Você está na página 1de 4

A)

B)
C)
D)

1.Dr. Matsuko's major research interest is the long-term effects of child-rearing practices on
the psychological adjustment of offspring. It is most likely that Dr. Matsuko is a(n)
________ psychologist.
cognitive
developmental
biological
psychodynamic

A)
B)
C)
D)

2.Nutrients and oxygen are transferred from a mother to her developing fetus through the
embryo.
ovaries.
teratogens.
placenta.

A)
B)
C)
D)

3.Infants' tendency to gaze longer at novel stimuli than at familiar ones provides
compelling evidence regarding their
self-concepts.
egocentrism.
stranger anxiety.
mental abilities.

A)
B)
C)
D)

4.The importance of schemas was most clearly highlighted by


Erikson's psychosocial development theory.
Piaget's cognitive development theory.
Harlow's attachment theory.
Kohlberg's moral development theory.

A)
B)
C)
D)

5.Two closed, pyramid-shaped beakers containing clearly identical amounts of a liquid are
judged by a child to hold different amounts after one of the beakers is inverted. The child
apparently lacks a
sense of object permanence.
concept of conservation.
capacity for habituation.
secure attachment.

A)
B)
C)
D)

6.A child's realization that others may have beliefs that the child knows to be false best
illustrates the development of
object permanence.
egocentrism.
a theory of mind.
stranger anxiety.

Page 1

A)
B)
C)
D)

7.The process of imprinting occurs during a brief developmental phase known as


menarche.
puberty.
menopause.
a critical period.

A)
B)
C)
D)

8.Although 3-year-old Adam happily explores the attractive toys located in the dentist's
waiting room, he periodically returns to his mother's side for brief moments. Adam most
clearly displays signs of
secure attachment.
object permanence.
egocentrism.
conservation.

A)
B)
C)
D)

9.I don't care whether you want to wash the dishes, you will do so because I said so! This
statement is most representative of a(n) ________ parenting style.
preconventional
authoritative
formal operational
authoritarian

A)
B)
C)
D)

10.Mark believes that choosing to violate government laws is morally justifiable if it is done
to protect the lives of innocent people. Kohlberg would suggest that this illustrates
________ morality.
conventional
unconventional
preconventional
postconventional

A)
B)
C)
D)

11.Jessica acts so differently with her parents than with her girlfriends that she often thinks
her personality is completely phony. Erik Erikson would have suggested that Jessica is
experiencing
egocentrism.
insecure attachment.
role confusion.
infantile amnesia.

12.A public initiation into adult responsibilities and status is called a


A)
social clock.
B)
critical period.
C)
rite of passage.

Page 2

D)

formal operational stage.

A)
B)
C)
D)

13.The preferred age for retirement is quite different in Mexico than in Western Europe. This
best illustrates that ________ differs from culture to culture.
the maturational cycle
rites of passage
terminal decline
the social clock

A)
B)
C)
D)

14.A researcher who administers a personality test to the same children every 3 years as they
progress through school is conducting a(n) ________ study.
longitudinal
experimental
cross-sectional
chronological

A)
B)
C)
D)

15.Questions about the extent to which maladaptive habits learned in childhood can be
overcome in adulthood are most directly relevant to the issue of
continuity and stages.
stability and change.
nature and nurture.
primary and secondary sex characteristics.

Page 3

Answer Key
1.B
2.D
3.D
4.B
5.B
6.C
7.D
8.A
9.D
10.D
11.C
12.C
13.D
14.A
15.B

Page 4