Você está na página 1de 11

STa RT-2 0 1 3

Scholarship & Talent Reward Test


Duration : 90 Minutes Max. Marks : 200
Please read the instructions carefully. You are allotted additional 5 minutes specifically for this purpose.

SAMPLE TEST PAPER


CLASS : XI STREAM : SCIENCE - MATHEMATICS
Write your Name and STaRT-2013 Student Registration No. in the space provided below.
Name Reg. No. 2 0 1 3

INSTRUCTIONS
A. General :
1. This Question Paper contains 50 questions. Please check before starting to attempt. The question paper
consists of 4 parts (Physics, Chemistry, Mathematics & Mental Ability).
2. Space is provided within question paper for rough work hence no additional sheets will be provided.
3. Blank paper, clipboard, log tables, slide rules, calculators, cellular phones, pagers and electronic gadgets
in any form are not allowed inside the examinaiton hall.
4. The answer sheet, a machine-gradable Objective Response Sheet (ORS), is provided separately.

DO NOT BREAK THE SEALS WITHOUT BEING


INSTRUCTED TO DO SO BY THE INVIGILATOR
5. Do not Tamper / mutilate the ORS or this booklet.
6. Do not break the seals of the question-paper booklet before instructed to do so by the invigilators.

7. SUBMIT the ORS to the invigilator after completing the test & take away the test paper with you.
8. Any student found/reported using unfair means to improve his/her performance in the test, shall be
disqualified from STaRT-2013.

B. How to fill Objective Response Sheet (ORS) for filling details marking answers:
9. Use only HB Pencil/Blue or Black ball point pen for filling the ORS. Do not use Gel/Ink/Felt pen as it might
smudge the ORS.
10. Write your STaRT-2013 Student Registration No. in the boxes given at the top left corner of your ORS with
blue/black ball point pen. Also, darken the corresponding bubbles with HB Pencil/Blue or Black ball point
pen only.
11. If any student does not fill his/her STaRT-2013 Student Registration No. correctly and properly, then his/her
ORS will not be checked/evaluated.
12. Since it is not possible to erase and correct pen filled bubble, you are advised to be extremely careful while
darken the bubble corresponding to your answer.
13. Neither try to erase / rub / scratch the option nor make the Cross (X) mark on the option once filled. Do not
scribble, smudge, cut, tear, or wrinkle the ORS. Do not put any stray marks or whitener anywhere on the
ORS.
14. If there is any discrepancy between the written data and the bubbled data in your ORS, the bubbled data will
be taken as final.

C. Question paper format and Marking scheme :


15. For each right answer you will be awarded 4 marks if you darken the bubble corresponding to the correct
answer and zero marks if no bubble is darkened. In case of bubbling of incorrect answer, minus one (1)
mark will be awarded.

Best of Luck
PART - I (PHYSICS)

Straight Objective Type


This section contains 50 questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of
which ONLY ONE is correct.

1. Acceleration of a particle under projectile motion at the highest point of its trajectory is :
(A) g (B) zero
(C) less than g (D) dependent upon projection velocity

2. Work done by all forces on a system of particles is equal to


(A) Change in kinetic energy of the system
(B) Change in potential energy of the system
(C) Change in total energy of the system
(D) Change in kinetic energy only if the forces acting are conservative.

3. A thin rod of length L and mass M is bend at the middle point O as shown in figure. Consider an axis
passing through the middle point O and perpendicular to the plane of the bent rod. Then moment of
inertia about this axis is:

(A) (2/3) mL2 (B) (1/3) mL2 (C) (1/12) mL2 (D) (1/24) mL2

(SPACE FOR ROUGH WORK)

RESONANCE PAGE-1
4. Three containers of same base area, same height are filled with three different liquids of same mass as
shown in the figure. If F1, F2, F3 are the force exerted by the liquid on the base of the container in case
I, II and III respectively, then we have the relation:

(A) F1 = F2 = F3 (B) F1 > F2 > F3 (C) F3 > F2 > F1 (D) F2 < F3 < F1

5. Temperature at which Fahrenheit and kelvin pair of scales give the same reading will be:
(A) = 40 (B) = 40 (C) = 574.25 (D) = 512.45

6. Two springs are in a series combination and are attached to a block of mass m which
is in equilibrium. The spring constants and the extensions in the springs are as shown
in the figure. Then the force exerted by the spring on the block is :
k1 k 2
(A) k k (x 1 + x 2)
1 2

(B) k 1x 1 + k 2x 2
(C) k 1x2
(D) None of these

(SPACE FOR ROUGH WORK)

RESONANCE PAGE-2
7. A cubical block of side ' a ' and density ' ' slides over a fixed inclined plane with
constant velocity ' v ' . There is a thin film of viscous fluid of thickness ' t ' between the
plane and the block . Then the coefficient of viscosity of the thin film will be :
(Acceleration due to gravity is g)

a g t sin a g t 2 sin v
(A) = (B) (C) a g t sin (D) none of these
v v

8. Figure shows the velocity time graph of a particle moving along straight
line (v is m/s and t is in seconds). Its average velocity in 20 seconds
will be :
(A) 10 m/s (B) zero

(C) 3.75 m/s (D) 7.5 m/s

9. In a cyclic process ABCA for an ideal gas. In AB, BC and CA process 50 J, 20 J and 5 J heat is supplied to
an ideal gas. In process AB internal energy of gas increases by 60 J and in process BC work done by gas is
30 J. The increase in internal energy of gas in process CA is :
(A) 50 J (B) 50 J (C) 75 J (D) 55 J

10. Consider the following statements :


(i) Young's modulus is numerically equal to the stress which will double the length of a wire
(ii) Viscosity of gases is greater than that of liquids.
(iii) The surface tension of a liquid decreases due to the presence of insoluble contamination.
The number of above statements that are true is
(A) one (B) two (C) three (D) Zero

(SPACE FOR ROUGH WORK)

RESONANCE PAGE-3
11. A massless conical flask filled with a liquid is kept on a table in a vacuum. the
force exerted by the liquid on the base of the flask is W 1. The force exerted by
the flask on the table is W 2.
(A) W 1 = W 2
(B) W 1 > W 2
(C) the force exerted by the liquid on the walls of the flask is (W 1 W 2)
(D) Both (B) and (C) are correct

12. The ratio of period of oscillation of the conical pendulum to that of the simple pendulum is. (Assume the
strings are of the same length in the two cases and is the angle made by the string with the vertical in case
of conical pendulum.)
(A) Cos (B) cos (C) 1 (D) none of these

13. A system of uniform cylinders and plates is shown in figure. All the cylinders
are identical and there is no slipping at any contact. Velocity of lower &
upper plate is V and 2V respectively as shown in figure. Then the ratio of
angular speed of the upper cylinders to lower cylinders is

(A) 3 (B) 1/3 (C) 1 (D) none of these

14. S1, S2 are two coherent sources (having initial phase difference zero) of
sound located alongx-axis separated by 4 where is wavelength of sound
emitted by them. Number of maxima located on the elliptical boundary
around it will be :

(A) 16 (B) 12

(C) 8 (D) 4

(SPACE FOR ROUGH WORK)

RESONANCE PAGE-4
15. The Vander waal equation for 1 mole of a real gas is

a
P 2 (V b) = RT
V

where P is the pressure, V is the volume, T is the absolute temperature, R is the molar gas constant and a,
b are Vander waal constants. The dimensions of a are the same as those of
(A) PV (B) PV2 (C) P2V (D) P/V

PART - II (CHEMISTRY)
16. Which of the following statements is not a correct statement about the trends when going from left to right
across the periods of peridic Table -
(A) The atoms generally become smaller in size.
(B) The number of valence electrons increases.
(C) The atoms lose their electrons more easily.
(D) The oxides become more acidic.

17. Which of the following electronic configurations indicates the biggest jump between the second and third
ionisation energy values ?
(A) 1s2 2s2 2p2 (B) 1s2 2s2 2p6 3s1 (C) 1s1 2s2 2p6 3s2 (D) 1s2 2s2 2p1

18. Maximum number of electrons that can be filled in M-shell of an atom is


(A) 9 (B) 3 (C) 18 (D) 4

(SPACE FOR ROUGH WORK)

RESONANCE PAGE-5
19. Which of the following element has highest Ist ionisation potential :
(A) Neon (B) Xenon (C) Helium (D) Sodium

20. An atom of an element has 11 protons and has a mass number 23. The nucleus of this atom contains ..........
neutrons.
(A) 11 (B) 23 (C) 12 (D) 56

21. Number of bonds present in N2 molecule :


(A) 3 (B) 1 (C) 2 (D) 4

22. Which oil is used as frother in froth floatation process ?


(A) Mustard oil (B) Coconut oil (C) Olive oil (D) Pine oil

23. Which of the following contains both ionic and covalent bond ?
(A) NaCl (B) KCN (C) CO2 (D) CH3COOH

24. 500 ml vessel contains 1.5 M each of A, B, C and D at equilibrium. If 0.5 moles each of C and D are taken

out, the value of Kc for A + B C + D will be : (at constant temperature)

1 4 8
(A) 1.0 (B) (C) (D)
9 9 9

(SPACE FOR ROUGH WORK)

RESONANCE PAGE-6
25. X ml of H2 gas effuses through a hole in a container in 5 seconds. The time taken for the effusion of the same
volume of the gas specified below under identical conditions is :
(A) 10 seconds : He (B) 20 seconds : O2
(C) 25 seconds : CO (D) 55 seconds : CO2

PART - III (MATHS)


26. Number of values of ' p ' for which the equation (p2 3p + 2) x 2 (p2 5p + 4) x + p p2 = 0 possess more
than two roots is:
(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) none

x2
27. The complete set of values of 'x' which satisfy the inequations : 5x + 2 < 3x + 8 and < 4 is
x 1
(A) ( , 1) (B) (2, 3) (C) ( , 3) (D) ( , 1) (2, 3)

28. The number of seven digit integers, with sum of the digits equal to 10 and formed by using the digits 1, 2 and
3 only, is
(A) 55 (B) 66 (C) 77 (D) 88

sin A 3 cos A 5
29. If = and = , 0 < A, B </2, then tan A + tan B is equal to
sin B 2 cos B 2
(A) 3/ 5 (B) 5/ 3 (C) 1 (D) ( 5 3 ) / 5

30. If the sum of the first 2n terms of the A.P. 2, 5, 8, ....., is equal to the sum of the first n terms of the
A.P. 57, 59, 61, ..., then n equals
(A) 10 (B) 12 (C) 11 (D) 13

(SPACE FOR ROUGH WORK)

RESONANCE PAGE-7
31. If , are the roots of quadratic equation x 2 + p x + q = 0 and , are the roots of x 2 + p x r = 0,
then () . () is equal to :
(A) q + r (B) q r (C) (q + r) (D) (p + q + r)

x 4 3 x 3 2x 2
32. The complete solution set of the inequality 0 is:
x 2 x 30
(A) ( , 5) (1, 2) (6, ) {0} (B) ( , 5) [1, 2] (6, ) {0}
(C) ( , 5] [1, 2] [6, ) {0} (D) none of these
33. In the expansion of (71/3 + 111/9)6561, the number of terms free from radicals is:
(A) 730 (B) 729 (C) 725 (D) 750
34. The number of ways of distributing 8 identical balls in 3 distinct boxes, so that none of the boxes is
empty, is -
(A) 5 (B) 21 (C) 38 (D) 8C3

2 4
35. If f() = sin2 + sin2 + sin2 , then f is equal to
3 3 15

2 3 1 1
(A) (B) (C) (D)
3 2 3 2
36. A person is to count 4500 currency notes. Let an denote the number of notes he counts in the nth minute. If
a1 = a2 = .....= a10 = 150 and a10, a11,....are in an AP with common difference 2, then the time taken by him
to count all notes is
(A) 34 minutes (B) 125 minutes (C) 135 minutes (D) 24 minutes
37. The value of k for which the set of equations 3x + ky 2z = 0, x + ky + 3z = 0, 2 x + 3 y 4 z = 0
has a non trivial solution over the set of rational is:
(A) 33/2 (B) 31/2 (C) 16 (D) 15
(SPACE FOR ROUGH WORK)

RESONANCE PAGE-8
38. W hich of the following graph represents the expression f(x) = a x 2 + b x + c (a 0) when
a > 0, b < 0 & c < 0 ?

(A) (B) (C) (D)

39. If |x2 2x 8| + |x2 + x 2| = 3 | x + 2|, then the set of all real values of x is
(A) [1, 4] {2} (B) [1, 4] (C) [2, 1] [4,) (D) (, 2] [1, 4]

50 50 50 50 50 50 n
40. The value of + +...........+ is, where nCr =
0 1 1 2
49 50
r
2
100 100 50 50
(A) (B) (C) (D)
50 51 25 25

PART - IV (MENTAL ABILITY)


Directions : (41 to 43) Find the missing term :
41. 151, 158, 172, 182, ?
(A) 210 (B) 193 (C) 197 (D) 203

42. EIO, IOU, OUA, ?


(A) UAD (B) UAK (C) UAL (D) UAE
1 4 6
9 5 5 3 8 3
551 246 ?
43.
3 4 7 9 2
(SPACE FOR 1ROUGH WORK)
6 8 4
(A) 262 (B) 622 (C) 631 (D) 631

(SPACE FOR ROUGH WORK)

RESONANCE PAGE-9
Directions : (44 to 45) Column I contains five capital letters while column II contains five digits. Each letter corresponds
to a single digit but not necessarily in that order.

LrEHk (column) I LrEHk (column) II


BEIKL 61520
PNBTK 34568
XLPBE 57401
KNIXV 27396
XBNPE 45713

44. What is the value of BIKE ?


(A) 5261 (B) 6125 (C) 2560 (D) None of these

45. What is the value of PIN + NIP ?


(A) 423 (B) 744 (C) 777 (D) 747

46. In a row of girls, Rina and Mona occupy the ninth place from the right end and tenth place from the left end,
respectively. If they interchanged their places, Rina and Mona occupy seventeenth place from the right and
eighteenth place from the left, respectively. How many girls are there in the row ?
(A) 25 (B) 26 (C) 27 (D) Data inadequate

47. At what time between 4 and 5 will be hands of clock be in opposite direction ?
7 9 6 1
(A) 53 min. past 4 (B) 21 min. past 4 (C) 54 min. past 4 (D) 49 min.past 4
11 11 11 11

48. Aakash said to Mohit, That boy in blue shirt is younger of the two brothers of the daughter of my fathers
wife. How is the boy in blue shirt related to Aakash.
(A) Father (B) Uncle (SPACE FOR ROUGH(C) Brother
WORK)
(D) Nephew

49. A man is facing South. He turns 135 in the anticlockwise direction and then 180 in the clockwise
direction. Which direction is he facing now ?
(A) North-East (B) North-West (C) South-East (D) South-West

50. In the word PARADISE how many pairs of letters are there which have as many letters between them in the
word as in the alphabet ?
(A) None (B) One (C) Two (D) Three

(SPACE FOR ROUGH WORK)

ANSWER KEY
1. (A) 2. (A) 3. (C) 4. (D) 5. (C) 6. (A) 7. (A)
8. (D) 9. (B) 10. (B) 11. (D) 12. (B) 13. (A) 14. (A)
15. (B) 16. (C) 17. (C) 18. (A) 19. (C) 20. (C) 21. (A)
22. (D) 23. (B) 24. (A) 25. (B) 26. (B) 27. (D) 28. (C)
29. (D) 30. (C) 31. (C) 32. (B) 33. (A) 34. (B) 35. (B)
36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (A) 40. (B) 41. (B) 42. (D)
43. (B) 44. (A) 45. (D) 46. B 47. (C) 48. (C) 49. (D)
50. (D)

RESONANCE PAGE-10