Você está na página 1de 6

Class X_Delhi_Math_Set-1

General I nstructions:
(i) All questions are compulsory.
(ii) The question paper consists of 34 questions divided into four sections A, B, C and D.
(iii) Sections A contains 8 questions of one mark each, which are multiple choice type questions,
section B contains 6 questions of two marks each, section C contains 10 questions of three
marks each, and section D contains 10 questions of four marks each.
(iv) Use of calculators is not permitted.

Section - A

Question Number 1 to 8 carry one mark each. In each of these questions, four alternatives
choices have been provided of which only one is correct. Select the correct choice.

1. The common difference of the AP
1 1 1 2
, , ,......
p p
p p p

is:
(A) p
(B) p
(C) 1
(D) 1

Ans. The common difference of the A.P.
1 1 1 2
, , ,.....
p p
p p p

can be found out by finding the
difference between the second term and first term i.e.
1 1 1 1
1
p p p
p p p p

= = =
The correct answer is 1 which is given by option C.

2. In Fig. 1, PA and PB are two tangents drawn from an external point P to a circle with
centre C and radius 4 cm. If PA PB, then the length of each tangent is:


(A) 3 cm
(B) 4 cm
(C) 5 cm
(D) 6 cm

Class X_Delhi_Math_Set-1


Ans. Since, AP , PB CA AP, CB BP and AC = CB = radius of the circle, therefore APBC
is a square having side equal to 4 cm.

Therefore, length of each tangent is 4 cm.

The correct answer is 4 cm which is given by option B.

3. In Fig.2, a circle with centre O is inscribed in a quadrilateral ABCD such that, it touches
the sides BC, AB, AD and CD at points P, Q, R and S respectively, If AB = 29 cm, AD =
23 cm, ZB = 90 and DS = 5 cm, then the radius of the circle (in cm.) is:

(A) 11
(B) 18
(C) 6
(D) 15

Ans. Given that AB, BC, CD and AD are tangents to the circle with centre O at Q, P, S and R
respectively. AB = 29 cm, AD = 23, DS = 5 cm and Z B = 90.
Join PQ.

We know that, the lengths of the tangents drawn from an external point to a circle are
equal.
DS = DR = 5 cm
AR = AD DR = 23 cm 5 cm = 18 cm
AQ = AR = 18 cm
QB = AB AQ = 29 cm 18 cm = 11 cm
Class X_Delhi_Math_Set-1


QB = BP = 11 cm
In right A PQB, PQ
2
= QB
2
+ BP
2
= (11 cm)
2
+ (11 cm)
2
= 2 (11 cm)
2

PQ = 11 2 cm (1)
In right AOPQ,
PQ
2
= OQ
2
+ OP
2
= r
2
+ r
2
= 2 r
2

PQ = 2r (2)
From (1) and (2), we get
r = 11 cm
Thus, the radius of the circle is 11 cm.
The correct answer is 11 which is given by option A.

4. The angle of depression of a car, standing on the ground, from the top of a 75 m high
tower, is 30. The distance of the car from the base of the tower (in m.) is:
(A) 25 3
(B) 50 3
(C) 75 3
(D) 150

Ans.

Let AB be the tower of height 75 m.
ZABD = ZACB = 30
Suppose C be the position of the car from the base of the tower.
In right AABC,
AC
cot 30
AB
AC ABcot 30
AC 75m 3
AC 75 3 m
=
=
=
=

Thus, the distance of the car from the base of the tower is 75 3 m.
The correct answer is 75 3 which is given by option C.




Class X_Delhi_Math_Set-1


5. The probability of getting an even number, when a die is thrown once, is :

(A)
1
2

(B)
1
3

(C)
1
6

(D)
5
6


Ans. When a die is thrown once, the sample space is given by, S = {1, 2, 3, 4, 5, and 6}
Then, the event, E of getting an even number is given by, E = {2, 4, and 6}
Probability of getting an even number = P
(E) ( )
Number of favourable outcomes 3 1
P E
Number of all possible outcomes 6 2
= = =

The correct answer is
1
2
which is given by option A.

6. A box contains 90 discs, numbered from 1 to 90. If one disc is drawn at random from the
box, the probability that it bears a prime-number less than 23, is :

(A)
7
90

(B)
10
90

(C)
4
45

(D)
9
89


Ans. It is given that the box contains 90 discs, numbered from 1 to 90.
As one disc is drawn at random from the box, the sample space is given by, S = {1, 2,
3,..90}
The prime number less than 23 are 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, and 19.

Then, the event, E of getting a prime number is given by, E = {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19}
( )
Number of favourable outcomes 8 4
P E
Number of all possible outcomes 90 45
= = =

The correct answer is
4
45
which is given by option C.
Class X_Delhi_Math_Set-1


7. In Fig. 3, the area of triangle ABC (in sq. units) is:



(A) 15
(B) 10
(C) 7.5
(D) 2.5

Ans.

Construction: Draw AM BC.
It can be observed from the given figure that BC = 5 unit and AM = 3 unit.
In AABC, BC is the base and AM is the height.
Class X_Delhi_Math_Set-1


Area of triangle ABC =
1
base height
2


1
BC AM
2
1
5 3 sq. units
2
7.5 sq. units
=
=
=


The correct answer is 7.5 which is given by option C.

8. If the difference between the circumference and the radius of a circle is 37 cm, then
using
22

7
= , the circumference (in cm) of the circle is:
(A) 154
(B) 44
(C) 14
(D) 7

Ans. Difference between circumference and radius of the circle = 37 cm
Let r be the radius of the circle.
( )
2 37cm
2 1 37cm
22
2 1 37cm
7
37
37cm
7
7cm
r r
r
r
r
r
t
t
=
=
| |
=
|
\ .
=
=

Circumference of the circle =
22
2 2 7cm 44cm
7
r t = =
The correct answer is 44 which is given by option B.