Você está na página 1de 18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY
More NextBlog

CreateBlog SignIn

APPSC MATERIAL
CompleteAPPSCExamsMaterial
Home

TSPSC Exam Portal

CAREER MAGAZINES

CURRENT AFFAIRS

DAILY DOSE

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!

KEY

GENERAL STUDIES

PREVIOUS PAPERS

AP STATE EXAMS

QUESTION PAPERS

PRIVACY POLICY

SOLVED PAPERS

ShowingpostswithlabelECONOMY. Showallposts

Monday,April6,2015

A.P.SOCIOECONOMICSURVEY201415

Manorama
Yearbook2016
INR258.00

www.BidVertiser.com

Shopnow

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

CurrentAffairs
Quarterly...

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!

INR140.00
Shopnow

www.BidVertiser.com
?

Youmightalsolike:

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

1/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

APPSC
NOTIFICATION

TrophiesinIndian
Sports

PublicPrivate
Partnerships(PPP)
inIndia

CURRENT
AFFAIRSMCQs

Linkwithin

GeneralStudies
Manual...

Postedbyraghuramat11:00AM

0comments

Linkstothispost

Labels:ECONOMICSURVEY2015,ECONOMY,GENERALSTUDIES

INR962.00
Shopnow

Sunday,March8,2015

IndianEconomyPracticeQuestionsforAll
CompetitiveExams

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

1. Which of the following factor forms the invisible account of the Balance of
Paymentsofacountry?
(a)Internationaltradeinservices.
(b)Incomeassociatedwithnonresidentassetsandliabilities.
GeneralStudies
forCivil...
INR1,139.00
Shopnow

(c)Remittanceofworkerincome.
(d)Alltheabove.
Answer:(d)
Explanation: Balance of payment broadly comprises of current and capital
accounts. Current account records export and import of goods (visible items),
export and import of services (invisible items) and unilateral transfers from one

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com
?

countrytoanother.
2.Whichofthefollowingispartofcapitalaccountofacountry?
(a)Exportandimportofgoods.
(b)Exportandimportofservices.
GeneralStudies
PaperI(2016)
INR770.00
Shopnow

(c)Unilateraltransfersfromonecountrytoanother.
(d)NRIdeposits.
Answer:(d)
Explanation: Capital account of a country includes foreign direct investment,
portfolioinvestment,externalcommercialborrowings,NRIdepositsamongothers.
3.WhatisGreenfieldinvestment?
(a) A form of foreign direct investment where a parent company starts a new
ventureinaforeigncountrybyconstructingnewoperationalfacilities.
(b)Aformofforeigndirectinvestmentwhereacompanypurchasesorleases
existingproductionfacilitiestolaunchanewproductionactivity.
(c)InvestmentbynonresidentIndians.

GeneralStudies
Paper2(2016)

(d)Investmentinsharesanddebts.

INR647.00

Answer:(a)

Shopnow

Explanation:Aformofforeigndirectinvestmentwhereaparentcompanystarts
a new venture in a foreign country by constructing new operational facilities is
called Greenfield Investment. A form of foreign direct investment where a
company purchases or leases an existing production facility to launch a new
productionactivityiscalledBrownfieldInvestment.
4.WhichofthefollowingisnotafeatureofPradhanMantriJanDhanYojana?
(a)Providinguniversalaccesstobankingfacilities.

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

2/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY
(b)ProvidingBasicBankingAccountswithoverdraftfacilityofRs.5000aftersix
monthsandRuPayDebitcardwithinbuiltaccidentinsurancecoverofRs.1lakh
andRuPayKisanCard
(c)FinancialLiteracyProgramme

TelanganaStatePublic
ServiceCommission
ExamPortal

(d)Issuanceofcreditcards.
Answer:(d)
GeneralStudies
(CSAT)...

Explanation: The PMJDY has been conceived as a national mission on financial

INR475.00

inclusionwiththeobjectiveofcoveringallhouseholdsinthecountrywithbanking

Shopnow

facilities and having a bank account for each household. Financial inclusion or
inclusive financing is the delivery of financial services at affordable costs to
sectionsofdisadvantagedandlowincomesegmentsofsociety.
PhaseI(15thAugust,201414thAugust,2015)

Universalaccesstobankingfacilities
Providing Basic Banking Accounts with overdraft facility of Rs.5000 after six
monthsandRuPayDebitcardwithinbuiltaccidentinsurancecoverofRs.1lakh
andRuPayKisanCard.
FinancialLiteracyProgramme

ThePearson
Concise...
INR189.00
Shopnow

PhaseII(15thAugust201515thAugust,2018)
Creation of Credit Guarantee Fund for coverage of defaults in overdraft
A/Cs
MicroInsurance
UnorganizedsectorPensionschemeslikeSwavlamban
5.WhichofthefollowingisnotafunctionofReserveBankofIndia?
(a)Regulationofcredit.
(b)Regulationofforeignexchange.
(c)Managementoffiscaldeficit.
(d)Bankertothegovernmentandcommercialbanks.

21YearsCSAT
General...
INR210.00
Shopnow

Answer:(c)
Explanation: Set up in 1935, RBIs main functions include regulation of credit,
regulationofforeignexchange,bankertothegovernmentandcommercialbanks,
issueofnotesandcoinsandlenderoflastresort.
6.WhichofthefollowingisaqualitativecreditcontroltoolusedbyRBI?
(a)Moralsuasion.
(b)Openmarketoperations.
(c)Reporate.
(d)Cashreserverequirement.

GeneralStudies
PaperI

Answer:(a)

INR825.00

Explanation: Moral suasion is application of pressure but not force to get

Shopnow

members to adhere to a policy or advice that RBI gives. Other qualitative credit

AndhraPradeshSocio
EconomicSurvey2013
2014

A.P.BUDGET201415

control tool includes margin requirements, consumer credit regulations, RBI


guidelines,rationingofcredit.
7.Considerthefollowingstatements.
1. Bharat Bill payment System is a proposed centralized bill payments
infrastructure which will enable customers to pay a variety of bills anytime

ANDHRAPRADESH
STATESTATISTICAL
ABSTRACT

anywhere.

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

3/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY
2.IthasbeenproposedbyRBI.
3.TheNationalPaymentsCorporationofIndia(NPCI)hasbeendesignatedas
theauthorizedBharatBillPaymentCentralUnit.
Whichoftheabovestatementsarecorrect?
(a)1and2.
(b)1and3.

TheMega
Yearbook...

(c)2and3.

INR176.00

(d)1,2and3.

ConstitutionofIndia
(FullText)

Shopnow

Answer:(d)

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) proposes to set up anytime


anywhere bill payment system under Bharat Bill Payment System (BBPS). The
BBPS is designed to function as a tiered structure for operating the bill payment
systeminthecountrywithasinglebrandimageprovidingconvenienceofanytime
anywherebillpaymenttocustomers.TheNationalPaymentsCorporationofIndia
(NPCI) has been designated as the authorized Bharat Bill Payment Central Unit
(BBPCU) to set the standards for BBPS processes which need to be adhered to
byallauthorizedoperatingunitsunderthesystem.
8.ConsiderthefollowingstatementsaboutSwachhBharatKosh.
1. Funds will be used for improving cleanliness levels in rural and urban areas,
includinginschools.
2.ItwillbeundertheMinistryofTourism.
3.ItsfunctioningwillbemonitoredonquarterlybasisbytheFinanceMinisterand
bythePrimeMinisterfromtimetotime.
4.Projectsunderitwillbeimplementedandcarriedoutbytheexistinginstitutions
at the state, district, and sub district level and no new institutions would be

application/pdf
icon
Preface
application/pdf
icon
Contents
application/pdf
icon
Parts I to XXII
application/pdf
icon
Schedules I to XII
application/pdf
icon
Appendix I & II
application/pdf
icon
Index

created.

Whichoftheabovestatementsarecorrect?

TeluguCurrentAffairs

(a)1,2,3and4.
(b)1,2and3.
(c)1,3and4.
(d)2,3and4.

Answer:(c)
Explanation:GovernmentrecentlylaunchedafundSwachhBharatkoshthatwill
be used be used for improving cleanliness levels in rural and urban areas,
including in schools. As a top priority, funds will be used to bring out innovative
projects and girl toilets. It will be under the Ministry of Finance and will be
managed by a Governing Council headed by Expenditure Secretary. Its
functioningwillbemonitoredonquarterlybasisbytheFinanceMinisterandbythe
PrimeMinisterfromtimetotime.Projectsunderitwillbeimplementedandcarried
out by the existing institutions at the state, district, and sub district level and no
new institutions would be created. These funds will finance activities such as
constructionofnewtoiletsaswellasrepairandrenovationofdysfunctionaltoilets
in rural areas, urban areas, elementary, secondary and senior secondary
government schools, aanganwaadis. It will be also used for constructing water
linestothetoilets,trainingandskilldevelopmenttomaintainhygieneinthetoilets
aswellasotheractivitiestoimprovesanitation.
9.WhatisthefullformofNITIAayog?

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

4/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY
(a)NationalInstitutetoTransformIndia.
(b)NationalInstituteforTransformingIndia.
(c)NationalInstitutiontoTransformIndia.
(d)NationalInstitutionforTransformingIndia.
Answer:(d)
10.Swabhimanisa:
(a)Financialinclusioninitiative.
(b)PensioninitiativeforBPLfamilies.
(c)Insurancepolicyforwomen.
(d)Ruralinfrastructureproject.
Answer:(a)
Explanation: Swabhiman aims at providing branchless banking through the
servicesofbankingcorrespondents(BankSathi).
11.AccordingtoSureshTendulkarReport,Whatpercentageofpopulation
wasunderthepovertyLinein200405?
A.36%
B.37.2%
C.40.2%
D.33%
Answer:B
12.WhichoffollowingstatementistrueaboutthePrimarydeficit?
A.ItisdifferencebetweenRevenuereceiptsandRevenueExpenditure
B.ItisdifferencebetweencapitalreceiptsandInterestPayment
C.ItisdifferencebetweentheFiscalDeficitandInterestPayment
D.ItisadditionofFiscalDeficitandInterestPayment
Answer:C
13.WhointroducedZamindarisysteminIndia?

VISITORSLOCATION

A.LordCarnwallis
B.LordWlliamBentinck
C.LordDalhousie
D.LordCanning
Answer:A
14.BaseEffectremainsinnews,whichoffollowingstatementistrueabout
BaseEffect:
A.ItisChangeinnumbersofitemsforwhichpricequotationsaretaken

A.P.SOCIOECONOMIC
SURVEYREPORT2011
2012ENGLISH
APSocioEconomic
SurveyReport2011
2012

B.ItmeasuresImpactoffuelitemsoninflation
C.Impactoftheriseinpricelevelinthepreviousyearovertheriseinpricelevel
inthecurrentyear
D.Problemduetomiscalculation
Answer:C
15.Whatpercentbranchesaretobeestablishedinunbankedareasunder

OtherPublicService
CommissionPrevious
Papers
KarnatakaPublicService
Commission

theprovisionofnewBankinglicensingschemes

TamilNaduPublicService
Commission

A.20%

KeralaPublicService
Commission

B.40%
C.22%
D.25%

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

MaharashtraPublic
ServiceCommission
OdishaPublicService

5/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

AppscM
4.2klikes

Answer:D

Commission

16.Whatdoesthetaxhavenmean?

GajaratPublicService
Commission

A.Importantsourceoftaxrevenueforgovernment

UttarakhandPublic
ServiceCommission

B.Countriesorstateswhichimposenotaxorverylowtaxthatattractwealthfrom
LikePage

allovertheworld.

GoaPublicService
Commission

C.Richclassofsocietythatpaysthetax
Bethefirstofyourfriendsto
likethis

D.Particularsectionofsocietythatdoesnotpaythetax
Answer:B

APPSCPREVIOUS
PAPERS

17.Ourfirstfiveyearplanprimaryfocusedon
A.AgriculturalSector
B.ManufacturingSector
C.Defenseupgradation

D.Servicesector
Answer:A
18.Whichoffollowingstatementistrueaboutchargedexpenditure?
A.Expenditurewhichrequiresvotingofparliament
B.Expenditurewhichdoesnotrequirevotingofparliament
C.Expenditurewhichisincurredonproductiveactivities
D.Expenditurewhichisincurredonsocialwelfareschemes
Answer:B
19.WhichsectorconstitutesthemaximumshareinGDPofIndia

A.PrimarySector
B.SecondarySector
C.TertiarySector
D.Noneofabove
Answer:C
20.WhooperatesthemonetarypolicyinIndia?
A.MinistryofFinance
B.ReserveBankofIndia(RBI)
C.SecurityandExchangeBoardofIndia
D.Allofabove

Google+Followers

Answer:B
raghuram

21.WhichoffollowingstatementistrueabouttheEconomicGrowth

Addtocircles

a.ItreferstoincreaseinGrossDomesticProduct(GDP)

Followerslistisprivate

b.ItreferstothelongandsustainedriseinrealGrossDomesticProduct(GDP)
c.Itischaracterizedbyfallinunemploymentrate
d.RiseinGDPonmonetaryterm

Answer:b
Explanation:Economicgrowthimplieschangeoranincreaseintherealoutputof
country. Such changes should not be momentarily. Such growth should be

QuickLinks
UPSCWebsite

maintainedforcertainperiodoftime.IncreaseinGDPowingtoincreaseinprices
cannotbetermedasEconomicGrowth.

22.MarketBasedeconomymeans
a.Alleconomicdecisionaretakenbasedonthedemandandsupplyforces
b.Someeconomicdecisionaretakenbygovernmentandotherarelefttomarket

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

6/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

TheHinduNewpaper

forces

WorldForum

c.Governmenthasfullcontrolovertheprivatesector

IGNOUGyanKosh

d.Economicdecisionsaretakenafterkeepinginviewthesocialwelfare

GlobalIssues

Answer:a

GovernmentofIndia

Explanation :Market based economy refers to the economic system where all

GovernmentofDelhi

economic decisions are taken based on the demand and supply conditions

EmploymentNews

prevailing in the market. Government has minimal interference in economic

Yojana

activities.Privateplayersarefreetoproducethegoodsandservicesbasedonthe

demandandsupplysignalsinthemarket.

STATISTICALYEARBOOK
2013

23.Quaternarysectorimplies
a.Activitiesrelatedtominingandquarrying

b.Activitiesrelatedtomanufacturing
c.Fishingactivities
d.Researchanddevelopmentalactivities
Answer:d

Explanation :Quaternary sector is characterized by the intellectual persons or


individuals or group of individual. It includes the research and development

activities. Mining and quarrying and fishing are concerned with primary sector
activities

CHILDRENININDIA2012
AStatisticalAppraisal

24.SustainableDevelopmentimplies
a.SustainedriseinrealGDP
b.Longlastingdevelopmentwithoutnegativelyimpactingtheenvironment

c.Fullexploitationofnaturalresources
d.Reductioninunemploymentandpoverty
Answer:b
Explanation :Brundtland commission in Our Common Future, also known as the
BrundtlandReportdefinedsustainabledevelopment:

"Sustainable development is development that meets the needs of the present


withoutcompromisingtheabilityoffuturegenerationstomeettheirownneeds.

MANUALONLABOUR
STATISTICS(I)2012

25.MixedEconomyImplies
a.AbsenceofPublicSector

b.Absenceofprivatesector
c.Coexistenceofpublicandprivatesector
d.Alleconomicactivitiesaremotivatedbysocialwelfare
Answer:c
Explanation :Mixed Economy is characterized by the coexistence of private and
public sectors. Generally public sector is motivated by the general welfare while

privatesectorperformeconomicactivitiesoutofprofitmotive
26.Sustainableeconomicgrowthdependsupon

STATISTICALYEARBOOK
INDIA,2012

a.Investment,notsaving
b.Saving,notinvestment
c.Bothsavingandinvestment

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

7/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY
d.Neithersavingnorinvestment
Answer:c
Explanation:Savingmakestheavailabilityoffundforcarryingouttheinvestment
activities.Investmentcannotbecarriedoutwithoutsaving.Further,savingisofno
useuntilitischannelizedintodifferentinvestmentactivities.
27.Whichofthefollowingarenotthirdworldregions?

a.LatinAmerica.
b.Asia.

CATEGORIES
APPSCDAO(6)

c.Africa.
d.Australia

APPSCEXAMDATES(38)

Answer:d

APPSCGROUP1(78)

Explanation :Various terms has been used to developing countries such as the

APPSCGROUP1
GENERALENGLISH(12)

underdeveloped countries, less developed countries, Third world countries or

APPSCGROUP1
GENERALESSAY(56)

onecandifferentiatethesecountriesfromdevelopedcountries.Theseregionsare

APPSCGROUP1MAINS
PAPER4(3)

formation,highpopulationgrowth,andlackoftechnologicaldevelopment.

APPSCGROUP2(69)
APPSCGROUP4(26)

region etc. developing countries exhibit some common features based on which
characterized by low growth rate, low saving and investment rates, low capital

28.Economicdevelopmentmeans
a.Economicgrowth.

APPSCJL(3)

b.Economicgrowthplusstructuralandqualitativechanges.

APPSCTECHNICALEXAM
PAPERS(8)

c.Improvementinthelivingstandardoftheurbanpopulation.

ASEAN(1)
ASO(2)
BIOLOGY(2)
BUDGET(24)

d.SustainableincreasesinGrossNationalProduct(GDP).
Answer:b
Explanation :Economic development means the change in growth along with
progressive changes in socioeconomic conditions of country. While Economic
growthimplieschangeoranincreaseintherealoutputofcountry.Growthmustbe

CAREERMAGAZINES(17)

accompaniedbytheprogressivereductionintheinequalitiesandsocialvagaries

CIVILSERVICES(18)

for being called economic development. Economic growth does not take into

CURRENTAFFAIRS(113)

account the social implications in form of reduction in inequalities. Change or

CURRENTAFFAIRS2011
(83)
CURRENTAFFAIRS2012
(160)
DAILYDOSE(261)
DISASTERMANAGEMENT
(50)
EBOOKS(13)

increaseinonecomponentsuchasconsumptionorinvestmentmayberegarded
astheeconomicgrowth.
29.WhooperatesthemonetarypolicyinIndia?

a.MinistryofFinance
b.ReserveBankofIndia(RBI)
c.SecurityandExchangeBoardofIndia
d.Allofabove

EBOOKS(11)
EMAGAZINES(10)
ECONOMY(126)
ENVIRONMENTALISSUES
(3)
GENERALKNOWLEDGE
(50)
GENERALSTUDIES(78)
GEOGRAPHY(59)

Answer:b
Explanation :Central Bank, The Reserve Bank of India is responsible for

implementing the monetary policy in India. RBI uses the monetary policy for
controlling the inflation and getting high rate of growth. Ministry of Finance and
SEBIarenotconcernedwithmonetarypolicy.
30.Considerthefollowingstatements:
I)Governmentdisinvestingitsshareinvariouspublicsectorundertakings
II)Processofdisinvestmentisveryfast

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

8/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

GEOLOGY(3)
GOVT.POLICIESAND
SCHEMES(31)
HALLTICKETS(14)

III) Process of disinvestment is very slow and government always falls short of
target
Whichofabovestatementsis/aretrueaboutgovernmentpolicyofdisinvestment
a.OnlyI

HERITAGE(1)
HISTORY(34)
INTERVIEWDATES(7)

b.IandIII
c.IandII

JUNIORLECTURERS(1)

d.I,IIandIII

KEY(56)

Answer:b

LOGOSSYMBOLS(2)

Explanation :Government of India is divesting its share from public sector

MISCELLANIOUS(49)

undertakings,.Mostofgovernmentundertakingswereincurringlossesduringthe

MISSIONS(6)
MODELPAPER(1)
MODELPAPERS(2)
NCERTBOOKS(1)

1991, government started downsizing its share in PSU. But the process of
disinvestmentisveryslowduetohostoflegalandpoliticalhurdles.
31.Considerthefollowingstatements
I.Multidimensionalpovertyindexwasintroducedin2010
II.Itusesdifferentfactorstodeterminepovertybeyondincomebasedlists

ORGANISATIONS(2)

III.IthasreplacedHumanPovertyIndex

PREPARATIONSTRATEGY
(10)
PREVIOUSPAPERS(59)

functioningforpeople.
Whichofabovestatementis/arecorrect?
a.IandII

b.allarecorrect
c.onlyIII

REPORTS(24)

d.IIandIV

SAARC(2)

IV. It reflects deprivations in very rudimentary services and core human

QUESTIONPAPERS(22)

RESULT(16)

pre liberalization period. Hence, after the introduction of new economic policy in

NOTIFICATIONS(32)

POLITY(56)

Answer:b
32.AmartyaSenisknownfor

SCHEMESAND
PROGRAMMES(60)

a.WelfareEconomics

SCIENCE(24)

c.IndustrialEconomics

SCIENCEAND
TECHNOLOGY(22)

d.BehavioralEconomics

APPSCJUNIOR
STENOGRAPHERS
EXAM25042010CLICK
HERE

b.MoneyandBanking
APPSCASST.TELUGU
TRANSLATORSEXAM
2010CLICKHERE

Answer:a

SOLVEDPAPERS(85)
SPORTS(21)
STATESYMBOLS(4)
STUDYMATERIAL(3)
SUMMITS(2)

33.Liquidityrefersto:
a.Wealthavailablewithinvestors
b.Easewithwhichassetscanbeconvertedintothemoney
c.Currencyconvertibility
d.Allofabove

SYLLABUS(6)
TAGLINES(4)
UNO(7)

Answer:b

APPSCGAZETTED
EXAMSOLVEDPAPERS
2006CLICKHERE

34.WhichoffollowingstatementistrueaboutthePrimarydeficit?

UPSC(33)

a.ItisdifferencebetweenRevenuereceiptsandRevenueExpenditure

WORLDGEOGRAPHY(1)

b.ItisdifferencebetweencapitalreceiptsandInterestPayment
c.ItisdifferencebetweentheFiscalDeficitandInterestPayment

BlogArchive

APPSCTOWN
PLANNINGBUILDING
OVERSEEREXAM14
032010CLICKHERE

d.ItisadditionofFiscalDeficitandInterestPayment

APPSCGROUP2OLD
PAPERSCLICKHERE

Answer:c

2016(46)
May(1)
CENTRAL
GOVERNM
ENT
SCHEMES

35. Base Effect always remains in news, which of following statement is


trueaboutBaseEffect:
a.ItisChangeinnumbersofitemsforwhichpricequotationsaretaken

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

APPSCPOLYTECHNIC
LECTURERSG.S.
PAPER2007CLICK
HERE

9/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY
b.ItmeasuresImpactoffuelitemsoninflation

April(5)

c.ItisrelatedtoImpactoftheriseinpricelevelinthepreviousyearoverthe

March(7)

riseinpricelevelsinthecurrentyear

February(21)

d.ItisrelatedProblemswhicharisesduetomiscalculation

January(12)

Answer:c

APPSCALLSOLVED
PREVIOUSPAPERS
(ENGLISHMEDIUM)
CLICKHERE

2015(85)
2014(140)
36.Whatpercentbranchesaretobeestablishedinunbankedareasunder

2013(240)

theprovisionofnewBankinglicensingscheme?

2012(548)

a.20%

2011(431)

b.40%

2010(307)

APPSCGROUP1
PRELIMSPAPERSWITH
EXPLANATIONSCLICK
HERE

c.22%
d.25%

DISASTERMANAGEMENT
STUDYMATERIAL

Answer:d
37.Whatdoesthetaxheavenmean?
a.Importantsourceoftaxrevenueforgovernment

APPSCJUNIOR
LECTURERSALL
PREVIOUSPAPERS
WITHEXPLANATIONS
CLICKHERE

b.countriesorstateswhichimposenotaxorverylowtaxthatattractwealthfrom
allovertheworld.
c.Richclassofsocietythatpaysthetax
d.Particularsectionofsocietythatdoesnotpaythetax
Answer:b

APPSCGROUP2EXAM
PAPER2008CLICK
HERE

38.Ourfirstfiveyearplanprimaryfocusedon
a.AgriculturalSector
b.ManufacturingSector
c.Defenseupgradation
d.Servicesector

APPSCGROUP4
PREVIOUSPAPERS(5
PAPERS)CLICKHERE

Answer:a

GROUPIMAINS2008
QUESTIONPAPERS
39.Considerthefollowingstatements
I)Recessionreducesthedemandsforgoodsandservices
II)Recessionleadstounemployment

III)Governmentinterferenceisdesirabletoreversetherecessionarytrends

APPSCGROUP1MAINS
GENERALENGLISH
CLICKHERE

Whichofabovestatementsis/aretrueaboutRecession
a.OnlyI
b.OnlyII
c.I,II,III
d.Noneofabove

APPSCGROUP1MAINS
PAPER1CLICKHERE

Answer:c

40.Considerthefollowingstatement:

APPSCGROUP1MAINS
PAPER2CLICKHERE

I)Governmentdisinvestingitsshareinvariouspublicsectorundertakings
II)Processofdisinvestmentisveryfast
III) Process of disinvestment is very slow and government always falls short of
target
Whichofabovestatementsis/aretrueaboutgovernmentpolicyofdisinvestment

APPSCGROUP1MAINS
PAPER3CLICKHERE

a.OnlyI
b.IandIII
c.IandII
d.I,IIandIII

APPSCGROUP1MAINS
PAPER4CLICKHERE

Answer:b

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

10/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY
APPSCGROUP1MAINS
PAPER5CLICKHERE

Youmightalsolike:

LATEST
CURRENT
AFFAIRSFOR
APPSCEXAMS

CURRENT
AFFAIRSMCQs
FORAPPSC/UPSC
EXAMS

UPPCS
PreliminaryExam
(UPCombined
State/Upper...

MaharashtraPublic
Servcie
CommissionPCS
PrelimsExam...

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

Linkwithin

Postedbyraghuramat1:10PM
Labels:ECONOMY

0comments

Linkstothispost

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

Tuesday,February17,2015

ServicesTax

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com

MakeMoneyFromYour
Site
Joinover100,000
PublishersThatAre
MakingThousandsof
Dollars!
www.BidVertiser.com
?

CONSTITUTIONOFINDIA

USEFULSITES
BANKEXAM
QUESTIONPAPERS
NainitalBankLimited
RecruitmentofClerks
Posts
*Nainital
Bank
Limited
*hasgiven
anotificationfor
recruitmentof30Clerk
vacancies.Eligible
candidatesmayapply
onlinefrom15102015
to1011201...
8monthsago

APPSCCHRONICLE

{J

,{

{{

17,2014
...
2yearsago

TARGETAPPSC
EXAMS

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

11/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY
PADMA
AWARDS
2013
President
has

Youmightalsolike:

SUCCESS
MIRROEAPRIL
2011MAGAZINE

NobelPrize
Winners2013List

CENSUSDETAILS

MissChina
crownedMiss
World2012

Linkwithin

Postedbyraghuramat11:39AM

0comments

Linkstothispost

Labels:CURRENTAFFAIRS2015,ECONOMY

Monday,February16,2015

NITIAAYOG

approvedthe
confermentof108
PadmaAwards.These
comprise04Padma
Vibhushan,24Padma
Bhushanand80Padma
ShriAwards.24ofthe
awar...
3yearsago

APPSCPORTAL
LONDONOLYMPICS
2012MEDALTALLY
RANKCOUNTRYGOL
DSILVERBRONZETOT
AL*1**USA**46**29*
*29**104**2**
CHINA**38**27**22*
*87**3**GREAT
BRITAIN**29**16*
*19**64*4RUSSIAN
FEDERA...
3yearsago

CURRENTNEWS&
VIEWS

CENSUS2011
(PROVISIONAL)

SOCIOECONOMY
ATAGLANCE

STATEPUBLICSERVICE
COMMISSIONS

APPSC
ArunachalPradeshPSC
AssamPSC
BiharPSC
ChhattisgarhPSC
GoaPSC
GujratPSC

HaryanaPSC
HPPSC
J&KPSC

A.P.ECONOMICSURVEY
200910TELUGUCLICK
HERE

JharkhandPSC
KeralaPSC
KPSC

A.P.SOCIOECONOMIC
SURVEY201011

MaharashtraPSC
Postedbyraghuramat9:35AM

1comments

Linkstothispost

Labels:ECONOMY,GENERALSTUDIES

ManipurPSC
MeghalayaPSC

Sunday,February15,2015

MizoramPSC
MPPSC

PRACTICEQUESTIONSABOUT"NITIAAYOG"

NagalandPSC
OPSC

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

12/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

1.ThinktankofGovernmentofIndiathatreplacesPlanningCommissionof
Indiais...
1)NITIVakya
2)NITIVajpayee
3)NITIPrasasthi
4)NITIDharma
5)NITIAayog
2.NITIAayogstandsfor......
1)NationalInstitutionforTransitionIndia
2)NationalInformationforTransformingIndia
3)NationalInstitutionforTakeIndia
4)NationalInstitutionforTransformingIndia
5)None

PunjabPSC
RajasthanPSC
SikkimPSC
TNPSC
TripuraPSC
UKPSC
UPPSC
WestBengalPSC

3.NITIAayogcomeintoeffectfrom....
1)1April2015
2)1April2016
3)1March2015
4)1January2015
5)25Dec2014

4.TheNITIAayogheadedby....
1)PresidentofIndia
2)FinanceMinister
3)MinisterforPlanning
4)RBIGovernor
5)PrimeMinister
5.ToreflectchangesrequiredinIndia'sgovernancestructuresandprovidea
moreactiveroleforthestategovernmentsinachievingnationalobjectives,NITI
Aayoginitiated.ItsViceChairmanappointedby.....
1)PresidentofIndia
2)VicePresidentofIndia
3)FinanceMinister
4)HomeMinister
5)PrimeMinister

INDIAECONOMIC
SURVEY200910TELUGU
CLICKHERE

6.ViceChairmanofNITIAayogis...
1)MontekSinghAhluwalia
2)ArvindPanagariya
3)AbhijithSen
4)AmartyaSen
5)None
7.NITIAayoghasbeentaskedwitharoleofformulatingpoliciesanddirection
forthegovernmentandservingasathinktank,whichwillhaveChiefExecutive
Officer(CEO).PresentCEOis....
1)ArvindMayaram
2)RajivMeharshi
3)SudhaPillai
4)SindhushreeKhullar
5)None
8.NITIAayogwillhavefulltimemembers.Itwillhavehowmanyparttime
membersselectedfromleadinguniversitiesresearchorganizationsandother
relevantinstitutionsinanexofficiocapacity?
1)4
2)6
3)8
4)2
5)None
9.AnEconomistBibekDebroyandV.K.Saraswatwereappointedasfulltime
membersofNITIAayog.WhoisV.K.Saraswat?
1)formerDRDOChief
2)formerISROChairman
3)formerFinanceSecretary
4)formerDefenceMinister
5)Noneofabove
10.MaximumofhowmanyExofficiomembersselectedfromtheUnion
CouncilofMinisterstobenominatedbythePrimeMinisterinNITIAyog?

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

13/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

1)12
2)7
3)4
4)10
5)None
11.HomeMinisterRajnathSingh,UnionFinanceMinisterArunJaitley,
RailwaysMinisterSureshPrabhuand...........weremadeexofficiomembersof
NITIayog.
1)TribalAffarisMinisterJulaOram
2)RuralDevelopmentMinisterChaudaryBirenderSingh
3)AgricultureMinisterRadhaMohanSingh
4)ExternalAffairsMinisterSushmaSwaraj
5)None

STUDYMATERIAL

12.RoadsandNationalHighwaysMinisterNitinGadkari,HumanResource
DevelopmentMinisterSmritiIraniand......weremadeSpecialinviteestothe
NITIAayog?
1)LawandJusticeMinisterD.V.SadanandaGowda
2)DefenceMinisterManoharParrikar
3)SocialJusticeandEmpowermentMinisterThawarChandGehlot
4)UrbanDevelopment,HousingandUrbanPovertyAlleviationand
ParliamentaryAffairsMinisterM.VenkaiahNaidu
5)None
13.PlanningCommissionwasthecentretostateonewayflowofpolicy,where
asNITIAyogisagenuineandcontinuingpartnershipofstates.NITIAyog
dependsonhowmanypillarsofEffectivegovernance?
1)7
2)5
3)10
4)8
5)12

14.NITIAyogwillhave..........comprisingtheChiefMinistersofalltheStates
andLt.GovernorsofUnionTerritories.
1)Presidium
2)Coordinationcommittee
3)GeneralCommittee
4)GoverningCouncil
5)AdministrativeCouncil
15.RegionalCouncilswillbeformedtoaddressspecificissuesand
contingenciesimpactingmorethanonestateoraregion.Theyareheadedby......
1)GovernorofthestateorFinanceMinisterofIndia
2)ChiefMinister
3)ChairpersonoftheNITIAayogorhisnominee
4)PresidentofIndiaandGovernorofstate
5)Noneofabove

ANSWERS:
15,24,34,45,55,62,74,82,91,103
113,123,131,144,153
Postedbyraghuramat11:58AM

0comments

Linkstothispost

Labels:ECONOMY,GENERALSTUDIES

Home

OlderPosts

Subscribeto:Posts(Atom)

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

14/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

APPSCCURRENT
AFFAIRS2010CLICK
HERE

APPSCDAOEXAM
MENSURATIONSTUDY
MATERIALCLICKHERE

APPSCINDIAN
GEOGRAPHY
REFERENCEMATERIAL
CLICKHERE

APPSCAPGEOGRAPHY
STUDYMATERIALCLICK
HERE

APPSCINDIANPOLITY
REFERENCEMATERIAL
CLICKHERE

R.S.AGARWAL
QUANTITATIVE
APTITUDEBOOKPART1
CLICKHERE

R.S.AGARWAL
QUANTITATIVE
APTITUDEBOOKPART2
CLICKHERE

GeneralStudiesPaper
1ManoharPandey

kontera

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

15/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

GeneralStudiesPaper
II(CSAT)2013TMH

GENERALSTUDIES
CSATLATESTI...
ListPrice:Rs.250
OurPrice:Rs.250

ThePearsonCSAT
Manual2013...
ListPrice:Rs.1299
OurPrice:Rs.1100

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

16/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

UPSCExamResources

TotalPageviews

4,188,078
http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

17/18

05/07/2016

APPSCMATERIAL:ECONOMY

Followers
Jointhissite
withGoogleFriendConnect

Members(480) More

Alreadyamember?Signin

VariousPublicServiceCommissionsPreviousPapers
KarnatakaPublicServiceCommission
TamilNaduPublicServiceCommission
KeralaPublicServiceCommission
MaharashtraPublicServiceCommission
OdishaPublicServiceCommission
GajaratPublicServiceCommission
UttarakhandPublicServiceCommission
GoaPublicServiceCommission

Etherealtemplate.TemplateimagesbyFlashworks.PoweredbyBlogger.

http://appscmaterial.blogspot.in/search/label/ECONOMY

18/18