Você está na página 1de 65

The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952

21. A. B. C. D. 22. A. B. C. D. 23. A. B. C. D. 24. A. B. C. D. 25. A. B. C. D. 26. A. B. C. D. 27. A. B. C. D. 28. A. B. C. D.

Under the PF Act, 1952 Insurance Fund means Unit Linked Insurance Plan Deposit Linked Insurance Fund Employees Group Accident Insurance Medical Insurance Fund The scheme defined under section 2(i-b) of the PF Act, 1952 is .. Pension Scheme Provident Fund Scheme Family Pension Scheme Insurance Scheme The section 2(i-a) of PF Act, 1952 defines.. Member Insurance Insurance Fund None of these The Insurance Scheme is framed under sub-section (1) of the Section of the PF Act, 1952. 8-A 7-B 6-C 5-D The term Member is defined in the section of the PF Act, 1952. 2(j) 2(u) 2(m) 2(p) Section 2(k-A) of the PF Act, 1952 defines .. Occupier of the factory Pension Fund Establishment Pension Scheme The Employees Pension Fund is established under sub-section (2) of the section 8-A 7-A 6-A 5-A Section 2(kb) of the PF Act, 1952 defines . Recovery Amount Recovery Office Recover Officer Repayment Amount

29. A. B. C. D.

Section 2(ll) of the PF Act, 1952 defines Superannuation Annual Salary Scheme Policies Recovery

30. The Employees Provident Funds Appellate Tribunal which is constituted under sec 7-D is defined under which section? A. 2(j) B. 2(k) C. 2(l) D. 2(m)

The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952


11. A. B. C. D. The term Employer is defined in the section .. of the PF Act. 2(e) 2(g) 2(f) 2(m)

12. Can an agent, of the owner of a factory, be termed as an employer? A. Yes B. No 13. A. B. C. D. 14. The term Employee is defined in the section of the PF Act, 1952. 2(ab) 2(g) 2(f) 2(d)

A person employed through a contractor will not be considered as an employee of the establishment. A. True B. False 15. A person engaged as an apprentice under the Apprentices Act, 1961 will not be considered as an employee. A. True B. False 16. A. B. C. D. The term Exempted Employee is defined under section . of the PF Act, 1952 2 (gg) 2(hh) 2(ff) 2(cc)

17. An employee is said to be exempted if the exemption is granted under section A. 26 B. 17

C. D. 18. A. B. C. D. 19. A. B. C. D. 20. A. B. C. D.

14 20 The term Exempted Establishment is defined under which section of the EPF Act, 1952? 2(aaa) 2(ee) 2(j) 2(fff) Section 2(g) of the PF Act defines Non-Exemption Exemption Factory Exempted Job The term Fund is defined under section . of the PF Act, 1952 2(i) 2(h) 2(k) None of these The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952

1. A. B. C. D. 2. A. B. C. D. 3. A. B. C. D. 4. A. B. C. D. 5. A. B. C.

PF act is applicable to an establishment engaged in any industry specified in ... Schedule II Hazardous Industries List Schedule IX Schedule I Minimum .. persons must be employed in as establishment for the applicability of the PF act. 15 20 35 50 The term Appropriate Government is defined in which section of the PF Act? Section 2(a) Section 2 (b) Section 2 (d) Section 2 (e) According to Section 2(a) which is the appropriate Government for a mine in a given state? State Government Central Government Both (A) and (B) None of these Section 2(aa) of the PF act defines the term Basic Wages Authorized Officer Government

D. 6. A. B. 7. A. B. C. D. 8. A. B. 9. A. B. C. D. 10. A. B. C. D.

None of these Deputy Provident Fund Commissioner is an authorized officer. True False The term Basic Wages is defined in which section of the Provident Fund Act? Section 2(g) Section 2(d) Section 2(b) None of these Bonus is part of Basic Wages as defined in the respective section in the PF Act. True False The term contribution is defined in the section Section 2-bb Section 2-bc Section 2-cc Section 2-c Section 2(d) of the Provident Fund Act defines Hazardous Process Employee Employment Controlled Industry

The Factories Act, 1948 151. The Site Appraisal committee constituted for considering applications for initial location of factory involving hazardous process may also include a representative of Town Planning Departments of the State Government. a. True b. False 152. In how many days is The Site Appraisal Committee required to submit its report to the State Government? a. 30 days b. 60 days c. 90 days d. 120 days 153. If the application to the Site Appraisal Committee has come from a factory owned or controlled by Central Government, is the State Government allowed to include a representative from the Central Government into the Site Appraisal Committee? a. Yes b. No 154. If an application for establishing a factory involving hazardous process has been approved by the State Government, then the same applicant is not required to take further approval, for the same

factory, from the Central Board or the State Board established under the Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974 and the Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981. a. True b. False 155. Specific responsiblities of the occupier in relation to hazardous processes is given under which section of The Factories Act, 1948? a. Section 40 b. Section 41 - A c. Section 41 - B d. Section 41 - C 156. It is the responsibility of the Occupier, involved in hazardous process, to get the medical check up done of every worker working in his/her factory at regular intervals not exceeding ............. a. 3 months b. 9 months c. 12 months d. 24 months 157. The Central Government may appoint an Inquiry committee for inquiring into the Standards of Health and Safety in a factory involving hazardous process. How many members would this committee include? a. 15 b. 5 c. 3 d. 2 158. The maximum permissible limits of exposure to chemical and toxic substance in a factory involving hazardous process are mentioned in ............... a. First Schedule b. Second Schedule c. Third Schedule d. None of these 159. In a factory involving hazardous process, the occupier shall set up a Safety Committee constituting Workers and Management for maintaining proper safety and health at work. In what proportion shall the both parties be included in such committee? (Management : Workers) a. 50 : 50 b. 60 : 40 c. 70 : 30 d. 100 : 0 160. The Right of Workers to warn about imminent danger in a factory involving hazardous process is given under which section of The Factories Act, 1948? a. 41 - G b. 41 - H c. 41 - I d. 41 - J Answers to Labour Laws Questions 16 : 151 A, 152 C, 153 A, 154 A, 155 D, 156 C, 157 C, 158 B, 159 A, 160 B.
No comments:

Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Factories Act

Labour Laws Questions 15 (141 - 150)


The Factories Act, 1948 141. The constitution of site appraisal committee is covered under which section of the Factories Act, 1948? a. Section 39 b. Section 40 c. Section 41 - A d. Section 41 - B 142. What is the purpose of site appraisal committee constituted in the question discussed above? a. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Heavy Machinery in a moving state. b. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Hazardous Process. c. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Chemical Material handling. d. Consider applications for grant of permission for the initial location of a factory involving Complex Technology Process. 143. Who shall be the Chairman of the site appraisal committee? a. Chief Inspector b. Executive Auditor c. Third Party Auditor d. Commissioner of Police 144. The site appraisal committee shall include a representative of the Central Board for the Prevention and Control of Water Pollution appointed by the Central Government under ............ of the Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974. a. Section 3 b. Section 4 c. Section 5 d. Section 6 145. The site appraisal committee shall include a representative of the Central Board for the Prevention and Control of Air Pollution referred under section 3 of which Act? a. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1992 b. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1990 c. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1985 d. Air (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1981 146. The site appraisal committee shall also include a representative of the State Board for the purpose of Prevention and Control of Water Pollution. a. True b. False 147. The site appraisal committee shall include a representative of the State Board for the Prevention and Control of Air Pollution referred under ............ ofAir (Prevention and Control of Air Pollution) Act, 1981.

a. Section 9 b. Section 7 c. Section 6 d. Section 5 148. The site appraisal committee shall also include a representative of the Department of Education in the state. a. True b. False 149. The site appraisal committee shall also include a representative of the Department of Environment in the state. a. True b. False 150. A representative of the Meterological Department of the Government is also included in the site appraisal committee. a. True b. False Answers to Labour Laws Questions 15 : 141 C, 142 B, 143 A, 144 A,145 D, 146 A, 147 D, 148 B, 149 A, 150 A.
4 comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Factories Act

Labour Laws Questions 14 (131 - 140)


The Factories Act, 1948 131. This section of the factories act provides that every pit, fixed vessel, sump or tank that may be injurious due to its location or depth shall be adequately covered or fenced so as to avoid accident and injury. Which section is this? a. Section 32 b. Section 33 c. Section 34 d. Section 35 132. Which section protects a worker from being employed at a factory for lifting or moving or carrying any load which may cause him injury? a. Section 37 b. Section 35 c. Section 34 d. Section 33 133. A worker employed in a factory for Welding is not provided safety screen and/or goggles and/or other appropriate protective equipment. This situation is violating one of the sections i.e. Section 35 which speaks about ............... a. Protection of face b. Protection from Welding Arc c. Protection of eyes

d. Protection of head 134. Protection from dangerous fumes and gases is ensured under ........... of the factories act, 1948. a. Section 36 b. Section 38 c. Section 40 d. None of these 135. Any portable light that needs to be used inside a confined space, chamber, tank or pit may not exceed ........... a. 40 volts b. 8 volts c. 12 volts d. 24 volts 136. Section 38 of the factories act speaks about............ a. Floors, Stairs and Means of Access b. Explosives or inflammable dust, gas etc. c. Precautions in case of fire d. Precautions in case of flood 137. There shall be 1 Safety Officer for every .......... workers in a factory. a. 250 b. 500 c. 750 d. 1000 138. "Maintenance of Buildings" is ensured for safety under .......... a. Section 39 b. Section 39-A c. Section 40 d. Section 40-A 139. "Striking Gear and devices for cutting of power" is given under ............. of the factories act, 1948. a. Section 24 b. Section 18 c. Section 15-A d. Section 19 140. General Duties of manufacturers, etc., as regards articles and substances for use in factories is discussed under ............ of the factories act. a. Section 7 b. Section 7-A c. Section 7-B d. None of these Answers to Labour Law Questions 14: 131 B, 132 C, 133 C, 134 A, 135 D, 136 C, 137 D, 138 D, 139 A, 140 C.
No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Factories Act

Labour Laws Questions 13 (121 - 130)


The Factories Act, 1948 121. "Fencing of Machinery" is discussed under .............. a. Section 21 b. Section 22 c. Section 23 d. Section 24 122. With reference to Section 22(2) of the Act, can a woman be allowed to clean or lubricate a part of the prime mover, while the prime mover is in motion? a. Yes b. No 123. Section 23 of the Factories Act, 1948 explains about ............. a. Employment of Women for Lubrication of Prime Mover b. Employment of young persons for Lubrication of Prime Mover c. Employment of young persons on dangerous machine d. Striking gear and devices for cutting of power 124. A Self-Acting machine or material may not run on inward or outward traverse within a distance of ......... over the designated walking space for any person. a. 45 centimeters b. 3 meters c. 90 centimeters d. 2 meters 125. Section 28 of the Factories act, 1948 discusses ............ a. Self Acting Machines b. Hoists and Lifts c. Casing of new machinery d. Prohibition of employment of women and children near cotton openers 126. Lifting machines, chains, ropes, lifting tackles and other similar materials/tools should be examined by a competent person once is a period of every ............. a. 3 months b. 6 months c. 9 months d. 12 months 127. When a person is working near the wheel track of any travelling crane, it should be ensured that the crane is at least ............. away of such place. a. 6 mtrs b. 12 mtrs c. 9 mtrs d. None of the Above 128. The term "Revolving Machinery" is discussed under ................. of the Factories Act, 1948. a. Section 30 b. Section 29 c. Section 28 d. Section 27

129. Is it mandatory to display/fix a notice showing the maximum safe working peripheral speed of every grindstone or abrasive wheel near each machine where grinding is carried on? If Yes, then, under which section is it mentioned so? a. No, it is not mandatory b. Yes, It is mandatory under section 30(1) of the Factories Act, 1948 c. Yes, It is mandatory under section 32(1) of the Factories Act, 1948 d. None of the Above. 130. The term "Pressure Plant" is discussed under which section of the act? a. Section 30 b. Section 31 c. Section 32 d. Section 33 Answers to Labour Law Questions 13 : 121 A, 122 B, 123 C, 124 A, 125 B, 126 D, 127 A, 128 A, 129 B, 130 B. The Factories Act, 1948

111. The term "Drinking Water" is discussed under .............. a. Section 18 b. Section 19 c. Section 20 d. Section 21

112. A Drinking Water Facility / Point should be at least ............. away from any Urinal or Washing Place. a. 10 metres b. 6 metres c. 8 metres d. 3 metres

113. A factory that has employed more than ........... employees, should make appropriate arrangements for cool drinking water during hot weather. a. 10 b. 250 c. 500 d. 750

114. Section 19 of the Factories Act, 1948 discusses ................ a. Spittoons b. Canteen Facility c. Drinking Water Supplies d. Latrines and Urinals

115. A Latrine or Urinal accommodation may not directly communicate with any work-room. a. True b. False

116. The Internal Walls and Floors of Latrines and Urinals should be covered with glaze tiles or smooth polish up to a height of ............ a. 150 centimetres b. 120 centimetres c. 90 centimetres d. 30 centimetres

117. Section 19 (2) of the Factories Act, 1948 provides that the Latrines and Urinals should be properly washed and cleaned with suitable detergents or disinfectants at least once every ........... a. Shift b. 7 days c. 3 days d. 9 days

118. Section 20 of the act discusses ............. a. Spittoons b. Detergents c. House Keeping d. None of the Above

119. It is not necessary to have spittoons in a factory as per the Factories Act, 1948 a. True b. False

120. If a person spits in the premises of the factory and not in the spittoons he may be fined up to rupees ............ a. 1000 b. 500 c. 250 d. 5

Answers to Labour Laws Questions 12 : 111 A, 112 B, 113 B, 114 D, 115 A, 116 C, 117 B, 118 A, 119 B, 120 D.
No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Factories Act

Labour Laws Questions 11 (101 - 110)


The Factories Act, 1948

101. Any factory where the humidity in air is artificially controlled, Drinking Water from Public Supply can be used for the said purpose. a. True b. False

102. This section states that effective measures should be undertaken to keep the work-rooms free from dust and fumes. Which section is this? a. Section 12 b. Section 13 c. Section 14 d. Section 15

103. Section 15 of the Factories Act, 1948 discusses ............... a. Cleanliness b. Disposal of Waste c. Dust and Fumes d. Artificial Humidification

104. The law states any factory already in existence before the commencement of the Factories Act,

1948 should provide at least ............... of space for every worker employed. a. 9 metres b. 7.1 cubic metres c. 9.9 cubic metres d. No such measurement is given in the Factories Act, 1948

105. "Ventilation and Temperature" are discussed under ........... of the Factories Act, 1948 a. Section 15 b. Section 14 c. Section 13 d. Section 12

106. .................. may order to display a notice on each work room mentioning the maximum number of workers who may work in the room at a given time. a. Chief Inspector b. Chief Auditor c. Chief Justice d. None of the above

107. A factory built and commenced business in 1982 should provide at least ............. space for every worker employed. a. 9.9 cubic metres b. 10.7 cubic metres c. 14.2 cubic metres d. 22.2 cubic metres

108. The term "Lighting" is discussed under ............. a. Section 18 b. Section 21 (a) c. Section 20 d. Section 17

109. Prevention of (i) glare directly from a source of light or a smooth surface and (ii) formation of shadows such that it causes eye-strain or unsafe working condition is taken care under ............. a. Section 16 b. Section 16 (a) c. Section 17 (1) d. Section 17 (3)

110. A Drinking Water point should be marked "Drinking Water" in English Language only. a. True b. False

Answers to Labour Laws Questions 11 : 101 A, 102 C, 103 D, 104 C, 105 C, 106 A, 107 C, 108 D, 109 D, 110 B
No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Factories Act

Labour Laws Questions 10 (91 - 100)


The Payment of Bonus Act, 1965 91. Section 2 (1) of The Payment of Bonus Act, 1965 defines ....... a. Accounting year b. Allocable Surplus c. Appropriate Government d. Available Surplus 92. The term "Agricultural Income" is defined under ......... a. Section 2(3) b. Section 2 (5) c. Section 2 (2) d. Section 2 (4) 93. The Available Surplus is computed under which section of the Act? a. Section 2 b. Section 3 c. Section 4 d. Section 5 94. "Banking Company" is defined same as under Section 5 of the ................ a. Banks and Financial Institutions Act, 1949 b. Banking Companies Act, 1949 c. Financial Corporations Controlling Act, 1973 d. Reserve Bank of India Regulations Act, 1963 95. Definition of "Company" under the act is same as definition of "Company" under ............ of the Companies Act, 1956. a. Section 2 b. Section 3 c. Section 4 d. Section 1 96. "Co-operative Society" is defined under .......... a. Sec 2 (8) b. Sec 2 (9) c. Sec 2 (10) d. Sec 2 (11) 97. A "Corporation" may be a "Company" as per the definition of "Corporation" under the Act. a. True b. False

98. The ceiling of wage for the purpose of definition of an "Employee" under section 2 (13) of the Act is Rs. ........... a. 1600 b. 3500 c. 6500 d. 8500 99. A person is hired for a regular work, but he is required to come part time. Is he an employee as per the definition of "Employee" under the act? a. Yes b. No c. Insufficient Data d. Cannot be determined 100. When The Payment of Bonus Act, 1965 was enacted the ceiling for Salary and Wages was Rs. ........... a. 1600 b. 2600 c. 3500 d. 6500 Answers to Labour Laws Questions 10 : 91 A, 92 C, 93 D, 94 B, 95 B, 96 C, 97 B, 98 B, 99 A,100 A.
No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Payment of Bonus Act

Labour Laws Questions 9 (81 - 90)


The Factories Act, 1948

81. Appointment of Certifying Surgeons is discussed in ......... of the Act. a. Section 9 (C) b. Section 10 c. Section (11) d. Section (12)

82. Section 11 of The Factories Act, 1948 relates to ........ a. Cleanliness b. Health c. Environment d. Healthy Person

83. The floor of every work-room should be cleaned at least once every ........ by washing and using disinfectant wherever necessary. a. Shift b. Day c. Week d. Month

84. Inside Walls or Partitions that are painted or varnished, should be re-painted or re-varnished at least once in a period of ............. . a. 10 years b. 5 years c. 7 months d. 3 years

85. Inside Walls or Partitions when painted with washable paint should be repainted with at least one coat of such paint at least once in a period of ....... years. a. 2 b. 2.5 c. 3 d. 7

86. Inside Walls or Partitions when painted with washable paint or varnished should be cleaned at least once in a period of ..... . a. 14 months b. 18 months c. 22 months d. 36 months

87. Inside Walls or Partitions when kept White Washed or Colour Washed, should be White Washed or Colour Washed at least once in a period of ........ . a. 6 months b. 14 months c. 18 months d. 22 months

88. Doors, Windows, Metallic Frames or Shutters that are kept painted or varnished should be painted or varnished at least once every period of ......... . a. 1 year b. 3 years c. 5 years d. 6 years

89. It is voluntary under the Act to maintain a register of Painting or White Washing as may be applicable. A. True B. False

90. Section 12 of the act relates to ...... a. Ventilation and Temperature b. Disposal of waste and effluents c. Removal of Insects and poisonous animals from premises

d. Planting Trees in the premises

Answers to Labour Laws Questions 9 : 81 B, 82 A, 83 C, 84 B, 85 C, 86 A, 87 B, 88 C, 89 B, 90 B.

The Factories Act, 1948

71. Power to declare different departments to be seperate factories is given in section ......... of the act. a. 4 b. 5 c. 6 d. 7

72. Before occupying or using a premises as a Factory, the occupier has to give some details in a notice form to the Chief Inspector. Such notice should be given before ....... days of occupying the premises. a. 90 b. 30 c. 25 d. 15

73. General duties of the Occupier are given under which section of the Factories Act? a. 8-A b. 5-D c. 6-C d. 7-A

74. Section 8 of the Factories Act, 1948 relates to ........ a. General duties of manufacturers b. Inspectors c. Limitations of Occupier d. Occupying Conditions

75. ......... states that any person, having any direct interest in a factory or any process or business carried there in or any patent or machinery carried there with, cannot be appointed as Inspector, Chief Inspector, Public Officer etc. a. Section 9 (3) b. Section 9 (2) c. Section 8 (3) d. Section 8 (2)

76. Every District Magistrate shall be an Inspector for his district. a. True b. False

77. Section 9 of The Factories Act, 1948 relates to ........ a. Duties of Inspectors b. Moral Duties of Inspectors c. Powers of Inspectors d. Appointment of Inspectors

78. Inspector's powers are limited by certain local limits. a. True b. False, Inspector has unlimited powers

79. The Inspector may not take away with him any Instrument or Photograph with him for examination. He may examine only in the factory premises. a. True b. False

80. For the purpose of Inspection, the Inspector can take photo copies of register or other documents but cannot seize the registers or documents. a. True b. False

Answers to Labour Laws Questions 8: 71 A, 72 D, 73 D, 74 B, 75 C, 76 A, 77 C, 78 A, 79 B, 80 B.


No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Factories Act

Labour Laws Questions 7 (61-70)


The Factories Act, 1948

61. A. B. C. D.

Section 11 of the Factories Act, 1948 relates to . Natural Humidification Cleanliness Health Poisonous Substances

62.

For a given work place, the floor should be washed at least once in every .

A. B. C. D.

1 year 6 months 1 month 1 week

63. A. B. C. D.

The walls, ceilings or partitions which are painted should be rep ainted once every . 3 years 4 years 5 years It is the owners choice

64.

The walls, ceilings or partitions which are painted with washable paint should be washed in a period of 6 months 8 months 3 months 1 month

A. B. C. D.

65.

The walls, ceilings or partitions which are white washed, should be white washed once every .. 3 months 10 months 14 months 2 years

A. B. C. D.

66.

Windows, doors or shutters that are painted or varnished should be painted or varnished at least once every .. 1 year 3 years 5 years 7 years

A. B. C. D.

67. A. B. C. D.

Disposal of waste and effluents relates to section 12 13 14 15

68. A. B. C. D.

Section 13 relates to Dust and Fume Natural Oxidation Ventilation and temperature Air Conditioning

69. A. B.

It is not necessary to ensure flow of fresh air and arrange for adequate ventilation in the factory. True False

70. Section 10 relates to Cleanliness. A. B. True False

Answers to Labour Laws Questions 7: 61B, 62D, 63A, 64A, 65C, 66C, 67A, 68C, 69B, 70B (Section 11).
No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Factories Act

Labour Laws Questions 6 (51-60)


The Factories Act, 1948

51. A.

Section 2(n) of the Factories Act, 1948 defines . Occupier

B. C. D.

Employee Owner Manager

52.

The Power or exempt, any factory, during public emergency is given in which section of the Factories Act, 1948? Section 5 Section 6 Section 4 Section 3

A. B. C. D.

53.

An occupier, before using any premises as a factory, should send a written notice to the Chief Inspector at least .. days in advance. 30 20 15 10

A. B. C. D.

54.

If a new manager is appointed and takes charge on a given day, the Occupier must send a written notice to the Inspector within .. days. 10 15 7 3

A. B. C. D.

55.

If a Manager is not appointed for a factory then the Occupier of the factory will be considered as the Manager of the factory as per the Factories Act, 1948. True False

A. B.

56. A.

General duties of the Occupier are mentioned in which section of the act? Section 7-D

B. C. D.

Section 7-C Section 7-B Section 7-A

57. A. B. C. D.

The term Inspectors is discussed in which section of the Factories Act, 1948? Section 7 Section 8 Section 9 Section 10

58. A. B.

The State Government cannot appoint Joint Chief Inspectors. True False

59. A. B. C. D. 8

Powers of Inspectors are discussed in the Section .

10 11 None of these

60. Section 10 of the Factories Act, 1948 speaks about . A. B. C. D. Certifying Surgeons Certifying Doctors Certified Employees Certified Examiners

Answers to Labour Laws Questions 6: 51A, 52A, 53C, 54C, 55A, 56D, 57B, 58B, 59D (section 9), 60A
No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Factories Act

Labour Laws Questions 5 (41-50)


The Factories Act, 1948

41. A. B. C. D.

The term Power is defined in which section of the Factories Act, 1948? Section 2(p) Section 2(h) Section 2(g) Section 2(l)

42. A. B. C. D.

Section 2(j) of the act defines which term? Machinery Transmission Machinery Prime Mover None of these

43. A. B. C. D.

The term Manufacturing Process is defined in which section of the Factories Act, 1948? Section 2(l) Section 2(k) Section 2(m) Section 2(n)

44. A. B.

Preserving an item in cold storage is considered as Manufacturing Process. True False

45. A. B. C.

Worker is defined in which section of the Factories Act, 1948? Section 2(l) Section 2(m) Section 2(p)

D.

None of these

46. A. B.

A person employed through a contractor is not considered as a Worker as per the act. True False

47. A. B. C. D.

The term Factory is defined in section of the act. 2(s) 2(p) 2(v) None of these

48. A. B.

A railway running shed is a factory as per the Factories Act, 1948. True False

49. A restaurant is not a factory as per the Factories Act, 1948. A. B. True False

50. A mine is a Factory as per the definition of Factory given in Factories Act, 1948. A. B. True False

Answers to Labour Laws Questions 5: 41C, 42A, 43B, 44A, 45A, 46B, 47D - 2(m), 48B, 49A, 50B

The Factories Act, 1948

31. The term Adult is defined in the section . A. 2(a) B. C. 2(ad) 2(aa)

D.

None of these

32. A. B. C. D.

Adult is a person who has completed 21 years 14 years 18 years 20 years

33. A. B. C. D.

Section 2(c ) of the act defines .. Child Competent person Adolescent None of these

34. A. B. C. D.

A person who is not 15 years old is a .. Kid Adolescent Child All of the above

35. A. B. C. D.

A person has turned 17 yesterday. Which of the statements is true with respect to that person? The person is a child. The person is a child as well as an adolescent. The person was an adolescent 1 year back. All of the above

36. A. B. C.

Section 2(cb) of the Factories Act defines Child Labour Labour Process

D.

Hazardous Process

37.

A person who is either a child or an adolescent will be considered a .. as per the factories Act, 1948. Competent Person Young Person Productive Person Casual Labour

A. B. C. D.

38. A. B.

Day is a 24 hours period that begins at 06:00 AM as per the act. True False

39. A. B. C. D.

According to the Factories Act, 1948 Week starts at midnight on . night. Monday Sunday Saturday There is no such mention

40. Power also means energy generated by human or animal. A. B. True False

Answers to Labour Laws Questions 4: 31A, 32C, 33A, 34C, 35C, 36D, 37B, 38B (begins at midnight), 39C, 40B
No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: Factories Act

Labour Laws Questions 3 (21-30)


The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952

21. Under the PF Act, 1952 Insurance Fund means A. Unit Linked Insurance Plan B. C. D. Deposit Linked Insurance Fund Employees Group Accident Insurance Medical Insurance Fund

22. A. B. C. D.

The scheme defined under section 2(i-b) of the PF Act, 1952 is .. Pension Scheme Provident Fund Scheme Family Pension Scheme Insurance Scheme

23. A. B. C. D.

The section 2(i-a) of PF Act, 1952 defines.. Member Insurance Insurance Fund None of these

24. A. B. C. D.

The Insurance Scheme is framed under sub-section (1) of the Section of the PF Act, 1952. 8-A 7-B 6-C 5-D

25. A. B. C. D.

The term Member is defined in the section of the PF Act, 1952. 2(j) 2(u) 2(m) 2(p)

26. A. B. C. D.

Section 2(k-A) of the PF Act, 1952 defines .. Occupier of the factory Pension Fund Establishment Pension Scheme

27. A. B. C. D.

The Employees Pension Fund is established under sub-section (2) of the section 8-A 7-A 6-A 5-A

28. A. B. C. D.

Section 2(kb) of the PF Act, 1952 defines . Recovery Amount Recovery Office Recover Officer Repayment Amount

29. A. B. C. D.

Section 2(ll) of the PF Act, 1952 defines Superannuation Annual Salary Scheme Policies Recovery

30. The Employees Provident Funds Appellate Tribunal which is constituted under sec 7 -D is defined under which section? A. B. C. D. 2(j) 2(k) 2(l) 2(m)

Answers to Labour Laws Questions 3: 21B, 22D, 23C, 24C, 25A, 26B, 27C, 28C, 29A, 30D
No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: PF

Labour Laws Questions 2 (11-20)


The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952
11. The term Employer is defined in the section .. of the PF Act. A. 2(e) B. C. D. 2(g) 2(f) 2(m)

12. A. B.

Can an agent, of the owner of a factory, be termed as an employer? Yes No

13. A. B. C. D.

The term Employee is defined in the section of the PF Act, 1952. 2(ab) 2(g) 2(f) 2(d)

14.

A person employed through a contractor will not be considered as an employee of the establishment. True False

A. B.

15.

A person engaged as an apprentice under the Apprentices Act, 1961 will not be considered as an employee. True False

A. B.

16. A. B. C. D.

The term Exempted Employee is defined under section . of the PF Act, 1952 2 (gg) 2(hh) 2(ff) 2(cc)

17. A. B. C. D.

An employee is said to be exempted if the exemption is granted under section 26 17 14 20

18. A. B. C. D.

The term Exempted Establishment is defined under which section of the EPF Act, 1952? 2(aaa) 2(ee) 2(j) 2(fff)

19. A. B. C. D.

Section 2(g) of the PF Act defines Non-Exemption Exemption Factory Exempted Job

20. The term Fund is defined under section . of the PF Act, 1952 A. B. C. D. 2(i) 2(h) 2(k) None of these

Answers to Labour Laws Questions 2: 11A, 12A, 13C, 14B, 15A, 16C, 17B, 18D, 19C, 20B
2 comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: PF

Labour Laws Questions 1 (1-10)


The Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, 1952

1. A. B. C. D.

PF act is applicable to an establishment engaged in any industry specified in ... Schedule II Hazardous Industries List Schedule IX Schedule I

2. A. B. C. D.

Minimum .. persons must be employed in as establishment for the applicability of the PF act. 15 20 35 50

3. A. B. C. D.

The term Appropriate Government is defined in which section of the PF Act? Section 2(a) Section 2 (b) Section 2 (d) Section 2 (e)

4. A. B. C.

According to Section 2(a) which is the appropriate Government for a mine in a given state? State Government Central Government Both (A) and (B)

D.

None of these

5. A. B. C. D.

Section 2(aa) of the PF act defines the term Basic Wages Authorized Officer Government None of these

6. A. B.

Deputy Provident Fund Commissioner is an authorized officer. True False

7. A. B. C. D.

The term Basic Wages is defined in which section of the Provident Fund Act? Section 2(g) Section 2(d) Section 2(b) None of these

8. A. B.

Bonus is part of Basic Wages as defined in the respective section in the PF Act. True False

9. A. B. C. D.

The term contribution is defined in the section Section 2-bb Section 2-bc Section 2-cc Section 2-c

10. Section 2(d) of the Provident Fund Act defines A. Hazardous Process

B. C. D.

Employee Employment Controlled Industry

Answers to Labour Laws Questions 1: 1D, 2B, 3A, 4B, 5B, 6A, 7C, 8B, 9D, 10D

LIST OF ATTEMPTED QUESTIONS AND ANSWERS

True/False Question Strike means cessation of work by employers. Correct Answer False Your Answer True True/False Question PF is applicable to all establishments specified in schedule I of the act. Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question The problem of industrial or labour management developed when elaborate organisational structure came on the seen during the late Correct Answer Nineteenth century Your Answer Eighteenth century Select The Blank Question Gherao introduced in West Bengal in the year ________ during the United front regime. Correct Answer 1967 Your Answer 1966 Multiple Choice Multiple Answer

Question For calculation of gratuity the following ingredients are required:Correct Answer Last drawn basic wages , Last drawn D.A. , Number of years served Your Answer Last drawn basic wages , Number of years served , Number of years left for retirement Match The Following Question Correct Answer Your Answer Gratuity is payable Who has completed 5 years of continuous service. Who has completed 5 years of continuous service. Calculation of Gratuity Basic + DA ( Last Drawn ) x 15 nos of years. Basic + DA ( Last Drawn ) x 15 nos of years. Gratuity is payable as per Payment of Gratuity Act Payment of Gratuity Act Multiple Choice Single Answer Question What does Industrial relations means? Correct Answer Bargaining between employers and trade unions Your Answer Bargaining between management and workers Multiple Choice Multiple Answer Question What are the main causes of trade union movement? Correct Answer World war one , Establishment of ILO , All India Trade union Congress Your Answer World war one , Establishment of ILO , All India Trade union Congress Multiple Choice Single Answer Question When a permanent total disablement occurs, the amount payable under the Act is as follows:Correct Answer 60% of monthly wages X relevant factor. Your Answer 40% of monthly wages X relevant factor Select The Blank Question The third Five year plan laid stress on________ rather legal section Correct Answer

Moral Your Answer Volunteer Select The Blank Question In every factory employing one hundred and fifty workers, ________ shall be provided for use by the workers. Correct Answer Rest room or shelter Your Answer Canteen Select The Blank Question To be eligible to be covered under ESI a person should have completed ________. Correct Answer 18 years. Your Answer 21 years. True/False Question Funeral Benefit is given for Rs. 2000/Correct Answer False Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question Family pension scheme was introduced in the year:Correct Answer 1974 Your Answer 1974 Multiple Choice Single Answer Question Which year Dr. Manmohan Singh introduced the economic liberalization? Correct Answer 1991 Your Answer 1991 True/False Question Industrial relations are Human Relations and therefore the same basis of human psychology prevails in the field of industrial relations as well Correct Answer

True Your Answer True Select The Blank Question As per amendment to the act which came into force in January 2002, there has to be at least ________ of members actually employed in the company. Correct Answer 0.1 Your Answer 0.25 Multiple Choice Multiple Answer Question Why the American labour movement opposing compulsory arbitration? Correct Answer It kills collective bargaining , It means loss of personal freedom , Loss of mobility Your Answer It kills collective bargaining , It means loss of personal freedom , No strike during the pendency of arbitration Multiple Choice Multiple Answer Question What are the pre-requisites of a successive collective bargaining? Correct Answer Right to organize and bargain collectively , The union must be strong democratic and enlightened , Willingness to give and take Your Answer Right to organize and bargain collectively , The union must be strong democratic and enlightened , Willingness to give and take Multiple Choice Single Answer Question An apprentice means:Correct Answer A worker who is learning. Your Answer A worker who is learning. Match The Following Question Correct Answer Your Answer Guilds and unions Workers felt need for being united Workers felt need for being united Evolution of industrial relation in India Occupations in ancient India More job opportunities

Occupations in ancient India Agriculture Agriculture Caste system Divvides the community Divvides the community True/False Question Workers participation should be accepted as a fundamental principle and an urgent need. Correct Answer True Your Answer True True/False Question No Punishment can be awarded to the employee by the employer during the pendancy of any conciliation, Adjudication and Arbitration Correct Answer True Your Answer True Select The Blank Question Absence without leave for more than ________ consecutive days is a misconduct under standing orders. Correct Answer 10 Your Answer 7 Multiple Choice Multiple Answer Question What are the benefits of getting regular and prompt wages? Correct Answer Industrial harmony , Change of workers' living conditions , Change in productivity Your Answer Industrial harmony , Change of workers' living conditions , Employers' satisfaction Multiple Choice Multiple Answer Question No adult worker shall be required to work on the first day of the week unless the following is followed :Correct Answer He has/will have a holiday on one of the three days immediately before or after the said day. , The manager would substitute that day which a holiday whichever is earlier. , Get compensatory off after three months Your Answer

He would get wages for that day. , The manager would substitute that day which a holiday whichever is earlier. Multiple Choice Multiple Answer Question Under Akber, factories operated in some places. Which are these places? Correct Answer Agra , Lahoore , Fatehpur Your Answer Agra , Fatehpur , Aurangabad Multiple Choice Single Answer Question The Industrial employment ( standing orders ) act was enacted in the following year:Correct Answer 1946 Your Answer 1948 Multiple Choice Single Answer Question In ancient times what was the prime occupation? Correct Answer Agriculture Your Answer Agriculture Multiple Choice Single Answer Question Generally how many causes are there for grievance? Correct Answer 5 Your Answer 5 Multiple Choice Multiple Answer Question The importance of collective bargaining is reducing these days. What are the reasons? Correct Answer Growing strength of Unions , Increased profits , Increased Production Your Answer Increased profits , Increased Production Multiple Choice Multiple Answer Question What are the needs emphasized by the first Five Year Plan? Correct Answer Industrial peace , Workers right of association , Employer-employee relation Your Answer Workers right of association , Employer-employee relation , Increase production

Select The Blank Question The Bureau of Public ________ was set up to give broad guide lines and assistance to management. Correct Answer Enterprise Your Answer Services Multiple Choice Multiple Answer Question In ancient India, what all were the main occupations? Correct Answer Agriculture , Caste system professions , Slavery Your Answer Agriculture , Caste system professions , Slavery Select The Blank Question In 1991________ adopted a new and bold policy of economic liberalization. Correct Answer Dr. Manmohan Singh Your Answer Mr. Desai Select The Blank Question If a company cannot pay statutory wages it should as per supreme count order ________. Correct Answer Close down Your Answer Close down Multiple Choice Single Answer Question An industry means as follows:Correct Answer A place where systematic activity is carried on by co-operation between employer and worker Your Answer A place where systematic activity is carried on by co-operation between employer and worker Select The Blank Question The Indian Labour Conference ________ , reiterated the need for a wide acceptance of voluntary arbitration. Correct Answer

1962 Your Answer 1972 Multiple Choice Single Answer Question Arbitration is to be distinguished from conciliation. Why? Correct Answer Because its decision is binding on the parties Your Answer Can reconcile on recommendation True/False Question Arbitration is popular because it is suitable and compelling. Correct Answer True Your Answer False True/False Question The public sector has been by and large is successful in fulfilling its social obligations. Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Multiple Answer Question What are all the periods can be counted as working days while calculating how many days an individual work in an establishment? Correct Answer On leave with salary , Absent due to temporary disablement , On maternity leave Your Answer On leave with salary , On casual leave True/False Question An appeal and review of all disciplinary action is a basic need of justice Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question What is the reason that modern workers are much better and lead a good life than their ancestors ? Correct Answer

Rise in the standard of living Your Answer Better infrastructure Multiple Choice Multiple Answer Question What are the three-tier system of adjudication Correct Answer Labour Courts , Industrial Tribunals , National Tribunals Your Answer Labour Courts , Industrial Tribunals , National Tribunals Select The Blank Question Reduction required to be made by the order of court or ________ competent to make such order. Correct Answer Authority Your Answer State government True/False Question The main function of collective bargaining is to see the employment and working conditions of employees. Correct Answer True Your Answer True

LIST OF ATTEMPTED QUESTIONS AND ANSWERS

True/False Question No Punishment can be awarded to the employee by the employer during the pendancy of any conciliation, Adjudication and Arbitration Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question By lock out we mean:-

Correct Answer Stoppage of work by employer Your Answer Stoppage of work by employee True/False Question A sick industry which is declared by the board of financial re-construction, as sick, has to contribute at the rate of 10% towards PF. Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Multiple Answer Question A registered trade union may constituted a separated fund from the contribution levied separately for promotion of civil and political interest of it members by the following:Correct Answer Covering expenses for a person to legislative bodies. , Holding a meeting or distribution of literature for candidate in an election , Distribution to political literature. Your Answer Covering expenses for a person to legislative bodies. , Holding a meeting or distribution of literature for candidate in an election , Distribution to political literature. Select The Blank Question Karl Max points out in his book ________, "the most agonishing spectacle in the English Factory was the remorselers exploitation of children under 10 or often only 6 and even 4 years old". Correct Answer Das Capital Your Answer Das Capital Multiple Choice Multiple Answer Question What are the principles applied to settle the industrial disputes? Correct Answer Minimum use of legal technicalities , Trained personnel to man tribunals and courts , Appeals to be reduced Your Answer Minimum use of legal technicalities , Trained personnel to man tribunals and courts , Appeals to be reduced True/False Question A Labour Court shall consists of two persons only appointed by the appropriate government.

Correct Answer False Your Answer False Multiple Choice Multiple Answer Question Mention some of the items not included in the list of wages :Correct Answer Pension/gratuity , Value of any accommodation , Traveling concessions Your Answer Pension/gratuity , Value of any accommodation , Traveling concessions Select The Blank Question An office bearer of a registered trade Union does not include ________. Correct Answer Auditor Your Answer Auditor Multiple Choice Multiple Answer Question Name some of the drastic reforms in trade unions :Correct Answer Educated cadre of workers and union leaders , Strong, enlightened and responsible unions , Gradual de-linking of trade unions from political parties Your Answer Educated cadre of workers and union leaders , Strong, enlightened and responsible unions , Gradual de-linking of trade unions from political parties Multiple Choice Multiple Answer Question What are the three-tier system of adjudication Correct Answer Labour Courts , Industrial Tribunals , National Tribunals Your Answer Labour Courts , Industrial Tribunals , National Tribunals Multiple Choice Multiple Answer Question What are the principles of the industrial relations policy? Correct Answer The code of conduct , The code of discipline , Welfare Your Answer The code of conduct , The code of discipline , Welfare True/False Question

The Industrial Dispute Act was passed in 1948 Correct Answer False Your Answer False Select The Blank Question To be eligible to be covered under ESI a person should have completed ________. Correct Answer 18 years. Your Answer 18 years. True/False Question The Industrial Dispute Act prohibits strikes and lockouts during the pendency of conciliation or adjudication Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question The problem of industrial or labour management developed when elaborate organisational structure came on the seen during the late Correct Answer Nineteenth century Your Answer Nineteenth century Select The Blank Question Closures means ________ Correct Answer Working comes to a stand still Your Answer Working comes to a stand still True/False Question Collective bargaining is generally structured and conducted at three levels., viz, plant, industry or state Correct Answer False Your Answer False Match The Following

Question Correct Answer Your Answer Grievances are settled With maximum speed With maximum speed Grievances may be Real or false Real or false Grievances are connected with Wages, promotion, work conditions, etc Wages, promotion, work conditions, etc Grievance should be submitted to his Immediate superior Immediate superior Select The Blank Question An aggrieved employee should be given the answer within ________ hours from the submission of grievance. Correct Answer 48 Your Answer 48 Multiple Choice Single Answer Question The Infancy period for an establishment where no PF is payable is as follows:Correct Answer 2 years Your Answer 2 years Multiple Choice Multiple Answer Question What are the benefits of getting regular and prompt wages? Correct Answer Industrial harmony , Change of workers' living conditions , Change in productivity Your Answer Industrial harmony , Change of workers' living conditions , Change in productivity Multiple Choice Single Answer Question The labour or industrial problems increased when major industries came into existence followed by technology of mass production in the early : Correct Answer 20th century Your Answer 20th century

True/False Question Wages to be paid in current coins or currency notes Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question How many types of arbitration are there? Correct Answer 2 Your Answer 2 Select The Blank Question The Employees State Insurance Act was passed in the year________. Correct Answer 1948 Your Answer 1948 Multiple Choice Multiple Answer Question In every factory, the implements for safety shall be as follows :Correct Answer Of goods quality , Property maintained. , Fully examined by a competent party. Your Answer Of goods quality , Property maintained. , Fully examined by a competent party. Multiple Choice Single Answer Question The workmen's compensation Act was enacted in the year:Correct Answer 1923 Your Answer 1923 Multiple Choice Single Answer Question What is the main contents of the Indian Trade Union Act? Correct Answer To provide registration of trade unions Your Answer To provide registration of trade unions Multiple Choice Multiple Answer Question

What are all the factors influence industrial relations? Correct Answer Political affiliation of our kids , Influence of union leaders , Introduction of labour leaders Your Answer Political affiliation of our kids , Influence of union leaders , Introduction of labour leaders True/False Question Gratuity can be deducted or forfeited it the worker has caused damage or loss to the company. Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Multiple Answer Question A worker can register the name of the following with his ESI Doctor. Correct Answer Minor son , Dependent parents , Wife Your Answer Minor son , Dependent parents , Wife Multiple Choice Multiple Answer Question What are the main causes of trade union movement? Correct Answer World war one , Establishment of ILO , All India Trade union Congress Your Answer World war one , Establishment of ILO , All India Trade union Congress Multiple Choice Single Answer Question Which movement is responsible in originating the term collective bargaining? Correct Answer The British labour movement Your Answer The British labour movement True/False Question Under Workmen's Compensation Act no prosecution can be instituted except by previous sanction of commissioner. Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question

Under Minimum Wages Act an Adult means a Person who has completed a certain age Correct Answer Eighteen years Your Answer Eighteen years Select The Blank Question The Code of Discipline ________ reiterated the faith of the parties in voluntary arbitration. Correct Answer 1958 Your Answer 1958 Match The Following Question Correct Answer Your Answer Arbitration has been Even popular in foreign countries also Even popular in foreign countries also In arbitration Decision is binding on the parties Decision is binding on the parties Arbitration Is more judicial in character than conciliation Is more judicial in character than conciliation Voluntary Arbitration Advocated by Mahatma Gandhi Advocated by Mahatma Gandhi Multiple Choice Single Answer Question When was the Act came into being? Correct Answer 25th Sep 1965 Your Answer 25th Sep 1965 Multiple Choice Multiple Answer Question No court shall entertain any suit for recovery of wages in so far as the sum so claimed:Correct Answer Has formed the subject of a direction under that section in favour of plaintiff. , Has been adjudged in any procedures under the section not to be due to the plaintiff Your Answer Has formed the subject of a direction under that section in favour of plaintiff. , Has been adjudged in any procedures under the section not to be due to the plaintiff

Multiple Choice Single Answer Question An industry means as follows:Correct Answer A place where systematic activity is carried on by co-operation between employer and worker Your Answer A place where systematic activity is carried on by co-operation between employer and worker Select The Blank Question If a company cannot pay statutory wages it should as per supreme count order ________. Correct Answer Close down Your Answer Close down Select The Blank Question Industrial Relation Bill was passed in the year________. Correct Answer 1978 Your Answer 1978 Multiple Choice Single Answer Question Under which Act, provision of conciliation officers provided? Correct Answer The Industrial Dispute Act 1947 Your Answer The Industrial Dispute Act 1947 Select The Blank Question The insured person should register with the ________ person Correct Answer An ESI recognized doctor Your Answer An ESI recognized doctor Select The Blank Question ________ defines industrial relations as a whole field of relationship because of the necessary collaboration of men and women in the employment process in an Industry. Correct Answer Dale Yoder Your Answer

Dale Yoder True/False Question Collective bargaining consists of two types of forms. Correct Answer True Your Answer True

Industrial relations and labour law

True/False Question No Punishment can be awarded to the employee by the employer during the pendancy of any conciliation, Adjudication and Arbitration Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question By lock out we mean:Correct Answer Stoppage of work by employer Your Answer Stoppage of work by employee True/False Question A sick industry which is declared by the board of financial re-construction, as sick, has to contribute at the rate of 10% towards PF. Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Multiple Answer Question A registered trade union may constituted a separated fund from the contribution levied separately for promotion of civil and political interest of it members by the following:Correct Answer Covering expenses for a person to legislative bodies. , Holding a meeting or distribution of literature for candidate in an election , Distribution to political literature. Your Answer Covering expenses for a person to legislative bodies. , Holding a meeting or distribution of literature for candidate in an election , Distribution to political literature. Select The Blank Question

Karl Max points out in his book ________, "the most agonishing spectacle in the English Factory was the remorselers exploitation of children under 10 or often only 6 and even 4 years old". Correct Answer Das Capital Your Answer Das Capital Multiple Choice Multiple Answer Question What are the principles applied to settle the industrial disputes? Correct Answer Minimum use of legal technicalities , Trained personnel to man tribunals and courts , Appeals to be reduced Your Answer Minimum use of legal technicalities , Trained personnel to man tribunals and courts , Appeals to be reduced True/False Question A Labour Court shall consists of two persons only appointed by the appropriate government. Correct Answer False Your Answer False Multiple Choice Multiple Answer Question Mention some of the items not included in the list of wages :Correct Answer Pension/gratuity , Value of any accommodation , Traveling concessions Your Answer Pension/gratuity , Value of any accommodation , Traveling concessions Select The Blank Question An office bearer of a registered trade Union does not include ________. Correct Answer Auditor Your Answer Auditor Multiple Choice Multiple Answer Question Name some of the drastic reforms in trade unions :Correct Answer Educated cadre of workers and union leaders , Strong, enlightened and responsible unions , Gradual de-linking of trade unions from political parties Your Answer Educated cadre of workers and union leaders , Strong, enlightened and responsible unions , Gradual de-linking of trade unions from political parties Multiple Choice Multiple Answer Question What are the three-tier system of adjudication Correct Answer Labour Courts , Industrial Tribunals , National Tribunals Your Answer

Labour Courts , Industrial Tribunals , National Tribunals Multiple Choice Multiple Answer Question What are the principles of the industrial relations policy? Correct Answer The code of conduct , The code of discipline , Welfare Your Answer The code of conduct , The code of discipline , Welfare True/False Question The Industrial Dispute Act was passed in 1948 Correct Answer False Your Answer False Select The Blank Question To be eligible to be covered under ESI a person should have completed ________. Correct Answer 18 years. Your Answer 18 years. True/False Question The Industrial Dispute Act prohibits strikes and lockouts during the pendency of conciliation or adjudication Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question The problem of industrial or labour management developed when elaborate organisational structure came on the seen during the late Correct Answer Nineteenth century Your Answer Nineteenth century Select The Blank Question Closures means ________ Correct Answer Working comes to a stand still Your Answer Working comes to a stand still Question Collective bargaining is generally structured and conducted at three levels., viz, plant, industry or state Correct Answer False

Your Answer False Match The Following Question Correct Answer Your Answer Grievances are settled With maximum speed With maximum speed Grievances may be Real or false Real or false Grievances are connected with Wages, promotion, work conditions, etc Wages, promotion, work conditions, etc Grievance should be submitted to his Immediate superior Immediate superior Select The Blank Question An aggrieved employee should be given the answer within ________ hours from the submission of grievance. Correct Answer 48 Your Answer 48 Multiple Choice Single Answer Question The Infancy period for an establishment where no PF is payable is as follows:Correct Answer 2 years Your Answer 2 years Multiple Choice Multiple Answer Question What are the benefits of getting regular and prompt wages? Correct Answer Industrial harmony , Change of workers' living conditions , Change in productivity Your Answer Industrial harmony , Change of workers' living conditions , Change in productivity Multiple Choice Single Answer Question The labour or industrial problems increased when major industries came into existence followed by technology of mass production in the early : Correct Answer 20th century Your Answer 20th century True/False Question

Wages to be paid in current coins or currency notes Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question How many types of arbitration are there? Correct Answer 2 Your Answer 2 Select The Blank Question The Employees State Insurance Act was passed in the year________. Correct Answer 1948 Your Answer 1948 Multiple Choice Multiple Answer Question In every factory, the implements for safety shall be as follows :Correct Answer Of goods quality , Property maintained. , Fully examined by a competent party. Your Answer Of goods quality , Property maintained. , Fully examined by a competent party. Multiple Choice Single Answer Question The workmen's compensation Act was enacted in the year:Correct Answer 1923 Your Answer 1923 Multiple Choice Single Answer Question What is the main contents of the Indian Trade Union Act? Correct Answer To provide registration of trade unions Your Answer To provide registration of trade unions Multiple Choice Multiple Answer Question What are all the factors influence industrial relations? Correct Answer Political affiliation of our kids , Influence of union leaders , Introduction of labour leaders Your Answer Political affiliation of our kids , Influence of union leaders , Introduction of labour leaders True/False

Question Gratuity can be deducted or forfeited it the worker has caused damage or loss to the company. Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Multiple Answer Question A worker can register the name of the following with his ESI Doctor. Correct Answer Minor son , Dependent parents , Wife Your Answer Minor son , Dependent parents , Wife Multiple Choice Multiple Answer Question What are the main causes of trade union movement? Correct Answer World war one , Establishment of ILO , All India Trade union Congress Your Answer World war one , Establishment of ILO , All India Trade union Congress Multiple Choice Single Answer Question Which movement is responsible in originating the term collective bargaining? Correct Answer The British labour movement Your Answer The British labour movement True/False Question Under Workmen's Compensation Act no prosecution can be instituted except by previous sanction of commissioner. Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question Under Minimum Wages Act an Adult means a Person who has completed a certain age Correct Answer Eighteen years Your Answer Eighteen years Select The Blank Question The Code of Discipline ________ reiterated the faith of the parties in voluntary arbitration. Correct Answer 1958 Your Answer 1958

Match The Following Question Correct Answer Your Answer Arbitration has been Even popular in foreign countries also Even popular in foreign countries also In arbitration Decision is binding on the parties Decision is binding on the parties Arbitration Is more judicial in character than conciliation Is more judicial in character than conciliation Voluntary Arbitration Advocated by Mahatma Gandhi Advocated by Mahatma Gandhi Multiple Choice Single Answer Question When was the Act came into being? Correct Answer 25th Sep 1965 Your Answer 25th Sep 1965 Multiple Choice Multiple Answer Question No court shall entertain any suit for recovery of wages in so far as the sum so claimed:Correct Answer Has formed the subject of a direction under that section in favour of plaintiff. , Has been adjudged in any procedures under the section not to be due to the plaintiff Your Answer Has formed the subject of a direction under that section in favour of plaintiff. , Has been adjudged in any procedures under the section not to be due to the plaintiff Multiple Choice Single Answer Question An industry means as follows:Correct Answer A place where systematic activity is carried on by co-operation between employer and worker Your Answer A place where systematic activity is carried on by co-operation between employer and worker Select The Blank Question If a company cannot pay statutory wages it should as per supreme count order ________. Correct Answer Close down Your Answer Close down Select The Blank Question Industrial Relation Bill was passed in the year________.

Correct Answer 1978 Your Answer 1978

Multiple Choice Single Answer Question Under which Act, provision of conciliation officers provided? Correct Answer The Industrial Dispute Act 1947 Your Answer The Industrial Dispute Act 1947 Select The Blank Question The insured person should register with the ________ person Correct Answer An ESI recognized doctor Your Answer An ESI recognized doctor Select The Blank Question ________ defines industrial relations as a whole field of relationship because of the necessary collaboration of men and women in the employment process in an Industry. Correct Answer Dale Yoder Your Answer Dale Yoder True/False Question Collective bargaining consists of two types of forms. Correct Answer True Your Answer True

True/False Question Strike means cessation of work by employers. Correct Answer False Your Answer True True/False Question PF is applicable to all establishments specified in schedule I of the act. Correct Answer True Your Answer True

Multiple Choice Single Answer Question The problem of industrial or labour management developed when elaborate organisational structure came on the seen during the late Correct Answer Nineteenth century Your Answer Eighteenth century Select The Blank Question Gherao introduced in West Bengal in the year ________ during the United front regime. Correct Answer 1967 Your Answer 1966 Multiple Choice Multiple Answer Question For calculation of gratuity the following ingredients are required:Correct Answer Last drawn basic wages , Last drawn D.A. , Number of years served Your Answer Last drawn basic wages , Number of years served , Number of years left for retirement Match The Following Question Correct Answer Your Answer Gratuity is payable Who has completed 5 years of continuous service. Who has completed 5 years of continuous service. Calculation of Gratuity Basic + DA ( Last Drawn ) x 15 nos of years. Basic + DA ( Last Drawn ) x 15 nos of years. Gratuity is payable as per Payment of Gratuity Act Payment of Gratuity Act Multiple Choice Single Answer Question What does Industrial relations means? Correct Answer Bargaining between employers and trade unions Your Answer Bargaining between management and workers Multiple Choice Multiple Answer Question What are the main causes of trade union movement? Correct Answer World war one , Establishment of ILO , All India Trade union Congress Your Answer World war one , Establishment of ILO , All India Trade union Congress

Multiple Choice Single Answer Question When a permanent total disablement occurs, the amount payable under the Act is as follows:Correct Answer 60% of monthly wages X relevant factor. Your Answer 40% of monthly wages X relevant factor Select The Blank Question The third Five year plan laid stress on________ rather legal section Correct Answer Moral Your Answer Volunteer Select The Blank Question In every factory employing one hundred and fifty workers, ________ shall be provided for use by the workers. Correct Answer Rest room or shelter Your Answer Canteen Select The Blank Question To be eligible to be covered under ESI a person should have completed ________. Correct Answer 18 years. Your Answer 21 years. True/False Question Funeral Benefit is given for Rs. 2000/Correct Answer False Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question Family pension scheme was introduced in the year:Correct Answer 1974 Your Answer 1974 Multiple Choice Single Answer Question Which year Dr. Manmohan Singh introduced the economic liberalization? Correct Answer 1991 Your Answer 1991

True/False Question Industrial relations are Human Relations and therefore the same basis of human psychology prevails in the field of industrial relations as well Correct Answer True Your Answer True Select The Blank Question As per amendment to the act which came into force in January 2002, there has to be at least ________ of members actually employed in the company. Correct Answer 0.1 Your Answer 0.25 Multiple Choice Multiple Answer Question Why the American labour movement opposing compulsory arbitration? Correct Answer It kills collective bargaining , It means loss of personal freedom , Loss of mobility Your Answer It kills collective bargaining , It means loss of personal freedom , No strike during the pendency of arbitration Multiple Choice Multiple Answer Question What are the pre-requisites of a successive collective bargaining? Correct Answer Right to organize and bargain collectively , The union must be strong democratic and enlightened , Willingness to give and take Your Answer Right to organize and bargain collectively , The union must be strong democratic and enlightened , Willingness to give and take Multiple Choice Single Answer Question An apprentice means:Correct Answer A worker who is learning. Your Answer A worker who is learning. Match The Following Question Correct Answer Your Answer Guilds and unions Workers felt need for being united Workers felt need for being united Evolution of industrial relation in India Occupations in ancient India More job opportunities

Occupations in ancient India Agriculture Agriculture Caste system Divvides the community Divvides the community True/False Question Workers participation should be accepted as a fundamental principle and an urgent need. Correct Answer True Your Answer True True/False Question No Punishment can be awarded to the employee by the employer during the pendancy of any conciliation, Adjudication and Arbitration Correct Answer True Your Answer True Select The Blank Question Absence without leave for more than ________ consecutive days is a misconduct under standing orders. Correct Answer 10 Your Answer 7 Multiple Choice Multiple Answer Question What are the benefits of getting regular and prompt wages? Correct Answer Industrial harmony , Change of workers' living conditions , Change in productivity Your Answer Industrial harmony , Change of workers' living conditions , Employers' satisfaction Multiple Choice Multiple Answer Question No adult worker shall be required to work on the first day of the week unless the following is followed :Correct Answer He has/will have a holiday on one of the three days immediately before or after the said day. , The manager would substitute that day which a holiday whichever is earlier. , Get compensatory off after three months Your Answer He would get wages for that day. , The manager would substitute that day which a holiday whichever is earlier. Multiple Choice Multiple Answer Question Under Akber, factories operated in some places. Which are these places? Correct Answer Agra , Lahoore , Fatehpur Your Answer

Agra , Fatehpur , Aurangabad Multiple Choice Single Answer Question The Industrial employment ( standing orders ) act was enacted in the following year:Correct Answer 1946 Your Answer 1948 Multiple Choice Single Answer Question In ancient times what was the prime occupation? Correct Answer Agriculture Your Answer Agriculture Multiple Choice Single Answer Question Generally how many causes are there for grievance? Correct Answer 5 Your Answer 5 Multiple Choice Multiple Answer Question The importance of collective bargaining is reducing these days. What are the reasons? Correct Answer Growing strength of Unions , Increased profits , Increased Production Your Answer Increased profits , Increased Production Multiple Choice Multiple Answer Question What are the needs emphasized by the first Five Year Plan? Correct Answer Industrial peace , Workers right of association , Employer-employee relation Your Answer Workers right of association , Employer-employee relation , Increase production Select The Blank Question The Bureau of Public ________ was set up to give broad guide lines and assistance to management. Correct Answer Enterprise Your Answer Services Multiple Choice Multiple Answer Question In ancient India, what all were the main occupations? Correct Answer Agriculture , Caste system professions , Slavery

Your Answer Agriculture , Caste system professions , Slavery Select The Blank Question In 1991________ adopted a new and bold policy of economic liberalization. Correct Answer Dr. Manmohan Singh Your Answer Mr. Desai Select The Blank Question If a company cannot pay statutory wages it should as per supreme count order ________. Correct Answer Close down Your Answer Close down Multiple Choice Single Answer Question An industry means as follows:Correct Answer A place where systematic activity is carried on by co-operation between employer and worker Your Answer A place where systematic activity is carried on by co-operation between employer and worker Select The Blank Question The Indian Labour Conference ________ , reiterated the need for a wide acceptance of voluntary arbitration. Correct Answer 1962 Your Answer 1972 Multiple Choice Single Answer Question Arbitration is to be distinguished from conciliation. Why? Correct Answer Because its decision is binding on the parties Your Answer Can reconcile on recommendation True/False Question Arbitration is popular because it is suitable and compelling. Correct Answer True Your Answer False True/False Question The public sector has been by and large is successful in fulfilling its social obligations. Correct Answer

True Your Answer True Multiple Choice Multiple Answer Question What are all the periods can be counted as working days while calculating how many days an individual work in an establishment? Correct Answer On leave with salary , Absent due to temporary disablement , On maternity leave Your Answer On leave with salary , On casual leave True/False Question An appeal and review of all disciplinary action is a basic need of justice Correct Answer True Your Answer True Multiple Choice Single Answer Question What is the reason that modern workers are much better and lead a good life than their ancestors ? Correct Answer Rise in the standard of living Your Answer Better infrastructure Multiple Choice Multiple Answer Question What are the three-tier system of adjudication Correct Answer Labour Courts , Industrial Tribunals , National Tribunals Your Answer Labour Courts , Industrial Tribunals , National Tribunals Select The Blank Question Reduction required to be made by the order of court or ________ competent to make such order. Correct Answer Authority Your Answer State government True/False Question The main function of collective bargaining is to see the employment and working conditions of employees. Correct Answer True Your Answer True