Você está na página 1de 8

7

SAMPLE PAPER
2014-15
CLASS
The actual test paper has 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 4 sections:
10 questions in section I, 10 in section II, 25 in section III and 5 in section IV.
SYLLABUS
Section I (Mental Ability) : Integers, Fractions and Decimals, Data Handling, Simple Equations,
Lines and Angles, The Triangle and Its Properties, Congruence of Triangles, Comparing Quantities,
Rational Numbers, Practical Geometry, Perimeter and Area, Algebraic Expressions, Exponents and
Powers, Symmetry, Visualising Solid Shapes.
Section II (Logical and Analytical Reasoning) : Problems Based on Figures, Odd One Out,
Series Completion, Coding-Decoding, Mathematical Reasoning, Analytical Reasoning, Mirror Images,
Embedded Figures, Direction Sense Test, Cubes and Dice.
Section III (Computers and IT) : Fundamentals of Computer, Evolution of Computers,
Hardware, Software, Input & Output Devi ces, Memory & Storage Devi ces,Usi ng Wi ndows,
MS-Word, MS-PowerPoint, MS-Excel, Programming in QBasic, Internet & Viruses, Latest Developments
in the field of IT.
Section IV (Achievers Section ) : Syllabus as per in Section III.
Questions are based on Windows 7 and MS-Office 2010.
The actual test paper has 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections:
15 questions in section I, 30 in section II and 5 in section III.
SYLLABUS
Section I (Mental Ability) : Integers, Fractions and Decimals, Data Handling, Simple Equations,
Lines and Angles, The Triangle and its Properties, Congruence of Triangles, Comparing Quantities,
Rational Numbers, Practical Geometry, Perimeter and Area, Algebraic Expressions, Exponents
and Powers, Symmetry, Visualising Solid Shapes, Logical Reasoning, Conversions, Simple Probability.
Section II (Science) : Heat, Motion and Time, Electric Current and its Effect, Winds, Storms and
Cyclones, Light, Acids, Bases and Salts, Physical and Chemical Changes, Weather, Climate and
Adaptations of Animals, Fibres to Fabrics, Nutrition in Plants and Animals, Respiration in Organisms,
Transportation in Plants and Ani mals, Reproduction i n Plants, Natural Resources and Their
Conservation.
Section III (Achievers Section ) : Syllabus as per Section II.
The actual test paper has 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 4 sections:
20 questions in section I, 15 in section II, 10 in section III and 5 in section IV.
SYLLABUS
Section I (Logical Reasoning) : Verbal and Non-Verbal Reasoning
Section II (Mathematical Reasoning) : Integers, Fractions and Decimals, Exponents
and Powers, Algebraic Expressions, Simple Linear Equations, Lines and Angles, Concept
of Percentage, Profit and Loss, Simple Interest, Probability, Properties of Triangle,
Symmetry, Congruence of Triangles, Rational Numbers, Perimeter and Area, Data
Handling, Arithmetical Ability, Visualising Solid Shapes.
Section III (Everyday Mathematics) : The Syllabus of this section will be based on
the syllabus of Mathematical Reasoning.
Section IV (Achievers Section) : Syllabus as per Section II.
The actual test paper consists of 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 4 sections.
SYLLABUS
Section I ( Word and Structure Knowledge) : Perfect tenses, Prepositions, Modals, Adjectives,
and Adverbs, Conjunctions, Direct indirect speech, Word order, Phrasal verbs, etc.
Spellings, Collocations, Phrasal verbs, Idioms, and Words related to Travel, Locations, Activities,
Homonyms and Homophones, etc.
Section II (Reading) : Search for and retrieve information from various text types like News
stories, Brochures and advertisements. Understand information given in news reports, Brochures,
Itinerary, etc., Acquire broad understanding of and look for specific information in short narratives,
Advertisements, Biographies, etc.
Section III (Spoken and Written Expression) : Ability to understand situation-based variations
in functions like requesting and refusing, Apologies and stating of preferences and expression
of intent, etc.
Section IV (Achievers Section) : Syllabus as per Sections I, II and III.
IN ASSOCIATION WITH
2
Class 7
NationalCyberOlympiad
SOF
MENTALABILITY
1. Acircularparkof20metrediameterhasacircularpathjustinsidetheboundaryofwidth1metre.
Theareaofthepathis(insq.m)________.
(A) 15p (B) 17p (C) 19p (D) 25p
2. 40%of?+180=564.Whatisthevalueof(?)?
(A) 960 (B) 860 (C) 950 (D) 850
3. Whena=1andb=2,thenfindthevalueof2a
2
b+2ab
2
+3ab.
(A) 12 (B) 2
(C) 4 (D) 14
4. Atrianglehas_________medians.
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
LOGICALANDANALYTICALREASONING
5. Completetheseries:
(A) (B) (C) (D)
6. Rectangle:Square::Ellipse:?
(A) Centre (B) Diameter (C) Circle (D) Radius
7. Inthegivenfigure,thetrianglerepresentsgirls,squarerepresentssportspersonsandcirclerepresents
coaches.Whichportionofthefigurerepresentsgirlswhoaresportspersonsbutnotcoaches?
(A) A
A
B
C
D
E
F
(B) B
(C) C
(D) D
8. FiveboysA,B,C,DandEarestandinginarow.AisbetweenCandDandBisbetweenDandE.Which
ofthefollowingpairsrepresentstheboysstandingatboththeends?
(A) C,B (B) E,C (C) E,A (D) A,C
COMPUTERSANDINFORMATIONTECHNOLOGY
9. InMsPowerPoint,Rehearsetimingsispresentonthe_______tab.
(A) Animations (B) Transitions (C) SlideShow (D) Allofthese
10. ThefunctionofWrapTexticoninMSExcelisusedto______.
(A) Joinselectedcellsintoonelargercell (B) Rotatetexttoadiagonalangle
(C) Makeallcontentvisiblewithinacellbydisplayingitonmultiplelines
(D) Highlightinterestingcells
11. Matchthefollowingtermswithwhattheystandfor
Term Standsfor
(i) .com (a) Education
(ii) .edu (b) India
(iii) .in (c) Australia
(iv) .au (d) Commerce
(A) (i)(a),(ii)(b),(iii)(c),(iv)(d) (B) (i)(b),(ii)(c),(iii)(d),(iv)(a)
(C) (i)(c),(ii)(d),(iii)(a),(iv)(b) (D) (i)(d),(ii)(a),(iii)(b),(iv)(c)
3
Class 7
12. Abrowserisaninteractiveprogramthatpermitsausertoviewinformationfromthecomputer.The
browserperformswhichofthefollowingservices?
(A) Connectingtothesourcecomputerwhoseaddressisspecified
(B) Requestingnewpagefromthesource
(C) Receivingnewpage
(D) Allofthese.
13. ModernComputerscomparedtoearliercomputersare_______.
(A) Fasterandlarger (B) Lessreliable
(C) Largerandstronger (D) Fasterandsmaller
14. InMSWord,whichshortcutkeyisusedtochangethefont?
(A) Ctrl+F (B) Ctrl+Alt+F
(C) Ctrl+Shift+> (D) Ctrl+Shift+X
15. InQBasic,whatwillthegivencommanddo?
LETC=A+B
(A) ThestringvariableCreceivesthevalueofA+B.
(B) ThenumericalvariableCisassignedthevalueofA+B.
(C) ThestringvariableCisassignedtheexpressionA+B.
(D) Anerrormessageisdisplayed.
NationalScienceOlympiad
SOF
MENTALABILITY
1. Jenniferwants torun 3 km.The track sherunson is
1
4
of akm in length. Howmany timesdoes
Jenniferhavetorunthelengthofthetracktorunatotalof3km?
(A)
3
4
(B)
1
3
4
(C) 7 (D) 12
2. Thebottom,side,andfrontareasofarectangularboxareknown.Theproductoftheseareasis
equalto_________.
(A) Thevolumeofthebox (B) Thesquarerootofthevolume
(C) Twicethevolume (D) Thesquareofthevolume
3. Pcandoapieceofworkin9days.Qis50%moreefficientthanP.Thenumberofdaysittakes
Qtodothesamepieceofworkis_________.
(A)
1
2
13 (B)
1
2
4 (C) 6 (D) 3
4. Intheproductshownhere,Bisadigit.ThevalueofBis_________.
(A) 3 (B) 5
B2
7B
6396
(C) 6 (D) 8
5. Apieceofpapercontainingsixjoinedsquareslabelledasshowninthediagramisfoldedalongthe
edgesofthesquarestoformacube.ThelabelofthefaceoppositethefacelabeledXis
U V W
Y
X
Z
(A) Z (B) U (C) V (D) Y
4
Class 7
SCIENCE
6. Abodymoveswithuniformvelocity.Whichofthegraphsshownhereisagraphofdistanceagainst
timeforthismotion?
(A)
D
i
s
t
a
n
c
e

Time
(B)
D
i
s
t
a
n
c
e

Time
(C)
D
i
s
t
a
n
c
e

Time
(D)
D
i
s
t
a
n
c
e

Time
7. Xispresentinthestomach.However,presenceofexcessofitcausesindigestion,whichrequires
theintakeofmilkofmagnesiatoundotheeffectofX.WhatisX?
(A) HCl (B) H
2
SO
4
(C) NaOH (D) KOH.
8. Thegivenpartsoftheplanthelpoutin
(A) Photosynthesis
(B) Respiration
(C) Transpiration
(D) Alloftheabove.
9. Theincreaseinareaofthesolidonheatingiscalled
(A) Superficialexpansion (B) Linearexpansion
(C) Cubicalexpansion (D) Quadraexpansion
10. Thetemperatureatwhichnomoreenergycanberemovedfrommatteriscalled
(A) Absolutezero (B) Boilingpoint (C) 32F (D) 32C
11. Alightningconductorisa
(A) Pieceofmetallicwirewithspikesthroughwhichcurrentcanflow
(B) Substancethatcanbechargedbyclouds
(C) Carbonrod (D) Plasticrod.
12. Whichoneofthefollowingistrueforallchemicalreactions?
(A) Thereisachangeinvolume (B) Heatisevolved
(C) Chemicalbondsarebrokenorformed (D) Thereisa changeinmass
13. Themovementofoxygenatedbloodfromtheleftauricletoleftventricleandthentoaortatoallparts
ofthebodyiscalled
(A) Extracellularcirculation (B) Pulmonarycirculation
(C) Systemiccirculation (D) Intracellularcirculation
14. Study the given set up of an experiment. You will observe that
Air Tosuction
pump
A
Potassium
hydroxide
solution
Lime
water
Germinating
seeds
Limewater
B C
(A) Lime water in test tube B turns milky (B) Lime water in test tube C turns milky
(C) Potassium hydroxide solution in test tube A turns red
(D) Temperature in the flask will go down.
15. Whichmetalispresentinthehumanbodyingreaterpercentage?
(A) Calcium (B) Sodium (C) Potassium (D) Iron
5
Class 7
SOF
LOGICALREASONING
1. Whichwillcomenextintheseries?
az,by,cx,___?__
(A) ef (B) gh (C) ij (D) dw
2. Whichnumberwillreplacethe?inFig.(X)?
(A) 1
1
25
4
64 8
2 ?
5
Fig.(X)
(B) 2
(C) 3
(D) 4
3. Whichmostcloselyresemblesthemirrorimageofthegivenword,ifthemirrorisplacedvertically
totheleft
STROKE
(A) (B) EKORTS (C) ROKETS (D)
4. Countthenumberoftrianglesinthefollowingfigure.
(A) 8 (B) 10
(C) 12 (D) 14
MATHEMATICAL REASONING
5. Whichofthefollowingisbestdescribedinthegivenfigure?
(A) Acuteangles (B) Obtuseangles
(C) Parallellines (D) Perpendicularlines
6. Ninamadeatrianglebycuttingthecornerofasheetofpaper.
Oneangle is45.Whatisthemeasureofthethirdangle
ofNinastriangle?
(A) 30 (B) 45 45
? (C) 55 (D) 60
7. Thevalueof
3 1
4 2 =
4 2
(A)
1
1
4
(B)
3
1
4
(C)
1
2
4
(D)
3
2
4
8. Thisrectangularprismhasalengthof14cm,
aheightof8cm,andawidthof3cm.
Whatisthevolume?
(A) 25cucm (B) 42cucm
14cm
8cm
3cm
(C) 112cucm (D) 336cucm
9. Whichexpressionrepresentstheproductof n and25?
(A) 25n (B) 25 n (C) 25+ n (D) 25 n
6
Class 7
10. Whatistheprimefactorizationof45?
(A) 2
3
5 (B) 3
2
5 (C) 5
2
3 (D) 5
2
9
11. Thevalueof11.32.7=
(A) 29.31 (B) 29.51 (C) 30.31 (D) 30.51
12. Mohitgains60paiseon ` 60.His gainpercentis ________.
(A) 1% (B) 0.1% (C) 2% (D) 1.1%
EVERYDAYMATHEMATICS
13. Kartikcanthrowaball
3
50
5
metreshigh.Ayancanthrowthe sameball
1
48
3
metreshigh.How
muchfarthercanKartikthrowtheballthanAyan?
(A)
2
2
15
m (B)
4
2
15
m (C)
3
2
5
m (D)
4
2
5
m
14. Inaparkinglot,1outofevery8carsisblue.Whatpercentofthecarsinthislotareblue?
(A) 1.25% (B) 7% (C) 9% (D) 12.5%
15. Aduckflewat18kmperhourfor3hours,thenat15kmperhour for2hours.Howfardidthe
duckflyinall?
Distance
Speed =
Time


(A) 69km (B) 75km (C) 81km (D) 84km
SOF
WORDANDSTRUCTUREKNOWLEDGE
Direction(Q.No.1and2):Chooseonesuitablewordforeachblank.
1. Someonewhointerpretsis__________.
(A) Aninterpretist (B) Aninterpreter (C) Aninterprecian (D) Aninterpretor
2. Manydiamondminesare___________inSouthAfrica.
(A) Situation (B) Situate (C) Situated (D) Situating
3. Choosetheoddoneout.
(A) Disappear (B) Dissolve (C) Dissatisfy (D) Disallow
4. Findthecorrectphrase.
(A) Slowandstudy (B) Slowandsteady (C) Slowandfast (D) Slowandheady
5. AllchildrendidwellinthemarathonbutRahulwas________.
(A) Thefaster (B) Fast (C) Fastest (D) Thefastest
6. Findtheincorrectpartandmarkitinyouranswersheet.
Theprisoner/nevertoldme,Sir,/Watsoncomplains.NoError
(A) (B) (C) (D)
7. Completetheconversationwiththecorrectword.
Ravi:Didyouinvitehertotheparty?
Rahul:Well!Beinginvitedisonething________invitingoneselfisanother.
(A) However (B) Whereas (C) Comparedto (D) Besides
7
Class 7
8. Inwhichsentenceisthewordtocorrectlyused?
(A) Thiswatermelonistoheavy. (B) Holdit withtohands.
(C) Itsveryslipperyto. (D) Well,handittome.
READING
Direction(Q.No.9to11):Readthepassageandanswerthefollowingquestions.
Thereisalwayssomeoneworseoffthanyou.
Onceuponatime,therabbitsofJimCorbettweresoterrorizedbytheotheranimals,theydidnot
knowwheretogo.Assoonastheysawasingleanimalapproachthem,offtheyusedtorun.One
day,theysawatroopofwildhorsesstampedingaboutandinquiteapanicalltherabbitsscuttled
offtoalakecloseby,determinedtodrownthemselvesratherthanliveinacontinualstateoffear.
Butjustastheygotnearthebankofthelake,atroopoffrogsfrightenedintheirturnbytheapproach
oftherabbits,scuttledoffandjumpedintothewater.Truly,saidoneoftherabbits,thingsarenot
sobadastheyseem.Thereisalwayssomeoneworseoffthanyou.
9. Rabbitswantedtodrownthemselvesbecause
(A) Theywerescared ofthehorses. (B) Theydidnotlikelivingunderfear.
(C) Theywerechasingthefrogs. (D) Theyhadnowheretogo.
10. Rabbitsranawayfromotheranimalsbecause_______________________.
(A) Theywantedtodrownthemselves. (B) Theywereshy.
(C) Theywerescaredofbeingsteppedon. (D) Theywerearrogant.
11. Whichofthefollowingwordswouldyouusetodescribethefeelingoftherabbitsonseeingthetroop
ofwildhorses?
(A) Frightened (B) Unfriendly (C) Worried (D) Hostile
SPOKENANDWRITTENEXPRESSION
Direction(Q.No.12and13):Findonesentencetocompletethedialogue.
12. Dimpy:Shahidisalwaysbullyingme.DoyouthinkIshouldcomplaintotheteacher?
Radha:_________________________________.
(A) Dont.TalktoShahidfirst. (B) IthinkyoushouldtellShahid.
(C) Writehimaletter. (D) Dontlethimyellatyou.
13. Manasa:Ihearthatyouaregoingtoanewschool.
Minu:Oh,youheardaboutit!________________.
(A) Ishouldhavetoldyouearlier. (B) Imsureyouarehappy.
(C) ImhappyIdidnottellyouearlier. (D) Whyareyouasking?
Direction(Q.No.14and15):Findonesentencetocompletetheparagraph.
14. Sentence1.Godwantedthepeoplehehadcreatedtohaveahappylife.
Sentence 2.___________________________________________________
Sentence3.Water,airandsunlightwere,therefore,giveninabundance.
(A) Thatswhyhedecidedtoblesstheearthwithriches.
(B) Peoplehadtolivewithwater,air,andsun.
(C) Earthcouldhavetheminabundance.
(D) Therefore,hecreatedtheearth.
15. Sentence1.FromancienttimesIndianshaveworshippedplantsandtrees.
Sentence2.____________________________________________________
Sentence3. WhilemodernmanoftenworkstoconquerNature,ancientIndiansworshippedher.
(A) Theyregardedallfloraandfaunaassacred.
(B) Theseplantsgiveusfoodandoxygen.
(C) Theylendbeautytooursurroundings.
(D) Theseplantssacrificethemselvestoserveus.
8
Class 7
SAMPLEANSWERSHEET
1.NAME: IfyournameisSACHITAIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
2.FATHER'SNAME:Ifyourfather'snameisSATISHKUMARIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A C H I T A I Y E R
S A T I S H K U M A R
3.SCHOOLCODE
Writeyourschoolcode
i.e.ifyourschoolcode
isMH0547darkenas
follows:
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
M
A
B
C
D
E
F
G
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
H
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0 5 4 7
SCHOOLCODE
1
2
3
4
6
7
8
9
1
2
3
5
6
7
8
9
1
2
3
4
5
6
8
9
Darken
thecircle
4.CLASS
IfyouareinClass
10,thenyoushould
darkenasfollows:
5.ROLLNO.
Ifyourrollno.is587,
thenyoushouldwrite
anddarkenthecircles
asfollows:
0
2
3
4
5
6
7
8
9
1 0
1
2
3
4
6
7
8
9
1
2
3
4
0
6
7
8
9
5 8
1
2
3
4
6
7
9
1
2
3
4
5
6
8
9
7
CLASS ROLLNO.
5
0
5
0
Darken
thecircle
0 0 0
6.GENDER
Male
Ifyouareaboy,
thendarken
circle
GENDER
MALE FEMALE
CORRECT
waytodarken
thecircle
W ONG R
waytodarken
thecircle
P

MARKYOURANSWERSWITHHBPENCIL/BALLPOINTPEN(BLUE/BLACK)
7. IfyourchoiceforAnswer1isC,thenyoushoulddarkenthecircleasfollows: 1.
1. 2. 3. 4. 5.
10.
15.
9.
14.
8.
13.
7.
12.
6.
11.
1. 2. 3. 4. 5.
10.
15.
9.
14.
8.
13.
7.
12.
6.
11.
1. 2. 3. 4. 5.
10.
15.
9.
14.
8.
13.
7.
12.
6.
11.
1. 2. 3. 4. 5.
10.
15.
9.
14.
8.
13.
7.
12.
6.
11.
I Y E R
ANSWERS
National Cyber Olympiad
1. (C) 2. (A) 3. (B)
4. (C) 5. (A) 6. (C)
7. (B) 8. (B) 9. (C)
10. (C) 11. (D) 12. (D)
13. (D) 14. (C) 15. (B)
National Science Olympiad
1. (D) 2. (D) 3. (C)
4. (D) 5. (D) 6. (A)
7. (A) 8. (D) 9. (A)
10. (A) 11. (A) 12. (C)
13. (C) 14. (B) 15. (A)
International Mathematics
Olympiad
1. (D) 2. (A) 3. (D)
4. (C) 5. (D) 6. (B)
7. (C) 8. (D) 9. (A)
10. (B) 11. (D) 12. (A)
13. (B) 14. (D) 15. (D)
International English
Olympiad
1. (B) 2. (C) 3. (B)
4. (B) 5. (D) 6. (C)
7. (B) 8. (D) 9. (B)
10. (C) 11. (A) 12. (A)
13. (A) 14. (A) 15. (A)