjtani az ves indtvnyt, hogy a bizottsg tlje el Kubt az emberi jogok megsrtse miatt. Valjban nem teljesen pontos ez a megfogalmazs, hogy benyjt, mivel eddig ezt soha nem tette meg. Ennek kt oka van. Az egyik, hogy mr az egsz vilg unja a magt srtettnek rz USA keresztes hadjratt Kuba ellen. Ezt jl mutatja az a msik ENSZ-beli indtvny, amely arra irnyul, hogy az USA oldja fel a Kuba elleni gazdasgi blokdot. Ez utbbi javaslatot az ENSZ 170 orszga tmogatta s mindssze ngy volt ellene: az USA, Izrael, a Marshall-szigetek s Palau. A msik ok pedig az, hogy taln az Egyeslt llamok kormnya is rzi, hogy nincs erklcsi jogalapja szmon krni az emberi jogokat ms orszgokon, amikor maga is szmos esetben teljesen semmibe veszi ket. Ezrt teht minden vben megbzza valamelyik h csatlst, hogy tegye meg helyette ezt a lpst. Ms orszgok mellett sajnos Csehorszg is ott volt a benyjt orszgok kztt. St mi tbb, Csehorszg egyenesen vezet szerepet vllalt a kubai demokratikus tmenetet segt amerikai kampnyban. Ennek a kampnynak a clja nem ms, mint visszalltsa az 1959 eltti kubaiamerikai kapcsolatoknak. Ami azt jelenti, hogy az USA olyan kormnyt szeretne 45 v utn ltni Kuba ln, amely feladva a szigetorszg nllsgt, jra az Egyeslt llamok flgyarmatv tenn Kubt. Ennek a kampnynak volt az llomsa a tavaly sszel tartott prgai konferencia. s ennek a kampnynak a rsze volt az a kubai demokratikus tmenetet tmogat tavaly nyri nyilatkozat, amelyet Vclav Hvel, Lech Walesa mellett sajnlatos mdon Gncz rpd is alrt. Teszi ezt az az orszg, amely hamis indokkal megtmad egy szuvern llamot; az az orszg, amelyik ketts mrct hasznl a terrorizmus megtlsben, mikzben hbort indt a terrorizmus ellen, maga is terroristkat tmogat, akik rtatlan kubaiak vrt ontjk ki. Az az orszg, amely nemhogy eltln ezeket a gyilkosokat, mg ki is tnteti ket, s kmletlenl letfogytiglanra tli azt az t kubai hazafit, akik megprbltk megvdeni hazjukat a terroristk bombitl. Az az orszg, amely maga is gazdasgi terrort alkalmaz, amikor blokd alatt tartja Kubt (s ms orszgokat). A politikai nyomsgyakorls egyik eszkze ez a minden vben beterjesztett nyilatkozat, amelyet Magyarorszg is minden vben tmogat. Ezrt krjk a magyar politikai let szereplit, de legfkppen a magyar kormnyt, hogy idn ne tmogassa az Egyeslt llamok eme mocskos s hazug tmadst Kuba ellen. Tudstnktl

Tiltakozott a .ront

Amikor a II. Internacionl e nevezetes napot nnepp nyilvntotta, a proletaritus, az 1871-es prizsi kommn rvid idejt leszmtva, fnyvnyi tvolsgra volt a hatalomtvteltl: mg a fejlett Angliban s .ranciaorszgban is a polgri vilg lte fnykort. A fldiktatrikus Nmet Birodalomban a szervezett munksokat tmrt szocildemokratk ekkor vltak ugyan a parlament legersebb prtjv, m a csszr s a kancellr hveinek hatalmt biztost rendszerben nem sok vizet zavartak. Haznkban mg ltre sem jtt az MSZDP, a cri Oroszorszg urai pedig ppgy semmibe vettk a gyri dolgozkat, mint a nyomorg muzsikokat. Ebben az idben a nemzetkzi munksmozgalom a munkakrlmnyek javtst, a sokszor 10-12 rt is meghalad napi munka 8 rra cskkentst tzte ki clul. ttrst azonban csak az 1917-es szo-

85 ves a Csepeli Munksotthon


Thrmer Gyula, a Munksprt elnke ltogatst tett a Csepeli Munksotthonban, amely az idn nnepli fennllsnak 85. vforduljt. A prt elnke kifejezte a Munksprt jkvnsgait Nagy Jzsefnek, a Munksotthon igazgatjnak.

EZRES KLUB

Egy ht alatt 26 j tag


Gyorsul a munka, egyre tbben jelentkeznek az Ezres Klubba. A mlt heti 162 frl egy ht alatt 188 fre gyarapodtunk. Lakatos Lajos elvtrs s felesge Dunaszentbenedekrl, akik eddig is tagok voltak, gy dntttek, hogy mr most 2006-ra is befizetik a tagsgi dijukat. Ksznjk a kezdemnyezst s a tmogatst. Kszntjk j tagjainkat: Davidovics Lajos, Bod Gyrgy, Kiss Jnos, Berki Lszl, Karcagi Jnos, Kovcs P. Gusztv, Kokny Lszln, Szab Ills, Zofl Krolyn, Nmeth Jzsef, Klim Lajosn, Csetna Kroly, Rtkai Istvn, dr. Pomzi Lszl, Hdai Lajosn, Balzs Gzn, Balzs Gza, Korcsik Gyula, H. Kober Terzia, Szimon Jzsef, Nmeth Pl, Tth Zoltn, Dank Gza, Molnr Istvnn, Tth Ern, Kos Jzsef.

MEGHV
A Baloldali .ront Kommunista Ifjsgi Szvetsg 2005. prilis 30-n, szombaton 11.00 rakor tartja VII. Kongresszust s ifjsgi aktva lst, amelyre minden tagunkat, 35 v alatti prttagot, s szimpatizl fiatalt szeretettel meghvunk. Idn, gondolva a 2006-os vlasztsra val felkszlsre, egytt tartjuk a Baloldali .ront kongresszust s a Munksprt fiatal tagjainak, szimpatiznsainak ifjsgi aktvjt. Termszetesen meg fogjuk vlasztani a prt ifjsgi szervezetnek, a Baloldali .ront Kommunista Ifjsgi Szvetsgnek vezetst, meg kell hatroznunk a kvetkez idszak tevkenysgt, de neknk is ki kell vennnk a rsznket a Munksprt vlasztsi felkszlsbl, s rszt kell venni a prt vlasztsi programjnak a fiatalokat rint rszeinek kidolgozsban is. A kongresszust Budapesten, a vrosligeti Pal Lszl stnyon (a msnapi munksprti majlis helysznn) tartjuk, s vrjuk a Baloldali .ront tagjait, szimpatiznsait s mindazokat a 35 v alatti fiatal prttagokat, akik aktvabban szeretnnek bekapcsoldni a vlasztsi program kidolgozsba, a fiatalok megszltsba.

VESZTESGEINK
Takcs Jen, aki 1948 ta volt tagja a prtnak, 80 ves korban elhunyt. Csornai alapszervezet Szsz Magdolna, aki 2003 ta volt a prt tagja, 74 ves korban elhunyt. Nagykanizsa I. alapszervezet Visnyei Jzsef, aki 1948 ta volt tagja a prtnak, 81 ves korban elhunyt. Trkszentmiklsi alapszervezet Simon Pl, aki 1952 ta volt tagja a prtnak, 77 ves korban elhunyt. Budapest, XII/1. alapszervezet Horvth Klmn, aki 1994 ta volt a prt tagja, 56 ves korban elhunyt. Karcagi alapszervezet .ricska Margit, aki 1945 ta volt tagja a prtnak, 85 ves korban elhunyt. Kecskemti alapszervezet Berze Lszl, aki 1962 ta volt tagja a prtnak, 66 ves korban elhunyt. Budapest, XVII/1. alapszervezet Tarczali Zoltn, aki 1945 ta volt tagja a prtnak, 89 ves korban elhunyt. Budapest, XVII/3. alapszervezet

EMLKKET KEGYELETTEL MEGRIZZK

A Munksprt kzponti politikai hetilapja .elels szerkeszt: Szabados Judit Szerkesztsg: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61. Telefon: 313-5420 (kzvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423 Lapterjeszts: Szigeti Endrn, tel.: 334-1509/23 m. A Szabadsg e-mail cme: mp400@axelero.hu; internetcm: www.aszabadsag.hu Kiadja: a Progressio Kft., a kiadsrt felels: Vajda Jnos igazgat ISSN 0865-5146 Terjeszti: a Budapesti s a Nemzeti Hrlapkereskedelmi Rt., valamint az alternatv lapterjesztk Elfizetsi dj: egy vre 5520 .t, fl vre 2760 .t, negyedvre 1380 .t, egy hnapra 460 .t Elfizethet a hrlapkzbestknl, a Hrlapelfizetsi Irodban (Helir 1900), a Magyar Posta kerleti hrlapzletgi gyflszolglati irodin, vidken a postahivatalokban. Szeds, trdels: Progressio Kft. Nyomtats: Apoll Kft. 1165 Budapest, Zsemlkes t 25. .elels vezet: Mzes .erenc gyvezet igazgat

A Munksprt internetcme: http://www.munkaspart.hu

PATRIA O MUERTE! HAZA VAGY HALL! Hasta la victoria siempre! A vgs gyzelemig!

.OLYAMATOSSG S MEGJULS
A SZABADSG MELLKLETE KUBRL
alig 80 kilomterre a floridai partoktl. Az Egyeslt llamok 1959 ta nem tudta Kubt, a kubai npet trdre knyszerteni sem fegyverrel, sem azzal, hogy embargval mind a mai napig megprblja a szigetorszgot elzrni a klvilgtl. Kuba sokat vltozott az elmlt vtizedekben. .idel Castro nemzedke mellett felnttek az j genercik. Ksrleteznek jtsokkal, reformokkal, hatkony gazdasgi megoldsokkal. A lnyeg azonban vltozatlan. A kubai np mindennl jobban becsli a sajt maga ltal kivvott szabadsgt, s becsli a sajt maga ltal vlasztott szocializmust, amely munkt, biztos jvt, a dl-amerikai orszgok tbbsgnl jobb s igazsgosabb letet hozott neki. Szrakoztat sszelltsunk A Szabadsg hetilap szervezsben olyan magyar zletemberek tmogatsval kszlt, akik nemcsak jl rzik magukat Kubban, de fantzit, komoly lehetsget ltnak a magyarkubai gazdasgi kapcsolatok fejlesztsben.

Jjjn velnk Kubba!


Kszntjk kedves olvasinkat! Kuba sok magyar honfitrsunk szmra mr elrhet ti cll vlt. Aki szereti a tengert, a j teleket, a vrpezsdt zent, annak Kubnl aligha lehet jobb helyet ajnlani. A hozznk hasonl nagysg Kuba vente majdnem hrommilli turistt fogad, ami szp teljestmny. Az rak megfizethetek, s ha azt vesszk, hogy kivl minsget kapunk, nyugodtan mondhatjuk: jl jrtunk! Tengert, trpusi meleget, gynyr termszetet, j konyht s rumot persze ms latin-amerikai orszgok is knlnak. Kuba azonban egyedlll. Kuba szocialista orszg. A politikban jratlan utaz is rgtn szreveszi, hogy olcs a kenyr, a hs, ingyenes az oktats s az egszsggyi ellts, vagyis a trsadalom nagyon sok mindent ingyen biztost a polgrainak. Az utaz figyelmt az sem kerli el, hogy a kubai np fennllsnak els pillanata ta harcban ll. Nem akar harcolni, de az let, a nemzetkzi politika rknyszertette. Kuba a vilghatalom, az Egyeslt llamok szomszdsgban van,

KUBAI ARCKPCSARNOK
Hsk Politikusok Mvszek
Jos Mart
Kubai klt, r, forradalmr, a kubai nemzet legends szemlyisge, a nemzeti fggetlensgi harc megszemlyestje. 1853. janur 28-n szletett Havannban. 1868-tl aktvan rszt vesz a Kuba fggetlensgrt vvott harcban. 1892-ben a Kubai .orradalmi Prt alaptja. 1895. prilis 11-n partra szll Kubban. A harcban mrtrhallt halt.

Omara Portuondo
A kubai zene nagyasszonya, Kuba egyik legnagyobb nekesnje, sokak szerint a kubai Edit Piaf. 1930-ban szletett Havannban. Tizent ves kora ta nekel, kezdetben a Tropicana kabar tncosnjeknt lpett fel, majd nvreivel alaktott egyttest, hogy aztn szlplyra lpjen. Az 50-es vek ta az egyik legnpszerbb mvsz. A nagy sikert szmra Wim Wenders filmje, a Buena Vista Social Club s az ehhez trsul zenei produkcik hoztk meg. A 2004-es budapesti Sziget fesztivl egyik sztrja.

.idel Castro Ruz


A Kubai Kommunista Prt ftitkra, Kuba llamfje s miniszterelnke, a kubai forradalom legends szemlyisge. 1927. augusztus 13-n szletett. .iatalon bekapcsoldott a forradalmi mozgalomba. 1953. jlius 26-n 150 trsval egytt megksrelte elfoglalni a Santiago de Cuba vrosban lv Moncada laktanyt. Az akci nem jrt sikerrel, 15 v brtnre tltk, de 1955-ben amnesztival szabadult s emigrlt. Emigrciban megalaktotta a Jlius 26-ai Mozgalom elnevezs forradalmi szervezetet. 1956 decemberben visszatrt Kubba, ahol egy

forradalmr csapattal Orintben partra szllt. Hossz kemny fegyveres kzdelem kvetkezett a Batista vezette USA-bart kubai diktatra ellen. Eleinte kudarc kudarcot kvetett, de1958 vgre a forradalmi erk ellenrzse al kerlt Kuba nagyobb rsze. 1959 janurjban bevonult Havannba, ezzel gyztt a forradalom.

Ernesto Che Guevara


A kubai forradalom legends s .idel Castro mellett legismertebb szemlyisge. 1928. mjus 14-n szletett Rosario vrosban, Argentnban. Buenos Airesben orvosi vgzettsget szerzett. Az egyetem utn beutazta Dl-Amerikt. Guatemalban tallkozott emigrciban lv kubai szabadsgharcosokkal. Nem sokkal ksbb megismerkedett .idel Castrval, akivel hallig tart bartsgot kttt. 1956-ban a kubai partraszlls egyik vezetje. A partiznharcban mindvgig Castro mellett volt, 1959 utn a Kubai Kztrsasg egyik meghatroz vezetje volt. 1965-ban feladta minden tisztsgt, s Kongba, majd Bolviba ment, hogy szemlyesen vegyen rszt az ottani forradalmi megmozdulsokban. 1967. oktber 8-n a bolviai hadsereg elfogta s kivgezte.

Carlos Puebla
Zeneszerz, nekes, gitrmvsz. 1917. szeptember 11-n szletett Havannban. 1960-tl vlt ismertt mint zeneszerz. A kubai np, a kubai dolgoz ember rzseit szlaltatta meg a legmagasabb mvszi szinten. Hres dalai: Canto a mi pueblo (Npemnek neklek), Cuba no esta sola (Kuba nincs egyedl), La Mujer esta con la revolucion (Ez a n a forradalommal van). 1989 jliusban hunyt el.

II.

2005. prilis 29.

KUBA

mellklete

j utakon a gazdasg
A Szovjetuni s a kelet-eurpai szocialista orszgok sztesse drmai nehzsgek el lltotta Kubt. Az orszg elvesztette addigi piacainak 85 szzalkt. Kuba azonban nem adta fel. Rvid, kemny korltozsi idszak utn hozzlttak a gazdasg j stratgiai irnyainak kijellshez. A 90-es vektl a hagyomnyos cukoripar helyett az idegenforgalom lett a f fejlesztsi irny. 2003-ban mr 1,9 milli klfldi turistt fogadtak, s a tendencia folytatdik. Az j gazat mellett termszetesen tovbbra is fontos szerepet jtszik a nikkel- s kobaltexport, fontos exportcikk a hres kubai szivar, de a hal, s egyb tengeri termkek is. Az elmlt egy vtizedben jra kellett gondolni a prt egsz politikjt, hiszen a szocialista vilgrendszer megsznt, s az USA is fokozta a nyomst Kubra. E vltoztats jegyben Kuba nyitott a nyugati vilg fel s piacgazdasgi elemeket vezetett be a gazdasgirnytsban. A prt kzvetlen mdon mr nem avatkozik be a gazdasgba. A prt trekvsei a gazdasgfejleszts irnyainak meghatrozsban rvnyeslnek. reskedelem llami monopliumt. A cukorr zuhansa miatt a cukorgyrak jelents rszt bezrtk, szzezer embert irnytottak t ms gazatokba. Dntst hoztak arrl, hogy a turizmus legyen az j stratgiai gazat, amely biztosthatja az orszg devizabevteleit. A bels piacon a kubai peso mellett bevezettk a dollrt is mint fizeteszkzt. Hrommilli hektr mezgazdasgi fld llami tulajdonbl szvetkezeti tulajdonba kerlt. A minisztriumok szmt 50-rl 32-re cskkentettk, s tovbb folyik az llami appartus karcsstsa. 1997-ben trvny hoztak a klfldi beruhzsokrl. Ennek alapjn a klfldi tke beruhzhat a gazdasg brmely terletn, kivve a hadiipart, az oktatst s az egszsggyet. Jelenleg 402 vegyesvllalat s 72 tisztn klfldi vllalat mkdik az orszgban. A szllodaiparban pldul a spanyolok s a nmetek vezetnek. A nmet tke ltja el buszokkal a vrosi tmegkzlekedst. 1994-re sikerlt a visszaesst meglltani, s azta a GDP vi 4 szzalkkal ntt. A nvekeds 75 szzalka termelkenysg nvekedsbl addik. A kltsgvets hinya a GDP 3 szzalkra cskkent. A kubai kolajtermels 4,1 milli tonnra ntt, szksgleteik felt hazai forrsbl fedezik. A tervek szerint 2005-re az ramtermelst csak hazai kolajbl fogjk fedezni. Az idegenforgalomban minsgi vltozs trtnt. .elplt, mintegy 40 ezer szllodai szoba, Varadero krnykn risi dlvezetet hoztak ltre.

j kubai nagykvet Budapesten

Nyits s reform
A szocializmus mai szakaszban, a gazdasgban egyre tbb reformintzkedst valstanak meg. Az egyprtrendszer Kuba megtlse szerint megfelel a kubai sajtossgoknak, sszhangban van az emberek rdekeivel, nem kvnnak vltoztatni rajta. Ugyanakkor nagy erfesztseket tesznek annak rdekben, hogy a prt a lehet legteljesebben kpes legyen kifejezni a klnbz trsadalmi csoportok rdekeit. Ltrehoztk a forradalom szocilis munksa intzmnyt. A fiatal szocilis munksok feladata, hogy figyelemmel ksrjk a nehz helyzetben lk sorst, s segtsenek ott, ahol a trsadalom nagy intzmnyei nem tudnak megfelelen reaglni. .elismertk, hogy a kbtszer-forgalom nem kerli el Kubt sem, s a kbtszer-fogyaszts problmt jelent itt is. Errl a krdsrl eddig nem beszltek, most viszont trsadalmi mret harcot hirdettek.

Egy rokonszenves asszony rkezett a kzelmltban Budapestre, Sonia Daz Llera asszony, a Kubai Kztrsasg j magyarorszgi nagykvete. Az j kubai nagykvet igazi profi, gyorsan megrezte a magyar belpolitika jellegzetessgeit. Mr nemcsak a bonyolult parlamenti viszonyokban ismeri ki magt, de btor gpkocsivezetknt a budapesti forgalomban is. Sok sikert kvnunk neki!

Hrek a szigetorszgbl
prilis 11. .idel Castro les hang beszdben brlta az Egyeslt llamokat, amirt tmogatja a terrorizmust. Ezt jelzi, hogy az USA menedket s tmogatst ad Luis Posada Carriles ismert terroristnak, akit mr a 60-as vekben Kuba elleni terrorharcra kpeztek ki s vetettek be. A venezuelai brtnvek utn visszatrt a terrorizmushoz. Mernyletet tervezett az 1997. vi Ibero-Amerikai Cscstallkoz ellen. prilis 13. Juan Antonio .ernandez, Kuba lland kpviselje az ENSZ-ben ellenezte az ENSZ olyan reformjt, amely az emberi jogok rvnyeslsnek vizsglatt az llamok egy szk krnek kezbe adn. Hasonlkppen nyilatkozott Kna, Zimbabwe, az Arab Liga, az Iszlm Konferencia, Oroszorszg s msok. prilis 14. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsga 21 igen, 17 ellenszavazattal, 15 tartzkods mellett, nyilvnval amerikai nyomsra jvhagyta azt a javaslatot, hogy kln megbzottat kld ki annak vizsglatra, hogy az emberi jogok miknt rvnyeslnek Kubban. A kubai klgyminiszter kijelentette, hogy az USA-nak semmilyen erklcsi alapja nincs ilyen kvetelsekre, s Kuba egy jottnyit sem enged elveibl. prilis 17. .elipe Prez Roque kubai klgyminiszter srgette az Eurpai Uni orszgait, hogy az ENSZ-ben tmogassk azt a javaslatot, miszerint ki kell vizsglni, miknt srti meg az USA az alapvet emberi jogokat a guantanami amerikai tmaszponton. prilis 18. Kuba ltja vendgl a 17. Spanyol Nyelv Kiadvnyfesztivlt. Megnneplik Cervantes spanyol r Don Quijote mve megjelensnek 400. ves vforduljt. prilis 18. 2005-ben 2,3 milli klfldi turistt vrnak Kubba. Az idegenforgalom Kuba leggyorsabban fejld gazdasgi gazata lett. A kongresszusi turizmus tern Dl-Amerikban Kuba a msodik helyet foglalja el. prilis 18. Az utbbi t vben 424 ezer turista kereste fel a havannai Rum Mzeumot, amely Havanna rgi rszn tallhat. A mzeumban ritkasgok kstolsra is van md. prilis 20. Jesse Jackson amerikai tiszteletes hosszabb idt fog Kubban tlteni, hogy szemlyes jelenltvel segtse el az amerikaikubai kapcsolatok fejldst. prilis 21. .idel Castro bejelentette, hogy Kuba hamarosan nellt lesz energetikai tren. Hszezer villamos transzformtort importlnak, korszer kis fogyaszts gket s ms villamos berendezseket vezetnek be. prilis 21. .idel Castro bejelentette, hogy emelik a kubai dolgozk minimlbrt. A minimlbr gy 225 peso lesz. Az intzkeds 1,6 milli embert rint.

Trsadalom s gazdasg
A munkanlklisg az 1993. vi 8 szzalkrl 3,3 szzalkra cskkent. Az letsznvonal lnyegesen ntt. Az tlagbr 1993-ban 180 peso volt, 2002-ben mr 260 peso. Kubban az oktats s az egszsggy teljesen ingyenes, s viszonylag olcs a tmegkzlekeds is. gy az emberek valsgos jvedelme nagyobb. A sikeres zemekben a jvedelem is tbb. A legnagyobb ruhagyr, a Gala dolgozi pldul 500 pest vihetnek haza. A bankban 26 pest adnak egy dollrrt, gyhogy tisztban vannak azzal, hogy a pozitv vltozs ellenre mg sok a tennival. Az llam minden llampolgr szmra ingyen biztost napi egy zsemlt, a gyermekek szmra tejjegyrendszerrel biztostanak olcs tejet. A munkahelyek sok helytt lelmiszercsomagokkal knnytik a dolgozk helyzett. Az oktatsban szinte forradalom ment vgbe. .eljtottk az orszg sszes iskoljt. Ma mr egy tanrra csak 20 tanul jut. Mindentt bevezettk a szmtgpes oktatst. A kubai llami televzi kt csatornja mellett ltrehoztak a kln egsz nap sugrz oktatsi csatornt. Gyakorlatilag minden kubai hzban van mr televzi.

A gazdasgi reform
1993 minden szempontbl a mlypont volt. 19901993 kztt a GDP 30 szzalkkal, a klkereskedelem 22 szzalkkal cskkent. A kltsgvets hinya a GDP 33,5 szzalkra rgott. A vezets dnttt, hogy a vlsgot le kell kzdeni, de gy, hogy a trsadalom el tudja viselni, s maradjon meg a belpolitikai stabilits. A klkereskedelmet a korbbi szocialista piacokrl a nyugati s dl-amerikai piacokra orientltk t. Megszntettk a klke-

K U B A T OT

Nyerjen egy ktszemlyes kubai vacsort!

1. Mire vonatkozik a Montecristo s Partagas Lusitanias elnevezs? 1. Kuba legmagasabb hegye 2. Rummrka X. Szivarmrka 2. Ki volt Carlos Puebla? 1. Kubai politikus 2. nekes, gitrmvsz X. Tncos 3. Mikor vezette be az Egyeslt llamok a gazdasgi embargt Kuba ellen? 1. 1992 2. 1973 X. 1962 4. Mi a Moncada? 1. Szivarfajta. 2. Laktanya, amelyet .idel Castro megostromolt X. Kubai tel neve

5. Ki a Kubai Kommunista Prt msodtitkra? 1. Juan Antonio .ernandez 2. Raul Castro X. .elipe Prez Roque 6. Ki volt az 1962-es szovjetamerikai konfliktus amerikai, illetve szovjet fszereplje? 1. BushPutyin 2. EisenhowerHruscsov X. KennedyHruscsov 7. Melyik Kuba msodik legnagyobb vrosa? 1. Havanna 2. Baracoa X. Santiago de Cuba 8. Mi kell a picadillo elksztshez? 1. Hal s burgonya 2. Darlt marhahs s rizs X. .eketebab s rk

9. Ki volt Jos Mart? 1. Kubai nekes 2. A kubai kommunista mozgalom kiemelked szemlyisge X. Kubai klt, r, forradalmr 10. A magyar politikai prtok kzl melyik kttt egyttmkdsi megllapodst a Kubai Kommunista Prttal? 1. Magyar Szocialista Prt 2. Munksprt X. Magyarorszgi Szocildemokrata Prt A megfejtseket az albbi cmre kell bekldeni mjus 15-ig: A Szabadsg szerkesztsge (Kuba Tot) 1082 Budapest, Baross u. 61. A helyes megfejtk kztt egy ktszemlyes kubai vacsorameghvst s kubai rumkollekcikat sorsolunk ki.

mellklete

KUBA

2005. prilis 29.

III.

EGY PILLANTS KUBRA


Hivatalos elnevezs: Kubai Kztrsasg. Terlete: 110 860 ngyzetkilomter, szigetorszg, hosszsga 1 200 km, szlessge 30 s 190 km kztt vltozik. (sszehasonltsknt: haznk terlete 93 ezer ngyzetkilomter). Lakossg: 11,3 milli (Magyarorszgon kevesebb, mint 10 milli). Vrhat letkor: 75 a frfiaknl, 79 a nknl. .vros: Havanna (lakossga: 2,2 milli. sszehasonltsknt: Budapest lakossga 1,8 milli). Nemzeti nnep: Janur 1-je, amikor az 1959. vi forradalom napjt nneplik. Trsadalmi rendszere: szocializmus. llamformja: kztrsasg, a parlamentnek 601 tagja van, az llamtancsnak 31, a kormnynak 36. llamf: .idel Castro Ruz. Parlament elnke: Ricardo Alarcn de Quesada. Miniszterelnk: .idel Castro Ruz. Klgyminiszter: .elipe Ramon Perez Roque. Idjrs: Az vszakok kztt nincs nagy hmrsklet klnbsg. Kuba ghajlata kellemes szubtrpusi, enyhe szakkeleti szljrssal. A nedves vszak mjustl oktberig, a szraz tli idszak novembertl prilisig tart. Az ves tlaghmrsklet 2227 C, az tlagos pratartalom 80 szzalk egsz vben, s az ess vszakban is csak egy kicsivel magasabb ennl. Mdia: Televzi ngy csatornval. Legnagyobb napilap a Granma, a Kubai Kommunista Prt lapja.

Ne mulassza el megnzni!
Havanna
A Karib-trsg legnagyobb vrosa s egyben Kuba kzpontja. Szmos gynyr spanyol ptszeti remekm tallhat a vrosban. Havanna nyzsg jszakai lete, a mozik, sznhzak, kabark s jszakai loklok sora mg a legstrapabrbb utazt is kimertik, de a forgalom kisebb s az let kevsb amerikanizldott, mint ms latin-amerikai vrosokban. A rgi Havanna megkopottsgn, a feljtst ignyl laknegyedeken tst a kubaiak bartsgossga s vendgszeretete.

Nacional Szll

Santiago
Santiago de Cuba: Kuba msodik legnagyobb vrosa. A vros trtnelme legalbb olyan sznes, mint Havann. Itt tallhatk Kuba legrgebbi kastlyai s mzeumai, tbbek kztt a Casa de Diego Velzquez s a Bacardi Mzeum.

Jos Mart-emlkm

Havanna belvrosa

Havannai katedrlis

Baracoa
A vros kt bl kzt, egy festi szpsg fldnyelven fekszik Kuba legkeletibb pontjn, a Cabo Maisin. A tengerpartot mindenfel plmafk tarktjk, a hely hangulata valamely csendes-ceni szigetre emlkeztet. A spanyol jelenlt emlkt rzi hrom zmk erdtmny: a .uerto Matachin, melyben a kzigazgatsi mzeum, a .uerta de la Punta, melyben tterem s az El Castillo de Seboruco, melyben szlloda tallhat.

Trinidad
Trinidadot 1514-ben alaptottk, de egszen a 18. szzad vgig a csempszek kedvelt rejtekhelye volt. A csempszek rabszolgkat s aranyat csempsztek a britek uralma alatt lv Jamaicarl, de mindez hirtelen megvltozott a 19. szzadban, amikor is haiti rabszolgalzadsok miatt a francik betelepltek Trinidadba. A vros egszen a fggetlensgi hborig, a terlet cukornd ltetvnyeinek tnkrettelig virgzott, ezutn a vrosra megint stt idk jttek. A cukornd hozta rvid gazdagsg nyomai lthatk a vroson; mrvny padozatok, kovcsoltvas kapuk s kopott udvarhzak. rdemes elltogatni a Taller Alfarero nev kermiazembe, ahol mg ma is hagyomnyos technikval dolgoznak. Kuba legszebb tengerpartjai is Trinidad kzvetlen krnykn tallhatak.

Pinar del Ro Province


Pinar del Ro Province: az orszg legnyugatibb pontja, a kirndulk s a termszet szerelmeseinek kedvenc helye. A 175 km hossz Cordillerra de Guaniguanico hegysg uralja a tjat, mely alatt tbb szz kisebb s nagyobb mszkbarlang tallhat (a leghosszabb 26 km-es). A Vinales krli hegycscsok az id folyamn megkopva, ma bizarr alakzatot mutatnak. Ez taln Kuba legszebb vidke, rengeteg lehetsg nylik a bvrkodsra, a jachtok szmtalan termszetes kiktbe idzhetnek, a vz tiszta s a korallztonyok vdte csodlatos homokos partokbl is bven vlogathatunk.

IV.

2005. prilis 29.

KUBA

mellklete

Antonio Guerrero
letfogytiglan #58741-004 USP .lorence, PO Box 7500, .lorence, CO 81226 US

Szabadsgot az t kubainak!
Az imperializmus politikai foglyai
rj az t kubainak! Tudasd velk, hogy nem felejtettk el ket, s mutasd meg az imperialista brtnrknek, hogy rajtuk a vilg szeme!

Glit harca Dvid ellen


Kuba 1961-ben a szocializmus tjra lpett. Az Egyeslt llamok, amelynek partjai alig 80 kilomterre vannak a szigettl, kezdettl fogva mindent megtett azrt, hogy elfojtsa a kubai szocializmust.

Gerardo Hernandez
Ktszeres letfogytiglan #58739-004 US Penitentiary Lompoc, 3901 Klein Boulevard Lompoc, CA 93436 USA

Ramon Labanino
letfogytiglan

.ernando Gonzlez
19 v brtn #58733-004 .CI Oxford, PO Box 1000, Oxford WI 53952-0505 USA

#58734-004 USP Beaumont, PO Box 26030, Beaumont, Texas 77720-6035 USA

Rene Gonzlez
15 v brtn #58738-004 .CI McKean, PO Box 8000 Bradford, PA 16701 USA

1962-ben ezrt vezetett be az Egyeslt llamok embargt. 1992-ben, a Szovjetuni s a kelet-eurpai szocialista orszgok sztesse utn jabb trvnyt hoztak, a Kubai Demokrcia Trvny (Torricelli-trvny) nven. A trvny szerint az USA szigoran korltozza a valutatutalsokat Kubba. A kubai kiktkben horgonyt vetett hajkat hat hnapra kitiltjk az Egyeslt llamok kiktibl. A Kubval keresked cgek ellen szankcikat alkalmaznak. Az embargt 1996-ban tovbb szigortottk. (HelmsBurton-trvny). Az USA-nak a nemzetkzi jog szerint ilyen embarg bevezetsre nincs joga. Ellentmond szmos nemzetkzi megllapodsnak, gy az Amerikai llamok Szervezete s az ENSZ alapt okiratnak. Az Egyeslt llamok igazsgszolgltatsi hatskrnek ilyen kiterjesztse ellenttes a nemzeti szuverenits s a belgyekbe

val be nem avatkozs elveivel, a kereskedelem, a hajzs, a tkeramls szabadsgnak elvvel. Mily furcsa! Az Egyeslt llamok ezeket az elveket a vilg minden ms pontjn kpviseli, Kuba esetben viszont nem. Kubai forrsok szerint az amerikai embarg ltal Kubnak okozott kzvetlen gazdasgi kr bevezetse ta meghaladja a 70 millird dollrt. Ebben sok minden benne van: a kereskedelmi s idegenforgalmi bevtelkiesstl kezdve, a knyszer gazdasgi intzkedsek kltsgein t, a kubai lakossgot r gazdasgi s szocilis krokig. Kuba azonban kitart. Egyre tbben vannak a vilgban, akik felemelik szavukat a trvnytelen s igazsgtalan embarg ellen. Az zleti vilg kpviseli kereskedni akarnak vgre, az emberek pedig normlisan lni. Dvid legyzi Glitot! I. Sz.

Szabadsgot az t kubainak!
Az gynevezett Miami 5 olyan t kubai llampolgr, akiket kmkeds hamis vdjval tltek el az Egyeslt llamokban. Valjban a cljuk az volt, hogy a hrhedt Miamiban mkd jobboldali Kuba-ellenes csoportokba beplve terrorista cselekmnyeket elzzenek meg. Ezek a csoportok erszakos, Kuba ellen irnyul terrorizmusrt felelsek. A Miami 5 bebrtnzse csak egy rsze egy olyan politikai hbornak, amelynek clja a kubai szocializmus megsemmistse. Ugyancsak ennek a hbornak rsze a tbb mint negyven ve tart illeglis gazdasgi blokd. Br Kuba soha nem veszlyeztetett egyszer amerikai llampolgrokat terrorakcikkal, kubaiak ezrei szenvednek az Egyeslt llamokbl kiindul terroristk tmadsaitl.
Vancs Zoltn felvtele .idel Castro 1492: Kolumbus felfedezi Kubt. 14921898: Spanyol megszlls, Kuba spanyol gyarmatt vlik. 18981902: Amerikai megszlls. 1902: Kuba fggetlenn vlt, ugyanakkor erteljes amerikai befolys rvnyeslt. 195258: .ulgencio Battista tbornok diktatrja. 1953. jlius 26.: Castro megostromolja a Moncada laktanyt. 1956. december 2.: Castro partraszll Kubban, megkezddik a Battista elleni partiznhbor. 1959. janur 1.: A diktatra buksa. A forradalom gyzelme. 1961. prilis: Az USA-nak nem sikerl megdntenie a kubai rendszert. 1962-tl amerikai gazdasgi embarg Kuba ellen. 1962. oktber: Szovjetamerikai konfliktus Kuba kapcsn. 1975: A Kubai Kommunista Prt els kongresszusa. 1991: Castro rszt vesz a dl-amerikai orszgok cscstallkozjn. els 1992: j alkotmny Kubban, a kzvetlen vlasztsok bevezetse. 1998. janur: II. Jnos Pl ltogatsa Kubban. 2002. jnius: ssznpi kezdemnyezsre az alkotmny megersti: Kuba szocialista orszg marad.

Ha rtatlan emberek hallnak megelzse, kt orszg terrorizmustl val megvsa s Kuba rtelmetlen invzijnak meghistsa az ok, amirt eltltek, akkor az tlet legyen dvzlve akkor politikai foglyok vagyunk. (Ramon Labanino, egyike a Miami 5-nek.)

LEGYL DHS, LEGYL AKTV, CSATLAKOZZ AZ AKCIINKHOZ!


MagyarKubai Szolidaritsi s Barti .rum: 1096 Budapest, Haller utca 26. fldszint. Telefon: 06-20-362-28-72, e-mail: magyar-kubai @freemail.hu, web: www.tar.hu/kuba, www.embacuba.hu

Trtnelemratrtnelmi ra