Você está na página 1de 15

INGLS MDULO 6

PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

DEMONSTRATIVE PRONOUNS, NUMERALS AND INDEFINITE ARTICLES

1. DEMONSTRATIVE PRONOUNS PRONOMES DEMONSTRATIVOS


Pronomes demonstrativos (Demonstrative Pronouns) fazem referncia a objeto(s) ou pessoa(s) dentro do
contexto em que se encontram.
SINGULAR PLURAL

This These
isto, este, esta estes, estas

That Those
isso, esse, essa esses, essas
aquilo, aquele, aquela aqueles, aquelas

Ex:
This building is very old.
That car is from Italy.
These students are prepared for the test.
Those soldiers are going to Iraq next week.

Usamos os pronomes demonstrativos para fazer referncia de algum ou algo dentro de um contexto.
Ex:
Near So Paulos Luz station there is a cracolndia. The police doesnt have control over this. (O pronome this
faz referncia cracolndia. )
I dont like these oranges. I prefer those ones. (those refere-se a organges.)

1
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

2. NUMERALS

CARDINAL NUMBERS NMEROS CARDINAIS


Os nmeros cardinais so escritos da seguinte forma:
0 zero/oh 26 twenty-six
1 one 27 twenty-seven
2 two 28 twenty-eight
3 three 29 twenty-nine
4 four 30 thirty
5 five 40 forty (no "u")
6 six 50 fifty
7 seven 60 sixty
8 eight 70 seventy
9 nine 80 eighty
10 ten 90 ninety
11 eleven 100 a/one hundred
12 twelve 101 a hundred and one
13 thirteen 110 a hundred and ten
14 fourteen 120 a hundred and twenty
15 fifteen 200 two hundred
16 sixteen 1,000 a/one thousand
17 seventeen 1,001 a thousand and one
18 eighteen 1,010 a thousand and ten
19 nineteen 2,000 two thousand
20 twenty 10,000 ten thousand
21 twenty-one 11,000 eleven thousand
22 twenty-two 100,000 a/one hundred thousand
23 twenty-three 1,000,000 a/one million
24 twenty-four 2,000,000 two million
25 twenty-five 1,000,000,000 a/one billion

2
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

Os nmeros acima de 100 podem ser escritos da seguinte forma.


Ex:
203 two hundred and three (AE: two hundred three) ingls americano
622 six hundred and twenty-two (AE: six hundred twenty-two) ingls americano
1,803 one thousand, eight hundred and three (AE: one thousand, eight hundred three)
2,840 two thousand, eight hundred and forty (AE: two thousand, eight hundred forty)

Os nmeros com quarto algarismos terminados em 00 podem ser escritos da seguinte forma.
Ex:
1800 eighteen hundred
5200 fifty hundred

Quando nos referimos aos anos, podemos dividir em duas partes. Em caso do ano terminar em 00, a segunda
parte fala-se hundred
Ex:
1058 tem fifty-eight
1822 eighteen twenty-two
1900 nineteen hundred

H duas formas de escrever anos terminados em 01 a 09 antes de 2000.


Ex:
1901 nineteen hundred and one/nineteen oh one

Os anos 2000 escrevemos da seguinte forma.


Ex:
2000 two thousand
2006 two thousand and six (AE: two thousand six)
2015 two thounsand and fifteen (AE: two thounsand fifteen)

Os nmeros referentes a voo ou quarto de hotel podem ser ditos assim.


Ex:
110 one ten (or 'one one oh')
1248 twelve forty-eight
2503 twenty-five oh three
3050 three oh five oh/thirty fifty
3
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

Quanto aos nmeros na casa dos milhes, podemos expressar assim.


Ex:
1,412,605 one million four hundred (and) twelve thousand six hundred (and) five
2,760,300 two million seven hundred (and) sixty thousand three hundred

Os nmeros decimais.
Ex:
0.5 zero point five/point five
0.25 zero point twenty five/point twenty five
0.05 zero point zero five/point zero five
2.95 two point nine five

As fraes em ingls.
Ex:
1 one-half / a half
2
1 one-third
3
1 one fourth /one quarter / a quarter
4
1 one twelfth
12

As porcentagens.
Ex:
5% five percent
25% twenty-five percent
100% one hundred percent / a hundred percent

Em relao s medidas.
Ex:
60m sixty meters s (sessenta metros)
25km/h twenty-five kilometers per hour (vinte e cinco quilometros por hora)
11ft eleven feet (onze ps)
3L two liters (trs litros )
2in two inches (duas polegadas )

4
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

ORDINAL NUMBERS NMEROS ORDINAIS


1st first 21st twenty-first
2nd second 22nd twenty-second
3rd third 23rd twenty-third
4th fourth 24th twenty-fourth
5th fifth 30th thirtieth
6th sixth 31st thirty-first
7th seventh 40th fortieth
8th eighth 50th fiftieth
9th ninth 60th sixtieth
10th tenth 70th seventieth
11th eleventh 80th eightieth
12th twelfth 90th ninetieth
13th thirteenth 100th one hundredth
14th fourteenth 101st one hundred and first
15th fifteenth 200th two hundredth
16th sixteenth 203rd two hundredth and third
17th seventeenth 1,000th one thousandth
18th eighteenth 1,000,000th one millionth
19th nineteenth 1,000,000,000th one billionth
20th twentieth 1,000,000,000,000th one trillionth

Usamos os nmeros ordinais com ttulos.


Ex:
Charles II Charles the Second
Henry VIII Henry the Eighth
Elizabeth II Elizabeth the Second

Com datas.
Ex:
Fifteenth of April / 15th April
Its June the first / June 1st
My birthday is the 28th of October.

5
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

No sentido de identificar posies ou ordem.


Ex:
My apartment is on the tenth (10th ) floor.
Joo came fist (1st ) in the race.
His car is the third (3rd )from here to there.
So Paulo is the first (1st) city in Brazil in terms of inhabitants.

3. INDEFINITE ARTICLES ARTIGOS INDEFINIDOS A/AN UM/UMA


Os artigos indefinidos so utilizados somente antes de substantivos contveis no singular. O artigo indefinido
a usado antes de palavras que comeam com uma consoante ou som de consoante e o artigo indefinido
an usado antes de palavras que iniciam com vogal ou som de vogal.
Ex:
Thiago is a student we all admire.
Can I have an apple, please?
Pedro caught a mouse in the back yard.
I enrolled my children at a new school.
He is a very nice boy.
An elephant crossed the street.
My mother always take an umbrella in her bag.
An old woman fell down on the street.

O emprego correto de a e an, no entanto, baseia-se no som da letra seguinte, no em sua forma escrita.
Ex:
a European, a university, a uniform, a U-turn (som de you)
an uncle, an undestroyable ship (no soam como you)
a one-way street, woman (som de w)
an orange, an orphan (som comum de o)
a home, a huge fire, a house (som de r gutural)
an hour, an heir, an honour (o h no pronunciado, portanto o incio com vogal)

Usamos os artigos indefinidos tambm em expresses numricas.


Ex:
a dozen, half a dozen, a couple, a hundred, a thousand, a million, a dollar, a girl (one girl).

Usamos tambm em expresses indicativas de durao de tempo, de preo e de velocidade (seven days a
week, twenty-four hours a day, 50 reais a kilo, fifty miles an hour, etc.).
6
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

EXERCCIOS DE COMBATE

1. (UFAL) If you're planning a trip abroad __________ summer, don't forget to buy your tickets soon.
a) a
b) an
c) the
d) this
e) that

2. (MACKENZIE) Choose the correct alternative:


"Aquele o Tim perto da porta?"
"No, Tim o que est na janela."
a) "Is these Tim by the door?"
"No, Tim is the one at the window."
b) "are that Tim by the door?"
"No, Tim is the one at the window."
c) "Is those Tim by the door?
"No, Tim is that one at the window."
d) "Is this Tim by the door?"
"No, Tim is that one at the window."
e) "Is that Tim by the door?"
"No, Tim is the one at the window."

3. (UFSM) Stars do this. Sports do this. Judges in the highest courts do this. Let's do this: the such yoga thing.
Observe que o "this" se repete. A que se refere?
a) Stars.
b) Sports.
c) Judges.
d) India.
e) Yoga.

7
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

4. (UNESP) Assinale a alternativa correta:


_________organisms pose no danger to human life.
a) A
b) An
c) Those
d) That
e) This

5. (ITA) The defenders of Normandy were not the best of Hitler's army. Those were in Russia and Italy, as well
as in France, but on the other side of the Seine, the Pas-de-Calais, which the Germans thought the more likely
invasion target.
O pronome demonstrativo "those" faz referncia aos:
a) Soldados escalados para a defesa da Normandia.
b) Soldados soviticos da sia Central.
c) Soldados mais adestrados do exrcito de Hitler.
d) Soldados das divises estacionrias.
e) Soldados russos, italianos e franceses.

6. (UEL) Assinale a letra correspondente alternativa que preenche corretamente a lacuna da frase
apresentada:
________ is the money you lent to me. Thank you very much!
a) Many
b) None
c) Those
d) These
e) This

7. (CESGRANRIO) Those in: "Those are the texts where the possibilities of linguistic error are minimal" could
be replaced by:
a) that
b) Much
c) Little
d) This
e) These

8
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

8. (EPCAR) Websters dictionary is now in its 11th edition. The full form of the underlined item is
a) eleven
b) eleventy
c) eleventh
d) elevenst

9. (FEI) Indique o ordinal referente a "four":


a) forty
b) fourteen
c) fourteenth
d) fourth
e) fortieth

10. (FUVEST) Reescreva a frase colocando por extenso os numerais, na sua forma ordinal:
Her __________ (21) birthday will be on the __________ (11).
a) Her twenty-first birthday will be on the eleventieth.
b) Her twenty-one birthday will be on the eleven.
c) Her twenty-first birthday will be on the eleven.
d) Her twenty-one birthday will be on the eleventh.
e) Her twenty-first birthday will be on the eleventh.

11. (JFS) Marque a alternativa que possui os resultados corretos das operaes abaixo:
29=?
14 11 = ?
? + 4 = 16
a) eighteenth three twelve
b) eighty thirty two
c) eighteen third twelve
d) eight thirteen twenty
e) eighteen three twelve

12. (JFS) Read the following sentence and fill in the blanks meaningfully:
More than twenty __________ people were inside the stadium, but __________ more were outside because
they didnt get to buy the tickets in time.
a) thousand hundreds
9
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

b) thousands hundreds
c) thousand thousand
d) hundred thousand
e) hundreds hundreds

13. ( ITA) A alternativa que corretamente preenche as lacunas I, II e III de:


1. Five from six leaves I.
2. Two into eight goes II times.
3. The third power of two is III.
:
a) 30; 8; 10
b) 11; 10; 10
c) 30; 12; 8
d) 1; 4; 8
e) 1; 8; 1

14. (PUC-CAMP) Assinale a letra correspondente alternativa que preenche corretamente a lacunas da frase
apresentada.
Fred: I've been thinking of buying __________ .
Sam: Really? Which make are you considering?
Fred: That doesn't matter as long as __________ is economical.
a) a car - some car
b) a car - the car
c) some car - car
d) the car - a car
e) car - a car

15. (UFPB) Read this sentence:


"_________ good idea is _________ good idea, whether it's done in ________ one, ________ three or 33
countries."
It is completed by the following sequence:
a) A / no article / the / the
b) no article / no article / a / a
c) The / the / no article / no article
d) A / a / no article / no article
e) The / no article / a / no article
10
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

16. (UNITAU) Assinale a alternativa que corresponde sequncia na qual se inclui um uso inadequado do
artigo em ingls:
a) a watch; a pity; an orange
b) an umbrella; a real effort; a year
c) a small plane; an idea; a whale
d) a one-man show; an university; a private investigator
e) an egg; an uncle; a book.

17. (PUC-RS) The indefinite article, as in "a $4.5 million (...) bridge" (ref.1), is used INCORRECTLY in
a) a $1.6 million house.
b) a $5.9 million plan.
c) a $7.2 million jet.
d) a $10.1 million yacht.
e) a $11.5 million project.

18. (PUC-CAMP) Assinale a alternativa em que os artigo , a ou an foram incorretamente empregados:


a) The General was wearing a uniform whose buttons were all made of gold.
a) Thank you, Sir, it's an honor to me having worked with you.
c) Please, hand me a dozen eggs.
d) What will you have, a coffee, a tea or water?
e) A lot of people consider you a hero

19. (UNIBAN) Assinale a alternativa que completa corretamente a frase "In _____ Brazil, if you want to
enter _____ university you have to take _____ exam which normally takes more than _____ hour.
a) the /an /an /a
b) the / - / - / -
c) - / a / an / a
d) - / a / a / a
e) - / a / an / an

20. (UEL) Marque o item que melhor preenche as lacunas abaixo.


As her birthday is on the 25th, Ill make ______ effort to buy her a gift: she dreams of being _______
pianist, she plays the piano extremely well and it will be ______ honor for me to buy her _____
European musical instrument.
a) an / a / a / an
b) a / an / an / a
11
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

c) an / a / an / a
d) a / a / a / an
e) an / a / an / a

12
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

TEXT COMPREHENSION

TEXT 16 (MACKENZIE)
FILM SECRET NO LONGER
By Melena Ryzik

Monday, October 1, 2007


Hurry - get online, or in line, for tickets to see "Secret Sunshine" one of the New York Film Festival's most
worthwhile, and heartbreaking, selections, according to Manohla Dargis (it doesn't yet have a distributor). The
story of a young widow who moves with her son to her husband's provincial hometown, it features a
remarkable performance by Jeon Doyeon. Her "portrayal of a meek (Ref. 1) soul in torment is a tour de force,"
A.G. Scott wrote. (It also won her a Palme d'Or at Cannes.) The latest from the influential South Korean
director Lee Chang-dong, known for literate character studies that reflect global themes, it is "a provocative
study of madness and belief," writes Dennis Lim. And it's only showing today and tomorrow.
(www.nytimes.com, By Melena Ryzik)

1. According to the text


a) you can only buy tickets to see "Secret Sunshine" online.
b) Manohla Dargis is Secret Sunshine's distributor.
c) Jeon Do-yeon plays the role of a young widow in "Secret Sunshine".
d) A.O. Scott won a Palme d'Or at Cannes.
e) Lee Chang-dong is a provocative and mad director.

2. The meaning of "meek" (Ref. 1) in the text is


a) humble.
b) silly.
c) humorous.
d) carefree.
e) sick.

TEXT 17 (PUC-RIO)
TAKE THE STAIRS
"Take the stairs" is a common exercise tip in lifestyle behavior modification programs, once strictly a mainstay
of alternative health clinics and now part of everyday medicine at the country's biggest hospitals and
clinics. The
and clinics. The accessible act of bypassing the escalator or elevator can help keep off pounds and even
extend your life, according to research. As one study at Cleveland Clinic showed, covering two flights of stairs
daily can result in a loss of up to 10 pounds in a year. Other findings indicate that using the stairs 10 minutes
per day can add one to two years to your life.
(From "Seattle Times")

13
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

1. The main purpose of this passage is to:


a) present an efficient substitute for a low-fat diet.
b) criticize those who prefer to take the elevators and escalators.
c) argue that taking the stairs is the latest fashion in health clinics.
d) complain against people who do not work out on a daily basis.
e) inform people about the benefits of taking the stairs.

2. According to the passage all the following statements about "taking the stairs" are true, EXCEPT one. Mark
it:
a) Taking the stairs can make one's life longer.
b) Climbing stairs regularly can result in weight loss.
c) The use of stairs is now recommended in health treatments.
d) The advantages of taking the stairs are supported by scientific research.
e) The treatment offered by alternative health clinics is more accessible and healthier.

TEXT 18 (PUC-RS)
It is often said of this monumental example of Victorian civil engineering that it simply should never have
been built. Hundreds of navvies lost their lives as the line made hesitant progress through some of Englands
harshest terrain, while the financial costs leapt ahead at breakneck speed. But a combination of stubbornness
and a not entirely misplaced belief that a new route to Scotland could be profitable ensured that on 1 May
1876, some seven years after construction began, the first passenger train hauled itself over the north
Pennines.
Source: The Lake District brochure, published by the English Tourist Board, 1996.

VOCABULARY
navvy someone whose job is to do hard physical work (old fashioned)
haul to change someones position by pulling them

1. From the information in the text, one learns that the Victorian period in England
a) produced the most amazing constructions ever.
b) was in the eighteen hundreds.
c) introduced trains in Europe.
d) met predictable financial costs.
e) brought profits to Scotland.

14
INGLS MDULO 6
PROF. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES COLGIO NAVAL/EPCAR

GABARITO

1. D
2. E
3. E
4. C
5. C
6. E
7. E
8. C
9. D
10. E
11. E
12. A
13. D
14. B
15. D
16. D
17. E
18. D
19. E
20. C

TEXT COMPREHENSION
TEXT 16 (MACKENZIE)
1. C
2. C

TEXT 17 (PUC-RIO)
1. E
2. E

TEXT 18 (PUC-RS)
1. B

15