Você está na página 1de 1

LEMBAR KEJITUAN BAHASA SBPI SABAK BERNAM JILID 1 BIL.

50
WACANA BAHASA
Meskipun bahasa Melayu sudah dinobatkan kedudukannya sebagai bahasa kebangsaan dan rasmi negara ini mengikut undang-undang negara dalam Fasal 152, Perlembagaan Persekutuan, tetapi masih ada kelompok jaki dan menjadikannya sebagai punca rakyat Malaysia tidak menguasai bahasa Inggeris. Akhbar The Star bertarikh 23 Jun dalam ruangan Other News and Views memetik laporan dalam Nanyang Siang Pau yang menyatakan bahawa penguasaan bahasa Inggeris pelajar di negara ini merosot kerana bahasa Melayu dijadikan bahasa pengantar di sekolah kebangsaan. Pensyarah Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) Kampus Bahasa Melayu, Raja Rajeswari Seetha Raman, pula berpendapat pemerkasaan penguasaan bahasa Melayu pelajar boleh dijayakan dengan mendedahkan mereka kepada maklumat kekayaan linguistik masyarakat pelbagai kaum di negara ini sejak pada peringkat sekolah rendah. Salah untuk mengatakan bahasa Melayu mengurangkan minat pelajar untuk menguasai bahasa Inggeris, katanya. Beliau memetik kajian pakar psikolinguistik, Noah Chomsky yang menemukan fakta bahawa dalam otak manusia ada satu alat iaitu Peranti Pemerolehan Bahasa (LAD) yang dapat membantu individu menguasai pelbagai jenis bahasa seawal awal umur tiga tahun. Saya tidak setuju dengan pandangan sesetengah individu bahawa penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar negara ini berkurangan akibat bahasa Melayu, apalagi menggunakan pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasaKosa Kata Inggeris (PPSMI) sebagai hujah, jelasnya. Beliau menegaskan bahawa

SEPTEMBER 2009

Peribahasa

1.anani

hanya mementingkan diri sendiri

Hendak bertanduk kepala dipahat Kerana hendakkan diri berpangkat dan dihormati sanggup bergadai sehingga merosakkan diri sendiri

2.bintat

Dalam kehidupan bermasyarakat, sifat anani tidak wajar diamalkan. bengkak kecil pada kulit (biasanya akibat gigitan serangga)

PEDOMAN BAHASA Adakah dan Apakah


Kedua-dua kata di atas ialah kata tanya yang digunakan untuk menanyakan sesuatu. Kata dasarnya ialah ada dan apa. Partikel kah ditambahkan untuk maksud menegaskan pertanyaan. Kata adakah digunakan untuk mendapat jawapan ya atau tidak. Kata apakah digunakan untuk mendapat jawapan yang lebih panjang atau berbentuk huraian/ penjelasan. Dalam hal ini, sering berlaku kesalahan apabila kata apakah digunakan pada tempat adakah. Misalnya:

3.cengil

Lengannya bintat kerana gigitan nyamuk. keras dan pedas (berkenaan percakapan), garang

Dia perlu berhati-hati apabila berada di rumah Fatimah kerana bapanya cengil.

i. ii.

Apakah tepat jawapan itu? sudah bersedia menghadapi

Apakah anda peperiksaan?

4.dampit

degil, keras kepala

iii.

Apakah berita itu benar?

Jika mahu berjaya dalam pelajaran janganlah dampit.

Bahasa Klasik
1. astak a 3. canggung 4. demi 5. gerangan 6. hidup-hidupan
balai

2. barang kelakuan segala kelakuan


kekok, kurang sedap bahasanya, setelah agaknya, barangkali binatang ternakan

5.ekstradisipenyerahan seseorang
penjenayah kepada negara

Pantun Klasik
Burung kedidi terbang ke pantai, Dari pantai terbang berkawan; Kerana sebiji rosak setangkai, Sebab setangkai rosak sedahan.

Oleh Rizuan Atan (GCBM)

Munsyi Dewan (DBP)