Você está na página 1de 7

Name:

Class

Date:

Chapter 3/Offenders and Victims

Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
1. Civil law is concerned with disputes between entities and:
a.
plaintiffs.
b.

lawyers.
governments.
private individuals.

c.
d.

2. Civil law involves all of the following, except:


a.
an indictment.
b.
c.
d.

a plaintiff.
a defendant.
damages.

In September 2014, a video surfaced that showed professional football player Ray Rice brutally attacking his then-fiance
Janay Palmer in the elevator of an Atlantic City, New Jersey, casino. That May, he had pleaded guilty to felony assault
charges and entered a pretrial diversion program that allowed him to avoid being incarcerated.
By chance, the Rice video controversy coincided with the twentieth anniversary of the Violence Against Women Act
(VAWA), signed in September 1994. That legislation, in part, made it easier for victims to file protection orders against
their abusers. It also directed millions of dollars in federal funds toward training criminal justice professionals in intimate
partner violence prevention. VAWA also supported mandatory arrest policies throughout the nation, which require police
officers to arrest suspects who have abused intimate partners. Contrary to expectations, recent research shows that
domestic violence homicides have actually increased in states with these laws.
3. According to the preface, what appears to be the main reason that mandatory arrest laws have been ineffective in
decreasing domestic violence homicide?
a. Victims are less likely to contact the police.
b. Offenders get more angry after arrest.
c.

Arrest is too short to be an effective deterrent.

d.

All of these choices.

4. Proof of guilt in a criminal case requires:


a.
proof without doubt.
b.
c.
d.

proof beyond a reasonable doubt.


proof beyond reasonable suspicion.
proof of tort.

In September 2014, a video surfaced that showed professional football player Ray Rice brutally attacking his then-fiance
Janay Palmer in the elevator of an Atlantic City, New Jersey, casino. That May, he had pleaded guilty to felony assault
charges and entered a pretrial diversion program that allowed him to avoid being incarcerated.
By chance, the Rice video controversy coincided with the twentieth anniversary of the Violence Against Women Act
(VAWA), signed in September 1994. That legislation, in part, made it easier for victims to file protection orders against
their abusers. It also directed millions of dollars in federal funds toward training criminal justice professionals in intimate
partner violence prevention. VAWA also supported mandatory arrest policies throughout the nation, which require police
officers to arrest suspects who have abused intimate partners. Contrary to expectations, recent research shows that
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 1

Name:

Class

Date:

Chapter 3/Offenders and Victims


domestic violence homicides have actually increased in states with these laws.
5. The actions of Ray Rice would be considered
a.
mala in se.
b.

mala prohibita.

c.

actus reus.

d.

corpus delicti.

6. An offense that is said to go against natural laws is referred to as:


a.
mala in se.
b.
corpus delicti.
c.
mala prohibita.
d.
actus reus.
7. Which of the following would be considered a mala prohibita offense?
a.
Murder
b.

Rape
Bigamy
Theft

c.
d.

8. Part II offenses do not include:


a.
DUI.
b.
vagrancy.
c.
d.

gambling.
arson.

9. The majority of Part I offenses committed in the United States are:


a.
violent crimes.
b.
c.

property crimes.
public order offenses.

d.

white-collar crimes.

10. The Uniform Crime Reports include:


a.
police employee data.
b.
c.
d.

number of criminal convictions.


number of unreported offenses.
victimization data.

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 2

Name:

Class

Date:

Chapter 3/Offenders and Victims


In September 2014, a video surfaced that showed professional football player Ray Rice brutally attacking his then-fiance
Janay Palmer in the elevator of an Atlantic City, New Jersey, casino. That May, he had pleaded guilty to felony assault
charges and entered a pretrial diversion program that allowed him to avoid being incarcerated.
By chance, the Rice video controversy coincided with the twentieth anniversary of the Violence Against Women Act
(VAWA), signed in September 1994. That legislation, in part, made it easier for victims to file protection orders against
their abusers. It also directed millions of dollars in federal funds toward training criminal justice professionals in intimate
partner violence prevention. VAWA also supported mandatory arrest policies throughout the nation, which require police
officers to arrest suspects who have abused intimate partners. Contrary to expectations, recent research shows that
domestic violence homicides have actually increased in states with these laws.
11. This instance of criminal assault would have been reported into which databases?
a. Uniform Crime Report
b. National Incident-Based Reporting System and self-reported surveys
c. National Crime Victimization Survey and National Incident-Based Reporting System
d. Self-reported surveys and National Crime Victimization Survey
12. Self-reported surveys collect crime data from:
a.
victims.
b.
c.
d.

law enforcement.
offenders.
criminologists.

13. A term used to describe the actual amount of crime that takes place is
a.
the crime rate
b.
c.
d.

the hidden figure of crime


the dark figure of crime
the official record of crime

14. Data for the NCVS is collected by:


a.
the Federal Bureau of Investigation.
b.
c.
d.

the Census Bureau.


the Department of Homeland Security.
university researchers.

15. Which of the following is NOT a right of a victim according to the Crime Victims Rights Act of 2004?
a.
The right to present the charges
b.
c.
d.

The right to be informed


The right to be present
The right to be heard

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 3

Name:

Class

Date:

Chapter 3/Offenders and Victims


16. According to routine activities theory, which of the following is NOT one of the factors necessary for a crime to
occur?
a.
A likely offender
b.

A suitable target
The absence of a capable guardian
Privacy

c.
d.

17. In an effort to improve the rights of victims, the federal government enacted the _________________ in

2004.
a.

Crime Victims Rights Act


Victim Support Act
Crime Victims Participation Act
Victim Impact Act

b.
c.
d.

18. Many of those most heavily involved in a


imprisoned, or were no longer offending.
a.
methamphetamine
b.
c.
d.

boom that shook the nation in the late 1980s had been killed or

crack cocaine
heroin
marijuana

19. Which is NOT a factor used by criminologists to explain changes in the nations crime rate?
a.
Levels of incarceration
b.

Involvement in war
Size of youth population
Health of the economy

c.
d.

20. Since the mid-1990s, crime rates nationwide, in the United States, are:
a.
rising steadily.
b.
c.
d.

dropping steadily.
up and down.
relatively flat.

21. How does the health of the economy affect the crime rate?
a. More people working means less incentive to turn to crime.
b. Higher employment means more workplace crime.
c. A better economy means more money for prisons.
d. A poor economy means more time spent looking for work and less in criminal activity.

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 4

Name:

Class

Date:

Chapter 3/Offenders and Victims


22. Which of the following is NOT one of the main reasons of the decline in the crime rate?
a. Offenders behind bars cant commit crime.
b. Fewer youth means less crime.
c. The threat of prison is a deterrent to crime.
d. A healthy economy results in less incentive to commit crime.
23. Which factor is the most important indicator of criminal behavior?
a.
Race
b.
c.
d.

Ethnicity
Income level
Religious affiliation

24. Statistical studies of offenders and victims is that they tend to focus on
a.
age
b.
race
c.
gender
d.
poverty
25. The highest rate of victimization occurs among women between the ages of
a.
ten and eleven
b.
thirty-five and fifty
c.
twelve and thirty-four
d.
fifty-one and seventy

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 5

Name:

Class

Date:

Chapter 3/Offenders and Victims


Answer Key
1. d
2. a
3. a
4. b
5. a
6. a
7. c
8. d
9. b
10. a
11. a
12. c
13. c
14. b
15. a
16. d
17. a
18. b
19. b
20. b
21. a
22. c
23. c
24. b
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 6

Name:

Class

Date:

Chapter 3/Offenders and Victims


25. c

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 7