Você está na página 1de 6

1. ‘India Today’ is— 9.

On which of the following rivers is the Tehri


(A) A staggering mass of problems Hydropower Complex located ?
(B) Former British India minus Pakistan and (A) Alaknanda
Bangladesh (B) Mandakini
(C) A News magazine mainly devoted to current (C) Dhauli Ganga
affairs (D) Bhagirathi
(D) The Union of India, a member of United Nations Ans : (D)
Ans : (C)
10. Nobel Prize winning Indian Amartya Sen is
2. The book ‘It was Five Past Midnight’ is on— known for his work in which area ?
(A) Bhuj Earthquake (A) Physics
(B) Orissa Floods (B) Environmental Protection
(C) Andhra Cyclone (C) Chemistry
(D) Bhopal Gas Tragedy (D) Economics
Ans : (D) Ans : (D)

3. Teen Bigha Corridor links— 11. Who has been crowned Miss Universe,
(A) India and Pakistan 2008 ?
(B) India and China (A) Miss Japan
(C) Bangladesh and Pakistan (B) Miss Venezuela
(D) Bangladesh and India (C) Miss Philippines
Ans : (D) (D) Miss Malaysia
Ans : (B)
4. What is the field in which outstanding work
may be recognized with the award of Pulitzer 12. Wholesale price based inflation rate in India
Prize ? reached its highest level in 13 years on 27th
(A) Science and Technology July, 2008. It was—
(B) Literature and Journalism (A) 11•75 per cent
(C) International Understanding (B) 11•85 per cent
(D) Environmental Studies (C) 12•00 per cent
Ans : (B) (D) 12•05 per cent
Ans : (D)
5. Vijay Stambha at Chittor was built by—
(A) Maharana Pratap 13. The French Open, 2009 Men’s Singles was
(B) Rana Sangram Singh won by—
(C) Rana Kumbha (A) Roger Federer
(D) Rana Ratan Singh (B) Rafael Nadal
Ans : (C) (C) Bob Bryan
(D) Katarina Srebotnik
6. The device used to change the speed of an Ans : (A)
electric fan is—
(A) Amplifier 14. The venue of the Energy Summit, 2008 was
(B) Regulator —
(C) Switch (A) Jeddah
(D) Rectifier (B) Tehran
Ans : (B) (C) Riyadh
(D) Tripoli
7. Namdhapa National Park is in— Ans : (A)
(A) Mizoram
(B) Manipur 15. CTBT stands for—
(C) Tripura (A) Continued Test Ban Treaty
(D) Arunachal Pradesh (B) Continued Test Based Treatments
Ans : (D) (C) Comprehensive Test Ban Treaty
(D) Commercial Test Based Tariff
8. Which scripture was called his ‘mother’ by Ans : (C)
Gandhiji ?
(A) Ramayana 16. Asia Cup, 2008 final was played between—
(B) The New Testament (A) India and Sri Lanka
(C) Bhagwat Gita (B) Pakistan and India
(D) The Holy Quran (C) Sri Lanka and Pakistan
Ans : (C)
(D) Bangladesh and India (B) William Wedderburn
Ans : (A) (C) A. O. Hume
(D) Henry Cotton
17. For which one of the following, M. S. Dhoni Ans : (A)
was chosen for the year 2007 ?
(A) Arjun Award 24. Which one of the following personalities is
(B) Dronacharya Award known as ‘Grand Old Man of India’ ?
(C) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (A) Bal Gangadhar Tilak
(D) None of the above (B) Dadabhai Naoroji
Ans : (C) (C) Motilal Nehru
(D) Lala Lajpat Rai
18. Full form of MCA is— Ans : (B)
(A) Ministry of Company Affairs
(B) Master of Computer Application 25. Who wrote Akbarnama ?
(C) Member Chartered Accountant (A) Akbar
(D) Master of Commerce and Arts (B) Birbal
Ans : (B) (C) Abul Fazal
(D) Bhagavan Das
19. China has hosted the— Ans : (C)
(A) XXIX Olympic Games
(B) XXVIII Olympic Games 26. The pledge for ‘Poorna Swaraj’ was taken at
(C) XXVII Olympic Games the Congress Session of—
(D) XXX Olympic Games (A) Calcutta
Ans : (A) (B) Lahore
(C) Allahabad
20. Rashtrapati Bhawan was designed by— (D) Madras
(A) Edward Stone Ans : (B)
(B) Le Corbusier
(C) Edwin Lutyens 27. When was the Panchayati Raj System
(D) Tarun Dutt introduced in India ?
Ans : (C) (A) 1950 A.D.
(B) 1945 A.D.
21. ‘The Quit India Movement’ was launched in (C) 1959 A.D.
1942 in the month of— (D) 1962 A.D.
(A) January Ans : (C)
(B) March
(C) August 28. Who held the office of the Vice-President of
(D) December India for two consecutive terms ?
Ans : (C) (A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Mr. R. Venkataraman
22. Match the following— (C) Dr. Shankar Dayal Sharma
Column-I (D) Mr. V. V. Giri
(A) Keshab Sen Ans : (A)
(b) Dayanand Saraswati
(c) Atmaram Pandurang 29. Which Amendment of the Indian
(d) Syed Ahmad Khan Constitution inserted the two words—‘Socialist’
Column-II and ‘Secular’ in the Preamble ?
1. Prarthana Samaj (A) 28th
2. Brahmo Samaj (B) 40th
3. Aligarh Movement (C) 42nd
4. Arya Samaj (D) 52nd
(A) (b) (c) (d) Ans : (C)
(A) 4 1 3 2
(B) 1 4 2 3 30. When there is a vacancy in the office of the
(C) 2 4 1 3 President and the Vice President at the same
(D) 3 2 4 1 time, the office is held temporarily by—
Ans : (C) (A) A person nominated by both the Houses of
Parliament
23. Who was the first English President of the (B) The Speaker of Lok Sabha
Indian National Congress ? (C) The Deputy Chairman of Rajya Sabha
(A) George Yule
(D) The Chief Justice of India 37. Which one of the following represent the
Ans : (D) lines joining the places of equal rainfall ?
(A) Isohypses
31. The Constitution of India came into force on (B) Isohalines
— (C) Isobars
(A) 26 January, 1950 (D) Isohyets
(B) 26 January, 1952 Ans : (D)
(C) 15 August, 1948
(D) 26 November, 1949 38. Equator represents—
Ans : (A) (A) Line joining North and South poles
(B) Imaginary line passing round the Earth midway
32. Who was the first Woman Governor of a between North & South poles
State in free India from out of the following ? (C) A belt (ring) around the planet Saturn
(A) Mrs. Sarojini Naidu (D) Axis of rotation of Earth
(B) Mrs. Sucheta Kriplani Ans : (B)
(C) Mrs. Indira Gandhi
(D) Mrs. Vijay Laxmi Pandit 39. Global warming is expected to result in—
Ans : (A) (A) Increase in level of sea
(B) Change in crop pattern
33. The Parliamentary Committee which (C) Change in coast line
scrutinises the report of the Comptroller and (D) All of the above
Auditor General of India is— Ans : (D)
(A) Estimates Committee
(B) Select Committee 40. Earth Summit (Save Earth) was sponsored
(C) Public Accounts Committee by—
(D) None of these (A) UNESCO
Ans : (C) (B) UNCED
(C) WHO
34. Fog is an example of— (D) UNICEF
(A) Gas dispersed in gas Ans : (B)
(B) Liquid dispersed in gas
(C) Solid dispersed in gas 41. If two commodities are complements, then
(D) Solid dispersed in liquid their cross-price elasticity is—
Ans : (B) (A) Zero
(B) Positive
35. Which from the following is a landlocked sea (C) Negative
? (D) Imaginary number
(A) Timor Sea Ans : (C)
(B) Arafura Sea
(C) Greenland Sea 42. Opportunity cost of production of a
(D) Aral Sea commodity is—
Ans : (D) (A) The cost that the firm could have incurred when a
different technique was adopted
36. Match the following— (B) The cost that the firm could have incurred under a
Sea Ports different method of production
(A) Bhatkal (C) The actual cost incurred
(b) Alleppey (D) The next best alternative output sacrificed
(c) Kakinada Ans : (D)
(d) Tuticorin
States 43. Surplus earned by a factor other than land in
1. Kerala the short period is referred to as—
2. Tamil Nadu (A) Economic rent
3. Karnataka (B) Net rent
4. Andhra Pradesh (C) Quasi-rent
(A) (b) (c) (d) (D) Super-normal rent
(A) 1 3 4 2 Ans : (C)
(B) 4 3 2 1
(C) 3 1 4 2 44. Who is the Ex-officio Chairman of the
(D) 2 4 1 3 Planning Commission ?
Ans : (C) (A) Minister for Planning & Development
(B) Finance Minister
(C) Prime Minister 52. The average heart beat rate per minute in a
(D) Minister for Rural & Community Development normal person is—
Ans : (C) (A) 82
(B) 92
45. Which from the following is not true when (C) 72
the interest rate in the economy goes up ? (D) 98
(A) Savings increases Ans : (C)
(B) Lending decreases
(C) Cost of production increases 53. EEG records the activity of—
(D) Return on capital increases (A) Heart
Ans : (D) (B) Lungs
(C) Brain
46. Which one of the following is not a method (D) Muscles
of measurement of National Income ? Ans : (C)
(A) Value Added Method
(B) Income Method 54. The colour of cow’s milk is slight yellow due
(C) Investment Method to the presence of—
(D) Expenditure Method (A) Xanthophyll
Ans : (C) (B) Riboflavin
(C) Ribulose
47. Labour Intensive Technique would get (D) Carotene
chosen in a— Ans : (D)
(A) Labour Surplus Economy
(B) Capital Surplus Economy 55. Which one of these is a communicat
(C) Developed Economy disease ?
(D) Developing Economy (A) Diabetes
Ans : (A) (B) Diphtheria
(C) Arthritis
48. Which one of the following would not (D) Cancer
constitute an economic activity ? Ans : (B)
(A) A teacher teaching students in his class
(B) A teacher teaching students under Sarva Shiksha 56. The concertration of which of following
Abhiyan decreases in anaemia ?
(C) A teacher teaching his own daughter at home (A) Haemoglobin
(D) A teacher providing consultancy services from his (B) Collagen
residence (C) Hyoglobin
Ans : (C) (D) Myosin
Ans : (A)
49. The Finance Commission—
(A) Draws up Five Year Plans 57. Which of the following diseases usually
(B) Formulates Monetary Policy spreads through air ?
(C) Recommends pay revision of Central Government (A) Plague
Employees (B) Typhoid
(D) Adjudicates on the sharing of resources between (C) Tuberculosis
Centre and the States (D) Cholera
Ans : (D) Ans : (A)

50. Net National Product of a country is— 58. Cereals are a rich source of—
(A) GDP minus depreciation allowances (A) Starch
(B) GDP plus net income from abroad (B) Glucose
(C) GNP minus net income from abroad (C) Fructose
(D) GNP minus depreciation allowances (D) Maltose
Ans : (D) Ans : (A)

51. Jaundice is caused due to the infection of— 59. Aspirin is common name of—
(A) Brain (A) Salicylic Acid
(B) Liver (B) Salicylate
(C) Kidney (C) Methyl Salicylate
(D) Spleen (D) Acetyl Salicylic Acid
Ans : (B) Ans : (D)
60. Small Pox is caused by— 68. Two stones of different masses are dropped
(A) Rubeola Virus simultaneously from the top of a building—
(B) Variola Virus (A) Smaller stone reaches the ground earlier
(C) Varicella (B) Larger stone reaches the ground earlier
(D) Myxovirus (C) Both the stones reach the ground at the same
Ans : (B) time
(D) Depends on the composition of the stone
61. Carbon monoxide is an inflammable gas. Ans : (C)
Which one of the following is also inflammable ?
(A) Helium 69. Pulsars are—
(B) Nitrogen (A) Stars moving towards the Earth
(C) Oxygen (B) Stars moving away from Earth
(D) Hydrogen (C) Rapidly spinning stars
Ans : (D) (D) High temperature stars
Ans : (C)
62. Aerobic respiration process requires—
(A) Heat 70. Biggest planet of solar system is—
(B) Water (A) Earth
(C) Oxygen (B) Mars
(D) Sunlight (C) Saturn
Ans : (C) (D) Jupiter
Ans : (D)
63. Which one of the following metals does not
react with water to produce Hydrogen ? 71. The ‘National School of Drama’ is situated in
(A) Potassium which of the following cities ?
(B) Cadmium (A) Mumbai
(C) Sodium (B) New Delhi
(D) Lithium (C) Bhopal
Ans : (B) (D) Kolkata
Ans : (B)
64. Ozone consists of—
(A) Oxygen only 72. When was our National Anthem first sung
(B) Oxygen and Nitrogen and where ?
(C) Hydrogen and Carbon (A) 24th January, 1950 in Allahabad
(D) Oxygen and Carbon (B) 24th January, 1950 in Delhi
Ans : (A) (C) 26th December, 1942 in Calcutta
(D) 27th December, 1911 in Calcutta
65. Which of the following liquids has the least Ans : (D)
density ?
(A) Fresh water 73. The ozone hole that has been detected lies in
(B) Salt water the atmosphere above—
(C) Petrol (A) Arctic Ocean
(D) Mercury (B) Antarctica
Ans : (C) (C) India
(D) Alaska
66. Which of the following principle is used to Ans : (B)
produce ‘low-temperatures’ ?
(A) Super conductivity 74. Brain drain—
(B) Joule-Kelvin effect (A) Is a disease
(C) Thermo-electric effect (B) Refers to dropouts from educational and technical
(D) Adiabatic demagnetization institutions
Ans : (D) (C) Is fruitless expenditure of scientific and industrial
research
67. A photo-electric cell converts— (D) Refers to emigration of skilled persons
(A) Mechanical energy to electric energy Ans : (D)
(B) Heat energy to mechanical energy
(C) Light energy to chemical energy 75. How many spokes are there in the Dharma
(D) Light energy to electrical energy Chakra of the National Flag ?
Ans : (D) (A) 22
(B) 24
(C) 18
(D) 14
Ans : (B)