Você está na página 1de 6

Class8

1
SOF
LEVEL-II
The actual test paper has 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are
2 sections : 15 questions in section I and 35 in section II.
SYLLABUS
Section I (Mental Ability) : Rational Numbers, Operation on Rational Numbers,
Decimal Representation of Rational Numbers, Exponents and Powers, Direct and
Inverse Variations, Comparing Quantities, Algebraic Expression, Factorization of Algebraic
Expressions, Linear Equation in One Variable, More About Triangles, Congruent Triangles,
Quadrilaterals, Circles, Mensuration, Statistics, Arithmetic Ability, Squares and Square
Roots, Cubes and Cube Roots, Problem Based on Figures, Find Odd Numeral Out,
Series Completion, Coding-Decoding, Mathematical Reasoning, Analytical Reasoning,
Mirror Images, Embedded Figures.
Section II (Science) : Crop Production and Management, Microorganisms, Synthetic
Fibres and Plastics, Metals and Non-metals, Coal and Petroleum, Combustion and
Flame, Conservation of Plants and Animals, Cell, Reproduction in Animals, Force and
Pressure, Friction, Sound, Chemical Effects of Electric Current, Some Natural Phenomena,
Light, Stars and Solar System, Pollution of Air and Water.
8
SAMPLE PAPER
CLASS
2
Class8
MENTALABILITY
1. Which of the following is the highest value?
(A) 12
9
(B) 10
11
(C) 11
10
(D) Allaresame
2. A square and a rectangle each has a perimeter of 48 m. The difference between the areas of two
figures is 4 m
2
. The dimensions of the rectangle are ________ .
(A) 20m,4m (B) 18m,6m (C) 14m,10m (D) 16m,8m
3. If a
x
= b
y
= c
z
= abc, then
1 1 1
+ + =
x y z
(A) 1 (B) xyz (C) 1 (D)
1
xyz
4. Reflect the figure across the yaxis.
Which is most likely the new figure?
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
1 2 3 4 5 6 7 7 6 5 4 3 2 1
x
y
x
y
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
1 2 3 4 5 6 7 7 6 5 4 3 2 1
x
y
y
x
(A)
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
1 2 3 4 5 6 7 7 6 5 4 3 2 1
x
y
x
y
(B)
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
12 3 4 5 6 7 7 6 5 4 3 2 1
x
y
x
y
(C)
1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
1 2 3 4 5 6 7 7 6 5 4 3 2 1
x
y
y
x
(D)
5. Inthediagram,MNandKLarestraightlines.Whichpointamong P,Q,
R, S lies on both perpendicular bisectors of MN and KL?
(A) P
M
P
R
N
K
L
S
Q
(B) Q
(C) R
(D) S
6. Fivefriendsarestandingin arowfacingSouth.Amanisstandingtoright ofDeva,Chandanisin
betweenDeva andEkta. Bobbyisstanding extremeright. Whoisstanding exactlyin themiddle?
(A) Aman (B) Chandan (C) Deva (D) Ekta
7. Vipuladdedasupporttohismetalshelves.If SMOmeasures45,
what is the measure of STN?
(A) 135
W
S
O
M
T
P
N
(B) 180
(C) 45
(D) 90
Class8
3
8. Whichstatementaboutthevolumeofthetwopyramidsshown
below is true? (Volume =Area of base height)
(A) ThevolumesofPyramidIIandPyramidIarethesame.
(B) ThevolumeofPyramidIIis10timesthevolumeofPyramidI.
6cm 5cm
5cm
5cm 4cm
6cm
PyramidI PyramidII
(C) PyramidIIhas10cubiccmsmorevolumethanPyramidI.
(D) PyramidIIhas30cubiccmsmorevolumethanPyramidI.
9. This is a standard set of dominoes.
The dominoes are turned over and shuffled thoroughly
andoneisselectedrandomly.Whatistheprobabilitythat
the total number of spots shown in the one chosen will
be greater than 6?
(A)
11
28
(B)
4
9
(C)
3
7
(D)
2
7
10. If
1
2x+
3
2
1
( 4) = ,
32
then x =
(A) 2 (B) 4 (C) 6 (D) 4
SCIENCE
11. Ali wants to conduct an experiment to show how friction can be reduced by applying different
lubricants.Anexperimentissetupasshownbelow.Whichofthefollowingmustbekeptconstant
in order for the experiment to be fair?
(i) Typeoframpused (ii) Typeofcarused
toycar
ramp
(iii) Locationoftheexperiment (iv) Positionofthecar
(v) Amountoflubricant (vi) Typeoflubricant
(A) (i),(ii),(v)and(vi)only (B) (i),(ii)and(iv)only (C) (ii),(iii)and,(v)only (D) (i),(ii),(iv)and(v)only
12. One cannot see through fog because
(A) Fogabsorbslight (B) Therefractiveindexoffogisinfinity
(C) Lightsufferstotalreflectiononthedropletsinfog (D) Lightisscatteredbythedropletsinfog
13. StatementI:Aplanemirrorproducesvirtual,erectimageoftheobject.
StatementII:Planemirrorhasfinitefocallength.
(A) BothStatementsIandIIaretrueandStatementIIiscorrectexplanationforStatementI.
(B) BothStatementsIandIIaretruebutStatementIIisnotacorrectexplanationforStatementI.
(C) StatementIistrueandStatementIIisfalse. (D) StatementIisfalseandStatementIIistrue.
14. If a body is allowed to fall freely from a height, its speed increases continuously. It is because
(A) Airdoesnotexertfrictionalforce (B) Magneticforceofearthincreasesitsspeed
(C) Gravitationalforceofearthincreasesitsspeed (D) Pressureofairforcesitdownward
15. X and Y can be
Plastics
Thermosetting Thermoplastics
X Y
X Y
(A) Polythene Bakelite
(B) PVC Polythene
(C) PVC Melamine
(D) Melamine PVC
4
Class8
16. Zone ofpartial combustion is
ZoneI
ZoneII
ZoneIII
(A) Zone I
(B) Zone II
(C) ZoneIII
(D) Allzonesgivecompletecombustion
17. P and Q can be respectively Oxides
Turnbluelitmusred Turnredlitmusblue
P Q
(A) Acidicoxide, basicoxide
(B) Nonmetallicoxide,Metallicoxide
(C) SO
2
,MgO
(D) Allofthese
18. Matchthe following :
ColumnI ColumnII
(a) LPG (i) Nonluminousflame
(b) Outer zone of candle (ii) Inflammablesubstance
(c) Alcohol,nylonfibres (iii) Rapidcombustion
(d) Firecrackers (iv) Spontaneouscombustion
(A) (a) (iii), (b) (i), (c) (ii), (d) (iv) (B) (a) (i), (b) (iii), (c) (ii), (d) (iv)
(C) (a)(iv),(b)(i),(c)(ii),(d)(iii) (D) (a)(iv),(b)(ii),(c)(i),(d)(iii)
19. RedDataBookisthesourcebookwhichkeepsarecordofalltheendangeredanimalsandplants.
The organization which is responsible for maintaining Red Data Book is
(A) IUCN (B) CITES (C) WWF (D) IBWL
20. Inwhichlabelledpartofthegivenfigure,developmentof
baby takes place?
(A) (i)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(B) (ii)
(C) (iii)
(D) (iv)
21. The part X in the given figure is responsible for
(A) Deepvoice
(B) Changeinbodyshape X
(C) Producesthyroxine
(D) Noneofthese
22. The twochromosomes named X and Y are called sexchromosomes. If Y is
being replaced by X in the given figure, then the resulting zygote would
developinto
(A) Amalechild (B) Afemalechild
Y
(C) Achildwithabnormalities (D) Either(A)or(C)
Class8
5
23. Which graph shows changes that occur in a river after being polluted by sewage?
c
o
n
c
e
n
t
r
a
t
i
o
n

o
f

n
i
t
r
o
g
e
n

c
o
m
p
o
u
n
d
s

P
distance
downstream
sewage
added
0
c
o
n
c
e
n
t
r
a
t
i
o
n

o
f

o
x
y
g
e
n

Q
distance
downstream
sewage
added
0
n
u
m
b
e
r

o
f

b
a
c
t
e
r
i
a

R
distance
downstream
sewage
added
0
n
u
m
b
e
r

o
f

f
i
s
h

S
distance
downstream
sewage
added
0
(A) P (B) Q (C) R (D) S
24. Water which is suitable for drinking is called potable water. It is essential to purify water before
drinking. Which of the following methods are used to purify water?
(i) Useofacandletypefilter (ii) Boiling
(iii) Additionofchlorinetabletstowater (iv) Additionofbleachingpowdertowater
(A) (i)and(ii) (B) (i),(ii)and(iii) (C) (ii)and(iii) (D) Allofthese
25. Which of the following statements are correct?
(i) AlexanderFlemingin1929,discoveredtheantibioticpenicillin
(ii) EdwardJennerin1876discoveredthebacterium(Bacillusanthracis)whichcausesanthraxdisease
(iii) RobertKochin1798discoveredthevaccineforsmallpox
(iv) LouisPasteurin1857discoveredfermentation
(A) (i)and(ii) (B) (ii)and(iii) (C) (i)and(iv) (D) (i),(ii),(iii)and(iv)
SPACE FOR ROUGH WORK
6
Class8
ANSWERS KEYS
1. (B) 2. (C) 3. (C) 4. (A) 5. (B) 6. (C) 7. (C)
8. (D) 9. (C) 10. (D) 11. (D) 12. (D) 13. (C) 14. (C)
15. (D) 16. (B) 17. (D) 18. (A) 19. (A) 20. (B) 21. (A)
22. (B) 23. (A) 24. (D) 25. (C)
SAMPLEANSWERSHEET
1.NAME:IfyournameisSACHITAIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
2.FATHER'SNAME:Ifyourfather'snameisSATISHKUMARSHARMA,thenyoushouldwriteasfollows:
S A C H I T A I Y E R
S A T I S H K U M A R S H A R M A
3.SCHOOLCODE
Writeyourschoolcode
i.e.ifyourschoolcode
isMH0547darkenas
follows:
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
M
A
B
C
D
E
F
G
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
H
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0 5 4 7
SCHOOLCODE
1
2
3
4
6
7
8
9
1
2
3
5
6
7
8
9
1
2
3
4
5
6
8
9
Darken
thecircle
4.CLASS
IfyouareinClass
10,thenyoushould
darkenasfollows:
5.ROLLNO.
Ifyourrollno.is587,
thenyoushouldwrite
anddarkenthecircles
asfollows:
0
2
3
4
5
6
7
8
9
1 0
1
2
3
4
6
7
8
9
1
2
3
4
0
6
7
8
9
5 8
1
2
3
4
6
7
9
1
2
3
4
5
6
8
9
7
CLASS ROLLNO.
5
0
5
0
Darken
thecircle
0 0 0
6.GENDER
Male
Ifyouareaboy,
thendarken
circle
GENDER
MALE FEMALE
CORRECT
waytodarken
thecircle
W ONG R
waytodarken
thecircle
P

MARKYOURANSWERSWI THHBPENCIL/BALLPOINTPEN(BLUE/BLACK)
7. IfyourchoiceforAnswer1isC,thenyoushoulddarkenthecircleasfollows: 1.
1. 2. 3. 4. 5.
10.
15.
9.
14.
8.
13.
7.
12.
6.
11.
20. 19. 18. 17. 16.
25. 24. 23. 22. 21.
NationalScienceOlympiad