Você está na página 1de 6

Page 1 of 6

Practice Test 20-Logical Aptitude


Admission Test
Domain: Class X Test Code: TST2007AT204616649 Course:

Total Questions: 15 Total Time: 60 min. Maximum Marks: 30.0


Section Details:
Logical Aptitude
Subjects: Logical Aptitude
Topics: Logical Aptitude
Total Questions: 15

Logical Aptitude
Section Title: Logical Aptitude
Total No. of
15
Questions:
Subjects:Logical Aptitude

1. If 5 spiders can catch five flies in five minutes. How many flies can hundred spiders catch in 100 minutes?

(A). 100 (B). 1000


(C). 500 (D). 2000

Correct
D
Answer
No. of spider-minutes (same as man-hours term) = 5 5 for 5 flies i.e. 25 spider-minutes for 5
flies.

Explanation
No. of spider-minutes given = 100 100 No. of flies =

(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

2. When 75% of a no. is added to 75, the result is the same number. The no. is

(A). 150 (B). 300


(C). 100 (D). 450

Correct
B
Answer

Let the number be x.

Vidyamandir Classes Admission test for IITJEE 2014


Page 2 of 6

Explanation
According to the condition:
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

3. A family has several children. Each boy in the family has as many sisters as brothers both, each girl has twice as
many brother as sisters. How many brothers & sisters are there in the family?

(A). 3 Brothers, 4 Sisters (B). 4 Brothers, 4 Sisters


(C). 4 Brothers, 3 Sisters (D). Cannot be determined

Correct
C
Answer
Let a boy has n brothers and n sisters.

So total no. of boys = n + 1 and total no of girls = n


Explanation
Now a girl has (n + 1) brothers and (n - 1) sisters.

According to the condition: n + 1 = 2(n - 1) n=3


(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

4. Directions : The question given below is followed by three statements. Study the question and the
statements. Identify which option is necessary to answer the question.

The mean temperature of Monday to Wednesday was 37 degree Celsius and of Tuesday to Thursday was 34
degree Celsius. What was the temperature on Thursday?

I. The temperature on Thursday was 4/5th that of Monday.

II. The mean temperature of Monday to Thursday was 36.75 degree Celsius.

III. The difference between the temperature on Monday and that on Thursday was 9 degree celsius.

(A). I and II and III (B). I and II


(C). I or II (D). None of these

Correct
C
Answer
, , and

a + b + c = 111...... (i) & b + c + d = 102.......(ii)


Explanation
(I)

(II) a +b + c + d = 147

(III) This is redundant information.

Vidyamandir Classes Admission test for IITJEE 2014


Page 3 of 6

(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

5. Directions: The question given below is followed by three statements. Study the question and the
statements. Identify which option is necessary to answer the question.

What option can correspond to solving of sum of two numbers?

I. Among the two numbers, the bigger number is greater than the smaller number by 6.

II. 40 % of the smaller number is equal to 30 % of the bigger number.

III. The ratio of half of the bigger number to one third of the smaller number is 2 : 1.

(A). I and (II or III) (B). II and III


(C). I and II and III (D). None of these

Correct
A
Answer
Let the bigger no. be a and smaller no. be b.

According to (I): a =b+6

According to (II): 4b = 3a

Explanation

According to (III):

Hence (II) and (III) are the same equations.

While solving (I) and (II), you can easily get a = 24 and b = 18.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

6. Directions: The question given below is followed by three statements. Study the question and the
statements. Identify which option is necessary to answer the question.

A tank is fitted with two taps A and B. In how much time will the tank be full if both the taps are opened together?

I. A is 100% more efficient than B

II. A alone takes 16 hours to fill the tank

III. B alone takes 32 hours to fill the tank

(A). I and III only (B). I, II and III


(C). I and II only (D). Any two of the three

Vidyamandir Classes Admission test for IITJEE 2014


Page 4 of 6

Correct
D
Answer
If 'A' is 100% more efficient than 'B', it takes half time than B. From (III), B takes 32 hours to
complete the full tank so A will take 16 hours. Time taken when they worked together is
Explanation

(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

7. Directions: The question given below is followed by three statements. Study the question and the
statements. Identify which option is necessary to answer the question.

What is the principal sum?

I. The interest amount after 30 months is half the interest amount after 5 years.

II. The interest amounts to Rs 2000 in a five years at simple interest rate

III. The rate of simple interest is 8% p.a.

(A). I and III only (B). II and III only


(C). I and II only (D). I and II and III

Correct
B
Answer

Explanation
According to Simple Interest; Rs.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

PASSAGE

Directions: Choose from these four diagrams the one that best illustrates the relationship among three given
classes.

8. Chilli, Salt, Vegetables

(A). a (B). b
(C). c (D). d

Correct
C
Answer
Explanation Chilli is a type of vegetable but salt is all together a different thing.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

Vidyamandir Classes Admission test for IITJEE 2014


Page 5 of 6

9. Student of Law, Students of Science, Men

(A). a (B). b
(C). c (D). d

Correct
B
Answer
Men is a big whole community in which some are student of Law and some of science but one
Explanation single student cant be both.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

10. Directions: For this question, what is the missing element in the sequence represented by the question mark?
1, 1, 2, 6, 24, ?, 720

(A). 100 (B). 104


(C). 108 (D). 120

Correct
D
Answer
The sequence in the given series is 1 1 = 1, 1 2 = 2, 2 3 = 6, 6 4 = 24, 24 5=120,
Explanation 120 6 = 720.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

11. Directions: For this question, what is the missing element in the sequence represented by the question mark?
2, 12, 30, 56, ?, 132, 182

(A). 116 (B). 76


(C). 90 (D). 86

Correct
C
Answer
The sequence in the given series is 2, 2 + (10), 12 + (18), 30 + (26), 56 + (34) = 90, 90 + (42),
Explanation 132 + (50).
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

12. Ram walks 10 m South from his house, turns left and walks 23 m. Again turns left and walks 40 m, then turns
right and walks 5 m to reach his school. In which direction is the school from his house?

(A). East (B). North-East


(C). South-West (D). North

Correct
B
Answer
Explanation Ram walks to South 10 m, then turns left, i.e. Eastwards and walks 23 m. Then again turns left,
i.e. Northwards and walks 40m, i.e. now he is in North-East direction and finally he again turns

Vidyamandir Classes Admission test for IITJEE 2014


Page 6 of 6

right, i.e., Eastwards and walks 5m. So his final direction is North-East.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

13. In a certain code, 'ROAD' is written as 'URDG'. How is SWAN written in that code?

(A). UXDQ (B). VZDQ


(C). VXDQ (D). VZCQ

Correct
B
Answer
R is written as U which is 3 letters away. Similarly O is written as R which is 3 letters away. So to
Explanation write SWAN replace each letter by the letter which is 3 steps away, i.e. S as V, W as Z, A as D,
N as Q.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

14. Pointing to a photograph Arun said, 'She is the mother of my brother's son's wife's daughter.' How is Arun
related to the lady?

(A). Uncle (B). Daughter-in-law


(C). Cousin (D). None of these

Correct
B
Answer
Explanation The lady in the photograph is Arun's brother's son's wife, i.e., his Daughter in law.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

15. In a class of 35 students, Kiran is placed 7th from the bottom whereas Mohan is placed 9th from the top. Sohan
is placed exactly in between the two. What is Kiran's position from Sohan?

(A). 13th (B). 11th


(C). 10th (D). 9th

Correct
B
Answer
Kiran is at position 29th, Mohan is at position 9th in the class. Thus Sohan is at position 19th.
Explanation Now Kiran's position wrt Sohan is 11th ( using 29 - 19 + 1 = 11).
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

Vidyamandir Classes Admission test for IITJEE 2014