Você está na página 1de 33

TRICKY MATHS

TOPIC WISE DI
TOPIC WISE
MATHEMATICS DI
RRB MAINS / IBPS / SBI

By
TRICKY MATHS
MATHWIZARD S.K. SHARMA
Director:-
Director:- SD
SD Classes
MSc,
MSc, B.Ed.
B.Ed. (Goldmedalist)(7(6Years'
(Goldmedalist) Years'Experience)
Experience)
Classes
ClassesExperienced-Mahindra(Kanpur,
Experienced-Mahindra(Kanpur, Hisar)
Guest Faculity
Guest (Delhi,
Faculity (Delhi,Jaipur,
Jaipur,Chandigarh,
Chandigarh,Bhatinda,
Bhatinda, Ludhiyana)
Ludhiyana)
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

SET-1

I. Study the following graph carefully to answer the given questions

Down Stream Distance = 200 km Up Stream Distance = 300


km

Days Still Water speed Stream Speed


Monday 5 _
Tuesday _ 6
Wednesday 4 _
Thursday _ 4
Friday 3 _

1. A boatman rows down stream at 6kmph on Wednesday. Find the


speed of upstream and Speed of current?
1.7 kmph
2.2 kmph
3.3 kmph
4.5 kmph
5.None of these

2|Page **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Answer & Explanation

Answer 2.2 kmph


Explanation :
Downstream Speed = 6kmph
Upstream Speed = 8kmph 6kmph = 2kmph
Speed of Current = (6-2)/2 = 2kmph

2. A boatman rows up stream at 4kmph, 2 kmph and 8 kmph on


Monday, Wednesday and Thursday respectively. Then find the ratio
between the down stream speed of boat on Monday, Wednesday,
and Thursday together and the rate of current on the same days
together?
1.4:7
2.3:1
3.4:1
4.4:3
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 3.4:1
Explanation :
Downstream Speed of boat on Monday = 10 4 = 6kmph. similarly
Downstream Speed of boat on Wednesday and Thursday = 6 kmph,
16kmph
Rate of current = 1kmph, 2kmph and 4kmph
Ratio = 28:7 = 4 : 1

3. A boatman rows up stream at 16 kmph and 2 kmph on Tuesday


and Friday. Then find the difference between the down stream
speed of boat on Tuesday and Friday together and the speed of
boat in still water on the same days together?
1.7 kmph
2.11 kmph
3|Page **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

3.5 kmph
4.3 kmph
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 1.7 kmph


Explanation :
down stream speed of boat on Tuesday and Friday = 32 kmph
Still water speed = 25 kmph
Difference = 32 25 = 7 kmph

4. What time will be taken by a boat to cover a distance on Tuesday


along the stream, if the up stream of boat is 3 kmph?
1.4 hours
2.5 hours
3.2 hours
4.3 hours
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 3.2 hours


Explanation :
upstream of boat = 3 kmph
down stream of boat =15 kmph
Down Stream Distance = 15% of 200 = 30; Time = 30/15 = 2 hr

5. What is the sum of total distance travelled by the boat on Monday,


Wednesday and Friday together?
1.316
2.328
3.356
4.296
5.336

4|Page **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Answer & Explanation

Answer 2.328
Explanation :
Total distance travelled by the boat on Monday = 48 + 90 = 138
Similarly Total distance travelled by the boat on Wednesday and Friday =
102, 88
Total distance travelled by the boat on Monday, Wednesday and Friday =
138 + 102 + 88 = 328 km

6. Find the ratio between the down stream distance travelled by


boat on Monday, Wednesday, Thursday and Friday together and
the Up stream distance travelled by the boat on the same days
together?
1.15:27
2.14:21
3.20:27
4.17:24
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 4.17:24
Explanation :
Down stream distance travelled by boat on Monday, Wednesday, Thursday
and Friday together = 48 + 30 + 40 + 52 = 170
Up stream distance travelled by boat on Monday, Wednesday, Thursday
and Friday together = 90 + 72 + 42 + 36 = 240
17 : 24.

7. Find the difference between the up stream distance travelled by


boat on Tuesday and Friday together and the down stream
distance travelled by boat on the same days together?
1.12 km
2.18 km
5|Page **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

3.16 km
4.14 km
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 4.14 km
Explanation :
Difference = 96 82 = 14

8. Total downstream distance travelled by boat on Monday, Tuesday


and Wednesday together is what percentage of total upstream
distance travelled by boat on the same days together?
1.48.6%
2.46.7%
3.48.5%
4.47.5%
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 1.48.6%
Explanation :
Total downstream distance travelled by boat on Monday, Tuesday and
Wednesday = 108
Total up stream distance travelled by boat on Monday, Tuesday and
Wednesday = 222
% = 108/222 * 100 = 48.6%

9. A boatman rows down stream at 6kmph on Wednesday. Find the


time taken by the boat to cover upsream distance on the same
day?
1.50
2.40
3.20

6|Page **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

4.36
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 4.36
Explanation :
Downstream Speed = 6kmph
Upstream Speed = 8kmph 6kmph = 2kmph
Time taken by the boat to cover upstream distance = 72/2 = 36 hours

10.A boatman rows up stream at 16 kmph on Tuesday. Find the


approximate time taken by the boat to cover downstream distance
on the same day?
1.1
2.5
3.8
4.6
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 1.1
Explanation :
Downstream speed = 28 kmph; Time taken by the boat to cover
downstream distance = 30/28 = 1 hr

SET-2

(Q.no: 1-5). Refer to the table and answer the given questions.
NA refers the data which is not needed for a particular question. The number of
working days of A, B, C, D is given below and some of them are missing. Take the
data of the first row for the first question and the second row for the second
question and so on.

7|Page **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

A B C D Ratio Total Number of Working Days


_ 25 NA NA Efficiency (A : B) = 5 : 4 NA
_ _ _ NA NA _
16 64/5 32 NA NA NA
NA NA 50 _ _ _
NA 9 8 3 NA _

1. A started a work alone and then B joined her 5 days before actual
completion of the work. For how many days A worked alone?
A. 9
B. 11
C. 10
D. 25
E. 12

Answer & Explanation

Answer B. 11
Explanation :
Efficiency (A : B) = 5 : 4
Number of days(A : B) = 4x : 5x = 4x : 25
Number of days required by A to finish the work alone = 4x
= 4 x 5 = 20.
A and B work together for last 5 days = 5 x 9 = 45%
Efficiency of A = 5% and Bs efficiency = 4%
No. of days taken by A to complete 55% work = 55/5 = 11days

2. Working together B and C take 50% more number of days than A,


B and C together take and A and B working together, take 8/3
more number of days than A, B and C take together. If A, B and C
all have worked together till the completion of the work and B has
received Rs.120 out of total earnings of Rs. 480 then in how many
days did A, B and C together complete the whole work?
A. 2 days
B. 4 days

8|Page **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

C. 6 days
D. 8 days
E. 5 days

Answer & Explanation

Answer E. 5 days
Explanation :
The days ratio of (A + B + C) : (B + C) = X:3X/2 = 2X:3x;
Efficiency ratio = 3X:2X
Efficiency of A = x.
(480/3X) = Rs.160
Amount received by B = Rs.120 & C = 200
160:120:200 =4:3:5
1/4:1/3:1/5= 15:20:12;
(1/15+1/12+1/20)*Y = 1
Y = 5 days

3. All of them started to work together but A leaves after 4 days.


B leaves the job 3 days before the completion of the work. How
long would the work last?
A. 6 days
B. 9 days
C. 18 days
D. 5 days
E. None of these

Answer & Explanation

Answer B. 9 days
Explanation :
Let the work lasted for x days,
As 4 days work + B (x 3) days work + Cs x days work = 1
(4/16) + (x 3) / (64/5) + x/32 = 1
5(x 3)/64 + x/32 = 1 1/4
9|Page **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

[5(x 3) + 2x] / 64 = 3/4


7x 15 = 48
x = (48 + 15)/7 = 63/7 = 9 days

4. C started the work and left after some days, when 25% work was
done. After it D joined and completed it working for 25 days. In
how many days C and D can do the complete work, working
together?
A. 6
B. 8
C. 10
D. 12
E. 20

Answer & Explanation

Answer E. 20
Explanation :
Efficiency of C = (100/50) = 2%
Rest work = 75%
Efficiency of D = 75/25 = 3%
Combined efficiency of C and D = 5%
Number of days required by C and D to work together = 100/5 = 20
days.

5. B and C started the work. After 3 days D joined them. What is the
total number of days in which they had completed the work?
A. 12
B. 8
C. 4
D. 6
E. None of these

Answer & Explanation

10 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Answer C.4 days


Explanation :
Efficiency of B and C = 11.11 + 5.55 = 16.66%
Work done in 3 days = 3 x 16.66 = 50%
Rest work done by B, C and D = 50/50 = 1 day
Work can be completed in 4 days.

(Q.no: 6 -10). Refer to the table and answer the given questions.

NA refers the data which is not needed for a particular question. The price details of
5 products are given below and some of them are missing. Take the data of the
first row for the first question and the second row for the second question and so
on.

Product MP CP SP Profit(%) Loss(%) Profit/Loss


Mobile NA 8400 __ 5% 5% _
Investment NA NA NA NA 40% NA
2 Bags NA __ __ 14% 14% NA
TV 40% 54000 __ __ NA NA
Machine NA NA NA 30% 20% NA

6. Rahul purchased a mobile and sold it for a loss(loss % given in the


table). From that money, he purchased another article and sold it
for a gain of (Profit % given in the table). What is the overall gain
or loss?
A. Profit of Rs.21
B. Profit of Rs.24
C. Loss of Rs.21
D. Loss of Rs.24
E. None of these

Answer & Explanation

Answer C. Loss of Rs.21


Explanation :

11 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

CP = 8400
SP = 8400 * 95/100 = 7980
CP = 7980
SP = 7980 * 105/100 = 8379
Difference = 8400 8379 = 21

7. A, B and C invests rupees 8000, 12000 and 10000 respectively in a


business. At the end of the year the balance sheet shows a loss of
initial investment. Find the share of loss of B.
A.4000
B.4500
C.4800
D.5000
E.None of these

Answer & Explanation

Answer C.4800
Explanation :
Total loss after one year = 30000*40/100 = 12000
share of B = (40/10)*12000 = 4800

8. A Shop Keeper sells two bags for Rs. 500 each. On one, he gets %
profit(as per the table) and on the other he gets % loss(as per the
table). His profit or loss in the entire transaction was?
A. 64/25 % Gain
B. 49/25 % Gain
C. 64/25 % Loss
D. 49/25 % Loss
E. None of these

Answer & Explanation

Answer D. 49/25 % Loss


Explanation :

12 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

%=x
Loss % = x/100 = 196/100 = 49/25%

9. The price of TV was marked up by %(as per the table).It was sold
at a discount of 20% on the marked price. What was the profit
percent of the cost price?
A. 10%
B. 11%
C. 15%
D. 12%
E. None of these

Answer & Explanation

Answer D. 12%
Explanation :
Explanation:
40 20 + [40 * (-20)/100] = 20 8 = 12%

10.Preethi sold a machine to Shalini at a profit of %(as per table).


Shalini sold this machine to Arun at a loss of %(as per table). If
Preethi paid Rs.5000 for this machine, then find the cost price of
machine for Arun?
A. 6200
B. 5200
C. 4800
D. 4750
E. None of these

Answer & Explanation

Answer B. 5200
Explanation :
R1 = 30% R2 = 20%
5000 * 130/100 * 80/100 = Rs. 5200

13 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

SET-3

Directions : A train runs through cities A, B, C, D, E, F, G and H. The line graph


indicates the time schedule of the train including times of arrival and departure.

Question 1: The overall average speed of the entire trip excluding stoppage time is
nearly
(a) 46 km/h
(b) 75 km/h
(c) 81 km/h
(d) 65 km/h
Question 2: What percentage of time of the entire trip was actually spent
travelling between the cities?
(a) 76%
(b) 42.4%
(c) 7.6%
(d) 92%
Question 3: The total stoppage time at the cities in the first half and second half of
the total distance is in the ratio
(a) 2 : 1
(b) 1 : 3
(c) 3 : 1
(d) 1 : 2
Question 4: Between how many pairs of consecutive stations does the train run
below the overall average speed of the entire trip?
(a) 3
14 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

(b) 2
(c) 1
(d) 4

Answers and Explanations

15 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

SET-4

Directions for questions 1 to 3 : A team of 5 players Arpit, Bimal, Chatur, Dinu and

Elan participated in a Freaket tournament and played four matches (1 to 4). The

following table gives partial information about their individual scores and the total

runs scored by the team in each match.

Each column has two values missing. These are the runs scored by the two lowest

scorers in that match.None of the two missing values is more than 10% of the total

runs scored in that match.

16 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Match-1 Match-2 Match-3 Match-4

Runs scored Arpit 100 53


by player
Bimal 88 65 52

Chatur 110

Dinu 72 75 20 56

Elan 60 78

Total 270 300 240 200

1) What is the maximum possible percentage contribution of Arpit in the

total runs scored in the four matches?

A. 19.7% B. 19.9%

C. 20.1% D. 20.2%

Answer: Option A

Explanation:

Maximum possible runs scored by Arpit in Match-1 = 27

Maximum possible runs scored by Arpit in Match-3 = 19

Maximum possible percentage contribution:

(27+100+19+53)/(270+300+240+200)x100% = 199/1010x100%

= 19.7%

2) If the absolute difference between the total runs scored by Arpit and

Chatur in the four matches is minimum possible then what is the absolute

difference between total runs scored by Bimal and Elan in the four

matches?

17 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

A. 32 B. 37

C. 27 D. Cannot be determined

Answer: Option B

Explanation:

Maximum possible total runs scored by Chatur in the four matches = 27 + 30 +

110 + 20 = 187.

In such a case minimum possible total runs scored by Arpit in the four matches =

23 + 100 + 13 + 53 = 189.

Difference = 189 187 = 2 (minimum possible) Subsequently total runs scored by

Bimal in the four matches = 88 + 65 + 19 + 52 = 224.

Also, total runs scored by Elan in the four matches = 60 + 30 + 78 + 19 = 187

Absolute difference = 224 187 = 37

3) The players are ranked 1 to 5 on the basis of the total runs scored by

them in the four matches, with the highest scorer getting Rank 1. If it is

known that no two players scored the same number of total runs, how

many players are there whose rank can be exactly determined?

A. 0 B. 1

C. 3 D. 5

Answer: Option C

Explanation:

18 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Individual ranges for total score:

Arpit-> 189-199

Bimal-> 218-224

Chatur-> 182-187

Dinu-> 223

Elan-> 187-188

Least total will be of Chatur (Rank 5)

2nd least will be Elan (Rank 4)

Rank 3 must be of Arpit.

It is not possible to determine the exact ranks of Bimal and Dinu.

SET-5

DIRECTIONS FOR QUESTIONS 1 to 5 :

RAILWAY TIMETABLE : NEW DELHI BHUBANESWAR RAJDHANI EXPRESS

Station Name Arrival Time Departure Time Distance(In KM)

New Delhi -- 17:05 0

Kanpur Central 21:48 21:53 440

19 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Mughal Sarai JN 01:55 02:05 786

Gaya JN 04:18 04:21 989

Koderma 05:22 05:24 1066

Bokaro Steel City 07:35 07:40 1191

Tatanagar JN 10:35 10:40 1342

Kharagpur JN 12:25 12:40 1476

Balasore 14:02 14:04 1595

Bhadrak 15:12 15:14 1657

Cuttack 16:33 16:35 1772

Bhubaneswar 17:30 -- 1800

Answer :

Station Name Distance(In Time Taken(In Speed(In

Km) hours) kmph)

New Delhi - Kanpur Central 440 4.72 93.22

20 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Kanpur Central - Mughal Sarai 346 4.03 85.86

JN

Mughal Sarai JN - Gaya JN 203 2.22 91.44

Gaya JN - Koderma 77 1.98 38.89

Koderma - Bokaro Steel City 125 2.18 57.34

Bokaro Steel City - Tatanagar 151 2.92 51.71

JN

Tatanagar JN - Kharagpur JN 134 1.75 76.57

Kharagpur JN- Balasore 119 1.37 86.86

Balasore - Bhadrak 62 1.13 54.87

Bhadrak - Cuttack 115 1.32 87.12

Cuttack - Bhubaneswar 28 0.92 30.43

1.The longest run for the train between the two successive halts is

(a) Mughal Sarai JN - Gaya JN (b) New Delhi - Kanpur Central

(c) Kanpur Central - Mughal Sarai JN (d) Balasore - Balasore

21 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Answer : Option b

Explanation :

With the run is of 440 km, the longest run is between New Delhi - Kanpur

Central.

2. The average speed that the train maintained between two successive

stations was the highest between

(a) Kanpur Central - Mughal Sarai JN (b) Mughal Sarai JN - Gaya JN

(c) New Delhi - Kanpur Central (d) Bokaro Steel City - Tatanagar JN

Answer : Option c

Explanation :

The average speed of 93.22 kmph is the highest between New Delhi -

Kanpur Central.

3. The average speed that the train maintained between New Delhi and

Bhubaneswar was nearly equal to

(a) 72 kmph (b) 74 kmph (c) 75 kmph (d) 82 kmph

Answer :

Explanation :

The average speed that the train maintained between New Delhi and

Bhubaneswar = 1800 km/25 hrs and 25 min = 70.82 kmph.

4. If we consider a journey that begins in New Delhi and ends in

Bhubaneswar, the train has the longest halt at

(a) Kanpur Central (b) Mughal Sarai JN (c) Tatanagar JN (d) Kharagpur JN

Answer : Option d

22 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Explanation :

The train has the longest halt of 15 minutes at Kharagpur JN.

5. The train begins its return journey from Bhubaneswar to New Delhi

Seventeen hours after it has arrived at Bhubaneswar. If the train left New

Delhi on Tuesday on what day will it have returned to New Delhi? (Assume

that on the return journey that train maintains the same average speed as

on the onward journey).

(a) Thursday (b) Friday (c) SaturdayAnchor (d) SundayAnchor

Answer : Option b

Explanation :Friday

SET-6

Direction (1-5): Study the following charts and answer the questions that
follow:

PERSON NO.OF DAYS THEY WORKED

A 4

B 3

C 6

D 7.5

E 6

23 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

PERCENTAGE OF WORK DONE BY


5 PEOPLE TO COMLETE THE
PROJECT
A-20%
B-10%
C-25%
D-30%
E-15%

1. A and B started doing the work. After 2 days they both left, and C joined the
work. He completed his part of work. Now the remaining work was completed
by F in 7 days. In how many days can F complete whole work?
A) 18 days
B) 16 days
C) 12 days
D) 20 days
E) 10 days

View Answer

Option C
Solution:
A does 20% work in 4 days. so 100% work in 100*4/20 = 20 days
Similarly B can complete 100% work in 100*3/10 = 30 days
They worked for 2 days, so did [1/20 + 1/30]*2 = 1/6 work
Now C completed 25% = 1/4 work
So now remaining work = 1 (1/6 + 1/4) = 7/12
F complete 7/12 work in 7 days, so complete work in 12 days

2. G who can complete whole work in 30 days replaced A and did As part of work.
He left and then B also worked for same number of days as G. If remaining
work was completed by M who can do complete work in one-fourth the number
of days in which E can complete the work, then in how many days was the
whole work completed?
A) 22 days
B) 14 days
C) 21 days
D) 18 days
E) 12 days

24 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

View Answer

Option D
Solution:
As part of work = 20% = 1/5
So G did 1/5 of work,
Whole work in 30 days, s 1/5 work in 1/5 * 30 = 6 days
Now B also worked for 6 days.
B can complete whole work in 30 days, so In 6 days, completed 6/30 = 1/5 of
work
Now remaining work = 1 (1/5 + 1/5) = 3/5 [After G and B did work]
Now E can complete whole work in 40 days [100*6/15]
So M can complete work in 10 days. So completed 3/5 work in 3/5 * 10 = 6
days
So total number of days = 6+6+6 = 18 days

3. All people decided to complete work in less number of days. So they divided the
work equally among themselves. In how many days will the work be completed
this way? (They all worked individually)
A) 25 4/5 days
B) 27 4/5 days
C) 23 5/6 days
D) 24 3/5 days
E) None of these

View Answer

Option B
Solution:
5 people equally divided the work so each did 1/5 work now
So A 1/5 work in 4 days as earlier
B == 1/10 work in 3 days , so 1/5 work in 6 days
C == 1/4 work in 6 days , so 1/5 work in 24/5 days
D == 3/10 work in 7.5 days , so 1/5 work in 5 days
E == 3/20 work in 6 days , so 1/5 work in 8 days
So complete work in = 4 + 6 + 24/5 + 5 + 8 = 27.8 days

4. P is 20% more efficient than B and Q is 60% more efficient than C. They
worked together for 5 days and left the work, after which the remaining work
was completed by C and E together. Had all worked together, in how many less
days they could have completed the work?
A) 6 3/13 days
B) 5 days
C) 4 3/5 days
D) 7 days
E) 8 4/11 days

25 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

View Answer

Option A
Solution:
P and B::
P == 120 : 100 = 6 : 5. So days = 5 : 6
6 = 30, so 1 = 5, so 5 = 25. P can complete work in 25 days
Q and C::
Q == 160 : 100 = 8 : 5. So days = 5 : 8
8 = 24, so 1 = 3, so 5 = 15. Q can complete work in 15 days
They worked for 5 days. So
[1/25 + 1/15]*5 = 8/15 work
Reaming 7/15 by C and E
So [1/24 + 1/40]*x = 7/15
x = 7 days
Total = 5+7 = 12 days
Now had they did work together::
[1/25 + 1/15 + 1/24 + 1/40] = 13/75
So 75/13 days
So less days = 12 75/13 = 81/13 = 6 3/13 days

5. J can complete the whole work in number of days equal to the average of
number of days in which A and B can complete the work. J, C, D, and E all
started the work and after 5 days they were replaced by A and B. A and B
completed the remaining work in how many days?
A) 3 1/5 days
B) 2 2/3 days
C) 1 2/3 days
D) 2 3/5 days
E) 4 2/5 days

View Answer

Option A
Solution:
A in 20 days, B in 30 days. So J in (20+30)/2 = 25 days
J, C, D, and E started work::
[1/25 + 1/24 + 1/25 + 1/40]= 11/75. Worked for 5 days so did 11/75 * 5 =
11/15 of work
Remaining work = 4/15
[1/20 + 1/130]*x = 4/15
Solve. x = 48/15 days = 3 1/5 days

SET-7

Directions (1 5): Study the following table carefully and answer the
questions that follow:

26 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

The table shows the discount % given by stores on different items. The Market
Price of any article on all stores is same. Some values are missing. Answer the
questions on the basis of given table and information in question.

1. If the average SP of article II by in all the stores is Rs 2568, Find the MP of


article II.
A) Rs 3200
B) Rs 4500
C) Rs 3600
D) Rs 4300
E) Rs 4000

View Answer

Option C
Solution:
SP by store A = (100-28)/100 * MP = 72% of MP, by B = 82% of MP, by C =
60% of MP
So (72+82+60)/3 * MP/100 = 2568
Solve, MP = Rs 3600

2. Difference between SP of article I by stores A and B is Rs 486, Find the SP of


same article by store C.
A) Rs 3506
B) Rs 4005
C) Rs 4808
D) Rs 4104
E) Rs 3205

View Answer

27 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Option D
Solution:
Difference in SP = 93% of MP 84% of MP
So 9% of MP = 486
Solve, MP = 5400
So SP by store C = 76% of 5400 = Rs 4104

3. Average SP of article III by stores A and B is Rs 3608, by stores B and C is Rs


3300. Find the SP of article III by store C.
A) Rs 2984
B) Rs 3122
C) Rs 3080
D) Rs 2764
E) Rs 3452

View Answer

Option C
Solution:
Let x% discount by store B
So [84 + (100-x)]/2*100 * MP = 3608
And [70 + (100-x)]/2*100 * MP = 3300
Put value of (100-x) from 1 equation to another and solve for MP
MP = Rs 4400
So SP by store C = 70/100 * 4400 = Rs 3080

4. Store A earned 10% profit by selling product V. If CP of articles at all articles is


same, find the ratio of profits by B and C in selling V.
A) 6 : 15
B) 9 : 16
C) 8 : 15
D) 6 : 13
E) 9 : 14

View Answer

Option E
Solution:
MP = x
SP by A = 88% of x
So CP by A = 100/110 * 88/100 *x = 4x/5
Now CP is same
SP by B = 89x/100, so profit of B = 89x/100 4x/5 = 9x/100
SP by C = 94x/100, so profit of B = 94x/100 4x/5 = 14x/100
So required ratio = 9 : 14

28 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

5. Ratio of discounts on article IV by stores A and B is 2/3. Difference in SP of


article IV by stores A and C is Rs 432. If SP of article IV by store A is Rs 216
more than that by store B, find the SP of article IV by store C?
A) Rs 2138
B) Rs 2687
C) Rs 2736
D) Rs 2522
E) Rs 2544

View Answer

Option C
Solution:
x/18 = 2/3
So discount by A = 12%
Now
88% of MP = 82% of MP + 216
Solve, MP = Rs 3600
Now:
let y% discount by store C
[88 (100-y)]/100 * MP = 432
MP = Rs 3600
Solve, y = 24%
So SP by C = 76% of 3600 = Rs 2736

Directions (6 10): Study the following pie-chart and table carefully and
answer the questions that follow:
Some values are missing. Answer the questions on the basis of given table and
information in question. Speed of stream is same for both upstream and
downstream distance on respective days

29 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

6. Time taken to cover the upstream distance on Friday is same as time taken to
cover the downstream distance on Thursday. Total speed of still water on
Thursday and Friday is 10 km/hr. Find the ratio of speed of still water on
Thursday and Friday.
A) 6 : 13
B) 4 : 11
C) 7 : 13
D) 4 : 15
E) 7 : 12

View Answer

Option C
Solution:
Distances upstream:
Monday = 18/100 * 150 = 27 km, Tuesday = 12/100 * 150 = 18 km.
30 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

Wednesday = 39 km, Thursday = 45 km, Friday = 21 km


Similarly Distances downstream:
Monday = 27 km, Tuesday = 45 km. Wednesday = 18 km, Thursday = 36 km,
Friday = 54 km
Let speed of still water upstream on Friday = x, then downstream on Thursday
= (10-x)
Now
21/(x-3) = 36/[(10-x)+2.5)]
Solve, x = 6.5
So required ratio is 3.5 : 6.5 = 7 : 13

7. On Monday, the boat takes a total of 4 hrs 30 minutes to cover both upstream
and downstream distance. Ratio of speed of boat in still water in going
upstream to downstream is 4 : 5. Find the speed of boat in still water while
going downstream.
A) 13 km/hr
B) 15 km/hr
C) 9 km/hr
D) 10 km/hr
E) 12 km/hr

View Answer

Option B
Solution:
speeds 4x and 5x
So on Monday
27/(4x-3) + 27/(5x+3) = 9/2
Solve, x = 3
So downstream speed = 5x = 15 km/hr

8. On Tuesday, Ratio of speed of boat in still water in going upstream to


downstream is 3 : 8. Also difference in speed of boat in still water in going
upstream and downstream is 5 km/hr. If the total time taken by boat to cover
upstream and downstream distance is 14 hours on Tuesday, find the speed of
stream.
A) 2 km/hr
B) 1 km/hr
C) 3 km/hr
D) 2.5 km/hr
E) 1.5 km/hr

View Answer

Option B
Solution:
8x and 3x, Also 8x 3x = 5
31 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
SSC/BANKING(RRB-2/IBPS/SBI) NEW BATCHES START
DI NEW PATTERN

So x = 1, speeds are 8 and 3 km/hr


So for Tuesday
18/(3-b) + 45/(8+b) = 14
Solve, b = 1 km/hr

9. On Wednesday, Ratio of speed of boat in still water in going upstream to


downstream is 4 : 5. The difference between time to cover upstream distance
and downstream distance is 5 hours, find the total time taken to cover
upstream distance and downstream distance.
A) 5 hours
B) 4 hours
C) 7 hours
D) 8 hours
E) 6 hours

View Answer

Option D
Solution:
On Wednesday
39/(4x-2) 18/(5x+2) = 10
Solve
Solve, x = 2 km/hr
So required distance :
39/(8-2) + 18/(10+2) = 8 hours

10.Time taken to cover the upstream distance on Thursday is 12 hours more


than time taken to cover the downstream distance on Friday. Total speed of still
water on Thursday and Friday is 11 km/hr. Find the ratio of speed of still water
on Thursday and Friday.
A) 6 : 7
B) 4 : 5
C) 7 : 9
D) 5 : 6
E) 7 : 8

View Answer

Option D
Solution:
Let speed of still water upstream on Thursday = x, then downstream on Friday
= (11-x)
Now
45/(x-2.5) 54/[(11-x)+3)] = 12
15/(x-2.5) 18/(14-x) = 4
The time is integral value, so by putting values higher than 2.5, x can be found

32 | P a g e **************************************
TRICKY MATHS BY MATHWIZARD S.K SHARMA SIR
www.bankfreepdfs.in
ADD-DSS-10 BEHIND H.D.FC BANK RED SQUARE MARKET HISAR - 8929943406,7404278988
TRICKY MATHS
TRICKY MATHS
TOPIC WISE DI
By
Mathwizard S.K.Sharma

Our Achivements By Books.....


ADVANCE T
MATICS ARITHMETICS TICE SE ENGLISH ENGLISH PRACTIE CE SET
MATHEMATICS PRAC
NOTES

NOTES
TES

TES

TES

TES

TES

MATL AHE
SS NOTES THEMATI
CS TES
VOCABULARY

TES
GRAMMER

NGLISH
C MA , LDC, HSSC CLASS NO CLASS NO , LDC, HSSC
CLASS NO

CLASS NO

CLASS NO

CLASS NO

CLASS NO

SSC CGL (1,2) SSC CGL (1,2)


CLASS

CLASS
S

S
CLASSES

CLASSES

CLASSES

CLASSES

CLASSES

CLASSE

CLASSE

Tricky Maths By: Tricky Maths By: Tricky Maths By: Tricky Maths By: Tricky English By: Tricky English By: Comprehensive English
By:
D.K. SON I D.K. SON I I
SHA:- SD RMA SHA:- SD RMA SHA:- SD RMA SHA:- SD RMA
COMPETITION HUN
TER TER TER D.K.:- SDSON
MATHWIZARD S.K.Director Classes
nce) MATHWIZARD S.K.Director Classes
nce) MATHWIZARD S.K.Director Classes
nce) MATHWIZARD S.K.Director Classes
nce)
Director Of SD
M.Ed.PGDTE,
Classes
NET (English) COMPETITION HUN Director Of SD
M.Ed.PGDTE,
Classes
NET (English)
COMPETITION HUNM.Ed.PGDirector Classes
DTE, NET (English
)
(6 Years' Experie (6 Years' Experie (6 Years' Experie (6 Years' Experie (M.A. BEd. Years Experienced (M.A. BEd. (M.A. BEd. nce
MSc, B.Ed. (Goldme
dalist)
MSc, B.Ed. (Goldme
dalist)
MSc, B.Ed. (Goldme
dalist)
MSc, B.Ed. (Goldme
dalist)
ity Topper & 7 Years Experienced 7 Years' Experie
anpur, Hisar) anpur, Hisar) anpur, Hisar) anpur, Hisar) Bikaner Univers y As Sinour Faculty ity Topper & 7
nced-Mahindra(K Ludhiyana) nced-Mahindra(K Ludhiyana) nced-Mahindra(K Ludhiyana) nced-Mahindra(K Ludhiyana) Bikaner Univers y As Sinour Faculty Ours Academy
Classes Experie arh, Bhatinda, Classes Experie arh, Bhatinda, Classes Experie arh, Bhatinda, Classes Experie arh, Bhatinda, nced-Ours Academ HOD English nced-Ours Academ nced- Ex. Faculty
Classes Experie Yours Academy Classes Experie HOD English Classes Experie HOD English
(Delhi, Jaipur, Chandig (Delhi, Jaipur, Chandig (Delhi, Jaipur, Chandig (Delhi, Jaipur, Chandig Yours Academy Yours Academy
Guest Faculity Guest Faculity Guest Faculity Guest Faculity

(6
Tricky Maths By:
S.K.Sharma
(7Years'
Years' Experience)
Experience)
(MSc, B.Ed. Goldmedalist)
Classes
Classes (7 Years' Experience)
(M.A., B.Ed, M.Ed, NET.)
English By :
D.K.Soni

DSS-10, Behind, HDFC Bank, Red Square Market, Hisar 8929943406, 7404278988
9416893011