Você está na página 1de 8

Review Questions

1. A truck hauls a car cross-country. The truck's mass is 4.00x10 3 kg and the
car's mass is 1.60x103 kg. If the force of propulsion resulting from the truck's
turning wheels is 2.50x104 N, then determine the acceleration of the car (or
the truck) and the force at which the truck pulls upon the car. Assume
negligible air resistance forces.
(a) 3. 43 m/s2
(b) 4.46 m/s2
(c) 7.40 m/s2
(d) 9.06 m/s2
(e) 1.53 m/s2
(a) If a car accelerates at 2 m/sec2, what acceleration can it attain if it is
towing another car of equal mass?
(a) 2 m/sec2
(b) 0.5 m/sec2
(c) 1 m/sec2
(d) 4 m/sec2
(e) 0 m/sec2
3. The cyclist has a mass of 50 kg and is accelerating at 0.9 m/s 2. What is the size of the
unbalanced force F acting on the cyclist?
(a) 45 N
(b) 50 N
(c) 36 N
(d) 5.9 N
(e) 23 N

.The car has an acceleration of 4 m/s2 and a mass of 800 kg .4


?hat is the size of the unbalanced force F acting on the car

N 3000

a)

N 3200

(b)

N 2140

(c)

N 2000

(d)

N 4000

(e)

A truck of mass 5000 kg is travelling at 15 m/s when it brakes suddenly. The unbalanced .5
. force F acting on the truck when it is braking is 6000 N
?What is the acceleration of the truck
m/s 2 4.3

(a)

m/s 2 1.2

(b)

m/s 2 2.3

(c)

m/s 2 4.1

(d)

m/s 2 1.7

(e)

6. Two forces act on a parachutist during a drop. One force is the weight W of
the parachutist. The other force is the upwards pull P from the parachute
harness on the parachutist. The parachutist has a mass of 50 kg. What is the
acceleration of the parachutist?
(a) 1m/s 2
(b) 2 m/s 2
(c) 3m/s 2
(d) 4 m/s 2
(e) 5 m/s 2
7. A shopping trolley and its contents have a mass of 20 kg. The trolley is pushed with a
force P. The friction force acting on the trolley is 20 N. The acceleration of the trolley is 0.5
m/s2. What is the size of force P?
(a) 30 N
(b) 20 N
(c) 400 N
(d) 70N
(e) 40N
8. A rightward force of 302 N is applied to a 28.6-kg crate to accelerate it across the floor.
The
coefficient of friction between the crate and the floor is 0.750. Determine the acceleration
of the crate.
(a) 3.2 m/s .
(b) 4.2 m/s .
(c) 1.1 m/s .
(d) 5.1 m/s .
(e) 3.1 m/s .
9. During a football workout, two linemen are pushing the coach on the sled. The
combined mass of the sled and the coach is 300. kg. The coefficient of friction between
the sled and the grass is 0.800.The sled accelerates at a rate of 0.580 m/s/s. Determine
the force applied to the sled by the lineman.
(a) 2000 N
(b) 3500 N
(c) 4526 N
(d) 2006 N
(e) 2526 N
2
2
2
2
2

10. A 405-N rightward force is use to drag a large box across the floor with a constant
velocity of 0.678m/s. The coefficient of friction between the box and the floor is 0.795.
Determine the mass of the box.
(a) 58 kg
(b) 52 kg.
(c) 45 kg
(d) 65 kg
(e) 96 kg
11. A 6.58 x 103 N upward tension force is exerted on a 521-kg downward-moving freight
elevator. Determine the acceleration of the elevator.
(a) 8.83 m/s .
(b) 5.83 m/s .
(c) 4.83 m/s .
(d) 3.83 m/s .
(e) 2.83 m/s .
2
2
2
2
2

12. A basketball star exerts a force of 3225 N (average value) upon the gym floor in order
to accelerate his 76.5-kg body upward. Determine the final speed of the player if the force
endures for a time of 0.150 seconds.
(a) 4.85 m/s.
(b) 5.85 m/s.
(c) 3.85 m/s.
(d) 1.85 m/s.
(e) 2.85 m/s.
13. At the end of the Giant Drop free fall ride, riders experience a large upward normal
force to bring their falling bodies to a stop. Determine the normal force value required to
accelerate a 52.1-kg physics student with an upward acceleration of 27.4 m/s/s.
(a) 1938 N.
(b) 2665 N
(c) 3038 N
(d) 4038 N
(e) 5038 N
14. A hockey player accelerates a puck (m = 0.167 kg) from rest to a velocity of 50.0 m/s
in 0.0121 sec. Determine the acceleration of the puck and the force applied by the hockey
stick to the puck. Neglect resistance forces.
(a) 69 N
(b) 50 N
(c) 52 N
(d) 65 N
(e) 35 N
15. A falling skydiver is accelerating in the downward direction at 3.29 m/s/s. The mass of
the
skydiver (including parachute gear) is 67.2 kg. Determine the air resistance force on the
skydiver (and accompanying parachute).
(a) 437 N.
(b) 658 N
(c) 421 N
(d) 369 N
(e) 201 N
16. A 67.2-kg falling skydiver opens his parachute and instantly slows down at a rate of
7.20 m/s/s. Determine the air resistance force on the skydiver (and accompanying
parachute).
(a) 438.84 N.
(b) 658.8 N
(c) 5384 N
(d) 2345 N
(e) 1142 N

17. A little car has a maximum acceleration of 2.57 m/s2. What is the new
maximum acceleration of the little car if it tows another car that has the
same mass?
(a) 2.236N
(b)30.254 N
(c) 5.253 N
(d)4.236 N
(e) 1.285 N
18. A cartoon plane with four engines can accelerate at 8.9 m/s2 when one
engine is running. What is the acceleration of the plane if all four engines
are running and each produces the same force?
(a) 30.2 m/s2
(b)45.3 m/s2
(c) 63.25 m/s2
(d)35.6 m/s2
(e) 55.236 m/s2
19. A rocket accelerates in a space at a rate of "1 g." The rocket exerts a
force of 12,482 N. Later in flight the rocket exerts 46,458 N.
What is the rocket's new acceleration in "g's?"

(a) 4.72 g`s


(b)2. 52 g`s
(c) 3.729g`s
(d)1.752g`s
(e) 5.752g`s
( Questions 20- 21) A block of mass 2m is suspended by a string, the other end of which is
passed over a pulley of negligible mass and friction and tied to a block of
mass m.
20The acceleration of the system is
a) 13g
b) 12g
c) 23g
d) g
e) 43g

21. The tension in the string is


a) 13mg
b) 12mg
c) 23mg
d) mg
e) 43mg
22. An object of mass m is at rest on an inclined plane as shown
above. The inclined plane forms an angle with the horizontal.
The coefficient of static friction between the object and the plane
is . Which of the following diagrams correctly shows the
forces acting on the object?

23. A 20 N bucket is at the bottom of a 9 m deep well and is initially at rest. The bucket ewtons
Second Law & Use kinematics to find the acceleration of the bucket: 1
is then pulled to the top of the well by a string that exerts a constant tension force, such that it
reaches the top in 3.0 s. During this interval, the tension in the string is
a) 4 N
b) 6 N
c) 20 N
d) 24 N

e) 40 N

24. An object of mass m is pushed to the right by a force


F that forms an angle with the horizontal as shown. The
object moves with constant velocity. The coefficient of
kinetic friction between the object and the surface is

25 . Murphy weighs 75 kg. He is holding the end of a rope which passes


over a smooth pulley. A barrel of bricks is tied to the other end of
the rope. The barrel of bricks weighs 100 kg. Murphy begins to
accelerate towards the pulley, 80 meters above his head! What
is Murphys speed when his head hits the pulley?
(a) 1.4m/s
(b)2.3 m/s
(c) 4.1 m/s
(d)1.96 m/s
(e) 2.12 m/s
26 .A body with mass 20 kg is sitting on a frictionless
100
surface. A force of
magnitude 100 Newtons presses down on theNbody at an angle of 30 from the
vertical. What is the magnitude of the acceleration of the body?

20
kg 30
(a) 5 m/s2
(b) 4.45 m/s2
(c) 2.5 m/s2
(d) 3.4 m/s2
(e) 1.26 m/s2
27. A body of mass kg is placed on a smooth plane inclined to the horizontal at
an angle of 30, then left to move. Find also the magnitude of the force of
reaction of the plane on the body.
(a) 2.4N
(b) 3.4 N
(c) 5.4N
(d) 0.23N
(e) 5.9 N
28. A string passing round a small smooth pulley carries at its free ends bodies of

mass

1
1
2
5

kg. Determine the pressure on the pulley.

(a) 6.2N
(b) 5.6N
(c) 3.5N
(d) 4.36N
(e) 8.21N

29. A metal cube of mass 0.1 kg slides along a surface in a straight line with an
initial velocity of 200 cm/sec. The cube comes to a stop after 10 seconds. Find the
total resistance force to the motion of the cube, given that this resistance
remained constant all the time.
(a) 2300 Dyne
(b) 4555 Dyne
(c) 3000 Dyne
(d) 0.2 Dyne
(e) 2000 Dyne
30. A bullet of mass 25 gm and moving with velocity 200 m/sec. is fired at a
fixed barrier. The bullet moves inside the barrier for 5 cm, until it stops.
Find the resistance force of the barrier to the motion of the bullet, given
that this resistance remained constant all the time.
31. The force required to accelerate a 2-kg mass at 4 m/s2 is
a) 6 N.
b) 2 N.
c) 8 N.
d) 16 N.
32. A force of F newtons will give an object with a mass of M an acceleration
of A. The
same force will give a mass of 2 M an acceleration of
a) A/2.
b) 2A.
c) A.
d) A/4.
33. On the planet Gamma a 4.0-kg mass experiences a gravitational force of
24 N.
What is the acceleration due to gravity on Gamma?
a) 0.17 m/s2
b) 6 m/s2
c) 9.8 m/s2
d) 96 m/s2
34. A cart is uniformly accelerating from rest. The force on the cart must be
a) decreasing.
b) zero.
c) constant.
d) increasing.
35. In the graph below, the
acceleration of an object is plotted
against the unbalanced
force applied. What is the mass of the
object?
a) 0.5 kg
b) 2 kg
c) 4 kg
d) 0.2 kg


^
36 .A body of mass 4 kg is moving under the effect of a force F = x i
(measured in Newtons) where

i^

and

^j

^
+y j

are two orthogonal unit vectors. At

any time, t, the displacement vector of the body

^ ( 2 t 2 ) ^j
S =( 6 t 2 +5 t ) i+
. Find x

and y ?
(a) X= 13 , Y = 25
(b) X=32 , Y = 16
(c) X= 13 , Y = 25
(d) X=48 , Y = 16
(e) X=16 , Y = 64

37 . A box, of mass 6 kg, is sliding along a rough horizontal table. It is connected to


another box of mass 4 kg, via a light inextensible string, which passes over a smooth
light pulley (as shown in the diagram) Given that the coefficient of sliding friction
between the table and the box is 0.3, what is the tension in the string?
(a) 18N
(b) 15N
(c) 23 N
(d) 42N
(e) 31N

38. A light inextensible string passes over a smooth light pulley. At each end of the string there is a
particle. Particle B has a mass of 8 kg and particle C has a mass of 2 kg as shown in the diagram. The
particles are released from rest with the string taut. Calculate the tension in the string
(a) 18N
(b) 15N
(c) 23 N
(d) 42N
(e) 31N

39. .A 6.58 x 103 N upward tension force is exerted on a 521-kg downward-moving


freight elevator. Determine the acceleration of the elevator.
(a) 1.83 m/s .
2

(b) 3.2 m/s

(c) 3.2 m/s

(d) 2.83 m/s


(e) 3.2 m/s

40. Two blocks of mass m and nm are hanging over a pulley as shown in the figure. Consider string
and pulley to be mass-less and friction absent everywhere in the arrangement. If n>1 and
acceleration of the blocks is g/3, then value of n is :

(a)32
(b)53
(c)3
(d)2
(e )4
1.
6.

2.
b

11.d
16.c
21.e
26.c
31.b
36.d

7.

3.

4.

5.

8.

9.

10. b

12. a

13. a

14. a

15. a

17. e

18. d

19. c

20. a

22. d

23. d

24. e

25. a

27. a

28. b

29. c

30.

32. a

33. b

34. c

35. a

37. e

38. e

39. d

40. d