Você está na página 1de 14

2Ο ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ

ΤΕΣΤ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

1. Ποιος από τους παρακάτω ΔΕΝ είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα
των δημοκρατικών στις ΗΠΑ;
a. Μπάρακ Ομπάμα
b. Τζων Μακ Κέιν
c. Χίλαρι Κλίντον
d. Τζων Έντουαρντς

2. Συνήθως τα καλοκαίρια, ένα μέρος του αρκτικού πάγου λιώνει και


σχηματίζεται ξανά τον επόμενο χειμώνα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίας πόσο
τοις εκατό του πάγου της Αρκτικής έλιωσε και ουδέποτε επανασχηματίστηκε;
a. 10%
b. 15%
c. 20%
d. 30%

3. Ποια από τις παρακάτω χώρες εντάχθηκε από τον Ιανουάριο του 2008 στη
ζώνη του ευρώ;
a. Η Βουλγαρία
b. Η Ιρλανδία
c. Η Κύπρος
d. Η Τσεχία

4. Ποιος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 2007


a. Μοχάμεντ Γιουνούς
b. Ουανγκάρι Μαθάι
c. Ο Αλ Γκορ
d. Νέλσον Μαντέλα

5. Ποια χώρα ανέλαβε την Προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2008;
a. Η Σλοβενία
b. Η Γαλλία
c. Η Ιταλία
d. Η Μάλτα

6. Ποιος από τους παρακάτω είναι ο Διαμεσολαβητής του ζητήματος των


Σκοπίων;
a. Ο Αλ Κγορ
b. Ο Μπαν Γκι Μουν
c. Ο Τόμας Μίλλερ
d. Ο Μάθιου Νίμιτς

7. Πόσες χώρες συμμετείχαν στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας
τον Ιανουάριο του 2008;
a. 27
b. 88
c. 60
d. 85
8. Από το πόρισμα δεν μπόρεσε κανείς να ……………. ασφαλή συμπεράσματα.
a. εξάγει
b. εξαχθεί
c. εξάγεται
d. εξαγάγει

9. Ο ρόλος του ως ……… είναι σημαντικός.


a. διευθυντής
b. διευθυντών
c. διευθυντή
d. διευθυντές

10. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν όλοι ……… ηλικίας.


a. ανεξαρτήτου
b. ανεξάρτητα
c. ανεξαρτήτων
d. ανεξαρτήτως

11. Στη δουλειά αυτή με ……… πρόσφατα.


a. πρόσβαλαν
b. προσέλαβαν
c. προσέβαλαν
d. πρόσλαβαν

12. Οι απόψεις του για το ζήτημα άλλαξαν ………


a. άρδην
b. αμαχητί
c. αναφανδόν
d. απνευστί

13. Από ποια γλώσσα κατάγεται η λέξη πιπέρι;


a. αραβική
b. ινδική
c. αρχαία ελληνική
d. τουρκική

14. Από ποια γλώσσα κατάγεται η λέξη χαβιάρι;


a. αρχαία ελληνική
b. ιταλική
c. ρωσική
d. γαλλική

15. Οι λέξεις τοίχος/τείχος είναι:


a. συνώνυμα
b. παρώνυμα
c. ομώνυμα
d. ταυτόσημα

16. «Ο Γιώργος είναι επιμελής μαθητής». Η πρόταση ως προς το περιεχόμενό


της είναι:
a. κρίσεως
b. επιθυμίας
c. επιφωνηματική
d. ερωτηματική

17. «Τα φαγητά είναι της ώρας». Η γενική της «ώρας» είναι:
a. κατηγορηματική
b. της ιδιότητας
c. της αξίας
d. αντικειμενική

18. Τα «ενώτια» είναι:


a. ενώσεις
b. σκουλαρίκια
c. έντομα
d. σημασίες

19. «αινώ» σημαίνει:


a. ανυμνώ
b. ξεσηκώνω
c. πατώ
d. επαινώ

20. «κυβευτής» είναι αυτός που:


a. κατασκευάζει κύβους
b. σκέφτεται λογικά
c. παίζει ζάρια
d. μεταφέρει βάρη

21. Αύριο θα παιχτεί το τελευταίο ……………. αυτής της τηλεοπτικής σειράς.


a. επεισόδειο
b. επισόδειο
c. επεισόδιο
d. επισόδιο

22. Μεταξύ των αθλητών πρέπει να υπάρχει ευγενής ………


a. άμιλλα
b. άμιλα
c. άμυλλα
d. άμμιλα

23. Στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται αιφνίδια ……… του καιρού.


a. επιδείνωση
b. επειδείνωση
c. επιδείνοση
d. επειδείνοση

24. Η Σλοβενία προήλθε από τη διάσπαση:


a. της Γιουγκοσλαβίας
b. της Πολωνίας
c. της ΕΣΔΔ
d. της Τσεχοσλοβακίας
25. Ο χρόνος περιστροφής της Σελήνης γύρω από τον άξονά της είναι:
a. 24 ώρες
b. 8 ώρες
c. ίσος με το χρόνο περιφοράς της γύρω από τη Γη
d. 365 ημέρες

26. Ποια από τις παρακάτω λίμνες είναι τεχνητή;


a. η Τριχωνίδα
b. του Ταυρωπού
c. η Βεγορίτιδα
d. η Μικρή Πρέσπα

27. Οι πολιτείες των ΗΠΑ είναι:


a. 48
b. 49
c. 52
d. 50

28. Σύμφωνα με την κβαντική θεωρία η ενέργεια:


a. συμπυκνώνεται σε μορφή μάζας
b. εκπέμπεται συνεχώς
c. εκπέμπεται σε διακριτές ποσότητες
d. επηρεάζει τη ροή του χρόνου

29. Ως έννοια, ο «ελεύθερος χρόνος»:


a. υπήρχε ανέκαθεν
b. έλκει την καταγωγή του στον πολιτισμό του μεσαίωνα
c. είναι προϊόν του αστικού πολιτισμού
d. είναι προϊόν της ζωής στις μεγάλες πόλεις

30. Αναμνήσεις από τη βυζαντινή ζωγραφική και αγιογραφία, από την παράδοση
της ορθοδοξίας και διδακτικά μηνύματα χαρακτηρίζουν έντονα το έργο του:
a. Φώτη Κόντογλου
b. Κωνσταντίνου Μαλέα
c. Κωνσταντίνου Παρθένη
d. Νικολάου Λύτρα

31. Τα βιτρό είναι γνωστά κυρίως από τη χρήση τους σε:


a. ανάκτορα του μεσαίωνα
b. καθεδρικούς ναούς του μεσαίωνα
c. πανεπιστημιακά κτίρια του μεσαίωνα
d. πύργους του μεσαίωνα

32. Κατά το 17ο αιώνα θεωρείται ως τέχνη των ηγεμόνων και της καθολικής
εκκλησίας:
a. το ροκοκό
b. το μπαρόκ
c. ο κλασικισμός
d. ο νεοκλασικισμός
33. Τα τεθλασμένα και οξυκόρυφα τόξα αποτελούν κοινό διακοσμητικό στοιχείο
της αραβικής αρχιτεκτονικής και:
a. του γοτθικού ρυθμού
b. του ρωμανικού ρυθμού
c. του κλασικισμού
d. του ρυθμού βασιλικής

34. Τα πρώιμα ρωμαϊκά πορτραίτα είναι γνωστά για:


a. την εξιδανίκευση των προσώπων που απεικονίζουν
b. τις αλληγορίες που εκφράζουν
c. την πρωτοτυπία τους
d. το ρεαλισμό τους

35. Το πρώτο ελληνικό κράτος περιλάμβανε τις περιοχές:


a. Πελοπόννησο, Στερεά και Κυκλάδες
b. Πελοπόννησο, Στερεά, Κυκλάδες και Σποράδες
c. Πελοπόννησο, Στερεά, Κυκλάδες, Σποράδες και Εύβοια
d. Πελοπόννησο, Στερεά, Κυκλάδες, Σποράδες, Εύβοια και Άρτα.

36. Επιλέξτε την σωστή χρονολογική σειρά των παρακάτω ιστορικών περιόδων:
a. Δικτατορία του Πάγκαλου – Δικτατορία του Κονδύλη – Δικτατορία της
4ης Αυγούστου – Δικτατορία των Συνταγματαρχών
b. Δικτατορία του Κονδύλη – Δικτατορία του Πάγκαλου – Δικτατορία της
4ης Αυγούστου – Δικτατορία των Συνταγματαρχών
c. Δικτατορία της 4ης Αυγούστου – Δικτατορία των Συνταγματαρχών –
Δικτατορία του Πάγκαλου – Δικτατορία του Κονδύλη
d. Δικτατορία της 4ης Αυγούστου – Δικτατορία των Συνταγματαρχών –
Δικτατορία του Κονδύλη – Δικτατορία του Πάγκαλου.

37. Η πιο επικίνδυνη φάση του Ψυχρού Πολέμου ήταν:


a. ο πόλεμος της Κορέας
b. ο πόλεμος του Βιετνάμ
c. η κρίση της Κούβας
d. η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

38. Επιλέξτε σε σωστή χρονολογική σειρά τους παρακάτω σταθμούς της


ευρωπαϊκής ενοποίησης:
a. Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Άνθρακα και Χάλυβα – ίδρυση
της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας – δημιουργία του «ευρώ»
(€) – κατάρτιση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης
b. Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Άνθρακα και Χάλυβα – ίδρυση
της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας – ίδρυση της Ευρωπαϊκής
Ένωσης – υπογραφή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης – ίδρυση της
Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
c. Υπογραφή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης – ίδρυση της
Ευρωπαϊκής Ένωσης – ίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής
Ένωσης – κατάρτιση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης
d. Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Άνθρακα και Χάλυβα – ίδρυση
της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας – υπογραφή της Ενιαίας
Ευρωπαϊκής Πράξης – ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ίδρυση της
Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
39. Ο τίτλος «πιστός εν Χριστώ βασιλεύς» υιοθετήθηκε πρώτα από τον
αυτοκράτορα:
a. Μεγάλο Κωνσταντίνο
b. Ηράκλειο
c. Θεοδόσιο Α΄
d. Ιουστινιανό

40. Την κοινωνική βάση του Θεματικού στρατού των Βυζαντινών αποτελούσαν:
a. οι προνοιάριοι
b. οι στρατιώτες-αγρότες
c. οι πάροικοι
d. οι παλατιανοί

41. Ως κοιτίδα της Αναγέννησης θεωρείται:


a. η Μαγεντία της Γερμανίας όπου εφευρέθηκε η τυπογραφία
b. η περιοχή της Φλάνδρας
c. το Παρίσι και το Λονδίνο
d. οι ακμαίες οικονομικά πόλεις της Ιταλίας

42. Τα πρώτα κεραμικά σκεύη κατασκευάζονται κατά:


a. την Νεολιθική εποχή
b. την Μεσολιθική εποχή
c. την Παλαιολιθική εποχή
d. την πρώιμη εποχή του Χαλκού

43. Τα τυραννικά καθεστώτα στην Αρχαιότητα πολλές φορές:


a. επιβλήθηκαν παρά την αντίσταση του λαού
b. στηρίζονταν στη δύναμη των αριστοκρατών
c. υπονομεύτηκαν από τις οικονομικές ανισότητες
d. κέρδισαν, στην αρχική τους φάση, την λαϊκή υποστήριξη

44. Οι πιο ριζοσπαστικοί νεωτερισμοί της δημοκρατίας της κλασικής Αθήνας


αφορούσαν στο θεσμό:
a. της Εκκλησίας του Δήμου
b. της Βουλής των Πεντακοσίων
c. της Ηλιαίας
d. των Δέκα Στρατηγών.

45. Πώς ορίζουμε στα οικονομικά την μακροχρόνια περίοδο;


a. Χρονικά, μετά από ένα έτος
b. Όταν όλοι οι συντελεστές μπορούν να μεταβληθούν
c. Ανάλογα με τις συνθήκες ζήτησης του προϊόντος
d. Όταν τα πάγια έχουν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό

46. Η συνάρτηση παραγωγής…


a. Μας δείχνει την σχέση παραγωγικών συντελεστών και ποσότητας
προϊόντος
b. Ισχύει μόνο μακροχρόνια
c. Ισχύει μόνο στα καταναλωτικά αγαθά
d. Δεν μπορεί να παρασταθεί μαθηματικά
47. Ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης..
a. Αναφέρεται στην μακροχρόνια περίοδο
b. Αναφέρεται στην βραχυχρόνια περίοδο
c. Είναι βασικό εργαλείο της στατιστικής
d. Αναφέρεται στην απόσβεση του κεφαλαίου

48. Τί από τα παρακάτω είναι σταθερό κόστος;


a. Το ηλεκτρικό ρεύμα
b. Το ενοίκιο
c. Οι μισθοί
d. Το μελάνι για τους εκτυπωτές

49. Το μέσο συνολικό κόστος ισούται με…


a. Το σταθερό συν το μεταβλητό
b. Το συνολικό μείον το μέσο μεταβλητό
c. Το μέσο σταθερό συν το μεταβλητό
d. Το μέσο σταθερό συν μέσο μεταβλητό

50. Το μέσο σταθερό κόστος όσο αυξάνει η ποσότητα του προϊόντος…


a. Αυξάνεται
b. Μειώνεται
c. Πρώτα αυξάνεται και μετά μειώνεται
d. Αυξάνεται με αύξοντα ρυθμό

51. Στον τέλειο ανταγωνισμό…


a. Το προϊόν είναι ανομοιογενές
b. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις
c. Βραχυχρόνια ο μεμονωμένος παραγωγός μπορεί να επηρεάσει την
τιμή του προϊόντος που διαθέτει
d. Υπάρχει ασύμμετρη πληροφόρηση

52. Το καρτέλ εκδηλώνεται…


a. Στο μονοπώλιο
b. Στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό
c. Στο ολιγοπώλιο
d. Στον τέλειο ανταγωνισμό

53. Τί από τα παρακάτω δεν είναι το χρήμα;


a. Μονάδα μέτρησης αξιών
b. Μέσο ανταλλαγής
c. Μονάδα διατήρησης αξιών
d. Μέσο μέτρησης εναλλακτικού κόστους

54. Η εκδοτική τράπεζα ΔΕΝ


a. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης χρήματος
b. Δέχεται καταθέσεις των πολιτών
c. Ασκεί εποπτεία στην λειτουργία των εμπορικών τραπεζών
d. Ασκεί νομισματική και πιστωτική πολιτική και δεν προσδιορίζει την
ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί σε μία οικονομία.
55. Στη διαίρεση α:5 όπου α φυσικός αριθμός, ποιος αριθμός μπορεί να είναι το
υπόλοιπο;
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

56. Με ένα χαρτονόμισμα των 100Є αγοράζουμε όσα περισσότερα παγωτά των
0,80Є γίνεται. Πόσα ρέστα θα πάρουμε;
a. 0 Є
b. 20 Є
c. 0,15 Є
d. 0,20 Є

57. Περιμένοντας στην ουρά μιας τράπεζας διαπίστωσα ότι μπροστά μου ήταν 2
άνθρωποι περισσότεροι από όσους ήταν πίσω μου. Συνολικά στην ουρά ήταν
τριπλάσιοι άνθρωποι από αυτούς που ήταν πίσω μου. Πόσοι ήταν μπροστά
μου;
a. 5
b. 6
c. 2
d. 3

58. Πόσα χρόνια πρέπει να τοκισθεί ένα κεφάλαιο με 8% ώστε να τριπλασιασθεί;


a. 10 χρόνια
b. 8 χρόνια
c. 25 χρόνια
d. είναι ελλειπή τα στοιχεία.

59. Ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος από τα 3/5 του κατά 10;
a. 36
b. 29
c. 18
d. 25

60. Μια τηλεόραση στοιχίζει 80 Є. Πόσο πρέπει να πουληθεί για να φέρει κέρδη
20%;
a. 96 €
b. 64 €
c. 90 €
d. 100 €

61. Ρώτησαν ένα δάσκαλο πόσους μαθητές έχει και απάντησε: <<Αν είχα
τριπλάσιους θα ήταν περισσότεροι από 100. Αν είχα διπλάσιους θα ήταν
λιγότεροι από 80. Ο αριθμός τους μπορεί να γραφτεί σαν χ²>> Πόσοι είναι οι
μαθητές;
a. 38
b. 36
c. 25
d. 49
62. Ανάμειξε κάποιος 480 lit κρασί των 4 Є το κιλό με νερό και πουλώντας το με
την ίδια τιμή κερδίζει 10% στην τιμή αγοράς. Πόσο νερό έριξε;
a. 48 lit
b. 50 lit
c. 480 lit
d. 240 lit

63. Ο Γιάννης γεννήθηκε 4 χρόνια μετά την αδελφή του. Σήμερα ο Γιάννης είναι
52 ετών. Πριν 18 χρόνια η αδελφή του πήγε στην Αυστραλία. Πόσων ετών
ήταν τότε η αδελφή του;
a. 34
b. 38
c. 36
d. 30

64. Στέκομαι στο 3ο σκαλοπάτι της σκάλας και πρέπει να ανέβω ακόμα 8
σκαλοπάτια για να είμαι στο μέσο της σκάλας. Πόσα σκαλοπάτια έχει η
σκάλα;
a. 21
b. 22
c. 23
d. 20

65. Ένα αυτοκίνητο διανύει μια απόσταση σε 6 ώρες. Αν η μέση ταχύτητά του
μειωθεί κατά 4% τότε θα διανύσει την απόσταση σε:
a. 5 ώρες
b. 6 ώρες και 15 min
c. 5 ώρες και 10 min
d. 6 ώρες και 25 min

66. Ένας λαγός τρέχει με ταχύτητα 90 km/h και περνάει μια γέφυρα σε 48 sec.
Πόσο είναι το μήκος της γέφυρας;
a. 4320 m
b. 1870 m
c. 1200 m
d. 1800 m

67. Η μητέρα του Γιάννη και της Ελένης είναι 60 ετών. Ο Γιάννης είναι 26 ετών και
η Ελένη 23 ετών. Μετά από πόσα χρόνια η ηλικία της μητέρας θα είναι ίση με
το άθροισμα των ηλικιών του Γιάννη και της Ελένης;
a. 11
b. 20
c. 10
d. 16

68. 8 μοδίστρες σε 4 ημέρες έραψαν 100 φούστες. Πόσες όμοιες φούστες θα


ράψουν 10 μοδίστρες αν εργασθούν 12 ημέρες;
a. 350
b. 375
c. 470
d. 480
69. 180 κατασκηνωτές έχουν τρόφιμα για 30 ημέρες. Αν ήταν 200 οι
κατασκηνωτές για πόσες μέρες θα έφταναν τα τρόφιμα;
a. 34
b. 25
c. 28
d. 27

70. Σε μια ευθεία είναι τα σημεία Α, Β, Γ, Δ. Αν είναι ΑΒ = 25cm, το ΒΓ είναι το


μισό του ΑΔ και το ΓΔ είναι το ⅓ του ΑΔ, το μήκος του ΑΔ είναι:
a. 150cm
b. 250cm
c. 50cm
d. 180cm

71. Τρεις διαδοχικοί άρτιοι αριθμοί έχουν άθροισμα 72. Ποιος είναι ο μεσαίος;
a. 24
b. 22
c. 26
d. 20

72. Η εξίσωση χ-3= -13 έχει λύση τον αριθμό


a. -16
b. +16
c. -10
d. +10

73. Η συνάρτηση y=0,325χ παριστάνει:


a. ευθεία που περνάει από το σημείο (0,0)
b. ευθεία που περνάει από το σημείο (-5,5)
c. ευθεία παράλληλη με τον άξονα χχ΄
d. ευθεία παράλληλη με τον άξονα yy΄

74. Έχουμε τις ισότητες:


1) 3•4² = 144
2) 3²•4 = 36
3) (3•4)² = 144
Να τις χαρακτηρίσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος). Η απάντηση είναι:
a. ΛΛΣ
b. ΛΣΣ
c. ΣΛΛ
d. ΛΣΛ

75. 20 συμμαθητές συναντήθηκαν μετά από 10 χρόνια και ο καθ΄ ένας έκανε ένα
δώρο σε όλους τους άλλους. Πόσα δώρα μοιράσθηκαν;
a. 190
b. 380
c. 200
d. 360
76. Έχουμε τη συνάρτηση φ(χ) = χ⁴ - 1 ισχύει:
a. φ(-2)=16
b. φ(√2)=3
c. φ(√2)=7
d. φ(-3)=82

77. Η παράσταση 302² - 298² ισούται με:


a. 5000
b. 8
c. 2400
d. 324

78. Ένας εξαψήφιος αριθμός διαιρείται με τους αριθμούς 2,3,4,5,9,25. Σβήνουμε


τα τρία πρώτα του ψηφία. Ο αριθμός που μένει διαιρείται σίγουρα:
a. με τους 2,3,5,9
b. με τους 3,5,4,25
c. με τους 2,4,9,25
d. με τους 2,4,5,25

79. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος διψήφιος αριθμός που διαιρείται με τους 2,3,4;
a. 24
b. 48
c. 60
d. κανένας από αυτούς

80. Η ποίησή του, καθόλου λυρική, παρά τις ρομαντικές καταβολές της, είναι
κυρίως πολιτική και σατιρική:
a. Αλέξανδρος Ρίζος-Ραγκαβής
b. Αλέξανδρος Σούτσος
c. Παναγιώτης Σούτσος
d. Ιακωβάκης Ρίζος-Νερουλός

81. Ο Θάνος Βλέκας είναι έργο του:


a. Ιάκωβου Πιτσιπίου
b. Γρηγορίου Παλαιολόγου
c. Παύλου Καλλιγά
d. Δημητρίου Βικέλα

82. Συναίρεσε στο έργο του επιρροές από τον Παρνασσισμό, τον Συμβολισμό και
το επιστημονικό πνεύμα της εποχής του. Πολυμαθής και αυτοδίδακτος,
τραυματισμένος από την εμπειρία της ορφάνιας:
a. Γεώργιος Δροσίνης
b. Ιωάννης Γρυπάρης
c. Κώστας Κρυστάλλης
d. Κωστής Παλαμάς

83. Η γλώσσας του, προσωπική και ιδιότυπη, έχει επηρεαστεί από την γλώσσα
της εκκλησίας και της υμνογραφίας:
a. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
b. Γεώργιος Βιζυηνός
c. Ανδρέας Καρκαβίτσας
d. Ιωάννης Κονδυλάκης
84. Βασικός εκπρόσωπος του κοινωνικού ή ιδεολογικού μυθιστορήματος στην
Ελλάδα, συνεχίζει στο στίγμα του Ζητιάνου του Καρκαβίτσα.
a. Κωνσταντίνος Θεοτόκης
b. Γρηγόριος Ξενόπουλος
c. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
d. Μιχαήλ Μητσάκης

85. Κορυφαία μορφή του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού:


a. Σίλλερ
b. Χέγκελ
c. Γκαίτε
d. Βίνκελμαν

86. Συγγραφέας του Ροβινσώνα Κρούσου:


a. Τζόναθαν Σουίφτ
b. Ντάνιελ Ντεφόε
c. Μπομαρσέ
d. Μαριβώ

87. Συγκέρασε το κοινωνικό με το ψυχολογικό μυθιστόρημα ανιχνεύοντας τα


τραγικά διλήμματα του σύγχρονου ανθρώπου.
a. Τουργκένιεφ
b. Ουγκώ
c. Ίψεν
d. Ντοστογιέφσκι

88. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας διορίζεται από :


a. τον αρμόδιο Υπουργό του
b. το Υπουργικό Συμβούλιο
c. την Κυβέρνηση
d. τον Πρωθυπουργό

89. Η χώρα οργανώνεται με βάση το:


a. αποκεντρωτικό σύστημα
b. σύστημα διοικητικής αυτοδιοίκησης
c. συγκεντρωτικό σύστημα,
d. και τα τρία ανωτέρω

90. Στα κεντρικά κρατικά όργανα συγκαταλέγεται:


a. ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας
b. ο Νομάρχης
c. ο Δήμαρχος
d. ο Υφυπουργός

91. Αιρετά κρατικά όργανα υπηρετούν:


a. στη νομοθετική και στη δικαστική εξουσία
b. στη δικαστική εξουσία
c. στη νομοθετική εξουσία
d. στη δικαστική και στη εκτελεστική εξουσία

92. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι:


a. ΑΔΑ
b. μη κερδοσκοπική οργάνωση
c. ομάδα πίεσης
d. σύλλογος για την προστασία των καταναλωτών

93. Α.Δ.Α.Ε. σημαίνει:


a. Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών
b. Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Ενέργεια
c. Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Έρευνας
d. Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Επικοινωνιών

94. Κανονιστικές πράξεις εκδίδουν:


a. Όργανα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας
b. Αποκλειστικά όργανα της εκτελεστικής εξουσίας
c. Όργανα της δικαστικής και της νομοθετικής εξουσίας
d. Αποκλειστικά όργανα της κεντρικής εκτελεστικής εξουσίας

95. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι:


a. ο Σύμβουλος που εκλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο
b. ο Δήμαρχος
c. ένας δημοτικός σύμβουλος
d. εκείνος που θα αποφασίσει ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και
Αποκέντρωσης

96. Μεγαλύτερη τυπική ισχύ έχει:


a. το Σύνταγμα
b. ο τυπικός νόμος
c. οι κανονιστικές πράξεις
d. το διεθνές δίκαιο

97. Η Δημοτική Συγκοινωνία υπάγεται:


a. στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών
b. στο Δήμο
c. στη Νομαρχία
d. στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων

98. Στη Σύμβαση παραχώρησης ο ανάδοχος :


a. καλύπτει το κόστος με δικά του κεφάλαια και το εκμεταλλεύεται
προκειμένου να αποπληρώσει το κόστος
b. αναδέχεται δημόσια λειτουργία και υπηρετεί το κράτος
c. παραχωρεί περιουσιακά του στοιχεία στο κράτος δυνάμει συμβάσεως
d. είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου

99. Αρχή της νομιμότητας σημαίνει:


a. ότι όλες οι πράξεις της διοίκησης είναι νόμιμες μέχρι να ακυρωθούν
από τον διοικούμενο
b. ότι η δράση της διοίκησης πρέπει να αναφέρεται στους νόμους
c. ότι η δράση της διοίκησης πρέπει να στηρίζεται στον νόμο και να μην
τον παραβιάζει
d. ότι το κράτος λειτουργεί νόμιμα

100. Η χερσόνησος του Άθω διοικείται:


a. από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
b. από τις 20 ιερές Μονές του
c. από τον καταστατικό του χάρτη
d. Από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος

Τις ερωτήσεις επιμελήθηκαν Εισηγητές των


Φροντιστηρίων Δ. ΜΠΟΝΙΑΣ
2ο ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ
ΤΕΣΤ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1 Β 26 B 51 B 76 B
2 D 27 D 52 C 77 C
3 C 28 C 53 D 78 D
4 C 29 D 54 B 79 D
5 A 30 A 55 A 80 B
6 D 31 B 56 A 81 C
7 B 32 B 57 A 82 D
8 D 33 A 58 C 83 A
9 A 34 D 59 D 84 A
10 A 35 C 60 A 85 C
11 B 36 A 61 B 86 B
12 A 37 C 62 A 87 D
13 C 38 D 63 B 88 B
14 A 39 B 64 A 89 A
15 B 40 B 65 B 90 D
16 A 41 D 66 C 91 C
17 A 42 A 67 A 92 A
18 B 43 D 68 B 93 A
19 A 44 C 69 D 94 B
20 C 45 B 70 A 95 B
21 C 46 A 71 A 96 A
22 A 47 B 72 C 97 B
23 A 48 B 73 A 98 A
24 A 49 D 74 B 99 C
25 C 50 B 75 B 100 B