Você está na página 1de 11

Bank Exam Quantitative solved paper – 2

1. When a number is divided by 8, the remainder is 6 and when the same number is
divided by 7, the remainder is 5. What is the number?
a. 54
b. 51
c. 48
d. 37
e. Data inadequate

2. 24 boys can do a work in 12 days, where as 16 men can do the same work in 9 days.
How many days will 12 men and 12 boys take to complete the same work?
a. 9 days
b. 8 days
c. 7 days
d. 6 days
e. None of these

3. The product of two numbers is 24 times the difference of these two numbers. If the sum
of these two numbers is 14, Find the largest number.
a. 11
b. 9
c. 8
d. 6
e. None of these

4. Ravi gave a portion of his money to Raju, who in turn gave one-third of what he
received to Babu. Babu gave half of his earning from Raju to Manu. If Manu received
Rs.5, How much money did Ravi have?
a. Rs.60
b. Rs.45
c. Rs.40
d. Rs.30
e. Data inadequate

5. The difference between the areas of a circle and a triangle is 14sq.cm. Which statement
will help to find the height of the triangle?
A: The diameter of the circle is 14 cm.
B: Base of the triangle is 20 cm.
a. Statement A is sufficient
b. Statement B is sufficient
c. Either of the two statements is sufficient
d. Both the statements are not sufficient
e. Both the statements are needed

6. The difference between the simple interest and the compound interest earned on a sum
of money at the end of 3 years at the same rate of interest is Rs.30.50. Which
statement will help to find the sum?
A: The rate of interest is 15% per annum
B: The amount accrued under simple interest is Rs.600.
a. Statement A is sufficient
b. Statement B is sufficient
c. Either of the two statements is sufficient
d. Both the statements are not sufficient
e. Both the statements are needed

7. Find the wrong number in the series:


5, 7, 13, 25, 44, 75, 117
a. 75
b. 44
c. 25
d. 13
e. 7

8. Which one of the 5 equations is not equal to the other four?


a. 360+80%of 40
b. 18X20+18X2
c. 22X20-4X11
d. 1560-1160-4
e. 39X12-12X6

9. Simplify: 95.972-23.11X1.01+33.849=?
a. 109.4396
b. 108.7819
c. 106.4799
d. 106.3819
e. None of these

10. ? + 5.4 of 140.28 = 800. Find ?


a. 20
b. 24
c. 30
d. 40
e. 48

11. The marks obtained by Ravi in Geography are 20 more than the average marks obtained
by him in English, Mathematics, Geography and History. Which statement will help one
find the difference between the marks obtained by him in History and Mathematics?
A: Total marks obtained by him in Geography and History are 160.
B: Total marks obtained by him in Geography, History and Mathematics are 210.
a. Statement A is sufficient
b. Statement B is sufficient
c. Either of the two statements is sufficient
d. Both the statements are not sufficient
e. Both the statements are needed

12. The sum of 3 consecutive even numbers is 28 more than the average of these three
numbers. Which will be the smallest of these three numbers?
a. 11
b. 12
c. 14
d. 16
e. None of these

13. The profit earned by selling an article for Rs.752 is 1.2 times the loss incurred when the
same article is sold for Rs.400. What is the cost price of the article?
a. Rs.520
b. Rs.540
c. Rs.560
d. Rs.580
e. None of these

Directions: study the graph given below and answer the questions that follow.

Production and export of a company during 1993-98


Number of items in Lakhs

90
80
70
60
50
40
30
20
10
0
1993 1994 1995 1996 1997 1998

14. What was the approximate percent of total exports to that production of the company
during the said years?
a. 30%
b. 40%
c. 55%
d. 65%
e. 97%

15. What was the percentage rise in exports of the company from 1993 to 1996?
a. 34%
b. 250%
c. 350%
d. 500%
e. None of these

16. The ratio of exports to production was maximum in which year?


a. 1993
b. 1995
c. 1996
d. 1997
e. None of these

17. Which of the following five equations is different from the rest?
a. 2.75X30+69X0.1
b. 40% of 160+200% of 10%
c. 5.85X8+40-1.8
d. 365-17X8-29X5
e. 24.6X5-19.5X2

18. The total of the present ages of P,Q and R together is 88 years. If the difference
between the ages of P and R is 12 years, what is Q’s age at present?
a. 28 years
b. 24 years
c. 36 years
d. Data inadequate
e. None of these

Directions: Study the graph given below to answer the questions that follow.
Number of students appeared and qualified in
different subject in BA in a college

60
50
40
30
20
10
0
E G H P S M
E – Economics
G – Geography
H – History
M – Mathematics
S – Sociology
P – Psychology

19. The approximate percentage of total qualified to total appeared for all the subjects
together is
a. 65%
b. 70%
c. 75%
d. 80%
e. 85%

20. In which subject do we find the lowest percentage of qualified to appear?


a. Economics
b. History
c. Psychology
d. Sociology
e. Mathematics

21. The appeared-qualified percentage is the same in how many pairs?


a. Zero
b. One
c. Two
d. Three
e. None of these

22. Which of the following five equations is different from the rest?
a. 8536+1013-7149
b. 200% of 1200
c. 50% of 1200+150% of 1200
d. 120X50-1100X3
e. 5725-219-3106

23. The sum of the present ages of A and B is 44 years. Which statement will help one find
what will be the age of B after 5 years
A: The ratio of the present ages of A and B is 9:2.
B: The ratio of the ages of A and B after four years will be 10:3.
a. Statement A is sufficient
b. Statement B is sufficient
c. Either of the two statements is sufficient
d. Both the statements are not sufficient
e. Both the statements are needed

24. Babu sold 32 dozens of toys and earned Rs.384 as profit. Which statement will help to
find what was the cost price of each toy?
A: Babu had 20% profit.
B: The total sale amounted to Rs.1,920.
a. Statement A is sufficient
b. Statement B is sufficient
c. Either of the two statements is sufficient
d. Both the statements are not sufficient
e. Both the statements are needed

25. If 2/3 of 3/5 of ¼ of a number is 34, What is 20% of that number?


a. 51
b. 68
c. 72
d. 92
e. None of these

26. What will be the approximate value of :-


4329+17% of 1169+479=?
a. 4450
b. 4570
c. 4700
d. 4950
e. 5000
Directions: Study the table given below to answer the questions that follow:
Average hourly wages (in Rs.)

20-24 Years 14-19 Years


Year
Men Women Men Women
1994 29.7 25.1 15.1 15.1
1995 21.0 19.1 12.4 13.4
1996 14.7 16.9 10.0 13.8
1997 18.0 20.5 11.0 13.4
1998 29.1 32.7 21.2 16.3
1999 32.0 33.9 15.0 21.0

27. In how many years, was the wages for female higher than that of males for both the age
groups?
a. Nil
b. 1
c. 2
d. 3
e. 4

28. In the age group 14-19 years, disparity in wages was maximum in the year
a. 1999
b. 1998
c. 1997
d. 1996
e. 1995

29. In 1998, for the 20-24 years age group, the wages for the women was, ……….%
(approx.) of that of the male.
a. 10%
b. 30%
c. 85%
d. 110%
e. 220%

30. For the 20-24 years age group, approximate difference in the average wages for men
from the wages of women was
a. 0.2
b. 0.4
c. 0.6
d. 1.2
e. 3.7

31. When 30% of one number is added to another number, the second number increase by
1/5. Find the ratio of the first number to the second one.
a. 3:4
b. 4:3
c. 2:3
d. 3:2
e. Data inadequate
32. The length of a rectangular plot is 40% more than its breadth. If the difference between
the length and breadth is 20 metres, what is the area of the rectangle?
a. 1400 m²
b. 2100 m²
c. 2700 m²
d. 3500 m²
e. Data inadequate

33. Simplify:4/5 of 1605+30% of 5080=6589-?


a. 3461
b. 3681
c. 3771
d. 3781
e. None of these

Directions: Study the pie diagrams given below and answer the questions that follow:
Percentage of boys and girls enrolled in schools

Boys

14%
13%

86% 87%
1988 1998
Girls

35%
40%

60%
65%

1988 1998

Not Enrolled

Enrolled
34. Suppose the total number of girls is 94% of that of boys in 1988. Which statement will
help one find the numbers of girls enrolled in that year?
A: Total number of boys in1998
B: Total number of girls not enrolled in 1998
C: Total number of boys not enrolled in 1998
a. Any of the 3 Statements
b. Statement A or C only
c. Statement B or C only
d. Statement A or B only
e. None of these

35. What is the difference in increase in percentage enrolled from 1980 to 1990 for Girls
from that of the Boys?
a. 26
b. 22
c. 6
d. 4
e. None of these

Directions: Study the table given below and answer the questions that follow:
Expenses of a primary health centre under specified heads (in%)

1983 1988 1993 1988


Fees 16.23 16.18 13.85 12.97
Drugs 15.42 16.86 15.82 15.39
Laboratory 8.78 8.72 9.41 7.61
Hospital 55.62 54.53 56.86 59.87
Prevention 3.70 3.71 4.06 4.14

36. An alternate decrease and increase in expenditure for the given years can be seen in the
expenses on
a. Hospital
b. Drugs
c. Fees
d. Prevention
e. Laboratory

37. Considering the percentage drop in expenditure from that of the preceding given year,
maximum drop is seen in ….in the year….
a. Fees,1988
b. Fees,1993
c. Drugs,1993
d. Hospital,1988
e. Laboratory,1998

38. The expenditure on Drugs approximately comes to what percent of the expenditure on
Hospital in the year 1998?
a. 15
b. 23
c. 25
d. 35
e. Cannot be determined

39. In the number series given below, find the numbers that is wrong
2, 8, 43, 210, 841, 2521,5041
a. 8
b. 43
c. 210
d. 841
e. 2521

40. Simplify:
41/7-13/4+40% of 35=?
a. 437/28
b. 233/14
c. 465/28
d. 493/28
e. None of these

41. The height of M and N together is 10’8”and that of O and P is 11’6”. The difference
between the heights of M and O is 4” What is the height of N?
a. 5’ 4”
b. 5’ 5”
c. 5’ 6”
d. 5’ 9”
e. Data inadequate

42. Find out the wrong number is the following serious:


4, 5, 12, 38, 160, 805, 4836
a. 5
b. 12
c. 38
d. 160
e. 805

43. 3725.69+6.03X3084.9+?=25025.86
a. 2500
b. 2800
c. 2700
d. 2400
e. 2900

44. Find out the wrong number is the following serious:


4, 6, 18, 485, 3645, 32805
a. 6
b. 18
c. 81
d. 485
e. 3645

45. 8654+2/3 of 3735+? =13396


a. 2162
b. 2252
c. 2342
d. 2452
e. None of these

Directions: Study the table giving the number of students in different classes over two
years, and answer the questions that follow:
Std
Year Std II Std IV Std V Std VI
III
1997 140 160 150 130 146
1998 150 120 130 140 162

46. Total students, in 1997, in which standard was closest to the average number of
students in the 5 standards together in the same year?
a. II Std
b. III Std
c. IV Std
d. V Std
e. VI Std

47. The average number of students in the two given years was minimum for which
standard?
a. II Std
b. III Std
c. IV Std
d. V Std
e. VI Std

Directions: Study the graph given below and answer the questions that follow.

Users of network systems (Nos. in Lakhs)


45
40
35
30
25
20
15
10
5
0
1993 1994 1995 1996 1997 1998

48. In an average approximately how many people were using Network system in the given
years?
a. 30 lakhs
b. 35 lakhs
c. 25 lakhs
d. 33 lakhs
e. 36 lakhs

49. Given the difference between the total number of people using Network system in the
first half to the second half of the given years.
a. 1.15 crores
b. 87 lakhs
c. 60 lakhs
d. 55 lakhs
e. Nil

50. The percentage increase in the number is the highest from that of the previous year in
a. 1998
b. 1997
c. 1996
d. 1995
e. 1994

Answers

1. a 2. b 3. c 4. d 5. e
6. c 7. b 8. a 9. c 10. d
11. d 12. b 13. c 14. c 15. b
16. c 17. c 18. d 19. e 20. d
21. c 22. d 23. e 24. e 25. b
26. e 27. d 28. a 29. d 30. c
31. d 32. d 33. b 34. a 35. d
36. e 37. e 38. c 39. c 40. c
41. e 42. c 43. c 44. d 45. b
46. c 47. e 48. a 49. d 50. e