Você está na página 1de 57

PDR NORD-EST 214 - 2020 - ANALIZA NEVOILOR

JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL


1. Scaderea numarului de copii cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 40% in 2010 fata de 2006); 2. Crestere de 11.3% a populatiei varstnice, de peste 60 de ani; coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca municipiul Onesti se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei; 3. Exista un spor natural negativ pana in 2009, cat si a unui sold negativ al migratiei (de valoare mica); din date neoficiale reiese ca cca. 20% din populatia activa este plecata in strainatate; 4. Localitatea se confrunta cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mult mai ridicat decat datele oficiale; 5. Se doreste realizarea unui centru paleativ pentru persoane varstnice si persoane aflate in stare avansata de boala.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA
1. Este necesara reabilitarea si extinderea retelei de apa potabila, gasirea unei noi surse, deaoarece in prezent se foloseste o sursa comuna cu Municipiul Bacau, existand din acest motiv numeroase intreruperi in furnizarea apei potabile catre populatie. 2. Se doreste modernizarea statiei de epurare Onesti. 3. Municipiul nu a beneficiat de pe urma programului guvernamental de reabilitare termica a locuintelor.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU
1. 2 colegii si 2 scoli necesita reabilitare; 2. Gradinitele existente necesita reabilitare, si este nevoie sa se construiasca inca 1-2 gradinite; 1. Spitalul Municipal necesita lucrari de modernizare/reabilitare. Cresa necesita modernizare urgenta. 2. Spitalul se confrunta cu lipsa de cadre medicale. 1. In zona se practica o agricultura de subzistenta, neexistand asocieri intre fermieri, cu exceptia unei ferme de bovine. 1. Casa de cultura a 1. Se doreste sindicatelor necesita lucrari de amenajarea unui nou reabilitare/modernizare. cimitir.

MUNICIPIUL ONESTI

1. Scaderea numarului de copii cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 32% in 2010 fata de 2006). 2. Crestere accentuata a populatiei varstnice, de peste 60 de ani (apr. 48% fata de 2006). Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Comanesti se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 3. Exista unui spor natural negativ, cat si a unui sold negativ al migratiei (de valoare mica). Din date neoficiale un

1. Spitalul orasenesc se confrunta cu lipsa personalului medical mediu si cu nevoia de reabilitare si dotare.

1. Se doreste reabilitarea garii feroviara, cladirea acesteia, de o arhitectura deosebita avand peste 100 ani. ; 2. In oras nu exista un serviciu de transport public in comun; 3. Se impune construirea unei noi statii de epurare; 4. Principala problema a fondului locativ o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din

1. Ca structuri de primire a turistilor, in oras nu mai exista hoteluri, sunt doar cateva pensiuni turistice; durata medie de sedere a fost in medie de 1.7 nopti/turist ceea ce denota existenta unui turism de tranzit, de agrement; autoritatile considera ca numarul turistilor ar putea creste daca se va realiza in perioada urmatoare o promovare activa a

1. In oras nu exista o Casa de Cultura; exista nevoia unui centru cultural de zi pentru tineri.

1. exista o cerere de spatii de locuit, mai ales in randul tinerilor, deoarece in ultimii ani nu s-au mai construit blocuri de locuinte prin ANL.

1. Scaderea numarului de copii cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 32% in 2010 fata de 2006). 2. Crestere accentuata a populatiei varstnice, de peste 60 de ani (apr. 48% fata de JUDETUL DEMOGRAFIE 2006). Coreland cele doua SI SOCIAL LOCALITATEA aspecte mentionate rezulta ca orasul Comanesti se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 3. Exista unui spor natural negativ, cat si a unui sold negativ al migratiei (de valoare mica). Din date neoficiale un procent de apr. 25% din persoanele disponibilizate de la exploatarile miniere sunt plecate in strainatate. In ceea ORASUL ce priveste componenta din punct de vedere etnic, se COMANESTI estimeaza ca cca. 1000 persoane sunt de nationalitate roma. 4. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind somajului, nivelul acesteia fiind estimat a fi mult mai mare decat in statisticile oficiale; ponderi mari in numarul total de someri, au somerii de lunga durata si absolventii de liceu, aflati in cautarea unui loc de munca.

1. Spitalul orasenesc se confrunta cu lipsa personalului medical mediu si cu nevoia de reabilitare si dotare.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

JUDETUL BACAU

1. Se doreste reabilitarea garii feroviara, cladirea acesteia, de o arhitectura deosebita avand peste 100 ani. ; 2. In oras nu exista un serviciu de transport public in comun; INFRASTRUCTURA 3. Se impune construirea TEHNICO-EDILITARA unei noi statii de epurare; 4. Principala problema a fondului locativ o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare. Asociatiile de proprietari nu au resurse financiare pentru a contribui la un astfel de proiect (ex. lipsa cotei de 20% pentru Programul guvernamental de reabilitare termica a locuintelor).

1. Ca structuri de primire a turistilor, in oras nu mai exista hoteluri, sunt doar cateva pensiuni turistice; durata medie de sedere a fost in medie de 1.7 TURISM nopti/turist ceea ce denota existenta unui turism de tranzit, de agrement; autoritatile considera ca numarul turistilor ar putea creste daca se va realiza in perioada urmatoare o promovare activa a potentialului natural al zonei.

1. In oras nu exista o Casa de Cultura; exista nevoia unui centru cultural de zi pentru tineri.

1. exista o cerere de spatii de locuit, mai ales in randul tinerilor, deoarece in ultimii ani nu s-au mai construit blocuri de locuinte prin ANL.

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL SLANIC MOLDOVA

1. Scaderea numarului de copii cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 29% in 2010 fata de 2006). 2. Crestere usoara a populatiei varstnice, de peste 60 de ani; coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Slanic Moldova se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 3. Exista unui spor natural negativ, cat si a unui sold negativ al migratiei (de valoare mica). 4. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat la 50%. .

1. Unitatile scolare existente au nevoie de modernizare si reabilitare (inclusiv reabilitarea instalatiilor termice).

1. Spitalul orasenesc se confrunta cu lipsa personalului medical mediu si cu nevoia de reabilitare si dotare.

1. Autoritatile locale considerat ca ar fi oportuna infiintarea unui incubator de afaceri pe IT, structura care ar reuni firme IT din tot arealul defavorizat din judet. 2. In ceea ce priveste agricultura, nu exista structuri de asociere intre fermieri, in zona practicandu-se o agricultura de subzistenta.

1. Se doreste reabilitarea garii feroviara, cladirea acesteia, de o arhitectura deosebita avand peste 100 ani. 2. In oras nu exista un serviciu de transport public in comun. 3. Se impune construirea unei noi statii de epurare. 4. Principala problema a fondului locativ o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare. Asociatiile de proprietari nu au resurse financiare pentru

1. Ca structuri de primire a turistilor, in oras nu mai exista hoteluri, sunt doar cateva pensiuni turistice. Durata medie de sedere a fost in medie de 1.7 nopti/turist ceea ce denota existenta unui turism de tranzit, de agrement; autoritatile considera ca numarul turistilor ar putea creste daca se va realiza in perioada urmatoare o promovare activa a potentialului natural al zonei.

1. In oras nu exista o Casa de Cultura; exista nevoia unui centru cultural de zi pentru tineri.

1. Exista o cerere de spatii de locuit, mai ales in randul tinerilor, deoarece in ultimii ani nu s-au mai construit blocuri de locuinte prin ANL.

cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 29% in 2010 fata de 2006). 2. Crestere usoara a populatiei varstnice, de peste 60 de ani; coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Slanic Moldova se confrunta JUDETUL DEMOGRAFIE cu un proces de imbatranire a SI LOCALITATEA populatiei. SOCIAL 3. Exista unui spor natural negativ, cat si a unui sold negativ al migratiei (de valoare mica). ORASUL SLANIC 4. Localitatea se confrunta in MOLDOVA prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat la 50%. . 5. Este nevoie de recalificarea fortei de munca si de inbunatatirea calificarilor si competentelor specifice ale fortei de munca angajate in turism si servicii aferente.

au nevoie de modernizare si reabilitare (inclusiv reabilitarea instalatiilor termice).

EDUCATIE/TIC

confrunta cu lipsa personalului considerat ca ar fi medical mediu si cu nevoia de oportuna infiintarea unui reabilitare si dotare. incubator de afaceri pe IT, structura care ar reuni firme IT din tot arealul defavorizat din judet. 2. In ceea ce priveste agricultura, nu exista structuri de asociere intre fermieri, in zona SANATATE ECONOMIE practicandu-se o agricultura de subzistenta. JUDETUL BACAU

garii feroviara, cladirea acesteia, de o arhitectura deosebita avand peste 100 ani. 2. In oras nu exista un serviciu de transport public in comun. 3. Se impune construirea unei noi statii de epurare. 4.INFRASTRUCTURA Principala problema a fondului locativ o reprezinta TEHNICO-EDILITARA eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare. Asociatiile de proprietari nu au resurse financiare pentru a contribui la un astfel de proiect (ex. lipsa cotei de 20% pentru Programul guvernamental de reabilitare termica a locuintelor).

primire a turistilor, in Cultura; exista nevoia unui oras nu mai exista centru cultural de zi pentru hoteluri, sunt doar tineri. cateva pensiuni turistice. Durata medie de sedere a fost in medie de 1.7 nopti/turist ceea ce denota existenta unui CULTURA SI turism de tranzit, de TURISM agrement; autoritatile AGREMENT considera ca numarul turistilor ar putea creste daca se va realiza in perioada urmatoare o promovare activa a potentialului natural al zonei.

spatii de locuit, mai ales in randul tinerilor, deoarece in ultimii ani nu s-au mai construit blocuri de locuinte prin ANL.

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL DARMANESTI

1. Scaderea puternica in cadrul grupei de varsta 15-19 ani cu 18%, in 2010 fata de 2006. 2. Cresterea usoara a populatiei varstnice, de peste 80 ani, rezultand ca orasul Darmanesti se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 3. Din datele aferente miscarii populatiei se remarca existenta unui spor natural negativ. De asemenea, conform aprecierii reprezentantilor locali rezulta ca localitatea este afectata de emigratie. 4. In ceea ce priveste componenta din punct de vedere etnic, se estimeaza ca 10% din populatie este de nationalitate rroma. 5. Conform aprecierii realizate de reprezentantii locali, rata reala a somajului este de peste 15%

1. Necesitatile investionale in sectorul educatiei vizeaza infiintarea unei gradinite cu program prelungit, extinderea grupului scolar si dotarea unitatilor de invatamant.

1. Reprezentatii locali au subliniat necesitatea infiintarea unei subsectii de primire urgente si se doreste sprijinirea dotarii cabinetelor medicale si deschiderea unui laborator de analize.

1. Autoritatile locale considerat ca ar fi nevoie de fonduri pentru sustinerea dezvoltarii activitatilor de crestere a bovinelor si apiculturii.

1. Se doreste asfaltarea drumului judetean 123 Darmanesti Miercurea Ciuc, ceea ce ar conduce la realizarea celei mai scurte legaturi rutiere intre judetul Harghita si judetul Bacau. 2. In prezent localitatea are o lungime totala a strazilor de 74 de km, din care 18 km sunt inregistrati in statistica oficiala ca modernizati; se remarca o pondere ridicata a km de strazi orasenesti ce necesita a fi asfaltate. 3. Exista o necesitate investitionala de alimentare cu energie electrica a zonei Podei- Izvorul Alb pentru 150 de gospodarii.

1. Din discutiile avute cu reprezentantii locali rezulta ca orasul are potential turistic de a atrage turisti prin includerea atractiilor naturale si culturale intrun circuit Tg. Ocna, Slanic Moldova si Darmanesti.

1. Din punctul de vedere al patrimoniului cultural, se remarca prezenta Palatului Stirbei, construit la sfarsitul secolului XIX de Gheorghe Stirbei, dar care necesita investitii de reabilitare in vederea introducerii acestuia in circuitul turistic; actualii proprietari si-au manifestat dorinta de a vinde palatul. 2. Este nevoie de infiintarea unei biblioteci publice.

asemenea, conform aprecierii reprezentantilor locali rezulta ca localitatea este afectata de emigratie. ORASUL DARMANESTI 4. In ceea ce priveste componenta din punct de vedere etnic, se estimeaza ca 10% din populatie este de nationalitate rroma. JUDETUL DEMOGRAFIE 5. Conform aprecierii realizate SI SOCIAL LOCALITATEA de reprezentantii locali, rata reala a somajului este de peste 15%

modernizati; se remarca o pondere ridicata a km de strazi orasenesti ce necesita a fi asfaltate. 3. Exista o necesitate investitionala de alimentare cu energie electrica a zonei Podei- Izvorul Alb pentru 150 de gospodarii.

unei biblioteci publice.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL MOINESTI

1. Scaderea puternica in cadrul grupelor de varsta 10-14 ani cu 19% si 15-19 ani cu 27%, in 2010 fata de 2006; 2. Cresterea usoara a populatiei varstnice, de peste 70 ani, rezultand ca orasul Moinesti se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 3. Conform aprecierii reprezentantilor locali rezulta ca localitatea este afectata de emigratie; 4. In ceea ce priveste componenta din punct de vedere etnic, se estimeaza ca 4% din populatie este de nationalitate rroma; 5. Conform aprecierii realizate de reprezentantii locali, rata somajului este mult mai mare decat 5,6 %, conform datelor oficiale 6. Se remarca problematica copiilor rromi care nu sunt scolarizati, existand in trecut initiative (Programul Ovidiu Rom) care au contribuit la atenuarea fenomenului.

1. Necesitatile investionale in sectorul educatiei vizeaza reabilitarea si extinderea gradinitelor, reabilitarea termica a scolilor, modernizarea terenurilor de sport. Se remarca necesitatea finantarii proiectului aflat in lista de rezerva a POR, domeniul 3.4 Consolidare, Reabilitare, Modernizare Si Dotare Cu Echipamente Didactice si Echipamente a Scolii Generale "Stefan Luchian" .

1. Se doreste dezvoltarea unui Centru de Recuperare, in fostul Hotel PETROM. Se doreste astfel si fructificarea avantajelor izvoarelor minerale cu proprietati terapeutice, care nu sunt in prezent amenajate.

1. Exista o piata agro-alimentara, care necesita lucrari de reabilitare si amenajare in vederea indeplinirii standardelor necesare de functionare adecvata.

1. Este nevoie de finantare pentru continuarea lucrarilor de modernizare si extindere a retelelor de apa si canalizare.

1. Se doreste infiintarea unui Muzeu al Petrolului prin reutilizarea cladirii de patrimoniu Atelierul Scolii Stefan Luchian. 2. Se remarca si arealul natural Parcul cu Pini, unde se intentioneaza infiintarea unei baze de agrement pentru turisti si localnici.

1. Se doreste infiintarea unui Centru multifunctional, in cadrul Clubului Lira, care sa beneficieze de un cinematograf, spatiu organizare evenimente culturale, dar si infiintarea unor spatii destinate activitatilor sportive, precum si un bazin de inot pe locatia unde acum se afla strandul (nefunctional).

1. Scaderea puternica in cadrul grupei de varsta 10-14 ani cu 16%, in 2010 fata de 2006 si a grupei 15-19 ani cu 26%, in 2010 fata de 2006. 2. Cresterea usoara a populatiei varstnice, de peste 80 ani, rezultand ca orasul

1. Pe viitor vor mai fi nevoie de investitii in dotarea scolilor (in special mobilier). 2. O prioritate o constituie infiintarea unei crese.

1. Exista un punct de primire urgenta, ce dispune si de mai multe ambulante, depasit fizic si moral; este nevoie de achizitia de dotari si mijloace de transport moderne. 2. Comform datelor furnizate de catre INS, exista o scadere

1. Exista o piata agro-alimentara, care necesita lucrari de modernizare si amenajare a unor spatii de cazare pentru producatorii agricoli.

1. Este nevoie de finantare pentru continuarea lucrarilor de modernizare si extindere a retelelor de canalizare si gaze naturale si pentru reabilitarea termica a blocurilor.

1. Este nevoie de finantare pentru dotarea Centrul de tratament balnear situat in Parcul Magura cu echipamentele de tratament si recuperare medicale necesare

1. Este nevoie de finantare pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea bibliotecii publice existente in oras.

JUDETUL DEMOGRAFIE EDUCATIE/TIC SI puternica LOCALITATEA 1. Scaderea SOCIAL in cadrul 1. Pe viitor vor mai fi nevoie
grupei de varsta 10-14 ani cu 16%, in 2010 fata de 2006 si a grupei 15-19 ani cu 26%, in 2010 fata de 2006. 2. Cresterea usoara a populatiei varstnice, de peste 80 ani, rezultand ca orasul Tg.Ocna se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 3. Conform datelor provizorii aferente recensamantului din octombrie 2011, in orasul Tg. Ocna sunt 11.790 locuitori, din care 10.601 permanenti. Conform acestor date, rezulta ca orasul Tg. Ocna este afectat de emigratie, 10% din populatie fiind plecata din localitate 4. In ceea ce priveste componenta din punct de vedere etnic, se estimeaza ca sunt in jur de 100 rromi, din care declarati doar in jur de 50 de persoane; 5. Rata somajului real este mult mai mare decat cifra oficiala de 7% , datorita faptului ca o mare parte dintre acestia nu mai sunt in plata.

1. Exista un punct de primire de investitii in dotarea scolilor urgenta, ce dispune si de mai (in special mobilier). multe ambulante, depasit fizic 2. O prioritate o constituie si moral; este nevoie de infiintarea unei crese. achizitia de dotari si mijloace de transport moderne. 2. Comform datelor furnizate de catre INS, exista o scadere accentuata a personalului sanitar mediu de la 178 persoane in anul 2007 la 73 de persoane in anul 2010.

SANATATE

1. Exista o piata agro-alimentara, care JUDETUL BACAU necesita lucrari de modernizare si amenajare a unor spatii de cazare pentru producatorii agricoli.

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA 1. Este nevoie de finantare pentru continuarea lucrarilor de modernizare si extindere a retelelor de canalizare si gaze naturale si pentru reabilitarea termica a blocurilor.

ORASUL TG. OCNA

1. Este nevoie de finantare pentru dotarea Centrul de tratament balnear situat in Parcul Magura cu echipamentele de tratament si recuperare medicale necesare functionarii efective a centrului. De asemenea, o alta problema in functionarea Centrului o reprezinta faptul ca pentru umplerea bazinului din interiorul acestuia cu apa minerala de la cele 6 izvoare recomandate pentru cure externe sunt necesare 11 ore si alte 11 ore pentru evacuare, datorita debitul extrem de scazut al izvoarelor minerale, fiind necesare lucrarii de captare.

TURISM

CULTURA SI
1. Este AGREMENT nevoie de finantare pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea bibliotecii publice existente in oras.

ALTE MENTIUNI/OBS.

1. Scaderea puternica in cadrul grupei de varsta 15-19 ani cu 30%, in 2010 fata de 2006 si a grupei 20-24 ani cu 14%, in 2010 fata de 2006; 2. Cresterea usoara a populatiei varstnice, de peste 80 ani, rezultand ca orasul Buhusi se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei; 3. Conform datelor provizorii aferente recensamantului din octombrie 2011, in orasul Buhusi sunt 18.000 locuitori, din care 13.000 permanenti si 5.000 temporar plecati in strainatate. Conform acestor

1. Necesitatile investionale in sectorul educatiei vizeaza reabilitarea, modernizarea, izolare termica si dotarea scolilor din Buhusi, modernizarea salii de sport aferenta Scolii Bistrita, infiintarea unei gradinite prin extinderea Scolii nr. 5 (gradinita existenta functioneaza in conditii improprii). Scoala Orbic se confrunta cu probleme deosebite, nu exista alimentare cu apa si nu are grup social in interiorul scolii.

1. Spitalul din Buhusi deserveste o populatie numeroasa inclusiv din zonele limitrofe si se remarca necesitatea unor investitii in reabilitarea (inclusiv izolarea termica), modernizarea si dotarea acestuia.; 2. De asemenea, reprezentantii locali au mentionat si problemele cu care se confrunta la nivelul personalului sanitar mediu, care este insuficient si se remarca si problema blocarii posturilor, in conditiile in care cabinetul de cardiologie nu are nici un medic specialist si, prin

1. Orasul Buhusi necesita investitii consistente in reabilitarea si modernizarea drumurilor, 25 km de strazi fiind din pietris, un exemplu fiind si cartierul Chebac unde nu exista un sistem rutier adecvat; 2. este nevoie de finantare pentru continuarea lucrarilor de modernizare si extindere a retelelor de apa canalizare si gaze naturale;

1. Un monument 1. Se doreste modernizarea 1. Este nevoie de istoric, aflat din pacate Salii Polivalente. amenajarea unui nou intr-o stare avansata de cimitir. degradare este Hanul orbic, construit in perioada domniei lui Stefan cel Mare. De asemnea mai exista un fost conac boieresc Buhusi, a carui destinatie a fost schimbata in Muzeu de Istorie si care necesita lucrari de reabilitare a acoperisului si a instalatiei electrice.

1. Scaderea puternica in cadrul grupei de varsta 15-19 ani cu 30%, in 2010 fata de 2006 si a grupei 20-24 ani cu 14%, in 2010 fata de 2006; 2. Cresterea usoara a populatiei varstnice, de peste 80 ani, rezultand ca orasul Buhusi se confrunta cu un JUDETUL procesDEMOGRAFIE de imbatranire a SI LOCALITATEA populatiei; SOCIAL 3. Conform datelor provizorii aferente recensamantului din octombrie 2011, in orasul Buhusi sunt 18.000 locuitori, din care 13.000 permanenti si 5.000 temporar plecati in strainatate. Conform acestor date, rezulta ca orasul Buhusi este afectat de emigratie, 27% ORASUL din populatie fiind plecata din BUHUSI localitate. 4. In ceea ce priveste componenta din punct de vedere etnic, se estimeaza ca 9% din populatie este de nationalitate rroma.; 5. Rata somajului real este mult mai mare decat cifra oficiala de 409 someri inregistrati in iunie 2011 , datorita faptului ca o mare parte dintre acestia nu mai sunt in plata.

1. Necesitatile investionale in sectorul educatiei vizeaza reabilitarea, modernizarea, izolare termica si dotarea scolilor din Buhusi, modernizarea salii de sport aferenta Scolii Bistrita, infiintarea unei gradinite prin extinderea Scolii nr. 5 (gradinita existenta EDUCATIE/TIC functioneaza in conditii improprii). Scoala Orbic se confrunta cu probleme deosebite, nu exista alimentare cu apa si nu are grup social in interiorul scolii.

1. Spitalul din Buhusi deserveste o populatie numeroasa inclusiv din zonele limitrofe si se remarca necesitatea unor investitii in reabilitarea (inclusiv izolarea termica), modernizarea si dotarea acestuia.; 2. De asemenea, reprezentantii locali au SANATATE mentionat si problemele cu care se confrunta la nivelul personalului sanitar mediu, care este insuficient si se remarca si problema blocarii posturilor, in conditiile in care cabinetul de cardiologie nu are nici un medic specialist si, prin consecinta, nici nu poate fi angajat din cauza acestei situatii

ECONOMIE

JUDETUL BACAU

1. Orasul Buhusi necesita investitii consistente in reabilitarea si modernizarea drumurilor, 25 km de strazi fiind din pietris, un exemplu fiind si cartierul Chebac unde nu exista un sistem rutier adecvat; 2. este nevoie de finantare INFRASTRUCTURA pentru continuarea TEHNICO-EDILITARA lucrarilor de modernizare si extindere a retelelor de apa canalizare si gaze naturale;

1. Un monument 1. Se doreste modernizarea 1. Este nevoie de istoric, aflat din pacate Salii Polivalente. amenajarea unui nou intr-o stare avansata de cimitir. degradare este Hanul orbic, construit in perioada domniei lui Stefan cel Mare. De asemnea mai exista un fost conac boieresc ALTE CULTURA SI Buhusi,TURISM a carui AGREMENT MENTIUNI/OBS. destinatie a fost schimbata in Muzeu de Istorie si care necesita lucrari de reabilitare a acoperisului si a instalatiei electrice.

MUNICIPIUL BACAU

JUDETUL LOCALITATEA

DEMOGRAFIE SI SOCIAL

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL BACAU

JUDETUL BOTOSANI
1. Singura grupa cu variatii semnificative este cea cuprinsa intre 15 si 19 ani, pentru care se inregistreaza o scadere cu 40% in 2010 fata de 2006. 2. In cazul populatiei varstnice de peste 84 de ani se observa o crestere de aprox. 25 % in intervalul de timp analizat. 3. Din datele analizate putem concluziona ca municipiul Dorohoi se confrunta in prezent cu un proces de imbatranire a populatiei. 4. Aprox. 15-20% din populatie a emigrat in strainante. 1. Referitor la infrastructura si dotarea din unitatile scolare, cu exceptia scolilor generale nr.1 si 2, care stau bine la acest capitol, se impune ca restul scolilor sa fie reabilitate/modernizate si dotate corespunzator iar la colegiul Grigore Ghica sa fie construit un corp nou de cladire pentru mutarea celor 20 de clase din vechea cladire; 1. O problema majora a infrastructurii de sanatate din municipiul Dorohoi este ambulatoriul, care are nevoie de modernizare si dotare corespunzatoare. 1. Principala problema a retelei stradale o reprezinta lipsa unei centuri ocolitoare (drum de centura ) care sa devize traficul greu in afara municpiului Dorohoi; Alte probleme identificate sunt : starea precara a strazilor orasenesti, lipsa parcarilor si a unui sistem de management/ organizare al traficului in intersectii; 2. este nevoie de finantare pentru extinderea retelelor de de apa si canalizare si pentru reabilitarea termica a blocurilor. 1. Se doreste realizarea unui bazin de inot si a unui strand municipal.

MUNICIPIUL DOROHOI

2. In cazul populatiei varstnice de peste 84 de ani se observa o crestere de aprox. 25 % in intervalul de timp analizat. 3. Din datele analizate putem concluziona ca municipiul MUNICIPIUL Dorohoi se confrunta in DOROHOI prezent cu un proces de imbatranire a populatiei. JUDETUL DEMOGRAFIE 4. Aprox. 15-20% din populatie LOCALITATEA a emigratSI strainante. in SOCIAL

impune ca restul scolilor sa fie corespunzatoare. reabilitate/modernizate si dotate corespunzator iar la colegiul Grigore Ghica sa fie construit un corp nou de cladire pentru mutarea celor 20 de clase din vechea cladire;

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

JUDETUL BACAU

municpiului Dorohoi; Alte probleme identificate sunt : starea precara a strazilor orasenesti, lipsa parcarilor si a unui sistem de management/ organizare al traficului in intersectii; 2. este nevoie de finantare INFRASTRUCTURA pentru extinderea retelelor TEHNICO-EDILITARA de de apa si canalizare si pentru reabilitarea termica a blocurilor.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL BUCECEA

1. Scadere a numarului de copii, cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 31% in 2010 fata de 2006). In paralel se observa o crestere de 4% a populatiei varstnice, de peste 65 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Bucecea se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei 2. Din datele aferente miscarii populatiei se observa existenta unui spor natural negativ pana in 2010, cat si a unui sold negativ al migratiei (de valoare mica). Din date neoficiale reiese ca cca. 8-10% din populatie sunt plecati in strainatate pe termen scurt si mediu. 3. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind dublu decat datele oficiale.

1. Grupul Scolar Bucecea a fost inclus in programul guvernamental Campusuri scolare, gestionat de catre Ministerul Educatiei, insa lucrarile au fost sistate din lipsa de fonduri.

1. Este nevoie de finantare pentru modernizarea drumurilor orasenesti si extinderea retelei de gaze naturale;

1. Scaderi semnificative au avut loc pentru populatia cuprinsa in grupele de varsta 0-4 ani(cu 15% in 2010 fata de 2006), 5-9 ani(cu 11%), 10-14 ani(cu 17%) si 10-14 ani(cu 20%). Totodata, se observa cresteri a populatiei din grupele de varsta , 75-79 ani(cu 10%), 80-84 ani(cu 30%) si peste 85 ani(cu 25%). Din datele prezentate rezulta ca orasul se confrunta cu un proces de imbatrinire a populatiei.

1. Sunt necesare fonduri pentru Grupul Scolar Industrial si scoala generala pentru lucrari de reabilitare termica si inlocuirea sistemului termic existent (cu eficienta energetica redusa). Totodata, este necesara o modernizare a salii de sport de la Grupul Scolar Industrial.

1. Orasul are o retea de strazi orasenesti ce insumeaza 96 km, din care numai 2 km sunt modernizati. Este necesara crearea unei variante ocolitoare, cu o lungime de 45 km, intrucat la ora actuala tot traficul greu trece prin oras, aducand probleme de poluare fonica si atmosferica. 2. O problema importanta o reprezinta eficienta

1. Scaderi semnificative au avut loc pentru populatia cuprinsa in grupele de varsta 0-4 ani(cu 15% in 2010 fata de 2006), 5-9 ani(cu 11%), 10-14 ani(cu 17%) JUDETUL DEMOGRAFIE si 10-14 ani(cu 20%). Totodata, SI SOCIAL LOCALITATEA se observa cresteri a populatiei din grupele de varsta , 75-79 ani(cu 10%), 80-84 ani(cu 30%) si peste 85 ani(cu 25%). Din datele prezentate rezulta ca orasul se confrunta cu un proces de imbatrinire a populatiei. 2. Din datele aferente miscarii naturale a populatiei se observa existenta unui spor natural negativ in perioada ORASUL 2007-2010. 3. Orasul se DARABANI confrunta cu un fenomen migratoriu, parte din populatia activa fiind plecata temporar la munca in alte State Membre (personal calificat, absolventi cu studii superioare) din datele preliminare de la recensamantul populatiei rezulta ca 943 persoane sunt plecate la munca in strainatate.

1. Sunt necesare fonduri pentru Grupul Scolar Industrial si scoala generala pentru lucrari de reabilitare termica si inlocuirea sistemului termic existent (cu EDUCATIE/TIC eficienta energetica redusa). Totodata, este necesara o modernizare a salii de sport de la Grupul Scolar Industrial.

SANATATE

ECONOMIE

JUDETUL BACAU

1. Orasul are o retea de strazi orasenesti ce insumeaza 96 km, din care numai 2 km sunt modernizati. Este necesara INFRASTRUCTURA crearea unei variante ocolitoare, cu o lungime de 4TEHNICO-EDILITARA 5 km, intrucat la ora actuala tot traficul greu trece prin oras, aducand probleme de poluare fonica si atmosferica. 2. O problema importanta o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL SAVENI

1. Grupele cu variatii semnificative sunt 0-4 ani unde se inregistreaza o scadere cu 17%, respectiv cea cuprinsa intre 15 si 19 ani, pentru care se inregistreaza o scadere cu 29% in 2010 fata de 2006. 2. Aproximativ 20% din populatia orasului Saveni este plecata in strainatate. 3. Exista un numar de 140 de cereri depuse la Primaria Saveni de tineri in varsta de pana la 35 de ani in vederea obtinerii unei locuinte.

1. Orasul are o retea de 58,7 km drumuri, din care doar 12,6 km sunt asfaltati. 2. O problema importanta o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 3. Spatiile verzi cu o suprafata totala de 13 ha sunt in mica parte reabilitate, existand o nevoie de amenajare a acestora element ce ar putea conduce la cresterea atractivitatii orasului.

ORASUL SAVENI

JUDETUL LOCALITATEA

29% in 2010 fata de 2006. 2. Aproximativ 20% din populatia orasului Saveni este plecata in strainatate. 3. Exista un numar de 140 de cereri depuse la Primaria Saveni de tineri in varsta de pana la 35 de ani in vederea obtinerii unei locuinte.

DEMOGRAFIE SI SOCIAL

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

JUDETUL BACAU

cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 3. Spatiile verzi cu o suprafata totala de 13 ha sunt in mica parte reabilitate, existand o nevoie de amenajare a INFRASTRUCTURA acestora element ce ar TEHNICO-EDILITARA putea conduce la cresterea atractivitatii orasului.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL FLAMANZI

1. Grupe de varsta cu variatii 1. Invatamantul prescolar se semnificative sunt cele desfasoara in cadiri improprii cuprinse intre 0 si 4 ani, pentru iar numarul locurilor care se inregistreaza o scadere disponibile sunt insuficiente . cu 24% in 2010 fata de 2006, 1519 ani, pentru care se inregistreaza o diminuare cu 20% in acelasi interval si peste 85 ani, unde se inregistreaza o crestere semnificativa de apro. 62 %. Din datele analizate putem concluziona ca orasul Flamanzi se confrunta in prezent cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. Aprox. 15 % din populatie a emigrat in strainante;

1. Este nevoie de finantare pentru sustinerea industriei de procesare a produselor agro-alimentare. 2. Exista interesul de a dezvolta o fabrica de biodisel, pe fondul cresterii suprafetelor cultivate cu plante tehnice (rapita, etc); 3. - Avand in vedere caracterul agricol al localitatii se impune realizarea unei piete agroalimentare, care sa ofere spatii si utilitati adecvate de desfacere pentru micii fermieri din zona.

1. Este nevoie de finantare pentru modernizarea drumurilor orasenesti si extinderea retelei de apa; 2. In oras nu exista un serviciu de transport public in comun. 3. O problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor 30 scari de bloc, fiind necesar un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare.

ORASUL STEFANESTI

1. Scaderea numarului de 1. Este nevoie de finantare copii, cat si a tinerilor cuprinsi pentru asigurarea utilitatilor in grupa de varsta 15-19 ani la unitatile de invatamant. (scadere de 14% in 2010 fata de 2006). 2. Din datele aferente miscarii populatiei se observa existenta unui spor natural negativ pana in 2010; 3. Marimea populatiei rome este de apr. 1000 persoane 4. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mult mai ridicat decat datele oficiale (20% cf. estimarilor).

1. In localitate exista o unitate medico-sociala, infiintata in 2004, prin transformarea fostului spital orasanesc. Aceasta are 35 de paturi si necesita reabilitare, eventual extindere (prin crearea unor sectii), modernizare si dotare. De asemenea acesta unitate medico-sociala se confrunta cu lipsa de personal medical.

1. Este nevoie de finantare pentru sustinerea industriei de procesare a produselor agricole (legume fructe) si piscicole si pentru infiintarea unui centru de colectare si prelucrare a laptelui .

1. Este nevoie de finantare pentru modernizarea drumurilor orasenesti si extinderea retelei de apa; 2. In localitate exista cca 9 ha de spatii verzi, ele necesitand amenajare si dotare cu mobilier urban.

1. Orasul dispune de o biblioteca publica, care necesita modernizare, dotare, marirea fondului de carti. 2. Caminul cultural din Bobulesti necesita reabilitare si dotare cu mobilier. 3. Cladirea fostului cinematograf, trecuta in proprietatea consiliului local este in stare avansata de degradare.

ORASUL STEFANESTI

in 2010; 3. Marimea populatiei rome este de apr. 1000 persoane 4. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mult mai ridicat decat datele oficiale (20% cf. estimarilor).

De asemenea acesta unitate laptelui . medico-sociala se confrunta cu lipsa de personal medical.

cinematograf, trecuta in proprietatea consiliului local este in stare avansata de degradare.

JUDETUL LOCALITATEA

DEMOGRAFIE SI SOCIAL

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL BOTOSANI

JUDETUL IASI
1. Scaderea semnificativa pentru populatia cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani (scadere cu 39% in 2010 fata de 2006), respectiv 10-14 ani (cu 15%). Totodata, se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. In raport cu datele preliminare ale recensamantului din octombrie 2011, populatia totala a scazut pana la apr. 38.000 persoane, datorita: Migratiei temporare a tinerilor catre alte Statele Membre (persoane aflate in cautare de locuri de munca); Plecarii absolventilor de facultate catre municipiul Iasi si Bucuresti; Plecarii persoanelor varstnice 1. Scoala generala nr. 3 (Iordache Cantacuzino) necesita lucrari de reabilitare/modernizare/dotar i cu echipamente. Grupul scolar din Busuioc necesita realizarea unei Sali de sport, iar Liceul Miron Costin lucrari de reabilitare. 1. Se doreste ca spitalul municipal sa obtina statutul de spital de urgenta pentru aceasta va trebui sa fie dotat cu echipamente de specialitate suplimentare, sa fie compartimentat si sa beneficieze de personal medical de specialitate. 2. Cresa din localitate necesita lucrari de reabilitare termica si modernizarea cantinei si a bucatariei. 1. Piata agroalimentara functioneaza in doua locatii fiind necesare lucrari de modernizare in cele doua amplasamente. 1. Din reteaua totala de 126 km necesita lucrari de reabilitare/ modernizare 85% dintre acestea. Practic nu sunt modernizate strazile din niciuna din cele 5 unitati componente ale municipiului. Situatia este similara si pentru reteaua de alimentare cu apa potabila si canalizare. 2. Localitatea este deficitara in cea ce priveste locurile de parcare. 3. In localitate este organizat un sistem public de transport, fiind necesara modernizarea parcului de autovehicole. 1. Biblioteca isi desfasoara activitatile intr-o cladire veche, fiind necesare lucrari de consolidare, reabilitare si dotari cu echipamente 2. In fiecare suburbie a localitatii exista cate o cladire cu functiuni de centru cultural ce necesita lucrari de amenajare

MUNICIPIUL PASCANI

usoara crestere a populatiei realizarea unei Sali de sport, varstnice, de peste 70 de ani, iar Liceul Miron Costin lucrari rezultand ca municipiul se de reabilitare. confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. In raport cu datele preliminare ale recensamantului din octombrie 2011, populatia totala a scazut MUNICIPIUL JUDETUL DEMOGRAFIE pana la apr. 38.000 persoane, EDUCATIE/TIC PASCANI LOCALITATEA datorita: SI SOCIAL Migratiei temporare a tinerilor catre alte Statele Membre (persoane aflate in cautare de locuri de munca); Plecarii absolventilor de facultate catre municipiul Iasi si Bucuresti; Plecarii persoanelor varstnice in mediul rural.

fie compartimentat si sa beneficieze de personal medical de specialitate. 2. Cresa din localitate necesita lucrari de reabilitare termica si modernizarea cantinei si a bucatariei.

SANATATE

ECONOMIE

JUDETUL BACAU

niciuna din cele 5 unitati componente ale municipiului. Situatia este similara si pentru reteaua de alimentare cu apa potabila si canalizare. 2. Localitatea este deficitara in cea ce priveste locurile de parcare. 3. In INFRASTRUCTURA localitate este organizat un TEHNICO-EDILITARA sistem public de transport, fiind necesara modernizarea parcului de autovehicole.

exista cate o cladire cu functiuni de centru cultural ce necesita lucrari de amenajare

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL TG. FRUMOS

1. Scaderea semnificativa a populatiei cuprinsa in grupele de varsta 15-19 ani(scadere cu 40% in 2010 fata de 2006) si1014 ani(cu 16%). Totodata, se observa o crestere a populatiei din grupele de varsta 60-64 ani(cu 53% in 2010 fata de 2006) si 70-74 ani(cu 18%). Localitatea se confrunta cu un usor proces de imbatranire a populatiei. 2. Are loc un proces de migrare temporara a a unei parti a populatiei catre alte State Membre(persoane calificate aflate in cautarea unui loc de munca) estimat la 20% din total populatie. 3. Rata reala a somajului este mai mare, comparativ cu datele oficiale, existand numeroase persoane fara un loc de munca. 4. Lipsa locuintelor sociale pentru persoanele apartinand grupurile vulnerabile.

1. In zona nu exista un 1. Este nevoie de realizarea centru de colectare pentru unei variante ocolitoare legume si fructe. pentru E 85, investitie care ar contribui la reducerea riscului producerii de accidente rutiere, cat si la reducerea poluarii fonice (lungimea totala este estimata la 15-20 km). 2. 80% din reteaua de drumuri orasenesti trebuie modernizata (aproximativ 50 km). De altfel, aceasta reprezinta principala nevoie existenta la nivel local. 3. O problema importanta o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 4. Suprafata existenta de spatii verzi este foarte redusa, practic sunt 3mp/locuitor. Este necesara derularea in viitor a unui program de extindere a acestora, cat si de amenajare a celor existente.

1. Casa de Cultura nu are sala de spectacole si nici de festivitati este necesara o reabilitare si modernizare a obiectivului. 2. Exista solicitari pentru infiintarea unui muzeu al literaturii in fostul amplasament al scolii Ion Creanga. 3. Biblioteca publica existenta necesita lucrari de modernizare.

2. Are loc un proces de migrare temporara a a unei parti a populatiei catre alte State Membre(persoane calificate aflate in cautarea unui loc de munca) estimat la 20% din total populatie. ORASUL 3. Rata reala a somajului este TG. FRUMOS mai mare, comparativ cu datele JUDETUL DEMOGRAFIE oficiale, existand numeroase fara un loc de LOCALITATEA persoaneSI SOCIAL munca. 4. Lipsa locuintelor sociale pentru persoanele apartinand grupurile vulnerabile.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

JUDETUL BACAU

(aproximativ 50 km). De altfel, aceasta reprezinta principala nevoie existenta la nivel local. 3. O problema importanta o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare INFRASTRUCTURA termica a locuintelor finantat din fonduri TEHNICO-EDILITARA comunitare. 4. Suprafata existenta de spatii verzi este foarte redusa, practic sunt 3mp/locuitor. Este necesara derularea in viitor a unui program de extindere a acestora, cat si de amenajare a celor existente.

modernizare.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL HIRLAU

1. Scadere semnificativa pentru populatia cuprinsa in grupele de varsta 15-19 ani(scadere cu 31% in 2010 fata de 2006). Cresterea populatiei din grupele de varsta 60-64 ani(cu 71% in 2010 fata de 2006) . 2. Are loc un proces de migrare temporara a populatiei catre alte State Membre(persoane calificate aflate in cautarea unui loc de munca) si definitiva catre municipiul Iasi (absolventi cu studii superioare ce nu isi gasesc un loc de munca atragator in localitate). 3. Rata reala a somajului este mult mai mare, comparativ cu datele oficiale, existand numeroase persoane fara un loc de munca.

1. Cele 2 scoli generale necesita lucrari de reabilitare, inclusiv pentru terenurile de sport.

1. Spitalul orasenesc necesita 1. Piata agroalimentara lucrari de necesita lucrari de consolidare/modernizare si modernizare si extindere. dotare cu echipamente de specialitate. Totodata, s-a subliniat nevoia reabilitarii ambulatoriului de specialitate.

1. Intreaga retea de drumuri orasenesti trebuie modernizata. 2. O problema importanta o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 3. Este nevoie de finantare pentru modernizarea si extinderea retelei de apa si canalizare;

1. Casa de Cultura nu are sala de spectacole si nici de festivitati este necesara o reabilitare si modernizare a obiectivului. 2. Cinematograful nu mai este functional se afla in prezent intr-o stare avansata de degradare.

1. Scadere puternica in cadrul grupei de varsta 15-19 ani cu 28.99%, in 2010 fata de 2006. 2. Cresterea usoara a populatiei varstnice, de peste 70 ani, rezultand ca orasul Podu Iloaiei se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 3. In ceea ce priveste componenta din punct de vedere etnic, se

1. O necesitate de investitii in orasul Podu Iloaiei este infiintarea unei gradinite cu program prelungit, cea existenta nu face fata cererilor si nu functioneaza in sistem de program prelungit. De asemenea, este nevoie de infiintarea unei crese.

1. Unitatea medico-sociala existenta a fost infiintata in urma desfiintarii spitalului in anul 2007 si se remarca necesitatea realizarii unor investitii de modernizare a acestei institutii, avand functiunea de camin de batrani.

1. Primaria doreste sprijinirea investitiilor prin extinderea intravilanului si realizarea unui areal destinat spatiilor industriale, inclus in PUG.

1. Este nevoie de realizarea unei sosele de centura, in vederea devierii traficului greu ce traverseaza central orasul, identificandu-se o solutie prin realizarea unui pod peste Bahlui. Ar mai exista oportunitatea ca aceasta problema sa fie solutionata daca se va realiza autostrada Iasi-Targu

1. Este nevoie de construirea unei Casei de Cultura, in prezent neexistand un spatiu adecvat organizarii de evenimente/spectacole.

1. Scadere puternica in cadrul

grupei DEMOGRAFIE ani cu orasul Podu Iloaiei este de varsta 15-19 JUDETUL EDUCATIE/TIC SI SOCIAL LOCALITATEA 28.99%, in 2010 fata de 2006. infiintarea unei gradinite cu

ORASUL PODUL ILOAIEI

1. O necesitate de investitii in 1. Unitatea medico-sociala existenta a fost infiintata in SANATATE urma desfiintarii spitalului in 2. Cresterea usoara a program prelungit, cea anul 2007 si se remarca populatiei varstnice, de peste existenta nu face fata necesitatea realizarii unor 70 ani, rezultand ca orasul cererilor si nu functioneaza in investitii de modernizare a Podu Iloaiei se confrunta cu un sistem de program prelungit. acestei institutii, avand proces de imbatranire a De asemenea, este nevoie de functiunea de camin de populatiei. 3. In infiintarea unei crese. batrani. ceea ce priveste componenta din punct de vedere etnic, se estimeaza ca circa 15% din populatie este de nationalitate rroma. 4. Localitatea este puternic afectata de emigratie, estimandu-se ca 25% din populatie este plecata in strainatate. 5. Rata reala a somajului este mult mai mare, comparativ cu datele oficiale, existand numeroase persoane fara un loc de munca.

1. Primaria doreste sprijinirea investitiilor prin ECONOMIE extinderea intravilanului si realizarea unui areal JUDETUL BACAU destinat spatiilor industriale, inclus in PUG.

1. Este nevoie de realizarea unei sosele de centura, in INFRASTRUCTURA vederea devierii traficului TEHNICO-EDILITARA greu ce traverseaza central orasul, identificandu-se o solutie prin realizarea unui pod peste Bahlui. Ar mai exista oportunitatea ca aceasta problema sa fie solutionata daca se va realiza autostrada Iasi-Targu Mures, iar orasul Podu Iloaiei va fi inclus in traseul acesteia. 2. Se remarca o pondere ridicata a km de strazi orasenesti ce necesita a fi asfaltate, in special in cartierele Zecimea si Henci unde nu exista deloc strazi asfaltate. 3. Este nevoie de finantare pentru modernizarea si extinderea retelei de apa, canalizare si gaze naturale; 4. Blocurile sunt, in cea mai mare parte, nereabilitate termic, existand doar cateva initiative private izolate.

TURISM

1. Este nevoie de construirea unei Casei de Cultura,SI CULTURA in prezent neexistand un spatiu AGREMENT adecvat organizarii de evenimente/spectacole.

ALTE MENTIUNI/OBS.

MUNICIPIUL IASI

JUDETUL LOCALITATEA

DEMOGRAFIE SI SOCIAL

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU MUNICIPIUL IASI

JUDETUL NEAMT
1. In raport cu datele preliminare ale recensamantului din octombrie 2011, populatia stabila totala a scazut la aproximativ 60000 de locuitori fata de 66758 in 2010 . Scaderea se datoreaza migratiei temporare catre alte Statele Membre (persoane aflate in cautare de locuri de munca) si migratiei interne catre mediul rural. 2. Scaderea semnificativa pentru populatia cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani(scadere cu 44% in 2010 fata de 2006). O usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un usor proces de imbatranire a populatiei. 3. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind somajul inregistrat, numarul real de someri (aproximativ 4000-5000 de persoane) fiind mult mai mare decat al somerilor inregistrati 941 persoane in iunie 2011. 4. In localitate exista o comunitate de etnie roma, care in realitate este mult mai mare decat in statisticile oficiale (1000 de persoane de etnie 1. Seminarul Sf. Gheorghe necesita lucrari de reabilitare si modernizare. Este o nevoie acuta de sali de sport pentru licee. Atelierele scolare din cadrul grupurilor scolare necesita lucrari de reabilitare si dotare. Scoala generala nr.2 are in patrimoniu o cladire foarte veche ce trebuie demolata deoarece nu mai prezinta siguranta in exploatare. Scoala generala nr. 3 necesita lucrari de reabilitare. 2. Retelele de calculatoare existente in scoli trebuie inlocuite deoarele sunt foarte vechi. 1. In municipiul Roman 1. Se doreste infiintarea functioneaza Spitalul unui parc industrial in Municipal de Urgenta si parteneriat public-privat. Spitalul de Neuropsihiatrie (aflat in patrimoniul CJ Neamt). Aceste spitale necesita lucrari de reabilitare, modernizare si dotare cu aparatura de specialitate. 2. Este o nevoie acuta de personal medical (medici specialisti, infirmieri, asistenti medicali). In prezent exista doar 50% din totalul de personal medical necesar desfasurarii in bune conditii a activitatii. 1. Starea tehnic a strzilor cu structura aferent (trotuare, locuri de parcare, etc.) i a aleilor este necorespunztoare. Exista o serie de intersecii de strzi, care nu sunt dimensionate pentru a prelua fluxurile din orele de vrf. 2. Numrul locurilor de parcare este destul de redus, afectnd fluena circulaiei pe reeaua stradal major, ocupnd benzile de circulaie i reducnd capacitatea de circulaie uneori chiar la jumtate. 3. Este nevoie de finantare pentru extinderea retelei de apa, canalizare si gaze naturale ;

MUNICIPIUL ROMAN

catre mediul rural. 2. Scaderea semnificativa pentru populatia cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani(scadere cu 44% in 2010 fata de 2006). O usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un JUDETUL DEMOGRAFIE usor proces de imbatranire a SI LOCALITATEA populatiei. SOCIAL 3. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind MUNICIPIUL somajul inregistrat, numarul ROMAN real de someri (aproximativ 4000-5000 de persoane) fiind mult mai mare decat al somerilor inregistrati 941 persoane in iunie 2011. 4. In localitate exista o comunitate de etnie roma, care in realitate este mult mai mare decat in statisticile oficiale (1000 de persoane de etnie roma declarate fata de aproximativ 10000 de persoane conform estimarilor reprezentantilor primariei).

deoarece nu mai prezinta siguranta in exploatare. Scoala generala nr. 3 necesita lucrari de reabilitare. 2. Retelele de calculatoare existente in scoli trebuie inlocuite deoarele sunt foarte vechi.

specialisti, infirmieri, asistenti medicali). In prezent exista doar 50% din totalul de personal medical necesar desfasurarii in bune conditii a activitatii.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

afectnd fluena circulaiei pe reeaua stradal major, ocupnd benzile de circulaie i reducnd capacitatea de circulaie uneori chiar la jumtate. 3. Este nevoie de finantare pentru extinderea retelei de apa, canalizare si gaze INFRASTRUCTURA naturale ;

TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

ORASUL TG. NEAMT

1. Scaderea semnificativa a populatiei cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani(scadere cu 28% in 2010 fata de 2006), respectiv 10-14 ani (cu 19%). Cresterea populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca localitatea se confrunta cu un usor proces de imbatranire a populatiei. 2. Aproximativ 3000 de persoane se afla in prezent, temporar, la munca in alte State Membre. 3. Rata reala a somajului este mai mare, comparativ cu datele oficiale. 4. In localitate exista o comunitate de etnie roma, pentru care administratia publica locala doreste sa construiasca locuinte sociale. De o parte a acestor locuinte ar urma sa beneficieze si persoanele cu venituri foarte reduse/fara venituri. Sunt 90 de dosare pentru plata

1. Sunt necesare lucrari de reabilitare la Colegiul National Stefan cel Mare, respectiv dotari cu echipamente, mobilier pentru Colegiul Tehnic Ion Creanga. La Gradinita cu program prelungit nr.1 au inceput lucrarile de extindere acum 5 ani (finantare de la bugetul de stat), fiind in prezent sistate din lipsa de fonduri este necesara identificarea de noi surse de finantare in vederea finalizarii lucrarilor. Un alt obiectiv de invatamant ce necesita lucrari de reabilitare este scoala din Humulesti. 2. Pentru populatia roma se intregistreaza abandon scolar la trecerea de la ciclu gimnazial la cel liceal (in special pentru fete).

1. Spitalul orasenesc are 1. Piata agroalimentara nevoie de un tomograf necesita lucrari de modern. Sunt necesare si reabilitare si modernizare. lucrari de reabilitare la corpul central, modernizari ale bucatariei si cantinei. Totodata, este necesara constructia unei statii de salvare.

1. In localitate, conform datelor statistcie, doar 35 de km din totalul de 97 km sunt modernizati. 2. O problema importanta o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare.

1. Exista preocupari pentru revitalizarea statiunii Oglinzi, locatie unde Consiliu Local detine 34% din actiuni. 2. Se doreste realizarea unei stane turistice (inclusiv ferma) care sa ofere produse ecologice pentru cantinele scolare si cantina spitalului.

1. In localitate se doreste amenajarea si modernizarea Parcului Cetatea Neamtului (investitie estimata la 1 milion de euro) in zona de agrement, ce sa includa piscine, sali de bowling, spatii de cazare pentru sportivi. 2. Biblioteca necesita lucrari de extindere.

usor proces de imbatranire a populatiei. 2. Aproximativ 3000 de persoane se afla in prezent, temporar, la munca in alte State Membre. 3. Rata reala a somajului este mai mare, comparativ cu datele oficiale. 4. In localitate exista o JUDETUL DEMOGRAFIE ORASUL SI SOCIAL LOCALITATEA comunitate de etnie roma, pentru care administratia TG. NEAMT publica locala doreste sa construiasca locuinte sociale. De o parte a acestor locuinte ar urma sa beneficieze si persoanele cu venituri foarte reduse/fara venituri. Sunt 90 de dosare pentru plata venitului minim garantat(230persoane beneficiare).

lucrarile de extindere acum 5 salvare. ani (finantare de la bugetul de stat), fiind in prezent sistate din lipsa de fonduri este necesara identificarea de noi surse de finantare in vederea finalizarii lucrarilor. Un alt obiectiv de invatamant ce necesita lucrari de reabilitare este scoala din Humulesti. EDUCATIE/TIC SANATATE 2. Pentru populatia roma se intregistreaza abandon scolar la trecerea de la ciclu gimnazial la cel liceal (in special pentru fete).

proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare.

ofere produse ecologice Biblioteca necesita lucrari de pentru cantinele scolare extindere. si cantina spitalului.

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

ORASUL ROZNOV

1. Analizand evolutia pe grupe de varsta, se constata ca singura grupa cu variatii semnificative este cea cuprinsa intre 15 si 19 ani, pentru care se inregistreaza o scadere cu 23% in 2010 fata de 2006. 2. . Numarul total al romilor este estimat la 400 persoane(aprox. 4% din populatia totala).

1. Spatiile verzi cu o suprafata totala de 6 ha sunt in mica parte reabilitate, existand o nevoie prezenta de amenajare a acestora element ce ar putea conduce la cresterea atractivitatii orasului. Suprafata existenta a scazut cu 33% fata de 2006. 2. O problema importanta o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 3. Este nevoie de finantare pentru modernizarea strazilor orasenesti ;

1. Exista cerere la nivel local pentru desfasurarea de activitati sportive pentru a se raspunde acestei nevoi se intentioneaza realizarea unei sali de sport si reabilitarea/modernizarea terenurilor de sport existente.

1. Scaderea numarului de copii, cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani(scadere de 30% in 2010 fata de 2006). Crestere usoara a populatiei varstnice, de peste 65 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Bicaz se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. Numarul total al romilor

1. Desi exista o cerere locala pentru calificare in domeniul constructiilor, in prezent, Grupul Scolar Bicaz nu are o clasa pe filiera tehnologica destinata acestui domeniu.

1. Desi arealul orasului Bicaz dispune de un fond forestier bogat, in zona nu activeaza nicio firma in domeniul prelucrarii superioare a lemnului.

1. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare. Asociatiile de proprietari nu au resurse financiare pentru a contribui la un astfel de proiect (ex. lipsa cotei de

1. In trecut existau curse ce asigurau transportul pe apa(Lacul Izvorul Muntelui), curse de agrement ce atrageau turistii. Exista nevoia reluarii acestora pe durata week-endurilor, perioada sarbatorilor. 2. Se doreste realizarea unui proiect de

1. In localitate nu exista cinematografe, sali de spectacole. Tinerii au posibilitati reduse de petrecere a timpului liber, existand nevoia crearii a unui centru comunitar multifunctional. Totodata, nu exista un Palat al Copiilor care sa deruleze cercuri cultural-artistice si tehnico-stiintifice pentru care o cerere locala.

1. In oras nu exista firme de consultanta care sa sprijine potentialii aplicati In realizarea de propuneri de proiecte de calitate.

1. Scaderea numarului de copii, cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 JUDETUL DEMOGRAFIE ani(scadere de 30% in 2010 fata LOCALITATEA de 2006).SI SOCIAL a Crestere usoara populatiei varstnice, de peste 65 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Bicaz se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. Numarul total al romilor este estimat la 400 persoane(aprox. 4% din populatia totala). ORASUL

1. Desi exista o cerere locala pentru calificare in domeniul constructiilor, in prezent, Grupul Scolar Bicaz nu are o EDUCATIE/TIC clasa pe filiera tehnologica destinata acestui domeniu.

SANATATE

1. Desi arealul orasului Bicaz dispune de un fond forestier bogat, in zona nu activeaza nicio firma in ECONOMIE domeniul prelucrarii JUDETUL BACAU superioare a lemnului.

BICAZ

1. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a INFRASTRUCTURA cladirilor fiind necesar un TEHNICO-EDILITARA proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare. Asociatiile de proprietari nu au resurse financiare pentru a contribui la un astfel de proiect (ex. lipsa cotei de 20% pentru Programul guvernamental de reabilitare termica a locuintelor). 2. Spatiile verzi cu o suprafata de 4 ha au fost in mica parte reabilitate prin finantari acordate de la Fondul de Mediu, existand o nevoie prezenta de amenajare a acestora element ce conduce la cresterea atractivitatii orasului.

1. In trecut existau curse ce asigurau transportul pe apa(Lacul Izvorul TURISM curse Muntelui), de agrement ce atrageau turistii. Exista nevoia reluarii acestora pe durata week-endurilor, perioada sarbatorilor. 2. Se doreste realizarea unui proiect de amenajare a albiei inferioare si superioare a raului Bistrita ce sa prevada construirea de alei pietonale, piste pentru biciclisti, spatii pentru agrement. Un astfel de proiect ar contribui substantial la cresterea atractivitatii orasului.

1. In localitate nu exista cinematografe, sali de spectacole. Tinerii au CULTURA SI posibilitati reduse de petrecere AGREMENT a timpului liber, existand nevoia crearii a unui centru comunitar multifunctional. Totodata, nu exista un Palat al Copiilor care sa deruleze cercuri cultural-artistice si tehnico-stiintifice pentru care o cerere locala.

1. In oras nu exista firme de consultanta care sa sprijine potentialii ALTE aplicati In realizarea de MENTIUNI/OBS. propuneri de proiecte de calitate.

MUNICIPIUL PIATRA NEAMT

MUNICIPIUL PIATRA NEAMT


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

JUDETUL SUCEAVA
1. In raport cu datele preliminare ale recensamantului desfasurat in luna octombrie 2011 rezulta ca populatia totala s-a redus cu aproximativ 13%. Scaderea se datoreaza migratiei populatiei catre Statele Membre (aflata in cautarea de locuri de munca), respectiv catre zonele rurale. 2. Scaderea semnificativa a populatia cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani(scadere cu 31% in 2010 fata de 2006), respectiv 10-14 ani (cu 17%). O usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un usor proces de imbatranire a populatiei. 3. In localitate exista o comunitate de etnie roma, pentru care administratia publica locala doreste sa amenajeze o zona unde acestia sa beneficieze de conditii de trai si munca civilizate. 1. Scoala de subofiteri functioneaza in fosta unitate militara din localitate necesita lucrari de reabilitare/modernizare/dotar e cu echipamente. Interventii similare sunt necesare si pentru Grupul Scolar Agricol. Cresterea numarului de copii, cu varste cuprinse intre 0-4 ani impune constructia unei noi crese. 2. In prezent nu exista in localitate un Punct de Acces a Publicului la Informare - exista intentia administratiei publice locale pentru realizarea in viitoarea perioada de programare a unui proiect ce sa vizeze aceste aspecte. 3. Se doreste ca in viitor, un corp al unui grup scolar(neutilizat in prezent) sa fie transformat intr-o Casa a Corpului Didactic, existand in prezent solicitari ale cadrelor didactice pentru realizarea unei astfel de investitii. Va fi necesara realizarea unui proiect prin care sa se achizitioneze dotarile necesare. 1. Principala problema o constituie nefinalizarea lucrarilor de constructie a spitalului municipal au avut loc lucrari de amenajare/compartimentare. Se doreste realizarea unui proiect care sa vizeze dotarea cu echipamente de specialitate. Pentru cabinetele medicale scolare se doreste ca pe viitor sa asigure servicii de medicina generala, stomatologie si planning familial. 1. Exista necesitatea realizarii unui centru de colectare si depozitare a produselor pomicole. 1. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 2. Cele doua parcuri existente necesita lucrari de amenajare. 3. In cartierul Tarna Mare este necesara implementarea unui proiect integrat care sa vizeze crearea retelei de apa potabila, de canalizare si lucrari de asfaltare. 1. Se urmareste realizarea unui proiect prin care atat la intrarea, cat si la iesirea din oras sa se creeze spatii de parcare, centre de informare turistica si sa fie amenajate centre de comercializare a obiectelor de artizanat si a produselor traditionale. 2. Se doreste realizarea unui proiect integrat in zona celor doua lacuri (aflate in zona periurbana) prin care sa se creeze o baza de agrement (pescuit sportiv, canotaj, strand, etc.) care sa aiba functiuni atat in sezonul de iarna, cat si de vara. 1. Exista intentia de a promova in continuare brandul cultural local. 2. Casa de Cultura functioneaza in fostul amplasament al Casei Armatei si necesita lucrari de reabilitare/modernizare. Totodata, sunt necesare lucrari de reabilitare si modernizare a sediului Primariei (amplasata intr-o cladire de patrimoniu) si a bibliotecii municipale. 3. Cele doua stadioane necesita lucrari de reabilitare si modernizare.

MUNICIPIUL FALTICENI

varsta 15-19 ani(scadere cu 31% in 2010 fata de 2006), respectiv 10-14 ani (cu 17%). O usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un usor proces de MUNICIPIUL imbatranire a populatiei. 3. In localitate exista o FALTICENI JUDETUL DEMOGRAFIE comunitate de etnie roma, SI SOCIAL LOCALITATEA pentru care administratia publica locala doreste sa amenajeze o zona unde acestia sa beneficieze de conditii de trai si munca civilizate.

2. In prezent nu exista in medicina generala, localitate un Punct de Acces a stomatologie si planning Publicului la Informare - exista familial. intentia administratiei publice locale pentru realizarea in viitoarea perioada de programare a unui proiect ce sa vizeze aceste aspecte. 3. Se doreste ca in viitor, un corp al unui grup EDUCATIE/TIC SANATATE scolar(neutilizat in prezent) sa fie transformat intr-o Casa a Corpului Didactic, existand in prezent solicitari ale cadrelor didactice pentru realizarea unei astfel de investitii. Va fi necesara realizarea unui proiect prin care sa se achizitioneze dotarile necesare.

implementarea unui proiect integrat care sa vizeze crearea retelei de apa potabila, de canalizare si lucrari de asfaltare.

ECONOMIE

2. Se doreste realizarea 3. Cele doua stadioane unui proiect integrat in necesita lucrari de reabilitare si zona celor doua lacuri modernizare. (aflate in zona periurbana) prin care sa se creeze o baza de agrement (pescuit sportiv, canotaj, strand, etc.) care sa aiba INFRASTRUCTURA functiuni atat in sezonul CULTURA SI TURISM TEHNICO-EDILITARA de iarna, cat si de vara. AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL CAMPULUNG MOLDOVENESC

1. Scaderea numarului de copii, cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 33,3 % in 2010 fata de 2006). 2. Din datele aferente miscarii populatiei se observa existenta unui spor natural negativ in intervalul de timp analizat. 3. Sporul migratoriu intern al populatiei este negativ, ceea ce arata o reducere a intrarilor spre oras si o crestere a plecarilor spre mediul rural. 4. Exista o cerere destul de importanta de locuri de munca in domeniul turismului dar absolventii calificati in acest domeniu refuza ofera de locuri de munca datorita nivelului de salarizare neatractiv. 5. Conform datelor oficiale populatia roma din localitate este apr. 200 de persoane. In realitate numarul acestora este de apr. 400 de perosane. 6. Primaria doreste sa infiinteze un centru de zi pentru persoane abuzate si un centru de zi pentru persoane in varsta.

1. Scolile nr. 3 si nr.4 necesita reparatii capitale iar Scoala nr.2 si Colegiul Silvic Bucovina necesita rebilitare termica. 2. Cele 7 gradinite existente necesita lucrari de reabilitare fiind necesarea realizarea unei extinderi la una dintre gradinite. 3. O problema stringenta cu care se confrunta intreaga infrastructura de invatamant din municipiul Campulung Moldovenesc este lipsa dotarilor, cele existente fiind uzate fizic si moral.

1. Centrul de primire urgente din cadrul Spitalului Municipal necesita lucrari de extindere si modernizare. 2. Ambulatoriul Integrat necesita lucrari de reabilitare si modernizare, de asemenea trebuie identificate solutii pentru rezolvarea crizei de spatiu pentru desfasurarea activitatilor specifice. 3. Pentru Spitalul de Psihiatrie este nevoie de reabilitarea si modernizarea cantinei. 4. Spitalul Municipal si Spitalul de Psihiatrie se confrunta cu un deficit de personal atat la nivelul medicilor specialisti cat si al asitentilor medicali. Lipsa medicilor specialisti genereaza riscul ca anumite activitati medicale sa fie desfiintate.

1. Este necesara reabilitarea pietei agroalimentare si a oborului pentru cereale si animale.

1. Actuala retea de strazi a municipiului Campulung Moldovenesc este subdimensionata ca numar de benzi de circulatie si nu respecta standardele si normele in vigoare, specific retelei stradale fiind structura deficitara fata de importanta traficului. Echiparea cu indicatoare si marcaje rutiere este slaba. 2. Zona urbana este insuficient asigurata cu mijloace de transport in comun, nu sunt suficiente mijloace de transport si traseele existente nu acopera toate zonele de interes ale municipiului.

1. Analizand indicatorii aferenti turismului rezulta ca numarul (inregistrat) de sosiri ale turistilor este destul de ridicat, insa numarul de innoptari /turist este redus. Pentru a mari durata de sedere este nevoie de noi obiective de agrement.

1. In municipiul Campulung Moldovenesc functioneaza o biblioteca municipala cu sase sectii, conectata la Reteaua Biblionet si o casa de cultura. Aceste obiective necesita lucrari de reabilitare si modernizare. 2. Municipalitatea doreste construirea unui bazin de inot, a unui patinoar, a unei trambuline pentru sarituri cu schiurile si a unui parc de agrement.

spre oras si o crestere a plecarilor spre mediul rural. 4. Exista o cerere destul de importanta de locuri de munca in domeniul turismului dar absolventii calificati in acest domeniu refuza ofera de locuri MUNICIPIUL de munca datorita nivelului de CAMPULUNG salarizare neatractiv. MOLDOVENESC 5. Conform datelor oficiale JUDETUL DEMOGRAFIE roma din localitate LOCALITATEA populatiaSI SOCIAL este apr. 200 de persoane. In realitate numarul acestora este de apr. 400 de perosane. 6. Primaria doreste sa infiinteze un centru de zi pentru persoane abuzate si un centru de zi pentru persoane in varsta.

din municipiul Campulung Moldovenesc este lipsa dotarilor, cele existente fiind uzate fizic si moral.

EDUCATIE/TIC

este nevoie de reabilitarea si modernizarea cantinei. 4. Spitalul Municipal si Spitalul de Psihiatrie se confrunta cu un deficit de personal atat la nivelul medicilor specialisti cat si al asitentilor medicali. Lipsa medicilor specialisti genereaza riscul ca anumite activitati SANATATE medicale sa fie desfiintate.

2. Zona urbana este insuficient asigurata cu mijloace de transport in comun, nu sunt suficiente mijloace de transport si traseele existente nu acopera toate zonele de interes ale municipiului.

schiurile si a unui parc de agrement.

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL RADAUTI

1. In raport cu datele preliminare ale recensamantului din octombrie 2011, populatia stabila totala a scazut la 22.148. Scaderea se datoreaza migratiei temporare catre alte Statele Membre (persoane aflate in cautare de locuri de munca) si sporului natural negativ inregistrat in unele perioade de timp. 2. Exista o scadere semnificativa pentru populatia cuprinsa in grupa de varsta 1519 ani(scadere cu 31% in 2010 fata de 2006), respectiv 10-14 ani (cu 15%). Totodata, se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un usor proces de imbatranire a populatiei. 3. Din datele aferente miscarii naturale a populatiei se observa existenta unui spor natural negativ pentru intreaga perioada analizata. 4. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind somajul inregistrat, numarul real de someri fiind mai mare decat al somerilor inregistrati 275 persoane in iunie 2011.

1. Liceul Eudoxiu Hurmuzachi necesita lucrari de reabilitare (inclusiv pentru sala de sport, internat) si dotarea cu echipamente necesare derularii procesului de invatamant. Lucrari de reabilitare si modernizare sunt necesare si la Colegiul Andronic Motrescu si Colegiul Tehnic(teren de sport). 2. Gradinitele existente isi desfasoara activitatea in conditii improprii, fiind necesare lucrari de modernizare. Totodata, datorita cresterii numarului de copii este necesara constructia unei noi gradinite cu program prelungit. In zona Habitat exista o scoala generala ce necesita lucrari de reabilitare, dotari si modernizare sala si tern de sport. 3. In municipiu nu exista un Punct de Acces al Publicului la Informatie (PAPI) - autoritatile locale exprimandu-si intentia de a crea unul cu sprijinul unei finantari viitoare.

1. Spitalul municipal are o serie de probleme: sectia de boli contagioase functioneaza intr-un corp vechi necesita lucrari de reabilitare, serviciul ambulanta are personal medical si parc auto insuficient, personalul medical de specialitate este insuficient. 2. Intrucat fosta cresa din localitate a fost transformata in gradinita este necesara constructia unei noi crese.

1. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 2. Mai sunt necesare investitii ce sa creeze spatii verzi intre blocuri, locuri de joaca pentru copii, dotari cu mobilier urban. 3. Sunt necesare lucrari de extindere a retelei de gaze ca urmare a maririi suprafetei intravilanului. 4. Sunt necesare lucrari de imbunatatiri funciare in partea de nord-est a municipiului.

1. Analizand indicatorii aferenti turismului rezulta ca numarul (inregistrat) de sosiri ale turistilor este destul de ridicat, insa numarul de innoptari /turist este redus. Pentru a mari durata de sedere este nevoie de noi obiective de agrement.

1. Este necesara realizarea unei noi biblioteci, care sa cuprinda sectiile de lectura si imprumut, intrucat o parte din corpurile actualei biblioteci urmeaza sa fie retrocedate.

1. Autoritatile locale au intentia de a implementa un proiect care sa vizeze reabilitarea centrului istoric lucrari de realizare de alei pietonale, renovarea fatadelor cladirilor.

semnificativa pentru populatia cuprinsa in grupa de varsta 1519 ani(scadere cu 31% in 2010 fata de 2006), respectiv 10-14 ani (cu 15%). Totodata, se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un JUDETUL DEMOGRAFIE usor proces de imbatranire a MUNICIPIUL SI LOCALITATEA populatiei. SOCIAL 3. Din datele aferente miscarii RADAUTI naturale a populatiei se observa existenta unui spor natural negativ pentru intreaga perioada analizata. 4. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind somajul inregistrat, numarul real de someri fiind mai mare decat al somerilor inregistrati 275 persoane in iunie 2011.

desfasoara activitatea in constructia unei noi crese. conditii improprii, fiind necesare lucrari de modernizare. Totodata, datorita cresterii numarului de copii este necesara constructia unei noi gradinite cu program prelungit. In zona Habitat exista o scoala generala ce necesita lucrari de EDUCATIE/TIC SANATATE reabilitare, dotari si modernizare sala si tern de sport. 3. In municipiu nu exista un Punct de Acces al Publicului la Informatie (PAPI) - autoritatile locale exprimandu-si intentia de a crea unul cu sprijinul unei finantari viitoare.

mobilier urban. 3. Sunt necesare lucrari de extindere a retelei de gaze ca urmare a maririi suprafetei intravilanului. 4. Sunt necesare lucrari de imbunatatiri funciare in partea de nord-est a municipiului.

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL VATRA DORNEI

1. In raport cu datele preliminare ale recensamantului din octombrie 2011, populatia totala a scazut la 13.500. Scaderea se datoreaza migratiei temporare catre alte Statele Membre (persoane aflate in cautare de locuri de munca). 2. Analizand evolutia pe grupe de varsta, se constata o scadere semnificativa pentru populatia cuprinsa in grupa de varsta 1519 ani(scadere cu 40% in 2010 fata de 2006), respectiv 10-14 ani (cu 12%). Totodata, se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un usor proces de imbatranire a populatiei. 3. Din datele aferente miscarii naturale a populatiei se observa existenta unui spor natural negativ pentru intreaga perioada analizata. 4. In localitate exista o mica comunitate de etnie roma, aproximativ 30 romi, in zona Miristei (fostele baraci ale

1. La liceul teoretic Ion Luca sunt necesare lucrari de extindere, intrucat in prezent cursurile sunt organizate in doua schimburi. Totodata, este necesara constructia unei noi constructii formata dintr-un internat, sala de mese si biblioteca. A fost inceputa constructia unei noi gradinite finantata din fonduri guvernamentale in prezent lucrarile sunt stopate din lipsa de fonduri, cladirea fiind trecuta in stare de conservare.

1. Scaderea productiei de lapte din ultimii ani a determinat relocarea unei parti din productia firmei SC Dorna SA catre Cehia.

1. Municipiul se confrunta cu o lipsa acuta de locuri de parcare, mai ales in timpul sezonului de iarna si pe durata sfarsiturilor de saptamana. Exista intentia de a dezvolta un proiect care sa vizeze realizarea de parcari subterane. 2. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare.

1. Casa de Cultura functioneaza intr-o cladire care se afla intr-o stare de degradare avansata, fiind necesare demolarea acesteia si realizarea unei noi constructii(ce va fi dotata cu sali de spectacole si sala de teatru). Cinematograful nu mai este functional fiind prezent transformat in unitate de alimentatie publica. Biblioteca orasaneasca functioneaza intro cladire obiectiv de patrimoniu, necesita lucrari de reabilitare.

cuprinsa in grupa de varsta 1519 ani(scadere cu 40% in 2010 fata de 2006), respectiv 10-14 ani (cu 12%). Totodata, se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un usor proces de imbatranire a JUDETUL DEMOGRAFIE populatiei. SI SOCIAL LOCALITATEA 3. Din datele aferente miscarii naturale a populatiei se observa existenta unui spor natural negativ pentru intreaga perioada analizata. MUNICIPIUL 4. In localitate exista o mica VATRA DORNEI comunitate de etnie roma, aproximativ 30 romi, in zona Miristei (fostele baraci ale fabricii de lemn) ce nu beneficiaza de conditiile normale de trai(lipsiti de acces la retea de apa, electricitate, energie termica,etc.). 5. In localitate au avut loc numeroase evacuari ca urmare a solicitarilor de retrocedare lipsa de locuinte pentru persoanele fara venituri/venituri reduse poate fi suplinita prin constructia de locuinte sociale.

in prezent lucrarile sunt stopate din lipsa de fonduri, cladirea fiind trecuta in stare de conservare.

cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare.

orasaneasca functioneaza intro cladire obiectiv de patrimoniu, necesita lucrari de reabilitare.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

ORASUL GURA HUMORULUI

1. Analizand evolutia pe grupe de varsta, se constata o scadere a numarului de copii, cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 37% in 2010 fata de 2006). In paralel se observa o crestere de 11.8% a populatiei varstnice, de peste 60 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca localitatea se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind somajul, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mult mai ridicat decat datele oficiale (277 someri inregistrati in iunie 2011). 3. Populatia roma din localitate este concentrata mai ales in

1. Gradinitele din localitate necesita extinderi (cresterea nr. de copii), reabilitari, modernizari. De asemenea, scolile generale din Boureni si Voronet necesita reabilitari, modernizari, dotari. 2. Totodata unitatile de invatamant se mai confrunta si cu lipsa personalului calificat in ceea ce priveste aplicarea pe diverse programe cu scopul de a obtine finantari. 3. In localitate nu exista un Punct de Acces al Populatiei la Informatii (PAPI).

1. Ambulatoriul integrat spitalului necesita lucrari de reabilitare si dotare. 2. Unitatile medico-sociale din cartierele Boureni Obor si Voronet necesita lucrari de reabilitare precum si dotari.

1. Este necesara reabilitarea pietei agroalimentare si amenajarea unui spatiu propice pentru organizarea de targuri.

1. Se doreste realizarea unei centuri ocolitoare prin care sa se realizeze descongestionarea traficului rutier din oras. 2. Localitatea intampina probleme si in ceea ce priveste conectarea la energie electrica a gospodariilor, inca exista locuinte in cartierele Veterani, Oborului si Voroneti care nu sunt conectate la retea. 3. Numarul parcarilor auto din centrul orasului este insuficient, se vor crea spatii de parcare printr-un proiect af. PIDU, dar ele nu vor fi suficiente pentru a inlatura congestionarea traficului in anumite perioade ale anului

1. Pentru a mari durata de sedere a turistilor este nevoie de noi obiective de agrement. Exista intentia de a amenaja o zona de camping pe malul drept al raului Moldova, si de asemenea construirea unui pod peste Moldova pentru a face legatura intre zonele de agrement.

1. Casa de Cultura functioneaza intr-o cladire care se afla intr-o stare de degradare avansata, fiind necesare demolarea acesteia si realizarea unei noi constructii(ce va fi dotata cu sali de spectacole si sala de teatru). Cinematograful nu mai este functional fiind prezent transformat in unitate de alimentatie publica. Biblioteca orasaneasca functioneaza intro cladire obiectiv de patrimoniu, necesita lucrari de reabilitare.

tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 37% in 2010 fata de 2006). In paralel se observa o crestere de 11.8% a populatiei varstnice, de peste 60 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca localitatea se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. JUDETUL DEMOGRAFIE 2. Localitatea se confrunta in SI SOCIAL LOCALITATEA prezent cu probleme privind somajul, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mult mai ridicat decat datele oficiale (277 ORASUL someri inregistrati in iunie GURA 2011). HUMORULUI 3. Populatia roma din localitate este concentrata mai ales in cartierul Obor (25% din total populatie roma). In acest cartier ar fi necesara construirea de locuinte sociale, precum si infiintarea de echipe mobile de furnizare a unor servicii de asistenta sociala si/sau centru de zi pentru varstnici.

modernizari. De asemenea, scolile generale din Boureni si Voronet necesita reabilitari, modernizari, dotari. 2. Totodata unitatile de invatamant se mai confrunta si cu lipsa personalului calificat in ceea ce priveste aplicarea pe diverse programe EDUCATIE/TIC cu scopul de a obtine finantari. 3. In localitate nu exista un Punct de Acces al Populatiei la Informatii (PAPI).

2. Unitatile medico-sociale din amenajarea unui spatiu cartierele Boureni Obor si propice pentru Voronet necesita lucrari de organizarea de targuri. reabilitare precum si dotari.

SANATATE

ECONOMIE

JUDETUL BACAU

descongestionarea traficului rutier din oras. 2. Localitatea intampina probleme si in ceea ce priveste conectarea la energie electrica a gospodariilor, inca exista locuinte in cartierele Veterani, Oborului si Voroneti care nu sunt INFRASTRUCTURA conectate la retea. TEHNICO-EDILITARA 3. Numarul parcarilor auto din centrul orasului este insuficient, se vor crea spatii de parcare printr-un proiect af. PIDU, dar ele nu vor fi suficiente pentru a inlatura congestionarea traficului in anumite perioade ale anului (weekenduri, sezon turistic, etc).

obiective de agrement. Exista intentia de a amenaja o zona de camping pe malul drept al raului Moldova, si de asemenea construirea unui pod peste Moldova pentru a face legatura intre zonele de agrement.

TURISM

degradare avansata, fiind necesare demolarea acesteia si realizarea unei noi constructii(ce va fi dotata cu sali de spectacole si sala de teatru). Cinematograful nu mai este functional fiind prezent transformat in unitate de alimentatie publica. Biblioteca orasaneasca functioneaza intrCULTURA SI o cladire obiectiv de AGREMENT patrimoniu, necesita lucrari de reabilitare.

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL SIRET

1. Scaderi semnificative au 1. Localitatea se confrunta cu avut loc pentru populatia fenomenul de abandon cuprinsa in grupele de varsta 15- scolar(estimat la 20%), la 19 ani(scadere cu 27% in 2010 trecerea din ciclu gimnazial in fata de 2006), 0-4 ani(scadere ciclu liceal. Cei mai afectati cu 10%), 5-9 ani(13%) si 10-14 sunt copii ai caror parinti sunt ani(17%). plecati la munca in 2. Nu sunt prinsi in datele strainatate. statisticii locuitorii care sunt plecati la lucru in Statele Membre(pe perioade cuprinse intre 6-9 luni) si Israel. Se estimeaza ca ponderea acestui segment de populatie este de 15%. 3. La nivelul anului 2010 numarul total de salariati era de 1672, in scadere cu 20% fata de 2006, numarul acestora este foarte redus, reprezentand doar 18% din totalul populatiei orasului. 3. In localitate exista identificata nevoia crearii de locuinte sociale pentru persoanele cu dizabilitati.

1. In localitate exista o pondere importanta a populatiei ocupate ce detine experienta in domeniul industriei textile dobandita in perioada cand functiona fosta fabrica de covoare Siretul unde lucrau (anii 90) 2500 de salariati. Pentru aceasta categorie profesionala nu exista oportunitati de lucru in localitate.

1. In prezent, mai putin de jumatate din strazile orasanesti sunt modernizate(23 km), fiind una din principalele nevoi ale comunitatii. 2. O problema importanta o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 3. Este necesara crearea si amenajarea de noi spatii verzi parcuri, terenuri de joaca pentru copii.

1. In oras nu exista niciun cinematograf, tinerii avand oportunitati reduse de petrecere a timpului liber.

1. Din discutiile avute cu reprezentantii primariei a rezultat ca exista o capacitate redusa de finantare a proiectelor comunitare, adesea se apeleaza la imprumuturi bancare pentru a derula in bune conditii proiectele existente.

estimeaza ca ponderea acestui segment de populatie este de 15%. 3. ORASUL La nivelul anului 2010 numarul total de salariati era de 1672, SIRET in scadere cu 20% fata de 2006, numarul acestora este foarte redus, reprezentand doar 18% din totalul populatiei orasului. JUDETUL DEMOGRAFIE 3. In localitate exista SI SOCIAL LOCALITATEA identificata nevoia crearii de locuinte sociale pentru persoanele cu dizabilitati.

oportunitati de lucru in localitate.

finantat din fonduri comunitare. 3. Este necesara crearea si amenajarea de noi spatii verzi parcuri, terenuri de joaca pentru copii.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

ORASUL SOLCA

1. Scaderea numarului de copii, cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 8.6% in 2010 fata de 2007 a grupei de varsta 0-19 ani). In paralel se observa o crestere usoara a populatiei varstnice, de peste 60 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Solca se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. Din date neoficiale reiese ca exista doua fenomene migratorii: cea a fortei de munca (apr. 10% din populatie este plecata in strainatate) si cea a absolventilor de liceu resursa umana calificata - , care dupa terminarea studiilor migreaza in centre urbane mari. 3. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mult mai ridicat decat datele oficiale.

1. Liceul din localitate are urgenta nevoie de reabilitari, modernizari de infrastructura precum si de dotari aferente. In plus Grupul Scolar necesita reabilitarea terenului de sport, a salii de gimnastica si construirea unei Sali de festivitati.

1. In zona se practica o agricultura de subzistenta, neexistand asocieri intre fermieri

1. In prezent , lungimea reala a strazilor orasanesti este de 19 km din care doar 2 km sunt modernizate. 2. Localitatea nu a beneficiat de programul guvernamental de reabilitare termica a locuintelor, intrucat nu exista asociatii de locatari. Exista totusi nevoie de un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare.

1. Localitatea necesita o promovare mai intensa in vederea valorificarii potentialului turistic existent.

1. Orasul dispune de o biblioteca publica, care necesita modernizare, dotare, reabilitare termica. De asemenea, in oras exista si un stadion, dar este neamenajat, nu dispune de vestiare sau grupuri sanitare.

1. In raport cu datele preliminare ale recensamantului din octombrie 2011, populatia totala a scazut pana la apr. 5300 persoane, datorita: Migratiei temporare a tinerilor catre alte Statele Membre (persoane aflate in cautare de locuri de munca); Plecarii fostilor mineri in alte

1. . La scoala din Cotargasi (arondata grupului scolar din localitate) au demarat lucrari de reabilitare - finantate din programul national de reabilitare a scolilor. Prin stoparea programului (din lipsa de finantare) lucrarile au fost oprite fiind necesara identificarea de noi solutii de finantare pentru finalizarea

1. In localitate exista o unitate medico-sociala, cu 25 de locuri care asigura servicile necesare pentru populatia varstnica sunt necesare lucrari de modernizare a bucatariei si spalatoriei. 2. Este necesara crearea in oras a unui centru medical de permanenta. Pana in prezent a fost identificat spatiul in care

1. In zona se practica o agricultura de subzistenta, neexistand asocieri intre fermieri

1. Lungimea totala a strazilor orasenesti este de 13 km, din care 7.4 km vor fi reabilitati pe Programul national de reabilitare a 10.000 km drumuri judetene. Drumurile comunale cuprind 5 km si necesita lucrari de reabilitare. In plus, este necesara realizarea de

1. Zona are potential turistic (cadru geografic deosebit, cursul mijlociu al Bistritei permite turismul de rafting) care nu poate fi insa exploatat datorita situatiei precare a infrastructurii de baza.

1. Orasul dispune de o biblioteca publica, care necesita modernizare, dotare, reabilitare termica. De asemenea, in oras exista si un stadion, dar este neamenajat, nu dispune de vestiare sau grupuri sanitare.

1. Exista zone care se confrunta cu probleme de eroziune a solului datorita torentilor pluviali ai celor 6 paraie. 2. Sunt necesare crearea a 6 punti pietonale. 3. este nevoie de crearea unui punct de deservire situatii de urgente (incendii); s-a identificat

1. In raport cu datele

1. . La scoala din Cotargasi

1. In localitate exista o unitate 1. In zona se practica o

1. Lungimea totala a

1. Zona are potential

1. Orasul dispune de o

1. Exista zone care se

preliminare ale (arondata grupului scolar din medico-sociala, cu 25 de locuri agricultura de subzistenta, strazilor orasenesti este de turistic (cadru geografic biblioteca publica, care confruntaALTE cu probleme JUDETUL DEMOGRAFIE INFRASTRUCTURA CULTURA SI EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE TURISM modernizare, dotare, de eroziune a solului SI SOCIAL TEHNICO-EDILITARA LOCALITATEA recensamantului din octombrie localitate) au demarat lucrari care asigura servicile necesare neexistand asocieri intre 13 km, din care 7.4 km vor fi deosebit, cursul mijlociu necesitaAGREMENT MENTIUNI/OBS. 2011, populatia totala a scazut pana la apr. 5300 persoane, datorita: Migratiei temporare a tinerilor catre alte Statele Membre (persoane aflate in cautare de locuri de munca); Plecarii fostilor mineri in alte localitati din mediul rural (ca urmare a restructurarilor din domeniul minier ce au avut loc in perioada 1997-2005). 2. Scaderea semnificativa a populatiei cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani (scadere cu 32% in 2010 fata de 2006), 1014 ani (cu 11%) si 5-9 ani (cu 10%). Totodata, se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca orasul se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 3. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mult mai ridicat decat datele oficiale. de reabilitare - finantate din programul national de reabilitare a scolilor. Prin stoparea programului (din lipsa de finantare) lucrarile au fost oprite fiind necesara identificarea de noi solutii de finantare pentru finalizarea investitiei mentionate. 2. Este necesara constructia unei gradinite cu program normal, in timp ce la gradinita cu program prelungit sunt necesare lucrari de modernizare si de reabilitare termica. 3. In localitate nu exista un Punct de Acces al Publicului la Informare, autoritatile locale dorind sa dezvolte un proiect prin care sa se realizeze acest obiectiv. pentru populatia varstnica fermieri JUDETUL BACAU sunt necesare lucrari de modernizare a bucatariei si spalatoriei. 2. Este necesara crearea in oras a unui centru medical de permanenta. Pana in prezent a fost identificat spatiul in care ar putea functiona amplasamentul (pentru care exista toate utilitatile necesare) si exista dotarile si echipamentele de specialitate. Singura problema o constituie lipsa personalului medical de specialitate. reabilitati pe Programul national de reabilitare a 10.000 km drumuri judetene. Drumurile comunale cuprind 5 km si necesita lucrari de reabilitare. In plus, este necesara realizarea de trotuare(lungime de 3 km) si amenajarea de parcari. 2. Este nevoie de un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare. 3. Se are in vedere un proiect pentru realizarea unei centrale termice pe baza de biomasa si cogenerare prin aport hidroelectric. al Bistritei permite turismul de rafting) care nu poate fi insa exploatat datorita situatiei precare a infrastructurii de baza. reabilitare termica. De asemenea, in oras exista si un stadion, dar este neamenajat, nu dispune de vestiare sau grupuri sanitare.

datorita torentilor pluviali ai celor 6 paraie. 2. Sunt necesare crearea a 6 punti pietonale. 3. este nevoie de crearea unui punct de deservire situatii de urgente (incendii); s-a identificat spatiul, sunt necesare dotari, incl. masina de pompieri.

ORASUL BROSTENI

ORASUL CAJVANA

1. Scaderea numarului de copii din grupa de varsta de 514 ani, cu apr. 9.5% in 2010 fata de 2006, si o crestere usoara a populatiei varstnice de peste 60 ani (5.2% in 2010 fata de 2006). Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Cajvana se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. Nivelul somajului real este mai mare decat cel inregistrat, mai ales in cadrul absolventilor de liceu.

1. Scolile existente in localitate necesitata modernizari si dotari (inclusiv cu tehnica de calcul). 2. Exista nevoia de a infiinta un Punct de Acces Public la Informatii (PAPI) in cadrul primariei.

1. Se doreste reinfiintarea centrului de permanenta, care si-a incetat functionarea din 2008. Cladirea dispensarului existent necesita reabilitare. 2. Administratia locala a avut o tentativa de a construi un spital prin finantare de la Banca Mondiala, insa proiectul a esuat.

1. Zona are potential agricol, cultivandu-se in special cartofi. Desi exista peste 300 tractoare in proprietatea fermierilor, nu exista asocieri intre acestia. Totodata in acest domeniu exista si o lipsa de forta de munca in sezoanele de varf. 2. In localitate nu exista o piata agroalimentara amenajata, fiind necesara crearea unei asemenea spatiu.

1. Lungimea strazilor orasanesti este de apr. 80 km., din care in ultima perioada s-au modernizat apr. 15 km, in consecinta este o nevoie clara in acest sens. 2. Localitatea nu a beneficiat de programul guvernamental de reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, deoarece nu exista asociatii ale proprietarilor locuintelor. 3. Localitatea dispune de retea de iluminat stradal, dar este necesara extinderea si modernizarea acesteia.

1. Administratia locala are intentia de a amenaja o partie de schi de apr. 700 m.

1. In localitate exista o casa de cultura, cu o sala de spectacole, insuficienta ca marime (200 locuri), cladirea avand nevoie de reabilitare termica. Biblioteca care functioneaza in incinta casei de cultura are spatii insuficiente, necesita extindere.

1. Scaderea numarului de copii din grupa de varsta de 514 ani, cu apr. 9.5% in 2010 fata de 2006, si o crestere usoara a populatiei varstnice de peste 60 ani (5.2% in 2010 fata de 2006). Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Cajvana se confrunta cu JUDETUL DEMOGRAFIE un proces de imbatranire a SI SOCIAL LOCALITATEA populatiei. 2. Nivelul somajului ORASUL real este mai mare decat cel CAJVANA inregistrat, mai ales in cadrul absolventilor de liceu.

1. Scolile existente in localitate necesitata modernizari si dotari (inclusiv cu tehnica de calcul). 2. Exista nevoia de a infiinta un Punct de Acces Public la Informatii (PAPI) in cadrul primariei.

EDUCATIE/TIC

1. Se doreste reinfiintarea centrului de permanenta, care si-a incetat functionarea din 2008. Cladirea dispensarului existent necesita reabilitare. 2. Administratia locala a avut o tentativa de a construi un spital prin finantare de la Banca Mondiala, insa proiectul a esuat. SANATATE

1. Zona are potential agricol, cultivandu-se in special cartofi. Desi exista peste 300 tractoare in proprietatea fermierilor, nu exista asocieri intre acestia. Totodata in acest domeniu exista si o lipsa de forta de munca in sezoanele de varf. ECONOMIE 2. In localitate nu exista o piata agroalimentara JUDETUL BACAU amenajata, fiind necesara crearea unei asemenea spatiu.

1. Lungimea strazilor orasanesti este de apr. 80 km., din care in ultima perioada s-au modernizat apr. 15 km, in consecinta este o nevoie clara in acest sens. 2. Localitatea nu a beneficiat de programul INFRASTRUCTURA guvernamental de TEHNICO-EDILITARA reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, deoarece nu exista asociatii ale proprietarilor locuintelor. 3. Localitatea dispune de retea de iluminat stradal, dar este necesara extinderea si modernizarea acesteia.

1. Administratia locala are intentia de a amenaja o partie de schi de apr. 700 m.

1. In localitate exista o casa de cultura, cu o sala de spectacole, insuficienta ca marime (200 locuri), cladirea avand nevoie de reabilitare termica. Biblioteca care functioneaza in incinta casei de cultura are spatii insuficiente, necesita extindere.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL FRASIN

1. Scaderea numarului de copii, cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de 31% in 2010 fata de 2006). In paralel se observa o crestere de 3% a populatiei varstnice, de peste 60 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Frasin se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. Din datele partiale de dupa recensamant reiese ca apr. 1000 persoane sunt plecate in strainatate. 3. Populatia roma cuprinde apr. 1000 persoane. 4. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mai mare decat datele oficiale.

1. In zona cursurile se desfasoara in 2 scoli, care necesita dotari. Exista si o gradinita, care necesita reabilitarea cladirii. Terenurile de sport aferente scolilor necesita reabilitare.

1. In localitate exista un dispensar medical preluat de medici de familie, a carui cladire necesita reabilitare.

1. Este nevoie de amenajarea unei piete agroalimentare.

1. In prezent , lungimea strazilor orasanesti este de 22 km din care doar 5 km sunt modernizate. Se intentioneaza modernizarea strazilor printr-un proiect viitor. 2. Iluminatul stradal necesita extindere. 3. Cele doua parcuri existente in localitate necesita dotare cu mobilier urban.

1. Orasul dispune de o biblioteca publica, aceasta necesitand reabilitare , dotare, inclusiv marirea fondului de carte. Biblioteca nu este legata la reteaua BIBLIONET. 2. Fosta casa de cultura este in prezent in proprietatea unui investitor privat care a reabilitat in intregime cladirea si intentioneaza sa o vanda. Primaria este interesata in achizitionarea cladirii dar nu exista fondurile necesare. 3. Exista intentia de a reamenaja fosta tabara scolara si a o schimba intr-un centru de agrement.

ORASUL

1. Scaderea numarului de copii (scadere cu apr. 8% in 2010 fata de 2006), cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 1519 ani (scadere de apr.13% in 2010 fata de 2006). In paralel se observa o crestere usoara (1.12%) a populatiei varstnice, de peste 60 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Milisauti se confrunta cu un proces de

1. Scoala cu clasele I-VIII din Milisauti necesita reabilitare,inclusiv reabilitare termica, amenajari interioare. 2. Primaria intentioneaza sa construiasca o sala de sport. 3. Exista nevoia de a infiinta un Punct de Acces Public la Informatii (PAPI) in cadrul primariei.

1. In oras exista un dispensar, 1. Ar fi nevoie de un inchiriat de catre cei 2 medici depozit de colectare a de familie, care au organizat cartofilor, verzei, etc. un centru de permanenta. Dispensarul necesita lucrari de reabilitare.

1. Localitatea este conectata la infrastructura de transport feroviar, gara necesitand lucrari de reabilitare si modernizare. 2. Lungimea strazilor orasanesti este de 24 km., din care apr. doar 25% sunt modernizate, in consecinta este o nevoie clara in acest sens. 3. Este nevoie de finantare

1. Localitatea dispune de 2 camine culturale, in Milisauti si Badeuti, ele necesitand reabilitare. 2. In ceea ce priveste structurile de agrement, primaria intentioneaza sa amenajeze 2 stranduri, unul pe raul Suceava si unul pe Sucevita.

1. Localitatea a fost afectata in trecut (2008 si 2010) de inundatii. S-a aprobat documentatia depusa pentru regularizarea albiei Sucevitei, insa din lipsa de fonduri lucrarile nu au inceput inca.

1. Scaderea numarului de copii (scadere cu apr. 8% in 2010 fata de 2006), cat si a tinerilor JUDETUL DEMOGRAFIE cuprinsi in grupa de varsta 15SI SOCIAL LOCALITATEA 19 ani (scadere de apr.13% in 2010 fata de 2006). In paralel se observa o crestere usoara (1.12%) a populatiei varstnice, de peste 60 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Milisauti se ORASUL confrunta cu un proces de MILISAUTI imbatranire a populatiei. 2. Este nevoie de infiintarea unui centru pentru persoane varstnice. 3. Exista nevoia de a se instala sisteme de supraveghere video in parcuri si zona centrala.

1. Scoala cu clasele I-VIII din Milisauti necesita reabilitare,inclusiv reabilitare termica, amenajari interioare. EDUCATIE/TIC 2. Primaria intentioneaza sa construiasca o sala de sport. 3. Exista nevoia de a infiinta un Punct de Acces Public la Informatii (PAPI) in cadrul primariei.

1. In oras exista un dispensar, 1. Ar fi nevoie de un inchiriat de catre cei 2 medici depozit de colectare a de familie, care au organizat cartofilor, verzei, etc. un centru de permanenta. SANATATE ECONOMIE Dispensarul necesita lucrari de JUDETUL BACAU reabilitare.

1. Localitatea este conectata la infrastructura de transport feroviar, gara INFRASTRUCTURA necesitand lucrari de TEHNICO-EDILITARA reabilitare si modernizare. 2. Lungimea strazilor orasanesti este de 24 km., din care apr. doar 25% sunt modernizate, in consecinta este o nevoie clara in acest sens. 3. Este nevoie de finantare pentru realizarea retelelor de apa, canalizare si gaze naturale.

TURISM

1. Localitatea dispune de 2 camine culturale, in Milisauti si Badeuti, ele necesitand CULTURA SI reabilitare. AGREMENT 2. In ceea ce priveste structurile de agrement, primaria intentioneaza sa amenajeze 2 stranduri, unul pe raul Suceava si unul pe Sucevita.

1. Localitatea a fost afectata in trecut (2008 si 2010) de inundatii. S-a ALTE aprobat documentatia MENTIUNI/OBS. depusa pentru regularizarea albiei Sucevitei, insa din lipsa de fonduri lucrarile nu au inceput inca.

ORASUL SALCEA

1. Scaderi moderate ce au avut loc pentru populatia cuprinsa in grupele de varsta 04 ani (scadere cu 8% in 210 fata de 2006) 5-9 ani(scadere cu 7% in 2010 fata de 2006), 30-34 ani (8%). 2. Numarul salariatilor este foarte redus, reprezentand doar 4% din totalul populatiei orasului. 3. Comunitatea roma din localitate numara aproximativ 450 de persoane

1. Este nevoie de modernizarea si extinderea celor cinci gradinite. De asemenea este nevoie de o noua sala de sport si de reabilitarea si modernizarea salilor de sport de la scolile Salcea si Plopeni care sunt improprii pentru desfasurarea activitatilor de invatamant. 2. Scoala Prelipca necesita lucrari de bransare la reteaua publica de canalizare.

1. Ca si nevoi identificate in legatura cu infrastructura de sanatate ar fi infiintarea unui centru de permanenta, extinderea Dispensarului Salcea (in vederea realizarii unui centru de permanenta), realizarea a doua locuinte de serviciu pentru atragerea medicilor specialisti in localitate, amenajarea si dodatea unui spatiu pentru situatiile de urgenta. 2. Este nevoie de finantare pentru infiintarea unui punct de primire urgente (primaria detine un spatiu adecvat pentru aceasta activitate care trebuie modernizat si dotat corespunzator) si pentru achizitionarea unei autosanitare.

1. O activitate cu o pondere importanta in economia locala este legumicultura. Din aceasta perspectiva autoritatile locale ar dori stimularea dezvoltarii de afaceri in domeniul prelucrarii produselor legumicole care ar da posibilitatea producatorilor din zona sa isi valorifice mult mai eficient productia legumicola.

1. Din totalul de 103 km strazi orasenesti numai 16,10 km sunt modernizati, reabilitarea si modernizarea strazilor din Orasul Salcea fiind una din principalele nevoi ale comunitatii. 2. Ar fi nevoie de finantare pentru achizitionarea unei autospeciale pentru colectarea gunoiului si a unei masini pentru vidanjare. 3. Este necesara crearea si amenajarea de noi spatii verzi parcuri, terenuri de joaca pentru copii.

1. Conacul Sturdza principalul obiectiv turistic din localitate, aflat in proprietate privata, este intr-o stare avansata de degradare.

1. Este nevoie de finantare pentru lucrari de reabilitare, modernizare si asigurarea dotarilor necesare pentru Caminul Salcea.

JUDETUL LOCALITATEA

DEMOGRAFIE SI SOCIAL
1. Scaderea numarului de copii, cat si a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani (scadere de apr.8% in 2010 fata de 2006). In paralel se observa o crestere usoara (5.3%) a populatiei varstnice, de peste 65 de ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Vicovu de Sus se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. Din date neoficiale numarul celor plecati in strainatate este de apr. 1500. 3. Numarul populatiei rome este de apr. 700 persoane. 4. O categorie importanta a somerilor o reprezinta absolventii de liceu si somerii de lunga durata.

EDUCATIE/TIC
1. Grupul Scolar Ion Nistor are nevoie de o extindere cu inca 10 sali de clasa. 2. Gradinita din cadrul Scolii cu clasele I-VIII din Bivolarie necesita alt sediu, cladirea care o adaposteste in prezent fiind revendicata. De asemenea, Scoala generala nr. 3 necesita sistem de incalzire centrala.

SANATATE

ECONOMIE
1.JUDETUL BACAU In domeniul agriculturii, in localitate se practica o agricultura de subzistenta, neexistand asocieri intre fermieri. 2. S-a identificat nevoia construirii unei sere agricole, in vederea productiei de puieti de pomi fructiferi, care in prezent se aduc in localitate de la distante mari.

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA
1. Conform statisticilor INS 30% dintre strazile orasenesti sunt modernizate, in realitate aceasta cifra fiind de doar 15%, conform reprezentantilor autoritatii locale. 2. Localitatea dispune de 3 ha spatii verzi, neamenajate, existand o nevoie prezenta de amenajare a acestora. 3. Este nevoie de finantare pentru modernizarea si extinderea retelelor de apa si canalizare. 4. Localitatea nu a beneficiat de programul guvernamental de reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, deoarece nu exista asociatii ale proprietarilor locuintelor. Este necesara reabilitarea termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL VICOVU DE SUS

1. Scaderea numarului de copii, cuprinsi in grupele de varsta 0-4 ani(cu 6% in 2010 fata de 2006) si 5-9 ani(cu 9%), respectiv a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani(cu 10%). In paralel se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, cu 17% pentru grupa de varsta 70-74 ani, 10% pentru 75-79 ani si 20% pentru 80-84 ani. Coreland cele doua aspecte mentionate rezulta ca orasul Dolhasca se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. O parte a populatiei este plecata din localitate, fiind in cautarea unui loc de munca in alte State Membre migratia temporara

1. La scolile generale din Silistea, Budeni, Poiana, Valea Poienii, Poienari si Gulia sunt necesare realizarea de lucrari de reabilitare, dotari cu echipamente si mobilier. 2. Grupul scolar Oltea Doamna necesita lucrari de reabilitare, inlocuire a instalatiilor sanitare, electrice, a tamplariei si geamurilor , cat si dotari cu echipamente. 3. In localitate a fost inceputa constructia unei noi gradinite prin fonduri de la bugetul de stat. Investitia a fost intrerupta din lipsa de fonduri in aceste conditii 5 grupe de copii sunt nevoite sa functioneze in spatii inchiriate. 4.

1. In raport cu nevoile existente la nivel local pentru servicii medicale, infrastructura de sanatate, cat si personalul medical sunt total insuficiente. 2. In localitate nu exista statie de salvare, urgentele fiind asigurate de catre municipiul Falticeni. 3. Se doreste infiintarea in oras a unui centru medical de permanenta.

1. In localitate exista foarte putine locuri de munca vacante, si in special pentru cei cu studii superioare.

1. Doar 9 km din totalul de 29 km (strazi orasenesti) sunt modernizati fiind una dintre principalele probleme ale localitatii. 2. Este necesara crearea de trotuare si amenajarea de locuri de parcare. 3. Este nevoie de finantare pentru realizarea retelei de canalizare in satele arondate. 4. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare. 5. Se doreste crearea de noi

1. Sunt necesare lucrari de modernizare pentru biblioteca, care functioneaza intr-un corp al casei de cultura. 2. Este necesara constructia de camine culturale in toate satele arondate orasului. 3. Se doreste realizarea unei investitii prin care sa fie creat un Palat al Copiilor, in care sa se deruleze cercuri tehnicostiintifice, culturale pentru copii din localitate.

1. Se are in vedere constructia unei gradini publice, intrucat exista nevoia realizarii unui parc orasenesc, cu spatii de joaca pentru copii (amplasamentul este deja identificat).

varsta 0-4 ani(cu 6% in 2010 fata de 2006) si 5-9 ani(cu 9%), respectiv a tinerilor cuprinsi in grupa de varsta 15-19 ani(cu 10%). In paralel se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, cu 17% pentru grupa de varsta 70-74 ani, 10% pentru 75-79 ani si 20% pentru 80-84 ani. JUDETUL DEMOGRAFIE cele doua aspecte LOCALITATEA Coreland SI SOCIAL mentionate rezulta ca orasul Dolhasca se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei. 2. O parte a populatiei este plecata din localitate, fiind in cautarea unui loc de munca in alte State Membre migratia temporara ORASUL estimata la 15-20% din totalul DOLHASCA populatiei. 3. Este necesara realizarea de locuinte sociale pentru populatia varstnica si fostii membri CAP. 4. In localitate exista 1800 de persoane de etnie roma, cea mai mare parte a acestora fiind concentrata in satul Gulia. 5. Este nevoie de realizarea unui centru de zi pentru copii.

Poienii, Poienari si Gulia sunt necesare realizarea de lucrari de reabilitare, dotari cu echipamente si mobilier. 2. Grupul scolar Oltea Doamna necesita lucrari de reabilitare, inlocuire a instalatiilor sanitare, electrice, a tamplariei si geamurilor , cat si dotari cu echipamente. EDUCATIE/TIC 3. In localitate a fost inceputa constructia unei noi gradinite prin fonduri de la bugetul de stat. Investitia a fost intrerupta din lipsa de fonduri in aceste conditii 5 grupe de copii sunt nevoite sa functioneze in spatii inchiriate. 4. Insuficienta mijloacelor de transport pentru transportul elevilor din satele arondate catre unitatile scolare.

servicii medicale, munca vacante, si in infrastructura de sanatate, cat special pentru cei cu studii si personalul medical sunt superioare. total insuficiente. 2. In localitate nu exista statie de salvare, urgentele fiind asigurate de catre municipiul Falticeni. 3. Se doreste infiintarea in oras a unui centru medical de SANATATE ECONOMIE permanenta.

JUDETUL BACAU

sunt modernizati fiind una dintre principalele probleme ale localitatii. 2. Este necesara crearea de trotuare si amenajarea de locuri de parcare. 3. Este nevoie de finantare pentru realizarea retelei de canalizare in satele arondate. INFRASTRUCTURA 4. Principala problema o TEHNICO-EDILITARA reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a tuturor locuintelor finantat din fonduri comunitare. 5. Se doreste crearea de noi spatii verzi si dotarea acestora cu mobilier urban.

TURISM

care functioneaza intr-un corp al casei de cultura. 2. Este necesara constructia de camine culturale in toate satele arondate orasului. 3. Se doreste realizarea unei investitii prin care sa fie creat un Palat al Copiilor, in care sa se deruleze cercuri tehnicostiintifice, culturale pentru CULTURA SI copii din localitate. AGREMENT

publice, intrucat exista nevoia realizarii unui parc orasenesc, cu spatii de joaca pentru copii (amplasamentul este deja identificat).

ALTE MENTIUNI/OBS.

MUNICIPIUL SUCEAVA

JUDETUL LOCALITATEA

DEMOGRAFIE SI SOCIAL
1. Scadere semnificativa a populatia cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani(scadere cu 41% in 2010 fata de 2006). Totodata, se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani, rezultand ca municipiul se confrunta cu un usor proces de imbatranire a populatiei. 2. Orasul se confrunta cu un fenomen migratoriu, parte din populatia activa fiind plecata temporar la munca in alte State Membre nu exista momentan o cuantificare a acestui fenomen. 3. In ultima perioada s-au inmultit nevoile sociale existand tendinta de crestere a acestui trend. Grupurile vulnerabile sunt reprezentate de familiile monoparentale (persoane divortate), alcolici, oamenii strazii, persoane fara venituri. Mare parte dintre acestea nu au o locuinta fiind necesara crearea unui adapost de zi.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA
1. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 2. Este necesara amenajarea Gradinii Publice (6ha) si a Parcului Eminescu printr-un proiect viitor.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.
1. In arealul municipiului exista cladiri dezafectate (amplasamente ale unor foste fabrici) care conduc la o scadere a atractivitatii. 2. Este necesara o renovare si modernizare a actualului Palat al Copiilor.

BACAU JUDETUL VASLUI


1. Existenta preocupari ale administratiei publice locale pentru realizarea in viitoarea perioada de programare a unor proiecte, prin intermediul carora sa se dezvolte aplicatii online de tip e-turism si eguvernare. 1. In municipiu nu exista in prezent forta de munca calificata in domeniul confectii/textile (pentru care exista locuri de munca vacante), intrucat cele mai multe persoane ce detin aceste calificari au emigrat.

MUNICIPIUL BARLAD

MUNICIPIUL HUSI

1. Scadere semnificativa a populatiei cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani(scadere cu 44% in 2010 fata de 2006), scaderi usoare fiind inregistrate pentru grupele de varsta 5-9 ani si 10-14 ani. Totodata, se observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani. In raport cu acestea putem concluziona ca are loc un fenomen de imbatrinire a populatiei. 2. Are loc un proces migratoriu temporar a unei parti a populatiei catre alte

1. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare.

1. Casa de Cultura are functiuni si dotari minime necesita modernizari si dotari aferente; 2. Cinematograful din municipiu nu este functional.

1. Scadere semnificativa a populatiei cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani(scadere cu 44% in 2010 fata de 2006), scaderi usoare fiind inregistrate pentru grupele de varsta 5-9 ani si 10-14 ani. Totodata, se JUDETUL DEMOGRAFIE SI SOCIAL LOCALITATEA observa o usoara crestere a populatiei varstnice, de peste 70 de ani. In raport cu acestea putem concluziona ca are loc un fenomen de imbatrinire a populatiei. 2. Are loc un proces MUNICIPIUL migratoriu temporar a unei HUSI parti a populatiei catre alte State Membre ale Uniunii Europene neexistand o cuantificare a acestuia. 3. In luna iunie 2011 numarul de someri inregistrati era de 875, autoritatile apreciaza ca somajul real este mai mare.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

1. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri INFRASTRUCTURA comunitare. TEHNICO-EDILITARA

1. Casa de Cultura are functiuni si dotari minime necesita modernizari si dotari aferente; 2. Cinematograful din municipiu nu este functional.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

ORASUL NEGRESTI

1. Scaderea semnificativa a populatiei cuprinsa in grupele de varsta 15-19 ani(scadere cu 31% in 2010 fata de 2006) si 59 ani(scadere cu 16% in 2010 fata de 2006). 2. Orasul se confrunta cu un fenomen migratoriu, parte din populatia activa fiind plecata temporar la munca in alte State Membre (personal calificat, absolventi cu studii superioare) neexistand momentan o cuantificare a acestui fenomen. 3. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mai mare decat datele oficiale. 4. In ultima perioada s-au inmultit nevoile sociale existand tendinta de crestere a acestui trend. Grupurile vulnerabile sunt reprezentate de familiile monoparentale, populatia de etnie roma, persoane fara venituri. 5. Exista solicitari in localitate pentru realizarea de locuinte sociale.

1. Nu exista locuri suficiente pentru copii in gradinite si crese. 2. In localitate nu exista un Punct de Acces Public la Informatie pentru cetateni se impune realizarea unui proiect de tip TIC care sa se adreseze comunitatii.

1. Reprezentantii locali considera ca prin desfiintarea spitalului nu se mai pot furniza serviciile medicale rezidentilor si populatiei din zonele limitrofe.

1. In trecut, pe fosta platforma industriala, activau firme in prelucrarea superioara a lemnului si textile. Acestea sustineau economia locala, concentrand cea mai mare parte a locurilor de munca. In prezent acest areal este nefunctional si neatractiv ceea ce constituie o problema ce necesita solutionare. 2. Este necesara realizarea unei piete agroalimentare care sa vina in sprijinul producatorilor locali cat si al localnicilor.

1. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 2. Este necesara crearea si amenajarea de parcuri, locuri de joaca pentru copii.

1. Se doreste construirea unei sali de sport.

neexistand momentan o cuantificare a acestui fenomen. 3. Localitatea se confrunta in prezent cu probleme privind rata somajului, nivelul acesteia fiind estimat ca fiind mai mare decat datele oficiale. ORASUL 4. In ultima perioada NEGRESTI s-au inmultit nevoile sociale JUDETUL DEMOGRAFIE existand tendinta de crestere a SI SOCIAL LOCALITATEA acestui trend. Grupurile vulnerabile sunt reprezentate de familiile monoparentale, populatia de etnie roma, persoane fara venituri. 5. Exista solicitari in localitate pentru realizarea de locuinte sociale.

solutionare. 2. Este necesara realizarea unei piete agroalimentare care sa vina in sprijinul producatorilor locali cat si al localnicilor.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICO-EDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

ORASUL MURGENI

1. Scadere semnificativa a populatiei cuprinsa in grupa de varsta 15-19 ani(scadere cu 25% in 2010 fata de 2006). 2. Ponderea populatiei care a emigrat este estimata la circa 20% din total populatie. 3. Populatia de etnie roma detine o pondere semnificativa, estimata la 16%. 4. Desi in luna iunie 2011 numarul de someri inregistrati era de 190, autoritatile apreciaza ca somajul real este mult mai mare. Numarul de persoane ce beneficiaza de venitul minim garantat este de aproximativ 170 din 683 solicitari depuse.

1. Reprezentantii locali au mentionat ca, cauza principala a scaderii numarului de elevi o constituie abandonul scolar in special la trecerea din ciclul gimnazial in cel liceal. 2. Este necesara reabilitarea/modernizarea si dotarea cu echipamente ale scolilor generale sin Sarateni si Raiu.

1. Exista nevoia dotarii Spitalului de psihiatrie cu echipamente de specialitate (pentru sectiile de interne si de pediatrie).

1. Piata agroalimentara nu detine autorizatii si avize de functionare. Exista intocmita documentatia pentru realizarea unei investitii ce sa vizeze modernizarea obiectivului nu a fost identificata o sursa de finantare.

1. In prezent mai putin de un sfert din strazile orasanesti sunt modernizate, existand necesitatea reabilitarii si modernizarii de urgenta a acestora. Totodata, trebuie construite inca 35 km de strazi orasenesti care sa asigure accesibilitatea in cele 6 sate arondate. 2. Principala problema o reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 3. O problema grava la nivel local o constituie absenta unui sistem de colectare selectiva a deseurilor. Mai mult, localitatea nu este prinsa in Master Planul Judetean pentru deseuri. Tinand cont ca o pondere importanta din cantitatea deseuri este de natura agricola ar fi necesara crearea in localitate a unei statii de biogaz.

1. Caminul cultural din localitatea Corja(sat arondat) necesita lucrari de modernizare.

ORASUL MURGENI

era de 190, autoritatile apreciaza ca somajul real este mult mai mare. Numarul de persoane ce beneficiaza de venitul minim garantat este de aproximativ 170 din 683 solicitari depuse.

JUDETUL LOCALITATEA

DEMOGRAFIE SI SOCIAL

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

JUDETUL BACAU

reprezinta eficienta energetica scazuta a cladirilor fiind necesar un proiect de reabilitare termica a locuintelor finantat din fonduri comunitare. 3. O problema grava la nivel local o constituie absenta unui INFRASTRUCTURA sistem de colectare selectiva a deseurilor. Mai mult, TEHNICO-EDILITARA localitatea nu este prinsa in Master Planul Judetean pentru deseuri. Tinand cont ca o pondere importanta din cantitatea deseuri este de natura agricola ar fi necesara crearea in localitate a unei statii de biogaz.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

MUNICIPIUL VASLUI

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU
1. Exista o piata agroalimentara modernizata, unde vin producatori agricoli din mai multe judete invecinate.

MUNICIPIUL ONESTI
1. Grupul scolar califica elevii in domeniile: prelucrarea lemnului, mecanica, textile, informatica. 1. Lanturile comerciale KAUFMAN si DEDEMAN intentioneaza sa deschida magazine in perimetrul orasului. 2. Pentru atragerea investitorilor, primaria intentioneaza sa atraga fonduri pentru construirea unui centru de afaceri multifunctional, locatia acesteia fiind deja stabilita. De asemenea, se intentioneaza infiintarea unui parc industrial in locul unui fost sit industrial (zona fostei termocentrale, al fostului combinat de prelucrare a lemnului, sau a unei exploatari miniere). 1. In zona exista potential pentru dezvoltarea turismului. In viitor se intentioneaza crearea unui traseu turistic prin instalarea unei telegondole/ telecabine pe statia Lapus, precum si amenajarea unei partii de schi in zona Galion. De asemenea, exista intentia de a infiinta un muzeu al mineritului.

ORASUL COMANESTI

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE
1. In ceea ce priveste potentialul economic al zonei, JUDETUL BACAU reprezentantul autoritatii locale a considerat ca ar fi oportuna infiintarea unui incubator de afaceri pe IT, structura care ar reuni firme IT din tot arealul defavorizat din judet. 2. In zona exista potential pentru valorificarea energiei regenerabile prin construirea unei hidrocentrale.

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA

TURISM
1. In zona exista potential pentru dezvoltarea turismului.

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL SLANIC MOLDOVA

1. Grupul scolar Darmanesti califica elevii in domeniile: mecanica, economic, IT.

1. Din punct de vedere economic la nivel local sunt reprezentative prelucrarea lemnului, fabricarea peletilor, turism si comert. 2. Se remarca existenta de situri industriale, care beneficiaza de toate utilitatile, care ar putea face obiectul unor investitii economice. 3. Localitatea are potential eolian.

ORASUL DARMANESTI

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC
1. Grupul scolar din Moinesti califica elevii in domeniile: tehnic, mecanic, electric, electromecanic, industrie textila si pielarie.

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL MOINESTI

ORASUL TG. OCNA

1. In cadrul profilului profesional exista urmatoarele specializari: mecanic, electrician, electromecanic, constructii, instalatii si lucrari publice, turism si alimentatie, textile si pielarie.

1. Orasul Tg Ocna are statutul de statiune turistica de interes national, cf HG 852/2008. Din discutiile avute cu reprezentantii locali rezulta ca orasul are un potential turistic deosebit de a atractiv.

1. Colegiul Tehnic din Buhusi are profil textil, mecanica, electronica, constructii, montaj.

1. La nivel local sunt reprezentative industria alimentara, trasporturi, industria usoara, constructii, prelucrare lemn, comert. 2. Se remarca existenta sitului industrial SC Stofe Buhusi, care beneficiaza de toate utilitatile, care ar putea face obiectul unor investitii economice.

ORASUL BUHUSI

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL BACAU

MUNICIPIUL BACAU

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU JUDETUL BOTOSANI


1. Municipiul Dorohoi detine un potential semnificativ de atragere a investitilor/investitorilor in domeniul productiei sticlariei si portelanului precum si a materialelor de constructii ca urmare a exstentei zacamintelor de nisipuri silicioase (nisip cuartos) in zona municipului Dorohoi; au existat investitori interesati in deschiderea unei fabrici de parbrize, insa din cauza situatiei juridice incerte de la fosta fabrica de sticlarie, investitia n-a mai avut loc. 2. Alte domenii cu oportunitati de dezvoltare : 1. Municipiul este un nod rutier fiind traversat de DN 29 B ce face legatura cu Botosani si DN 29A care face legatura catre Suceava si Darabani; Distantele pe sosea intre municipiul Dorohoi si principalele localitati din regiune sunt: Botosani 36 km, Suceava 46 km, Iasi 159 km; De remarcat este faptul ca mun. Dorohoi se afla la intersectia drumurilor care asigura accesul catre Ucraina forestier de foioase foarte generos) (Vama Siret) si Republica Modova (vama Radauti-Prut) dar si in apropierea (aprox. 40 km) de aeroportul international Stefan cel Mare din 3. Zona municipiului Dorohoi dispune de un potential deosebit comuna Salcea (Suceava); al surselor de energie regenerabila avand un potentialul Orasul este conectat si feroviar cu energetic de biomasa ridicat datorat existentei terenurilor si Suceava, Botosani si Iasi pentru activitatilor agricole din zona. transportul de calatori si marfa.

MUNICIPIUL DOROHOI

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE
1. Cel mai important domeniuJUDETUL din localitate este economic BACAU agricultura. Dupa inchiderea fabricii de zahar (2005) populatia s-a reorientat spre cultivarea altor plante, cum ar fi soia, rapita, floarea soarelui , grau, ovaz, etc. Exista un depozit al COMCEREAL SA. De asemenea, zootehnia este bine reprezentata, existand 2 ferme de vaci si 2 ferme de pui. 2. Zona are potential eolian, in trecut a functionat o turbina, acum respectivul investitor a plecat din localitate.

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. Localitatea Bucecea este situata la 19 km de Botosani, la 30 km de municipiul Suceava si 25 km de aeroportul Salcea. Localitatea este strabatuta de DN 29C, ce asigura legatura cu Republica Ucraina tinutul Cernautului, pe la vama Siret, situata la aproximativ 40 km distanta.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT
1. Orasul dispune de o biblioteca publica, legata la reteaua BIBLIONET, modernizata, dotata prin finantare de la bugetul local. 2. Fostul club muncitoresc al fabricii de zahar a fost achizitionat de catre consiliul local si transformat intr-un centru cultural modern, cu sala de spectacole, studio de inregistrari audio, calculatoare, etc. 3. De asemenea, in localitate exista o sala de sport de 150 locuri, reabilitat cu finantare de la Compania Nationala de Investitii (CNI).

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL BUCECEA

ORASUL DARABANI

1. Grupul Scolar Industrial are organizata filiera reala cat si filiera tehnologica(clase pentru ocupatiile mecanic, textile-pielarie, tehnician mecanic agricultura, tehnician agronom).

1. Orasul dispune de potential eolian, existand un investitor privat ce si-a exprimat intentia de a realiza un parc de centrale eoliene. In prezent, se prospecteaza in zona si potentialului solar existent.

1. Orasul este amplasat periferic, in vecinatatea frontierei cu Republica Moldova, fiind traversat de DN 29A ce asigura legatura cu Dorohoi si Radauti Prut.

1. Dezvoltarea localitatii este favorizata de amplasamentul sau, de factorii pedoclimatici ce permit cresterea animalelor si dezvoltarea culturilor vegetale, aceste activitati determinand de altfel si caracteristica dominanta a localitatii. 2. Din discutiile purtate cu reprezentantii autoritatii publice locale a rezultat ca exista un potential foarte bun de dezvoltare a afacerilor in domeniul prelucrarii superioare a produselor agroalimentare.

1. Exista preocupari pentru realizarea de investitii in domeniul energiei eoliene, zona orasului Saveni avand un potential foarte bun pentru dezvoltarea unor asemenea proiecte. 2. Orasul se afla in zona de acoperire a operatorilor de telefonie mobila si dispune in parte de infrastructura de broadband.

ORASUL SAVENI

afacerilor in domeniul prelucrarii superioare a produselor agroalimentare.

operatorilor de telefonie mobila si dispune in parte de infrastructura de broadband.

ORASUL SAVENI
JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

1. Orasul Flamanzi detine un potential semnificativ de atragere a investitilor/investitorilor in domeniul agriculturii, procesarii productiei agro-alimentare si prelucrarii superioare a lemnului. 2. Prin Planul Urbanistic General (PUG) s-a aprobat infiintarea unei zone industriale de aprox. 16 ha, care va fi pus la dispozitia potentailor investitori romani si straini, zona beneficiaza de facilitati cu drum de acces, apa curenta, electricitate etc.

1. Zona orasului dispune de un potential deosebit al surselor de energie regenerabila avand un potentialul energetic de biomasa ridicat datorat existentei terenurilor si activitatilor agricole din zona.

ORASUL FLAMANZI

1. Avand in vedere caracterul agricol si piscicol al zonei exista 1. Zona are potential pentru potential pentru prelucrarea produselor agricole: legume, valorificarea energiei eoliene. fructe si peste.

ORASUL STEFANESTI

1. Localitatea are potential turistic, existand in zona barajului portiuni lungi de plaja, folosita de catre localnici pentru recreere. De asemenea, in zona se poate practica si pescuitul sportiv.

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL BOTOSANI

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL
1. Din datele aferente miscarii naturale a populatiei se observa existenta unui spor natural pozitiv pentru intreaga perioada analizata, fiind una din putinele localitati urbane ale regiunii care inregistreaza o astfel de dinamica.

EDUCATIE/TIC

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. In zona au fost realizate masuratori pentru determinarea potentialului existent al energiilor regenerabile exista potential eolian ce se doreste sa fie valorificat.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU JUDETUL IASI


1. Fabrica de perdele SC Siretul Pascani SA, una din fabricile de baza din localitate, are o capacitate de productie foarte scazuta in prezent. Totodata, spatiile existente de la fosta intreprindere SC Integrata ar putea fi valorificate prin transformarea in hale de productie pentru noi activitati. 2. Zona are un potential legumicol ridicat firma SC Legume SA detine suprafete agricole ce insumeaza 50 ha, din care 2 ha solarii ce poate fi fructificat prin crearea unei fabrici de procesare a acestora. 1. In zona Lunca, va fi finalizata pana in 2013 investitia ce va viza realizarea lacului de acumulare Domnita. Astfel, vor fi create premizele pentru dezvoltarea unui viitor centru de agrement ce sa permita derularea de activitati sportive nautice.

MUNICIPIUL PASCANI

1. Din discutiile avute cu reprezentantii locali rezulta ca zona are un potential agricol important, care este insuficient fructificat. 2. In raport cu resursele existente la nivel local(resurse naturale,potential uman) apreciem ca localitatea are potentialul necesar pentru a-si dezvolta in perioada urmatoare industria agroalimentara si usoara.

ORASUL TG. FRUMOS

1. Orasul se constituie intr-un important nod rutier, fiind traversat de drumul european E85 cu conexiuni spre Botosani si Suceava, cat si spre Targu Frumos, Iasi si Roman. Consideram ca acest atu al localitatii ar trebui valorificat in perioada viitoare de catre comunitatea locala. 2. Arealul dispune atat de potential eolian cat si solar. Autoritatile locale sunt interesate si de dezvoltarea unui parteneriat public privat pe acest domeniu (parte din energie distribuita la iluminatul public si o parte livrata in sistemul energetic national).

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC
1. Grupul scolar tehnic, reabilitat cu fonduri din Programul PHARE TVET are organizata filiera tehnologica pe profilurile: comert/alimentatie publica, confectii, mecanic auto, prelucrarea lemnului.

SANATATE

ECONOMIE

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. Orasul se constituie intr-un important punct de tranzit, fiind traversat de drumul european E58 cu conexiuni spre Botosani si Suceava,cat si spre Targu Frumos, Iasi si Roman. Consideram ca acest atu al localitatii ar trebui valorificat in perioada viitoare de comunitatea locala. 2. Arealul dispune atat de potential eolian cat si solar.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

ORASUL HIRLAU

1. Primaria a dorit sprijinirea investitiilor prin extinderea intravilanului si realizarea unui areal destinat spatiilor industriale, inclus in PUG. 2. In orasul Podu Iloaiei exista si un sit industrial privat dezafectat (fosta moara PANGRAM), care ar putea fi reutilizat printr-o investitie privata. 3. O investitie majora in viitorul apropiat va fi realizata de catre Grupul Zwanenberg International (capital olandez), care a cumparat 15 ha si urmeaza sa realizeze o fabrica de conserve din carne.

1. In ceea ce priveste proiectele de energie regenerabila, se remarca existenta unor initiative private de realizare a unui parc eolian privat si, asemenea, un investitor chinez intentioneaza achizitionarea a 10 ha pentru un proiect ce vizeaza instalarea de panouri solare.

ORASUL PODUL ILOAIEI

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL IASI

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. Un punct foarte important al municipiului din punct de vedere al accesibilitatii este apropierea de proiectatele autostrzi pan europene: cea pe direcia N - S (cu cel mai probabil traseu Bucureti,Iai, Suceava) i cea pe direcia E V (Iai Tg. Mure).

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL NEAMT BACAU


1. Exista o platforma industriala de aproximativ 5 ha unde se desfasoara activitati legate de serviciile publice ale primariei. Se doreste infiintarea unui parc industrial in parteneriat publicprivat.

MUNICIPIUL ROMAN

ORASUL TG. NEAMT

1. Localitatea se constituie intr-un nod rutier important. Drumul DN 15C(axa nord-sud) asigura legatura cu Piatra Neamt si Falticeni, iar DN 15B (axa estvest) cu Pascani si Poiana Largului.

1. Exista preocupari pentru revitalizarea statiunii Oglinzi, locatie unde Consiliu Local detine 34% din actiuni.

ORASUL TG. NEAMT


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL

1. Localitatea se constituie intr-un nod rutier important. Drumul DN 15C(axa nord-sud) asigura legatura cu Piatra Neamt si Falticeni, iar DN 15B (axa estvest) cu Pascani si Poiana Largului.

1. Exista preocupari pentru revitalizarea statiunii Oglinzi, locatie unde Consiliu Local detine 34% din actiuni.

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. Orasul este un nod rutier fiind traversat de DN 15 ce face legatura cu Bacau si Piatra Neamt si de DJ 156 A cu legaturi spre Tazlau si Girov. De mentionat ca prin reabilitarea si modernizarea drumului judetean mentioant (pe POR 2007-2013) a crescut considerabil accesibilitatea. 2. Orasul este conectat si feroviar cu Piatra Neamt si Bacau(implicit Bucuresti) pentru transportul de calatori si marfa.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU 1. La nivel local sunt reprezentative industria materialelor de constructii, constructiile si prelucrarea primara a lemnului.

ORASUL ROZNOV

1. Desi arealul orasului Bicaz dispune de un fond forestier bogat, in zona nu activeaza nicio firma in domeniul prelucrarii superioare a lemnului.

ORASUL BICAZ

1. Orasul se constituie intr-un punct nodal rutier (punct tare) pentru traseele rutiere ce fac legatura intre Piatra Neamt si Gheorgheni/Vatra Dornei/Borsec. 2. Orasul este conectat si feroviar cu Piatra Neamt(implicit Bucuresti) pentru transportul de calatori si marfa si Tasca pentru transportul de marfa. Gara este modernizata si dotata cu echipamentele necesare.

1. Reprezentantii locali au afirmat in numeroase randuri necesitatea valorificarii potentialului natural existent fiind principala oportunitate de dezvoltare locala.

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL PIATRA NEAMT

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. Municipiul se constituie intr-un nod rutier important. Astfel, drumul european E85 conecteaza localitatea cu municipiile Suceava si Roman.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU JUDETUL SUCEAVA


1. In zona exista un potential agricol si zootehnic ridicat care poate permite o crestere a capacitatii de procesare in unitatile de profil existente. Totodata, reprezentantii administratiei publice locale au precizat ca zona are un potential pomicol ridicat(livezi extinse de meri) ce ar putea fi fructificat prin realizarea unei investitiii ce sa vizeze procesarea merelor (realizarea de sucuri concentrate).

MUNICIPIUL FALTICENI

MUNICIPIUL CAMPULUNG MOLDOVENESC

1. Municipiul se afla la intersectia principalelor cai de acces feroviar si rutier care conecteaza Moldova cu Transilvania si Maramuresul. 2. Municipiul este strabatut de magistrala feroviara Iasi Cluj Timisoara (cu ramificatie spre Oradea). Accesul este inlesnit si prin magistrala feroviara nordica Suceava Ilva Mica, electrificata si in curs de dublare.

1. Municipiul Campulung Moldovenesc este statiune turistica de interes national si dispune de un potential deosebit pentru dezvoltarea turismului sub toate aspectele sale: montan, culturalreligios, agro-turistic, ecologic, etc. Toate acestea constituie o mare oportunitate pentru atragerea unui numar crescut de turisti.

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE
1. Spatiile fostei fabrici SC Sarex SA nu sunt in totalitate JUDETUL BACAU ocupate de alti intreprinzatori, o parte dintre ele fiind in stare de degradare. 2. Zona are potential in realizarea de obiecte traditionale (olarit), in cresterea cailor ce poate fi valorificat determinand o crestere a numarului de turisti.

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. Municipiul se constituie intr-un nod rutier important, fiind punctul de plecare spre manastirile din zona(Putna, Moldovita, Sucevita, Arbore). Sub acest aspect, localitatea se constituie intr-un punct de tranzit pentru turismul cultural si ecumenic. 2. Printr-un proiect depus pe POS CCE se urmareste realizarea iluminatului public prin folosirea de panouri cu celule fotovoltaice exista si intentia de a realiza un parteneriat public privat.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

MUNICIPIUL RADAUTI

1. Municipiul se constituie intr-un nod rutier important. Astfel, drumul european E576 conecteaza localitatea pe directia est-vest cu municipiile Suceava si Dej. Drumul DN 17B asigura legatura cu Poiana Teiului.

MUNICIPIUL VATRA DORNEI

1. Localitatea dispune de un potential turistic ridicat asigurat pe de o parte de cadrul natural si izvoarele minerale din zona, iar pe de alta parte de infrastructura de cazare si agrement existenta. Desi zona a resimtit in ultimii trei ani efectele crizei economice si financiare, numarul turistilor inregistrati este in continuare ridicat 37.855 in 2010. Mai mult, localitatea inregistreaza cea mai ridicata durata medie de sedere, fiind la nivelul hotelurilor de 5.5 nopti/turisti.

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE
1. Un domeniu economic cu potential este zootehnia. JUDETUL BACAU Totodata, datorita existentei padurilor din imprejurimi, a mediului nepoluat exista potential pentru colectarea si prelucrarea fructelor de padure si a ciupercilor de padure.

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. Localitatea se afla la la intersectia drumurilor E576 cu 177, la o distanta de 33 km de municipiul Suceava. Este conectata la infrastructura de transport feroviar, gara este modernizata. 2. Localitatea are potential pentru utilizarea energiei solare, s-a pregatit documentatia necesara aplicarii cu un proiect pe POS CCE

TURISM
1. Incepand cu anul 2005 orasul este statiune turistica de interes national.

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL GURA HUMORULUI

1. In localitate exista o pondere importanta a populatiei ocupate ce detine experienta in domeniul industriei textile dobandita in perioada cand functiona fosta fabrica de covoare Siretul unde lucrau (anii 90) 2500 de salariati. Pentru aceasta categorie profesionala nu exista oportunitati de lucru in localitate.

1. Prin intermediul unei finantari din Programul PHARE CES a fost reabilitata platforma industriala Siret modernizare drumuri de acces, creare infrastructura de utilitati(apa/canal/gaz metan/electricitate).

ORASUL SIRET

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE
1. Reprezentantii locali au afirmat in numeroase randuri JUDETUL BACAU necesitatea valorificarii potentialului natural existent fiind principala oportunitate de dezvoltare locala.

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. Exista potential pentru valorificarea energiei solare.

TURISM
1. Zona are potential turistic, beneficiind de un climat de adapost, foarte potrivit pentru convalescenti si anemici, ca si pentru cei ce sufera de afectiuni pulmonare. Proprietatile terapeutice deosebite sunt determinate de densitatea mare a stratului de ozon atmosferic. De asemenea manastirea Solca , aflata in centrul localitatii este un monument istoric si de arhitectura religioasa, ea nefiind inclusa in prezent in nici un circuit turistic.

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL SOLCA

1. Zona dispune de un potential zootehnic (si piscicol) insemnat ce ar putea fi fructificat prin realizarea de investitii productive destinate prelucrarii laptelui si carnii, repectiv produselor piscicole. Mai mult, s-ar putea crea locuri de munca ce sa vizeze colectarea si prelucrarea fructelor de padure (afine) si a ciupercilor de padure.

1. Zona are un potential hidroenergetic ridicat care poate fi valorificat prin amplasarea de microhidrocentrale pe paraul Neagra (sunt deja in functiune 2 microhidrocentrale).

ORASUL BROSTENI

1. Zona are potential turistic (cadru geografic deosebit, cursul mijlociu al Bistritei permite turismul de rafting) care nu poate fi insa exploatat datorita situatiei precare a infrastructurii de baza.

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE
1. Zona are potential agricol, cultivandu-se in special cartofi. JUDETUL BACAU

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL CAJVANA

1. In ceea ce priveste valorificarea 1. Zona are potential surselor de energie regenerabile, exista pentru dezvoltarea 2 investitori interesati, care, in prezent agroturismului. sunt in faza de obtinere avizari in vederea valorificarii potentialului de energie eoliana a zonei.

ORASUL FRASIN

1. Orasul Frasin este situat pe raul Moldova intre orasele Gura Humorului (la apr. 7 km) si Campulung Moldovenesc (la 25 km). Localitatea este la intersectia drumului european E 576 cu drumul judetean DJ 177A. Orasul este conectat la reteaua de transport feroviar

ORASUL MILISAUTI

1. Zona are potential agricol, existand asocieri intre fermieri in 1. In ceea ce priveste valorificarea domeniul cultivarii legumelor si cerealelor. surselor de energie regenerabile, exista un investitor interesat, care, in prezent desfasoara studii in vederea stabilirii potentialului de energie eoliana a zonei.

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE
1. O activitate cu o pondere importanta in economia locala JUDETUL BACAU este legumicultura. Din aceasta perspectiva autoritatile locale ar dori stimularea dezvoltarii de afaceri in domeniul prelucrarii produselor legumicole care ar da posibilitatea producatorilor din zona sa isi valorifice mult mai eficient productia legumicola.

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA
1. Exista investitori interesati pentru dezvoltarea de proiecte in domeniul energiei eoliene. S-au facut o serie de studii care au confirmat potentialul eolian al zonei, in momentul de fata se lucreaza la elaborarea documentatiilor tehnico-economice neccesare pentru demararea investitiilor.

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL SALCEA

ORASUL VICOVU DE SUS

1. Orasul este strabatut de DN RadautiPutna, DN Marginea-Frontiera si Dj 209G intersectie Frontiera Brodina. Calea ferata Suceava-Putna/Nisipitu trece prin Bivolarie si sunt doua statii CFR (Vicovu de Sus, aflata la 59 km de statia Suceava Nord si Bivolarie, la 62 km de statia Suceava Nord).

1. Din discutiile avute rezulta ca zona(satele limitrofe) are un potential zootehnic, ce ar putea fi fructificat prin crearea unui centru de colectare si prelucrare a laptelui principala oportunitate de dezvoltare a orasului.

1. Localitatea dispune de potential eolian, fiind realizate masuratori de catre operatori privati.

ORASUL DOLHASCA

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL BACAU

MUNICIPIUL SUCEAVA

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA TURISM CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

JUDETUL VASLUI BACAU


1. Existenta preocupari ale administratiei publice locale pentru realizarea in viitoarea perioada de programare a unor proiecte, prin intermediul carora sa se dezvolte aplicatii online de tip e-turism si e-guvernare. 1. Profilul economic este reprezentat de industria prelucratoare(grea, confectii, agroalimentara). 2. in cadrul incubatorului de afaceri Tutova-Barlad activeaza mici producatori, gradul de ocupare fiind apreciat la 30-40%. 3. In zona exista un potential agricol care poate permite o crestere a capacitatii de procesare in unitatile de profil existente.

MUNICIPIUL BARLAD

1. Profilul economic local este dominat de industria prelucratoare(agroalimentara, prelucrarea lemnului, grea, pielarie) si constructii.

MUNICIPIUL HUSI

ORASUL NEGRESTI

PDR NORD-EST 2014 - 2020 - ANALIZA OPORTUNITATILOR


JUDETUL LOCALITATEA DEMOGRAFIE SI SOCIAL EDUCATIE/TIC SANATATE ECONOMIE
1. Profilul economic local esteJUDETUL BACAU dominat de industria prelucratoare (materiale de constuctii, prelucrarea lemnului) si de zootehnie.

INFRASTRUCTURA TEHNICOEDILITARA

TURISM

CULTURA SI AGREMENT

ALTE MENTIUNI/OBS.

ORASUL MURGENI

MUNICIPIUL VASLUI