Você está na página 1de 41

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu

ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
E o limite entre passar ou no pode esta
em uma nica questo!

Ol, aqui o prof. William Rossi,


Sou o criador do projeto INGLS PARA
CONCURSOS.
Sou professor de ingls e empresrio. A
ideia desse projeto veio da necessidade que
muitos dos meus alunos tinham de aprender
ingls especificamente para concursos e provas,
j que nesses casos a habilidade de leitura e
interpretao a mais importante. difcil
encontrar material de estudo de forma prtica e
organizada. Os cursos de ingls normalmente
ensinam de forma global e no somente
interpretao de textos. Nesses casos o aluno
precisa pagar aulas particulares, o que no
muito barato. Ento, devido a essa carncia de
recursos de estudos de ingls especfico para
concursos, decidi criar esse projeto.

Esse material s o comeo. Em breve voc


receber outros contedos relacionados ao ingls
e a preparao para provas.

Se voc recebeu este material de um amigo, no


tem problema, mas recomendo que voc se
cadastre
no
meu
site
www.inglespraconcurso.com.br para fazer parte
deste seleto grupo e receber minhas dicas e
contedos gratuitamente, alm de outras
surpresas.
Se voc se cadastrou pela minha Fanpage no
Facebook e queira receber estas dicas em outro
e-mail, cadastre o seu e-mail no site
www.inglespraconcurso.com.br

Este material de estudo que voc est recebendo


gratuitamente uma parte de todo o projeto.
Muitas novidades ainda esto por vir.

Minhas dicas, materiais e outras surpresas s


sero disponibilizadas para os usurios
cadastrados no Facebook ou no site.

Mesmo que voc j fale ingls bem, deve


dedicar um tempo de preparao especifica para
realizar uma prova de ingls.

Fique tranquilo quanto ao seu e-mail. Ele s ser


utilizado para nossa comunicao. Quero
estabelecer com voc um relacionamento de
confiana. Respeito sua privacidade e tambm
odeio SPAM!

Mesmo falando portugus, ns sempre


precisamos estudar quando temos que fazer uma
prova de portugus, e com ingls a mesma
coisa.
Voc est recebendo 156 questes de de
interpretao de textos em ingls da FCC
(Fundao Carlos Chagas) de concursos para
diversos cargos. O projeto inclui questes de
ingls de outras bancas como CESPE-Unb,
Vunesp, FGV, ESAF e CESGRANRIO.
Isso s para te dar uma noo da
quantidade de concursos que incluem ingls na
prova! E o ingls pode ser o seu diferencial, j
que a maioria dos concurseiros focam em outras
matrias.

Deixe seu comentrio no blog e me diga o que


achou do projeto e o que voc gostaria de
receber, suas dvidas ou sugestes. Assim
poderei saber o que mais til para voc.

SUA OPINIO MUITO IMPORTANTE PARA MIM.


BASEADO NA SUA OPINIA QUE VOU DECIDIR
SOBRE A CONTINUIDADE OU NO DESSE
PROJETO. OU SEJA, S VOU CONTINUAR ESSE
PROJETO SE SENTIR QUE AS PESSOAS
REALMENTE GOSTARAM E QUE ELE EST
TRAZENDO ALGUM BENEFCIO.
ENTO, DIVULGUE MEU TRABALHO E FAA
COMENTRIOS NO BLOG (VOC RECEBER O

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
LINK). VOU TE RECOMPENSAR COM MAIS
QUESTES, DICAS E OUTRAS SURPRESAS QUE
ESTOU PREPARANDO.

when it was determined that a "significant risk" of


identity theft or other fraud might result.
That decision would be made by the company
that was breached, which Democrats said was akin to
having no requirement at all.

Um forte abrao do seu novo teacher , e nos


falamos em breve,

This year alone, tens of millions of consumers


have been notified of breaches at information brokers
such as ChoicePoint Inc. and LexisNexis, financial

William Rossi

institutions, government agencies, universities, online


retailers and other firms.
Many notices were sent out under a California
law that covers any firm doing business in the state.
"No notices would have gone out under the

001-Prova: FCC 2006 BACEN analista


administrativo

standard put forth in this bill," which would preempt


state laws, said Rep. Janice D. Schakowsky (D-Ill.).
"We would not have known how badly corporations

Parties Split on Data-Protection Bill


By Jonathan Krim
Washington Post Staff Writer
Friday, November 4, 2005; D04
House

Democrats

and

treat personal information, nor would consumers have


been able to take action to protect themselves _ even
from financial identity theft if this bill had been in place
Republicans

split

sharply yesterday over how to best protect consumers'

in February 2005."
Data

brokers,

direct

marketers,

financial

personal data, as legislation to curb the persistent

institutions and several large technology companies

scourge of identity theft and fraud began to move on a

supported the approach of the bill, as did FTC

fast track on Capitol Hill.

Chairman Deborah P. Majoras. They argue that thieves

In a 13 to 8 vote along party lines, a

or hackers cannot always use data they might gain

subcommittee of the House Energy and Commerce

access to, and that bombarding consumers with notices

Committee

every time a breach occurs would cause people to

approved

bill

that

would

require

information brokers to submit plans for safeguarding


private data to the Federal Trade Commission for
monitoring and review.
The

bill

also

ignore them.
"That concern is disingenuous," Schakowsky
said yesterday. "The right response to over-notification

would

establish

the

first

is not to restrict information and to keep consumers and

Nationwide requirement for notification of consumers

Congress in the dark. If we want to stop over-

when certain breaches of data occur and would force

notification, then corporations need to clean up their act

brokers to submit to security audits if their data banks

so consumers' personal information is not compromised

are compromised.

in the first place."

But Democrats on the panel said the bill was


filled with loopholes and would leave consumers __51
protected than they are now. They also accused the
Republicans

of

shutting

them

out

of

bipartisan

negotiations, and of making last-minute changes to


agreed-upon provisions.

(Adapted from washingtonpost.com)

001. A palavra que preenche corretamente a lacuna (4 o


paragrfo)
(A) more.
(B) much.
(C) most.

Under the bill, data brokers and other firms


that store consumer data would have to notify
consumers that their information [ TO BREACH ] only

(D) least.
(E)) less.
_______________________________________________

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
002. In the text, the correct form of the verb [TO

(B) apenas empresas de pequeno porte esto sujeitas

BREACH] (5th paragraph) is

ao roubo de dados pessoais de seus clientes.

(A) breach.

(C) o projeto de lei que foi aprovado vai permitir que os

(B) breaches.

consumidores

(C) have breached.

possibilidade de roubo de seus dados financeiros.

(D)) was breached.

(D) h um compromisso tcito entre empresas e

(E) was breaching.

governo de proteger as informaes pessoais de todos

_______________________________________________

os consumidores.

0033. In the text, a synonym for curb (1st paragraph) is

(E)) a aprovao do projeto de lei em discusso

(A) improve.

invalidaria

(B) accelerate.

consumidor.

(C) stop.

_______________________________________________

(D)approve.

008. A partir de if this bill had been in place in February

(E)reject.

2005 (9o pargrafo), entende-se que

_______________________________________________

(A)) o evento relatado sobre a Califrnia ocorreu em

004. In the text, who is accused of making last-minute

fevereiro de 2005.

changes to agreed-upon provisions?

(B) o projeto de lei deveria ter sido aprovado em

(A) Democrats.

fevereiro de 2005.

(B))Republicans.

(C) desde fevereiro de 2005 aumentou a incidncia de

(C) Consumers.

quebra de sigilo na internet.

(D) Information brokers.

(D) a preocupao com a segurana de informaes

(E) Federal Trade Commission.

pessoais dos consumidores data de fevereiro de 2005.

____________________________________________

(E) a tramitao da lei s teve incio em fevereiro de

005. The bill discussed in the text

2005.

(A) has been unanimously approved.

_______________________________________________

(B) will be enforced immediately.

009. No texto, o verbo argue (10o pargrafo) deve ser

(C)) is supported by Republicans.

traduzido como

(D) is considered a clear step forward in protecting

(A))argumentam.

consumers private data.

(B) debatem.

(E) requires immediate notification of consumers in

(C) acreditam.

case of any breaches of data.

(D) acusam.

_______________________________________________

(E) reprovam.

se

uma

lei

protejam

melhor

californiana

de

contra

proteo

ao

_______________________________________________

006. O trecho was akin to having no requirement at all

010. Segundo o texto,

(6o pargrafo) significa

(A) os hackers so os responsveis pelo acesso s

(A) era como uma exigncia qualquer.

informaes pessoais e financeiras dos consumidores.

(B)) era o mesmo que no ter exigncia alguma.

(B) os republicanos acreditam que importante alertar

(C) era prefervel a todos os outros requisitos.

os consumidores toda vez que houver invaso dos

(D) era o mnimo que se podia exigir.

sistemas de informao.

(E) no era necessrio mais nenhum outro requisito.

(C) os democratas acusam os republicanos de

_______________________________________________

sonegarem informaes ao Congresso.

007. Segundo o texto,

(D)) se as empresas e as instituies que lidam com

(A) o novo projeto de lei se justifica pelo fato de as leis

informaes pessoais zelassem pela segurana desses

estaduais

dados, no haveria a necessidade de alertar os

de

proteo

ao

consumidor

estarem

ultrapassadas.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
consumidores

sobre

constantes

invases

de

(E) personnel.

computadores.

____________________________________________

(E) ao defenderem um programa sistemtico de alerta

012. O significado de get, no texto,

aos

(A) ir.

consumidores,

os

republicanos

demonstram

acreditar que melhor pecar pelo excesso do que pela

(B) trazer.

falta de informaes aos consumidores.

(C) levar.
(D) pegar.
(E) conseguir.

002-Prova: FCC 2008 Metr-SP Advogado


Trainee

____________________________________________
013. No texto, nearly pode ser traduzido por
(A) satisfatoriamente.
(B) absolutamente.

An overview of Chicago trains and bus public

(C) perto de.

transportation system

(D) longe de.


(E) quase.

Chicago, like any big city, has its share of

____________________________________________

traffic issues, and it can sometimes be very frustrating

014. Segundo o texto,

traveling through the city by car. Not to mention the

(A) nem todo mundo gosta de uma cidade grande como

scarcity of street parking and the ever increasing costs

Chicago.

of downtown parking garages, and Chicago public

(B) o carro ainda uma boa alternativa ao transporte

transportation starts to look like a great choice for

pblico em Chicago.

getting around town. Fortunately, Chicago trains and

(C) fcil estacionar nas ruas de Chicago.

buses are a great way to get you where you need to go.

(D) h bons meios de transporte coletivo na cidade de

Follow this guide, and you'll be zipping around the city

Chicago.

in no time.

(E) o nmero de nibus excede o de trens em Chicago.

Chicago Trains and Public Transportation Basics

____________________________________________
015. Em Chicago,

The Chicago Transit Authority (CTA) runs a

(A) a melhor forma de se locomover, em geral, o

network of trains and buses that service nearly every

metr.

corner of the city. The trains fall under two categories

(B) as linhas de nibus servem apenas ao centro da

subway and elevated trains (the "L"). A quick look at a

cidade.

map of the Chicago train system, and you can see it

(C) os nibus costumam estar sempre lotados.

spiders out from downtown and is your best bet for

(D) apenas os trens elevados servem os subrbios.

getting to most of your Chicago destinations. The CTA

(E) os nibus no tm horrio fixo.

buses fill in the gaps, running on a regular schedule on


Public transport

most major city streets.


(Adapted from:
http//gochicago.about.com/od/gettingaroundchicago/a/cta_ove

In many parts of the western world the private


car currently dominates. But in major western urban

rview.htm)

areas with good public transport systems and where the


011. A synonym for issues in the above text is

private car ownership and use is discouraged, and also

(A) possibilities.

in the developing world, where private car ownership is

(B) problems.

prohibitively expensive, walking, (motor)cycling, and

(C) points.

public transport offer well-used alternatives. Many

(D) policemen.

modern cities are investing in public transport initiatives

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
to increase the attractiveness and usage of public

(D) However.

transport. A popular transport mode in the developing

(E) While.

world, and increasingly in the western world, is the

____________________________________________

share taxi (mini-bus, jitney etc) that run on flexible or

017. No texto, due to significa:

semi-flexible routes.

(A) por causa de.

Public

transport

can

offer

significant

(B) porque.

advantages in areas with higher population densities,

(C) embora.

due to its smaller physical and environmental footprint

(D) alm de.

per rider.

(E) em oposio a.

(I) , road-based public transport risks being

___________________________________________

considerably slower than private vehicles if it gets held

018. Segundo o texto,

up in general traffic congestion. In addition scheduled

(A) h pases em desenvolvimento que probem a

transport vehicles have to make frequent stops to board

aquisio

more passengers and an individual trip may require one

sobrecarregar o trnsito.

or more transfers. Routes are often circuitous to

(B) muitas cidades esto fazendo investimentos

increase the area serviced by the system. Transport

significativos para incentivar o uso do transporte

Authorities wishing to increase the attractiveness and

pblico.

use of public transport often respond by increasing use

(C) em vrias cidades o transporte pblico pouco

of dedicated or semi-dedicated travel lanes (grade-

usado por ainda ser muito caro.

separated, elevated, or depressed rights-of-way).

(D) preciso incentivar o uso do transporte coletivo

de

carros

particulares

para

no

para diminuir a poluio ambiental e sonora.


History

(E) apesar de o transporte particular ainda prevalecer


Conveyances for public hire are as old as the

no mundo, o transporte pblico vem ganhando cada

first ferries, and the earliest public transport was water

vez mais adeptos.

transport, for on land people walked or rode an animal.

____________________________________________

This form of transport is part of Greek mythology

019. Uma das formas encontradas pelas autoridades

corpses in ancient Greece were always buried with a

para tornar o nibus mais atraente para o usurio

coin underneath their tongue to pay the ferryman

(A) criar itinerrios mais diretos.

Charon to take them to Hades.

(B) diminuir o nmero de paradas dos nibus.

Some historical forms of public transport are

(C) criar faixas exclusivas para os nibus.

the stagecoach, traveling a fixed route from inn to inn,

(D) ampliar a rea urbana servida.

and the horse-drawn boat carrying paying passengers,

(E) aumentar o nmero de nibus nas linhas j

which was a feature of canals from their 17th-century

existentes.

origins.

____________________________________________
The omnibus, the first organized public transit

020. De acordo com o texto,

system within a city, appears to have originated in

(A) era costume, na Grcia Antiga, colocar uma moeda

Nantes, France, in 1826 and was then introduced to

sob a lngua do morto para pagar pelo seu enterro.

London in July 1829.

(B) o veculo usado nos canais da Grcia desde o

(Adapted from http://en.wikipedia.org/wiki/Public_transport)

sculo XVII o barco puxado a cavalo.


(C) certo que o nibus teve origem na Frana.

016. A palavra que preenche corretamente a lacuna (I),

(D) ao contrrio do que se acredita, o nibus foi criado

no texto, :

na Inglaterra.

(A) Therefore.

(E) o primeiro meio de transporte pblico foi aqutico.

(B) Then.
(C) Although.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
Earlier this week, security researchers at
Qualys, a Silicon Valley security firm, estimated that

003-Prova: FCC 2009 MPE-SE Analista do


Ministrio Pblico Especialista em Anlise de
Sistemas

about

30

percent

of

Windows-based

computers

attached to the Internet remain vulnerable to infection


because they have not been updated with the patch,
despite the fact that it was made available in October.
Unraveling the program has been particularly

January 23, 2009


Worm Infects Millions of Computers Worldwide

challenging

By JOHN MARKOFF

mechanisms that hide its internal workings from those

A new digital plague has hit the Internet,

because

it

comes

with

encryption

seeking to disable it.

infecting millions of personal and business computers in

The program uses an elaborate shell-game-

what seems to be the first step of a multistage attack.

style technique to permit someone to command it

The worlds leading computer security experts do not

remotely. Each day it generates a new list of 250

yet know who programmed the infection, or what the

domain names. Instructions from any one of these

next stage will be.

domain names would be obeyed. To control the botnet,

In recent weeks a worm, a malicious software

an attacker would need only to register a single

program, has swept through corporate, educational and

domain to send instructions to the botnet globally,

public computer networks around the world. Known as

greatly complicating the task of law enforcement and

Conficker or Downandup, it is spread by a recently

security companies trying to intervene and block the

discovered

activation of the botnet.

Microsoft

Windows

vulnerability,

by

Several computer security firms said that

guessing network passwords and by hand-carried

although Conficker appeared to have been written from

consumer gadgets like USB keys.


Experts say it is the K1K1 infection since the

scratch, it had parallels to the work of a suspected

Slammer worm exploded through the Internet in

Eastern European criminal gang that has profited by

January 2003, and it may have infected as many as

sending programs known as scareware to personal

nine million personal computers around the world.

computers that seem to warn users of an infection and

Worms like Conficker not only ricochet around


the Internet at lightning speed, they harness infected

ask for credit card numbers to pay for bogus antivirus


software that actually further infects their computer.

computers into unified systems called botnets, which

One intriguing clue left by the malware authors

can then accept programming instructions from their

is that the first version of the program checked to see if

clandestine masters.

the computer had a Ukrainian keyboard layout. If it

Many computer users may not notice that their

found it had such a keyboard, it would not infect the

machines have been infected, and computer security

machine, according to Phillip Porras, a security

researchers said they were waiting for the instructions

investigator at SRI International who has disassembled

to materialize, to determine what impact the botnet will

the program to determine how it functioned.

have on PC users. It might operate in the background,


using the infected computer to send spam or infect
other computers, or it might steal the PC users
personal information.
Microsoft rushed an emergency patch to
defend the Windows operating systems against this
vulnerability in October, yet the worm has continued to
spread even as the level of warnings has grown in
recent weeks.

(Adapted from The New York Times)

021. A palavra que preenche corretamente a lacuna


(A) well.
(B) best.
(C) better.
(D) worse.
(E) worst.
_______________________________________________

022. De acordo com o texto,

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(A) ainda no se sabe qual ser o alcance da ao do

(C) o Conficker j tem registrados 250 domnios

Conficker.

diferentes.

(B) o antivrus emergencial da Microsoft reduziu em

(D) a forma de atuao do Conficker dificulta a ao

30% a ao do Conficker.

das empresas de segurana digital.

(C) o vrus s no afetou computadores em rede.

(E) o scareware um alarme falso de infeco de vrus,

(D) qualquer usurio percebe imediatamente que seu

sem maiores consequncias.

computador foi infectado pelo Conficker.

_______________________________________________

(E) j se pode antecipar como ser o prximo ataque


do Conficker.

Title:_____________

_______________________________________________

January 26, 2009

023. A palavra que pode substituir yet (6 o pargrafo),

By John C. Dvorak
It's no coincidence that the computer industry

no texto, sem alterao de sentido,


(A) still.

peaked around the year 2000, went into a serious

(B) therefore.

decline, stabilized at the low point a couple of years

(C) however.

ago, and has since collapsed again.


A confluence of reasons is responsible for this,

(D) although.
(E) despite.

but when it comes to the industry bringing this on itself,

_______________________________________________

one major event may have taken down the entire

024. Segundo o texto, sabe-se que o Conficker

business.

(A) no se espalha por meio de pendrives.


(B)

preservou

computadores

cujo

teclado

I'm speaking about the announcement of the


tem

Itanium processor. This continues to be one of the great

configurao ucraniana.

fiascos of the last 50 years, and not because Intel blew

(C) tem o objetivo de roubar informaes pessoais dos

too much money on its development or that the chip

usurios.

performed poorly and will never be widely adopted. It

(D) pretende usar o computador infectado para enviar

was the reaction and subsequent consolidation in the

spams.

industry that took place once this grandiose chip was

(E) j infectou mais de 9 milhes de computadores s

preannounced.

nos Estados Unidos.

We heard that HP, IBM, Dell, and even Sun


Microsystems would use these chips and discontinue

____________________________________________

anything else they were developing. This included Sun

025. O Conficker, segundo o texto,

making noise about dropping the SPARC chip for this

(A) j est sendo atualizado para bloquear a ao do

thing sight unseen. I say "sight unseen" because it

antivrus lanado pela Microsoft.

would be years before the chip was even prototyped.

(B) um vrus que se espalha lentamente, mas de

The entire industry just took Intel at its word that Itanium

forma muito intensa.

would work as advertised in a PowerPoint presentation.

(C) no to pernicioso quanto o Slammer.

Because this chip was supposed to radically

(D) continua se espalhando, apesar do crescente nvel

change the way computers work and become the

de alertas j disparados.

driving force behind all systems in the future, one

(E) s se instala quando um anexo for executado pelos

promising project after another was dropped. Why?

usurios.

Because Itanium was the future for all computing. Why

_______________________________________________

bother wasting money on good ideas that didn't include

026. Segundo o texto,

it?

(A) Philip Porras foi quem descobriu que o programa

The failure of this chip to do anything more

funciona como um shell-game.

than exist as a niche processor sealed the fate of Intel

(B) o Conficker um programa sem nenhum similar.

and perhaps the entire industry, since from 1997 to

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
2001 everyone waited for the messiah of chips to take

(E) o chip propriamente dito foi produzido poucos anos

us all to the next level.

aps o prottipo.

It did that all right. It took us to the next level.


But we didn't know that the next level was below us, not
above.
(Adapted from PCMAG.COM)

027. Um ttulo adequado para o texto acima seria

004-Prova: FCC 2009 MRE Oficial de


Chancelaria

(A) Intel Pushes Back Itanium Chip.

During his interview with the Financial Times

(B) The Itanium Processor Here to Stay?

last Friday, Celso Amorim, Brazil's foreign minister,

(C) Stop the Presses Here Comes the Itanium

admitted to feeling tired, frustrated and as if he had a

Processor.

bad hangover. "If the party has been good, a hangover

(D) The Day After Itanium The Computer Industrys

is OK," he said. "But if it's been a bad party and your

Revival.

girlfriend has left with somebody else"


Mr Amorim has every reason to look back on

(E) How the Itanium Killed the Computer Industry.


_______________________________________________

the collapse of the Doha round of talks at the World

028. One could summarize the first paragraph by

Trade Organisation in Geneva last week as a grim

saying that the computer industry

episode. Brazil's leadership of the G20 group of

(A) is envisaging a period of recovery.

developing nations, which briefly showed so much

(B) has been on a decade-long down cycle.

promise, has come to nothing. Deep splits in the group

(C) has had its ups and downs since the year 2000.

emerged during the final days of the talks, with India,

(D) reached its lowest point in 2008.

China and even Argentina putting protection of their

(E) is now on the verge of a collapse.

own manufacturers and producers ahead of the

_______________________________________________

interests of global free trade.

029. Segundo o autor do texto, a razo principal do

Mr Amorim, his team, Brazil and the world all

fiasco do processador de Itanium deve-se a fato de

deserved A , and even in failure and frustration Mr

(A) toda a indstria da informtica ter cancelado seus

Amorim deserves recognition for the statesmanlike role

projetos em funo do que o processador prometia ser.

he played throughout the talks. Brazil's farmers are

(B) a Intel ter superestimado o mercado que usaria seu

among the most efficient in the world and they have

produto.

achieved that status with none of the coddling handed

(C) o produto no ter tido o desempenho esperado.

out to their competitors in developed nations. Brazil has

(D) a indstria da informtica ter-se recusado a usar o

the expertise and land most of it far away from the

processador em seus produtos.

Amazon and other sensitive areas to supply the world

(E) a Intel no ter podido levar o projeto a cabo por ter

with the food it so badly needs. Instead, as Mr Amorim

estourado seu oramento.

warns, what the world will get is more starvation and

_______________________________________________

destabilisation.

030. No texto, a expresso it would be years before the

Jonathan Wheatley
(http://www.brazilmax.com/forum/message.cfm?MID=1005)

chip was even prototyped significa que


(A) assim que o prottipo ficou pronto, o chip passou a
ser produzido.
(B) passaram-se anos e nem o prottipo do chip foi

no texto,

produzido.
(C) o prottipo do chip levaria anos para ser produzido.
(D) poucos anos se passaram antes da produo do
prottipo do chip.

031. A palavra que preenche corretamente a lacuna A,

(A) good.
(B) best.
(C) better.
(D) worse.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(E) worst.

(D) a rodada de Doha falhou porque alguns pases

____________________________________________

colocaram

032. In the text, their refers to

interesses globais.

(A) India, China and Argentina.

(E) o Brasil, como lider do grupo G20, teve um

(B) India.

desempenho bastante frustrante na rodada de Doha.

seus

prprios

interesses

acima

dos

(C) China.
(D) India and China.
(E) Argentina.
Brazil's foreign policy: ___TITLE___
____________________________________________

Brazil is bidding for big-power status.

033. A synonym for Instead in the above text is

What sort of power does it want to be?

(A) In spite of.


(B) Likewise.

It is a small force, but of huge symbolic

(C) Therefore.

significance. This month, 1,200 Brazilian troops arrived

(D) However.

in

(E) In addition.

deployment since the Second World War. Brazil is

____________________________________________

commanding a United Nations peacekeeping force of

034. O verbo warns, no texto, indica

6,700 mainly Latin American troops and 1,600 police

(A) confirmao.

which is taking over from American and French forces

(B) sugesto.

in the Caribbean island. This marks a new departure.

(C) probabilidade.

Brazil has long been a gentle and introverted giant,

(D) necessidade.

content to be a bystander on the world stage. 34.

(E) alerta.

Haiti,

the

country's

biggest

foreign

military

Luiz Incio Lula da Silva, the country's left-

____________________________________________

leaning president, is carving out a role for Brazil as

035. According to the text, Mr Amorim

spokesman for poor countries, most notably by

(A) believes that due to the failure of the Doha round of

founding the G20 group which lobbies for rich countries

talks the world will be in greater need of food.

to open up farm trade. His government is playing a

(B) is exhilarated by the outcome of the Doha round of

more active role across South America. And it is

talks.

seeking a permanent seat on the UN Security Council.

(C) was frustrated because he only played a minor role

"Brazil has begun to flex its muscles as a regional

in the Doha round of talks.

superpower," says Miguel Daz of the Centre for

(D) had a bad hangover during a party at the Doha

Strategic and International Studies, a Washington-

round of talks.

based think-tank.

(E) failed to grant Brazilian farmers the customs

If so, it is a paradoxical one. On the one hand,

protection developed countries enjoy.

Brazil's fondest wish is to mitigate the United States'

____________________________________________

dominance of global affairs and thereby to enhance

036. Infere-se do texto que

Brazil's influence. The foreign minister, Celso Amorim,

(A) grande parte dos alimentos de que o mundo precisa

calls for "a more balanced world" and justifies the Haiti

chega a seu destino em ms condies de consumo.

mission in part as a step towards it. "You can't be a

(B) grande parte da terra produtiva do Brasil encontra-

supporter of multilateralism and when it comes to act

se prxima regio amaznica.

say it's [too] dangerous," says Mr Amorim.

(C) os fazendeiros do Brasil, caso tivessem os

On the other hand, Brazil's new activism often,

pases

though B, coincides with the interests of the United

desenvolvidos, poderiam tornar-se os mais eficientes

States. Both countries want democracy and stability in

subsdios

de

seus

concorrentes

dos

do mundo.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
places in the Americas where these seem fragile. In

(A) bringing together.

some of those places, Lula's Brazil

(B) joining.

has more friends and influence than George Bush's

(C) replacing.

more abrasive United States. The two sometimes back

(D) defeating.

rivals in these countries, but that is one source of

(E) wiping out.

Brazil's usefulness.

____________________________________________

Lula did not start Brazil's international activism.

038. Considerando o sentido do texto, a melhor

In recent years, Brazilian troops have joined UN

traduo para This marks a new departure :

missions in East Timor and Angola. In 1996, Brazil

(A) Isso sinaliza uma nova atitude.

acted with Argentina and the United States to forestall a

(B) Este o marco de uma nova partida.

coup in Paraguay recognition that the defence of

(C) Este um sinal de sucesso.

democracy in the region should take precedence over a

(D) Essa a marca do novo governo.

tradition of non-intervention in the affairs of neighbours.

(E) Isso indica um novo rompimento.

The search for a stable South America has

____________________________________________

long been an axiom of Brazil's foreign policy, but

039. The alternative that correctly completes the first

demographics have given it greater urgency. Brazilians,

paragraph of the above text is

once described as clinging to the coast like crabs, have

(A) And so it will remain.

scurried westwards and northwards. The building of

(B) At last it is playing a minor role.

Braslia, which replaced Rio de Janeiro as the capital in

(C) As usual, a Latin American leader.

1960, helped to spark development of the interior, a

(D) Now that is changing.

process accelerated by an agricultural boom in such

(E) No more troops for Haiti.

western states as Mato Grosso. The Amazon, Brazil is


learning, is both a resource and weak spot, vulnerable

____________________________________________

to guerrillas, drug traffickers and land-grabbers.

040. In the text, the pronoun one refers to

For most of its history as an independent

(A) UN Security Council.

country, Brazil saw Argentina as its chief rival and

(B) the countrys left-leaning president.

strategic threat. That changed with the formation of

(C) active role.

Mercosur, an incipient customs union also involving

(D) farm trade.

Paraguay and Uruguay. This has allowed Brazil to shift

(E) G20 group.

much of its army from its southern border to the north-

____________________________________________

western jungles near Colombia and Peru.

041. Preenche corretamente a lacuna B, no texto:

Brazil's sense of neighbourhood may be

(A) not seldom.

widening. Yet, argues Mr Vallado, Brazil has not

(B) usually.

decided what sort of neighbour to be. At times, it

(C) sometimes.

portrays itself as a team player. In theory, it negotiates

(D) never.

on trade as a member of Mercosur. But Brazil also sees

(E) not always.

itself as a "whale", with the heft and appetite to act on

___________________________________________

its own. Mr Amorim's answer is that, in a world likely to

042. In the text, these refers to

be dominated by blocks, Brazil's best option is to co-

(A) places.

operate as much as possible with its neighbours and

(B) democracy and stability.

other developing countries. Whales, he notes, "are

(C) both countries.

gregarious animals."

(D) friends and influence.

(Adapted from The Economist, June 11, 2004)

(E) the Americas.


____________________________________________

037. A synonym for taking over from in the text is

043. A synonym for back in the text is

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(A) command.

(E) Brazil is useful in the international scene due to its

(B) enhance.

alliances with the United States.

(C) support.

____________________________________________

(D) deploy.

047. De acordo com o texto, o objetivo prioritrio da

(E) mitigate.

poltica externa do Brasil

____________________________________________

(A) a participao ativa em organizaes internacionais

044. Infere-se, pelo texto, que

multilaterais.

(A) os pases ricos esto empenhados em abrir suas

(B) a estabilidade poltica da Amrica do Sul.

fronteiras aos produtos do grupo G-20.

(C) a no interveno nos assuntos de outros pases.

(B) o Brasil tem enviado tropas ao Haiti desde a

(D) a segurana de suas fronteiras.

Segunda Guerra Mundial.

(E) o apoio aos governos democrticos dos pases

(C) um dos objetivos do grupo G-20 fazer os pases

vizinhos.

ricos abdicarem do protecionismo aos seus produtos

____________________________________________

agrcolas.

048. According to the text,

(D) o grupo G-20 foi criado para incentivar a

(A) although Brasilia has encouraged many Brazilians

comercializao dos produtos agrcolas entre seus

to move inland, most of its population still lives along

membros.

the coast.

(E) o Presidente Lula pretende ser o porta-voz dos

(B) the creation of Mercosur allowed Brazil to move a

pases pobres da Amrica do Sul.

large part of its troops to more troublesome regions like

____________________________________________

the Amazon.

045. According to the text, Mr Amorim

(C) in spite of the Mercosur, Argentina is still viewed as

(A) concedes that Brazil should not support Haiti.

a strategic threat to Brazil.

(B) believes Brazil should not get involved in regional

(D) Paraguay has always been a threat to the

disputes.

democracy in South America.

(C) claims that it is too dangerous to side with

(E) the sudden agricultural boom of the state of Mato

multilateralism.

Grosso

(D) does not think a balanced world will ever be

demographic distribution.

possible.

____________________________________________

(E) believes Brazils mission in Haiti will contribute to a

049. One can infer from the text that

more balanced world.

(A) the whale, as suggested by Mr Valado, is a

has

contributed

to

more

balanced

perfect metaphor, not only for Brazil but also for all
____________________________________________

Mercosur members.
(B) Mr Valado and Mr Amorim agree that Brazil has
been a responsible neighbour in South America.

046. One can infer from the text that

(C) Mr Amorim endorses the idea that Brazil is a whale,

(A) Brazil may be more influential in South America

acting on its own.

than the U.S. due to President Lulas friends in the

(D) the future of Brazils foreign policy will be to side

region.

with a larger number of developing countries, even

(B) Brazil and the U.S. have always had the same

beyond South Americas borders.

interests in Latin America.

(E) Brazil is willing to cooperate with developed

(C) the U.S. are not really interested in promoting

countries in order to widen its influence in South

democracy in South America.

America.

(D) Brazil and the U.S. are, in fact, rivals in South

____________________________________________

America.

050. The phrase that completes the TITLE of the text in


the best way is:

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(A) We are the world

The good news is that either candidate is well-

(B) Dwindling light

placed to improve Americas image. And if you are in

(C) Playing second fiddle

the business of improving Americas brand, there is no

(D) The UN wakes up

better way to start than by replacing the current

(E) A giant stirs

president. That said, Mr Obama would clearly do a lot


more to rebuff Americas image than Mr McCain ever

The best of enemies

could. Some 250,000 people turned out to see him in

On a surprising range of foreign-policy issues, the rivals

Berlin in July; Mr McCains earlier visit to Europe went

have morphed into each other. But differences remain.

virtually unnoticed.

Vin Weber, a former Republican congressman

Both candidates also advocate specific policies

for Minnesota, once joked that Americans treat foreign

that are designed to clear some of the blemishes on

policy much as they treat dentistry something they

Americas image. They both propose a policy of cap-

would rather not think about unless they have to. The

and-trade to deal with global warming, an issue on

first three presidential elections after the end of the cold

which American leadership has been sorely lacking for

war, in 1992, 1996 and 2000, saw C discussion of

the past eight years. They both oppose the use of

the world beyond Americas borders. The economy

torture - Mr McCain with the authority of a man who was

trumped

himself tortured by the Vietnamese. They both want to

international

affairs,

the

culture

wars

diplomacy. Even in 2004, when America was really at


war, values seemed to matter much more than abroad

close Guantnamo Bay.


The second area where the two men have
more in common than one might expect is the war on

did.
This year will be different. Foreign policy will

terror. They have plenty of disagreements, to be sure:

define the election almost as much as Americas

Mr Obama does not go as far as Mr McCain in

troubled economy. The next American president will

describing it as the defining struggle of the time, and he

inherit the most difficult international situation since

sounds less preoccupied with state sponsors of

Richard Nixon won power in 1968: two nasty wars, in

terrorism. But whoever wins the presidency will

Iraq and Afghanistan, in their fifth and seventh year

continue to place militant Islam at the centre of his

respectively;

foreign policy.

weapons;

an

Iran

instability in

bent on
Pakistan;

acquiring

nuclear

deeply strained

But for all that they agree on the need for a

relations with a prickly Russia; rivalry with booming

fresh, more multilateral approach, there remain some

China; a catastrophic drop in Americas standing

hefty differences between the two men, even if the

around the world; and a backlash against globalisation.

pressures of the campaign have narrowed them a little.

The candidates, Barack Obama and John


McCain,

are

the

products

of

different

Most simply put, Mr McCain remains significantly more

worlds.

hawkish than Mr Obama. No voter should doubt that, as

Nevertheless, they see eye-to-eye on many big issues.

president, he would be more inclined to favour a robust

First, both genuinely understand that the next president

approach, whether that be the use of military means, or

must strive to improve Americas global image. A big

the use of tougher diplomatic ones.

majority of Americans agree that their countrys

The second big difference is over diplomacy.

reputation has been badly damaged in the Bush years.

Mr Obama hopes to use the power of negotiation to

This not only makes it difficult for America to exercise

tackle some of the worlds most intractable problems.

moral leadership; it also hinders its exercise of hard

During the primary he promised to hold unconditional

power. In the run up to the invasion of Iraq the Turkish

talks with Americas enemies, including the theocratic

government felt obliged to refuse American troops

government of Iran. He promised to back talks between

permission to operate from its soil.

Israel and Syria in a bid to break Damascuss military


alliance with Tehran. He also put a lot of emphasis on

Things can only get better

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
using diplomatic tools to solve the impasse over Israel

054. O trecho American leadership has been sorely

and Palestine. Mr McCain gives the impression that he

lacking for the past eight years significa que a liderana

thinks talk has its limits.

americana

(Adapted from The Economist, October 2nd 2008)

(A) vem sendo injustamente criticada h oito anos.


(B) est gravemente ameaada h oito anos.

051. A palavra que preenche a lacuna C, no texto,

(C) foi bastante comprometedora durante oito anos.

corretamente

(D) tem sido extremamente ativa nesses ltimos oito

(A) many.

anos.

(B) few.

(E) tem sido praticamente inexistente nesses ltimos

(C) such.

oito anos.

(D) little.

____________________________________________

(E) much.

055. Segundo o texto, os dois candidatos presidncia

____________________________________________

dos Estados Unidos tm pontos de vista divergentes

052. Segundo o texto,

em relao

(A) o resultado das eleies americanas j previsvel

(A) posio que deve ocupar a guerra ao terrorismo

face s posies antagnicas advogadas pelos dois

islmico na poltica externa.

candidatos.

(B) ao uso do poder militar para resolver impasses

(B) a poltica externa proposta pelos candidatos ser

diplomticos.

um dos fatores determinantes do resultado das

(C) poltica relativa ao aquecimento global.

eleies americanas.

(D) ao fechamento da Baa de Guantanamo.

(C) a poltica externa sempre foi uma das maiores

(E) tortura de prisioneiros.

preocupaes dos presidentes eleitos aps a Guerra

_______________________________________________

Fria.
(D) os problemas internacionais atuais dos Estados
Unidos so decorrentes, em grande parte, do governo
Nixon.
(E) foi graas ao fim da Guerra Fria que as relaes
entre os Estados Unidos e a Rssia tornaram-se
amistosas.

005-Prova: FCC 2009- TJ-SE Analista Judicirio


Anlise de Sistemas
Microsoft Update Quietly Installs Firefox Extension
A routine security update for a Microsoft
Windows component installed on tens of millions of

____________________________________________
053. According to the text,
(A) Mr Obama is better suited to improve Americas
image abroad.

computers has quietly installed an extra add-on for an


untold number of users surfing the Web with Mozilla's
Firefox Web browser.
Earlier this year, Microsoft shipped a bundle of

(B) the US has always set a moral example to the


international community in spite of resorting to hard
power occasionally.

updates known as a "service pack" for a programming


platform called the Microsoft .NET Framework, which
Microsoft and plenty of thirdparty developers use to

(C) due to the positive views the US enjoys around the


world, it was allowed to base its troops in Turkey before
an attack on Iraq.

__[VERB]__ a variety of interactive programs on


Windows.
The service pack for the .NET Framework, like

(D) Mr McCain enjoyed a large audience during his visit


to Europe.
(E) Mr Bush cant be blamed, alone, for Americas
damaged image.

other updates, was pushed out to users through the


Windows Update Web site. A number of readers had
never heard of this platform before Windows Update
started offering the service pack for it, and many of you

____________________________________________

wanted to know whether it was okay to go ahead and

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
install this thing. Having earlier checked to see whether

(D) turn.

the service pack had caused any widespread problems

(E) play.

or interfered with third-party programs and not


finding any that warranted waving readers away from

____________________________________________

this update I told readers __[A]__

057. The segment that logically replaces __[A]__ in

I'm here to report a small side effect from

paragraph 3 is

installing this service pack that I was not aware of until

(A) that I was certain it was unsafe to install it.

just a few days ago: Apparently, the .NET update

(B) to check for themselves as I wasnt quite sure how

automatically installs its own Firefox add-on that is

that feature worked.

difficult if not dangerous to remove, once

(C) theyd better wait for Microsoft to comment on this

installed.

feature.

Annoyances.org, which lists various aspects of

(D) to stay away from it, just in case.

Windows that are, well, annoying, says "this update

(E) not to worry and to go ahead and install it.

adds

____________________________________________

to

Firefox

one

of

the

most

dangerous

vulnerabilities present in all versions of Internet

058. The text states that removing the add-on can be

Explorer: the ability for Web sites to easily and quietly

dangerous because

install software on your PC." I'm not sure I'd put things

(A) the process may install malicious software on a PC.

in quite such dire terms, but I'm fairly confident that a

(B) the system may not boot up.

decent number of Firefox for Windows users are rabidly

(C) Internet Explorers vulnerability is still unpatched.

anti-Internet Explorer, and would take umbrage at the

(D) the add-on will interfere with third-party programs.

very notion of Redmond monkeying with the browser in

(E) the add-on will disable Firefox.

any way.

____________________________________________

Big deal, you say? I can just uninstall the add-

059. According to the text,

on via Firefox's handy Add-ons interface, right? Not so

(A) the add-on installed by Microsofts Windows security

fast. The trouble is, Microsoft has disabled the

update has only affected users of Mozillas Firefox web

"uninstall" button on the extension. What's more,

browser.

Microsoft tells us that the only way to get rid of this thing

(B) Microsofts update had been widely announced prior

is to modify the Windows registry, an exercise that - if

to its installation.

done imprecisely -can cause Windows systems to fail to

(C) the Microsoft .NET Framework had been updated

boot up.

before although a great number of users had not


Anyway, I'm sure it's not the end of the world,

but

it's

probably

infuriating

to

many

readers

realized it.
(D) Microsofts service pack for the .NET Framework

nonetheless. Firstly - to my readers - I apologize for

solved a variety of problems that had been overlooked

overlooking this..."feature" of the .NET Framework

before.

security update. Secondly - to Microsoft - this is a

(E) Annoyances.org specializes in detecting Windows

great example of how not to convince people to trust

security problems and reporting them to Microsoft so

your security updates.

the company can work on them.

(Adapted from

____________________________________________

http://voices.washingtonpost.com/securityfix/

60. According to the text,

2009/05/microsoft_update_quietly_insta.html)

(A) Microsoft is doing a good job in gaining their users


confidence and trust regarding their security updates.

056. The [VERB] that correctly completes the text is


(A) delete.
(B) uninstall.
(C) run.

(B) Firefox does not have a specific Add-Ons page


where

users

could

find

assistance

to

uninstall

unwanted features.
(C) the Firefox extension can be easily uninstalled even

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
Update,

by novice users.

Feb.

11,

3:09

p.m.

ET:

The

(D) the author of the blog is taking responsibility for not

OpenOffice.org security team responded that the

having examined the service pack more closely.

newest version of Java caused installation problems

(E) from now onwards, rather than just shipping security

with the latest version of OpenOffice. The group plans

updates in service packs, Mozilla will publish all add-

to ship the latest Java version with the next version of

ons on its website.

OpenOffice, due to be released at the end of March. In


the meantime, a version of Open Office without the
older Java version can be downloaded here

006-Prova: FCC 2009 TJ-SE- Tcnico Judicirio


Programao de Sistemas

(Adapted from
http://voices.washingtonpost.com.securityfix/2009/02/ope
noffice_installs_insecure_j.html)

061. In the text, let know in An alert reader let me

OpenOffice Installs Insecure Java Version


By Brian Krebs
February 4, 2009; 5:30 PM ET

know means
(A) informed.

An alert reader let me know that the latest


version of OpenOffice, the open source alternative to
the Microsoft Office productivity suite, also installs a
very old, insecure version of Java.

(B) suggested.
(C) said.
(D) advised.
(E) requested.

Users who accept the default installation


options for OpenOffice 3.0.1 also will get Java 6 Update
7, a version of Java that Sun Microsystems released
last spring (the latest version is Java 6 Update 12).

attackers target security vulnerabilities that were fixed in


subsequent versions of Java, but Java 6 Update 7 was
released prior to Sun's inclusion of a feature known as
"secure static versioning," which is intended to prevent
Web sites from invoking even older versions of Java
that may be present on the user's system.

uninstalls

older

versions,

(B) Java 6, Update 7.


(C) Java 6, Update 10.
(D) Java 6, Update 11.
(E) Java 6, Update 12.
____________________________________________
063. According to the text,
(A) hackers soon found out that Java 6, Update 11 did

Starting with Java 6 Update 11, Sun included a


that

062. In the text, this outdated version refers to


(A) Java 6, Update 6.

This is notable because not only could

feature

____________________________________________

but

that

functionality for whatever reason did not automatically


remove versions prior to Java 6 Update 10.
It's not clear why OpenOffice ships with this
outdated version. For what it's worth, the latest version
of OpenOffice appears to work just fine with the latest,
Java 6 Update 12. I've sent a note to the OpenOffice
security team to find out, and will post an update if I
hear back from them.

not uninstall older versions and attacked users of


OpenOffice 3.0.1.
(B) Java 6, Update 12 was released about a year ago.
(C) Java 6 now has a feature that ensures websites will
only invoke its latest version.
(D) most security vulnerabilities in Java 6, Update 7 and
prior versions were fixed by secure static versioning.
(E) Microsoft Office comes with a very old version of
Java 6.
____________________________________________

Finally, I should note that Sun only released


Java 6 Update 12 a few days ago. However, Sun says
there are no security updates in this latest version, so
there is no need to update if all you care about is having

064. According to the text,


(A) the latest version of OpenOffice did not work with
Java 6, Update 12 because it did not uninstall previous
versions.

the most secure version of Java.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(B) OpenOffice ships with Java 6, Update 7 because it

The government says all computers sold in


China must have the software installed by July 1.

is safer than later versions.


(C) Java 6, Update 12 has been widely tested and

Early

reports

had

indicated

that

the

presented no security problems.

government might simply require Green Dam to be

(D) all users with a Java 6 version prior to Update 12

included on a CD packaged with new computers, so

should update to the latest version.

users would have the option to install it. But it became

(E) in terms of security, Java 6, Update 11 is as secure

apparent last week that the government was insisting

as Java 6, Update 12.

that all computer makers preinstall the software by July

____________________________________________

1. Foreign computer makers learned of the directive just

065. The OpenOffice security team

three weeks ago and have been asking the Chinese

(A) declared that it will take responsibility for problems

government to reconsider the rules.

caused by the older version of Java in Office 3.0.1.

Some computer experts who have studied the

(B) released a new Java version at the end of March.

software said last week that it was so flawed that it

(C) never responded to Brian Krebss note.

could allow hackers to monitor a users Internet activity,

(D) took a week to reply to Brian Kreb's note.

steal personal data or plant viruses. One expert, J. Alex

(E) asked Brian Krebs to make available at his website

Halderman, a computer science professor at the

a version of OpenOffice with Java's latest update.

University of Michigan, has posted on the Internet a


report on Green Dams vulnerabilities.
Rather than agreeing to scrap the software
altogether, the Chinese government has responded to

007-Prova: FCC 2009 TER-Pi Tcnico


Judicirio Programao de Sistemas

the technical criticisms by ordering that the potential


security breaches be eliminated.
Mr. Halderman said in an interview last week
that it had only taken a few hours for him and his

June 16, 2009


China Orders Patches to Planned Web Filter
By EDWARD WONG

students to infiltrate a computer loaded with Green Dam


and force it to crash. A skilled hacker could take over
the computer to mine personal data or hitch it to other

BEIJING - A designer of censorship software


that the Chinese government requires to be preinstalled
on computers sold in China has been ordered to fix

infected machines in a malevolent network known as a


botnet, he added.
(Adapted from The New York Times, June 16, 2009)

potential security breaches in the software, the


newspaper China Daily reported Monday. The report
was an indication that the government still supports
use of the software __[CONNECTOR__ heated debate
over it.
The software, called Green Dam-Youth Escort,

066. The correct [CONNECTOR] to fill the blank is

has come under attack by many computer users in

(A) however.

China for both political and technical reasons.

(B) since.

Critics

say

that

although

the

Chinese

(C) while.

government insists that the software will be used only to

(D) despite.

block access to pornography Web sites, the softwares

(E) because.

actual use will be to block any site with content deemed


politically objectionable, like the Tibet issue or the 1989

____________________________________________

Tiananmen killings.

067. The meaning of actual in the text is


(A) further.
(B) present.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
For Inteligence Officers, A Wiki Way to Connect
Dots

(C) real.
(D) up-to-date.

By Steve Vogel
Washington Post Staff Writer
Thursday, August 27, 2009

(E) new.
____________________________________________

Intellipedia,

068. One can infer from the text that


(A) there is consensus in China about the use of Green

the

intelligence

community's

version of Wikipedia, hummed in the aftermath of the


Iranian presidential election in June, with personnel at

Dam.
(B) the Chinese government claims that Green Dam will

myriad

government

agencies

updating

page

dedicated to tracking the disputed results.

not be used for political purposes.

Similarly, a page established in November

(C) the Green Dam has been designed to block chiefly

immediately after the terrorist attack in Mumbai

Chinese pornographic sites.


(D) foreign computer makers have refused to preinstall

provided

intelligence

analysts

with

better

understanding of the scope of the incident, as well as a

Green dam in their machines.


(E) the Chinese government does not expect users to

forum to speculate on possible perpetrators.


"There were a number of things posted that

refuse to install Green Dam.


____________________________________________

were ahead of what was being reported in the press,"


said Sean Dennehy, a CIA officer who helped establish

069. According to the text,


(A) China will have Green Dams vulnerabilities fixed

the site.
Intellipedia is a collaborative online intelligence

instead of scrapping it.


(B) Green Dam allows users to keep track of their

repository, and it runs counter to traditional reluctance


in the intelligence community to the sharing of classified

Internet accesses.
(C) Green Dam is equipped to detect malicious

information. Indeed, it still meets with formidable


resistance from many quarters of the 16 agencies that

software.
(D) Green Dams vulnerabilities have not all been

have access to the system.


But the site, which is available only to users

identified yet.
(E) the Chinese government has ordered all technical

with proper government clearance, has grown markedly


since its formal launch in 2006 and now averages more

criticisms to be taken back.


____________________________________________

than 15,000 edits per day. It's home to 900,000 pages


and 100,000 user accounts.

070. Mr.Halderman

"About everything that happens of significance,

(A) has succeeded in eliminating all Green Dams

there's an Intellipedia page on," Dennehy said.

security breaches.

Intellipedia sprung from a 2004 paper by CIA

(B) has ordered his students to try to create a botnet

employee Calvin Andrus titled "The Wiki and the Blog:

with a machine loaded with Green Dam.


(C) and his students managed to identify all malicious

Toward a Complex Adaptive Intelligence Community."


Dennehy listened to a presentation by Andrus

consequences of using Green Dam.


(D) crashed a machine loaded with Green Dam to prove

and recalled the skepticism among colleagues about


adapting Wikipedia to the intelligence community. He

how skilled his students were.


(E) said that it would be possible to mine a users
personal data in a computer loaded with Green Dam.

shared their skepticism. "But something he said


interested me enough to look into it further," Dennehy
said.
Context was also a factor. After the Sept. 11,
2001,terrorist attacks, intelligence agencies had come
under intense criticism for failing to pull together

008-Prova: FCC 2009 TRT-Ce Analista


Judicirio Tecnologia da Informao

disparate strands of information pointing to the


possibility of a major incident.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
"We were all doing it in stovepipes," Dennehy
said.

____________________________________________
074. De acordo com o texto,

Dennehy described 9/11 not so much as a

(A) a proposta inicial da Intellipedia foi apresentada

catalyst but as a selling point to explain how Intellipedia

num artigo de Calvin Andrus.

could help collate information. "Cal used 9/11 as a

(B) apesar de suas vantagens, nem a Intellipedia

backdrop," said Dennehy. "It was really more about

poderia ter evitado o desastre de 11 de setembro.

what was happening on the Web."

(C) Dennehy levou mais de dois anos para se

In 2005, Dennehy was given the job of leading

convencer da utilidade da Intellipedia.

the effort and persuading the intelligence community to

(D) a Intellipedia, assim que foi lanada em 2006,

use it, a task likened to "promoting vegetarianism in

alcanou 15.000 usurios.

Texas" by the Partnership for Public Service, a

(E) os servios de inteligncia tradicionais ainda no

nonprofit group devoted to improving the federal

aderiram Intellipedia.

government.

____________________________________________

(Adapted

from

http://www.washingtonpost.com/wp-

dyn/content/article/2009/08/26/AR2009082603606.html)

075. Infere-se do texto que


(A) a Intellipedia corre o risco de ser desativada devido
enorme resistncia por parte de muitas agncias de
notcias tradicionais.

071. No texto, o significado de hummed

(B) Dennehy, na realidade, no teve muita dificuldade

(A) sofreu uma pane.

em

(B) travou.

participarem da Intellipedia.

(C) fervilhou.

(C) o atentado de 11 de setembro desencadeou um

(D) publicou notcias conflitantes.

esforo conjunto em busca de formas eficientes de

(E) ficou sobrecarregada.

transmitir informaes importantes ao grande pblico.

____________________________________________

(D) poca do 11 de setembro, as agncias de

072. O trecho, tracking the disputed results, conforme

inteligncia

empregado

compartilhando suas informaes.

no texto, pode ser traduzido por

(E) o governo americano ainda no se convenceu de

(A) seguir os resultados da disputa.

que a Intellipedia pode ter um papel relevante no

(B) acompanhar os resultados contestados.

mbito da defesa do pas.

convencer

os

servios

trabalhavam

de

inteligncia

isoladamente,

no

(C) contestar os resultados da disputa.


(D) divulgar o debate sobre os resultados.
(E) publicar os resultados da disputa.
____________________________________________
073. Segundo o texto, uma das vantagens da
Intellipedia
(A) oferecer a possibilidade de uniformizar as notcias

009-Prova: FCC 2010- Bahiagas Analista de


Processos Organizacionais - Contabilidade

das 16 agncias participantes.


(B) disponibilizar, na imprensa, informaes antes
Tuesday 23 February 2010

consideradas confidenciais pela CIA.


(C)

fornecer

informaes

que

permitam

prever

OFGEMS DECISION AGAINST NATIONAL GRIDS

acidentes e identificar criminosos.

METERING CASE IS FURTHER ENDORSED BY THE

(D) permitir que qualquer pessoa acesse seus dados,

COURT OF APPEAL

por meio da Wikipedia.


(E) proporcionar informaes mais atualizadas do que
as da imprensa.

Ofgem welcomes todays Court of Appeal


ruling that National Grid breached the law and acted

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
anti-competitively in the domestic gas metering market,

(C) a National Grid ter de rever os contratos assinados

endorsing Ofgems April 2008 findings.

com seus consumidores em 2002.

Todays ruling fully endorses the substance of

(D) a sentena do dia 23/2/2010 refora uma deciso

Ofgems case, that the multi-million pound contracts

similar de 2009.

struck by National Grid with suppliers in 2002 when the

(E) as leis de mercado no Reino Unido no so muito

metering market was opened to competition harmed

rgidas.

new entrants ability to compete and acted against


consumers interests.
The effect of the Court of Appeals ruling is that
suppliers will be free to renegotiate the terms of
contracts with National Grid Gas, and it opens the door
to claims for damages against National Grid by

010-Prova: FCC 2010- Metr SP- Analista


Trainee Psicologia

competing meter operators, as the competition law


Subways

regime allows.
Welcoming todays ruling, Ofgems Chairman

Posted on Friday March 27th, 2009 by Jebediah Reed

Lord Mogg said We welcome the Court of Appeals

To give some sense of the pace of public

endorsement of Ofgems decision. This confirms that

works construction in China, the city of Guangzhou is

National Grid breached the law and acted anticompetitively. It is a victory for consumers and strikes a
firm blow in favour of new and competing entrants in
Britains energy market. Todays ruling shows that
energy companies who hold and abuse positions of
market dominance will face the full force of regulatory

planning to open 83 miles of new subway lines by the


end of next year. Meanwhile, New York - a city of about
the same size has been playing around with the 1.7mile Second Avenue line for decades now. China also
builds subways rather cheaply - $100 million per mile
versus $ 2.4 billion per mile in the Big Apple.
Not surprisingly, projects there are more

action and the law.


Todays ruling follows an earlier decision in
April 2009 in favour of Ofgem by the Competition

aggressive in all respects: there are 60 tunnel boring


machines operating in Guangzhou, while only one is
slated for the Second Avenue project; workers put in

Appeal Tribunal.

five 12-hour shifts a week (and if they dont like it, they
can go pound glacial till); and seizing property is a

076. A deciso a que se refere o texto


(A) um duro golpe contra empresas que abusam de

breeze.
An article in the Business section of todays

sua posio no mercado.


(B) permitir a entrada de novos consumidores no

Chinese Cities by Keith Bradsher) [VERB] a smart look

mercado energtico britnico.


(C)

prejudica

possveis

novos

NY Times (Clash of Subways and Car Culture in

fornecedores

de

at the forces at play as China goes on a transit


infrastructure spending spree while it simultaneously

medidores de gs.
(D) incentiva consumidores a renegociarem seus

becomes evermore sprawling and car-centric.


Heres

contratos com a Ofgem.


(E) possibilita a novos fornecedores de medidores de
gs que processem a Ofgem por perdas e danos.
____________________________________________

one

interesting

passage,

[CONJUNCTION] the story is worth reading in its


entirety:
Western mass transit experts applaud China
for investing billions in systems that will put less stress

077. Infere-se do texto que


(A) os contratos assinados pela National Grid em 2002

on the environment and on cities. But they warn that


other Chinese policies, like allowing real estate

no tem validade.
(B) os consumidores no foram prejudicados na
batalha entre a Ofgem e a National Grid.

developers to build sprawling new suburbs, undermine


the benefits of the mass transit boom.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
Mr. Chan Shao Zhang , a 67-year-old engineer
in charge of the works in Guangzhou, defended

____________________________________________

Guangzhous combination of cars and subways, saying

079. The underlined word there, in the 2nd paragraph,

that the city built a subway line to a new Toyota

refers to

assembly plant to help employees and suppliers reach

(A) New York.

it.

(B) China.
Subways have been most competitive in cities

(C) Second Ave.

like New York that have high prices for parking, and

(D) Guangzhou.

tolls for bridges and tunnels, discouraging car use. Few

(E) Big Apple.

Chinese cities have been willing to follow suit, other

____________________________________________

than Shanghai, which charges a fee of several

080. A synonym for a breeze, as it is used in the 2nd

thousand dollars for each license plate.

paragraph of the text, is

The cost and physical limitations of subways

(A) cheap.

have discouraged most cities from building new ones.

(B) legal.

For instance, only Tokyo has a subway system that

(C) easy.

carries more people than its buses. The buses are

(D) expensive.

cheaper and able to serve far more streets but move

(E) difficult.

more slowly, pollute more and contribute to traffic

____________________________________________

congestion.

081. The correct word that replaces [VERB] in the text

China has reason to worry. It surpassed the

is

United States in total vehicle sales for the first time in

(A) does.

January, although the United States remained slightly

(B) gives.

ahead in car sales. But in February, China overtook the

(C) makes.

United States in both, in part because the global

(D) turns.

downturn has hurt auto sales much more in the United

(E) takes.

States than in China.

____________________________________________

There are many countervaling forces _X_.

082. The word that correctly replaces [CONJUNCTION]

China has passed its own stimulus package and the

in the text is

government is eager to put people to work, create

(A) since.

economic activity, and build modern infrastructure. The

(B) when.

Guangzhou project is part of major national transit

(C) unless.

buildout. But the nations cities are also sprawling

(D) though.

beasts, and in that sense, more suited to cars than

(E) therefore.

trains. Not shockingly, many Chinese prefer the former.

____________________________________________

(Adapted from http://www.infrastructurist.com/2009/03/27/-

083. The expression that correctly fills the blank _X_ at

building-a-subway-is-96-percent-cheaper-in-china/)

the end of the text is


(A) at all.
(B) at last.

078. The correct translation for pace, as it is used in the


st

1 paragraph of the text, is


(A) custo.

(C) at least.
(D) at ease.
(E) at work.

(B) ritmo.
(C) lugar.
(D) espao.

____________________________________________
084. Segundo o texto, a China est

(E) eficincia.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(A) investindo substancialmente na infraestrutura do

(C) a venda de carros na China teve ligeira queda

trnsito.

devido recesso mundial.

(B) desencorajando o uso de automveis nos centros

(D) a China vendeu mais veculos em fevereiro de 2009

urbanos.

do que os Estados Unidos.

(C) controlando a criao de novos subrbios.

(E) a recesso provocou uma queda significativa na

(D) expandindo suas linhas de metr para coibir o uso

venda de carros nos Estados Unidos em janeiro de

do carro.

2009

(E) investindo na construo de linhas de metr para


evitar futuros problemas ambientais.
____________________________________________
085. De acordo com o texto,
(A) as vantagens ambientais decorrentes das novas
linhas de metr em Guangzhou podem ser anuladas

011-Prova: FCC Metr-SP Engenheiro JuniorEngenharia Eltrica

pela expanso imobiliria.


(B) apesar de Guangzhou ser praticamente do mesmo
tamanho de Nova York, a cidade tem 83 milhas a mais

Subways: The New Urban Status Symbol


Business Week - December 5, 2007
by Jennifer Fishbein

de linhas de metr.

It seems like everywhere you turn these days,

(C) guardadas as devidas propores, o custo do metr


na China equipara-se ao da cidade de Nova York.
(D) apesar de os empregados do metr de Nova York
trabalharem 5 turnos de 12 horas semanais, as obras
continuam lentas.

a new high-speed train is whisking more passengers


across longer distances faster than ever before. A
[NOUN] to Paris from London is quicker than flying;
Japanese bullet trains traverse the 320 miles from
Tokyo to Osaka in two and a half hours; and magnetic

(E) o metr de Guangzhou ter 60 tneis quando


estiver concludo.

levitating trains in Shanghai cut through the city at 268


miles per hour. But while high-speed trains may grab all

____________________________________________
086. Qual das alternativas abaixo NO encontra
respaldo no texto?

the glamour, the more mundane business of subway


construction is what's driving the biggest growth for
transportation companies. Indeed, the world is seeing

(A) O alto custo dos estacionamentos em Nova York


incentiva a populao a usar o transporte pblico.
(B) Em Xangai, o custo da placa de um automvel
ultrapassa os US$ 1.000, dessa forma desencorajando
o uso do carro.

an

unprecedented

boom

in

new

subways

and

expansion to existing systems. Thanks to surging


economic growth and urban populations, demand for
subways is soaring in China and India. Lots of other
places around the world also are building new lines,

(C) A maioria das cidades chinesas segue o exemplo


de Nova York, incentivando o uso do transporte
pblico.

from Dubai to Santo Domingo, capital of the Dominican


Republic. And many European and American cities
including even such improbable locales as Los Angeles

(D) O sistema de metr de Tquio atende mais

and Phoenix have caught the transit bug.

passageiros do que os nibus.


(E) Poucas cidades esto construindo novas linhas de
metr devido a seu alto custo.

Some cities build out of necessity. Rising

____________________________________________
087. Segundo o texto,

prosperity prompted Dubai residents to buy so many


cars that they realized they could [ADVERB] longer

(A) a venda de carros na China ultrapassou os Estados


Unidos em janeiro de 2009.

drive these cars because they were stuck in traffic.


Others are keen on the environmental benefits of

(B) a venda de carros nos Estados Unidos bateu o


recorde em fevereiro de 2009.

Problem-Solving and Prestige

metros, which produce far less pollution and encourage


drivers to leave cars at home. Some places, mainly in

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
the Middle East, are looking to diversify their oil-

surface tramway, which costs far less but also runs

dependent economies. And others, to be honest, are

more slowly. [CONJUNCTION] funding is an issue,

chasing an urban status symbol. Building a metro won't

cities usually will spring for a subway, says Debroise.

turn any old town into Paris or London, but it does tell

"The tramway has a very old image of the 19th century,

the world that you've arrived.

with horses in the streets," he says.

"You have in some cases a prestige issue,

(Adapted from http://www.businessweek.com/globalbiz/

which is more the case in young cities in need of an

content/dec2007/gb2007125_600001.htm?chan=top+news_

image," says Jean-Nol Debroise, vice-president for

top+news+index_global+business)

product and strategy at Alstom (ALSO.PA), the French


transport company that has built a quarter of the world's

088. The word that best replaces [NOUN] in the text is

metros.

(A) trip.
Rennes is an example of the new trend. The

(B) ride.

city of about 212,000 people in northwestern France

(C) drive.

was looking to raise its profile when it installed a metro

(D) stroll.

in 2002. It raised the bar by opting for a driverless

(E) flight.

system made by Siemens just like the shiny new No.


14 line in Paris protecting passengers from the

____________________________________________

French penchant for transit strikes. Turin, Italy, did the

089. The word that best replaces [ADVERB] in the text

same to help win its bid for the 2006 Winter Olympics;

is

its driverless system opened just before the games.

(A) so.

Even the Spanish island of Mallorca inaugurated a short

(B) no.

metro line in April in hopes of luring even more tourists

(C) any.

to its capital, Palma. Alas, it closed indefinitely in

(D) much.

September

(E) a bit.

due

to

flooding,

amid

charges

of

____________________________________________

mismanagement.

090. The word that best replaces [PREPOSITION] in


the text is

A Boon for Transit Builders


The world's three largest metro manufacturers,

(A) up.

Montrealbased Bombardier (BBDB.TO), Alstom, and

(B) ahead.

Munich-based Siemens (SI) report high demand for

(C) above.

mass transit, including tramways and light-rail systems

(D) higher.

that run both under and [PREPOSITION] ground. The

(E) around.

global subway market was worth 9.3 billion dollars in

____________________________________________

2005 and is projected to grow at a rate of 2.7% per year

091. The correct verb form for [TO BUILD] in the text is

until 2015, according to a 2007 study by the European

(A) had built.

Railway Industry Assn. Subway lines [TO BUILD] or

(B) have built.

extended in 20 European cities and five Middle Eastern

(C) are building.

ones, and dozens of towns are constructing light-rail

(D) are being built.

systems, reports

(E) were being built.

the Brussels-based International

____________________________________________

Association of Public Transport.


The size of a city determines its need for a

092. The word that best replaces [CONJUNCTION] in

metro system. Cities of a few million people or those

the text is

anticipating huge population growth really can't do

(A) Since.

without a mass transit system. But cities of one or two

(B) However.

million inhabitants can choose between a subway and a

(C) Unless.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(D) Moreover.

(D) Turin almost lost its bid for the 2006 Winter

(E) Because.

Olympics because of a delay in building its driverless

____________________________________________

subway system.

093. A synonym for soaring, as it is used in the text, is

(E) Palma de Mallorcas subway system succeeded in

(A) levelling.

attracting more tourists even though it is a short line.

(B) dropping.
(C) dwindling.
(D) gleaming.
(E) skyrocketing.

____________________________________________

012-Prova: FCC 2010 TCE-SP Agente de


Fiscalizao Financeira Informtica - Suporte
Web

094. In the text, youve arrived means


(A) you are environmentally conscious.

Is Windows 7 Worth It?

(B) you are setting a world trend.


(C) you are concerned about your passengers

Harry McCracken, PC World


Monday, October 19, 2009 10:00 AM PDT

satisfaction.
(D) you have reached your destination.

Reading about a new operating system can tell

(E) you have succeeded.

you only so much about it: After all, Windows Vista had

____________________________________________
095. According to the text,

short of it in the eyes of many users. To judge an OS

(A) Los Angeles is building new subway lines.


(B) Phoenix will probably never build a subway system.
(C) subway trains are becoming increasingly faster.
(D) Japanese bullet trains are faster than Chinese
magnetic levitating trains.

accurately, you have to live with it. Over the past ten
months, I've spent a substantial percentage of my
computing life in Windows 7, starting with a preliminary
version and culminating in recent weeks with the final
Release to Manufacturing edition. I've run it on systems

(E) no European city is expanding its current subway


lines.

ranging from an underpowered Asus EeePC 1000HE


netbook to a potent HP TouchSmart all-in-one. And I've

____________________________________________
096. Which one of the following is made NO reference
to in the text as a reason for building a subway system?
(A) reduce traffic jams.

used it to do real work, not lab routines. Usually, I've


run the OS in multiboot configurations with Windows
Vista and/or XP, so I've had a choice each time I turned
the computer on: [MODAL] I opt for Windows 7 or an

(B) show concern for the environment.

older version of the OS? The call has been easy to

(C) diminish air pollution.

make, because Win 7 is so pleasant to use.

(D) improve city landscape.

So why wouldn't you want to run this operating

(E) restrict car use.

system? Concern over its performance is one logical

____________________________________________
097. According to the text,

reason, especially since early versions of Windows


Vista managed to turn PCs that ran XP with ease into

(A) one way young cities can gain prestige is by


building a subway system.
(B) Paris and Londons prestige is largely due to its
efficient subway system.
(C) Rennes driverless subway system did not meet up
to the citys expectations.

far more features than XP, [CONJUNCTION] fell far

lethargic underperformers. The PC World Test Center's


speed benchmarks on five test PCs showed Windows 7
to be faster than Vista, but only by a little; I've found it to
be reasonably quick on every computer I've used it on
even the Asus netbook, once I upgraded it to 2GB of
RAM. (Our lab tried Win 7 on a Lenovo S10 netbook
with 1GB of RAM and found it to be a shade slower

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
than XP; for details see "Windows 7 Performance

Windows XP. But whether you choose to install

Tests.").

Windows 7 on your current systems or get it on the next


Here's a rule of thumb that errs on the side of

new PC you buy, you'll find that it's the unassuming,

caution: If your PC's specs qualify it to run Vista, get

thoroughly practical upgrade you've been waiting for -

Windows 7; if they don't, avoid it. Microsoft's official

flaws and all.

hardware configuration requirements for Windows 7 are

(Adapted from

nearly identical to those it recommends for Windows

http://www.pcworld.com/article/172602/windows_7_review.htm

Vista: a 1-GHz CPU, 1GB of RAM, 16GB of free disk

l)

space, and a DirectX 9-compatible graphics device with


a WDDM 1.0 or higher driver. That's for the 32-bit
version of Windows 7; the 64-bit version of the OS
requires a 64-bit CPU, 2GB of RAM, and 20GB of disk

098. A palavra que preenche corretamente a lacuna


[CONJUNCTION], no incio do texto,
(A) as.
(B) yet.

space.
Fear of incompatible hardware and software is
another understandable reason to be wary of Windows
7. One unfortunate law of operating-system upgrades
which applies equally to Macs and to Windows PCs is
that they will break some systems and applications,

(C) while.
(D) therefore.
(E) although.
____________________________________________
099. O verbo que preenche corretamente a lacuna
[MODAL], no 1o pargrafo,

especially at first.
Under the hood, Windows 7 isn't radically
different from Vista. That's a plus, since it should greatly
reduce the volume of difficulties relating to drivers and
apps compared to Vista's bumpy rollout. I have
performed a half-dozen Windows 7 upgrades, and most
of them went off without a hitch. The gnarliest problem
arose when I had to track down a graphics driver for
Dell's XPS M1330 laptop on my own - Windows 7
installed a generic VGA driver that couldn't run the Aero
user interface, and as a result failed to support new
Windows 7 features such as thumbnail views in the

(A) May.
(B) Will.
(C) Must.
(D) Could.
(E) Should.
____________________________________________
100. The meaning of to bide in to bide your time is:
(A) to take.
(B) to spend.
(C) to waste.
(D) to pass.
(E) to save.

Taskbar.
The best way to reduce your odds of running
into a showstopping problem with Windows 7 is to bide
your time. When the new operating system arrives on
October 22, sit back and let the earliest adopters
discover the worst snafus. Within a few weeks,
Microsoft and other software and hardware companies
will have fixed most of them, and your chances of a
happy migration to Win 7 will be much higher. If you
want to be really conservative, hold off on moving to
Win 7 until you're ready to buy a PC that's designed to

____________________________________________
101. Segundo o texto, para julgar com preciso o
desempenho de um sistema operacional, conveniente
(A) ler tudo o que for possvel sobre ele.
(B) realizar testes em laboratrio.
(C) test-lo no dia a dia.
(D) ter acesso a todas suas verses preliminares.
(E) compar-lo com verses anteriores.
____________________________________________
102. Segundo o texto, o Windows Vista

run it well.
Waiting a bit before making the leap makes
sense; waiting forever does not. Microsoft took far too

(A) substituiu, com vantagens, o Windows XP.


(B) teve um desempenho que deixou a desejar.

long to come up with a satisfactory replacement for

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(C) foi um sucesso imediato aos olhos de muitos

systems will rise on top of all the new software.

usurios.

However, only a relatively small percentage of IS

(D) teve um comeo difcil, mas depois deslanchou.

research focuses on the mobile revolution.


Actually, many IS programs in business

(E) exige uma configurao de hardware mais robusta


do que o XP.

colleges seem impervious to the wake-up call that

____________________________________________

information schools provide. Rather, they continue to

103. De acordo com o texto, qual das afirmaes

offer curricula that reflect the past rather than look

abaixo NO verdadeira em relao ao Windows 7?

toward the future. Little wonder that students, whose

(A) Tem desempenho satisfatrio.

degrees are based on a very limited number of

(B) Funciona em qualquer mquina em que o Windows

traditional courses in one area of study, often fail to

Vista rode.

meet

(C) compatvel com qualquer tipo de hardware.

integration across disciplines to prepare students for the

(D) Sua instalao, no geral, no oferece dificuldade.

complex problems they will face, organizations find it

(E) Tem uma interface agradvel.

necessary to further educate those whom they hire or

____________________________________________

go abroad to seek appropriate employees with a wider

104. Segundo o texto, o autor recomenda

range of skills and knowledge.

(A) migrar imediatamente para o Windows 7.

(Adapted from

(B) esperar algumas semanas at a maioria dos

http://www.computer.org/cms/Computer.org/ComputingNow/ho

problemas serem sanados.

mepage/2009/1009/rW_CO_ISInnovation.pdf)

their

employers

expectations.

With

little

(C) s migrar para o Windows 7 quando tiver um PC


compatvel com todas as funcionalidades que ele
oferece.

105. A palavra que preenche corretamente a lacuna


[ADVERB], no incio do texto,

(D) comprar um PC novo, que j venha com o


Windows7.

(B) over.

(E) ser conservador e no migrar para o Windows 7.

(C) below.

____________________________________________
Instrues: Para responder s questes de nmeros 18
a 20, considere o texto abaixo.

becomes more a function of purchasing packages or


components,

with

(D) across.
(E) behind.
____________________________________________

As Information Systems (IS) development

assembling

(A) up.

less

emphasis

on

programming, student enrollment in IS courses at


universities continues to decline.

106. Segundo o texto,


(A) devido ao desenvolvimento da rea, h cada vez
mais

interessados

nos

cursos

universitrios

de

Sistemas de Informao.
(B) a demanda por cursos de Sistemas de Informao

Sometimes it looks like the IT revolution has


moved on and left many IS researchers [ADVERB].
For example, according to Nokia, the next
generation of computers will be in your pocket. About
1.3 billion mobile phones are sold each year, compared
to only 300 million personal computers. An increasing
number of these phones come with full-blown operating
systems that let users access, organize, and use much
more information than older handhelds. The mobile
software market may soon exceed the current software
market for computers, and a wide variety of information

tem diminudo por no contemplarem os avanos da


telefonia mvel.
(C) os celulares com sistemas operacionais completos
exigem um desembolso cada vez maior.
(D) os cursos de Sistemas de Informao no deveriam
preparar seus alunos para pesquisas na rea de
telefonia mvel.
(E) apesar das novas funcionalidades incorporadas aos
telefones celulares, os computadores de mo ainda
permitem a manipulao de muito mais informao.
____________________________________________
107. De acordo com o texto,

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(A) recm-graduados em Sistemas de Informao, no

platforms, architect of the award-winning SPARC

geral, precisam passar por um perodo de treinamento

processor family, and a key founding member of the

antes de conseguirem um bom emprego.

Java community. Oracle's Sun solutions for thepublic

(B) boa parte dos cursos de Sistemas de Informao

sector provide a comprehensive set of capabilities for

passou por uma reforma curricular para se adequar aos

mainframe rehosting and migration and enterprise

avanos tecnolgicos da informtica.

consolidation,enhancing

(C) a maioria dos empregadores est satisfeita com a

integrated solutions that support Oracle's iGovernment

formao tecnolgica dos empregados com diploma

vision. Sun's advanced systems,storage, and services

em Sistemas de Informao.

are designed to give you the value youexpect, the

(D) h casos em que empregadores se veem obrigados

quality you need, and the expertise you require tofully

a buscar empregados mais qualificados no exterior.

modernize your IT infrastructure.

our

complete,

open,

and

(E) apesar de os currculos dos cursos de Sistemas de


Informao no acompanharem a evoluo da TI, os
graduandos

no

tm

dificuldade

em

encontrar

empregos bem remunerados.

108. A palavra que preenche corretamente a lacuna


[ADVERB]
(A) today.
(B) past.
(C) always.

013-Prova: FCC 2010 TRT -22.RegioAnalista Judicirio Tecnologia da Informao


Managing government has never been more

(D) ever.
(E) never.
____________________________________________

challenging. Public sector leaders face increasing

109. A traduo correta, dentro do contexto, para To

expectations from citizens, businesses, elected officials,

meet these challenges

and employees.Pressed to provide services and

(A) Descobrir essas mudanas.

information more quickly andcost effectively than

(B) Para implementar essas mudanas.

[ADVERB],

(C) Para enfrentar esses desafios.

they

are

often

saddled

withlegacy

information systems that fail to leverage current

(D) Para evitar esses desafios.

technology or provide an enterprise-wide view of

(E) Encontrar esses desafios.

government.

____________________________________________

Oracle

To meet these challenges, Oracle introduces

110. Segundo o texto,

iGovernment,

(A)

platform

for

innovative,

Oracle

tornou-se

subsidiria

da

Sun

integrated, and intelligent operations that lets you tear

recentemente.

down silos and link frontand back-office operations

(B) a arquitetura dos premiados processadores da

while reducing costs and increasing responsiveness.

famlia SPARC foi desenvolvida pela Sun.

With Oracle iGovernment you can modernize your IT

(C) as solues apresentadas pela Sun para o setor

infrastructure, increase efficiency and transparency,

pblico so de fcil compreenso, em especial, as

and improve service delivery.

referentes migrao e consolidao da empresa.

Oracle is the world's largest business software

(D) com a aquisio da Sun, a Oracle entrou para o

company, with more than 345,000 customers. And only

mercado dos aplicativos de cdigo aberto.

Oracle delivers a complete platform of database,

(E) o iGovernment da Oracle uma plataforma

middleware, and applicationsall based on open

inovadora, que permite melhorar os servios de

standardsto transform your organization.

delivery.

Oracle has reinforced and extended its public

____________________________________________

sector offerings with the acquisition of Sun, the leading

111. O texto essencialmente

provider of open-standards based Solaris and Linux

(A) uma resenha publicada em revista especializada.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
[CONJUNCTION] the interest in business

(B) uma avaliao dos efeitos da fuso entre a Oracle e


a Sun.

process reengineering seems to have waned, some of

(C) uma comparao entre os produtos oferecidos pela

the appreciation of how complicated processes can

Oracle e pela Sun.

slowly strangle a business has remained. Data

(D) o anncio de uma srie de novos lanamentos a

warehousing,

serem produzidos em conjunto pela Oracle e pela Sun.

"institutionalization" of easily created reports whose

(E) de divulgao elaborado pela prpria Oracle.

reason for being quickly is forgotten while people still

if

unchecked,

can

foster

the

toil to process these reports. If your organization does


not know how to throw out processes (pardon my
The literature is full of testimonials for data

calling producing, distributing, and reading a report a

warehousing. There is almost nothing about the

"process"), data warehousing can quickly add clutter to

arguments [PREPOSITION] data warehousing. In this

the business environment.

paper I attempt to slightly fill that void by shedding light


on business and cultural factors that greatly lessen the

[TEXT]

value of data warehousing for certain organizations. By


the way, when I refer to data warehousing, I refer to

Despite the speed of the data warehousing

both centralized data warehousing systems and data

development effort, it takes time for an organization to

marts.

figure how it can change its business practices to get a


Some of the reasons data warehousing efforts

may not be appropriate for certain organizations are:

substantial return on its data warehousing investment. I


speculate that rigorous analysis of the return on most of
the major data warehousing implementers' investments

Data warehousing systems, for the most part, store

would find a much longer average payback period that

historical data that have been generated in internal

you would surmise from reading the trade press.

transaction processing systems. This is a small part of


the universe of data available to manage a business.

112. A palavra que preenche corretamente a lacuna

Sometimes this part has limited value.

[PREPOSITION]
(A) against.

That is, sometimes the business end user

(B) toward.

community does not have a strong interest in old

(C) for.

transaction processing system data beyond what are

(D) from.

available in basic reports generated in transaction

(E) through.

processing systems. This lack of interest often stems

____________________________________________

from the fact that the markets in which a business

113. A palavra que preenche corretamente a lacuna

competes are in great flux or that the internal structure

[CONJUNCTION]

of the organization is in perpetual transition. If these

(A) Why.

conditions exist, there may not be a solid historical base

(B) Therefore.

to compare current performance with. Also, sometimes

(C) Nevertheless.

there is a lack of interest in looking at this data in any

(D) Since.

in-depth way because a business is so simple that a

(E) Though.

data warehouse is overkill.

____________________________________________
114. Depreende-se do texto que

Data warehousing systems can complicate business

(A) o autor acredita que a maioria das empresas no

processes significantly.

precisa de complicados depsitos de dados.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(B) s as empresas que valorizam dados histricos se

jobs, and an additional 216,000 self-employed workers,

beneficiariam com a implantao de depsitos de

making it one of I industries in the economy.

dados.

Since the late 1980s, employment II most rapidly in


administrar

the computer programming services and prepackaged

eficientemente seu depsito de dados, o material

software segments of the industry. From 1988 to 1998,

gerado apenas acrescentar dados inteis ao ambiente

about 245,000 jobs were created in programming

empresarial.

services and another 166,000 in prepackaged software.

(D) empresas em constante transio s tm a ganhar

The study further revealed that the computer and data

com a implantao de um depsito de dados.

processing services industry has grown dramatically in

(E) um exame acurado dos dados armazenados no

recent years and employment is expected to grow

depsito de dados pode ajudar qualquer empresa a

about 117 percent by the year 2008, making this the

aumentar sua eficincia.

fastest growing industry in the U.S. economy. The

____________________________________________

majority of workers in computer and data processing

115. A afirmao que preenche corretamente o box

services are managers, professional specialists, such

[TEXT]

as

(A) Data warehousing can become an exercise in data

scientists;

for the sake of the data.

programmers. Together, these occupational groups

(C)

(B)

se

In

uma

empresa

certain

no

organizations

souber

ad

hoc

end

user

computer
and

systems

analysts,

technicians,

such

engineers,
as

and

computer

accounted for 70 percent of the jobs in the industry,

query/reporting tools do not "take".

reflecting the emphasis on high-level skills and

(C) Many "strategic applications" of data warehousing

creativity. These statistics imply that the job title

have a short life span and require the developers to put

"Systems Analyst" is indeed III and in fact is

together a technically inelegant system quickly.

thriving (at least in name).

(D) Data warehousing can have a learning curve that

(Adapted from Morrell, J.S. et al. 2001. The Systems

may be too long for impatient firms.

Analyst A Post Mortem? available at http://www.sba.

(E) Data warehousing systems can require a great deal

muohio.edu/abas/2001/quebec/Morrell_The_Systems_Ana

of "maintenance" which many organizations cannot or

lyst-_A_Post_Mortem.pdf)

will not support.


116. A alternativa que preenche corretamente a lacuna
... I...

014-Prova: FCC 2011- TRE-RN Analista


Judicirio Anlise de Sistemas

(A) large.
(B) larger.
(C) the larger.

One test of the vigor of the systems analyst


role is that of demand. What is the current job market

(D) largest.
(E) the largest.

and what are the future employment prospects for the


systems analyst? How do these compare with past? A
recent study

by

Smolkina (2001) indicates that

employment of systems analyst is projected to rank in


the top twenty in the number of new jobs and is
expected to increase over one hundred per cent over
the next twenty years. In that study it was revealed that
employment in computer and data processing services
grew by more than 900,000 jobs from 1988 to 1998. In
1998, there were about 1.6 million wage and salary

____________________________________________
117. A alternativa que preenche corretamente a lacuna
...II
(A) grew.
(B) grows.
(C) grown.
(D) has grown.
(E) was grown.
____________________________________________
118. A alternativa que preenche corretamente a lacuna

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
... III

But spammers are a creative bunch. I of

(A) alive.

tricking consumers into a purchase, they are stealing

(B) scarce.

their money directly. Links used to direct the gullible to

(C) stagnant.

a site selling counterfeits. Now they install Trojan

(D) deceased.

software that ransacks hard drives for bank details and

(E) moribund.

the like.
Spammers

____________________________________________

also

have

become

more

119. The text stated that

sophisticated about exploiting trust. In few places is it

(A) more than 900,000 new systems analysts came on

granted more readily than on social-networking sites.

the market between 1988 and 1998.

Twitter, a forum for short, telegram-like messages,

(B) in 1998 self-employed workers outdid wage and

estimates that only 1% of its traffic is spam. But

salary jobs in the computer industry.

researchers from the University of California at Berkeley

(C) the job of systems analyst was expected to more

and the University of Illinois at Champaign-Urbana

than double in the following two decades.

show that 8% of links published were shady, with II

(D) the job of systems analyst was extremely

of them leading to scams and the rest to Trojans. Links

demanding.

in Twitter messages, they found, are over 20 times

(E) most workers in the computer industry had been

more likely to get clicked than those in e-mail spam.


Nor is Facebook as safe as it seems. As an

employed by the software segment.


____________________________________________

experiment, BitDefender, an online-security firm, set up

120. In the text, these occupational groups refers to

fake profiles on the social network and asked strangers

(A)

computer

systems

analysts,

engineers

and

to enter into a digital friendship. They were able to

scientists.

create as many as 100 new friends a day. Offering a

(B) managers, professional specialists and technicians.

profile picture, particularly of a pretty woman, increased

(C) technicians and computer programmers.

their odds. When the firms researchers expanded their

(D)

professional

specialists,

computer

systems

requests to strangers who shared even one mutual

analysts, engineers and scientists.

friend, almost half accepted. Worse, a quarter of

(E) managers, computer systems analysts, scientists

BitDefenders new friends clicked on links posted by the

and technicians.

firm, even when the destination was obscured.


(Adapted from http://www.economist.com/node/17519964)

015-Prova: FCC 2011- TRE-RN Tcnico


Judicirio Programao de Sistemas

121. A alternativa que preenche corretamente a lacuna


... I...
(A) Because.
(B) In spite.

Technology and legal pressure have changed

(C) In need.

spammers terms of trade. They long relied on sending

(D) In view.

more e-mails from more computers, knowing that some

(E) Instead.

will get through. But it is hard to send 100m e-mails


without someone noticing. In 2008 researchers from the

____________________________________________

University of California at Berkeley and San Diego

122. De acordo com o texto,

posed as spammers, infiltrated a botnet and measured

(A) usurios do Twitter confiam mais em links nessas

its success rate. The investigation confirmed only 28

mensagens do que nos de e-mails.

sales on 350m e-mail messages sent, a conversion

(B) as redes sociais como Twitter e o Facebook tm

rate under .00001%. Since then the numbers have got

tecnologia

worse.

significativamente o recebimento e envio de spams.

de

www.inglespraconcurso.com.br

ponta

que

consegue

reduzir

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(C) o ndice de spams no Twitter de apenas 1%.

(D) os spammers esto aprimorando os spams por e-

(D) muito difcil novos amigos no Facebook clicarem

mail.

em links desconhecidos.

(E) os spammers esto enfrentando cada vez mais

(E) estudos da Universidade da Califrnia em Berkeley

problemas legais.

e da Universidade de Illinois em Champaign-Urbana


concluram que mulheres bonitas tm mais facilidade
de fazer novos amigos no Facebook.
____________________________________________

...II...

016-Prova: FCC 2012-TCE-SP Auxiliar de


Fiscalizao Financeira

(A) much.

Making Performance Budgeting Work: New IMF

(B) most.

Book

(C) less.

October 04, 2007

123. A alternativa que preenche corretamente a lacuna

(D) least.

Member countries will find valuable advice on

(E) little.

how to reform their budgeting practices to improve the

____________________________________________

effectiveness and efficiency of public expenditure in a

124. Em qual das alternativas abaixo like tem o mesmo

major new work on performance budgeting produced by

significado que tem no texto? (2o pargrafo)

the Fiscal Affairs Department. The book, Performance

(A) What separates Live Mesh from simpler services

Budgeting: Linking Funding and Results (500pp), came

like Dropbox is its ability to remotely access your other

off the presses of the top UK publisher Palgrave

PCs via Microsoft's Remote Desktop.

Macmillan in September.

(B) Back up the existing app before you upgrade, and

Edited by FAD staff member Marc Robinson,

then revert to the older version if you don't like what you

the book contains a comprehensive treatment of

find.

contemporary performance budgeting practice and

(C) It's more like looking at a computer monitor than it is

theory. In a series of thematic chapters and case

traditional observing.

studies, the book discusses:

(D) Like an iPhone, an Android smartphone carrying

- The key forms of performance budgeting which [TO

navigation software can guide you, with certain

IMPLEMENT] around the world - how they differ, and

limitations.

what they have in common points.

(E) One can glance at a letter, invitation, paragraph,

- Lessons from the experience of governments around

menu, and the like and immediately predict the content

the world - ranging from OECD nations to developing,

of the document.

middle-income and transition countries - about what

____________________________________________

forms of performance budgeting work, under what


circumstances,

and

with

what

implementation

strategies.
125. Segundo o texto,

- How successful performance budgeting can improve

(A) graas a sua criatividade, os spammers esto

aggregate fiscal discipline.

conseguindo aumentar o nmero de compradores de

sites fictcios.

budgeting, and

(B) pesquisas da Universidade da Califrnia em

- The links between performance budgeting and other

Berkeley e em San Diego confirmaram que spams por

budgeting and public management reforms.

e-mail ainda so um sucesso.

The

information

requirements

of

performance

Many of the contributors to this work are

(C) difcil que o envio de 100 milhes de e-mails

leaders in performance budgeting implementation in

passe despercebido.

their countries. Others are respected academics and

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
technical experts from the International Monetary Fund

128. O livro em questo

and other international organizations. Countries

(A) o maior que trata do tema de oramento

covered in the case studies include the UK, USA,

governamental.

Australia, France, Chile, Spain, Russia, Colombia and

(B) foi escrito por Marc Robinson.

Ethiopia.

(C) aborda principalmente as experincias bemOne major focus of the book is performance

budgeting

as

tool

for

improved

expenditure

sucedidas das naes desenvolvidas.


(D) apresenta estratgias oramentrias para otimizar

prioritization - that is, for helping to shift limited public

os gastos pblicos.

resources to the services of greatest social benefit. A

(E) inclui estudos de caso em todos os captulos

key finding is that this type of performance budgeting

temticos.

will only work if the budget process is fundamentally


changed so that top politicians and bureaucrats

____________________________________________

systematically consider expenditure priorities when

129. Observe que work foi empregado, no texto, com

formulating the budget. This means more than just

dois sentidos diferentes:

considering the priorities for new spending. It requires

I. Making Performance Budgeting Work

also having mechanisms to systematically review

II. ... is a major new work...

existing

Leia as sentenas abaixo:

spending

programs

to

identify

what

is

ineffective and low priority and can, therefore, be cut.

-This work is protected under copyright laws and

This is what countries such as Chile and the United

reproduction is strictly prohibited.

Kingdom have successfully done, and the United States

- Institutions such as the rule of law will rarely work if

is currently attempting to achieve with its Program

they are simply copied from abroad.

Assessment Rating Tool instrument. Conversely, it is a

- Theory of the Firm builds models to help explain how

mistake to believe that merely changing the budget

markets work.

classification and developing performance indicators

- His new book is called " Making Our Democracy

will in itself improve the allocation of resources in the

Work: A Judge's View."

budget.

- She wanted it to be the definitive work on the subject

(Adapted from http://blog-

of voting and women's rights around the world.

pfm.imf.org/pfmblog/2007/10/making-performa.html)

A alternativa que representa a ordem correta em que


os sentidos aparecem no conjunto das sentenas

__________________________________________________

126. No texto, comprehensive significa

(A) I, II, I, II, I.


(B) II, I, I, I, II.

(A) fcil de implementar.

(C) I, II, I, II, II.

(B) inteligvel.

(D) II, I, II, I, I.

(C) abrangente.

(E) II, I, I, II, I.

(D) bem estruturado.


(E) colaborativo.

____________________________________________

____________________________________________
127. The correct form of [TO IMPLEMENT] is
(A) implemented.

130. According to the text,


(A) Chile and the United Kingdom have managed to cut
ineffective and low priority programs.

(B) was implemented.

(B) top politicians and bureaucrats should not formulate

(C) will be implemented.

budgets.

(D) has been implemented.

(C) thematic chapters have been written by respected

(E) have been implemented.

academics from the IMF.


(D) the budget process cannot be changed because

____________________________________________

public resources are limited to social services.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(E) the United States are not willing to review their

through Feb. 29. In the absence of Congressional

spending programs nor to make any budget cuts.

action, it would revert to the usual 6.2 percent next


month. The government will also continue paying
unemployment insurance benefits under current policy

House G.O.P. Leaders Agree to Extension of Payroll

through February. Without Congressional action, many

Tax Cut

of the long-term unemployed would begin losing


benefits next month.

By JENNIFER STEINHAUER

In addition, under the agreement, Medicare will

Published: December 22, 2011

continue paying doctors at current rates for two months,


averting a 27 percent cut that would otherwise occur on

WASHINGTON - Under a deal reached

Jan. 1.

between House and Senate leaders, the House will now

The new deal makes minor adjustments to

approve as early as Friday the two-month extension of

make it easier for small businesses to cope with the tax

a payroll tax holiday and unemployment benefits

changes and prevents manipulation of an employee's

approved by the Senate last Saturday, and the Senate

pay should the tax cut extension fail to go beyond two

will appoint members of a House-Senate conference

months.

committee to negotiate legislation to extend both


benefits through 2012.

Mr. Obama, who has reaped political benefits


from the standoff, welcomed the outcome.

House Republicans - who rejected an almost

"This is good news, just in time for the

identical deal on Tuesday - collapsed under the political

holidays," he said in a statement. "This is the right thing

rubble that has accumulated over the week, much of it

[VERB 1] to strengthen our families, grow our economy,

from their own party, worried that the blockade would

and create new jobs. This is real money that will [VERB

do serious damage to their appeal to voters.

2] a real difference in people's lives."

The

House

speaker,

John

A.

Boehner,

announced the decision over the phone to members on

(Adapted from:
http://www.nytimes.com/2011/12/23/us/politics/)

Thursday, and did not permit the usual back and forth
that is common on such calls, enraging many of them.
After his conversation with lawmakers, the
speaker conceded to reporters that it might not have
been "politically the smartest thing in the world" for
House Republicans to put themselves between a tax
cut and the 160 million American workers who would
benefit from it, and to allow President Obama and
Congressional Democrats to seize the momentum on

__________________________________________________

131. A extenso de que trata o texto


(A) foi aprovada pela Cmara na sexta-feira.
(B) poder ser prorrogada at o final de 2012 se as
negociaes relativas legislao pertinente forem
bem-sucedidas.
(C) foi rejeitada pelo Senado no sbado.
(D) sofreu emendas pelos republicanos para evitar que
perdessem seu eleitorado.

the issue.
The agreement ended a partisan fight that
threatened to keep Congress and Mr. Obama in town

(E) foi decidida pelo Presidente da Cmara na terafeira.

through Christmas and was just the latest of the bitter


struggles

over

fiscal

policy

involving

House

conservatives, the president and the Democratic-

132. Segundo o texto,


(A) a oposio republicana extenso dos benefcios

controlled Senate.
Under the deal, the employee's share of the
Social Security payroll tax will stay at the current level,
4.2 percent of wages,

____________________________________________

em pauta acabou beneficiando o Presidente Obama.


(B) no final, os republicanos acataram bem a deciso
do Presidente da Cmara.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(C) mesmo aps sua deciso, o Presidente da Cmara

(C) to make do.

permitiu que os outros membros a contestassem.

(D) do to make.

(D) o Presidente da Cmara concedeu uma coletiva

(E) to do make.

imprensa para reforar sua oposio extenso dos


benefcios aos desempregados.
(E) os legisladores confirmaram que a oposio dos
republicanos medida era a melhor estratgia na atual

017-Prova: FCC 2012 TRT 6. Regio PE


Analista Judicirio Tecnologia da Informao

conjuntura poltica.

____________________________________________
133. Infere-se do texto que
(A) o atual impasse entre os deputados conservadores
da Cmara, o Presidente Obama e o Senado o
primeiro conflito no que concerne a poltica fiscal.

Microsoft touts Windows 8's ability to detect, fix


hard disk problems
The new operating system makes the process faster
and less disruptive to the operation of the computer
By Juan Carlos Perez
May 10, 2012 04:46 PM ET

(B) a coeso do partido republicano foi decisiva na

IDG News Service Microsoft has revamped

aprovao da extenso dos benefcios fiscais aos

the way Windows 8 monitors hard disk operations and

trabalhadores e aos desempregados.

detects problems in an effort to make the diagnostic

(C) se o impasse no fosse resolvido, o Congresso e o

and repair process less intrusive and disruptive, even

Presidente Obama no poderiam se ausentar da capital

as disk capacity continues to balloon.


The improvements in Windows 8 center on the

durante o Natal.
(D) o Congresso pretende extinguir os atuais benefcios

ChkDsk utility, which inspects the hard disk and checks

fiscais dos trabalhadores e desempregados em 29 de

for a variety of errors and problems. Until now, running

fevereiro de 2012.

ChkDsk has often been inconvenient 58 end users

(E) o Presidente da Cmara agiu de forma autoritria,

have to stop using the machine while the utility runs,

prejudicando a imagem de seu partido.

and the scan can take a long time to complete.


Microsoft also tweaked NTFS, the Windows

____________________________________________

OS file system. Until now, the NTFS "health model"

134. A melhor traduo para should the tax cut

conceived the machine's hard disk as a single unit that

extension fail to go beyond two months

was either well or damaged, and which thus was taken

(A) a extenso do corte do imposto deveria ir alm de

completely offline and made unavailable to the end user

dois meses.

while ChkDsk ran, sometimes for hours.


"Downtime was directly proportional to the

(B) a extenso do corte do imposto pode falhar dentro


de dois meses.

number of files in the volume," reads Microsoft's blog

(C) desde que a extenso do corte do imposto no

post late Wednesday authored by Kiran Bangalore,

ultrapasse dois meses.

senior program manager of Windows Core Storage and

(D) se a extenso do corte do imposto chegar a mais

File Systems.
In Windows 8, however, the NTFS scans for

de dois meses.
(E) caso a extenso do corte do imposto no passe de

problems in the background while the system remains

dois meses.

online, and an initial attempt to fix problems on-the-fly is


done.

____________________________________________

(Adapted from

135. The correct verb forms of VERB 1 and VERB 2 in

http://www.computerworld.com/s/article/9227070/Microsof

the last paragraph are


(A) to do do
(B) to make make

t_touts_Windows_8_s_ability_to_detect_fix_hard_disk_pr
oblems)

__________________________________________________

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
136. A palavra que preenche corretamente a lacuna

Public Broadcasting System (PBS) differ in their details.

(A) however.

But they all highlight the fact that hackers are becoming

(B) still.

ever more tenacious and creative in their attempts to

(C) because.

get their hands on sensitive data.


Its not just American firms that are under

(D) yet.

attack. On June 2nd, a group of hackers calling itself

(E) although.

LulzSec claimed that it had been able to get into the


____________________________________________

network of Sony Pictures. LulzSec (which also uses the

137. Segundo o texto,

moniker The Lulz Boat) claims it is behind the hacking

(A) o ChkDsk do Windows 8 no exige que o usurio

of PBSs website too.


The rise of hacktivism, which involves groups

pare de usar o computador enquanto o utilitrio


escaneia o disco rgido.

of hackers not necessarily driven by financial gain

(B) est ficando mais difcil rodar o ChkDsk porque a

(though this can be a handy by-product of their

capacidade dos discos rgidos cada vez maior.

nefarious activities), poses a growing challenge to

(C) apesar das melhorias, o ChkDsk do Windows 8

companies and governments. Often the motive is

ainda pode levar algumas horas para terminar o

revenge. LulzSec claimed its attack on PBS was

diagnstico do disco rgido.

motivated by the media organisations decision to air an

(D) o Windows 8 dispe de um novo utilitrio que

investigative report that included criticism of WikiLeaks,

diagnostica

the organisation that has been publishing leaked

repara

imediatamente

quaisquer

problemas no disco rgido.

diplomatic cables. Anonymous, a hacker collective that

(E) com as inovaes no Windows 8, o NTSF passou a

has gained global notoriety for penetrating the networks

considerar o disco rgido como uma unidade nica a

of credit-card companies and other organisations, has

ser diagnosticada.

also justified some of its actions by saying they are


protests at the way in which Julian Assange, the

____________________________________________

founder of WikiLeaks, has been persecuted by

138. No texto, downtime significa

governments and courts.

(A) tempo de operao da mquina.

(Adapted from

(B) tempo em que o computador fica desligado.

http://www.economist.com/blogs/babbage/2011/06/internet

(C) perodo em que o computador no pode ser usado.

-insecurity)

(D) perodo em que a mquina opera com capacidade


____________________________________________

reduzida.
(E) nmero de horas que o NTFS leva para resolver

139.

traduo

correta

de

though,

conforme

empregado no texto,

problemas.

(A) embora.
(B) por que.

018-Prova: FCC 2012- TRT- 6a regio PE


Tcnico Judicirio Tecnologia da Informao

(C) entretanto.
(D) enquanto.
(E) portanto.

Internet insecurity
Once more unto the breach
Jun 3rd 2011, 11:02 by M.G. SAN FRANCISCO
DEFENCE

companies

have

been

____________________________________________
140. Segundo o texto,
left

defenceless. The cyber attacks against Lockheed


Martin and L-3 Communications, two American defence

(A) os ataques dos hackers carecem de criatividade.


(B) o grupo LulzSec assumiu a autoria do ataque
PBS.

giants, as well as those against Google and Americas

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(C) os ltimos ataques dos hackers sempre tiveram por

technology behind modern business, into a worldwide

alvo empresas americanas.

cloud of data centers. The networks are designed so

(D) os ataques s companhias de defesa nacional

as to be always available, via phone, tablet, personal

diferem bastante entre si.

computer or an increasing array of connected devices.


Statistics dictate that the vastly greater number

(E) o Google, at agora, no sofreu nenhum ataque

of transactions among computers in a world 100 times

ciberntico.

faster than today will lead to a greater number of


____________________________________________

unpredictable accidents, with less time in between

141. De acordo com o texto,

them.

(A) o motivo maior que move os hackers financeiro.

Mr. Bechtolsheim says that because of the

(B) a WikiLeaks tambm est envolvida nos ltimos

Internets complexity, the global network is impossible

ataques dos hackers.

to design without bugs. Very dangerous bugs, as he

(C) o governo americano e as empresas vtimas dos

describes

hackers aceitaram o desafio de por fim aos ataques.

destroying financial information or enabling hostile

(D) alguns hackers justificam seus ataques como

attacks by foreign powers.

them,

capable

of

halting

commerce,

More transactions also mean more system

vingana por crticas WikiLeaks.


(E) as maiores vtimas dos hackers so as empresas

attacks. Even though he says there is no turning back

de cartes de crdito.

on the online society, Mr. Cheriton worries most about


security hazards. I ...... the claim that the Chinese
military can take it down in 30 seconds, no one can

019-Prova: FCC 2012 TRT-11. Regio AManalista Judicirio Tecnologia da Informao

prove me wrong, he said.


The common connection among computer
servers, one gigabit per second, is giving way to 10gigabit connections, because of improvements in
semiconductor design and software. Speeds of 40

Internet Architects Warn of Risks in Ultrafast


Networks

gigabits, even 100 gigabits, are now used for specialty


purposes like consolidating huge data streams among

If nothing else, Arista Networks proves that two


people can make more than $1 billion each building the
Internet and still be worried about its reliability.
David Cheriton, a computer science professor

hundreds of thousands of computers across the globe,


and that technology is headed into the mainstream. An
engineering standard for a terabit per second, 1,000
gigabits, is expected in about seven years.

at Stanford known for his skills in software design, and

(Adapted from.

Andreas Bechtolsheim, one of the founders of Sun

http://www.nytimes.com/2011/11/14/technology/)

icrosystems, have committed $100 million of their


money, and spent half that, to shake up the business of

____________________________________________

connecting computers in the Internets big computing

142. According to the writer

centers.

(A) software engineers cannot be trusted since they are


As the Arista founders say, the promise of

mainly worried about making money.

having access to vast amounts of data instantly,

(B) although a lot of money has been invested in

anywhere, is matched by the threat of catastrophe.

building the internet, the whole network system is not

People are creating more data and moving it ever faster

always reliable.

on computer networks. The fast networks allow people

(C) by making more data available, fast networks

to pour much more of civilization online, including not

enable users to enhance their knowledge about modern

just Facebook posts and every book ever written, but all

civilization.

music, live video calls, and most of the information

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(D) internet users may feel threatened by the vast

(B) are easily managed as long as powerful devices are

amount of data which can be instantly created when

developed to control bugs.

using fast networks.

(C) should not be used in modern business since they

(E) Arista founders have invested a great deal of their

may cause financial loss.

money to ensure that transactions among computers

(D) demand tougher security controls due to the

are increasingly faster.

substantial amount of data exchanged by users.


(E) will soon be risk free since much effort has been

____________________________________________

made to overcome current challenges

143. For Mr. Bechtolsheim,


(A) the global network should be periodically swept for
bugs.
(B) although bugs can cause serious problems, they are
never

dangerous

enough

to

negatively

affect

020-Prova: FCC- 2009- MPE- SE- Analistado


Ministrio Pblico Anlise de Sistemas

commerce.
(C) given the Internets complexity, dangerous bugs are
unlikely to spread across the global network.
(D) hostile attacks are not to be feared by internet users
since foreign powers can be hired to prevent them.
(E) one cannot ignore that the global network is
vulnerable to bugs.

January 23, 2009


Worm Infects Millions of Computers Worldwide
By JOHN MARKOFF
A new digital plague has hit the Internet,
infecting millions of personal and business computers in
what seems to be the first step of a multistage attack.

144. In line 22, the appropriate verb to complete the


gap is

The worlds leading computer security experts do not


yet know who programmed the infection, or what the

(A) have made.

next stage will be.

(B) have performed.

In recent weeks a worm, a malicious software

(C) did.

program, has swept through corporate, educational and

(D) have done.

public computer networks around the world. Known as

(E) have carried out.

Conficker or Downandup, it is spread by a recently


discovered

____________________________________________
145. From the text, we learn that speed connection
(A) ranges from 40 to 100 gigabits for all ordinary
computers.

Microsoft

Windows

vulnerability,

by

guessing network passwords and by hand-carried


consumer gadgets like USB keys.
Experts say it is the 11 infection since the
Slammer worm exploded through the Internet in

(B) may reach 1,000 gigabits when used for specific


purposes.

January 2003, and it may have infected as many as


nine million personal computers around the world.

(C) of one gigabit per second is being replaced by 10gigabit connections.

Worms like Conficker not only ricochet around


the Internet at lightning speed, they harness infected

(D) varies between 40 to 100 gigabits depending on the


engineer in charge.

computers into unified systems called botnets, which


can then accept programming instructions from their

(E) will soon reach 100 gigabits per second.

clandestine masters.
Many computer users may not notice that their

____________________________________________
146. The text allows us to state that ultrafast networks
(A) are particularly useful for those who are interested
in writing books about modern business transactions.

machines have been infected, and computer security


researchers said they were waiting for the instructions
to materialize, to determine what impact the botnet will
have on PC users. It might operate in the background,
using the infected computer to send spam or infect

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
other computers, or it might steal the PC users

147. A palavra que preenche corretamente a lacuna

personal information.

(A) well.

Microsoft rushed an emergency patch to

(B) best.

defend the Windows operating systems against this

(C) better.

vulnerability in October, yet the worm has continued to

(D) worse.

spread even as the level of warnings has grown in

(E) worst.

recent weeks.

____________________________________________

Earlier this week, security researchers at

148. De acordo com o texto,

Qualys, a Silicon Valley security firm, estimated that

(A) ainda no se sabe qual ser o alcance da ao do

about

Conficker.

30

percent

of

Windows-based

computers

attached to the Internet remain vulnerable to infection

(B) o antivrus emergencial da Microsoft reduziu em

because they have not been updated with the patch,

30% a ao do Conficker.

despite the fact that it was made available in October.

(C) o vrus s no afetou computadores em rede.

Unraveling the program has been particularly


challenging

because

it

comes

with

encryption

(D) qualquer usurio percebe imediatamente que seu


computador foi infectado pelo Conficker.

mechanisms that hide its internal workings from those

(E) j se pode antecipar como ser o prximo ataque

seeking to disable it.

do Conficker.

The program uses an elaborate shell-game-

____________________________________________

style technique to permit someone to command it

149. A palavra que pode substituir yet (6o pargrafo),

remotely. Each day it generates a new list of 250

no texto, sem alterao de sentido,

domain names. Instructions from any one of these

(A) still.

domain names would be obeyed. To control the botnet,

(B) therefore.

an attacker would need only to register a single domain

(C) however.

to send instructions to the botnet globally, greatly

(D) although.

complicating the task of law enforcement and security

(E) despite.

companies trying to intervene and block the activation

____________________________________________

of the botnet.

150. Segundo o texto, sabe-se que o Conficker

Several computer security firms said that

(A) no se espalha por meio de pendrives.

although Conficker appeared to have been written from

(B)

scratch, it had parallels to the work of a suspected

configurao ucraniana.

Eastern European criminal gang that has profited by

(C) tem o objetivo de roubar informaes pessoais dos

sending programs known as scareware to personal

usurios.

computers that seem to warn users of an infection and

(D) pretende usar o computador infectado para enviar

ask for credit card numbers to pay for bogus antivirus

spams.

software that actually further infects their computer.

(E) j infectou mais de 9 milhes de computadores s

One intriguing clue left by the malware authors

preservou

computadores

cujo

teclado

tem

nos Estados Unidos.

is that the first version of the program checked to see if

____________________________________________

the computer had a Ukrainian keyboard layout. If it

151. O Conficker, segundo o texto,

found it had such a keyboard, it would not infect the

(A) j est sendo atualizado para bloquear a ao do

machine, according to Phillip Porras, a security

antivrus lanado pela Microsoft.

investigator at SRI International who has disassembled

(B) um vrus que se espalha lentamente, mas de

the program to determine how it functioned.

forma muito intensa.

(Adapted from The New York Times)

(C) no to pernicioso quanto o Slammer.


(D) continua se espalhando, apesar do crescente nvel

__________________________________________________

de alertas j disparados.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(E) s se instala quando um anexo for executado pelos

promising project after another was dropped. Why?

usurios.

Because Itanium was the future for all computing. Why

____________________________________________

bother wasting money on good ideas that didn't include

152. Segundo o texto,

it?
The failure of this chip to do anything more

(A) Philip Porras foi quem descobriu que o programa


funciona como um shell-game.

than exist as a niche processor sealed the fate of Intel

(B) o Conficker um programa sem nenhum similar.

and perhaps the entire industry, since from 1997 to

(C) o Conficker j tem registrados 250 domnios

2001 everyone waited for the messiah of chips to take

diferentes.

us all to the next level. It did that all right. It took us to

(D) a forma de atuao do Conficker dificulta a ao

the next level. But we didn't know that the next level

das empresas de segurana digital.

was below us, not above.

(E) o scareware um alarme falso de infeco de vrus,

(Adapted from PCMAG.COM)

sem maiores consequncias.


____________________________________________

_________________________________________________

153. Um ttulo adequado para o texto acima seria


(A) Intel Pushes Back Itanium Chip.
(B) The Itanium Processor Here to Stay?

Title:_____________

(C) Stop the Presses Here Comes the Itanium

January 26, 2009

Processor.

By John C. Dvorak
It's no coincidence that the computer industry
peaked around the year 2000, went into a serious
decline, stabilized at the low point a couple of years
ago, and has since collapsed again. A confluence of
reasons is responsible for this, but when it comes to the
industry bringing this on itself, one major event may

(D) The Day After Itanium The Computer Industrys


Revival.
(E) How the Itanium Killed the Computer Industry.
____________________________________________
154. One could summarize the first paragraph by
saying that the computer industry
(A) is envisaging a period of recovery.

have taken down the entire business.


I'm speaking about the announcement of the
Itanium processor. This continues to be one of the great
fiascos of the last 50 years, and not because Intel blew
too much money on its development or that the chip
performed poorly and will never be widely adopted. It
was the reaction and subsequent consolidation in the
industry that took place once this grandiose chip was

(B) has been on a decade-long down cycle.


(C) has had its ups and downs since the year 2000.
(D) reached its lowest point in 2008.
(E) is now on the verge of a collapse.
____________________________________________
155. Segundo o autor do texto, a razo principal do
fiasco do processador de Itanium deve-se a fato de
(A) toda a indstria da informtica ter cancelado seus

preannounced.
We heard that HP, IBM, Dell, and even Sun
Microsystems would use these chips and discontinue
anything else they were developing. This included Sun
making noise about dropping the SPARC chip for this
thing sight unseen. I say "sight unseen" because it
would be years before the chip was even prototyped.
The entire industry just took Intel at its word that Itanium
would work as advertised in a PowerPoint presentation.
Because this chip was supposed to radically
change the way computers work and become the
driving force behind all systems in the future, one

projetos em funo do que o processador prometia ser.


(B) a Intel ter superestimado o mercado que usaria seu
produto.
(C) o produto no ter tido o desempenho esperado.
(D) a indstria da informtica ter-se recusado a usar o
processador em seus produtos.
(E) a Intel no ter podido levar o projeto a cabo por ter
estourado seu oramento.
____________________________________________
156. No texto, a expresso it would be years before the
chip was even prototyped significa que

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .
(A) assim que o prottipo ficou pronto, o chip passou a
ser produzido.
(B) passaram-se anos e nem o prottipo do chip foi
produzido.
(C) o prottipo do chip levaria anos para ser produzido.
(D) poucos anos se passaram antes da produo do
prottipo do chip.
(E) o chip propriamente dito foi produzido poucos anos
aps o prottipo.

O gabarito para todas as questes encontra-se logo


abaixo.

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .

GABARITO

006-Prova: FCC 2009 TJ-SE- Tcnico Judicirio


Programao de Sistemas

001-Prova: FCC 2006 BACEN analista


administrativo

061- A 062-B

001-E 002-D 003-C 004-B 005-C

007-Prova: FCC 2009 TER-Pi Tcnico


Judicirio Programao de Sistemas

006-B 007-E 008-A 009-A 010-D

066-D

002-Prova: FCC 2008 Metr-SP Advogado


Trainee
011-B

012-C

013-E

014-D

015-A

016-D

017-A

018-B

019-C

020-E

003-Prova: FCC 2009 MPE-SE Analista do


Ministrio Pblico Especialista em Anlise de
Sistemas

067-C

063-C

068-B

064-E

069-A

065-D

070-E

008-Prova: FCC 2009 TRT-Ce Analista


Judicirio Tecnologia da Informao
071-C 072-B 073-E 074-A 075-D

009-Prova: FCC 2010- Bahiagas Analista de


Processos Organizacionais - Contabilidade
076-A

077-D

021- E 022-A 023-C 024-B 025-D


026-D 027-E 028-B 029-A 030-C

004-Prova: FCC 2009 MRE Oficial de


Chancelaria

010-Prova: FCC 2010- Metr SP- Analista


Trainee Psicologia
078-B

079-B

080-C

081-E

082-D

083-E

084-A

085-A

086-C

087-D

031-C 032-A 033-D 034-E 035-A


036-D 037-C 038-A 039-D 040-C

011-Prova: FCC Metr-SP Engenheiro JuniorEngenharia Eltrica

041-E 042-B 043-C 044-C 045-E

088-B

089-B

090-C

091-D

092-C

046- A 047-B 048-B 049-D 050-E

093-E

094-E

095-A

096-D

097-A

051-D 052-B 053-A 054-E 055-B

005-Prova: FCC 2009- TJ-SE Analista Judicirio


Anlise de Sistemas
056- C 057-E

058-B

059-A

012-Prova: FCC 2010 TCE-SP Agente de


Fiscalizao Financeira Informtica - Suporte
Web
098-B 099-E 100-A 101-C 102-B

060-D

103-C 104-B 105-E 106-B 107-D

www.inglespraconcurso.com.br

Quer entrar para nossa lista preferencial e receber dicas e estratgias para melhorar seu
ingls para concursos e outras provas ? Sim?! Ento cadastre seu e-mail no meu site
www.inglespraconcurso.com.br .

013-Prova: FCC 2010 TRT -22.RegioAnalista Judicirio Tecnologia da Informao


108- D 109-C

110-B

111-E

112-A

114-C

115-D

113-E

117-D

118-A

119-C

142-B

143-E

122-A

123-B

124-E

149-C

150-B

151-D

152-D

153-E

154-B

155-A

156-C

120-B

125-C

126-C

127-E

128-D

129-B

130-A

131-B

132-A

133-C

134-E

135-E

017-Prova: FCC 2012 TRT 6. Regio PE


Analista Judicirio Tecnologia da Informao
137-A

138-C

018-Prova: FCC 2012- TRT- 6a regio PE


Tcnico Judicirio Tecnologia da Informao
139-A

140-B

146-D

148-A

016-Prova: FCC 2012-TCE-SP Auxiliar de


Fiscalizao Financeira

136-C

145-C

147-E

015-Prova: FCC 2011- TRE-RN Tcnico


Judicirio Programao de Sistemas
121-E

144-A

020-Prova: FCC- 2009- MPE- SE- Analistado


Ministrio Pblico Anlise de Sistemas

014-Prova: FCC 2011- TRE-RN Analista


Judicirio Anlise de Sistemas
116-E

019-Prova: FCC 2012 TRT-11. Regio AManalista Judicirio Tecnologia da Informao

141-D

www.inglespraconcurso.com.br