Você está na página 1de 8

04/07/2016 100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdfANALOGELECTRONICSQuestions

EngineeringInterviewQuestions.com
Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetypequestions,seminortopics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffreedownloadforfreshers.

www.amazon.in

HomeANALOGELECTRONICSQuestions100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdf

100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdf
BiDirectionalAmplifiers
Tetra,UHF,VHF,PublicSafetyBDAsLowCost,Quick
LeadTime

Adsby Google

DownloadBookPDF
InterviewQuestionsPDF
QuestionsandAnswers

ANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswers:
1.Theearlyeffectinabipolarjunctiontransistoriscausedby
A.fastturnon
B.fastturnoff
C.largecollectorbasereversebias
D.largeemitterbaseforwardbias

2.MOSFETcanbeusedasa
A.currentcontrolledcapacitor
B.voltagecontrolledcapacitor
C.currentcontrolledinductor
D.voltagecontrolledinductors

3.ThermalrunawayisnotpossibleinFETbecauseasthetemperatureofFETincreases
A.themobilitydecreases
B.thetransconductanceincreases
C.thedraincurrentincreases
D.noneoftheabove

4.AsourcefollowerusinganFETusuallyhasavoltagegainwhichis
A.greaterthan+100
B.slightlylessthanunitybutpositive
C.exactlyunitybutnegative
D.about10

5.Adifferentialamplifierhasadifferentialgainof20,000.CMRR=80dB.Thecommonmode

http://engineeringinterviewquestions.com/analogelectronicsquestionsanswerspdf/ 1/8
04/07/2016 100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdfANALOGELECTRONICSQuestions

gainisgivenby
A.2
B.1
C.1/2
D.0

6.TheapproximateinputimpedanceoftheOPAMPcircuitwhichhas
Ri=10k,Rf=100k,RL=10k
A.
B.120k
C.110k
D.10k

7.AnOPAMPhasaslewrateof5V/S.ThelargestsinewaveO/Pvoltagepossibleata
frequencyof1MHZis
A.10 volts
B.5voltsC.5/ volts
D.5/2 volts

8.AchangeinthevalueoftheemitterresistanceReinadifferentialamplifier
A.affectsthedifferencemodegainAd
B.affectsthecommonmodegainAc
C.affectsbothAdandAc
D.doesnoteffecteitherAdandAc
OBJECTIVEQUESTIONSINANALOGELECTRONICS

9.Adifferentialamplifierisinvariablyusedinthei/pstageofallOPAMPs.Thisisdome
basicallytoprovidetheOPAMPswithaveryhigh
A.CMRR
B.bandwidth
C.slewrate
D.openloopgain

10.TheeffectivechannellengthofaMOSFETinasaturationdecreaseswithincreasein
A.gatevoltage
B.drainvoltage
C.sourcevoltage
D.bodyvoltage

11.Whichofthefollowingisnotassociatedwithapnjunction
A.junctioncapacitance
B.chargestoragecapacitance
C.depletioncapacitance
D.channellengthmodulation

12.Inapnjunctiondiodeunderreversebias,themagnitudeofelectricfieldismaximumat
A.theedgeofthedepletionregiononthepside
B.theedgeofthedepletionregiononthenside
C.thepnjunction
D.thecenterofthedepletionregiononthenside

13.AnnchannelJFEThasIDSS=2mA,andVp=4v.Itstransconductancegm=inmA/V)foran
appliedgatetosourcevoltageVGS=2vis
A.0.25
B.0.5

http://engineeringinterviewquestions.com/analogelectronicsquestionsanswerspdf/ 2/8
04/07/2016 100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdfANALOGELECTRONICSQuestions

C.0.75
D.1

14.Inacommonemitter,unbypassedresisterprovides
A.voltageshuntfeedback
B.currentseriesfeedback
C.negativevoltagefeedback
D.positivecurrentfeedback

15.AconstantcurrentsignalacrossaparallelRLCcircuitsgivesano/pof1.4vatthesignal
frequencyof3.89KHZand4.1KHZ.Atthefrequencyof4KHZ,theo/pvoltagewillbe
A.1v
B.2v
C.1.4v
D.2.8v

16.ClassABoperationisoftenusedinpowerlargesignal)amplifiersinorderto
A.getmaximumefficiency
B.removeevenharmonics
C.overcomeacrossoverdistortion
D.reducingcollectordissipation
OBJECTIVEQUESTIONSINANALOGELECTRONICS

17.ThebandwidthofanRFtunedamplifierisdependenton
A.Qfactorofthetunedo/pcircuit
B.Qfactorofthetunedi/pcircuit
C.Quiescentoperatingpoint
D.Qfactoroftheo/pandi/pcircuitsaswellasquiescentoperatingpoint

18.If=0.98,Ico=6AandI=100Aforatransistor,thenthevalueofIcwillbe
A.2.3mA
B.3.2mA
C.4.6mA
D.5.2mA

19.TheMOSFETswitchinitsonstatemaybeconsideredequivalentto
A.resistor
B.inductor
C.capacitor
D.battery

20.MostofthelinearICsarebasedonthetwotransistordifferentialamplifierbecauseofits
A.inputvoltagedependentlineartransfercharacteristic
B.highvoltagegain
C.highinputresistance
D.highCMRR

21.Negativefeedbackinanamplifier
A.Reducesgain
B.Increasefrequency&phasedistortion
C.Reducesbandwidth
D.Increasesnoise

22.Adcpowersupplyhasnoloadvoltageof30v,andafullloadvoltageof25vatfullload
currentof1A.Itsoutputresistance&loadregulation,respectivelyare

http://engineeringinterviewquestions.com/analogelectronicsquestionsanswerspdf/ 3/8
04/07/2016 100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdfANALOGELECTRONICSQuestions

A.5&20%
B.25&20%
C.5&16.7%
D.25&16.7%

23.Thecurrentgainofabipolartransistordropsathighfrequenciesbecauseof
A.Transistorcapacitances
B.Highcurrenteffectsinthebase
C.Parasiticinductiveelements
D.Theearlyeffect
OBJECTIVEQUESTIONSINANALOGELECTRONICS

24.TheidealOPAMPhasthefollowingcharacteristics.
A.Ri=,A=,R0=0
B.Ri=0,A=,R0=0
C.Ri=,A=,R0=
D.Ri=0,A=,R0=

25.AnnpnBJThasgm=38mA/v,c=1014F,c=1013FandDCcurrentgain0=90.Forthis
transistorfT&fare
A.fT=1.64x108Hz&f=1.47x1010Hz.
B.fT=1.47x1010Hz&f=1.64x108Hz
C.fT=1.33x1012Hz&f=1.47x1010Hz
D.fT=1.47x1010Hz&f=1.33x1012Hz

ANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdf::

26.A741typeOPAMPhasagainbandwidthproductof1MHz.Anoninvertingamplifier
usingthisopamp&havingavoltagegainof20dbwillexhibit3dbbandwidthof
A.50KHz
B.100KHz
C.1000/17KHz
D.1000/7.07KHz

27.AnamplifierusinganopampwithslewrateSR=1v/sechasagainof40db.ifthisamplifier
hastofaithfullyamplifysinusoidalsignalsfromdcto20KHzwithoutintroducinganyslewrate
induceddistortion,thentheinputsignallevelmustnotexceed
A.795mV
B.395mV
C.795mV
D.39.5mV

28.Inthedifferentialvoltagegain&thecommonmodevoltagegainofadifferentialamplifier
are48db&2dbrespectively,thenitscommonmoderejectionratiois
A.23dB
B.25dB
C.46dB
D.50dB

29.Generally,thegainofatransistoramplifierfallsathighfrequenciesduetothe
A.InternalCapacitanceofthedevice
B.Couplingcapacitorattheinput
C.Skineffect
D.Couplingcapacitorattheoutput

http://engineeringinterviewquestions.com/analogelectronicsquestionsanswerspdf/ 4/8
04/07/2016 100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdfANALOGELECTRONICSQuestions

30.Anamplifierwithoutfeedbackhasavoltagegainof50,inputresistanceos1K&Output
resistanceof2.5K.Theinputresistanceofthecurrentshuntnegativefeedbackamplifierusing
theaboveamplifierwithafeedbacikfactorof0.2is
A.1/11K
B.1/5K
C.5K
D.11K
OBJECTIVEQUESTIONSINANALOGELECTRONICS

31.TheactionofJFETinitsequivalentcircuitcanbestberepresentedasa
A.CurrentcontrolledCurrentsource
B.Currentcontrolledvoltagesource
C.Voltagecontrolledvoltagesource
D.voltagecontrolledcurrentsource

32.Threeidenticalamplifierswitheachonehavingavoltagegainof50,inputresistanceof1K
&outputresistanceof250,arecascaded.Theopencircuitvoltagegainofcombinedamplifier
is
A.49dB
B.51dB
C.98dB
D.102dB

33.AnidealOPAMPisanideal
A.CurrentcontrolledCurrentsource
B.Currentcontrolledvoltagesource
C.Voltagecontrolledvoltagesource
D.voltagecontrolledcurrentsource

34.Inafullwaverectifierusingtwoidealdiodes,Vdc&Vmarethedc&peakvaluesofthe
voltagerespectivelyacrossaresistiveload.IfPIVisthepeakinversevoltageofthediode,then
theappropriaterelationshipsforthisrectifieris.
A.Vdc=Vm/,PIV=2Vm
B.Vdc=2Vm/,PIV=2vm
C.Vdc=2Vm/,PIV=Vm
D.Vdc=Vm/,PIV=Vm

35.Thecascadeamplifierisamultistageconfigurationof
A.CCCB.
B.CECB
C.CBCC
D.CECC

36.ThecurrentgainofaBJTis
A.gmr0
B.gm/r0
C.gmr
D.gm/r

37.Themostcommonlyusedamplifierinsample&holdcircuitsis
A.Aunitygainnoninvertingamplifier
B.Aunitygaininvertingamplifier
C.Aninvertingamplifierwithagainof10
D.Aninvertingamplifierswithagainof100
OBJECTIVEQUESTIONSINANALOGELECTRONICS

http://engineeringinterviewquestions.com/analogelectronicsquestionsanswerspdf/ 5/8
04/07/2016 100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdfANALOGELECTRONICSQuestions

38.TopreventaDCreturnbetweensourceandload,itisnecessarytouse

A.resistorbetweensourceandload
B.inductorbetweensourceandload
C.capacitorbetweensourceandload
D.eitherA.orB.

39.Introducingaresistorintheemitterofacommonamplifierstabilizesthedcoperatingpoint
againstvariationsin
A.Onlythetemperature
B.onlytheofthetransistor
C.BothTemperature&
D.Noneoftheabove

40.VoltageSeriesfeedbackalsocalledseriesshuntfeedback)resultsin
A.Increaseinbothinput&outputimpedances
B.Decreasesinbothinput&outputimpedances
C.Increaseininputimpedance&decreasesinoutputimpedance
D.Decreaseininputimpedance&increaseinoutputimpedance

41.Theencapsulationoftransistorisnecessaryfor

A.preventingradiointerference
B.preventingphotoemissioneffects
C.avoidinglossoffreeelectrons
D.mechanicalruggedness

Answer:D

42.Inatransistorleakagecurrentmainlydependson

A.dopingofbase
B.sizeofemitter
C.ratingoftransistor
D.temperature

Answer:D

43.InaCBamplifierthemaximumefficiencycouldbe

A.99%
B.85%
C.50%
D.25%

Answer:D

44.Whenatransistorisconnectedincommonemittermode,itwithhave

A.negligibleinputresistanceandhighoutputresistance
B.highinputresistanceandlowoutputresistance
C.mediuminputresistanceandhighoutputresistance
D.lowinputresistanceaswellasoutputresistance

Answer:C

http://engineeringinterviewquestions.com/analogelectronicsquestionsanswerspdf/ 6/8
04/07/2016 100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdfANALOGELECTRONICSQuestions

45.Inallbasedriveramplifiers

A.accollectorvoltageis180outofphasewithacbasevoltage
B.acemittervoltageis180outofphasewithacbasevoltage
C.accollectorvoltageisinphasewithacbasevoltage
D.noneoftheabove

Answer:A

46.Thehorizontalinterceptofdcloadlineisthesameasideal

A.cutoffpoint
B.saturationpoint
C.operatingpoint
D.quasisaturationpoint

Answer:A

47.Inderivingacequivalentcircuitforanamplifiercircuitweshortcircuit

A.allresistors
B.alltransistors
C.allinductors
D.allcapacitors

Answer:D

48.Whichofthefollowingstatementsisfalse?

A.Pushpullsignalsareequalandoppositeinphase
B.ClassABoperationcannotbeusedforapushpullaudiopoweroutputphase
C.Apushpulloutputtransformerhasacentretappedprimary
D.Alloftheabove

Answer:B

49.Whichofthefollowingamplifiercircuitusingjunctiontransistorhasthebestgain?

A.Commonbase
B.Commonemitter
C.Commoncollector
D.Allhavethesamegain

Answer:B

50.Inanopampdifferentiator

A.theamplitudeofoutputisproportionaltorateofchangeofinput
B.theamplitudeofoutputisproportionaltoinput
C.outputoccurswheninputisfiniteandconstant
D.polarityofinputandoutputisthesame

Answer:A

Answers:1.C2.B3.A4.A5.A6.D7.D8.B9.A10.B11.D12.C
13.B14.C15.B16.C17.A18.D19.C20.D21.A22.B23.A
24.A25.B26.B27.C28.C29.A30.A31.D32.C33.B

http://engineeringinterviewquestions.com/analogelectronicsquestionsanswerspdf/ 7/8
04/07/2016 100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdfANALOGELECTRONICSQuestions

34.B35.B36.C37.B38.C39.C40.C.

ANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdffreedownload::

IWILLUPDATEREMAININGQUESTIONSASSOONASEARLY>KEEPINTOUCH

PowerCapacitor
EPCOSManufacturerofelectronic
components,modulesandsystems

ThisentrywaspostedinANALOGELECTRONICSQuestionsandtagged100TOPANALOGELECTRONICSQuestionswithAnswers.Bookmarkthepermalink.

3Responsesto100TOPANALOGELECTRONICSQuestionsandAnswerspdf

premilakumarisays:
June25,2016at9:52am

Itsveryhelpfullformethankusir
Reply

kulkdeepsays:
June24,2016at4:01am

hi
Reply

premilakumarisays:
June25,2016at9:52am

Hisir
Reply

EngineeringInterviewQuestions.com[LABVIVAMANUALSMCQsSEMINARTOPICSGATECATSYLLABUSONLINEQUIZTESTOBJECTIVETYPEQUESTIONSANDANSWERSPDFDOWNLOAD]

Terms&Conditions|PrivacyPolicy|Contactus|Aboutus

http://engineeringinterviewquestions.com/analogelectronicsquestionsanswerspdf/ 8/8