Você está na página 1de 26

st of Mathematicians and their

Contributions:

1. Archimedes- famous Greek physicist

and mathematician who devised the use

of method of exhaustion. He is the first to

attempt in finding the value of pi and

known to his books about spheres. In

physics, he was known for his

Archimedes' screw and Archimedes'

principle.

2. Pythagoras- known for his theorem

that in a right triangle, the length of the

square of the hypotenuse is equal to the

sum of its squares of its legs (Pythagorean

theorem) and he is one who introduced

the numerology, a type of horoscope

according to numbers.

3. Apollonius of Perga- he is famous on

his studies on conic sections.

4. Thales of Miletus- Greek philosopher

who proved that the triangle inscribed in

a semicircle is a right triangle.

5. Eratosthenes- famous in calculating

Earth's circumference through shadows

and devised the Sieve of Eratosthenes, a

traditional method for finding prime


numbers by means of listing.

6. Diophantus- regarded as the Father of

Algebra and wrote the book Arithmetica,

an essential book for algebra. He was

known for his equations that bear on his

name.

7. Babylonians- first to introduced the

first numeral system existed throughout

the history.

8. Hipparchus- known as one who devised

the trigonometric tables using the chords

of the circle.

9. Cladius Ptolemy- geographer and

mathematician known for his geocentric

model and known for his theorem on the

diagonals of a cyclical quadrilateral.

10. Euclid- famous author of The

Elements which paved way in studying

plane geometry.

11. Nicole Oresme- he is known in

introducing the plus sign (+).

12. Rene Descartes- French philosopher

and mathematician known in introducing

the coordinate system which became the

basis of analytic geometry. Known also for

his modern symbols in radical with


vinculum (a bar found at the top) and

theories about polynomial function.

13. Christoff Rudolf- the first to introduce

the radical sign.

14. Leonardo Fibonacci- known to his

sequence 1,1, 2,3,5..... which is known as

Fibonacci sequence.

15. Al-Khwarizmi- an Arab mathematician

who contributes greatly in Algebra

especially law of exponents.

16. John Wallis- known for his definite

integrals involving trigonometric

derivatives.

17. Nikolai Lobachevsky and Janos Bolyai-

they are the founders of hyperbolic

geometry, a type of non-Euclidean

geometry.

18. Benoit Mandelbrot- known for his

introduction of fractals, a geometric figure

that exhibits self similarity.

19. Pappus- known for his theorem on

solid of revolutions.

20. Neils Henrik Abel- known for his

Abellian group that is use in number

theory.

21. Gabriel Cramer- devised the method


of solving linear equations through

determinants.

22. Johannes Kepler- a physicist and

mathematician and student of Tycho

Brahe who devised the three planetary

laws and concluded that the orbit of the

planets are elliptical.

23. Isaac Newton- one of the founders of

calculus who devised the method of

fluxions and fluents.

24. Guillaume de L'Hospital- known for

his special rule for limits that states that

the limit of f(x)/g(x) as x approaches to

the certain value is equal to the quotient

of the value substituted on the partial

derivative of f(x) and g(x) provided that f

(x)/g(x) is indeterminate.

25. David Hilbert- known for his Hilbert's

problem that composes of difficult math

problems that cannot be solve.

27. Blaise Pascal- inventor of Pascalline

and introduced a special triangle for

finding the coefficients of a binomial

expansion.

28. Gino Fano- known for his introduction

of Fano plane, a projective plane having 7


points and 7 lines.

29. Georg Cantor- he introduced the set

theory and some symbols for set theory.

30. Guissepi Peano- one who introduced

the symbols for union, intersection,

universal and subset.

31. Gottfried Wilhelm von Leibniz- one of

the founders of calculus with Isaac

Newton who introduce the Leibniz rule

and modern symbol for integration, the

elongated S.

33. Leonhard Euler- blind mathematician

known for his Euler's number (e) and

modern symbols for differentiation. He

also attempted to find the value of pi and

devised the formula for the Platonic

solids.

34. Georg Friedrich Riemann- known for

his introduction of elliptical geometry.

35. Albert Einstein- famous German-

American physicist who was known for his

E=mc^2.

36. Carl Friedrich Gauss- the Princeps

Mathematicorum who introduced the

normal distribution, the congruence

symbol or modulus in number theory, a


method of finding the echelon of a matrix

and first to devised a formula in finding

the sums of a given sequence.

37. William Rowan Hamilton- known for

his discovery and introduction of

quaternions, a type of normed division

algebra that involves distinct imaginary

parts.

FILIPINO

1. "Tandaan ninyo: malibang mahulog sa lupa ang butil ng trigo at mamatay, mananatili itong n
ag-iisa. Ngunit kung mamatay, ito'y mamumunga ng marami."

personipikasyon

metapora

iperbole

sinikdoke

2. Mahusay magtago ng lihim ang mga taong "mabigat ang bibig." Ano ang ibig sabihin nito?

Mapagbigay

Hindi madaldal

Matatag sa buhay

Mahiyain

3. Ang pagtama sa lotto ay parang isang "suntok sa buwan." Ano ang kahulugan nito?

Maabot

Pangarap

Imposible

Maari
4. Alin ang pinakamalakas ang dating na pahayag kapag kabataan ang nag-uusap sa isang kwe
nto?

Ang ganda ng kanyang kasuotan!

Ang porma niya talaga!

Katulad niya ang isang bathala!

Astig talaga ang ayos niya!

ENGLISH

1. Please _____ the book with you the next time you come to my office.

take

bring along

carry

bring

2. The speech of Abraham Lincoln which ends, thus: "That the government of the people, by th
e people, for the people, shall not perish from the earth." is in his famous _____.

Address at Gettysburg

Speech before the Union

Farewell Address at Springfield

Inaugural Address

3. The evidence gathered against the racketeers incriminates some high government officials as
well.

discriminate

exacerbate

intimidate

accuse

4. After all has been said, the issue was a tempest in a teapot.

temperature dropped
heated argument followed

simmered down

boiled down to nothing

MATHEMATICS

1. If 2 tablespoons = 1 liquid oz., and 5 tablespoons = 1/4 cup, then, how many liquid ounces
are there in one cup?

16 ounces

8 ounces

10 ounces

4 ounces

2. Find the general equation of the line which passes through the points (2,-1) and (-3,5).

6x + 6y - 5 = 0

6x + 5y - 7 = 0

5x - 6y - 7 = 0

6x + 7y - 5 = 0

3. If one side of a square is doubled in length and adjacent side is decreased by two centimete
rs, the area of the resulting rectangle is 96 square centimeters larger tham that of the original
aquare. Find the dimensions of the rectangle.

17 x 24

24 x 24

10 x 24

6 x 16

4. What is the ratio in the lowest term of two hours to 30 minutes?

4:1

2:30

2:15
2:4

SCIENCE

1. A change in the shape or size of an object can be classified as?

chemical change

nuclear change

electrical

physical change

2. Marco is always interested in asking questions. He is also very eager to find the answers to
his questions. What scientific attitude is he displaying?

Absence of prejudice

Wonder

Rationality

Curiosity

3. The unit of measurement of energy in a given amount of food.

pound

calorie

olfactory system

kilo

4. Which of the following does NOT occur to both respiration and fermentation?

energy is released

sugar is broken down

alcohol is formed

carbon dioxide is produced

SOCIAL SCIENCES

1. Raising taxes and increasing welfare payments _____.

prove that there is such a thing as a free lunch


reduce market power

improve that there is such a thing as a free lunch

improve equity at the expense of efficiency

2. The teacher becomes a director of values learning and enriches the learnings through cogniti
ve and affective inputs.

analysis

abstraction

activity

application

3. It is of outmost educational importance that the social basis of human nature should be habi
tual when _____.

man fails to correct some of the worst social ills

man has to learn to fight to protect one's life and preserve one's culture

man rearranges social circumstances to let self-restraint give way to social justice

man resorts to war, terrorism or violence to call the society's attention

4. Value-laden ideas that indicates the learner's behaviour such as his attitudes, interest, aspiratio
ns, beliefs, etc.

attitude indicators

behaviour indicators

value indicators

aptitude indicators

Professional Education

TEACHING PROFESSION & SOCIAL DIMENSIONS OF EDUCATION

1. The current curricular will allow more of your students to develop the ability to look at a pro
blem from various perspectives?

Integrative approach

Behaviorist approach
Affective approach

Modular approach

2. According to Plato, "the best life is one of contemplation of eternal truths". What is an applic
ation of this thought in the classroom?

Emphasize on the use if the five senses.

Take reflective students as anti-social and unmotivated.

Begin classes with a prayer.

Make students and teachers reflect on their learning.

3. He is known as the Father of Modern I.Q. Test.

Laurence Kohlberg

Erik Erikson

Martin Lesley

Lewis Terman

4. If today we have an oversupply of teachers in the country, in the past we had shortage. Wh
en did we have a shortage of teachers?

In the 70's when teachers sougth for greener pasture abroad

In 1901 when a highly centralized public school was established

In 1943 when the Japanese created the Military of Education

In 1863 when primary schooling was made compulsory

5. In the Education Act of 1982, which is NOT a teacher's right?

Free expression of opinion and suggestions

Filing anonymous complain against superiors

Joining labor organizations promoting teachers' welfare

Free legal service for cases connected with professional duties

PRINCIPLES OF TEACHING, EDUCATIONAL TECHNOLOGY & CURRICULUM DEVELOPMENT

1. In Understanding by Design curricular approach, the first consideration is about _____.


testing of knowledge

teaching strategies

learning experience

desired results

2. Which of the illustrative verbs in stating objectives does NOT belong to the group?

Cite

Explain

Define

Realize

3. Schools are communities of learners committed to pre-determined measurable quality criteria


for student learning. Which statement BEST describes schools that will ensure attainment of such
criteria?

Regular evaluation of student achievement is done by teachers and administration

Everyone in the school is accountable for student outcomes.

Families are encouraged to support and participate in student learning experiences.

Teacher continually update themselves by attending training programs

4. The lowest level of affective behavior according to Krathwohl's Affective domain of objectives.

valuing

organizing

characterizing

responding

5. Corporal Punishments us punishable by law. How can you still discipline through non-violent
means?

Establish your policies and give your expectations at the beggining of the class.

Refer all disciplinary measures to the Students Affairs Office.

Refrain from admitting erring students.


Ignore disciplinary problems.

FACILITATING LEARNING & CHILD AND ADOLESCENT DEVELOPMENT

1. What is an alternative assessment tool for teaching and learning consisting of a collection of
work/artifacts finished or in - progress accomplished by the targeted clientele?

Portfolio

Evaluation instrument

Rubric

Achievement test

2. Research says: "People tend to attribute their successes to internal causes and their failures to
external causes." Based on this finding, what should be taught to your students for them to be
genuinely motivated to succeed?

Convince them that genuine motivation is the only factor that matters for a person to succeed
.

Tell them that the research finding when applied will make them genuinely motivated.

Make them realize that both success and failure are more a function of internal causes.

Make them realize that failure is a part of life.

3. Expressing freely your opinion about an issue, whether generally acceptable or not is a demo
cratic process. In your class, a student always negatively opines that he class fails to insightfu lly
think through the issue. How will you handle this behaviour?

Embarrass him so he will keep quiet

Stop his negativism soonest. The attitude might contaminate his classmates

Recognise his differing view but encourage the class to share their thoughts about the negativ
e response

Let go of his thinking, after all, this is a democratic country

4. Which psychological theory states that the mind insist on finding patterns in things that contr
ibute to the development of insight?

Piaglet's psychology

Gestalt psychology
Kohlberg's psychology

Brunner's theory

5. In a well-known experiment, psychologists frustrate young children by placing a wire fence be


tween the children and a pile of toys. when finally allowed to play with the toys, the children s
mashed and destoyed them. Which reaction was demostrated?

Rational aggression

Displaced aggression

Dormant aggression

Sustained aggression

ASSESSMENT OF LEARNING

1. Which of the following is not an objective type of teacher- made test?

completion type

matching type

multiple- response

essay test

2. What does a "normal distribution" mean?

negatively-skewed

positively-skewed

very few average score

mean and median are equal

3. With the mode of answering as point of reference, which of the following types of test does
NOT belong to the group?

Matching

Essay

Problem-solving

Completion
4. Is a form of assessment to determine the strengths and weaknesses of the students.

Formative Assessment

Diagnostic Assessment

Summative Assessment

Student Profiling

5. What does a teacher do when she does a norm-referenced interpretation of scores?

The teacher compares an individual's score with other scores

The teacher describes what should be the performance

The teacher used a specified content as its reference

The teacher describes group performance in relation to a level of the master set.

PHYSICAL SCIENCE (5)

1) Which one of these revolving weather is the smallest?

a. Hurricane

b. Tornado

c. Tropical cyclone

d. Typhoon

2) What happens when the rate of evaporation equals the rate of condensation?

a. Clouds form

b. Precipitation occurs

c. The humidity decreases

d. The dew point is reached

3) Which is the cause of change of seasons?

a. The roation of the Earth

b. The tilt of Earth's axis

c. The rain-shadow effect

d. The sizes and shapes of land surface features


4) What causes changes in weather?

a. Cloud formation

b. Water evaporation

c. Air humidity

d. Air masses interaction

5) What part of the atmosphere protects Earth's suface from harmful ultraviolet radiation?

a. Exosphere

b. Mesosphere

c. Stratosphere

d. Troposphere

6) The aurora borealis and aurora australis are caused by the interaction between charged partic
les and Earth's magnetic field. What layer of Earth's atmosphere contains these particles?

a. Exosphere

b. Mesosphere

c. Ozonosphere

d. Thermosphere

7) Which is a depp layer of electrically charged molecules and atoms that reflects radio waves?

a. Exosphere

b. Ionosphere

c. Radiosphere

d. Troposphere

8) The Earth completes one revolution around the sun in 365 1/4 days. Compared to earth, ho
w long does it takes Mercury to complete one revolution?

a. Less than the Earth

b. Greater than the Earth

c. The same as the Earth


d. Cannot be determined

9) What two properties of stars are being directly compared in the Hertzsprung-Russel Diagram?

I. Size

II. Temperature

III. Luminuosity

IV. Density

a. I and II

b. II and III

c. III and IV

d. I and IV

10) How is the atmospheric pressure of Mars when compared to the atmospheric pressure of th
e Earth?

a. Half as much as that of that Earth

b. About the same as the Earth

c. About 1/100th that of the Earth

d. About 100 times as great as the Earth

11) Which of the following statements is TRUE for both Saturn and Jupiter?

a. Both rotate faster than the Earth

b. Both rotate slower than the Earth

c. Only one rotates rapidly while the other rotates very slowly

d. Their periods of rotation are linked to their period of revolution

12) According to Kepler's Laws, what is the shape of all orbits of the planets?

a. Ellipse

b. Hyperbola

c. Oblate spheroid

d. Parabola
13) What is the first successful space station program that tested the ability of astronauts to wor
k for long periods and studied their body responses to weightless conditions?

a. Apollo 11

b. Sputnik 1

c. Salyut

d. US Skylab

14) The universe is estimated to be between 10 and 20 billion years old. This estimate is based
on the value of which constant?

a. Speed of light

b. Hubble constant

c. Mass of the Earth

d. Mass of the electron

15) On which of the following planets would the sun rise in the west?

a. Mars

b. Jupiter

c. Saturn

d. Venus

16) Which of the following describes an albedo?

a. brightness of the star

b. phase changes of a planet

c. wobbling motion of a planet

d. amount of light a planet reflects

17) Where are most asteroids located?

a. between Earth and Mars

b. between Mars and Venus

c. between Mars and Jupiter


d. between Jupiter and Saturn

18) Which refers to the precession of the Earth?

a. Change from night to day

b. Earth's motion around the sun

c. Effect of the moon on the Earth's orbit

d. Change in orientation of the Earth's axis

19) What kind of eclips do we see when the moon is entirely within Earth's umbral shadow?

a. total solar

b. total lunar

c. partial solar

d. partial lunar

20) At which phase of the moon do solar eclipse occur?

a. Full moon

b. First quarter

c. New moon

d. Third quarter

21) If a lunar eclipse occurs tonight, when is the soonest that a solar elcipse can occur?

a. Tomorrow

b. In two weeks

c. In one month

d. In one year

22) Which one is considered as one of the most important results of the Apollo missions to the
moon?

a. Discovery of subsurface water.

b. Determination of the age of moon rocks.

c. First observations of surface features called craters.


d. Proof that craters were produced by volcanic eruptions.

23) What is the problem experienced by astronauts staying for long periods of time aboard the
international space station?

a. Weight loss due to diet

b. Reduced exposure to sunlight

c. Muscle loss due to lack of exercise

d. Effects of lower gravity on the body

24) NASA developed a filtration process to make waste water on space flights renewable. Where
might this filtration process be used on Earth?

a. In areas where water is salty.

b. In areas where water is contaminated.

c. In areas where water is used for recreation.

d. In areas where water contains hard minerals.

25) What must be done in order to preserve the biosphere for future generations?

a. Put all wild animals and game preserves.

b. Make use of technology to develop.

c. Explore ways to drain and fill wetlands along the sea coast.

d. Understand how living things interact with their environment.

26) Which of the following can help ensure a suitable environment for the future generations?

a. Biological controls

b. Chemical dumps

c. Fossil fuels

d. Pesticides

27) Which human activity would be more likely to have a negative impact on the environment?

a. Investigating the use of the biological controls for the pests.

b. Using reforestation and cover cropping to control soil erosion.


c. Using insecticides to kill insects that compete with human for food.

d. Developing a research aimed toward the preservation of endangered species.

28) Which is the main cause of the depletion of the ozone layer?

a. Decrease in temperature.

b. Decrease in the amount of air pollutants.

c. Increase in number of marine ecosystem.

d. Increase in temperature due to atmospheric pollutants.

29) DDT was used to kill mosquitoes. It was observed that lizards that ate the mosquitoes slowe
d down and died. Eventually, the population of cats that ate lizards diminished. What can be inf
erred from this situation?

a. DDT can cause harm to all organisms.

b. Using DDT is a reliable way to eliminate insect predators.

c. The mosquito and other organisms were all competing for same resources.

d. Environmental changes that affect one population can affect other population.

30) Teddy is a seasoned famer updated on new trends in agriculture. In his effort to make and
harvest the best rice crops, he tried to implement the environmentalist's way of controlling pests
as mandated in the integrated pest management. Teddy later found out that all of the followin
g processes made best contributions to a good and safe harvest EXCEPT ________.

a. use of natural enemies

b. planting variety of crops

c. use of narrow-spectrum pesticides

d. use of genetically engineered crops

31) What is the most important factor for the success of animal population?

a. Adaptability

b. Interspecies activity

c. Natality

d. Unlimited food
32) Why does starvation occur?

a. There is not enough fertile land worldwide on which to grow food.

b. Forces in nature (drought, pests, floods) wipe out food supplies.

c. Population is growing at a faster rate than the world's ability to produce.

d. Some parts of the world lack food while other parts of the world produce more than they c
onsume.

33) Which of the following presents the greatest threat to the survival of numerous plants and
animal species.

a. Greenhouse effect

b. Continued burning of fossil fuel

c. Disappearance of world's rainforest

d. Dumping of toxic waste in the least industrialized nations

34) Which factor BEST explains why the human population has grown so rapidly over the last 1
00 years?

a. Humans have decreased their reliance on natural resources.

b. Humans have increased the amount of resources available on Earth.

c. Humans have increased the carrying capacity of the biosphere for the population.

d. Humans have developed physical characteristics that increase their competitive advantage.

35) Which human activity causes maximum environmental pollution having regional and global i
mpact?

a. Agriculture

b. Industrialization

c. Mining

d. Urbanization

36) Which of the following statements in relation to sustainable development is FALSE?

a. Sustainability has the main objective of purely focusing on the natural environment.
b. Sustainable development of various countries and the entire world is the only solution left wit
h mankind to survive for a longer period on Earth.

c. Sustainable development not only considers the protection of the environment but also the m
aintenance of economic viability as well as social and ethical considerations.

d. Sustainable development is defined as the development that meets the needs of present with
out compromising the ability of our future generations to meet their own needs.

37) What is the process of converting nitrate to nitrogen gas and nitrous oxide?

a. Ammonification

b. Denitrification

c. Nitrogen fixation

d. Transpiration

38) Which of the following chemicals enters living organisms primarily from the atmosphere rath
er than from rocks or soil?

a. Calcium

b. Carbon

c. Sodium

d. Sulfur

39) What is the conversion of atmospheric free nitrogen gas to ammonia which occurs through
the activities of certain bacteria and cyanobacteria?

a. Denitrification

b. Nitrification

c. Nirogen fixation

d. Oxidation

40) How do animals get the nitrogen they need?

a. Directly from bacteria in the soil

b. From the process of denitrification

c. By breathing in atmospheric nitrogen


d. By consuming plants or other animals

41) The following are ways by which phosphorous enters the environment EXCEPT ________.

a. Run off

b. Animal waste

c. Erosion of rocks

d. Photosynthesis in plants

42) Because of biogeochemical cycling?

a. Nutrients are circulated throughout the biosphere.

b. The Earth creates new chemicals that replace those that were used up by organisms.

c. Organisms eventually run out of needed elements, compounds and other form of matter.

d. Human activity has no effects on elements, chemical compounds, and other forms of matter.

43) Which of the biogeochemical cycles can impact all of the others most directly?

a. Carbon cycle

b. Hydrologic cycle

c. Nitrogen cycle

d. Phosphorous cycle

44) What human activity has added the most carbon in the atmosphere?

a. Burning fossil fuels

b. Mining fossil fuels

c. Increasing soil erosion

d. Cutting down the rainforests

ANSWERS:

1. B

2. D

3. B

4. D
5. C

6. D

7. B

8. A

9. B

10. C

11. A

12. A

13. D

14. B

15. D

16. D

17. C

18. D

19. B

20. C

21. B

22. D

23. D

24. B

25. D

26. A

27. C

28. D

29. D

30. C
31. A

32. D

33. C

34. C

35. B

36. A

37. B

38. B

39. C

40. D

41. D

42. A

43. B

44. A