Você está na página 1de 44

Study Material

IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC Banking Awareness


Latest Rates of Reserve Bank of India
Cash Reserve Ratio (CRR) 4% Statutory Liquidity Ratio (SLR) 23% Repo Rate: 7.50% Reverse repo Rate: 6.50% Bank Rate 9.00% Marginal Standing Facility (MSF) 9.00%

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

RBI guidelines under Scheme A for White Label ATMs (WLAs):


Under this scheme, RBI gives the approval in case a company establishes a minimum of 1000 ATMs in first year, twice the number of first year in second year as well as thrice the second years installation in third year. According to RBI guidelines, under Scheme A, for every three WLAs (White Level Atms) installed in tier -III to VI centres, one can be installed in tier-I to II centres. Of the total WLAs installed in tiers-III to VI centres, a minimum of 10 per cent should be installed in tier-V & VI centres. Till recently, only banks were permitted to set up ATMs as extended delivery channels.RBI then permitted non-bank entities to set up, own and operate WLAs for expanding reach in tiers-III to VI.

White Label ATMs (WLAs) - The White Label ATMs (WLAs) are the ones which are not owned and operated
by the bank but by another non-bank entity.

India's Growth Forecast


World Bank Forecast GDP growth rate for India:
5.7% in 2013-14 6.5% in 2014-15 6.7% in 2015-16

IMFs GDP growth:


5.6 %- For India (According to World Economic Outlook ) for 2013. 3.3%- For global growth.

India's Ranking in Different Indexes for 2013


Global Competitiveness Index-60 for 2013 (Switzerland top in this report) Global Hunger Index- 66.

Page | 1

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
Global Corruption Index 94 Gender Inequality Index - 132nd (UN Human Development (Index) Report)

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

India has been ranked as the 119th freest country in the world out of 177 in the 2013 index of economic freedom. Human Development Report 136 Global Peace Index 141 In List of High Net worth Individuals (5th acc to the Knight Frank Wealth Report 2013) In The List of Spam Spewing Nation in the World- 3rd (after US and China): as per the new report of Sophos Labs.

Banking/ Financial News and Updates


Tata Communications Payment Solutions (TCPS), a wholly owned subsidiary of Tata Communications, is the first company to launched first white label ATM (WLA) at Chandrapada, a tier-V town near Mumbai. It has been branded 'Indicash' by the company. TCPS has got the license from Reserve Bank of India (RBI) to launch white label ATM operations last month under scheme B of the central bank. Muthoot Finance got in-principal approval from the Reserve Bank of India (RBI) for establishing as well as operating. RBI Sign first Currency Swap Agreement with Royal Monetary Authority of Bhutan valid for a period of 3 years, according to this the Royal Monetary Authority of Bhutan can draw US Dollar, Euro or Indian Rupee in multiple tranches up to a maximum of 100 million US dollars or its equivalent. RBI issued a guide lines that all the cheques should be cleared in 2 days. The Reserve Bank of India imposed a fine of Rs 5 crore on Axis Bank, Rs 4.5 crore on HDFC Bank and Rs. 1 crore on ICICI Bank for violation of Know Your Customer KYC norms and anti-money laundering guidelines after inquiring into charges leveled by a online portal Cobrapost. The Reserve Bank of India (RBI) imposed restrictions on banks to import gold with immediate effect to curb the widening current account deficit (CAD). Reserve Bank of India (RBI) asked banks to bring all districts in metropolitan areas under the lead bank scheme (LBS) fold. The lead bank scheme, launched way back in 1969, is an integrated mechanism to extend banking services to the doorsteps of consumers, especially the poor. RBI has extended the date for implementation of Basel III by three months i.e., from 1 Jan to 1 April, 2013. Reserve Bank of India (RBI) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the State Bank of Vietnam (SBV) for promoting greater co-operation and sharing supervisory information, between the two supervisors. According to the RBI directive, Amanath Cooperative Bank can conduct a financial transaction of not more than Rs. 1,000 per account a day. Besides, the bank has been stopped from accepting deposits till further orders In order to promote lending to priority sectors, the Reserve Bank has allowed urban cooperative banks (UCBs) to grant unsecured loans up to 25 % of their assets if certain conditions are met. India and Japan signed a currency swap agreement for up to 15 billion dollars to address short-term liquidity

Page | 2

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

problems. The bilateral swap arrangement (BSA) has been inked between the Reserve Bank of India and the Bank of Japan. RBI has launched a website explaining ways to detect counterfeit notes. With a tagline 'Pehchano Paise Ki Boli, Kyunki Paisa Bolta Hai'. RBI has issued a new series of 50 paisa coins with the rupee symbol and new security features to faciliatate easy recognition. It clarified that 50 paisa coins will remain in use RBI started Plastic Money Project on Trial Basis in 5 cities (Kochi, Mysore, Jaipur, Bhubhaneshwar and Shimla) of India with the denomination of 10 rupees and will continue with other small denominations depending upon the success of these notes. Under the 'Basic Savings Bank Deposit Account (BSBDA) scheme, any individual, including poor or those from weaker section of the society, can open zero balance account in any bank (including foreign banks). RBI issued norms for currency swap window for fresh foreign currency non-resident bank-FCNR(B) deposits mobilized for a minimum tenor of 3 years. RBI allowed the Non-Resident Investors including NRIs to buy Shares under FDI Scheme. Till now, the FIIs (Foreign Institutional Investor), QFIs (Qualified Foreign Investors) and NRIs were eligible to invest and acquire the shares on the recognized stock exchanges of India in compliance with the FEMA (Foreign Exchange Management Act) regulations. But the NRIs were not allowed to acquire shares on exchange (bourses) under the FDI Scheme. The RBI imposed restrictions on banks and NBFCs for providing loans against gold coins as well as units of gold ETFs and mutual funds to curb demands for gold. Also banks were asked to ensure that the amount of loan to any customer against gold ornaments, gold Jewellery and gold coins (weighing up to 50 grams) should be within the board approved limit. India has signed a loan agreement of 100 million US dollar with the World Bank for its Low Income Housing Finance Project.The objective of the project is to provide access to sustainable housing finance for low income households to purchase, build or upgrade their dwellings. Govt aimed to bring e-governance at grass root level for transparency under e-district scheme and govt has decided to cover 339 of around 620 districts by March 2014 by a system under which govt. services can be accessed through instruments like mobile phones.The initiative is a part of e-Bharat programme for which government has received a financial support of around Rs 700 crore from World Bank. World Bank will provide USD 255 million (Rs 1,499.6 crore) loan to India for National AIDS Control Project (NACP-IV)' to promote safe behaviour among high risk groups. was signed in New Delhi on Tuesday between India and the World Bank. According to the World Bank India is Largest Recipient of Remittances in the World, receiving 69 billion US Dollars in 2012. India is followed by China (60 billion US dollars), the Philippines (24 billion US dollars), Mexico (23 billion US dollars) and Nigeria and Egypt (21 billion US dollars each) are Other large recipients include Pakistan, Bangladesh, Vietnam, and Lebanon. SIDBI signs tripartite MoU with Egyptian body, World Bank: Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has signed a tripartite Memorandum of Understanding (MOU) with Social Fund for Development (SFD) Egypt and the World Bank. According to Sushil Muhnot, Chairman & Managing Director, SIDBI, under the MOU, SIDBI and its associates will provide consultancy for three year period to SFD and establish credit guarantee system for micro, small and medium enterprises in Egypt. The government signed a $60 million loan agreement with the World Bank to improve watershed operations in

Page | 3

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
seven districts of Karnataka.

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

UAE Exchange, one of the largest foreign exchange firms in the United Arab Emirates, has applied to RBI for a banking license in India. The Reserve Bank opened a special borrowing window of Rs 25,000 crore to help the crisis-ridden mutual funds tide over liquidity problems. Reserve Bank will examine financials of 34,754 non-banking finance companies (NBFCs) to ascertain their eligibility. "The main objective is to determine whether among these companies there are NBFCs that ought to have registered with the RBI for carrying on their NBFI (non-banking financial institution) activities," Rajan announced an external committee, under the chairmanship of former Governor Bimal Jalan, to screen applicants for new bank licences, from January next year. Karur Vysya Bank wins best banker award. Prime Minister Manmohan Singh released a commemorative stamp of Rs 5 in memory of freedom fighter and veteran journalist Lala Jagat Narain. Nagaland became the first state to use the high-tech voter recording system 'Voter Verifiable Paper Audit Trail' (VVPAT) with Electronic Voting Machines for the by-elections to Noksen Assembly constituency. Chhattisgarh has been selected for this year's prestigious National Literacy Award for the first time since its formation in November 2000. The award was presented on the International Literacy Day celebrated on September eight. Aditya Birla Group ( Ultra Tech Cement) to acquire Gujarat cement for Rs 3,800 crore. Andhra Pradesh Grameena Vikas Bank (APGVB) has opened about 1.5 lakh no-frills accounts in eight districts of the State on a single day as part of Direct Benefit Transfer (DBT) initiative. The Central Government raised customs duty on gold, silver and platinum to 10 percent in a bid to curb the surging imports and burgeoning Current Account Deficit (previously gold 8% and silver 6%). The Asian Development Bank (ADB) and the Centre signed an agreement for US $300 million additional loan to upgrade 254 kilometres of deteriorated highways in northern and southern Bihar. ADB gave 100 Million US Dollar Loan to Uttarakhand for the urban infrastructure programme. Maharatna status for Bharat Heavy Electricals Ltd. (BHEL) and GAIL. ICICI Bank Ltd, Indias largest private sector bank, has launched ICICI Bank Carbon in partnership with Visa. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned Rs 113.70 crore to Karnataka under Rural Infrastructure Development Fund (RIDF). Government of India postponed the implementation of General Anti Avoidance Rule (GAAR) by 2 years to April 1, 2016. Govt. granted an aid of 41 Crore Rs. to protect Pashmina Goats. Centre to set up country's 1st geothermal power project in Ladakh.

Page | 4

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

The State Bank of Travancore launched a new service for its customers doorstep banking.The minimum pickup will be Rs. 5 lakh and the maximum would be Rs. 20 million. State Bank of India, in partnership with a non-banking finance company, UAE Exchange and Financial Services, has launched a card which will enable the holder to receive the remittance directly on the card.The card State Bank Xpress Money Card can be loaded with up to Rs 50,000. A maximum of 30 remittances can be loaded during a calendar year.Prepaid cards are beneficial to customers as there is no need to open a bank account in State Bank of India. State Bank of India (SBI) opened its 2nd branch in China (Tianjin), While 1st in Shanghai. SEBI has introduced electronic IPOs from January 1, 2013. The Indian tea industry has finally reached the 1 billion kg-mark in production. Former Reserve Bank of India (RBI) Governor Y V Reddy will be the Chairman of 14th Finance Commission; the 13th Finance Commission was headed by former Finance Secretary Vijay Kelkar. India and Pakistan have agreed to allow two banks each from both, the countries to set up branches across the border. The two Indian banks are SBI and Bank of India and two Pakistani banks are National Bank of Pakistan and United Bank Ltd. Bank of India opened its 1st Branch in South Africa. LIC Housing Finance has launched a new home loan product called Bhagyalakshmi for women home seekers. India is 4th largest energy consumer in the world: According to a Report by US Energy Information Administration (EIA), India has emerged the fourth largest energy consumer of the world after the US, China and Russia, but its per capita energy consumption remains lower than that of developed countries. Card related complaints are highest number of complaints which were reported to the Banking Ombudsmans Reserve Bank of India (RBI) asks urban cooperative banks to implement core banking solutions (CBS) in all their branches by December 31, 2013. MNREGA workers to get more wages: From April 1, the maximum daily wage of Rs 214 has been fixed for Haryana, while Bihar, Sikkim, Tripura, Nagaland and Arunachal Pradesh will get the minimum of Rs 135. The MNREGA wage rate is linked to the Consumer Price Index for Agricultural Labour (CPIAL) from April 1 every year. Direct Benefit Transfer Scheme will be expanded to 78 districts from July 13. Govt released National Cyber Security Policy 2013 with an aim to protect information and build capabilities to prevent cyber attacks and to safeguard both physical and business assets of the country. Mahatma Gandhi Pravasi Surakhsa Yojna, MGPSY ,a pension scheme for blue-collar Indian workers was launched in the Gulf. The MGPSY is aimed at helping the workers to save money for their retirement, their return to India and resettlement and provides life insurance cover against natural death during the period of coverage.Under the scheme, Government contributes Rs.1,000 per annum for men and Rs. 2000 for women subscribers of MGPSY who save between Rs.1,000 and Rs.12,000 per year in NPS-Lite. Ratings agency Crisil Friday assigned 'AAA' ratings to India Infradebt Limited, the country's first infrastructure debt fund under the non-banking finance company structure.The fund, jointly promoted by ICICI Bank, Bank of Baroda, Life Insurance Corporation (LIC) and Citicorp Finance (India), awarded its first sanction letter to a road project.

Page | 5

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

The Bank International Indonesia (BII) launched its operations in India by opening a branch in Mumbai. Anna Bhagya programme launched in Karnataka.The programme entitles distribution of 30 kg rice at one rupee per Kg to over 98 lakh BPL and Antyodaya card holders in the state.The state Government will distribute over two lakh 78 thousand metric tonne of rice with a subsidy of 4400 crore every month. HAUSLA Scheme launch for Family Health Campaign in U.P.HAUSLA (meaning spirit or determination), the campaigns twin goals include galvanizing state health systems to deliver high -quality, accessiblehealth programs and services, while also increasing awareness and utilization of services by families and communities across the states 75 districts.The HAUSLA campaign theme song, Mujhse Bada Mera Hausla, is sung by popular Bollywood singer Shaan. India ranked 3rd in Global Consumer Confidence Index. Indonesia emerged as the most optimistic country with 124 points followed by Philippines with 121 points and India came third with 121 points. Government has approved Free Trade LPG Scheme for selling five Kilogram LPG cylinders through Company Owned Retail Outlets of Oil Marketing Companies. Rampur become the first city of North India where ATM facility will be available for people maintaining accounts in co-operative banks. AADHAR platform must be only channel for DBT payments says Chidambaram and he hasasked all public sector banks to approach beneficiaries of Direct Benefit Transfer, DBT, and scheme to link AADHAR number with their bank accounts. Public sector banks have been asked by RBI to set up ATMs in all branches by March, 2014 to enable customers in rural pockets to do banking round-the-clock Vodafone India in association with ICICI bank has started a unique money transfer and payment service MPesa in Bihar and Jharkhand where banking network and financial penetration is inadequate, particularly, in rural areas. National Stock Exchange(NSE) launched the countrys first Debt Trading Platform LPG subsidy in bank accounts in 18 districts from 1st june under this cooking gas (LPG) consumers will get Rs 435 in their bank accounts when they book an LPG cylinder via direct benefit transfer programme India and Afghanistan have pledged to enhance bilateral cooperation across various sectors, particularly in the field of education. India is currently one of the largest providers of education scholarships to Afghan youth under various programmes. ICICI Bank, the countrys largest private sector bank, launched its Branch on Wheels to offer basic banking services in remote areas which have so far been devoid of banking facilities. Paradip Port was conferred with the Major Port of the Year award for its excellent performance in the year 201213.

Food Security Bill 2013


The food security bill approved is directed towards giving the right to food to around67 per centof India's 120-crore population (including 75% rural and 50% urban). While families in the poorest of the poor will continue to get35 kg of grains per month.

Page | 6

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
Rice will be made available at Rs3/- per Kg. Wheat will cost Rs.2/- a kg and cereal will be sold for1 Rupees per kg.

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

The Food Security programme will be the biggest in the world with the government spending estimated at Rs. 1,25,000 crore annually on supply of about 62 million tonnes of rice, wheat and coarse cereals to 67% of the population. About 2.43 crore poorest of the poor families covered under the Antyodaya Anna Yojana (AAY) scheme under PDS (Public Distribution System) would continue to get 35 kg of food grains per family per month but with legal entitlement. In Union Budget 2013-14,Rs 10,000 crore set aside for incremental cost for National Food Security Bill. C Rangarajanis the head of the committee for examination of the Food Security Bill.

New Appointments
Heads of Important Organizations
Arundhati Bhattacharya was appointed the managing director and chief financial officer of the State Bank of India(SBI). Raghuram Govind Rajan was on 6 August 2013, appointed as the Governor of the Reserve Bank of India (RBI) for a time period of three years. Tony Abbot elected new Australian Prime Minister. He succeeded Kevin Rudd. D.Bala Venkatesh Varma appointed Ambassador to UN Conference on Disarmament. Ratan Thiyam Appointed as the Chairperson of the National School of Drama Society on August 19, 2013. Mamnoon Hussain was elected as the 12th President of Pakistan. Darren Lehmann appointed Coach of Australian Cricket Team Ratan Tata Appointed as Chief Advisor of AirAsia India New Pope becomes the 266th pontiff Rami Hamdallah Appointed as the New Prime Minister of Palestine Infosys appointed Narayan Murthy as Executive Chairman of the Board Sujata Singh Appointed New Foreign Secretary of India. She succeeded Ranjan Mathai. Justice P Sathasivam - New Chief Justice of India(CJI). He Succeeded Altamas Kabir. Shashi Kant Sharma appointed New Comptroller and Auditor General (CAG) of India, replaced Vinod Rai. Kushal Singh appointed New Chairperson of National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) K R Kamath Re-Elected as the Chairman of Indian Banks' Association (IBA)

Page | 7

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
SK Roy New Chairman of Life Insurance Corporation K. Siddaramaiah - New CM of Karnataka replaced Jagadish Shettar

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Krishnakumar Natarajan New Chairman of Nasscom. He succeeded N Chandrasekaran. S Gopalakrishnan New President of CII (Confederation of Indian Industry). He succeeded Adi Godrej Abhay Chautala- New President of Indian Olympic Association Justice D.K. Jain - new Chairman of Law Commission. Urjit Patel -New Deputy Governer of RBI (replaced Subir Gokarn). Rajnath Singh- new BJP president. Asoke Kumar Mukerji - Next Permanent Representative of India to the UN. Neiphiu Rio CM of Nagaland for the 3rd consecutive time. Virbhadra Singh CM of Himachal Pradesh for 6th time. Narendra Modi - CM of Gujarat for 4th time. Cyrus Mistry - New Chairman of TATA Group after the retirement of Ratan tata. Aishwarya Rai Bachchan as International Goodwill Ambassador UNAIDS (UN Programme on HIV/AIDS). Mary Kom - Brand Ambassador of Super Fight League (SPL) . John Kerry- The secretary of state (US). Head of WTO (World Trade Organisation): Roberto Azevedo New President of ADB (Asian Development Bank): Takehiko Nakao. He succeeded Haruhiko Kuroda Susan Elizabeth Rice, the American ambassador to the United Nations was appointed as the National Security Adviser of US President Barack Obama New Prime Minister of Palestine - Rami Hamdallah New Pakistan P.M : Nawaz Sharif, Political Party[Pakistan Muslim League (N)] Bangladesh first woman Speaker: Shirin Sharmin Chaudhury New Malaysia Prime Minister: Najib Razak Enrico Letta New PM of Italy Li Keqiang New Prime Minister of China (succeeded Wen Jiabao). Shinzo Abe - New PM of Japan. Gen Bikram Singh assumes charge as new Army Chief

Page | 8

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
DK Joshi will be the next Chief of the Indian Navy VS Sampath - 18th Chief Election Commissioner of India Sachin Tendulkar takes oath as Rajya Sabha member P. Chidambaram become the new Finance Minister Sushilkumar Shinde replaced Chidambaram as new Home Minister.

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

World Bank has appointed Kaushik Basu as its Chief Economist and Senior Vice-President Attorney-General - Goolam E. Vahanvati (re-appointed) Chief Minister of U.P. Akhilesh Yadav (Party Samajwadi party) Chief Minister of Punjab Prakash singh badal (Party Akali dal) Chief Minister of Goa Manohar Parikar (Bharatiya Janata party) Chief Minister of Uttrakhand Vijay Bahuguna (Party Indian national congress) Chief Minister of Manipur Okram Ibobi Singh (Party Indian national congress)

List of recently elected/ appointed Presidents Countries


Hassan Rohani New President of Iran John Ashe elected as the President of UN General Assembly: New Bangladesh President: Abdul Hamid XI Jinping New President of China (succeeded Hu Jintao). Pranab Mukherjee elected as 13th President of India Russia's President for third term - Vladimir Putin (Belong to united Russia party, Previously Prime minister of Russia) Frances President - Francois Hollande (Belong to Socialist Party, Previously Nicolas Sarkozy)

List of recently elected/ appointed Prime Minister Countries


Tony Abbot elected new Australian Prime Minister. He succeeded Kevin Rudd. New Prime Minister of Palestine - Rami Hamdallah Sheikh Abdullah to be Qatar's new PM Kevin Rudd new Australian Prime Minister. He succeeded Julia Gillard. New Pakistan P.M : Nawaz Sharif, Political Party[Pakistan Muslim League (N)]

Page | 9

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
Bangladesh first woman Speaker: Shirin Sharmin Chaudhury New Malaysia Prime Minister: Najib Razak Enrico Letta New PM of Italy Li Keqiang New Prime Minister of China (succeeded Wen Jiabao). Shinzo Abe - New PM of Japan.

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Russias Prime minister Dmitry Medvedev (Belong to united Russia party, Previously President of Russia)

New Faces in Council of Minister, Union Govt.


Cabinet Ministers
Mallikarjun Kharge: New Railway Minsiter Mr. Oscar Fernandes - Road and Highways Minister Ms. Girija Vyas - New Housing, Urban Development and Poverty Alleviation Minister. Mr. K.S. Rao - New Textiles Minister Mr. SiS Ram Ola New Labour and Employment Minister.

List of Newly Appointed Indian Ambassador (in 2013 Only)


Shri Ranjan Mathai appointed as the next High Commissioner of India to the United Kingdom Dr. Subrahmanyam Jaishankar appointed as the next Ambassador of India to the United States of America Shri Ashok K. Kantha appointed as the next Ambassador of India to the People's Republic of China

Obituary
An obituary is a news article that reports the recent death of a person, typically along with an account of the person's life and information about the upcoming funeral. Desh Prem Azad, the Former Coach of Cricketer Kapil Dev, Died at 75 Pandit Raghunath Panigrahi, the Eminent Indian Classical Singer Passed Away. Douglas Engelbart, Father of the Mouse died at the Age of 88 Veteran actor Pran died due to prolonged Illness. Italian businessman Ottavio Quattrocchi died in Milan on July 13, 2013. N Rangabashyam,the Padma Bhushan award recipient Gastroenterologist died Jagdish Raj, the Most Type-Cast Actor of Bollywood Died at 85.

Page | 10

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
SN Hanumantha Rao, the Former Indian Test Umpire Passed Away at 83. Jiroemon Kimura - World's oldest ever man (Japan) died at the aged 116 Rituparno Ghosh - the renowned Bengali film maker Shakuntala Devi - Indian Mathematician Margaret Thatcher - Former Prime Minister of Britain died J.S. Verma - former Chief Justice of India Shamshad Begum - playback singers Ganesh Pyne - Legendary Painter

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Summits and Organization


BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) Summits 5th BRICS Summit 2013 Durban, South Africa 6th BRICS Summit 2014 Fortaleza, Brazil 7th BRICS Summit 2015 Ufa Russia

G-8 Annual Summits


Group of Eight (G8) Countries - France, Germany, Italy, Japan, United Kingdom, United States of America, Canada, Russia. 38th G8 Meeting 2012 - David camp, USA 39th G8 Summit 2013 - County Fermanagh, UK 40th G8 Summit 2014 - Russia

G-20 Summits
8th G 20 Meeting 2013 Saint Petersburg, Russia 9th G 20 Meeting 2014 Brisbane, Australia 10th G 20 Meeting 2015 Turkey

SAARC Summits
SAARC - South Asian Association for Regional Cooperation 17th SAARC Summit 2011 Addu, Maldives 18th SAARC Summit 2013 - Kathmandu,Nepal

Page | 11

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
ASEAN Summits
ASEAN - Association of South East Asian Nation 21th ASEAN Summit 2012 (November) Phnom penh, Cambodia 22nd ASEAN Summit 2013 (April) Bandar Seri Begawan, Brunei

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

ASEAN-India Summit
10th ASEAN-India Summit 2012 Phnom penh, Cambodia

IBSA Summits
IBSA Dialogue Forum - India, Brazil, South Africa. 5th IBSA Summit 2011 Pretoria, South Africa 6th IBSA Summit 2013 India

APEC Summits
APEC - Asia Pacific Economic Cooperation 25th APEC Summit 2013 - Medan/Jakarta, Indonesia 26th APEC Summit 2014 - China

OPEC Seminars
OPEC - Organization of Petroleum Exporting Countries 5th OPEC International Seminar 2012 - Vienna, Austria

NAM Summits
NAM - Non-aligned Movement 16th NAM Summit 2012 Tehran, Iran 17th NAM Summit 2015 Caracas,Venezuela

SCO Meetings
SCO - Shanghai Cooperation Organization SCO Meeting 2013 - Kyrgyzstan

Asian Development Bank (ADB) Annual Meetings


Annual meeting of the board of governors of the Asian Development Bank (ADB) held every year. ADB Annual Meeting 2013 - New Delhi, India

Page | 12

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
WTO - World Trade Organization
9th WTO Ministerial Conferences 2013 (Expected) -Bali, Indonesia

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Other Important Summits/ Meetings


London to host 9th Islamic economic forum - The ninth edition will be held at London's Excel Centre between 29th and 31st October, first time that the event will be held outside of a Muslim country 7th Regional Pravasi Bhartiya Divas to be held in Sydney WEF India chapter meet: Kochi will host the 29th annual meeting of the World Economic Forum (India chapter) on November 8 and 9. This is the first time that World Economic Forum (India chapter) event was being planned for South India. Earlier, 27 Meetings of World Economic Forum were held in New Delhi and once in Mumbai, Maharashtra. SAARC literature festival 2013 - Agra Earth Summit : -Rio de Janeiro World Economic Forum Davos (Switzerland) G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting - Mexico City, Mexico 17th National youth Festival Mangalore, Karnataka World Polio Summit 2012 - New Delhi, India

New Member of Important Organizations


United Nation Total Member 193 (Last member South Sudan) WTO Total Member 159 (Last member - Tajikistan, Laos, Russia) World bank and International Monetary Fund Total Member 188 (Last member South Sudan) European Union Total member 28 (Last Member - Croatia)

Awards/ Recognitions
Miss Philippines Megan Young crowned Miss World 2013. Prasad Babu, AP Cop Selected For Ashok Chakra Posthumously. The Prem Bhatia Memorial award presented to Shalini Singh of the Hindu. US Presidential Medal of Freedom to be conferred on Bill Clinton & Oprah Winfrey. Zubin Mehta named for Tagore Award for Cultural Harmony 2013. Amjad Ali Khan to get 21st Rajiv Gandhi National Sadhbhavna Award . 2013 Indian Business Leader of the Year award: Sanjeev Goenka

Page | 13

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
Indian-American Sathwik Karnik Wins National Geographic Bee Contest Indian-American Arvind Mahankali wins Spelling Bee for sixth straight year Man Booker International Prize(2013) - Lydia Davis

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Yellow Oscar award - Indian short film High Power. This film (made in 2012) is based on the project - affected people of Tarapur Atomic Power Station. Pradeep Indulkar is the producer-director of this film accepted the award

Asian Award: Anupam Kher, for his performances in movies like Silver Linings Playbook, Bride & Prejudice, and Bend it Like Beckham. 2013 Pulitzer Prize - Adam Johnson for fiction for his novel The Orphan Masters Son Bihari Puraskar (2012) Hariram Meena for his hindi novel Dhooni Tape Teer Jnanpith Award 2012 - Ravuri Bharadwaja Dadasaheb Phalke Award 2012 Pran Krishan Sikand Dadasaheb Phalke Academy Awards 2013 - Yash Chopra and Rajesh Khanna Abel Prize 2013- Pierre Deligne (Belgian Mathematician) Pulitzer Prize 2013 - The New York Times won four Pulitzer Prizes Saraswati Samman (2013) Sugathakumari, ( the Malayalam poetess for the poetry collection Manalezhuthu, which means The Writing on the Sand in English 31. Saraswati Samman (2012,) Rohit Gautam for Bang Bhoomi (conferred by K. K. Birla Foundation) Lata Mangeshkar Samman (2013): Singer Hariharan Asom Ratna Award for the year (2012): Indira Goswami (posthumously) ISRO Young Scientist Award (2013): Jenita Mary Nongkynrih for her urban information system project in the North East.

Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development 2012- Ellen Johnson Sirleaf (president of Liberia) National e-Governance award - Madhya Pradesh for 2012-13, for its 'Sparsh Abhiyan' aimed towards the disabled and the aged. Doctorate of Civil Law President Pranab Mukherjee was conferred an honary degree of Doctorate of Civil Law by the University of Mauritius Satellite Hall of Fame - U. R. Rao: Top Indian space scientist has been inducted into the Satellite Hall of Fame t in Washington DC by the Society of Satellite Professionals International, in the US. 'International Refiner of the Year' 2013 - Reliance Industries

Oscars 2013
Best Picture: "Argo"

Page | 14

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
Best Director: Ang Lee, "Life of Pi" Best Actor: Daniel Day-Lewis, "Lincoln" Best Actress: Jennifer Lawrence, "Silver Linings Playbook" Best Foreign Language Film: "Amour," Austria

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

National Sports Award 2013


A. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award:
Sl. No. 1. Name Mr. Ronjon Sodhi Discipline Shooting

B. Arjuna Awards:
Sl. No. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Name Ms. Chekrovolu Swuro Ms. Kavita Chahal Mr. Rupesh Shah Mr. Virat Kohli Mr. Abhijeet Gupta Mr. Gagan Jeet Bhullar Ms. Saba Anjum Ms. Rajkumari Rathore Ms. Joshna Chinnappa Ms. Mouma Das Ms. Neha Rathi Mr. Dharmender Dalal Mr. Amit Kumar Saroha Discipline Archery Boxing Billiards & Snooker Cricket Chess Golf Hockey Shooting Squash Table Tennis Wrestling Wrestling Athletics (Para)

C. Dronacharya Awards for 2013:


Sl. No. 1. Name Ms. Poornima Mahato Discipline Archery

Page | 15

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
2. 3. 4. 5. Mr. Mahavir Singh Mr. Narinder Singh Saini Mr. K.P. Thomas Mr. Raj Singh Boxing Hockey

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Athletics* Wrestling*

* Lifetime contribution in coaching

D. Maulana Abul Kalam Azad Trophy:


Sl. No.
1. Punjabi Vishwavidyalay, Patiala

Year
2012-13

Ramon Magsaysay Award 2013


Awarded Uncategorized:
Habiba Sarobi aged 55,First Female governor of Afgan Province of Bamyan,received the prestigious Ramon Magsaysay award for the year 2013.She was recognized for promoting education and womans right. Lahpai Seng Raw,Founder of Myanmars largest civil society group,has also been honored with the award for helping people across ethnic groups under conditions of armed conflict. The Nepalese group Shakti Samuha (Power Group), formed by survivors of human trafficking, has recognised for helping fellow victims by setting up halfway homes and emergency shelters.

60th National Film Award


Name Of Award
Best Feature Film

Name of Film
Paan Singh Tomar (Hindi)

Awardee
Producer: UTV Software Communications Ltd., Director: Tigmanshu Dhulia

Best Popular Film Providing Wholesome Entertainment

Vicky Donor (Hindi)

Producer: Sunil Lulla, John Abraham, Ronnie Lahiri and Ram Mirchandani; Director: ShoojitSircar

Best Children's Film

Dekh Indian Circus (Hindi)

Producer: Mahaveer Jain, Director: Mangesh Hadawale

Page | 16

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
Best Direction Dhag (Marathi)

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753 Animator: Rafique Shaikh; Shivaji Lotan Patil

Best Actor

Paan Singh Tomar (Hindi) Anumati (Marathi)

Irrfaan Vikram Gokhale Usha Jadhav Annu Kapoor Dolly Ahluwalia Kalpana

Best Actress Best Supporting Actor Best Supporting Actress

Dhag (Marathi) Vicky Donor (Hindi) Vicky Donor (Hindi) Thanichalla Njan (Malayalam)

IIFA Awards 2013


Best film: barfi! Best actor: Rranbir Kapoor for barfi! Best female actor: Vidya Balan for kahaani Best director: Anurag Basu for barfi! Best actor in a supporting role (male): Annu Kapoor for vicky donor Best actor in a supporting role (female) - Anushka Sharma for Jab Tak Hai Jaan Best debut (female): Yami Gautam for vicky donor Best debut (male): Ayushmaan Khurana for vicky donor

Important Current Affairs 2013 - Sports


TENNIS US Open 2013
Mens Single: Rafael Nadal (Spain) defeated Novak Djokovic (Serbia) Womens Single: Serena Williams (USA) defeated Victoria Azarenka (Belarus) Mens Doubles: Leander Paes and Radek Stepanek defeating Alexander Peya and Bruno Soares.

Wimbledon 2013
Mens Single: Andy Murray(Britain) defeated Novak Djokovic (Serbia)

Page | 17

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
Womens Single: Marion Bartoli (France) defeated Sabine Lisick (Germany) Mens Doubles: Bob and Mike Bryan defeated Dodig & M. Melo

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

CRICKET
England won the 2013 Ashes series 30; the series of Test cricket matches contested between England and Australia for The Ashes. India lifts Champions Trophy 2013 by defeating England in a rain-hit final in Birmingham. Ravindra Jadeja declared man of the match and Shikhar Dhawan declared man of the tournament. England to host Cricket World Test Champions in - 2017, ODI World Cup in - 2019 Australia to host 2019 World Cup and World Twenty20 in 2020 India will host the: World T20 Cup -2016, World Test Championship 2021, World Cup for the fourth time in 2023 Afghanistan was granted the Associate membership of the ICC, making it the eighth Asian nation and the 38th overall to get the status. Mumbai Indians won the sixth edition of Indian Premier League (IPL 2013), defeated Chennai Super Kings in final. Indian pacer S. Sreesanth, Ajit Chandila and Ankeet Chavan were caught by Delhi Police in spot-fixing racket in the ongoing Indian Premier League matches Shikhar Dhawan first Indian Cricketer who scored a ton on Test debut as an opener. Chris Gayle (Royal Challengers Bangalore player) has set a new record for the fastest century in just 30 balls IPL 2013 (T20) 6th edition against Pune Warriors.

Indian Badminton League


Indian Badminton League (IBL) is a franchise league by Badminton Association of India (BAI). The inaugural edition of the Indian Badminton League is held in India from August 14,2013 to August 31, 2013. Hyderabad Hotshots won the inaugural IBL title at Mumbai on 31 August 2013.

Formula One season 2013


Australian Grand Prix - Kimi Rikknen Malaysian Grand Prix - Sebastian Vettel

Other Important Sports Update:


PV Sindhu won Malaysia Badminton Grand Prix Title Gu Juan of Singapore Brazil beats Spain to win Confederations Cup 2013 4th Kabaddi World Cup will be held in Punjab in November

Page | 18

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
MS Dhoni becomes first captain to win all ICC trophies Bolt won Jamaican 100 title to reach World Championships

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Prasanna new Grand Master : V Vishnu Prasanna celebrated his new Grandmaster status by outwitting seasoned GM Boris Chatalbashev of Bulgaria Mahendra Singh Dhoni was named captain of the ICC's Team of the Champions Trophy Somyajeet Ghosh - become the youngest national Table Tennis Champion Serena Williams named WTA Player of the Year 2012 after winning Wimbledon Grenke Chess Classic Trophy 2013 - Viswanathan Anand (India) after defeating Arkadij Naiditsch (Germany.) ICC Womens World Cup 2013 - Australia defeated West Indies at Brabourne Stadium in Mumbai.

List of Important Cups and Trophies


Ashes Cup Cricket Australia England Azlan Cup Hockey International Agha Khan Cup Hockey India Beighton Cup Hockey India Champions trophy Hockey International Davis Cup- Tennis International Derby Horse Racing International Dhyanchand Trophy Hockey India Dr. BC Roy Trophy Football India Duleep Trophy Cricket India Durand Cup Football India FIFA World Cup Trophy Football -International French Open Lawn Tennis International Hopman Cup Lawn Tennis International Lady Ratan Tata Trophy Hockey India Meredka Cup Football Asia Nehru Trophy Hockey India

Page | 19

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
Prince of Wales Cup Golf England Ranaji Trophy Cricket India Rovers Cup Football India Santosh Trophy Football India Subrato mukherjee Cup Football India Swaythling Cup Table Tennis World Thomas Cup Badminton World Uber Cup Badminton (Women) World US Open Lawn Tennis International UEFA Champions League Football International U. Thant Cup Tennis International Wellington trophy Rowing India World Cup Hockey, Football, Cricket World

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Books and Authors Books by Chetan Bhagat


Five Point Someone - What not to do at IIT One Night @ the Call Center The 3 Mistakes of My Life 2 States - The Story Of My Marriage

Books by A.P.J. Abdul Kalam


Ignited Minds Wings of Fire Mere Sapnon Ka Bharat Agni Ki Udaan 5 Vijayi Bhav You Are Born To Blossom

Books by Amartya Sen Page | 20

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
Poverty & Famines Argumentative Indian Idea Of Justice Development as Freedom

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Books by Arundhati Roy


God of Small Things Listening to Grasshoppers Algebra Of Infinite Justice.

Books by Bill Gates


The Road Ahead Business @ the Speed of Thought

Books by Bill Clinton


My Life My Life: Presidential Years Giving: How Each Of Us Can Change The World

Books by Barak Obama


The Audacity of Hope Dreams from My Father Change We Can Believe In The Essential Barack Obama (Audio Book)

Other Important Books of Well-Known Authors


A Bend in the River -V.S. Naipaul A Passage to England - Nirad C Chadhury A Prisoners Scrapbook - L K Advani A suitable Boy - Vikram Seth A Village by the Sea - Anita Desai An Area of Darkness -V.S. Naipaul

Page | 21

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
An Equal Music -Vikram Seth Autobiography of an Unknown Indian - Nirad C. Choudhuri Salman Rushdie: Midnight's Children

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Important Currencies
Afghanistan - Afghan afghani Bangladesh - Bangladeshi taka Bhutan - Bhutanese ngultrum Maldives - Maldivian rufiyaa Iran - Iranian rial Myanmar - Myanma kyat South Korea - South Korean won South Africa - South African rand Brazil - Brazilian real Kenya-Kenyan shilling Russia - Ruble Kuwait-Kuwaiti dinar China - Renminbi (yuan) Mexico- Mexican peso France - Euro,franc Norway-Norwegian krone Poland- Polish zloty Saudi Arabia-Saudi riyal Singapore - Singapore dollar Switzerland-Swiss franc United Kingdom - Pound sterling (GBP)

Page | 22

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Name of Important Commiittee to Remember


Narasimham Committee I (1991) and Narasimham Committee I (1998) on Banking SectorReforms. Hilton-Young Commission recommendated setting up of RBI. Shri B. Mahapatra Committee: to review the existing prudential guidelines on restructuring of advances by banks/financial institutions MBN Rao Committee: to prepare the blueprint of Indias first womens bank Parthasarathi Shome committee - implementation of GAAR (General Anti Avoidance Rule) Mukul Mudgal Committee: looking into US giant Walmart's lobbying activities to enter India MS Ahluwalia committee - to evaluate aspects related to set up of Nalanda University MB Shah committee - for inspection of illegal mining activities N R Narayana Murthy committee - for evaluation of corporate sector participation in Higher Education. Bhandari Committee - Reconstruction of RRBs

Page | 23

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
HEADS OF IMPORTANT OFFICES IN INDIA 2013
1. Dr. Manmohan Singh: Chairman, Planning Commission.
2. Ms. Meira Kumar: Speaker, Lok Sabha. 3. Mohammad Hamid Ansari: Chairman, Rajya Sabha. 4. Mr. P. J. Kurien: Deputy Chairman, Rajya Sabha. 5. Mr. Karia Munda: Deputy Speaker, Lok Sabha. 6. Mrs. Sushma Swaraj : Leader of Opposition (Lok Sabha). 7. Mr. Arun Jaitley: Leader of Opposition (Rajya Sabha). 8. Dr. Montek Singh Ahluwalia: Deputy Chairman, Planning Commission. 9. Mr. V. S. Sampath: Chief Election Commissioner 10. Mr. Harishankar Brahma : Election Commissioner. 11. Syed Nasim Zaidi : Election Commissioner. 12. Mr. Shashi Kant Sharma : Comptroller and Auditor-General of India

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

13. Mr. Justice K. G. Balakrishnan : Chairperson, National Human Right Commission (NHRC) 14. Mr. K. M. Chandrasekhar: Cabinet Secretary. 15. Mr. T. K. A. Nair : Principal Secretary to Prime Minister . 16. Mr. Justice Vangala Eswariah Chairman, National Commission for Backward Classes. 17. Ms. Shanta Sinha: Chairperson, National Commission for Protection of Child Rights 18. Dr. Buta Singh: Chairman, National Commission for Scheduled Castes 19. Ms. Urmila Singh: Chairman, National Commission for Scheduled Tribes. 20. Prof. D. P. Agrawal: Chairman, UPSC. 21. Dr. M. S. Swaminathan : Chairman, National Commission on Farmers (NCF). 22. Mr. Shiv Shankar Menon: National Security Adviser and Special Adviser to PM (Internal Security). 23. Mr. S. C. Sinha : Director-General, National Investigation Agency (NIA). 24. Mr. Vinay Mittal: Chairman, Railway Board. 25. Mr. Shumsher K. Sheriff : Secretary-General, Rajya Sabha 26. Mr. T. K. Viswanathan : Secretary-General, Lok Sabha. 27. Mr. Syed Asif Ibrahim : Director, IB.

Page | 24

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
28. Mr. Ranjit Sinha: Director, CBI. 29. Mr. Alok Joshi : Director, Research and Analysis Wing (RAW). 30. Mr. Arvind Ranjan : Director-General, NSG. 31. Mr. Dilip Trivedi : Director-General, CRPF. 32. Mr. Subhash Joshi : Director-General, Border Security Force (BSF). 33. Mr. Rajiv : Director-General, Central Industrial Security Force (CISF). 34. Mr. P. K. Mehta: Director-General, Railway Protection Force. (RPF) 35. Mr. Ajay Chadha: Director-General, Indo-Tibetan Border Police (ITBP). 36. Mr. Arun Chaudhary : Director-General, Sashastra Seema Bal. 37. Vice-Admiral Anurag G. Thapliyal : Director-General, Indian Coast Guard. 38. Lt. Gen. Avtar Singh: Director-General, Defence Intelligence Agency.

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

SPECIAL OBJECTIVE GK
1. What is NIRBHAY launched recently by DRDO ? a. Supersonic b. Sub-sonic cruise missile
c. inter-continental ballistic missile d. surface to surface missile

6.

Who is elected as the president of China: a. Li-Kinag c. Xi Jinping


c. Hun Sen d. Hu Jintao

7.

2.

What is the range of submarine (underwater version) of Brahmos Cruise Missile: a. 280 km b. 250 km
c. 290 km
th

Name the person who was chosen for Saraswati Samman 2012: a. Laxmi Devi b. Shakutla Devi
c. Sunita Devi d. Sugatha kumari

d. 270 km

8.

3.

Where was 5 BRICS Summit 2013 held : a. Durban b. Russia


c. new delhi d. Beijing

Who among the following is not included in outstanding parliamentarian award: a. Ajit Singh b. Arun Jaitley
c. Karan Singh d. Sharad Yadav

4.

Who is elected as the new Pope in Roman Catholic church: a. Francis Phillip b. Antonio Gutteres
c. Phillip grand d. Jorge Mario Bergogalio

9.

President of which country conferred with the liberation war honour award by Bangladesh: a. Sri lanka b. India
c. Pakistan d. Myanmar

5.

Who is elected as the new Chinese PM: a. Xi-Jinping b. Hu Jinto


c. Li Keqiang d. Mao Te Turg

10. Abel Prize a famous one related to which field: a. Chemistry b. physics
c. biology d. mathematics

Page | 25

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
11. Which among the following is Best feature film announced in 60th national film award 2012: a. Vicky Donar b. Kahaani
c. Paan Sing Tomar d. Rowdy Rathore c. cricket

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753 d. tennis

21. Who is named as the Richest footballer of the world: a. Leander peas b. Roger Fedrer
c. David Beckham d. Refeal Nadal

12. Which among the following is Best popular film in hindi in 60th national film award 2012: a. Vicky Donor b. Kahaani
c. Barfi d. Talash

13. Who was crowned Ponds Femina Miss India 2013: a. Harleen Kaur b. Poonam Sharma
c. Navneet Kaur Dhillon d. Sumedha

22. What is the full form of CSO: a. Central statistical organisation b. Cash statistical organisation c. Core statistical organisation d. Conscience statistical organisation 23. Which state shown highest growth rate in 2012-13 : a. Rajasthan b. Madhya Pradesh
c. U.P d. A.P

14. National Technology Day celebrated on which day: a. June 11 b. may 11


c. July 11 d. Aug 11

15. Which day is celebrated as International labour day: a. May 1 b. May 2


c. May 3 d. May 5

24. Which Indian airport is 2nd best in world according to ACI report: a. Goa international airport b. Bengluru international airport c. Indira Gandhi international airport d. Jaipur international airport 25. Which country is 4th largest steel producer in world; a. India b. Argentina
c. Chile d. US

16. On which day World Red Cross Day celebrated: a. May 7 b. may 6
c. may 8 d. may 5

17. 24 may is celebrated as; a. Children day b. UN Day


c. water day d. commonwealth day

18. 31 may is celebrated as: a. Malaria day b. anti-tobacco day


c. red cross day d. womens day

26. What is the full form of DTAA: a. Double taxation amount agreement b. Data Table avoidance agreement c. Double taxation Avoidance Agreement d. None of these 27. Raul Castro is elected as president of which country: a. Handrow b. Cuba
c. Maldives d. Mexico

28. Who is the new CM of Meghalaya: a. Nephu Riu b. Ashok Chewan


c. Hemant Suren d. Mukul Sangma

19. Deodhar Trophy is related to which sport: a. Cricket b. tennis


c. hockey d. Kebaddi

29. World Consumer Rights day observed on: a. March 11 b. march 14


c. march 15 d. march 16

20. Santosh Trophy related to which sport: a. Hockey b. football

Page | 26

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
30. International women day yearly observed on: a. 8th march b. 9th march
c. 10 march
th

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753 d. Narender Kohli

c. Atul Sharma

d. 11 march

th

41. India sign deal with which country to map of Demarcated stretches: a. Nepal b. Bhutan
c. Bangladesh d. Sri Lanka

31. World water day observed on which day: a. 25th march b. 22nd march
c. 26 march
th

d. 27 march

th

32. Which day observed as world Metrological day: a. 20th march b. 22nd may
c. 23 June
rd

42. With which country India Signed Social Security agreement(SSA): a. Oman b. Portugal
c. Brazil d. Armenia

d. 23 march

rd

33. The style Diary of a Bollywood Diva is written by: a. Kareena Kapoor b. Aishwarya Rai
c. Madhuri Dixit d. Karishma Kapoor

43. Where Indias biggest shopping mall opened: a. Kochi b. Chennai


c. Bombay d. Hyderabad

34. The Book In different form is written by: a. Robin Sharma b. Kuldeep Nayyer
c. Yuvraj Singh d. Chetan Bhagat

44. With help of which country India is developing INS Vikramaditya Aircraft carrier: a. US b. France
c. Russia d. Italy

35. IRDA is related to which sector: a. Banking b. Insurance


c. Stock Market d. Loans

45. Park Geun Hye is sworn 1st female president of which country: a. South Korea b. N. Korea
c. Singapore d. Thailand

36. Who is the New CM of Nagaland: a. Akhilesh Yadav b. M. Sharma


c. Hemand Shoren d. Neiphiu Rio

46. Chuck Hagel is sworn-in as New defence secretary of which country: a. UK b. Russia
c. US d. Brazil

37. Who is the new PM of Nepal to head Interim Govt: a. Rajapap b. Khil Raj Regmi
c. Prabhakaran d. Narinder

38. Who was elected as Chinas New President: a. Xi Zingping b. Li- Kiang
c. Hu Jintao d. Shino Abey

47. Where was worlds largest space observatory situated: a. Ecuador B. Chile
c. Brazil d. Argentina

39. Indira Gandhi Prize for peace, disarment and development for 2011 given to: a. Sheikh Hasina b. Ela Ramesh Bhatt
c. Khaled Zia d. Jacob Juma

48. What is the interest rate of EPFO for 2012-13: a. 2.4% b.1.5% c. 3 % d. 8.5% 49. India signed DTAA with which country: a. Bhutan b. Nepal
c. Sri lanka d. Maldives

40. Prestigious Vyas Samman for 2012 given to whom: a. S.Subbarmanyam b. Krishan Dey

50. Who is the new chairman of ICC cricket world cup 2015: a. Jacob Mathew b. Fillipo

Page | 27

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
c. Ralph waters d. Antonio Gramche

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

51. Which of the following is the most trusted online brand in India: a. Safari b. yahoo
c. Wikipedia d. google

60. Which state has highest growth rate for 2012-13, according to provisional date released by CSO: a. U.P b. Gujarat
c. A.P d. Madhya Pradesh

52. Who among the following retained the title as Indias richest person: a. Mukesh Ambani b. Anil Ambani
c. Ratan Tata d. D.P. Aggarwal

53. Who among the following is the richest person in world: a. Bill gates b. Carlos Slim
c. Mukesh Ambani d. Antonio

61. IPR stands for: a. Individual property rights b. Intellectual property rights c. Indian Property rights d. International power rights 62. FGFA stands for: a. Fourth Generation fighter aircraft b. Fifth generation fighter aircraft c. Fifteenth generation fighter aircraft d. None of these. 63. Which of the following fighter jet completes its 50 years of operation in India: a. MIG-18 b. Mig-17
c. MIG- 21 d. MIG- 19

54. Who among the following tops the list of 20 most popular women in India in 2012: a. Meera Kumar b. Krishna Tirath
c. Savitri Jindal d. Sonia Gandhi

55. Where was the meeting of G-8 countries held recently: a. China b. London
c. US d. Japan

56. What is DBT: a. Direct Benefits Transfer scheme b. Direct Behaviour Theory c. Direct Behaviour Therapy d. None of these 57. What is the name of Arvind Kejriwals Party: a. Anglo Admi Party b. Among Aam Party c. Aam Admi Party d. All Admi party 58. Which two Indians named in times magazine 100 most influential people: a. Shah Rukh khan & Manmohan Singh b. P.Chidambaram & Aamir Khan c. Manmohan Singh & Sonia Ghandi d. Aamitabh Bachchan & Narender Modi 59. India signed extradition treaty with which country: a. Azerbaijan b. Chile
c. China d. Bangladesh

64. Which Navy officer completes the trip to circumnavigate the earth in a sail boat nonstop and unassisted: a. Lt Cdr Abhilash Tomy b. Lt Col Anupam negi c. Lt col Amit Gour d. Lt col pankaj rana 65. The wax statue of which player was unveiled at the Sydney cricket ground: a. Virat Kohli b. Sachin Tendulkar
c. Anil Kumble d. S.Ganguli

66. Where will 2018 Common Wealth Games be held: a. S.Africa b. Brazil
c. Gold Coast d. Kenya

67. Who among the following took over the charge as Nascom Chairman for the year 2013-14: a. Krishnakumar Natarajan b. S. Gopalkrishan c. K.R. Kameth d. Pardeep Choudry 68. SCSS stands for: a. Social citizens saving scheme b. Senior citizens saving scheme c. Single citizen saving scheme d. Super citizen saving scheme

Page | 28

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
69. World Health Day observed on: a. 8th April b. 7th April
c. 9 April
th

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753 d. Maharashtra

c. Gujarat

d. 10 April

th

79. Which among the following has been voted the most influenced celebrity for 2013: a. Oprah Winfrey b. Anjlina Joly
c. Jennifer d. Carl Woolmer

70. World Heritage day observed on: a. 19th April b. 20th April
c. 18 April
th

d. 25 April

th

71. 22nd April is observed as: a. Earth day b.womans day


c. Red cross Day d. teachers day

80. Which player is highest-paid footballer in world: a. David Backham b. Messi


c. Ronaldo d. Zidane

72. World book and copyright day is observed on: a. 24th April b. 23rd April
c. 25 April
th

81. Which airline has started its operation in India in collaboration with Tata Group: a. Emirates b. KCL Airlines
c. British airlines d. Airline Airasia

d. 28 April

th

73. Who has been conferred the Dada Saheb Phalke Award for the year 2012: a. Amrish Puri b. Shah Rukh Khan
c. Pran Krishan sikand Chopra d. Yash

82. Which bank has recently opened its 100th overseas office: a. Bank of Baroda b. Bank of Maharashtra
c. Bank of India d. State Bank of India

74. Pakistan recently tested a missile with 900 km range , name that missile: a. Babar b. Gazanvi
c. Haft IV d. Afghan

83. Which PSU has been awarded as most efficient Maharatna in Manufacturing for 2012: a. SAIL b. NCIL
c. NTPC d. Pepsi co.

75. Which country has recently given $ 2.32 bn aid for Infrastructure building to India: a. Japan b. Aus
c. U.K d. U.S

84. Mini-Ratna status was given to which company recently: a. Neepco b. NTPC
c. NFL d. CCI

76. What is the full form of PDS: a. Private distribution System b. Public Distribution system c. People distribution system d. Poor distribution system 77. Who is appointed as CII president: a. Sunil Kant Munjal b. V. Kamath
c. Sanjeev Goenka d. S. Gopala Krishanan

85. Nuclear-Capable Agni II strategic Ballistic missile has been test fired. The medium range missile with a range of ------------ has already been included into Army: a. 2000 km b. 1500 km
c. 3500 km d. 4000 km

86. Which among the following city has first in Asia to launch Heat action Plan: a. Gandhinagar b. Ahmadabad
c. Hyderabad d. Allahabad

78. Which state has been topped to attract private Investment : a. Punjab b. Rajasthan

87. Who was the first women P.M of England, who has passed away recently:

Page | 29

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
a. Margret Chan
c. Elizabeth

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753 d. Kamlesh Devi

b. Margret Thatcher
d. Christine Legard

c. Shakuntla Devi

88. Which of the following N. capable missile test fined recently by Pakistan: a. Babar b. Gaznawi
c. Haft IV d. Haft III

97. Who among the following has been elected for Jnanpith Award 2012: a. Ravuri Bhardwaja b. Rakesh Bharwaj
c. Ramesh Sharma d. Srikrishan Menon

89. Who was the first person to develop oral polio vaccination, who died recently: a. Hilary Koprowski b. Hillary Milton
c. Mittan Young d. Tom Harris

98. The 2013 Times of India film awards, for best film has been given to: a. Barfi b. Kahaani
c. Talash d. Matru Ki Bijli ka Mandola

99. World environment day has been observed on: a. 1 June b. 3rd June
c. 5 June d. 6 June
th

90. Who become president of Bangladesh: a. Khaleda Zia b. Abdul Hamid


c. Sheikh Hasina d. Rehman Khan

100. Who has been awarded Dadasaheb Phalke Award a. Pran Krishan Sikhand b.Shahrukh Khan
c. Dev Anand d. Yash Chopra

91. CCI stands for: a. Central Commission of India b. Capable Commission of India c. Competition commission of India d. Controversial Commission of India. 92. DBT stands for: a. Direct Benefit Transfer b. Dear Benefit Transfer c. Direct Benefit Team d. Dollar Benefit Transfer 93. Who has been elected as new president of Confederation of Indian Industry(CII): a. S.Gopalakrishan b. Arun Nayyer
c. K.R. Kameth d. Atul Kohli

101. Who among the following has sworn in as the 22nd C.M of Karnataka: a. Ashok Chawan b. Y.V. Reddy
c. Siddarmaiah d. Nitish Kumar

94. Who among the following has become first ethnic Asian Indian American to become Attorney General in US: a. Kamla Prasad b. Sunita Rani
c. Kamala Harris d. Shoma Rai

102. DTAA stands for: a. Double taxation avoidance agreement b. Durable taxation avoidance agreement c. Double treaty avoidance agreement d. Data taxation avoidance agreement 103. NULM stands for: a. National under live mission b. National urban long mission c. National urban livelihood mission d. National urban last mission 104. According to 2011 census, the population of India is ; a. 1.22 billion b. 1.23 billion
c. 1.21 billion d. 1.20 billion

95. Who has become the first Indian to circumnavigate the globe solo and non-stop: a. Abhishek Bindre b. Abhikash Tomy b. Anrag Kahyap d. Abhinav Kharge 96. Who among the following is known as Human computer who died recently: a. Shama Devi b. Sunita Devi

105. Who among the following has become the new President of Asian Development Bank: a. Nibir Mandel b. Anthony Lewis
c. Takehiko Nakao d. Robert Edwards

Page | 30

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
106. Who has been appointed as the Vice Chairman of International Chamber of Commerce; a. Mukesh Ambani b. Sunil Bharti
c. Anil ambani d. Ratan Tata

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

c. Justice Balakrishan d. Justice P.N.Sharma 115. Who has been appointed as New Home Secretary: a. Asghar Ali b. Oscar Fernandez
c. Anil Goswami d. Atul Kohli

107. Which of the following has become the first E.U country to sign FTD with China: a. Germany b. Spain
c. Iceland d. Austria

108. Who has become the first women speaker of Bangladeshs parliament: a. Shrin Sharmin Chowdhary b. Sheikh Hasina c. Khaleda Zia d. Sukumari Bisht 109. Who has sworn in as P.M of Malaysia: a. Nazib Rajak b. Mohmad Waheed
c. Mohmad Hussain d. Mohamad Nashid

116. According to the economist magazines index of Democracy 2012, the rank of India is: a. 40th b. 35th c. 39th d. 38th 117. FTA stands for: a. Foreign Trade agreement b. Free trade agreement c. Full trade agreement d. Future trade agreement 118. International day for Biological Diversity has been observed on: a. 21st May b. 25th may
c. 22 may
nd

d. 28 may

th

110. Who among the following has been named as Philanthropist of the year at the third edition of the annual Asian Award: a. Anupam Kher b. Narayane Murthy
c. Adi Godrej d. Mukesh Ambani

119. India Bill Payment System(IBPS) has been launched by: a. RBI b. Finance Ministry
c. Commerce ministry d. Planning Commission

111. Which among the following state has worst sexratio in India: a. Kerela b. Punjab
c. Haryana d. Bihar

120. Name the supersonic missile of India, which has been recently test fired: a. Agni IV b. Prithvi III
c. Brahmos d. Dhanush

112. World Red Cross day is on: a. 7th may b. 8th may
c. 9 may
th

121. What is the name of Myanmar President, who visited US recently: a. Thein Sein b. Hun Sen
c. Md. Waheed d. Aung sang

d. 10 may

th

113. BSF (Border Security Force)declared 2013 as : a. Year of officers b. year of peace
c. year of jawan d. year of security

122. Who among the following Indian has won Gold Medal in International Limossol Boxing Cup tournament, in Cyprus: a. Sushil Kumar b. Vijender Singh
c. Mandeep Jangra d. Yogeshwar dutt

114. Who was the former chief Justice of India, who died recently, headed the committee to frame laws on crime against women after Delhi Gang Rape: a. Jagdish Sharan Verma b. Justice P.N. Bhagwat

123. Which of the following famous football player as take retirement: a. Jammer Paul b. David Beckham
c. Hillary Antony d. Zedane

Page | 31

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
124. Recently, Indian scientist unveiled the first completely indigenous and affordable vaccine to prevent: a. Diarrhoea b. Polio
c. T.B d. Colera

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

133. Who among the following is heading the committee on sugar de-control: a. C.Ragarajan b. Montek Singh Ahluwalia
c. Y.V. Reddy d. D.Subbarao

125. Name the Iranian port, which would be developed by India: a. Jaffene port b. Chabahar port
c. cha port d. Gwadar Port

134. Who begs Malaysia Badminton Grand Prix Title 2013: a. Serena Williams b. P.V. Sindhu
c. Marion Bartoli d. Saina Nehwal

126. Recently, union cabinet revised the income limit of creamy layer from Rs. 4.5 lakh/annum to: a. 7 lakh b. 6 lakh
c. 5 lakh d. 5.5 lakh

135. Who among the following has been conferred with Lata Mageshkar Samman Alakaran 2013: a. Naushad b. Hariharan
c. Shreya Goushal d. Sunidhi Chauhan

127. Which of the following language has been added as 5th classical language of India: a. Bengali b. Kannada
c. Sanskrit d. Malyalam

128. Which of the following country has introduced Disability tax bill: a. Japan b. Australia
c. New Zealand d. Singapore

136. The Florence Nightingale Award is instituted by: a. Ministry of Health b. Ministry of women and Child development c. Ministry of Rural Development d. Ministry of Tribal affairs. 137. Who has won 2013 Man Booker International Prize: a. Hillary Kaul b. Davis Henry
c. Lydia Davis d. Edmand

129. Nawaz Sharif sworn in as PM of : a. Bangladesh b. Nepal


c. Pakistan d. Bhutan

130. ASHA stands for: a. Accredited Social Health Activities b. All Social health activities c. Accredited social health action d. All social health action 131. Roberto Azevedo has become chief of: a. WTO b. WHO
c. W.B d. IMF

138. Vyas Samman for the year 2011 and 2012 has been conferred to: a. Atul Kohli and Zia Hussain b. Ramdarsh Mishra and Narendra Kohli c. Jai Prasad and Harparsad Das d. V.K. Krishna and Anand Goswami 139. A Garland of Memories is a book written by: a. Ruskin Bond b. Jimmy Gonnors
c. O.Chandy d. Lydia Davis

140. Recently, world Bank approves $ 100 million to which of the Indian Bank for low-income housing programme; a. Regional rural bank b. national housing bank
c. NABARD d. Bank of India

132. Who among the following has become defence secretary: a. R.K. Sharma b. R.K. Mathur
c. Anil Goswami d. Krishna Kumar

141. CTT stands for: a. Commodity Transaction tax b. Common transaction tax c. Commodity taken tax d. Commonly taken tax

Page | 32

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
142. 2018 cricket world cup would be held at: a. India b. England
c. Srilanka d. Australia

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

143. Who among the following has become first Indian to scale Mt. Everest: a. Arunime Sinhe b. Laxmi Devi
c. Anurana d. P.V. Sindu

151. India got its ------------- telecom centre of excellence with Rail Tel and IIT Roorkee (RICET) : a. 7th b. 8th c. 9th d. 10th 152. Lt. Gen. Nirbhay Sharma has been appointed as governor of --------------: a. Bihar b. West Bengal
c. Arunachal Pradesh d. Mizoram

144. Who has become the first Indian to be elected as BoD of ITTF(International Table Tennis Federation); a. S. Roy b. Dhanraj Chaudhary
c. Prakash Jha d. Surender Verma

153. Who among the following has been appointed as the new chairperson of the central board of Direct taxes: a. Sudha Sharma b. Sujatha singh
c. Shakuntla d.Shashi sharma

145. Economic corporation and development declared -------- as worlds happiest nation: a. New Zealand b. Germany
c. Australia d. France

154. Who has been appointed as the chairperson of National commission for protection of child rights: a. Mamta Sharma b. Kushal Singh b. Sunita Singh d. Girija Vyas 155. U.S. President Barack Obama nominated as the new head of FBI : a. James Comey b. Jamer Hickey
c. John Kerry d. John Comey

146. Which country has become worlds largest exporter of Drone(unmanned aerial vehicle): a. America b. France
c. Israel d. Russia

156. Who among the following has sworn in as Australias PM: a. Kevin Rudd b. Tony Abott
c. Julia Gillard d. Hun Sen

147. Who is the oldest person to climb Mt. Everest: a. Yuichiro Miura b. Jacob Mathew
c. Edmund Hilder d. Tenzing

148. Airport council International declared ------------ as worlds 2nd best airport: a. Bangluru airport b.Mumbai airport
c. IGI Airport d.Guwhati airport

157. Which among the following Indian state got second longest road and first-ever urban tunnel: a. Andhra Pradesh b. Maharashtra
c. Kerela d. Gujarat

149. First telegram service was started from ----------- to ------------ in 1850: a. Kolkata to diamond Harbour b. Kolkata to Mumbai c. Diamond Harbour to Hugli d. Kolkata to Hugli 150. The foundation of Atal Bihari Vajpayee Hindi University has been paid down at: a. Bhopal b. Bombay
c. Hyderabad d. Lucknow

158. Which of the following state launches countrys first amphibian sea plan services: a. Kerela b. Tamilnadu b. Karnataka d. Goa 159. OECD stands for: a. Organisation for economic control and development b. Organisation for economic co-operation and development c. Organisation for ecology co-operation and development d. Organisation for eco-service corporation and development

Page | 33

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
160. Which among the following island has been declared as world biosphere reserve: a. Andaman b. Little Andaman
c. Nicobar d. Gulf of Kuchh c. Roshni

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

169. Minisrty of rural development has launched a new skill development scheme for tribal youth. The name of the scheme is: a. Lakshmi b. parkash
d. Umeed

161. In which of the following Indian state, countrys first National Defence University world be set up: a. Haryan a b. Rajasthan
c. Maharashtra d. Gujarat

170. Who among the following has won mens single title in French open 2013: a. Roger Federer b. Rafael Nadal
c. leander Paes d. John Ashe

162. President of Zimbabwe is: a. Roberto Azevedo b. Shinzo Abey


c. Robert Magebe d. Normel Ketly

171. Who among the following has won women single title in French open 2013; a. P.V. Dindu b. serena Williams
c. Marion Bartoli d. Saina Nehwal

163. Who among the following Indians been elected as vice chairman of International Tea committee: a. Parkash Jha b. Sushant Singh
c. Kishor Singh d. M.G.V.K. Bhanu

164. GI stands for: a. Geology India b. Geographical Indention c. Geographical integration d. Geopolitics Indication 165. Netherland( Dutch) get its first king. Name of the king is: a. William Alexander b. William Churchil
c. William John d. William John

172. August 29 has been celebrated as: a. National photography day b. National sports day c. National population day d. Malaria day 173. August 9 , 1942 , Quit India movement was launched from: a. Bombay b. Bengal
c. Bhopal d. Hyderabad

174. Where was 29th annual meeting of world economic forum held: a. Chennai b. Kochi
c. Madurai d. Calicut

166. BSE and Dow Johns Indians have launched an Islamic enquiry index- comprising 500 companies. The name of the index is: a. New Muslim Index b. Muslim Share Index
c. New Shariah Index Index d. Islamic Company

175. Who among the following has won 21st century achievement award 2013: a. UIDAI b. FCI
c. CCI d. FC

167. According to 2011 census, density of population in the country is: a. 382 per sq. km b. 325 per sq km
c. 350 per sq. km d. 340 per sq. km

176. Who among the following has been appointed as the new DRDO chief: a. Avinash Chander b. V.K. Saraswat
c. M.K. Narayan d. Madhvan Nair

168. Which of the following panel has recommended the guidelines to liberalise the FDI: a. Arvind Mayaram b. Parthasarthi shome
c. D.P. Verma d. C. Rangarajan

177. Ratan Tata will be chief advisor to the board of : a. Air Asia b. asia air
c. Jet etinad d. Kingfisher airways

Page | 34

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
178. 39th summit of G-8 was held at: a. United kingdom b. Japan
c. France d. Italy c. China

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

187. Worlds largest building New Century global centre has been opened in: a. USA b. Dubai
d. Canada

179. Hassan Rouhani has been elected as new president of: a. Iraq b. Iran
c. Saudi Arabia d. Jordon

188. Union govt. Decided to name the Bangaluru airport after the Citys founder Kempe Gowda. He was ruler under: a. Bahmari kingdom b. Vijaynagra Empire
c. Chola Empire d. Shakas

180. Indias first longest tunnel has been inaugurated from: a. Banihal to Srinagar b. Banihal to Qazijung
c. Banihal to Jammu d. Srinagar to Leh

189. First white label ATM has been launched by: a. Tata b. reliance
c. RBI d. SBI

181. Chine develop worlds fastest super computer .Name of the supercomputer is: a. Tianhe-I b. Tianhe-2
c. Tianhe- 3 d. Tianhe-4

190. Who has been elected as the new Chairman of empowered committee of state finance minister on GST(Goods and Service Tax): a. Abdul Rahim Rather b. P. Chidmbram
c. Montek Singh Ahluwalia d. Parminder Singh Dhindse

182. Indre 2013 is a military exercise between India and a. US b. UK


c. Russia d. France

183. Mamnoon Hussain has been elected as 12th president of: a. Pakistan b. Bangladesh
c. Combodic d. Laos

191. Which of the following city has been recently chosen as world book capital by UNESCO: a. Dndong b. Iksan
c. Incheon d. Jingu

184. Satyam Computer service has been formally merged with: a. Sony b. Tech Mahindra
c. Tata d. HCL

192. Who among the following has taken over as the president of Associated chamber of commerce and Industry of India: a. Vinod Rana b. Ram Kapoor
c. S.K.Roy d. M.K. Sharma

185. Who among the following has been appointed as the chairman of Indian Banks association(IBA) 2013-14: a. Paradip Chudri b. K.R. Kamath
c. S.K. Roy d. Jacob Mathew

186. S.K.Roy has been appointed as the new chairman of: a. RBI b. LIC
c. UTI d. BoI

193. MDG stands for; a. Minimum development goal b. Millennium development goal c. Mega development goal d. Minority development goal 194. Who among the following has become the first women officer posted as Aide-de-camp of a top general: a. Laxmi Kapoor b. ganeva Lalji
c. Sunita rana d. Nishi Vahudeva

Page | 35

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
195. Bechendri Pal, was conferred with Viragana Rashtriya Samman 2013-14 by the govt. of: a. UP b. Andhra Pradesh
c. Madhya Pradesh d. Kerala

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

196. 19th India International Sea Food show to be held in ------- next year: a. Goa b. Chennai
c. Kochi d. Mumbai

197. Union Cabinet approved first All India women university in UP .The name of the university will be named after: a. Rajiv Gandhi b. Mahatma Gandhi
c. Indira Gandhi d. J.L.Nehru

Page | 36

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. B C A D C B D A B D C A C B A C D B A B C A B C A C B D C 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. A B D A C B D B A B D C B A C A C B D A C D A B D B A C D 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. A D B B C A B C A B B C A B C C A B D C A A D A C A A D B 88. C 89. A 90. B 91. C 92. A 93. A 94. C 95. B 96. C 97. A 98. A 99. C 100. A 101. C 102. A 103. C 104. C 105. C 106. B 107. C 108. A 109. A 110. B 111. C 112. B 113. C 114. A 115. C 116. A

AAA-BRIGHT ACADEMY
SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

Objective GK Answer
117. A 118. C 119. A 120. C 121. A 122. C 123. B 124. A 125. D 126. B 127. D 128. B 129. C 130. A 131. A 132. B 133. A 134. B 135. B 136. A 137. C 138. B 139. A 140. B 141. A 142. B 143. A 144. B 145. C 146. C 147. A 148. C 149. A 150. A 151. B 152. C 153. A 154. B 155. A 156. B 157. B 158. A 159. B 160. C 161. A 162. C 163. D 164. D 165. A 166. C 167. A 168. A 169. C 170. B 171. B 172. B 173. A 174. B 175. A 176. A 177. A 178. A 179. B 180. B 181. B 182. C 183. A 184. B 185. B 186. B 187. C 188. D 189. A 190. A 191. C 192. B 193. D 194. B 195. C 196. B 197. C

Page | 37

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
IMPORTANT DAYS
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kisan Diwas celebrated on - 23 December Human Rights Day celebrated on 10th Dec UN day celebrated on 24th Oct Water Day is observed on 22 March Environment day celebrated on 5 June Literacy day celebrated on - 8 Sep International women day observed on -8 March

AAA BRIGHT ACADEMY


SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

RRB GK PAPER HELD ON 29 SEPT ,6 OCT-2013

Teachers Day is celebrated in the memory of Dr. Radhakrishnan on 5 September

IMPORTANT AWARDS
9. 60th film festival award - Paan Singh Tomar

10. Best banker award for rural reach - J&K Bank 11. Dronacharya award for archery - Poornima Mahato 12. Dronacharya Award 2013 for Hockey Narendra Singh Saini 13. Oscar winning actress - Jennifer Lawrence 14. OSCAR for 2013 film Argo 15. Second highest scorer in list A cricket matches- Shikhar Dhawan's 248 16. Wimbledon Mens single title winner 2013 Andy Murray 17. Best bank in public sector banks (large) by the sunday standard?- IOB 18. Dun & Bradstreet Award 2013 to Prvt Bank HDFC 19. National award for best actress 2013?- Usha Jadhav for Marathi Film Dhag 20. Who won 100m race in World Athletics Championship - Ussain Bolt 21. Rajiv Gandhi Khel Ratna award 2013 in shooting Ranjon Sodhi 22. First Women Olympic medal? Karnam Malleswari 23. Jnanpith Award 2012 - Telgu Writer,(Ravuri Bharadwaja)

38

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
25. kamal ratna award 2012 actress(national award itself)-usha jhadav 26. Indian player who won in us open doubles-leander paes 27. Us open 2013 champion - Serena Williams 28. Men wimbledon winner 2013 Andy Murray 29. Which bank is focused on the growth of MSME - SIDBI

AAA BRIGHT ACADEMY


SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

24. Who is the 1st indian women to get olympic medal Karnam Malleswari in 2000

IMPORTANT PLAYERS
30. Abhinab Bindra related to Shooting 31. Rajiv Khel Ratna Award winner Ronjan Sodhi associated with - Shooting 32. Vijender Singh Beniwal is related to which game Boxing 33. Vishwanathan Anand is associated with Chess 34. Wriddhiman Saha related to which sport Cricket 35. Dyanchand Awardee Giriraj Singh was related to which Sport?- Para Sports 36. Sushil kumar solanki related to which sports Wrestling 37. Anil Mann got Dhyan chand award wrestling 38. Gaganjeet Bhullar is associated with which Game?- Golf 39. Abhjeet Gupta is associated with which sports?- Chess 40. Shabbir Ali related to which sport?-Football 41. Kavita Chahal who got Arjuna Award 2013 is related to which sport?- Boxing 42. Saina nehwal related to - Badminton 43. Corbillion cup associated with-TABLE TENNIS

IMPORTANT BOOKS
44. Dev Das book written by Sarat Chandra Chattopadya 45. Author of Godan novel Munshi Premchand 46. Harry Potter & Goblet of Fire Book written by JK Rowling

39

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
47. Author of twillight-selenie 48. Author of "Gitanjali"- Rabindranath Tagore 49. Authour of Interpreter of Maladies- Jhumpa Lahari 50. My experiments with truth is written by?- Mohandas K. Gandhi

AAA BRIGHT ACADEMY


SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

51. Co author of the bookThe capitalism and capaitalist - Raghuram rajan 52. Yama book was written by?- Mahadevi verma

53. Author of the book Pride and Prejudice - Jane Austen

IMPORTANT EVENTS
54. JNNURM was started in which year 2005 55. The 15th Lok Sabha was formed in - May 2009 56. FEMA enacted in which year- 1999 57. Which sports is reinstated in olympics 2020 & 2024- Wrestling 58. Cooperative societies act in which year- 1992 59. Next ICC world cup will be held in year- 2015 60. 2020 Olympics will held in which city- Tokyo, Japan 61. England host WC in which year- 1975 and 1979 62. Australia host WC in which year- 1992

IMPORTANT CAPITALS
63. Capital of Andaman & Nicobar Port Blair 64. Capital of Argentina - Buenos Aires 65. Capital of Egypt Cairo 66. Capital of Mauritius Port Louis 67. Capital of Orissa-Bhubaneswar 68. Capital of Greece- Athens 69. Capital of Argentina Buenos Aires 70. Capital of Zimbabwe- Harare 71. Capital of Dadar & Nagar Haveli- Silvassa

40

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
72. Kohima is the capital of Nagaland 73. Portugal Capital Lisbon 74. Capital of Mizoram Aizwal 75. Capital of Jakarta - Kosima

AAA BRIGHT ACADEMY


SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

IMPORTANT CURRENCY 76. Australia Currency - Dollar 77. Belgium Currency - Euro 78. Currency of Portugal Euro 79. Currency of South Korea Won 80. Currency of Malaysia - Malaysian ringgit 81. Currency of South Africa Rand 82. Currency of Tunisia - Tunisian dinar

IMPORTANT AUTHORITIES
83. Chief of Air Staff Norman Anil Kumar Browne 84. English Vinglish Movie Director - gauri shinde 85. Director of barfi-anurag basu 86. Chief justice of India P Sathasivam 87. President of Colombia - Juan manual Santo 88. IBA chairman KR kamath 89. Who is the present Shipping Minister- G K Vasan 90. RBI governor - Raghuram Rajan 91. Russia President Vladimir Putin 92. Lok Sabha speaker Meira Kumar 93. Minister of Petroleum & Natural Gas Veerapa Moily 94. Opposition leader in Lok Sabha - Sushma Swaraj 95. Indian football coach-Suni Chetri

41

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
96. President of France- Francois Hollande 97. National advisory council chairman- Sonia Gandhi 98. President of Bangladesh Abdul Hamid 99. President of US - Barrack Obama 100. Opposition leader in Rajyasabha Arun Jaitley

AAA BRIGHT ACADEMY


SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

IMPORTANT ABBREVIATIONS
101. Abbreviation of ASEAN - Association of South East Asian Nations 102. Full form of CIS Commonwealth Independent States 103. Full form of UNESCO - United Nations Educational Scientific and Cultural Organization 104. Full Form of RKBY- Rashtriya Krishi Bima Yojana 105. PAN full form - Permanent Account Number 106. NRHM full form - National Rural Health Mission 107. IWMP abbreviated as - Integrated Watershed management protocol 108. NREGA full form National Rural Employment Guarantee Act 109. Full form of MICR - Magnetic Ink Character Recognition 110. What is the name of Argentinas Parliament Congress of the Argentine Nation (Senate,Chamber of Deputies) 111. Argentina Assembly known as National Congress 112. Name of US Parliament Congress 113. Abdul Rahim Rather belongs to which state J&K 114. Annapurna scheme belongs to - Delhi 115. Anpara thermal project located in - UP 116. Bakreswar Thermal Project in West Bengal 117. Brent Prices are quoted for Crude Oil 118. Corbillon & Swaythling Cup Table Tennis 119. Credit Linked subsidy program Prime Minister Employment Generation Prog.

42

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
120. Fiat brand is of which country Italy 121. How many characters in IFSC code 11 alphanumeric code 122. Indias indigenous aircraft carrier - INS Vikrant 123. Manmohan Singh is MP of Rajya Sabha from Assam 124. MGNERGA days in drought affected area 150 125. Nagarjuna Sagar Dam on which river Krishna 126. Name of Bangladesh parliament Jatiyo Sangsad Bhaban 127. New Country to Join European Union Croatia

AAA BRIGHT ACADEMY


SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

128. Next cricket world cup to be held in - Australia and New Zealand 129. Number of Member countries in ASEAN 10 130. Indian Badminton League player - Saina Nehwal 131. Percentage of PWD beneficiaries of National Livelihood Mission 3% 132. Ranbaxy is related to which industry Pharmaceutical 133. SAARC members 8 134. Schemes in Bharat Nirman Road, Water, Housing, Irrigation, Electricity and Telephone connectivity 135. Summer Olympics 2016 to be held in Brazil 136. Usain Bolt is from which country Jamaica 137. Work of UID comes under - Planning commission 138. Konark Sun Temple is in which state Odisha 139. Labour and Employment Minister - Sis Ram Ola 140. Lender of Last Resort RBI

IMPORTANT HEADQUARTERS
141. Headquarter of IMF Washington DC 142. WTO headquarter Geneva 143. Where is the Headquarters of UNESCO?- Paris

43

Study Material
IBPS|PO|CLERK|HC|COP.BANK|SSC
144. Headquarters of UN Population fund?- Newyork 145. Headquarters of International Development Agency - Washington DC GENERAL AWARENESS 146. Swavalamban scheme related to pention-1000 per year 147. States with no RRB- Goa & Sikkhim 148. RRB state govt-15% 149. Min balance to be maintained in account-Rs 500 150. Chambal river flows into Yamuna 151. Chillika lake is situated at Odissa 152. Food security bill 5Kg food grains/month 153. Banks are working as insurance broker under-IRDA

AAA BRIGHT ACADEMY


SCO-66,SEC -15D,Chd,Ph-9872474753

154. Basic saving deposit account for All scheduled bank with foreign banks 155. Flow of Ganga and Brahmaputra in Bangladesh named - Meghna River 156. Reservoir near Sutlej River Govind Sagar 157. Kota power plant near - The Chambal river 158. In Food Security Bill 2013 gives rice at how much cost - 3 Rupees/kg 159. RBI Governor Tenure - 03 Years 160. Which bank is related to agriculture NABARD 161. Chhara Dam is in Rajasthan 162. manchester of south india-coimbatore 163. GDP of India calculated on Wholesale price index 164. Where is Bakreswar Thermal Power - West Bengal 165. Nagarjuna Sagar Dam is a masonry dam on the Krishna River at Nagarjuna Sagar in the border of Guntur and Nalgonda districts of Andhra Pradesh State, India.

44