Você está na página 1de 15

‫أسئلة سنوات سابقة‬

Anatomy
5102 ‫ جلنة‬/ ‫ الفريق األكادميي‬: ‫إعداد وتقديم‬

" Don't watch the clock;


Do what it does. Keep going"
Anatomy
Mid - 2014
1. All of the following is true about the anatomical position except:
A)the subject stands erect facing the observer
B)the head level and eye are facing directly
C)the feet are flat on the floor and directed forward
D)the palms are turned medialy
E)the upper limbs are at the sides
Answer: d

2. The plane that divides the body into right or left sides is:
A)sagittal
B)frontal
C)coronal
D)transverse
E) none of the above
Answer: a

3. The directional term “ lateral “ refers to:


A)toward the head
B)nearer to the midline
C)further from the midline
D)nearer to the attachment of limb to the trunk
E)on the opposite side of the body’s midline from another structure
Answer: c

4. The junction that is prevent cardiac muscle cells from pulling apart during contraction is:
A)tight
B)adherens
C)desmosome
D)hemidesmosome
E)gap
Answer: c

5. All of the following are characteristics of simple squamous epithelium except:


A)polar
B)highly vascular
C)innervated
D)have a high capacity for regeneration
E)....
Answer: b

6. The epithelial tissue that lines the stomach:


A) simple squamous
B) simple cuboidal
C) simple columnar
D) nonciliated psuedostratified columnar
E) ciliated psuedostratified columnar
Answer: c

7. Which of the following is true about psuedostratifued columnar epithelium :


A) nuclei are at different levels
B) all cells reach apical surface
C) all cells are attached to basement membrane
D) a and b
E) a and c
Answer: e

8. All of the following is true about stratified squamous epithelium except:


A) can be keratinized and nonkeratinized
B) all layers are of squamous cells
C) covers the esophagus, larynx and spharynx
D) protect against abrasion, water loss and ultraviolet radiation
E).....
Answer: b

9. The best example of simple tubular glands is:


A) gland in large intestine
B) gasric glands
C) sweat glands
D) penile urethra
E) sebaceous glands
Answer: a

10. Sebaceous glands are example of:


A) merocrine glands
B) simple branched alveolar (aacinar) glands
C) holocrine glands
D) a and b
E) b and c
Answer: e

11. Regarding apocrine glands one of the following is true:


A) entire secretory cells disintegrate and are released along with their content
B) a portion of cell containing secretions is released as it seperates from the rest of the cell
C)secretion pass through the cell membranes
D)....
E)......
Answer: b

12. Which one of the following glands secrete serous:


A) parotid
B) sublingual
C) goblet cells
D) a and b
E) a and c
Answer: a
13. All of the following is true about connective tissue except:
A) mesenchymal cells give rise to cells of connective tissue
B) avascular
C) supplied by nerves
D) the most abundant and widely distributed tissue
E).....
Answer: b

14. All of the following are considered cells of connective tissue except:
A) mast cells
B) fibroblasts
C) white bool cells
D) goblet cells
E) macrophages
Answer: d

15. All of the following is true about mast cells except:


A) produces heparin and histamine
B) develop from B lymphocyte
C) abundant alongside the blood vessels that supply connective tissue
D) they are part of the inflammatory response
E) none of the above
Answer: b

16. Which one of the following secretes mucous:


A)parotid
B) sublingual
C) goblet
D) a and b
E) b and c
Answer: e

17. All of the following are mature connective tissue except:


A) mucous connectibe tissue
B) dense regular
C) blood
D) cartilage
E) areolar
Answer: a

18. All of the following is true about adipose tissue except:


A)insulate against heat loss
B) found around kidneys
C) closely packed adipocytes
D) form a soft, internal skeleton(stroma) that supports other cell types
E) have a nucleus pushed to one side by fat droplet
Answer: d
19. Which of the following is a function of areolar connective tissue:
A) wraps and cushions organs
B) holds and conveys body fluid
C) important role in inflammation and infection
D) all of the above
E) none of the above
Answer: d

20. Dense regular tissue is found in:


A) tendons
B) ligaments
C)......
D)......
E) a and b
Answer: e

21. Hyaline cartilage is found in all of the following except:


A) nose
B) ends of long bones
C) epiglottis
D) larynx
E) trachea
Answer: c

22. Elastic cartilage is found in:


A) intervertibral discs
B) pubic symphysis
C) discs of knee joint
D) epiglottis
E) none of the above
Answer: d

23. The tissue that is lining the heart is:


A) epichardium
B) simple squamous epithelium
C) endochardium
D) a and b
E) b and c
**Answer: b
** not sure of the answer might be d

24. Sternum is considered:


A) long bone
B) flat bone
C) irregular bone
D) short bone
E) sesamoid bone
Answer: b
25. Which if the following is right considering epiphyses:
A) it is the shaft, long and cylindrical
B) found in proximal end only
C) found in both proximal and distal ends
D) none of the above
E)......
Answer: c

26. All of the following is true about osteoblasts except:


A) initiate the process of calcification
B) found in periostuem only
C) enable bone to grow in thichness
D)secrete fibers and other components of the extracellular matrix
E) none of the above
Answer: b

27. Which of the following cells differentiated from monocytes:


A) osteoblast
B) osteocyte
C) osteoclast
D) all of the above
E) a and c only
Answer: c

28. If the minerals were moved from the bone, the bone will:
A) be soft and rubbery
B) be rigid and brittle
C) shatter into pieces
D) no change will happen
E)......
Answer: a

29. All of the following are true anout spongy bones except:
A) appear poorly organised
B) lack trabeculae
C) found in hip bones, ribs and sternum
D) contain red bone marrow Noor Qougaq
E) lack osteons
Answer: b Thank you so much
We are so grateful ♡
Hyaline cartilage found in .. Except:
A) larynx
B) nose
C) long bone
D) epiglottis
E) embryonic and fetal skeleton
Answer: d
Note : Another question like this asked about fibrocartilage, it found in all .. except:
Answer: epiglottis
All of this are true about osteoblast except
A) initiate the process of calacification
B) found only in periosteum
C) synthesize and secreat colladen fibers and organic components of bone matrix
D) bone building cell
E) originally derived from mesenchyme
Answer: b

The following are examples on mature connective tissue except :


A) Mucous C.T
B) Areolar C.T
C) Blood
D) Bone tissue
E) Adipose tissue
Answer: a

Which of the following is not a connective tissue cell


A) WBC
B) Goblet cell
C) Adipose cell
D) Cartilage
Answer: b

Which is not true of connective tissue


A) Composed of cells and ECM
B) Innervated
C) Avascular
D) Arise from mechenchymal cells
Answer: c

The term "sagittal plane" mean :


A) divides the body or organ into right and left sides .
B) divides the body or organ into front and back portions .
C) divides the body or organ into upper and lower portions.
Answer: a

What will happen if the mineral elements were lost (demeniralization)


Answer: Will be soft and rubbery

Mid - 2015

1. Which of the following junctions prevent the passage of molecules between adjacent cells :
Answer: Tight junctions

2. Which of the following is false about scapula:


Answer: It has anterior spine

3. Which of the following is not part of the proximal end of femur:


Answer: Femular codyles

4. All of the following related to simple squamous epithelium except:


Answer: Low average of regeneration
5. Which of the following carpal bones attach to radius:
Answer: Scophoid and lunate

6. Which of the following is false about adipose tissue:


Answer: Centrally located nucleus

7. All of the following are features of the connective tissue except:


Answer: Avascular

8. The tarsal bone that found in the heel ( or make the heel):
Answer: Calcenous

9. Which of the following is not part of the humerous bone:


Answer: Coronoid process

10. An example of the dense connective tissue:


Answer: Tendons

11. One of these sentences is false about stratified squamous:


Answer: You will find squamous cells in every layer

12. The endothelium tissue of the blood vessels (tissue that lining blood vessels):
Answer: Simple squamous epithelium

13. One of the following is not a place of the hyaline cartilage:


Answer: Epiglottis

14. One of the following is not correct related to illum:


Answer: Iliac notch

15. One of the following is not correct related to scapula:


Answer: Spine on the anterior surface

16. Mammary glands are example of:


Answer: Compound acinar

Quiz - 2014
1. All are part of the facial bones except:
Answer: Sphenoid

2. The bones that make the roof of orbit are:


Answer: Frontal and sphenoid

3. All are parts of ethmoid except:


Answer: Mastoid process

4. All are true about thoracic vertebrae except:


Answer: It has two transverse foramina
5. All are true about the clavicle except:
Answer: It has a "C" shape

6. All of the following is true about ulna except:


Answer: Its medial border is sharp

7. All are proximal features of the femur except:


Answer: Femoral condyles

8. Medial malleolus is part of:


Answer: Tibia

9. All are true about the contraction of skeletal muscle tissues except:
Answer: The overlapping decreases

10. All are structural proteins of skeletal muscle tissue except:


Answer: Troponin

11. All are true about cardiac muscle tissue except:


Answer: They make up the epicardium of heart

12. All are true about smooth muscle tissue except:


Answer: They have epimysium and perimysium but no endomysium

13. The muscle that opposes or reverses a prime mover is called:


Answer: Antagonist

14. All are rotators of cuff muscles except:


Answer: Teres major

15. All the following muscles are supplied by the radial nerves except:
Answer: Palmaris longus

16. All the following muscles cause flexion of hips except:


Answer: Semitendinosus

17. All of the following muscles are supplied by the obturator nerve except:
Answer: Biceps femuris

18. All of the following muscles are supplied by the facial nerve except:
Answer: Sternocleidomastoid

19. All of the following muscles take part in mastication except:


Answer: Buccinator Noor Qougaq
Thank you so much
We are so grateful ♡
20. All of the following muscles cause flexion of elbow except:
Answer: Triceps brachii

Quiz - 2015
1. Which muscle is NOT one of mastication muscles:
Answer: Buccinator

2. Which muscle is Not supplied by facial nerve:


Answer: Sternocleidomastoid, sternohyoid

3. Which muscle is not supplied be obturator nerve:


Answer: Biceps femoris

4. Which muscle is not one of cuff rotator muscles:


Answer: Teres major

5. All of the following true , except:


Answer: The clavicle bone has "C" shape

6. All of the following true , except:


Answer: Ulna bone has a medial sharp process

7. All of the following are flexors of the hip joint ,except:


Answer: Biceps femoris or semitendinuosus

8. All of the following flex the elbow joint except :


Answer: Triceps

9. All of these muscle are innervated by radial nerve except ;


Answer: Palmaris longus

10. Malleous medial is a part of which bone :


Answer: Tibia

11. Which of the following isn't apart of the ethmoid :


Answer: Mastoid process

12. The roof of orbit is composed of :


Answer: Sphenoid and frontal bone

13. Which muscle is not from mastication muscle :


Answer: Buccinator

14. Which muscle of these is not innervated by the facial nerve ;


Answer: Sternocleinmastoid
15. Which bone of the following is not from the facial bones :
Answer: Sphenoid

16. Which muscle isn't from rotator cuff muscle :


Answer: Teres major

17. All the following supplied by obturator nerve except


A) Adductor longus B) Adductor portion C) biceps femoris D) gracillis
Answer: C

Final - 2014

1. Junctions that prevent the contents of organs from leaking into surrounding tissue:
Answer: Tight junctions

2. The type if tissue found in urinary bladder:


Answer: Transitional epithelium

3. The ribs are considered:


Answer: Flat bones

4. The type of bone not found in tarsals:


Answer: Patellae

5. The bones that make the roof of the oral cavity are:
Answer: palatine and maxilla

6. All is true about radius except:


Answer: Convex medially

7. The dense bidies are made of:


Answer: Alpha actin

8. All are true about pectoralis major except:


Answer: Supplied by lateral pectoral nerve only

9. One of these is a smiling muscle:


Answer: Zygomaticus minor

10. All are true about astrocytes except:


Answer: Protoplasmic astrocytes are found in white matter

11. Neuroglia that support dorsal root ganglia are:


Answer: Satellite cells

12. All are true about myelination except:


Answer: Neurolemma are formed in CNS

13. All are true about the dpinal cord except:


Answer: Cervical enlargement from C2-C6
14. The right statement regarding spaces of spinal cord:
Answer: In the lumber region the needle is injected to reach the supracristal line in spinious
process of L4

15. All are true about the anterior spinothalamic tract except:
Answer: Modulates pain and temperature

16. Which of tge following is considered direct descenfing tract:


Answer: Lateral corticospinal . anterior corticospinal . corticobulbar . correct answer: all of
the above

17. Which of the following is considered hindbrain:


Answer: Pons and cerebellum

18. All are found in medulla oblongata except:


Answer: Apneustic and pneumotaxic areas

19. Which of the following nerves extend from the pono-medullary junction:
Answer: Facial (7) and abducens (6)

20. All are true about midbrain except:


Answer: It has 2 inferior colliculi that control reflex in response to streching

21. Defeciency in dopaminocytes in substantia nigra results in:


Answer: Parkinsin disease

22. Cerebrocerebellem is the:


Answer: Lateral zones of the cerebellar hemispheres lateral to the intermediate zoned

23. The part that is found between the third and forth ventricle is:
Answer: Cerebral aqeuduct

24. Defeciency in brocas area results in:


Answer: Expressive aphasia

25. The part that determines individual's personality is:


Answer: Prefrontal cortex

26. The one that connect lower parts of the CNS to tge cerebral cortex is:
Answer: Internal capsule

27. All are sensory parts of the thalamus except:


Answer: Ventral anterior neurons

28. All are true about the heart except:


Answer: The left ventricle passes the blood to the lung through the pulmonary trunk

29. All are true about the arteries except:


Answer: They have dmall amount od elastin

30. All are true about the right coronary artery except:
Answer: One of their branches is the circumflex brabch
31. All are true about arterioles except:
Answer: They are considered capacitance vessels

32. All are true about veins except:


Answer: Their tunica media is thicker than the tunica media of the arteries

33. All are true about the right atrium except:


Answer: The posterior wall is rough and the anterior wall is smooth

34. All are true about ankyloglossia except:


Answer: it is caused by short thick libular frenulum

35. All are true about circumvallate papillae except:


Answer: Most of them contain taste buds . pointed threadlike projections

36. All are true about the parotid gland except:


Answer: The parasympathetic branch regulate it through the facial nerve

37. All are true about esophagus except:


Answer: They begin at tge inferior end of the laryngopharynx (C9)

38. The cells responsible of releasing the intrensic factor fir absorbing B12 are:
Answer: Parietal cells

39. All are true about gastrin except:


Answer: Relaxes lower esophageal sphincter

40. All are true about duodenum except:


Answer: It is located in the intraperitoneum

41. The organ that is charechterised of having peyers patches is:


Answer: Ilium

42. All are false about the large intestine except:


Answer: It has crypts of lieberkuhn

43. The one that binds the liver to the anterior surface is:
Answer: Falciform ligament

44. All are true about the pancreas except:


Answer: It has one duct opening ti the duodenum

45. All are false about the oropharynx except:


Answer: It has palatine tonsils on its wall

46. The respiratory zone where gas exchange occurs consists of:
Answer: Alveoli, alveolar sac, alveolar ducts, respiratory bronchioles

47. The cells that secrete the surfactants are:


Noor Qougaq
Answer: Type 2 alveolar cells
Thank you so much
We are so grateful ♡
48. All are true about the respiratory branches except:
Answer: The terminal bronchioles have small amount of cartilage

1. Tract that connects CNS to lower part of the brain:


Answer: Internal capsule

2. Neuronal degeneration of the susbtantia nigra causes:


Answer: Parkinson's

3. All relay sensory information to the thalamus except:


Answer: VA

4. All is true of the anterior pathway except:


Answer: Senses pain and temperature changes

5. Medulla oblongata contains all the following except:


Answer: Apneustic and pneumotaxic areas

6. Cranial nerves of the ponto-medullar junction:


Answer: Facial and abducent

7. Cerebrocerebellum:
Answer: Lateral zones and lateral to intermediate zones

8. Between 3rd and 4th ventricles:


Answer: Cerebral aqueduct

9. False about ankyloglossia:


Answer: Caused by short, thick libial frenulum

10. Circumvallate papillae:


Answer: Arranged in an inverted v

11. False about esophagus:


Answer: Doesn't have glands in submucosa

12. False about jejunum:


Answer: Has burnner's glands

13. True about large intestine:


Answer: Has crypts of lieberkuhn

14. Cells that produce surfactant in lungs:


Answer: Type 2 alveolar cells
15. All true about pectoralis muscle except:
Answer: Only inervated by lateral pectoral nerve

16. Bladder lined by:


Answer: Transitional epithelium

17. Ribs are:


Answer: Flat bones

18. False of radius:


Answer: Convex medially

19. All bones of foot except:


Answer: Patella

All the studying you are doing , will be worth it in the end
Keep going and best wishes