Você está na página 1de 82

CONTENT

SL.NO.

CHAPTERNAME

PAGENO.

1.

Data Interpretation

3 14

2.

Angle and Line

15 21

3.

Circle

22 31

4.

Co-Ordinate Geometry

32 34

5.

Polygons

35 36

6.

Quadrilaterals

37 40

7.

Triangle

41 48

8.

Trigonometry

49 64

9.

Heights and Distance

65 68

10.

Importa

69 82

ntformula

1.DATA INTERPRETATION
Direction(Q.1-5):Thepie-chartgivenbelowshow
thedistributionofmarksscoredinfivedifferentsubjects.
Totalmarksobtainedbythestudentsintheexamination=540

1998

1997
F
22%

A
20%

E
27%
D
15%

F
21%

B
6%
C
10%

E
27%

A
22%
B
10%
C
D 11%

9%

ThenumberofAtypeemployesin1998wasapproximatelywhatpercentageofAtypeemplyees
in1997?
(a) 115
(b) 140
(c) 125
(d) 130
7. Iftherewere5,000,Dtypeemployeesin1998,
whatwouldhavebeenitsapproximatepercentageinthecompany?
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 16
8. Inthecaseofwhichofthefollowingtypesofemployeeswastheremaximumchangeinthenumberfrom1997to1998?
(a) B
(b) D
(c) C
(d) A
9. Approximately, what was the difference in the
numberofBtypeemployeesbetween1997and
1998?
(a) 2285
(b) 2325
(c) 2085
(d) 2620
10. Thetotalnumberofwhichofthefollowingpairs
oftypesofemployeesin1997wasapprox.equal
toAtypeemployeesin1998?
(a) BandC
(b) AandC
(c) DandE
(d) CandD
Directions:(11to15):
PercapitadallyintakeofProtein(gram)
6.

1.

2.

3.

4.

ThemarksscoredinHindiandMathstakentogetherexceedthemarksScoredinEnglishand
Socialsciencetakentogetherby
(a) 60marks
(b) 40marks
(c) 30marks
(d) 20marks
ThesubjectinWhichthestudentscored22.2%
ofthetotalmarksis:
(a) Hindi
(b) Science
(c) Social-Science (d) English
The subject in which the students scored 105
marks:
(a) Maths
(b) Science
(c) Hindi
(d) English
ThecombinedscoreofthestudentinEnglish,ScienceandSocialScienceiswhatpercentageofthe
totalmarksofExamination?
1
4

(a) 45%

(b) 44 %

(c) 55%

(d) 55 %

5
9

Themarksscoredinmathsinwhatpercentageof
thetotalmarks?
(a) 20%
(b) 30%
(c) 35%
(d) 25%
Directions(6-10):Studythefollowinggraphcarefully
andanswerthequestionsgivenbelow:
PercentageofdifferenttypesofEmployeesinacompanyintwosuccessiveyears.
TotalNo.ofEmployeesin1997andin1998is42,980
and48,640respectively
5.

Canada
96 India

Chine
55

UK
78

54
USA
107

11. ThepercapitadailyintakeofproteininIndiais

nearlywhatfractionofthepercapitadailyintake
ofproteininU.K.?
(a)

7
10

(b)

10
7

(c)

3
10

(d)

3
7

12. ThepercapitadailyintakeofproteininU.S.A.is
howmuchpercentmorethanthepercapitadaily
intakeofproteininChina?
(a) 51
(b) 95
(c) 100
(d) 52
13. ThepercapitadailyintakeofproteininIndiais
howmuchpercentlessthanpercapitadailyintakeofproteininU.S.A.
(a) 39.5
(b) 49.5
(c) 95
(d) 51
14. ThepercapitadailyintakeofproteininIndiais
whatpercentofthetotalintakeofproteininthe
fivegivencountries.
(a) 12
(b) 24
(c) 22
(d) 11
15. Theratioofthepercapitadailyintakeofprotein
inIndiaandU.S.A.isapproximately.
(a) 2:1
(b) 1:3
(c) 3:1
(d) 1:2
Directions (16-20) : Study the pie-chart carefully to
answer the questions that follow :
Total No. of students = 8000

(c) 4260
(d) 4400
17. Students having IB as specialisation forms
appoximately what percent of students having
marketingasspecialzations?
(a) 116
(b) 86
(c) 124
(d) 74
18. WhatisthetotalnumberofstudentshavingIBas
specialisation?
(a) 1520
(b) 1280
(c) 1360
(d) 1120
19. Whatistheratioofthestudentshavingfinance
as specialisation to student having HR as
specialisation.
(a) 11:19
(b) 10:13
(c) 6:7
(d) Noneofthese
20. StudentshavingIRasspecializationformsapproximatelywhatpercentofstudentshavingHR
asspecialization.
(a) 87
(b) 106
(c) 76
(d) 114
Direction (21-25) :Study the following graph carefully
to answer these questions.
AveragemonthlyExpenditureofanorganization
undervariousHeads.
TotalExpenditure:Rs.18,50,000
Loans
to staff

18%
Canteen
Subsidy
Medical
to Staff

IT
17%

HR
14%

Marketing
22%

Finance
12%

Salary
to staff

20%

8%

10%

6%
12%

Transport
subsidy

11%
Water

15%

Electricity
Telephone

IB
19%

IR
16%

16. What is the total number of students having


specialisationinIR,marketingandIT.
(a) 4640
(b) 4080

21. Whatistheamountspenttotransportsubsidyand
canteensubsidytogether?
(a) Rs.3,34,000 (b) Rs.3,43,000
(c) Rs.3,33,000 (d) Rs.3,30,000
22. Whatisthedifferencebetweentheexpenditure
onsalarytostaffandthatonloanstostaff?
(a) Rs.37,000
(b) Rs.35,700
(c) Rs.35,000
(d) Rs.37,200
23. The amount spent on medical to staff is what
percentoftheamountspentonsalary?

(a) 22%
(b) 30%
(c) 33%
(d) 25%
24. Whatistheamountspentontelephone?
(a) Rs.2,75,300 (b) Rs.2,77,000
(c) Rs.2,70,500 (d) Rs.2,77,500
25. Whatisthetotalexpenditureonelectricityand
watertogether?
(a) Rs.4,25,500 (b) Rs.4,25,000
(c) Rs.4,22,500 (d) Noneofthese
Direction (26-30) : Percentage-wise Break-UP of
spending Pattern of a family in a Month.
TotalAmountSpentinaMonth=Rs.60.000

Thepercentageexpensesonvariousitemsduring
bookproductionandsale.

Printing cost
35%
Binding & Cutting
Charges

10%

18%

Ro
y

18%

Paper
cost
4%

al
ty

Miscellaneous
Expenses

15%

Advertisement
Charges

31. Thecentralangleforthesectoron'paper-cost'is:
(a)

26. Whatistheamountspentbythefamilyoncommuting?
(a) Rs.9,600
(b) Rs.8,400
(c) Rs.7,200
(d) Rs.6,000
27. Whatisthetotalamountspentbythefamilyon
TelephoneBillsHealthandElxlricitytogether.
(a) Rs.13,800
(b) Rs.18,600
(c) Rs.17,400
(d) Rs.20,400
28. Whatistheratiooftheamountspentbythefamily
onGroceriestotheamountspentonHouseRent?
(a) 23:18
(b) 13:18
(c) 18:23
(d) 28:13
29. Amountinvestedbythefamilyonsavingsfrom
whatpercentoftheamountspentonHealth?
(a) 123
(b) 81.25
(c) 120.50
(d) Noneofthese
30. Totalamountspentbythefamilyoncommuting
andtelephoneBillstogetherformsapproximately
whatpercentoftheamountspentonGroceries?
(a) 148
(b) 135
(c) 112
(d) 96
Direction (Q. 31-35) : Study the pie-chart and answer
thequestions:

1
22
2

(b) 16

(c) 54.8
(d) 36
32. Ifthe'Printing-Cost'isRs.17,500,theroyaltypaid
is:
(a) Rs.8750
(b) Rs.7500
(c) Rs.3150
(d) Rs.6300
33. Ifthe'miscellaneousexpenses'areRs.6,000.How
muchmoreare'bindingandcutting charges'than
'Royalty'?
(a) Rs.6,000
(b) Rs.5,500
(c) Rs.4,500
(d) Rs.10,500
34. Thecentralanglecorrespondingtothesectorand
'Printingcost'ismorethanthatof'Advertisement
charges'by
(a) 72
(b) 61.2
(c) 60
(d) 54.8
35. The'papercost' isapproximatelywhatpercentof
'printing cost'?
(a) 20.3%
(b) 28.6%
(c) 30%
(d) 32.5%
Direction(Q.36-38):Thefollowingpie-chartshows
thespendingsofacountryonvarioussportsduringa
particular year. Study the graph carfully and answer
thequestionsgivenbelowit.

Hocky
54

Cricket
80

G
o
36 lf

ll
Ba
et
sk
Ba 50

all
b
t
3
o 6
Fo 31
Others

Tennis
45

36. Howmuchpercentlessisspentonfootballthan
thatoncricket?
(a)

22

2
%
9

(b)

27%

(c)

1
33 %
3

(d)

1
37 %
2

37. Ifthetotalamountspentonsportduringtheyear
wasRs.2crores,theamountspentoncricketand
Hockeytogtherwas:
(a) Rs.800,000
(b) Rs,80,00,000
(c) Rs,1,20,000
(d) Rs,1,60,000
38. Whatpercentofthetotal spendingsisspenton
Tennis?
(a) 12 %

1
2

(b)

1
22 %
2

(c) 25%

(d)

45%

QUESTIONSRELADEDTOBAR
Directions(39-43):Studythefollowinggraph
carefullytoanswerthesequestions.
Production(inlakhtonnes)ofsixunitsofacompany
in2006and2007.

39. Whatistheaverageproductionofallunits(inlakh
tonnes)fortheyear2007?
(a) 89
(b) 92
(c) 87
(d) 95
40. AverageproductionofthreeunitsA,BandCin
2006iswhatpercentoftheaverageproductionof
unitsD,EandFin2007?
(a) 109.43
(b) 90.37
(c) 91.38
(d) 106.43
41. Whatistheratiobetweentotalproductionfortwo
years.togetherforunitsBandCrespectively?
(a) 17:13
(b) 13:17
(c) 11:13
(d) 9:14
42. TotalproductionoftwoyearstogetherbyunitF
iswhatpercentofthetotalproductionforthetwo
yearstogetherbyunitD?
(a) 79:49
(b) 78:49
(c) 78:47
(d) 79:29
43. WhatisthetotalproductionofunitsC,DandE
togetherforboththeyears?(Inlakstonnes)
(a) 495
(b) 595
(c) 545
(d) 515
Direction:Thefollowingbargraphshowsroadkmsin
somecountriesoftheworld.QuestionNo.44to48are
basedonit.
Road km Per 1 lakh Population
3000

2000
2007

110
100

90

105

100
95

0
85

75

80

USA

France

UK

213
India

85

60

1470

Production (in lakh tonnes)

1000
110

690

1790

2006

44. TheroadkminU.S.A.isapproximatelywhatpr
centmorethantheroadkm.inFrance?
(a) 89.8
(b) 47.3
(c) 52.7
(d) 189.8
45. Theroadkm.inU.Kisapproximatelywhatper
centlessthantheroadkm.inFrance?
(a) 113.04
(b) 53.1
(c) 46.9
(d) 43.7
6

49. Whatistheratioofcompanieshavingmoredemand
than production to the companies having more
productionthendemand?
(a) 2:3
(b) 4:1
(c) 1:1
(d) 3:2
50. Whatisthedifferencebetweenaveragedemandand
average production of the five companies taken
together?
(a) 1400
(b) 400
(c) 280
(d) 138
51. Demand of company D is approximately, what
percentofdemandofCompanyE?
(a) 12%
(b) 20%
(c) 24%
(d) 30%
52. What is the ratio of average demand to average
productionofcompaniesBandD?
(a) 1:5
(b) 2:5
(c) 3:5
(d) 4:5

00
10

90

80

70

60

50

40

30

20

10

Directions (Q. 53 - 57): The histogram, given below,


showsthenumberoffamiliesofalocalityhavingvarious
dailyincomes,asobtainedbyasurvey.

46. Theraodkm.inU.K.isapproximatelywhatper
centmorethantheroadkm.inIndia?
(a) 320.9
(b) 420.9
(c) 220.9
(d) 20.9
47. Theroadkm.inU.S.Aisapproximatelywhatper
centoftheroadkm.inIndia?
(a) 1297.7
(b) 1197.7
(c) 297.7
(d) 97.7
48. The road km. in U.S.A. is approximately how
manytimestheroadkm.inIndia?
(a) 10
(b) 11
(c) 12
(d) 13
Directions (Q. 49-52) : Study the graph carefully and
answerthequestions.Numberonthetopofabaristhe
numberofTVs.
DemandandProductionofcolourT.Vsoffivecompanies
forJanuary2006

53. Inall,howmanyfamilieswereSurveyed?
(a) 235
(b) 220
(c) 200
(d) 195
54. Thenumberoffamilies,whosedailyIncomesare
Rs800,oraboveis:
(a) 50
(b) 55
(c) 65
(d) 80
55. Thenumberoffamilies, whosedailyincomesare
belowRs200,is:
(a) 25
(b) 20
(c) 15
(d) 10
56. The number of families whose daily Incomes are
betweenRs500andRs800,is:
(a) 35
(b) 40
(c) 45
(d) 55
57. Whatpercentoffamilieshavetheirdailyincomes
lessthanRs500?
(a) 90
(b) 45
(c) 30
(d) 20
Q.No.58to62
ThefollowingBarDiagramshowsthepercentageof7
colouredballssoldin5shopsA,B,C,DandE.Study
thegraphandanswerallthequestion46to50.

PercentageofcolourBalls

100
90

Direction (Q63-67) : Study the following graph carefully and answer the questions.
Exportofpearls(croresofrupees)

Black

80
70

Blue

60

White
Orange

50
40

Yellow

30
20

10
A

Violet

Red
D

SHOPS

58. TheratiooftotalpercentageofRedballsandtotal
percentageoforangeballsis:
(a) 4:5
(b) 9:11
(c) 7:9
(d) 1:1
59. What fractionofthe total percentage of colour
totalpercentageofyellowballsis:
(a)

3
20

(b)

4
25

(c)

13
100

(d)

7
50

60. InshopA,theratioofpercentageofvioletballs
andyellowballsis:
(a) 7:4
(b) 6:1
(c) 2:4
(d) 2:7
61. The difference between total number of % of
violetballsandtotalnumberof%ofblueballis:
(a) 15
(b) 25
(c) 40
(d) 10
62. Theshopshavingequalrercentageofwhiteballs
are:
(a) CandE
(b) BandC
(c) AandB
(d) AandC

63. Theaverageexportofpearlsforthegivenperiod
(incroresRs.)was
(a) 7.70
(b) 8.73
(c) 9.73
(d) 8.70
64. Inwhichyearwastheremaximumpercentageincreaseinexportofpearlstothatintheprevious
year?
(a) 2002
(b) 2007
(c) 2005
(d) 2004
65. Inhowmanyyearswastheexportaboveaverage
forthegivenperiod?
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 3
66. Inwhichofthefollowingpairsofyearswasthe
averageexportofpearlsaroundRs.9crores?
(a) 2002and2003 (b) 2003and2004
(c) 2004and2005 (d) 2005and2006
67. Whatwasthepercentageincreaseinexportfrom
2006to2007?
(a) 16

2
%
3

(c) 20%

(b) 19%
1
3

(d) 33 %

Direction (Q68-72) : Study the following graph carefully and answer the questions.

68. Thebirthrateofwhichcountryis25%morethan
thatofGermany?
(a) India
(b) China
(c) England
(d) NewZealand
69. Thebirth-rateofIndiaiswhatpercentofthebirthrateofEngland?
(a) 165%
(b) 140%
(c) 155%
(d) 100%
70. The birth-rate of China is how many times the
birthrateofGermany?
(a) 0.4
(b) 5.2
(c) 4.0
(d) 2.5
71. Whatistheratioofbirth-ratesofIndiatothatof
sweden?
(a) 5:11
(b) 11:5
(c) 2:1
(d) 1:2
72. Byhowmuchpercentisthebirth-rateofEngland
lessthanthebirth-rateofNewZealand?
(a) 30%

1
3

(b) 33 %

(c) 45%
(d) 54%
Directions(73-77):StudythegraphCarefullyandanswerthequestionsgivenbellowit:
Wheatimports(Inthousandtonnes)

7500
7016
7000
6500
5832
6000
5500
5000
4203
4500
4000
3500 3465
2500
3000
2413
2500
2000
1811
2000
1500
1000
500
0
1970 1971 1973 1974 1975 1976 1981 1982

Years

73. Inwhichyeardidtheimportregisterhighestincreaseoveritsprecedingyear?
(a) 1973
(b) 1974
(c) 1975
(d) 1982
74. The imports in 1976 were approximately how
manytimesthatoftheyear1971?
(a) 3.42
(b) 3.12
(c) 3.02
(d) 3.22
75. Whatistheratiooftheyearswhichhaveabove
averageimportstothosewhichhavebelowaverageimports?
(a) 5:3
(b) 3:5
(c) 8:3
(d) 3:8
76. Theincreaseinimportsin1982waswhat%of
theimportsin1981?
(a) 25
(b) 5
(c) 125
(d) 80
77. Theimportsin1974isapproximatelywhatpercentoftheaverageimportsforthegivenyears?
(a) 125
(b) 190
(c) 85
(d) 115
Direction (78-82) : The chart given below shows the
expenditure by a family on various items during the
year 1998.
Item
Expenditurein%
Transport
5%
Education
12%
Housing
15%
Clothing
10%
Food
23%
9

(c) 3.8
(d) 4.2
86. ThepercapitaincomeinSwitzerlandisapproximatelywhatpercentmorethanthepercapitaincomeinFinland?
(a) 32.2
(b) 57.4
(c) 47.4
(d) 45.2
87. ThepercapitaincomeinUSAisapproximately
howmanytimesofthepercapitaincomeinIndia.
(a) 58
(b) 56
(c) 57
(d) 59ES
Directions (Q. 88-92): Study the following graph
carefullyandanswerthequestionsgivenbelowit.
NumberofStudentsstudyinginVariousColleges
fromvariousFaculties(Numberinthousands)
dyk

56

60

25

30

44

30

30

33

40
36.5

50
40

okf. kT;

50

51.2

60

foKku

65

70

Nk=kks
adh l a
[; k

Savings
15%
Others
20%
78. Ifthetotalamountspentduringtheyear1998was
Rs.46,000thentheamountspentonfoodwas:
(a) Rs.2000
(b) Rs.10,580
(c) Rs.23,070
(d) Rs.2,300
79. IfthetotalamountspentwasRs46000,thenhow
muchamountwasspentonclothingandhousing
together?
(a) Rs.11,500
(b) Rs.1,150
(c) Rs.10,000
(d) Rs.15,000
80. Themaximumamountwasspenton:
(a) Others
(b) Housing
(c) Clothing
(d) Food
81. Theratioofthetotalamountofmoneyspenton
housingtothatspentoneducationwas:
(a) 5:2
(b) 2:5
(c) 5:4
(d) 4:5
82. Theratiooftheminimumamountspenttothatof
secondmaximumamountspentwas:
(a) 1:2
(b) 4:1
(c) 3:5
(d) Noneofthese
Directions(Q.83-87):Thefollowingtablegivesthe
percapitaincomeindollarsinsomeofthecountriesof
theworld.
1. Switzerland
21330
2. U.S.A
18530
3. Japan
15760
4. Canada
15160
5. Kuwait
14610
6. Finland
14470
7. India
320
83. ThepercapitaincomeinIndiaiswhatpercentof
thepercapitaincomeinUSA?
(a) 1.75
(b) .175
(c) 17.5
(d) 175
84. ThepercapitaincomeinJapanis(approx.)how
manytimesmorethanthe percapitaincomein
India?
(a) 45
(b) 49
(c) 50
(d) 51
85. ThepercaptiaincomeinKuwaitis(approx.)what
percentlessthanthepercapitaincomeinCanada?
(a) 96.4
(b) 3.6

20
10
0

d kW
ys
t

88

89

90

Whatisthedifferencebtweenthetotalnumberof
studentsstudyingincollegeHandthatstudying
incollegesK?
(a) 16100
(b)
15800
(c) 16300
(d)
16700
Whatisthetotalnumberofstudentsstudyingin
allthecollegestogether?
(a) 520900
(b)
520700
(c) 610200
(d)
510800
Whatistheratioofthestudentsfromthefaculty
ofSciencefromcollegesHandItogethertothe
studentsfromthesamefacultyfromcollegesJand
Ktogether?
(a) 43:45
(b)
41:43
(c) 45:43
(d)
None
of
these

10

91

ThenumbgerofstudentsfromthefacultyofSciencefromcollegeIisapproximatelywhatpercent
ofthetoalnumgberofstudentsstudyinginthat
college?
(a) 34
(b)
37

(c) 29
(d)
31
92 Whatistheaveragenumberofstudentsfromthe
faculty of Commerce from all the colleges together?
(a) 36825
(b)
38655
(c) 35625
(d)
36585
Directions (Q. Nos 93 to 97) study the following
graphcarefullandanswerthefollowingquestions
thatfollow.
Thefollowinglinegrapshowsthepercentrisein
productionfromtheyear1999to2007.

(a) 35280units
(b) 6468units
(c) 4620units
(d) Couldn'tdetermined
Q.98-102.Readthefollowinggraphcarefullyand
answerthequestionsgivenbelow.
Percentage profit of two companies in different
years.

Company X

Company Y

80
70
60
50
40
30

160
140
120
100
80
60
40
20

20
10
0

x
1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

93.

94.

95.

96.

97.

Forhowmanyyears,thepercentrisewasmore
than100%?
(a) One
(b) Two
(c) Four
(d) Five
Whatwastheaverageofpercentriseoverthe
givenyears?
(a) 110%
(b) 105%
(c) 100.5%
(d) 92.5%
Forhowmanyyears,thepercentrisewaslower
thantheaverageofthepercentriseoverthegiven
years?
(a) Two
(b) One
(c) Five
(d) Three
For which of the given years, thepercent rise
(fromthepreviousyear)wastheleast?(Years
2001and2003arenottobeconsidered.)
(a) 2000
(b) 2004
(c) 2006
(d) Couldn'tbedetermined
Iftheproductioninyear1998was1000units,
howmuchwastheproductioninyear2002?

2003

2004

2005 2006

2007

2008

98.

IfprofitofcompanyYin2004wasRs.1,05,000/
-thenwhatwasitsexpenditureinthatyear?
(a) Rs.2,75,000/- (b) Rs.3,00,000/(c) Rs.3,50,000/- (d) Rs.4,26,000/99. IfexpenditureofcompanyXin2005wasRs.
3,50,000/-thenwhatwastheincomeofcompany
inthatyear?
(a) Rs.5,42,500/- (b) Rs.5,25,000/(c) Rs.5,25,800/- (d) Rs.5,65,600/100. IfexpenditureofcompanyXandYissamein
the year 2007. What was ratio of income of
companyXandYintheyear?
(a) 11:10
(b) 10:7
(c) 16:5
(d) 15:6
101. Inwhichofthefollowingyearswasthehighest
percentagechangeinprofitpercentageoverthe
previousyearinthecaseofcompanyX?
(a) 2007
(b) 2005
(c) 2006
(d) 2004
102. IfexpenditureofcompanyXintheyear2005
wasRs.2,50,000/-andincomein2005isequal
toexpenditurein2006thenwhatwaspercentage
changeintheincomeintheyear2006?
11

(a) 100%
(b) 75%
(c) 65%
(d) 50%
Q.103-107.Readthefollowinggraphcarefullyand
answerthequestionsgivenbelow:
Numberofstudentsinacollageindifferentyears
Ratioofboysandgirlsinthecollege

1600
1400
1200
1000
800

105. Whatisthedifferencebetweenthe numberof


boysandgirlsintheyear2004?
(a) 200
(b) 160
(c) 180
(d) 210
106. Whatisthetotalnumberofboysintheyear2001,
2002,2004and2005?
(a) 2750
(b) 2680
(c) 2810
(d) 2720
107. Inwhichtwoyearsthenumberofgirlsisequal?
(a) 2000and2001 (b) 2000and2002
(c) 2003and2004 (d) 2001and2002
Q.108-112. Study the following graph carefully to
answerthequestionsgivenbelow?
ProductionbyIndustries(InLakhTonnes)

600

Cement

400

Crude oil

Fertilizers

1200

200

1007
0

2000

2001

2002

2003

2004

2005

1000

905
795

800

762

738

329

338

326

129.92

136.42

623
10

600

9
8

400

322

352

319

200

105

45.2

112

146

1994-95 1995-96 1996-97 1997-98 1998-99 1999-00

3
2
1
0

2000

2001

2002

2003

2004

2005

103. Whatistherespectiveratioofnumberofboys
intheyear2003andthatofgirlsintheyear2005?
(a) 12:13
(b) 16:21
(c) 11:12
(d) 11:13
104. What istheaveragenumber ofgirls inallthe
years?
(a) 562
(b) 568
(c) 560
(d) 565

108. Thedifferencebetweentheproductionofcrude
oilin1995-96andthatin1999-90wasexactly
equaltothedifferencebetweentheproduction
of cement in which of the following pairs of
years?
(a) 1994-95&1997-98
(b) 1994-95&1999-00
(c) 1995-96&1997-98
(d) Noneofthese
109. Inwhichofthefollowingyearsisthepercentage
fluctuation(increase/decrease)infertilizersthe
minimumfromthepreviousyear?
(a) 1994-95
(b) 1996-97
(c) 1999-00
(d) 1997-98
12

2004

2005

2006
80

80
70

70
60
50
40
30

55

60

70

65

70
50

50

55
40

45

50

(a) RandU
(b) SandR
(c) TandR
(d) PandT
116. What is the difference between average
production of the six companies in 2005 and
average production of the same companies in
2004.
(a) 840000
(b) 500000
(c) 850000
(d) 916666
117. Whatisthepercentagedeclineinproductionof
companyRfrom2005to2006?
(a) 16.6%
(b) 14.8%
(c) 12.5%
(d) 15.4%
Direction(Q.118122):Studythefollowinggraph
carefullyandanswerthequestionsbelowit.
Numberofstudents(males&females)passedout
from various colleges in a year (Number in
thousands)

No. of Students (In thousands)

110. What is the difference between the average


cement production and the average crude oil
production during the given years (in lakh
tonnes)?
(a) 475
(b) 460
(c) 560
(d) 469
111. If there is 15% increase in the fertilizers
productionfrom1998-00to2000-01,whatwould
bedifferencebetweentheCementandFertilizers
productionin2000-01(inlakhtonnes)?
(a) 839.10
(b) 990.15
(c) 1012.05
(d) cantbedetermined
112. Find the approximate percentage increase in
Cementproductionfrom1994-95to199900?
(a) 55%
(b) 60%
(c) 65%
(d) 69%
Q.113117.Studythefollowinggraphcarefullyto
answerthequestionsthatfollows
ProductionofAlluminiumbydifferentcompanies
inthreeconsecutiveyears(inlakhtonne.)

40

35

Girls

35
30
25
20
15
10
5
0

45
40

Boys

35

C
College

30

20
10
0

118- Whatistheaveragenumberofstudents(Males&
P

113. Whichofthefollowingcompaniesrecordedthe
minimumpercentagegrowthfrom2004to2005?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
114. ProductionofcompanyRin2005andproduction
ofcompanyUin2004togetheriswhatpercent
ofproductionofcompanyQin2006.
(a) 115
(b) 125
(c) 145
(d) 162
115. Inwhichofthefollowingpairsofcomapanies
thedifferentbetweenaverageproductionforthe
threeyearsinmaximum?

Females)passedoutfromallthecollegestogether?
(a) 38000
(b)
48000
(c) 42000
(d)
51000

119- ThenumberofFemalespassedoutfromcolleges
CisapproximatelyWhatpercentofthetotalnumberofFemalespassedoutfromallthecolleges
together?
(a) 28
(b)
30
(c) 36

(d)

25

120- Whatisthedifferencebetweenthetotalnumber
ofstudentspassingoutfromcollegeAandthetotalnumberofstudentspassingoutfromcollege
E?
(a) 20,500
(b)
21,000

13

(c) 10,500

(d)

122- ThenumberofMalespassingoutfromcollegesA

10,000

121- WhatisratioofthetotalnumberofMalestothe

andBtogetheriswhatpercentofthenumberof
FemalespassingoutfromcollegesCandDtogether?
(a) 45
(b)
40
(c) 35
(d)
Noneofthese

totalnumberofFemalespassedoutfromallthe
collegestogether?
(a) 19:23
(b) 18:25
(c) 23:19
(d) Noneofthese

Answer
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.

A
B
C
D
D
C
A
A
A
D
A
B
B
D
D
D

17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.

B
A
C
D
C
A
B
D
A
C
D
A
B
D
D
B

33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.

C
B
B
C
B
A
D
C
D
A
B
A
B
C
A
D

49. D
50. C

51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.

C
D
C
B
A
D
B
C
A
A
A
B
B
A

65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.

B
B
C
C
A
D
B
B
C
D
B
A
D
B
A
D

81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.

C
D
A
A
B
C
A
D
B
C
B
D
C
D
D
C

97. B
98. B
99. A
100.A
101.A
102.D
103.B
104.D
105.B
106. A
107. C
108. D
109. B
110. A
111. D
112. B

113.
114.
115.
116.
117.
118.
119.
120.
121.
122.

A
B
C
D
C
C
B
D
A
D

14

2.ANGLE AND LINE


1

Inthegivenfigure,ifAB||CD,then FXE isequal


to:
(a) 30
(b) 50
(c) 70
(d) 80
F

5.

50
X
110

2.

In

6.

30

the

given

figure AB || CD,
A 128 , E 144 .Then, FCD isequalto:

(a) 72
(c) 136

LetDbethemid-pointofastraightlineABand
letCbeapointdifferentfromDsuchthatCA=
CB.Then:
(a) CDB isacute
(b)

CDB 90

(c)

CDB 90

(d)

CA AB

In the given figureAB || CD andAC || BD. If


EAC 40 , FDG 55 , HAB x , then the
valueofxis:
H
A

(b) 64
(d) 92

B
E

144

C
F

In the trapezium PQRS, QR || PS,


Q 90 , PQ QR and PRS 20 . If TSR = ,
thenthevalueof is:
P

128

3.

(a) 95
(c) 165
7.

S
0

(b) 85
(d) 50

In the given figure PQ || RS, AEF = 95,


BHS 110 and ABC x .Thenthevalueof
xis:
R

20

P
A
E

(a) 75
(c) 65

G
B

(b) 55
(d) 45

H
C

F
Q

4.

Inthegivenfigure,AB||CD, ALC 60 , EC is
the bisector of LCD and EF || AB . Then,
CEF isequalto:
(a) 120
(c) 150

(b) 140
(d) Noneofthese

8.

(a) 15
(b) 25
(c) 70
(d) 35
In the given figureAB || CD, EFC 30 and
ECF 100 ,then BAF isequalto:
B

60
E

30

100
C

(a) 130

(b) 70

15

9.

(c) 100
(d) 80
InthegivenfigureAB||CD, BAE 45 DCE =
50and CED x , thenthevalueofxis:
B

50

45
A

(a) 95
(b) 85
(c) 135
(d) 130
10. InthegivenfigureAB||CD, BAE 105 AEC =
25and DCE x .Tthenthevalueofyis:
B

13. IfA,B,Carethreearbitrarypoints,thenthenumberofplanespassingthroughthesepointsis:
(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) 0
14. ncoplanarstraightlinesmeetatapoint.Theangles
betweenconsectivelinesarex,2x,............nx.
Thevalueofninorderthantheminimumangle
be24is:
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
15. ABandCDaretwoparallel lines.PQcutsAB
andCDatEandFrespectively.EListhebisector
of FEB. IF LEB 35 ,then CFOwillbe
(a) 55
(b) 70
(c) 110
(d) 130
16. Inthegivenfigure,AB||CD&PQ||RSThen,
SPR is:

11

70

40

(a) 130
(b) 80
(c) 155
(d) 75
InthegivenfigureAB||CD, ABE 130 BED =
20andEDC=y.Tthenthevalueofyis:
(a) 150
(b) 110
(c) 170
(d) 140

(a) 55
(b) 60
(c) 70
(d) 40
17. Inthefollowingfigurefindthevalueof

BOC ?
F

F
D

40

31

B
D

A
C

12. A,B,C,Darefournon-coplanarpoints.Thenumberofplanesthatcanbedrawnpassingthrough
anythreeofthesepoints,is:
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 8

(a) 101

(b) 149

(c) 71
(d) 120
18. If(5y+62),(22+y)aresupplementary,findy:
(a) 16

(b) 32

(c) 8

(d) 1

16

19. InthegivenfigureAB||CD||EF||GHandBH=
100cm.FindthevalueofDF;

A
50cm

120

C
30cm

E
80

E
40cm

(a) 26 cm

(b) 40 cm

(c) 25 cm
(d) 24 cm
20. Inthe adjoiningfigureAE||CD andBC ||ED,
thenfindY:

(a) 40

(b) 20

(c) 100

(d) 30

23. IntheadjoiningfigureAB||DE, ABC 67 and


EDC 23 Find BCD :
B

D
x

67

23

A
100
P

C
y

Q
S

(a) 90

(b) 44

(c) 46
(d) None of these
24. InthegivenfigureAB||DE.Finda+bc:
B

A
a

(a) 60

(b) 80

(c) 90

(d) 75

21. In the adjoining figure APO 42 and


CQO 38 Findthevalueof POQ :
P

A
M
C

(a) 68

1
2
3
4

(a) 160

c
E

(b) 120

(c) 180
(d) 280
25. InthefigureAB||CDandDE||BF.Findthevalue
ofx:

40

E
D
x

(b) 72

(c) 80
(d) 126
22. IntheadjoiningfigureAB||CDandPQ,QRintersectsABandCDbothatE,FandG,Hrespectively.Giventhatm QHD 120 and PEB 80
if PQR x thenthevalueofx.

65
B

(a) 140

(b) 155

(c) 105

(d) 115

26. In the figure AB || CD, ABE 100 Find m


CDE

17

(a) thelineABitself
(b) thepointPitself
(c) thecircumferenceofthecirclewithABas
diameter
(d) thelineperpendiculartoABandbisecting
AB
31. Inthefiguregivenabove,ABisparalleltoCD.If
DCE x and ABE y, then
what
is
CEB equalto?

0
10

D x

25

(a) 125

(b) 55

(c) 65

(d) 75

27. InthefigureAB||CD,findx(i.e., CDF )


C
A
C

70

D
x

20

x
D

(a) 50

(b) 90

(a) y-x

(c) 30
(d) 70
28. InthegivenfigureXY||PQ,findthevalueofx:
E
A 60
35
x O
20 y

(c) x+y- ( /2) (d) x+y-


32. Inthefiguregivenabove,ABisparalleltoCD.If
BAF 98 and AFC 144 , then what is
ECD equalto?

Y
A

Q
F

L
A

(a) 85

144

(b) 40

(c) 75
(d) 15
29. InthegivenfigureAB||CD||EFandGH||KL.
Find m HKL

B
98

(a) 70

(b) (x+y)/2

K
25
60

B
D
F

(a) 62
(b) 64
(c) 82
(d) 84
33. Inthefiguregivenabove,PQisparalleltoRS.
Whatis NMS equalto?
L

55

67

(b) 145

(c) 120
(d) 95
30. LetAandBbetwopoints.Whatisthelocusof
thepointPsuchthat APB 90 ?

47
N

18

(a) 20
(b) 23
(c) 27
(d) 47
34. ABisastraightline.CisapointwhoseperpendiculardistancefromABis3cm.Whatarethe
numberofpointswhichareatperpendiculardistance of 1 cm fromAB and at a distance 4 cm
fromC?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
35. Ina ABC, sideABisextendedbeyondB,side
BCbeyondCandsideCAbeyondA.Whatisthe
sumofthethreeextreriorangles?
(a) 270
(b) 305
(c) 360
(d) 540
A

(c)

(d) 2 b c
40. ThreestraightlinesX,Y.Zareparallelandthe
anglesareasshowninthefigureabove.Whatis
AFB equalto?
2 b c

125

80

30

47

55

Inthefiguregivenabove.ABisparalleltoLM.
Whatistheangleaequalto?
(a) b c
(b) 2 b c

36.
C

Inthefiguregivenbelow,ABisparalleltoCD.
Whatis XOY ?
(a) 80
(b) 90
(c) 95
(d) 100
37. Inthefiguregivenabove,PQisparalleltoRS.
WhatistheanglebetweenthelinesPQandLM?

L
155

25

M
C

(a) 175
(b) 177
(c) 179
(d) 180
38. ThelinesegmentsABandCDintersectatO.OF
istheinternalbisectorofobtuseangleBOCand
OEistheinternalbisectorofacuteangleAOC.If
BOC =130,Whatisthemeasureof FOE
(a) 90
(c) 115
A

(b) 110
(d) 120

39.
c

50

60

(a) 110
(b) 120
(c) 125
(d) 130
43. ApointPmovessuchthatitsdistancefromtwo
givenpointsAandBareequal.Then,whatisthe
locusofthepointP?
(a) Astraightlinewhichistherightbisectorof
AB
(b) AcirclewithcentreatB
(c) AcirclewithcentreatB

b
a

55
30

(a) 20
(b) 15
(c) 30
(d) 10
41. Threelinesintersecteachotherinpairs.Whatis
thenumberofanglessoformed?
(a) 3
(b) 6
(c) 9.
(d) 12
42. Inthefigure,ABisparalleltoCDandBEisparalleltoFH.Whatis FHE equalto?

(d) AstrightlinepassingthrougheitherAorB
44. ThelengthofalinesegmentABis2unit.Itis
dividedintotwopartsatthepointCsuchthatAC2
=ABCB.WhatisthelengthofCB?

19

(a)

3 5

unit

(c)

2 5 unit

(b) 3 5 unit
(d)

3 unit

45. LetABandACbetworaysintersectingatA.Let
D,EbethepointslyingonAB,ACrespectively
andPbethepointsuchthatPdividesthelineDE
suchthatPD:PE=AD:AE.Whatisthelocusof
thepointP?
(a) TheanglebisectorofangleA
(b) TheangletrisectorofangleA
(c) TheperpendicularbisectorofangleA
(d) Noneoftheabove
46. Assertion(A)Twodistinctlinescannothavemore
thanonepointincommon.
(a) AandRarecorrectandRiscorrectexplanationofA.
(b) A and R are corret but R is not correct
erxplanationofA.
(c) AiscorrectbutRiswrong.
(d) AiswrongbutRiscorrect.
47. Inthegivenfigure,ifAB||CD, PTB =55and
DVS =45,thenwhatisthesumofthemeasures
of CUQ and RTP ?
RP
T

49. Whatistheleastnumberofstraightlinesfora
boundedplanefigure?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
50. Considerthefollowingstatement?
Twolinesintersectedbyatransversalareparallel,
if
I. thepairsofcorrespondinganglesareequal.
II. theinterioranglesonthesamesideofthe
transversalaresupplementary.
Whichofthestatementgivenaboveis/arecorrect?
(a) Ionly
(b) IIonly
(c) BothIandII
(d)
NeitherInor
II
C

2x
x
A

Inthefiguregivenabove,whatisthevalueofx?
(a) 30
(b) 40
(c) 45
(d) 60
52. LMisastraightlineandOisapointonLM.Line
ONisdrawnnotcoincidingwithOLorOM.If
MON is one-third of LON , What is
MON equalto?

(b) 135
(d) 100

48. Giventhat,AD||BE, DCE 85 , BDC 30


thenwhatisthevalueofx?

(a) 45

(b) 60

(c) 75

(d) 80

140

115

53.

30

120

51.

(a) 180
(c) 110

Given that,AB || DE, ABC = 115, CDE =


140Whatis BCD ?

x
85
B

(a) 30
(c) 45

(b) 35
(d) 55

(a) 45
(b) 55
(c) 65
(d) 75
54. Theanglebetweenthelegsofacomparesis60
andeachlegis10cmlong.Howfarapartarethe
pointsonwhichthelegsofthecompassrest?
(a) 5cm
(b) 10cm

20

(c)

5 3

cm

(c) b+a c

C
130
A

60

55

Whatisthevalueofxinthefiguregivenabove?
(a) bac
(b) ba+c

(d) 10 3 cm

Inthefiguregivenbelow.AC||BDandAE||BF.
Whatis x ?
(a) 130
(c) 70

(b) 110
(d) 50
A

c
a

56.

(d) a b c

57. What isthe anglewhich equals one-fifth ofits


supplement?
(a) 15
(b) 30
(c) 36
(d) 75
58. Considerthefollowingstatements
If two parallel lines are intersected by a
transversal,then
I. eachpairofcorrespondinganglesareequal
II. eachpairofalternateareunequal.
Whichofthestatementgivenaboveis/arecorrect
(a) Ionly
(b) IIonly
(c) BothIandII
(d) NeitherInorII

x
D

Answer
1.

10. A

19. C

28. C

37. D

46. B

55. B

2.

11. B

20. B

29. B

38. A

47. B

56. A

3.

12. B

21. C

30. C

39. C

48. B

57. B

4.

13. C

22. B

31. A

40. B

49. C

58. A

5.

14. C

23. A

32. A

41. D

50. C

6.

15. B

24. C

33. A

42. A

51. D

7.

16. C

25. C

34. C

43. A

52. A

8.

17. B

26. A

35. C

44. B

53. D

9.

18. A

27. A

36. B

45. A

54. B

21

3.CIRCLE
1.

2.

Findthevalueof DCE :

(a)

100

(b)

80

(c)

90

(d)

75

5.

Oisthecentreofthecircle,linesegmentBODisthe
angle bisector of AOC , m COD = 50. Find m

(a)

130

(b)

150

(c)

135

(d)

cantbedetermined

Inthegivenfigure,Oisthecentreofthecircle.ABis
tangent.AB=12cmandOB=13cm.FindOA:

ABC :

3.

4.

(a)

25

(b)

50

(c)

100

(d)

120

6.

In the givenfigure, O is the centre ofthe circle and


ACB 25 .Find AOB :

(a)

25

(b)

50

(c)

75

(d)

60

In the given figure, O is the centre of the circle.

AOB 90 .Find m APB

7.

(a)

6.5cm

(b)

6cm

(c)

5cm

(d)

noneofthese

Inthegivenfigure,PQisthetangentofthecircle.Line
segmentPRintersectsthecircleatNandR.PQ=15
cm,PR=25cm,findPN:

(a)

15cm

(b)

10cm

(c)

9cm

(d)

6cm

Inthegivenfigure,therearetwocircleswiththecentresOandOtouchingeachotherinternallyatP.TangentsTQandTParedrawntothelargercircleandtangentsTPandTRaredrawntothesmallercircleFind
TQ:TR:

22

11.

8.

(a)

8:7

(b)

7:8

(c)

5:4

(d)

1:1

(a)

6cm

(b)

4cm

(c)

2cm

(d)

3cm

Inthegivenfigure,AP=3cm,BA=5cmandCP=2
cm.FindCD:

Inthegivenfigure,PAQisthetangent.BCisthediameterofthecircle, m BAQ 60 ,find mABC :

12.

9.

(a)

25

(b)

30

(c)

45

(d)

60

(a)

12cm

(b)

10cm

(c)

9cm

(d)

6cm

Inthegivenfigure,tangentPT=5cm.PA=4cm,find
AB:

ABCDisacyclicquadrilateralPQisatangentatB.If

DBQ 65 ,then BCD is:

13.

(a)

7
cm
4

(b)

11
cm
4

(c)

9
cm
4

(d)

cantbedetermined

(a)

35

(b)

85

Twocirclesofradii13cmand15cmtouchexternally.
Findtheradiiofthecircles:

(c)

115

(d)

60

(a)

18cm

(b)

12cm

(c)

9cm

(d)

8cm

10. Inthegivenfiguire,AP=2cm,BP=6cmandCP=3
cm.FindDP:

14.

Threecirclestoucheachotherexternally.Thedistance
betweentheircentreis5cm,6cmand7cm.Findthe
radiiofthecircles:
(a)

2cm,3cm,4cm

(b)

3cm,4cm,1cm

(c)

1cm,2.5cm,3.5cm

(d)

1cm,2cm,4cm

23

15. AcircletouchesaquadrilateralABCD.Findthetrue
statement:

20.

(a)

51cm

(b)

45cm

(c)

35cm

(d)

48cm

(a)

AB+BC=CD+AD

Inacircleofradius5cm,ABandACarethetwochords
suchthatAB=AC=6cm.Findthelengthofthechord
BC:

(b)

AB+CD=BC+AD

(a)

4.8cm

(b)

10.8cm

(c)

BD=AC

(c)

9.6cm

(d)

noneofthese

(d)

noneoftheabove

21.

16. Oand Oare thecentres oftwo circleswhich touch


each otherexternally at P.AB is acommon tangent.
Find APO :
(a)

90

(b)

120

(c)

60

(d)

datainsufficient

17. Inthegivenfigure,ABandCDaretwocommontangentstothetwotouchingcircle.IfCD=6cm,thenAB
isequalto;

22.

Inacircleofradius17cm,twoparallelchordsaredrawn
onoppositesidesofadiameter.Thedistancebetween
thechordsis23cm.Ifthelengthofonechordis16cm,
thenthelengthoftheotheris:
(a)

23cm

(b)

30cm

(c)

15cm

(d)

noneofthese

Iftwocirclesaresuchthatthecentreofoneliesonthe
cirumferenceoftheother,thentheratioofthecommon
chordoftwocirclestotheradiusofanyofthecircles
is:
(a)

3:2

(b)

(c)

5 :1

(d)

3 :1
noneofthese

23. O is the circum centre of the triangleABC with


circumradius 13 cm. Let BC = 24 cm and OD is
(a)

9cm

(b)

15cm

perpendiculartoBC.ThenthelengthofODis.

(c)

12cm

(d)

noneoftheabove

(a)

7cm

(b) 3cm

(c)

4cm

(d) 5cm

18. Inthegivenfigure,CDisadirectcommontangentto
twocirclesintersectingeachotheratAandBthen:

24. ABis adiameterofacirclewith centreO. CD is a


chordequaltotheradiusofthecircle.ACandBDare
producedtomeetatP.Thenthemeasureof APB is:
(a)

120

(b) 30

(c)

60

(d) 90

25. R and r are the radius of two circles (R > r). If the
distance between-the centre of the two circles be d,
thenlengthofcommontangentoftwocirclesis:
(a)

120

(b)

90

(c)

360

(d)

180

19. OandOarethecentersofcircleofradii20cmand37
cm.AB=24cm.WhatisthedistanceOO?

(a)

r 2 d2

(b)

d 2 (R r )2

(c)

(R r )2 a 2

(d)

R2 d2

24

26. Pisapointoutsideacircleandis13cmawayfromits

(a)

120

(b) 60

centre.AsecantdrawnfromthepointPintersectsthe

(c)

90

(d) 180

circleatpointsAandBinsuchawaythatPA=9cm
andAB=7cm.Theradiusofthecircleis:

32. Twocircleswithradii5cmand8cmtoucheachother
externallyatapointA.Ifastraightlinethroughthe

(a)

5.5cm

(b) 5cm

pointAcutsthecirclesatpoints?

(c)

4cm

(d) 4.5cm

(a)

8:5

(b) 5:8

(c)

3:8

(d) 4:5

27. ABCDisacyclicquadrilateral.SidesABandDC,when
producedmeetatthe pointPandsidesADandBC,
when produced meet at the point Q. If
ADC 85 and BPC 40 ,then CQD isequal

to

33. AB and CD are two parallel chords drawn on two


oppositesidesoftheirparalleldiametersuchthatAB
=6cm,CD=8cm.Iftheradiusofthecircleis5cm,
thedistancebetweenthechords,incm,is

(a)

30

(b) 40

(a)

(b) 8

(c)

55

(d) 85

(c)

(d) 3

28. Twocirclesofradii8cmand2cmrespectivelytouch
eachotherexternallyatthepointA.PQisthedirect
commontangentofthosetwocirclesofcentresO1and
O2respectively.ThenlengthofPQisequalto
(a)

2cm

(b) 3cm

(c)

4cm

(d) 8cm

29. A,B,Carethreepointsonacircle.ThetangentatA
meetsBCproducedatT. BTA 40 , CAT 44 .
TheanglesubtendedbyBCatthecentreofthecircle

34. AchordABoflength 3 2 unitsubtendsarightangle


atthecentreOofacircle.AreaofthesectorAOB(in
sq.units)is
(a)

(b) 5

(c)

(d)

35. Theradiusofacircleis6cm.Anexternalpointisata
distanceof10cmfromthecentre.Thenthelengthof

is
(a)

84

(b) 92

(c)

96

(d) 104

30. PQisadirectcommontangentoftwocirclesofradii
r1andr2touchingeachotherexternallyatA.Thenthe

thetangentdrawntothecirclefromtheexternalpoint
uptothepointofcontactis
(a)

8cm

(b) 10cm

(c)

6cm

(d) 12cm

36. Atriangleisinscribedinacircleandthediameterof

valueofPQ2is
(a)

r1r2

(b) 2r1r2

(c)

3r1r2

(d) 4r1r2

31.

thecircleisitsoneside.Thenthetrianglewillbe
(a)

right-angled

(b) obtuse-angled

(c)

equilateral

(d) acute-angled

37. ABandBCaretwochordsofacirclewithcentreO.If
PandQarethemid-pointsofABandBCrespectively,

thenthequadrilateralOQBPmustbe

(a)

arhombus

(b) concyclic

(c)

arectangle

(d) asquare

38. Iftheareaofthecircleinthefigureis36sq.cm.and

BCisthechordofacirclewithcentreO.Aisapoint

ABCDisasquare,thentheareaof ACD ,insq.cm,


is

onmajorareBCasshownintheabovefigure.Whatis
valueof BCA OBC ?

25

44. Theradiusofacircleis13cmandXYisachordwhich

isatadistanceof12cmfromthecentre.Thelengthof

thechordis:

(a)

15cm

(b) 12cm

(c)

10cm

(d) 20cm

45. Twoequalcirclespassthrougheachotherscentre.If
theradiusofeachcircleis5cm,whatisthelengthof
36

(a)

12

(b)

(c)

12

(d) 18

thecommonchord?

(a)

(b) 5 3

(c)

10 3

(d)

39. Twocirclesofradii4cmand9cmrespectivelytouch
eachotherexternallyatapointandacommontangent
touchesthematthepointsPandQrespectively.Then

46.

theareaofasquarewithonesidePQ,is
(a)

97sq,cm

(b) 194sq.cm

(c)

72sq.cm

(d) 144sq.cm

(a)

120

(b) 90

(c)

60

(d) 30

Whatisthelengthoftheperpendiculardrawnfromthe
centreofcircleofradiusronthechordoflength 3 r ?

40. TwotangentsaredrawnfromapointPtoacircleatA
andB.Oisthecentreofthecircle.If AOP 60 ,
then APB is

47.

(a)

(c)

r/2

angle45withthetangentdrawnatoneendpointof

(b) 5cm

(c)

3 2 cm

(d) 6cm

42. The length of the chord of a circle is 8 cm and

(a)

4cm

(b) 5cm

(c)

6cm

(d) 8cm

(d) r/4

I.

The opposite angles oa cyclic quadrilateral are


supplementary.

II.

Anglesubtendedbyanarcatthecentreisdouble
tehanglesubtendedbyitatanypointontheremainingpartofthecircle

(a)

StatementIStatmentII

(b)

StatementIIStatmentI

(c)

StatementIStatmentII

(d)

NeitherStatementIStatmentIInorStatment
IIStatement

perpendiculardistancebetweencentreandthechord
is3cm.Thentheradiusofthecircleisequalto:

2r

Whichoneofthefollowingiscorrectinrespectofthe
abovestatements?

thechord,is6cm,thentheradiusofthecirleis:
6 2 cm

(b)

Considerthefollowingstatements

41. Ifthe,lengthofachordofacircle,whichmakesan

(a)

5 3
2

48.

Inthefiguregivenabove,Oisthecentreofthecircle,
OA=3cm,AC=3cmandOMisperpendiculartoAC.
Whatis ABC equalto?

43. P and Q are the middle points of two chords (not

diameters)AB andAC respectively of a circle with


centreatapointO.ThelinesOPandOQareproduced
tomeetthecirlerespectivelyatthepointsRandS.Tis

anypointonthemajorarebetweenthepointsRandS
ofthecircle.If BAC 32 , RTS ?
(a)

32

(b) 74

(c)

106

(d) 64

(a)

60

(b) 45

26

(c)

30

(d) Noneofthese

49. AC is the diameter of the circumcircle of the cyclic


quadrilateralABCD. If BDC = 42, then what is

ACB equalto?
(a)

42

(b) 45

(c)

48

(d) 58

56.

50. Whatisthenumberofcircleswhichpassthroughthree
givenpointsnotinastraightline?
(a)

(b) 1

(c)

(d) 3

51. AbicycleisrunningstraighttowardsNorth.Whatis
thelocusofthecentreofthefront.wheelofthebicycle
whosediameterisd?
(a)

57.

Alineparalleltothepathofthewheelofthebicycleataheightdcm

(b)

Alineparalleltothepathofthewheelofthebicyle
ataheightd/2cm

(c)

Acircleofradiusd/2cm

(d)

Acircleofradiusd/2cm

58.

52. Considerthefollowingstatements
I.

II.

LetPbeapointonastraightlineL.LetQ,Rand
Sbethepointsonthesameplanecontainingthe
lineLsuchthatPQ,PRandPSareperpendicular
toL.Then,thereexistsnotrianglewithvertices
Q,R,S.

59.

LetCbeacirclepassingthroughthreedistinct
pointD,EandFsuchthatthetangentatDtothe
circleCisparallelto EF.then,DEFisanisoscelestriangle.

(a)

ACBDisparallelogram

(b)

ACBDisatrapezium

(c)

ACBDisarhombus

(d)

Noneoftheabove

Twocirclestoucheachotherinternally.Theirradiiare
4cmand6cm.Whatisthelengthofthelongestchord
oftheoutercirclewhichisoutsidetheinnercircle?
(a)

4 2 cm

(b) 4

3 cm

(c)

6 3 cm

(d) 8

2 cm

Thedistancebetweenthecentresoftwocircleshaving
radii4.5cmand3.5cmrespectivelyis10cm.Whatis
thelengthofthetransversecommontangentofthese
circles?
(a)

8cm

(b) 7cm

(c)

6cm

(d) Noneofthese

ABCisanequilateraltriangleinscribedinacirclewith
AB=5cm.LetthebisectoroftheangleAmeetBCin
XandthecircleinY.WhatisthevalueofAX.
AY?
(a)

16cm2

(b) 20cm2

(c)

25cm2

(d) 30cm2

Inthefiguregivenbelow,PQisadiameterofthecircle
whosecentreisatO.If ROS 44 andORisabisectorof PQR ,thenwhatisthevalueof RTS ?
(a)

46

(b) 64

(c)

69

(d) Noneofthese

Whichoneofthefollowingiscorrectinrespectofthe
abovestatements?
(a)

Ionly

(b) IIonly

(c)

BothIandII

(d) NeitherInorII

53. LetCbeacircle.ApointPmovessuchthatthetangentsfromPtoCincludeanangleof60.Whatisthe
locusofP?
(a)

Straightline

(b)

Acircleconcentricwith

(c)

AcircletouchingC

(d)

AcircleintersectingCattwopoints

54. Whatisthenumberofcirclespassingthroughallthe
verticesofagiventriangle?
(a)

One

(b) Two

(c)

Three

(d) Infinite

60.

Inthefiguregivenbelow,Oisthecentreofthecircle.
AC and BD intersect at P. If AOB = 100 and
DAP =30,whatis APB ?

55. Twounequalcirclearetoucingeachotherexternallyat
P,APBandCPDaretwosecantscuttingthecirclesat
A,B,CandD.Whichoneofthefollowingiscorrect?

27

64.
E

(a)

TheareaofrectanglewithPA,PBassidesisequal
totheareaofsquarewithPCassides

(b)

TheareaofrectanglewithPA,PCassidesisequal
totheareaofsquarewithPBassides

(c)

TheareaofrectanglewithPC,PBassidesisequal
totheareaofsquarewithPAasside

(d)

TheperimeterofrectanglewithPA,PBassides
isequaltotheperimeterofsquarewithPCasside

P
O
B

(a)

77

(b) 80

(c)

85

(d) 90

65.

61. Inthegivenfigure,AandBareendpointsofdiameter
of a circle with centres at P and C is a point on the
cirumferenceofthecirclesuchthat ABC 35 ,then
whatis PCA ?

66.
A
C

67.
B

(a)

25

(b) 30

(c)

35

(d) 55

Thediametersoftwocirclesare18cmand8cm.The
distancebetween their centresis 13cm.What isthe
numberofcommontangents?
(a)

(b) 2

(c)

(d) Noneoftheabove

Whatisthenumberofcirclespassingthroughagiven
pairofpoints?
(a)

One

(b)

Two

(c)

Morethantwo,butfinite

(d)

Infinitelymany

Inthegivenfigure,if PAQ 59 , APD 40 ,then


whatis AQB ?
P

62. In the figure given below, if BAD 60 ,


ADC 105 ,thenwhatis DPC equalto?

40

LetPABbeasecanttoacircleintersectingatpointsA
andBandPCisatangent.Whichoneofthefollowing
iscorrect?

C
59

C
D

68.
A

(a)

40

(b) 45

(c)

50

(d) 60

(a)

19

(b) 20

(c)

22

(d) 27

Inthegivenfigure,ABisadiameterofacircleandCD
isperpendiculartoAB=10cmandAE=2cm,then
whatisthelengthofED?
C

63. ABCDisaquadrillateral,thesidesofwhichtoucha
circle.Whichoneofthefollowingiscorrect?
(a)

AB+AD=CB+CD

(b)

AB:CD=AD:BC

(c)

AB+CD=AD+BC

(a)

(d)

AB:AD=CB:CD

(c)

5cm
10 cm

(b) 4cm
(d)

20cm

28

69. Whatisthelocusofcentresofcircleswhichtoucha
givenlineatagivenpoint?

AOD 106 .Whatis BCD equalto?


D

(a) A line perpendicular to the given line, passing


throughthegivenpoint
(b)

B
106

Alineparalleltothegivenline
O

(c)

Alineparalleltothegivenline

(d)

Acircletangenttothegivenlineatthe

70. Inthefiguregivenabove,Oisthecentreofthecircle.
The line UTV is a tangent to the circle at T,
VTR 52 and PTR is an isosceles triangle such
thatTP=TR.Whatis x y z equalto?

74.

(a)

53

(b) 43

(c)

40

(d) 37

InthefiguregivenaboveacircleisinscribedinaquadrilateralABCD.Giventhat,BC=38cm,QB=27cm,
DC=25cmandADisperpendiculartoDC.Whatis
theradiusofthecircle.

y
U

(a)

175

(b) 208

(c)

218

(d) 250

71. Inthefiguregivenabove, AOB 46 ; andOBintersecteachotheratrightangles.Whatisthemeasure


of OBC ?(Oisthecentreofthecircle).

75.

(a)

11cm

(b) 14cm

(c)

15cm

(d) 16cm

Inthefiguregivenabovewhatis CBA ?
A

75

(a)

44

(b) 46

(c)

67

(d) 78.5

76.

72. Inthefiguregivenabove,PTisatangenttocircleof
radius 6 cm. If P is ata distance of 10cm from the
centreOandPB=5cm,thenwhatisthelengthofthe
chordBC?

30

(a)

30

(b) 45

(c)

50

(d) 60

Inthefiguregivenabove.YAXisatangenttothecircle
withcentreO.if BAX 70 and BAQ 40 ,then
whatis ABQ equalto?
E

B
O

B
P

O
Y

(a)

7.8cm

(b) 8cm

(c)

8.4cm

(d) 9cm

73. Inthefiguregivenabove,Oisthecentreofthecircle

77.

(a)

20

(b) 30

(c)

35

(d) 40

Inthefiguregivenabove,AP=3cm,PB=5cm,AQ=
2cmandQC=x.Whatisthevalueofx?

29

(c)
B

83.

120

(d) 100

Inthefiguregivenabove,ABisadiameterofthecircle
withcentreOandEC=ED.Whatis EFO ?

P
F

(a)

(b) 8

(c)

10

(d) 12

OBD CDB CBD OBD ,thenthevalueof

A
(a) 45

(b) 60

(c)

(d) 135

O E
110
D

78. A,B,CandDarefourdistinctpointsonacirclewhose
centreisatO.If

84.

120

(a)

15

(b) 20

(c)

25

(d) 30

Inthefiguregivenabove,Aisthecentreofthecircle
andAB=BC=CD.Whatisthevalueofx?
B

79. PQisacommonchordoftwocircles.APBisasecant
linejoiningpointsAandBonthetwocircles.Twotangents AC and BC are drawn. If ACB 45 then

x
C

ACB 45 equalto?
(a)

75

(b) 90

(c)

120

(d) 135

80. ABCDisconcylicquadrilateral.ThetangentsatAand
CintersecteachotheratP.If ABC =100,thenwhat

(a)

20

1
(b) 22
2

(c)

25

(d) Noneofthese

is APC equalto?
(a)

10

(b) 20

(c)

30

(d) 40

85.

81. Inthefiguregivenabove,Oisthecentreofacircle
circumscribing a quadrilateralABCD. IfAB = BC
and BAC 40 ,thenwhatis ADC equalto?

Inthefiguregivenabove,ADisastraightline,OPperpendiculartoADandOisthecentreofbothcircles.If
OA=20cm,OB=15cmandOP=12cm,whatisAB
equalto?

D
O

O
A

40

(a)

50

(b) 60

(c)

70

(d) 80

86.

(a)

7cm

(b) 8cm

(c)

10cm

(d) 12cm

IftwocirclesC1andC2havethreepointsincommon,
thenwhichofthefollowingiscorrect?

82. Inthefiguregivenabove,Oisthecentreofthecircle.
Whatis AOC ?

(a)

C1andC2areconcentric

(b)

C1andC2arethesamecircle

(c)

C1andC2havedifferentcentres

(d)

Noneoftheabove

87.
20
A

(a)

160

30

(b) 150

WithA,BancCascentres,threecirclesaredrawnsuch
thattheytoucheachotherexternally.Ifthesidesofthe
ABC are4cm,6cmand8cm,thenwhatisthesum
oftheradiiofthecercles?

30

(a)

9cm

(b) 10cm2

(c)

12cm

(d) 14cm

89.

Inthefigureshownabove,theradiusOAisequaltothe
endchordAB.Then,whatis APB ?

88. Froma pointT, 13cm awayfrom thecentre Oof a


circleofradius5cm,tangentsPTandQTaredrawn.
WhatisthelengthofAB?

P
O

A
E

O
Q

19

(a)

(b)

cm

(d)

40

(c)

90.

20

cm

cm

(a)

30

(b) 60

(c)

15

(d) 45

Inthefiguregivenabove,whatis BYX equalto?

22
3

cm

50

(a)

85

(b) 50

(c)

45

(d) 90

Answer
1.

14. A

27. A

40. C

53. B

66. D

79. D

2.

15. B

28. D

41. C

54. A

67. C

80. B

3.

16. A

29. D

42. B

55. D

68. B

81. D

4.

17. C

30. D

43. B

56. A

69. A

82. D

5.

18. D

31. C

44. C

57. C

70. C

83. B

6.

19. A

32. B

45. B

58. C

71. C

84. D

7.

20. C

33. B

46. C

59. D

72. A

85. A

8.

21. B

34. A

47. D

60. B

73. D

86. B

9.

22. B

35. A

48. C

61. D

74. B

87. A

10. B

23. D

36. A

49. C

62. B

75. D

88. B

11. B

24. C

37. B

50. B

63. C

76. B

89. A

12. C

25. B

38. B

51. B

64. A

77. C

90. A

13. D

26. B

39. 0

52. C

65. C

78. B

31

4.CO-ORDINATE GEOMETRY
1.

2.

Ifthedistancebetweentwopoints(0,5)and(x,
0)is13unit,thenx=

4.

5.

6.

(b)

10

(a) 3and17

(b)

3and7

(c) 12

(d)

12

(c) 3and17

(d)

3and17

Areaofthetriangleformedbythegraphofthe
line2x3y+6=0alongwiththecoordinateaxes
is:
1
squnits
2

(b)

3
sq.units
2

(c) 3squnits

(d)

6squnits

Theareaofthetriangleformedbythelines5x+
7y=35,4x+3y=12andx-axisis
(a)

160
sq.units (b)
13

150
sq.units
13

(c)

140
sq.units (d)
13

10sq.units

Areaofthetrapeziumformedbyx-axisandthe
lines3x+4y=12and6x+8y=60is:
(a) 31.5sq.units (b)

48sq.units

(c) 36.5sq.units (d)

37.5sq.units

Atriangleisformedbythex-axisandthelines
2x+y=4andxy+1=0asthreesides.Takingthe
sidealongx-axisasitsbase,thecorrespondingof
thealtitudetriangleis:
(a) 2units

(b)

3units

(c)

(d)

1units

Areaofthetriangleformedbythegraphofthe
line2xy+6=0alongwiththecoordinateaxes
is:
(a)

3
sq.units
2

(c) 6squnits
7.

Ifthedistancebetweenthepoints(x,0)and(7,
0)be10units,thenthepossiblevaluesofxare:

(a) 1

(a)

3.

8.

(b)
(d)

3sq.units
1
sq.units
2

Thedistancebetweenthepoint(0,0)andtheintersectingpointofthegraphsofx=3andy=4is
:
(a) 4units

(b)

3units

(c) 2units

(d)

5units

9.

FindthelengththroughthevertexBofthe ABC
whereA=(2,0),B=(4,2),C=(6,4)
(a)

2 units

(b)

20 units

(c)

29 units

(d)

17 units

10. In PQR ,P=(2,5),Q=(4,6)andR=(5,3)


andPTisthemedianthroughthevertexP.Find
thelengthofthemedianPT.
(a)

90 units 2

(b)

(c)

31 units 2

(d)

41units2
82 units 2

11. Atrianglecontainsthepoint(4,2),(3,5)and
(3,2).Findtheareaofthetriangle.
(a)

21
units 2
4

(c) 13units2

(b)

21
units 2
2

(d)

15unit2

12. Points(2,2),(4,4)and(2,6)arethemidpointsofa
triangleABC.Findtheareaofthe ABC .
(a) 10units2

(b)

32units2

(c) 16units2

(d)

20units2

13. Ifthepoint(5,1),(2,6)arethemidpointsofa
triangleABC.Findtheareaofthe ABC .
(a) 3

(b)

(c) 2

(d)

14. Points(3,2),(5,3),(1,1)and(4,y)arecollinear
thenvalueofyis:
(a) 3

(b)

(c) 2

(d)

15. Thepoints(4,2),(3,5),(3,2)and(2,3)are
vertexofthePQRS,thentheareaofPQRS
(a) 14units2

(b)

28units2

(c) 34units2

(d)

40units2

16. Ifthepoint(x,1),(8,10)and(5,7)arecollinear
thenthevalueofxwillbe:
32

(a) 2

(b)

(c) 1

(d)

17. ThemidpointsofatrianglePQRare(3,2),(1,0)
and(3,1).Findtheareaofthe PQR.
(a) 12units2

(b)

24units2

(c) 16units2

(d)

13units2

18. IfinarectangleABCD,A=(2,5),B=(3,5),C=
(3,1)andD=(2,1)thenfindtheareaofthe
rectangleABCD.
(a) 32units2

(b)

35units2

(c) 25units2

(d)

30units2

19. (1,2),(5,4)(3,8)and(1,6)arethevertexofa
squareABCD.FindtheareaofsquareABCD.
(a) 20units2

(b)

25units2

(c) 30units2

(d)

40units2

20. Ifthe(1,2)and(3,8)aretheextrimesofadiagonalofasquarethentheareaofthesquarewillbe:
(a) 10units2

(b)

20units2

(c) 15units2

(d)

8units2

21. Thearea(insq.unit)ofthetriangleformedby6
thethreegraphsoftheequationx=4,y=3and
3x+4y=12is
(a) 12units2

(b)

10units2

(c) 6units2

(d)

8units2

22. Inthexycoordinatesystem,if(a,b)and(a+3,
b+k)aretwopointsonthelinedefinedbytheequationx=3y7,thenk=
7
3

(b)

(c) 9

(d)

(a)

23. Thelengthoftheportionofthestraightline8x+
15y=120interceptedbetweentheaxesis
(a) 16units

(b)

17units

(c) 14units

(d)

15units

24. Thesolutionsettotheequation x 2 14 will


be:
(a) (2,0)

(b)

(c) (0,4)

(0,4)
(d)

(0,2)

25. If2x+yc=0passesthroughtheoriginthenc
mustbe
(a) 1

(b)

(c) 2

(d)

26. Thelinepassingthroughthepoints(2,8)and(5,
7)
(a) Cutsy-axisonly
(b) cutsboththeaxes
(c) doesnotcutanyaxes
(d) cutx-axisonly
27. Thegraphsofx+2y=3and3x2y=1meetthe
Y-axisattwopointshavingdistance
(a)

8
units
3

(c) 1unit

(b)

4
units
3

(d)

2units

28. Twostraightlinesx+2y=1and4xy=5intersecteachotheratP.Thenthecoordinatesofthe
pointPis:
(a) (1,1)

(b)

(c) (1,1)

(1,1)
(d)

(1,1)

29. Thex-interceptofthegraphof5x+6y=30is:
(a) 6units

(b)

15units

(c) 4units

(d)

5units

30. LetAandBbetwopoints.Whatisthelocusof
thepointPsuchthatangleAPB=90?
(a) ThelineABitself
(b) ThepointPitself
(c) ThecircumferenceofthecirclewithABas
diameter
(d) ThelineperpendiculartoAB

33

Answer
1.

11. B

21. B

2.

12. C

22. B

3.

13. D

23. B

4.

14. D

24. C

5.

15. B

25. B

6.

16. C

26. D

7.

17. B

27. D

8.

18. D

28. C

9.

19. A

29. A

10. A

20. B

30. C

34

5.POLYGONS
1.

Thesumofallinterioranglesofaconvexpolygonofnsidesis:
(a) 4rightangles

(b) 4nrightangles

(c) (n1)rightangles (d) (2n4)rightangles


2.

Thesumofallexterioranglesofaconvexpolygon
ofnsidesis:
(a) 4rightangles

(b) 2nrightangles

(c) (2n4)rightangles (d) (2n4)rightangles


3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Eachinteriorangleofaregularprogramis135.
Thenumberofsidesofthepolygonis;
(a) 6

(b) 8

(c) 5

(d) 9

Eachangleofaregularpentagonwillbe;
(a) 72

(b) 90

(c) 108

(d) 120

Eachinteriorangleofaregularhexagonis:
(a) 60

(b) 120

(c) 108

(d) 90

Ifoneoftheinterioranglesofaregularpolygon
isfoundtobeequalto(9/8)timeofoneofthe
interior angles of a regular hexagon, then the
numberofsidesofthepolygonis:
(a) 4

(b) 5

(c) 7

(d) 8

Theratioofthemeasureofanangleofregular
octagontothemeasureofitsexteriorangleis:
(a) 1:2

(b) 1:3

(c) 2:3

(d) 3:1

Thesumoftheinterioranglesofahexagonis:

(c) 54

(d) 27

11. Ifeachinteriorangleofaregularpolygonis11
times its exterior angle,thenumber of sides of
thepolygonis:
(a) 22

(b) 24

(c) 18

(d) 11

12. Oneangleofahexagonis100andalltheother
fiveanglesareequal.Whatisthemeasureofeach
oneoftheequalangles?
(a) 36

(b) 144

(c) 124

(d) 72

13. The ratio between the number of sides of two


regular polygonsis 1: 2andtheratiobetween
theirinterioranglesis2:3.Thenumberofsides
ofthesepolygonsarerespectively.
(a) 4,8

(b) 5,10

(c) 6,12

(d) 8,16

14. Howmanydiagonalsarethereinahexagon?
(a) 6

(b) 4

(c) 11

(d) 9

15. Howmanydiagonalsarethereinadecagon?
(a) 19

(b) 29

(c) 35

(d) 45

16. Apolygonhas27diagonals.Thenumberofsides
ofthepolygonis:
(a) 9

(b) 10

(c) 11

(d) 12

17. Theratioofaninteriorangletotheexteriorofa
anglesofaregularpolygonis(7:2).Thenumber
ofsidesofthepolygonis:

(a) 360

(b) 540

(a) 6

(b) 9

(c) 720

(d) 900

(c) 7

(d) 8

The sum of the interior angles of a polygon is


1080.Thenumberofsidesofthepolygonis:
(a) 8

(b) 6

(c) 10

(d) 9

10. Theanglesofapentagonareintheratio1:2:3
:5:9.Thesmallestangleis:
(a) 72

18. Thesumoftheinterioranglesofaregularpolygon
istwicethesumofitsexteriorangles.Thepolygon
is:
(a) anoctagon

(b) anonagon

(c) adecagon

(d) ahexagon

(b) 45

35

19. Eachexteriorangleofaregularis40.Thenumber
ofsidesofthepolygonis:
(a) 8

(b) 9

(c) 6

(d) 10

20. Thedifferencebetweentheinteriorandexterior
anglesofaregularpolygonis60.Thenumberof
sidesinthepolygonis:
(a) 5

(b) 6

(c) 8

(d) 10

Answer
1.
7.
13.
19.

D
D
A
B

2.
8.
14.
20.

A
C
D
B

3.
9.
15.

B
A
C

4.
10.
16.

C
D
A

5.
11.
17.

B
B
B

6.
12.
18.

D
C
D

36

6.QUADRILATERALS
1.

2.

3.

4.

5.

6.

Themeasuresoftheanglesofaquadrilateraltaken
inorderareproportionalto1:2:3:4:4,thenthe
quadrilateralis:
(a) parallelogram
(b) trapezium
(c) rectanlge
(d) rhombus
Findthemeasureoflargestangleofaquadrilateralifthemeasuresofitsinterioranglesareinthe
ratioof3:4:5:6:
(a) 60
(b) 120
(c) 90
(d) can'tbedetermined
ABCDisaparallelogram,PandQarethepoints
onthediagonalACsuchthatAP=QC,thenquadrilateralBPDQisa:
(a) trapezium
(b) parallelogram
(c) square
(d) noneofthese
InaparallelogramABCD,bisectorsofconsecutiveanglesAandBintersectatP.Findthemeasureof APB :
(a) 90
(b) 60
(c) 120
(d) datainsufficient
ABCDisaparallelogram,AB=14cm,BC=
18cm andAC=16 cm.Findthe length ofthe
otherdiagonal;
(a) 24cm
(b) 28cm
(c) 36cm
(d) 32cm
InthegivenfigureAE=BCandAE//BCandthe
threesidesAB,CDandEDareequalinlength.If
m A 102 findmeasuresof BCD :
A

102

7.

8.

ApointXinsidearectanglePQRSisjoinedtothe
verticesthen,whichofthefollowingistrue:
(a) A(PSX ) A(RXQ)
(b) A(PSX ) A(RXQ) A(RSX ) A(RQX )
(c) A(PXS ) A(RXQ) A(SRX ) A(PXQ)

(d)noneofthese
9.
ABCD is a parallelogram, m DAB 30 ,
BC 20cm andAB=20cm.Findtheareaofpar-allelogram:
(a) 150cm2
(b) 200cm2
(c) 400cm2
(d) 260cm2
10. Thelengthofasideofarhombusis10mandone
ofitsdiagonalis12m.Thelengthoftheother
diagonalis:
(a) 15m
(b) 18m
(c) 16m
(d) can'tbedetermined
11. ABCDisaparallelogramandBDisadiagonal.
BAD 65 and DBC 45 ,then, BDC is
(a) 65
(b) 70
(c) 20
(d) noneofthese
12. IfABCDisaparallelograminwhichPandQare
the centroids of ABD and BCD , then, PQ
equals:
(a) AQ
(b) AP
(c) BP
(d) DQ
13. Two parallelograms stand on equal bases and
betweenthesameparallels.Theratiooftheirareasis:
(a) 1:3

(a) 138
(b) 162
(c) 88
(d) noneofthese
ABCDisasquare,AisjoinedtoapointPonBC
andDisjoinedtopointQonAB.IfAP=DQand
APintersectsDQatRthen DEP is:
(a) 60
(b) 120
(c) 90
(d) can'tbedetermined

(b)

2 :1

(c) 1:3
(d) 1:2
14. Ifarectangleandaparallelogramareequalinarea
andhavethesamebaseandaresituatedonthe
sameside,thentheratioofperimeterofrectangle
andthatofparallelogramisk,thenkis:
(a) k>1
(b) k<1
(c) k=1
(d) can'tbedetermined
15. Ifareaofaparallelogramwithsidesl andbisA
and that of a rectangle with sides l and b is B,
then:
(a) A<B
(b) A=B
37

(c) A>B
(d) noneofthese
16. ABCDisaparallelogramandMisthemid-point
ofBC.ABandDMareproducedtomeetatN,
then:
(a)

AN 3 AB

(b)

(c)

3
AN AB 2
2

(c) 12(3 2 3 )cm 2

(d)

21. AreaofquadrilateralACDEis36cm2,Bisthe
mid-pointofAC.Findtheareaof ABE ifAC//
DEandBE//DC:

AN 2 AB

E
2

17. InarectangleABCD,P,Qarethemid-pointsof
BC andAD respectively andR is any point on
PQ,then PRB equals:
(a)

1
(
2

ABCD)

(b)

1
(
3

(c)

1
(
4

ABCD)

(d)

noneofthese

ABCD)

24 25 24 3 cm 2

noneofthese

25
24 25 3 cm 2 (b)
4

(c)

25
24 25 3 cm 2 (d)
2

20. In the trapezium ABCD, BAE 30 ,


CDF 45 ,BC=6cmandAB=12cm.Find
theareaoftrapezium:
6

12

30

45

(a) 18(3 3 )cm 2

(b)

(a)

2 :1

(c) 1:1

(b)

2 :1

(d)

2: 3

23. Findtheareaofaquadrilateralwithsides17,25,30
and28cmandoneofitsdiagonalis26cm:
(a) 450cm2
(b) 360cm2
(c) 540cm2
(d) 720cm2

Q 90 and R 100 .Howmanypointsinthe

(a)

(a) 10cm2
(b) 9cm2
(c) 12cm2
(d) can'tbedetermined
22. Asquareandarhombushavethesamebaseand
therhombusisinclinedat30.Whatistheratio
ofareaofthesquaretotheareaoftherhombus:

24. PQRS is a parallelogram in which P 70 ,

20cm

25c

15cm

25cm

18. Diagonals of a parallelogram are 8 m and 6 m


respectivel.Ifoneofsideis5m,thentheareaof
parallelogramis:
(a) 18m2
(b) 30m2
(c) 24m2
(d) 48m2
19. InthegivenfigureAD=15cm,AB=20andBC
=CD=25cm.Findtheareaof ABCD:

AN =2AB

(d)

noneofthese

36 3 cm

planeofthequadrilateralaretheresuchthatapoint
isequidistantfromitsvertices?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
25. ABCDisaparallelogram.ThediagonalsACand
BDintersectatapointO.IfE,F,GandHarethe
mid-pointsofAO,DO,CoandBOrespectively,
thentheratioof(EF+FG+GH+HE)to(AD+
CB+BA)is:
(a) 1:1
(b) 1:2
(c) 1:3
(d) 1:4
26. IfABCDisarhombus,then:
(a) AC2+BD2=4AB2
(b) AC2+BD2=AB2
(c) AC2+BD2=2AB2
(d) 2(AC2+BD2)=3AB2
27. IfPisapointwithinarectangleABCD,then:
(a) AP2+PC2=BP2+PD2
(b) AP2+BP2=PC2+PD2

38

(c) AP+PC=BP+PD
(d) APPC=BPPD
28. Let LMNP be a parallelogram and NR be
perpendicular to LP. If the area of the
parallelogramissixtimestheareaof RNP and
RP=6cmwhatisLRequalto?
(a) 15cm
(b) 12cm
(c) 9cm
(d) 8cm
Direction (Q. Nos. 2931) Let ABCD be a
quadrilateral.LetthediagonalsACandBDmeetatO.
LettheperpendiculardrawnAtoCD,meetCDatE.
Further,AQ:OC=BO:OD,AB=30cm,CD=40cm
andtheareaofthequadrilateralABCDis1050sqcm.
29. WhatisBEequalto?
(a) 30cm

(b) 30 2 cm

(c)

(d) Noneofthese

30 3 cm

30. Whatistheareaofthe ADC equalto?


(a) 300cm2
(b) 450cm2
(c) 600cm2
(d) Noneofthese
31. Whatis AEB equalto?
(a) 30
(b) 45
(c) 60
(d) Noneofthese
32. Twopolesofheights6mand11mstandvertically
uprightonaplaneground.Ifthedistancebetween
theirfeetis12m,whatisthedistancebetween
theirtops?
(a) 11m
(b) 12m
(c) 13m
(d) 14m
33. Inthegivenfigure,ABCDisaquadrilateralwith
ABparalleltoDCandADparalleltoBC,ADCis
arightangle.Iftheperimeterofthe ABE is6
units,whatistheareaofthequadrilateral?
A

B
60

60
P

(a)

2 3 squnits

(c) 3squnits

(b) 4squnits
(d) 4 3 squnits

34. In the figure given below, ABCD is a


parallelogramPisapointinBCsuchthatPB:PC
=1:2DPproducedmeetsABproducedatQ.If
theareaofthe BPQ is20squnits,whatisthe
areaofthe DCP ?
A

(a) 20squnits
(b) 30squnits
(c) 40squnits
(d) Noneofthese
35. ABCDisasqare,P,Q,RadnSarepointsonthe
sidesAB,BC,CDandDArespectivelysuchthat
AP=BQ=CR=DS.Whatis SPQ equalto?
(a) 30
(b) 45
(c) 60
(d) 90
36. Themiddlepointsof the parallel sidesABand
CD of a parallelogram ABCD are P and Q.
respectively. IfAQ and CP divide the diagonal
BDintothreepartsBX,XYandYD,thenwhich
oneofthefollowingiscorrect?
(a) BX XY YD
(b) BX XD XY
(c) BX XY YD
(d) XY 2 BX
37. Aparallelogramandarectanglestandonthesame
baseandonthesamesideofthebasewiththe
same height. If l1, l2 be the perimeters of the
parallelogramandtherectanglerespectively,then
whichoneofthefollowingiscorrect?
(a) 11 < l2
(b) 11 = l2
(c) 11 > l2 but l1 2l 2 (d) 11 = 2l2
38. Two similar paralleograms have corresponding
sidesintheratio1:k.Whatistheratiooftheir
areas?
(a) 1:3k2
(b) 1:4k2
(c) 1:k2
(d) 1:2k2
39. Considerthefollowingstatementsinrespectofa
quadrilateral
I.
Thelinesegmentsjoiningthemid-pointof
thetwopairsofoppositesidesbisecteach
otheratthepointofintersection.

39

II.

The area of the quadrilateral formed by


joiningthemid-pointsofthefouradjacent
sides is half of the total area of the
quadrilateral.
Whichofthestatementgivenaboveis/arecorrect?
(a) Ionly
(b) IIonly
(c) BothIandII
(d) NeitherInorII

40. LetWXYZ beasquare.Let P,Q andR bethe


mid-pointsofWX,XYandZWrespectivelyand
K,Lbethemid-pointsofPQandPRrespectively.
area of PKL

Whatisthvalueof area of square WXQR ?


(a)

1
32

(b)

1
16

(c)

1
8

(d)

1
64

Answer
1.

9.

2.

10. C

3.

11. B

4.

12. B

5.

13. A

6.

14. B

7.

15. A

8.

16. B

17. C

25. B

33. A

41. D

49. A

18. C

26. A

34. D

42. A

50. D

19. A

27. A

35. D

43. C

51. C

20. A

28. A

36. C

44. B

52. C

21. C

29. B

37. C

45. C

53. B

22. B

30. C

38. C

46. B

54. A

23. C

31. B

39. C

47. C

24. A

32. C

40. B

48. C

40

7.TRIANGLE
1.

TheinternalbisectorsoftheanglesBandCofa
triangleABCmeetatO.Then, BOC isequalto:
(a) 90+A
(b) 2A
(c)

2.

90

1
A
2

(d) 180-A

7.

Ifthesidesofatriangleareproduced,thethesum
of the exterior angles i.e. a b c is equal
to:
E
A

8.

ABC. IfEF=4cm,thentheperimeterof DEF


is:
(a) 7.5cm
(b) 15cm
(c) 22.5cm
(d) 30cm
ABCisatriangleandDEisdrawnparalleltoBC
cuttingtheothersidesatDandE.IFAB=3.6cm,
AC=2.4cmandAD=2.1cm,thenAEisequal
to:
(a) 1.4cm
(b) 1.8cm
(c) 1.2cm
(d) 1.05cm
Intheadjoiningfigure,AB=ACandAP BC.
Then,
A

3.

4.

(a) 180
(b) 360
(c) 90
(d) 270
In an equilateral triangle, the circumcenrtre,
orthocentreandincentreare:
(a) Collinear
(b) Concyclic
(c) Coincident
(d) Noneofthese
IfAD,BEandCFarethemediansoftriangleABC,
thenthetruestatementis:

9.

(a) AB=AP
(c) AB>AP
In ABC and

(b) AB<AP
(d) AB<AP

DEF , A 50 , B 70 , C 60 ,

D 60 , E 70 , F 50 ,
F

(a) AB2+BC2+AC2=BE2+CF2
(b) 2(AB2+BC2+AC2)=(AD2+BE2+CF2)
(c) 3(AB2+BC2+AC2)=4(AD2+BE2+CF2)

5.

6.

(d) AB2+BC2+AC2=3(AD2+BE2+CF2)
Thedistancebetweenthetopsoftwotrees20m
and28mhighis17m.Thehorizonatldistance
betweenthetreesis:
(a) 11m
(b) 31m
(c) 15m
(d) 9m
TriangleABCissuchthatAB=3cm,BC=2cm
and CA = 2.5 cm. Triangle DEF is similar to

then ABC is

similarto:
(a) DEF
(b) EDF
(c) DFE
(d) FED
10. IfinthetrianglesABCandDEF,angleAisequal
toangleE,bothareequalto40,AB:ED=AC:
EFandangleFis65,thenangleBis:
(a) 35
(b) 65
(c) 75
(d) 85
11. Intheadjoiningfigure,ifBC=a,AC=b,AB=c
and CAB 120 , thenthecorrectrelationis:
C

(a) a2=b2+c2+2bc
(b) a2=b2+c2-2bc
41

(c) a2=b2+c2+bc
(d) a2=b2+c2+bc
12. Intheadjoningfigure,ifBC=a,AC=b,AB=c
and CAB 60 , thenthecorrectrelationis:

A
X

(a)

2 1

(c)

p
p

a
b

2 1
2

A
D
130
30

(a) p2=b2+c2

16. In the adjoining figure,AD : DC = 2 : 3, then


ABC isequalto:

BC = 15 cm

(d)

AB

(a) a =b +c +ab
(b) a2=b2+c2-bc
(c) a2=b2+c2+2bc
(d) a2=b2+c2-2bc
13. Inarightangled ABC , rightangledatA,ifAD
BCsuchthatAD=p,
IfBC=a,CA=bandAB=c,the

(c)

m,

10
c

(b)

1
2

(b) p 2 b 2 c 2

(a) 30
(b) 40
(c) 110
(d) 45
17. In ABC , themediansBEandCFintersectatG..
AGDisalinemeetingBCinD.IfGDis1.5cm,
thenADisequalto:

(d) p2=b2c2

14. Inarightangled ABC , rightangledatA,ifAD


BC,thenthecorrectstatmentis:

(a) AB2=BDDC (b)


AB2=BD
AD
(c) AB2=BCDC (d)
AB2 = BC
BD
15. Intheadjoiningfigure,XYisparalleltoAC.If
XYdividesthetriangleintoequalpart,thenthe
AX

valueof AB isequalto:

(a) 2.5cm
(b) 3cm
(c) 4cm
(d) 4.5cm
18. InanequilateraltrianglePQR,ifp,qarerdenote
thelengthsofperpendicularsfromP,Q,Rrespectivelyontheoppositesides,then:
(a) p q r
(b) p q r
(c) p q r
(d) p q r
19. IfD,E,Farerespectivelythemidpointsofthe
sidesBC,CAandABof ABC andthe areaof
ABC is24sq.cm,thentheareaof DEF is:
(a) 24 cm2
(b) 12cm2
(c) 8cm2
(d) 6cm2
20. ABCisanisoscelestrianglessuchthatAB=BC
=8cmand ABC 90 .Whatisthelengthof

42

theperpendiculardrawnfromBandAC?
(a) 4cm

(b) 4 2 cm

(c)

(d) 2cm

2 2
Q

21.
R

Inthefiguregivenabove,LMisparalleltoQR.If
LMdividesthe PQR suchthatareaoftrapezium
LMPQistwotimestheareaof PLM ,thenwhat
PL

is LQ equalto?
(a)
(c)

(b) 3

2
1
2

(d) 3
22. Thepointofconcurrenceofthealtitudesofatrianglesiscalled
(a) circumcentre (b) orthocentre
(c) incentre
(d) centroid
A

(a) 1:3
(b) 1:5
(c) 1:7
(d) 1:9
26. Whatistheareaofarighttriangleofhypotenuse
313cmandbase312cm?
(a) 40dm2
(b) 39dm2
(c) 25dm2
(d) 51dm2
27. ABC is a triangle right angled at B and D is a
pointonBCproduced(BD>BC),suchthatBD=
2DC.Whichoneofthefollowingiscorrect?
(a) AC2=AD23CD2 (b)
A C 2= A D 2
2CD2
(c) AC2=AD24CD2
(d)
A C 2= A D 2
2
5CD
28. PQRisatrianglerightangledatQ.IfXandYare
themid-pointssofthesidesPQandQRrespectively,thenwhichoneofthefollowingisnotcorrect?
(a) RX2+PY2=5XY2
(b) RX2+PY2=XY2 +PR2
(c) 4(RX2+PY2)=5PR2
(d) RX2+PY2=(PQ2+QR2)
29. Thecentroidofa ABC is8cmfromthevertex
A.Whatisthelengthofthemedianofthetriangle
throughA?
(a) 20cm
(b) 16cm
(c) 12cm
(d) 10cm
30. Inthefiguregivenbelow,whatisthesumofthe
anglesformedaroundA,B,Cexcepttheangles
ofthe ABC ?

23.
38
B

Inthefiguregivenabove. B =38,AC=BC
andAD=CDwhatis D equalto?
(a) 26
(b) 28
(c) 38
(d) 52
24. LetD,EbethepointsonsidesABandACrespectivelyofa ABC suchthatDEisparallelto
BC.LetAD=2cm,DB=1cm,AE=3cmand
areaof ADE =3cm2.WhatisECequalto?
(a) 1.5cm
(b) 1.6cm
(c) 1.8cm
(d) 2.1cm
25. In ABC , a line PQ, is drawn parallel to BC,
pointsP,QbeingonABandACrespectively.If
AB=3AP,thenwhatistheratiooftheareaof
APQ totheareaof ABC ?

(a) 360
(b) 720
(c) 900
(d) 1000
31. Inthegivenfigure,ABCisanequilateraltriangle
ofsidelength30cm.XYisparalleltoBC,XPis
paralleltoACandYQisparalleltoAB.If(XY+
XP+YQ)is40cm,thenwhatisPQequalto?

43

(d) The BML isnotisosceles


A

36. ThesideBCofthe ABC isextendedtoD.If


ACD =120, ABC =

2
CAB ,thenwhatis
3

BAC ?
X

(a) 60
(c) 30

Y
Q C

B P

(b) 45
(d) 72
A

(a) 5cm
(b) 12cm
(c) 15cm
(d) Noneofthese
32 Considerthefollowingstatements
I. Iftwotrianglesareequiangular,thentheyare
similar
II. If twotriangleshaveequalarea,thenthey
aresimilar
Which of the statement given above is/are correct?
(a) OnlyI
(b) OnlyII
(c) BothIandII (d) NeitherInorII
33. Iftwocorrespondingsidesoftwosimilartriangles
areintheratio9:4,thenwhatistheratiooftheir
areas?
(a) 9:4
(b) 3:2
(c) 81:16
(d) 27:8
34. Inatriangle,ifsumoftwoanglesisequaltothe
thirdangle(consideringtheinterioranglesonly),
thenthetriangleis
(a) rightangled
(b) acuteangled
(c) equilateral
(d) obtuseangled
35. Inthegiven,Lisanypointonthebisectorofthe
actue angleABCandthe lineMLisparallelto
BC.Whichoneofthefollowingiscorrect?

37.
30
B

(c) The BML isisoscelesbutnotrightangled

30

30
D

Intheabovefigure,whatisxequalto?
(a)
(c)

a
3

(b)

a
3

(d)

a
2
a
2

38. TrianglesABCandDEFaresimilartrianglessuch
that

AB BC

.Theareaof ABC is16cm2and


DE EF

thatof DEF is49cm2.IfBC= 2 2 cm,then


whatifEFequalto?
(a) 3.5cm

(b) (3.5) 2 cm

(c) (3.5) 3

(d) 7.0cm

39. Aladderof17ftlengthreachesawindowwhich
is15ftabovethegroundononesideofthestreet.
Keepingitsfootatthe samepointtheladderis
turnedtotheothersideofthestreetandnowit
reachesawindow8fthigh.Whatisthewidthof
thestreet?
(a) 23ft
(b) 15ft
(c) 25ft
(d) 30ft
40. ABC is a triangle. The internet bisector of
ABC andtheexternalof ACB meetatD.
Whichoneofthefollowingiscorrect?
(a) BDC BAC

(a) The BML isequilateral


(b) The BML isisoscelesbutrightangled

1
BAC
2

(b)

BDC

(c)

BDC DBC

44

(d)

BDC

1
ABC
2

41. ThefollowingsetsofconditionsrelatetotwotrianglesABC and DEF.Which set of conditions


does not guarantee the congruence of ABC
and DEF ?
(a) a=d,b=e,c=f
(b)

B E , C F a d

(c) c=f,b=e, A D
(d) c=f,b=e, B E
42. Considerthefollowingstatementinrespectofany
triangle
I. Thethreemediansofatriangledivideitinto
sixtrianglesofequalarea.
II. The perimeter of a triangle is greater than
thesumofthelengthsofitsthreemedians
Whichofthestatementsgivenaboveis/arecorrect?
(a) Ionly
(b) IIonly
(c) BothIandII (d) NeitherInorII
43. Considerthefollowingisrespectofthegivenfigure.

(d) Noneofthese
45. Thethreesidesoftriangleare10,100andx.Which
oneofthefollowingiscorrect?
(a) 10<x<100 (b) 90<x<110
(c) 90 x 100
(d) 90 x 110
46. ABC is a triangle right angled at C. If P is the
lengthoftheperpendicularfromCtoABanda,b
andcarethesides,thenwhichoneofthefollowingiscorrect?
(a) pa=bc
(b) pb=ca
(c) pc=ab
(d) p2=ab
47. Inthe ABC ,AB=2cm,BC=3cmandAC=4
cm D is the middle point ofAC. If a square is
constructedonthesideBD,whichistheareaof
thesquare?
(a) 4.5cm2
(b) 2.5cm2
(c) 6.35cm2
(d) Noneofthese
48. ABCistriangle.Xisapointoutsidethe ABC
suchthatCD=CX,whereDisthepointofintersection of BC and AX and BAX = XAC .
Whichoneofthefollowingiscorrect?
(a) TriangleABDandACXaresimilar
(b)

ABD ACX

(c) AC=CX
(d)

ADB DXC
P

49.
A

I.
DAC ~ EBC
II. CA/CB=CD/CE
III. AD/BE=CD/CE
Whichoftheabovearecorrect?
(a) I,IIandIII
(b) IandII
(c) IandIII
(d) IIandIII
44. ThemedianBDofthe ABC meetsACatD.If
BD=

1
AC,thenwhichoneofthefollowingis
2

correct?
(a) ACB =1rightangle
(b) BAC =1rightangle
(c) ABC =1rightangle

Inthefiguregivenabove,ifPA=x,RC=y,QB=
zthenwhichoneofthefollowingiscorrect?
(a) 2y=x+z
(b) 4y=x+z
(c) xy+yz=xz
(d) xy+xz=yz
50. ABC is a triangle and the perpendicular drawn
fromAmeetsBCinD.IfAD2=BC.DC,then
whichoneofthefollowingiscorrect?
(a) ABCmustbeanobtuseangledtriangle
(b) ABCmustbeanacuteangledtriangle
(c) Either B 45 or C 45
(d) BC2=AB2+AC2
51. The bisector of the anglesABC and BCA of a
ABC meetinapointO.WhatistheangleatO

45

facingthesideBC?
A

(a) 90 2

(b) 90+ 2

(c) 90A
(c) 90+A
52. What is the number of points in the plane of a
ABC whichareatequaldistancefromtheverticesofthetriangle?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

56. IfC1andC2andr1andr2arerespectivelythecentroidsandradiiofincirclesoftwocongruenttriangles, then which oneof the following is correct?


(a) C1andC2arethesamepointsandr1=r2
(b) C1andC2arenotnecessarilythesamepoints
andr1=r2
(c) C1andC2arethesamepointsandr1isnot
necessarilyequaltor2
(d) C1andC2arenotthesamepointsandr1is
notnecessarilyequaltor2

53.

z
B

Inthefiguregivenabove

ABC PQD CDQ

57.

.IfAB=x,PQ=Z

andCD=y.thenwhichoneofthefollowingis
correct?
(a)

1 1 1

x y z

(b) x z y

(c)

1 1 1

z y x

(d) x y z

54. PQR isrightangledatQ,PR=5cmandQR=4


cm.Ifthelengthofsidesofanother ABC are3
cm,4cmand5cm,thenwhichoneofthefollowingiscorrect?
(a) Areaof PQR isdoubledthatof ABC

(c)

(d) Bothtrianglesarecongruent
55. Aladder25mlongisleaningagainstawallwhich
isperpendiculartothelevelground.Thebottom
oftheladderis7mfromthebaseofthewall.If
thetopoftheladderslipsdown4m,howmuch
willthebottomoftheladderslip?
(a) 7m
(b) 8m
(c) 10m
(d) 15m

Inthefiguregivenabove,PisapointonABand
PQisparalleltoAC.Whatisthenumberofpairs
ofdistinctsimilartrianglesinthefigure?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(4) 4
58. Ifthemediansoftwoequilateraltrianglesarein
theratio3:2,thenwhatistheratiooftheirsides?
(a) 1:1
(b) 2:3
(c) 3:2

(4) 3 : 2

59. Thecentroidandtheorthocentreandcoincident
forwhichoneofthefollowingtriangle?
(a) Scalenetriangle
(b)
Isoscelestriangle
(c) Equilateral
(d)
Rightangled
triangle
A

(b) Areaof ABC isdoubledthatof PQR


Q
B
2

60.
B

Inthefiguregivenabove,BCis paralleltoDE
andDE:BC=3.5.Whatistheratioofareaofthe
ABC tothatof DEA ?
(a) 3:1
(b) 5:3
(c) 9:2
(d) 25:9
61. In ABC and DEF ,itisgiventhatAB=5cm,
BC=4cmandCA=42cm,DE=10cm,EF=8

46

cmandFD=8.4cm.IfALisperpendiculartoBC
andDMisperpendiculartoEF,thenwhatisthe
ratioofALtoDM?

(a)
(b)
(c)
(d)

1
3

(a)

1
2

(b)

(c)

1
4

(d) 1

(a2+b2)p2=a2b2
a2+b2=a2b2p2
p2=a2+b2
p2=a2b2
A

62. In PQR ,PQ=4cm,QR=3cmandRP=35cm.


DEF issimilarto PQR .IfEF=9cm,thenwhat

istheperimeterto DEF ?
(a) 10.5cm
(b) 21cm
(c) 31.5cm
(d) Cannotbedetermindasdataisinsufficient

63. ADistheangularbisectorofA ABC suchthat


BD:DC=2:3.IfAB=7cm,WhatisAC:BC?
(a) 2:3
(b) 3:2
(c) 21:10
(d) Dataisinsufficient
64. Thehypotenuseofarighttriangleis 3 10 unit.
Ifthesmallersideistripledandthelongersideis
doubled, new hypotenuse becomes 9 5 unit.
What are the lengths of the smaller and longer
sidesoftherighttrianglerespectively.
(a) 5unitsand9units
(b) 5unitsand6units
(c) 3unitsand9units
(d) 3unitsand6units
S

67.
30
B

20
D

Inthe givenfigure ABD 90 , BDA 30 and


BCA 20 .Whatis CAD ?
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 15
68. If the angles of a triangle are 90, 60 and 30,
thenwhatistheratioofthesidesoppositetothese
angles?
(a)
(c)

(b) 1 : 2 : 2

3 : 2 :1

(d) 3:2:1

2 : 3 :1

69. Aladder34mlongisplacedinalanesoasto
reachwindow30mhighandonturningtheladdertothe other side ofthe lane andkeepingis
footatthesameplace,reachesapoint16mheight,
whatisthebreathofthelane?
(a) 18m
(b) 40m
(c) 46m
(d) 50m
70. Thesidesofatriangleare50m,40mand30m.
What is the length of the altitude of the vertex
oppositetotheside50mlong?
(a) 22m
(b) 24m
(c) 25m
(d) 26m

65.
P

Inthefiguregivenabove,PQ=QSandQR=RS.
If SRQ 100 ,howmanydegreesis QPS ?
(a) 40
(b) 30
(c) 20
(d) 15
66. ABCisarightangledtriangle,rightangledatC
andpisthelengthoftheperpendicularfromCon
AB.Ifa,bandc,arethesidesofthetriangle,then
whichoneofthefollowingiscorrect?

90

71.
30

90

y
45

In the figure given above, what is the value of


(2xy)?
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 25
72. IfABCisatrianglerightangledatBandM,Nare
47

mid-pointsofABandBCrespectively,thenwhat
is4(AN2+CM2)equalto?
(a) 3AC2
(b) 4AC2
(c) 5AC2
(d) 6AC2
73. IfAistheareaofarightangledtriangleandbis
oneofthesidescontainingtherightangle,then
what is the length of the altitude on the hypotenuse?
(a)

b 4 4 A2

(b)

2 Ab 2

(c)

b 4 4 A2

2 A 2b 2

b 4 4 A2

(d)

(a)

9
sq unit
25

(b)

54
sq unit
25

(c)

72
sq unit
25

(d)

96
sq unit
25

75. Averticalstick10cmlongcastsashadow8cm
long.Atthesametimeatowercastsasshadow30
mlong.Whatistheheightofthetower?
(a) 37.5m
(b) 36m
(c) 32.5m
(d) 32m

2 A2b

2 Ab

74. ABC isrightangledatA.AB=3unit,AC=4


unitsandADisperpendiculartoBC.Whatisthe
areaofthe ADB ?

b 4 A2

Answer
1.

16. B

31. D

46. C

61. A

2.

17. D

32. A

47. B

62. C

3.

18. B

33. C

48. A

63. C

4.

19. D

34. A

49. C

64. C

5.

20. B

35. C

50. D

65. C

6.

21. B

36. D

51. B

66. A

7.

22. B

37. C

52. B

67. A

8.

23. B

38. B

53. A

68. C

9.

24. A

39. A

54. D

69. C

10. C

25. D

40. B

55. B

70. B

11. C

26. B

41. D

56. A

71. B

12. B

27. A

42. C

57. B

72. C

13. B

28. D

43. A

58. C

73. A

14. D

29. C

44. C

59. C

74. B

15. B

30. C

45. B

60. D

75. A

48

8.TRIGONOMETRY
3

1.

Thevalueof 5 radiansindegreesis:

2.

(a) 54
(b) 60
(c) 108
(d) 120
Thevalueof150inradianis:
c

(a)

3.

8.

Ifsin 17 and90< <180,thenthevalueof

(a)

31
85

(b)

(c)

1
5

(d)

31
85

(d)
3

12

12
13
and
5
5

(d)

2 sin cos

(b)

13
5
and
12
12

expression 3 cos 5 sin is:

(c)

(c)

Ifsin 13 and 2 ,thensec is:

9.

1
5

If isacuteandcos =(3/5),thenthevalueof
sin tan - 1

4.

(a)

13

(b)

12

(c)

5
12

(d)

13
5

Ifcosx=
(a)

3
and 2 x 2 , thencosecxis:
2

(c) 2
5.

2 tan2

(b)

(d)

-2

(a)

16
625

(b)

1
36

(c)

3
160

(d)

160
3

m2 n2

10. Ifsin = m 2 n 2 ,thenthevalueofcos is:

Ifsinx=- 2 andxliesin4thquadrant,thecosx

(a)

2 mn
2

m n2

(b)

2 mn
2

m n2

(c)

m2 n2

2 mn

(d)

m2 n2

2 mn

is:
(a)

3
2

(b)

(d)

1
2

(c)
6.

3
2

Ifthesineofananlgeis(2/3),thencosineofthat
angleis:
2

(a) equalto 3
(c)
7.

11. Ifsin 13 and isacute,thethevalueof

2
lessthan 3

(b)
(d)

(b)

13
5

(b)

12
15

(c)

13
12

(d)

Noneofthese

notknown

spectively:
12
13
and
13
12

is:

(a)

greaterthan 3

5
Ifsin 13 , thevaluesoftan andsec arere-

(a)

(1 tan )(1 tan

12. If

tan

x
,
y then

the

value

of

x sin y cos

equals:
x sin - y cos

5
13
and
12
12

49

(a)

x 2 y2

(b)

x2 y2

x2 y2
x 2 y2

(c)

13.

(c)

x y

(d)

x y

5 sin - 3 cos
Iftan 5 tan 4, thevalueof 5 sin 2 cos is:

(a)

5
3

(b)

5
6

(c)

1
6

(d)

3
10

(d)
4

5
3

19. Iftan 3 , thevalueof

3
5

1 sin
1 sin

(a)

2
3

(b)

(c)

1
3

(d)

3
4

is:

1
3

20. If3 cos 5 sin , thevalueof


5 sin - 2 sec 3 2 cos

5 sin 2 sec3 - 2 cos is:

sin x - cos x

14. If16cotx=12,then sin x cos x equals:

(a)

1
7

(b)

3
7

(c)

2
7

(d)

Noneofthese

15. If tan (3/4)and 0 90 , then the value of

(a)

271
979

(b)

316
2937

(c)

542
2937

(d)

Noneofthese

21. Iftan =(3/4),thethevalueof (cos2 - sin2) is:


(a)

1
4

(b)

1
2

(c)

4
25

(d)

7
25

(sin cos ) is:

(a)

3
5

(c)

12
25

(b)

4
5

22. Ifcot2 =(7/8)and 0 90 ,thenthevalueof


(d)

Noneofthese

16. If8tanx=15,thevalueof(sinx-cosx)is:

17.

(1 sin )(1 sin )


(1 cos )(1 cos )

is:

(a)

8
17

(b)

17
7

(a)

7
8

(b)

7
6

(c)

1
17

(d)

7
17

(c)

7
5

(d)

7
4

Iftan

cosec2 - sec 2

, thevalueof
cosec2 sec 2 is:
7

(a)

5
7

(b)

3
4

(c)

3
7

(d)

1
12

1 - cos 2

18. Ifcot = 3 , thevalueof 2 sin2 is:

(a)

2
3

(b)

3
2

23. Iftan x , then 2 2 willbethevalueof:


a x
(a)

cos

(b)

sin

(c)

cosec

(d)

sec

24. If3 sin 4 cos 5, thevalueofsin is:


(a)

3
4

(b)

3
5

(c)

4
5

(d)

Noneofthese

2
2
25. If7 sin 3cos 4 and 0 2 , thenthevalue

50

oftan is:

(a)

3
7

(a)

2
7

(b)

(c)
1

(c)

(d)

26. Ifsec A=3,0<A< 2


tan2 A cosec 2 A
tan2 A cosec 2A

2
7

, thenthevalueof

(a)

4
7

(b)

3
7

(c)

2
7

(d)

1
7

(a)
(c)

3 5
,
5 13

3 5
,
5 13

(b)

(d)

3 5
,
5 13

28. Ifsecx+tanx=(3/2),and 0 x 2 , thenthevalue


ofsinxis:
(a)

5
13

(b)

12
13

(c)

2
13

(d)

5
12

29. If 0 x 2 andsec2x=2+2tanx,thevalueof
tanxis:
(a)

(2 2 )

(b)

( 2 1)

(c)

( 2 1)

(d)

( 2 2)

(c)

(b)
1

(d)

3
2

(d)

(a)

2x

(b)

x 1
x2 1
2x

(d)

2x
2

x 1
x2 1
2x

34. Thevalueof (cos2 sec2) isalways


(a) lesthan1
(b) equalto1
(c) greaterthanorequalto2
(d) greaterthan1butlessthan2
35. Thevalueof(sin2x+cosec2x)is:
(a) nevergreaterthan2
(b) alwaysgreaterthan1butlessthan2
(c) greaterthanorequalto2
(d) alwayslessthan1

36. If 0 x 2 , thenwhichofthefollowingistrue?
(a)

(tan2 cot2) 2 (b)

(tan2 cot2) 2

(c)

(tan2 cot2) 1 (d)

.Noneofthese

37. If 0 2 , whichofthefollowingistrue?

30. If 0 x 2 andtanx+cotx=2,thevalueofsin
xis:
(a) 1

1
2

33. If3sinx+5cosx=5,thenthevalueof(3cosx
-5sinx)2is:
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 9

27. If8sinx=4+cosx,thevaluesofsinxare:
3 5
,
5 13

(b)

32. Iftan sec x, thevalueoftan is:

(c)

is:

1
3

2
1
2

31. If 0 x 2 andtan2x+secx=5,thevalueof
cosxis:

(a)

cos2

(c)

cos2

1
2

cos
1
cos2

2 (b)

cos2

2 (d)

Noneofthese

cos2

38. (sinA+cosA)2+(sinA-cosA)2isequalto:
(a) 1
(b) 2
(c) 3cosA
(d) 4sinA

51

1 sin A
1 sinA

39.

(c)
isequalto:

(a) SecA+tanA
(c) Sec2A-tan2A
1 sin x
1 sin x

40.

1 cos x
1 cos x

(a) 1
(c) -1

sec x tan x
sec x tan x

(b)
(d)

secx+tanx
cosx-sinx

(b)
(d)

(b)
(d)

cosecx-cotx
secx-tanx

(a)

sin
cos

(c)

1 - cos
sin

0 90 , then

1
2

(d)

1
4

sin
cos
52. 1 cot 1 tan isequalto:

isequalto:

(a)

cos sin

(c) 1

(b)

(d)

tan

53. (1 cos cosec ) (1 tan sec ) isequalto:


(a) 1
(c) 4
54.

tanA tanB
cot A cot B

(b)
(d)
isequalto:

(a) cotAcotB
(c) secAcosecB
55.

cotA tanB
cotB tan A

2
0

(b)
(d)

tanAtanB
Noneofthese

isequalto:

(a) cotAtanB
(c) secAcosecB

(b)
(d)

tanAcotB
cosecAsecB

56. (cot . cosec .sin . tan ) isequalto:


(b)

cos - 1
sin

(d)

sin 1
cos

1 tan
48. 1 tan2 isequalto:

sin2 - cos2

then

(b)

(a)

2cos

(c) 1

(a)

2cosx
2cosecx

(a) 0
(c)
(b)
(d)

(b)
(d)

5 cos 4 3 5 sin

isequalto:
3 5 sin 4 5 cos

cosecx-cotx
sec-xtanx

sin
1 cos ) isequalto:

0
2

sin x

(a) 2sinx
(c) 2secx
51. If

(a) secx+tanx
(b) secx-tanx
(c) cosecx+cotx (d) cosecx-cotx
44. (sec4A-sec2A)isequalto:
(a) tan2A+tan4A (b) tan4A-tan2A
(c) tan2A-tan4A
(d) Noneofthese
2
45. (1-tan ) +(1+tan )2isequalto:
(a) 2tan2
(b) 2tan
(c) 4tan
(d) 2sec2
46. (cos4 -sin4 )isequalto:
(a) 2sin2 -1
(b) 1-2cos2
(c) sin2 -cos2 (d) Noneofthese

of

50. 1 cos x 1 cos x isequalto:

isequalto:

(a) cosecx+cotx
(c) secx+tanx

47.

value

(cot4 - cosec4 cot 2 cosec 2 ) is:

sec A+tan A
secAtanA

isequalto:

4 cos x
1 cos x

43.

(b)
(d)

sin x

(a) cosecx+cotx
(c) cotx-tanx
42.

49. The
2

tan2 - cot2

isequalto:

(a) 1-sinx
(c) secx-tanx
41.

(d)

cot2 - tan2

3sin

(d)

sin

tan A
tan A
57. sec A 1 sec A 1 isequalto:

(a) 2tanA
(c) 2cosecA
(b)

(b)

(b)
(d)

2tanAsecA
2secA

cos2 - sin2

52

58.

sec 2x

isequalto:
cosec 2x

x2

(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d)
59. (cosecx-sinx)(secx-cosx)(tanx+cotx)is
equalto:
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d)
60.

cot
tan

isequalto:

cot - cot 3 tan - tan3

(a) 0
(c) -1

(b)
(d)

1
2

sinA sinB cosA cosB


61. cosA cos B sin A - sin B isequalto:

(a) tanAtanB
(b) tanA+tanB
(c) 1
(d) 0
6
6
62. [2(sin x+cos x)-3(sin4x+cos4x)]isequalto:
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) Noneofthese
63. Ifcosx+sinx= 2 cosx,then(cosx-sinx)is
equalto:
(a)

2 cos x
1

(c)

sec x

(b)
(d)

y2

thevalueof a 2 b 2 isequalto:

2 sin x
1
2

cosec x

(a) 1
(b) 2
(c) 1
(d) -1
68. Ifpcos +qsin =8&psin -qcos =5,
thenvalueof(p2+q2)is:
(a) 13

(b)

(c) 89
(d) 40
69. Ifx=rsnAcosB,y=rsinAsinBandz=rcos
A,then
(a) x2+y2+z2=r2 (b) x2-y2+z2=r2
(c) x2+y2-z2=r2 (d) -x2+y2+z2=r2
70. Ifcot +cos =x&cot -cos =y,thenthe
valueof(x2-y2)is:
(a)

4 xy

(b)

2xy

(c)

2 xy

(d)

4xy

71. Iftanx+sinx=mandtanx-sinx=n,then(m2
-n2)isequalto:
(a)

4 mn

(b)

mn

(c)

2 mn

(d)

4mn

72. Thevalueof(sec260-1)is:
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
2
2
73. (sin 30+4cot 45-sec260)isequalto:

64. Ifx=asec andy=btan ,thenthevalueof


(a) 0

x2 y2

a 2 b 2 is:

(a) 1
(b) -1
2
(c) tan
(d) cosec2
65. Ifacot +bcosec =x2andbcot +acosec
2
4
4
=y ,thenthevalueof(x -y )is:
(a) a2+b2
(b) a2-b2
(c) a2-b2
(d) (a-b)2
66. Ifaandbarerealnumberssuchthatacos +b
sin =4andasin -bcos =3,then(a2+b2)
is:
(a) 7
(b) 12
(c) 25
x

(d)
y

12

67. If a cos b sin 1 & a sin b cos 1, then

2 10

(b)

1
4

(c) 4
(d) 1
2
74. Thevalueof(3cos 60+2cot230-5sin245)is
:
(a) 4
(b) 1
(c)

13
6

(d)

17
4

75. Ifxtan45cos60=sin60cot60,thenxis
equalto:
(a) 1

(b)

1
2

(d)

(c)

1
2

76. Iftan245-cos230=xsin45cos45,thenthe
valueofxis:
(a) 2
(b) -2

53

(c)

1
2

(d)

1
2

77. Iftanx=3cotx,thenthevalueofxis:
(a) 45
(b) 30
(c) 60
(d) 15

78. Thevalueof sin 6 cos 3 tan 4 is:

(a) 1
(c) -1

(b)
(d)

0
Noneofthese

2
4
4 4
4
79. Thevalueof cos 4 cos 6 sin 6 sin 3 is:

(a)

1
16

(b)

3
16

(c)

7
16

(d)

9
16

(b)
(d)

1
3

(b)

tan2 60 tan2 30 ,

(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) 0
89. Thesmallestpositivevalueofananglewhosesine
is

G..P.
Noneofthese

82. Whichissmaller,sin66orcos66?
(a) sin66
(b) cos66
(c) bothareequal
83. Whichissmaller,sin66orcos66?
(a) sin66
(b) cos66
(c) bothareequal
84. Thevalueof(sin40-cos50)isequalto:
(a) sin10
(b) cos10
(c) 1
(d) 0
2
85. Thevalueof(cos 17-sin273)is:
(a)

8 cos 2 45 sin2 60

3
2

is:
(b)
(d)

60
240

cos 20 cos 70
is:

(d)

x cos ec 2 30 sec 2 45

90. Thevalueof sin 70 sin 20

81. 2 cos x x is possibleforrealx,ifxisequal


to:
(a) 2
(b) -2
(c) +1

88. If

(a) 30
(c) 120

80. Thevaluesofcot 3 , cot 4 andcot 6 arein:


(a) A.P.
(c) H.P.

87. Thevalueof(sin215+sin230+sin245+sin2
60+sin275)is:
(a) 1
(b) 1.5
(c) 2.5
(d) 3

(a)

(b)

1
2

(c) 1
(d) 2
2
91. Thevalueof(sin 31+sin259)is:
(a) 1
(b) 0
2
(c) sin 28
(d) cos228

sin 49 cos 017


92. Thevalueof cos 41 sin 73 is

(a) .321
(b) .143
(c) 0
(d) -1
93. Thevalueof(sin43cos47+cos43sin47)is
:
(a) 0
(b) 1
(c) sin4
(d) cos4
2
94. Thevalueof(cos 15+cos275)is:
(a) sin215+sin275 (b) tan215+tan275
(c) cot215+cot275(d) sec215+sec275
95. Thevalueof:
(cot15cot16cot17...cot73cot74cot75)
is:

(c) 1
(d) 0
86. Ifpisthevalueof
sin220+sin240+sin250+sin270,then:
(a) 0<p<1
(b) 1<p<1.5
(c) 1.5<p<2
(d) p=2

1
2

(a)

1
2

(b) 0

(c) 1
(d) -1
96. Thevalueof(sin79cos11+cos79sin11)is:
(a) 1
(b) 0

54

(c)

(d) 2

(c)

97. Thevalueof(sin50cos10+cos50sin10is
:
3
2

(a)

(b)

(c) sin40
(d) cos40
98. IfAandBaresupplementaryangles,then:
(a) sinA=sinB (b) cosA=cosB
(c) tanA=tanB (d) secA=cosecB

(c)

1
2

and sin 2 , then the value of

(cos sin sin cos ) is:

(a) 0

(b) 1

1
2

(d) 2

(c)

100. Thevalueof:cos20+cos40+cos60+...+
cos160+cos180is:
(a) 0
(b) 1
(c) -1

cos (90). sec (360) tan (180)

(a) 1

(b)

-1

(c)

(d)

-than

102. Whichofthefollowingisanegativenumber:
(a) cos40
(b) cos(-40)
(c) cos320
(d) cos140
103. Ifxsin (90) cot (90) cos (90), thenxis:
(a) 0
(c) -1

(b)
(d)

1
2

cos (90 ). sec ( ). tan (180 )

104. sec (360 ). sin (180 ). cot (90 ) isequalto:


(a) 0
(b)
(c) -1
(d)
105. Thevalueofsin150is:
(a)

1
2

(b)

3
2

3
2

(d)

3
2

107. Thevalueoftan(-585)is:
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) -2
sin 300 tan 330 sec 420

108. Thevalueof cot135 cos 210 cos ec 315 is:


(a)

3
2

(b)

3
2

(c)

2
3

(d)

2
3

109. Thevalueofsin76cos16-cos76sin16is:
(a)

1
2

(b)

3
2

(c) 0
(d) -1
110. Thevalueof(cos70cos10+sin70sin10is:

(d) 2

101. sec ( 720 ).sin (540). cot ( 90 ) isequalto:

than

(b) 2

99. If and are complementary angles

0
2

(d)

106. Thevalueofcos780is:
(a)

1
2

3
2

(a)

1
2

(b)

(c)

sin 80

(d)

3
2

111. sin(x+y).sin(xy)isequalto:
(a) sin2x+sin2y
(b) sin2(x2-y2)
(c) sin2x-sin2y
(d) sin(x2-y2)
112. cos(x+y).cos(x-y)isequalto:
(a) cos2x-cos2y
(b) sin2x-sin2y
(c) cos2x-sin2y
(d) sin2x-cos2y
sin 2x

113. 1 cos 2x isequalto:


(a) cotx
(c) tan2x

1
2

cos 80

(b)
(d)

tanx
cot2x

1 cos 2x

1
2

114. 1 cos 2x isequalto:

(a) sin2x
(c) tan2x

(b)
(d)

cos2x
cot2x

55

115. Ifsin x 5 ,thenthevalueofcos2xis:


(a)

32
25

(b)

16
25

(c)

4
25

(d)

7
25

116. If cos x 17 andxisacute,thenthevalueofsin


2xis:
(a)

219
236

(c)

64
119

(b)

240
289

(d)

32
129

117. Iftanx= 12 , thenthevalueofcos2xis:


119
12

(a)
(c)

(c)

119
169

11
23

(b)

13
27

(c)

19
27

(d)

23
27

122. Ifsinx= 2 ,thevalueofcos3xis:


(a)

(d)
3
4

(a)

(c)

13
12

,thenthevalueofsin2xis:

(d)

1
2

(a)

5
12

(c)
p

119. Iftanx= q , thenthevalueof(pcos2x+qsin

(a)

( p2 q 2 )

(c) p

(b)
(d)

p(3q 2 p 2 )

2 3
2

(b)

5 1
4

(d)

2 3
2

3 1
2 2
2 1
2 2

(b)

(d)

3 1
2 2
2 1
2 2

2 1
2 2
3 1
2 2

(b)

(d)

3 1
2 2
3 1
2

(a)

3 1
2 2

(b)

3 1
2 2

( p2 q 2 )

120. Ifcosx= 5 ,thenthevalueoftan2xis:


(a)

25
9

(b)

24
7

(c)

16
25

(d)

7
24

2 2

-1

126. Thevalueofcos75is:

2x)is:
q (3q 2 p 2 )

3 1

1
2

125. Thevalueofsin75is:
(b)

7
16

(b)

124. Thevalueofcos15is:

(c)

24
25

3
2

(c) 1
(d)
123. Thevalueofsin15is:

(a)

64
289

118. Iftanx=
(a)

(b)

(a)

121. Ifsinx= 3 , thevalueofsin3xis:

(c)

3 2
2

(d)

2 1
2 2

127. Thevalueofsin105is:
(a)

(c)

2 1
2 2
3 1
2 2

(b)

(d)

2 1
2 2
3 1
2 2

128. Thevalueofcos105is:
(a)

3 1
2 2

(b)

3 1
2 2

56

(c)

1 3

2 1

(d)

2 2

129. Thevalueoftan15is:
(a)

3 1

3 2

(c)

3 1

(a)

2 1

(b)

(c)

(d)
1

1 2

(a)

1 3

(d)

1 3

2 3

(b)

(c) -1
(d)
132. Thevalueoftan150is:
(a)

(b)

(b)

(d)

138. Iftan x m 1 and tan y (2m n ) , then(x+y)is

131. Thevalueofsin135is:
(a)

3 1

(c)
(c)

1
2

137. Iftan A 2 andtanB= 3 , then(A+B)is:

3 1

(b)

3 1

2 1

(a)

3 1

130. Thevalueoftan75is:
3 1

2 2
2

3 1

(d)

3 2

(d)

136. tan2230'isequalto:

(b)

2 2

2 2
2

(c)

2 2

(a)

1
(c)

(b)

(d)

cos 9 sin 9

(c)
133.

(d)

139. cos 9 sin 9 isequalto:

3
x
Ifcosx= 4 , thenthevalueofsin 2

is:

(a) tan9
(c) tan36

(b)
(d)

tan18
tan54

cos 11 sin11

140. cos 11 sin11 isequalto:


(a)
(c)

7
8

(b)

1
3

(d)

(a) tan11
(c) tan34

1
4

tan 69 tan 66

134. Ifcosx= 5 , thenthevalueoftan 2 is :


(a)
(c)
135.

1
5

(b)

1
3

(d)

Thevalueofsin 22

(a)

2 3
2

1
2

1
4

(a) 1

(b)

-1

1
2

(d)

(c)

3
5

(a)
(c)

2 3
2

1
2

142. Iftan 6 andtan 11 , then is:

is:

(b)

tan56
cot11

141. Thevalueof 1 tan 69 tan 66 is:

(b)
(d)

(b)
(d)

143. Thevalueofsin75cos15is:

57

(a)

3 2
4

(b)

5 1
4

(a)

3 2
4

(b)

5 1
4

(c)

3 2
4

(d)

5 2
4

(c)

5 1
4

(d)

3 2
4

144. Thevalueof4sin45cos15is:
(a)

3 1

(b)

3 1

(c) 1
(d) 4
145. Thevalueofof(tan75+cot75)is:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
146. Thevalueof(cos105+cos15)is:
(a)

1
2

(b)

3
2

(c)

3
2

153. Thevalueofsin 7 2 cos 37 2 is:


(a)

3 1
4 2
3 1
4

(c)

(b)

2 1
4

(d)

2 1
4

154. Thevalueof(sin105+cos105)is:
(a)

1
2

(b)

(d)

1 tan2( /2)

147. 1 tan2( /2) isequalto:

(a)

sin

(b)

cos

(c)

tan

(d)

cot

148. Thevalueof(cos248-sin212)is:

(c)

(d)

155. Ifsin2A=cos3A,then:
(a) A=10
(b)
(c) A=30
(d)

3
2

1
2

A=20
A=18
12

156. If liesbetween0and90andtan 5 , then


thevalueofsin 2 is:

(a)

5 1
4

(b)

5 1
8

(a)

60
169

(b)

120
169

(c)

5 1
8

(d)

5 1
16

(c)

144
169

(d)

160
169

149. Thevalueofof2cos75cos15is:
(a) 2

(b)

1
2

(d)

(c)

(d)

(a)

151. Thevalueof(4cos315-3cos15)is:
(a) 1
(b) -1

(d)

2 cos

cos

2 sin

158. If 0 2 ,0 2 and sin cos ,then 2 isthe


valueof:

1
2

(b)

sin

(c)

150. Thevalueof3sin15-4sin315is:
(a) 1
(b) -1
(c) 0

157. sin(45) sin(45) isequalto:

(a)
(c)

(b)

(d)

(c) 0

(d)

159. Ifsin 2x 5 , thenvalueof(sinx+cosx)is:

152. Thevalueofsin105sin75is:

(a)

7
5

(b)

6
5

58

4
5

(c)
160.

If sin
0

(a) tan30
(c) tan15

2
5

(d)

, cos 1, where 0
2
2

&

, thencot ( ) isequalto:

(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2
161. Theminimumvalueof(sinx+cosx)is:
(a) 0
(b) 1
(c) -1

(d)

(c)

(d)

163. Themaximumandminimumvaluesof(1+cos
2x)are:
(a) -1and1
(b) 1&2
(c)

1 1
&
2 2

(d)

0&2

164. Themaximumvalueofsinxcosxis:
(a) 1
(c) 2

(b)
(d)

1
2
2

165. IfABCDisacyclicqaadrilateral,then:
(a) cosA-cosB+cosC+cosD=0
(b) cosA+cosB+cos-cosD=0
(c) cosA+cosB-cosC-cosD=0
(d) cosA-cosB+cosC-cosD=0
166. Ifcos cos =1+sin sin ,thevalueoftan
cot is:
(a) 1
(b)
(c) 0
(d)
2
167. Ifsinx+sin x=1,then:
(a) cosx+cos2x=1 (b)
(c) cos2x+cos3x=1
cos2x+cos4x=1
168. If cos

-1
2

13
1
andcos 14 ,thevalueof ( ) is:
7

(a) 30
(b) 45
(c) 60
(d) 120
169. (tan20+2tan50)isequalto:

(a)

55
56

(b)

20
65

(c)

56
65

(d)

12
65

171. IftanA+tanB=aandcotA+cotB=b,thenthe
valueofcot(A+B)is:
1 1

a b

(b)

1 1

a b

(c) a+b

(d)

a b

(a)

172. Thevalueofcot 4 cot 4 is:

(a) 0
(c) -1

(b)
(d)

1
2

173. If (1 tan )(1 tan ) 2, then ( ) equals:


(a)
(c)

(b)

(d)

174. If(1+cotx)(1+coty)=2,then(x+y)equals:
(a)
(c)

(b)

(d)

6
3
4

175. Ifsinx= 2 , thentan2xequals:


(a)
(c)

cosx-cos2x=1
(d)

tan10
tan70

170. sin A 5 , cos B 13 and 0 A 2 ,0 B 2 , then


thevalueofsin(A+B)is:

162. Themaximumvalueof(sinx+cosx)is:
(a) 2
(b) 1

(b)
(d)

(b)

3
3
2

(d)

1
3

1 tan15

176. Thevalueof 1 tan15 is :


(a)
(c)

3
2

(b)
(d)

1
3

59

cos 2B cos 2A

177. sin 2B sin 2A isequalto:

(a) cot(A-B)
(b)
(c) tan(A+B)
(d)
178. (sin51+cos81)equals:
(a) sin30
(b)
(c) cos21
(d)

tan(A-B)
cot(A+B)
cos30
sin21

sin x sin 3x

179. cos x cos 3x isequalto:

(a) tanx
(c) cotx

180.

(b)
(d)

(b)
(d)

sin220+sin2+40+sin2+50+sin270,then
:
(a)

cos 2

(b)

sin 2

(c)

cot 2

(d)

tan 2

(a)
(c)

tan2x
cot2x

sin sin
181. cos cos isequalto:

(a) tan 2

(b)

tan ( )

(c) tan ( )

(d)

None

182. Ifsec2x+tan2x=7,thevalueofxis:
(a) 15
(b) 30
(c) 45
(d) 60
x

sin 45 sin105 cos105 cos 45

is:
sin 75 cos 75

(c)

3
2
2 3

(d)

2
4xy

189. Ifxisreal,sin x x is:


(a) true
(c) dependson

(b)
(d)

false
Noneofthese

190. If0<A<90andcosA-sinA>0,thencosA+
sinAcannotbegreaterthan:
1
3

(c)

(a) tanx
(b) cotx
(c) secx
(d) cosecx
184. cos(45-x)cos(45-y)-sin(45-x)sin(45-y)
equalto:
(a) cos(x+y)
(b) cos(x-y)
(c) sin(x+y)
(d) sin(x-y)
185. The
value
of

(b)

(b)

1
2

183. 2 cot 2 tan 2 isequalto:

(a)

188. If 0 2 , then sec (x y )2 ispossibleonly


when:
(a) x<y
(b) x>y
(c) x=y
(d) Noneofthese

(a)
1

isequalto:

187. Ifsin sin cos 2 ,thenthevalueof is:


tan2x
cot2x

sin 3x sin x

isequalto:
cos x cos 3x

(a) tanx
(c) cotx

186.

1 tan2
4

2
1 tan
4

(b)
(d)

1
6
1

1
2

(d)

191. Thevalueof(sin225+sin265)is:
(a) 0
(b) 1
(c) 4
(d) 2
192. Thevalueof(sin59-cos31)is:
(a) 0
(b) -1
(c) 1

(d)

1
2

193. Thevalueofxformaximumvalueof(sinx+cos
x)is:
(a) 30
(b) 45
(c) 60
(d) 90
194. Thevalueof(sin10sin50sin70)is:

3 2

60

(a)
(c)

1
4

(b)

1
8

(d)

1
2
3
4

195. Thevalueof(tan20tan40tan80)is:
(a)

3
2

(b)

(c)

(d)

3
4

3
8

(a)

1
(a 2 b 2 )
2ab

(b)

1 2
(a b 2 )
2

(c)

1
(a 2 b 2 )
2ab

(d)

1 2
(a b 2 )
2

204. If isapositiveacuteangleand2sin +15cos2


=7,thenthevalueofcot is:

3
8

197. Thevalueofcos20cos40cos80is:

198.

(a) 1

(b) 4

1
2

1
8

(c)

(d)

(a) cosecA+cotA (b) secA+cotA


(c) cosecA+tanA (d) cosecA-cota
1 sin 2A cos 2A

199. 1 sin 2A cos 2A isequalto:


(a) cot2A
(b) tan2A
(c) tanA
(d) cotA
200. Thevalueoftan5tan25tan45tan65tan85,
is:
(a) 1
(b) -1
(d)

1
3

201. IfcotA+cosecA=3andAisanactueangle,
thenthevalueofcosAis:
(a) 4/5
(b) 1
(c) 1/2
(c) 3/4
202. Iftan(x+y)tan(x-y)=1,thenthevalueoftan
xis:
(a)

3
4

(b)

5
2

(c)

2
3

(d)

205. Themaximumvalueof24 sin 7 cos is

cot A cos ec A 1
cot A cos ec A 1 isequalto:

(c) 3

oftan is

(b) 2
(d)

(d)

203. If(a2-b2) sin 2 ab cos a 2 b 2 ,thenthevalue

(a)
(c)

1
2

3
4

196. Thevalueof20sin40sin80is:
(a)

(c)

(b) 1

(a) 7

(b) 17

(c) 24

(d) 25

206. Iftan 2 ,tan 4 1 thenthevalueoftan 3 is:


(a) 0

(b) 1

1
2

(d) 2

(c)

207. Thevalueof cot

20

cot

3
5
7
9
cot
cot
cot
is
20
20
20
20

1
2

(a) -1

(b)

(c) 0

(d) 1

208. If sin cos

17
,0 90 , then the value of
13

sin cos is:

(a)

5
17

(b)

3
19

(c)

7
10

(d)

7
13

209. Ifx,yarepositiveacuteangles,x+y<90and
sin(2x-20)=cos(2y+20),thenthevalueof
sec(x+y)is

61

(a)

(b)

(c) 1
tan 4 ,

5 sin 3 cos

5 sin 3 cos

(c)

(a) 2

(c) 1

is:

5
7

(d)

2
7
2
5

211. Theleastvalueof (4 sec2 9 cos ec 2 ) is


(a) 1

(b) 19

(c) 25

(d) 7

212. Iftan(x+y)tan(x-y)=1,thenthevalueoftna
2x
is
3

(c)

(d) 1

213. sin (45 ) cos (45 ) is


(a)

(c) 2cos
214. If tan

(a)

(c)

a b

a2 b2
a2 b2

215. Thevalueof

(d) 2

(b)

(d)

b
2

a b

a2 b2

1
16

(b)

1
8

(c)

1
2

(d)

1
4

219. If2-cos2 =3sin cos ,sin cos then


tan is
(a)

1
2

(b) 0

(c)

2
3

(d)

sin 39
+2tan11tan31tan45tan
cos 51

59tan79-3(sin221+sin269)is
(b) 2

(c) -1

(d) 0

1
3

(a)

2 1

(b) 0

(c)

(d)

2 1

(b) 1

(c) 0

216. IfAand B arecomplementaryangles, thenthe


valueofsinAcosB+cosAsinB-tanAtanB+
sec2A-cot2Bis

(d)

222. Thevalueof(1+sec20+cos70)(1-cosec20
+tan70)is:
(a) 0
(b) -1
(c) 2
(d) 1

a2 b2

(a) 1

2 1
4
=tan then8 x 2 is
x
x

(a)

(a)

(d) 0

a sin b cos
a
,than a sin b cos is
b

a
2

(c) 1

221. Ifsin(x+y)=cos[3(x+y)],thenthevalueoftan
[2(x+y)is:

(b) 1

2 sin

(b) 5

220. Ifsin +cos = 2 cos (90 ) ,thencot is

(b)

(a) 3

218. If4x=sec and


(b)

(d) -1

217. Theleastvalueof2sin +3cos2 is

then the value of

1
7

(a)

(b) 0
2

(d) 0

210. If 5

(a)

223. Ifsin 2

1
,thethevalueofcos(75- )is:
2
1

(a) 1
(c)

(b) 2
3
2

(d)

1
2

224. sin221+sin269isequalto
(a) 1

(b) 0
2

(c) 2sin 21

(d) 2sin269

62

225. Ifvalueofsin25+sin225+sin245+sin265+
sin285isequalto
(a) 1.4
(b) 2
(c) 2.5
(d) 3
226. Ifsin(A+B)=1andcos(A-B)

3
2

,whereA
A

andBarepositiveacuteangleswithA>B,then
AandBare
(a) A=75,B=15 (b) A=60,B=30
(c) A=45,B=45 (d) Noneofthese
227. Ifin ABC, A 90 ,BC=a,AC=bandAB=
c,thenthevalueoftanB+tanCis
(a)

c2
ab

(c)

b2
ab

(b)

a2 c 2
b

(d)

a2
bc

(c)

(b)

(a) 1

(b)

(c) 0

(d)

(c)

(d)

1
3
3 sin 2 cos

(b) 0.5
(d) 3.0
x

235. Ifsin17 y ,thenthevalueofsec17-sin73


is:
(a)

x2

y2 x 2
xy

x2

(d) 1

2 3

234. Ifand 3 ,thenthevalueof 3 sin 2 cos is

(c)

2 3

233. Thevalueoftan4.than43.tan47.tan86is
(a) 0
(b) 1

(a) 0.5
(c) 3.0

228. tan70tan23tan60tan67tan83isequalto
(a) 0

232. Ifsin sec(30+ )=1(0< <60),thenthe


valueofsin +cos2 is

y y2 x 2

(b)

(4)

y2 x 2
x2

(d)

y y2 x 2

229. Iftan (1 2 ) 3 ,andsec (1 2 ) 3 ,then


thevalueofsin2 1+tan3 2isequalto(assume

236. If 0 x 2 andsecx=cosecy,thenthevalueof
sin(x+y)is:
(a) 0
(b) 1

that 0 1 1 2 1 2 90 )
(a) 0
(b) 3
(c) 1
(d) 2
230. Ifsin +cos =2(0< < <90),thensin
2

=
3

(a) sin 2
a

(c) sin 3

(b) cos 2
2n

(d) cos 3

(d)

1
2

(d)

1
3

237. Thevauleoftan1tan2tan3........tan89is:
(a) 1
(b) 0
(c)

231. Thevalueofcost10.cot20.cost60.cot70.
cot80is
(a) 1
(b) 1
(c)

(c)

(d)

1
3

238. IfA,B,andCbetheanglesofatriangle,thenof
trhefollowingtheincorrectrelationis:
AB
C
cos
2
2

(a)

sin

(b)

C
AB
cos
sin
2
2

(c)

C
AB
tan
sec
2
2

(d)

C
AB
cot
tan
2
2

63

239. Thevalueofsin21+sin25+sin29+....+sin289
is.
1

(a) 11 2

240. Thenumericalvalueof

(b) 11 2

(c) 11

(d)

cot18 cot 72 cos2 22


is
2
tan 72 sec 68

(a) 1

(b)

(c) 3

(d)

11
2

1
3

Answer
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.

C
C
A
B
C
B
B
B
C
A
D
A
C
A
C
D
B
D
C
A
D
A
A
B
C
D
D
A
C
C
B
D
D
C
C
B
A
B
A
C

41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.

B
A
B
A
D
D
C
B
B
D
A
A
B
B
A
C
C
B
B
B
D
C
B
A
C
C
B
C
A
A
A
B
B
D
A
D
C
D
D
B

81.
C
82.
B
83.
B
84.
D
85.
D
86.
D
87.
C
88.
A
89.
D
90.
C
91.
A
92.
C
93.
B
94.
A
95.
C
96.
A
97.
A
98.
A
99.
C
100. C
101. A
102. D
103. B
104. C
105. A
106. B
107. C
108. D
109. B
110. A
111. C
112. C
113. B
114. C
115. D
116. B
117. B
118. A
119. B
120. B

121.
122.
123.
124.
125.
126.
127.
128.
129.
130.
131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138.
139.
140.
141.
142.
143.
144.
145.
146.
147.
148.
149.
150.
151.
152.
153.
154.
155.
156.
157.
158.
159.
160.

D
D
A
A
B
A
C
C
B
A
A
D
B
C
D
A
C
B
D
C
B
B
A
A
D
D
B
C
C
D
D
A
B
D
D
B
D
B
B
B

161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178.
179.
180.
181.
182.
183.
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.
193.
194.
195.
196.
197.
198.
199.
200.

D
C
D
B
D
B
D
C
D
C
B
B
C
D
D
C
B
C
C
D
A
D
B
C
B
B
A
C
B
D
B
A
B
C
C
D
D
A
C
A

201.
202.
203.
204.
205.
206.
207.
208.
209.
210.
211.
212.
213.
214.
215.
216.
217.
218.
219.
220.
221.
222.
223.
224.
225.
226.
227.
228.
229.
230.
231.
232.
233.
234.
235.
236.
237
238.
239.
240.

A
B
C
A
D
B
D
D
A
A
0
A
D
D
D
C
D
C
A
D
B
C
B
A
C
B
D
B
D
B
C
A
B
C
D
A
C
A
A
C

64

9.HEIGHTS AND DISTANCE


1.

2.

Theanglesofelevationofthetopofatowerfrom
twopointssituatedatdistances36mand64m
fromitsbaseandinthesamestraightlinewithit
are complementary. What is the height of the
tower?
(a) 50m
(b) 48m
(c) 25m
(d) 24m
Theangleofelevationofthetopofanincomplete
verticalpillarat ahorizontaldistanceof100m
fromitsbaseis45.Iftheangleofelevationof
thetopofcompletepillaratthesamepointisbto
be60,thentheheightoftheincompletepillaris
tobeincreasedby
(a)

50 2 m

(b) 100m

(c) 100 3 1 m
3.

(d)

16

3 1 h

(b)

3 1 h

(c)

3h

(d) 1

1
h
3

Theangleofelevationofthetopofatowerata
pointonlavelgroundis45.Whenmoved20m
towardsthetower,theangleofelevationbecomes
60.Whatistheheightofthetower?


103 3 m

(a) 10 3 1 m
(c)
6.

Fromalighthousetheanglesofdepressionoftwo
shipsonoppositesidesofthelighthouseareobservedto30and45.Iftheheightoflighthouse
ish,whatisthedistancebetweentheships?
(a)

5.

Thelengthofshadowoftreeis16mwhenthe
angleofelevationoftheSunis60.Whatisthe
heightofthethree?
(a) 8m
(b) 16m
(c) 16 3 m

4.

(d) 100 3 1 m


(d) 103 3 m
(b) 10 3 1 m

Atelegraphpostgetsbrokenatapointagainsta
stormanditstoptouchesthegroundatadistance
20mfromthebaseofthepostmakinganangle
30withtheground.Whatistheheightofthepost?

(a)
(c)

40
3

40 3 m

(b) 20 3 m
(d) 30m

Theangleofelevationofthetopatoweerfrom
thebottomofabuildingistwicethatfromitstop.
Whatistheheightofthebuilding,iftheheightof
thetoweris75mandtheangleofelevationofthe
topofthetowerfromthebottomofthebuildingis
60?
(a) 25m
(b) 37.5m
(c) 50m
(d) 60m
8. Theshadowofatoweris15mwhentheSun's
altitudeis30.Whatisthelengthoftheshadow
whentheSun'saltitudeis60?
(a) 3m
(b) 4m
(c) 5m
(d) 6m
9. Amaniswatchingfromthetopofatoweraboat
speedingawayfromthetower.Theboatmakesan
angleofdepressionof45withtheman'seyewhen
atadistanceof60mfromthebottomoftower.
After5s,theangleofdepressionbecomes30.
Whatistheapproximatespeedoftheboatassumingthatitisrunninginstillwater?
(a) 31.5km/h
(b) 36.5km/h
(c) 38.5km/h
(d) 40.5km/h
10. Supposetheangleofelevationofthetopofatree
atapointEdueEastofthetreeis60andthatata
pointFdueWestofthetreeis30.Ifthedistance
betweenthepointsEandFis160ft,thenwhatis
theheightofthetree?
7.

(a)
(c)

40 3 ft
40
3

ft

(b) 60ft
(d) 23ft

11. Thelengthofthe shadowofapersonscmtall


whentheangleofelevationoftheSunis isp
cm.Itisqcmwhentheangleofelevationofthe
Sunis .Whichoneofthefollowingiscorrect
when 3 ?
(a)

tan tan 3
p q s

tam3 tan

65

(b)

tan 3 tan

p q s
3 tan 3 tan

(c)

tan 3 tan

p q s
tan 3 tan

(d)

towerofheight75mlocatedatthecentreofthe
regularhexagonis60.Whatisthelengthofeach
sideofthehexagon?

tan 2

p q s
tan 3 tan

12. Aradiotransmitterantennaofheight100mstands
atthetopatallbuilding.Atapointontheground,
theangleofelevationofbottomoftheantennais
45andthatoftopofantennais60.Whatisthe
heightofthebuilding?
(a) 100m
(b) 50m
(c)

50 3 1 m

(d) 50 3 1 m

13. Theangleofelevationofthetopofanunfinished
pillaratapoint150mfromitsbaseis30.Itthe
angleofelevationatthesamepointistobe45,
thenthepillarhastoberaisedtoaheightofhow
manymetres?
(a) 59.4m
(b) 61.4m
(c) 62.4m
(d) 63.4m
14. Aroundballoonofunitradiussubtendsanangle
of90attheeyeofanobservestandingatapoint,
sayA.Whatisthedistanceofthecentreofthe
balloonfromthepointA?
(a) 1 / 2
(b) 2
(c) 2
(d) 1/2
15. The anlge of elevation and angle of depression
botharemeasuredwith
(a) theverticalonly
(b) thehorizonatlonly
(c) bothhorizontalandvertical
(d) Noneoftheabove
16. Personstandingattheendoftheshadowofapole
measuresthatthelengthoftheshadowis

1
3

times

thelengthofthepole.Atwhatangleofelevation
willthemanseetheSun?
(a) 60
(b) 30
(c) 45
(d) 15
17. Theangleofdepressionofvertexofaregularhexagonlyinginahorizontalplane,fromthetopof

(a)

50 3 m

(b) 75m

(c)

25 3 m

(d) 25m

18. Twohoursesarecollinearwiththebaseofatower
andareatdistane3mand12mfromthebaseof
thetower.Theanglesofelevationfromthesetwo
housesofthetopofthetowerarecomplementary.
Whatistheheightofthetower?
(a) 4m
(b) 6m
(c) 7.5m
(d) 36m

19. Theangleofelevationfromthebankofrirverof
thetopofatreestandingontheoppositebankis
60. The angle of elevation becomes 30 when
observedfromapoint40mbackwardsinadirectionperpendiculartothelengthoftheriver.
Whatisthewidthoftheriver?
(a) 10m
(b) 20m
(c) 30m
(d) 40m
20. Amanstandingonthebankofariverobserves
thattheangleofelevationofthetopofatreeust
ontheoppositebankis60.Theangleofelevationis30fromapointatadistanceymfromthe
bank.Whatistheheightofthetree?
(a) ym
(b) 2ym
(c)

3y
m
2

(d)

y
m
2

21. Fromthetopofalighthouse120mabovethesea,
theangleofdepressionofaboatis15.Whatis
thedistnaceoftheboatfromthelighthouse?
(a) 400m
(b) 421m
(c) 444m
(d) 460m
22. Twopolesare10mand20mhigh.Thelinejoiningtheirtopsmakesanangleof15withthehorizontal.Whatistheapproximatedistancebetween
thepoles?
(a) 35.3m
(b) 37.3m
(c) 41m
(d) 44m
23. Theangleofelevationofthetopofaflagpost
fromapoint5mawayfromitsbaseis75.What
istheapproximateheightoftheflagpost?

66

(a) 15m
(b) 17m
(c) 19m
(d) 21m
24. Lookingfromthetopofa20mhighbuilding,the
angleofelevationofthetopofatoweris60and
theangleofdepressionofitsbootomis30.What
istheheightofthetower?
(a) 50m
(b) 60m
(c) 70m
(d) 80m
25. Theangleofelevationfromapointonthebankof
ariverofthetopofatempleontheotherbankis
45.Retreating50m,theobserverfindsthenew
angleofelevationas30.Whatisthewidthofthe
river?
(a) 50m

(b) 50 3 m

(c)

(d) 100m

50 /( 3 1) m

26. Amanobservestheelevationofaballoontobe
30.Hethenwalks1kmtowardstheballoonand
findsthattheelevationis60.Whatistheheight
oftheballoon?
(a) 1/2km

(b)

3 / 2 km

(c) 1 / 2 km
(d) 1km
27. Thefootofatowerofheighthmisinadirectline
betweentwoobserversAandB.Iftheanglesof
elevationofthetopofthetowrasseenfromA
andBare and respectivelyandifAB=dm,
thenwhatish/dequalto?
(a)

tan( )
(cot cot 1)

(c)

tan ( )
(cot cot 1)

cot( )
(b) (cot cot 1)
cot ( )
1)

(d) (cot cot

28. PT,atowerofheight2xm,Pbeing the foot,T


beingthetopofthetower.A,Barepointsonthe
samelinewithP.IfAP=2x+1m,BP=192mand
iftheangleofelevationofthetowerasseenfrom
Bisdoubletheangleoftheelevationofthetower
asseenfromA,thenwhatisthevalueofx?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
29. Atowerofheight15mstandsvertiallyonthe
ground.Fromapointonthegroundtheangleof
elevationofthetopofthe towerisfoundtobe
30.What is the distance of the point from the
footofthetower?

(a) 15 3m

(b) 10 3 m

(c)

(d) 30 m

5 3m

30. Atapoint15mawayfromthebaseofa15mhigh
house,theangleofelevationofthetopis?
(a) 90
(b) 60
(c) 45
(d) 30
31. Averticaltowerstandsonahorizontalplaneand
issurmountedbyaverticalflag-staffofheighth.
AtapointPontheplane,theangleofelevationof
thebottomoftheflag-staffis andthatofthetop
is .Whatistheheightofthetower?
h tan

(a)

h tan
tan - tan

(b) tan tan

(c)

h cos
cos cos

(d) cos ( )

32. Anareoplaneflyingataheightof300mabove
thegroundpassesverticallyaboveanotherplane
ataninstantwhentheanglesofelevationoftwo
planesfromthesamepointonthegroundare60
and 45,respectively.Whatis the heightof the
lowerplanefromtheground?
(a)

(b)

50 m

(c) 100 3 m

100

(d) 150 3 1) m

33. Amanstandingonthebankofariverobserves
thattheangleofelevationofthetopofatreejust
ontheoppositebankis60.Theangleofelevationis30fromapointatadistanceymfromthe
bank.Whatistheheightofthetree?
(a) ym
(b) 2ym
(c)

3y
2

(d)

3y
2

34. Twopolesare10mand20mhigh.Thelinejoiningtheirtopsmakesanangleof15withthehorizontal.Whatistheapproximatedistancebetween
thepoles?
(a) 35.3
(b) 37.3m
(c) 41m
(d) 44m
35. Fromthetopofalighthouse120mabovethesea,
theangleofdepressionofaboatis15.Whatis
thedistaneoftheboatfromthelighthouse?
67

(a) 440m
(b) 421m
(c) 444m
(d) 460m
36. Theangleofelevationofthetopofaflagpost
fromapoint5mwayfromitsbaseis75.Whatis
theapproximateheightoftheflagpost?
(a) 15m
(b) 17m
(c) 19m
(d) 21m
37 Lookingfromthetopofa20mhighbuilding,the
angleofelevationofthetopofatoweris60and
theangleofdepressionofitsbottomis30.What
istheheightofthetower?
(a) 50m
(b) 60m
(c) 70m
(d) 80m
38. Amanobservesthe elevation ofaballontobe
30.He,thenwalks1kmtowardstheballoonand
findsthattheelevatonis60.Whatistheheight
oftheballon?
(a) 1/2km

(b)

(c) 1/3km

(d) 1km

39. Theangleofelevationfromapointonthebankof
ariverofthetopofatempleontheotherbankis
45.Retreating50m,theobserverfindsthenew
angleofelevationas30.Whatisthewidhtofthe
river?
(a) 50m

(b) 50 3 m

(c) 50/ ( 3 1) m (d) 100m


40. Thefootofatowerofheighthmisinadirectline
betweentwoobserversAandB.Iftheanglesof
elevationofthetopofthetowerasseenfromA
andBare and respectivelyandifAB=dm,
thenwhatish/dequalto?

3 / 2 km

(a)

tan ( )
(cot cot 1)

cot ( )

(c)

tan ( )
cat ( )
(d)
(cot cot 1)
(cot cot 1)

(b) (cot cot 1)

Answer
1.

9.

17. C

25. C

33. C

2.

10. A

18. B

26. B

34. B

3.

11. C

19. B

27. B

35. C

4.

12. C

20. C

28. C

36. C

5.

13. D

21. C

29. A

37. D

6.

14. B

22. B

30. C

38. B

7.

15. B

23. C

31. A

39. C

8.

16. A

24. D

32. C

40. B

68

10.IMPORTANT FORMULA
Property

TypesofAngles

Acute

Diagram

90

( AOB is an actue angle)

o
Right

B
A

90
( AOB is a right angle)

o
Obtuse

90

180

( AOB is an obtuse angle )

B
Straight

Reflex

180
( AOB is an straight angle )

180 360
( AOB is a reflex angle)

O
O

A
Complementary

90

Two angles whose sum is 90 , are complementary


to each other

2
1

C
P

M
2

N O

O
Supplementary

Q
B

180
1

Two angles whose sum is180 , are supplementary


to each other.

N
1

69

Vertically opposite

DOA BOC and DOB AOC

O
A
Adjacent angles

AOB and BOC are adjacent angles


adjacent angles must have a common side.(e .g.,
OB )

B
1

O
Linear pair

AOB and BOC are linear pair angles. One side


must be common (e.g., OB) and these two angles
must be supplementary.

A
Angles on the one side of
line

1 2 3 180
2
1

Angles round the point

3
1

1 2 3 4 360
2

4
3

Angle bisector

OC is the angle bi sec tor of AOB )


1
i.e., AOC BOC ( AOB )
2

O
When a line segment divides an angle equally into
two parts, then it is said to be the angle bisector
(OC)

(Angle bisector is cquidistant from the


tow sides of the angle)

A
C

i.e.,

O
Corresponding angles

AC=BC

B
E

When two lines are intersected by a transversal,


then they form four pairs of corresponding angles
(a ) AGE , CHG ( 2, 6)
(b ) AGH , CHF ( 3, 7)
(a ) EGB , GHD (1, 5)
(a ) BGH , DHF ( 4, 8)

G
6

3
5

D
8

C
F
Exterior angles

These are following four angles


(i ) AGE 2
(ii ) CHF 7
(iii ) EGB 1
(iv ) DHF 8

70

Interior angles

These are following four angles


(i ) AGE 3
(ii ) GHC 6
(iii ) BGH 4
(iv ) DHF 5

Alternate angles

These are two pairs of angles as following:


(i ) AGH , GHD ( 3, 5 )
(ii ) GHC , BGH ( 6, 4 )

Nomenclature

Definition

Centre

The fixed point is called the center. In the given diagram 'O' is
the centre of the circle.

Radius

The fixed distance is called a radius. In the given diagram OP is


the radius of the circle. (Point P lies on the circumference)

Diagram

P
Circumference

The circumference of a circle is the distance around a circle,


which is equal to 2 r
(r radius of the circle)

Secant

A line segment which intersects the circle in two distinct


points, is called as secant.
In the given diagram secant PQ intersects circle at two points
at A and B.

A
B

Tangent

Chord

A line segment which has one common point with the


circumference of a circle i.e., it touches only at only one point
is called as tangent of circle. The common point is called as
point of contact. In the circle. The common point is called as
point of contact. In the given diagram PQ is a tangent which
touches the circle at a point R.

Q
R
P
(R is the point of contact)
Note: Radius is always perpendicular to
tangent.

A line segment whose end points lie on the circle. In the given
diagram AB is a chord.
A
B

Diameter

A chord which passes through the centre of the circle is called


the diameter of the circle.
The length of the diameter is twice the length of the radius.
In the given diagram PQ. is the diameter of the circle.

P
O

(O is the centre of the circle)

Arc

Anytwopointsonthecircledividesthecircleintotwoparts
thesmalleriscalledasminorarcandthelargerpartiscalled
asmajorarc.
Itisdenotedas''.InthegivendiagramPQisarc.

Q
P
O

PQ
Semicircle

minor arc

PQ

major arc

A diameter of the circle divides the circle into two equal parts.
Each part is called as semicircle.
A

71

Nomenclature
Central angel

Definition

Diagram

Anangleformedthecentreofthecircle,iscalledthecentral
AOB
angle.Inthegivendiagramisthecentralangle.

A
Inscribed angle

B
B

Whentwochordshaveonecommonendpoint,thentheangle
includedbetweenthesetwochordsatthecommonpointis
calledtheinscribedangle.
istheinscribedanglebythearcADC.
ABC
O

A
D

C
S

Measure of an arc Basically it is the central angle formed by an arc. e.g.,

(a) measureofacircle=360
(b) measureofasemicircle=180
(c) measureofaminorarc= POQ
(d) measureofamajorarc=360- POQ

R
m (arc PRQ ) m POQ
m (arc PSQ ) 360m (arc PRQ )
Intercepted arc

InthegivendiagramABandCDarethetwointerceptedarcs,
CPD
interceptedby.Theendpointsofthearcmusttouchthe
CPD
armsofi.e.,CPandDP.

C
Concentric circles

Circleshavingthesamecentreataplanearecalledthe
concentriccircles.
r2
Inthegivendiagramtherearetwocircleswithradiiand
r1
havingthecommon(orsame)centre.Thesearecalledas
concentriccircles.

P
r1 O
r2
Q

Congruent circles

Circles with equal radii are called as congruent circles.


r

Segment of a circle Achorddividesacircleintotworegions.Thesetworegions

arecalledthesegmentsofacircle.
(a)majorsegment(b)minorsegment

O
P

Q
Q

P
Q

(b)

(a)

72

Nomenclature

Definition

Diagram

CyclicquadrilateralAquadrilateralwhoseallthefourverticeslieonthecircle.

Circum-circle

B
C

Acirclewhichpassesthroughallthethreeverticesofa
triangle.Thusthecircumcentreisalwaysequidistantfromthe
verticesofthetriangle.
OA=OB=OC(circumradius)

O
B

A
Incircle

Acirclewhichtouchesallthethreesidesofatrianglei.e.,all
thethreesidesofatrianglearetangentstothecircleiscalled
anincircle.Incircleisalwaysequidistantfromthesidesofa
triangle.
OP=OQ=OR(inradiusofthecircle)

R
O
P

Twoarcsofacircle(orofcongruentcircles)arecongruentiftheirdegreemeasureareequal.
Thereisoneandonlyonecirclethroughthreenon-collinearpoints.
S.No.

Definition

Diagram

1.Inacircle(orincongruentcircles)equalchordsaremadebyequalarcs.
{PQ=OQ}={O'R=O'S}
andPQ=RS
PQ=RS

O'

O
Q

Q
B

2.Equalarcs(orchords)subtendequalanglesatthecentre

PQ=AB(orPQ=AB)

POQ AOB

OD AB
AB 2AD 2BD

AD DB
OD AB

O
A

OD AB and AD DB

Oisthecentreofthecircle.

O
A

73

S.No.

Definition

Diagram

74

S.No.

Definition

Diagram

75

S.No

1.

Definition

GeneralResults
(i) DistancebetweentwopointsP(x1,y1)andQ
(x2,y2)isgivenby:PQ=

PQ

(ii)

x2 x1 2 y2 y1 2 .

Theco-ordinatesofthepointdividingthejoinof
P(x1,y1)andQ(x2,y2)internallyintheratiom:n
mx2 nx1 my 2 ny1
,

are
mn
mn

(iii) Theco-ordinatesofthepointdividingthejoinof
P(x1,y1)andQ(x2,y2)externallyintheratiom:
mx 2 nx1 my 2 ny1
,

nare
mn
mn

(iv) Theco-ordinatesofthemid-pointofthelinejoin x1 x2 y1 y 2
,

ingP(x1,y1)andQ(x2,y2)are
2
2

Diagram

(v)

TheareaofatrianglewhoseverticsareA(x1,y1),
B(x2,y2)andC(x3,y3)isgivenby:

1
[ x1 ( y2 y3 ) x2 ( y3 y1 ) x3 ( y1 y2 )]
2
Remark:ThreepointsA(x1,y1)B(x2,y2)&C(x3,y3)
arecollinearifx1(y2y3)+x2(y3y1)+x3(y1y2)=0.
(vi) Theco-ordinatesofhtecentroidofatrianglewith
verticsA(x1,y1),B(x2,y2)andC(x3,y3)are
x1 x2 x3 y1 y 2 y3
,

3
3

(vii) Theco-ordinateofincentreofatrianglewithsides
a,b,cverticsA(x1,y1),B(x2,y2),C(x3,y3)are:
ax1 bx2 cx3 ay1 by 2 cy3
,

abc
abc

(viii) Aquadrilateralisa:

76

2.

I.

Rectangle,ifitsoppostiesidesareequalandthe
diagonalsareequal:

II.

Parallelogrambutnotarectangle,ifitsopposite
sidesareequalbutdiagonalsarenotequals.

III.

Square,ifallsidesareequal&diagonalsareequal.

IV.

Rhombusbutnotasquare,ifallsidesareequal
butdiagonalsarenotequal.

anglebetwenthem,then tan =

m m2
1
1 m1 m2

(xiii) Theequation ofthe bisectors of hteangles betweenthelinesa1x+b1y+c1=0&a2x+b2y+c2


=0are:
a1 x b1 y c1

EquationsofLines:
(i)

Theequationofx-axisisy=0.

(ii)

Theequationofy-axisisx=0

a12

b12

a2 x b2 y c2
a12 b12

(xiv) Twolinesa1x+b1y+c1=0&a2x+b2y+c2=0
are:

(iii) Theequationofalineparalleltoy-axisatadistanceafromit,isx=a
I.

a1 b1 c1
Coincident,if a b c
2
2
2

EquationofalinepassingthroughthepointsA

II.

x y1 y 2 y1
(x1,y1)&B(x2,y2)is x x x x
1
2
1

a1 b1 c1
Parallel,if a b c
2
2
2

III.

Perpendicular,ifa1a2+b1b2=0

IV

Intersecting,iftheyareneithercoincident
norparallel.

(iv) Thequationofalineparalleltox-axisandata
distancebfromitisy=b.
(v)

y 2 y1
Slopeofsuchalineis x x
2 1
(vi) Slopeinterceptformofanequationofalineisy
=mx+c,whereslope=mandyintercept=c.

Afoursidedclosedfigureiscalledaquadrilateral.Itisdenotedbysymbol' '.

(vii) Generalequationofalineisax+by+c=0

Properties

(viii) Theequationoflinewhichmakesinterceptsaa
and b with x-axis and y-axis respectively is

1.

Sumoffourinterioranglesis360/

2.

Thefigureformedbyjoiningthemid-pointsofaquadrilateralisaparallelogram.

x y
1.
a b

(ix) Equation of a line in normal form is x

cos y sin p, wherepisthelengthofper-pendicular from theorigin to the lineand is


theanglemadebythisperpendicularwiththexaxis.
(x)

Lengthofperpendicularfromapointp p ( , )
totheline.

a b c
ax+by+c=0is

a b

(xi) Twolineswithslopesm1andm2are;
(a)
(b)

parallelifm1=m2
perpendicularifm1m2=1.

D
E

3.

B
C
Thesumofoppositesidesofaquadrilateralcircumscribedaboutacircle,isalwaysequal.

4.

Areaofquadrilateral

1
oneofthediagonalssum
2
oftheperpendicularsdrawntothediagonalsfromthe
oppositevertices.

i.e., A(

ABCD)

1
AC ( DE BF )
2

(xii) Letm1,m2betheslopesoftwolinesand bethe

77

whichlieonthesamebaseandbetweenthesameparallellines.

DIFFERENTTYPESOFQUADRILATERALSARE
GIVENBELOW
Parallelogram:A quadrilateral whose opposite sides are
parallel.

18.

Aparallelogramisarectangleifitsdiagonalsareequal.

Properties

Rectangle:Aparallelograminwhichallthefouranglesat
verticesareright(i.e.,90),iscalledarectangle.

1.

Properties

Theoppositesidesareparallelandequal.

1.

Oppositesidesareparallelandequal.

2.

Oppositeanglesareandof90.

2.

A
Oppositeanglesareequal.

3.

Sumofanytwoadjacentanglesis180.

4.

Diagonalsbisecteachother.

3.

5.

B
E
Diagonalsneednotbeequalinlength.

6.

Diagonalsneedofbisectatrightangle.

7.

Diagonalsneednotbisectanglesatthevertices.

8.

Eachdiagonaldividesa parallelograminto two congruenttriangles.

9.

Linesjoiningthemid-pointsoftheadjacentsidesofa
quadrilateral fromparallelogram.

B
A
Diagonalsareequalandbisecteachother,butnotnecessarilyatrightangles.

4.

Whenarectangleisinscribedinacircle,thediameter
ofthecircleisequaltothediagonaloftherectangle.

5.

For the given perimeter of rectangles, a square has


maximumarea.

6.

Thefigurefromedbyjoiningthemid-pointsoftheadjacentsidesofarectangleisarhombus.

7.

Thequadrilateralformedbyjoiningthemid-pointsof
intersectionoftheanglebisectorsofaparallelogramis
arectangle.

8.

Everyrectangleisaparallelogram.

9.

Areaofarectangle=lengthbreadth( ( l b)

10. Linesjoiningthemid-pointsoftheadjacentsidesofa
parallelogramisaparallelogram.
11.

Theparallelogramthatisinscribedinacircleisarectangle.

12. Theparallelogramthatiscircumscribedaboutacircle
isarhombus.

10.

Diagonalsofarectangle= l 2 b 2

13. (a)Areaofaparallelogram=baseheight

11.

Diagonalsofarectangle=2(l+b)1 lengthandb
breadth

(b)Areaofparallelogram
=productofanytwoadjacentsidessineofthe
includedangles.

Rhombus:Aparallelograminwhichallsidesareequal,is
calledarhombus.

=ABADsin

Properties

14. Perimeterofaparallelogram=2(sumofanytwoadjacentsides)
2

15. (AC) + (BD) = (AB) + (BC) + (CD) + (AD)


=2(AB2+BC2)

1.

Oppositesidesareparallelandequal.

2.

Oppositeanglesareequal.

3.

Diagonalsbisecteachotheratrightangles,buttheyare
notnecessarilyequal.

16. Parallelogramthatlieonthesamebaseandbetween
thesameparallellinesareequalinarea.
17. Areaofatriangleishalfoftheareaofaparallelogram

78

90

4.
5.

6.

d1

7.

6.
7.

8.

B
a
Figureformedbyjoiningthemid-pointsoftheadjacentsidesofarhombusisarectangle.

1
(a)Areaofarhombus productofdiagonals
2
1
d1 d 2
2

(b)Areaofarhombus=Productofadjacentsides
sineoftheincludedangle.

(diagonal ) 2 d 2

2
2
a
D

a
B
A
8.
Diagonal=side 2 a 2
9.
Perimeter=4side=4a
Trapezium:Aquadrilateralwhoseonlyonepairofsidesis
parallelandothertwosidesarenotparalle.
Properties
1.
The line joining the mid-points of the oblique (nonparallel)sidesishalfthesumoftheparallelsidesand
iscalledthemedian.

Square:Arectanglewhoseallsidesareequalorarhombus
whoseallanglesareequaliscalledasquare.Thuseachrhombusisparallelogram,arectanlgeandarhombus.

(i.e.,Median

Properties

1.

Allsideareequalandparallel.

2.

Allanglesarerightanlges.

3.

Diagonalsareequalandbisecteachotheratrightangle.

B
A
Diagonalofaninscribedsquareisequaltodiameterof
theinscribingcircle.
Sideofacircumscribedsquareisequaltothediameter
oftheinscribedcircle.

1
sumofparallelsides
2

1
(AB+DC)=BF)
2
D
C

2.

5.

Aparallelogramisarhombusifitsdiagonalsareperpendiculartoeachother.

4.

Thegigureformedbyjoiningthemid-pointsoftheadjacentsidesofasquareisasquare.
Area=(side)2

a2

d2

Sumofanytwoadjacentanglesis180.
a
D
C

A
B
Diagonalsbisectthevertexangles.

3.
4.
5.

6.

A
B
Ifthenon-parallelsidesare equalthenthediagonals
willalsobeequaltoeachother.
Diagonalsintersecteachotherproportionallyintheratiooflengthsofparallelsides.
Byjoiningthemid-pointsofadjacentsidesofatrapeziumfoursimilartrianglesareobtained.
Ifatrapeziumisinscribedinacircle,thenitisanisoscelestrapeziumwithequalobliquesides.
Areaoftrapezium

1
(sumofparallelsidesheight)
2

79

1
(AB+CD)h
2
AC2+BD2=BC2+AD2+2AB.CD
A
C

7.

h
D
Properties
1.
AB=BCandAD=CD
2.
Diagonalsintersectatrightangles.
3.
Shorterdiagonalisbisectedbythelongerdiagonal.

A
M
B
Kite:Inakitetwopairsofadjacentsidesareequal.

4.
S.No.

Property

1.

Oppositesidesareequal

2.

Allsidesareequal

3.

Oppositesidesareparallel

4.

Oppositeanglesareequal

5.

Allanglesareequalandrightangle

6.

Diagonalsbisecteachother

7.

Diagonalsbisecteachotheratrightangles

8.

Diagonlasbisectvertexangles

9.

Diagonalsareequal

10.

Diagonalsformfourtrianglesofequalarea

11.

Diagonalsfromfourcongruenttriangles

Area

Parallelogram

1
productofdiagonals.
2

Rectangle

Rhombus

Square

SOMEBASICINFORMATION:RelationBetweenAngle,Radius&ArcLength:

r
S

e
us
en
ot

p
Hy

Perpendicular

I.

Base

If c istheanglemadebyanarcoflenghtsatthecentreofacircleofradiusr,then
II.

s
.
r

P erp .
B ase
,c o s
H yp.
H yp.

s in

TrigonometricRatios:
ta n

cosec

P erp .
B ase

1
1
cos
; sec
; cot
sin
cos
sin

80

III. Identities:

(iii) sec 1and sec -1.


(iv) tan mayassumeanyvalue.

sin
tan
cos

(i)

cos
cot
sin

(ii)

(iii) sin2 cos2 1


(v)

1 cot2 cosec2

IV.

ValuesofT-Ratios:

VII. Increasing&DecreasingFunctions:

(iv) 1 tan2 sec2

(ii)

sin

cos

tan

30

45

1
2

to

. As in-

IstQuadrant : sin increases from0 to 1; cos decreasesfrom1to0andtan increasesfrom0to .

(iii) 2ndQuadrant: sin decreasefrom1to0; cos de(iv) 3rdQuadrant:sin decreasesfrom0to-1; cos in-

creasesfrom-1to0; tan increasesfrom0to .

creasesfrom0to-1;tan decreasesfrom to0.


1

3
2

Thevalueof sin increasesfrom

creasesinthisinterval,thensin also increases.

Angle

(i)

(v)

4th Quadrant : sin increases from - 1 to 0;


cos increaesfrom0to1; tan decreasesfrom to

60

90

1
2

3
2

180

0.
VIII. T-RatiosofNegative,Complementary,SupplementaryAnglesetc.

(i)

sin ( ) sin , cos ( - ) cos , tan (- ) - tan .

-1

(ii)

sin(90-) cos;cos(90- ) sin;tan(90-) cot.

(iii) sin(90)cos;cos(90 )sin;tan(90) cot.


V.

SingofT-Ratios:

sin (180 ) sin ; cos (180 ) cos ;

(vi) tan (180 ) tan .


Sin & cosec
positive
tan & cot
positive

sin(180 ) sin;cos(180 ) cos;

All positive

(v)
cos & sec
positive

tan(180 ) tan.
sin(360 ) sin;cos(360 ) cos ;

(vi) tan(360 ) tan.


1stQuadrant:Allpositive.

sin (360 ) sin , cos (360 ) cos ,

(vii) tan (360 ) tan .

2ndQuadrant: sin & cosec positive.


3rdQuadrant:
tan & cot positive.

4thQuadrant: cos & sec positive.


Remember:
VI

I
All
RangeofT-Ratios:
(i)

II
sin

III
tan

IV
cos

- 1 sin 1and 1 cos 1 .

Thus,|sin|1and|cos |1 .
Thevalueof sin isnevergreaterthanIandneverless
than-1.
Thevalueof cos isnevergraterthan1andneverless
than-1.
(ii)

IX. Sum&DifferenceFormula:
(i) sin (x + y) = sin x cos y + cos x sin y.
(ii) sin (x y) = sin x cos y cos x sin y.
(iii) cos (x + y) = cos x cos y sin x sin y.
(iv) cos (x y) = cos x cos y + sin x sin y.
(v) 2 sin x cos y = sin (x + y) + sin (x y).
(vi) 2 cos x sin y = sin (x + y) sin (x y).
(vii) 2 cos x cos y = cos (x + y) + cos (x y).
(viii)2 sin x sin y = cos (x y) cos (x + y).
(ix) sin2x sin2 y sin(x y) - .sin(x - y).
(x) cos2 x - sin2 y = cos (x + y). cos (x - y).
X.

SomeMoreFormulae:

(i)

C D
C D
sin C sin D 2 sin
cos
.
2
2

cosec 1and cosec 1.

81

C D
C D
sin
.
2
2

(ii) sin C sin D 2 cos

C D
C D
cos
.
2
2

(iii) cos C cos D 2 cos

C D
C D
sin
.
2

(iv) cosC-cosD=-2sin

tan x tan y
1 tan x tan y

(i) tan(x+y)=
tan x tan y

(ii)tan(x-y)= 1 tan x tan y

1 tan2x

2 tan x
1 tan2x

XIII. T-RatiosofSub-multipleAngles:
(i) sin x = 2 sin (x/2) cos (x/2)

x
x
x
x
sin 2 2 cos 2 1 1 2 sin 2
2
2
2
2
(iii) 1 + cos 2x = 2 cos2 x and 1 - cos 2x = 2 sin2 x.
(iv) sin 3x = 3 sin x - 4 sin3 x
(v) cos 3x = 4 cos3 x -3 cos x
2 tan x

T-RatiosofMultipleAngles:
sin 2x = 2 sin x cos x
cos 2x = cos2 x - sin2 x = 2 cos2 x - 1 = 1 - 2 sin2 x.
1 + cos 2x = 2 cos2 x and 1- cos 2x = 2 sin2 x.
sin 3x = 3 sin x - 4 sin3 x
cos 3x = 4cos3 x - 3 cos x

(vi) tan 2x =

(ix) sin 2x

1 tan2 x

2
(ii) cos x cos

XI. TangentFormulae:

XII.
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)

(viii) cos2x

2tan x

(vi) tan 2x 1 - tan2 x


3 tan x - tan3 x

(vii) tan3x
2
1 - 3 tan x

(viii) cos 2x

1 - tan2 x
1 tan2 x

1 tan x

3 tan x - tan3 x

tan
3
x

(vii)
1 3 tan2 x

2 tan x

(ix) sin 2x 1 tan2 x

82