Você está na página 1de 9

1.

A mass m rotating freely in a horizontal circle of


radius 1m on a frictionless smooth table
supports a stationary mass 2m attached to the
other end of the string hanging vertically.
Angular velocity of rotation is
m
2m

(A) g 5 rad/s (B) g 2 rad/s
(C) \g rad/s (D) rad/s

2. A block of silver of mass 4 kg hanging from a string is immersed in a
liquid of relative density 0.72. If relative density of silver is 10.5, then
tension in the string will be
(A) 37.25 N (B) 42 N
(C) 73 N (D) 21 N

3. An accelerated system with a vertical wall
has co-efficient of friction between block
and walls as shown in the figure. A block M
of mass 1 kg just remains in equilibrium
with the vertical wall, when the system has
an acceleration of 20 m/s
2
. The co-efficient
of friction has a value
(A)0.10 (B) 0.25
(C) 0.50 (D) 1
Acceleration
M


4. A particle of mass 4m which is at rest explodes into masses m, m and
2m , two of the fragments of masses m and 2m are found to move
with equal speed v each in opposite directions. The total mechanical
energy released in the process of explosion is
(A)mv
2
(B) 2mv
2

(C)
2
mv
2
1
(D) 4mv
2


5. A ball made up of metal of density 7800 kg/m
3
is suspected to have a
large number of inner cavities. It weighs 9.8 kg when weighed directly
on a balance and 1.5 kg less when immersed in water. The fraction of
volume of the cavities in the metal ball is approximately
(A) 64.5 % (B) 4.2 %
(C) 16.2 % (D) 34 %

6. A spherical shell is cut into two
pieces along a chord as shown
in figure. For point P and Q [I
=magnitude of gravitational field
intensity]
(A) I
P
> I
Q
(B) I
P
< I
Q

(C) I
P
= I
Q
= 0 (D) I
P
= I
Q

= 0
Q
P


7. A mass m rests on a horizontal surface.
the coefficient of friction between the
mass and the surface is . A force F is
acting on the body as shown in the figure.
The force of friction on mass m by surface
is
30
o
F

(A) mg (B) F
3
2

(C) [mg -
3
2
F) (D) [mg +
3
2
F)

8. A large open tank has two small holes in the wall. One is square hole
of side L at a depth y from the top and the other is a circular hole of
radius R at a depth 4y from the top. When the tank is completely
filled with water, the quantities of water, flowing out per second from
both holes are the same. Then, R is equal to
(A) L/ ) t 2 ( (B) 2tL
(C) L (D) L/2t


9. A point on the rim of a flywheel has a peripheral speed of 10 m/s at
an instant when it is decreasing at the rate of 60 m/s
2
. If the
magnitude of the total acceleration of the point at this instant is
100m/s
2
, the radius of the flywheel is
(A) 1.25 m (B) 12.5 m
(C) 25 m (D) 2.5 m


10. A given object takes n times as much time to slide down a 45
o
rough
incline as it takes to slide down a perfectly smooth 45
o
incline. The
coefficient of kinetic friction between the object and the incline is given
by

n
1
- 1 (d)
)
n
- (1
1
= (c)
n
1
- 1 = (b)
)
n
- (1
1
= (a)
2 2
k
2
k
2
k



11. A person walks up a stalled escalator in 90s. When standing on the
same escalator , now moving , he is carried in 60 s. The time it would
take him to walk up the moving escalator will be
(A) 27 s (B) 72 s
(C) 18 s (D) 36 s

12. A particle moves with a constant velocity parallel to the X - axis. Its
angular momentum with respect to the origin
(A) is zero (B) remains constant
(C) goes on increasing (D) goes on decreasing


13. Two
persons A and B of weight 80 kg and 50 kg
respectively are standing at opposite ends of
a boat of mass 70 kg and length 2m, at rest.
When they interchange their positions then
displacement of the centre of mass of the
boat will be
B A
2m

(A) 60 cm towards left (B) 30 cm towards right
(C) 30 cm towards left (D) stationary

14. When the speed of the car is v, the minimum distance, over which it
can be stopped is x. If retarding force is same and the speed
becomes nv, the minimum distance, over which the car can be
stopped, will be
(A) x/n (B) nx
(C) x/n
2
(D) n
2
x

15. A particle is projected with a kinetic energy k. Its range is R on the
same horizontal level. It will have the minimum kinetic energy after
travelling a horizontal distance equal to
(A) R/4 (B) R/2
(C) 3R/4 (D) R

16. Three non-zero vectors A

, B

and C

satisfy the relation : A

. B

= 0
and A

. C

= 0. The vector A

is parallel to
(A) B

(B) C


(C) C . B

(D) C B



17. A satellite in force free space sweeps stationary interplanetary dust at
a rate (dM/dt) = ov, where M is the mass and v is the velocity of
satellite and o is a constant. What is the deceleration of the satellite
?
(A)
M
v
2
o
(B) -o v
2
/ M
(C) -
M 2
v
2
o
(D) -
M
v 2
2
o


18. The escape velocity from the earth is about 11 km/s. The escape
velocity from the planet having twice the radius and the same density
as the earth is
(A) 22 km/s (B) 11 km/s
(C) 5.5 km/s (D) 15.5 km/s

19. A vessel contains oil (density = 0.8 gm/cm
3
) over mercury (density =
13.6 gm/cm
3
). A homogeneous sphere floats with half its volume
immersed in mercury and the other half in oil. The density of the
material of sphere in gm/cm
3
is
(A) 3.3 (B) 6.4
(C) 7.2 (D) 12.8

20. If g is acceleration due to gravity on the earth's surface, the gain in
the PE of an object of mass m, raised from the surface of earth of a
height equal to radius R of the earth is
(A) mgR/2 (B) 2mgR
(C) mgR (D) mgR/4

21. Water from a tap emerges vertically downwards with an initial speed
of 1 m/s. The cross-sectional area of the tap is 10
-4
m
2
. Assume that
the pressure is constant "through out" the stream of water and that
the flow is steady. The cross-sectional area of the stream 0.15 m
below the top is
(A) 5 10
-4
m
2
(B) 1 10
-5
m
2

(C) 5 10
-5
m
2
(D) 2 10
-5
m
2


22. A body of mass 2 kg rests on a rough inclined plane making an angle
30
0
with the horizontal. The coefficient of static friction between the
block and the plane is 0.7. The frictional force on the block is
(A) 10 N (B) (0.7 9.8 )N
(C) (9.8 \3 )N (D) (0.7 9.8 )N

23. Three particles ABC starts moving on the periphery of an equilateral
triangle of side a with velocity v. The velocity of aproch of A towrads
B at time t =
v 2
a
is
(A) Zero (B) 2v sin 60
(C) 3v cos 60
0
(D) 2v sin 30

24. A rectangular block is sliding down on a frictionless inclined plane
making an angle 30
0
with the horizontal. A monkey in the box
projects a stone at an angle u with the plane and find that stone again
comes to his hands. The angle u is equal to
(A) 30
0
(B) 60
0

(C) 90
0
(D) 120
0


25. At what height from the ground a small hole should be cut in a tank to
get a maximum range on horizontal ground.
2m
4m


(A) 3m (B) 4m
(C) 5m (D) 6m

26. A long block A is at rest on a smooth horizontal surface. A small
block B, whose mass is half of A, is placed on A at one end and
projected along A with some velocity u. The coefficient of friction
between the blocks is .
(A) the blocks will reach a final common velocity
6
u
.
(B) the work done against friction is one third of the initial kinetic
energy B.
(C) Before the blocks reach a common velocity, the acceleration of A
relative toB is
3
2
g.
(D) before the blocks reach a common velocity the acceleration of A
relative to B is
2
3
g.

27. The blocks B and C in the figure have mass m
each. The strings AB and BC are light, having
tensions T
1
and T
2
respectively. The system is
in equilibrium with a constant horizontal force
mg acting on C.
(A) tan u
1
= 1 (B) tan u
2
=
1/2
(C) T
1
= \5 mg (D) T
2
= \5
mg

A
B
C
T
1
T
2
u
1
u
2
F=mg


28. A uniform rod of density is placed in a wide tank containing a liquid
of density
0
(
0
> ). The depth of liquid in the tank is half the length
of the rod. The rod is in equilibrium, with its lower end resting on the
bottom of the tank. In this position the rod makes an angle u with the
horizontal.
(A) sin u =
2
1
/
0
(B) sin u =
2
1

0

(C)
0

(D) sin u =
0
/

29. There are two identical small holes on the
opposite sides of a tank containing a liquid .
The tank is open at the top. The difference
in height between the two holes is h, As the
liquid comes out of the two holes, the tank
will experience a net horizontal force
proportional to
h

(A) \h (B) h
(C) h
3/2
(D) h
2


30. A ball of mass m is attached to the lower end of a light vertical spring
of force constant k. The upper end of the spring is fixed. The ball is
released from rest with the spring at its normal (un-stretched) length,
and comes to rest again after descending through a distance x.
(A) x = mg/k (B) x = 2mg/k
(C) x = mg/2k. (D) x = 2mg/3k

31. A ball is dropped vertically from a height d above the ground. It hits
the ground and bounces up vertically to a height d/2. Neglecting
subsequent motion & air resistance, its velocity V varies with the
height h above the ground, as

h
d
(A)
h
d
(B)
V V


h
d
(C)
h
d
(D)
V
V

32. A cubical block of side L rests on a rough
horizontal surface with coefficient of friction .
A horizontal force F is applied on the block as
shown. If the coefficient is sufficiently high so
that the block does not slide before toppling,
the minimum force F required to topple the
block is
M
P F
L


(A) Infinitesimal (B) Mg/4
(C) Mg/2 (D) Mg(1 - )

33. In 1.0 s, a particle goes from point A to point B
moving in a semicircle of radius 1.0m. The
magnitude of the average velocity is
(A) 3.14 m/s (B) 2.0 m/s
(C) 1.0 m/s (D) Zero

1.0 m
A
B

34. The co-ordinates of a particle moving in a plane are given by x(t) = a
cos (pt) and
y(t) = b sin (pt) where a, b (<a) and p are positive constants of
appropriate dimensions. Then
(A) the path of the particle is an ellipse
(B) the path of the particle is a parabola
(C) the path of the particle is a hyperbola
(D) the path of the particle is a circle

35. A large rectangular box falls vertically with an
acceleration a. A toy gun fixed at A and aimed
towards C fires a particle P
(A) will hit C if a = g (B) will hit C if a
> g
(C) will hit C if a < g (D) will never hit
C

B
A D
C


ANSWERS

1. B 2. A
3. C 4. B
5. C 6 D
7. B 8. A
9. A 10. B
11. D 12. B
13. C 14. D
15. B 16. D
17. A 18. A
19. C 20. A
21. C 22 A
23. C 24. C
25. B 26. D
27. C 28. A
29. B 30. B
31. A 32. C
33. B 34. A
35. A