Você está na página 1de 4

Criminal Jurisprudence Reviewer 1

1. The SC ruled the illegally obtained evidence is


inadmissible in state
criminal prosecutions in the famous case of
A. Miranda vs Arizona
B. Otit vs Jeff
C. Mapp vs Ohio
D. Milkey vs Wett

2. It is defined as a remedy or process by which
a child born out of
lawful wedlock and are therefore considered
illegitimate are by
fiction of law considered by subsequent valid
marriage of the
parents.
A. Adoption
B. Legitimation
C. Foster parenting
D. Naturalization

3. What is the Latin term for criminal intent?
A. Mens Rea
B. Magna Culpa
C. Inflagrante Delicto
D. Mala Vise

4. What should be conducted in order to
determine whether a case
falls under the jurisdiction of the regional Trial
Court?
A. Inquest proceeding
B. Preliminary conference
C. Preliminary investigation
D. Search and Seizure

5. For offense falling under the jurisdiction of
Municipal Trial Courts
and Municipal Circuit trial courts, prosecution
is instituted

A. By filling a compliant with the Regional
Trial Court
B. By filing a complaint directly with the
court
C. By filling a complaint with the chief of
Police in the
municipality
D. By filling a complaint with the fiscal for
preliminary
investigation

6. Intervention of the offended party in the
criminal action is not
allowed in the following instances EXCEPT:
A. when he has not waived the civil action
B. when he has file the civil action ahead of
the criminal
C. when he has expressly reserved the right
to institute
the civil action separately
D. when he has waived the civil action
7. The place of trial for a criminal action is cited
A. territory
B. action
C. jurisdiction
D. venue

8. The primary purpose of bail is
A. to protect the accused rights
B. to keep the accused in jail until trial
C. to punish the accused for the crime
D. to release the accused

9. The authority of the court to take cognizance
of a case in the
first instance is known as:
A. original jurisdiction
B. appellate jurisdiction
C. general jurisdiction
D. delegated jurisdiction

10. "A" stabbed "B". "A" brought "B" to a hospital
for medical
treatment.Had it not been the timely medical
attendance. "B"
would have died.This is a case of
A. a physical injury
B. an attempted felony
C. a consummated felony
D. a frustrated felony

11. A person undergoing criminal investigation
enjoys his three
constitutional rights such as
A. the right to oppose whatever the
accusation on him
B. the right to plea guilty and not guilty
C. the right to oppose whatever accusation
or him based on his
constitutional right
D. the right to remain silent, the right to
counsel, the right to be
informed of the nature of the
accusation

12. Evidence is admissible when it is relevant to
the issue and is
not excluded by the rules on
A. Real evidence
B. Secondary evidence
C. Admissibility of evidence
D. Relevancy of evidence

13. What is the sworn written statement charging
a person with an
offense, subscribed by the offended party,
any peace officer or
other employee of the government or
government institution in
change of the enforcement or execution of the
law violated?
A. Deposition
B. Complaint
C. Police blotter
D. Information

14. Trial is allowed only after arraignment and
the accused may waive
his right to appear at the trial except when his
presence is
required for purposes of identification. This is
the principle of trial
in __.
A. Substitution
B. Absentia
C. Re-assignment
D. Ordeal

15. A public officer or employee when NOT being
authorized by
judicial order, shall enter a dwelling against
the will of the owner
thereof is committing:
A. Legal entry
B. Violation of domicile
C. Illegal entry
D. Abatement

16. Intoxication when considered under the law is
considered
A. Alternative Circumstance
B. Maladaptive Behavior
C. Delinquent act
D. Anti social Behavior

17. The adjudication by the court that the
defendant is guilty or is
not guilty of the offense charged and the
imposition of the
penalty provided by law on the defendant
who pleads or is found
guilty thereof
A. judgment
B. false informant
C. information
D. admission

18. Is that which is not excluded by the law as
tending to prove
a fact in issue
A. material evidence
B. relevant evidence
C. direct evidence
D. competent evidence

19. Any private person who shall enter the
dwelling of another
against the will of the latter
A. none of these
B. trespassing to dwelling
C. light threats
D. usurpation

20. Are those acts and omissions committed not
only by means of
deceit, but also by means of fault and are
punishable by law.
A. Justifying circumstances
B. Felonies
C. Exempting circumstances
D. Attempted felony

21. Is committed whenever the offender
commences the commission
of a crime directly by overt acts but does not
perform all the acts
of execution which should produce the felony
as a consequence
by reason of some cause or accident other
than his own
spontaneous desistance.
A. Frustrated felony
B. Attempted felony
C. Consummated felony
D. Felony

22. Are those crimes committed against
individuals, particularly
against their chastity, but which do not
produce danger or
prejudice common to other members of
society.
A. Private crimes
B. Public crimes
C. Felony
D. Infractions

23. Are those crimes committed against the
society which produce
direct damage or prejudice common to all its
members.
A. Private crimes
B. Public crimes
C. Felony
D. Infractions

24. One of the characteristics of criminal law,
where penal laws do
not have retroactive effect, except in
cases where they favor the
accused charged with felony and who are not
habitual criminals.
A. Retrospective
B. General
C. Territorial
D. All of the foregoing

25. A theory underlying the system of our
criminal law, of which
Rafael Garafalo and Enrico Ferri, including Dr.
Cesare Lombroso,
were the greatest exponents, that crime is
considered as
essentially asocial and natural phenomenon.
A. Juristic or classical theory
B. Positivist or realistic theory
C. Punitive theory
D. Non- punitive theory

26. It is the Latin term referring to "caught in the
act" of performing a
crime.
A. Nullum Crimen
B. Dura lex sed lex
C. Ignorancia lex excusat
D. none of these

27. Any act committed or omitted in violation of a
public law
forbidding or commanding it.
A. legal act
B. Crime
C. Poena
D. Punishment

28. A rule of conduct, just, obligatory, enacted by
legitimate
authority for the common observance and
benefit.
A. Regulation
B. City Ordinance
C. Law
D. Lawful Act

29. The Latin term POENA means:
A. Penalty
B. Pain
C. Punishment
D. Police


Answers: Criminal Jurisprudence

1. C
2. B
3. A
4. C
5. B
6. B
7. D
8. D
9. A
10. D
11. D
12. D
13. B
14. B
15. B
16. A
17. A
18. B
19. B
20. B
21. B
22. A
23. B
24. A
25. B
26. D
27. B
28. C
29. B

http://criminologyboardexamreviewer.weebly.com/fun
damentals-of-criminal-investigation-reviewer-1.html