Você está na página 1de 7

Forme de plasament pe piaa de capital din Romnia

23

3.2. Analiza trendului


O dreapt de trend este acea linie care unete puncte de date consecutive, nalte sau joase, n scopul identificrii direciei pieei. Trendul este cu att mai semnificativ cu ct frecvena cu care o dreapt de trend atinge sau se apropie foarte mult de nivelele maxime sau minime ale preului este mai mare i, de asemenea, cu ct aceasta continu s se menin mai mult timp nentrerupt. Dreptele de trend sunt utilizate pentru a identifica urmtoarele caracteristici ale trendurilor de pia: Direcia trendului; Inversarea unui trend; Continuarea unui trend; Suportul i rezistena.

O ntrerupere a dreptei de trend semnaleaz o slbire a acestuia. Acesta nu este cu necesitate un semnal de a cumpra sau vinde imediat, ci mai degrab un semnal de atenionare asupra faptului c o schimbare ar putea surveni oricnd. Trend-urile pot fi de trei tipuri: Trend-ul primar sau principal este ciclul pe termen lung i se ntinde pe o perioad de la cteva luni pn la civa ani. Trend-ul indic tendina general a pieei care poate fi ascendent (bull market) sau descendent (bear market). Trend-ul secundar sau reaciile intermediare se manifest sub forma unor fore restrictive asupra trendului primar, cu tendina de a corecta deviaiile de la limitele generale. Aceste trend-uri secundare se pot desfura pe durata unei sptmni sau a ctorva luni. Trend-urile minime sunt fluctuaii zilnice, neglijabile, cu o valoare analitic sczut, datorit duratei scurte i variaiei reduse n amplitudine. Trend-ul este mprit n trei faze: Faza de acumulare, cnd interesul publicului pentru o aciune este minim. tirile proaste influeneaz foarte puin preul, reacia investitorilor este redus. tirile favorabile determin o reacie mai ampl; Faza make-up, cnd investitorii, n cazul confirmrii tirilor bune i infirmrii tirilor proaste, tranzacioneaz masiv. Meninerea tirilor bune pstreaz trend-ul, reapariia vetilor proaste poate modifica trend-ul; Faza de distribuie, cnd piaa a ajuns la un nivel ridicat i interesul investitorilor atinge interesul maxim. n acest moment, investitorii care au cumprat n faza de acumulare ar trebui s vnd. Trend-ul permite identificarea semnalelor de cumprare i de vnzare. Practic, n graficul liniar se traseaz dou drepte, astfel: 22 iunie 2009

Forme de plasament pe piaa de capital din Romnia Dreapta suport (DS) care unete cele mai mici dou preuri; Dreapta de rezisten (DR) care unete cele mai mari dou preuri.

24

n figura nr. 2.6. este construit trendul aciunilor Petrom S.A., pe o reprezentare grafic a evoluiei preurilor de nchidere pentru un orizont de timp mai ndelungat, respectiv ianuarie decembrie 2008. Preurile de nchidere au fost preluate din statisticile sit-ului Bursei de Valori Bucureti i prelucrate cu ajutorul unei aplicaii informatice specializate. n detaliul nr. 1 sunt reprezentate cele dou drepte, suport i de rezisten, care dau imaginea canalului de trend secundar. Acesta este desfurat pe un interval de timp de 2-3 luni, i are aceeai traiectorie ascendent comparativ cu trendul principal. Detaliul nr. 2 prezint trendul principal, desfurat pe un interval de timp mai mare, respectiv 8-9 luni. n detaliul nr.3, se observ cum evoluia preului nu mai ajunge s ating dreapta de rezisten (nceputul lunii august 2008), iar acest fapt este primul semnal c ar putea interveni o schimbare de trend, lucru care de altfel se confirm spre sfritul lunii august.

Figura nr. 2.6. Trendul aciunilor SNP Petrom S.A. n anul 2008

Trend-ul ascendent, exemplificat prin grafic, se caracterizeaz prin: Fiecare pre maxim este mai mare dect precedentul (situate unele pe dreapta suport);

22 iunie 2009

Forme de plasament pe piaa de capital din Romnia Fiecare pre minim este mai mare dect precedentul pre minim (unele situate pe dreapta de rezisten).

25

Dac un pre nu ajunge la dreapta de rezisten, exist posibilitatea strpungerii dreptei suport, deci schimbarea de trend. Trend-ul descendent se caracterizeaz prin: Fiecare pre maxim este mai mic dect preul maxim precedent; Fiecare pre minim este mai mic dect preul minim precedent.

Schimbarea de trend se produce cnd un pre nu mai ajunge la dreapta suport i se ateapt strpungerea dreptei de rezisten. Semnalele de cumprare i vnzare intervin astfel: Semnalul de cumprare este dat de momentul apropierii preului de dreapta suport; Semnalul de vnzare, cnd preul se apropie de dreapta de rezisten.

Analitii tehnici sunt mereu n cutarea unei drepte de trend pe cale de a se ntrerupe. Acesta este semnalul pentru o examinare mai atent a graficelor i a evenimentelor de pe pia. El va trebui s gseasc rspunsuri la ntrebri cum ar fi: a fost ntrerupt dreapta de trend? Oare preurile fluctueaz numai n canalul lor? Exist oare unele reculuri? Se mic preurile lateral? Dei teoria lui Dow se concentreaz asupra trendurilor de pe pia, orice micare trebuie s fie confirmat, iar Dow a utilizat indicii bursieri i volumul tranzaciilor tocmai n acest scop. Configuraiile grafice sunt date de forma reprezentrii grafice, i anume: cap-umeri; cap-umeri inversat; zig-zag; n W; n M; col; triunghi.

22 iunie 2009

Forme de plasament pe piaa de capital din Romnia

26

Figura 2.7. Configuraia Cap Umeri (Head and Shoulders)

Configuraia cap-umeri, aa cum este prezentat n reprezentarea grafic a preurilor aciunilor SNP (figura 2.7.), se formeaz pe durata a dou-trei luni i anun o scdere important a preului aciunii dac se atinge linia cea mai de jos (a umerilor) i trebuie vndut neaprat dac trece spre linia umerilor. Pentru exemplificare a fost utilizat graficul cursului aciunilor Petrom S.A. din perioada aprilie-iulie 2008. Explicaia configuraiei este urmtoarea: Umrul stng marcheaz sfritul unei perioade a cumprrilor masive care vor duce la creterea preurilor; Capul este consecina cumprrilor masive de la umrul stng i caracterizat prin cumprri masive care vor duce la scderea preului; Umrul drept este consecina saturrii pieei, urmat n general de o scdere continu a preurilor determinnd semnalul de vnzare; 22 iunie 2009 Linia umerilor (LU) se obine prin unirea punctelor de minim de pe grafic i sub care preul scade pe termen lung.

Configuraiile grafice1 i semnalele pentru preul aciunii sunt descrise n tabelul urmtor:

Prisacariu, M., Ursu, S., Andrie, A., Piee & instrumente financiare, Editura Universitii Al. I. Cuza, Iai, 2008, p.208.

Forme de plasament pe piaa de capital din Romnia


Tabelul 2.3. Configuraiile grafice i semnalele pentru preul aciunii.

27

Nr. crt. 1 2 3 4 5 6 7 8

Configuraia grafic Cap-umeri Cap-umeri inversat Zig-zag W M Col descendent Col ascendent Triunghi

Perioada de formare 2-3 luni 2-3 luni 2-4 sptmni 3-4 sptmni 3-4 sptmni 4 luni 4 luni 4 luni

Explicaie Depirea lui LU indic semnal de vnzare i preul scade pe termen lung. Depirea lui LU indic semnal de cumprare i creterea preului pe termen lung. ntreruperea indic ncercarea de a depi un PM dar nu s-a reuit i investitorii ateapt alte zig-zag-uri. Semnal de cumprare dac la sfritul perioadei picioruul este mai mare dect cel iniial. Semnal de vnzare. Spargerea lui DS semnal de vnzare. Spargerea lui DR semnal de cumprare. Incertitudine la trend.

3.3. Analiza cu ajutorul mediilor mobile


O medie mobil2 se obine prin nsumarea unei serii de preuri de nchidere i de mprire a sumei astfel obinute la un anumit numr de perioade. Pentru mediile mobile simple, media preurilor se face pe un anumit numr de zile. Pentru fiecare zi succesiv, preul cel mai vechi iese din medie i este nlocuit cu preul curent de aici rezult modificarea zilnic a mediei. Mediile mobile exponeniale i cele ponderate folosesc aceeai tehnic, dar pondereaz cifrele: ponderea cea mai mic pentru preul cel mai vechi, ponderea cea mai mare pentru preul curent. O medie mobil este un indicator retroactiv, care ofer o modalitate de a netezi datele i care este utilizat pentru confirmarea trend-urilor de pre. Perioada aleas pentru o medie mobil depinde de tipul de instrument ce urmeaz a fi reprezentat prin grafic cele mai comune perioade sunt 9/10, 18/20, 40/50, 100 i 200. Pieele futures tind s utilizeze medii mobile pe termen scurt, de exemplu 9 i 18 perioade, n timp ce pentru investiiile pe termen lung, cum ar fi aciunile, perioadele cele mai larg utilizate sunt cele de 50, 100 sau 200. Exist trei tipuri de medie mobil, folosite pe scar larg, fiecare cu avantajele i dezavantajele sale, i anume:

Seria Reuters pentru educaia financiar, Introducere n studiul analizei tehnice, Editura Economic, Bucureti, 2001, p.107.

22 iunie 2009

Forme de plasament pe piaa de capital din Romnia Media Mobil Simpl (Simple Moving Average - SMA) Media Mobil Ponderat (Weighted Moving Average - WMA) Media Mobil Exponenial (Exponential Moving Average - EMA) Pentru detectarea direciilor de trend; Pentru detectarea semnalelor de cumprare/vizare.

28

n general, toate trei tipuri de medie mobil sunt folosite pentru:

Utiliznd tehnici ale analizei grafice clasice pentru o singur medie mobil, un semnal de cumprare este recepionat atunci cnd media mobil se orienteaz n sus, iar aciunea preului este deasupra mediei mobile pia n cretere (bullish) pe cnd un semnal de vnzare este recepionat atunci cnd media mobil se orienteaz n jos, iar aciunea preului este sub media mobil pia n scdere (bearish). Totui, tranzaciile ce utilizeaz o astfel de strategie pot s se finalizeze cu pierderi severe, dac preurile de pia oscileaz violent, situaie cunoscut sub denumirea de whipsawing (forfecare rapid). n ncercarea de a evita pierderile, analitii utilizeaz o tehnic ncruciat de contracarare (crossover), implicnd dou medii mobile, prin care s indice semnale de cumprare/vnzare. n mod tipic, cele dou medii mobile presupun un termen scurt, de 5-10 perioade i un termen lung, de 15-25 perioade. Analitii prefer n mod special termenele scurte de 9/10 perioade i cele lungi de 10/20 perioade. n studiul efectuat am folosit reprezentarea grafic a tehnicii ncruciate de contracarare, implicnd dou medii mobile simple (SMA), pe cursul preurilor aciunilor SNP Petrom SA n perioada ianuarie-mai 2009 (vezi figura 2.8.). Cele dou medii mobile simple au termene de 10, respectiv 20 de perioade. Interpretarea reprezentrii grafice este urmtoarea: Dac media mobil pe termen scurt vine de dedesubt i intersecteaz deasupra media mobil pe termen lung, iar aciunea preului este deasupra punctului de intersecie al mediilor mobile, acesta este un semnal de a se cumpra. 22 iunie 2009 Dac media mobil pe termen scurt vine de deasupra i intersecteaz dedesubt media mobil pe termen lung, iar aciunea preului este sub punctul de intersecie al mediilor mobile, acesta este un semnal de a vinde. Intersecia este considerat mult mai semnificativ dac ambele medii se mic n aceeai direcie. Dac ambele medii se mic n sus, aceast situaie este cunoscut sub denumirea de Golden Cross (Crucea de aur). Dac ambele medii se mic n jos, aceast situaie este cunoscut sub denumirea de Death Cross (Crucea morii).

Forme de plasament pe piaa de capital din Romnia

29

Figura 2.8. Semnale de cumprare sau vnzare

Pentru c aciunile sunt tranzacionate la burs i astfel preul fluctueaz n permanen, este important i util de vzut care a fost evoluia acestui pre att pe termen scurt (cteva sptmni sau maxim 1-2 luni), ct i pe termen lung (ntre 3 i 5 ani). Prin aceasta, analitii tehnici ncearc s identifice modele de evoluie a cotaiilor care s-ar putea repeta n viitor, astfel nct s ne putem da seama n ce moment al ciclului de evoluie se afl preul aciunilor. Toate aceste studii, care poart denumirea de analiz tehnic, trebuie completate de analiza fundamental a companiei emitente vizat, analiz care este axat pe raionamente de tip economic, att la nivel micro, ct i la nivel de sector sau industrie. mbinnd concluziile oferite de cele dou tipuri de analiz, investitorii nu vor putea numai s aleag acele companii care au situaii financiare solide i perspective reale de cretere n anii urmtori, ct i momentele optime de a cumpra aciunile acestor companii, dup perioade de scdere care fac ca preurile s fie sub valoarea real a titlurilor respective. 22 iunie 2009